Thursday, August 16, 2018

TORSTAI 16.08.2018

TORSTAI 16.08.2018
01. Vasenta silmää kunnostettiin vuorostaan poistamalla pölyttynyt ja naarmuuntunut linssi ja sen tilalle asennettiin uusi keinotekoinen linssi, joka näyttää hopeanhohtoista valoa. Operaation suorittanut lääkäri oli ilmeisen taitava ja nopea, sillä hän suoriutui tehtävästä tunnissa, kun edellisen operaation tehnyt värkkäsi sen kanssa yli kaksi tuntia.
Yön ajaksi silmän päälle tulee asettaan muovinen suoja, ja päivisin tulee tiputtaa silmään 4 kertaa päivässä seuraavien 14 -30 päivien aikana.
Operaatio on tuskaton, joskaan ei erityisen miellyttävä.
En uskalla vielä antautua täydellisen raportin laatimiseen, sillä silmä rasittuu helposti. Tämä on eräänlainen väliraportti tilanteesta.

02. Gazan kaistalla on myös meneillään rauhallinen aika, eikä raketteja ole ammuttu Gazasta eikä leijaterrorismi ole jatkunut. Tämä osoittaa, että joku Gazassa valvoo tilannetta ja antaa käskyjä ja kieltoja.
Puolustusministeri Liberman yrittää taas kerran tarjota porkkanaa ohjusten asemesta määräten tavaratoimitukset Gazaan -500 rekkaa päivässä- ja lupasi laajentaa kalastusoikeuksia 3 mailista 9 mailiin, jos rauhatila jatkuu. Tulotauko sopimusta ei ilmeisesti kirjoitettukaan, mutta sen sanotaan jatkuvan vuoden ajan. Kairossa sen sijaan jatketaan 5 -10 vuoden aselepoa, jolla gazalaistaen elinoloja ja liikkumista pyritään lisäämään tuntuvasti. Kyprokseen suunnitellaan jatkuvaa konttikuljetusta lautoilla.
Egyptin tiedustelujohtaja käväisi Israelissa ja Ramallahissa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/250606

03. Hamas-johtoinen lehti Palestina esittää – taas kerran – että Jerusalemin Temppelivuoren Länsimuuri kuuluu muslimeille, ja että Israel on tehnyt sotarikoksia sitä vastaan. Artikkelin mukaan juutalaisilla eikä Israelilla ole mitään uskonnollisia eikä historiallisia siteitä Temppelisuoreen tai Jerusalemiin, siinä todistellaan ilman todisteita.
Kukahan heille opettaisi historian tosiasioita, jonka myös muslimien omat pyhät ja vähemmän pyhät kirjoitukset myöntävät. Länsimuuri on vain Al-Aksa moskeijan etummainen puolustuslinja, ei muuta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/250631

04. Israelin lainakuljetusyhtiölle ZIM kuuluvia tavaroita kuljettanut kontti alus ei saanut ankkuroitua Tunisian satamaan, sen Israelin yhteyksien vuoksi. Kansainvälinen BDS toiminta esitti valituksen aluksesta Tunisialle. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/250621.

05. Entinen Jordanian ministeri Salah Jarrar vaatii, että kaikkien 1917 jälkeen Israeliin muuttaneiden juutalaisten tulee muuttaa takaisin sinne, mistä tulivat. Lisäksi Israelin, USA:n ja Englannin tulee maksaa korvauksia aiheuttamistaan vahingoista arabeille. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/250620.

06. Kaksi israelilaista yliopistoa ovat saaneet arvostetun paikan maailman 100 johtavan yliopiston joukossa Shanghai Ranking mukaan. Ne kaksi ovat Techtion ja Hebrew Universities. Technion – Israel Teknologian Instituutti on 77. ja Hebrew Yliopisto on Jerusalem 95. arvostetuin.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/250610,

07. PA/PLO:n ilman mandaattia toimiva puheenjohtaja Mahmoud Abbas jatkaa USA:n vastaista kampanjaansa. Hän hylkää täysin USA:n suunnitelman; hän sanoo yhdistävänsä Israelin arabien ja PA/PLO:n arabit yhteiseen rintamaan taistellakseen Israel - kansa-valtio lakia, jota hän kutsuu sietämättömäksi; hän vakuuttaa palkkojen maksamisen jatkuvan terroristien omaisille; hän ei hyväksy suunnitelmia Gazasta itsenäisenä valtiona, mutta tuntuu vielä pahemmalta se, että Gaza luovutettaisiin holokaust-kieltäjälle ja Israelin Mynchenin olympiajoukkueen murhan taloussuunnittelijalle. Abbas puhui PLO:n kokouksessa Ramallahissa keskiviikkona. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/250608

08. USA:n rauhantiimi vihjaa, ettei pian julkistettava rauhansuunnitelma tule täysin tyydyttämään ketään, mutta se on ainoa tie rauhaan Lähi-Idässä. Rauha voidaan saavuttaa vain, jos perustuu todellisuuteen.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/250597

Kaunis helteinen sää näyttää jatkuvan lähipäivien aikana 21 -31 lämpötiloin.

Monday, August 13, 2018

MAANANTAI 13.08.2018

MAANANTAI 13.08.2018
01. Pääministeri Benyamin Netanyahu uskalsi lopulta lausua nuo kohtalokkaat sanat "vaalit ovat tulossa". Hän antoi neuvotteluille haredi-puolueitten kanssa 2 viikkoa, jonka aikana haredim ja ultraortodoksien asepalvelua koskeva sopimus on saatava, tai hän on pakotettu määräämään uudet vaalit.
"Jos me emme löydä ratkaisua asepalveluslaista kahdessa viikossa, me tulemme päättämään ennenaikaisista vaaleista" pääministeri sanoi tavattuaan hallituspuolueitten johtajat sunnuntaina. Likudin kansliasta kuitenkin todettiin Netanyahun jatkavan ponnisteluja ratkaisun löytämiseksi asepalvelulakia koskevassa kysymyksessä.

"Ei meillä ole mitään intressiä vaaleista, mutta me emme voi tehdä kompromisseja tärkeässä periaatteellisessa kysymyksessä, tai säilyttääksemme yeshiva-opiskelijoitten aseman opiskella kokopäiväisesti" sanoi Yaaconv Litzman, apulaisterveysministeri ja United Torah Judaism (UTJ) puheenjohtaja. "Torah oppineitten (sages) neuvosto käsittelee meille annettuja tarjouksia ja he päättävät asiasta. Toimimme heidän ohjeittensa mukaan".

"Miksi kaksi viikkoa? Vaalit nyt!" tweettasi Zionist Unionin ryhmän puheenjohtaja Yoel Hasson. "Oppositio on valmis koska tahansa äänestämään Knessetin hajottamiseksi ja vaaleihin menemiseksi. Tarpeeksi metkuja ja mutkia pääministeriltä" hän uhosi.

Korkein oikeus antoi viime viikolla kolmen kuukauden jatkoajan syyskuun määräaikaan hyväksyä uusi laki ultraortodoksien värväämiseksi armeijaan tai siviilipalvelukseen.
Monien mielestä oikeuden määrittelemä määräaika 02.12.2018 merkitsee uusien vaalien päättämistä asian vaikeuden vuoksi.
Likudin taholta todettiin, että Ben Gurionin ennätyksen lyöminen pitkäaikaisimpana pääministerinä on tärkeä haaste Netanyahulle.
Siksi hän haluaa jatkaa hallituksensa kanssa ainakin 31.05.2019 saakka. Oikeus ei antanut Bibille 3 kuukauden lisäaikaa.
Litzmanin johtaman puolueen Agudat Yisrael (UTJ:n sisällä) taholta arvioidaan, että lakiesitykseen liitetään lisäosa ja se hyväksytään Knessetissä lisäyksellä varustettuna.
Puolueen rabbiininen neuvosto päätti kesäkuussa informoida kansanedustajiaan, että "jos lakiesitys hyväksytään Knessetissä nyky-muodossaan, puolueen tulee erota hallituksesta".
Litzman sanoi heinäkuussa eroavansa hallituksesta, ellei lakia muuteta. Puolue ja sen rabbit vastustavat ideologisista syistä johtuen lain kohtaa, jossa asetetaan taloudellisia pakotteita yeshivan budjettiin, ellei tavoitetta saavuteta.
Ellei Knesset hyväksy lakia ennen 02.12, kaikki erivapauden asepalveluksesta saaneet yeshiva-opiskelijat joutuvat liittymään asepalvelukseen, mutta IDF:lla ei ole kapasiteettia heitä varten. https://www.jpost.com/Israel-News/Netanyahu-Election-coming-if-coalition-wont-compromise-on-haredi-draft-564674,

Yesh Atid-puolueen puheenjohtaja Yair Lapid oli tuntevinaan tuoksua vaaleista jo useita päiviä sitten ja aloitti vaalivalmistelut. Ehkä hän entisenä TV:n puheohjelmien juontajana vainusi jotain.

02. Gazan rintamalla on tällä hetkellä rauhallista, mutta Hamas sanoo paluumarssien jatkuvan turva-aidan varrella perjantain aamu-rukousten jälkeen. Hamas väittää sopineensa tulitauosta, mutta IDF:n parissa kukaan ei tiedä, kenen kanssa se solmittiin.
Israelin turvallisuuskabinetti kokoontuu toistuvasti, sunnuntaina toista kertaa neljän päivän kuluessa tutkimaan tilannetta.
Natanyau vaatii täyttä tulitaukoa todeten samalla, että IDF on tuhonnut satoja Hamasin sotilaskohteita.
Sen Hamas joutuu maksamaan kalliisti toistuvista iskuistaan Israelin siviilikohteisiin.
Israelin tullivirkailijat estivät kolmen rekka-autollisen ilmapalloja pääsyn Gazan kaistalle.
Kukaan ei ole kertonut kansalle, miten turvallisuuskabinetti aikoo lopulta toteuttaa lupaamansa rauhantilan Gazan kaistaan rajoittuville juutalaisyhteisöille. Bibi lupaa palauttavansa rauhan täydelleen, mutta ei hänelläkään ollut reseptiä, miten se tehdään.
Perjantaina on joka tapauksessa odotettavissa uusia mellakoita, ja ehkä Hamasin suunnittelemia uusia keinoja aidan läpäisemiseksi. https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Chttps://www.timesofisrael.com/israel-said-to-confiscate-tens-of-thousands-of-balloons-en-route-to-gaza/onflict/gaza-news/Calm-but-still-no-Gaza-ceasefire-564702,

03. Israelin turvallisuuskabinetissa on keskusteltu Hamasin ja muiden terrorijärjestöjen johtajien teloittamista keinona saada hyökkäykset Israelia vastaan loppumaan.
Hamasin poliittisen toimiston jäsen Husam Badran sanoi sunnuntaina, etteivät uhkaukset teloituksista pelota heitä.
"Miehityksen antamat lausunnot ja sen uhkaukset murhata korkeita Hamasin jäseniä aiheuttavat ironiaa ja ilmentävät sekasorrosta, jossa miehittäjä elää" hän kirjoitti FB:n sivullaan.
"Nämä uhkaukset evät pelota palestiinalaisten lapsia, ja vielä vähemmän vastarintajärjestön johtajia. Kasamme veri on kallis".

Hän jatkoi selittäen, että aika jolloin miehityksen aiheuttamat vahingot jäivät kostamatta miehityksen tekemiä rikoksia, on ohi.
Hamas pyrkii kostamaan etenkin surmansa saaneiden puolesta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/250416,

04. Viime viikolla syntyi kiivas sanailu turvallisuuskabinetin istunnossa liikenne-ministeri Yisrael Katzin ja puolustusministeri Avigdor Libermanin välille.
TV-kanava Kan11 mukaan keskusteltaessa torstaina 200 raketin iskuista Gazasta Israelin siviilikohteisiin Katz huusi Libermanille: "Entä lupauksesi eliminoida Haniyeh 24 tunnin kuluessa". Liberman lupasi teloittaa Haniyhein kahden päivän kuluessa. Hän vastasi Katzille: "Kerro, mitä sinä itse asiassa sait aikaan?"

Katz kannattaa keinotekoisen saaren rakentamista Gazan rannikon lähelle, mitä Liberman vastustaa. Nämä herrat ovat aika ajoin käyneet kiivasta sanasotaa keskenään, vaikka tuoleja ei heitellä, kuten joittenkin arabimaitten hallitusten videoiduissa istunnoissa.
Libermanin toimisto ei halua keskustella julkisuudessa suljetuissa tilaisuuksissa käydyistä keskusteluista, eikä Katzkaan vastannut. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/250413.05. IDF:n yleisesikunnan päällikön Gady Eisenkotin mandaatti loppuu 31.12.2018, ja armeija tarvitsee uuden komentajan.
Sadan surevan perheen jäsenet lähettivät sunnuntaina yhteisen kirjeen puolustusministeri Libermanille vaatien häntä poistamaan kenraalimajuri Yair Golanin ehdokkuuden uudeksi IDF:n komentajaksi.
Kirjeessä viitataan useisiin Golanin antamiin lausuntoihin, yksi niistä vuosikymmen sitten, jossa Golan kertoi nuorille pitävänsä parempana uhrata IDF:n sotilaita 60-vuotiaan naisen tarpeettoman surmaamisen välttämiseksi.
Toisessa lausunnossa hän pitää vääränä tulittaa arabia, joka juoksee sotilaita kohti. Eniten ristiriitoja herättäneessä lausunnossaan hän sanoi "kauhistuttavien prosessien Israelissa muistuttavan häntä natsi Saksasta".

Kirjeessä todetaan, että näistä ja muista lausunnoista voidaan päätellä niiden antajasta, joka armeijan komentajana on valmis tarpeettomasti uhraamaan sotilaittensa henkiä. Kirje julkaistiin News2 ohjelmassa. "Vanhempina, imeväikäisinä ja puolisoina, nämä lausunnot huolestuttavat meitä suuresti. Mies, jolle lastemme veri on halpa, ei voi suojella ja johtaa heitä".
Liberman haastatteli viime viikolla neljää johtavaa ehdokasta: Aviv Kochavi, Yair Golan, Nitzan Alon ja Eyam Zamir.
Pääministeri keskustelee myös ehdokkaitten kanssa, jonka jälkeen suosituskomitea tutkii heidän sopivuutensa korkeaan siviilivirkaan. Tämän jälkeen suoritetaan valinta näistä, ellei tule esteitä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/2504,

06. Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan näyttää johtavan maansa täydelliseen irtaantumiseen USA:ta. USA vaatii Turkissa pidätetyn pastori Andrew Brunsonin vapauttamista, jota syytetään väärin perustein vakoilusta USA:n hyväksi.
Turkin talous on menossa kohti viemäriä, mitä ei varmaan auta taloudellinen välirikko USA:n presidentti Trumpin kanssa. Trump ja Erdogan tapasivat toisensa NATO:n kokouksessa kesäkuussa, jossa vielä keskusteltiin avoimesti vankien vaihtokaupasta: Turkki vapauttaa Brunsonin, ja Israel vapauttaa Turkin kansalaisen Evru Ozkanin, joka pidätettiin hänen yhteyksistään Hamasiin.
Uudeksi kiistakapulaksi on noussut Turkin USA:ssa asuva muslimi-oppinut Fethulla Gulen, jota Erdogan vaatii palautettavaksi Turkkiin syytettynä hallituksen vastaisesta toiminnasta ja Erdoganin vastaan epäonnistuneen kapinayrityksen suunnittelusta.

Trump asetti sanktioita Turkkia vastaan. Turkin lira menetti 14 % arvostaan, alumiini on nyt 20 % ja teräs 50 % kalliimpi. Erdogan uhkaa muuttaa suhteensa toisiin valtioihin USA:n asemesta. Turkki on NATO:n jäsen, ja siinä ominaisuudessa sen oli määrä saada 100 F-35 konetta USA:sta. Kongressi vastustaa hävittäjien myymistä tässä vaiheessa. Israelilla on 12 F-35i konetta.

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 18 -30; Tiberias 26 -37; Suolameri 27 -38; Eilat 25 -28 +C-astetta. Aurinkoinen sää jatkuu.

Olen tänään silmäleikkauksessa, enkä tiedä, milloin saan jatkaa raportoimista. Siksi kirjoitin tämä ylimääräisen raportin.

Sunday, August 12, 2018

SUNNUNTAI 12.08.SUNNUNTAI 12.08.2018
01. "Ettekö tiedä veljet, että ruumiinne on Jumalan Temppeli, ja että Pyhä Henki asuu teissä? Joka turmelee Jumalan Temppelin, sen Jumala turmelee". Elämme aikaa, jolloin saamme viestejä edessä olevasta maailmanlaajuisesta tuhosta ja Herramme pikaisesta tulosta noutamaan seurakuntansa.
Tässä piilee suuri vaara herpaantua, koska jos kaikki voi muuttua yhtäkkiä, niksi ponnistella. Tästä Jeesus varoitti seuraajiaan: He sanovat "Herramme tulo viivästyy" ja alkavat elää maailman ehdoilla lyöden kanssapalvelijoitaan.

Paavali todistaa, että Mooses oli uskollinen koko huoneessaan, kunnes tuli kompastus: 40 vuotta hän oli johtanut eripuraista ja uppiniskaista kansaa Midianin erämaissa, ja hän tunsi väsymystä kansan jatkuvaan napinaan veden, lihan ja milloin minkin puutteesta, ja vihoissaan löi kalliota sauvallaan kahdesti: "täytyykö minun antaa teille vettä tästä kalliosta", vaikka hänen tuli vain puhua sille. Tämän takia hän ei saanut toteuttaa unelmaansa johtaa Israelin kansan Jordanin yli, vaan luovutti johtoaseman Joshualle. Ikävuosien karttuminen ja väsymys eivät olleet riittävä syy Herran kunnian kiistämiseen.
Sitä tässä meiltä ennen kaikkea vaaditaan, että meidät havaitaan uskollisiksi. "Kunniaani Minä en anna toiselle" sano Herra. "Niissä jotka ovat Minua lähellä, Minä osoitan pyhyyteni ja kaiken kansan edessä kirkkauteni".
Siinä tämän aamun palanen Jumalan Sanaa viikon alkajaiseksi

02. Kymmeniä tuhansia juutalaisia ja arabeja kokoontui shabatin loputtua lauantai-iltana Tel Avivin Rabin aukiolle toista kertaa parin viikon sisällä osoittaakseen mieltään Knessetin hyväksymää "Israel kansa-valtio" lakia vastaan. Kansanjoukko marssi Tel Avivin museota kohti kantaen käsissään kylttejä Hepreaksi ja arabiaksi vaatien tasa-arvoa, lain kumoamista ja demokratiaa.
Muutamissa kylteissä luki: "Vastusta apartheidia". Useimmat protestoijat olivat Israelin arabeja ja useimmat kansan huutamat iskulauseet olivat arabiankielisiä. He kutsuivat lakia rasistiseksi ja vaativat Netanyahun eroa.
Jotkut massasta huutelivat, että "juutalaiset ja arabit ovat veljiä", ja "he kieltäytyvät vihaamasta toisiaan".
Äärivasemmistolaisen Balad-puolueen jäsenten ryhmä huusi videoidussa tilanteessa: "Hengessä ja veressä me vapautamme Palestiinan".

Mielenosoituksen oli järjestänyt arabien korkea seurantakomitea, Israelin arabiyhteisön poliittista kenttää edustava NGO kattojärjestö. Bussikuljetukset oli järjestetty muista kaupungeista kuten Haifa ja Nasaret, voidakseen osallistua mielenosoitukseen. He ilmoittivat arabien tulevan massoittain (droves) viittauksena Bibin vaaliteemaan arabeista, jotka äänestivät massoittaen 2015 vaaleissa.
Arabien seurantakomitean johtaja Mohammed Barakeh toivoi pikaista
paranemista Oslon sopimuksen yhdelle puuhamiehelle Uri Avnerille, joka äskettäin sai vaikean halvauksen. Hän sanoi Palestiinan (neljän ratsastajan väreillä varustetun) lipun edustavan sorrettua kansaa. "Tämä lippu on ylpeän kansan lippu" hän sanoi "Ystävät, tiedätte, etteivät kaikki arabit täällä ole samoja, kuten eivät juutalaisetkaan, mutta he tulivat tänne massoittaen".
Barakeh lupasi, ettei tule toista katastrofia (nagba) viitaten 1948 itsenäisyysjulistuseen ja sen vaikutukseen arabeihin.
"Me pysymme täällä" hän vakuutti.
Palestiinan lippuja oli marssin alussa enemmistönä – vaikka seurantakomitea oli kieltänyt niiden käytön marssissa – mutta lopussa Israelin liput olivat enemmistönä. "Tel Aviv on miehitetty ja palestiinalais-vihollinen on kunniapaikalla keskellä sen sydäntä" sanoi ke. Oren Hazan (Likud). Israelin arabit ovat jakaantuneet; toisaalta he tietävät, että heidän asemansa on Israelissa perempi kuin missään arabimaassa, mutta silti he pyrkivät samaistumaan PA/PLO:n ja Hamasin arabien ja PA:n lipun kanssa.
Pääministeri Netanyahu tweettasi sivullaan: "Ei ole suurempaa todistetta tämän lain välttämättömyydelle (kuin PA:n lippujen heiluttaminen). Me tulemme heiluttamaan Israelin lippua ja laulamaan hatikvaa suurella kunnialla".
Israelin juutalainen protestoija sanoi, että PA:n lippujen heiluttaminen huolettaa häntä suuresti, koska marssi on israelilaisten protesti Israelin lakia vastaan. "Tämä estää keskittymästä ydinkysymykseen".
Ortodoksikirkon neuvosto kehotti jäseniään osallistumaan protestiin, koska "laki kieltää arabivähemmistön historiallisuuden Israelissa ja vakavasti rikkoo sen oikeuksia vaarantaen kristittyjen ja muslimien pyhät paikat. Latinalainen patriarkaatti kehotti kaikkia Israelin kansalaisia, jotka vielä uskovat tasa-arvon perusteisiin osoittamaan vastustuksensa lakia vastaan ja sen sisältämään vaaraan tämän maan tulevaisuudesta".
Israelin druusit osoittivat aiemmin mieltään lakia vastaan, ja esittivät oman vastustuksensa korkeimmalle oikeudelle jättämässään valituksessa. https://www.jpost.com/Israel-News/Arabs-and-Jews-protest-Nation-State-Law-for-second-week-running-564617,

03. IDF:n ja Hamasin välinen tulitauko, jonka Hamasin edustajata väittävät sopineensa IDF:n kanssa, on sovittu pelkästään Hamasin omassa keskuudessa, sillä IDF ei ole tietoinen sellaisesta sopimuksesta, sanoo IDF.
Hamas näyttää pyörittämän Israelin edustajia tahtonsa mukaan. Keskiviikkona ja torstaina ammuttu rakettituki hiljeni kuitenkin perjantain ja lauantain ajaksi, mutta mielenosoitus turva-aidan varrella jatkui kuten ennenkin. Arvolta 8 000 Hamasin arabia oli kokoontunut turva-aidan taakse pyrkien kaikin tavoin kiihottaa IDF:n sotilaita vastaamaan heidän häirintäänsä kovin panoksin, mihin he lopulta joutuivatkin turvautumaan surmaten kaksi Gazan arabia, kuten raportit kertovat.
Israelin turvallisuuskabinetti kokoontui taas kerran pohtimaan tilannetta
antaen IDF:lle oikeuden iskeä terrorikohteisiin kertomatta yksityiskohtia. Israelin tulkinnan mukaan Hamasin väittämä tulitauko uudesta sisällöstä tarkoittaa vain sitä, että Hamas päätti lopettaa rakettitulensa Israelin siviili-kohteisiin omasta tahdostaan, mutta se ei koske leijaterroria.
Gazasta tulleen raportin mukaan Egypti, YK ja Qatar olivat tärkeässä roolissa tulitauon asettamiseksi. Sen mukaan osapuolet painostivat Hamasia ja muita Gazan arabiryhmiä lopettamaan terrori- ja muut hyökkäyksensä Israelia vastaan välittömästi sodan välttämiseksi.

Hamasin virkailija Gazassa selitti, ettei tämä ole pitkä aselepo, sillä he katsovat omaavansa oikeuden reagoida kaikkeen väkivaltaan Gazan kaistaa ja sen asukkaita vastaan. "Olemme muuttaneet vihollisuuksien säännöt, ja nyt vastaamme jokaiseen hyökkäykseen Israelista".
Hamasin tiedottaja Sami Abu Tuhri tweettasi perjantaina: "(Väkivallan) onnistuneet iskut osoittivat, että miehitys voidaan voittaa".
Hamasin virkailija selitti, että "Fatahin ja Hamasin yhdentyminen on yksi ase-leposopimuksen kulmakivistä. Egyptiläiset ponnistelevat siksi lopettaakseen kilpailun Hamasin ja hallitsevan PA/PLO:n puheenjohtajan Mahmod Abbasin johtaman Fatah-ryhmän kanssa".

Palestiinalaislähteet raportoivat, että Egypti oli kutsunut kilpailevien ryhmien edustajat Kairoon myöhemmin viikolla keskusteluihin Egyptin tiedustelu-virkailijoiden kanssa lopettaakseen erimielisyydet niiden välillä. Lähteen mukaan niiden edustajat tuskin tapaavat toisiaan matkansa yhteydessä. Erimielisyydet niiden välillä ovat edelleen liian suuret.
YK:n lähettiläs Nickolas Mladenov painottaa YK:n halun aloittaa suunnitellut toimet humanitäärisen tilanteen parantamiseksi Gazassa, mukaan lukien laukaista jännittynyt tilanne sekä helpottaa asukkaitten liikkumisvapautta.

USA:n rauhantiimin jäsen Jason Greenblatt julkaisi mielipiteensä CNN:n websivulla kehottaen Gazan arabeja työskentelemään Israelin kanssa rauhan saavuttamiseksi. "Hamas on valinnut aseistaa tulensa kestävässä mutta hyödyttömässä ponnistelussaan tuhoa Israel, karkottaen toiveet rauhasta kauemmas. Mutta tämä ei ole ainoa polku eteenpäin Gazan arabeille, eikä sen tule olla sen tulevaisuus" hän selitti.
https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/UN-officials-visit-Gaza-in-pursuit-of-long-term-truce-564635,

04. Kolme jordanialaista turvallisuusvirkailijaa saivat surmansa tulituksessa epäiltyjä terrorisolun jäseniä vastaan, joiden uskotaan tehneen viikonvaihteen aikana suoritetun pommi-iskun musiikkifestivaalia vastaan Ammanissa Jordaniassa.
Tulitaistelu terrorisolun ja turvallisuusvirkailijoitten välillä käytiin Ammanin kaakkoispuolella sijaitsevassa Suolakaupungissa (city on Salt) päivä sen jälkeen, kun upseeri sai surmansa perjantaina harvinaisessa pommi-iskussa, tiedottaja kertoi.
Pommi-isku tehtiin turvallisuuspartiota vastaan Al-Fuhais kylässä, 12 km pääkaupungista länteen perjantai-iltana. "Se surmasi kersantti Ali Adanan Qawqazan ja haavoitti ja kuutta muuta partion jäsentä", ministeriön tiedottaja Jumana Ghneimat kertoi todeten, että tutkimukset aloitettiin pommi-iskun johdosta.
Turvallisuusjoukot oli asetettu suojelemaan kaupungissa vuosittain pidettyä musiikkifestivaalia, jossa esiintyy tunnettuja arabimusiikin edustajia. Turvallisuusjoukot tekivät ratsian Suolakaupunkiin epäillyn terrorisolun tiloihin. Pommi oli asennettu paikkaan, jossa sotilaspartiot pysähtyvät, kertoo eräs mielipideartikkeli.
Tiedottaja Ghneimat kertoi, että terrorit kieltäytyivät antautumasta, ja olivat miinoittaneet rakennuksensa, joka osaksi tuhoutui pommiansojen räjähtäessä. Syntyneen tulitaistelun aikana kolme turvallisuussotilasta saivat surmansa ja 20 ihmistä haavoittui. He pidättivät 3 epäiltyä, mutta tiedottajan mukaan tilanne jatkuu kaupungissa.
Al-Fuhain on pääosin kristittyjen asuma kaupunki. City of Salt sijaitsee muutamia kilometrejä Fuhaista pohjoiseen. Sotilaat toimivat saamansa vihjeen johdosta.
Kukaan ei ole vielä ottanut vastuuta pommi-iskusta, eikä Suolakaupungissa pidätettyjen henkilöllisyyttä ole paljastettu.
Jordania on ollut avainasemassa USA:n johtaman koaliittion taisteluissa ISIS-joukkoja vastaan Syyriassa ja Irakissa, käyttäen ilmavoimiaan niitä vastaan ja antaen koaliittion käyttää tukikohtiaan.

Jihadistit tekivät useita hyökkäyksiä Jordaniassa 2016, mukaan lukien itsemurhaisku kesäkuussa, joka surmasi 7 vartijaa lähellä Syyrian rajaa. ISIS ilmoitti tehneensä iskut.
Jordanian pääministeri Omar al-Razzaz sanoi, "ettei Jordania tunne sääliä terroristeja jahdatessaan" todeten, että Jordania on aina ollut eturivissä taistelussa terroristeja sekä omituisia ideoita vastaan, jotka iskevät viattomia siviilejä vastaan järkyttääkseen turvallisuutta ja tasapainia", Petran mukaan.
Al-Fuhaisissa räjäytetty pommi oli kotitekoinen, tai sen aiheutti räjähtänyt kyynelkaasupurkki.
https://www.timesofisrael.com/3-jordanian-security-forces-killed-in-raid-on-terror-cell/,

05. AFP kertoo, että Kairossa Virgin Mary kirkkoa vastaan suunniteltu pommi-isku tyrehtyi itsemurhakandidaatin nähdessä vahvan poliisimuurin kirkon ympärillä ja sytyttäen pomminsa surmaten itsensä.
Lauantaina Kairon ulkolaidalla Shobra el-Kheiman lähiössä sijaitsevaa Virgin Mary kirkkoa vastaan suunniteltu pommi-isku sai nolon lopun terroristin surmatessa itsensä ilman muita uhreja. Hän oli piilottanut pomminsa fluoricent liivin sisään, kertoi valtion omistama Akhbar El-Youm.
Pommi räjäytettiin 200 metrin päässä kirkosta.
Muslimien ääriainekset ovat toistamiseen iskeneet kristittyjä kohteita vastaan Egyptissä.
Pommi-iskujen sarja koptikristittyjen kirkkoja vastaan Kairossa, Alexandriassa ja Niilin delta-alueella Tantassa 2016 -2017 surmasivat ainakin 80 ihmistä.
Koptikristittyjä on n. 100 miljoona asukkaan Egyptin väestöstä n. 10 %.
Maan hallitseva muslimiväestö edustaa sunni-suuntaa.

Egyptin armeija käy epätoivosta taistelua Siinain alueille pureutuneita ISIS ja Al-Qaida joukkoja vastaan, jotka saavat aineellista ja ideologista tukea Siinain beduiineilta, jotka syyttävät hallitusta heidän syrjimisestään. https://www.timesofisrael.com/suicide-attack-on-egypt-church-foiled/

06. Todisteena Hamasin omaperäisestä tulitauosta Israelin kanssa on perjantaina Gazasta lentoon lähetetty epätavallisen suuri tulinen leija, ympärysmitoiltaan 4 metriä. Se lensi Gazasta pitkälle Israelin puolelle takertuen Sufa Kibbutsin korkeajännitelinjoihin.
Sähkölaitoksen teknikot hälytettiin kiireesti paikalle, ennen kuin jättileija sytyttäisi tulipalon vahingoittaen voimajohtoja.
Teknikot käyttivät torninosturia irrottaessaan leijan voimalinjoista.

Poliisin pioneerit eliminoivat toisen Gazasta lähetetyn tulisen leijan, joka laskeutui lähelle juutalaisyhteisön ruokasalia Eshkolin alueella.

Vastauksena tulitauko rikkomuksista iAF iski lauantaina iltapäivällä leijat lähettäneisiin ryhmiin Gazan pohjoisosassa haavoittaen 2 ihmistä, kuten Gazasta raportoitiin. Toisesta iskusta ei ole saatu raporttia n Gazasta.

Leijaterrorismin sytyttämä tulipalo syttyi Nir Am luonnonpuistossa, joka saatiin hallintaa lauantaina iltapäivällä.

Hamasin leijaterrorin kautta Israelissa on palanut ainakin 7 000 eekkeriä viljavainioita, metsiköitä ja luonnonpuistoja, aiheuttaen miljoonien NIS vahingot, joita Israel pyrkii saamaan pidättämällä palestiinalaistyöntekijöiltä keräämistään vero- ym. tuloista.

Gazan terveysvirkailijoitten mukaan perjantain mellakoissa turva-aidan varrella sai 3 gazalaista surmansa sotilaitten luodeista. Mielenosoittajat yrittivät murtautua turva-aidan läpi useita kertoja kivittäen sotilaita kivin ja petrolipommein sekä käsikranaatein.
IDF kieltää sopineensa mistään tulitauosta Hamasin kanssa, joka pyrkii levittämään hajaannusta kaikkialle peitelläkseen todellisen luontonsa. https://www.timesofisrael.com/idf-strikes-gaza-cell-launching-incendiary-balloons-as-arson-attacks-continue/,

07. UUTISIA LYHYESTI
Ministeri Yuval Steinitz sanoo Israelin olevan lähempänä kuin koskaan Hamasin hallinnon kaatamiseksi Gazassa.
Turvallisuuskabinetti lienee tehnyt päätöksen Hamas-johtajien eliminoimiseksi sen sijaan, että IDF aloittaisi täysimittaisen sodan Gazassa.

IDF:n yleisesikunnan komentaja Gaby Eisenkot vastustaa kiivaimmin tilanteen kiihottamista, mikä tulisi aiheuttamaan runsaasti kuolonuhreja molemmin puolin. Onko armeijan ylin komentaja täysin tietoinen asemansa vaatimuksista, vai ovatko hänen moraaliset ja ideologiset asenteensa sanelleet hänen näkyvän pasifistiset lausuntonsa?
Armeijan ensisijaisena velvollisuutena lienee kuitenkin suojella maansa asukkaitten turvallisuutta, ja armeijan korkeimman sotilaan tulee omaksua hallituksen tekemien päätösten toteuttaminen käytännössä. Tuskinpa tässä lienee mitään epäselvyyttä.

Pääministeri Netanyahua on syytetty kyvyttömyydestä tehdä vaikeita päätöksiä, ja jopa pelkuruudesta, mistä kuitenkaan ei liene kysymys enempää Eisenkotin kuin Bibinkään kohdalla.
https://www.timesofisrael.com/minister-toppling-hamas-is-an-option-israel-closer-to-it-than-ever/,

NASA ampui maailman voimakkaimman koskaan rakennetun ohjuksen, jonka on määrä kuljettaa avaruuteen tutkimusluotain lähelle aurinkoa selvittääkseen, mistä johtuu epätavallinen ilmapiiri auringon ympärillä.
Auton kokoinen, 1.5 miljardia maksanut Parker Solar tutkimusluotain ammuttiin Delta IV raskaalla ohjuksella Cape Canaveralista lauantaina. Viime hetkellä havaittu tekninen häiriö aiheutti 55 sekunnin viivytyksen, aiemmin havaitun ongelman lisäksi.
Luotain lentää lähemmäs aurinkoa kuin mikään luotain ennen sitä voidakseen ratkaista coronan arvoitukset auringon läheisyydessä. Corona ei ole vain 300 kertaa kuumempikuin auringon pinta, vaan se myös lähettää voimakkaita plasma ja energia partikkeleita, jotka voivat laskea valloilleen geo-magneettisia avaruusmyrskyjä, aiheuttaen sekasortoa maan päällä rikkoen voimalinjoja. Tiedot näistä ovat kuitenkin kovin heiveröiset, mihin luotaimen toivotaan tuovan selkeyttä.
Luotain suojattu on ainutlaatuisella vain 4.5 tuumaa paksulla kuumuus-suojalla.
https://www.timesofisrael.com/nasa-spacecraft-blasts-off-toward-sun-for-closest-look-yet/.

Pääministeri Benyamin Netanyahu sanoi sunnuntain hallituksen istunnon alussa, että Israel tulee vaatimaan täyttä tulitaukoa Hamasilta. Hän sanoi Israelin olevan keskellä Hamasin terrorismia Gazassa, iskuja on annettu ja saatu. Hän sanoi Israelin tuhonneen satoja Hamasin sotilaskohteita. Jokaista Hamasin iskua vastaan Israel vaatii kovan maksun Hamasilta. Hän sanoi IDF:n laatineen operatiivisia suunnitelmia eri tilanteita varten, mutta hän ei halua paljastaa niitä. Keskustelua jatkettiin turvallisuuskabinetissa myöhemmin tänään, mutta ne istunnot ovat luoteeltaan salaisia. https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Netanyahu-Israel-demands-a-total-cease-fire-564657,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 19 -31, Tiberias 26 -38; Suolameri 27 -38; Eilat 27 -41 +C-astetta, aurinkoista, ei suuria muutoksia lämpötiloissa.2018