TORSTAI 15.11.2018

TORSTAI 15.11.2018
01. Israelin puolustusministeri Avigdor Liberman erosi Netanyahun hallituksesta eilen. Järjestämässään lehdistötilaisuudessa hän esitti eronsa syyksi tulitauon sopimisen Hamasin kanssa sen sijaan, että ponnistelut olisi keskitetty pitkän aikajakson aselepoon Gazan terrorijärjestöjen kanssa.

Toiseksi Liberman syytti 15 miljoonan USD toimittamisesta Hamasille samana päivänä, jona vihollisuudet kehittyivät avoimeksi tulitukseksi Gazan rajan yli. Hamasille menneet varat olivat ilmeisesti Qatarin lahja virkailijoitten palkkojen maksamiseksi, mistä PA on kieltäytynyt. Omituista tässä on se, että noin suuria summia kuljetetaan kolmeen matkalaukkuun sullottuina henkilö-autossa ilman minkäänlaista seurantaa tai valvontaa.

Liberman selitti myöhemmin Yisrael Beitenun erityisessä kokouksessa: "Kysymykseen miksi nyt? mielestäni se, mikä tapahtui eilen – tulitauko yhdistettynä prosessiin Hamasin kanssa – merkitsee antautumista terrorille. Sillä ei ole mitään muuta merkitystä – eikä selitystä".
Hän vaati Netanyahua asettamaan päivämäärän seuraaville vaaleille niin pian kuin mahdollista.

Liberman selitti edelleen, että neuvotteluilla Hamasin kanssa Israel osti lyhyen aikajakson rauhantilan, mutta samalla aiheuttaen vakavan pitkän tähtäyksen vahingon Israelin turvallisuudelle. Liberman olisi halunnut Israelin Puolustusarmeijan ankaria toimia Hamasia vastaan Gazassa, ja laajempaa IDF:n operaatiota, eikä rajoittaa toimensa vain ilmaiskuihin.

"On julkinen salaisuus, että pääministerin ja puolustusministerin välillä on ollut erimielisyyksiä. Qatarin rahoittamat öljytoimitukset olivat mielestäni virhe. Suostuin öljytoimituksiin Gazaan vasta saatuani pääministerin kirjallisen käskyn toimitusten suorittamiseksi" Libi selitti.

Liberman ei ollut myöskään onnellinen siitä, että Israel sääti lain, jolla Israelin kokoamista PA:n työntekijöitten veroista voidaan vähentää PA:n terroristeille maksamat stipendit, ja samaan aikaan salli miljoonien USD toimittamisen terroristeille Gazassa. "Jos olisin pysynyt virassani, en olisi voinut katsoa maan eteläosan kansalaisia silmiin".

"Ei ole oikein, että terrorijohtajat Gazan kaistalla tuntevat olonsa turvalliseksi ja kävelevät ilman pelkoa. He tulevat protestoimaan rajalle ja kiihottavat Israelin valtiota vastaan. Hamas ei edes puhu asumisesta Israelin rinnalla ja sen tunnustamisesta, eivätkä he kerro sitä, miten parantaa työllisyyttä Gazan kaistalla. 270 miljoonan USD budjetilla he jatkavat sotilaallista rakentamista".

Libermanin ero hallituksesta on henkilökohtainen ja tulee lailliseksi 48 tunnin kuluttua ilmoituksesta pääministerille, mutta hänen johtamansa Israel Beitenu puolue voi myös erota yhteistyöstä hallituksen kanssa, mikä johtaisi myös absorbtio-ministeri Sofa Landverin eroon.
Tämä jättäisi Netanyahun hallituskoaliittiolle yhden äänen enemmistön Knessetissä, mikä tekee hallituksen työskentelyn epävarmaksi.

Säännönmukaiset vaalit ovat vuoden 2019 marraskuussa, mutta Libermanin ero hallitukselle lisää paineita vaalien aikaistamiseksi. Likudin tiedottaja Jonatan Urich totesi twiittasi sivullaan: "Ei ole mitään tarvetta ennen aikaisiin vaaleihin aikana, jolloin kansallinen turvallisuus on herkässä vaiheessa. Tämä hallitus voi kestää sille annetun ajan loppuun".

Knessetin ja hallituksen välinen yhteyshenkilö ministeri Yariv Levin (Likud) sanoi, ettei ole aihetta vaaleihin. "Vastuumme on säilyttää vanha oikeisto-hallitus, ja siksi puolustusministeri ero on sopimaton. Hallitus toimii kauan kuin sen jäsenet työskentelevät yhdessä, ja on ilman muuta selvää, ettei ole sopivaa kenenkään käyttää tilannetta hyväkseen kiristykseen tai vastuuttomiin yhteyksiin".

Simcha ja Leah Goldin, joiden poika luutnantti Hadar Goldin sai surmansa 2014 kesäsodassa, mutta jonka ruumis jäi Hamasin käsiin, ylisti Libermanin rohkeutta erota: "Puolustusministerin selvät ja vakavat kommentit täytyy kirjoittaa jokaisen Israelin kansalaisen sydämeen, joka ylläpitää IDF:n arvoja ja vastuun jakamista pyhänä".

Sionistisen Unionin puheenjohtaja Avi Gabbay totesi: "Tämä on yksi tapa toimia – sen, joka epäonnistuu tehtävässään, tulee erota". Hän syytti Netanyahua (Bibi), että hänen tulee myös erota, koska "hän ei pystynyt varmistamaan raja-asukkaitten turvallisuutta. Hän on yhtä paljon vastuussa Israelin turvallisuudesta kuin puolustusministeri". https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5401885,00.html,

02. Ron Ben Yishai sanoo ynetnews.com artikkelissaan, ettei Libermanin (Libi) ero ollut suuri menetys, sillä "hänellä oli marginaalinen vaikutus IDF:n toimintaan ja kehitykseen, ja hänen hysteeriset lausuntonsa Gazasta räjähtivät hänen kasvoilleen. Hän ei pystynyt muotoutumaan kansalaisesta ja poliitikosta päätöksen tekijäksi, jolla on myös näkemyksiä".

Ben Yishai tunnustaa, että Liberman oli oikeassa todetessaan kabinetin tiistaina tehdyn päätöksen merkitsevän antautumista terrorismille. Tämä siitä huolimatta, että Libi oli tietoinen peitetyistä kysymyksistä, joihin Bibi viittasi pyrkiessään selittämään päätöstään suostua tulitaukoon, mutta joita Libi piti hatarina, eikä antanut niille samaa merkitystä.
Yishai sanoo, että samalla kun Libi hyvin tietää, ettei ero auta mitään, se antaa Hamasille hyvin tärkeän aseen ilmaiseksi, mikä tulee rohkaisemaan sitä yhtä paljon kuin hallituksen päätös. Hamas kehotti Netanyahua "erottamaan Libin, joka kantaa vastuun viimeisestä väkivallan kierteestä", ja terrorijärjestö sai unelmapalkinnon toiveensa toteutuessa 24 tunnin kuluessa.

Yishain artikkelissa spekuloidaan, ettei puolustusministerin tarvitse olla kenraali; siviili pystyy siihen aivan hyvin, mutta häneltä vaaditaan useita avuja. Hänen täytyy olla taidokas ja vaikutusvaltainen poliitikko voidakseen saada esityksensä läpi hallitus-koaliittiossa ja hallituksessa, joita hän ja puolustusmekanismi pitävät välttämättöminä.

Hänellä tulee olla tervettä järkeä ja itseluottamusta esittäessään vaikeita kysymyksiä IDF:n kenraaleille ja kokeille virkailijoille pyrkimättä imartelemaan ja suostuttelemaan heitä. Hänen täytyy omata johtajankykyjä vaatiessaan vastauksia ja varmistaakseen, että ohjeita noudatetaan.
Hänellä tulee olla moraalista selkärankaa voidakseen vastustaa kiusausta antautua massojen kuljetettavaksi ja tekemään populistisia päätöksiä kysymyksissä, jotka vaikuttavat inhimilliseen elämään ja valtion tulevaisuuteen, eikä tule unohtaa Libin päätösten antamia opetuksia esim. Elor Azarian tapauksessa.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5402648,00.html,

03. Israelilaiset eivät ole onnellisia pääministeriinsä Benyamin Netanyahuun, mutta silti odottavat hänen löytävän ratkaisun Gazan ongelmaa, kirjoittaa Time of Israel toimitusjohtaja David Horovitz.

Netanyahu pitää nyt käsissään neljää ministeriötä, kolme niistä vaikutusvaltaisimpia: pääministerin, ulkoministerin ja puolustusministerin salkut. Lisäksi hän johtaa absorbtio-ministeriötä, jonka tehtävänä on kotiuttaa maahan saapuneet uudet kansalaiset.

Horovitz selittää, että Libin pyrkiessä selittämään kollegoilleen Israelin hallintomenettelyä viimeisen 24 tunnin sisällä, Israelin tärkeimmistä päätöksistä ja niiden toteutumisesta on rutiininomaisesti hallinnut Bibi, Benyamin Netanyahu.

Libi selitti, miten istutaan kabinetissa, tai kuunnellaan turvallisuus konsultointia, ja niiden pohjalta päätöksiä tehdään, mutta ei niissä ole aitoja keskusteluja, eikä ole mitään mahdollisuutta esityksellä, joka poikkeaa Netanyahun näkemyksestä, tulla hyväksytyksi.

Esimerkkinä tiistaina pidetty turvallisuuskabinetin istunto, josta Libi raportoi tähän tapaan. 7-tuntia kestäneen kokouksen lopulla tapahtui merkittävä asia: Naftali Bennett, joka nyt pyrkii nousemaan puolustusministeriön johtoon, tuki Libin esitystä – joka ei ilmeisesti sisältänyt tulitaukoa, vaan hyökkäysten jatkamista Gazan terroriryhmiä vastaan.

"Me emme pyytäneet äänestystä, koska meillä ei ollut enemmistöä. Koko se hallituksen jengi (vaikutusvaltaiset ministerit 12 jäsenisessä turvallisuus-kabinetissa) – Kahlon, Gallant, Erdan ja Katz – kaikki asettuivat Bibin taakse.

Netanyhaun avustajat iskivät takaisin samassa TV-ohjelmassa vakuuttaen, että pääministerin valinta keskeyttää 48 tuntia kestänyt tilanteen taistelujen eskaloituminen osoittautui vakuuttavammaksi, koska hän esitti erittäin päteviä näkökohtia tilanteen rauhoittamisen merkityksestä tässä vaiheessa.
Libi puolestaan käyttäytyi kuin poliitikko erotessaan sensitiivisestä virastaan, voidakseen parantaa asemaansa ennen potentiaalisia vaaleja. Netanyahu ja kabinetin enemmistö valitsivat toimia valtiomiesten tapaan.

Horovitz kirjoittaa, että olkoon kumpi hyvänsä kertomus uskottavampi, molemmat painottavat Netanyahun asemaa Israelin johdossa, jolle ei ole varteenotettavaa haastajaa. Horovitz katsoo keskiviikko-päivän olleen yhden Bibin mustimmista poliittisista päivistään; oikeistohallituksen oikeistolaisen pääministerin hylkäsivät sekä hänen oikeistolainen puolustusministerinsä Avigdor Liberman, että oikeistoon kuuluva opetusministeri Naftali Bennett, jotka molemmat syyttivät häntä siitä, että iskut Hamasia vastaan olivat liian kevyitä ja lopetettiin liian pian.

Hamas kuulutti ylpeänä saamastaan näennäisestä voitosta.
Sadat israelilaiset protestoivat kaduilla maan eteläosassa huudellen: "Bibi mene kotiisi" ja ilmoittaen yksiselitteisesti, että "he olivat menettäneet luottamuksensa häneen".

Tästä huolimatta gallupien mukaan Naetanyahun johtama Likud saisi 29 paikkaa Knessetissä (nyt 30).
Likudin pahin kilpailija Yair Lapidin johtama Yesh Atid jää edelleen turvallisen välimatkaan päähän saaden 18 edustajaa Knessetiin.
Libermanin johtaja Yisrael Beitenu saisi 7 edustajaa (nyt 5).
Naftali Bennettin johtama Jewish Home saisi 11 edustajaa (nyt 8)

Netanyhu on joka tapauksessa kiireisen ongelman edessä: Antautuako Bennettin ultimaatumin edessä (hän uhkaa erota, ellei Libin virkaa anneta hänelle) vai hajottaako Knesset ja pidetään uudet vaalit.
Horovitz arvioi, että Bibi on aivan liian kokenut ja liukas poliitikko, ettei hän helpolla anna edes luotettavien mielipidetiedustelujen ohjata päätöksiään, tai alistu satojen vihaisten israelilaisten protesteihin.

Edellinen tiedustelu kysyi myös, ovatko vastaajat tyytyväisä tapaan, jolla Bibi hoiti Gazan tilanteen. 74 % heistä ilmoittivat tyytymättömyytensä, 17 % olivat tyytyväisiä. Bibi kuitenkin uskoo asemansa olevan vahvan, eikä näköpiirissä ole tarpeeksi vahvaa korvaajaa. Bibi itse lohkaisi äskettäin, että hän voisi luopua pääministerin tehtävistään, mutta sopivaa henkilöä ei ole.

Horovitz paljastaa, että todellisen huolenaiheen Likudille aiheuttaisi entisen IDF:n komentajan Benny Gantzin siirtyminen politiikkaan. Hänen vielä olematon puolueensa saisi 15 edustajaa Knessetiin, mikä pudottaisi Likudin edustajien määrän 24:än ja sekoittaisi muidenkin puolueitten suosiota.
Horovitz lohduttaa, että entisten politiikkaan siirtyneitten kenraalien suosio on aina ollut korkea ennen vaaleja, mutta putoaa niiden aikana. https://www.timesofisrael.com/israelis-arent-happy-with-netanyahu-but-still-look-to-him-to-solve-gaza/,

Hamasin ja Islamic Jihadin raketit alistivat lähes miljoona kansalaista jatkuvaan epävarmuuteen tulevaisuudestaan, eivätkä nuo terrorijärjestöt käyttäneet järeimpiä rakettejaan, joilla ne yltävät Tel Aviviin ja Jerusalemiin. Horovitzin rauhoittelevat lausunnot pääministerin vahvasta asemasta eivät vähennä millään tavoin Gazan kaistan terrorijärjestöjen aiheuttamaa uhkaa yhä suuremmalle kansanosalle, joka haluaa lopullisia ratkaisuja, eikä vain tilapäisiä rauhanlupauksia, jotka terroristit rikkovat niin halutessaan.
Toisaalta Israelin tulee huomioida Hizbullahin 150 000 ohjuksen aiheuttama uhkakuva, mihin Israelilla ei ole varaa antautua avoimin silmin.

04. UUTISIA LYHYESTI

Alueellisen yhteistoiminnan ministeri Tzachi Hanegbi sanoi Armeijan radion haastattelussa torstaina, että kaksi päivää kestäneet raketti-iskut rajan pinnassa olevia juutalaisyhteisöjä vastaan olivat "minor", vähäisiä.
Hän jatkoi edelleen todeten, että "Hamasin hyökkäys Israeliin oli vähäinen, koska se ei ulottunut Tel Aviviin, jonka merkitys on suurempi kuin raja-kaupunkien ja kylien"; koska "TA on Israelin taloudellinen pääkaupunki".

Hamas ja Islamic Jihad ampuivat 48 tunnin kuluessa 460 rakettia ja kranaattia Gazasta turvallisuusaidan yli israelilaisiin siviilikohteisiin.

Hanegbi, jota pidetään maan korkeimpana ministerinä pääministerin jälkeen, arvioi myös, että valittaessa uutta puolustusministeriä hän on ansioituneempi kuin Naftali Bennett, joka katsoo viran kuuluvan hänelle.

Yesh Atid johtaja Yair Lapid hylkäsi Hanegbin huomautukset todeten: "Ei ole mitään eroa Nahal Ozin ja Tel Avivin asukkaitten välillä". Hän haluaa tällä nostaa Gazan rajan pinnassa olevien juutalaisyhteisöjen merkitystä.
Israelilaisten veri on yhtä punainen ja arvokas, asuivat missä tahansa.
Likudin aktivistit Natan Engelsman ja Benyamin Netanyahu kehottivat samoin Hanebgia muotoilemaan lausuntonsa uudelleen.
Eshkol-alueneuvoston johtaja Gadi Yarkoni tuomitsivat samoin Hanegbin lausunnon.
"Aamuna, jolloin Gazan rajan pinnassa asuvat asukkaat nuolevat vielä haavojaan, ja yrittävät palautua rutiiniin 500 heitä kohti ammuttujen rakettien jälkeen, meidät pakotetaan kuulemaan korkean kabinettiminiterin solvauksia. En muista, koska Hanegbi vieraili Eshkolissa. En muista, koska hän tapasi meitä tai asukkaita kuullen heidän asiansa suoraan. Pyydän häntä tulemaan tänne ja kuuntelemaan asukkaita".
https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Hanegbi-calls-Hamas-attacks-in-the-South-minor-571957,

Pääministerin kanslian virkailijat sanovat, että Netanyahu haluaa tavata Naftali Bennettin kahden kesken tänään torstaina keskustellakseen hänen kanssaan Bennettin vaatimuksista puolustusministerin virkaan.
Bibi tapaa samalla kaikkien hallituspuolueitten johtajat suunnitellessaan seuraavaa siirtoa Libin eron jälkeen.
Jewish Home Knessetin ryhmä kokoontui keskiviikkona, ja laati julkilausuman, jossa se yksimielisesti vaatii puolustusministerin virkaa. Bennett valtuutettiin tekemään itsenäisiä ratkaisuja asiassa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/254768,

Kulanu-puolueen puheenjohtaja talousministeri Moshe Kahlon suositteli Netayahulle torstaina menemistä pikaisiin vaaleihin.
"Nykyisessä tilanteessa paras vaihtoehto Israelin kansalaisille ja taloudelle on järjestää uudet vaalit mahdollisimman pian" Kahlon sanoi.

Pääministeri sanoo tekevänsä ratkaisunsa kuultuaan kaikkien hallitus-puolueitten mielipiteet. Hän voi joko määrätä uudet vaalit ensi vuoden alussa, tai pyrkiä vakaannuttamaan nykyisen 61 kansanedustajan tuen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/254770,

Israelin terrorinvastaisen toimiston entinen johtaja sanoo, että Israel epäonnistui pyrkimyksissään toimia hyväksyttävästi Hamasin kanssa.
"Israel menetti pelottelukykynsä. Hamas määrittelee meille, koska puolustus-ministerimme tulee erota" sanoo prikaatinkenraali (res.) Yechiam Sasson, joka johti aiemmin terrorinvastaista toimistoa.

Hän kertoi Arutz Shevan toimittajalle keskiviikkona, että tulitauko Israelin ja Hamasin välillä on tulosta Israelin väärin ohjatusta toiminnasta viimeisen parin vuoden aikana.
"Se oli pitkän aikavälin kontakti Gazassa, joka johti meidät puolustus-
järjestelmän suosituksesta tulitauon huonoon todellisuuteen. Pitkän aikaa me olemme ottaneet lainoja Islamin terrorin mustilta markkinoilta ja nyt joudumme maksamaan murhaavia korkoja".

Hän arvioi, että "se tosiasia, että suostuimme tulitaukoon, on seurausta avuttomuudesta ja väärästä toiminnasta Hamasia vastaan".
Hän suosittaa, että " vastaan täytyy hyökätä kaiken aikaa – eikä vain seurauksena rakettituleen".
"Kun reagoimme heidän toimiinsa, he ovat jo maan alla; me vain aiheutamme taloudellista vahinkoa. Taistelu terrorismia vastaan on taistella jatkuvasti ja kestävällä tavalla, eikä vain reagoimalla sen toimiin".

Hamasia vastaan voidaan taistella ilman Gazan miehitystä.
"Käsittääkseni IDF:n aktiivisuuden tulee sisältää hyökkäyksiä ilmasta, mereltä ja maalla. En suosittele Gazan miehitystä, se ei tuo toivottuja tuloksia. Meidän tulee käyttää kaikkia tilaisuuksia tehdäksemme kohdistettuja teloituksia. (Hamasin virkailijoita vastaan)" Sasson päättelee. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/254761,

Hallituksen yhteistoiminnan puheenjohtaja Dudi Amsalem kritisoi kovin sanoin Naftali Bennettin vaatimusta puolustusministerin virasta.
Amsalem sanoo Reshet Bet haastattelussa, että Bennett aiheutti kriisin kritisoimalla Libermanin toimia puolustusministerinä 1.5 vuoden aikana.
"Bennettin vaatimus on liian röyhkeä enkä hyväksy sitä. Suosittelen pääministerille, ettei hän anna puolustusministerin salkkua Bennettille".
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/254765,

Useitten kaupunkien entiset johtajat ovat loukkaantuneina seuranneet, miten uuden miehet ja naiset nousevat heidän tilalleen pormestarin virkaan.

Jerusalemin kaupungin pormestariksi valittiin uusintavaalien kautta kahdesta ehdokkaasta Moshe Leonin ja Ofer Berkovichin välillä Moshe Leon, joka sai
6 526 ääntä, Berkovitchin saadessa 3 % vähemmän.
Vaaleja edelsivät monimutkikkaat keskustelut ja tarjoukset uudistuksista puolueiden välillä.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5401486,00.html,

USA:n ulkoministeriö tarjoaa 5 miljoonaa USD Hamasin johtajasta Saleh al-Arour, sekä Hizbullahin johtajista Kahlil Yusif Mahmoud Harb ja Haytham Ali Tabatabaei. Myöhemmin Valkoinen Talo määritteli Hizbullahin pääsihteerin Hassan Nasrallahin pojan Fawad Nasrallah, jota Iran tukee, terroristiksi, jota syytetään Israelin vastaisista hyökkäyksistä Länsirannalla.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5401508,00.html,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN

Jerusalem 10 -16; Tiberias15 -23; Suolameri 18 -24; Eilat 16 -24 +C-astetta. Tänään tulee vettä, sen jälkeen puolipilvistä tai aurinkoista. Lämpötiloissa ei ole suuria muutoksia.
Muistakaa ottaa mukaan tuulensuojaa ja kevyttä lämpöistä Israelin matkalle. Israelissa on nyt influenssa-kausi.









Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019