Wednesday, January 03, 2018

KESKIVIIKKO 03.01.2018

KESKIVIIKKO 03.01.2018
01. USA:n presidentti Donald Trump totesi äskettäin, että koska PA/PLO kieltäytyy rauhanneuvotteluista, eikä tunnusta USA:n roolia välittäjänä, USA katkaisee apunsa PA/PLO:lle, arvoltaan yli 300 miljoonaa USD. Trump kirjoitti Tweet-sivullaan aikoneensa "maksaa Israelille tulevissa rauhan-neuvotteluissa, mutta PA/PLO:n kieltäytyminen estää keskustelujen etenemisen. Miksi USA:n tulisi maksaa tulevia massiivisia maksuja turhasta, kun PA/PLO ei halua puhua rauhasta?"
Trump valitti myös, että kiitollisuuden asemesta PA/PLO ei osoita minkäänlaista arvostusta eikä kunnioitusta.
Trump kannatti aiemmin ns. Taylor Act lakia, jolla USA vähentää PA/PLO:lle tarkoitettua apuaan, ellei PA lopeta terroristeille tai heidän perheilleen maksamiaan "stipendejä". Valkoinen Talo ei ole ottanut voimakasta kantaa lain toteuttamiseen, mutta seuraa kiinteästi sen edistymistä kongressissa.

USA:n YK:n lähettiläs Nikki Haley uhkasi katkaista maansa rahoituksen YK:n
Palestiinan pakolaisjärjestölle UNRWA, jos
PA/PLO kieltäytyy rauhanneuvotteluista.

PLO:n virkailija Hanan Ashrawi vastasi presidentti Trumpin lausuntoihin toteamalla, ettei PA/PLO suostu alistumaan Trumpin kiristykseen uhkauksista katkaista avustukset.
"USA:n presidentti sabotoi etsintämme rauhaan, vapauteen ja oikeuteen Jerusalemia koskevilla lausunnoillaan" Ashrawi sanoi keskiviikkona. Tämä nainen on kristitty.
PA/PLO:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas sanoi USA:n menettäneen perinteisen välittäjän asemansa Israelin ja PA/PLO:n välisessä konfliktissa tunnustaessaan joulukuun puheessaan Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi. Hän kieltäytyi ja vaati myös alaisiaan vitkailijoita tapaamasta USA:n virkailijoita rauhanprosessin asioissa.
Hän kutsui USA:n lähettiläänsä kotiin "neuvotteluja varten", mutta peruutti kutsunsa seuraavana päivänä.
USA on sallinut PA/PLO:n toimiston jatkaa toimintaansa Washingtonissa, mutta rajoitetusti.
USA:n varapresidentti Mike Pence siirsi
Israelin matkaansa joulukuusta tammikuun puoliväliin kongressin äänestysten vuoksi, mutta päinvastaisista tiedoista huolimatta toteuttanee sen tammikuun aikana. https://www.timesofisrael.com/pa-official-we-wont-be-blackmailed-by-trumps-threat-to-cut-funding/,

02. IRANISSA tilanne näyttää kehittyvän entistä vaarallisemmaksi hallitusta vastustavien mielenosoittajien turvautuessa aseisiin, ja hallituksen saatua joukkonsa kokoon esittääkseen tukeaan mullahien johtamalle hallitukselle.
Raporttien mukaan kymmenet tuhannet hallitusta kannattavien joukot kokoontuivat Teheranissa ja monissa muissa kaupungeissa keskiviikkona, kertoo puolivirallinen PRESSTV.
He protestoivat viimeisten päivien aikana väkivaltaisiksi kehittyneitä mielenosoituksia, joissa on kuollut ainakin 21 ihmistä, ja tuntematon määrä on pidätetty. Tietäen Iranin vankiloissa yleisesti käytetyn raa an kidutuksen, monille heistä kuolema olisi voinut olla helpompi ratkaisu.
Keskiviikkona kaduille kokoontuneet ihmiset
kantoivat käsissään ylimmän johtajan Ali Khamenein kuvia ja suurikoikoisia kylttejä, joihin oli kirjoitettu iskulauseita. "Johtaja, me olemme valmiit" sekä "Kuolema pettureille".
"Me tarjoamme veren suonissamme johtajallemme".
Iranin ylin kaitsija Ali Khamenei syytti tiistaina Iranin vihollisia mielenosoitusten lietsomisesta, sekä syyllistymisestä Iranin sisäisiin asioihin. Viimeisissä yhteenotoissa turvallisuusjoukot surmasivat ainakin 9 ihmistä.
Mielenosoitukset ovat suurimmat Iranissa vuoden 2009 jälkeen, jolloin maailma seurasi henkeään pidellen turvallisuusjoukkojen raakaa kohtelua mielenosoittajia kohtaan. https://www.timesofisrael.com/tens-of-thousands-said-to-gather-across-iran-for-pro-regime-rallies/,
Hallitusta vastustavien toisinajattelevien toive massaprotesteista tiistaina ei toteutunut puuttuvan karismaattisen johtajan vuoksi, sekä siksi, ettei keskiluokka usko mielenosoitusten johtavan hallituksen vaihtoon. Ulkomainen painostus etenkin USA:n taholta ei ollut odotetun kaltainen.
Yleislakkoa ei saatu aikaan, vaan työtä jatkettiin entiseen tahtiin ja basaareissa kauppiaat olivat kiireisiä kuten aina. Yhteisön vaikutusvaltaisimmat kansankerrokset älymystö ja keskiluokka varoivat antautumasta vaaraan, kuten he tekivät 2009. Monet jäivät kotiin kuultuaan Khamenein pahaenteisen varoituksen ulkomaisesta kiihotuksesta sekä varojen, aseiden ja tiedustelun antamisesta mielenosoittajille, mihin sisältyi oikeus pidättämiseen maanpetturuudesta ja toimimisesta vihollinen kanssa uhaten kuolemantuomiolla.
Mielenosoittajat havaitsivat tiistaina, ettei heitä estetty marssimasta kokoontumis-kohteisiinsa, mutta sinne saavuttuaan he huomasivat joutuneensa poliisien ja hallituksen kannattajien saartamiksi mies-ylimäärällään.

Hallituksen päätös sulkea internet ja media aiheutti ristiriitaisia mielipiteitä. Presidentti Trump esittäessä vaatimuksen vapauttaa kansan suosimat instagram ja telegram, hallitus oli jo poistanut pahimmat esteet. Tämä osoittaa hallituksen itsevarmuuden
nousseen tasolle, jossa se ei enää pelännyt mielenosoituksia kaduilla. Kansa sen sijaan näyttää joutuneen pelkoreaktion valtaan.
Kuten DF toteaa artikkelissaan, hallituksen vastustaminen ei suinkaan ole poistunut, vaan se tulee jatkumaan, joskin ehkä pieni-muotoisempana. Perjantain rukouskokousten jälkeen nähdään, miten tilanne on muuttunut ja jos on, mihin suuntaan. https://www.debka.com/iranian-protest-ebbs-failure-stage-strike-regime-swamps-rallies-security-forces/

03. WND kertoo Leo Hohmannin laatimassa raportissaan, että tilanne Iranissa alkaa muistuttaa laajamittaista kapinaa. Hän valittaa Amerikan uutistoimistojen hidasta reaktiota väittäessään historialisten mielen-osoitusten johtuvan heikosta taloudesta sekä syyttäen presidentti Trumpia vahvistavan heidän uskoaan.
Hohmann sanoo tämän olevan vahvasti tosi-asiain vastainen, huomioiden maan historian ja nykyisen poliittisen ilmapiirin.
AP:n raporteissa Iranista nähdään tämä virhe.
CNN kutsuu protesteja huonosti
organisoiduiksi, johtamattomaksi protesteiksi hintojen korkeudesta, korruptiosta ja sortavasta hallituksesta. Ne eivät näe iskulauseita, joissa vaaditaan kuolemaa diktaattorille toisten polttaessa Ali Khameneita esittävän nuken.
"Iranissa on paljon enemmän meneillään, kuin mitä nämä uutislähteet kertovat". Naiset ovat poistaneet pääliinansa (hijab) julkisesti Teheranin kaduilla. He ovat saudinaisten tapaan havahtumassa vaatien oikeuksiensa huomioimista. http://www.wnd.com/2018/01/iran-protests-spread-nationwide-now-far-bigger-than-2009/, http://www.wnd.com/2018/01/no-solution-except-iranian-regime-change/,

04. UUTISIA LYHYESTI
• PA/PLO:n johto jatkaa kovaa linjaansa välittämättä USA:n presidentti Trumpin uhkauksista poistaa vuosittainen yli 300 miljoonan USD tuki, ellei se suostu tulemaan neuvottelupöytään. PLO:n korkeat virkailijat sanovat uhmakasti, etteivät he anna Trumpin kiristää heitä.
Mahmoud Abbasin läheinen neuvon- antaja Nabil Abu Rudeinah sanoi AFP:lle: "Jerusalem on Palestiinan valtion ikuinen pääkaupunki, eikä se ole myynnissä edes biljoonien arvosta kultaa". Hän jatkoi: "Me emme vastusta neuvotteluja, mutta niiden tulee perustua kansainväliseen lakiin ja julkilausumiin, joissa tunnustetaan itsenainen Palestiinan valtio pääkaupunkinaan Jerusalemin itäosa". https://www.timesofisrael.com/pa-official-we-wont-be-blackmailed-by-trumps-threat-to-cut-funding/
PA/PLO:n johtajat ovat kuin ne, joille savolainen konduktööri tiedotti suureen ääneen: "Onko Joensuuhun mänijöitä, juna lähti justiinsa". Pelkään pahoin, että PA/PLO jäivät kuin eno veneestä. https://www.timesofisrael.com/pa-official-we-wont-be-blackmailed-by-trumps-threat-to-cut-funding/.
• IDF tiedotti viime perjantain kranaatti-iskuista Gazata Israeliin, että ne ampui Islamic Jihad. Tämä osoittaa, että Hamas on menettämässä otteensa Gazan valvonnassa. IDF pitää Hamasia vastuussa rakettitulesta Israeliin. IDF iskee jokaista Gazasta ammuttuun rakettiin tuhoamalla Hamasin asemia. https://www.timesofisrael.com/islamic-jihad-was-behind-fridays-mortar-barrage-idf-assesses/
• Trump vastasi PohjoisKorean johtajan Kim Jong Unin uhkaukseen, että hänellä on ydinpommin laukaisunappi aina pöydällään, että hänen nappinsa on paljon isompi. Kysymys onkin siitä, kumpi painaa ensiksi nappiaan, jos Kim ehtii painaa nappiaan ja lähettää ohjuksensa USA:n ylle, Trumpin nappi ei enää toimi, koska sähköt ovat poikki. https://www.timesofisrael.com/trump-to-n-korea-my-nuclear-button-is-much-bigger-than-kims/
• Intia peruutti 500 miljoonan USD PST-ohjuskaupan Israelin kanssa vähän ennen pääministeri Netanyahun Intian virallista vierailua. Ohjukset valmistaa Rafael Advanced Defense Systems. Lohdutukseksi Intia ostaa 131 maasta ilman ohjuksia uuteen emälaivaansa. https://www.timesofisrael.com/india-shoots-down-500m-missile-deal-with-israel-ahead-of-netanyahu-visit/
• Israelin arabiopiskelijat häiritsivät egyptiläisen luennoitsijan esitystä suhteiden normalisoimiseksi Israelin ja Egyptin välillä. Opiskelijat huusivat luennoitsija Saad Eddin Ibrahimille kutsuen häntä rumilla nimillä kuten bastard (paskiainen) ja traitor (petturi). Tilaisuus pidettiin tiistaina Tel Avivin yliopistolla. Arabiopiskelijat poistuivat salista huudettuaan hävyttömyyksiä. Yliopisto lupaa suorittaa tutkimuksen asiasta, joka on hävettävä ja ilkeä. https://www.timesofisrael.com/arab-israeli-students-heckle-egypt-lecturer-for-normalization-with-israel/

SÄÄTILAT TÄNÄÄN.
Jerusalem 5 -14; Tiberias 11 -20; Suolameri 16 -24; Eilat 8 -22 +C-astetta, huomenna viilenee ja sateita luvataan. Perjantaina ennustetaan ukkosmyrskyjä pohjoisessa, josta ne leviävät rannikolle ja Negeviin.
Meksikonlahti ja Florida ovat nyt vuorossa joutua Polar Vortex hyisen arktisen ilmavirran kohteiksi. Ilmavirta jetstream tulee pohjoiselta Jäämereltä kiertää koko USA:n alueen lännestä etelän kautta pohjoiseen ulottaen vaikutuksensa Floridaan ja Meksikon-lahdelle. http://www.thebigwobble.org/2018/01/gulf-of-mexico-and-florida-under-freeze.htmlNo comments: