Friday, January 05, 2018

PERJANTAI 05.01.2018

PERJANTAI 05.01.2018
01. Myrskyiset tuulet ovat nyt ehtineet
Israeliinkin riepoteltuaan pahoin Eurooppaa ja Amerikkaa. Kuten tavallista talvisin, sateet tulevat useimmiten rajuina aiheuttaen tulvia, teitten katkeamia, onnettomuuksia maanteillä ja tulvaveden tunkeutumista asuntojen kellareihin.
Myrskyvaroitus annettiin koko maahan viikon vaihteen ajaksi kehottaen pitämään vauvat, vanhukset ja kroonisesti sairaat peitettyinä ja lämpiminä. Pohjoisosassa maata ennustetaan lumisateita, 20 -30 sm vahvaa lumipeitettä Hermonilla, ja kovia tuulia koko maassa. Tätä kirjoittaessani tuuli vonkuu ulkona ropistellen vesipisaroita ikkunoihin. Onneksi ukkosta ei ole vielä tullut, joka pakottaisi sulkemaan tietokoneet.
Myrskyiset tuulet alkoivat pohjoisessa torstai-iltana ja ovat sieltä levinneet keski- ja eteläosiin. Tuulen voimakkuus on km 35 -50 km/t. Perjantain aikana tuulen voimakkuus kasvaa 40 -60 km/t, paikoitellen jopa 90 km/t.
Sateitten siirtyessä Negeviin on odotettavissa hetkellisiä tulvia jokien alkaessa täyttyä yli äyräittensä. Ihmisiä kehotetaan varomaan potentiaalisia tulvavyöryjä, sillä ne voivat yllättää maantiellä ajavat. Tulvia on odotettavissa myös rannikon kaupungeissa.
Tuulten ja sateitten odotetaan heikkenevän sapatin vastaisena yönä, mutta uusiutuvan illalla. Sunnuntaina säätilanteen odotetaan palaavan normaaliksi; yöt ovat viileitä alle 5 asteen lämpötilalla, joka noussee 05 -12 asteen tienoille. Taivas on pilvinen, mutta pilvipeitto repeilee sunnuntaina.
Säätieteilijät varoittavat, että irralliset esineet ja rakennusosat kuten katokset voivat irrottautua kovassa tuulessa ja lentävät tuulen mukana. Myös kotieläinten mukavuudesta on syytä huolehtia. http://www.jpost.com/Israel-News/Israel-hunkers-down-for-weekend-winter-storm-532919

02. Maan pohjoisosassa sattuneessa rajussa
nokkakolarissa sai surmansa 2 ihmistä ja 3 muuta haavoittui, 2 heistä vaikeasti ja kolmas kriittisesti. Autot ajoivat suurella nopeudella lähellä Barta`an kaupunkia Wadi Ara-alueella. Molemmat autot vaurioituivat pahoin, osa uhreista jouduttiin leikkaamaan ulos autoista. Kriittisesti haavoittunut 30-vuotias mies kiidätettiin helikopterilla sairaalaan, muut 2 ambulanssilla.
Onnettomuuden syytä ei vielä saatu selville, mutta kova tuuli, sumuinen ja sateinen sää ovat voineet aiheuttaa onnettomuuden.
Israelissa on tammikuun alusta saanut surmansa 4 ihmistä liikenneonnettomuuksissa, viime vuoden tammikuun aikana 37 ihmistä ja vuonna 2017 kaikkiaan 362 ihmistä. https://www.timesofisrael.com/two-killed-three-seriously-injured-in-road-accident-in-northern-israel/

03. Syyskuussa 2017 Tokion Weekender kysyi
pääkaupungin 500 lukijansa mielipidettä, kenet he asettaisivat ehdolle valittaessa "suurinta koskaan elänyttä japanilaista". Vastaajat ohittivat vallan-kumoukselliset, kuninkaalliset, ja jopa baseball sankarit antaen äänensä yllättävästi Japanin toisen maailmansodan lähettiläälle Kovnossa, Liettuassa.
Lähettiläs Chiune Sugiharaa ylistetään häntä kuvaavassa artikkelissa mieheksi, joka "nosti hallituksensa kunnioitusta ja riskeerasi oman karriäärinsä pelastaakseen tuhansien juutalaisten hengen". Tokion Weenender (viikonloppu) lehteä levitetään kuukausittain lähetystöihin, hotelleihin, lentoterminaalille ja muihin turistikohteisiin. Lähettilästä koskeva artikkeli oli vain yksi entisen diplomaatin suorittamista hyvistä teoista.
Sugihara on nyt humanismin symboli Japanin historian pimeänä aikana. Hänen kansallinen ja kansainvälinen profiilinsa nousivat huomattavasti, kun media huomioi hänet vanhurskaana kansojen keskellä (Righteous Among the Nations).
Artikkelissa kuitenkin kysellään, onko tapauksen julkistamisella juuri aikaan, jolloin Japanissa keskustellaan julkisesti perustuslain muuttamisesta maan aseistamiseksi uudelleen; tarkoitus vaikuttaa kansan yleiseen mielipiteeseen keskittymiseksi mieluummin hyviin töihin, kuin alkaa rakentaa aseita. Toiseksi arvioidaan, käytetäänkö Sugiharan imagoa hyväksi synninpäästöksi toisen maailmansodan synneistä valmistautuessaan Japanin militarisoimiseen?
Kysymyksiä myös heitellään, kuka Sugihara oli, diplomaatti, vakoilija, salakristitty? Hyvä mies joka tapauksessa. Israel myönsi hänelle 1984 arvonimen "vanhurskas kansojen joukossa", ja kuoleman jälkeen Japanissa 2000.
Vuonna 1900 syntynyt Sugihata toimi 1939 -41 Japanin varakonsulina Kovnossa (Kaunas), Sinä aikana hän antoi 3 500 transit-viisumia juutalais-pakolaisille ja perheille, jotka olivat paenneet Puolasta ennen NatsiSaksan Liettuan miehitystä. Näiden viisumien ja monimutkaisen mekanismin avulla toisten konsulien, yhtiöitten ja yksityis-henkilöitten kanssa uskotaan 10 000 juutalaisen pelastuneen toisen Maailmansodan aikana.
Israelin ensimmäinen presidentti Chaim Weizmann totesi 1936; "Maailma on jakautumassa kahteen osaan, maanosaan, joissa juutalaiset eivät voi asua, ja maanosaan, jonne juutalaisia ei päästetä.
Japanin miehittäessä Shanghaita se oli avoinna juutalaisille, ja heitä tuli sinne Sugiharan toimesta.
Artikkelissa kerrotaan Sugiharan mystisestä elämästä, josta on erilaisia versioita. Yhden mukaan hänet erotettiin ulkoministeriön palveluksesta ja hän menetti eläkkeensä. Hän oli sodan jälkeen 18 kk Venäjän vankina, josta vapauduttuaan hän palasi 1944 Japaniin. Tätä versiota pidetään vääränä.
Toisen version mukaan Japani palkitsi hänet useilla kunnianosoituksilla humanitäärisen työnsä vuoksi. Hänet lähetettiin Liettuaan tarkkailemaan sekä Saksan että Venäjän aikeita, joista hän raportoi Tokioon. Hän oli diplomaattinen vakoilija.
Sugiharan ihmisystävällinen toiminta toisen Maailmansodan aikana on tosiasia, jota ei voi kieltää, pelastaessaan 10 000 juutalaisen hengen. https://www.timesofisrael.com/japans-schindler-a-genuine-hero-tangled-in-a-web-of-myth/

04. UUTISIA LYHYESTI
• Iranin mielenosoitusten jatkettua viikon asiantuntijat puntaroivat, onko aika sopiva peruuttaa Iranin kanssa solmittu JCPOA sopimus, vai onko sopimus nyt arvokkaampi kuin koskaan. Tarkkailijat ovat huomioineet, että protestien pää-kohteita olivat taloudellinen asema ja hallituksen kireä valvonta johtuen ehkä siitä, että ne alkoivat pienemmissä kaupungeissa heikosti palkattujen toimesta, mutta ovat sittemmin levinneet suurempiinkin kaupunkeihin. Toiseksi protestoijat olivat suurelta osin nuoria, jotka vaativat vapautta inter-netiin ja pukeutumiseen. Myöhemmin mukaan on tullut keskiluokan edustajia, ja protestien kohde on muuttunut mullahien hallitusta vastaan. Eliittiluokka
sen sijaan on pysynyt poissa.
Länsimaiden kannatuksen puuttuminen on selvästi hillinnyt johtavan luokan tuloa koko painollaan mukaan. Presidentti Trump on ainoa merkittävä valtion päämies, joka on selvästi ilmaissut kannattavansa protestoijia, mutta sanoo odottavansa sopivaa aikaa todellisen tuen antamiseksi. Vallankumouskaarti on asettunut protestoijia vastaan, mutta on pidätellyt käyttämästä täyttä voimaansa. Arviolta 21 ihmistä on saanut surmansa mielen-osoituksissa, ja satoja on pidätetty. Protesteilta puuttuu karismaattinen johtajahahmo, jonka taakse he voisivat asettua. https://www.timesofisrael.com/with-nuke-deal-tottering-iran-protests-could-be-death-blow-or-saving-grace/
• Presidentti Trump uhkasi lopettaa PA/PLO:lle tarkoitetut avustukset arvoltaan n. 350 miljoonaa USD/vuosi. PA:n johdon kärkevän uhmakkaat
vastaukset eivät ole ainakaan lieventäneet jännitystä Trumpin hallituksen kanssa. Abbas kieltäytyi tapaamasta Trumpin nimittämiä neuvottelijoita ja kielsi viranomaisiaan puhumasta heidän kanssaan. Trump sanoi syyksi avustusten poistamiseksi sen, että PA/PLO kieltäytyy neuvottelemasta. USA:n YK:n lähettiläs Nikki Haley uhkasin lopettaa avustukset myös UNRWA:lle, ellei PA/PLO muuta kantaansa. PA syyttää Yhdysvaltoja lasten ja nuorten näännyttämisestä nälkään. USA ilmoitti keskiviikkona harkitsevansa avustusten lopettamista, mutta päätöstä siitä ei ole tehty. Pääministeri Netanyahu pelkää UNRWA:n avustusten lopettamisen kiihottavan Gazan kaistaa valvovaa Hamasia uuteen sotaan Israelia vastaan. https://www.timesofisrael.com/white-house-reviewing-aid-to-palestinians-after-threats-to-slash-funds, https://www.timesofisrael.com/thousands-in-gaza-protest-against-worsening-living-conditions// ,
• Islamin valtio Siinailla julisti keskiviikkona sodan Hamasia vastaan julkistaen 22 minuutin videon, jossa sen pyssymiehet teloittavat kiinniottamansa Hamasin jäsenen ampuen häntä päähän. Häntä syytettiin aseiden viemisestä Gazaan. Videossa Gazasta Siinaille muuttanut Abu Kazem al-Maqdisi sanoi sala-kuljettajien vievän "aseita niille, joille Allah ei ole ilmestynyt", sekä IS:n vastaisesta taistelusta estäen IS:n kannattajien pääsyn Gazasta Siinaille. Hän kehotti katsojia hyökkäämään Hamasin asemia ja oikeusistuimia vastaan Gazassa, koska "ne ovat tyrannian pilareita". Hamas on pidättänyt useita salafisteja Gazassa, koska he aiheuttavat jännitystä osapuolten välillä. https://www.timesofisrael.com/islamic-state-in-sinai-declares-war-on-hamas-in-gruesome-execution-video/
• Trump kutsuu iljettäviksi entisen ja erotetun neuvonantajansa Steve Bannonin antamia kuvauksia Valkoisesta Talosta, jonka julkaisi Michael Wolff nimellä Fire and Fury, West Wing tell-All.Tuli ja Leimaus, länsisiipi kertoo kaiken.
Kirja ilmestyy virallisesti perjantaina.
Trump hyökkäsi rajusti Bannonia vastaan sanoen, ettei hänellä ole mitään tekemistä Valkoisen Talon kanssa, eikä hän puhu enää Bannonille. Bannon sanoo Trumpia kurittomaksi man-child mies lapseksi. Trump vastaisi siihen käyttäen Valkoisen Talon lausuntoa Tweetin sijasta todeten, ettei Bannonilla ollut ansiota hänen voittoisassa vaali-kampanjassaan, eikä hänen presidentin virkansa kanssa. "Jouduttuaan erotetuksi virastaan hän ei vain menettänyt työtään vaan myös järkensä" Trump sanaili. Michael Wolff kertoo kirjassaan, ettei Trump tunne virkansa painoa, vaan syö iltaisin juustoburgereita sängyssään katsoen kolmea TV-lähetystä. Kirjassa syytetään myös Trumpin vanhinta poikaa Don yhteyksistä Venäjän kanssa, joita Bannon kutsuu petturuudeksi.
Trumpin asianajaja Charles Harder uhkaa nostaa syytteen Bannonia vastaan "julkaisten lausuntoja, jotka muutamissa tapauksissa ovat hyvin häpäiseviä". Bannonin henkinen tila taitaa olla pahasti hajallaan ja risainen. https://www.timesofisrael.com/trump-disgusted-with-bannon-as-west-wing-tell-all-set-to-come-out-early/
Trumpin ja hänen entisen neuvon-antajansa välinen julkinen kiista paheni eilen, mikä näyttää katkaisseen entisen luottamussuhteen heidän välillään. Tarkkailijoiden mukaan tämä heikentää Trumpin asemaa, mutta se näyttää heikentäneen myös Bannonin asemaa. Hänen avaintukijansa Rebekah Mercer, miljardööri ja Breitbartin osaomistaja, sanoutuu kokonaan irti Bannonista, joka siirtyi Breitbartin palvelukseen.
https://www.timesofisrael.com/trump-bannon-feud-drives-wedge-through-their-populist-movement/
• Sotilastuomioistuin määräsi sotilaita solvanneen 21-vuotiaan Nour Tamimin vapautettavaksi välittömästi odottaessaan oikeuden tuomiota. Hänen 16-vuotias sisarensa Ahed ja äitinsä Nariman jäävät sen sijaan odottamaan asiansa käsittelyn loppumista, mutta korkeintaan 8 päivän ajaksi. https://www.timesofisrael.com/judge-orders-release-of-older-tamimi-cousin-filmed-slapping-soldier/
• Israel haluaa pitää cryptovaluutan poissa Tel Avinin pörssikaupoista. https://www.timesofisrael.com/regulator-seeks-to-keep-cryptocurrency-away-from-tel-aviv-stock-exchange/,
• USA on ollut PA/PLO:n suurin tukija, 90-luvulta lähtien se on tukenut melkein kaikkia palestiinalaisten elämän aloja, varoja pelkästään 6 miljardia USD. Trump päätti lopettaa tämän USA:n veronmaksajain varojen mielettömän tuhlauksen saamatta mitään takaisin. Valkoinen Talo aloittaa tutkimukset tuen leikkauksista, koska PA/PLO ei osoita mitään halua neuvotella rauhasta. Abasin et co kauhístuksen voi hyvin ymmärtää, sillä se on ollut mainio lypsylehmä. Jäähän sille EU, mutta pienemmällä osuudella. Trump voi luottaa kongressin tukeen, sillä se on jo tehnyt aloitteen tuen leikkauksista tai poistamisesta. https://www.timesofisrael.com/how-much-aid-does-the-us-give-palestinians-and-whats-it-for/

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 07 -09; Tiberias 11 -16; Suolameri 15 -20; Eilat 10 -21 +C-astetta. Sateita luvataan tänään ja huomenna, sunnuntaina vähän selkene ja lämpötila nousee.Wednesday, January 03, 2018

KESKIVIIKKO 03.01.2018

KESKIVIIKKO 03.01.2018
01. USA:n presidentti Donald Trump totesi äskettäin, että koska PA/PLO kieltäytyy rauhanneuvotteluista, eikä tunnusta USA:n roolia välittäjänä, USA katkaisee apunsa PA/PLO:lle, arvoltaan yli 300 miljoonaa USD. Trump kirjoitti Tweet-sivullaan aikoneensa "maksaa Israelille tulevissa rauhan-neuvotteluissa, mutta PA/PLO:n kieltäytyminen estää keskustelujen etenemisen. Miksi USA:n tulisi maksaa tulevia massiivisia maksuja turhasta, kun PA/PLO ei halua puhua rauhasta?"
Trump valitti myös, että kiitollisuuden asemesta PA/PLO ei osoita minkäänlaista arvostusta eikä kunnioitusta.
Trump kannatti aiemmin ns. Taylor Act lakia, jolla USA vähentää PA/PLO:lle tarkoitettua apuaan, ellei PA lopeta terroristeille tai heidän perheilleen maksamiaan "stipendejä". Valkoinen Talo ei ole ottanut voimakasta kantaa lain toteuttamiseen, mutta seuraa kiinteästi sen edistymistä kongressissa.

USA:n YK:n lähettiläs Nikki Haley uhkasi katkaista maansa rahoituksen YK:n
Palestiinan pakolaisjärjestölle UNRWA, jos
PA/PLO kieltäytyy rauhanneuvotteluista.

PLO:n virkailija Hanan Ashrawi vastasi presidentti Trumpin lausuntoihin toteamalla, ettei PA/PLO suostu alistumaan Trumpin kiristykseen uhkauksista katkaista avustukset.
"USA:n presidentti sabotoi etsintämme rauhaan, vapauteen ja oikeuteen Jerusalemia koskevilla lausunnoillaan" Ashrawi sanoi keskiviikkona. Tämä nainen on kristitty.
PA/PLO:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas sanoi USA:n menettäneen perinteisen välittäjän asemansa Israelin ja PA/PLO:n välisessä konfliktissa tunnustaessaan joulukuun puheessaan Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi. Hän kieltäytyi ja vaati myös alaisiaan vitkailijoita tapaamasta USA:n virkailijoita rauhanprosessin asioissa.
Hän kutsui USA:n lähettiläänsä kotiin "neuvotteluja varten", mutta peruutti kutsunsa seuraavana päivänä.
USA on sallinut PA/PLO:n toimiston jatkaa toimintaansa Washingtonissa, mutta rajoitetusti.
USA:n varapresidentti Mike Pence siirsi
Israelin matkaansa joulukuusta tammikuun puoliväliin kongressin äänestysten vuoksi, mutta päinvastaisista tiedoista huolimatta toteuttanee sen tammikuun aikana. https://www.timesofisrael.com/pa-official-we-wont-be-blackmailed-by-trumps-threat-to-cut-funding/,

02. IRANISSA tilanne näyttää kehittyvän entistä vaarallisemmaksi hallitusta vastustavien mielenosoittajien turvautuessa aseisiin, ja hallituksen saatua joukkonsa kokoon esittääkseen tukeaan mullahien johtamalle hallitukselle.
Raporttien mukaan kymmenet tuhannet hallitusta kannattavien joukot kokoontuivat Teheranissa ja monissa muissa kaupungeissa keskiviikkona, kertoo puolivirallinen PRESSTV.
He protestoivat viimeisten päivien aikana väkivaltaisiksi kehittyneitä mielenosoituksia, joissa on kuollut ainakin 21 ihmistä, ja tuntematon määrä on pidätetty. Tietäen Iranin vankiloissa yleisesti käytetyn raa an kidutuksen, monille heistä kuolema olisi voinut olla helpompi ratkaisu.
Keskiviikkona kaduille kokoontuneet ihmiset
kantoivat käsissään ylimmän johtajan Ali Khamenein kuvia ja suurikoikoisia kylttejä, joihin oli kirjoitettu iskulauseita. "Johtaja, me olemme valmiit" sekä "Kuolema pettureille".
"Me tarjoamme veren suonissamme johtajallemme".
Iranin ylin kaitsija Ali Khamenei syytti tiistaina Iranin vihollisia mielenosoitusten lietsomisesta, sekä syyllistymisestä Iranin sisäisiin asioihin. Viimeisissä yhteenotoissa turvallisuusjoukot surmasivat ainakin 9 ihmistä.
Mielenosoitukset ovat suurimmat Iranissa vuoden 2009 jälkeen, jolloin maailma seurasi henkeään pidellen turvallisuusjoukkojen raakaa kohtelua mielenosoittajia kohtaan. https://www.timesofisrael.com/tens-of-thousands-said-to-gather-across-iran-for-pro-regime-rallies/,
Hallitusta vastustavien toisinajattelevien toive massaprotesteista tiistaina ei toteutunut puuttuvan karismaattisen johtajan vuoksi, sekä siksi, ettei keskiluokka usko mielenosoitusten johtavan hallituksen vaihtoon. Ulkomainen painostus etenkin USA:n taholta ei ollut odotetun kaltainen.
Yleislakkoa ei saatu aikaan, vaan työtä jatkettiin entiseen tahtiin ja basaareissa kauppiaat olivat kiireisiä kuten aina. Yhteisön vaikutusvaltaisimmat kansankerrokset älymystö ja keskiluokka varoivat antautumasta vaaraan, kuten he tekivät 2009. Monet jäivät kotiin kuultuaan Khamenein pahaenteisen varoituksen ulkomaisesta kiihotuksesta sekä varojen, aseiden ja tiedustelun antamisesta mielenosoittajille, mihin sisältyi oikeus pidättämiseen maanpetturuudesta ja toimimisesta vihollinen kanssa uhaten kuolemantuomiolla.
Mielenosoittajat havaitsivat tiistaina, ettei heitä estetty marssimasta kokoontumis-kohteisiinsa, mutta sinne saavuttuaan he huomasivat joutuneensa poliisien ja hallituksen kannattajien saartamiksi mies-ylimäärällään.

Hallituksen päätös sulkea internet ja media aiheutti ristiriitaisia mielipiteitä. Presidentti Trump esittäessä vaatimuksen vapauttaa kansan suosimat instagram ja telegram, hallitus oli jo poistanut pahimmat esteet. Tämä osoittaa hallituksen itsevarmuuden
nousseen tasolle, jossa se ei enää pelännyt mielenosoituksia kaduilla. Kansa sen sijaan näyttää joutuneen pelkoreaktion valtaan.
Kuten DF toteaa artikkelissaan, hallituksen vastustaminen ei suinkaan ole poistunut, vaan se tulee jatkumaan, joskin ehkä pieni-muotoisempana. Perjantain rukouskokousten jälkeen nähdään, miten tilanne on muuttunut ja jos on, mihin suuntaan. https://www.debka.com/iranian-protest-ebbs-failure-stage-strike-regime-swamps-rallies-security-forces/

03. WND kertoo Leo Hohmannin laatimassa raportissaan, että tilanne Iranissa alkaa muistuttaa laajamittaista kapinaa. Hän valittaa Amerikan uutistoimistojen hidasta reaktiota väittäessään historialisten mielen-osoitusten johtuvan heikosta taloudesta sekä syyttäen presidentti Trumpia vahvistavan heidän uskoaan.
Hohmann sanoo tämän olevan vahvasti tosi-asiain vastainen, huomioiden maan historian ja nykyisen poliittisen ilmapiirin.
AP:n raporteissa Iranista nähdään tämä virhe.
CNN kutsuu protesteja huonosti
organisoiduiksi, johtamattomaksi protesteiksi hintojen korkeudesta, korruptiosta ja sortavasta hallituksesta. Ne eivät näe iskulauseita, joissa vaaditaan kuolemaa diktaattorille toisten polttaessa Ali Khameneita esittävän nuken.
"Iranissa on paljon enemmän meneillään, kuin mitä nämä uutislähteet kertovat". Naiset ovat poistaneet pääliinansa (hijab) julkisesti Teheranin kaduilla. He ovat saudinaisten tapaan havahtumassa vaatien oikeuksiensa huomioimista. http://www.wnd.com/2018/01/iran-protests-spread-nationwide-now-far-bigger-than-2009/, http://www.wnd.com/2018/01/no-solution-except-iranian-regime-change/,

04. UUTISIA LYHYESTI
• PA/PLO:n johto jatkaa kovaa linjaansa välittämättä USA:n presidentti Trumpin uhkauksista poistaa vuosittainen yli 300 miljoonan USD tuki, ellei se suostu tulemaan neuvottelupöytään. PLO:n korkeat virkailijat sanovat uhmakasti, etteivät he anna Trumpin kiristää heitä.
Mahmoud Abbasin läheinen neuvon- antaja Nabil Abu Rudeinah sanoi AFP:lle: "Jerusalem on Palestiinan valtion ikuinen pääkaupunki, eikä se ole myynnissä edes biljoonien arvosta kultaa". Hän jatkoi: "Me emme vastusta neuvotteluja, mutta niiden tulee perustua kansainväliseen lakiin ja julkilausumiin, joissa tunnustetaan itsenainen Palestiinan valtio pääkaupunkinaan Jerusalemin itäosa". https://www.timesofisrael.com/pa-official-we-wont-be-blackmailed-by-trumps-threat-to-cut-funding/
PA/PLO:n johtajat ovat kuin ne, joille savolainen konduktööri tiedotti suureen ääneen: "Onko Joensuuhun mänijöitä, juna lähti justiinsa". Pelkään pahoin, että PA/PLO jäivät kuin eno veneestä. https://www.timesofisrael.com/pa-official-we-wont-be-blackmailed-by-trumps-threat-to-cut-funding/.
• IDF tiedotti viime perjantain kranaatti-iskuista Gazata Israeliin, että ne ampui Islamic Jihad. Tämä osoittaa, että Hamas on menettämässä otteensa Gazan valvonnassa. IDF pitää Hamasia vastuussa rakettitulesta Israeliin. IDF iskee jokaista Gazasta ammuttuun rakettiin tuhoamalla Hamasin asemia. https://www.timesofisrael.com/islamic-jihad-was-behind-fridays-mortar-barrage-idf-assesses/
• Trump vastasi PohjoisKorean johtajan Kim Jong Unin uhkaukseen, että hänellä on ydinpommin laukaisunappi aina pöydällään, että hänen nappinsa on paljon isompi. Kysymys onkin siitä, kumpi painaa ensiksi nappiaan, jos Kim ehtii painaa nappiaan ja lähettää ohjuksensa USA:n ylle, Trumpin nappi ei enää toimi, koska sähköt ovat poikki. https://www.timesofisrael.com/trump-to-n-korea-my-nuclear-button-is-much-bigger-than-kims/
• Intia peruutti 500 miljoonan USD PST-ohjuskaupan Israelin kanssa vähän ennen pääministeri Netanyahun Intian virallista vierailua. Ohjukset valmistaa Rafael Advanced Defense Systems. Lohdutukseksi Intia ostaa 131 maasta ilman ohjuksia uuteen emälaivaansa. https://www.timesofisrael.com/india-shoots-down-500m-missile-deal-with-israel-ahead-of-netanyahu-visit/
• Israelin arabiopiskelijat häiritsivät egyptiläisen luennoitsijan esitystä suhteiden normalisoimiseksi Israelin ja Egyptin välillä. Opiskelijat huusivat luennoitsija Saad Eddin Ibrahimille kutsuen häntä rumilla nimillä kuten bastard (paskiainen) ja traitor (petturi). Tilaisuus pidettiin tiistaina Tel Avivin yliopistolla. Arabiopiskelijat poistuivat salista huudettuaan hävyttömyyksiä. Yliopisto lupaa suorittaa tutkimuksen asiasta, joka on hävettävä ja ilkeä. https://www.timesofisrael.com/arab-israeli-students-heckle-egypt-lecturer-for-normalization-with-israel/

SÄÄTILAT TÄNÄÄN.
Jerusalem 5 -14; Tiberias 11 -20; Suolameri 16 -24; Eilat 8 -22 +C-astetta, huomenna viilenee ja sateita luvataan. Perjantaina ennustetaan ukkosmyrskyjä pohjoisessa, josta ne leviävät rannikolle ja Negeviin.
Meksikonlahti ja Florida ovat nyt vuorossa joutua Polar Vortex hyisen arktisen ilmavirran kohteiksi. Ilmavirta jetstream tulee pohjoiselta Jäämereltä kiertää koko USA:n alueen lännestä etelän kautta pohjoiseen ulottaen vaikutuksensa Floridaan ja Meksikon-lahdelle. http://www.thebigwobble.org/2018/01/gulf-of-mexico-and-florida-under-freeze.htmlSunday, December 31, 2017

SUNNUNTAI 31.12.2017

SUNNUNTAI 31.12.2017

01. NIIN se tämäkin vuosi näyttää kuluvan loppuun, vaikka jälkeenpäin ajatellen aika rientää hämmästyttävän nopeasti. Ehkä siihen vaikuttaa tiedotuksen yleistyminen ja uutisraporttien nopeutuminen kansalaisille, kun lähes jokaisella on ainakin yksi kännykkä. Maailmantapahtumien jatkuva seuraaminen on turhauttavaa puuhaa. Monet ovatkin huomanneet lepäävänsä ja rauhoittuvansa mökillään suljettuaan tiedotustoiminnan kokonaan, eikä siinä lopulta menetä mitään, mutta voittaa paljon.

02. WND kertoo artikkelissaan, miten Iranin sotiessa ja miehittäessä tukemiensa terrorijärjestöjen kanssa Syyriassa ja Libanonissa, aivan toisenlainen sota on tullut mullahien valvoman hallituksen kotipihaan. Suurimmat mielenosoitukset vuoden 2009 jälkeen ovat levinneet Iranissa ainakin yhdeksään kaupunkiin kehittyessä joissakin väkivaltaisiksi. Dorudin kaupungissa Iranin länsiosassa poliisit ampuivat 2 ihmistä kuoliaiksi, kuten videokuvissa osoitetaan. Muissa kaupungeissa otetuissa videoissa nähdään ihmisten sytyttävän tuleen poliisin autoja ja tunkeutuvan hallituksen virastoihin. Opiskelijat miehittivät erään yliopiston. Sisäministeriö varoitti kansalaisia laittomista kokoontumisista, mutta se ei estänyt ihmisiä.

Iranin pohjoisosassa Abharin kaupungissa mielenosoittajat sytyttivät tuleen suuren taulun, jossa on ylimmän kaitsijan Ali Khamenein kuva. Arakissa mielenosoittajat sytyttivät tuleen hallitusta kannattavan puolisotilaalisen Basij-joukkojen paikallis-päämajan. Mashhadissa he polttivat poliisin moottoripyöriä, mikä tallentui videolle.

Teheranissa suuri joukko mielenosoittajia kokoontui Azadi-aukiolle, kuten BBCPersia raportoi. Vallankumouskaartinkorkea upseeri prikaatinkenraali Esmail Kowsan kertoi opiskelijoitten uutistoimistolle ISNA, että tilanne Teheranissa on hallinnassa, ja että mielenosoitukset taltutetaan teräsnyrkillä, jos ne jatkuvat. Useiden raporttien mukaan ihmiset ovat myös menettäneet internet-yhteytensä. http://www.wnd.com/2017/12/the-war-comes-home-to-iran/,

03. USA:n presidentti Donald Trumpin sanallinen kannatus Iranin mielenosoittajille on saanut tunnustusta maailmalla vastakohtana presidentti Obaman kantaa ottamaton suhtautuminen vuoden 2009 mielen-osoituksiin.
Tarkkailijat huomauttavat, että Trumpin todellinen testi tulee, jos poliisit alkavat suuressa määrin puhkoa ihmisten kalloja. Perjantaina alkaneiden mielenosoitusten teemoina näyttävät olevan maan taloudellinen ahdinkotila, sekä hallituksen harjoittama sortopolitiikka. Trumpin lehdistö-tiedottaja sanoi lausunnossaan antavansa tukensa mielenosoittajille, minkä Trump vahvisti Tweet-sivullaan, varoittaen samalla Teheranin hallitusta.
"Useiden raporttien mukaan Iranin kanalaiset protestoivat rauhallisesti hallituksen harjoittamaa korruptiota ja valtion varojen tuhlausta vastaan rahoittaessaan terrorismia ulkomailla", totesi Sarah Huckabee. "Iranin hallituksen tulee huomioida kansalaistensa oikeus ilmaista itseään. Maailma tarkkailee".
USA:n ulkoministeriön voimakkaammassa lausunnossa "tuomitaan rauhallisten mielenosoittajien pidättäminen, ja vaaditaan kaikkien kansojen julkista tukea Iranin kansalle, sen vaatimuksille perusoikeuksista sekä korruption lopettamiseksi".

Asiantuntijat kuten Demokratian puolustus-säätiön varapresidentti Nonathan Schanzer, sanovat, että Trumpin lausunto osoittaa USA:n hallituksen 180 asteen käännöstä verrattuna presidentti Obaman hallituksen penseään suhtautumiseen. Obama odotti 2 päivää, ja totesi lopuksi pesevänsä kätensä Pilatuksen tavoin, ettei siinä ole kysymys USA:n intresseistä.
Tuhansien ihmisten kokoontuessa kaduille 2009 vastustamaan Ahmadineadin uudelleen valintaa, Iranin mellakkapoliisit hyökkäsivät mieltään osoittavien ihmisten kimppuun saatuaan vahvistusta Obaman hallitukselta. Parin viikon kuluttua Obama puolustautui kritiikkiä vastaan sanoen, ettei hänellä ollut varmuutta miten mielenosoitukset päättyvät.
Nähtäväksi jää, miten Trump aikoo toteuttaa varoituksensa kovemmista otteista, ellei Iran muuta asennettaan mielenosoittajiin.
. https://www.timesofisrael.com/a-new-iran-protest-a-harsher-us-response-yet-it-may-end-the-same/

04. Iranin hallituksen mustiin vaatteisiin pukeutuneita kannattajia marssi lauantaina Teheranissa ja muissa kaupungeissa juhliakseen "kapinan loppumisen vuosi-päivää", v. 2009, suurinta väkivaltaista mielenosoitusta v. 2009 vaaleja vastaan. Lauantain mielenosoitukset olivat ennalta suunniteltuja, mutta ne toteutettiin sopivasti vastamielenosoitusten väliin. Iranin televisio keskittyi lähes yksinomaan seuraamaan hallituksen kannattajien marsseja ja 4 000 ihmisen kokoontumista Musalla rukous- alueelle Teheranin keskustassa.
Marssijat kantoivat Iranin lippuja ja suurikokoisia plakaatteja, joissa oli Ali Khamenein kuva. He vaativat Mir Hossein Mousavin ja Kahdi Karroubin tuomitsemista oikeudessa. He johtavat Vihreää liikettä, ja he ovat olleet kotiarestissa vuodesta 2011 lähtien. Presidentti Hassan Rouhani kampanjoi heidän vapauttamisekseen arestista, mutta ilman tulosta.
Rouhanin hallitus neuvotteli 5+1 maiden kanssa JCPOA-sopimuksen v.2015, jonka seurauksena Iranin ulkomaisissa pankeissa jäädytetyt miljardivarat vapautettiin ja Iran solmi suuria kauppasopimuksia länsimaisten yhtiöitten kanssa satojen miljoonien USD arvosta, mutta pankkiyhteydet palautuvat hitaasti poliittisen epävarmuuden vuoksi.

Iranissa on ollut pienempiä mielenosoituksia, mutta ne ovat päättyneet ilman kansan tukea Iranin keskiluokan menetettyä uskonsa halliuksen vaihtoon lähitulevaisuudessa. Kapinahenki elää kuitenkin vahvana vain odottaen sopivaa tilaisuutta ja ulkomaista painostusta. Vaikka Iranin taloustilanne on parantunut sanktioitten pääosin loputtua, mutta taloudellinen uudistus ei ole ehtinyt tavallisen kansan pariin, joille on tärkeää ruokatarpeiden aleneminen ja elin-kustannusten pieneneminen.
Mielenosoitukset ovat kääntymässä entistä
selvemmin hallitusta vastaan, sekä Khamenein johtaman mullahien ylivallan poistamiseksi.
https://www.timesofisrael.com/mass-pro-government-rallies-in-iran-after-protests/, https://www.timesofisrael.com/iran-blocks-internet-may-shut-down-telegram-app-as-protests-spread/,

05. Useita satoja Assadin hallitusta vastustavaa kapunallista suostuivat muuttamaan Beit Jinnin alueelta Syyrian Golanin kukkuloilta viikonvaihteen aikana Syyrian itäosiin. Heidän tilalleen tulivat Assadin hallituksen joukot, mutta heidän mukanaan tulivat myös Hizbullahin aseistetut joukot, jotka taistelivat Assadin armeijan rinnalla.
Syyrian armeija valvoo siten taas Israelin pohjoisrajan takana olevia alueita pieniä vastarintapesäkkeitä lukuun ottamatta, joita valvovat Assadin armeijaa vastustavat militaristit pakallisten kutsuessa heitä Khalid Ibn Walid armeijaksi. Kapinallisten siirtäminen Hermonin rinteiltä Idlib-alueelle, joka on edelleen IS:n hallussa, sujui häiriöttä.
Ulkonaisesti katsoen kaikki näyttää
palautuneen ennen 2011 tilanteeseen
Syyrian armeijan äkseeratessa sotilaitaan pitääkseen heidät aktiivisina, mutta se on vain pintakiiltoa. Syyria on joutunut jakamaan valtaansa Iranin tukemien militaristien, Hizbullahin ja Iranin vallankumouskaartin kesken.
Hizbullahin läsnäolo alueella ei ole uutta, sillä se pystyi rakentamaan tukiaseman Khaderin kylään, josta käsin se on tehnyt iskuja Israelin puolelle, mistä todistavat toimintaiskujen yhteydessä surmatut terroristit.
Heistä oli yksi Jihad Mughniyeh; toinen iranilainen kenraali, joka sai surmansa 2015, ja Samir Kuntar, joka kärsi tuomiotaan Israelin vankilassa Israelin Nayariyan perheen murhasta, ja vapautettiin Hizbullahin kanssa 2008 tehdyn sopimuksen mukaan, jolla se palautti kahden eläviksi luultujen IDF:n sotilaiden ruumiit.

Syyrian hallitus on huolellisesti pyrkinyt pitämään raja-alueen Israelin kanssa rauhallisena, mutta Iranin vallankumous-kaartin jäseniä se tuskin sitoo.
USA ja Venäjä katsovat läpi sormiensa
Hizbullahin taistelijoiden esiintymistä Syyrian
armeijan sotilasasuissa, eivätkä Iranin IRGC:n vale-asuiset sotilaat heitä kovin huolestuta.
Israelissa tilanne nähdään aivan toisin, vaikka IDF ei antamistaan varoituksista huolimatta ole puuttunut tilanteeseen, ei ainakaan vielä.
https://www.timesofisrael.com/assad-may-have-retaken-the-syrian-golan-but-iran-is-pulling-the-strings/

06. UUTISIA LYHYESTI
• LIKUDIN johtavat aktivistit kokoontuvat tänään sunnuntaina äänestämään julkilausumasta, jolla osia Juudeasta ja Samariasta liitetään virallisesti Israeliin, ja toiseksi, että rakentaminen niissä tulee tapahtua ilman rajoituksia.
Likudin keskuskomitean 3000 jäsenen hyväksymä julkilausuma ei sido hallituksen ministereitä, mutta sillä on kuitenkin tärkeä merkitys poliittisen puolueen sisällä. Useiden Likudin vaikutusvaltaisten jäsenten uskotaan antavan tukensa lausunnolle. Tilaisuus pidetään Avenue konferenssikeskuksessa lähellä Ben Gurionin lentokenttää.
Mukana ovat ainakin Yuli Edelstein., Nir Barkat, ministerit Gilad Erdan, Zeev Elkin sekä Yisrael Katz. Pääministeri Netanyahu, vaikka tarvitseekin kipeästi puolueensa tukea, ei osallistu äänestykseen. Puolueen websivulla Balikud todetaan, että vaikkei Bibi osallistu äänestykseen, hän ei ole tehnyt mitään sen estämiseksi. https://www.timesofisrael.com/likuds-top-body-set-to-urge-annexing-parts-of-west-bank/
• IAF iski ohjuksillaan toistamiseen lauantaina vastalauseeksi Hamasin ampumiin kolmeen kranaattiin perjantaina. IDF sanoi kranaattien olevan Iranin toimittamia ja syytti, että Iran haluaa sotaa Israelin ja Hamasin välille. IAF:n isku kohdistui Hamasin kohteeseen Gazassa. Perjantainkranaatti-iskut oli kohdistettu Shaar HaNehev ja SDot HaNegev alueille Israelin eteläosissa. Kaksi kranaattia Iron Dome tuhosi, kolmas putosi lähelle asuinrakennusta aiheuttaen vaurioita rakennukselle. https://www.timesofisrael.com/israeli-jets-strike-hamas-post-in-gaza-in-response-to-shelling/
• Tel Avivissa tuhansia mielenosoittajia marssi osoittaen mieltään korruptiota vastaan lauantai-iltana - jo viidennen kerran. Se oli selvästi pääministeriä vastaan heidän huudellessaan: "Netanyahu Maasiyahu-vankilaan". Yhden kantamassa plakaatissa Bibiä kutsuttiin petturiksi. Likudin koaliittion puheenjohtaja David Amsalem totesi, että useita punaisia varoitusviivoja oli ylitetty, syyttäen vasemmistoa lain vastaisesta toiminnasta. https://www.timesofisrael.com/thousands-in-tel-aviv-protest-corruption-call-for-pm-to-be-jailed/
• Turkki valmistautuu pahimman varalle Reina yöklubia vastaan tehdyn terrori-iskun vuosipäivänä asettaen palvelukseen 40 000 turvallisuusmiestä. Uuden vuoden juhlallisuuksia aiotaan viettää typistetyssä muodossa, Reinan yöklubiin tehdyssä terrori-iskussa vuosi sitten sai surmansa 39 ihmistä, monet heistä alaikäisiä, kymmeniä haavoittui. https://www.timesofisrael.com/year-after-deadly-shooting-turkey-tightens-security-for-new-years/,
• Kairossa lauantaina kopti-kristittyjen kirkkoon ja läheiseen koptin omistamaan kauppaan tehty terrori-isku surmasi ainakin 9, toisten lähteiden mukaan 11, ihmistä. Paikallinen lehdistö ylisti poliisin toimia, mutta videossa nähdään terroristin kävelevän kenenkään estämättä tiehensä ammuttuaan aeellaan kohti kirkkokansaa. Terroristi ampui hetken poliiseja kohti, mutta kaatui lopulta poliisin luodista. https://www.timesofisrael.com/video-shows-egypts-church-gunman-calmly-walking-away/
• Saksan juutalaisjohtaja Charlotte Knobloch valittaa, että antisemitismi on Saksassa jokapäiväinen asia, ja että yhteisön kokoontumiset voidaan järjestää vain poliisin suojelun alla. Hän viittasi äskeiseen hanukka-kynttelikön, menoran, vahingoittamiseen aiemmin. https://www.timesofisrael.com/jewish-leader-decries-commonplace-anti-semitism-in-germany/,
• Limmud FSU, voittoa tuottamaton järjestö, joka järjestää maailmanlaajuisia kokouksia venäjänkielisille juutalaisille maailmassa, päätti typistää seuraavaa konferenssiaan New Yorkissa puuttuvan rahoituksen vuoksi. Konferenssit Kanadassa, Israelissa ja Valkovenäjällä (Belarus) typistävät samoin konferenssejaan.
Israelin hallitus ei tunne vastuutaan näiden juutalaisten asiain hoidosta eikä anna rahoitusta, mikä on häpeä, toteavat konferenssien järjestäjät. https://www.timesofisrael.com/limmud-fsu-slams-israeli-government-for-neglecting-russian-speaking-jews/
• UNESCO:n pääsihteeri Audrey Azoulai sai kuitenkin ajoissa Israelin eropäätöksen YK:n alaisesta järjestöstä, mitä pää-sihteeri sanoo syvästi valittavansa. USA eroaa samoin ensi vuoden lopussa.
https://www.timesofisrael.com/unesco-chief-receives-israels-withdrawal-notice-i-regret-this-deeply/,
SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 4 -13; Tiberias 11 -27; Suolameri 10 -20; Eilat 7 -21 +C-astetta. Huominen lämpötila pääkaupungissa 7 -11, Sateita luvataan huomiseksi, tihkusateita tiistaiksi.

USA:ssa 220 miljoonaa ihmistä hytisee hyisen pohjoisen kylmärintaman Polar Vortexin kynsissä. New Yorkissa lämpötila n. 34 –C-astetta, tuuli on kova, Niagaran putoukset ovat umpijäässä. Juhli siinä sitten uutta vuotta 2018. http://www.dailymail.co.uk/news/article-5222179/220M-Americans-prepare-chilly-New-Years-Eve.html