Friday, October 20, 2017

PERJANTAI 20.10.2017

PERJANTAI 20.10.2017
01. Israelissa kuulutetaan kansallista yhtenäisyyttä, mutta käytännössä kansa näyttää hajoavan entistäkin enemmän ja syvemmin. Se ei lupaa hyvää maata uhkaavien vaarojen tiivistyessä maan rajoilla sekä pohjoisessa että etelässä, kuten myös Luvatun Maan sisällä asuvan sekakansan taholta, joka vaatii koko maata omakseen, ei vain osia siitä. Hamas ja Fatah keskustelevat edelleen näitten kansanryhmien hallinnon yhtenäistämisestä, jonka aiesopimus allekirjoitettiin Kairossa Egyptin presidentti Abdel Fateh al-Sisin välityksellä.

Israel vaatii, että PA:n tulevan hallituksen tulee tunnustaa Israel juutalaisena valtiona ja Hamasin luopua aseistaan. Hamasin johtaja Yahya Sinwar vakuutti torstaina, hänen johtamansa terrori-järjestö luovu aseistaan eikä keskustele Israelin tunnustamisesta, sillä Hamas suostuu keskustelemaan vain Israelin tuhoamisesta "Ei kukaan universumissa pysty riisumaan meitä aseista. Haaveet niistä ovat verrattavissa saatanan haaveilsiin pääsystä taivaaseen". Tällainen terrorijärjestö on muotoutumassa Israelin maan rajojen sisäpuolelle. On vain ajan kysymys, koska Kassam-raketteja aletaan valmistaa Juudeassa ja Samariassa, jos Hamasin ja Fatahin yhtyminen toteutuu.

Israelin johtajat, viimeksi Labourpuolueen puheenjohtaja Avi Gabbai ja pääministeri Netanyahu, vakuuttavat, ettei Israel voi koskaan luopua Jordanin laakson valvonnasta, sillä jos IDF poistuu sieltä, Iran tulee täyttämään valtatyhjiön. Käytännössä se tarkoittaisi Hizbullahia, joka toimii Iranin työrukkasena.
Syyrian sekavan tilanteen vuoksi Iran levittäytyy yhä lähemmäs Israelin pohjoisrajaa, ja sen haaveilema käytävä Teheranista Välimeren rannikolle Syyrian kautta toteutuu kaikessa hiljaisuudessa USA:n ja Israelin seuratessa toimettomina sivusta.
Venäjän puolustusministeri Sergey Shoigu kävi vierailulla Israelissa keskustellen myös Netanyahun kanssa, mutta heidän keskusteluistaan ei ole kerrottu mediassa. Raporteissa mainitaan, ettei Shoigu halunnut keskustella poliittisista kysymyksistä, joita Netanyhau halusi tietää, vaan kehotti esittämään kysymykset suoraan Putinille. Tämä sai pääministerin ottamaan puhelun Kremliin, ja esittämään huolensa Iranin etenemisestä Syyriassa, mutta myös Putin oli ilmeisen vähäpuheinen, tai medialle ei kerrottu, mitä hän vastasi. Tämäkin kuitenkin osoittaa, että päätökset tehdään nyt pääosin Kremlissä eikä Washingtonissa. https://www.timesofisrael.com/hamas-chief-we-wont-discuss-recognizing-israel-only-wiping-it-out/.
Valkoinen Talo esitti Hamasille vaatimuksen, että sen tulee luopua aseistaan ja tunnustaa Israel, mitä Netanyahu piti positiivisena reaktiona. Hamasin taholta kerrottiin, että "USA:n vaatimukset, jotka USA:n edustaja Jason Greenblatt esitti, ovat häpeämätöntä puuttumista neuvottelujen kulkuun niiden ollessa käynnissä". https://www.timesofisrael.com/hamas-calls-us-demand-that-it-disarm-before-unity-blatant-interference/

02. Hamas olettaa allekirjoitettuaan sovintosopimuksen Fatahin kanssa Kairossa, että se voi nyt avata toimistonsa Ammanissa 10 vuoden eron jälkeen.
Jordanian hallituksen tiedonannossa kuitenkin sanotaan, että "Hamas on palestiinalainen puolue ja järjestö, jonka asema ja toiminta tapahtuvat palestiinalaisten maalla" lisäten, ettei Jordanian lain mukaan mikään maan ulkopuolinen puolue saa avata verkostoaan Jordanian maaperällä. Jordaniassa muistetaan, miten Jasser Arafatin johtamat palestiinalaiset aloittivat v. 1970 sotatoimet kuningas Husseinin hallinnon kaatamiseksi. Veristen taistelujen jälkeen Jordanian armeija murskasi yrityksen ja karkotti Arafatin kaadereineen Syyriaan ja Libanoniin, josta ne edelleen karkotettiin Ariel Sharonin toimesta Tunisiaan. Israelin vasemmiston suosiollisella avustuksella Arafatin sallittiin muuttaa Tunisiasta ensiksi Gazaan ja Jerikoon Oslon sopimusten myötä.
Jordanian kuningas Abdullah II karkotti yhtenä ensimmäisistä toimistaan Hamasin johdon Ammanista 1999, eikä se ole voinut palata lyhyitä katkoja lukuun ottamatta. Abdullah II joutuu varomaan jokaista askeltaan, sillä n, 65 % Jordanian kansasta on palestiinalaista sukujuurta ja heillä on vahvat siteet Juudeaan ja Samariaan.
Myös Qatar karkotti Hamasin johtajat, jotka asuivat siellä. Qatar
on joutunut Saudi Arabian johtaman liittoutuman huomion
kohteeksi, joka syyttää Qataria terrorismin rahoittamisesta ja terroristien suosimisesta maaperällään Iranin varjon suojassa.
https://www.timesofisrael.com/despite-unity-deal-jordan-wont-let-hamas-reopen-amman-office-report/

03. ULTRAORTODOKSIT julistivat eilisen päivän raivon päiväksi järjestäen mielenosoituksia kautta maan. He vastustavat yleistä asepalvelua, vaikka heille onkin järjestetty helpotuksia lain ja järjestyksen säilyttämiseksi maassa.
Torstain mielenosoituksiin osallistui tuhansia kovan linjan ortodokseja protestoiden kaduilla ja aiheuttaen liikennekaaoksia kaikkialla, osittain myös valtateillä.
Jerusalemissa päivällä alkaneen protestit jatkuivat pitkälle ilta-tunneille, kunnes poliisi hajotti loput kansan massat.
Autoliikenne, joka pääkaupungissa on ilmankin tukkoinen, estyi kuten myös raitiotieliikenne aiheuttaen viivytyksiä aikatauluissa.
Poliisi pidätti Jerusalemissa 120 ihmistä syyttäen heitä liikenteen estämisestä ja poliisin käskyjen laiminlyönnistä.
Poliisia on viime aikoina syytetty tarpeettoman väkivallan käyttämisestä ja suoranaisesta ihmisten haavoittamisesta poliisin asemansa suojassa, minkä johdosta he pyrkivät toimimaan hillitysti ja välttämään väkivaltaisia otteita.

Israelin ensimmäinen pääministeri David Ben Gurion antoi ryhmälle ortodokseja erivapauden välttää asepalvelua keskittyäkseen Toran tutkimiseen ja rukouksiin. Vuosikymenien aikana ortodoksien määrä on kuitenkin lisääntynyt muita kansankerroksia paljon nopeammin, ja siksi siitä on tullut todellinen ongelma, koska he eivät osallistu asepalveluun eivätkä myöskään työelämään eläen valtion tukien ja lahjoitusten varassa, sekä' lähettäen vaimonsa työhön.
Mielenosoittajat huusivat: "Me mieluummin kuolemme kuin osallistumme asepalveluun. Valtio pyrkii vaientamaan kaikki juutalaiset, jotka haluavat tutkia Toraa. Ortodoksien määrän kasvaessa he pyrkivät pakottamaan meidät asepalveluun ja osallistumaan työelämään".
Jerusalemin Shabbat aukiolla, jonka kautta liikenne kulkee useisiin ortodoksien lähiöihin, protestoijat sulkivat kaiken liikenteen polttaen jäteastioita ja työnnellen niitä keskelle katuja.
Poliisi meni ajoittaen keskusbussiasemalle estääkseen ortodokseja häiritsemästä matkustajia siellä.
Mielenosoituksia järjestettiin myös Modiinissa, Bnei Brakissa, Beit Shemesissä ja muualla estäen liikenteen myös valtateillä.
Huolestuttava piirre on mielenosoittajien johtajien ennustus, että jos poliisi koventaa otteitaan, he tulevat vastaamaan samalla mitalla. Tämä e todellakaan lupaa hyvää kansalle, joka elää jatkuvan sodan uhan alaisena. https://www.timesofisrael.com/police-arrest-120-ultra-orthodox-protesters-in-anti-draft-day-of-rage/

04. UUTISIA LYHYESTI
• Yeshiva Yliopiston viides presidentti rabbi Ari Berman, jota artikkelissa kutsutaan sopuisaksi ja ystävälliseksi, ja jonka akateemisissa instituutioissa opiskelee 6 000 opiskelijaa kahdessa yläkoulussa, kolmessa undergraduate ja 10:ssä graduate koulussa levittäytyen viiteen alueeseen New Yorkissa ja yhteen Jerusalemissa. Viime kuussa asemansa saanut Berman kokee asemansa dynaamisen yhteisön johdossa, joka koostuu useista uskonnollisista ja geopoliittisista eroavuuksista. Hän uskoo voivansa paimentaa laumaansa Modernina ortodoksisena yhteisönä, jonka haasteet ovat suuremmat kuin suljetumpien yhteisöjen kokemat. Juutalainen identiteetti ja syvä yhteys Israeliin, jota hän kutsuu suurimmaksi juutalaiseksi projektiksi viimeisen 2000 vuoden aikana, tulevat elämään yhdessä amerikkalaisen identiteetin kanssa. "Teknologian nopea edistyminen, keinoäly haastavat tietoisuutemme, mitä on olla ihminen, ja mitä on Jumala. Naiset haluavat samanarvoista roolia suhteellisen edistyksellisessä osassa, jolla kuitenkin on tarkat perinteiset juuret, mikä on haaste voidakseen hallita nousevassa määrin välttämätöntä
kehitystä kuitenkin pitäytyen traditioihin". Hän tunnustaa, että nämä haasteet vaativat sisäistä innovaatiota. Hän valittaa joutuessaan muuttamaan Israelista New Yorkiin vaimonsa ja 3 lapsensa kanssa, mutta toisaalta jos hän ei tekisi sitä nyt, hän vain jäisi odottamaan eläkettä, mutta hän haluaa vielä tarttua uusiin haasteisiin.
https://www.timesofisrael.com/yeshiva-universitys-new-
head-plans-to-bring-modern-orthodoxy-into-the-future/
• Entinen pääministeri Ehud Barak väittää, että Netanyahun ja Obaman kireät välit Israelia saamasta lahjaksi 20 kpl F-35 stealth hävittäjää. Puhuessaan armeijan radiossa Barak sanoi, ettei lahjasta ole mitään dokumenttejä, mutta että keskustelut siitä käytiin konkreettisella tasolla. Hanke kaatui Netanyahun kireisiin väleihin presidentti Obaman kanssa ja erityisesti Netanyahu kritiikkiin Iranin JCPOA-sopimuksesta.
Entinen USA:n Israelin lähettiläs Dan Shapido kiistää Barakin tiedot todeten, että F-35 kauppaa käsiteltiin aina osana kokonaispakettia USA:n avustuksesta Israelille. https://www.timesofisrael.com/barak-claims-tense-netanyahu-obama-relations-scuttled-gift-of-free-f-35s/,
• Israelin armeija IDF julkisti eilen tiedotteen, jonka mukaan harjoituslennolla ollut F-35 osui kahteen kurkeen palaten tukikohtaansa. Kone ei kuitenkaan varioitunut, mutta se alistettiin tarkastuksen kuten aina tällaisissa tilanteissa. Arabimediassa väitettiin syyrialaisten ampuneen S-200 torjuntaohjuksen konetta kohti vaurioittaen sitä. Israelilla on seitsemän F-35 konetta, ja saa aikaa myöten 50 konetta. https://www.timesofisrael.com/storks-hit-f-35-sending-stealth-jet-to-garage/
• 1700 vuotta vanha hienoin lattiamosaiikki, joka löydettiin Lodista, tullaan esittelemään julkisuudessa v. 2019 avattavassa Lodin kaupungin arkeologisessa mosaiikki-museossa sen valmistuttua. Mosaiikkia on kierrätetty pitkin maailmaa. Runsasvärinen lattiamosaiikki löydettiin sattumalta IAA:n pelastuskaivausten yhteydessä 1996 Lodin kaupungin keskusaukion alta. Museon peruskiven muuraus-tilaisuus pidettiin Lodissa korkeiden vieraiden todistaessa.
Koska varoja ei ollut mosaiikin säilyttämiseksi, se peitettiin uudelleen. Vuonna 2009 varat löydettiin Leon Levi säätiön ja Shelby Whiten lahjoituksina, mosaiikki paljastettiin uudelleen ja se alkoi maailmankiertueensa käyden Pariisissa, New Yorkissa, San Franciscossa, Chicagossa ja muuallakin, kunnes se palautetaan Lodiin. https://www.timesofisrael.com/breathtaking-lod-mosaic-to-finally-have-a-floor-to-call-home/
• Yavnessa suoritettu puukotus osoittanee puukkointifadan palanneen, keskellä USA:n rauhankeskusteluponnistuksia. Poliisi pidätti Hollywoodin tapaisen takaa-ajon jälkeen Ramallahista kotoisin olevan miehen, joka varasti kuorma-auton suorittaakseen sillä terrori-iskun. Poliisi pysäytti kuormikkaan Beit Daganissa ja pidätti sen 39-vuotiaan kuljettajan, joka oli varastanut auton Holonissa. Arabi tunnusti aikoneensa ajaa sotilasjoukkoon. http://www.jpost.com/Israel-News/Truck-thieving-terrorist-caught-by-police-507955
• Labour-johtaja Avi Gabbai ylitti torstaina perinteisen vasemmisto lorun todeten ennalta äänitetyssä videossa, että "setlementtitoiminta Juudeassa ja Samariassa on kaunistus Sionismin kasvoilla". Hän ilmoitti jo aiemmin aikovansa muuttaa puolueensa yksioikoisen juutalaisten rakentamisen tuomitsemisen ja muuttaa puolueensa imagon maltilliseksi. Hän vakuutti aiemmassa puheessaan, etteivät juutalaisten rakentamat kylät ja kaupungit Juudeassa ja Samariassa ole esteenä rauhalle, eikä niitä tule eikä saa tuhota. Vastauksena kritiikkiin hän vastasi näin:
"Uskoakseni Israelin maa kuuluu juutalaisille. Jumala lupasi meille koko Israelin maan, mutta uskon myös, että koska maassa asuu 4.5 miljoonaa arabia, meidän tulee tehdä kompromissi luodaksemme tilanteen, jossa asumme maassa juutalaisena enemmistönä. Haluan Palestiinan valtion oman etumme nimissä. En ole huolissani palestiinalaisten oikeuksista". http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/236978
• Rambam sairaala harjoittelee tilannetta varten, jossa se joutuu hoitamaan kemiallisen hyökkäyksen uhreja. Torstaina kuviteltiin tilannetta, jossa Haifa on joutunut ohjusiskujen kohteeksi, ja osa ohjuksista on varustettu kemiallisin kärjin. Sairaala rakensi myös suuren maanalaisen osaston, jonne sen toiminnot voidaan siirtää kaupungin jouduttua kemiallisten tai ydiniskun kohteeksi, tai että ne vaurioittavat satama-alueen varastosiiloja aiheuttaen myrkyllisten kaasujen purkautumisen ilmaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/236948
• IDF reagoi Syyriasta Israelin puoleiselle Golanille ammuttuun rakettiin iskemällä Syyrian armeijan tukikohtaan tuhoten sen. Syyriasta ammut raketti putosi aukealle paikalle eikä aiheuttanut vahinkoa.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/236946
• Tulipalo Petah Tikvan lähistöllä aiheutti evakuoinnin alakoulussa, yhteisökeskuksessa, teollisuuslaitoksissa ja kodeissa. Sammuttajien tukena toimivat lentokoneet, ja palo saatiin hallintaan tuntien sammutustyön jälkeen, ja asukkaat voivat palata koteihinsa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/236913
• Yhä useampi länsimaa on alkanut nähdä käden seinällä ja alkanut laatia lakeja, joilla muslimien vaatimuksia vastaan voidaan taistella kulttuurinsa säilyttämiseksi. Slovakia hyväksyi lain, jolla Islamia ei voida rekisteröidä uskonnoksi. Kasvosuojainten pitäminen virastoissa asioidessa ja julkisella paikalle on nyt useassa maassa säädetyn lain vastainen. http://www.jewsnews.co.il/2017/10/20/eu-muslim-migrant-fallout-slovakia-passes-law-to-ban-islam-from-being-registered-as-a-religion.html

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
'Jerusalem 14 -26; Tiberias 19 -35; Suolameri 23 -33: Eilat2+ -33 +C-astetta, huomenna viilenee asteen verran.

Tuesday, October 17, 2017

TIISTAI 17.10.2017

TIISTAI 17.10.2017
01. SÄHKÖNTOIMITTAJAMME Israelin Sähköyhtiö katkaisee sähköt alueelta huomenna aamupäiväksi, jonka vuoksi katson asialliseksi laatia raportin poikkeuksellisesti tänään tiistaina. Jos jotain todella merkittävää pääsee tapahtumaan sen aikana, annan raportin siitä.

02. Euroopassa on nyt meneillään eräänlainen oikeistosuuntaus, joka ilmenee aiempine Israelin vastaisuuden ja antisemitismin heikentymisenä, sikäli kuin johtajien lausuntoihin on uskomista.

Itävallassa 31-vuotias Sebastian Kurz ja hänen johtamansa Kansanpuolueen OeVP voittivat maansa äänestyksessä saaden 31.7 % äänistä, voittaen Työväenpuolueen, joka nousi kakkoseksi 26.9 %:n äänin. Kolmanneksi erottautui Freedom (Vapaus) puolue FPOe saaden 26 % äänistä, joka vastustaa vapaata maahan-muuttoa ja haluaa rajoittaa sitä rajusti Itävallassa.
Vaalituloksen perusteella arvioidaan, että OeVP puolueen puheen-johtaja Kurz pyrkii yhteistyöhön FPOe:n kanssa muodostaen sen kanssa hallituksensa rungon.
Pääministeri Benyamin Netanyahu otti yhteyden vaalien voittajaan Kurziin onnitellen häntä ja muistuttaen häntä, että Itävalta on tehnyt paljon viime vuosina säilyttääkseen tuoreessa muistissa Holokaustin ja antisemitismin vastaisessa taistelussa.
Sebastian Kurz vieraili Israelissa toukokuussa 2016 toimiessaan maansa ulkoministerinä.
Netanyahu kutsui hänet vierailemaan Israelissa.
Kurz lupasi Netanyahulle kehittävänsä Itävallan suhteita Israelin kanssa. Lausunnossa ei mainittu Kurzin potentiaalista yhteistyötä Vapauspuolueen kanssa, joka Jorg Haiderin johtaessa FPOe-puoluetta liittyi Kurzin hallituskoaliittioon, minkä johdosta "Israel kutsui 1999 lähettiläänsä konsultointia varten kotiin".
Israelin hallitus on pyrkinyt välttämään äärioikeistolaisena pidetyn FPOe Vapauspuolueen jäseniä, mutta jos sen johtaja Heinz Christian Strache, joka on vieraillut Israelissa useita kertoja voimatta tavata korkeita virkailijoita, nimitetään Itävallan ulko-ministeriksi, Israel joutuu vaikean ongelman eteen. Netanyahu ei ilmeisesti myöskään onnitellut Strachea vaalivoitosta.
Christian Strache on pyrkinyt puhdistamaan FPOe puolueensa mainetta todeten naurettaviksi väitteet neo-natsismista. Israelin hallituksen on vaikea boikotoida ystävällisissä suhteissa olevan maan ulkoministeriä, jos Strache saa tämän nimityksen. Hän itse sanoo haluavansa sisäministeriön.
Oikeistosuuntaus on voittamassa alaa Euroopan maissa, mistä ovat osoituksena Vaihtoehtopuolue Saksassa ja Ranskan Kansallinen Rintama, mikä hajottaa lisää EU:n yhtenäisyyttä. https://www.timesofisrael.com/netanyahu-congratulates-austrias-kurz-but-silent-on-partnership-with-far-right/

03. Israelin ilmavoimien IAF tiedustelukoneet olivat rutiinilennolla Libanonin ilmatilassa maanantaina 10 aikaan am, kun Syyrian ilmatorjuntapatteristo ampui SA-5 ohjuksen niitä kohti. Ohjus ei osunut, vaikka Syyria ilmoitti osuneensa yhteen niistä, ja koneet palasivat tukikohtaansa vahingoittumattomina.
IAF lähetti hävittäjänsä paikalle tuhoten ohjuksen ampuneen patteriston, joka oli sijoitettu 50 km Damaskoksesta itään.

Syyrian armeija antoi Israelille varoituksen vakavista seurauksista ilmaiskun vuoksi. IAF on aiemminkin tehnyt useita hyökkäyksiä Syyrian ilmatilaan vastauksena sieltä ammuttuihin ohjuksiin. Syyrian armeijan asema on ollut heikko sisällissodan vuoksi, mutta se näyttää nyt saaneen lisää rohkeutta sotaonnen käännyttyä Assadin armeijalle suosiolliseksi Venäjän ja Iranin tuella.

Pääministeri Netanyahu julkisti maanantaina lausunnon, jossa hän vakuuttaa IAF:n suorittavan ilmaiskuja aina tarvitessaan. "Meidän politiikkamme on selvä. Jokainen, joka pyrkii haavoittamaan meitä, tulee kärsimään seuraukset omassa nahassaan. Tänään he yrittivät osua koneisiimme – mikä on sopimatonta".
Hän sanoi että "hävittäjät toimivat tarkasti, nopeasti, ja tuhosivat sen. Joka oli tarkoitus tuhota" luvaten, että Israel tulee puolustamaan turvallisuuttaan niin paljon, kuin on tarpeen. https://www.timesofisrael.com/netanyahu-warns-syria-israel-prepared-to-strike-as-needed/

04. IAF:n Libanonin ilmatilassa lentäneitä koneita vastaan tehty ohjusisku Syyrian alueelta on herättänyt tuntemuksen, ettei Damaskos ole – kuten Teheran – täysin Moskovan ohjauksessa, Debkafile kirjoittaa artikkelissaan.
DF:n artikkelissa käsitellään Venäjän puolustusministeri Sergey Shoigun vierailua Israelissa, jonka hän aloitti alkuviikosta. Vierailu oli suunniteltu kauan ennen Syyrian viimeistä tilannetta eikä sillä ole välttämättä merkitystä sen onnistumiseen.
DF:n mukaan vierailu sai uutta merkitystä USA:n presidentti Donald Trumpin paljastettua 3 päivää aiemmin uuden Irania koskevan strategiansa, ja samana päivänä, kun sotilaalliset toimet alkoivat Irakin pohjoisosassa öljyrikkaan Kirkukin kaupungin omistuksesta.
Irakin armeija ja shia-militaristit Iranin Vallankumouskaartin valvonnassa johtivat joukkonsa Kurdien valvomaan kaupunkiin, jonka he myös saivat osaksi hallintaansa lähes taisteluitta kurdien Peshmerga-sotilaitten taktisesti vetäydyttyä kaupungista. Kurdit ilmoittivat vain päivää aiemmin lähettävänsä 3 000 sotilastaan Kirkukin puolustamiseksi. Ei tiedetä, mikä aiheutti muutoksen.

Venäjän puolustusministeri Shoigu sai siten oman tiedustelu-palvelun laatiman informaatioraportin tilanteesta Syyriassa ja Kirkudissa odottamatta Israelin raporttia.
DF olettaa Damaskoksen halunneen kertoa Moskovalle ja Teheranille, että se toimii tarvittaessa oma-aloitteisesti. Toiseksi DF arvioi, että Moskova ja Teheran olivat koordinoineet toimensa edellisen 24 tunnin aikana. Ehkä Assad halusi napauttaa Moskovaa, että huolimatta massiivisesta sotilaallisesta tuesta Syyria ei ole täysin riippuvainen sen tahdosta.
DF kertoo myös, että edellisen kerran Syyrian maasta-ilmaan ohjuksia ammuttiin IAF:n koneita vastaan maaliskuun 17. päivänä niiden ollessa paluulennolla kotiin pommitusretkeltään. Siinä tapauksessa Syyria odotti lupaa Moskovasta, mutta koneet olivat Israelin ilmatilassa Genessaretjärven yllä. Maanantaina Syyria toimi oma-aloitteisesti odottamatta vahvistusta. IAF vastasi ohjus-iskuun tuhoamalla SA5 patteriston, josta ohjukset laukaistiin. https://www.debka.com/syria-fires-missiles-israeli-flight-russian-defense-minister-heads-israel/

05. Presidentti Donald Trumpin ilmoitettua USA:n eroavan UNESCO:n työskentelystä, mikä samalla lopettaa USA:n taloudellisen tuen YK:n alaiselle järjestölle 31.12.2018 alkaen, hallitusta tukevat kongressin jäsenet senaattorit Teddy Cruz (R-Tex) ja Matt Gaetz (R-Flo) esittivät kongressille lausunnon, jossa "USA tunnustaa ja vahvistaa juutalaisen kansan historialliset siteet muinaiseen ja pyhään Jerusalemin kaupunkiin".
Tämä oli Amerikan kansanedustajien julkinen vastaus YK:n opetus-, tiede- ja kulttuuri-instituutin UNESCO:n Israelin itsenäisyys-päivänä hyväksymään päätökseen, joka israelilaisten mielestä kieltää juutalaisen kansan historialliset ja uskonnolliset siteet Jerusalemiin, maansa pääkaupunkiin.

Senaattorit Cruz ja Gaertz esittivät laatimansa julkilausuman kongressille perjantaina, jossa he tunnustavat ja vahvistavat juutalaisen kansan historialliset ja uskonnolliset siteet Jerusalemiin. Lausunnossa viitataan lukuisiin muinaisjäännöksiin ja todisteisiin sekä juutalaisesta että kristitystä läsnäolosta Israelin pääkaupungissa, ikään kuin se olisi edes kiistanalainen.
"Juutalainen kansa – kuten Israelin kansa – omaa syvän ja muinaisen yhteyden Jerusalemin pyhään kaupunkiin" sanoo Gaetz, "kuitenkin YK:n opetus-, tiede- ja kulttuurijärjestö on aktiivisesti yrittämässä muuttaa historiaa".
Lausunnossa tuomitaan UNESCO yrityksistä kiistää Israel juutalaisena valtiona sekä kehottaa USA:n liittolaismaita estämään samankaltaisten julkilausumien hyväksyminen tulevaisuudessa.
"Trumpin hallitus on osoittanut vahvaa moraalista selkeyttä päätettyään vetäytyä siitä ja estäen tulevaisuudessa USA:n veronmaksajain dollareita UNESCO:lle johtuen sen holtittomasta vihamielisyydestä läheistä liittolaistamme Israelia kohtaan.
USA:n lähettiläs YK:ssa Nikki Haley varoitti torstaina, että sama tuuletus ja rämeisen suon kuivatus jatkuu YK:n muissa järjestöissä.
https://www.timesofisrael.com/scolding-unesco-gop-lawmakers-introduce-resolution-on-jewish-ties-to-jerusalem/

06. UUTISIA LYHYESTI
• Rämeisen suon kuivattaminen on alkanut myös Hollywoodissa, minkä yhteydessä paljastuu lähes päivittäin uusia kokemattomien ja uraa etsivien naisten ja tyttöjen hyväksikäyttö ehtona tuen ja nimitysten saamiseksi. Viimeisin näistä on mogulina tunnettu Harwey Weinstein, jonka perustama yhtiö erotti hänet johtajan paikaltaan paljastusten vuoksi, joita tulee julkisuuteen toistuvasti. https://www.timesofisrael.com/mayim-bialik-shocked-disgusted-but-not-surprised-by-weinsteins-behavior/
• Arkeologit sanovat olevansa lähellä täyttä ymmärrystä, mitä tapahtui Jerusalemin kaupungin ja Temppelivuoren hävityksen yhteydessä sekä Babylonian, että roomalaisten toimesta, jotka tuhosivat ne 70 ja täydensivät tuhotyönsä 135 suuren kapinayrityksen seurauksena, jolloin kaupunki ja sen ympäristö sekä maaseutu tuhottiin täydellisesti lähes miljoonan juutalaisen menettäessä henkensä. Jerusalem rakennettiin kokonaan uudelleen entisen raunioille ja juutalaisia varoitettiin henkensä uhalla astumasta Aelie Capitolina roomalaisen mallin mukaan rakennetun kaupungin kaduille. Temppeli tuhottiin ja sen alue kynnettiin pelloksi, kuten profeetat ilmoittivat.
Arkeologit ovat kaivaneet esiin 8 metriä nykyisen maan-pinnan alle 1 700 vuodeksi jääneet osat länsimuurista sekä sen viereen aikoinaan rakennetun pienen roomalaisen teatterin, jonka tiedettiin olleen jossain, mutta paikka oli epäselvä. 2 vuotta kestäneiden kaivausten aikana rakennettiin uusi betonilattia, ettei häirittäisi rukouksia juutalaisen pyhimmällä paikalla. Kaivauksia ei ulotettu Temppelivuoren alle muslimien väkivaltaisen reaktion pelossa. Operaatio kestänee toiset 2 vuotta, ja se avataan julkisuuteen vasta projektin loputtua. https://www.timesofisrael.com/massive-section-of-western-wall-and-roman-theater-uncovered-after-1700-years/
• USA:n ilmavoimat aloittivat massiiviset ilmahyökkäyksensä
Jemenin keskiosassa raportoiden tuhonneensa kaksi IS:n koulutuskenttää ja surmanneensa kymmeniä sen sotilaita. Paikalliset asukkaat eivät päästäneet journalisteja eikä ulkopuolisia hyökkäysalueille peläten uusia iskuja. Kentät sijaitsevat Al-Bayda provinssissa. ISIS käytti harjoituskenttiä kouluttaakseen niissä militantteja terrorihyökkäyksiin käyttäen AL47 kivääriä, konekiväärejä ja rakettikranaatteja. Hyökkäys oli ensimmäinen USA:n ilmavoimien suorittama. https://www.timesofisrael.com/us-strikes-kill-dozens-at-islamic-state-training-camps-in-yemen/
• Hamasin ja Fatahin välille aloitettujen sovintoyritysten kiilto alkaa himmentya neuvottelijoiden päästyä todellisiin asiakysymyksiin. Hamasin on vaikea luopua perustamastaan ja kouluttamastaan sekä aseistamastaan 25 000 miehen suuruisesta armeijastaan, mikä on ollut sen ylpeys – onhan se käynyt 3 sotaa alueen mahtavinta armeijaa vastaan pystyen säilyttämään yhtenäisyytensä ja raskaista menetyksistä huolimatta nousemaan uuteen yritykseen.
https://www.timesofisrael.com/veneer-of-positivity-fades-in-palestinian-unity-talks-as-tough-issues-surface/
• Israelin työväenpuolueen puheenjohtaja Avi Gabbai totesi, etteivät juutalaisten rakentamat yhteisöt Juudeassa ja Samariassa ole rauhan esteenä, eikä niitä tulisi tuhota. Sionistisen Unionin kansanedustajat Tzipi Livnin johdolla ilmoittivat olevansa eri mieltä asiasta. https://www.timesofisrael.com/gabbays-own-colleagues-reject-his-no-dismantling-settlements-remarks/
Hallitus hyväksyi maanantaina 31 asuntoyksikön rakentamisen Hebroniin vahvistaen näin siellä olevan Hizkiyahun juutalaisyhteisöä. Rakentamista suunnitteleva ja valvova korkea komitea hyväksyi 3 763 asuntoyksikön rakentamisen Juudeaan ja Samariaan. Beit Elin 300 asuntoyksikön markkinointi voidaan aloitta heti. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/236830, SÄÄTILAT TÄNÄÄN Jerusalem 14 –25; Tiberias 19 -33; Suolameri 21 -31; Eilat 20 -31 +C-astetta, huomenna hiukan lämpenevää.Sunday, October 15, 2017

SUNNUNTAI 15.10.2017

SUNNUNTAI 15.10.2017
01. ITÄVALTA valmistautuu vaaleihin sunnuntaina, mikä voi johtaa siihen, että äärioikeistolaisen OeVP (Kansanpuolue) puolue muodostaa hallitusyhteistyön konservatiivisen FPOe puolueen, Itävallan Freedom (Vapaus) – puolueen ja sen nuoren puheen-johtajan Sebastian Kurzin, 31 vuotta, kanssa.
Itavallassa on äänioikeutettuja n. 6.4 miljoonaa. Vaalipaikat avataan kuuden aikaan aamulla ja suljetaan kuudelta illalla. Vaalien tulosten odotetaan valmistuvan pian sen jälkeen.
Kansanpuolueen OeVP uskotaan ennakoiden mukaan saavan yli 30 % äänistä. Puolue lupaa rajoittaa maahanmuuttoa ja helpottaa verotusta.
Itävallan Vapauspuolueen FPOe perustivat aikoinaan natsit. Se oli vähällä voittaa presidentin vaalit viime vuonna, mutta radikaali OeVP "varasti" siltä ääniä estäen vaalivoiton. FPOe-puolueen 48-vuotias puheenjohtaja Christian Strache kampanjoi vielä myöhään
perjantaina maahanmuuttoa vastaan "estääkseen Itävallan kansalaisten tulevan vähemmistöksi omassa kotimaassaan".

Itävallan aiemmin johtava vasemmistopuolue Sosiaali Demokraatit ja sen johtaja kansleri Christian Kern, 51 vuotta, voi joutua tyytymään oppositioasemaan sen lupaavan kampanjan kaaduttua virheisiin ja skandaaleihin. Yhdessä niistä Kernin neuvonantaja ja poliittinen sisäpiiriläinen Tal Silberstein, jäi kiinni tekaistuista syytöksistä Kurzia vastaan, joissa hän syytti häntä anti-semitismistä vahingoittaakseen hänen kampanjaansa. Mutta myös Kurz on joutunut syytetyksi antisemitismistä todettuaan Silbersteinista, haluaako Itävalta hänet takaisin, minkä Kurz kiivaasti kiistää.

ISRAELISSA seurataan sydän syrjällään Itävallan vaaleja, sillä ne ovat tavallaan testi natsi-ideologian ja sen juutalaisten tuhoamia-aatteen yleisyydestä Euroopassa. OeVP ja FPOe jakoivat vallan Itävallassa 2000 -2007. Silloinen yhteistyö äärioikeiston kanssa, jota johti avoimesti SS-joukkoja ja Hitleriä ihannoiva johtaja Jörgen Haider, johtivat vuoden kestävään diplomaattiseen eroon Israelin ja Itävallan välillä. Israel on nyt valintatilanteessa. Israel boikotoi
perinteisesti FPOe puoluetta, mutta asiantuntijat ennakoivat, että sen nousu voi johtaa Israelin ja Itävallan suhteiden paranemiseen. Vastaavanlaiset oikeistopuolueet Euroopassa ovat pyrkineet toimimaan realiteettien mukaan ja etsineet suhteita Israelin oikeistohallituksen kanssa. Israel joutuu tässä harkitsemaan luopumista aiemmin torjuvasta asenteestaan oikeistopuolueisiin. https://www.timesofisrael.com/austria-heads-to-polls-as-israel-warily-eyes-another-boost-for-far-right/

02. USA:n presidentti Donald Trump totesi perjantaina pitämässään keskeisessä puheessa valitsemansa politiikan ideologiasta, että ennen puhetta hän keskusteli tiiviisti USA:n liittolaisten ja ystävämaiden johtajien kanssa. ToI:n artikkelin kirjoittaja Raphael Ahren toteaa, että Trump olisi yhtä hyvin voinut repäistä puheensa luonnoksen Netanyahun käsikirjoituksesta, tai Israelin ja Gulfmaiden diplomatialuonnoksista.
Euroopan maat – Saksa, Ranska ja Englanti – esittivät kiivasta kritiikkiä Trumpin suunnitelmille peruuttaa Iranin kanssa 3 vuotta neuvoteltu ja allekirjoitettu JCPOA-sopimus, jolla pyritään valvomaan ja rajoittamaan Iranin ydinteollisuuden kehittämistä vuoteen 2025 saakka, jonka jälkeen Iran voi kehittää ohjelmaansa ilman ulkopuolisia tarkastuksia ja rajoitteita. Saudi Arabian johtama Gulfmaiden liittoutuma GCC, joilla on yhteisenä pelkona Iranin vallan kasvu ydinaseensa varjolla, sekä Israel, esittivät kiivainta vastustusta JCPOA-sopimukselle.
Trump sanoi perjantain puheessaan, ettei Iran ole noudattanut sen ehtoja ja ettei hän voi vahvistaa sitä. Hän ei kuitenkaan suoraan hylännyt sitä, vaan antoi kongressille kehotuksen korjata sen vakavimmat puutteet. Hän myös sanoi, että ellei kongressi sitä tee, hän tulee peruuttamaan koko sopimuksen.
Trump sanoi erityisesti "sunset"- tilanteesta 10 vuotta sopimuksen jälkeen, että Iranin vastaiset sanktiot poistuvat kokonaan.
Toiseksi hän sanoi asettavansa kovia rajoituksia Iranin vallankumous armeijan johtajia, agentteja ja asiakkaita vastaan.
Hän syytti vk-armeijaa sekä Iranin hallitusta tasapainotilan häiritsemisestä, ja palkattujen terroristien tukemisesta alueella. Netanyahu osoitti näitä puutteita LCPOA-sopimuksessa jo ennen
sen allekirjoittamista.
Netanyhu osoitti myös Iranin ballististen ohjusten kehittämisen ja testauksen kieltämistä, mitä Iranin hallitus vastustaa.
Trump näyttää tehneen päätöksensä koskien Iranin kanssa allekirjoitettua JCPOA-sopimusta, ja tullee valvomaan, että se joko muutetaan hyväksyttävään muotoon tai hän peruuttaa sen. https://www.timesofisrael.com/with-new-iran-strategy-trump-rips-page-out-of-netanyahus-playbook/

03. Israelin lomaviikon loppuminen palauttaa maan takaisin arkeen, mikä tarkoittaa pääministeri Netanyahulle je hänen vaimolleen ja Jair pojalleen laskeutumista kirkastusvuorelta alas riivaajien hallitsemaan laaksoon.
Pääministeri on aiemmin valittanut, että poliisi vuodattaa julkisuuteen kuulusteluissa saamiaan yksityiskohtaisia tietoja, ja hän mainitsi erityisesti poliisikomentajan Roni Alsheihkin nimen esittäen lauantai-iltana, että hän on vastuussa tietojen vuotamisesta uutisnälkäiselle medialle koskien rikostutkimuksia väitetystä korruptiosta korkeimmalla tasolla.

Muutamien tuntien kuluttua poliisi julkisti oman vastineensa Netanyahun syytöksistä poliisia vastaan.
"Me emme antaudu vedettäviksi perusteettomiin hyökkäyksiin, joilla pyritään häiritsemään poliisin työskentelyä ja vahingoittamaan lain toteuttamisen laillisuutta. Monet Netanyahun kriitikot ovat pahoitelleet pääministerin tapaa syyttää poliisia, jota pidetään armeijan veroisena lähes koskemattomana instituuttina Israelin keskeisessä poliittisessa keskustelussa.
Oppositiojohtaja Isaac Herzog totesi FB-sivullaan: "Se alkoi hyökkäyksenä taiteilijoita, journalisteja ja tuomareita vastaan, ja nyt se saavutti poliisin" Herzog kirjoittaa. "Kiihotus ja hajotus, kaikki vain yhden miehen intressin vuoksi, millä hinnalla tahansa, jopa kansan yhtenäisyyden hinnalla ja vahingoittaen valtion symboleja ja lain noudattamisen toteutumista".
Entinen pääministeri Ehud Barak, joka toistamiseen kirjoittaa twitter-sivullaan kriittisesti Netanyahusta, totesi, että Netanyahu on valmis polttamaan maan kaatumisensa mukana.
Lopullinen ero pääministerin ja poliisin väille tuli TV2:n kerrottua iltauutisissaan poliisin tutkijoiden valmistautuvan kutsumaan Netanyahun uusin kuulusteluihin syytösten johdosta.

Natanyahun perheen tiedottaja Ofer Golan julkisti lausunnon, jossa todetaan mm. "Poliisikomentajan Roni Alsheikhin saatua virkansa hän antoi kaksi tärkeää päätöstä: Poliisin taholta ei tule enää vuotoja julkisuuteen, ja ettei poliisi enää esitä suosituksia syyttämisestä". Lausunnossa syytetään edelleen, että kun Lior Horev nimitettiin poliisin poliittiseksi neuvonantajaksi ilman julkista tarjousta miljoonien NIS hinnalla, laittomat vuodot ovat kasvaneet tsunamiksi ja lupaus suosituksen antamisen poistamisesta on sekin unohdettu.
Artikkelissa puolustetaan Horevin nimitystä sillä, että hän on kokenut journalisti ja on palvellut useita korkeita johtajia, mukaan lukien entinen pääministeri Ariel Sharon. https://www.timesofisrael.com/police-hit-back-against-baseless-netanyahu-claim-of-leaking-chief/

04. UUTISIA LYHYESTI
• Taistelut IS:n "pääkaupungin" Raqqan omistuksesta alkavat lähestyä loppuaan hyökkääjien saatua 85 % kaupungista valvontaansa, USA antoi luvan IS:n paikallistaistelijoiden lähteä kaupungista. Lupaus ei koske ulkomaisia taistelijoita. Raqqan kaupunkia piirittäviä joukkoja johtavat kurdit, joiden peshmerga-sotilaiden osallistuminen taisteluihin Syyrian hallituksen tueksi käänsi sotaonnen lopullisesti IS:n tappioksi. Washingtonin antaman lupauksen mukaan paikalliset IS-sotilaat, heidän perheensä sekä siviilit saavat poistua kaupungista voidakseen välttää tarpeetonta verenvuodatusta. Kurdien ohella Syyrian Demokraattiset joukot SDF ovat osallistuneet taisteluihin, joiden sanotaan lähenevän loppuaan. Viime viikolla kaupungissa oli vielä
4 000 siviiliä. IS:n riveissä on ulkomaalaisia taistelijoita ranskalaisia, venäläisiä, azereita, indonesialaisia ka turkkilaisia. Mitä heille tapahtuu, on epäselvää. https://www.timesofisrael.com/us-allows-local-is-fighters-to-leave-raqqa-as-battle-nears-end/
• Trooppinen myrsky Ophelia, joka on kehittynyt 3-asteen hurrikaaniksi, rantautuu Irlantiin reuhtoen kaikkea sitä, mihin hurrikaanit parhaiten pystyvät. Asiantuntijat raapivat päätään voidakseen ymmärtää, mikä tämä "freak" hurrikaani on, joka rikkoo kaikkia käyttäytymissääntöjä. Ophelia puhaltelee 180 km:n tuntivauhdilla. Lauantaina se oli Azoreilla Santa Marian saarilla. Sen uskotaan muuttavan vielä suuntaansa rantautuakseen Brittien saarille. https://www.timesofisrael.com/ireland-on-alert-as-freak-hurricane-barrels-toward-british-isles/
• Fatahin ja Hamasin sovintodokumentti on saanut Israelin hallituksen päättäjät ja suunnittelijat ymmälle, mikä tämä sopimus on ja mihin se tähtää. Sopimuksen valvoja ja sponsori on Egyptin presidentti Abdel Fatteh al-Sisi. Mikä on hänen perimmäinen tarkoituksensa, on selvittämättä. Israel jätettiin siinä täysin syrjään, edes normaalia ilmoitusta ei saatu Egyptiltä. Opetusministeri ja Juutalainen Kotimme puheenjohtaja Naftali Bennett kehottaa pääministeriä katkaisemaan kaikki suhteet PA:n kanssa. "Emme voi sallia itseämme heikennettävän jatkamalla toimintaa PA:n kanssa palestiinalaisten sovintosopimuksen syntyessä". Hän selitti, että hyväksymällä sopimuksen me samalla annamme laillisuuden Hamasille, emmekä voi enää vaatia kv. yhteisöä asettamaan sanktioita sitä vastaan. https://www.timesofisrael.com/top-israeli-minister-to-demand-pm-cut-all-ties-to-pa-after-hamas-unity-deal/
• USA:n ja Israelin päätettyä erota UNESCO:sta, joka tulee voimaan 31.12.2018, on vasta alkua YK:n puhdistuksista, osana Trumpin naalipuheissaan lupaamasta rämeisen suon kuivattamisesta. USA:n YK:n lähettiläs Nikki Haley varoittaa, että YK voi odottaa monia uusia ongelmia. Hän on erityisen tuohtunut UNESCO:n harjoittamasta Israelin vastaisuudesta, joka etsii vertaistaan. https://www.timesofisrael.com/after-unesco-bombshell-us-envoy-haley-warns-un-of-more-trouble-ahead/
• UNESCO:n pääsihteerin valinta päättyi lopulta Ranskan ehdokkaan 45-vuotiaan Audrey Azoulyn voitoksi hänen lyödessään vasta-kilpailijansa Qatarista 13.10.2017. Hänen voittonsa oli selvä, äänin 30 -28 UNESCO:n hallituksen 58 jäsenen joukosta. Unesco:n jäsenmäärä on 195. Azouly on Marokon juutalainen, hänen isänsä toimi Marokon kuninkaan taloudellisena neuvonantajana ja lankkiasiain asiantuntijana. Audrey Azulay kehotti Yhdysvaltoja ja Israelia peruuttamaan eropäätöksensä. Israelin on kuitenkin turha odottaa pikaista muutosta UNESCO:n toiminnassa. Edellinen pääsihteeri Irina Bykova Bulgariasta kritisoi järjestön toimia useilta osiltaan ilman muutoksia. https://www.timesofisrael.com/french-candidate-defeats-qatari-to-win-unesco-leadership/
• Kreikkalaisortodoksisen kirkon patriarkaatti myi Givat Oranim alueen yksityiselle kehittäjälle 3 miljoonan USD hinnasta. Yhtiö on rekisteröity ulkomailla. Oranim lähiö sijaitsee Jerusalemin lounaisosassa, siellä on 240 asuntoa ja yhteisön toimintakeskus. Lähiö myytiin Kronti Investment Ltd vuonna 2012 hyvin halvalla. https://www.timesofisrael.com/church-sold-jerusalem-neighborhood-in-2012-for-3-million-report/

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 11 -23; Tiberias 18 -31; Suolameri 22 -31; Eilat 19 -30 +C-astetta, huomenna asteen verran enemmän.

Kalifornian metsäpalot jatkuvat raivokkaina surmaten tähän mennessä 23 ihmistä, tuhoten 3500 rakennusta, ja autioittaen 191 437 eekkeriä metsäaluetta ja pensaikkoa. https://www.huffingtonpost.com/entry/california-wildfires-satellite-aerial-photos_us_59dfa35de4b0eb18af07063c