Friday, August 25, 2017

PERJANTAI 25.08.2017

PERJANTAI 25.08.2017
01. Presidentti Trumpin nimittämä neuvottelutiimi matkusti keskiviikkona Egyptistä Israeliin ja tapasi eilen sekä pääministeri Netanyahun, että PA/PLO:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin, kunkin erikseen.
Netanayahu ilmaisi optimisminsa neuvotteluista.

Eilen liikkui internetissä tietoja, joiden mukaan PA harkitsee romuttavansa koko korruptoituneen ja vararikon partaalla heiluvan hallintonsa ja ojentavansa avaimet Israelille.
Abbas on käyttänyt samaa taktiikkaa useasti aiemminkin vain kiristääkseen länneltä myötätuntoa ja myönnytyksiä.
Samaan aikaan Abbas esitti epäilyksiä Trumpin hallituksen kyvystä johtaa rauhankeskusteluja, koska "Valkoinen Talo on kaaoksessa", kuten hän sanoi. Aiemmat keskustelut Abbasin tiimin ja Kushnerin johtaman tiimin välillä ovat päättyneet ilman tulosta löytämättä yhteistä johtolankaa Abbasin epäillessä USA:n tiimin suosivan yksipuolisesti Israelia.
Eilen torstaina Ramallahissa pidetyssä neuvottelussa Kushnerin tiimin ja PA:n tiimin välillä Abbas oli alkanut rivetä aiemmasta skeptisismistään tunnustaen, että ehkä "fanal deal", lopullinen sopimus, on sittenkin saavutettavissa, kuten Wafa raportoi.

Tarkkailijat ovat huomioineet, ettei neuvottelujen jälkeen julkisuuteen vuotaneissa raporteissa edes mainita kahden valtion periaatetta, jonka tunnustamista Abbas on vaatinut Trumpilta. Presidentti Trump selitti, että myöntäessään sen hän ottaisi kantaa keskeneräiseen kysymykseen, eikä hän halua tehdä sitä.
Abbasin tiimi antoi seuravanlaisen lausunnon:
"Me vahvistamme, että tämä USA:n lähetystö työskentelee rauhan hyväksi, ja me ponnistelemme sen kanssa saavuttaaksemme pikaisesti Trumpin kutsuman rauhan-sopimuksen" kuten PA:n uutistoimisto Wafa raportoi.

Kushner ei Wafan mukaan maininnut kahden valtion periaatetta, vaan antoi epäselviä toiveita rauhasta tulevaisuudessa.
"Presidentti Trump on hyvin optimistinen ja toivoo parempaa
tulevaisuutta sekä Palestiinan että Israelin kansalle" Kushner
aseteli sanansa Wafan mukaan. "Toivomme voivamme työskennellä ja elää yhdessä monien vuosien ajan saadaksemme paljon paremman elämän. Washington lähetti meidät keskustelemaan hyvin tärkeästä aiheesta – rauhanomaisista suhteista koko alueen maiden välillä".

PA/PLO:n ulkoministeri Riyad Malki totesi "Palestiinan ääni" radio-ohjelmassa, että "USA:n tiimin odotettiin tuovan mukanaan vastauksia PA/PLO:n johdon esittämiin kysymyksiin, etenkin USA:n kannasta kahden valtion ratkaisuun ja Palestiinan valtion perustamisesta 1967 sotaa edeltävien aselepolinjojen mukaan". Hän totesi, että vastaukset näihin kysymyksiin selvittäisivät PA:n arabeille, onko olemassa "historiallinen tilaisuus, joka mahdollistaisi rauhanprosessin jatkumisen, ja johtaisi Israelin miehityksen lopettamiseen, vai ovatko nämä vierailut vain ajan haaskausta". Arabipropagandan tulkinnan mukaan koko alue Jordanjoesta Välimereen on miehitettyä arabialuetta.

Torstaina merkittävä PLO:n virkailija Ahmed Majdalani, joka on lähellä Abbasin näkökantaa, totesi, että yksi vaihtoehto - jos sopimusta ei saada aikaan – on PA:n hajottaminen. Abbas on usein aiemminkin vihjannut samaan mahdollisuuteen. Samalla Majdalani esitti, että PA/PLO voisi yksipuolisesti julistaa Palestiinan valtion perustetuksi. Hän sanoi näiden vaihtoehtojen nousseen esille, koska "Amerikan hallitus ei ole esittänyt tähän mennessä omaa aloitettaan Israelin jatkaessa setlementti-toimintaa kieltäytyen noudattamasta allekirjoittamiaan sopimuksia".
Abbas sanoi Ramallahissa vierailevalle vasemmistodelegaatiolle, "ettei hän edes tiedä, että he toimivat kanssamme, koska koko Valkoisen Talon hallitus on kaaoksessa". Hän sanoi että huolimatta yli 20 tapaamisesta USA:n virkailijoiden kanssa hän ei vieläkään tiedä, mikä Trumpin strategia on.

USA:n rauhantiimin vieraillessa Ramallahissa kymmenittäin arabeja osoitti mieltään kaupungissa syyttäen, että USA suosii Israelia. He huusivat iskulauseita ja polttivat USA:n ja Israelin lippuja ja johtajien kuvia. Eräässä piirretyssä karikatyyrissä Kushner esitettiin Israelin lippuun sonnustautuneen Ivanka Trumpin pitämässä talutushihnassa. Tekstiosassa todetaan: "Kushner on koiramme" kansan toistaessa: "Tel Avisissa toimiva Amerikan koira ei ole tervetullut".

Ennen Abbasin tapaamista Kushner tapasi Netanyahun Tel Avivissa. Netanyahu ilmaisi ilonsa delegaation vierailusta, jota hän pitää "merkkinä suuresta liittosuhteesta maitten välillä sekä suurista päämääristä, jotka ohjaavat toimiamme". Hän sanoi uskovansa, että "rauha on kättemme ulottuvilla".
Kushner vakuutti samoin Israelin ja Amerikan suhteiden lujuutta samalla kiittäen Netanyahua hänen johtamistaidostaan ja yhteistoiminnasta. Hän vakuutti, että "presidentti Trump on hyvin vakavasti päättänyt pyrkiä ratkaisun löytämiseen, joka pystyisi tuomaan menestyksen ja rauhan kaikille alueen kansoille". http://www.timesofisrael.com/putting-skepticism-on-hold-abbas-backs-us-peace-push-in-kushner-meeting/

02. PA/PLO:n puheenjohtaja Mahmmud Abbas sanoi Ramallahissa vierailevalle USA:n neuvottelutiimille, ettei hän koskaan tule luopumaan palkkioiden (stipendien) maksamisesta terroristien omaisille, vaikka se maksaisi hänelle hänen asemansa.
Hän sanoi eräässä puheessaan, että maksetut erät tullaan merkitsemään tilikirjoissa sosiaalimaksuiksi, minkä pitäisi tyydyttää ulkomaisyen lahjoittajien vaatimukset.
USA:n senaatti hyväksyi muutama päivä sitten ns. Taylor Force Act lain, jonka mukaan USA:n hallitus voi vähentää tai poistaa avustukset järjestöille, jotka tukevat terrorismia. PA maksaa n. puolet, n. 365 miljoonaa USD vuoden alusta lähtien, länsimaista saamistaan avustuksista terroristeille.

"En aio luopua palkkojen maksamisesta vankien ja marttyyrien omaisille, vaikka sen seurauksena menettäisin asemani" Abbas uhosi. Miten hän sovittaa tämän esim Saudi Arabian voimistuneeseen kantaan taistella terrorismia vastaan poistamalla sen tulolähteet? Abbas asettuu samaan ruotuun Iranin kanssa, jota syytetään yhdestä pahimmista terrorismin rahoittajista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/234518

03. UUTISIA LYHYESTI
• Yk lahjoittaa 2.5 miljoonaa USD ihmisoikeusvaroista Gazaan välittömien tarpeiden kattamiseksi, joista sähkövirran hankkiminen on kiireisimpiä, YK:n inhimillisen avun ja kehityksen toimintojen koordinaattori Robert Piper sanoi lehdistötilaisuudessa torstaina. Lausunnossa todetaan, että avustus tulee vahvistamaan YK:n hätäpolttoaine- operaatiota, joka toimittaa polttoainetta ensi sijassa generaattoreille operaation jatkumiseksi 190 kriittisissä terveys-, vesi- ja viemäröinti-installaatioissa. Varoista maksetaan myös välttämättömiä lääkintätarvikkeita, aurinkopaneeleita, käteisavustuksia sekä maatalouden tarvikkeita, joiden tarkoituksena on parantaa ruuan
turvallisuutta ja vähentää ruokatuotannon kustannuksia
2 200 pienfarmareille, jotka saavat kasteluvetensä pienkaivoista.
PA/PLO:n puheenjohtaja on lisännyt Gazan talouden kiristämistä saadakseen Hamasin luopumaan vallasta.
Heinäkuussa YK tiedotti inhimillisille liittolaisilleen kiireisimmästä puuttumisesta käsissä olevaan kriisiin toimittamalla 25 miljoonaa USD päivässä, joka on vain 30 % tarvittavien avustusten kokonaismäärästä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/234511
• Regacvim-järjestö, joka työskentelee varmistaakseen laillisen, vastuullisen ja ympäristöystävällisen Israelin kansallisen maaomaisuuden käytön. kehottaa organisoimaan uudelleen siviilihallinnon, joka valvoo Juudean ja Samarian alueita. Järjestön asianajaja Bpaz Arzi sanoo Arutz Shevan haastattelussa, että on olemassa selvä diskriminointi tavassa, miten rakennuslakia sovelletaan israelilaisiin omistajiin ja arabiomistajiin. Siviilihallinto ei tuhoa laittomia rakennuksia arabikaupungeissa. Niitä on
kertynyt vuosien aikana kaikkialla Juudeassa ja Samariassa.
C-alueilla yksistään niitä on 20 000. Juutalaisilla on oikeus asua vain C-alueilla. A-alueet ovat PA:n täydessä hallinnassa; B-alueilla Israel vastaa turvallisuudesta, arabit siviilihallinnosta. Arzi mainitsi erikseen Maale Adumimin lähellä sijaitsevat alueet, joille Israelin vasemmisto EU:n taloustuella rakentaa laittomia asuintaloja ja jopa kouluja C-alueille ilman lupia. Arzi sanoo, että tämä on tarkoituksellista valtion maan varastamista todisteiden saamiseksi tulevia rauhanneuvotteluja varten. Aamun JP kertoi lehdessään IDF:n tuhonneen 2 kouluparakkia Negevissä, jotka oli rakennettu EU:n tuella. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/234515
• Israelin entinen pääministeri ja nyt politiikasta luopunut Ehud Barak taitaa suunnitella uutta paluuta, päätelleen hallitusta hyvin kriittisesti käsittelevistä artikkeleistaan. Torstaina julkaistussa artikkelissaan Barak hyökkää pääministeri Netanyhau vastaan. Puhuessaan Kol Barama radioasemalla hän vastasi kysymyksen vasemmiston viikoittaisista mielenosoituksista Petah Tikvassa oikeuskansleri Avichai Mandelbittiä vastaan: "Myös minua vastaan osoitetaan mieltä. Kansalla on oikeus esittää mieli-pidettään. Se on hyvä ja korkein oikeus tulee sitä". Hän kritisoi Netanyahun matkaa Sochiin taivuttaakseen Putinin mielipiteen, mikä ei onnistu. "Sanon suoraan, että oli mahdollisuus tehdä paljon enemmän. Bibi meni Sochiin kuin kerjäläinen. Putin ei muuta politiikkaansa asiassa eikä Trump myöskään puuttunut siihen. Sunnivaltioilla on ollut esillä poliittinen aloite 2 vuoden ajan, eikä mitään ole tehty". Hän kielsi paluunsa politiikkaan, mutta se voi muuttua. Hän muistutti, että se oli Netayahu, joka antoi osia Hebronista arabeille. Samalla hän syyttää hallituksen vaarantavan maan turvallisuuden antamalla "setlerien" rakentaa Juudeassa ja Samariassa. Netanyhu pettää kansaa johtaessaan maata yhden valtion periaatteen mukaan, mutta neuvottelee silti kahden valtion periaatteesta, Barak syyttää. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/234508
• Netanyahu johtaman Likudin sisällä on syntymässä uusi nuorten likudilaisten kapinallinen ryhmittymä, joka hallitus-yhteistyön puheenjohtajan David Bitanin mukaan tähtää Netanyahun valtakauden lopettamiseen ja vallan kaappaamiseen. Bitan sanoi lausunnossaan, että henkilö, joka pyrkii puolueen jäseneksi ainoana pyrkimyksenään muuttaa puolue ja vahingoittaakseen sitä, on rikollinen. Pääministeri Netanyahu joutuu yhä uudestaan ja uudella innolla taistelemaan häntä ja hänen perhettään vastaan nostettuja syytöksiä vastaan, joita myös polisi tutkii. Miten hän pystyy kaiken sen keskellä keskittymään vaikeisiin sisä- ja ulkopuolisiin kysymyksiin, on vaikea ymmärtää. http://www.timesofisrael.com/rebellious-new-likudniks-are-crashing-netanyahus-party/
• Poliisi esti palestiinalaisia menemästä Temppelivuorelle koulun oppikirjojen kanssa. Opiskelijoille sanottiin, etteivät opiskelijat saa viedä oppikirjoja mukanaan, koska kiihottavan kirjallisuuden vienti Vuorelle on kielletty. Watan mukaan Al-Qaida yläasteen opiskelijapojat estettiin menemästä Vuorelle ja siellä olevaan kouluunsa. http://www.timesofisrael.com/police-bar-palestinian-textbooks-from-temple-mount-school/
SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 20 -33: Tiberias 26 -41; Suolameri 28 -40; Eilat 29 -41 +C-astetta. Huomenna lämpötilat ovat samat kuin tänään.

Wednesday, August 23, 2017

KESKIVIIKKO 23.08.2017

KESKIVIIKKO 23.08.2017
01. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu matkustaa tänään Mustanmeren rannalla sijaitsevaan lomanviettokeskukseen Sochiin, jossa hän tapaa Venäjän presidentti Vladimir Putinin. Hän saa tuekseen Mossadin johtajan Yoram Cohenin ja äskettäin nimitetyn kansallisen turvallisuusneuvoton johtajan Meir Ben-Shabbatin. Netanyahu neuvotteli tiistaina ennen matkaansa Israelin korkeiden turvallisuusvirkailijoiden kanssa.

Israel on huolestunut USA:n ja Venäjän välillä solmitusta tulitauko-sopimuksesta Syyriassa, jossa ei huomioida tarpeeksi Israelin epäilyjä Iranin vaikutusvallan ja joukkojen ulottamisesta alueella ja etenkin Syyriassa Israelin pohjoisrajan tuntumaan.
Israelin lähettämä turvallisuusjohtajien valtuuskunta pyrki jokin aika sitten informoimaan Trumpin hallitusta huolestaan, mutta koska se ei tuonut toivottua tulosta. Israel yrittää vaikuttamaan Putiniin saadakseen äänensä kuuluviin.

Pääministerin kanslia julkisti lauantaina lausunnon, jossa todetaan: "Putin ja Netanyahu sopivat tapaamisesta voidakseen keskustella kehityksestä alueella. Mainittakoon, että kahden viimeisen vuoden aikana pääministeri Netanyahu ja presidentti Putin ovat tavanneet kahden kuukauden välein keskustellakseen kahdenvälisistä ja alueellisista kysymyksistä estääkseen yhteen-otot Israelin ja Venäjän ilmavoimien välillä Syyriassa, mikä on onnistunut tähän saakka".

Venäjä liittyi Syyrian sotaan v. 2015 tukeakseen presidentti Bashar Assadin hallitusta sen taistellessa kapinallisia vastaan.
Israelin ilmavoimat ovat toistuvasti iskeneet havaitsemiaan aseita ja ohjuksia Hizbullahille kuljettavia autosaattueita vastaan, jotka ovat nostattaneet vastalauseita Venäjän taholta. Huhtikuussa IAF:n koneet olivat lähellä iskeä Venäjän joukkoja vastaan, joita oli majoitettu lähelle IAF:n iskukohdetta. Venäjä kutsui Israelin Moskovan lähettilään ilmoittaen tälle, että Venäjän muuttuneen politiikan mukaan IAF:n koneilla ei ole oikeutta lentää Syyrian ilmatilassa ilman Venäjän antamaa lupaa.
Netanyahu kiisti mediassa esitetyt tiedot Venäjän muuttuneesta asenteesta todeten, että IAF jatkaa iskuja asesaattueita vastaan. http://www.timesofisrael.com/in-talks-with-putin-netanyahu-to-focus-on-iran-threat/

02. USA:n presidentti Donald Trump vakuutti vaalipuheissaan, että Iranin kanssa 2015 solmittu kanainvälinen sopimus JCPOA otetaan uudelleen tarkasteltavaksi tai että se peruutetaan kokonaan. Iranin hallitus on reagoinut USA:n hallituksen suunnitelmiin sopimuksen muuttamisesta hyökkäävästi.
Iranin atomikysymysten johtaja Ali Akbar Salehi vastasi presidentti Trtumpin toistuviin uhkauksiin alistaa JCPOA sopimus uuteen tarkasteluun todeten Iranin valtion TV:n uutiskatsauksessa tiistaina varoittaen, että Iranin islamilainen tasavalta pystyy viiden vuorokauden sisällä rikastamaan tarpeeksi 20 %:n tasoon ydinaseen valmistamiseen tarvittavaa uraania.

Salehin varoitus yhdessä Iranin presidentti Hassan Rouhanin kommenttien kanssa osoittavat Iranin haluavan vastustaa Trumpin suunnitelmia kuitenkin pyrkien pitäytymään sopimukseen, jolla Iranin vastaisia sanktioita kevennettiin. "Jos on olemassa reaktio ja haaste, me ilman muuta tulemme yllättämään ne. Tehtyämme päätöksen, me voimme jatkaa uraanin rikastamista 20 %:n tasoon enintään viiden vuorokauden sisällä". Ali Salehi totesi lisäten: "Emme todellakaan ole kiinnostuneita sellaisesta kehityksestä. Sopimukseen pääsy ei ollut helppoa, emmekä luovu siitä helpolla. Olemme sitoutuneet siihen ja olemme uskollisia sen asettamille vaatimuksille".

IRANIN mahdollisuuksia uranin rikastamiseksi ydinase-kelpoiseen 20 %:n tasoon on spekuloitu mediassa ja esitetty aika-arvioita kahdesta kuukaudesta kahteen vuoteen. Nyt Salehin ilmoitus viidestä päivästä vahvistaa epäilyjä, että Iran on jatkanut valmisteluja rikastamisen aloittamiseksi uudelleen. Salehi toimii myös varapresidentin ominaisuudessa. Rouhan esitti omat kommenttinsa sen jälkeen, kun Trump allekirjoitti sanktiolan, jolla automaattisesti boikotoidaan yhtiöitä, jotka avustavat Iranin ballististen ohjusten rakentamista. Sanktioiden helpottaminen on poikinut Iranin lentoyhtiöille edullisia kauppasopimuksia AIRBUS:n ja Boengin kanssa. Myös autojen valmistajat ja muut teollisuus-laitokset jonottavat pääsyä Iranin markkinoille. Niiden vaikutus ei kuitenkaan ole vielä saavuttanut Iranin keskivertokansalaista.
http://www.timesofisrael.com/iran-warns-it-can-make-weapons-grade-material-in-days-if-nuke-deal-scotched/

03. TRUMP:in nimittämä Lähi-Idän neuvottelutiimi, johon kuuluvat Jared Kushner, Jason Greenblatt ja kansallisen turvallisuus-neuvoston apulaisneuvonantaja Dina Powell, tapasivat Saudi Arabian kruununprinssiin Mohammed bin-Salmanin tiistaina Jeddassa, keskustellen ponnisteluista saavuttaa pysyvä rauhantila Israelin ja PA/PLO/HAMAS arabien välille, kuten Reuters raportoi viitaten saudi-uutisagentuurin SPA raporttiin.
Kruununprinssi keskusteli USA:n tiimin kanssa myös ponnisteluista taistella terroristien rahoitusta vastaan.
Etualalla oli kuitenkin kysymys, miten saavuttaa todellinen ja pysyvä rauha Israelin ja palestiinalaisten välille samalla varmistaen tasapainotilan Lähi-Idässä ja sen ulkopuolella, saudilehti lisäsi.

Neuvottelutiimi vierailee ennen Israeliin saapumista Saudi Arabian lisäksi UAE:ssä, Qatarissa, Jordaniassa ja Egyptissä ja Ramallahissa. Israeliin he saapuvat viikon loppupuolella.
Pääministeri Netanyhauon tänään vierailulla Sochissa, ja palaa kotimaahan tavatakseen tiimin viikon lopulla.
Ulkoministeri John Kerryn johtamat rauhanneuvottelut keskeytyivät PA/PLO:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin aloitettua 2014 "diplomaattisen Israelin vastaisen kampanjan" ulkomaisissa kansainvälisissä järjestöissä vastoin neuvottelu-ehtoja. Abbas myös pyrki solmimaan liiton Hamasin kanssa vastoin Oslon sopimuksia.
Egypti ja Jordania ovat ilmaisseet tukensa tiimin aloitteille, ja myös Netanyahu ilmaisi varovaisen tukensa niille. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/234369

04. UUTISIA LYHYESTI
• PLO:n ulkoministeri Riyad Malki sanoi tiistaina, etteivät yli 2 vuosikymmentä kestäneet rauhanneuvottelut ole saavuttaneet mitään vaatien, että kansainvälisen yhteisön tulee yksipuolisesti perustaa Palestiinan valtio. Hän sanoi PA:n vakuuttaneen kansainvälisen yhteisön, että paras tapa saavuttaa oma valtio PA:n arabeille on neuvotella. "Mutta 24 vuoden keskustelujen jälkeen mitään ei ole saavutettu" Malki selitti tavatessaan brittiulkoministerin, Alisais Burtin, jonka vastuualueisiin kuuluvat Lähi-Itä ja PohjoisAfrikka.
Malki esitti Ramallahissa, että keskustelujen jäädyttyä ainoa keino edetä on kansainvälisen yhteisön aktiivinen asiaan puuttuminen sekä rauhaan pakottaminen Palestiinan valtion perustamiseksi, kuten PA:n uutislähde Wafa kertoi. PA:n johto on nostanut esiin Balfourin julistuksen vuodelta 1917, jolla luvattiin perustaa juutalaisten kansallinen koti Englannin mandaatin alueelle siloisessa SyyriaPalestiinassa. PA vaatii Englannilta omaa Balfourin julistusta. Abbas sanoi äskettäin, että Valkoinen Talo on niin sekaisin, ettei se voi johtaa rauhankeskusteluja, eikä usko niiden onnistuvan. http://www.timesofisrael.com/pa-says-24-years-of-peace-talks-have-achieved-nothing/,
• PA ja HAMAS ovat nostaneet esiin vuodelta 1969 esitetyn valheen, että juutalaiset olisivat suunnitelleet Al-Aksa moskeijan polttamisen. Todellisuudessa moskeijan sytytti tuleen mieleltään häiriintyneeksi todettu australialainen turisti. Moskeija kärsi melkoisia vahinkoja, jotka korjattiin pian kuntoon. Suurin uhka moskeijalle on odotettavissa oleva maanjäristys, joka voi tuhota kaikki Temppelivuorelle rakennetut moskeijat, 2 niistä Vuoren ylätasanteella, 2 maanalaista, jotka arabit rakensivat laittomasti. PA:n korkeimman oikeuden shariatuomari Mahamoud Habbas sanoi lausunnossaan tiistaina, että 49 vuotta sitten Al-Aksassa roihuneet tulenlieskat palavat edelleen. Hän yhdistää heinäkuun 14.päivän terrorihyökkäyksen Temppelivuorella Al-Aksan polttamisyritykseen. Habbas sanoi "äskeisten tapahtumien miehitetyssä Jerusalemissa viestittävän, ettei Palestiinan kansa anna anteeksi eikä unohda eikä voi luovuttaa yhtään laillisista kansainvälisen ja ihmisoikeuslain suomista oikeuksistaan". http://www.timesofisrael.com/pa-hamas-rehash-lie-that-jews-planned-1969-burning-of-al-aqsa-mosque/
• Juutalaisyhteisöjen rakentaminen Juudeassa ja Samariassa kiistanalaiselle maalle laillistava lakiesitys säästää lähes
4 000 asunnon tuhoamisen. Laki on hallituksen selityksen mukaan kansainvälisen lain mukainen. Laki on taannehtiva, mikä pelastaa satojen ilman tarvittavia lupia rakennettujen rakennusten tuhoamisen. Lakia vastustavat monet ulkomaisten avustusten varassa toimivat "NGO"-yritykset, eikä hallitus ole saanut aikaan lakia, jolla niiden laiton toimintaa rajoitettaisiin tai ne lopetettaisiin. Oikeuskansleri vastustaa uutta lakia, mutta oikeusministeriö kannattaa. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/State-Law-seizing-Palestinian-property-fits-international-legal-standards-503055
• Jerusalemin maistraatin oikeus hylkäsi Sheikh Jarrahissa asuvan arabiperheen anomuksen siirtää sen häätämisen juutalaisten omistamasta rakennuksesta, jossa se on asunut 53 vuotta. Päätöksen mukaan häätö voidaan suorittaa syyskuun 9. päivänä, mutta kysymykseen liittyy vielä joitain epäselvyyksiä. Jotka tulee ratkaista. http://www.jpost.com/Israel-News/Court-rejects-appeal-to-delay-Sheikh-Jarrah-eviction-503061
SÄÄTILAT TÄNÄÄN.
Jerusalem 21 -31; Tiberias 26 -38; Suolameri 27 -38; Eilat 27 .39 +C-astetta, huomenna lämpenee asteen verran.

Monday, August 21, 2017

VANHURSKAAN PORTTI

VANHURSKAAN PORTTI
Tarkoituksena oli suorittaa vuotta aiemmin tehdyn cardio-operaation vuosikatsastus. Kuten autokatsastuksessa usein käy, kaikki ei suju aivan nuottien mukaan, eikä sujunut tässäkään.
Tyttäreni Tarja Michal oli tilannut ajan Maccabin lääkäriltä, mutta koska perhelääkärit olivat kiireisiä, hän tilasi ajan sydänlääkäriltä. Tämä vanhanpuoleinen mies vaikutti kovin tympääntyneeltä – ehkä se oli vain opeteltu vakioilme, mutta puoli tuntia odoteltuamme hän vinkkasi meidän sisään. Olimme asialla koko perheen voimalla, kuten tavallista.
Aikansa papereita rutisteltuaan ja puhellen sujuvasti Tarjan kanssa, mitä en pystynyt seuraamaan, hän heitti minulle kysymyksen: Montako tyynyä sinulla on nukkuessasi? Vastasin yhtä huolettomasti: Kolme. Mies melkein pomppasi ylös tuoliltaan huudahtaen; Mihin mies tarvitsee kolme tyynyä? En viitsinyt korjata, että yhtä käytän ja kolme on varalla. Lääkäri mutisi itsekseen koko ajan jotain ja ehkä näki vielä unta miehestä, joka nukkuu kolmen tyynyn kanssa.
Rauhoituttuaan lääkäri kehotti meitä menemään siltä istumalta Shaare Zedekin (Vanhurskaan Portti) sairaalaan, jossa tehtäisiin tarvittavat testit. Niinpä ajoimme suoraan sairaalaan, jossa jouduimme suorittamaan rekisteröinnin, ja sen jälkeen meidät ohjattiin pienehköön odotushalliin, joka oli tungokseen täynnä ihmisiä. Monilla oli paperinippu käsissään, useimmilla kuitenkin kännykät, joita he raplailivat hermostuneesti. Jokunen kipusisko ja lääkäri stetoskooppi arvonsa merkkinä kaulasta roikkuen navigoivat ihmismassan lomitse.
Seinien yläosaan oli kiinnitetty sähköiset ilmoitustaulut, joihin annettiin ohjeita: Numero se ja se huoneeseen numero se ja se. Minun numeroni, joka oli kirjoitettu saamaani rannekkeeseen, oli usein listan kärjessä vain pudotakseen uudelleen pohjalukemiin. Epämukavilla tuoleilla istuminen alkoi tuntua vähemmän mukavalta, mutta jospa se siitä kuitenkin lopulta muuttuisi iloksi, mutta eipähän vain muuttunut. Puoli seitsemän maissa illalla saavuimme sairaalaan, eikä valmista tullut. Aika kului hitaasti, ja tiistaipäivä muuttui keskiviikoksi.
Lopulta Tarja Michal rohkeana etsi käsiinsä viereisen osaston vastaavan hoitajan ja kyseli: "Mikä on homman nimi. Eipä taida tulla mitään tänä yönä", Hoitaja myönteli: "Eipä taida tulla". Hän kehotti perheen jäseniä
menemään kotiin ja tulemaan huomenna katsomaan, mikä on tilanne. Hän järjesti minulle vuoteen osaston käytävän varrelta, jossa jo pötkötteli useita uupuneita. Riisuin enimmät päällysvaatteet ja kengät pois ja yritin asennoitua tilanteeseen. Eipä siinä nukkumisesta mitään tullut, sillä ihmisiä tuli ja meni huudelleen toisilleen viestejään, eikä hengitysilmakaan ollut parhaasta päästä vedosta huolimatta.
Selvisin jotenkin aamuun saakka. Hoitohenkilökunta vaihtui aamulla, nuoret innokkaat ja elinvoimaa uhkuvat hoitajat tai – oppilaat alkoivat suorittaa sairaalan normaaleja rutiinitoimia. Minut ohjattiin pieneen isommasta huoneesta verhoilla eristettyyn soppeen, jossa hoitajat kävivät tarkastamassa verenpaineen – joka varmasti oli noussut useita pykäliä huonosti nukutun yön ja henkisen hivutuksen seurauksena – sekä lämpötilan ja mitä muita lienevät rekisteröineet. Vaihdoin siviilivaatteeni sairaalan antamaan pyjamaan. Emme olleet varautuneet siihen, että jäisin sairaalaan, emmekä tuoneet mitään mukanamme.
Kävin välillä odottelemassa magneettikuvaushuoneen ulkopuolella, mutta ei siellä ollut mitään vastaanottoa. Hiljaiseloa jatkui. Aamiaista tarjottiin yhdeksän maissa, sitä samaa täysin hajutonta ja mautonta, mutta velvollisuuden tuntoisesti nautin muutaman palan. Onneksi perheeni toi mukanaan suolaa ja sokeria, kertomatta sitä kenellekään. He olivat osanneet tuoda myös juotavaa ja pientä pureskeltavaa.
Puolen päivän aikaan vanhempi lääkäri kävi ilmoittamassa, että lääkäri-kollegio on päättänyt, että kun olet nyt sairaalassa, voimme aivan hyvin jatkaa vuosi sitten kesken jäänyttä katedrointia. Asia esitettiin siihen malliin, että päätös on tehty, mutta suostumus on tarpeen kaiken varalta, jos jokin menee pieleen. Se oli tarjous, jota ei ollut mielekästä torjua, eikä siihen ollut mitään syytäkään. Operaatio tehtäisiin seuraavana päivänä, mikä tarkoitti sitä, etten pääsisi kotiin sapatiksi.
Näin yksinkertainen vuosikatselmus muuttui leikkausoperaatioksi, jossa tosin ainoa leikkaus oli oikean käden ranteeseen tehty pieni viilto-haava, josta metallilanka ujutettaisiin suoneen. Sen kulkemista seurataan pienellä röntgenlaitteella. Operaatio on tuskaton ja paljon halvempi, koska kirurgin apuna on vain yksi sairaanhoitaja.
Operaation suoritti tri Wolf, jota kehuttiin yhdeksi parhaista kirurgeista sairaalassa. Tunnin verran hän työskenteli, ja välillä tunsin langan
liikkuvan jopa reisieni sisäpuolella.
Saatuaan työnsä onnellisesti suoritettua lääkäri kertoi vaimolleni, että operaatio sujui ilman komplikaatioita, mutta että hänellä oli vaikeuksia saada yhtä sydämeen verta välittävää tukossa ollutta suonta avattua. Yksi kolmesta oli avattu edellisen operaation aikana, nyt jätettiin yksi vielä avaamatta.
Minut palautettiin takaisin osastolleni ja soppeeni vuoteeni kanssa. Sen jälkeen alkoivat taas sairaalan rutiiniaskareet mittauksineen ja testeineen. Koska verenpaineeni osoitti pientä nousua tavanomaisista mittaustukoksista, lääkärit halusivat pitää minut sairaalassa siksi, kunnes se tasaantuisi. Tämä tarkoitti sitä, että joutuisin makaan osastolla epä-määräisen ajan. Olin huolissani Israel-raporttieni viipymisestä, mutta eipä minulla ollut juuri vaihtoehtoja.
Toisaalta oma mielenkiintonsa on silläkin, että voi rauhassa seurata sairaalan arkea, joka tarkoin säädeltynä seuraa omaa aikatauluaan. Potilaat suhtautuivat oloonsa kovin erilaisesti, monet vain nukkuivat, jotkut harhailivat käytävillä tai käyden kanttiinista ostamassa ruokaa ja kahvia. Pahalta tuntui yli keski-ikäisen miehen yskiminen, joka tuntui kuin hän yskisi keuhkonsa pihalle. Osaston naislääkäri moitti sitä, etten liikkunut käytävällä, mitä hän piti merkkinä siihen, etten ole valmis pääsemään kotiin. Yllättävän paljon sekä potilaissa että henkilökunnassa oli arabimuslimeja: arabipotilaiden pysytellessä omana ryhmänään.
Seuratessani lääkärien päätöksiä ja touhuja ei voinut välttyä ajatukselta, että potilas on heille eräänlainen koekaniini, johon he testaavat sekä toimintojaan että määräämiään lääkkeitä. He odottavat, että kullekin määrättyjä lääkkeitä tulee ottaa ohjeitten mukaan. Jää vain tunto, etteivät he kiinnitä tarpeeksi huomiota siihen, miten ne vaikuttavat muihin elimiin, maksaan, munuaisiin jne. Kolesteroli-arvojen säätelemiseen tarkoitetut statin-lääkkeet ovat toisten lääkärien mielestä vaarallisia, mutta silti niitä käytetään. Perhelääkärini uhkaili, että jos en kestä hänen määräämiään lääkkeitä, he joutuvat poistamaan koko sappirakon. Olen joutunut käyttämään sisäelimiä puhdistavia nesteitä, kuten viinietikkaa kivun poistamiseksi.
Pohjimmaiseksi jään tunne, että sieluni on asennettu savimaljaan, joka vuosien kuluessa haurastuu yhä enemmän. Kun yhden kohdan saa jotenkin harsittua kasaan, toinen kohta osoittaa murenemisen merkkejä. Tämä voi joskus osoittautua vaikeaksi ongelmaksi, jos on hengeltään edelleen vireä ja toimelias, mutta keho ei pysy mukana. (Rm.7:17 -25)
Kastel 21.08.2017 GavrielSunday, August 20, 2017

SUNNUNTAI 20.08.2017

SUNNUNTAI 20.08.2017
01. VIIKON - juutalaisen aikataulun mukaan – ensimmäisen päivän uutisotsikot ennustavat varsin sekavaa viikkoa, vaikka tulevaisuus olisikin toivoa täynnä.
Huomenna maanantaina 21.08 kulkee koko USA:n mantereen poikki täydellinen auringon pimennys (solar eclipse), joka alkaa Oregonin osavaltíon alueella 9.06 pm EDT ja päättyy maanantaina osapimennyksenä Etelä Carolinen alueella 16.06 pm EDT. Tämä harvinainen ilmiö nähdään USA:n 14 osavaltion alueilla.
Edellinen täydellinen eclipse nähtiin USA:ssa kesäkuun 18. päivänä 1918, eikä täydellistä pimennystä ole nähty USA:n maankamaralla 1979 jälkeen. Seuraava täydellinen eclipse nähdään 7 vuoden kuluttua 2024 (12 osavaltion alueilla), ja sitä seuraava 2045 (10 osavaltion alueilla). Täydellisen eclipsen voimakkuus on 1.0306, ja se nähdään 110 km:n (70 mailin) levyisellä käytävällä. Osittainen auringonpimennys nähdään useissa ympäröivissä valtioissa pohjois- ja eteläAmerikassa, läntisessä Euroopassa sekä osissa Afrikkaa ja Aasian koillisosaa.
Mainittakoon tässä yhteydessä, että 2017 ja 2024 auringon-pimennysten käytävät Amerikassa muodostavat ristikuvion, joka oudosti muistuttaa joittenkin muslimimaiden (kuten Saudi Arabia) käyttämää symbolia kahdesta ristikkäin asetetusta käyrämiekasta.
https://en.wikipedia.org/wiki/Solar_eclipse_of_August_21,_2017

Harvinainen täydellinen eclipse PohjoisAmerikan mantereella herättää luonnollisesti erilaisia tuntemuksia omasta maailman- katsomuksestaan riippuen; toisten juhliessa, toisten nähdessä sen merkitsevän jumalallista varoitusta Amerikan kansalle.

All News Pipeline ensiksi julkaisema Stefan Stanfordin kirjoittama artikkeli nimellä "Onko suuri Amerikan Eclipse Jumalan viimeinen varoitus Babylonille ennen onnettomuutta ja tuhoa" julkaistiin myös Steve Quaylen websivulla. Siitä muutamia poimintoja.

Artikkelin alaotsikossa todetaan: "Tulevien tapahtumien epätavallinen lähestyminen saa monet uskomaan sen tarkoittavan "totuuden hetkeä kansallemme".
Artikkelin alussa viitataan profeetta Joelin saamaan ilmoitukseen:
"Aurinko muuttuu pimeydeksi ja kuu vereksi ennen luin Herran päivä tulee, se suuri ja peljättävä", (Joel 2:31) Tämän ei pitäisi tulla kohdallemme yllättäen, sillä kauan sitten meitä kehotettiin tarkkailemaan merkkejä tähdissä ja taivaissa, kuten artikkelissa todetaan, ja viitataan lukuisiin Raamatun selittäjiin, jotka vuosien aikana ovat tutkineet ja tulkinneet muinaisia ilmoituksia seurakunnille kehottaen ihmisiä säilömään ruokaa ja tekemään valmisteluja tukevien vaikeiden aikojen varalta.

Yksi heistä on Anne Graham Lotz, joka kertoo muutamia vuosia sitten saaneensa Joelin ilmoitusta lukiessaan näyn Amerikkaa kohtaavasta katastrofista ja tuhosta. Lotz viittaa Hesekielille (Hes.33:16) annettuun kehotukseen, että "vartiomiesten velvollisuutena on varoittaa kansaa", ja pyrkineensä tekemään voitavansa. Lotz viittaa juutalaisten rabbien määritelmiin, jonka mukaan merkit auringossa ovat varoituksina pakanakansoille; merkit kuussa tarkoittavat Israelia ja juutalaista kansaa.

Artikkelissa mainitaan edelleen Statetic Culture Foundation tutkijaan James George Jatras, joka toteaa Yhdysvaltain seisovan keskellä tulevaa voimistuvaa väkivaltaista kommunistista vallan-kumousta, mitä avustavat valtamedian sisällä toimivat terroristit, joiden päämääränä on Amerikan kaataminen anarkian kautta.
"Amerikka ei ehkä koskaan sisällissodan jälkeen ole ollut niin jakaantunut kuin nyt, eikä liene sattuma, että Amerikan kansa jaetaan symbolisesti kahtia 21.08.2017 eclipsen toimesta". Eikä liene sattuma sekään, että samana päivänä alkaa juutalaisten 12. kuukausi Elul, jonka aikana juutalainen kansa keskittyy katumaan syntejään valmistautuessaan korkeasti pyhiin päiviin (high holy days) uudenvuoden päivä ja jom kippur.
Artikkelissa todetaan, että miljoona ihmiset, jotka kokoontuvat eri paikkoihin maassa seuraamaan vähän yli 2 minuutin ajan kussakin paikassa näkyvää taivaallista ilmiötä, tuskin ovat tietoisia - tai edes välittävät tietää - mitä auringon symbolinen jakaminen USA:n kahteen osaan voi merkitä, kuten vielä vähemmän seuraavan eclipsen merkitystä 7 vuotta myöhemmin, jotka yhdessä
muodostavat symbolisen X:n Yhdysvaltain ylle.

Seuraavaksi mainitaan Steve Quaylen tulkinta USA:n lähiajan tulevaisuudesta, joka kerrotaan Jesajan kirjassa (Jes.22:12 -14). Jumala kutsui kansaansa parannukseen säkissä ja tuhkaa pään yllä, mutta he vain jatkoivat juhlintaansa, syöden ja juoden.

Artikkelissa kerrotaan Yhdysvaltain ja EteläKorean suunnittelemista massiivisista sotilasharjoituksista Korean niemi-maalla, jotka alkavat 21.08.2017, eli suuren eclipsin aikana.
MSN kertoo niistä näin: "USA:n armeija on valmistelemassa aloittaakseen suuret sotilaalliset harjoitukset EteläKorean kanssa lähipäivien aikana, mikä aiheuttaa vakavan tasapainoilun: Miten osoittaa alueen liittolaisille olevansa valmis sotaan PohjoisKorean kanssa provosoimatta todellista konfliktia prosessin aikana? Vuosittainen Ulchi-Freedom Guardian harjoitus kestää suunnitelmien mukaan 10 päivää alkaen 21.08.
Harjoitus keskittyy puolustamaan EteläKoreaa ja torjumaan pohjoisesta tulevaa hyökkäystä. Harjoitukset ovat joka vuosi laukaisseet uhkauksia ja tuomioita PohjoisKoreasta, mutta tänä vuonna ne pidetään hyvin arkaluonteisena aikana uhkausten ja vastauhkausten saattelemana presidentti Donald Trumpin ja Kim Jong Unin välillä".

Zero Hedge raportoi: Harmageddonin uhka palautuu maanantaina PohjoisKorean uhatessa katastrofilla, vaikka sotaharjoitusten on määrä kestää vain 31.08. saakka, yksi tahaton virhe voi johtaa tilanteen kauhu-uniin.
Michael Snyder Charisma News uutistoimistosta asettelee sanansa näin: "MSM:n (Sosiaalinen Valtamedia) pyrkiessä jatkuvasti Amerikan jakamiseksi rasistisesti, on selvää, että elämme todella hämmästyttävässä ajassa". Hänkin viittaa erittäin epätavallisiin tilanteisiin, joihin Amerikka ajautuu 21.08 ja 30.09. välisenä aikana. "Kaikkien tulisi tiedostaa, kuten alla olevassa videossa yksilöidään, kaikki tämä todistaa, että elämme Jumalan kalenterin mukaan". Toisessa videossa Snyder ja kartograafikko keskustelevat Snyderin kertomuksen esittämistä 12 kriittisestä tapauksesta, jotka toteutuvat 21.08 -30.09. välisenä' aikana, minkä tulisi olla käänteentekevät (riverting) 40 päivää.
Mikä sitten odottaa Yhdysvaltoja? Vastauksena artikkelissa viitataan sisällissodan mahdollisuuteen, sillä Amerikka muistuttaa yhä enemmän yhteisöä, joka on riitaantunut itsensä kanssa, eikä sellainen voi pysyä pystyssä. Eikä tämä ole mitään uutta, sillä Adamin ajoista lähtien ihminen on kapinoinut Jumalan tahtoa vastaan. Tilanteen selvittämiseksi tarvitaan sydämen pohjasta tulevaa katumusta ja rukousta, kaiken vihan keskellä rukoilla, että Jumalan vielä armahtaisi niitä, jotka tahtovat turvautua Hänen armoonsa ja katua Jumalan vastaista kapinaansa. http://allnewspipeline.com/Is_The_Great_American_Eclipse_A_Sign_Of_Coming_Destruction.php

02. Eurooppaa ja Amerikkaa etupäässä runtelevat välivaltaisuudet, joiden syyt ovat rasistisia tai laittomasti maahan tunkeutuneitten vieraitten kansojen edustajien aiheuttamia käyttäen hyväkseen länsimaiden hyväksyvää ja oikeudenmukaisuuteen pyrkivää lainsäädäntöä vaatimustensa toteuttamiseksi, on syössyt ulkomailla galutissa asuvat juutalaiset hämmennykseen ja epävarmuuteen tulevaisuudestaan.
Heidän asenteensa muistuttaa sitä, mitä Saksan juutalaiset kokivat 1800 luvun loppupuolella ja 1900.luvun alkupuolella. He pyrkivät osoittamaan tehneensä kaikkensa Saksan kansan elintason ja kulttuurin hyväksi kehittääkseen sen keskiaikaisesta noituuteen ja magiaan uskovasta taikauskosta nykyaikaiseksi, moderniksi yhteiskunnaksi. Saksan johtavien taiteilijoiden, muusikoiden ja kirjailijoiden sekä yhteiskunnallisten vaikuttajien kärkipaikoilla oli runsaasti juutalaisia, jotka pitivät itseään saksalaisina, ja siksi heidän oli vaikea ymmärtää, miksi heitä kohtaan nostettiin yhä useammin toistuvia syytöksiä, jotka usein kehittyivät väkivaltaisiksi hyökkäyksiksi heitä vastaan, heidän toimimisestaan kansaa vastaan ja käyttämisestä sitä hyväkseen.
Tämä toistuu nyt kaikkialla länsimaissa, joita on totuttu pitämään länsimaisen kulttuurin ja laillisuuden peruspilareina.

Englannisssa brittijuutalaisten keskuudessa suoritetun tiedustelun
mukaan lähes kolmannes sanoi harkitsevansa jättää Yhdistyneet kuningaskunnat (UK) kahden viime vuoden aikana lisääntyneen antisemitismin vuoksi. Tiedusteluja suoritettiin 2016 ja jatkettiin 2017 esimerkkiväestön keskuudessa, joista 7 156 vastasi, 37 % heistä sanoivat pyrkineensä peittämään julkisuudessa juutalaisuutensa. Vain 59 % vastanneista sanoi 2015 tuntevansa olonsa tervetulleeksi UK:ssa; 17 % sanoi tuntevansa vierautta. Samana vuonna 39 % uskoi oikeusviranomaisten haluavan nostaa syytteitä antisemiittisten viharikosten johdosta.
Kaksi kolmannesta uskoo viimeaikaisten poliittisten tapahtumien vaikuttaneen vihamielisyyden nousuun juutalaisia vastaan. Vuoden 2015 lähtien 80 % vastanneista uskoo Labourpuolueen suosivan antisemiittejä sisällään.
Labourpuolueen puheenjohtajaksi valittiin 2015 ääri-vasemmistoon kuuluva Jeremy Corbyn, joka vielä 2009 kutsui Hizbullahin ja Hamasin edustajia ystävikseen, sanoen myöhemmin katuvansa sanojaan. Juutalaisjärjestöt UK:ssa ja muualla syyttävät häntä antisemitismin suosimisesta antaen sen kasvaa häntä kannattaneiden tuhansien edustajien parissa. Vastoin lupauksiaan Corbyn jätti syyttämättä antisemitismistä paljastetut puolueensa jäsenet.
Vuonna 2016 kansallinen antisemiittinen rikosoikeus rekisteröi 1078 antisemiittistä rikosta, 105 niistä väkivaltaisia. Vain 15 tapausta käsiteltiin oikeudessa, 17 epäiltyä syytettiin.
http://www.timesofisrael.com/1-in-3-uk-jews-say-they-considered-emigrating-over-anti-semitism-poll/

03. UUTISIA LYHYESTI
• Bostonissa huolestuneet juutalaiset kokoontuvat rukoilemaan ja protestoimaan kiihkoilua vastaan. http://www.timesofisrael.com/in-boston-concerned-jews-gather-in-prayer-and-protest-over-racism/
• Catalonian Israel vastainen BDS liike sanoo, että Eurooppa on syyllinen Barcelonan hyökkäyksiin syyttäen EU-maita ihmisoikeuksien rikkomisesta myös maailmanlaajuisesti. http://www.timesofisrael.com/catalonia-bds-branch-says-europe-responsible-for-barcelona-attacks/
• Barcelonassa asuvat juutalaiset eivät ole samaa mieltä rabbinsa Meir Bar-Henin kanssa, joka sanoi, ettei heillä ole enää sijaa kaupungissa. Toiset juutalaiset sanovat, etteivät he lähde minnekään kaupungistaan. He varmaan jäävät odottamaan, että metsästäjät ajavat heidät pois, silloin ei enää rauhallisesti, vaan kiireessä väkivaltaisesti. http://www.timesofisrael.com/barcelona-jews-reject-rabbis-predictions-of-doom-after-attack/
• Espanjassa Barcelonan terrorihyökkäystä tutkivat poliisit etsivät imaamia Abdelkbaki Es Sattyä, jonka he uskovat aivopesseen joukon nuoria miehiä terrorismiin. Häntä ei ole löydetty, viimeksi hän sanoi lähtevänsä lomalle. Hän poistui kodistaan ja moskeijasta Ripollin kaupungissa. Hänen moskeijassaan kävivät musliminuoret, jotka murhasivat 14 ihmistä ja haavoittivat 120. Poliisi pyrkii selvittämään. Saiko hän surmansa räjähdyksessä hänen kodissaan ennen Barcelonan iskua. Paikalliset muslimit ja terroristien omaiset pyrkivät vakuuttamaan syyttömyyttään ja sanovat surevansa omaistensa menettäneiden kanssa. Catalian poliisi etsii 22-vuotiasta marokkolaista Younes Abouyaaquoubia, joka meni maan alle. IS sanoo tehneensä iskun. Espanjan sisäministeri Juan Ignacio Zoido sanoi lauantaina, että iskut tehnyt terrorisolu oli hajotettu, vaikka auton kuljettaja on kateissa. Poliisi sanoo, että kaasu-räjähdykseksi luokiteltu räjähdys Alcanarissa keskiviikkona tapahtui talossa, jossa solun jäsenet kokoontuivat. Räjähdyksessä sai surmansa kaksi ihmistä, vaikka aluksi löydettiin vain yhden ruumis.
Espanja päätti pitää terrorivaroituksen tasolla 4 viidestä. Surmansa saaneet ja haavoittuneet tulivat 34 maasta, 53 ihmistä on edelleen sairaalahoidossa, 13 tila on kriittinen. http://www.timesofisrael.com/after-attacks-spain-probes-missing-imam-mysterious-blast/, http://www.timesofisrael.com/liveblog-august-20-2017/,
• Valkoisen Talon henkilökunnasta pois potkittu Steve Bannon sanoo, ettei preidentiyttä, jonka puolesta he taistelivat ole enää, mutta sanoi jatkavansa Trumpin puolustamista VT:n ulkopuolelta. Hän palaa Breitbartiin. Bannon vastusti sotaa PohjoisKoreaa vastaan, minkä johdosta jotkut sanovat, että se voi nyt alkaa. Trump halusi pitää Bannonin sanoen tarvitsevansa suorasanaisen miehen, mutta painostus häntä vastaan oli liian kova. http://www.timesofisrael.com/bannon-the-trump-presidency-we-fought-for-is-over/
• Turkki surmasi yhden IS:n epäillyn ja pidätti 4 muuta, joiden epäiltiin olevan matkalla pommi-iskuihin Turkissa. Heidän ajokkinsa pysäytettiin Syyrian rajalla. http://www.timesofisrael.com/turkey-kills-is-suspect-detains-4-more-planning-attack/
• Rajapoliisi ampui kuoliaaksi lauantaina 17-vuotiaan Qutaiba Zahranin Tapuah risteyksessä miehen vedettyä esiin puukkonsa aikoen puukottaa polisien ryhmää. Yski poliisi haavoittui lievästi luodin sirpaleista. IDF pidätti yön aikana tehdyssä ratsiassa Qutaiban veljen, 5 muuta epäiltyä vietiin myös kuulusteltaviksi. http://www.timesofisrael.com/idf-arrests-brother-of-killed-tapuah-juntion-attacker/
• Asiantuntijat sanovat, että Punaiseltamereltä Kuolleelle-merelle suunniteltu johto on rahan haaskausta, sillä se nostaa veden korkeutta vain 10 sm. Kuolleenmeren pinta laskee vuodessa 110 -120 sm. Nykyisellä vauhdilla meri on 2050 vain mutainen lätäkkö – ja varmaan hyvin suolainen. Experttien mukaan suunnitelma on vain poliittinen pipedream unelma eikä mitään muuta. On kai jäätävä odottamaan aikaa, jolloin Temppelin alta alkaa virrata vettä Suolamereen parantaen sen. http://www.timesofisrael.com/experts-want-pols-to-pipe-down-over-red-seadead-sea-link/
SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 19 -30; Tiberias 25 -32; Suolameri 27 -37; Eilat 27 -40 +C-astetta. Huomiseksi ennustetaan pientä laskua.