Friday, August 11, 2017

PERJANTAI 11.08.2017

PERJANTAI 11.08.2017
01. ISRAELIN media käsittelee etusivun artikkeleissaan pääministeri Netanyahun asemaa maan ja Likudin johtajana: Miten käy maan suotuisan taloudellisen kehityksen, orastaville ulkomaansuhteille muslimimaihin, miten maan turvallisuusjärjestelyille ja ennen kaikkea, miten käy USA:n suhteille ja USA:n sponsoroimille rauhanneuvotteluille, joita ei ole edes saatu kunnolla alkuun, jos Netanyahua syytetään oikeudessa vakavista rikoksista? Eroaako hän heti saatuaan syytteet vai jatkaako kuin mitään ei olisi tapahtunut? Samoja kysymyksiä selvitteli myös Shiluv TV-gallup.

Ennen gallupia Netanyahu piti puheen Likudin jäsenille Tel Avivin tivolialueilla keskiviikkona, mutta TV1:n torstaina suorittaman gallupin tulosten perusteella hän ei pystynyt vakuuttamaan edes puolueensa aktivisteja syyttömyydestään.
Gallupin mukaan vain 33 % uskoo Bibin syyttömyyteen, joiden joukossa 25 % sanoi jotenkin uskovansa, ja vain 8 % uskoo vahvasti, että pääministeri on syytön.
69 % sanoi, etteivät he usko Bibin syyttömyyteen, joista 29 % sanoi, etteivät he usko ollenkaan hänen syyttömyyteensä, 38 % sanoivat osittain uskovansa. Kysyttäessä, miten Bibin puhe vaikutti heidän mielipiteisiinsä, 8 % uskoi vakuuttuneensa Bibin syyttömyydestä; 2 % sanoi sen heikentäneen sitä; 46 % sanoi, ettei mitenkään; 35 % ei ollut kuullut puhetta.
53 % ei usko Bibin väitteisiin, että Israelin vasemmisto ja media pyrkivät kaatamaan hänen hallituksensa; 47 % oli eri mieltä.

TV2:n suorittaman erillisen Midgam gallupin mukaan 42 uskoo, että media on osa niitä, jotka haluavat hänen kaatumistaan; 48 % ei usko siihen.
TV2:n gallupin mukaan 27 % sanoi Bibin uskottavuuden kärsineen puheen johdosta; 11 % sanoi sen vahvistaneen Bibin uskottavuutta; 50 % sanoi, ettei se muuttanut heidän mieltään.
http://www.jpost.com/Israel-News/Benjamin-Netanyahu/TV-poll-Only-33-percent-believe-Netanyahu-is-innocent-502134

02. KAKSI USA:n aiemmin rauhankeskusteluihin osallistunutta veteraanidiplomaattia vakuuttavat, ettei Netanyahun ongelmilla ole vaikutusta presidentti Trumpin aloittamiin rauhan-keskusteluihin. He uskovat, että vaikka Bibiä syytettäisiinkin oikeudessa, se ei lannista USA:n ponnisteluja prosessin jatkamiseksi, mutta Bibi voisi olla vähemmän tarkkaavainen.
Oikeuskansleri Mandelblitt ei ole vielä tehnyt päätöstä syytteiden nostamiseksi, mutta Netanyahun entisen henkilöstöpäällikön Ari Harown suostuminen valtion todistajaksi on lisännyt epäilyjä, ettei ainainen selviytyjä pysty tällä kertaa pääsemään kuin koira veräjästä. Harown todistuksen uskotaan olevan käänteentekevän kahdessa tapauksessa, jotka koskevat osallisuutta rikokseen, lahjontaan ja luottamuksen menettämiseen. Harown sanotaan hoitaneen Bibille tulleet lahjat.
Entiset diplomaatit sanovat, että Trumpin hallituksen tulee suhtautua syytösepäilyihin vakavasti, mutta ne eivät kuitenkaan muuta Trumpin aiempaa vakuutusta, että Israelin ja PA/PLO:n välisten ongelmien ratkaiseminen on hänen ykköstehtävänsä.

Obaman aikana rauhanneuvotteluihin osallistunut David Makovsky toteaa, että PA/PLO:n puheenjohtaja voi sanoa, ettei hän halua solmia tilapäistä sopimusta Israelin pääministerin kanssa, jonka tulevaisuus on epävarma.
Makovsky lisää, ettei Trumpin hallituksella ole varteenotettavaa strategiaa, vaan se on edelleen kehittelyn alaisena. Siten Harown suostuminen valtion todistajaksi Bibiä vastaan ei vaikuta siihen.

Useisiin rauhankeskusteluihin useiden hallitusten aikana osallistunut Aaron David Miller sanoo, ettei yhden avainhenkilön poistuminen näyttämöltä vaikuta näytelmän jatkumiseen, koska USA ei ole laatinut näytelmän keskeistä juonta eikä raameja. Diplomaatit näyttävät valmistautuvan mahdollisuuteen, että Netanyahun hallitus kaatuu, ja Bibin tulevaisuus on epäselvä. Makovsky pyörittelee kysymystä, voisiko Bibin seuraaja ja uusi hallitus olla joustavampi rauhanneuvotteluissa, mutta kukaan ei pysty sanomaan, mihin suuntaan tuulet kääntyvät.
Hän toteaa, että Israelin kannalta kuusi tärkeintä kysymystä –
rajat, turvallisuus, pakolaiset, Jerusalem, Israelin tunnustaminen
juutalaisena valtiona ja vaatimusten lopettaminen rauhan-sopimukseen – nämä kysymykset jäävät ja tulevat ohjaamaan uuden pääministerin ja hallituksen toimia. Häneltä vaaditaan kaikkea moraalista selkärankaa, uskottavuutta, turvallisuus-vaatimusten venyttämistä katkeamispisteeseen, voidakseen tehdä ratkaisevia koko juutalaista kansaa, sekä Israelissa että maapaossa edelleen eläviä, koskevia päätöksiä. http://www.timesofisrael.com/netanyahus-legal-woes-hardly-affect-trumps-peace-push-say-ex-mideast-negotiators/

03. UUTISIA LYHYESTI
• Israel, Jordania ja PA pitävät lokakuussa yhteiset sammutus – ja pelastus operaatio harjoitukset, joihin osallistuu neljän Euroopan maan vastaavat järjestöt. Israel Hajom kertoo artikkelissaan, että Lähi-Idän metsäpalo-harjoitus MEFF on tarkoitus toteuttaa 22 -26. 10. 2017 Jordaniassa ja Israelissa. Pelastuspalveluyksiköitä italiasta, Ranskasta, Espanjasta ja Kroatiasta osallistuu harjoituksiin, joissa testataan osallistuvien maiden kykyä osallistua suuriin pelastusoperaatioihin kuten romahtaneissa rakennuksissa ja muissa hätätilanteissa. Harjoitukset aloitetaan Jordaniassa, josta ne siirtyvät Israeliin Karmelin alueelle, jossa simuloidaan alueella 2010 puhjennutta metsäpaloa, joka vaati 44 ihmisen hengen, sekä Yatir ja Amatzia kaupungeissa puhjenneita tulipaloja. Lahavin kibbutsissa pelastusryhmät harjoittelevat paloa vastaan, joka uhkaa kylän rakennuksia, joihin on jäänyt ihmisiä sisälle.
Lodin kaupungissa he harjoittelevat ihmisten pelastamista kaasuräjähdyksen vuoksi romahtaneista rakennuksista.
Jordania lähettää harjoituksiin 2 helikopteria, 60 pelastus-henkilöä, 40 paloautoa ja 15 lääkintäryhmää. PA lähettää 2 sammutuskonetta, kuljetuskoneen, 15 palomiestä ja 40 paloautoa. Euroopan maat lähettävät palonsammutus-koneita ja lääkintä- ja pelastushenkilöitä. Israelista harjoituksiin osallistuu palo-ja pelastuspalvelun henkilöitä sekä armeijan ryhmiä kotirintaman komennuskunnasta. http://www.timesofisrael.com/israel-jordan-palestinian-authority-to-hold-first-of-its-kind-joint-fire-and-rescue-exercise/
• Palokunnat taistelevat tänään tulipaloja vastaan Safedissa ja Golanin kukkuloilla. Safedissa poliisi joutui evakuoimaan kymmeniä asukkaita rakennuksista, jotka olivat vaarassa joutua tulen saaliiksi lähellä syttyneen metsäpalon vuoksi. Ainakin 15 rakennusta tuhoutui. Paikalle kutsuttiin lisää palokuntia ja sammutuslentokoneita. Palo saatiin lopulta hallintaan. Talojen läheisyyteen paikoitettuja autoa paloi myös. Lääkintä-henkilökunta sanoi, että 7 ihmistä hoidettiin savu-myrkytyksen vuoksi, 2 oli saanut lieviä vammoja.
Toinen palopesäke syntyi sunnuntaina Golanin kukkuloilla laajan pensaspalon sytyttyä alueella. IDF:n sotilaat evakuoivat YK:n sotilaita lähellä Metzar-kibbutsia Golanilla. Raporteissa ei kerrota haavoittuneista tai uhreista. Aiemmin sunnuntaina palo syttyi lähellä Beit Elin kaupunkia Samariassa. 3 henkilöä hoidettiin savumyrkytyksen vuoksi. 15 talon asukkaat evakuoitiin, mutta he pääsivät palaamaan koteihinsa, kun palo oli saatu hallintaan. Viranomaiset aloittivat tutkimukset palon syttymisestä. http://www.timesofisrael.com/firefighters-battle-blazes-in-city-of-safed-golan-heights/
• Tulipalo raivosi Jerusalemissa Valley of the Cross (ristin-laaksossa), minkä johdosta viisi asuinrakennusta jouduttiin evakuoimaan, ennen kuin palo saatiin hallintaan. Laakso sijaitsee Knessetin ja Israelin Museon alapuolella. Se on saanut nimensä 11. vuosisadan Ristin Luostarista, joka sijaitsee edelleen laaksossa. Kansantarinan mukaan luostarin alueelta roomalaiset saivat puut ristiä varten, johon Jeesus Kristus naulittiin. Evakuoidut rakennukset sijaitsevat Sadia Gaon kadulla laakson itäosassa lähellä Rehavian lähiötä. Poliisin mukaan evakuointi oli tarpeen alueella vellovan paksun savun vuoksi. http://www.timesofisrael.com/five-buildings-evacuated-as-fire-rages-in-central-jerusalem/
• Paloviranomaiset sanovat, että Israelissa on lukuisia
Kerrostaloja, joiden ulkokuori on vuorattu Lontoon Grenfell Towerin kaltaisilla materiaaleilla, jotka ovat tulenarkoja, pystymättä antamaan lukumääriä, koska tutkimuksia ei ole tehty. He kuitenkin toteavat, etteivät he voi tilanteelle mitään ilman lainsäädäntöä. Grenfell tornitalon palossa
kesäkuun 14.päivänä sai surmansa ainakin 79 ihmistä. Lontoon palo sai viranomaiset lopulta heräämään tilanteen vaarallisuuteen ja aloittamaan tutkimukset. He ovat kartoittaneet Lontoon alueella 650 vaarallista asuntoa, joiden asukkaat on evakuoitu.
Israelin viranomaiset ovat havainneet, että maan löyhiä rakennusnormeja on helpotettu edelleen, mikä aiheuttaa potentiaalisia vaaratilanteita tulenarkojen materiaalien johdosta. Viime kesäkuussa tulipalo syttyi monikerroksisen talon yhdessä asunnossa Ramat Ganissa. Tulipalo levisi sieltä nopeasti rakennuksen ulkoseiniä pitkin nousten talon ylempiin kerroksiin. Palo tuhosi asuntoja rakennuksen eteläsivun 10 kerroksessa levittäen puoliksi palaneita jätteitä ympäristöön sytyttäen useita autoja tuleen. Kymmeniä asukkaita ja työntekijöitä asunto- ja toimistorakennuksesta jouduttiin hoitamaan savumyrkytyksen vuoksi sen jälkeen, kun heidät oli evakuoitu rakennuksesta tikapuilla ja torninostureilla. Palon sammutukseen osallistui 28 sammutusryhmää tehden työtä viiden tunnin ajan palon saamiseksi hallintaan. http://www.timesofisrael.com/hundreds-israeli-buildings-as-vulnerable-as-londons-grenfell-tower/

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 21 -32; Tiberias26 -38; Suolameri 29 -39; Eilat 29 -43 +C-astetta. Huomiset lämpötilat ovat samat kuin tänään. Aurinkoinen hellesää jatkuu.
Iranilainen, Turkissa asunut Neda Amin, 32, joka aktiivisesti kirjoitteli Times of Israel Persian websivulle, pelkäsi tulevansa karkoteuksi Iraniin, sai viisumin ja saapui Israeliin. Hänen suvussaan on juutalaisia juuria. ToI toimi yhteistyössä Israelin hallituksen kanssa, joka toimi nopeasti. http://www.timesofisrael.com/times-of-israel-persian-blogger-arrives-safely-in-israel/
Wednesday, August 09, 2017

KESKIVIIKKO 09.08.2017

KESKIVIIKKO 09.08.2017
ALOITAN keskiviikon raportin laatimisen tänään tiistaina, ja jatkan sitä keskiviikkoaamuna, koska saamme huomenna harvinaisia vieraita, ja haluan keskittyä "vahvistumaan yhteisestä uskostamme".
01. Reserviläinen, Haifasta kotoisin oleva 43-vuotias armeijan majuri David Zohar sai surmansa harjoitus-onnettomuudessa armeijan tukikohdassa Israelin eteläosassa myöhään maanantaina. Onnettomuudessa haavoittui vaikeasti kakkosohjaaja, luutnantti, jonka nimeä ei ole vielä annettu julkisuuteen.
David "Dudi" Zohar ilmoitti vähän ennen yhdeksää illalla, että hänen ohjaamassaan Apache helikopterissa ilmeni ongelmia lennon aikana Ramon tukikohdassa Negevin erämaassa.
Pian ilmoituksen jälkeen varsin matalalla lentänyt, Apache helikopteri yritti laskeutua, mutta se rysähti kiitoradalle.
Viikkoa aiemmin toinen Apache helikopteri joutui tekemään pakkolaskun. Ongelmien syytä ei vielä tiedetä, mutta armeija asetti Apache helikopterit lentokieltoon tutkimusten ajaksi.

HELIKOPTERIN ohjanneet kapteeni Zohar ja luutnantti kuuluivat ilmavoimien 190.laivueeseen, joka tunnetaan nimellä Magic Touch Squadron, joka käyttää Boeing Apache helikoptereita, etenkin AH-64A Peten (Cobra) malleja.
Armeija kieltää huhut, joiden mukaan koneessa olisi ollut mukana IDF:n korkeita upseereita, ja varsinkin komentaja Gadi Eisenkot.
Onnettomuuden jälkeen IAF:n komentaja kenraalimajuri Amir Eshel asetti tutkimuskomitean tutkimaan ongelmien syytä, ja asetti kaikki Apache koneet toistaiseksi lentokieltoon.
Apache helikoptereita on joutunut aiemminkin vaikeuksiin ja jokunen niistä on tuhoutunut tai tehnyt pakkolaskun, jonka johdosta ne asetettiin lentokieltoon. Niiden paluu normaali-käytäntöön oli meneillään, josta tuhoutunut helokopteri oli osa. Erään arvion mukaan ongelman aiheutti roottorivika. http://www.timesofisrael.com/pilot-killed-in-idf-chopper-crash-identified-as-maj-david-zohhttp://www.debka.com/article/26174/A-pilot-killed-2nd-injured-in-IAF-Apache-crashar/,


02. VERKKO pääministerin Netanyahun ja hänen Sara-vaimonsa ympärillä kiristyy edelleen, mikäli median uutisiin on uskomista.
"Netanyahun vaimo on lähellä joutua syytetyksi maksu-skandaalien vuoksi" otsikoi ToI artikkelinsa todeten alaotsikossa: Oikeuskansleri Avichei Mandelblit valmistautuu esittämään syytöksiä Sara Netanyahua vastaan neljässä eri tapauksessa valtion varojen käyttämisestä yksityismenoihinsa satojen tuhansien arvosta.
Sara-vaimo oli kansallisen rikosyksikön kuulusteltavana Tel Avivissa viime viikolla epäiltynä julkisten varojen käyttämisestä yksityisten talousmenojensa kattamiseksi, raportoi TV2-kanava maanantaina. Netanyahulla on sekä yksityiskiinteistö että virkaan kuuluva virka-asunto, joiden hoitomenot ovat menneet sekaisin. Epäselvyyttä on ilmennyt myös edustusmenoihin tarkoitettujen varojen käyttämisestä yksityismenoihin.

TV2 raportin mukaan oikeuskansleri valmistelee syytösten nostamista myös Netanyahua vastaan neljässä eri tapauksessa, joissa hänen epäillään toimineen rikollisesti. Oikeuskansleri vihjaa julkistavansa syytökset lähipäivien aikana, todetaan raportissa.
Oikeusministeri Ayelet Shaked kehottaa panemaan jäitä hattuun, sillä oikeuskansleri ei ole vielä tehnyt päätöstään. Hän lupaa, että julkinen lausunto annetaan asiasta Mandelblittin päätöksen jälkeen, jonka odotetaan valmistuvan pian. http://www.timesofisrael.com/netanyahus-wife-seen-close-to-being-charged-over-expense-scandals/

03. USA:n presidentti Donald J Trumpin ulkopolitiikka on edelleen pahasti keskeneräinen. Se on huono uutinen USA:n liittolais-maille, jotka joutuvat harhailemaan erämassa ilman selvää johtotähteä.
Valkoisen Talon ulkopolitiikassa on kaksi kilpailevaa suuntaa. Yhtä suuntaa edustaa Breitbart News entinen johtaja Steve Bannon, jota monet pitävät ristiriitaisena valintana. Hän kannattaa Trumpin vaaliajan teemaa Amerikka ensin. Se tarkoittaa USA:n ulkomaille suuntautuvan avokätisen talouspolitiikan supistamista
ja keskittymistä USA:n sisäsisten talousongelmien ratkaisemiseen.

Toista ideologista suuntaa edustaa Afganistanin sodassa kunnostautunut kenraali H R McMaster. Viime päivien aikana Bannonia tukevat konservatiiviset lehdet ovat hyökänneet McMasterin näkökantaa vastaan sanoen, ettei hän ole tarpeeksi myönteinen Israelille eikä tarvittavan kova Irania vastaan. Inter-netissä käymässään kampanjassa he vaativat McMasterin eroa ja kehottavat Trumpia lopettamaan hänen tukemisensa.

Presidentti Trump on kovan valinnan edessä, sillä hän pitää Bannonin räiskyvästä tyylistä, mutta sanoo pitävänsä myös Mc Masteria sanoen, että hän on hyvä mies. Bannonia tukevat ovat syyttäneet McMasteria antisemitismistä ja äkkipikaisuudesta, sekä siitä, että hän toimii yhteistyössä Obaman ajan virkailijoitten kanssa, joita on edelleen Valkoisen Talon virkailijoissa.
Bannon ja MsMaster ovat usein joutuneet kiivaaseen sanaharkkaan keskenään. McMaster erotti äskettäin 3 kansallisen turvallisuusneuvoston jäsentä, koska heidän epäiltiin olevan lähellä Bannonia ja Michael Flynniä, joka joutui vetäytymään ehdokkuudesta Venäjä-yhteyksiensä vuoksi. Näyttää, ettei Trump ole vielä saanut kuivattua Valkoisen Talon sisällä vellovaa suota, sillä Obaman nimittämiä virkailijoita toimii siellä edelleen.

Iranin kanssa solmittu Iranin ydinasesuunnittelua koskena JCPOA sopimus on myös vahvasti esillä. Trump vannoi vaalipuheissaan joko peruuttavansa sen tai vaativansa uusia neuvotteluja. Se on kuitenkin kansainvälinen sopimus, joka vaatii erityistoimenpiteitä. JCPOA sopimusta vastustavat Israel, GOP-taloustukija Sheldon Adelson, joka tukee Mc Masteria vastaan hyökännyttä Amerikan Sionistista ryhmää. McMaster kannattaa Iranin vastaisten sanktioitten asteittaista helpottamista Trumpin tapaan hyökäten samalla sopimuksen solmimista vastaan. http://www.timesofisrael.com/israel-iran-take-center-stage-in-latest-white-house-power-struggle/

04. PRESIDENTTI Trumpin neuvonantajan ja vävypojan Jared
Kushnerin yksityispuheenvuorossa esittämät negatiiviset mieli- piteet Israel/PA/PLO rauhasta, jotka vuodatettiin julkisuuteen, ovat aiheuttaneet risti-vetoa sekä PA/PLO:n arabien että laajemminkin muslimien keskellä. PLO:n johtoon kuuluva Hanan Ashrawi sanoi suorasukaisesti, että Kushber jääväsi itsensä neuvottelijana, jota kantaa PA/PLO:n johtajat näyttävät tukevan. Kuvio on aika eriskummallinen. Pieni vararikon partaalla heiluva ryhmittymä esittää uhkavaatimuksia maailman johtavalle valtiolle.
Raskaimman taakan se kuitenkin asettaa pääministeri Netanyahun hartioille, joka on poliisin tutkinnan alaisena vaimonsa kanssa, ja joita voivat odottaa syytökset oikeudessa rikoksista, petoksesta, ja luottamuksen pettämisestä. Miten hän aikoo selviytyä tilanteesta – vaikka hän esittäytyykin rohkeana ja luottavaisena uskoen selviytyvänsä tästäkin kurimuksesta kuten aiemminkin – selvinnee seuraavien viikkojen ja kuukausien aikana.

Netanyahu ansiot Israelin johtamiseksi Lähi-idän kiehuvan ja edelleen poreilevan keitoksen keskellä ovat kiistattomat. Maa elää suhteellisen rauhallista ja vaurasta aikaa, talous kasvaa tasaisesti, eivätkä monia maita ja niiden taloutta runnelleet kansain-vaellukset ole pystyneet ylittämään hallituksen rakentamaa aitaa. Tosin monet varoittavat, etteivät Syyrian ja Irakin ja monien muiden muslimimaiden ja Euroopan ongelmien ratkaisut ole vielä nähtävissä. Jordania pelkää Syyrian taistelujen loppumisen voivan aiheuttaa ryntäyksen hashemiittien monarkian kaatamiseksi.
Siksi tuntuvatkin kovin lyhytnäköisiltä Jordanian kuninkaan Abdullah II:n hyökkäykset Israelia vastaan ja liittymisestä PA/PLO:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin kanssa Israelin vastaisen liittoutuman ja erityisen joukko-osaston perustamiseksi potentiaalisten levottomuuksien varalta Temppelivuorella.
IDF puolestaan varautuu niihin perustamalla 6 uutta pataljoonaa Samarian ja Juudean alueille.
http://www.jpost.com/Opinion/Next-steps-501840

05. 66 % israelilaisista sanoo, että Bibin tulee erota, jos häntä vastaan nostetaan rikossyytteet. 51 % epäilee Bibin valehtelevan
väittäessään olevansa syytön. Sunnuntaina tehdyn tiedustelun mukaan Gideon Saar on todennäköisin Bibin seuraajaehdokas. Jos Bibi pysyy johdossa, puolueitten voimasuhteet pysyvät lähes ennallaan. Jos hän eroaa, Likud saisi 31 edustajaa; Yesh Atid ja Zionist Union menettäisivät 2 paikkaa kumpikin. (16 -20) http://www.timesofisrael.com/poll-66-of-israelis-say-netanyahu-should-quit-if-indicted/

Jatkan edelliseen keskiviikkoaamun raporttien mukaan.
06. PohjoisKorea suunnittelee sotilaallisia iskuja Guamin amerikkalais-tukikohtaan. Näitä uhkauksia on esitetty Pyangyangin toimesta toistuvasti, eikä niitä ole otettu vakavasti, sillä Guamin tukikohta Tyynellämerellä on 3 400 km:n päässä eikä PohjoisKorealla ole ollut edellytyksiä toteuttaa uhkauksiaan, mutta tämä asetelma on muuttunut Pyangyangin hallituksen saadessa ydinaseita, joita se on oppinut asentamaan ohjustensa kärkiin.
PohjoisKorean armeijan tiedotteessa selitetään, että USA:n ilmavoimien Andersen lentotukikohta Guamissa tulisi toimimaan USA:n Pohjois-koreaa vastaan tehdyn hyökkäyksen kärkiasemana, ja siksi sen eliminoiminen olisi tärkeä.
USA:n presidentti Trump lupaa, että hyökkäyksiin USA:n intressejä vastaan tullaan vastaamaan "tulella ja raivolla, mitä maailma ei ole vielä nähnyt".
PohjoisKorea uhkaa tasoittaa EteläKorean pääkaupungin soraläjäksi, jos sota syttyy maiden välille.
USA:n terminologiassa ilmenee tietty ärtymys ja sietokyvyn lähestyminen PohjoisKorean toistuviin uhkauksiin. Tämä voi aiheuttaa tilanteen, joka voi eskaloitua tahtomattaan täydeksi sodaksi. Vakavailmeinen Trump totesi, että PohjoisKorean olisi parempi hillitä Yhdysvaltain uhkailemista yksilöimättä varoitustaan.
PohjoisKorean hallitus reagoi vihaisesti YK:n asettamin uusiin sanktioihin sen jatkaessa kiellettyjä ohjuskokeitaan.
Japanin puolustusministeriö arvioi tiistaina, että PohjoisKorea on voinut onnistua ydinpommin pienentämisessä ohjuksen kärkeen sopivaksi. Toiseksi se on kehittänyt ballistisia ohjuksia. Analyytikot kuitenkin varoittavat, että PohjoisKorea voi liioitella. http://www.timesofisrael.com/trump-north-korea-trade-escalating-threats-of-fire/,
http://www.timesofisrael.com/report-north-korea-capable-of-putting-nuke-on-missile/

07. UUTISIA LYHYESTI
• Gazasta ammuttiin tiistai-iltana raketti Israelin puolelle turvallisuusaitaa Hof Ashkelon piirin alueelle. Se ei aiheuttanut vahinkoa, mutta hälytyssireenit soivat raketin lähestymisen vuoksi. IDF vastasi rakettiin iskemällä kahteen kohteeseen Gazassa. Armeijan omaksuman käytännön mukaan Hamas vastaa jokaisesta Gazasta ammutusta raketista, ja siksi IDF iskee Hamasin kohteita vastaan; muutamia asukkaita haavoittui, kuten PA:n lähde kertoi.
http://www.timesofisrael.com/israeli-jets-hit-hamas-targets-in-gaza-after-rocket-strike/,
• IDF:n sotilas haavoittui kohtalaisen vaikeasti omasta tulesta yöllisen ratsian aikana Dehaishen pakolaisleiriin tiistaina lähellä Betlehemiä. Ratsian tarkoituksena oli pidättää terrorismista epäiltyjä. IDF pidätti 2 epäiltyä, jotka myös haavoittuivat operaation aikana, toinen heistä vaikeasti. IDF:n tiedotteen mukaan se pidätti 25 epäiltyä arabia Juudeassa ja Samariassa yöllä tehtyjen ratsioiden aikana. http://www.timesofisrael.com/israeli-soldier-moderately-hurt-in-overnight-arrest-raid-in-west-bank/
• Puolustusministeri Avigdor Liberman moitti twitter kirjoituksessaan ultra-ortodokseja mielenosoituksista poliiseja vastaan Mea Shearim lähiössä. Liberman vieraili lähiössä osoittaakseen osanottonsa terveyspalvelun aktivistille, joka oli menettänyt perheenjäsenen. Muutama tunti Libermanin vierailun jälkeen poliisi palasi lähiöön tehden ratsian asepalvelua vastustavan ultra-ortodoksi-aktivistin toimistoihin. Lähiön ortodoksi asukkaat kokoontuivat joukolla kaduille osoittamaan mieltään poliisin toimia vastaan. Poliisi pidätti 2 mielenosoittajaa. http://www.timesofisrael.com/defense-minister-slams-violent-ultra-orthodox-rioters/
• ToI:n julkaisema artikkeli kertoo ongelmista, joita talon
rakentajat kohtaavat suunnitellessaan taloaan Juudeaan ja Samariaan. Esimerkkinä kerrotaan, miten Libermanin lähin henkilö ja neuvonantaja "setlementtikysymyksissä" Kobi Eliraz, joka käytännössä vastaa ministeriön valvonnasta Juudean ja Samarian rakentamisessa, asuu Hayovel juutalaisyhteisössä, jolla ei ole hallituksen virallista lupaa. Hayovel on osa Elin juutalaisyhteisöä Samariassa.
Kobi Elirazin talon lähelle kadun toiselle puolelle on rakenteilla tusinan verran uusia asuntorakennuksia, joilla ei ole virallista lupaa. Juudean ja Samarian Siviilihallitus tunnustaa, että rakentaminen jatkuu, vaikka keskeytys-kiellot annettiin kuukausia sitten.
Hayovel yhteisössä on nyt 9 asuntorakennusta, joista 8 on valtion maalla; yksi artikkelin mukaan PA:n arabin maalla. Alueella ei ole yleiskaavaa, joka on välttämätön, jotta hallitus voisi virallisesti hyväksyä rakennussuunnitelmat. Kobi Eliraz vakuuttaa, ettei hänellä ole mitään tekemistä kadun toiselle puolelle rakenteilla olevien rakennusten kanssa. NGO-järjestöt käyttävät tällaisia tapauksia, joita Juudeassa ja Samariassa on sadoittain, esittääkseen valituksia arabien nimissä korkeimmalle oikeudelle, joka toimii kuin työrukkasena NGO-järjestöjen kädessä. http://www.timesofisrael.com/illegal-construction-discovered-outside-outpost-home-of-libermans-settlement-adviser/
• PA/PLO:n puheenjohtaja 82-vuotias Mahmoud Abbas, jonka terveydentilasta esiintyy mediassa ristiriitaisia tietoja. valittaa, että Israel on piirittänyt hänet Jasser Arafatin tavoin Mukatanin hallintokeskukseen Ramallahissa. Hän päätti keskeyttää kaiken turvallisuusyhteistyön IDF:n kanssa mutta jatkaa epäilyttävien pidätyksiä, viimeksi Betlehemin lähellä terroristin sukulaisia, joka yritti puukottaa sotilaita vain tullakseen ammutuksi kuoliaaksi. Abbasin päätös jatkaa pidätyksiä voi johtua siitä, etteivät he joutuisi IDF:n haaviin. http://www.timesofisrael.com/pa-issues-new-demands-of-israel-but-is-quietly-still-arresting-terror-suspects/
• IDF:n Apache helikopterin tuhoutuminen yrittäessään ilmenneen ongelman vuoksi laskeutua kiitoradalle, johtui luultavasti ohjausjärjestelmän vioittumisesta, sanovat turmaa tutkivat asiantuntijat. Onnettomuudessa sai surmansa ykkösohjaaja majuri David Zohar ja kakkosohjaaja luutnantti, jonka nimeä ei ole julkistettu, haavoittui pahoin. IDF:n koko Apache-laivue asetettiin lentokieltoon. http://www.timesofisrael.com/helicopter-crash-unrelated-to-earlier-fault-that-grounded-apache-fleet-idf/
• USA:n Valkoinen Talo selvittää, että senaatin hyväksymä ja lain voiman pian saava Tylor Force Act ei saa toteutuessaan vahingoittaa rauhanponnisteluja. Laki tulee vähentämään USA:n taloustukea järjestöiltä ja hallituksilta, jotka tukevat tai rahoittavat terroristijärjestöjä ja – yksilöitä. http://www.timesofisrael.com/white-house-says-bill-cutting-pa-funding-must-not-harm-peace-efforts/
• Ben Gurionin porttien kautta kulki ennätysmäärä matkailijoita, kasvua edellisvuoden heinäkuun lukuihin 13.2 % eli kokonaisuudessaan 2 180 738 matkustajaa. Elokuussa arvioidaan matkustajien määrän nousevan 2.3 miljoonaan, ja kesäkauden määrän ollessa 4.5 miljoonaa. Parhaina päivinä ennätys noussee yli 90 000 matkustajaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/233652
• Boyan Hassidic suurrabbi eli rebbe kehotti kaikkia paikallisia avioliiton välittäjiä "matchmakers" lähettämään kirjeitä vanhemmille sinkuille – miehet yli 23 ja naiset yli 21 – luvaten 4 000 USD jokaisesta onnistuneesta liitosta. Hän edustaa hassidic ryhmää, mutta samantapaisia innoitteita ovat tehneet muutkin ryhmät, kuten Belz Hassidic-ryhmä, joka lupaa kuuden kuukauden sisällä 1 000 USD. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/233654
SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 21 -33; Tiberias 26 -39; Suolameri 29 -42; Eilat 29 -44 +C-astetta. Huomiset lämpötilat ovat lähes samat kuin tänään. http://forecast.israelinfo.co.il/?gclid=EAIaIQobChMI8oaZjL2i1QIVlRoYCh3-rg0EEAAYASAAEgI8mPD_BwE


.


Sunday, August 06, 2017

SUNNUNTAI 06.08.2017

SUNNUNTAI 06.08.2017
01. Sosiaalisessa mediassa on tiettävästi esiintynyt tietoja, joiden mukaan Israelin pohjoisrajalla vallitsee lähes sotatila. Mistä tiedot lienevät peräisin, mutta paikallinen media ei ole raportoinut suurista joukkojen keskittämisestä pohjoisrajalle, mitä sotatila edellyttäisi.
Muutamia raketteja ja kranaatteja on tullut rajan yli Israelin puolelle seurauksena Syyrian eteläosassa käydyistä taisteluista, mihin IDf on vastannut iskemällä ohjuksillaan Syyrian armeijan tukikohtiin, koska IDF syyttää rajarikoksista Assadin armeijaa. Israelin suurin huoli ovat potentiaaliset kommaniskut Syyriasta israelilaisiin siviilikohteisiin panttivankien hankkimiseksi, joilla voitaisiin kiristää Israelia myönnytyksiin. Näiden estämiseksi IDF on tehostanut sekä tiedusteluaan että rajan tuntumassa olevien tukikohtiensa vahvuutta ja tulivoimaa. IDF asetti kieltoja siviilien ja patikoitsijoitten liikkumiseksi määrätyillä alueilla harhalaukauksien vuoksi Syyriasta, mikä vaikeuttaa maatilojen ja hedelmätarhojen hoitamista alueilla. Muuten voisi sanoa: Ei mitään uutta pohjoisrintamalta. ´IDF seuraa tarkoin, ettei Hizbullah saa jalansijaa Syyrian rajan takana.

Sen sijaan tilanne maan etelärajalla Siinain ja Negevin välillä on kehittynyt entistä vaarallisemmaksi. Israel rakensi kaikin varoitus- ja sensorilaittein sekä videokameroin varustetun huippunykyaikaisen turvallisuusaidan rajalle, mikä on estänyt lähes kaiken laittoman rajanylityksen. Presidentti Trump käytti sitä esimerkkinä suunnittelemaansa turva-aitaan Meksikon rajalle, joka on ollut lähes valvomaton sallien kymmenien tuhansien laittomien siirtolaisten pääsyn Yhdysvaltoihin.
IDF:n pelkona on, että terroristit kaivavat tunneleita turva-aidan ali hyökkäysten tekemiseksi siviilikohteisiin Negevissä. IDF tutkii mahdollisuuksia rakentaa samantapainen maanalainen teräsmuuri tunnelien kaivamisen estämiseksi, kuin mitä suunnitellaan Gazan vastaiselle rajalle.

02. PA/PLO:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas jatkaa ja kiristää entisestään aloittamaansa talouspainostusta Gazan hallintoa
vastaan. Hän kertoi Ramallahissa vierailevalle korkean tason
Hamasin seurueelle Jerusalemin itäosasta, että sähkön-toimitusten katkojen aikana Hamas antaa sähköä Gazan tunneleihin ja virkailijoittensa koteihin kellon ympäri.

Abbas vakuutti vierailleen lauantaina Ramallahin Mukatan päämajassa jatkavansa tuen maksamisen leikkauksia Hamasin hallitsemaan Gazaan – kuten hän sanoi – USA:n kritisismin vuoksi. Hän sanoi hallituksensa lisäävän painostusta Hamasin Gazan hallintoa vastaan, kunnes se suostuu PA:n vaatimuksiin ja sovitteluehtoihin. Hän sanoi USA:n hallituksen virkailijoiden pyytäneen, ettei sähköä katkaistaisi, eivätkä painostuksen vastustajat halua, että jatkuvalla painostuksella tunnustetaan Hamasin hallituksen de fakta itsenäisyys.
Lontoossa toimivan pan-arab päivälehden Rai Al-Youm mukaan Ramallahin tapaaminen oli Abbasin järjestämä.
Hänen tarkoituksensa on selvittää Gazan sähköntuotantoa koskeva konflikti, sekä poistaa Gazaan julistettu kansainvälinen kauppasaarto. Abbasin päätökseen tapaamisen järjestämiseksi on voinut vaikuttaa pahimman vastustansa ja kilpailijansa Mohammed Dahlanin suosion kasvu Gazassa neuvoteltuaan öljytoimitukset Egyptistä Gazan ainoalle sähkölaitokselle polttoaineen loputtua.

Hamas voitti PA:n järjestämät vaalit 2006, ja kaappasi vallan Gazassa seuraavan vuonna syrjäyttäen Fatahin virkailijat lähes verettömässä vallankaappauksessa. Useat yritykset sovinnon saavuttamiseksi ovat rauenneet tyhjiin. Tiistaina Abbas tapasin Hamasin edustajia keskustellen tilanteesta Gazassa, mutta mitään päätöksiä ei saatu aikaan.
Lauantaina Ramallahissa pidetyn tapaamisen Hamasin delegaatiota johti PA:n entinen opetusministeri Nasser al-Din al-Shaer, ja siihen kuului 3 Hamasin kansanedustajaa.
PA:n uutistoimiston WAFA:n mukaan keskusteluissa todettiin yhteistoiminnan vahvistamisen sekä eron lopettamisen tärkeyttä.
Gazassa on puutetta lääkkeistä sekä lääkintätarvikkeista.

Sähkökatkosten vuoksi viemärijärjestelmä ei toimi, vaan viemärijätteet lasketaan puhdistamattomina maahan, josta ne valuvat mereen saastuttaen hiekkarannat ja maaperän sekä pohjavesivarastot. YK:n raportin mukaan Gaza on tulossa asumiskelvottomaksi kolmessa vuodessa, ellei muutosta saada aikaan, ellei se ole jo liian myöhäistä. http://www.timesofisrael.com/abbas-vows-to-keep-up-financial-pressure-on-hamas/

03. MUSIIKKIVIDEO joka on laadittu hepreaksi, kiertää PA:n sosiaalisessa arabimediassa luultavasti Temppelivuoren väkivaltaisuuksien ja sen jälkeen tehtyjen terrori-iskujen innoittamana. Video oli ladattu (uploaded) You Tube:ssa heinäkuun 28. päivänä ja on sen jälkeen julkaistu muissa välitysjärjestöjen toimesta, kuten MENRI raportoi.

Videossa piirrettyjä juutalaishahmoja puukotetaan, otosten sivussa esitetään videokappaleita todellisista tapahtumista puukotuksista autoilla suoritettuihin hyökkäyksiin saakka kuoron toistellessa: "Oi Shin Bet agentti, sotilas, setleri, poliisi, minä hyökkään kimppuusi, revin sinut kappaleoksi, ja puukotan sinua. Teen sellaista, mitä ei koskaan ole tehty Al-Aksa moskeijan hyväksi, jotta juutalaiset tietäisivät, kuka minä olen – minä olen muslimi, arabi, palestiinalainen. Tapan sinut, vannon sen uskontoni nimessä".

Laulussa kehotetaan väkivaltaisesti irrottamaan maa juutalaisista asukkaistaan. "Vihollinen odottaa sinua jokaisella sivukadulla. Sinut tullaan tappamaan. Vakuutan sen. Kirves, puukko, revolveri, ja kivääri tappavat sinut – niin, tapa, älä ota vankeja. Puhdistan maan kaikista juutalaisista. Pyrin siihen kaikilla voimillani. Vannon tekeväni sen omin käsin, kahdella kädelläni".
Ei varmuudella tiedetä, kuka tai mikä videon laati ja julkaisi sen, mutta aiemman hepreankielisen videon laatija oli Hamas, joka samoin kuin Islamic Jihad, julkaisi sen web-sivullaan ja sosiaalisessa mediassa.
http://www.timesofisrael.com/hebrew-music-video-calling-for-attacks-on-israelis-makes-rounds-on-palestinian-social-media/,

04. UUTISIA LYHYESTI
• Sadat ihmiset osoittivat mieltään Israelin Ammanin lähetystötalon edustalla perjantaina. Mielenosoittajat vaativat rauhansopimuksen mitätöimistä sekä kaasusopimuksen peruuttamista, jolla Jordania ostaa kaasua Israelin rannikon edustalla löydetyistä kaasu-esiintymistä. He vaativat myös lähetystön sulkemista sen jälkeen, kun Israelin lähetystössä työskennellyt jordanialainen työntekijä iski ruuvinvääntimellä lähetystön israelilaista vartijaa vatsaan ilmeisen sanaharkan jälkeen. Vartija avasi tulen ampuen jordanialaisen työntekijän ja yhden sivullisen kuoliaaksi.
Tiedot tapahtumasta ovat epäselviä, Israelin poliisi on alkanut selvittää tapauksen taustoja, mitä Jordania myös vaatii. Israel veti lähetystön henkilökunnan kotiin kaiken varalta, sillä Egyptin tapaus voisi toistua, jossa mielenosoittajat tunkeutuivat lähetystön sisään tuhoten sen sisältöä ja heitellen dokumentteja pitkin katuja. Onneksi henkilökunnan pelasti Egyptin armeijan yksikkö. Israel ei ole palauttanut lähettilästään Egyptiin, vaan hän työskentelee Jerusalemissa. http://www.timesofisrael.com/hundreds-protest-against-israel-outside-amman-embassy/
• Syyrian presidentti Bashar Assadin armeijan joukot ovat Lontoossa majailevan seurantajärjestön Observatory for Human Rights raportin mukaan edenneet merkittävästi viime yön aikana taisteluissaan IS:n miehittämän Raqqan kaupungin eteläpuolella, maaseudulla, vain 4 km:n päässä IS:n miehittämää Madan kaupunkia, joka on viimeinen IS:n valtaama kaupunki Raqqan lähistöllä.
Madan on lähellä Raqqan provinssin ja itäisen Deir Ezzorin provinssin rajaa, joka on pääosin IS:n miehittämä. IS on piirittänyt provinssin pääkaupunkia Deir Ezzonia ja sen asukkaita ja armeijan sotilaita vuodesta 2015 lähtien. Syyrialle uskolliset joukot taistelevat IS:n joukkoja vastaan erillään hallituksen joukoista ja Raqqan provinssin eteläpuolella USA:n tukemien Syyrian Demokraattisten joukoista, jotka taistelevat IS:ssä vastaan Raqqan kaupungin sisällä.
Syyrian hallituksen joukot taistelevat IS:sää vastaan myös maan keskellä sijaitsevan Homsin provinssiin alueella. Viime yön aikana ne vapauttivat viimeisen IS:n miehittämän kaupungin tällä alueella. Al-Sukhnan kaupungin vapauttaminen avaa armeijalle uuden reitin hyökkäyksessä Deir Ezzonia vastaan. Uutistoimisto SANA:n mukaan armeijan joukot piirittävät Al-Sukhnan kaupunkia kolmelta suunnalta. Monitoorin mukaan 64 IS:n taistelijaa sai surmansa taisteluissa ja ilmauskuissa Badia-alueella. 30 sai surmansa Al-Sukhnassa. http://www.timesofisrael.com/syrian-army-advances-against-islamic-state-near-deir-ezzor/
• Jordanian kuningas Abdullah II on aloittamassa outoa Israelin vastaista kampanjaa, jossa voi aistia sen kärjen osoittavan pääministeri Netanyahua vastaan. Ehkä Israelin vasemmisto on ollut asialla, ehkä ei, mutta nykyisessä jännittyneessä ilmapiirissä se ei olisi mahdotonta. Israelin Ammanin lähetystössä tapahtunut verinen välikohtaus oli se sytytin, jota tilanne vaati räjähtääkseen. Abdullah II tekee huomenna harvinaisen usean tunnin vierailun Ramallahiin, jossa hän viimeistelee Israelin vastaista "diplomaattista kampanjaansa" holokaustin kieltäjän Mahmoud Abbasin kanssa, joka rahoitti 1972 Mynchenin terrori-iskun, jossa terroristit eliminoivat Israelin olympia-joukkueen.
Abdullah II sanoo raivostuneensa tavasta, millä Netanyahu hoiti lähetystön tapahtumaa, mitä lisäsi hänen syleilynsä 2 jordanialaista surmannutta vartijaa. Abdullah II varoitti kirjeellä Saudi Arabian kruunun-prinssiä Muhammad bin-Salmania varoittaen Netanyahun pilailleen heidän kustannuksellaan ja
pyrkivän sekoittamaan muslimimaiden korttipakkaa.
Sivusta katsoen voisi aavistaa, että Jordania leikkii tässä tulella ja että kuninkaan heitto voi sattua omaan nilkkaan. Hashemiittien kuninkuus lepää Israelin varassa. http://www.timesofisrael.com/jordan-said-to-launch-diplomatic-offensive-over-israeli-embassy-shooting/
• Pääministeri Benyamin Netanyahun asema maan johdossa näyttää vaarantuvan päivä päivältä poliisin paljastaessa yhä uusi aiheita, joilla esittää syytteiden nostamista häntä vastaan, Poliisi ei itse voi syyttää, mutta se voi vaikuttaa niihin vuotamalla julkisuuteen löydöksiään, joita sen ei tarvitse todistaa, väittäen niiden olevan huhuja tai kuulopuheita. Lehdissä on arvailtu Bibin sopivaa seuraajaa, mutta sellaisen löytäminen on vaikeaa, koska Netanyahu hallitsi yksin. Verkko pääministerin ympärillä kuitenkin kiristyy, mikä on hyvin vaarallista nykyisen jännityksen vuoksi Lähi-Idässä. Kanat ovat jo palaamassa kotiin yöpuulleen, kuten tunnettu englantilainen sananparsi toteaa. Entinen pääministeri Ehud Barak esiintyy yhä useammin lehtien palstoilla hallitusta pahoin kritisoivine artikkeleineen journalistien arvaillessa, tarkoittaako se paluuta vai mitä'. Netanyahun entisen kansliapäällikön Ari Harow:n kääntyminen valtion todistajaksi voi tarkoittaa kuolin-kellojen soimista Netanyahun uraputkelle. Häntä itseään syytetään osallisuudesta rikoksiin, joten motiivi on selvä. Likudin ministereitten kannatus pääministerille on puolivillainen, mikä voi tarkoittaa, etteivät he enää usko Bibin selviytyvän.
http://www.timesofisrael.com/likud-ministers-offer-lukewarm-support-for-pm-in-hot-water/
SÄÄTILAT TÄNÄÄN Jerusalem 21 -32; Tiberias 26 -38
Suolameri 31 -41; Eilat29 -41 +C-astetta; huomenna lisää.