Friday, July 21, 2017

PERJANTAI 21.07.2017

PERJANTAI 21.07.2017
01. MUSLIMIT kokoontunevat massoittain perjantaiaamun rukoustilaisuuteen Temppelivuorelle, kuten he ovat tottuneet tekemään joka perjantaina, joissa heidän "saarnaajansa", jos tätä termiä voi käyttää muslimeista, antavat siunauksensa nuorille miehille vakuuttaen, että hyökkäys juutalaisia vastaan jouduttaa muslimien mahdin, islamin messiaan, tuloa, ja lisää heidän ansioitaan Allahin edessä. On vaikea ymmärtää, miten joku voi vielä kutsua islamia rauhan uskonnoksi kaiken sen jälkeen, mitä islamin ja Allahin nimissä tapahtuu Lähi-Idässä, Afrikan pohjoisosissa, Jemenissä, Afrikan Sarvessa ja viimeksi nyt Euroopan maissa ja jopa Yhdysvalloissakin? Kuitenkin myytti rauhanomaisista ja maltillisista muslimeista on juurtunut syvälle Länsimaiden johtajien tajuntaan. Se on sitä strutsin pään hautaamista hiekkaan kuvitellen, että vaara menee ohi huomaamatta, jos ei näe eikä kuule mitään.

02. ISRAELIN turvallisuuskabinetti käsitteli eilen tilannetta Temppeli-vuorella tehden päätöksen, että magneettimittarit Vuorelle johtavilla porteilla pysyvät toistaiseksi. Pääministeri Netanyahu palasi kiireen vilkkaa Unkarista voidakseen saada ohjakset nopeasti uudelleen käsiinsä. Myös juutalaisille annettu kielto nousta Temppelivuorelle on voimassa. Knessetin puhemies Yuli Edelstein muistutti parlamentaarikkoja, ettei heillä ole oikeutta nousta Vuorelle, ennen kuin tehdään uusi päätös.
Metallin paljastimien käyttöä puolustetaan sillä, että sellaiset on asennettu myös Mekkan suuren moskeijan sisäänkäynteihin ja että se on yleistynyt käytäntö maailman uskonnollisten pyhättöjen sisäänkäynneissä. Murhaavat pommi-iskut ja tulitus eivät tee erotusta pyhän ja vähemmän pyhän, tai muslimin ja ei-muslimin välillä, ne tappavat ja runtelevat kaiken tulilinjalla olevan.

ISRAELIN korkean tason turvallisuuskabinetti antoi maan poliisille valtuudet vahvistaa joukkojaan Temppelivuorella ja sen lähistöllä, sekä tekemään tarvittavia päätöksiä tilanteen vaatimusten mukaan.
Pääministerin kanslian lausunnossa sanotaan: "Kabinetti on
valtuuttanut Israelin poliisin tekemään tarvittavia päätöksiä varmistaakseen vapaan pääsyn pyhille paikoille, samalla säilyttäen turvallisuuden ja yleisen järjestyksen".
Tänään perjantaina odotetaan kymmenien tuhansien muslimien nousevan Temppelivuorelle. Terrorijärjestö Hamas kehotti muslimeja osoittamaan mieltään massoittain perjantain aamurukousten jälkeen Israelin asettamia uusia turvallisuus-järjestelyjä vastaan.
Poliisin tiedottaja Micky Rosenfeld totesi torstaina, että ainakin 3000 poliisi-upseeria on asetettu valmiuteen Jerusalemin vanhaan kaupunkiin, Temppelivuorelle sekä pääkaupungin arabilähiöihin.
Poliisi suunnittelee myös asettavansa ikärajoituksia Vuorelle pyrkiville sekä maan muista osista pääkaupunkiin matkaaville. Näiden poliisin vahvistusten lisäksi armeija on asettanut viisi pataljoonaa hälytysvalmiuteen mahdollisten mellakoiden vuoksi. IDF peruutti kaikki viikonloppulomat sotilailta säilyttääkseen osastojen täyden vahvuuden väkivallan varalta.

TORSTAIN iltarukousten jälkeen tuhansia muslimeja osoitti mieltään poliiseja vastaan kivittäen poliiseja kivillä ja lasipulloilla. Poliisit vastasivat siihen kumiluodeilla ja muilla mellakan-hajottamisvälineillä, joita poliisi on hankkinut. Yli 40 muslimia ja 5 poliisiupseeria haavoittuivat mellakan aikana. http://www.timesofisrael.com/thousands-of-police-gird-for-violent-protests-near-temple-mount/,

03. Times of Israel julkaisi Dov Lieberin laatiman artikkelin, jossa pyritään selvittelemään, mikä on islamsäätiö wagf, miten se syntyi ja mitä oikeuksia sillä on. Pääosia siitä esitetään alla.
Keskeinen kysymys koskien Temppelivuorta on se, kuka todella omistaa Vuoren, ja mitä oikeuksia wagfilla on siellä.
Lyhyesti kerrottuna tilanne on tämä. Islamin lain mukaan yksityinen voi lahjoittaa omaisuuttaan ja siitä saatjna tuloja yleiseen, hyväntekeväisyys- tai uskonnolliseen käyttöön, jotka tulevat niiden omaisuudeksi. Ne voivat olla asuntoja, kiinteistöjä, peltoja, vesivarastoja, kouluja, orpokoteja ja moskeijoita. Nämä kohteet tulivat perustettujen uusien valtioitten omaisuudeksi.
Temppelivuorikokonaisuudessaan molempien moskeijoineen oli sellainen omaisuutta. Vuoteen 1917 Turkin ottomaanihallitus otti valvontaansa wagfin omaisuudet (holdings) Israelissa ja siis myös Jerusalemissa.
Brittien siirtomaahallitus siirsi wagfille kuuluneet omaisuudet perustamalleen korkeimmalle muslimineuvostolle, jonka valvontaan kuuluivat sharia-oikeudet ja neuvostot (awgaf).
Jordania miehitti 1948 vapaussodassa Juudean ja Samarian sekä Jerusalemin itäosat, myös Temppeli-vuoren, siirtäen miehitetyt alueet oman awgaf-ministeriönsä hallintaan.

Vuoden 1967 puolustussodassa Israel karkotti Jordanian arabilegioonan joukot miehittämiltään alueilta, myös Temppeli-vuorelta. Historiatietojen mukaan Israelin hallitus oli hämmentynyt suurten voittojensa vuoksi, eikä tiennyt, miten menetellä vapauttamillaan alueilla, jotka kuuluivat Balfourin julistuksen ja Kansainliiton vahvistamaan juutalaisten kotimaahan. Israel oli lyönyt viiden arabimaan vakinaiset armeijat, mutta se pelkäsi arabimaitten jatkotoimia, ja siksi puolustusministeri Moshe Dayanin suosituksesta Temppelivuori päätettiin jättää Jordanian valvoman wagfin hallinnoitavaksi (administer), mutta pitäen omistusoikeuden Israelilla.
Tässä tapahtui ilmeinen sekaannus. Tehtiin päätös tuntematta sharia-lain käytäntöä eikä sitä, että Israelin olisi pitänyt - perustuen yleiseen käytäntöön Lähi-Idässä - ottaa vapauttamansa alueet välittömästi omistukseensa Kansainliiton päätöksen mukaisesti. Koska näin ei tapahtunut, wagf väittää Juudean ja Samarian sekä Temppeli-vuoren omistusoikeuden kokonaisuudessaan siirtyneen sille. Siksi se katsoo voivansa syyttää Israelin maansa varastamisesta.

Israelilla on edessään jyrkkä ylämäki yrittäessään palauttamaan tilanteen siihen mikä se oli heti 1967 sodan jälkeen. Israelilaisten ja maassa asuvien arabien väliset suhteet olivat kuitenkin hyvät aina siihen saakka, kun Israelin vasemmiston aloittaman lähentymis-politiikan mukaan Jasser Arafatille annettiin lupa muuttaa Israeliin - ensin Gazaan ja Jerikoon, myöhemmin muihin arabienemmistöisiin kaupunkeihin – Libanonin sodissa karaistuneine pyssymiehineen. Siihen saakka israelilaiset voivat
Ilman pelkoa ajaa Juudean ja Samarian alueilla, tehden ostoksia arabikaupoissa, ja arabit samoin liikkua Israelin alueilla. Nykyisin israelilaisten pääsy PA:n valvomille alueille on kielletty kokonaan. Palestiinan Auktoriteetti PA perustettiin PLO:n toimesta 1993 Oslon sopimusten jälkeen.
Vuoteen 1994 saakka Jerusalemin suurmuftin nimitti Jordania, mutta siitä lähtien PLO nimitti oman muftinsa Jerusalemiin syrjäyttäen vähitellen Jordanian nimittämän.
Jerusalemin nykyinen suurmufti Muhannad Hussein on kiihkeimmin vastustanut Israelin poliisin toimia Temppelivuorella,
Jordania ilmoitti virallisesti luopuvansa kaikista vaatimuksistaan Juudeaan ja Samariaan 1988, antaakseen PA:n ottaa ne valvontaansa. Jordania pidätti kuitenkin Jerusalemin ja Temppelivuoren ja niiden pyhättöjen valvonnan itsellään. Tämä hallintaoikeus on siirtynyt kuningas Husseinilta Abdullah II:le. http://www.timesofisrael.com/amid-temple-mount-tumult-the-who-what-and-why-of-its-waqf-rulers/,

04. UUTISIA LYHYESTI
• Poliisin torstaina julkistaman videon perusteella näyttää olevan selvää, että aseet perjantaiaamun kolmelle murhaajalle toimitti neljäs mies, joka pääsi aseineen Temppelivuorelle perjantaiaamuna viikko sitten. Videossa näytetään kolmen Israelin arabin nousevan Jerusalemin bussiin koti-kaupungissaan Umm Al-Fahmissa. Päästyään Jerusalemiin he erosivat ja menivät erillään vanhaan kaupunkiin Herod- portista. Temppelivuorelle he menivät Huta-portin kautta. Poliisi pysäytti yhden heistä, mutta antoi hänen jatkaa matkaansa Vuorelle.
Videossa nähdään neljännen miehen tapaavan murhaajat Temppelivuorella, joille hän antoi selkäreppunsa aseineen eroten sitten heistä.
TV2:n mukaan neljäs mies – hänkin Israelin arabi - on pidätetty, mutta poliisi pidättää hänen henkilöllisyytensä. Tämän mystisen neljännen miehen nähdään videossa poistuvan Vuorelta ja vanhasta kaupungista Herod-portin kautta ennen hyökkäystä poliiseja vastaan.

Seuraavaksi videossa kaksi murhaajaa poistuu Al-Aksasta, ja kolmas murhaaja selkäreppu selässään vähän myöhemmin. Murhaajat kulkevat kolmistaan käytävää pitkin, vaihtavat vaatteitaan sivutilassa ja palaavat kuvaan ilman selkäreppua. Aseensa he olivat piilottaneet vaatteisiinsa. Video loppuu vähän ennen hyökkäystä poliiseja vastaan. http://www.timesofisrael.com/police-video-shows-terrorists-accomplice-smuggling-guns-onto-temple-mount/
• Poliisi teki viimeisen päätöksensä perjantaiaamua ennen muslimien aamurukouksia jättää metallinpaljastimin varustetut portit paikoilleen. Poliisi päätti estää kaikkien alle 50-vuotiaitten miesten pääsyn Vuorelle, mutta sallien kaikkien naisten päästä' Vuorelle ilman ikärajoitusta. Poliisin lausunnossa viitattiin päätöksen syntyneen viimeisten päivien tapahtumien valossa, mukaan lukien mellakat Temppelivuoren porttien lähellä ja Jerusalemin itäosien arabikylissä. Tiedustelulähteisiin viitaten lausunnossa todetaan ääriainesten aiheuttaman väkivaltaisen häirinnän vaarantavan yleisen järjestyksen, mukaan lukien ne, jotka ovat tulleet rukoilemaan pyhille paikoille, kuten myös muut alueen asukkaat. Muslimisaarnaajat kehottivat muslimeja kokoontumaan aamurukouksiinsa Temppeli-vuorelle eikä menemään paikallisiin moskeijoihinsa, sekä välttää kulkemasta metallin paljastamien kautta Al-Aksaan, vaan rukoilla mieluummin aukioilla ja kaduilla niiden ulkopuolella.
http://www.timesofisrael.com/police-leave-metal-detectors-in-place-bar-young-men-from-temple-mount/
• Mosulin kaupungista karkotetut kristityt kieltäytyvät palaamasta entisiin koteihinsa, vaan pitävät parempana pysyä kurdikaupungissa Irbilissä. Kristityt valittavat, ettei heillä olisi Mosulissa mitään turvallisuutta eikä suojelijaa, vaikka IS:n pyssymiehet ajettaisiinkin pois kaupungista. http://www.timesofisrael.com/no-security-no-protection-for-mosuls-christians-after-islamic-state/.
Amsterdamissa aloitettu kampanja poikkeavien sietämiseksi ja yleisen hyväksymisen toteutumiseksi ei ole otettu vastaan aivan siten, kuin toivottiin. Kaupungissa on totuttu siihen, että seksileluja esitetään julkisesti näyteikkunoissa ja alastomuutta näytetään TV-ruuduissa, mutta hetero-seksuaalien julkinen suuteleminen – vaikka täysin pukeutuneina – oli liikaa, skandaalin makuinen. Maan aloittama kampanja monikulttuurista on aiheuttanut katkeraa keskustelua, syytöksiä rasismista, vandalismia ja jopa uhkauksia niitä vastaan, jotka aiheuttavat vastustusta. Kuvaukset pääliinalla varustetun naisen pussaamisesta jopa kipa-päähineellä varustettua miestä – se on jo liikaa. Varsinkin siirtolaisina tulleita musliminaisia varoitetaan seurustelemasta ei-muslimin kanssa. Se on täysin kiellettyä. Muslimimies saa tahtonsa mukaan raiskata tai naida länsimaisen naisen, mutta musliminaisen tulee seurustella
vain muslimimiehen kanssa, muuten tulee happoa kasvoille.
http://www.timesofisrael.com/in-rotterdam-posters-of-jewish-man-and-muslim-woman-kissing-sparks-a-scandal/
• Kreikan Aegean saariston Kos-saarta runnellut 6.7 R-asteen maanjäristys surmasi ainakin 2 ihmistä ja haavoitti 100, useat heistä ovat kriittisessä kunnossa. Dodecanese-saaret Turkin ja Kreikan välillä ovat israelilaistenkin suosimia lomakohteita.
http://www.timesofisrael.com/2-killed-in-kos-as-6-7-magnitude-quake-rocks-aegean-coast/
• Tuhannet ihmiset osoittivat mieltään Tel Avivissa torstaina hallituksen omaksumaa kantaa homopareja vastaan. Hallitus hyväksyi esityksen, jolla kielletään homo- ja lesbo-parien lapsen adoptio. Tel Aviv tunnetaan funkis-tyylin valkoisena kaupunkina, mutta myös Israelin syntisen mustana kaupunkina, jossa kaikki on sallittua. http://www.timesofisrael.com/thousands-protest-in-tel-aviv-over-governments-anti-gay-adoption-policy/
SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 21 -31; Tiberias 27 -39; Suolameri 33 -41; Eilat 29 -41 +C-astetta. Lämpötila näyttää pysyvän lähes ennallaan lähipäivien aikana, aurinkoa ja hellettä riittää.


Wednesday, July 19, 2017

KESKIVIIKKO 19.07.2017

KESKIVIIKKO 19.07.2017
01. ISRAELIN poliisi yhdessä IDF:n sotilaitten kanssa ottivat koko Temppelivuoren alueen valvontaansa perjantaiaamun terrori-iskun jälkeen, jossa 3 Israelin arabia – jokaisen nimi Muhammad Jabarin - ampuivat 2 Leijonaporttia valvovaa Jerusalemin druusipoliisia kuolleiksi haavoittaen kolmatta, minkä jälkeen poliisi ajoi Temppelivuorelle pakenevia terroristeja takaa tavoittaen heidät Vuoren tasanteella ampuen heidät kuoliaiksi.

Median artikkeleissa hämmästellään, ettei taivas pudonnut, kuten pelättiin, ja arabimaitten reaktiot olivat varsin hillittyjä. Vain Jordanian parlamentin jäsen vaati maitten välisen rauhan-sopimuksen mitätöimistä mutta jotkut parlamentaarikot Jordaniassa ovat vaatineet sitä aiemminkin. Saudi Arabian kuninkaan Salmanin kerrotaan lähettäneen pyynnön presidentti Trumpille, että hän kehottaisi Netanyahua avaamaan Al-Aksa moskeijan. Israelin ja Saudi Arabian välillä ei ole diplomaatti-suhteita. Netanyahu saattoi mielihyvin ilmoittaa Ranskasta käsin, että hän on antanut käskyn avata Al-Aksa sunnuntaina ja pyysi kuningasta vierailemaan Israelissa.
Bibin pyyntö tuskin toteutuu Salmanin aikana, mutta voi toteutua kruununprinssin noustua valtaistuimelle.

Sunnuntaiaamuna ensimmäiset Temppelivuorelle pyrkivät muslimit havaitsivat, että he joutuvat kulkemaan metallin-paljastimin varustettujen porttien kautta. Wagf antoi välittömästi käskyn, etteivät muslimit saa alistua uusiin järjestelyihin. Osa vuorelle pyrkijöistä aloitti aamurukouksensa uusien porttien ulkopuolella, mutta satoja muslimeja meni kuitenkin Al-Aksaan kiellosta huolimatta.

JUUTALAISET ja muut Vuorelle sunnuntain jälkeen tiistaina nousseet pyhiin-vaeltajat totesivat hämmästyneinä, ettei heitä seuraavaa wagf-vartiota ollut paikalla, ja he saattoivat rukoilla vapaasti ilman häirintää. Järjestelmä on kuitenkin tilapäinen. On luultavaa, että Jerusalemin pelokkaaksi aivopesty poliisi palaa entiseen käytäntöön, jossa juutalaisten rukoileminen Vuorella on kielletty. Pieniä kahinoita muslimien ja polisin välillä on syntynyt Vuorelle johtavien, metallin paljastimilla varustettujen, porttien ulkopuolella, muslimien kivittäessä poliiseja kivin ja pulloin. Poliisit turvautuivat mellakan torjumisvälineisiin, tarkoittaen tällä kumiluoteja ja tainnutuskranaatteja kansan hajottamiseksi. Punaisen kuunsirpin tiedottaja kertoi, että 34 ihmistä haavoittui, 14 heistä vaatien sairaalahoitoa. 2 poliisia haavoittui lievästi. Sunnuntaina ja maanantaina alkaneet mellakat poliisin ja muslimien välillä jatkuivat vielä tiistaina, mutta poliisin tiedottajan mukaan tilanne on sen jälkeen rauhoittunut.

PÄÄMINSTERI Netanyahu on pyrkinyt rauhoittelemaan tilannetta vakuuttaen, ettei Israelilla ole aikomustakaan muuttaa tasapaino-tilannetta. Muslimit ovat kuitenkin muuttaneet sitä kaiken aikaa Israelin hiljaisella hyväksymisellä. Israelin karkotettua Jordanian arabilegioonan miehittäjäjoukot Jerusalemista sekä Juudeasta ja Samariasta Temppelivuori oli avoin juutalaisille, eikä kukaan kieltänyt heitä rukoilemasta Pyhällä Vuorella.

Arabimaiden reaktiota peläten hallitus ja silloinen puolustus-ministeri Moshe Dayan antoivat Temppelivuoren päivärutiinin valvonnan Jordaniassa toimivalle wagfille, muslimisäätiölle, pidättäen omistusoikeuden Israelilla. Tämä oli karkea virhe, sillä wagf on toiminut Vuorella omistajan ominaisuudessa suorittaen Vuorella toistuvia muutos- ja korjaustöitä ilman lupaa ja arkeologien valvontaa. Niistä karkein loukkaus oli wagfin suorittama "Salomon tallien" muutostyöt, jonka yhteydessä kuljetettiin useita satoja rekka-autollisia jätemaata Vuoren sisältä läheiseen Kidronin laaksoon tarkoituksellisesti turmellen ja tuhoten mittaamattoman arvokkaita arkeologisia todisteita ensimmäisen ja toinen Temppelin ajoilta. Israelilaiset vapaa-ehtoiset ovat vuosikaudet seuloneet jätekasoja tehden tärkeitä löytöjä. Talleille perustettiin Lähi-Idän suurin moskeija.
Israel voi syyttää vain itseään salliessaan tilanteen kehittyvän nykyiselle tasolle tarttumatta siihen aikanaan, mikä on ollut Israelin toistuvien hallitusten politiikkana. Vaikea sitä on korjata, kun hätä on jo housuissa.
http://www.timesofisrael.com/clashes-again-break-out-in-old-city-as-temple-mount-tensions-heat-up/

02. FATAH ilmoitti tiistaina, että keskiviikko on muslimiarabien vihan päivä ja kehotti arabeja kaupungeissaan osoittamaan mieltään "Israelin yksipuolisella päätöksellä pystytettyjen, muslimeja häpäisevien metallin paljastamin varustettujen porttien" poistamista vakuuttaen, että mielenosoituksia tullaan jatkamaan, kunnes ne on poistettu. PA:n poliisit ovat tavallisesti estäneet mielenosoittajia pääsemästä lähelle IDF:n tarkastuspisteitä ja tukikohtia estääkseen rauhallisten marssien kehittymisen väkivaltaisiksi. TV-uutisissa kerrotaan mielenosoittajien ottaneen yhteen PA:n poliisin kanssa pyrkiessään hyökkäämään IDF:n sotilaita ja poliiseja vastaan.
Jerusalemin pormestari Nir Barkat sanoi kärkevässä lausunnossaan, että mielenosoitusten kohde on väärä. Sen ei pitäisi kohdistua poliisia vaan terroristeja vastaan. Poliisin päämääränä on suojella sekä muslimi- että ei-muslimipyhiin-vaeltajia Vuorella. Hän hyökkäsi kovin sanoin Fatahin keskuskomitean jäsenen Jamal Muhaisen antamaa lausuntoa vastaan, jossa tämä katsoo välttämättömäksi protestoida nähdessään, mitä tapahtuu Jerusalemissa. Hän sanoo sen päämääränä olevan hyökätä Al Aksaa vastaan, mikä on islaminliikkeen valheellinen vakiosyytös.
http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Palestinians-should-aim-their-rage-at-terrorists-not-at-police-protecting-the-Temple-Mount-500118

03. Jerusalemin vanhan kaupungin mielenosoitukset levisivät maanantain ja tiistain aikana myös pääkaupungin arabilähiöihin. Silwanin lähiössä arabit tulittivat poliiseja ilotulitusraketeilla tähdäten niitä suoraan poliiseja kohti.
Issawiyan sisäänkäynnin lähellä naamioidut arabimuslimit kivittivät partiopoliiseja palopommein ja ilotulitusraketein. Poliisi hajotti heidät käyttäen kumiluoteja ja tainnutusraketteja. Kukaan ei haavoittunut näissä yhteenotoissa.
Maanantaina muslimiarabit tukkivat Maale Mota Gur kadun
Jerusalemissa. Poliisi hajotti hallitusti tämänkin mielenosoituksen.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/232601

04. UUTISIA LYHYESTI
• PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu jatkaa Unkarin vierailuaan. Unkarin pääministerin Viktor Orbanin lupaamien George Sorosta mainostavien mainostaulujen poistaminen ei ilmeisesti sujunut aivan lupausten mukaan, sillä niitä oli edelleen maisemissa.
Unkarin pääministeri Viktor Orban osoitti harvinaista siviili-rohkeutta murehtien lausunnossaan maansa kyvyttömyyttä suojella Unkarin juutalaisia, joista natsit surmasivat
600 000, usein varsin ristiriitaisissa olosuhteissa. Natsit olivat kehitelleet petollisen myönnytyspolitiikkansa huippuunsa. He käyttivät natseille myönteisiä juutalaisia tekemään likaiset työt; he maalailivat pelokkaille juutalaisille valheellisia kuvauksia lomaparatiiseista, joihin heidät siirrettäisiin turvaan odottamaan sodan loppumista, mitä taktiikkaa he käyttivät Ranskan mutta myös Unkarin juutalaisia kohtaan.
Yhteisessä lehdistötilaisuudessa pääministeri Orban lupasi harjoittaa nolla toleranssia BDS liikettä kohtaan. "Me olemme tietoisia varsin vaikeasta luvusta menneessä historiassa" Orban totesi. "Halusin tehdä tämän hyvin selväksi hänelle. Unkarin hallitus teki aiemman ajanjakson aikana virheitä, jopa tehden syntiä siinä, ettei se suojellut Unkarin juutalaisia asukkaitaan.
Natsi Saksalle myönteinen Unkarin hallitus laati 1938 anti-semiittisiä lakeja natsien Nyrenburg lakien mukaan, tiukentaen otteitaan juutalaisia vastaan natsitankkien rullatessa Budapestiin 1944. Hallituksen päätöksen mukaan 600 000 Unkarin juutalaista karkotettiin Auschwitzin kuoleman-leiriin, jossa he kaikki menehtyivät.
Orban pyysi anteeksi sitä, ettei Unkari pystynyt suojelemaan juutalaisia kansalaisiaan, luvaten valoisampaa huomenta, http://www.timesofisrael.com/in-meeting-with-netanyahu-hungarys-pm-cites-sin-of-wwll/
• Englannin prinssi William vieraili Kate-vaimonsa kanssa tiistaina entisessä natsien keskitysleirissä Stutthofissa Puolassa, jossa 28 000 juutalaista surmattiin natsien toimesta. Saksan natsit pystyttivät tämän leirin Danzigin vapaakaupunkiin 1939. Kaupungin nimi on nyt Gdansk. Kuninkaallinen perhe on hyväntahdon vierailulla Puolassa ja Saksassa voidakseen kasvattaa hyviä suhteita EU-maiden kanssa Englannin päätettyä erota EU:sta. He tapasivat kaupungissa englantilaisia, jotka olivat säilyneet hengissä natsivallan ja sodan kurimuksissa. http://www.timesofisrael.com/prince-william-kate-visit-former-nazi-concentration-camp-in-poland/
• Ennen Unkarin vierailuaan Netanyahu vieraili Ranskassa, jossa hän tapasi presidentti Emmanuel Macron, joka syleili häntä lämpimästi lausuessaan vieraansa tervetulleeksi. Macron vihjaili Ranskan valmistelevan uutta Lähi-Idän rauhansuunnitelmaa, jossa Israel ja PA ovat mukana. Netanyahu sanoi isännälleen, että hän suhtautuu epäillen USA:n presidentti Trumpin kaavailemaan "Final Deal" rauhansuunnitelmaan. Macron sanoi kannattavansa Trumpin suunnitelmaa, mutta kritisoi Israelin rakentamista Juudeassa ja Samariassa, "mikä vain vaikeuttaa ennestäänkin monimutkaista tilannetta". Macronin kysäistessä Bibitä, mitä hän odottaa Ranskan tekevän, Netanyahu otti Lähi-Idän väritetyn kartan, joka osoittaa alueen maitten liittoutumisen. Hän esitti saman kartan Trumpille, minkä oletetaan nostattaneen Trumpin vihan Abbasia vastaan syyttäessään häntä Betlehemissä valehtelemisesta Washingtonin tapaamisen yhteydessä. http://www.timesofisrael.com/netanyahu-told-macron-hes-skeptical-about-trump-peace-push-report/
• Presidentti Trumpin hallitus sanoi Iranin pääosin noudattaneen allekirjoittamaansa ydinasesopimusta, mutta asetti samalla uusia pakotteita Iranille sen Yhdysvaltoja häpäisevien ja loukkaavien lausuntojen vuoksi. "Iran noudattaa sopimuksen sanamuotoa, mutta ei sen henkeä". http://www.timesofisrael.com/white-house-iran-adhering-to-nuke-deal-but-fresh-sanctions-likely-for-non-nuclear-activities/
• Kristityt sionistit ovat tyytyväisiä siihen, että Obama on poistunut kuvioista – ainakin näkyvästi, vaikka hän seuraakin tiiviisti Trumpin hallituksen toimia – mutta eivät ole pystyneet päättämään, miten suhtautua Trumpin hallituksen toimiin. Gary Bauer, veteraanievankelista-aktivisti, totesi avatessaan CUFI:n vuosikokouksen maanantaina: "Vuosi sitten Pennsylvania Avenuen päästä toiseen asui ihmisiä, jotka kirosivat Israelia. Nyt pastori John Hagee, CUFI:n perustaja, voi osallistua Valkoisen Talon kokouksiin. JStreet ja sen tukija George Soros ovat ulkona ja CUFI perustajansa Hageen kanssa ovat sisällä. CUFI on lyhenne nimestä Christians United for Israel. http://www.timesofisrael.com/christian-zionists-still-uncertain-about-trump-but-sure-glad-obama-is-out/
• Wagfin vartijat boikotoivat edelleen Temppelivuoren velvollisuuksiaan, mutta Jerusalemin poliisi toimii heidän sijaisinaan. Poliisi sulki Temppelivuoren juutalaisilta syyttäen, että juutalaiset rikkoivat useita poliisin asettamia sääntöjä. Koska wagfin vartijat eivät olleet paikalla, juutalaiset palvojat käyttivät tilaisuutta hyväkseen nousten vuorelle rukouskirjoineen ja – shaaleineen sekä rukoillen näkyvästi. Jerusalemin poliisi korjasi kaikki "sääntöjen rikkojat" vieden heidät kuulusteltaviksi. Pian sen jälkeen poliisi ilmoitti, että juutalaisilta on pääsy kielletty Vuorelle. Syyksi he ilmoittivat mellakat Jerusalemin itäosissa.
Israel päätti asentaa metallin paljastamia sisäänkäynteihin sekä valvontakameroita Vuoren ulkopuolelle, jotka lähettävät jatkuvaa videota tilanteesta Vuorella. Muslimit haluavat nämä poistetuiksi väittäen niiden muuttavan Vuoren tasapainotilaa. Fatah kehotti kaikkia muslimiarabeja mellakoimaan kaupungeissaan vastalauseeksi Israelin rikoksista tasapainotilan horjuttamiseksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/232684
• Terrorijärjestö Hamasin puheenjohtaja, entinen pääministeri Ismail Haniyeh sanoo julkaisemassaan lausunnossa, että Israel on sallinut täydellisen uskonnollisen vapauden Temppelivuorella, mutta sanoi ehdottomasti vastustavansa Israelin uusia turvallisuustoimia Vuorella. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/232686
• Arkeologiset löydöt muinaisen juutalaiskaupungin Gezerin raunioista osoittavat Kuningastenkirjassa kerrotusta tuhosta, mitä egyptiläiset harjoittivat tuhotessaan miehittämänsä kaupungin kokonaan. Palaneet luurangot osoittavat, että kaupunki poltettiin asukkaineen 3200 vuotta sitten.
http://www.timesofisrael.com/biblical-account-of-gezers-destruction-gains-ground-with-torched-skeleton-finds, /
• Tsaarin aikainen majatalo Sergeis Courtyard avaa ovensa Venäjän ortodokseja pyhiinvaeltajia varten. Se sijaitsee 19. vuosisadan rakennuskompleksissa Jerusalemissa Russian Compound. Rakennukset rahoitti 1890 luvulla tsaari Nikolai II Imperial Ortodox Society of Palestine. Majatalon avaustilaisuuteen osallistuivat venäläiset diplomaatit sekä Venäjän Ortodoksikirkon edustajat. http://www.timesofisrael.com/renovated-tsarist-hostel-re-opens-in-jerusalem/
• Vesi on loppumassa sekä PA:n arabeilta että juutalaissilta Juudeassa ja Samariassa. Vesihallitus sanoo ponnistelevansa vesihuollon ulottamiseksi kaikkialle Juudeaan ja Samariaan. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Palestinians-and-settlers-running-out-of-water-in-the-West-Bank-500104
Juutalaisten olympialaiset Makkabiadit päättyivät äskettäin ilman, että moni edes huomasi. Jerusalem-laki hyväksyttiin ensimmäisessä lukemisessa vaatien 80 k.edustajan äänet kaupunkia jaettaessa, mikä on käytännössä mahdoton. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/232693,
SÄÄTILA Israelissa jatkuu helteisenä ja aurinkoisena, ehkä asteen verran lievempänä huomenna kuin tänään.
http://www.accuweather.com/en/il/israel-weather,

Sunday, July 16, 2017

SUNNUNTAI 16.07.2017

SUNNUNTAI 16.06.2017
01. ISRAELIN media pyrkii selvittelemään perjantaina Temppeli-vuorella tapahtuneen tulituksen taustoja tiedostaen samalla, että siinä liikutaan hyvin tulenaralla tantereella. Toiseksi mediassa on jatkuvia ja yhä vaativammassa sävyssä esitettyjä mielipiteitä, että Israelin on korkea aika tutkia uudelleen Temppelivuorta koskevat järjestelyt ja sopimukset, mikä on osa laajempaa vaatimusta, että Israelin tulee vihdoinkin hyödyntää vuosien aikana arabimaista ja PA/PLO:n ja Hamasin arabeista saamansa voitot.

Times of Israel kertoo julkaisemassaan artikkelissa, että tulitus Pyhällä Vuorella on aiheuttanut suurta liikehdintää Umm Al-Fahmin kaupungissa, josta kolme arabimiestä, kaksi heistä 19
-vuotiaita, yksi 29-vuotias, olivat kotoisin ja kuuluivat samaan al-Jabarin sukuun. Heillä on sama nimi Muhammad al-Jabarin. Suvun johtajat ovat antaneet määräyksen, etteivät sen jäsenet saa puhua medialle ennen kuin surmattujen ruumiit on palautettu hautaamista varten. IDF:n omaksuman käytännön mukaan palauttamisen edellytyksenä on se, että suku suostuu siihen, että hautaustilaisuus tapahtuu ilman median osallistumista, eikä sitä käytetä väkivallan lietsomiseen.

ToI:n toimittajat ovat haastatelleet surmansa saaneitten työnantajia, etenkin paikallisen marketin omistajaa Muhammad Abdul Latifia, joka vakuuttaa: "Meillä on syvä viha sydämessämme hyökkäyksen johdosta". Hän ei usko, että Islamin Liikkeen pohjoinen haara on syyllinen. Hän mieluummin uskoo sen liittyvän maailmanlaajuiseen nuorison radikalisoitumiseen, mutta myös poliisin toimintaan, koska se on epäonnistunut laittomien aseiden leviämisen estämisessä etenkin arabiyhteisöissä, joissa väkivalta on kasvanut arabiväestöä uhkaavasti. "Aseita on enemmän kuin ennen Nashat Milhem Israelin arabikaupungissa tehtyä hyökkäystä tammikuun 1. päivänä 2016, jossa kolme ihmistä sai surmansa" hän sanoo jatkaen, että "poliisi vakuutti poistavansa hyvin tunnetun ilmiön laittomista aseista, mikä rehottaa arabi-kaupungeissa ja – kylissä". Latif katsoo, että poliisin päätös sulkea Al-Aksa moskeija oli väärä. Abdul Latif vakuuttaa kuitenkin uskovansa, kuten Muslimi Liikkeen johtaja Raed Salaf sanoo, että Al-Aksa on vaarassa radikaalien uskonnollisten juutalaisnuorten vuoksi, jotka pyrkivät jouduttamaan kolmannen Temppelin rakentamista Jerusalemin Temppelivuorelle.
Latif sanoo, että "Al-Aksan sulkeminen on kollektiivinen kuritus, mikä tulisi kohdistaa myös radikalisoituneisiin juutalaisnuoriin. Mitä meidän tulisi tehdä? Umm Al-Fahm on 60 000 asukkaan kaupunki, ja jokaisessa kaupungissa on myös radikaaleja".

02. JORDANIAN kuningas Abdullah II esitti vaatimuksen Al-Aksan avaamista välittömästi hyökkäyksen jälkeen, mihin Israel ei voinut suostua. Abdullah II samalla tuomitsi hyökkäyksen.
PETRA NEWS julkaiseman virallisen lausunnon mukaan "kuningas tuomitsi ne, jotka pyrkivät häiritsemään turvallisuutta ja tasapainoa, mikä aiheuttaa lisää vakivaltaa", viittauksena Israelin arabikansalaisiin.
Jordanian islamin asiain ministeri Wael Arabiyat vaati sunnuntaina moskeijan avaamista, koska "sen pitäminen kiinni on vaarallista ja ennen kokematonta". Lauantaina Muslimiveljeskunnan kiihottamat mielenosoittajat vaativat Ammanissa "Al-Aksa moskeijan vapauttamista". Islamsäätiön wagfin edustajat, joiden vastuulla on Temppelivuoren päivärutiinin valvonta, protestoivat kiivaasti Al-Aksan sulkemista vastaan aiheuttaen mielenosoituksia ja leviten Ammanista muihin arabimaihin.

PÄÄMINISTERI Netanyahu sanoi ennen matkaansa 5-päiväiselle vierailulle Pariisiin ja Budapestiin, että Temppelivuori avataan sunnuntaina jatkuen siitä tilanteiden mukaan. Hän lupasi, että Israel asentaa valvontakameroita pylväisiin Vuoren ulkopuolelle. Kamerat pystyvät välittämään jatkuvaa videokuvaa Vuoren tapahtumista. Toiseksi hän lupasi, että Temppelivuorelle johtavien porttien yhteyteen asetetaan metallinpaljastajia, ja uusia tarkastuspisteitä pystytetään vanhan kaupungin kaduille. Valvontakameroiden asentaminen oli ohjelmassa muutamia kuukausia sitten, mutta silloin muslimit hylkäsivät sen.
Israelin turvallisuusjärjestöt Shin Bet ja poliisi asettivat rajoituksia liikenteelle joillekin vanhan kaupungin kaduille sekä kielsivät
pääsyn sinne muilta, paitsi siellä asuvilta.
TV-2:n mukaan poliisi pidätti joitakin wagfin virkailijoita Temppeli-vuorella epäillen heidän osallistuneen aseiden salakuljettamiseen Vuorelle. Wagfin johtava virkailija kertoi Maan uutistoimistolle, että poliisi pidätti kaikki 58 toimitsijaa, jotka olivat Vuorella tapahtumahetkellä, mutta päästi useimmat heistä vapaaksi kuulusteltuaan heitä etenkin, onko heillä videoita tapauksesta.
Netanyahu aikoo kieltää sekä arabi- että juutalaiskansan-edustajien pääsyn Temppelivuorelle, jonka oli määrä joka tapauksessa loppua kuun lopussa.
Israelin arabien Joint List puheenjohtaja Ayman Odeh varoitti TV-haastattelussa, että moskeijan sulkeminen voi kiihottaa kolmannen intifadan jatkumiseen. (Se on jo alkanut ns. puukko-intifadana). Abbasin johtama Fatah kehotti tiedotteessaan muslimeja kokoontumaan joukolla Temppelivuorelle, mitä voidaan pitää karkeana kiihotuksena ja kuin sytytyslangan sytyttämisenä valmiiseen räjähteeseen.

Puolustusministeri Avigdor Liberman syytti TV-2:n ohjelmassa "julkisuudessa esitettyjä villejä puheita osasyyllisiksi hyökkäykseen", mutta hän säästi suurimman kanuunansa Muslimiliikkeen pohjoisen haaran johtajalle Raed Salahille, jonka hän selitti olevan yhtä vaarallisen kuin Al-Qaidan ja IS:n johtajat.
Poliisin ja Shin Betin on joka tapauksessa mietittävä uudelleen se, onko viisasta pitää löysempää valvontaa muslimeja kohtaan, kuin mitä käytetään muita vierailijoita kohtaan Mughrabiportilla.
Pääministeri Netanyahun keskeinen iskulause näyttää olevan: "Nykyinen tasapainotila säilytetään vaikka väkisin".
Tasapainotila on kuitenkin muuttunut vuosien aikana täysin siitä, kun IDF:n joukot karkottivat Jordanian arabilegioonan joukot Temppelivuorelta. Monen vuoden ajan juutalaisilla oli vapaa pääsy Temppelivuorelle ja rukoilla siellä kenenkään estämättä. Nykysin wagfin virkailijat seuraavat jokaista Vuorelle noussutta tarkkaillen silmä kovana, josko joku rukoilee äänettömästi, tai huulet liikkuvat tuulessa. Tämä tapahtuu Jerusalemin poliisin myötävaikutuksella, jotka pidättävät jokaisen kirjoittamatonta sääntöä vastaan rikkoneen asettaen määräaikaisia pääsykieltoja. http://www.timesofisrael.com/jordan-king-condemns-temple-mount-attack-in-call-with-netanyahu/

03. UUTISIA LYHYESTI
• PA:n arabi 34-vuotias Ahmad Halil avasi tulen häntä pidättämään tulleita IDF:n sotilaita vastaan Nabi Salehissa. Poliisin mukaan Halil oli usein tulittanut ohi ajavasta autosta ohittamiaan autoilijoita. Näistä viimeisin oli lauantaina tehty drive-by tulitus Ateret juutalaiskylän lähellä, missä arabikuljettaja haavoittui - tosin lievästi. Halil oli armeijan tiedottajan mukaan tulittanut IDF:n tukikohtaa lähellä Nabi Salehia, missä onneksi kukaan ei haavoittunut.
Sotilaat löysivät tukikohdan läheltä kaksi tyhjää kiväärin hylsyä.
Armeijan sotilaat tekivät yön aikana ratsian Nabi Salehiin, piirittivät asunnon, jossa epäilty Ahmad Halil asui. Tämä kuitenkin hapuili kotitekoista kivääriään aloittaakseen tulituksen, mutta sotilaat ampuivat häntä kuolettavasti sekä haavoittivat toista arabia lievästi. Hänelle annettiin ensiapu paikan päällä.
Toinen verinen yhteenotto IDF:n sotilaitten ja PA:n arabien välillä tapahtui Jerusalemin eteläpuolella sijaitsevassa pakolaisleirissä, jonne IDF teki ratsian perjantaina. Leiri sijaitsee lähellä Betlehemiä. Leirin arabit alkoivat kivittää sotilaita suurilla kivilohkareilla ja petrolipommeilla. Sotilaat vastasivat siihen kovilla patruunoilla poistaakseen heitä vastaan kohdistetun uhan. http://www.timesofisrael.com/idf-palestinian-gunman-killed-during-west-bank-arrest/
• Wagfin virkailijat protestoivat lauantaina edellispäivänä Temppelivuorella 3 arabin suorittaman verisen hyökkäyksen jälkeen syyttäen, että "Israel oli ottanut koko Vuoren hallintaansa", mihin sillä on täysi oikeus, sillä omistusoikeus on Israelilla. "Meillä ei ole enää mitään valvontaa siunatussa Al-Aksassa, sillä Israelin turvallisuusjoukot tekevät mitä haluavat – saastuttaen ja tuhoten" valitti korkea wagfin virkailija Abdel Azim Salhab lehdistötilaisuudessa.
Jerusalemin poliisikomentaja Yoram Halevi totesi: "Israelin turvallisuustarkastukset suoritettiin wagfin opastuksella, joten kukaan ei voi syyttää meitä tuhosta, mitä ei ole tapahtunut". Heprealaisen median mukaan poliisit suorittivat tarkastuksia uskonnollisissa ja hallinto-rakennuksissa etsiessään laittomia aseita sekä pyrkien jäljittämään, miten niitä oli salakuljetettu Vuorelle.
Netanyahun vakuutukset tasapainotilan säilyttämisestä ja Vuoren nopeasta avaamisesta kaikuivat kuitenkin kuuroille korville arabimaailmassa, joka käyttää jokaista tilaisuutta hyväkseen syyttääkseen Israelia maailmalla. http://www.timesofisrael.com/waqf-says-israel-has-completely-taken-control-of-temple-mount/
• TURKIN yksinvaltias ja maataan islamilaiseksi sulttaani-kunnaksi kehittävä presidentti Recep Taiyyip Erdogan häntä vastaan tehdyn epäonnistuneen vallan-kaappausyrityksen vuosipäivänä varoiti "leikkaavansa pään pois jokaiselta petturilta, joka uskaltaa nousta häntä vastaan". Turkin virkailijat ovat julistaneet 16.07.päivän kansalliseksi vapaa-päiväksi demokratian ja yhteyden kunniaksi. Erdogan osallistui parlamentin erityisistuntoon Ankarassa, puhui massatilaisuudessa Istanbulissa ja palaa pääkaupunkiin osallistuakseen uusiin tilaisuuksiin ennen aamunkoittoa. Puhuessaan Istanbulissa lähellä paikkaa, jossa useimmat taistelut käytiin, tuhansille kuulijoille Bosphorus-sillan kupeessa, Erdogan sanoi harkitsevansa kuoleman-tuomion ottamista käyttöön, mikä tulisi entistäkin enemmän etäännyttämään Turkkia länsimaista. Tämä tuomiomuoto poistettiin Turkissa 2004 maan pyrkiessä osoittautumaan kelvolliseksi EU:n jäseneksi. Erdogan esitti vaatimuksen, että vallankaappaus-yrityksestä tuomitut tulee pukea yhteneväiseen asuun, kuten Guantanamo Bayn vangit, paljastaen sitten taistelujen uhrien muistolaatan. http://www.timesofisrael.com/marking-coup-defeat-erdogan-vows-to-chop-off-traitors-heads/
• Ranskan tuore, roomalaisen Apollo-sodanjumalan kaapua havitteleva presidentti Emmanuel Macron haluaa levittää ulkomaanasioihin puuttumistaan sekaantumalla Qatarin kriisiin, jossa hän kehottaa lopettamaan rangaistustoimet Qataria vastaan. Arabimaat Saudi Arabia, Egypti, Bahrain ja UAE ovat kuitenkin vakaasti päättäneet jatkaa painostus-toimia, kunnes Qatar taipuu heidän 13 vaatimukseensa. Qatarin läheisin tukija Iran toimittaa sille ruokatarpeita ja kaikkea muutakin, mitä sheikin kansalaiset vaativat. http://www.timesofisrael.com/france-wades-into-qatar-row-urges-end-to-punitive-measures/
• Maailma menköön menojaan ja Israel Temppelivuorineen sen kanssa, se ei näytä letkauttavan hetkeäkään Tel Avivin villiä kesäelämää, mistä yhtenä osoituksena on Guns N`Roses kihisevän hehkuva ohjelma 62 000 fanilleen. Yksi Israelin suurimmista konserteista koskaan kesti 3 tuntia. Yksi humaltunut nainen haavoittui pahoin pyrkiessään kiipeämään lavalle, 65 ihmistä hoidettiin dehydraation vuoksi heiluttuaan musiikin ryhmien tahdissa illallakin vielä kuumassa säässä, vaikka meri lainehtii vieressä. Show alkoi täsmälleen 20 00 johtajien vaatiessa ennalta sovitun 20 30 alkamishetken siirtämistä. 62 000 kuuntelijaa ja osallistujaa hehkuivat kilpaa kuuman ilta-auringon viimeisten säteitten kanssa illan tummetessa yöksi kaupungissa, joka ei koskaan nuku, ei yöllä eikä päivällä, kuten väitetään. http://www.timesofisrael.com/in-balmy-tel-aviv-guns-n-roses-bring-sizzling-show-to-62000-fans/

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 25 -35; Tiberias 29 -42; Suolameri 34 -44; Eilat 31 -43 +C-astetta. Helteinen ja aurinkoinen sää jatkuu huomenna ja ehkä sen jälkeenkin, jopa kuukauden, kuten jotkut ennustavat.
Seattlen asukkaat odottavat taas kerran kauhulla 3 tuuman mittaisten kannibal-sirkkojen invaasiota itärajansa yli. Niiden sikiäminen massoittain on syklistä, noudattaen määrättyä järjestystä, ainakin aiemmin on noudattanut. Niillä ei ole siipiä, mutta jalkoja riittää kiipeämään kaikkeen vihantaan, erityisesti pelloilla lainehtivaan viljaan. Ne ovat vaarallisia autoilijoille, jotka voivat tietämättään joutua sirkkaparven sisään. Kaupungeissa ne ruhjoutuessaan kadulle tekevät kadut liukkaiksi kuin jäänpinta aiheuttaen kolareita ja jalankulkijoitten kaatumisia. Niitä kutsutaan jostain syystä myös mormoni-sirkoiksi. http://m.seattlepi.com/local/environment/article/Run-for-your-lives-Mormon-crickets-are-coming-11289414.php