PERJANTAI 27.12.2017

PERJANTAI 29.12.2017
01. PERJANTAIPÄIVÄ alkaa sumuisena ja suhteellisen viileänä lämpötilan ollessa 8 astetta, mutta joka keskipäivällä noussee 12 asteen tienoille. Taivas on harmaa ja pilvinen ja jatkunee ainakin parin seuraavan päivän aikana. Sateita ei kuitenkaan luvata, vaikka ihmiset rukoilivat eilen Kotelilla sadetta, sillä tilanne alkaa olla kriittinen. Maaperä kuivuu ja pohjaveden suolapitoisuus kasvaa määrään, joka estää sen käytön juoma-vetenä. Käydessämme eilen Beit Elissä havaitsimme, että ensimmäinen pähkinä-pensas yrittää seurata sisäistä kelloaan ja oli avannut muutamia kukkia, mutta harvassa.

02. Arutz Sheva kertoo artikkelissaan, että EU on Israelin hallituksen torkkuessa hyväksynyt sopimuksen, joka nostaa PA:n asemaa ja antaa sille oikeuden osallistua päätöksen tekoon, jolla EU rahoittaa projekteja Juudeassa ja Samariassa, Golanilla sekä Jerusalemin itäosassa.

Artikkelin mukaan useat hallituksen ministerit olivat hämmästyneitä todetessaan tällä viikolla, että EU:n kanssa oli alle-kirjoitettu sopimus, joka voi muuttaa merkittävästi Israelin ja PA/PLO:n välisiä suhteita kertomatta, kuka sen allekirjoitti.
Sopimus on nimeltään "Rajat ylittävä yhteistoimintaohjelma Välimeren alueella". Ohjelman päämääränä on rahoittaa kymmenien miljoonia E maksavia projekteja 14 EU:n ulkopuolisen maan alueilla Lähi-Idässä mukaan lukien Israel ja PA/PLO, jolle on annettu poliittisen yhteisön asema.
Sopimuksessa todetaan, ettei Israel voi osallistua päätöksentekoon Juudeaa, Samariaa, Jerusalemin itäosaa sekä Golanin ylänköä koskevissa projekteissa. PA/PLO voi sen sijaan nauttii etuoikeudesta, jota sillä ei aiemmin ollut voidessaan osallistua rahoitus-päätöksen tekoon ilman verukkeita sekä alueilla, jotka ovat sen täydessä valvonnassa, että myös Juudean, Samarian, Jerusalemin itäosan, että Golanin kukkuloilla.
EU:n sopimus antaa siten PA/PLO:lle oikeuden vastoin Oslon sopimusta päättää rakentamisesta ja sen rahoituksesta ilman Israelin väliintuloa myös C-alueilla, jotka ovat Israelin täydessä siviili- ja sotilasvalvonnassa.
Sopimuksen liitteenä on pitkä lista kohteista, joille PA/PLO voi hakea EU:n rahoitusta. Esimerkkeinä mainitaan Sebastian alue "Palestiinan perinnekohteena", jolla Israel on vahvistanut valvontaansa, sekä Jerusalemin vanhan osan yksi portti, joka kaiken järjen mukaan kuuluu yksin Israelille.

Israelin hallitus on vaikeassa välikädessä, sillä ministereille annettiin viikko aikaa esittää varauksensa sopimuksesta ennen sen allekirjoitusta, ja vain yksi ministeri, Miri Regev, esitti varauksia siihen muiden nukkuessa. Ministerit saivat maanantaina tiedon sopimuksen allekirjoittamisesta. He saivat tietää, että siihen kuuluu kohta, joka jättää määrittelemättä Israelin rajat perustuen EU:n kanssa solmittuun "Horizon 20" sopimuksen, jonka Israel allekirjoitti 1967. Artikkelissa todetaan, että sopimuksen hyväksymistä tukivat talous-, sisä- ja oikeusministeriöt, jotka eivät olleet ajoissa perehtyneet kunnolla sopimuksen sisältöön, kuten usein tapahtuu.
Yesha-neuvosto lähetti Yeshan Knessetin painostusryhmän kanssa kirjeen pää-ministerille todeten, että sopimus boikotoi useita alueita Israelissa sekä erityisen raskaasti Jerusalemia, Juudeaa ja Samaraa sekä Jordanin laaksoa. Sitäkin vaarallisempi on se, että sopimus antaa PA/PLO:lle oikeuden suunnitella ja toteuttaa projekteja juutalaisen kansan kotimaassa ulkopuolisen tuen vahvistamana. Sopimuksen mukaan Israel ei voi toteuttaa omia projektejaan noilla alueilla, mutta se on velvollinen valvomaan PA/PLO:n projekteja. EU ja PA/PLO ovat jo sopineet useiden projektien toteuttamisesta C-alueilla vastoin Israelin lupaa, joille EU-sopimus antaa oikeutuksen.
PA/PLO näyttää toteuttaneen EU:n avulla vanhanaikaisen, jonka peruuttaminen tässä vaiheessa voi olla mahdoton. Pääministeri voisi ottaa sopimuksen uuteen käsittelyyn, mitä asiantuntijat pitävät vaikeana, koska se todistaisi hallituksen osasyylliseksi. Sitä ei ilmeisesti käsitelty hallituksen istunnossa, vaan pääministeri hyväksyi sen hiljaisesti. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/239937,
03. Israelin päätös erota UNESCO:sta 2017 aikana päättyi nolosti, sillä hallituksen oikeuttama lähettiläs, jonka oli määrä ojentaa virallinen eroamispäätös UNESCO:n Pariisin päämajassa, kolkutteli lukituille oville. YK:n kulttuurijärjestö oli päättänyt pitää pidennetyn joululoman toiseen päivään tammikuuta 2018 saakka.
Lähettiläs Shama-HaCohen vakuutti ojentavansa päätöksen erosta vaikka kiipeämällä teräsaidan yli, jos on tarpeen.
Pääministeri Netanyahu valtuutti Israelin UNESCO:n lähettilään Carmel Shama-HaCohenin ojentamaan virallinen eroamis-päätöksen UNESCO:n virkailijoille esittäen pääasialliseksi syyksi järjestön kohtuuttoman yksipuolisen syrjinnän Israelia kohtaan.
Israelin olisi pitänyt jättää eropäätöksensä UNESCO:n pääsihteerille vuosi ennen sen toteutumista vuonna 2018 lopussa.
Shama HaCohen vakuuttaa, että kirje on lähetetty ajoissa, ja se tultaneen silti hyväksymään, koska se on allekirjoitettu hyvissä ajoin ennen vuoden 2017 loppua. https://www.timesofisrael.com/israel-withdrawal-runs-into-obstacles-with-unesco-closed-for-holidays/,

04. ToI:n julkaisemassa Ron Kampeasin laatimassa artikkelissa pohditaan rauhan-prosessin tilaa ja pyritään selvittämään, mitä mahdollisuuksia Jared Kushnerin johtamalla tiimillä on edetä neuvotteluihin Israelin ja PA/PLO:n välillä. Artikkelissa todetaan, että Trumpin nimittämä erityislähettiläs Lähi-Idässä Jason Greenblatt oli outo valinta tehtävään, jossa hänellä ei ollut kokemusta, mutta monet epäilijät ovat joutuneet tunnustamaan hänen erikoiskykynsä kuunnella jokaisen asiaan liittyvän mielipiteitä ilman ennakkokäsityksiä. Greenblatt, joka on Daniel Friedmanin tavoin ortodoksijuutalainen ja toimi myös Trumpin asianajajana ennen hänen nousuaan USA:n presidentiksi, toteuttaa Mossadin entisen johtajan Tamir Pardon huomiota, että lopultakin rauhansopimus saa voimansa kahden kansan keskeisestä hyväksymisestä, eikä hallitusten välisistä sopimuksista.

Juudean ja Samarian juutalaisyhteisön jäsenet tunnustavat, että heitä on kuultu, ja samaa tunnustavat palestiinalaiset huolimatta heidän johtajiensa Trumpin hallitusta syyttävistä lausunnoista. PA/PLO:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas kielsi järjestön jäseniä keskustelemasta Trumpin tiimin jäsenten kanssa, eikä halunnut tavata varapresidentti Mike Penceä tämän Israelin vierailun aikana, joka siirrettiin kongressin äänestysten vuoksi tammikuun puoliväliin.

Abbas sai hyvän verukkeen tyhmänrohkealle käyttäytymiselleen Trumpin tunnustaessa Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi, mikä on vain todellisuuden huomioiminen. USA:n lähetystön muutto Tel Avivista Jerusalemiin oli toinen Abbasia karsastava aihe, vaikka sen toteuttaminen vienee vuosia. Todellisuudessa USA on ainoa valtio, jolla on todellisia mahdollisuuksia toimia välittäjänä, jonka myös Saudi Arabian kuningas Salman totesi. Kiina ja Venäjä ovat muukalaisia, eikä Turkki ole sen parempi presidentti Erdoganin haaveillessa globaalin kalifikunnan kalifista. Toiseksi Iran rohkaisee Hamasia Gazassa luvaten antaa kaiken tukensa Jerusalemin vapauttamiseksi Israelin miehityksestä, kuten se sanoo. Gazan kysymys on vaikea ongelma, eikä Israel luota PA/PLO:n kykyyn valvoa sen toimia Juudeassa ja Samariassa, jos sovittelu Hamasin ja PA/PLO:n välillä onnistuu. USA:n tiimi onkin avoin uusille luoville ratkaisuille, joista äskettäin julkistettu suunnitelma "Palestiinan valtiosta Gazassa ja Siinaissa" on yksi ja ehkä toteuttamiskelvollisin, mutta se edellyttää luovaa ajattelua kaikilta tahoilta. https://www.timesofisrael.com/an-unlikely-negotiator-jason-greenblatt-is-pushing-ahead-by-listening-up/,

05. TV-10 raportoi salaisesta sopimuksesta, jonka USA:n ja Israelin kansalliset turvallisuus-johtajat allekirjoittivat Valkoisessa Talossa joulukuun 12. päivänä 2017.
Aiesopimus on pitkälle ulottuva yhteinen sopimus, jolla osapuolet sopivat täydellisestä yhteistyöstä uhkaa vastaan, mikä muodostuu Iranin ydinase- ja ohjusohjelmasta, sekä muista Israelia uhkaavista Iranin toimista.
TV-10 raportoi torstaina, että sopimus oli tulos tiiviistä keskusteluista Israelin ja USA:n tiedustelu- ja puolustusjärjestöjen johtavien turvallisuus-neuvonantajien kesken, USA:n puolesta H R McMaster ja Israelin puolesta Meir Ben-Shabbat.
Virkailijat sanoivat sopimuksen toteuttavan käytännössä sen, mitä presidentti Trump totesi puheessaan 13.marraskuuta, jossa hän kieltäytyi tunnustamasta Iranin noudattavan sopimusehtoja sen ydinteollisuudesta.
USA ja Israel sopivat yhteisten tiimien perustamiseksi Iranin taholta nousevien uhkien käsittelemiseksi.
Yksi tiimi käsittelee Iranin toimia Syyriassa ja sen Hizbullahille antamaa tukea.
Toinen käsittelee diplomaattisia ja tiedustelu-toimintoja Iranin ydinasehaaveiden toteutumiseksi.
Kolmas käsittelee Iranin ballististen ohjusten rakentamista ja toimivan ohjusjärjestelmän rakentamista Syyriassa ja Libanonissa.
Neljäs tiimi valvoo valmistautumista Iranin ja Hizbullahin aiheuttaman konfliktin kiihtymisen varalta. Sopimuksella uskotaan olevan merkittävä vaikutus Israelin turvallisuuteen. https://www.timesofisrael.com/report-us-israel-sign-secret-pact-to-tackle-iran-nuclear-and-missile-threat/

06. UUTISIA LYHYESTI
• USA:n Israelin lähetti Daniel Ftiedman reagoi voimakkaasti PA/PLO:n puheen-johtajan Mahmoud Abbasin antamiin USA:n presidentti Donald Trumpia Jerusalemin asemaa koskevaan lausuntoon Israelin pääkaupunkina. Friedman sanoi: "Muutamat palestiinalaisten julkistamasta retoriikasta ovat rumia ja rasistisia". Hän totesi PA:n arabien reaktioiden olevan emotionaalisia ja epäonneksi yliampuvia lisäten, että Trump totesi vain sen, mikä on todellisuutta määrittelemättä Israelin itsenäisyyttä Jerusalemin kuntarajojen sisällä. Hän vetosi järkeen todeten, ettei Israel hyväksy ketään muuta välittäjää USA:n rinnalle, jolla yksin on tarvittava uskottavuus edistää rauhanprosessia lopullisen rauhan saavuttamiseksi. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/US-envoy-Palestinian-reaction-to-Trump-announcement-is-ugly-antisemitic-520277,
• Iranin tukemien shia-militaristien johtaja Al Hajj Hamza vieraili Israelin ja Libanonin välisellä rajalla. Hän on Hizbullahin kanssa liitossa oleva Liwa Al-Bakir ryhmän komentaja. Al-Bakir on Iranin vallankumouskaartin kouluttama militia ryhmä. Sitä komentaa hänen veljensä Al-Hajj al-Khalid. Ryhmä on yksi tärkeimmistä shia-yksiköistä Syyriassa.
Hamza on toinen korkes shia-sotilasjohtaja, joka vieraili Libanonin Israelin vastaisen rajan tuntumassa, eivätkä he varmaan olleet pyhiin-vaellusmatkalla, sotaa he suunnittelevat. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/US-envoy-Palestinian-reaction-to-Trump-announcement-is-ugly-antisemitic-520277
• Poliisi on kuulustellut Netanyahua ainakin 6 kertaa, mutta ei ole toistaiseksi julkistanut syytettä häntä vastaan. Ehkä tuore laki epäilyttää heitä, joka kieltää poliisin oikeuden syyttää. http://www.jpost.com/Israel-News/Did-the-Police-Recommendations-Law-protect-Netanyahu-521348
• Kansainvälinen media, EU ja monet arabimaat katsovat Israelin miehittäneen Juudean ja Samarian Kuuden päivän sodassa 1967, mutta todellisuudessa Israel vapautti nuo alueet Jordanian miehityksestä vuodesta 1948 lähtien. Israelin poliittista johtoa voidaan syyttää pelkuruudesta, ettei se ole tukenut tätä selvää tosiasiaa eikä tunkenut sitä kieltäjien kurkusta alas, sillä koko alue Jordan joesta Välimereen kuului kansainliiton 1922 hyväksymään mandaattiin, joka annettiin Englannin vastuulle juutalaisen kotimaan perustamiseksi. Kulttuuriministeri Miri Regev on nostanut tämän kysymyksen esiin. USA:n lähettiläs Daniel Friedman vaatii USA:n ulkoministeriötä pudottamaan pois terminologiastaan Israel miehitys-valtana, mutta ulkoministeriö vastustaa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/239996,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 08 -17; Tiberias 13 -25; Suolameri 15 -23, .Eilat 13 -26, +C-astetta. Huomenna hiukan viilenee, puolipilvisyys jatkuu ilman sateita.






Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019