Friday, August 25, 2017

PERJANTAI 25.08.2017

PERJANTAI 25.08.2017
01. Presidentti Trumpin nimittämä neuvottelutiimi matkusti keskiviikkona Egyptistä Israeliin ja tapasi eilen sekä pääministeri Netanyahun, että PA/PLO:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin, kunkin erikseen.
Netanayahu ilmaisi optimisminsa neuvotteluista.

Eilen liikkui internetissä tietoja, joiden mukaan PA harkitsee romuttavansa koko korruptoituneen ja vararikon partaalla heiluvan hallintonsa ja ojentavansa avaimet Israelille.
Abbas on käyttänyt samaa taktiikkaa useasti aiemminkin vain kiristääkseen länneltä myötätuntoa ja myönnytyksiä.
Samaan aikaan Abbas esitti epäilyksiä Trumpin hallituksen kyvystä johtaa rauhankeskusteluja, koska "Valkoinen Talo on kaaoksessa", kuten hän sanoi. Aiemmat keskustelut Abbasin tiimin ja Kushnerin johtaman tiimin välillä ovat päättyneet ilman tulosta löytämättä yhteistä johtolankaa Abbasin epäillessä USA:n tiimin suosivan yksipuolisesti Israelia.
Eilen torstaina Ramallahissa pidetyssä neuvottelussa Kushnerin tiimin ja PA:n tiimin välillä Abbas oli alkanut rivetä aiemmasta skeptisismistään tunnustaen, että ehkä "fanal deal", lopullinen sopimus, on sittenkin saavutettavissa, kuten Wafa raportoi.

Tarkkailijat ovat huomioineet, ettei neuvottelujen jälkeen julkisuuteen vuotaneissa raporteissa edes mainita kahden valtion periaatetta, jonka tunnustamista Abbas on vaatinut Trumpilta. Presidentti Trump selitti, että myöntäessään sen hän ottaisi kantaa keskeneräiseen kysymykseen, eikä hän halua tehdä sitä.
Abbasin tiimi antoi seuravanlaisen lausunnon:
"Me vahvistamme, että tämä USA:n lähetystö työskentelee rauhan hyväksi, ja me ponnistelemme sen kanssa saavuttaaksemme pikaisesti Trumpin kutsuman rauhan-sopimuksen" kuten PA:n uutistoimisto Wafa raportoi.

Kushner ei Wafan mukaan maininnut kahden valtion periaatetta, vaan antoi epäselviä toiveita rauhasta tulevaisuudessa.
"Presidentti Trump on hyvin optimistinen ja toivoo parempaa
tulevaisuutta sekä Palestiinan että Israelin kansalle" Kushner
aseteli sanansa Wafan mukaan. "Toivomme voivamme työskennellä ja elää yhdessä monien vuosien ajan saadaksemme paljon paremman elämän. Washington lähetti meidät keskustelemaan hyvin tärkeästä aiheesta – rauhanomaisista suhteista koko alueen maiden välillä".

PA/PLO:n ulkoministeri Riyad Malki totesi "Palestiinan ääni" radio-ohjelmassa, että "USA:n tiimin odotettiin tuovan mukanaan vastauksia PA/PLO:n johdon esittämiin kysymyksiin, etenkin USA:n kannasta kahden valtion ratkaisuun ja Palestiinan valtion perustamisesta 1967 sotaa edeltävien aselepolinjojen mukaan". Hän totesi, että vastaukset näihin kysymyksiin selvittäisivät PA:n arabeille, onko olemassa "historiallinen tilaisuus, joka mahdollistaisi rauhanprosessin jatkumisen, ja johtaisi Israelin miehityksen lopettamiseen, vai ovatko nämä vierailut vain ajan haaskausta". Arabipropagandan tulkinnan mukaan koko alue Jordanjoesta Välimereen on miehitettyä arabialuetta.

Torstaina merkittävä PLO:n virkailija Ahmed Majdalani, joka on lähellä Abbasin näkökantaa, totesi, että yksi vaihtoehto - jos sopimusta ei saada aikaan – on PA:n hajottaminen. Abbas on usein aiemminkin vihjannut samaan mahdollisuuteen. Samalla Majdalani esitti, että PA/PLO voisi yksipuolisesti julistaa Palestiinan valtion perustetuksi. Hän sanoi näiden vaihtoehtojen nousseen esille, koska "Amerikan hallitus ei ole esittänyt tähän mennessä omaa aloitettaan Israelin jatkaessa setlementti-toimintaa kieltäytyen noudattamasta allekirjoittamiaan sopimuksia".
Abbas sanoi Ramallahissa vierailevalle vasemmistodelegaatiolle, "ettei hän edes tiedä, että he toimivat kanssamme, koska koko Valkoisen Talon hallitus on kaaoksessa". Hän sanoi että huolimatta yli 20 tapaamisesta USA:n virkailijoiden kanssa hän ei vieläkään tiedä, mikä Trumpin strategia on.

USA:n rauhantiimin vieraillessa Ramallahissa kymmenittäin arabeja osoitti mieltään kaupungissa syyttäen, että USA suosii Israelia. He huusivat iskulauseita ja polttivat USA:n ja Israelin lippuja ja johtajien kuvia. Eräässä piirretyssä karikatyyrissä Kushner esitettiin Israelin lippuun sonnustautuneen Ivanka Trumpin pitämässä talutushihnassa. Tekstiosassa todetaan: "Kushner on koiramme" kansan toistaessa: "Tel Avisissa toimiva Amerikan koira ei ole tervetullut".

Ennen Abbasin tapaamista Kushner tapasi Netanyahun Tel Avivissa. Netanyahu ilmaisi ilonsa delegaation vierailusta, jota hän pitää "merkkinä suuresta liittosuhteesta maitten välillä sekä suurista päämääristä, jotka ohjaavat toimiamme". Hän sanoi uskovansa, että "rauha on kättemme ulottuvilla".
Kushner vakuutti samoin Israelin ja Amerikan suhteiden lujuutta samalla kiittäen Netanyahua hänen johtamistaidostaan ja yhteistoiminnasta. Hän vakuutti, että "presidentti Trump on hyvin vakavasti päättänyt pyrkiä ratkaisun löytämiseen, joka pystyisi tuomaan menestyksen ja rauhan kaikille alueen kansoille". http://www.timesofisrael.com/putting-skepticism-on-hold-abbas-backs-us-peace-push-in-kushner-meeting/

02. PA/PLO:n puheenjohtaja Mahmmud Abbas sanoi Ramallahissa vierailevalle USA:n neuvottelutiimille, ettei hän koskaan tule luopumaan palkkioiden (stipendien) maksamisesta terroristien omaisille, vaikka se maksaisi hänelle hänen asemansa.
Hän sanoi eräässä puheessaan, että maksetut erät tullaan merkitsemään tilikirjoissa sosiaalimaksuiksi, minkä pitäisi tyydyttää ulkomaisyen lahjoittajien vaatimukset.
USA:n senaatti hyväksyi muutama päivä sitten ns. Taylor Force Act lain, jonka mukaan USA:n hallitus voi vähentää tai poistaa avustukset järjestöille, jotka tukevat terrorismia. PA maksaa n. puolet, n. 365 miljoonaa USD vuoden alusta lähtien, länsimaista saamistaan avustuksista terroristeille.

"En aio luopua palkkojen maksamisesta vankien ja marttyyrien omaisille, vaikka sen seurauksena menettäisin asemani" Abbas uhosi. Miten hän sovittaa tämän esim Saudi Arabian voimistuneeseen kantaan taistella terrorismia vastaan poistamalla sen tulolähteet? Abbas asettuu samaan ruotuun Iranin kanssa, jota syytetään yhdestä pahimmista terrorismin rahoittajista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/234518

03. UUTISIA LYHYESTI
• Yk lahjoittaa 2.5 miljoonaa USD ihmisoikeusvaroista Gazaan välittömien tarpeiden kattamiseksi, joista sähkövirran hankkiminen on kiireisimpiä, YK:n inhimillisen avun ja kehityksen toimintojen koordinaattori Robert Piper sanoi lehdistötilaisuudessa torstaina. Lausunnossa todetaan, että avustus tulee vahvistamaan YK:n hätäpolttoaine- operaatiota, joka toimittaa polttoainetta ensi sijassa generaattoreille operaation jatkumiseksi 190 kriittisissä terveys-, vesi- ja viemäröinti-installaatioissa. Varoista maksetaan myös välttämättömiä lääkintätarvikkeita, aurinkopaneeleita, käteisavustuksia sekä maatalouden tarvikkeita, joiden tarkoituksena on parantaa ruuan
turvallisuutta ja vähentää ruokatuotannon kustannuksia
2 200 pienfarmareille, jotka saavat kasteluvetensä pienkaivoista.
PA/PLO:n puheenjohtaja on lisännyt Gazan talouden kiristämistä saadakseen Hamasin luopumaan vallasta.
Heinäkuussa YK tiedotti inhimillisille liittolaisilleen kiireisimmästä puuttumisesta käsissä olevaan kriisiin toimittamalla 25 miljoonaa USD päivässä, joka on vain 30 % tarvittavien avustusten kokonaismäärästä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/234511
• Regacvim-järjestö, joka työskentelee varmistaakseen laillisen, vastuullisen ja ympäristöystävällisen Israelin kansallisen maaomaisuuden käytön. kehottaa organisoimaan uudelleen siviilihallinnon, joka valvoo Juudean ja Samarian alueita. Järjestön asianajaja Bpaz Arzi sanoo Arutz Shevan haastattelussa, että on olemassa selvä diskriminointi tavassa, miten rakennuslakia sovelletaan israelilaisiin omistajiin ja arabiomistajiin. Siviilihallinto ei tuhoa laittomia rakennuksia arabikaupungeissa. Niitä on
kertynyt vuosien aikana kaikkialla Juudeassa ja Samariassa.
C-alueilla yksistään niitä on 20 000. Juutalaisilla on oikeus asua vain C-alueilla. A-alueet ovat PA:n täydessä hallinnassa; B-alueilla Israel vastaa turvallisuudesta, arabit siviilihallinnosta. Arzi mainitsi erikseen Maale Adumimin lähellä sijaitsevat alueet, joille Israelin vasemmisto EU:n taloustuella rakentaa laittomia asuintaloja ja jopa kouluja C-alueille ilman lupia. Arzi sanoo, että tämä on tarkoituksellista valtion maan varastamista todisteiden saamiseksi tulevia rauhanneuvotteluja varten. Aamun JP kertoi lehdessään IDF:n tuhonneen 2 kouluparakkia Negevissä, jotka oli rakennettu EU:n tuella. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/234515
• Israelin entinen pääministeri ja nyt politiikasta luopunut Ehud Barak taitaa suunnitella uutta paluuta, päätelleen hallitusta hyvin kriittisesti käsittelevistä artikkeleistaan. Torstaina julkaistussa artikkelissaan Barak hyökkää pääministeri Netanyhau vastaan. Puhuessaan Kol Barama radioasemalla hän vastasi kysymyksen vasemmiston viikoittaisista mielenosoituksista Petah Tikvassa oikeuskansleri Avichai Mandelbittiä vastaan: "Myös minua vastaan osoitetaan mieltä. Kansalla on oikeus esittää mieli-pidettään. Se on hyvä ja korkein oikeus tulee sitä". Hän kritisoi Netanyahun matkaa Sochiin taivuttaakseen Putinin mielipiteen, mikä ei onnistu. "Sanon suoraan, että oli mahdollisuus tehdä paljon enemmän. Bibi meni Sochiin kuin kerjäläinen. Putin ei muuta politiikkaansa asiassa eikä Trump myöskään puuttunut siihen. Sunnivaltioilla on ollut esillä poliittinen aloite 2 vuoden ajan, eikä mitään ole tehty". Hän kielsi paluunsa politiikkaan, mutta se voi muuttua. Hän muistutti, että se oli Netayahu, joka antoi osia Hebronista arabeille. Samalla hän syyttää hallituksen vaarantavan maan turvallisuuden antamalla "setlerien" rakentaa Juudeassa ja Samariassa. Netanyhu pettää kansaa johtaessaan maata yhden valtion periaatteen mukaan, mutta neuvottelee silti kahden valtion periaatteesta, Barak syyttää. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/234508
• Netanyahu johtaman Likudin sisällä on syntymässä uusi nuorten likudilaisten kapinallinen ryhmittymä, joka hallitus-yhteistyön puheenjohtajan David Bitanin mukaan tähtää Netanyahun valtakauden lopettamiseen ja vallan kaappaamiseen. Bitan sanoi lausunnossaan, että henkilö, joka pyrkii puolueen jäseneksi ainoana pyrkimyksenään muuttaa puolue ja vahingoittaakseen sitä, on rikollinen. Pääministeri Netanyahu joutuu yhä uudestaan ja uudella innolla taistelemaan häntä ja hänen perhettään vastaan nostettuja syytöksiä vastaan, joita myös polisi tutkii. Miten hän pystyy kaiken sen keskellä keskittymään vaikeisiin sisä- ja ulkopuolisiin kysymyksiin, on vaikea ymmärtää. http://www.timesofisrael.com/rebellious-new-likudniks-are-crashing-netanyahus-party/
• Poliisi esti palestiinalaisia menemästä Temppelivuorelle koulun oppikirjojen kanssa. Opiskelijoille sanottiin, etteivät opiskelijat saa viedä oppikirjoja mukanaan, koska kiihottavan kirjallisuuden vienti Vuorelle on kielletty. Watan mukaan Al-Qaida yläasteen opiskelijapojat estettiin menemästä Vuorelle ja siellä olevaan kouluunsa. http://www.timesofisrael.com/police-bar-palestinian-textbooks-from-temple-mount-school/
SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 20 -33: Tiberias 26 -41; Suolameri 28 -40; Eilat 29 -41 +C-astetta. Huomenna lämpötilat ovat samat kuin tänään.

No comments: