Sunday, July 16, 2017

SUNNUNTAI 16.07.2017

SUNNUNTAI 16.06.2017
01. ISRAELIN media pyrkii selvittelemään perjantaina Temppeli-vuorella tapahtuneen tulituksen taustoja tiedostaen samalla, että siinä liikutaan hyvin tulenaralla tantereella. Toiseksi mediassa on jatkuvia ja yhä vaativammassa sävyssä esitettyjä mielipiteitä, että Israelin on korkea aika tutkia uudelleen Temppelivuorta koskevat järjestelyt ja sopimukset, mikä on osa laajempaa vaatimusta, että Israelin tulee vihdoinkin hyödyntää vuosien aikana arabimaista ja PA/PLO:n ja Hamasin arabeista saamansa voitot.

Times of Israel kertoo julkaisemassaan artikkelissa, että tulitus Pyhällä Vuorella on aiheuttanut suurta liikehdintää Umm Al-Fahmin kaupungissa, josta kolme arabimiestä, kaksi heistä 19
-vuotiaita, yksi 29-vuotias, olivat kotoisin ja kuuluivat samaan al-Jabarin sukuun. Heillä on sama nimi Muhammad al-Jabarin. Suvun johtajat ovat antaneet määräyksen, etteivät sen jäsenet saa puhua medialle ennen kuin surmattujen ruumiit on palautettu hautaamista varten. IDF:n omaksuman käytännön mukaan palauttamisen edellytyksenä on se, että suku suostuu siihen, että hautaustilaisuus tapahtuu ilman median osallistumista, eikä sitä käytetä väkivallan lietsomiseen.

ToI:n toimittajat ovat haastatelleet surmansa saaneitten työnantajia, etenkin paikallisen marketin omistajaa Muhammad Abdul Latifia, joka vakuuttaa: "Meillä on syvä viha sydämessämme hyökkäyksen johdosta". Hän ei usko, että Islamin Liikkeen pohjoinen haara on syyllinen. Hän mieluummin uskoo sen liittyvän maailmanlaajuiseen nuorison radikalisoitumiseen, mutta myös poliisin toimintaan, koska se on epäonnistunut laittomien aseiden leviämisen estämisessä etenkin arabiyhteisöissä, joissa väkivalta on kasvanut arabiväestöä uhkaavasti. "Aseita on enemmän kuin ennen Nashat Milhem Israelin arabikaupungissa tehtyä hyökkäystä tammikuun 1. päivänä 2016, jossa kolme ihmistä sai surmansa" hän sanoo jatkaen, että "poliisi vakuutti poistavansa hyvin tunnetun ilmiön laittomista aseista, mikä rehottaa arabi-kaupungeissa ja – kylissä". Latif katsoo, että poliisin päätös sulkea Al-Aksa moskeija oli väärä. Abdul Latif vakuuttaa kuitenkin uskovansa, kuten Muslimi Liikkeen johtaja Raed Salaf sanoo, että Al-Aksa on vaarassa radikaalien uskonnollisten juutalaisnuorten vuoksi, jotka pyrkivät jouduttamaan kolmannen Temppelin rakentamista Jerusalemin Temppelivuorelle.
Latif sanoo, että "Al-Aksan sulkeminen on kollektiivinen kuritus, mikä tulisi kohdistaa myös radikalisoituneisiin juutalaisnuoriin. Mitä meidän tulisi tehdä? Umm Al-Fahm on 60 000 asukkaan kaupunki, ja jokaisessa kaupungissa on myös radikaaleja".

02. JORDANIAN kuningas Abdullah II esitti vaatimuksen Al-Aksan avaamista välittömästi hyökkäyksen jälkeen, mihin Israel ei voinut suostua. Abdullah II samalla tuomitsi hyökkäyksen.
PETRA NEWS julkaiseman virallisen lausunnon mukaan "kuningas tuomitsi ne, jotka pyrkivät häiritsemään turvallisuutta ja tasapainoa, mikä aiheuttaa lisää vakivaltaa", viittauksena Israelin arabikansalaisiin.
Jordanian islamin asiain ministeri Wael Arabiyat vaati sunnuntaina moskeijan avaamista, koska "sen pitäminen kiinni on vaarallista ja ennen kokematonta". Lauantaina Muslimiveljeskunnan kiihottamat mielenosoittajat vaativat Ammanissa "Al-Aksa moskeijan vapauttamista". Islamsäätiön wagfin edustajat, joiden vastuulla on Temppelivuoren päivärutiinin valvonta, protestoivat kiivaasti Al-Aksan sulkemista vastaan aiheuttaen mielenosoituksia ja leviten Ammanista muihin arabimaihin.

PÄÄMINISTERI Netanyahu sanoi ennen matkaansa 5-päiväiselle vierailulle Pariisiin ja Budapestiin, että Temppelivuori avataan sunnuntaina jatkuen siitä tilanteiden mukaan. Hän lupasi, että Israel asentaa valvontakameroita pylväisiin Vuoren ulkopuolelle. Kamerat pystyvät välittämään jatkuvaa videokuvaa Vuoren tapahtumista. Toiseksi hän lupasi, että Temppelivuorelle johtavien porttien yhteyteen asetetaan metallinpaljastajia, ja uusia tarkastuspisteitä pystytetään vanhan kaupungin kaduille. Valvontakameroiden asentaminen oli ohjelmassa muutamia kuukausia sitten, mutta silloin muslimit hylkäsivät sen.
Israelin turvallisuusjärjestöt Shin Bet ja poliisi asettivat rajoituksia liikenteelle joillekin vanhan kaupungin kaduille sekä kielsivät
pääsyn sinne muilta, paitsi siellä asuvilta.
TV-2:n mukaan poliisi pidätti joitakin wagfin virkailijoita Temppeli-vuorella epäillen heidän osallistuneen aseiden salakuljettamiseen Vuorelle. Wagfin johtava virkailija kertoi Maan uutistoimistolle, että poliisi pidätti kaikki 58 toimitsijaa, jotka olivat Vuorella tapahtumahetkellä, mutta päästi useimmat heistä vapaaksi kuulusteltuaan heitä etenkin, onko heillä videoita tapauksesta.
Netanyahu aikoo kieltää sekä arabi- että juutalaiskansan-edustajien pääsyn Temppelivuorelle, jonka oli määrä joka tapauksessa loppua kuun lopussa.
Israelin arabien Joint List puheenjohtaja Ayman Odeh varoitti TV-haastattelussa, että moskeijan sulkeminen voi kiihottaa kolmannen intifadan jatkumiseen. (Se on jo alkanut ns. puukko-intifadana). Abbasin johtama Fatah kehotti tiedotteessaan muslimeja kokoontumaan joukolla Temppelivuorelle, mitä voidaan pitää karkeana kiihotuksena ja kuin sytytyslangan sytyttämisenä valmiiseen räjähteeseen.

Puolustusministeri Avigdor Liberman syytti TV-2:n ohjelmassa "julkisuudessa esitettyjä villejä puheita osasyyllisiksi hyökkäykseen", mutta hän säästi suurimman kanuunansa Muslimiliikkeen pohjoisen haaran johtajalle Raed Salahille, jonka hän selitti olevan yhtä vaarallisen kuin Al-Qaidan ja IS:n johtajat.
Poliisin ja Shin Betin on joka tapauksessa mietittävä uudelleen se, onko viisasta pitää löysempää valvontaa muslimeja kohtaan, kuin mitä käytetään muita vierailijoita kohtaan Mughrabiportilla.
Pääministeri Netanyahun keskeinen iskulause näyttää olevan: "Nykyinen tasapainotila säilytetään vaikka väkisin".
Tasapainotila on kuitenkin muuttunut vuosien aikana täysin siitä, kun IDF:n joukot karkottivat Jordanian arabilegioonan joukot Temppelivuorelta. Monen vuoden ajan juutalaisilla oli vapaa pääsy Temppelivuorelle ja rukoilla siellä kenenkään estämättä. Nykysin wagfin virkailijat seuraavat jokaista Vuorelle noussutta tarkkaillen silmä kovana, josko joku rukoilee äänettömästi, tai huulet liikkuvat tuulessa. Tämä tapahtuu Jerusalemin poliisin myötävaikutuksella, jotka pidättävät jokaisen kirjoittamatonta sääntöä vastaan rikkoneen asettaen määräaikaisia pääsykieltoja. http://www.timesofisrael.com/jordan-king-condemns-temple-mount-attack-in-call-with-netanyahu/

03. UUTISIA LYHYESTI
• PA:n arabi 34-vuotias Ahmad Halil avasi tulen häntä pidättämään tulleita IDF:n sotilaita vastaan Nabi Salehissa. Poliisin mukaan Halil oli usein tulittanut ohi ajavasta autosta ohittamiaan autoilijoita. Näistä viimeisin oli lauantaina tehty drive-by tulitus Ateret juutalaiskylän lähellä, missä arabikuljettaja haavoittui - tosin lievästi. Halil oli armeijan tiedottajan mukaan tulittanut IDF:n tukikohtaa lähellä Nabi Salehia, missä onneksi kukaan ei haavoittunut.
Sotilaat löysivät tukikohdan läheltä kaksi tyhjää kiväärin hylsyä.
Armeijan sotilaat tekivät yön aikana ratsian Nabi Salehiin, piirittivät asunnon, jossa epäilty Ahmad Halil asui. Tämä kuitenkin hapuili kotitekoista kivääriään aloittaakseen tulituksen, mutta sotilaat ampuivat häntä kuolettavasti sekä haavoittivat toista arabia lievästi. Hänelle annettiin ensiapu paikan päällä.
Toinen verinen yhteenotto IDF:n sotilaitten ja PA:n arabien välillä tapahtui Jerusalemin eteläpuolella sijaitsevassa pakolaisleirissä, jonne IDF teki ratsian perjantaina. Leiri sijaitsee lähellä Betlehemiä. Leirin arabit alkoivat kivittää sotilaita suurilla kivilohkareilla ja petrolipommeilla. Sotilaat vastasivat siihen kovilla patruunoilla poistaakseen heitä vastaan kohdistetun uhan. http://www.timesofisrael.com/idf-palestinian-gunman-killed-during-west-bank-arrest/
• Wagfin virkailijat protestoivat lauantaina edellispäivänä Temppelivuorella 3 arabin suorittaman verisen hyökkäyksen jälkeen syyttäen, että "Israel oli ottanut koko Vuoren hallintaansa", mihin sillä on täysi oikeus, sillä omistusoikeus on Israelilla. "Meillä ei ole enää mitään valvontaa siunatussa Al-Aksassa, sillä Israelin turvallisuusjoukot tekevät mitä haluavat – saastuttaen ja tuhoten" valitti korkea wagfin virkailija Abdel Azim Salhab lehdistötilaisuudessa.
Jerusalemin poliisikomentaja Yoram Halevi totesi: "Israelin turvallisuustarkastukset suoritettiin wagfin opastuksella, joten kukaan ei voi syyttää meitä tuhosta, mitä ei ole tapahtunut". Heprealaisen median mukaan poliisit suorittivat tarkastuksia uskonnollisissa ja hallinto-rakennuksissa etsiessään laittomia aseita sekä pyrkien jäljittämään, miten niitä oli salakuljetettu Vuorelle.
Netanyahun vakuutukset tasapainotilan säilyttämisestä ja Vuoren nopeasta avaamisesta kaikuivat kuitenkin kuuroille korville arabimaailmassa, joka käyttää jokaista tilaisuutta hyväkseen syyttääkseen Israelia maailmalla. http://www.timesofisrael.com/waqf-says-israel-has-completely-taken-control-of-temple-mount/
• TURKIN yksinvaltias ja maataan islamilaiseksi sulttaani-kunnaksi kehittävä presidentti Recep Taiyyip Erdogan häntä vastaan tehdyn epäonnistuneen vallan-kaappausyrityksen vuosipäivänä varoiti "leikkaavansa pään pois jokaiselta petturilta, joka uskaltaa nousta häntä vastaan". Turkin virkailijat ovat julistaneet 16.07.päivän kansalliseksi vapaa-päiväksi demokratian ja yhteyden kunniaksi. Erdogan osallistui parlamentin erityisistuntoon Ankarassa, puhui massatilaisuudessa Istanbulissa ja palaa pääkaupunkiin osallistuakseen uusiin tilaisuuksiin ennen aamunkoittoa. Puhuessaan Istanbulissa lähellä paikkaa, jossa useimmat taistelut käytiin, tuhansille kuulijoille Bosphorus-sillan kupeessa, Erdogan sanoi harkitsevansa kuoleman-tuomion ottamista käyttöön, mikä tulisi entistäkin enemmän etäännyttämään Turkkia länsimaista. Tämä tuomiomuoto poistettiin Turkissa 2004 maan pyrkiessä osoittautumaan kelvolliseksi EU:n jäseneksi. Erdogan esitti vaatimuksen, että vallankaappaus-yrityksestä tuomitut tulee pukea yhteneväiseen asuun, kuten Guantanamo Bayn vangit, paljastaen sitten taistelujen uhrien muistolaatan. http://www.timesofisrael.com/marking-coup-defeat-erdogan-vows-to-chop-off-traitors-heads/
• Ranskan tuore, roomalaisen Apollo-sodanjumalan kaapua havitteleva presidentti Emmanuel Macron haluaa levittää ulkomaanasioihin puuttumistaan sekaantumalla Qatarin kriisiin, jossa hän kehottaa lopettamaan rangaistustoimet Qataria vastaan. Arabimaat Saudi Arabia, Egypti, Bahrain ja UAE ovat kuitenkin vakaasti päättäneet jatkaa painostus-toimia, kunnes Qatar taipuu heidän 13 vaatimukseensa. Qatarin läheisin tukija Iran toimittaa sille ruokatarpeita ja kaikkea muutakin, mitä sheikin kansalaiset vaativat. http://www.timesofisrael.com/france-wades-into-qatar-row-urges-end-to-punitive-measures/
• Maailma menköön menojaan ja Israel Temppelivuorineen sen kanssa, se ei näytä letkauttavan hetkeäkään Tel Avivin villiä kesäelämää, mistä yhtenä osoituksena on Guns N`Roses kihisevän hehkuva ohjelma 62 000 fanilleen. Yksi Israelin suurimmista konserteista koskaan kesti 3 tuntia. Yksi humaltunut nainen haavoittui pahoin pyrkiessään kiipeämään lavalle, 65 ihmistä hoidettiin dehydraation vuoksi heiluttuaan musiikin ryhmien tahdissa illallakin vielä kuumassa säässä, vaikka meri lainehtii vieressä. Show alkoi täsmälleen 20 00 johtajien vaatiessa ennalta sovitun 20 30 alkamishetken siirtämistä. 62 000 kuuntelijaa ja osallistujaa hehkuivat kilpaa kuuman ilta-auringon viimeisten säteitten kanssa illan tummetessa yöksi kaupungissa, joka ei koskaan nuku, ei yöllä eikä päivällä, kuten väitetään. http://www.timesofisrael.com/in-balmy-tel-aviv-guns-n-roses-bring-sizzling-show-to-62000-fans/

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 25 -35; Tiberias 29 -42; Suolameri 34 -44; Eilat 31 -43 +C-astetta. Helteinen ja aurinkoinen sää jatkuu huomenna ja ehkä sen jälkeenkin, jopa kuukauden, kuten jotkut ennustavat.
Seattlen asukkaat odottavat taas kerran kauhulla 3 tuuman mittaisten kannibal-sirkkojen invaasiota itärajansa yli. Niiden sikiäminen massoittain on syklistä, noudattaen määrättyä järjestystä, ainakin aiemmin on noudattanut. Niillä ei ole siipiä, mutta jalkoja riittää kiipeämään kaikkeen vihantaan, erityisesti pelloilla lainehtivaan viljaan. Ne ovat vaarallisia autoilijoille, jotka voivat tietämättään joutua sirkkaparven sisään. Kaupungeissa ne ruhjoutuessaan kadulle tekevät kadut liukkaiksi kuin jäänpinta aiheuttaen kolareita ja jalankulkijoitten kaatumisia. Niitä kutsutaan jostain syystä myös mormoni-sirkoiksi. http://m.seattlepi.com/local/environment/article/Run-for-your-lives-Mormon-crickets-are-coming-11289414.php


Post a Comment