Wednesday, July 19, 2017

KESKIVIIKKO 19.07.2017

KESKIVIIKKO 19.07.2017
01. ISRAELIN poliisi yhdessä IDF:n sotilaitten kanssa ottivat koko Temppelivuoren alueen valvontaansa perjantaiaamun terrori-iskun jälkeen, jossa 3 Israelin arabia – jokaisen nimi Muhammad Jabarin - ampuivat 2 Leijonaporttia valvovaa Jerusalemin druusipoliisia kuolleiksi haavoittaen kolmatta, minkä jälkeen poliisi ajoi Temppelivuorelle pakenevia terroristeja takaa tavoittaen heidät Vuoren tasanteella ampuen heidät kuoliaiksi.

Median artikkeleissa hämmästellään, ettei taivas pudonnut, kuten pelättiin, ja arabimaitten reaktiot olivat varsin hillittyjä. Vain Jordanian parlamentin jäsen vaati maitten välisen rauhan-sopimuksen mitätöimistä mutta jotkut parlamentaarikot Jordaniassa ovat vaatineet sitä aiemminkin. Saudi Arabian kuninkaan Salmanin kerrotaan lähettäneen pyynnön presidentti Trumpille, että hän kehottaisi Netanyahua avaamaan Al-Aksa moskeijan. Israelin ja Saudi Arabian välillä ei ole diplomaatti-suhteita. Netanyahu saattoi mielihyvin ilmoittaa Ranskasta käsin, että hän on antanut käskyn avata Al-Aksa sunnuntaina ja pyysi kuningasta vierailemaan Israelissa.
Bibin pyyntö tuskin toteutuu Salmanin aikana, mutta voi toteutua kruununprinssin noustua valtaistuimelle.

Sunnuntaiaamuna ensimmäiset Temppelivuorelle pyrkivät muslimit havaitsivat, että he joutuvat kulkemaan metallin-paljastimin varustettujen porttien kautta. Wagf antoi välittömästi käskyn, etteivät muslimit saa alistua uusiin järjestelyihin. Osa vuorelle pyrkijöistä aloitti aamurukouksensa uusien porttien ulkopuolella, mutta satoja muslimeja meni kuitenkin Al-Aksaan kiellosta huolimatta.

JUUTALAISET ja muut Vuorelle sunnuntain jälkeen tiistaina nousseet pyhiin-vaeltajat totesivat hämmästyneinä, ettei heitä seuraavaa wagf-vartiota ollut paikalla, ja he saattoivat rukoilla vapaasti ilman häirintää. Järjestelmä on kuitenkin tilapäinen. On luultavaa, että Jerusalemin pelokkaaksi aivopesty poliisi palaa entiseen käytäntöön, jossa juutalaisten rukoileminen Vuorella on kielletty. Pieniä kahinoita muslimien ja polisin välillä on syntynyt Vuorelle johtavien, metallin paljastimilla varustettujen, porttien ulkopuolella, muslimien kivittäessä poliiseja kivin ja pulloin. Poliisit turvautuivat mellakan torjumisvälineisiin, tarkoittaen tällä kumiluoteja ja tainnutuskranaatteja kansan hajottamiseksi. Punaisen kuunsirpin tiedottaja kertoi, että 34 ihmistä haavoittui, 14 heistä vaatien sairaalahoitoa. 2 poliisia haavoittui lievästi. Sunnuntaina ja maanantaina alkaneet mellakat poliisin ja muslimien välillä jatkuivat vielä tiistaina, mutta poliisin tiedottajan mukaan tilanne on sen jälkeen rauhoittunut.

PÄÄMINSTERI Netanyahu on pyrkinyt rauhoittelemaan tilannetta vakuuttaen, ettei Israelilla ole aikomustakaan muuttaa tasapaino-tilannetta. Muslimit ovat kuitenkin muuttaneet sitä kaiken aikaa Israelin hiljaisella hyväksymisellä. Israelin karkotettua Jordanian arabilegioonan miehittäjäjoukot Jerusalemista sekä Juudeasta ja Samariasta Temppelivuori oli avoin juutalaisille, eikä kukaan kieltänyt heitä rukoilemasta Pyhällä Vuorella.

Arabimaiden reaktiota peläten hallitus ja silloinen puolustus-ministeri Moshe Dayan antoivat Temppelivuoren päivärutiinin valvonnan Jordaniassa toimivalle wagfille, muslimisäätiölle, pidättäen omistusoikeuden Israelilla. Tämä oli karkea virhe, sillä wagf on toiminut Vuorella omistajan ominaisuudessa suorittaen Vuorella toistuvia muutos- ja korjaustöitä ilman lupaa ja arkeologien valvontaa. Niistä karkein loukkaus oli wagfin suorittama "Salomon tallien" muutostyöt, jonka yhteydessä kuljetettiin useita satoja rekka-autollisia jätemaata Vuoren sisältä läheiseen Kidronin laaksoon tarkoituksellisesti turmellen ja tuhoten mittaamattoman arvokkaita arkeologisia todisteita ensimmäisen ja toinen Temppelin ajoilta. Israelilaiset vapaa-ehtoiset ovat vuosikaudet seuloneet jätekasoja tehden tärkeitä löytöjä. Talleille perustettiin Lähi-Idän suurin moskeija.
Israel voi syyttää vain itseään salliessaan tilanteen kehittyvän nykyiselle tasolle tarttumatta siihen aikanaan, mikä on ollut Israelin toistuvien hallitusten politiikkana. Vaikea sitä on korjata, kun hätä on jo housuissa.
http://www.timesofisrael.com/clashes-again-break-out-in-old-city-as-temple-mount-tensions-heat-up/

02. FATAH ilmoitti tiistaina, että keskiviikko on muslimiarabien vihan päivä ja kehotti arabeja kaupungeissaan osoittamaan mieltään "Israelin yksipuolisella päätöksellä pystytettyjen, muslimeja häpäisevien metallin paljastamin varustettujen porttien" poistamista vakuuttaen, että mielenosoituksia tullaan jatkamaan, kunnes ne on poistettu. PA:n poliisit ovat tavallisesti estäneet mielenosoittajia pääsemästä lähelle IDF:n tarkastuspisteitä ja tukikohtia estääkseen rauhallisten marssien kehittymisen väkivaltaisiksi. TV-uutisissa kerrotaan mielenosoittajien ottaneen yhteen PA:n poliisin kanssa pyrkiessään hyökkäämään IDF:n sotilaita ja poliiseja vastaan.
Jerusalemin pormestari Nir Barkat sanoi kärkevässä lausunnossaan, että mielenosoitusten kohde on väärä. Sen ei pitäisi kohdistua poliisia vaan terroristeja vastaan. Poliisin päämääränä on suojella sekä muslimi- että ei-muslimipyhiin-vaeltajia Vuorella. Hän hyökkäsi kovin sanoin Fatahin keskuskomitean jäsenen Jamal Muhaisen antamaa lausuntoa vastaan, jossa tämä katsoo välttämättömäksi protestoida nähdessään, mitä tapahtuu Jerusalemissa. Hän sanoo sen päämääränä olevan hyökätä Al Aksaa vastaan, mikä on islaminliikkeen valheellinen vakiosyytös.
http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Palestinians-should-aim-their-rage-at-terrorists-not-at-police-protecting-the-Temple-Mount-500118

03. Jerusalemin vanhan kaupungin mielenosoitukset levisivät maanantain ja tiistain aikana myös pääkaupungin arabilähiöihin. Silwanin lähiössä arabit tulittivat poliiseja ilotulitusraketeilla tähdäten niitä suoraan poliiseja kohti.
Issawiyan sisäänkäynnin lähellä naamioidut arabimuslimit kivittivät partiopoliiseja palopommein ja ilotulitusraketein. Poliisi hajotti heidät käyttäen kumiluoteja ja tainnutusraketteja. Kukaan ei haavoittunut näissä yhteenotoissa.
Maanantaina muslimiarabit tukkivat Maale Mota Gur kadun
Jerusalemissa. Poliisi hajotti hallitusti tämänkin mielenosoituksen.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/232601

04. UUTISIA LYHYESTI
• PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu jatkaa Unkarin vierailuaan. Unkarin pääministerin Viktor Orbanin lupaamien George Sorosta mainostavien mainostaulujen poistaminen ei ilmeisesti sujunut aivan lupausten mukaan, sillä niitä oli edelleen maisemissa.
Unkarin pääministeri Viktor Orban osoitti harvinaista siviili-rohkeutta murehtien lausunnossaan maansa kyvyttömyyttä suojella Unkarin juutalaisia, joista natsit surmasivat
600 000, usein varsin ristiriitaisissa olosuhteissa. Natsit olivat kehitelleet petollisen myönnytyspolitiikkansa huippuunsa. He käyttivät natseille myönteisiä juutalaisia tekemään likaiset työt; he maalailivat pelokkaille juutalaisille valheellisia kuvauksia lomaparatiiseista, joihin heidät siirrettäisiin turvaan odottamaan sodan loppumista, mitä taktiikkaa he käyttivät Ranskan mutta myös Unkarin juutalaisia kohtaan.
Yhteisessä lehdistötilaisuudessa pääministeri Orban lupasi harjoittaa nolla toleranssia BDS liikettä kohtaan. "Me olemme tietoisia varsin vaikeasta luvusta menneessä historiassa" Orban totesi. "Halusin tehdä tämän hyvin selväksi hänelle. Unkarin hallitus teki aiemman ajanjakson aikana virheitä, jopa tehden syntiä siinä, ettei se suojellut Unkarin juutalaisia asukkaitaan.
Natsi Saksalle myönteinen Unkarin hallitus laati 1938 anti-semiittisiä lakeja natsien Nyrenburg lakien mukaan, tiukentaen otteitaan juutalaisia vastaan natsitankkien rullatessa Budapestiin 1944. Hallituksen päätöksen mukaan 600 000 Unkarin juutalaista karkotettiin Auschwitzin kuoleman-leiriin, jossa he kaikki menehtyivät.
Orban pyysi anteeksi sitä, ettei Unkari pystynyt suojelemaan juutalaisia kansalaisiaan, luvaten valoisampaa huomenta, http://www.timesofisrael.com/in-meeting-with-netanyahu-hungarys-pm-cites-sin-of-wwll/
• Englannin prinssi William vieraili Kate-vaimonsa kanssa tiistaina entisessä natsien keskitysleirissä Stutthofissa Puolassa, jossa 28 000 juutalaista surmattiin natsien toimesta. Saksan natsit pystyttivät tämän leirin Danzigin vapaakaupunkiin 1939. Kaupungin nimi on nyt Gdansk. Kuninkaallinen perhe on hyväntahdon vierailulla Puolassa ja Saksassa voidakseen kasvattaa hyviä suhteita EU-maiden kanssa Englannin päätettyä erota EU:sta. He tapasivat kaupungissa englantilaisia, jotka olivat säilyneet hengissä natsivallan ja sodan kurimuksissa. http://www.timesofisrael.com/prince-william-kate-visit-former-nazi-concentration-camp-in-poland/
• Ennen Unkarin vierailuaan Netanyahu vieraili Ranskassa, jossa hän tapasi presidentti Emmanuel Macron, joka syleili häntä lämpimästi lausuessaan vieraansa tervetulleeksi. Macron vihjaili Ranskan valmistelevan uutta Lähi-Idän rauhansuunnitelmaa, jossa Israel ja PA ovat mukana. Netanyahu sanoi isännälleen, että hän suhtautuu epäillen USA:n presidentti Trumpin kaavailemaan "Final Deal" rauhansuunnitelmaan. Macron sanoi kannattavansa Trumpin suunnitelmaa, mutta kritisoi Israelin rakentamista Juudeassa ja Samariassa, "mikä vain vaikeuttaa ennestäänkin monimutkaista tilannetta". Macronin kysäistessä Bibitä, mitä hän odottaa Ranskan tekevän, Netanyahu otti Lähi-Idän väritetyn kartan, joka osoittaa alueen maitten liittoutumisen. Hän esitti saman kartan Trumpille, minkä oletetaan nostattaneen Trumpin vihan Abbasia vastaan syyttäessään häntä Betlehemissä valehtelemisesta Washingtonin tapaamisen yhteydessä. http://www.timesofisrael.com/netanyahu-told-macron-hes-skeptical-about-trump-peace-push-report/
• Presidentti Trumpin hallitus sanoi Iranin pääosin noudattaneen allekirjoittamaansa ydinasesopimusta, mutta asetti samalla uusia pakotteita Iranille sen Yhdysvaltoja häpäisevien ja loukkaavien lausuntojen vuoksi. "Iran noudattaa sopimuksen sanamuotoa, mutta ei sen henkeä". http://www.timesofisrael.com/white-house-iran-adhering-to-nuke-deal-but-fresh-sanctions-likely-for-non-nuclear-activities/
• Kristityt sionistit ovat tyytyväisiä siihen, että Obama on poistunut kuvioista – ainakin näkyvästi, vaikka hän seuraakin tiiviisti Trumpin hallituksen toimia – mutta eivät ole pystyneet päättämään, miten suhtautua Trumpin hallituksen toimiin. Gary Bauer, veteraanievankelista-aktivisti, totesi avatessaan CUFI:n vuosikokouksen maanantaina: "Vuosi sitten Pennsylvania Avenuen päästä toiseen asui ihmisiä, jotka kirosivat Israelia. Nyt pastori John Hagee, CUFI:n perustaja, voi osallistua Valkoisen Talon kokouksiin. JStreet ja sen tukija George Soros ovat ulkona ja CUFI perustajansa Hageen kanssa ovat sisällä. CUFI on lyhenne nimestä Christians United for Israel. http://www.timesofisrael.com/christian-zionists-still-uncertain-about-trump-but-sure-glad-obama-is-out/
• Wagfin vartijat boikotoivat edelleen Temppelivuoren velvollisuuksiaan, mutta Jerusalemin poliisi toimii heidän sijaisinaan. Poliisi sulki Temppelivuoren juutalaisilta syyttäen, että juutalaiset rikkoivat useita poliisin asettamia sääntöjä. Koska wagfin vartijat eivät olleet paikalla, juutalaiset palvojat käyttivät tilaisuutta hyväkseen nousten vuorelle rukouskirjoineen ja – shaaleineen sekä rukoillen näkyvästi. Jerusalemin poliisi korjasi kaikki "sääntöjen rikkojat" vieden heidät kuulusteltaviksi. Pian sen jälkeen poliisi ilmoitti, että juutalaisilta on pääsy kielletty Vuorelle. Syyksi he ilmoittivat mellakat Jerusalemin itäosissa.
Israel päätti asentaa metallin paljastamia sisäänkäynteihin sekä valvontakameroita Vuoren ulkopuolelle, jotka lähettävät jatkuvaa videota tilanteesta Vuorella. Muslimit haluavat nämä poistetuiksi väittäen niiden muuttavan Vuoren tasapainotilaa. Fatah kehotti kaikkia muslimiarabeja mellakoimaan kaupungeissaan vastalauseeksi Israelin rikoksista tasapainotilan horjuttamiseksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/232684
• Terrorijärjestö Hamasin puheenjohtaja, entinen pääministeri Ismail Haniyeh sanoo julkaisemassaan lausunnossa, että Israel on sallinut täydellisen uskonnollisen vapauden Temppelivuorella, mutta sanoi ehdottomasti vastustavansa Israelin uusia turvallisuustoimia Vuorella. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/232686
• Arkeologiset löydöt muinaisen juutalaiskaupungin Gezerin raunioista osoittavat Kuningastenkirjassa kerrotusta tuhosta, mitä egyptiläiset harjoittivat tuhotessaan miehittämänsä kaupungin kokonaan. Palaneet luurangot osoittavat, että kaupunki poltettiin asukkaineen 3200 vuotta sitten.
http://www.timesofisrael.com/biblical-account-of-gezers-destruction-gains-ground-with-torched-skeleton-finds, /
• Tsaarin aikainen majatalo Sergeis Courtyard avaa ovensa Venäjän ortodokseja pyhiinvaeltajia varten. Se sijaitsee 19. vuosisadan rakennuskompleksissa Jerusalemissa Russian Compound. Rakennukset rahoitti 1890 luvulla tsaari Nikolai II Imperial Ortodox Society of Palestine. Majatalon avaustilaisuuteen osallistuivat venäläiset diplomaatit sekä Venäjän Ortodoksikirkon edustajat. http://www.timesofisrael.com/renovated-tsarist-hostel-re-opens-in-jerusalem/
• Vesi on loppumassa sekä PA:n arabeilta että juutalaissilta Juudeassa ja Samariassa. Vesihallitus sanoo ponnistelevansa vesihuollon ulottamiseksi kaikkialle Juudeaan ja Samariaan. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Palestinians-and-settlers-running-out-of-water-in-the-West-Bank-500104
Juutalaisten olympialaiset Makkabiadit päättyivät äskettäin ilman, että moni edes huomasi. Jerusalem-laki hyväksyttiin ensimmäisessä lukemisessa vaatien 80 k.edustajan äänet kaupunkia jaettaessa, mikä on käytännössä mahdoton. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/232693,
SÄÄTILA Israelissa jatkuu helteisenä ja aurinkoisena, ehkä asteen verran lievempänä huomenna kuin tänään.
http://www.accuweather.com/en/il/israel-weather,

No comments: