Friday, January 27, 2017

PERJANTAI 27.01.2017

PERJANTAI 27.01.2017
01.VESISATEET alkoivat eilen illalla ja tänä viikon viimeisenä työpäivänä näkymät kattokerroksen työhuoneesta ovat vahvan sumun peitossa. Onneksi tuuli on heikohko, eikä myrskyinen, kuten se usein on Israelissa sateitten aikana.
Gazan kansa huutaa kuolevansa janoon, vaikka elävät Välimeren rannalla. Jos olisivat käyttäneet aseisiin, raketteihin ja terroristien omaisten avustamiseen käytetyt miljoonat USD puhdistuslaitosten rakentamiseen rannikolle, ei olisi vaaraa kuolla janoon.

02.SAMARIASSA Maale HaLevonan lähellä tietä no 60 ajanut bussi joutui vesiliirtoon aikaisin perjantaiaamuna, ja syöksyi tien reunan yli kanjoniin vierien rinnettä alas 70 metriä. Onnettomuuden syy oli myrskyinen ja sateinen sää, mikä vaikeutti pelastustoimia.  Ainakin kaksi matkustajaa saivat surmansa välittömästi ja 7 muuta haavoittui, 4 heistä vakavasti kertoivat MDA:n pelastuspalvelun jäsenet. MDA:n tiedottaja Zaki Heller kertoi, että pelastustoimia vaikeuttivat sateinen ja pimeä sää sekä vaikea maasto.

MDA:n partion jäsenet joutuivat kahlaamaan pimeässä liukasta, savista rinnettä 10 minuuttia ennen pääsyään bussin luo. He luokittelivat bussiturman "massauhri-tapaukseksi", ja tusinoittain ambulansseja, vapaaehtoisia ja lääkintähenkilöitä kutsuttiin avustamaan loukkaantuneitten hoitamiseksi.
Bussi oli Egged-yhtiön panssaroitu auto, jollaisia yhtiö käyttää linjoillaan Juudeassa ja Samariassa.

United Hatzalah pelastuspartio saapui ensimmäiseksi paikalle pyytäen paikan valaisemista. Myös palokunnan auto sekä paikalle kutsuttu helikopteri avustivat lääkintähenkilöstöä pääsemään lähelle bussia sekä haavoittuneiden kuljettamiseksi sairaaloihin. Pelastuspatio yritti myös kääntää raskasta bussia varmistaakseen, ettei sen alle ollut jäänyt ketään. http://www.timesofisrael.com/bus-plunges-off-road-in-west-bank-at-least-20-wounded/

03.SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 06 -08; Tiberias 11 -15; Suolameri 15 -19; Eilat 12 -19 +C-astetta. Sateet jatkuvat tänään ja huomenna; sunnuntaina taivas on edelleen puolittain pilven peitossa. Lämpötilat alenevat edelleen siten, että vasta maanantaina taivaankannen selkiydyttyä lämpötilat alkavat nousta 03 -12 lukemien tienoille.

04.USA:n uuden, Donald Trumpin johtaman, hallituksen puolustusministeri James Mattis, joka aktiiviupseeriaikanaan sai liikanimen Mad Dog, aloittelee virkansa hoitamista Pentagonissa. Mattis otti puhelun Israelin puolustusministeri Avigdor Libermanille keskustellen hänen kanssaan alueen turvallisuus-näkymistä sekä tarpeesta muodostaa yhteinen käsittelytapa aluetta uhkaavia haasteita vastaan.
Molemmat ministerit vakuuttivat antautumistaan USA:n ja Israelin väliselle puolustusyhteistyölle esittäen toiveen tavata toisensa kasvoista kasvoihin (panim al panim) lähitulevaisuudessa.

Puolustusministeri Mattis soitti myös sekä Saksan että Ranskan puolustusministereille vakuuttaen heille USA:n sitoutumisesta NATO-liittolaisilleen. Tämä on tärkeää Euroopan NATO-maiden rauhoittamiseksi Trumpin vaalipuheissaan esittämien NATON puolustuskykyä arvostelevien lausuntojen vastapainoksi.

USA on Israelin armeijan tärkein ja useissa tapauksissa lähes ainoa aseitten, ohjusten ja hävittäjien toimittaja. Syyskuussa Israel ja USA solmivat uuden 10-vuotisen 38 miljardin USD avustus-sopimuksen, joka sen ohessa, että se nostaa vuosittaisen avustuksen kolmesta 3.8 miljardiin USD, siihen on sisällytetty IDF:n toimia rajoittavia pykäliä, jotka arvostelijoitten mukaan voivat kriisitilanteissa estää nopeiden vastatoimien toteuttamisen.

MINISTERI Mattis arvosteli aiemmin Israelin rakennustoimia Juudeassa ja Samariassa kärkevästi selittäen niiden häiritsevän kahden valtion perustamista, mitä hän pitää elintärkeänä Israelin säilymiseksi juutalaisena ja demokraattisena maana.  Hän arvioi, että suosiessaan Israelia USA maksaa siitä arabisuhteissaan.
Mattis tarvinnee "päivitystä" Israelissa vallitsevista virtauksista, joissa esitetään myös toisia vaihtoehtoja. Hänen Israelin maan maantiedon tuntemuksensa kaipaa myös kohentamista, sillä hän – viitaten Obaman ja häntä edeltäneitten hallitusten viralliseen politiikkaan, jonka mukaan Israelin pääkaupunki on edelleen YK:n valvonnan alaisena "kiistanalainen", - totesi, että hänen tietojensa mukaan Tel Aviv on Israelin pääkaupunki. Se on maailman homojen pääkaupunki, mutta Israelin pääkaupunki on ja tulee olemaan Jerusalem. Kuka hyvänsä, joka yrittää kiistää tämän, repii pahoin itsensä, kuten profeetat ilmoittivat.

USA:n kongressin testissä Mattis selitti, että USA:n turvallisuuden vuoksi Israelin ja PA:n arabien välisen ongelman ratkaiseminen on elintärkeä ja sanoi haluavansa kuulla, jos jollakin on tarjota parempi vaihtoehto. Työtä tarjolla Naftali Bennettille!
Mattis palveli Obaman aikana vuodesta 2010 vuoteen 2013 USA:n keskusjohdon (CENTCOM) komentajana, jossa ominaisuudessa hän oli myös USA:n Lähi-Idän joukkojen komentaja, mutta siihen ei tietenkään sisältynyt Israel.

05.PRESIDENTTI Donald Trumpin hallituksen ollessa vielä kokoamis-vaiheessa, USA:n ulkoministeriön johtavat virkailijat katsoivat parhaaksi kävellä ulos niin kauan, kuin voivat tehdä sen vapaasti.
Trumpin nimittämä ehdokas ulkoministeriksi Rex Tillerson sai keskiviikkona senaatin komitean vahvistuksen, mutta hän tarvitsee vielä senaatin kokonaisistunnon vahvistuksen.
Ulkoministeriön virkailijoitten massa-ulosmarssi alkoi potentiaalisen ulkoministerin käydessä tutustumassa uuteen virkapaikkaansa. He olivat jättäneet eroanomuksensa jo ennen Trumpin valintaa, mutta voivat jatkaa työpaikoissaan.

Massaulosmarssi ei ole ennen kokematon, mutta ulosmarssin ajoittaminen Tillersonin vierailuun tiloissa antaa vihjeen, että jotkut halusivat protestoida sillä Trumpin esittämiä protokollasta poikkeavia lausuntoja vastaan, ja joka tapauksessa presidentin näkemykset poikkeavat monissa kohdin täysin Obaman ajamista ja niiden tärkeysjärjestyksestä. Eräs eronnut virkailija vihjaili, että heitä olisi painostettu Trumpin virkailijoitten toimesta.

USA:n diplomaatteja edustava American Foreign Service Association esitti vetoomuksen Trumpin hallitukselle täyttää pian avoimiksi jääneet virat mieluummin ammattidiplomaateista kuitenkaan painostamatta. Ennen pysyvää virkojen täyttämistä ne täytyy antaa tilapäisten virkoilijoitten hoidettaviksi.

Ulkoministeriön virkailijoitten eroaminen nähdään USA:ssa pelkästään uskollisuuden osoitukseksi entiselle ulkoministerille, eikä välttämättä protestiksi presidentti Trumpin poliittiselle suuntaukselle. Ulkoministeriö edustaa Amerikan kansaa, sen toiminta on luottamuksellista. Virkamiehistön massapoistuminen tehtävistään jättää aukon sen toimintaan, joka täytyy täyttää nopeasti, sillä kansainvälinen tilanne etenee omaa vauhtiaan odottamatta Trumpin hallituksen järjestäytymistä.  http://www.timesofisrael.com/entire-senior-management-team-at-state-department-  resigns/, http://www.zerohedge.com/news/2017-01-26/entire-senior-management-team-state-department-just-resigned,

06.Presidentti Trumpia testattiin FOXNews haastattelussa useista lausunnoista, joita hän oli antanut vaalipuheissaan, sekä muista ajankohtaisista kysymyksistä.
Ensimmäisten joukossa oli kysymys USA:n lähetystön muutosta Jerusalemiin, johon hän vastasi: "En halua puhua siitä, on vielä liian aikaista". Israelissa poliitikot ovat kiirehtineet asian ratkaisemista nopeasti ja ilman sensaatiomaista keskustelua lehdistön palstoilla, mikä vain sekoittaa kysymystä.
Israelin ulkoministeriön virkailijat ovat kuitenkin aloittaneet sopivien sijoituspaikkojen haravoinnin kaikessa hiljaisuudessa.

KYSYMNYKSEEN Israelin ja USA:n välien kohentamiseksi Obaman vihamielisen hallinnon jälkeen Trump vastasi selkeästi: " Asia on hoidettu, se hoitui välittömästi puhuttuani Netanyahulle".
Kysymykseen Obaman 221 miljoonasta USD siirtämisestä PA/PLO:n tileille vain minuutteja ennen siirtymistään "entisten" joukkoon Trump sanoi näin: "Tulemme näkemään, mitä tapahtuu. En halua sanoa siitä enempää tässä vaiheessa".

Kysymykseen muurin rakentamiseksi Meksikon rajalle Trump oli samoin selkeäsanainen: " Kansa haluaa suojelua. Muuri suojaa. Kysykää vaikka Israelilta, jota uhkasi kansainvaellus etelästä. Heidän rakentamansa turva-aita esti sen 99.9 prosenttisesti".

KYSYMYKSEEN Iranin kanssa solmitusta ydinasesopimuksesta Trump selitti, että se on yksi huonoimmista, joita hän on nähnyt. "On vaikea uskoa, ettei entinen ulkoministeri John Kerry noussut ylös tuolistaan ja poistunut (keskusteluista)". http://www.jpost.com/American-Politics/Trump-Too-early-to-discuss-moving-US-embassy-to-Jerusalem-479764

07.UUTISIA LYHYESTI
·        Debkafile kertoo artikkelissaan, että presidentit Donald Trump ja Vladimir Putin ovat sopineet turvavyöhykkeiden perustamisesta Syyriaan, jossa Iran on jätetty sivuun. Vyöhykkeitä perustetaan kaikkiaan neljä: Yksi Israelin ja osittain Jordanian rajalle, jota valvoo USA. Toinen Syyrian länsiosaan, jota valvoo Venäjä. Sen pohjoispuolelleTurkin ja Syyrian raja-alueelle muodostettu vyöhyke, jota valvoo Turkki. Neljäs turvavyöhyke perustetaan Syyrian pohjoisosaan Turkin ja pieneltä osin Irakin rajalle. Se on alueeltaan suurin ja sitä valvoo USA, joka tulee sijoittamaan joukkojaan valvomilleen vyöhykkeille. Venäjällä oli suunnitelma Syyrian armeijan, shia-militaristien sekä Hizbullah joukkojen sijoittamista Syyrian puoleiselle Golanille Derran ja Quneitran vapauttamiseksi, mutta siitä luovutaan nyt. Niiden tilalle sijoitetaan USA:n joukkoja, Jordanian erityisjoukkoja sekä Syyrian kapinallisjoukkoja, joita USA on kouluttanut Jordanian pakolaisleireissä. DF:n artikkeliin liittyy karttapiirros vyöhykkeistä. http://www.debka.com/article/25900/Trump-Putin-safe-zones-deal-ousts-Iran-from-Syria,
·        Puhuessaan holokaustin muistotilaisuudessa Yad VaShem museossa torstaina pääministeri vakuutti, että maailman hiljaisuus Iranin suunnitelmista Israelin tuhoamiseksi tulee loppumaan Trumpin hallituksen myötä. Bibi viittasi puheessaan puhelinkeskusteluun presidentti Trumpin kanssa, joka puhui Iranin ydinsopimuksesta, mikä aiheutti jännitystä hänen ja Obaman välille; Iranin agressiosta; Iranin eloon jäämisuhasta Israelille sekä monista muista kysymyksistä, joita he pohtivat yhdessä. Torstain puheessaan Bibi otti esiin maailmalla lisääntyvän antisemitismin sekä Israelin vastaisen vihan nousemisen, mikä voi antaa tilaa uudelle holokaustille. http://www.timesofisrael.com/netanyahu-worlds-silence-on-irans-threats-to-destroy-israel-will-end-with-trump/,
·        IDF:n upseeri, joka ei halua nimeään julkaistavan, toteaa, että PA/PLO:n kansasta vieraantunut johtoryhmä voi poliittisista syistä uhata arabikadun ja koko Lähi-Idän leimahtamisesta ilmiliekkiin, mutta IDF:n tiedustelun mukaan kadun arabikansa on enemmän kiinnostunut sähkön toimituskatkoista sekä juomaveden loppumisesta Gazassa kuin siitä, kuka istuu USA:n presidentin pallilla. Monet Israelin kansanedustajista ja hallituksen ministereistä ovat innostuneet, että tämän seurauksena Jerusalem tullaan lopulta tunnustamaan Israelin pääkaupungiksi myös kansainvälisesti. Trumpin hallitus kehottaa panemaan jäitä hattuun, ja monet muutkin Israeliin ystävällisissä suhteissa olevat maat muistuttavat, että nämä kysymykset tulee sopia kahdenkeskisissä keskusteluissa osapuolten välillä. Trumpin neuvonantaja Giuliani sanoi myös, ettei Trump ole muuttanut kantaansa, mutta kysymys on monimutkainen.  
PLO:n hallituksen jäsen Jibril Rajoub uhkailee räjähdyksellä, mutta Jordanian kuningas Abdullah II ei uskalla sanoa, miten hänen armeijansa reagoisi USA:n lähetystön muuttoon Tel Avivista Jerusalemiin. http://www.timesofisrael.com/proposed-us-embassy-move-not-roiling-palestinian-street-idf-says/.
·        Pääministeri Netanyahua vastaan nousseet epäilykset useista mahdollisesti rikossyytteisiin johtavista kuulusteluista saavat kaiken aikaa uusia käänteitä. Bibi itse uhkuu edelleen voitonvarmuutta kysellen hymyssä suin: "Vain minäkö tässä olen kuulusteltavana, olihan niissä monet muutkin osallisina". Tämä ajojahti, jonka palkintona on pääministerin palli, on jatkunut Netanyahun poliittisen huippuajan aikana eikä osoita laantumista. Bibi vakuuttaa pysyvänsä paikallaan, vaikka syytteet esitettäisiinkin. Bennett sanoo, että siinä tapauksessa tulee uudet vaalit. http://www.timesofisrael.com/ahead-of-his-third-police-grilling-netanyahu-laments-coup-attempt/,
·        PA väittää saaneensa Obaman siirtämät 221 miljoonaa USD, vaikka toisten uutisten mukaan ne ehdittiin jäädyttää. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/223955,
·        Lunta ja mahdollisia tulvia ennustetaan monin paikoin Israelissa viikonvaihteen aikana. Myrskyiset tuulet ja ukkosen aiheuttamat salamoinnit liittyvät kuvaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/223955Post a Comment