Friday, February 19, 2016

PERJANTAI 19.02.2016

PERJANTAI 19.02.2016
1.     SÄÄENNUSTEET lupaavat lähes helteistä säätä vielä tälle päivälle, mutta lauantaista alkaen palataan taas normaalitahtiin tähän aikaan vuodesta, mikä tarkoittaa sitä, että lämpötila putoaa roimasti, taivas muuttuu puolipilviseksi ja sunnuntaista alkaen paikallisten sateitten mahdollisuus lisääntyy lämpötilan pysyessä alhaalla, alimmillaan sunnuntaina 8 -14 astetta, maanantaina jopa asteen verran alempi.

SÄÄTILAT tänään: Jerusalem 16 -25; Tiberias 16 -30; Suolameri 23 -32: Eilat 20 -32 +C-astetta. Kinneretin pinta nousee edelleen 1 sm:n päivävauhtia ollen nyt -212.09 merenpinnan alapuolella.
Kuten edellä totesin, ennusteiden mukaan lämpötila viilenee selvästi sapatista alkaen ja ajoittaisten sateitten mahdollisuus kasvaa. Ennusteet eivät mainitse tuulen voimakkuudesta, mutta sateiseen säähän ne yleensä liittyvät, mikä lisää kylmän tuntua.

2.     MONIAVIOISUUS ei kuulu länsimaiseen kulttuuriin, eikä se siten ole sallittu myöskään israelilaisen lain mukaan, joka seuraa tiiviisti länsimaista elämänmuotoa ja kulttuuria ja perustuu juutalaiseen Lakiin Mooseksen laatimien Toran käskyjen mukaan.

Tästä huolimatta Israelin kansalaisina elävien beduiinien perinteeseen moniavioisuus kuuluu oleellisesti, ja islamin korkein auktoriteetti koraani sallii miehelle neljä vaimoa. Valtaosa beduiineista tunnustaa islamin uskoa, joskin voi epäillä heidän uskonsa syvyyttä jatkuvasti vaeltavaa elämänmuotoa harjoittavien ihmisten keskuudessa, joilla on vähäiset mahdollisuudet osallistua yhteisiin rukoustilaisuuksiin viidesti päivässä. Islamin uskon harjoittaminen yksityiselämässä ei vaadi muuta kuin pienen rukousmaton oman mukavuutensa vuoksi, sekä muutaman koraanin säkeen muistaminen.
Yhteisiin rukous-tilaisuuksiin osallistuminen on kuitenkin ollut siinä määrin jokaisen miehen velvollisuutena, että sen laiminlyönnistä rangaistiin. Yhteiset rukoustilaisuudet toimivat poliittisina propaganda- ja informaatio-tilaisuuksina islamoppineiden harkinnan mukaan.

Alun pitäen Muhammed salli vain yhden vaimon kullekin miehelle, mutta koska jatkuvien sotien johdosta nuorten leskien määrä nousi kohtuuttomasti, hän salli enintään 4 vaimoa edellyttäen, että mies maksoi kustakin vaimosta hänelle kuuluvat morsius-maksut ja pystyi taloudellisesti vastaamaan heidän elannostaan.
Profeetalle niitä sallittiin monikertaisesti enemmän.

MELANIE LIDMAN  kertoo ToI:n artikkelissaan kokemuksistaan beduiini-vaimon tuntemuksista hänen miehensä ilmoitettua, että hän ottaa uuden vaimon hänen lisäkseen.
Vaimo nimeltä Aisha kertoo asianajajalle 2014 näin: ”Hän (mieheni) tuli luokseni ja kertoi pienelle perheellemme, että hän aikoo mennä naimisiin, mutta lupasi olla hyvä minulle, ja antaa minulle kaiken, mitä tarvitsen”. Aisha ei halua kertoa omaa eikä toisen naisen koko nimeä suojellakseen perhettään.

Aisha kertoo lakimiehelle: ” Kuten jokainen tietää – miehen sana on laki beduiiniperheessä, enkä voinut sitä vastustaa”.
Aisha meni miehensä kanssa hänen valitsemansa naisen luo nimeltä Fatima (ei oikea nimi) pyytääkseen hänen kättään.
Aisha suostui hoitamaan kaikki uuden vaimon hääjärjestelyt.

Aisha kertoo edelleen: ”Parin kuukauden kuluttua minun mieheni menetti järkensä entisen perheensä kanssa. Hän alkoi hakata meitä (minua ja lapsia). Hän pani meidät kuorma-autonsa lavalle, raastoi meidän vanhempieni kotiin ja jätti meidät sinne”.  

KNESSETIN raportin mukaan moniavioisuutta harjoitetaan beduiinien keskuudessa siten, että 30 % perheistä on joutunut kokemaan sen vaikutukset. Todellinen luku on 50 %.
Vaikka v. 1977 vahvistetun lain mukaan moniavioisuus on kielletty Israelissa, mutta viranomaiset eivät ole uskaltaneet puuttua ikivanhaan käytäntöön, joka on yleistä beduiinien keskuudessa.
Melanien artikkelin loppuosassa viitataan siihen, että myös arabien keskuudessa harjoitetaan moniavioisuutta, Kansanedustaja (Joint List) Taleb Abu Ararilla on kaksi vaimoa, eikä sano tarvitsevansa useampia vaikka voisikin. Tel Avivin terroristin tammikuun 1.päivänä murhaamalla taksinkuljettajalla Amin Shaabanilla oli kolme vaimoa ja 11 lasta. Hän on arabi, ei beduiini. Presidentti Reuven Rivlin osoitti surunvalittelunsa Shaabanin ”vaimolle ja lapsille” mainitsematta kahta muuta vaimoa.  

MELANIE LIDMAN kertoo artikkelissaan varsin tyhjentävästi beduiinien patriarkaalisesta käytännöstä ja sen sekä naisille aiheuttamista vaikeuksista että sen hitaasta mukautumisesta moderniin yhteiskuntaan huomioiden samalla islamin uskon vahvan otteen beduiiniyhteisöstä.
Hän kertoo beduiini naisasianajajasta Abu Sharebista, joka johtaa naisasianajajien sosiaalinen oikeus-järjestöön Itach Maaki kuulavaa Beersheban haaraosastoa, jonka asiakkaat koostuvat valtaosin beduiininaisista, jotka ovat joutuneet vaikeuksiin avioliitossaan. Hän selvittää, ettei beduiinimies perusta haaremia, vaan ottaessaan uuden vaimon entinen tai edelliset siirtyvät asumaan miehen rakentamaan majaan samalle tontille.

Sosiaaliviranomaiset raapivat päätään pystyäkseen ratkaisemaan, mikä syrjäytettyjen vaimojen asema on lain mukaan. Ongelmia syntyy, jos mies edelleen käyttää entistä vaimoaan hyväkseen, ja etenkin, jos hän sen seurauksena saa lapsia. Sharebin mukaan viranomaiset rekisteröivät miehelle kaksi tai useampia vaimoja, mikä on vastoin lakia. Avioeroa ei tunneta beduiiniyhteisössä, ja syrjäytetty vaimo elättelee viimeiseen asti toiveita, että mies palaa, kuten joskus tapahtuu useiden vuosien jälkeen. Syrjäytetty vaimo on täysin miehensä armoilla, useimmat eivät ole saaneet mitään koulutusta eivätkä osaa mitään ammattia.

ISRAELIN ensimmäisellä pääministerillä David Ben Gurionilla olisi ollut arvovalta ja tilaisuus puuttua beduiiniyhteisön tilanteeseen, mutta hän ei uskaltanut ”avata kahden rintaman sotaa beduiinien kanssa”, kuten hän sanoi. Vuosien aikana ongelma on vain moninkertaistunut. Beduiinien uskotaan saavuttavan enemmistön aseman Negevissä 2020 mennessä, ja voivat vaatia itsehallintoa. http://www.timesofisrael.com/the-sorry-plight-of-bedouin-women-trapped-by-polygamy/

3.     TERROROSMI uutisia Israelissa.
Edelliseen artikkeliin viitaten on asianmukaista tarkastella, mitä turvallisuusongelmia beduiiniasutuksen levittäytyminen yhä useammin EU:n rahoittamana Israelin täyden valvonnan alaisille C-alueille Juudeassa ja Samariassa merkitsee käytännössä, ja miten lain noudattaminen ja sen valvomisen laiminlyönti vaikuttaa kansan yleiseen uskoon virkavallan uskottavuuteen.

RANI LEVIn supermarket-ketju rakensi suurmyymälänsä Shaar Binyaminin teollisuusalueelle Maale Mikhmash juutalaisyhteisöön lähellä Ramallahia. Marketin tarkoituksena on palvella sekä alueen juutalaisia että arabiasukkaita.
Kaksi arabiterroristia pystyi ovenvartijoitten huomaamatta tuomaan kaksi veistä mukanaan marketin sisään vähän ennen
17.00 torstaina. Poliisin tiedottajan mukaan terroristit olivat 14-vuotiaita arabipoikia, jotka kävelivät ympäri marketin sisällä 20 minuutin ajan ennen uhrinsa valitsemista.
He puukottivat 21-vuotiasta vapaalla ollutta armeijan kersanttia Tuvia Yannai Weissmania ja toista 36-vuotiasta Avi Avitalia. Terroristit pyrkivät pakoon, mutta asiakkaat estivät sen osto-kärryjen avulla. Paikalla olleet kaksi aseistettua asiakasta ampuivat terroristit kuoliaiksi. Marketissa syntyi täysi kaaos ihmisten pyrkiessä suojautumaan tietämättä, mitä tapahtui.

Kersantti Weissman kuoli niskaan iskettyihin haavoihinsa, toinen uhri Avi Avital vietiin Hadashan sairaalaan, häntä puukotettiin useita kertoja selkään. 10 henkilöä hoidettiin shokin vuoksi.
Toinen terroristi kuoli sairaalassa, toista hoidetaan sairaalassa, hän on kohtalaisessa kunnossa.  Sekä puukotuksen uhrit että terroristit työskentelivät Mikhmashin juutalaisyhteisössä. Terroristit olivat läheisestä Bitunian arabikylästä.

IDF kielsi arabeilta pääsyn Shaar Binyamin teollisuusalueelle sunnuntaihin saakka ja sulki supermarketin toistaiseksi, koska sen vartijat eivät olleet estäneet terroristien pääsyä marketiin. http://www.jewishpress.com/news/breaking-news/21-year-old-father-stabbed-to-death-in-front-of-wife-and-baby-north-of-jerusalem/2016/02/19/

Jerusalemin alueen Forumin edustaja varoittaa, että toinen terrorihyökkäys voi tapahtua koska tahansa, tällä kertaa Rami Levin Mishor Adumim marketissa. Hän sanoo, että EU:n rahoittamina ja tukemina laittomaan setlementtiin pystytetyt elementti-rakenteiset parakit ovat vain lyhyen kävelymatkan, 800 metrin, päässä marketista, ilman mitään esteitä.
”Koko maantien varsi Maale Adumimista Jerikoon päin on täynnä beduiinien pystyttämiä laittomia ”setlementtejä”, eikä Juudean ja Samarian siviilihallitus puutui asiaan millään tavoin”, edustaja sanoo. Tämä on osa EU:n harjoittamaa laitonta toimintaa Israelin viranomaisten silmien alla saadakseen lisää ”facts on the ground”, todisteita siitä, että maa kuuluu arabeille. Maan omistaa valtio.
Jerusalem Belt Forum edustaja valittaa, että maan laki ilmeisesti suosii arabeja ja beduiineja, koska Givat Zeevin synagoga määrättiin purettavaksi maanomistuksen epäselvyyden vuoksi, mutta EU:n rahoituksen turvin arabit saavat rakentaa laittomasti valtion omistamalle maalle C-alueilla, jota Israel valvoo täysin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/208263#.VsbewFJxc6s

Perjantaiaamuna Damaskos-portin edustalla 20–vuotias terroristi puukotti kahta poliisiupseeria ennen kuin turvallisuusjoukot eliminoivat hänet. Paikalla seissyt 50-vuotias arabinainen sai vaarattomia verinaarmuja jalkoihinsa poliisin ampumien luotien siruista.
Toinen haavoittuneista poliiseista sai puukonhaavoja yläruumiiseensa ja on kohtalaisessa kunnossa sairaalassa. Toinen haavoittui lievemmin puukoniskuista käteen.
Arabiterroristi oli kotoisin Jerusalemin itäosan Kfar Aqab arabikylästä. Poliisi sulki alueen toistaiseksi. Tuhannet arabi-muslimit kulkevat portin kautta moskeijaan perjantain rukouksiin.

4.     USA harkitsee Iranin ottamista mukaan 17 maan muodostamaan koaliittioon, jonka päämääränä on muodostaa Syyrian tulitaukoa valvova sotilaallinen joukko-osasto, mikäli sellainen koskaan saadaan aikaan. USA jättää huomiotta sen, että Iran kannattaa Assadin hallitusta. Pari päivää sitten raportoitiin, että tulitaukoneuvottelut Brysselissä ovat epäonnistuneet, mutta ilmeisesti John Kerry haluaa niitä jatkettavan.
USA ja Venäjä ovat keskeiset tekijät, mitä tahansa Syyriassa tapahtuu.
Maltilliset kapinallis-järjestöt ovat esittäneet puskurivyöhykkeen perustamista Israelin ja Syyrian rajan tuntumaan. Israelissa kenraalimajuri evp. Uzi Dayan esittää samaa. Hänen mielestään sen tulisi olla 8 -10 km syvyinen, mikä estäisi lyhyen matkan rakettien ampumisen Israelin puolelle.
Gayan pitää lisäksi tärkeänä Jordanjoen laakson pitämistä IDF:n valvonnassa, koska hän pelkää IS:n voivan sen kautta soluttaa agenttejaan Juudeaan ja Samariaan.

Iranissa pidettävät parlamentti vaalit ovat aktivoineet järjestöjä ja puolueita aloittamaan vaalitilaisuuksiaan maassa. http://www.timesofisrael.com/iran-reformists-hold-rally-as-election-campaigns-kick-off/

5.     USA:n republikaanien johtava presidenttiehdokas Donald Trump on saanut aiheita laukoa totuuksiaan, jotka kansankielellä lausuttuina uppoavat kansaan. Trump hämmästeli paavin tapaa kritisoida Meksikosta käsin USA:n harjoittamaa siirtolais-politiikkaa, jota pidetään hölläkätisenä päästäen kaikki rikolliset ja mafian johtajat maahan. Paavi katsoi USA:n kohtelevan rajan yli pyrkiviä liian rajusti ja epäinhimillisesti, mikä sai Trumpin veren kiehumaan.  Paavi lisäksi epäili, ettei Trump ole kristitty.  
Trump vastasi siihen, että jos IS miehittää  Vatikaanin, paavin tulisi rukoilla, että hän olisi silloin presidenttinä, koska hän tietää, miten IS:n hyökkäyksiin tulee vastata.
Trump syyttää myös lehdistöä vääristeltyjen gallup-tulosten levittämisestä. Hän johtaa kilpaa 35 -40 %:n kannatuksella.
Trump sanoi pitävänsä häpeällisenä tapaa, miten USA:n istuva presidentti Obama on kohdellut Israelia. Vaikka Trump sanoo pyrkivänsä noudattamaan tasapuolista politiikkaa Israelin ja PA:n välisissä kiistoissa, hänen lausunnoistaan ilmenee hänen syvä kunnioituksensa ja ymmärryksensä juutalaisvaltiota kohtaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/208286#.VsbxtFJxc6sThursday, February 18, 2016

III MAAILMANSODAN VALMISTELUA

III MAAILMANSODAN VALMISTELUJA
1.     LÄNSIMEDIA on uskollisesti seurannut USA:n johdolla käytyjä tulitaukoneuvotteluja Mynchnissä, joihin on kutsuttu USA:n lisäksi Venäjän johtaman koaliittion edustajat Iran, Syyrian hallitus, Irakin edustajia sekä Hizbullah, sekä Bashar Assadin hallitusta vastaan taistelevia ryhmittymiä. Syyrian taisteluihin osallistuvat tärkeimmät ryhmittymät Al-Nusra ja Al-Qaida sekä Islamin Valtio jätettiin niiden ulkopuolelle.
Neuvottelujen edistymistä epäiltiin jo ennakolta, ja nyt John Kerryn lupaaman viikon määräajan umpeuduttua voidaan todeta neuvottelujen epäonnistuneen.  Al-Nusran ja Islamin Valtion jättäminen potentiaalisen sopimuksen ulkopuolelle antoi Venäjälle avoimen valtakirjan jatkaa iskuja niitä vastaan ilman rajoituksia, mikä on raporttien mukaan hallinnut sen ilmaiskujen toimintaa. Raportit kertovat koulujen, sairaaloiden ja muiden julkisten laitosten pommittamisesta, mikä on aiheuttanut runsaita siviiliuhreja, joiden joukossa on paljon naisia ja lapsia.
Uutisraportit eivät vielä kerro, onko neuvotteluja joka tapauksessa tarkoitus jatkaa, mitä länsimaat suuresti toivoivat runsaan verenvuodatuksen lopettamiseksi.
Venäjä on käyttänyt tilaisuutta hyväkseen pommittaen IS:n ja Al-Nusran ohella myös USA:n tukemien ryhmittymien asemia.
Myös Turkki on käyttänyt tilaisuutta hyväkseen pommittamalla kurdien asemia sekä Syyrian pohjoisosassa että Turkin kaakkois-osassa, jossa kurdit vaativat rajoitettua itsehallintoa. Kurdit ovat pyrkineet vapauttamaan Raqqan kaupungin sekä ilmavoimien lentoaseman Aleppossa liepeillä lähellä Trukin rajaa, mitä Turkki vastustaa, eikä antaa sen joutua kurdien käsiin.
Hizbullah on samaan aikaan uhkaillut Israelin Haifan ammoniakki-varastojen pommittamisella ohjuksin aiheuttaakseen tuhansia kuolonuhreja. Nasrallah kutsuu sitä omaksi ydinpommikseen.

Aamun raporttien mukaan NATO:n osuuden lisäämistä taisteluissa iS:n joukkoja vastaan Syyriassa ja Irakissa on suositeltu sen anti-islamin koalition kokouksessa Brysselissä, johon USA:n puolustusministeri Ash Carter osallistui. Ranska ja Saksa epäilevät sen mielekkyyttä, koska se voisi lähettää väärän viestin Venäjälle, joka tällä hetkellä on hallitseva tekijä Syyriassa. Niiden pelkona on, että NATO joutuisi taisteluihin Venäjän kanssa, jota ei haluta.

2.     MAAILMAN media vaikenee lähes tyystin toisesta kehitys-suunnasta Syyriassa, joka on mittasuhteiltaan ylivoimainen Syyrian sisällä käytyihin taisteluihin verrattuna.
Saudi Arabian nuori puolustusministeri ja potentiaalinen kruunun-prinssi Mohammed ibn Talal on kehittämässä sunni-muslimien laajaa koaliittiota, liittoutumaa, jonka yhteiset 18 vuorokautta kestävät sotaharjoitukset on tarkoitus aloittaa pian.
Saudi Arabia ilmoittaa, että 35 sunni-islammaata ovat ilmoittaneet halunsa osallistua harjoituksiin joko lähettämällä sotilaita varusteineen tai tarjoamalla varusteita ja tiedustelujoukkoja.

SAUDI ARABIA on koonnut Syyrian vastaisen rajan pohjoisosan tuntumaan 350 000 sotilasta varusteineen, 20 000 panssari-vaunua, 460 taisteluhelikopteria ja muita sotatarvikkeita kuten tykkejä ja ohjuspattereita. Harjoituksiin osallistuvat ainakin seuraavat sunni-islammaat: Saudi Arabia, UAE, Egypti, Jordania, Turkki, Bahrain, Sudan, Kuwait, Marokko, Pakistan, Tunisia, Oman, Qatar, Malesia sekä muita sunni-muslimimaita. Lisäksi Saudi Arabia toimitti Turkkiin 2450 lentokonetta huolto – ja kenttä-henkilökuntineen, jotka osallistuvat harjoituksiin.
Harjoitukset kulkevat nimellä Northen Thunder (Pohjoinen Ukkonen) ja sen kestoksi on suunniteltu 18 päivää.
Saudi Arabian pohjoisosa on julistettu lentokieltoon muilta kuin koaliittion koneilta harjoitusten ajaksi.
Harjoitukset ovat suurimmat koskaan Lähi-Idässä sotilasharjoitus. Ne suuntautuvat Irakin eteläosiin ja Syyrian pohjoisosiin. On epätietoista, liittääkö Turkki omia maa- ja panssarivoimiaan harjoituksiin, kuten tuntuisi luonnolliselta, sillä Turkilla on etuja valvottavanaan Syyrian pohjoisosissa etenkin kurdien asumilla alueilla. Kurdit ovat pyrkineet ajamaan IS:n joukot alueiltaan.

Asiaa seuraamassani artikkelissa todetaan, että joukkojen määrä ja koostumus sekä aseistus osoittavat epäsuorasti, että harjoitukset-nimike on vain peitto. Päämääränä on Bashar Assadin hallituksen kaataminen, jota nimenomaan saudit haluavat. Harjoitusten oletetaan alkavan parin viikon sisällä. Tuskin edes sen suunnittelijat ja johtajat tietävät, jäävätkö harjoitukset alkuperäiseen tehtäväänsä, vai kehittyvätkö ne todellisiksi taisteluiksi Assadin armeijaa vastaan. Venäjä uhkaa pommittaa niitä, jos ne vaarantavat Assadin armeijan toimia.

Turkki olisi halunnut USA:n osallistuvan harjoituksiin ja johtavan niitä, mutta presidentti Obama arkailee tehdä päätöstä asiassa. Natomaana Turkki voi odottaa NATO:n tukevan sitä Syyriassa.
Jos kehitys johtaa sotaan, se tulee olemaan shia- ja sunni-haarojen välinen uskonsota. Ne ovat aina olleet luonteeltaan hyvin verisiä, koska kumpikin osapuoli uskoo sotivansa Allahin hyväksi.

IS:n asema Syyriassa on outo, sillä sen uskotaan saaneen syntynsä CIA:n vaikutuksesta ja tuella. Sekä USA että Saudi Arabia ovat tukeneet sitä sadoilla miljoonilla USD – useimmiten salaisesti.
Siksi tarkkailijat arvioivat, ettei sen anneta koskaan tuhoutua.
Turkki on puolestaan välittänyt IS:n raakaöljyä lännen markkinoille käärien liiveihinsä runsaat välityspalkkiot. Kiivaimmat taistelut käydään nyt Aleppon kaupungin omistuksesta. Jos se joutuu Assadin joukkojen käsiin, se voi merkitä sodan käännekohtaa.

VENÄJÄN taholta on annettu kärkeviä varoituksia Turkin ja Saudi Arabian koaliittion joukkojen astumisesta Syyrian maaperälle. IS:n tehtävänä oli Bashar Assadin hallituksen kaataminen, mutta sitten Venäjä Iranin ja Hizbullahin tukemina sotkivat hyvät suunnitelmat, mikä on kiihottanut Saudi Arabian tarttumaan kehityksen ruoriin.
Vaikka viime aikoina on esiintynyt artikkeleita, joissa kerrotaan Israelin ja Saudi Arabian lähentymisestä, se on puhtaasti järjellinen ja poliittinen ratkaisu, mitään rakkaussuhdetta siihen ei liity.
Saudit haluavat vallata Jerusalemin aivan yhtä kiihkeästi kuin shia-muslimitkin, vaikka saudeille Mekka ja Medina ovat tärkeimmät.

SYYRIAN ulkoministeri Walid Moallem antoi seuraavan lausunnon: ”Älköön kukaan elätelkö harhaluuloja Syyrian itsenäisyyden loukkaamisesta. Vakuutan sen vahingoittajan palaavan kotimaahansa ruumisarkussa”. Venäjän valtion Duman varapuheenjohtaja Pavel Krasheninnikov varoitti ulkomaita sotilaallisesta operaatiosta Syyriassa todeten, että se tarkoittaisi sodanjulistusta. Saudi Arabian ja sen liittolaisten tulee edetä hyvin varovaisesti, ettei niiden voida katsoa aloittaneen kolmannen maailmansodan, jota kukaan ei halua, mutta josta mediassa runsaasti puhutaan.

Saudi Arabian viranomaiset vakuuttavat, että päätös harjoituksista ja joukkojen lähettämisestä on peruuttamaton. Raportit kertovat turkkilaisten joukkojen ylittäneen Syyrian rajalinjan, joskin arviolta sadan sotilaan voimin, mutta Turkin tykistö on tulittanut sekä kurdien että Syyrian armeijan joukkojen asemia. Liipaisinsormi on siellä kovin hermona, vaikka kurdit ja Assadin joukot eivät vastannet siihen. USA on varoitellut Turkkia välttämään tilanteen kärjistämistä, mutta tulitus on silti jatkunut parin päivän aikana.

TILANTEEN vakavuutta lisää Venäjän presidentti Vladimir Putinin lausunnot jo vuosien takaa, että Venäjä tulee käyttämään taktisia ydinaseita myös pienehköissä rajakahakoissa.
350 000 miehen armeijan pysäyttämiseen eivät riitä ilmaiskut tavanomaisin asein. Venäjä tulisi ehkä käyttämään ydinasetta. Tulee kuitenkin muistaa, että myös Pakistanilla on ydinaseita ja myös ohjuksia niiden lähettämiseksi kohteisiinsa.
Maailma näyttää heiluvan miekan terällä, aivan ydinsodan partaalla, mikä voisi tuhota Damaskoksen kaupungin.
Israel on tässä sivustakatsoja, mutta näkymät tulevaisuudesta ovat hämärtyneet entisestään, ja jos mahdollista, entistäkin vaarallisemmiksi.

Islamin eskatologiassa kerrotaan: kun näet mustien lippujen lähtevän Korashanista Iranista, silloin mahdi on lähtenyt liikkeelle.
Hänen uskotaan saavan seuralaisekseen ja sotapäällikökseen Isan, Jeesuksen, Damaskoksen suuressa moskeijassa. Nyt kuitenkin voi käydä – kuten Raamatussa ilmoitetaan – Damaskos tuhotaan perusteellisesti ehkä ydinpommilla, joten se ei olisi mahdollista. Sekä shiat että sunnit haluavat vallata Jerusalemin, joten antikristus, joka tulee johtamaan sen valloitusta, tulee johtamaan jompaakumpaa islaminhaaraa Jerusalemiin Euroopan maiden tukemana, joita tulee liittymään hänen valtakuntaansa. http://israelupdate.achlak.net/kirjoja/islamin-messias/

Wednesday, February 17, 2016

KESKIVIIKKO 17.02.2016

KESKIVIIKKO 17.02.2016
1.     MIELLYTTÄVÄN lämmin henkäys tulvahti vastaan aamulla aukaistessani ulko-oven puoli seitsemän maissa. Lämpömittari osoitti 16 astetta, mikä noussee 25 asteen tienoille iltapäivällä. Lämmin sää jatkuu vielä muutaman päivän, mutta ennusteen mukaan lauantaina tapahtuu selvä romahdus lämpötiloissa siten, että lukemat ovat silloin 13 -19 astetta aurinkoisten päivien muuttuessa puolipilviseksi. Miten siitä edetään, jäänee seuraavien ennusteiden varaan.

SÄÄTILAT tänään: Jerusalem 15 -24; Tiberias 15 -29; Suolameri 20 -30; Eilat 19 -32 +C-astetta. Kinneretin vedenkorkeus nousee edelleen 1 sm:n päivävauhtia.

2.     Israelin diplomaattisella rintamalla tuntumat sen sijaan ovat epäselvät ja utuiset, mutta eivät kuitenkaan kalseat.
Pääministeri Benyamin Netanyahu oli Saksassa liittokansleri Angelika Merkelin vieraana, joka osoitti selvää ymmärtämystä ja myötätuntoa vieraansa toiveille puheiden rauhanprosessista siirtämisestä otollisempaan ajankohtaan. Netanyhau hämmästeli samalla Ranskan tekemää aloitetta kansainvälisen konferenssin kutsumiseksi kokoon käsittelemään Israelin ja PA:n välisiä suhteita. Pääministeri kutsui Ranskan aloitetta kummalliseksi.
Ranskalla on alemmuuskompleksi siitä, että se on syrjäytetty lähes tyystin rauhanprosessista, ja yrittää löytää tapaa sen korjaamiseksi.
Aktiivisesti sillä rintamanlohkolla ovat toimineet USA ja EU, joiden yritykset ovat nekin juuttuneet umpiseinään.
EU:n ulkomaanasioitten johtaja Federica Mogherine kävi lyhyellä vierailulla yrittäen korjata railoa, joka oli syntynyt EU:n päätettyä luokitella Israelissa valmistetut tuotteet Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä valmistetuista vientituotteista selittäen omavanhurskaasti, että ostajien tulee tietää, missä tuotteet on valmistettu. Israelissa pelätään, että luokittelu on vain esiaste täydellisen boikotin asettamiseksi. Tämän johdosta Israel ilmoitti EU:n johdoille, ettei se halua EU:n osalisuutta rauhanprosessiin. Diplomaattisen pyöreistä lausunnoista on vaikea nähdä, pystyttiinkö railoa enää lapioimaan umpeen.

Pian Mogherinin vierailun jälkeen USA:n YK:n lähettiläs Samanhta Power lensi Israeliin lauantaina voidakseen paikan päällä tutustua tilanteeseen, mikä ei täysin onnistu New Yorkista käsin.
Israelin ulkoministeriö oli järjestänyt vieraalle kiertoajelun helikopterilla, jossa hänen seurassaan olivat USA:n Israelin lähettiläs Ron Shapiro sekä Israelin YK:n lähettiläs Danny Danon, joka pelottomasti tuuletteli YK:n pääsihteerin Ban ki-Moonin väärään asentoon luutuneita käsityksiä Israelista ja sen suhteista PA:n arabeihin.
Powerille näytettiin Israelin kapea, vain 16 km:n levyinen vyötärö, jossa asuu 80 % Israelin väestöstä ja toimii 85 % sen teollisista ja liike-elämästä. Hänelle kerrottiin, miten haavoittuva tämä alue on potentiaalisen Palestiinan valtion vihamielisille toimille.

Seuraavaksi hänet lennätettiin Gazan rajan tuntumaan, jossa paikalliset asukkaat valistivat häntä arkielämästä jatkuvan rakettiuhan alaisena ja raketti-iskujen aiheuttamista traumoista.

TIISTAINA Samantha Power oli Israelin puolustusvoimien ja puolustusministeri Moshe Yaalonin vieraana.
Yaalon selvitti IDF:n upseerien kanssa korkealle vieraalleen Hamasin, Hizbullahin sekä IS:n aiheuttamasta uhasta.
Yaalon ja Power keskustelivat myös Syyrian tilanteesta ja väkinäisesti etenevistä rauhan rauhantoiveista alueella. He molemmat esittivät yhä sekavammiksi ja vaarallisemmiksi kehittyvien taistelujen lopettamisesta ensi tilassa, sekä Israelin mahdollisesta roolista YK:n rauhanponnisteluissa.

POWER kritisoi YK:ta sen Israelin vastaisuudesta, josta esimerkkinä oli pelastus- ja etsintäjärjestön ZAKA:n toimien tunnustaminen YK:n toimesta viime vuonna vasta useiden vuosien ponnistelujen jälkeen. ”Syrjintä on ulottunut kauas Israelin valtion ulkopuolelle, Israel ideana, aatteena”, hän totesi YK:n ihmisoikeusjärjestöstä.
Keskustellessaan pääministeri Netanyahun kanssa maanantaina
hän tähdensi kahden valtion periaatteen toteuttamista ja sanoi mielellään näkevänsä Palestiinan valtion edustajan YK:ssa. Hän kuitenkin tunnusti, ettei tilanne ole nyt sopiva uusille keskusteluille, mutta sanoi Obaman hallituksen ponnistelevan otollisen ilmapiirin luomiseksi osapuolten välille.
(Tästä lausunnosta tulee väistämättä mieleen USA:n entisen ulkoministerin Hillary Clintonin antama tuki, jolla Israelin hallitusta oli tarkoitus painostaa kiihottamalla arabeja ja vasemmistolaisia mielenosoituksiin ja muihin vastalauseisiin hallitusta vastaan.)

POWER puolusti P5+1 maiden ja Iranin välille solmittua ns. Wienin sopimusta todeten sen toimivan hyvin, mutta varoitti samalla Irania se terrorismin tukemisesta ja osallisuudesta paikalisiin konflikteihin kuten Syyrian sisällissotaan.
PA:n arabien aloittama ”puukkointifada” ei ilmeisesti noussut esiin keskusteluissa erityislausunnon tasolle. 25 israelilaista sekä yksi amerikkalainen, eritrealainen ja yksi sivullinen arabi ovat saaneet surmansa tämän väkivalta-aallon aikana, jota Abbas tukee.

Israel neuvottelee Obaman hallituksen kanssa maitten välisen vuosittaisen tukipaketin jatkamiseksi ja sen 3.1 miljardin paketin nostamiseksi Wienin sopimuksen mukaisesti, mutta ilman toiveita. Israelissa on myös harkittu neuvottelujen siirtämiseksi USA:n uuden presidentin valitsemisen jälkeen, mikä ei liene järkevää, vaikka uusi presidentti olisikin myönteisempi Israelille. http://www.timesofisrael.com/yaalon-power-discuss-regional-terror-threats/

3.     HIZBULLAHIN pääsihteeri Hassan Nasrallah sanoi puheessaan pomminkestävässä bunkkerissaan, että Israel on jo sekaantunut Syyrian sisällissotaan, vaikkei se ole antanut sodanjulistusta.

Hän selvitteli näkemyksiään todeten, että Israel toimii salaisesti Turkin ja Saudi Arabian kanssa. Hän varoitti Saudi Arabiaa lähentymästä Israelia Syyrian konfliktissa.
Nasrallah totesi, että jokainen on tervetullut kritisoimaan Irania, mutta voisitko hyväksyä Israelin ystäväksi ja liittolaiseksi?
”Hyväksytkö ystäväksi sellaisen, joka miehittää sunni-maata Palestiinassa? Voisitko ystävystyä järjestön kanssa, joka on suorittanut mitä kauhistuttavimpia massamurhia sunni-yhteisöä vastaan?” Hän kehotti harkitsemaan tarkkaan, kuka on vihollinen ja kuka ystävä, Iran vai Saudi Arabia. Hän kehotti tarkkailemaan Israelin mediaa havaitakseen, että sen sävy alkaa olla sisällöltään yhteneväinen muutamien arabimaiden, etenkin Gulfmaiden ja Saudi Arabian kanssa.

Nasrallah esitti hyökkäävät teesinsä pian sen jälkeen, kun Netanyahu oli puheessaan Amerikan juutalaisjärjestöjen presidenttien konferenssissa kehottanut maltillisia arabimaita julkistamaan suhteensa Israelin kanssa. Israelissa on julkinen salaisuus, että muutamat arabimaat käyvät salaisia keskusteluja Israelin kanssa, mutta on vielä lian varhaista kuvitella, että arabimaat voisivat tulla reilusti esiin vilkuilematta sivuilleen.

HIXBULLAHIN PÄÄSIHTEERI Hassan Nasrallah esitti uhkauksen Israelille, että sen ohjukset voisivat iskeä Haifassa sijaitseviin ammonium-tankkeihin, mikä aiheuttaisi ydinpommin kaltaisen tuhon ja tuhansien ihmisten kuoleman.

Muutama tunti Nasrallahin puheen jälkeen Israelin ympäristön-suojeluministerin Avi Gabbal antoi määräyksen ammonium-tankkien siirtämiseksi Negeviin. http://www.timesofisrael.com/nasrallah-threatens-to-bomb-chemical-plants-kill-thousands-of-israelis

4.     UUTISOTSIKOITA
·        Sionistisen Unionin kansanedustaja Itzik Shmuli kehotti kutsumaan kokoon tilaisuuden, jossa käsiteltäisiin ulkolaisten orjatyötä tekevien hoitajien asemaa. ToI osoitti artikkelissaan, miten ulkomaisia etenkin vanhusten hoitoon tarkoitettuja hoitajia tuodaan maahan välitysyhtiöitten kautta, jotka häikäilemättä käyttävät hyväkseen heidän hädänalaista tilannettaan tavalla, joka muistuttaa ihmiskauppaa.
ToI:n raportissa paljastettiin, että välitysyhtiöt vaativat asiakkailtaan 6 000 -20 000 USD oikeudesta päästä töihin Israeliin. Kuten muissa yhteyksissä on todettu, monet heistä myymät omaisuuttaan voidakseen hakeutua Israeliin. Rahat salakuljetetaan salaisten kanavien kautta työvoimayhtiöille, jotka toimivat usein lain ulkopuolella. Maahan tuodut työntekijät saavat työskennellä 1 -2 vuotta tyytyen hyvin alkeellisiin olosuhteisiin voidakseen maksaa lainansa. ToI:n artikkelin pohjalta noussut aktiivisuus osoittaa, että monella on huono omatunto tiedettyään ongelmasta tekemättä mitään. Barack Ben Ezer Neema järjestöstä kertoo, että järjestö avustaa vaikeuksissa olevia ulkolaisia työntekijöitä avustamalla heitä digitaalisessa varojen siirrossa ulkomaille velottaen 1 % summasta. http://www.timesofisrael.com/zionist-union-mk-calls-hearing-on-debt-slave-foreign-workers/
·        Venäjä ja Iran ovat valmiit syventämään sotilaallista yhteis-työtään, kertoi Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu tavattuaan Iranin puolustusministeri Hossein Deghamin Moskovassa tiistaina. Shoigu totesi tapaamisen jälkeen olevansa vakuuttunut, että se tulee avustamaan armeijoitten välisten ystävällisten siteitten edelleen vahvistumista. Hän viittasi tammikuussa tehtyyn aiesopimukseen, jonka jatkoa tämä sopimus on. Hän totesi, että Venäjällä ja Iranilla on lukuisa määrä kohteita sekä alueellisesti että maailman-laajuisesti, jossa ne voivat toimia yhdessä.  Venäjä toimitti Iranille S-300 ilmatorjunta järjestelmän. Marraskuun 23.päivänä poistettu sanktio sallii Venäjän toimitukset Iranin ydin- ja ohjusteollisuuteen. http://www.timesofisrael.com/russia-iran-ready-to-reinforce-military-cooperation/
·        USA:n viimeistä vuottaan palveleva presidentti Barack Hussein Obama varoitti USA:n kansaa, että presidentin virka on hyvin vakavasti otettava toimi. Hän viittasi republikaanien ykkös-ehdokkaan Donald Trumpin esiintymiseen, ettei siinä ole kysymys reality shows:sta. Vihamielisyys Trumpiia kohtaan alkaa osoittaa demokraattien paniikki-mielialaa. ”Uskon edelleen, ettei Trumpista tule presidenttiä, hän ennusti sanoen uskovansa Amerikan kansaan, ettei se anna höynäyttää itseään. (kolmanteen kertaan, tekisi mieli lisätä). http://www.timesofisrael.com/obama-trump-wont-be-president-this-isnt-a-reality-show/
·        Uuden tien kaivausten yhteydessä löydettiin 7 000 vuotta eKr. rakennetun kaupungin rauniot. Arkeologien arvioiden mukaan asutusyhteisö ajoitetaan kalkoliittiseen aikaan, jolloin ihmiset alkoivat käyttää kupariesineitä kivisten ohella. Chalcos kreikaksi tarkoittaa kuparia, lihtos tarkoittaa kiveä, mistä johtuu nimi kalkoliitis.  Ihmiset käyttivät kuparin ohella myös kivisiä työkaluja.  Sen ajan asutuksia on löydetty Negevistä, Abu Goshiata, Motzan läheltä ja Holylamd rakennustyömaan yhteydessä, mutta löydöt ovat olleet hyvin hajanaisia. Nyt löydetty kaupunki Shuafatin pakolaisleirin lähellä on harvinaisuus. Kahden talon rauniot on kaivettu esiin ja sen mukana runsaasti liuskekivi- ja muita työkaluja sekä ruukunpalasia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/208166#.VsQ42lNxc6s
·        Tuoreen mutta vielä keskeneräisten ja julkisuuteen vuotaneiden tutkimustulosten mukaan 93 % Israelissa myytävistä kananlihatuotteista on campylobakteerin saastuttamaa. Bakteeri aiheuttaa campylobakteriosis nimisen sairauden, ruuansulatuskanavien tulehtumisen, jota karakterisoi kiihottava, joskus verinen, ripuli, mukaan lukien kouristuksia, kuumetta ja kipua. Kärpäset levittävät bakteeria, mutta keittiötiloissa se leviää pesemättömien käsien tai valmistusastioitten ja pintojen kautta. Bakteeri kuolee kylmässä. Israeliin tuotavat kananruhot ovat tuoreita ilman jäädyttämistä. Useissa maissa sitä torjutaan kemikaaleilla, mutta se ei ole käytössä Israelissa. Sitä on salmonellan ohella löydetty etenkin lapsissa. Vuonna 2013 raportoitiin ainakinSunday, February 14, 2016

SUNNUNTAI 14.02.2016

SUNNUNTAI 14.02.2016
1.        KYLLÄ tästä vielä kesä tulee, vaikka yöllä onkin viileää, sillä mustarastas selvitteli aamulla kurkkuaan aamun viileydessä, eikä se oikein onnistunut, vain yhtä säettä toisteli, mutta yritys oli hyvä. Israeliin lomalle matkustavat, huomioikaa tuo viileä sää yön aikaan, joka alkaa kolmen maissa iltapäivällä. Eilen saimme kaksi mieluista vierasta USA:sta. Toisella heistä oli resuiset, reikäiset farkut yllään ja jaloissaan sandaalit ilman sukkia – uskoen, että Israelissa on jo kesä.
         Pelkään pahoin, että Pyhän Maan kostea ja viileä yöilma  
         voi aiheuttaa hänelle pahan yskän ellei flunssankin, jota       
         maassa liikkuu sika- ja lintuflunssasta alkaen.
         Parempi katsoa ja varoa kuin kokeilla onneaan ja katua,  
         mutta kukin taaplaa tyylillään.

2.    SÄÄTILAT tänään: Jerusalem 12 -21; Tiberias 11 -24; Suolameri 16 -24; Eilat 14 -28 +C-astetta. Kuten ennusteista huomaa, osassa maata on jo lämmintä, mutta ylänköseuduilla on viileää öisin. Taivas pysyttelee pilvettömänä ainakin keskiviikkoon asti ja ilman lämpötila nousee siten, että keskiviikon lukemat ovat 15 -24 asetta pääkaupungin alueilla. Eipä olisi ensimmäinen kerta, jos ennusteet epäonnistuisivat, joten varautukaa siihenkin.

Arutz Shevan henkilöstön laatimassa ennusteessa luvataan helleaaltoa Israeliin tällä viikolla, mutta aamuisin voi olla sumua rannikolla ja Galileassakin. Ihan mukava lämmitellä välillä, sillä asuntomme sisälämpötila on pysytetty suhteellisen alhaisena -16 -17 asteessa – säästösyistä. Kiitos teille, jotka varustitte meidät villasukilla ja -paidoilla sekä -sormikkailla, ja ennen kaikkea lämpöisillä ajatuksilla ja hartailla rukouksilla. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/207975#.VsAZSFNxc6s,

3.    EU on YK:n antamalla tuella ja Obaman hiljaisella hyväksymisellä uhkaillut Israelia jos jonkin laisilla seurauksilla, elleivät neuvottelut PA:n kanssa ala niin pian kuin mahdollista. Ennakkovaroituksena EU antoi määräyksen Juudean ja Samarian sekä Golanin juutalaisyhteisöissä valmistettujen tuotteiden merkitsemiseksi valmistuspaikaksi muu kuin Israel, joka voitaisiin helposti muuttaa selväksi boikotiksi. EU:n selityksen mukaan kysymys ei ole boikotista, vaan siitä, että ostajien tulee tietä, etteivät vain vahingossa osta Juudeassa ja Samariassa valmistettuja tuotteita. Tämä on EU:n taholta varsin läpinäkyvä farisealainen tapa peitellä todellista tarkoitustaan.

Israelin johdon ilmoitettua tyytymättömyytensä EU:n päätökseen se vihjaili lopettavansa EU:n kanssa aiemmin sovitun yhteistoiminnan sekä sulkevansa EU:n ulos rauhankeskusteluista. EU alkaa vähitellen havaita omien ongelmiensa kanssa painiskellessaan, että se sittenkin menettää enemmän Israelin syrjimisestä kuin liittoutumisesta PA:n ja Gazan arabien kanssa, joiden suut ovat nälkäisten käenpoikien tavoin aina auki vaatien aina vaan lisää antamatta mitään takaisin, paitsi takapäästä.
EU:n johdon typerän lyhytnäköinen ja hyökkäävä päätöksenteko on aiheuttanut toisia ja paljon vakavampia ongelmia itse Euroopan sydämessä, jotka suoraan uhkaavat sen turvallisuutta ja jopa yhtenäisyyttä.

EU lähetti kiireesti Israeliin ulkomaanasioista vastaavan
italialaissyntyisen Federica Mogherinen tyynnyttelemään aiheuttamiaan ristilaineita. Hän keskusteli sekä pääministeri Netanyahun että PA/PLO:n ilman mandaattia toimivan puheenjohtajan Abbasin kanssa. Hän antoi tapaamisten jälkeen lausunnon: ”Me päätimme välittömästi aloittaa työskentelyn (kvartetin) raportin pohjalta, joka sisältää suosituksia keskustelujen uudelleen aloittamiseksi kahden valtion periaatteen pohjalta”, kuten hänen kerrotaan kirjoittaneen viikonvaihteen blokissaan. ”Tulemme toteuttamaan sen yhteistyössä YK:n turvallisuusneuvoston ja alueen johtajien valtioitten Jordanian, Egyptin ja Saudi Arabian kanssa – Saudi Arabian rauhanaloitteen pohjalta”. Hän väitti molempien osapuolten – Israelin ja PA:n – vakuuttaneen toimivansa tässä uudessa projektissa.

PÄMINISTERIN kansliasta annettiin tyrmäävä lausunto, jossa todetaan, ettei pääministeri ollut luvannut työskennellä kvartetin raportin pohjalla. ”Mogherini ei puhunut pääministeri kanssa eilen kvartetin antamasta raportista eikä Netanyahu ole hyväksynyt sitä”.
Läntiset diplomaatit, jotka osallistuivat puoli tuntia kestäneeseen kvartetin tilausuuteen, eivät olleet innostuneita Mogherinin ponnisteluista huolimatta. He sanoivat, että kvartetin keskeinen huoli oli pitää Lähi-Idän rauhanaloitteet tiukasti kvartetin käsissä tuomiten kaikki hajottavat kuten Ranskan tekemät aloitteet kansain-välisen rauhankonferenssin kutsumiseksi kokoon.
Nimettömänä pysytellyt läntinen diplomaatti totesi, ettei raporttiin sisältynyt uutta rauhanaloitetta. Sen ainoana tarkoituksena oli osoittaa, että kvartetti sentään tekee jotain asian hyväksi ja estää ei-toivotut aloitteet.
Israelin ja PA/PLO:n väliset keskustelut romahtivat 2014
Abbasin murskattua niiden perusteet ja aloitettua kuhertelun Hamasin kanssa yhteisen linjan löytämiseksi, sekä yhteishallituksen perustamiseksi vaalien valmistelemista varten. Abbasin yritys epäonnistui
Kvartetti on yrittänyt löytää uutta perustetta keskustelujen aloittamiseksi, mutta perui suunnitellun matkansa Israeliin Netanyahu pyynnöstä, koska tilanne Israelissa ja Lähi-Idässä ei ole suotuisa keskusteluille.

HAARETZILLE puhuneen diplomaatin mukaan kvartetin raportti tulee olemaan lyhyt, ja se on yhteenveto kvartetin agenttien aiemmista raporteista, joissa käsitellään tilannetta tällä hetkellä pyrkien osoittamaan kehityssuunnat, jotka vaikeuttavat kahden valtion periaatteen toteuttamista. Raportti jaetaan ulkoministereille toimenpiteitä varten. Raportin päämääränä on tasapainottaa tilannetta odotellessa uutta toteuttamiskelpoista rauhanaloitetta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/207969#.VsAqq1Nxc6s

4.    HAMASIN perustajajäseniin kuuluva Mahmoud al-Zahar vakuutti lauantaina puhuessaan seremoniassa, jolla kunnioitettiin romahtaneen tunnelin alla jääneen muistoa. Zahar vakuutti Hamasin uutislehden ”Palestine” julkistaman artikkelin mukaan, ettei ”Palestiinan” vapauttaminen pysähdy rajoihin tai piikkilanka-aitoihin. Hän ylisti niitä nuoria, jotka seisovat panssarien edessä puukko ja kivi kädessään. ”Me karkotamme juutalaiset maastamme. Tämä on jumalallinen vala, jonka me tulemme toteuttamaan”.

Samassa tilaisuudessa Hamasin sotilaallisen siiven izza-din Al.Qassam Brigades edustaja totesi, että (aseellinen) taistelu on ainoa ja sopivin tapa taistella miehitystä vastaan maan vapauttamiseksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/207972#.VsBDo1Nxc6s

5.    Tämän viikon Torah-aihe käsittelee juutalaisen Temppelin (Beit HaMikdash) rakentamista Jerusalemiin, jota se kutsuu suurimmaksi hyvän teoksi (mitzwah) korkeimmalla hengellisellä tasolla.
”He tekevät Minulle pyhätön, jotta Minä voisin asua heidän keskellään”, (2.Ms.25:8)
Temppelin (Beit HaMikdash) rakentamisen mitzwah on analysoitu juurta jaksain etevän rabbi Shimshon Dovid Pincusin toimesta. ”On positiivinen käsky rakentaa Temppeli ja valmistaa uhritoimitukset siellä, ja meidän tulee viettää juhlia siellä kolme kertaa vuodessa, kuten sanotaan 2 Mooseksen kirjassa (25:8) ”ja he rakentavat Mínulle pyhätön”.
Molemmat nämä toimet, Temppelin rakentaminen ja juhlien viettäminen Pyhätössä kolmesti vuodessa sallivat Jumalan kirkkauden (shechinah) laskeutumisen keskellemme. Rambam painotti erityisesti kahta syytä positiiviselle mitzwalle. Yksi on Temppelin rakentaminen ja toinen on kolmen juhlavapaan viettäminen Jerusalemissa, Succot. Pessah ja Shavuot. Rabbi Dovid Pincus sanoo puolestaan, että ne kaksi syytä ovat itse asiassa yksi ja sama syy.
Molemmat teot sallivat Jumalan shechinan (kirkkauden) laskeutuvan keskellemme. Siinain vuorella juutalainen kansa seisoi yhtenäisenä ympäröiden vuoren. ”Ympäröi vuosi ja pyhitä se”.(2.Ms.19.23) Tämä kansan yhtenäisyys
korostuu (2.Ms.24:3) edelleen: ”Mooses tuli ja kertoi kaikki Jumalan (HaShem) antamat sanat ja kaikki Lait ja koko kansa vastasi yhdellä äänellä: Kaikki mitä HaShem on sanonut, me täytämme”. Rashi sanoo postullassaan, että juutalainen kansa oli kuin yksi mies ja yksi sydän Siinailla perustuen sanoihin: ”Ja Israel leiriytyi siihen”. (2.Ms.19:2) Siinain kokemus oli korkein hengellinen tapaus juutalaisen kansan olemassaolon aikana, hän sanoo.
Se oli juutalaisen yhtenäisyyden korkein saavutus, sillä Siinain kokemus oli mahdollinen vain juutalaisen kansan ollessa yhdistynyt. Tämän yhtenäisyyden vuoksi shechina pystyi laskeutumaan alas maan päälle. Siinain kokemus Jumalan täydellisenä yhteytenä juutalaisen kansan kanssa täytyy toistaa. Kaikkivaltiaan Jumalan käsky Temppelin rakentamiseksi on yritys saada aikaan ja toistaa tämä uskomaton tapahtuma ja päämäärä. Siinai toistetaan monin tavoin, osoituksena hääseremonian chuppah, Toran lukeminen yhdessä (minyan) tai HakHel seremonia 7 vuoden välein.
Meidän sielumme (neshamah) periytyy shechinasta, Jumala kaikkivaltias haluaa yhdistää jokaisen sielun shechinaan, kuten tapahtui Siinailla. Juutalaisen kansan yhtenäisyys on elintärkeä. Kun juutalainen kansa yhdistyy, se on kuin yksi ruumis ja yksi sielu, kuten tapahtui Siinailla, Jumala rakastaa juutalaisten yhtenäisyyttä ja etsii sitä kaikissa tilanteissa.
Artikkelin sisällön anti tiivistyy toteamukseen, miten tärkeä Temppeli on juutalaisen kansan yhtenäisyydelle, jossa toteutuu havainto: me kaikki juutalaiset olemme yhtä, ystäviä (chaverim), mikä on edellytyksenä shechinan laskeutumiseksi ihmisten keskuuteen, ja toisin päin. miten tärkeä shechina (Jumalan kirkkauden) kokeminen on ihmisen sielun (neshamah) yhteydelle Jumalan kanssa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/207870#.VsBG21Nxc6s

6.    UUTISOTSIKOITA
·       Turkki on käyttäytynyt IS:n joukkoja vastaan sovitun yhteisen strategian aikana pahankurisen poikanulikan tavoin. Ensin se käytti tilaisuutta hyväkseen pommittaa kurdien asuntoalueita sekä Syyriassa että omassa maassaan sen kaakkoisosassa. Nyt raportit kertovat sen pommittavan Syyrian armeijan joukkoja, minkä johdosta USA varoitti Turkkia lopettamaan pommitukset. Turkin ilmaiskut Syyrian armeijaa vastaan johtunevat siitä, että se haluaa tällä osoittaa vastustavansa Venäjän toimia Syyriassa, mutta ei uskalla hyökätä sen joukkoja vastaan pudotettuaan venäläisen hävittäjä-pommittajan, minkä johdosta Venäjä asetti pakotteita tukkilaisia tuotteita vastaan. Turkki valmistelee maajoukkojen lähettämistä Syyriaan.    http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/207966#.VsBiQlNxc6s, http://www.debka.com/newsupdatepopup/15021/Turkish-artillery-pounds-Kurds-in-northern-Syria-Will-Russia-react-,
·       DF:n artikkelin mukaan Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan otti harkitun riskin salliessaan Turkin tykistön kahden tunnin mittaisen pommituksen kurdijoukkojen asemia vastaan Syyrian pohjois- osassa. Kurdit olivat Venäjän ilmavoimien tukemina miehittäneet viime viikolla 11.02. Minagh lentotuki-kohdan ja Syyrian armeija piiritti 13.02. Azuzin kaupungin maan pohjoisosassa muutaman km:n päässä Turkin rajalta. Näiden johdosta Aleppon kaupunkia miehittävät kapinalliset menettivät huoltoyhteytensä Turkkiin. Turkki toimi täten tietäen Venäjän intressejä vastaan. DF arvioi, että nämä Turkin toimet voivat laajentaa Syyrian sisällissodan alueelliseksi konfliktiksi ja jopa kolmanneksi maailmansodaksi, kuten Putin arvioi. USA kehotti Turkkia panemaan jäitä hattuun. Obamalla ei ole varaa maasotaan Syyriassa, johon se voidaan pakottaa NATOn jäsenenä. http://www.debka.com/article/25231/Russian-Turkish-clash-building-up-over-Syria
·       Syyrian armeija on Hizbullahin avustuksella ja Venäjän ilmavoimien tuella pystynyt miehittämään muutamia kyliä Latakian ympäristössä sekä toisaalta Aleppon pohjoispuolella tiukentaakseen kapinallisten piiritystä kaupungissa. Artikkelin mukaan Venäjän ilmavoimat pommittavat surutta kaikkea, mikä liikkuu huomioimatta, onko kohde koulu tai sairaala. Päämääränä on vastustajan eliminoiminen. Länsimaat ovat samaan aikaan keskusteluissa tulitauosta tekemättä mitään. Luonnoksen mukaan tulitauko ei koske Al-Nusran eikä IS:n joukkoja, joita vastaan sota jatkuu esteettä. Syyrian päämääränä on vapauttaa alaviittien asuma alue Al-Nusran joukoilta ja sen jälkeen puhdistaa Damaskoksen ympärillä ja sen eteläpuolella olevat alueet lähellä Israelin rajaa. Venäjän pommituksen ja Syyrian armeijan toimet ovat ajaneet kymmeniä tuhansia pakolaisia pois taistelujen alta, kohti Turkin rajaa ja edelleen Eurooppaan. Saudi Arabian ulkoministeri Adel al-Jubeir lensi Turkkiin valmistellessaan yhteistä sotaretkeä Syyriaan IS:n joukkoja vastaan. Saudit ovat Turkin ulkoministeri
Mevlut Cavosoglun mukaan päättäneet osallistua taisteluihin, ja tutkivat hävittäjien lähettämistä Turkin lentokentille, mutta myös maavoimien ja tykistö- sekä ohjusyksiköitten lähettämistä Turkkiin, josta hyökkäykset Syyriaan aloitettaisiin. Kolmas maailmansota on joko meneillään tai alkamassa.
·       Terrorihyökkäyksiä Israelissa.
Arabi puukotti tänään iltapäivällä naista suositulla Emek Refaimkadulla German Colobuýn alueella paeten paikalta. Tilanne on vielä epäselvä. http://www.jewishpress.com/news/breaking-news/1-wounded-in-jerusalem-terror-attack/2016/02/14/
Kaksi nuorta arabia kivittivät autoilijoita Shomronin kadulla Jeninissä. He tulittivat apuun tulleita sotilaita, jotka vastasivat tuleen surmaten molemmat 15-vuotiaat arabiterroristit. http://www.jewishpress.com/news/breaking-news/2-stone-throwers-shot-at-soldiers-killed-in-return-fire-near-jenin/2016/02/14/
Rajapoliisi esti puukotuksen tarkastusasemalla Tekoan ja Har Hioman välillä. Tarkastaessaan autoja poliisi havaitsi juoksevan arabin ja ilmoitti rajapoliisille, joka avasi tulen puukkoa heiluttavaa arabia kohti haavoittaen häntä. Arabi on 17.vuotias mies arabikylästä lähellä Betlehemiä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/207986#.VsB1hlNxc6s
Kaksi arabia tunkeutui turva-aidan läpi Israelin puolelle ja he nousivat heitä odottavaan autoon alkaen ajaa Jerusalemia kohti.
Heidät havaittiin näköasemalta ja poliisin motoroidut yksilöt hälytettun ajamaan heitä takaa. He juuttuivat tiesulkuun, mutta yrittivät kuitenkin päästä karkuun joutuen lopulta ajamaan poikittain olevan poliisiauton kylkeen. Neljä poliisia haavoittui lievästi. Terrorit pidätettiin siinä vaiheessa. He olivat ehkä salakuljettajia, mutta tiedot ovat alustavia. Kaikki kolme autossa ollutta arabia haavoittuivat. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/207961#.VsB2DlNxc6s
Nuori israelilaisnainen raportoi, että palestiinalainen autio yritti ajaa hänen ylitseen Kfar Etzionon sisään-käynnin lähellä olevalla bussipysäkillä perjantaina aamupäivällä. Kukaan ei loukkaantunut siinä. Epäilty pidätettiin ja vietiin kuulusteluihin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/207942#.VsB9jFNxc6s