Wednesday, July 06, 2016

KESKIVIIKKO 06.07.2016

KESKIVIIKKO 06.07.2016
ELÄMÄ jatkuu Israelissa edelleen varsin lämpöisissä, jopa helteisissä tunnelmissa ilman lämpötilan pysytellessä korkeimmillaan 31 asteen tienoilla, huomenna jopa asteen verran korkeampi, pudotellen sen jälkeen parin asteen verran. Taivaankansi pysytellee pilvettömänä, mutta ohut harsomainen pilviverho tasoittaa auringon suoraa porotusta.
SÄÄTILAT tänään: Jerusalem 21 -31; Tiberias 26 -39; Suolameri 30 -41; Eilat 28 -42 +C-astetta. Eilatissa ja Suolamerellä lämpötila pysyttelee yli 41 astetta, jopa nousten asteen verran lähipäivien aikana.
Pääministeri jatkaa Afrikan kiertomatkaansa neljään maahan, mikä sekin näyttää sujuvan varsin suosiollisessa ja lämpöisessä ilmapiirissä. Afrikan johtajien lausunnoissa kuultaa hienoinen kunnioitus ja ihailu juutalaisten maan saavutuksiin, mikä ilmaistaan pienen huumorin muodossa. Pieniä historian muistihäiriöitäkin on havaittu.
Ugandan presidentti Yoweri Museveni totesi ystävällisessä puheessaan lordi Balfourin olleen tietämätön lupaillessaan Ugandaa juutalaisten kotimaaksi, mikä todellisuudessa oli Syyria-Palestiina. Presidentti käytti sanaa "Palestiina" useita kertoja Israelista, mikä otettiin ymmärtäen vastaan. Hän myös sanoi, että onneksi juutalaiset hylkäsivät Balfourin esityksen, sillä muuten me sotisimme nyt keskenään. Benyamin Netanyahun vanhempi veli Joni sai surmansa ugandalaisen sotilaan luodista Entebben kentälle tehdyn terroristien sieppaaminen panttivankien pelastus-operaatiossa, ainoana Israelin kommando-ryhmästä.

Somalian presidentti totesi lausunnossaan, että Afrikka tarvitsee keskustelua Israelin kanssa ja sen teknistä edistystä luvaten jatkaa keskusteluja Israelin kanssa. Somalia ei kuulu matkaohjelmaan eikä Somalian johtajat ole aiemmin suhteutuneet kovin myönteisesti Israeliin.
Sana näyttää menevän perille ja tuottavan tulosta juutalaisten maan todellisesta luonteesta.

Netanyahun toisessa vierailukohteessa Keniassa maan presidentti Uhuru Kenyatta vastaanotti vieraansa lämpimästi maan pääkaupungissa Nairobissa. Hän lupasi puheessaan pyrkivänsä nostamaan Israelin uudelleen Afrikan maiden järjestöön "African Union", josta se potkaistiin ulos 14 vuotta sitten.
"Uskomme että Afrikan maanosana meillä on tarve suhtautua Israeliin positiivisessa hengessä ja ymmärryksessä, sillä yhteys Israelin kanssa tulee osaltaan muodostamaan maailman entistä paljon turvallisemmaksi" hän totesi yhteisessä lehdistö-tilaisuudessa Nairobin valtiontalossa. Hän vakuutti "palauttavansa Israelin aiemman tarkkailijajäsenen aseman Afrikan Unionissa, mikä palvelee sekä Kenian että Afrikan muiden maiden tarpeita".
Terrorismi on tunkeutunut syvälle Afrikan maihin, ja koska Israel on taistellut sitä vastaan syntymästään lähtien ja jopa ennen sitäkin, sen kokemusta ja tietotaitoa arvostetaan yhä laajemmin.
"Uskomme maailman muuttuneen, globaalit ongelmat joita nyt kohtaamme, ovat erilaiset kuin 30 vuotta sitten", Kenyatta totesi jatkaen. "Meidän tulee toimia yhdessä, meidän tulee kohdata hyökkäykset turvallisuutta vastaan yhdessä".
Afrikan Unionin (AU) päämaja sijaitsee Addis Abebassa. Israelin aiemmat yritykset päästä uudelleen sen jäseneksi kariutuivat etenkin Libyan vastustuksen vuoksi.
Unionissa on tällä hetkellä 54 jäsentä. Sen perustus-asiakirjassa painotetaan toimimiseksi Afrikan maiden
yhteistoiminnan kasvattamiseksi.
"Suurin yksittäinen uhka, joka haastaa ei vain Kenian ja Afrikan maat vaan koko maailman, on harhautuneiden ihmisten suorittama terrorismi, mikä ei tunnusta mitään uskontoa" Kenyatta totesi, "On typerää haasteen uhriksi joutuneiden maiden kieltäytyä toimimasta Israelin kanssa etenkin tässä kysymyksessä. Se on pään kaivamista hiekkaan strutsin tavoin". Hän painotti aktiivisten toimien merkitystä pelkkien sanojen asemesta.
Presidentti Kenyatta sanoi Kenian tukeneen Israelin tekemää operaatiota Entebben kentälle kesäkuussa 1976 sekä periaatteessa että käytännössä, minkä johdoista Idi Amin surmasi useita kenialaisia.  
Myös Netanyahu painotti yhteistoiminnan merkitystä yhteisiä haasteita vastaan laskiessaan seppeleen Kenian perustajan presidentti Yomo Kenyattan haudalle.
Pääministeri Netanyahu jatkaa seurueineen matkaa keskiviikkona Keniasta Ruandaan ja Etiopiaan.
Seuraavat matkakohteet suuntautuvat Kaspian
meren ja etelä Amerikan maihin.

04.  Jos Afrikan maiden johtajat osoittavatkin hyvää tahtoa Israelin toimia kohtaan, USA:n ulkoministeriö osoittaa viimeisissä lausunnoissaan juuri päinvastaista. Tämä on outoa huomioiden, että USA:;n ja Israelin tulisi olla parhaat ystävät keskenään, jotka ymmärtävät toistensa ongelmia.
USA:n ulkoministeriön tiedottaja John Kirby latasi eilen lehdistötilaisuudessa Israelia vastaan kiivaimman hyökkäyksen aikoihin. Ensiksi hän tarttui Israelin hallituksen julkaisemiin rakennushankkeisiin Maale Adumimissa ja Jerusalemin lähiöissä.
Kirky kyseenalaisti Israelin pitäytymisen kahden valtion periaatteen toteuttamisessa. "Jos raportti on totta, se olisi viimeisin askel näköjään systemaattisessa prosessissa maan riistämiseksi, setlementtien laajentamiseksi ja uusien kohteiden laillistamiseksi perusteellisesti estäen kahden valtion periaatteen toteuttamisen. Me vastustamme tämän tapaisia toimia, jotka käsittääksemme aiheuttavat ongelmia molemmille".
Kirby lisäsi sanoen Washingtonin olevan hyvin huolissaan ehdotetuista hankkeista. Hän sanoi USA:n käyvän vakavia keskusteluja Israelin kanssa jäätyneistä rauhan-keskusteluista. Toiseksi hän sanoi virkailijoiden käyvän keskusteluja alueen johtajien kanssa tehdäkseen mitä tulee tehdä, väkivallan ja jännityksen vähentämiseksi.

SUNNUNTAINA pääministeri ja puolustusministeri julkistivat suunnitelmat 560 asuntoyksikön rakentamiseksi Maale Adumimiin, 140 asuntoyksikköä Ramotiin ja 100 Har Homatiin. Artikkelin kirjoittanut JP:n henkilökunta kutsuu AFP:n tietoihin perustuen yli 30 000 asukkaan Maale Adumimia setlementiksi, mikä on käsittämätöntä.
Päätös uusien asuntojen rakentamiseksi tehtiin vastauksena PA:n arabien viimeisten päivien lisääntuneen väkivallan ja tunnottoman murha-aallon seurauksena. Niistä järkyttävimmät olivat 13-vuotiaan juutalaistytön murhaaminen hänen vuoteeseensa Kiryar Arbassa sekä rabbi Miki Markin murha tulittamalla hänen ohjaamansa auton rinnalle ajaneesta autosta. Rabbin vaimo Chava palasi tajuntaan vasta äskettäin, heidän kahdesta autossa olleista lapsesta toinen haavoittui lievemmin.
YK:n pääsihteeri Ban ki-Moon tuomitsi myös Israelin rakennushankkeet jo ennen USA:n ulkoministeriön tuomiota.
Kvartetin, USA, EU, YK ja Venäjä, julkistamassa raportissa Israelin rakentamia kyliä ja kaupunkeja Juudeassa ja Samariassa kutsutaan laittomiksi. Samaan aikaan EU itse rakentaa laittomia hökkeli-kyliä beduiineille Israelin täysin valvomalle C-alueelle sekä Juudeassa että Samariassa vastoin Oslon sopimusten 1 ja 2 määräyksiä. http://www.timesofisrael.com/after-settlement-announcement-us-accuses-israel-of-systematic-seizure-of-palestinian-land/

04.UUTISOTSIKOITA
·       Juudean pataljoonan komentaja todisti IDF:n sotilasta vastaan käydyssä oikeudessa, ettei ollut mitään oikeutusta kersantti Elor Azariyan ampumalle laukaukselle jo neutraloidun ja maassa makaavan terroristin surmaamiseksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/214567
·       Netanyahu vakuutti, että terroristien omaisille maksetut stipendit ja palkat vähennetään Israelin keräämistä vero- ja tulli varoista. Käytännössä tämä ei toteudu, vaan entinen käytäntö jatkuu. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/214544#.V3y3IGOKTIU
·       IDF kävi tuhoamassa 13.vuotiaan Hallel Arielinm murhaajan Muhammad Tarayrehin kotitalon. Murha oli erityisen raaka, sillä murhaaja käänsi tytön välillä kasvoilleen voidakseen jatkaa iskujaan selkäpuolelta iskettyään useita kertoja kasvoihin ja yläruumiiseen viime torstaina. http://www.jewishpress.com/uncategorized/idf-to-demolish-home-of-hallel-ariels-killer/2016/07/05/
·       IDF:n sotilaat estivät arabinaisterroristin puukotukset tiistai-iltana Samariassa Gital Evyatar risteyksessä ampuen häntä vatsaan. http://www.jewishpress.com/news/breaking-news/terrorist-neutralized-at-giti-junction/2016/07/05/
·       Johdattelevassa mielipidetiedustelussa kysyttiin israelilaisilta heidän tuntemuksiaan. 52 % vastanneista katsoi, että Juudean ja Samarian sekä Gazan rakentaminen oli hyödyksi maalle. 49 % katsoi, ettei se häirinnyt maan rakentamista muualla, 45 % katsoi, että varat olisi pitänyt käyttää maan rakentamiseksi muualla. Arabeista 2/3 katsoi, että varat oli pitänyt käyttää muiden laiminlyötyjen alueiden rakentamiseen. http://www.jewishpress.com/news/breaking-news/survey-majority-of-israeli-jews-favor-the-settlements/2016/07/05/
·       Poliisi, Shabak ja Shin Bet paljastivat yhteisoperaatiossa, että Hamas salakuljetti varoja Juudeaan ja Samariaan piilottamalla niitä kenkiin. He hyödynsivät Israelin myöntämiä lupia päästä Gazasta Juudeaan ja Samariaan ramadanin aikana. Poliisi pidätti muutamia kuulusteluihin. http://www.jewishpress.com/news/breaking-news/released-for-publication-hamas-money-smuggling-operation-exposed/2016/07/05/
·       PA:n lähteiden mukaan 10 ihmistä haavoittui IDF:n suorittamissa operaatioissa Duran kylässä ja lähellä Ramallahia. Osa haavoista olivat PA:n mukaan aiheutuneet kovista ammuksista. Mellakat syntyivät keskiviikkoaamuna IDF:n suorittaessa epäiltyjen pidätyksiä. http://www.timesofisrael.com/at-least-10-palestinians-hurt-in-idf-raids-in-west-bank/
·       Brookings instituutin Lähi-Idän asiantuntija Shadi Hamid sanoo, että alueita runtelevat väki-valtaisuudet ovat seurausta imperialismin pysyvistä jäänteistä, lännen saamattomuudesta sekä Islamin valtion perusteiden väärinymmärrysestä. Hän hylkää ajatuksen, että ne olisivat Israelin aiheuttamia. Hän selittää, että vaikka Israelin ja PA:n välinen konflikti selvitettäisiin jollain ihmepelillä, Lähi-Itä säilyisi vaarallisena ja verisenä alueena. Hamid syntyi muslimiperheeseen. http://www.timesofisrael.com/two-state-solution-wont-solve-mideast-crisis-says-brookings-expert/
·       Hamas rakentaa Gazassa tunneleittensa sisäänkäyntejä moskeijoitten ja asuintalojen sisälle. Rakettien laukaisualustoja pystytetään keskelle tiheää asutusta. IDF on saanut arvokkaita tietoja äskettäin pidättämältään sala-kuljettajalta. http://www.timesofisrael.com/in-gaza-hamas-tunnels-run-under-mosques-homes-shin-bet/


Post a Comment