Sunday, June 26, 2016

SUNNUNTAI 26.06.2016

SUNNUNTAI 26 .06.2016
01.Tänään on toinen juhannuspäivä Koto-Suomessa, mutta olkoon vain, Israelissa tämä päivä on viikon ensimmäinen työpäivä, eikä juhannuksesta ole tietoakaan Joten naputtelen ohessa jotain päivän kuumimmista tapahtumista - kuten niitä Israelissa tarkastellaan, mikä voi poiketa siitä, miten niistä raportoidaan muualla maailmassa.
Mutta tarkastellaan ensiksi päivän säätilaa. Tätä pientä maarääpälettä on ahdistanut useita päiviä kestänyt helleaalto, joka rapauttaa alkukesän vihreyden ja muuttaa yleisnäkymän ruskean voittoiseksi. Helteiden mukana tulivat monet tulipalot, useimmat luultavasti syttyneet ilman ihmiskäsiä, mutta osa huolimattomasta nuotioiden ja minigrillien sammuttamisesta. Suurpaloilta sentään selvittiin, ja Israelin hankkimaa lentokalustoa lennätettiin Kyprokselle sammuttamaan siellä puhjenneita varallisia metsäpaloja, joiden hallinta riistäytyi käsistä kovan tuulen vuoksi.
Hätään joutuneen naapurin auttaminen on Israelin yksi huomattavimmista ominaisuuksista, olkoon kyse liittolaisesta tai vihollisesta. Israelin avustuspartiot ovat aina ensimmäisinä maanjäristysten ja muitten katastrofien jälkeen tarjoamassa lääkinnällistä ja muuta avustustaan kenttäsairaaloiden ja avustustarvikkeiden muodossa.
SÄÄTILAT tänään: Jerusalem 25 -33; Tiberias 26 -40; Suolameri 30 -40; Eilat 29 -40 +C-astetta. Lämpötila alkaa vähitellen alentua ja palata inhimillisiin mittasuhteisiin, kuten ennuste osoittaa. Tiistaina lämpötila romahtaa 28 asteeseen, mutta jo keskiviikkona huippulämpötila kipuaa yli 30 astetta.
02.ENGLANNISSA suoritettu kansanäänestys eroamisesta EU:sta, "Brexit", kuten sitä saarivaltiossa kutsuttiin, herättää edelleen huomiota ja analyyseja, miten tässä näin kävi ja mitä se merkitsee muulle EU-yhteisöä, jossa on edelleen 27 jäsentä. Eräiden uutisten mukaan Euroopassa levisi "itsenäisyys" huuma ihmisten juhliessa brittien tekemää rohkeaa päätöstä irrottautua muusta Euroopasta, ja vaatimukset seurata Englannin esimerkkiä lisääntyivät.
EU:n johtajat kokoontuvat tiistaina EU:n päämajaan Brysseliin tarkastelemaan syntynyttä tilannetta, ja päättämään mahdollisista lisätoimista "brexit"-vaatimusten leviämisen estämiseksi. Joillekin EU-maille kuten Baltian maat liittymisen päämotiivi EU-yhteisöön oli turvallisuuden takaaminen, mitä seurasi liittyminen NATO:on, koska EU sellaisenaan ei voinut taata turvallisuutta Venäjän nousevaa mahtia vastaan.

Suomen pääministeri Sipilä' vakuuttaa lausunnoissaan, että Suomi on vahvasti liittoutunut EU:n kanssa eikä näe mitään syytä kansanäänestyksen, referendumin, järjestämiseksi, Tämä on nostanut FB:n sivuilla syytöksiä diktatuurista, sillä "eihän yhdellä miehellä saa olla valtaa päättää koko kansaa koskevista asioista epämääräiseksi ajaksi", he todistelevat. http://www.timesofisrael.com/britain-eu-at-bitter-odds-over-timing-of-divorce-talks/, http://www.timesofisrael.com/after-british-brexit-most-scots-back-independence/,

03.PA/PLO:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin Brysselin parlamentissa esittämät murhasyytökset Israelia vastaan kaivojen myrkyttämisestä ja arabi-lasten murhaamisesta, jotka on osoitettu täysin valheellisiksi ja jotka Abbas itsekin toteaa vääriksi – ehkä se oli hänen puheensa kirjoittaja, joka ei informoinut isäntäänsä eikä hän ollut ehtinyt lukea tekstiä ennen puhettaan- ovat
painuneet jonnekin alitajunnan salaisiin muisti-osioihin, eikä niitä huomioida muuten kuin osoituksena, että 11 vuotta ilman mandaattia hallinnut PA/PLO:n johtaja on päästään lahonnut eikä hallitse enää tilanteita. http://www.jpost.com/Opinion/Blood-libel-457718,

TAPAHTUMIEN keskus - ainakin Israelin kannalta – on siirtymässä Brysselistä Roomaan, jossa pääministeri Benyamin Netanyahu tapaa tänään USA:n ulkoministeri John Kerryn. Heidän tarkoituksenaan on keskustella Israelin ja PA/PLO:n välisistä suorista neuvotteluista, joita Netanyahu vaatii arabi- johdon kanssa, ja jota myös EU näyttää suosittelevan uudessa lausunnossaan.
Toinen Israelia kiinnostava kysymys on "kvartetin" - jos joku vielä muistaa sellaisenkin yhteisön – valmisteillä oleva lausunto, jonka sanamuotoa Israel haluaa muutettavaksi.
Netanyahun asemaa lienee pahoin häirinnyt Zionistisen Unionin puheenjohtajan Yitzhak Herzogin ja PLO:n johdon välillä ennen 2015 vaaleja käydyt keskustelut, jotka äskettäin tulivat julkisuuteen TV-10 lähetyksessä.
Kuten edellisessä raportissa kerrottiin, Herzog antautui lähes täydellisesti PA/PLO:n vaatimuksille. Vaikka keskustelujen pohjalta tehdyllä sopimuksella ei olekaan mitään todellista vaikutusvaltaa. PLO tullee käyttämään sitä hyväkseen seuraavissa neuvotteluissa.

JOHN KERRY aloitti matkansa Washingtonista lauantaina ollakseen sunnuntaina virkeänä ja iskukunnossa tapaaman pääministeri Netanyahu Roomassa, mikä ei aina ole huomioinut Valkoisen talon toiveita. USA on useimmiten pyrkinyt suhtautumaan Israelin johtajiin kuin minkä tahansa kolmannen maailman johtajiin, mikä ei päde omilla aivoillaan ajatteleviin israelilaisiin.
USA:n hallituksen tulisi suorittaa perusteellinen suursiivous diplomatiassaan Lähi-Idän asioiden kysymyksissä, mikä ei voine toteutua nykyisen eikä potentiaalisen Hillary Clintonin hallituksen aikana. Siihen tarvittaisiin koko ideologian uudelleen arviointia, mikä voisi tapahtua republikaanien ehdokkaan Donald Trumpin voittaessa USA:n presidentin vaalit.  Trump ilmoitti voivansa hyväksyä Israelin päätöksen liittää Juudea ja Samaria Israeliin.  http://www.timesofisrael.com/diplomacy-shifts-to-rome-for-kerry-netanyahu-pow-wow-turkey-detente/,

KVARTETIN raportti tulee arvioiden mukaan perustumaan kahden valtion periaatteelle, mikä Israelissa alkaa olla kuollut ja vain odottelee hautaustaan. Israelin hallitus aristelee julkistaa setä maailmalle.

04.JP:n vakioraportoija Caroline B Glick, joka on toistaiseksi saanut armon lehden vasemmistolaiseksi osoittautuneen päätoimittajan Yakov Katzin silmissä, käsitteli perjantain raportissaan USA:n hallituksen suhtautumista Israeliin ja sen toimia otsikolla "Obamas money and Israel´s sovereignty" (Obaman raha ja Israelin itsenäisyys):
GLKICK käsittelee artikkelissaan Israelin ja USA:n välistä sopimusta, jolla USA:n tuki Israelille sidotaan 10 vuoden ajaksi. Tuen määrää nostattaneet tuntuvasti, mutta kuten Glick kertoo, USA:sta suoritettavien ostojen määrää nostetaan ja toiseksi Israelin armeijan tulee hyväksyttää sotilasoperaationsa USA:n hallituksella. Nämä yhdessä hyödyntävät USA:n teollisuutta, ja asettavat IAF:n suunnitelmat ja toimet Pentagonin vahvistuksen alaisiksi.
Glick paljastaa raportissaan, että ulkoministeri John Kerry palkkasi USA:n kenraalin John Allenin laatimaan Israelin turvallisuussuunnitelman.
Kenraali Allen on johtanut PA:n "poliisien" koulutusta Jordaniassa ja Jerikossa. Kerryn päämääränä oli saada suunnitelma, jonka Israelin pääministeri voisi hyväksyä.
Suunnitelman mukaan Israel luovuttaa Jordanin laakson turvallisuuden USA:n armeijalle, joka yhdessä kouluttamiensa PA:n sotilaitten kanssa vartioi Jordanin rajaa. Suunnitelmaa edelsi Obaman hallituksen v. 2013 tilaama suunnitelma nimeltä "Turvallisuussuunnitelma kahta valtiota varten" (CNAS) . Sen valmisti Washingtonissa sijaitseva älyhautomo. Sen laatimiseen osallistuivat Allenin neuvonantajien lisäksi Israelin USA;n entinen sotilas-attashea Washingtoniin Gadi Shammi, jolla on läheiset suhteet Martin Indykin kanssa, ja Shimon Peresin entinen henkilöstöpäällikkö Nimrod Novik, joka Glickin mukaan pääosiltaan vastasi raportin laatimisesta.
CNAS suunnitelmassa vakuutetaan, että Israel tulee säilyttämään itsenäisyytensä ja saa luvan toimia itse-puolustukseksi, mutta vain ääritapauksissa. Koska tällainen ääritapaus kehittyisi, olisi USA:n hallituksen harkinnassa. IDF menettäisi vapaan päätösvaltansa, se olisi alistettu Pentagonin alaisuuteen. http://www.jpost.com/Opinion/Column-One-Obamas-money-and-Israels-sovereignty-457567

05.UUTISOTSIKOITA
·       Miten pitkälle voivat arabit ja Israel mennä, kyselee JP artikkelissaan, sillä niitä erottava kuilu on syvä ja
Näyttää ylittämättömältä.
Kuitenkin - kuten artikkelissa todetaan – todellisuuden realiteetit voivat pakottaa yrittämään mahdottomia, eivätkä ihmeet ole harvinaisia Isra4elin ja juutalaisten historiassa; päinvastoin, ilman niitä juutalaista kansaa ei olisi olemassakaan. Artikkelissa viitataan Egyptin presidentti Abdel Fattah al-Sisin toukokuun 17 päivänä pitämään julkiseen puheeseen, jossa hän näki uusia mahdollisuuksia Israelin ja PA:n arabien välisen konfliktin ratkaisemiseksi, esittäen samalla oman suunnitelmansa, jonka Israelin johto hyväksyi osittain kuitenkin hienotunteisesti hyläten sen riittämättömäksi. Artikkeliussa todetaan, että "palestiinalaisongelma" on hämärtynyt arabien käsittelyjärjestyksessä, mutta esiintyy kuitenkin heidän lausunnoissaan. http://www.jpost.com/Jerusalem-Report/How-far-can-they-go-456965
·       Israelin ja Turkin viranomaisten taholta vakuutetaan, että diplomaattisuhteet palauttava sopimus on käytännössä valmis vaikka tänään. Tarkkailijat kuitenkin varoittelevat, ettei tule luottaa presidentti Erdoganin hyvään tahtoon, sillä hänen spontaaninen päätöksen tekotapansa voivat romuttaa kaiken hetkessä. Erdogan vaatii Gazan kansainvälisen saarron purkamista, ja edellyttää Israelin kaasujohdon rakentamista löytämiltään kaasuesiintymiltä Turkin kautta Eurooppaan. Tätä he pitävät uhkarohkeana ja alttiina tilapäisille mielenmuutoksille ja painostukselle. Sopimus tulee onnistuessaan hyödyntämään molempia osapuolia. http://www.jpost.com/Israel-News/Politics-And-Diplomacy/Israel-and-Turkey-walking-on-eggshells-457576
·       Israelin rabbinaatti on joutunut viime aikoina toistuvien hyökkäysten kohteeksi, koska monet katsovat sen jääneen ajastaan jälkeen ja edustavan vanhentunutta käytäntöä. Yksi näistä on ollut kashrut-todistusten myöntäminen yrityksille, ravintoloille ja kaupoille jne., Nyt vihjataan, että rabbinaatti harkitsee käytännön yksityistämistä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/214091#.V2-H32OKTIU
·       Jerusalemin poliisi pidätti sunnuntaiaamuna 4 osittain naamioitunutta arabinuorta Temppeli-vuoren alueella heidän häiritessään juutalaisia, jotka olivat nousseet Vuorelle heille varattuna aikana. Nousu Vuorelle saa jatkua kaikesta huolimatta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/214092#.V2-I1GOKTIU..
·       59 % skoteista haluaa erota Englannista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/214088#.V2-J8mOKTIU
·       Arabivandaalit varastivat juutalaisten asettaman mezuzan Hebronin patriarkkain mausoleumissa ja varastivat tuhansien NIS arvosta korjausvälineitä ja tarvikkeita perjantaina mausoleumin ollessa varattuna kokonaan muslimeille ramadanin aikana. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/214083#.V2-KMGOKTIU, http://www.jewishpress.com/news/breaking-news/muslims-stole-the-silver-mezuza-from-maarat-hamachpela/2016/06/25/

·       Hallituskoaliittion puheenjohtaja David Biton sanoo, että Israelin turvallisuusjärjestöjen johtajat ovat erotessaan viroistaan muuttuneet - tai osoittautuneet - aktiivisiksi vasemmistolaisiksi esittäen lukuisia esimerkkejä.. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/214081#.V2-LJ2OKTIU
·       PA:n arabinainen rysäytti autollaan perjantaina israelilaisiin autoon Kiryat Arban sisäänkäynnin lähellä vammauttaen autossa olleita kohtalaisesti. Autoa ajanut arabinainen "eliminoitiin" paikalla. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/214070#.V2-Mc2OKTIU
·       Israelin rabbinaatti ilmoittaa, ettei se voi luultavasti hyväksyä juutalaisen rabbin suorittamaa kääntymystä Trumpin tyttären Ivankan tapauksessa. Ivanka on naimisissa juutalaisen miehen kanssa.
·       Saksan poliisi löysi valtavan radikaalin islamin omistaman asearsenaalin läheltä moskeijaa viikko sitten Nordhein-Westfalen, maan tiheimmin asutussa 18 miljoonan asukkaan maakunnassa. Operaatio oli täysin salainen ja se suoritettiin vihannes ja hedelmävarastoihin. Poliisin arvion mukaan samanlaisia asekätköjä on kaikkien suurten kaupunkien liepeillä koko Euroopan alueilla. http://www.jewsnews.co.il/2016/06/26/huge-islamist-weapons-depot-found-in-germany/
·       Ranska päätti sulkea moskeijoita löydettyään niistä 334 sodissa käytettävää asetta. http://www.jewsnews.co.il/2016/06/26/france-closes-down-mosques-334-war-grade-weapons-found/
·       Bill Clintonin entinen rakastajatar Monica Lewinski heitti uuden pommin, mikä voi häiritä Hillaryn vaalityötä. Monican kerrotaan hurjístuneen saatuaan tietää, että hän oli vain yksi lukuisista Billin käyttämistä naisista, yksi heistä presidentti Walter Mondalen tytär Eleonor. http://www.jewsnews.co.il/2016/06/26/monica-lewinsky-comes-back-to-haunt-hillary-clinton-drops-bombshell-that-could-destroy-her-campaign/

No comments: