Friday, February 19, 2016

PERJANTAI 19.02.2016

PERJANTAI 19.02.2016
1.     SÄÄENNUSTEET lupaavat lähes helteistä säätä vielä tälle päivälle, mutta lauantaista alkaen palataan taas normaalitahtiin tähän aikaan vuodesta, mikä tarkoittaa sitä, että lämpötila putoaa roimasti, taivas muuttuu puolipilviseksi ja sunnuntaista alkaen paikallisten sateitten mahdollisuus lisääntyy lämpötilan pysyessä alhaalla, alimmillaan sunnuntaina 8 -14 astetta, maanantaina jopa asteen verran alempi.

SÄÄTILAT tänään: Jerusalem 16 -25; Tiberias 16 -30; Suolameri 23 -32: Eilat 20 -32 +C-astetta. Kinneretin pinta nousee edelleen 1 sm:n päivävauhtia ollen nyt -212.09 merenpinnan alapuolella.
Kuten edellä totesin, ennusteiden mukaan lämpötila viilenee selvästi sapatista alkaen ja ajoittaisten sateitten mahdollisuus kasvaa. Ennusteet eivät mainitse tuulen voimakkuudesta, mutta sateiseen säähän ne yleensä liittyvät, mikä lisää kylmän tuntua.

2.     MONIAVIOISUUS ei kuulu länsimaiseen kulttuuriin, eikä se siten ole sallittu myöskään israelilaisen lain mukaan, joka seuraa tiiviisti länsimaista elämänmuotoa ja kulttuuria ja perustuu juutalaiseen Lakiin Mooseksen laatimien Toran käskyjen mukaan.

Tästä huolimatta Israelin kansalaisina elävien beduiinien perinteeseen moniavioisuus kuuluu oleellisesti, ja islamin korkein auktoriteetti koraani sallii miehelle neljä vaimoa. Valtaosa beduiineista tunnustaa islamin uskoa, joskin voi epäillä heidän uskonsa syvyyttä jatkuvasti vaeltavaa elämänmuotoa harjoittavien ihmisten keskuudessa, joilla on vähäiset mahdollisuudet osallistua yhteisiin rukoustilaisuuksiin viidesti päivässä. Islamin uskon harjoittaminen yksityiselämässä ei vaadi muuta kuin pienen rukousmaton oman mukavuutensa vuoksi, sekä muutaman koraanin säkeen muistaminen.
Yhteisiin rukous-tilaisuuksiin osallistuminen on kuitenkin ollut siinä määrin jokaisen miehen velvollisuutena, että sen laiminlyönnistä rangaistiin. Yhteiset rukoustilaisuudet toimivat poliittisina propaganda- ja informaatio-tilaisuuksina islamoppineiden harkinnan mukaan.

Alun pitäen Muhammed salli vain yhden vaimon kullekin miehelle, mutta koska jatkuvien sotien johdosta nuorten leskien määrä nousi kohtuuttomasti, hän salli enintään 4 vaimoa edellyttäen, että mies maksoi kustakin vaimosta hänelle kuuluvat morsius-maksut ja pystyi taloudellisesti vastaamaan heidän elannostaan.
Profeetalle niitä sallittiin monikertaisesti enemmän.

MELANIE LIDMAN  kertoo ToI:n artikkelissaan kokemuksistaan beduiini-vaimon tuntemuksista hänen miehensä ilmoitettua, että hän ottaa uuden vaimon hänen lisäkseen.
Vaimo nimeltä Aisha kertoo asianajajalle 2014 näin: ”Hän (mieheni) tuli luokseni ja kertoi pienelle perheellemme, että hän aikoo mennä naimisiin, mutta lupasi olla hyvä minulle, ja antaa minulle kaiken, mitä tarvitsen”. Aisha ei halua kertoa omaa eikä toisen naisen koko nimeä suojellakseen perhettään.

Aisha kertoo lakimiehelle: ” Kuten jokainen tietää – miehen sana on laki beduiiniperheessä, enkä voinut sitä vastustaa”.
Aisha meni miehensä kanssa hänen valitsemansa naisen luo nimeltä Fatima (ei oikea nimi) pyytääkseen hänen kättään.
Aisha suostui hoitamaan kaikki uuden vaimon hääjärjestelyt.

Aisha kertoo edelleen: ”Parin kuukauden kuluttua minun mieheni menetti järkensä entisen perheensä kanssa. Hän alkoi hakata meitä (minua ja lapsia). Hän pani meidät kuorma-autonsa lavalle, raastoi meidän vanhempieni kotiin ja jätti meidät sinne”.  

KNESSETIN raportin mukaan moniavioisuutta harjoitetaan beduiinien keskuudessa siten, että 30 % perheistä on joutunut kokemaan sen vaikutukset. Todellinen luku on 50 %.
Vaikka v. 1977 vahvistetun lain mukaan moniavioisuus on kielletty Israelissa, mutta viranomaiset eivät ole uskaltaneet puuttua ikivanhaan käytäntöön, joka on yleistä beduiinien keskuudessa.
Melanien artikkelin loppuosassa viitataan siihen, että myös arabien keskuudessa harjoitetaan moniavioisuutta, Kansanedustaja (Joint List) Taleb Abu Ararilla on kaksi vaimoa, eikä sano tarvitsevansa useampia vaikka voisikin. Tel Avivin terroristin tammikuun 1.päivänä murhaamalla taksinkuljettajalla Amin Shaabanilla oli kolme vaimoa ja 11 lasta. Hän on arabi, ei beduiini. Presidentti Reuven Rivlin osoitti surunvalittelunsa Shaabanin ”vaimolle ja lapsille” mainitsematta kahta muuta vaimoa.  

MELANIE LIDMAN kertoo artikkelissaan varsin tyhjentävästi beduiinien patriarkaalisesta käytännöstä ja sen sekä naisille aiheuttamista vaikeuksista että sen hitaasta mukautumisesta moderniin yhteiskuntaan huomioiden samalla islamin uskon vahvan otteen beduiiniyhteisöstä.
Hän kertoo beduiini naisasianajajasta Abu Sharebista, joka johtaa naisasianajajien sosiaalinen oikeus-järjestöön Itach Maaki kuulavaa Beersheban haaraosastoa, jonka asiakkaat koostuvat valtaosin beduiininaisista, jotka ovat joutuneet vaikeuksiin avioliitossaan. Hän selvittää, ettei beduiinimies perusta haaremia, vaan ottaessaan uuden vaimon entinen tai edelliset siirtyvät asumaan miehen rakentamaan majaan samalle tontille.

Sosiaaliviranomaiset raapivat päätään pystyäkseen ratkaisemaan, mikä syrjäytettyjen vaimojen asema on lain mukaan. Ongelmia syntyy, jos mies edelleen käyttää entistä vaimoaan hyväkseen, ja etenkin, jos hän sen seurauksena saa lapsia. Sharebin mukaan viranomaiset rekisteröivät miehelle kaksi tai useampia vaimoja, mikä on vastoin lakia. Avioeroa ei tunneta beduiiniyhteisössä, ja syrjäytetty vaimo elättelee viimeiseen asti toiveita, että mies palaa, kuten joskus tapahtuu useiden vuosien jälkeen. Syrjäytetty vaimo on täysin miehensä armoilla, useimmat eivät ole saaneet mitään koulutusta eivätkä osaa mitään ammattia.

ISRAELIN ensimmäisellä pääministerillä David Ben Gurionilla olisi ollut arvovalta ja tilaisuus puuttua beduiiniyhteisön tilanteeseen, mutta hän ei uskaltanut ”avata kahden rintaman sotaa beduiinien kanssa”, kuten hän sanoi. Vuosien aikana ongelma on vain moninkertaistunut. Beduiinien uskotaan saavuttavan enemmistön aseman Negevissä 2020 mennessä, ja voivat vaatia itsehallintoa. http://www.timesofisrael.com/the-sorry-plight-of-bedouin-women-trapped-by-polygamy/

3.     TERROROSMI uutisia Israelissa.
Edelliseen artikkeliin viitaten on asianmukaista tarkastella, mitä turvallisuusongelmia beduiiniasutuksen levittäytyminen yhä useammin EU:n rahoittamana Israelin täyden valvonnan alaisille C-alueille Juudeassa ja Samariassa merkitsee käytännössä, ja miten lain noudattaminen ja sen valvomisen laiminlyönti vaikuttaa kansan yleiseen uskoon virkavallan uskottavuuteen.

RANI LEVIn supermarket-ketju rakensi suurmyymälänsä Shaar Binyaminin teollisuusalueelle Maale Mikhmash juutalaisyhteisöön lähellä Ramallahia. Marketin tarkoituksena on palvella sekä alueen juutalaisia että arabiasukkaita.
Kaksi arabiterroristia pystyi ovenvartijoitten huomaamatta tuomaan kaksi veistä mukanaan marketin sisään vähän ennen
17.00 torstaina. Poliisin tiedottajan mukaan terroristit olivat 14-vuotiaita arabipoikia, jotka kävelivät ympäri marketin sisällä 20 minuutin ajan ennen uhrinsa valitsemista.
He puukottivat 21-vuotiasta vapaalla ollutta armeijan kersanttia Tuvia Yannai Weissmania ja toista 36-vuotiasta Avi Avitalia. Terroristit pyrkivät pakoon, mutta asiakkaat estivät sen osto-kärryjen avulla. Paikalla olleet kaksi aseistettua asiakasta ampuivat terroristit kuoliaiksi. Marketissa syntyi täysi kaaos ihmisten pyrkiessä suojautumaan tietämättä, mitä tapahtui.

Kersantti Weissman kuoli niskaan iskettyihin haavoihinsa, toinen uhri Avi Avital vietiin Hadashan sairaalaan, häntä puukotettiin useita kertoja selkään. 10 henkilöä hoidettiin shokin vuoksi.
Toinen terroristi kuoli sairaalassa, toista hoidetaan sairaalassa, hän on kohtalaisessa kunnossa.  Sekä puukotuksen uhrit että terroristit työskentelivät Mikhmashin juutalaisyhteisössä. Terroristit olivat läheisestä Bitunian arabikylästä.

IDF kielsi arabeilta pääsyn Shaar Binyamin teollisuusalueelle sunnuntaihin saakka ja sulki supermarketin toistaiseksi, koska sen vartijat eivät olleet estäneet terroristien pääsyä marketiin. http://www.jewishpress.com/news/breaking-news/21-year-old-father-stabbed-to-death-in-front-of-wife-and-baby-north-of-jerusalem/2016/02/19/

Jerusalemin alueen Forumin edustaja varoittaa, että toinen terrorihyökkäys voi tapahtua koska tahansa, tällä kertaa Rami Levin Mishor Adumim marketissa. Hän sanoo, että EU:n rahoittamina ja tukemina laittomaan setlementtiin pystytetyt elementti-rakenteiset parakit ovat vain lyhyen kävelymatkan, 800 metrin, päässä marketista, ilman mitään esteitä.
”Koko maantien varsi Maale Adumimista Jerikoon päin on täynnä beduiinien pystyttämiä laittomia ”setlementtejä”, eikä Juudean ja Samarian siviilihallitus puutui asiaan millään tavoin”, edustaja sanoo. Tämä on osa EU:n harjoittamaa laitonta toimintaa Israelin viranomaisten silmien alla saadakseen lisää ”facts on the ground”, todisteita siitä, että maa kuuluu arabeille. Maan omistaa valtio.
Jerusalem Belt Forum edustaja valittaa, että maan laki ilmeisesti suosii arabeja ja beduiineja, koska Givat Zeevin synagoga määrättiin purettavaksi maanomistuksen epäselvyyden vuoksi, mutta EU:n rahoituksen turvin arabit saavat rakentaa laittomasti valtion omistamalle maalle C-alueilla, jota Israel valvoo täysin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/208263#.VsbewFJxc6s

Perjantaiaamuna Damaskos-portin edustalla 20–vuotias terroristi puukotti kahta poliisiupseeria ennen kuin turvallisuusjoukot eliminoivat hänet. Paikalla seissyt 50-vuotias arabinainen sai vaarattomia verinaarmuja jalkoihinsa poliisin ampumien luotien siruista.
Toinen haavoittuneista poliiseista sai puukonhaavoja yläruumiiseensa ja on kohtalaisessa kunnossa sairaalassa. Toinen haavoittui lievemmin puukoniskuista käteen.
Arabiterroristi oli kotoisin Jerusalemin itäosan Kfar Aqab arabikylästä. Poliisi sulki alueen toistaiseksi. Tuhannet arabi-muslimit kulkevat portin kautta moskeijaan perjantain rukouksiin.

4.     USA harkitsee Iranin ottamista mukaan 17 maan muodostamaan koaliittioon, jonka päämääränä on muodostaa Syyrian tulitaukoa valvova sotilaallinen joukko-osasto, mikäli sellainen koskaan saadaan aikaan. USA jättää huomiotta sen, että Iran kannattaa Assadin hallitusta. Pari päivää sitten raportoitiin, että tulitaukoneuvottelut Brysselissä ovat epäonnistuneet, mutta ilmeisesti John Kerry haluaa niitä jatkettavan.
USA ja Venäjä ovat keskeiset tekijät, mitä tahansa Syyriassa tapahtuu.
Maltilliset kapinallis-järjestöt ovat esittäneet puskurivyöhykkeen perustamista Israelin ja Syyrian rajan tuntumaan. Israelissa kenraalimajuri evp. Uzi Dayan esittää samaa. Hänen mielestään sen tulisi olla 8 -10 km syvyinen, mikä estäisi lyhyen matkan rakettien ampumisen Israelin puolelle.
Gayan pitää lisäksi tärkeänä Jordanjoen laakson pitämistä IDF:n valvonnassa, koska hän pelkää IS:n voivan sen kautta soluttaa agenttejaan Juudeaan ja Samariaan.

Iranissa pidettävät parlamentti vaalit ovat aktivoineet järjestöjä ja puolueita aloittamaan vaalitilaisuuksiaan maassa. http://www.timesofisrael.com/iran-reformists-hold-rally-as-election-campaigns-kick-off/

5.     USA:n republikaanien johtava presidenttiehdokas Donald Trump on saanut aiheita laukoa totuuksiaan, jotka kansankielellä lausuttuina uppoavat kansaan. Trump hämmästeli paavin tapaa kritisoida Meksikosta käsin USA:n harjoittamaa siirtolais-politiikkaa, jota pidetään hölläkätisenä päästäen kaikki rikolliset ja mafian johtajat maahan. Paavi katsoi USA:n kohtelevan rajan yli pyrkiviä liian rajusti ja epäinhimillisesti, mikä sai Trumpin veren kiehumaan.  Paavi lisäksi epäili, ettei Trump ole kristitty.  
Trump vastasi siihen, että jos IS miehittää  Vatikaanin, paavin tulisi rukoilla, että hän olisi silloin presidenttinä, koska hän tietää, miten IS:n hyökkäyksiin tulee vastata.
Trump syyttää myös lehdistöä vääristeltyjen gallup-tulosten levittämisestä. Hän johtaa kilpaa 35 -40 %:n kannatuksella.
Trump sanoi pitävänsä häpeällisenä tapaa, miten USA:n istuva presidentti Obama on kohdellut Israelia. Vaikka Trump sanoo pyrkivänsä noudattamaan tasapuolista politiikkaa Israelin ja PA:n välisissä kiistoissa, hänen lausunnoistaan ilmenee hänen syvä kunnioituksensa ja ymmärryksensä juutalaisvaltiota kohtaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/208286#.VsbxtFJxc6sPost a Comment