Friday, November 13, 2015

PERJANTAI 13.11.15

PERJANTAI 13.11.15
01.   ISRAELISSA pyritään löytämään viisasten kiveä – tai Salomon ratkaisua – jolla juutalaisten ja arabien välinen konflikti voitaisiin ratkaista pysyvästi. Mikä se viisasten kivi sitten tarkoittaneekin – ehkä se oli eräänlaista arvan heittämistä purimin tapaan – mutta Salomo esitti, että kahden porttonaisen välinen kiista oikeudesta elävään lapseen toisen kuoltua, ratkaistaan viiltämällä lapsi kahtia ja annetaan puolikas kullekin. Kuten tunnettua, toinen naisista pyysi kauhistuneena, että lapsi annetaan toiselle eikä viilletä kahtia toisen kehottaessa, että viiltäkää vaan kahtia. Salomo totesi silloin, että tämä nainen, joka haluaa lapsen elävän, on lapsen todellinen äiti ja antoi lapsen hänelle.(1.Kun 3:15 -28)

Tämä sovellettuna Israelin ja PA/PLO:n väliseen konfliktiin tarkoittaisi sitä, ettei Israelin maata jaeta kahtia, vaan annetaan koko maa sille, joka mieluummin luopuu omastaan, kuin että maa jaetaan kahtia, missä ratkaisussa kumpikaan osapuoli ei voisi säilyä hengissä. Salomon esimerkin mukaan Israelin maata ei saa jakaa.

Kansanedustaja Benny Begin (Likud) totesi puhuessaan Haaretzin järjestämässä rauhan konferenssissa Jerusalemissa eilen, ettei hän näe mitään mahdollisuutta sopimuksen löytämiseksi Israelin ja PA/PLO:n välisessä konfliktissa.
(Käytän tuota ilmaísua PA/PLO, koska PA edustaa Juudean ja Samarian arabeja maailmalla, mutta päätösten tekeminen on yksistään PLO:n (Palestiinan Vapautusorganisaatio) käsissä. Abbas toimii molempien puheenjohtajana)

Begin selitti puheessaan, ettei PLO enempää kuin Hamaskaan Gazassa tule koskaan hyväksymään sopimusta, johon sisältyy juutalaisen itsenäisyyden tunnustaminen mihin tahansa osaan maata., jota he kutsuvat ”Palestiinaksi”.

”Monet meistä ajattelevat harhaanjohtavasti, että jos me luovutamme heille tarpeeksi maata, PLO suostuu luopumaan osasta maata. Palestiinalaiset eivät kuitenkaan ole koskaan luopuneet oikeudestaan koko maahan”, Begin vakuutti lisäten, ettei PLO voi koskaan allekirjoittaa sopimusta, johon sisältyy luopuminen paluuoikeudesta tai juutalaisen kansan itsenäisyydestä Israelin maahan. ”Jos joku kuvittelee voivansa pakottaa PLO:n sopimukseen, se on toiveajattelua. Tilanteen muuttuminen edellyttää PA/PLO:n johdon vaihtamista. Ilman sopimusta meillä on kaksi vaihtoehtoa: Joko luopua kiistanalaisista maista (Juudeasta ja Samariasta) tai pysyä niissä. Gazasta luopuminen ei auttanut, eikä myöskään luopuminen Juudeasta ja Samariasta tule onnistumaan.

SAMASSA konferenssissa puhunut entinen puolustusministeri, kansanedustaja Amir Peretz (Zionist Union) totesi, että aika työskentelee Israelia vastaan. ”Äskettäin sanottiin kovalla äänellä, että me joudumme aina elämään miekan kanssa. Tämä on pelkurimainen sanonta. Netanyahun ”aina” on jo täällä. Israelin kansalaiset syövät miekkoja kaikkialla, hallitus kehottaa heitä aseistautumaan”, hän selitti jatkaen, että ”kuulimme vakuuttavia viestejä Amerikasta, ettei USA tule edistämään kahden valtion periaatetta, mikä sai oikeiston juhlimaan. Meidän tulisi huolestua tästä. Pääministeri yritti vakuuttaa amerikkalaisille kannattavansa kahden valtion perustamista. Näin puhui pääministeri, johon kukaan ei luota”, hän selitti.
”Henkilökohtaisen turvallisuuden puuttuminen, sosiaalinen eriarvoisuus ja elinkustannusten korkeus ovat ilman näkyä toimivan hallituksen tuloksia”.
Peretz vaati, että Israelin tulee saada uusi, avarakatseinen johtajisto. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/203329#.VkVzYFP4k6s

02.   Ennusteet lupaavat auringonpaistetta Israelin maahan tänään ja huomenna, mutta osittaista pilveilemistä maanantaiksi. Tuuli on kova huomenna ja ylihuomenna. Lämpötilat pysyttelevät Jerusalemissa huipussaan 22 asteen tienoilla.

Lämpötilat tänään: Jerusalem 14 -22; Tiberias 17 -28; Suolameri 22 -28; Eilat 20 -31 +C-astetta. Sadekuuroja voidaan saada maanantaina eri puolilla maata.
Kinneretin pinta laskee 0.5 sm vuorokaudessa, ollen nyt -212.98.

03.   Beirutissa Bourj El Barajneh lähiössä kaupungin eteläosassa torstai-iltana suoritettu kaksoisitsemurha-pommitus surmasi ainakin 43 ja haavoitti 239 ihmistä, kuten Libanonin terveysministeriö kertoi. Lähiö on Hizbullahin valvonnassa.
Monet haavoittuneista ovat kriittisessä kunnossa, mikä voi nostaa haavoihinsa menehtyneitten määrää.  

POLIISIN kertoman mukaan kaksi miestä saapui kävellen paikalle pahimpaan ruuhka-aikaan pommivyöt yllään laukaisten ne muutaman minuutin väliajoin kauppa-keskuksen edessä. Sotilaat kertoivat löytäneen kolmannen terroristin ruumiin, jonka pommit eivät olleet syttyneet.
Beirutin eteläosa on Hizbullahin valvomaa aluetta, ja alueella on aiemminkin tehty useita pommi-iskuja. Hizbullah taistelee Syyrian presidentti Assadin armeijan tukena hallitusta vastaan taistelevia sunni-kapinallisia vastaan, jotka uhkaavat uusia pommi-iskujaan shia-muslimeja vastaan, joita he kutsuvat luopioiksi.

Libanonilaisen turvallisuusvirkailijan mukaan ensimmäinen pommivyötä kantanut terroristi sytytti vyönsä moskeijan edessä, toinen leipomoliikkeen sisällä. Hän olettaa, että kolmas pommivyötä kantanut terroristi sai surmansa ensimmäisestä pommista, koska hän oli lähellä sitä. eikä ehtinyt sytyttää omaansa.
Pan-arabialaisen Al-Majaydeen TV-verkoston mukaan kolmas terroristi oli parrakas nuori mies olettaen hänen saaneen surmansa ennen pommivyönsä sytyttämistä.

AFP:n kirjeenvaihtaja kertoi näkemästään pommien aiheuttamasta suuresta tuhosta läheisille rakennuksille surmansa saaneiden ja haavoittuneiden olleen osittain rakennuksissa, joita turvallisuusmiehet raivasivat. Beirutin sairaalat pyysivät ihmisiä luovuttamaan verta, sekä kehottivat heitä pysymään poissa sairaaloiden sisäänkäynneistä, jotta ambulanssit ja avustusliikenne voisivat liikkua vapaammin.

Poliisit ja Hizbullahin aktivistit eristivät pommien ruhjomat alueet sivullisilta, sekä kehottivat journalisteja välttämään massamurhan jälkien kuvaamista. http://www.timesofisrael.com/at-least-37-dead-in-twin-suicide-attacks-on-hezbollahs-beirut-stronghold/

04.   Islamin Valtion edustaja sanoi kalifaatin sotilaitten suorittaneen kaksois-pommituksen antaakseen uskostaan luopuneille shia-muslimeille näyttävän viestin.
Virallisessa lausunnossa todetaan, että kalifaatin sotilaat sytyttivät moottoripyöriin asennetut pommit shia-muslimien suosimalla paikalla, jolla lienee tarkoitettu moskeijaa, mutta ei maininnut kolmannesta pommittajasta. ”Luopioitten kokoonnuttua paikalle yksi marttyyrien ritareista sytytti pomminsa heidän keskellään. Shia-luopioitten tulee tietää, ettemme tule lepäämään, ennen kuin olemme kostaneet profeetan nimessä”. http://www.timesofisrael.com/islamic-state-claims-responsibility-for-beirut-suicide-attack/

05.   USA:n Valkoisen Talon antamassa lausunnossa tuomitaan kauheat pommi-iskut ja luvataan, että USA seisoo lujana Libanonin rinnalla terroritekojen suorittajien löytämiseksi ja saattamiseksi oikeuden eteen. Lausunnossa todetaan, että pommi-isku oli pahin Libanonissa tehty moneen vuoteen.

Libanonin pääministeri Tammiam Salam julisti kansallisen surupäivän perjantaiksi.
Entinen pääministeri Saad Hariri tuomitsi pommi-iskut ilkeinä ja epäoikeuden-mukaisina. Hän johtaa oppositio ja vastustaa Hizbullahin asemaa maassa.
Tuomioita on tullut myös monien muitten valtionjohtajien suusta, kuten Ranskan Francoise Hollandelta, joka kutsui hyökkäystä iljettäväksi. http://www.timesofisrael.com/us-condemns-horrific-islamic-state-attacks-in-beirut/

06.   UUTISOTSIKOITA
·         USA uskoo 99 %:n varmuudella osuneensa miehittämättömällä koneella (drone) Syyriassa tekemällään iskulla britti-jihadistin Mohamed Emwazin. Isku tehtiin autoa vastaan, jossa USA:n sotilaitten olettamuksen oli myös naamioitunut Emwazi. Tämä britti-terroristi esiintyi useissa videokuvissa, joissa hänen väitettiin leikanneen pään poikki uhreiltaan. Pentagonin tiedottaja Peter Cook sanoi torstaina, ettei Emwazin ”teloittamisesta” ohjuksella voida olla varmoja, mutta että todennäköisyys on suuri. Emwazi nähtiin videoissa, joissa hän teloitti journalistit Steven Sotlpffin, jolla oli myös Israelin kansalaisuus, James Foleyn, US-avustustyöntekijän Abdul-Rahman Kassig. britti-avustustyöntekijät David Haynes ja Alain Henning, japanilaisen journalistin Kenzo Goto ja muita. Emwazi oli menestyvä opiskelija Westminsterin Yliopistossa, jossa hän opiskeli tiedotusjärjestelmiä ja business-hallintoa. Häntä on yritetty useasti saada teloitettua, mutta hän liikkuu jatkuvasti paikasta toiseen.  http://www.timesofisrael.com/us-airstrike-targets-islamic-state-executioner-jihadi-john/

·         Oppositiojohtaja Isaac Herzov haluaa, että Israel solmii maltillisten arabi-maitten kanssa NATO:n tapaisen puolustusliiton. Herzog uskoo, että huolimatta lähes päivittäin tapahtuvista puukotuksista Israelissa nyt on otollinen aika sellaisen liittojärjestelmän solmimiseksi. Lähi-Idän tilanne on muuttunut peruuttamattomasti P5+1 maiden ja Iranin välisen sopimuksen solmimisen vuoksi, jonka uskotaan antavan Iranille lähes vapaat kädet ydinpommin rakentamiseksi, jolla se voi uhata ja painostaa naapurimaitaan alistumaan tahtonsa alle. Iranin ylin kaitsija Ali Khamenei uhkaa toistuvasti romuttavansa koko Wienissä solmitun sopimuksen ja julistaa, ettei se ole voimassa, ennen kuin kaikki Iranin vastaiset pakotteet on purettu. Herzog mainitsi puheessaan Egyptin, Jordanian, joiden kanssa Israelilla on rauhansopimus, ja Gulfmaat, joilla on suurempi pelko Iranin aikeista kuin Israelilla konsanaan USA:n vetäessä suojaavan kilpensä niiden yltä. http://www.timesofisrael.com/herzog-wants-nato-like-alliance-of-israel-moderate-arab-states/

·         Iranin presidentti Hassan Rouhani, joka suunnittelee ensimmäistä vierailua EU-maihin, sanoo, että ellei USA poista kaikkia ei-ydinkysymyksiin liittyviä sanktioita välittömästi, Iran voi harkita romuttavansa koko Wienin sopimuksen. Iran sanoo keskeyttäneensä Natanzin ja Forbon laitoksissa sentrifugien poistamisen, mihin se suostui allekirjoittamassaan Wienin sopimuksessa. Iran jatkaa mannertenvälisten ohjustensa suunnittelua ja testaamista, sekä on hankkinut ulkomailta lentokoneita, joilla se pystyy kuljettamaan sotilaitaan ja sotilaallisia tarvikkeita Syyriaan. Rouhani totesi italialaiselle lehdelle antamassaan haastattelussa, että Iranin ja USA:n välit voitaisiin normalisoida, jos USA esittäisi anteeksipyynnön Iranille. USA:n ja Israelin vastainen kiihotus jatkuu edelleen Teheranin kaduilla. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/203338#.VkWd8VP4k6s

·         PÄÄMINISTERI Netanyahu varoitti, että Israel katkaisee useimmat diplomaattiset keskustelut EU:n kanssa sen komission hyväksyttyä Israelin vastaiset ”pogromit”, joiden perusteella kaikki Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöisä valmistettuihin tuotteisiin tulee selvästi merkitä valmistuspaikka. Israel tuomitsee tämän ehdottomasti ja viittaa natsien vaatimukseen, että juutalaisten tulee pitää ulkona liikkuessaan pitää keltaista Davidin tähteä. Israelin näkemyksen mukaan se on ensimmäinen askel Israelin täydelliseen boikottiin. Ensimmäinen näkyvä seuraus EU:n politiikasta on se, että Israelin presidentti Reuven Rivlin peruutti virallisen matkansa EU-maihin. Kutsu vierailuun annettiin Brysselissä jo maaliskuussa. Rivlinin tarkoituksena oli tavata EU:n virkailijoita sen päämajassa. http://www.jewishpress.com/news/breaking-news/israels-pres-rivlin-cancels-state-visit-to-eu/2015/11/13/

·         Arabien terrorismi on kohdistunut IDF:n sotilaisiin ja kevyen raitatien rautatien vaunujen tuhoamiseen, vaikka se nimenomaan suunniteltiin palvelemaan myös arabeja matkallaan työpaikoilleen. Siksi se kulkee useitten arabienemmistöisten lähiöitten kautta tai sivuaa niitä. PA/PLO:n näkemyksen mukaan se edustaa Israelin hallituksen suunnitelmaa yhtenäisestä, jakamattomasta Jerusalemista. IDF:n sotilaita puolestaan pidetään Israelin miehityksen perikuvina, ja siksi heitä vastaan tulee taistella kaikin voimin ja välinein. Eräässä sosiaalisessa mediassa esitettiin havainnollisesti, miten hyökkäyksissä käytettävä puukko tulee myrkyttää. Tämä on uusin kehitys, mikä toteutuessaan nostaa Israelin ja PA/PLO:n välisen konfliktin uudelle iljettävälle tasolle. http://www.jewishpress.com/news/breaking-news/arab-terror-attacks-aimed-at-idf-light-rail-train/2015/11/13/

·         Jewish Press kertoo artikkelissaan, että USA:n Israelin ilmavoimille myytäviin F-25 Stealth hävittäjiin asennetaan internet-toiminto, jolla USA pystyy halutessaan lamauttamaan koneen toiminnot. Defence Aerospcae julkaisi asiaa koskevan artikkelin viime viikolla. Sen mukaan F-35 koneen valmistajalla Lockheed Martinilla on mahdollisuus lamauttaa koneen toiminnot sen ollessa asiakasmaan käytössä. Jos artikkeli on totta, tätä voidaan pitää erittäin arveluttavana salaliittona, joka palvelisi USA:n hallituksen poliittista tarkoitusta. Tehtaan suunnittelijoiden sanotaan olevan harmistuneita siitä, että Israelin insinöörit ja teknikot pystyvät peukaloimaan heidän tuotteitaan lähes tuntemattomiksi lisäten niihin omia sovelluksiaan, mikä varmaan on totta, sillä israelilaisten innovaatiokyky ei tunne rajoja. http://www.jewishpress.com/news/breaking-news/report-israels-new-f-35s-designed-to-let-us-disable-them-over-internet-link/2015/11/13/

·         Arabinainen puukotti useita kertoja 40-vuotiasta israelilaista miestä Milanossa. Chabad hassid Natan Graf sai useita puukoniskuja kävellessään juutalaisten asuntoalueella Milanossa Italiassa Carmel Pizza pizzerian edessä. Atrabinainen yritti juosta pakoon, mutta hänet saatiin kiinni. Hänen uhrinsa Natan Graf on kohtalaisessa kunnossa sairaalassa. http://www.jewishpress.com/news/breaking-news/report-israels-new-f-35s-designed-to-let-us-disable-them-over-internet-link/2015/11/13/

·         Jerusalemin alueoikeus hyväksyi 5 arabiterroristin omistaman asuntotalon tuhoamisen, vaikka tutkimusten mukaan se ei näytä merkittävästi vähentävän terrori-iskujen määrää. Israelissa on Golda Merin sanonta: ”Sopimus rauhasta saadaan sitten, kun arabit rakastavat lapsiaan enemmän kuin he vihaavat meitä”. http://www.jewishpress.com/news/high-court-approves-all-terrorists-home-demolitions-except-one/2015/11/12/
Wednesday, November 11, 2015

KESKIVIIKKO 11.11.15

KESKIVIIKKO 11.11.15
01.   PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahun ja USA:n presidentti Barack Obaman tapaaminen Washingtonissa sujui ihan ohjekirjan mukaan ilman pahempia tökkäyksiä kummankaan taholta. Tosin emme tiedä, mitä kahdenkeskisissä keskusteluissa sanottiin. Molemmat johtajat olivat valmistautuneet osaansa hyvin, mitä maailmalle esitettiin TV-kanavien kautta todisteeksi siitä, että asiat ovat päällisin puolin kunnossa: Unohdetaan nyt menneet ja palataan normaalirutiiniin.
Kerroin tapaamisesta ja sen jälkimainingeista erityisraportissa ”Uutistaustoja XIX”, Israel Update, joten ei siitä sen enempää.  

02.   Ilma oli aamulla kostea ja viileä, mutta taivas oli alkanut repeillä merkiksi siitä, että aurinkokin alkaa pilkistellä pilvien limasta ja kuivatella kosteita paikkoja. Puolipilvisyys jatkunee tänään, mutta taivaankansi kirkastuu ylihuomenna jatkuen toistaiseksi myös lämpötilan noustessa siten, että sapatiksi saavutetaan 22 asteen huippukorkeus. Tuuli on silloin voimakas, mikä on syytä huomioida retkillä.

LÄMPÖTILAT tänään: Jerusalem 11 -18; Tiberias 16 -27; Suolameri 21 -30; Eilat 18 -28 +C-astetta.
Suolamerellä sataa yleensä kerran vuodessa, mutta tämä vuosi on siitäkin erikoinen, että ennusteiden mukaan sielläkin on satanut lähes viikon jokaisena päivänä.  Eikä siinä ole ihmettelemistä, onhan nyt shmita-vuoden jälkeinen vuosi, josta alkaen toteutuvat ihmisten vuoden aikana suorittamien tekojen rangaistuset tai siunaukset. Sateet merkitsevät yleensä siunauksia, joten tuomio lienee ollut positiivinen.

03.   SATEINEN sää ja yksittäiset terrori-iskut eivät ole pystyneet pelottelemaan turisteja, jotka entistä suuremmin joukoin tulivat tutustumaan Pyhän Maan nähtävyyksiin tai uudistamaan aiempia vaikutelmiaan maailman kokiessa pelottaviakin muutoksia sekä Euroopassa että monin paikoin muualla maailmassa.
Tilastollisen keskustoimiston mukaan turismi kasvoi Israelissa lokakuussa peräti 29 % verrattuna syyskuun lukuihin.

Syyskuussa maassa vieraili 224 000 turistia, lokakuun aikana vierailijoita oli 290 000. Lokakuun luvut osoittavat myös 5 %:n kasvua vuoden 2014 lokakuuhun verrattuina. Tammikuusta lokakuuhun tänä vuonna Israelissa vieraili 2.4 miljoonaa turistia, mikä osoittaa 4 %:n laskua viimevuodesta samaan aikaan.
Lokakuun aikana Israelissa vierailleista turisteista 257 000 saapui maahan lentokoneella; 33 000 maanteitse, heistä 25 000 Egyptin ja 8 000 Jordanian kautta.

On syytä huomauttaa, että median näyttävästi esittämät väkivaltaiset hyökkäykset ovat hyvin yksittäisiä tapauksia ja keskittyvät määrätyille paikoille maassa. Mitään keskeisesti johdettuja terrorihyökkäyksiä, joissa surmataan ja vammautetaan kymmenittäin viattomia kansalaisia ja turisteja, ei ole esiintynyt. Johtuneeko tämä sitten terrorijärjestöjen strategiasta vai turvavallisuusjärjestöjen tehokkuudesta, on asia sinänsä. PA ei ole tehnyt mitään väkivaltaan kiihottavien koulukirjojen uusimiseksi tai opetusmenetelmien siistimiseksi sivistyneelle kansalle sopivaan muotoon. Samoin islamin saarnaajien kiihottavat ja juutalaisia halventavat puheet jatkuvat moskeijoissa ja julkisissa tilaisuuksissa sekä PA:n valvomassa mediassa.
Tämä vihan-ja ylenkatseen vaikutus näkyy yhä nuorempien poikien – 12 -16-ikäisten lasten - osallistuessa puukotuksiin, kuten äskettäiset esimerkit osoittavat. Yllättävää on myös naisten kasvava osuus puukotuksissa, mikä osoittanee taktiikan muutosta. http://www.israelhayom.com/site/newsletter_article.php?id=29573

04.   VAPAAN SYYRIAN ARMEIJAN (Free Syrian Arny) edustajat esittivät maanantaina väitteen, että IAF tuhosi varastorakennuksen, jossa piiloteltiin Venäjän toimittamaa S-300 IT-patteristoa Homsin itäpuolella Syyrian länsiosassa.
Saman lähteen mukaan FB-sivulla julkaistussa artikkelissa väitetään, että IAF:n uusi hyökkäys tuhosi varastorakennuksen ja siellä säilytetyt S-300 IT-ohjuspatteriston laukaisualustat ja ohjukset. Rakennus sijaitsi Al-Qassia leirissä lähellä Al-Hafa kaupunkia Homsista itään. Mikään toinen lähde ei ole vahvistanut uutista.

Artikkelin mukaan rakennus kuului Syyrian armeijalle, ja että IAF:n iskun tarkoituksena oli estää patteriston joutuminen FSA:n joukkojen haltuun.
Toisessa, Syyrian Al-Haqiqa Web-sivun artikkelissa kerrotaan, että viime viikolla armeijan asevarikolla sattunut räjähdys ei ollut Al-Qaidan suorittama, kuten Syyrian uutistoimisto väitti, vaan IAF:n uusi hyökkäys. Raportin mukaan ilmaiskussa tuhoutui Venäjän toimittamia Yakhont merialuksia vastaan tarkoitettuja risteilyohjuksia. Web-sivun artikkelin mukaan tiedot antanut virkailija ei pystynyt tai halunnut vahvistaa tietoa oikeaksi tai vääräksi.

SYYRIAN presidentti Bashar Assad on raporttien mukaan erottanut useita Baath-puolueen johtavia virkailijoita saadakseen tilaa uusille johtajille.  
Baath-puolueen keskuskomitean pitkässä kokouksessa erotettiin 16 virkailijaa, heidän mukanaan varapresidentti Farouk Ashara, kuten raportissa todetaan. Johtavien henkilöiden vaihdokset voivat ennakoida Assadin valmistautumista muutoksiin maan johtavissa elimissä. Assad pitää edelleen pääsihteerin viran.
Assad kertoi valtion valvomalle Syyrian arabia-kieliselle uutistoimistoille, että puolueen tulee seurata muutoksia maassa, tukea keskustelun kulttuuria ja kansan vapaaehtoista toimintaa. Hän lisäsi, että puolueen tulee uudistaa kriteerejä, joilla sen edustajia valitaan, jotta he voisivat paremmin toteuttaa kansan toiveita. http://www.israelhayom.com/site/newsletter_article.php?id=10573

05.   EU:n johtajistolla ei näytä olevan mitään kiireellisimpiä tehtäviä – muslimien massiivinen invaasio EU-maihin on mitätön asia verrattuna juutalaisten yhteisöjen valmistamien tuotteiden merkitsemiseen Israelin ulkopuolella tehdyiksi – joten aikaa jää runsaasti kehitellä Israelin vastaisia päätöslauselmia ja boikottitoimia, jotka markkinoidaan kansalle muka edistyksellisinä ja alueen kehitystä tukevina ja – kuten EU:n virkailija sanaili - vastakkaisina boikotille eli syrjinnälle.

EU:n virkailija sanoi juuri ennen kuin uudet ohjeet tulevat virallisiksi, ettei ole tarkoitus asettaa sanktioita EU-maille, jotka eivät toteuta yhteisesti hyväksyttyjä uusia ohjeita, jotka pian muuttunevat velvoittaviksi määräyksiksi.
EU:n ymmärryksen mukaan – jätettäköön sivuun Ran Baratzin vertaukset älykkyys-osamääristä ikään verrattuina - tuotteiden merkitseminen valmistuspaikan mukaan tulee nostamaan Israelissa valmistettujen tuotteiden menekkiä Euroopassa.
Kauniit korulauseet ja hymistelyt eivät poista sitä tosiasiaa, että koko merkitsemis-hankkeen taustalla on antisemitistinen juutalaisviha, joka nousee esiin tarvittaessa. Toiset kutsuvat sitä uskonnollis-rasistiseksi syrjinnäksi, jonka taustalla häärii islamin-maiden ja maassa-asuvien muslimien reaktion aiheuttama pelko. Kaikki kiertyy lopulta öljyn ympärille, jonka esteetön saatavuus on EU-maiden taloudellisen ja teollisen kehityksen ja hengissä säilymisen elinehto.

EU-komissio aloittaa keskiviikkona opasteiden julkistamisen, joiden mukaan Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä valmistetut tuotteet tulee merkitä. Pääministeri Netanyahu – joka näyttää selvästi huojentuneelta Obama-tapaamisen onnelliselta lopputulokselta – on keskittynyt muiden tärkeiden asioiden rinnalla todistelemaan EU:n tekohurskaille johtajille, miten epäoikeudenmukainen ja vääristelevä koko tämä merkitsemisoperaatio on. Hänen sanomansa upposi otolliseen maaperään USA:n senaatin jäsenten parissa, joista 36 senaattoria kummastakin puolueesta laativat yhteisen kirjelmän, jonka he lähettivät EU:n ulkomaan asioitten johtajalle Federica Mogherinille protestoiden EU:n harjoittamaa ilmiselvää syrjintää päättäessään vaatia Juudean ja Samarian alueilla valmistetuille tuotteille selkeää merkintää valmistuspaikasta.

EU:n veruke on se, että tuotteiden ostajat saavat siten tilaisuuden itse ratkaista, valitsevatko he ”saastaiseksi merkittyjä tiuotteita”, lainatakseni Abbasin käyttämää termiä IDF:n sotilaitten saappaista, jotka saastuttavat muslimien ja kristittyjen pyhiä paikkoja. EU:n virkailijoiden paksuun kalloon ei mahdu tosiasia, että juutalais-yhteisöissä valmistettujen tuotteiden lopettaminen koskee pahiten tehtaissa ja tuotantolaitoksissa työskenteleviin arabeihin, jotka menettävät ainoan ansiotulonsa. Täten EU:n syrjintä kohdistuu juuri niihin, joita se sanoo suojelevansa.
USA:n edustajainhuone lähetti viime torstaina saman sisältöisen kirjelmän EU:n ulkoministeriölle selittäen, että EU:n asettamat ”pogromit” tarkoittavat itse asiassa rajoittavia ja laittomia kauppamääräyksiä Israelille.

ISRAELIN ulkoministeriö vertaa EU:n päätöstä natsien vaatimiin keltaisiin tähtiin, joita juutalaiset pakotettiin käyttämään liikkuessaan julkisuudessa. Ministeriö sanoi Websivullaan tiistaina, että on sietämätöntä, että maailmassa on 200 kiistanalaista kohdetta, ja EU valitsi niistä Israelin erityiseksi huomionsa kohteeksi.
Tekopyhien ja hurskastelevien lausuntojen taustalla on EU:n terävimmän johdon harjoittama raaka poliittinen Israel-vastaisuus, jolla Israel pyritään pakottamaan poliittiseen ratkaisuun, joka merkitsee sille kuolemanvaaraa.

EU:n Israelin lähettiläs Lars Faaborg Andersen kävi oikein kaupoissa tutkimassa Juudeassa ja Samariassa valmistettuja tuotteita esitellen yksittäisiä poimintojaan, jotka hänen mielestään tulisi olla merkitty 1949 aselepolinjan itäpuolella eli Israelin ulkopuolella valmistetuiksi.
On vaikea ymmärtää, miksi pääministeri ei voi järjestää kansainvälistä konferenssia, jossa lopullisesti ja yksityiskohtaisesti todettaisiin, mikä on Juudean ja Samarian ja muiden 1967 puolustussodassa vapauttamine alueiden laillinen asema kansain-välisen oikeuden ja lakien mukaan. Bibin teettämä Levin raportti Juudean ja Samarian oikeuksista makaa hänen pöytälaatikossaan. Mikä estää sen ottamista hallituksen ohjeeksi, jonka mukaan noiden alueiden kysymyksiä käsitellään? http://www.timesofisrael.com/labeling-products-is-the-opposite-of-a-boycott-european-official-says/

Joku voi nähdä islamin invaasion Eurooppaan merkitsevän vakavaa varoitusta olla nousematta juutalaista valtiota vastaan, jota kutsutaan Jumalan silmäteräksi. EU-maat pelaavat vaarallista peliä, vaarallisempaa kuin ne uskovatkaan, asettuessaan niiden rinnalle, jotka systemaattisesti valmistelevat Israelin laillisuuden kieltämistä ja sen kansan ja saavutusten tuhoamista. On outoa, etteivät ääri-islamistien raakuudet ja epäinhimilliset toimet kaikissa haltuunsa saamissaan maissa ole herättäneet heissä minkäänlaista näkemystä siitä, että ne kasvattavat kotipihassaan hirviötä, joka on tarpeeksi vartuttuaan valmis syömään heidät. Nyt tämä kotihirmu ojentelee käpäliään heidän kotipuutarhoissaan tuhoten EU-maiden kulttuurin ja uskonnollisen perinnön valmistellessaan maailmanlaajuisen kalifaatin perustamista. (Ilm.17:12 -13)

06.   PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahiu näyttää saaneen virustartunnan viivyttyään hetken presidentti Obaman isännöimässä Valkoisessa Talossa, tai sitten on kysymys piilevästä sairaudesta, joka otollisessa ilmapiirissä puhkeaa esiin.
Israelin tarkoin vartioidussa ja monelta taholta tarkkailun alaisessa ilmapiirissä se ei pystynyt kehittymään patologiseksi hetkellisiä oireita lukuun ottamatta.

Puhuessaan vasemmistoon lukeutuvassa älyhoitomossa USA:ssa pääministeri väläytti vaikeaa mahdollisuutta vetäytymisestä Juudeasta ja Samariasta ilman kahdenvälisiä sopimuksia, mutta vähän myöhemmin hän päästi valloilleen aiemmin tarkoin varjellun salaisuuden, että ”mikäli määrätyt turvallisuuskriteerit tulevat täytetyiksi, hän voisi suostua vetämään IDF:n joukot pois osasta Juudeaa ja Samariaa” kertomatta tarkemmin, mitä ne olisivat.

Myöhemmin antamassaan haastattelussa hän suhtautui pessimistisesti PA:n johdon haluun aloittaa suorat neuvottelut Israelin kanssa, mutta valtavat muutokset, joita alueella tapahtuu, voisivat kääntää parkkiintuneitten Israelin vihollisten ja sen tuhoa ajavien mielen kääntymisen, hän analysoi.
Mistähän johtunee tuokin, ettei Israelin johto suostu ymmärtämään PA/PLO:n johdon selkeitä lausuntoja, joissa he sanovat suoraan tähtäävänsä Israelin laillisuuden kieltämiseen kansainvälisten kuten YK kautta ja sen kautta juutalaisvaltion tuhoamiseen. Se sisältyy heidän järjestöjensä peruskirjoihin. http://www.timesofisrael.com/pm-unilateral-w-bank-pullout-possible-i-suppose-if-security-conditions-met/
Tuesday, November 10, 2015

UUTISTAUSTOJA XIX

UUTISTAUSTOJA XIX
1.       PÄÄMINISTERI Netanyahun ja presidentti Obaman keskustelut Washingtonissa maanantaiaamuna sujuivat uutisraporttien mukaan paremmin kuin odotettiin. Emme voi tietää, mitä kahdenkeskisissä keskusteluissa käsiteltiin ja mistä sovittiin, mutta julkisuudelle haluttiin antaa kuva yksimielisyydestä. Netanyahun delegaation kuuluvan henkilön arvio keskusteluista oli: Hyvä. Selkokielelle muutettuna tämän diplomaattisen varovainen ilmaus tarkoittaa, että keskustelut olivat korrektit ilman syytöksiä puoleen tai toiseen, mutta eivät ystävien lämminhenkisiä mielenilmaisuja, joita olisi voinut olettaa kahden ystävämaan johtajilta. Epäluuloisuus ja jopa vaivautuneisuus oli ilmeinen Obaman elekielessä ja väkinäisessä hymyssä.

Netanyahu tuli ilmoittaneeksi puheessaan Bar Ilan yliopistossa 2009, että hän kannattaa kahden valtion periaatetta. Jo silloin todettiin, että tämä puolittain huolimattomasti heitetty lupaus tulee vainoamaan Netanyahua, ja että hän joutuu vielä vastaamaan siitä. Hän sanoi tuon luultavasti Obaman mieliksi, aivan samoin kuin hän Obaman pyynnöstä esitti anteeksipyynnön Turkin diktaattorille Erdoganille Mavi Marmaran traagisesta murhenäytelmästä, jossa sai surmansa 9 Turkin kansalaista, yksi heistä myös USA:n kansalainen, ja useita merivoimien erikoismiestä piestiin sairaalakuntoon. Israelissa anteeksiyyntoä pidettiin karkeana virheenä, sillä Israel puolusti kansainvälisesti hyväksyttyä Gazan merisaartoa.
Obama antoi etukäteen ymmärtää, että hän haluaa Netanyahun varmistavan, että kahden valtion periaate elää ja että sitä toteutetaan käytännössä. Tämän johdosta Netanyahu vakuutti Obamalle kameroiden edessä, että hän kannattaa edelleen kahden valtion periaatetta, vaikka neuvottelut PA/PLO:n kanssa ovat täysin lamassa.

PÄÄMINISTERI Netanyahu totesi puhuessaan Amerikkalais-israelilaisen järjestön tilaisuudessa, että Obama suhtautui myönteisesti Israelin esittämiin toiveisiin vuosittaisen sotilasavun nostamiseksi kolmesta viiteen USD kymmenen seuraavan vuoden aikana. Nykyinen sopimus loppuu 2017 lopussa.
Toiseksi Israelilla oli toivelistalla USA:n uusinta teknologiaa edustavia hävittäjiä, helikoptereita, ohjuksia ja muuta sotilaallista rekvisiittaa, jonka tarkoituksena on turvata Israelin tekninen ylivoimaisuus etenkin Iranin nopeasti kehittyvää teknologiaa vastaan. Jos näistä jotain sovittiin, se tapahtui kahdenkeskisissä neuvotteluissa eikä niistä mainita julkisuudessa.
Kysymys kokonaisuudessaan siirretään erilaisiin Valkoisen Talon ja kongressin sekä Pentagonin alaisiin komiteoihin, joissa asiain käsittely voi kestää kuukausia.
Israelin aseistus on keskeisiltä osiltaan amerikkalaista, mikä sitoo sen kädet etenkin kriisitilanteissa viime kädessä istuvan presidentin hyvään tahtoon. Tämä osoittautui todeksi Gazan kesäsodan nimellä kulkevan sodan aikana, jolloin Obama kielsi toimittamasta Israelille sen tarvitsemia varaosia ja Hell-fire ohjuksia ilman Valkoisen Talon hyväksyntää, mikä aiheuttaa viivytyksiä toimituksissa.

KESKUSTELUISSA käsiteltiin kuin ohimennen Iranin tilannetta Obaman tunnustaessa, että voimistuva Iran tulee aiheuttamaan määrättyjä ongelmia, minkä johdosta USA:n perinteisten liittolaisten asemaa tulee vahvistaa sotilasavun ja – toimitusten muodossa. Obama on tehnyt selväksi, ettei USA halua omia joukkojaan Lähi-Itään. Syyriaan Obama suostui lähettämään 50 sotilasneuvonantajaa, mutta ei maajoukkoja ilmavoimien lisäksi, joiden tukikohta sijaitsee Turkissa.
Syyrian tilanne on suoraan Israelin turvallisuutta koskeva. Venäjän ottaessa yhä näkyvämmän asenteen Syyrian taisteluihin Assadin hallitusta vastaan taisteleviin ryhmittymiin sen vanavedessä Hizbullahin asema on entisestään vahvistunut.

Syyria toimittaa Hizbullahille uudenaikaista aseistusta, jota se saa Venäjältä. Israel on useita kertoja käynyt tuhoamassa autosaattueita, jotka kuljettavat ohjuksia Syyriasta Hizbullahille Libanoniin, mutta tilanne on muuttunut entistä monimutkaisemmaksi Venäjän ilmavoimien hallitessa Syyrian ilmatilaa.
USA on myös raporttien mukaan uudelleen aktivoimassa tukeaan Al-Qaidan ja Al-Nusran joukoille pudottamalla tarvikkeita lentokoneista. USA syyttää Venäjää, että sen hävittäjät ovat pommittaneet joukkoja, joita USA tukee, mutta ei IS:n joukkoja.
Israel on tässä pahassa välikädessä. Israelin pelkona on että Iran ja Hizbullah valmistelevat hyökkäyskäytävän muodostamista Israelin pohjoisrajan taakse Syyrian Golanille Venäjän suojeluksessa. IDF voi lopulta joutua puuttumaan tilanteeseen lähettämällä iskujoukkojaan Syyrian alueelle.

PALESTIINALAISKYSYMYS oli keskusteluissa mukana Netanyahun informoidessa Obamaa PA:n arabien jo kuukauden ajan jatkuneen väkivalta-aallon aiheuttamista ongelmista Israelin siviiliväestölle ja talouskehitykselle. Turismi ei ole vielä pahasti kärsinyt peruutuksina, mutta se voi muuttua hetkessä onnistuneen terrori-iskun johdosta. IDF yhdessä Shin Betin ja poliisin kanssa paljastivat laajan Hamasin solun perustaman päämajan Kalkiliyaan pidättäen sen 24 jäsentä sekä useita Hamasin tukijoita. Tämä osoittaa Abbasin otteen heikkouden hallitsemillaan alueilla Juudeassa ja Samariassa. PA:n poliisi toimii Abbasin ohjeiden mukaan.
Obama tuomitsi ehdottomasti PA:n arabien väkivallan Israelin siviilejä vastaan vaatien, että PA:n tulee välittömästi lopettaa Israelin vastainen kiihotus. Tämä oli hänen suora kannanottonsa arabien väkivaltaa vastaan. Kongressi uhkaa vähentää PA:lle maksettavaa tukea ainakin 80 miljoonalla, mikä pahentaisi sen kriisiä.

OBAMA ilmoitti julkisesti jo ennen neuvotteluja Netanyahun kanssa, että hän on luopunut toivosta saada rauhansopimus tai edes neuvottelut siitä Israelin ja PA/PLO:n välillä ennen presidentti kautensa loppua 14 kuukauden aikana. Obama vihjaili raporttien mukaan, ettei hän vastusta, vaikka Jonathan Pollardille annetaan lupa muuttaa Israeliin, jota hän odottaa kiihkeästi.
Kokonaan toinen kysymys on se, miten USA selviää Obaman hallituksen yhä kovenevien hallinnollisten päätösten puristaessa yhä useampia ihmisryhmiä sotaveteraaneista armeijan kenraaleihin ja kristittyihin saakka.

2.       Opetusministeri Naftali Bennett oli kaikkea muuta kuin onnellinen kuultuaan Netanyahun lupauksen edistää kahden valtion periaatetta. Bennett sanoo, että se periaate hälvenee kaiken aikaa PA:n arabien jatkuvan ja kiihtyvän terrorin vuoiksi. Hän myös toivoo, että hänen esityksensä Israelin lain ulottamiseksi Israelin täysin valvomille C-alueille, joista Etzion Block Juudeassa oan ykkösenä ja seuraavien suurten juutalaisten asutuskeskusten seuratessa, on entistä ajankohtaisempi. Bennett muistuttaa, että Israelin asema islamin jihadin vastaisena etuvartioasemana korostuu entisestään IS:n ja muitten ääri-islamilaisten voittojen johdosta. Miten muslimien invaasio Eurooppaan ja Yhdysvaltoihin tulee kehittymään ja miten vapaa länsi pystyy kestämään tämän täysin erilaista ja usein vastakkaisia arvoja edustavan kansan aiheuttaman paineen, on kauhukuvana monen läheltä seuraavien tarkkailijoitten arvioissa. Sosiaali- ja terveyspalvelut ovat romahduspisteessä.

Muslimit itse sanoivat jo vuosia sitten, että kun he saavat 20 % osuuden jonkin valtion väestömäärästä, heillä on mahdollisuus saada tuo valtio hallintaansa vaalien kautta ilman taisteluja ja sotaa. ”Vääräuskoisten” lahtaaminen ja kansanmurhat tulevat silloin olemaan vailla vertaa”, he ennustivat. Muslimit toteuttavat Syyriassa, Irakissa, Pakistanissa, Jemenissä ja Afrikan pohjoisosassa ja muualla Muhammedin käyttämää ohjetta: Käänny tai ¨kuole. Iran puolestaan sanoo, ettei se käytä parhaita aseitaan, ennen kuin sen ydinase on valmis. Sen jälkeen uhriluvut lasketaan kymmenissä ja sadoissa miljoonissa kaikkien vääräuskoisten tuhoamiseksi.
YK ja sen alaiset instituutit ovat jo muslimien päätösvallan alla.
Miten tämä kehitys soveltuu yhteen YK:n Agenda 2030 kanssa, selvinnee lähivuosina. Sitä toteutetaan jo vauhdilla Yhdysvalloissa YK:n valvonnassa. http://www.timesofisrael.com/senior-minister-defies-netanyahu-on-two-state-solution/

Kaksi alaikäsitä arabipoikaa puukotti kevyen rautatien vartijaa tänään, Vartija pystyi haavoittamaan toista pojista vakavasti, matkustajat pidättivät toisen heistä. Pojat olivat Jerusalemin itäosasta, Shuafatista ja Beit Haninasta.
Rajapoliisit estivät puukotuksen Damaskos-portilla Jerusalem9issa. He ampuivat 37-vuotiasta Itä Jerusalemin arabia ennen kuin hän ehti haavoittaa ketään. Jotkut sivulliset haavoittuivat lievästi poliisien ampumista luodeista. http://www.timesofisrael.com/two-arab-teens-stab-jerusalem-light-rail-guard/
Sunday, November 08, 2015

SUNNUNTAI 08.11.15

SUNNUNTAI 08.11.15
1.       TÄSSÄ sitä taas mennään, eli samat vanhat kuviot kuin Netanyahun edellistenkin USA:n virallisten vierailujen ja korkean tason tapaamisten kanssa. Times of Israel puki ennen matkaa paljastuneen epämukavuuden muotoon: ”Miten yksityinen huolimattomuus muuttui tahallisiksi vahingoksi”. Kysymys on Netanyahun nimittäminen Ran Baratzin pääministerin kanslian lehdistöasiamieheksi muutamaa päivää ennen USA:n matkaansa ja tapaamistaan presidentti Obaman kanssa. Baratz lienee hyvä mies, kuten Naftali Bennett toteaa, mutta hänen vuosi sitten FB-sivullaan julkaisemansa kärkevät, omien sanojen mukaan humoristisiksi tarkoitetut havainnot Obamasta ja John Kerrystä, joissa hän sanoo Obaman älykkyystason olevan 12-vuotiaan lapsen tasolla – eikä Kerrynkään aivotoiminta ole Baratzin mielestä paljoa kehuttavampi – uhkaavat musertaa suhteitten uudelleen lämmittämiseksi tarkoitetut korkean tason keskustelut jo ennakkoon.

USA:n varapresidentti Joe Biden totesi omassa arviossaan puhuessaan USA:n reformijuutalaisten tilaisuudessa tähän tapaan: ”Ei tulisi olla minkäänlaista suvaitsevuutta yhteenkään Israelin hallituksen jäseneen, joka viittaa Yhdysvaltain presidenttiin halventavilla termeillä. Asia on loppuun käsitelty”.
Yleisö taputti innokkaasti Bidenille hänen vielä jatkaessaan, että Baratz esitti saman- tapausta halventavaa kieltä puhuessaan ulkoministeri John Kerrystä.
Baratz oli esittänyt halventavia kommentteja myös Israelin presidentti Reuven Rivlinistä ja Bibistä sekä väittänyt, että Obamaa on anti-semitisti.
Uutislähteet kertoivat Netanyahun harkitsevan uudelleen Baratzin nimittämistä, mutta hän itse vakuuttaa nimityksen olevan voimassa.

Toinen pääministeri Netanyahun vierailuun liittyvä arveluttava kysymys on Israelin pääministerien omaksuma tapa tarjota myönnytyksiä PA:n arabeille, vaikka se ei suoranaisesti liittyisikään neuvotteluihin. Hyvää tarkoittava ele pääministerin taholta koetaan arabien taholta heikkoudeksi, jonka johdosta Israel tarvitsee USA:n tukea. Se ei myöskään ole demokratian mukaista, jossa asioista tulisi sopia yhteisesti eikä johtavan virkamiehen yksipuolisella päätöksellä ilman neuvotteluja.
Biden viittasi ohimennen Wienin sopimukseen, mikä on tärkeä Obamalle ja vakuutti, että USA:n ja Israelin välinen ystävyys ja luottamus ovat teräksenlujat ja että USA:n vankkumatonta vakuutusta Israelin tukemiseksi yksikään presidentti tai pääministeri voi muuttaa. http://www.timesofisrael.com/biden-says-no-tolerance-for-comments-from-pms-media-czar-pick/, http://www.timesofisrael.com/pms-aides-deny-hell-review-choice-of-media-chief-who-called-obama-anti-semitic/,

2.       PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu suunnittelee esittelevänsä PA:n arabeille joukon myönnytyksiä ja hyvän tahdon eleitä tavatessaan presidentti Barack Obaman Valkoisessa Talossa maanantaiaamuna Washingtonin aikaa.
Kysymys on vielä valmisteluvaiheessa ja tarvitsee tarkempia selvittelyjä erityisesti huomioiden arabien aloittaman ja viikkoja kestäneen väkivalta-aallon, joka jatkuu eri-asteisena useilla paikkakunnilla, joskin Jerusalemin osalta heikentyneenä. Juutalaisen sabatin aattopäivänä perjantaina rekisteröitiin neljä arabiterroristien suorittamaa hyökkäystä, joissa juutalaisia haavoittui, osa heitä hengenvaarallisesti.

NETANYAHUN tarjoamien luottamusta kasvattavien myönnytysten tarkoituksena on meneillään olevan väkivalta-aallon aitaaminen. Niihin kuuluvat liikkumista rajoittavien esteiden poistaminen ja PA/PLO:n suunnittelemien ympäristöprojektien hyväksyminen. Haaretzin sunnuntain artikkelissa kerrotaan, että pääministerin kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Yossi Cohen esitteli suunnitellut myönnytykset USA:n presidentin vastaavalle neuvonantajalle Susan Ricelle viime viikolla.
VALKOISEN TALON turvallisuuden apulaisneuvonantaja Ben Rhodes kertoi israelilaisille journalisteille viime viikolla, että presidentti Obama haluaa kuulla Netanyahun suusta, millä tavoin tämä aikoo pitää - Israelissa jo kuolleeksi julistetun – kahden valtion periaatteen hengissä neuvottelujen ollessa täysin keskeytyneet.
Rhodes totesi, että Obama pitää kahden valtion periaatteen toteuttamista kiireellisenä. Hän toisti USA:n hallituksen omaksuman kannan, jonka mukaan setlementtien rakentamisen jatkuminen heikentää uskoa diplomaattiseen ratkaisuun ja viivästyttää sen toteuttamista.

OBAMAN hallituksen virkailija totesi torstaina, että Obama on menettänyt uskonsa kahden valtion toteutumiseen hänen virkakaudellaan. Hän oletti Obaman ja Bibin keskustelevan tavoista, millä tavoin Israelin ja PA/PLO:n kärjistyneitä suhteita voidaan tasoittaa, vaikka kahden valtion periaatteen toteutuminen siirtyykin. Obama totesi käsitellessään tätä kysymystä, että kärjistynyt tilanne ja jännitys eivät luo suotuisaa ilmapiiriä suorien neuvottelujen aloittamiseksi.
Valkoinen Talo on PA/PLO:n ja Israelin välisten suhteitten ohella huolestunut Israelin ja Jordanian välisistä suhteista, jotka ovat kehittyneet tukkoisiksi Israelin poliisin omaksuman kovennetun toiminnan vuoksi Temppelivuorella toistuvien poliisia ja turisteja vastaan tehtyjen hyökkäysten eliminoimiseksi. Jordanian ehdottamien valvontakameroiden asentaminen Vuoren alueelle – mutta ei Al-Aksan sisään – on saanut Israelin hyväksymisen, mutta PA/PLO:n johto ja wagf-säätiö vastustavat epäillen Israelin juonta. Pahin jarru kolmea osapuolta tyydyttävän ratkaisun löytämiseksi muodostavat Al-Aksan saarnaajat, jotka myrkyttävät ilmapiiriä ja kiihottavat nuoria arabimuslimeja räikeillä Israel-vastaisuudellaan ja juutalaisia halventavilla vertauksillaan. Israel pidätti PA:n nimittämän saarnaajan Muhammad Mughrabin ja Raed Salasin syytettyinä kiihotuksesta väkivaltaan.

OBAMA ja Netanyahu käsittelevät myös USA:n ja Israelin välisen pitkän aikavälin tukipaketin uusimiseksi. Nykyinen sopimus umpeutuu 2018. Israel esittää uudessa sopimuksessa 10-vuoden jatkoa, joka perustuu USA:n avustukseen arvoltaan 40 -50 miljardia USD.
Israelin ostoslistassa ovat 33 jo tilatun mutta 8 vuotta myöhässä olevan F35 viidennen sukupolven stealth-hävittäjän lisäksi täsmäohjuksia, Ospreys V-22 sekä muita viimeisimpiä teknisesti huippuunsa kehitettyjä järjestelmiä turvallisuutensa varmistamiseksi. Tämä on loputonta kilpailua potentiaalisen vihollisen jatkaessa omia ponnistelujaan tekniikan saavutusten soveltamiseksi armeijansa käyttöön. USA ei ole suostunut toimittamaan uudenaikaisimpia versioitaan Bunker Buster pommeista, joilla Israel pystyisi uhkaamaan Iranin maanalaisia ydinlaitoksia.
Venäjän Iranille lupaamat S-300 IT-patteristojen muodostama uhka F-35 koneille on testaamaton kysymys, mutta IAF vakuuttaa ylittävänsä tuonkin esteen. http://www.timesofisrael.com/netanyahu-expected-to-sell-obama-on-goodwill-gestures-to-palestinians/,

3.       Lienee syytä vähän jäähdytellä tunteita ja keskittyä ajankohtaisempiin - ja viileämpiin – asioihin kuten säätilaan, joka sekin oikuttelee oudosti.
Sateet jatkuvat Times of Israel ennusteiden mukaan vielä tänään ja huomenna ja JP:n ennusteen mukaan vielä tiistainakin. Yölämpötila pysytellee melko tasaisesti 12 asteen tietämillä ja päivälämpökin 17 asteessa paitsi tänään 18 ja tiistaina 15.

SÄÄTILAT tänään: Jerusalem 12 -18; Tiberias 17 -26; Suolameri 21 -26; Eilat 18 -28 +C-astetta.
Taivas on puolittain tai osittain pilvien peitossa, mutta ajoittaisia ja paikallisia sadekuuroja on odotettavissa vähän joka puolella. Tuuli on vähän asettunut, eikä tempoile myrskyisesti. Sateet ovat kuurottaisia, välillä paistaa aurinko.

4.       TERRORI ei näytä jättävän Israelia, sillä jatkuvasti tulee uusia yrittäjiä - useimmiten alaikäisiä aivopestyjä miehiä ja jopa naisiakin, kuten se Gazassa asuva 7 lapsen äiti, Israelin kansalainen, joka oli valmis paitsi vakoilemaan Hamasin hyväksi myös asentamaan pommeja valittuihin kohteisiin Haifassa – jotka ovat valmiit tappamaan niin monta juutalaista kuin suinkin ja uhraamaan oman henkensä ”jos Allah niin tahtoo”. Jerusalemin ympäristö on vähän rauhoittunut, minkä johdosta IDF vetää 300 sotilastaan pois pääkaupungin katukuvasta. Toivottavasti arvio on oikeutettu.

ARABITERRORISTI käytti autoaan hyökätäkseen suositulla bussi- ja peukalo-kyytiläisten käyttämällä pysäkillä odottavia henkilöitä vastaan 09.30 aikaan sunnuntainaamuna Tapuah-risteyksen lähellä Samariassa.
Silminnäkijöitten mukaan terroristi kiihdytti autoaan ja aurasi tien varrella odottavien päälle haavoittaen kolmea nuorta israelilaista, yhtä vakavasti. Poliisi avasi tulen terroristia kohti ”eliminoiden” hänet, kuten korrekti termi kuuluu.

Poliisin raportti toteaa suorasukaisesti: ”Vähän aikaa sitten terroristi, joka lähestyi peukalokyytiä haluavia lähellä Tapuah tarkastuspistettä, kiihdytti autoaan ja iski useisiin siellä seisoviin ihmisiin”, kuten rajapoliisin raportissa kerrotaan ja jatketaan: ”Rajapoliisit, jotka olivat paikalla, avasivat tulen ja eliminoivat hyökkääjän. MDA ja IDF:n omat lääkintämiehet antavat uhreille ensiavun paikalla”.

Poliisi, IDF ja MDA lähettivät tutkimuspartionsa paikalle tehdäkseen tarkempia tutkimuksia tilanteesta. Arabiterroristin tilasta ei kerrota lähemmin. Kaksi kolmesta haavoittuneesta nuoresta israelilaista vietiin sairaalaan.
IDF on asentanut betonimöykkyjä useisiin potentiaalisille bussipysäkeille suojaamaan ihmisiä, mutta ilmeisesti suurin osa on ilman niitä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/203065#.Vj8A6VP4k6s

MAALE Adumimissa israelilainen autoilija haavoitti 14-vuotiasta poikaa rintaan ja päähän tämän ollessa ylittämässä katua suojatietä pitkin. Autoilija pakeni paikalta, mutta ilmoittautui myöhemmin poliisille. Pojan vammat ovat kohtalaisen pahat. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/203050#.Vj8GMFP4k6s
5.       ISRAELIN turvallisuusjoukot pidättivät perjantaiyönä 16-vuotiaan arabin, joka tunnusti kuulusteluissa ampuneensa ja pahoin haavoittaneensa IDF:n sotilasta. 16-vuotia arabi – joka arabitavan mukaan on täysi-ikäinen ja voi perustaa oman perheen – on kotoisin Bani Naim arabikylästä. Tunnustaessaan syyllisyytensä arabi antoi Shin Betin jäsenelle hyökkäyksessä käyttämänsä kiväärin.

IDF:n sotilas, jota ammuttiin Beit Anun risteyksen lähellä Hebronista pohjoiseen, on edelleen kriittisessä tilassa sairaalassa. Hän oli neljäs henkilö, jota terroristit ampuivat perjantain aikana.

Aiemmin perjantaina kahta israelilaispoikaa ammuttiin Patriarkkain Mausoleumia Hebronin lähellä. Uhrit, iältään 16- ja 18-vuotiaat, evakuoitiin Jerusalemin sairaalaan. 16-vuotiasta ammuttiin ylävartaloon, 18-vuotias haavoittui lievemmin.

Perjantaina iltapäivällä 40-vuotaisat miestä puukotettiin teollisuusalueella Jerusalemista pohjoiseen. Terroristi pakeni paikalta, mutta hän ilmoittautui myöhemmin PA:n poliisille.
Vähän aiemmin yli 70-vuotias arabinainen yritti ajaa sotilaitten päälle Hebronissa onnistumatta, mutta sotilaat ampuivat hänet. Sotilaat eivät haavoittuneet.

ARMEIJA vastasi toistuviin hyökkäyksiin Hebronin alueilla lähettämällä runsaasti sotilaita Hebroniin, jotka sulkivat kaupunkiin johtavat tiet ja suorittavat kotietsintöjä kaupungin alueilla aseitten ja epäiltyjen terroristien löytämiseksi. Hebronin arabit osoittivat mieltään IDF:n toimien johdosta. Kaksi arabia haavoittui sotilaitten ampumista luodeista, osa niistä ilmeisesti kovia panoksia.

Mielenosoittajia oli myös Raakelin hautakammion edustalla – jonka UNESCO jostain käsittämättömästä syystä johtuen nimitti palestiinalaisten perinnekohteeksi – mutta IDF:n Duvdevan salaisen yksikön mielenosoittajiksi naamioituneet sotilaat pidättivät heidät.
Hebronissa asuu n. 200 000 arabia ja 500 juutalaista tarkoin suojellussa lähiössään. Kuningas David pystytti ensimmäisen kuningasistuimensa Hebroniin ennen Jerusalemin valtaamista, josta hän teki maansa pysyvän pääkaupungin 3000 vuotta sitten. Jerusalem ei sen jälkeen ole koskaan ollut minkään muun maan pääkaupunki. http://www.timesofisrael.com/idf-arrests-palestinian-who-shot-soldier-near-hebron/

6.       UUTISOTSIKOITA
·         Ranskalainen supermarkettiketju Monoprix ei halua boikotoida israelilaisia Ahava-tuotteita. BDS-ryhmän Collectif Palestine Libre (vapaa palestiinalais-collectiivi) johtaja Claudine Vegas Toulousissa, joka pyrkii painostamaan ranskalaisia yhtiöitä boikotoimaan israelilaisia tuotteita, kirjoitti Monoprix johtajalle kehottaen häntä poistamaan Ahava-tuotteet sadoista marketeistaan kaikkialla Ranskassa. Ahava-tuotteet valmistetaan Mizpe Shalem kibbutsissa Kuolleella merellä. Monoprixin asiakaspalvelun johtaja Baptiste Beslouan vastasi: ”Niin kauan kuin tuotteiden myyjä pystyy todistamaan tuotteiden laillisuuden, mitään vasta-argumenttejä ei pidetä laillisina. Siten BDS:n kirje ei aiheuta mitään toimenpiteitä”. http://www.jewishpress.com/news/breaking-news/french-supermarket-chain-monoprix-wont-boycott-ahava/2015/11/07/
·         ISIS-joukkojen epäillään käyttäneen sinappikaasua taisteluissaan toisia kapinallisten joukkoja vastaan. Ainakin 2 ihmistä, toinen heistä vauva, on kuollut sinappikaasumyrkytykseen Syyriassa. Tarkkailijat epäilevät, ettei kaikkia Assadin joukkotuhoaseista, kemiallisista ja biologisista aseista, ole saatu tuhottua, vaan osa on voinut joutua terrorijärjestöjen käsiin. http://www.jewishpress.com/news/breaking-news/isis-suspected-of-using-mustard-gas/2015/11/07/
·         JPI:n mukaan Obaman neuvonantaja vahvistaa, että se mitä Obama todella odottaa, on 14 kuukauden rauhallinen ajanjakso ilman repiviä kriisejä, mikä hänellä on jäljellä kahden 4-vuoden virkakautensa päätteeksi. Obama näyttää Kerryn tavoin lopulta tajunneen, että Israelin ja Jerusalemin – edes mainitsematta Temppelivuorta – muodostama solmu on liian vaarallinen ja monimutkainen ulkopuolisten – tai kenenkään – ratkaistavaksi, vaan kuka hyvänsä sitä yrittää nostaa, haavoittaa itseään. http://www.jewishpress.com/news/breaking-news/white-house-aides-obama-netanyahu-want-14-trouble-free-months-nothing-more/2015/11/07/,

·         Lienee syytä vielä kerran muistuttaa, että koko Israelin maa, jonka Jehova Sebaot lupasi valalla vannoen Abrahamille, Isakille ja Jakobille ja heidän lapsilleen ikuiseksi perintöosaksi, kuuluu yksin Hänelle, ja Hän antaa sen kenelle tahtoo, enkä usko Hänen rikkovan valaansa. Toiseksi Hän lupaa, että ne muukalaiset, jotka asuvat maassa ja ovat synnyttäneet lapsia, saavat jäädä asumaan juutalaisten keskelle, mutta ehdolla, että he vannovat Israelin Jumalan nimeen siinä, missä aiemmin vannoivat Baalin (Allahin) nimeen. Jos näin ei tapahdu, Hän itse tuhoaa sen kansan. Kolmanneksi Hän määritteli myös antamansa maan rajat, enkä usko Hänen tehneen sen tarkoittamatta, mitä vakuutti useaan kertaan. (Jes.56:6-7; Jer.12:14-17) http://israelupdate.achlak.net/kirjoja/israelin-rajat/, http://israelupdate.achlak.net/kirjoja/muukalaiset-israelissa/,

·         Arabimediassa kiistetään, että perjantaina sotilasjoukkoon ajanut 72-vuotias arabinainen Hebronista olisi ollut aikeissa ajaa sotilasjoukkoon, eikä hänen laukustaan löydetty veistä. Väitteensä tueksi arabimedia esittää sotilaan kypärään sijoitetun kameran ottaman videofilmin, jossa nainen ajaa hitaasti mutta suoraan kohti sotilaita. Median mukaan nainen ei hallinnut ajokkiaan. IDF:n mukaan naisen käsilaukusta löydettiin kommandopuukko. Hänen miehensä sai surmansa toisessa intifadassa. Hän sanoi äskettäin haluavansa hyökätä IDF:n sotilaitten kimppuun. IDF aloittaa tutkimukset, miten videonauha sotilaan kypärään sijoitetusta kamerasta joutui arabeille. Arabit ovat kekseliäitä löytämään mitä oudoimpia selityksiä valheilleen. http://www.jewishpress.com/news/breaking-news/arab-media-post-video-of-innocent-elderly-woman-aiming-car-at-idf-video/2015/11/07/
·         22-vuotia arabinainen Halava Alian yritti puukottaa vartijaa Beitar Illitissä tänään. Vartija ampui naisen, joka ehti haavoittaa häntä vaarattomasti. http://israelupdate.achlak.net/kirjoja/muukalaiset-israelissa/,