Friday, March 06, 2015

PERJANTAI 06.03.15

PERJANTAI 06.03.15
1.       TOINEN purimpäivä, sapatinaatto alkoi tuulisena ja viileänä 12 asteen lämpötilasta huolimatta. Aurinko nosti päätään yösijaltaan puoli seitsemän maissa lähes pilvettömälle taivaalle, mikä ennustaa lämpenevää päivän mittaan. Maailman meno sen sijaan jatkaa oma vääjäämätöntä kulkuaan Netanyahun varoituksista huolimatta. USA:n ulkoministeri John Kerry neuvotteli samoihin aikoihin Bibin puheen aikana ja vielä kerran sen jälkeenkin Iranin ulkoministeri Javad Zarifin kanssa, jonka kertoi journalisteille, että sopimus P5 +1 maiden kanssa on hyvin lähellä, vaikka Iranin ylin kaitsija Ali Khamenei onkin joutunut kriittisessä kunnossa sairaalaan. Zarif lisäsi vielä, että Israelin hallitus tulisi tuhota (annihilate) todeten samaan hengenvetoon, että historiansa aikana Iran on pelastanut juutalaisen kansan tuholta kolme kertaa.

Zarifin lausunto sopii hyvin näin purim-aikana, jolloin vuosituhansia sitten Persian kuningas Ahashveros oli ensin antanut peruuttamattoman sinettinsä ilkeän Hamanin laatimalle laille, jolla juutalainen kansa olisi tuhottu kaikkialla Persian silloisen maailmanvallan alueilla. Juutalaisten Mordechain ja kuningatar Eshterin ansiosta kuningas hyväksyi toisen lain, jolla juutalaisille annettiin oikeus tuhota vihollisensa kaikkialla Persian alueilla ennen edellisen lain toteutumista. Ahashveros totesi Hamanin venkoilleen hänen valtaansa vastaan ja määräsi hänet hirtettäväksi hirsipuuhun, jonka Haman oli valmistanut Mordechaita varten.
Kuka lienee aikamme Haman, Obama vai Kerry vai joku muu, mutta Netanyahua verrataan Mordechaihin ja Eshteriin.
Kerry on johtanut Iranin ulkoministeri Zarifin kanssa käytäviä neuvotteluja, joka sanoo sopimuksen olevan hilkkua vaille valmis. Kerry totesi tavatessaan Saudi Arabian kuninkaan Salmanin viikon puolivälissä. että USA tarjoaa ydinvarjon Persian-lahden maille Iranin ydinasetta vastaan. Tämä antaa vahvan vihjeen siitä, että Kerry itsekin uskoo Iranin ydinaseen valmistuvan - oli sopimusta tai ei.

2.       ISRAELIN sää alkaa kuitenkin saada selviä kevään merkkejä. Lämpötilassa tapahtuu selkeä muutos lämpimämpään suuntaan, mikä alkaa tänään ja jatkuen lähipäivien aikana siten, että päivälämpötila nousee 20:en asteeseen tänään nousten edelleen huomenna 22:een ja maanantaina 24:än asteeseen. Tänään ennustetaan puolipilvisyyttä, huomenna aurinkoista ja sen jälkeen vaihtelevaa pilvisyyttä.
Lämpötilat tänään: Jerusalem 11 -22; Tiberias 13 -27; Suolameri 18 -28; Eilat 16 -29 +C-astetta. Sääennusteissa on kuitenkin varauduttava qantum-hyppäyksiin ylös ja alas. Sään tarkka ennustaminen ei liene helpoimpia tehtäviä.

3.       Arkeologit sen sijaan ovat löytäneet Nasaretissa muinaisen talon rauniot, joiden he uskovat kuuluneen taloon, jossa Jeesus vietti nuoruutensa ajan. Brittiarkeologit perustavat väitteensä muinaisiin teksteihin, joissa kerrotaan Josefin ja Marian kasvattaneen lapsensa. neljä poikaa ja tytäriä, heidän mukanaan Jeesus, juuri siinä talossa. Vuoren rinteellä sijannut talo on ajoitettu ensimmäisen vuosisadan alku-puolelle. Raunioiden ensimmäiset kivet ja muurauslaasti ajoitettiin jo 1880-luvulla. Brittiarkeologi tri Ken Dark, ensimmäisen vuosisadan ja kristillisen arkeologian erikoistutkija, on suorittanut kaivauksiaan Nasaretissa 2006 lähtien, kertoo Daily Mail keskiviikkona. Talossa, joka on osittain leikattu peruskallioon, on ollut useita huoneita ja porras, joista osa on säilynyt osittain lähes ehjänä. Osa alkuperäistä kalkkikivilattiaa sekä sisäänkäynti ovat myös osaksi säilyneet.
TRI DARK myöntää, että vaikka on vahvoja perusteita epäillä väitteiden oikeellisuutta, hän kuitenkin viittaa vahvoihin tosiasioihin, jotka vahvistavat olettamuksia Jeesuksen perheen asuneen talossa. Lähistölle on rakennettu kirkkoja bysanttilaisella ajalla ja uudelleen 12. vuosisadan ristiretkeläisjalalla. Sekä itse taloa että läheisyydestä löydetyttyjä hautakammioita on viimeistelty mosaiikeilla, mikä osoittaa niiden poikkeavan arvostuksen.
Irlantilaisen abbottin Adomnan Jonasta vuonna 670 kirjoittamat kertomukset De Logis Sanctis (koskien pyhiä paikkoja) gaulilaisen munkin Arculsin matkoista Pyhässä Maassa kuvaavat Jeesuksen kodin sijainneen kirkon alapuolella ja kahden hauta-kammion välissä. Readingin Yliopiston tutkijan tri Darkin mukaan talon rauniot ja sijainti vastaavat munkin esittämiä kuvauksia Jeesuksen vanhempien Josefin ja Marian talosta, jossa Jeesus kasvoi pienestä pojasta mieheksi ennen julkisen toimintansa aloittamista n. 30-vuotiaana.

Ryhmä nunnia löysi paikan ensimmäisen löydön jälkeen 19. vuosisadalla, ja paikalla on tehty kaivauksia sen jälkeen, joita johti jesuiittapappi Henry Senes 1936. Tri Ken Dark aloitti kaivauksensa 2006 ja sanoo johtavansa tutkimuksia erityisellä pieteetillä huomioiden koko kristikunnalle merkittävästä ja pyhästä kohteesta. http://www.timesofisrael.com/galilee-structure-may-be-jesus-boyhood-home/

4.       PLO:n keskusneuvosto, jota voitaneen kutsua PLO:n hallitukseksi, teki keskustelujen päätteeksi torstaina päätöksen, jolla Palestiinan Auktoriteetille suositellaan turvallisuus-yhteystyön katkaisemista Israelin kanssa vastaukseksi sille, että Israel ei siirrä Israelissa työskenteleviltä arabeilta keräämiään vero- ym. saatavia PA:n tileille, kun on ollut tapana, mikä johtuu siitä, että Abbas päätti jatkaa Israelin johtajia vastaan suunnattuja syytöksiä sota- ja muista rikoksista Haagin kansainvälisessä oikeudessa ICC:ssä. USA:n ulkoministeri Kerry pyysi Abbasia siirtämään syytösten esittämisen Israelin vaalien jälkeen, mihin hän ei suostunut.

PLO:n päätöksessä todetaan: ”Turvallisuusyhteistyö miehittäjävaltion Israelin kanssa lopetetaan, jota kehotetaan ottamaan täysi vastuu miehitetyn Palestiinan valtion kansalaisista Länsirannalla, Itä Jerusalemissa ja Gazassa”.
Abbasia lähellä oleva tunnistamaton taho kertoo, että PLO:n päätös on suositus-luonteinen. Toisen tahon mukaan sen toteuttaminen vaatii Abbasin käskykirjeen.

Vuonna 1994 Oslon sopimuksen kakkososan mukaan Israel velvoitetaan keräämään vero- ym. saatavat nousten miljooniin NIS kuukaudessa ja tilittämään ne PA:n tileille. Israel kerää tulli- ym. maksuja Israelin satamien kautta ulkomaille kuljetettavista PA:n arabituotteista. PA:n ja Israelin välinen turvallisuusyhteistyö tiedustelutietojen jakamiseksi perustuu alkuperäiseen Oslon I sopimukseen. Se on ollut elintärkeä Hamasin toimintojen ja jäsenten seuraamiseksi PA:n hallitsemissa alueilla. Se ei ole kuitenkaan koskaan täysin toiminut sovitulla tavalla, joka velvoittaa PA:n poliisin toimittamaan pidättämänsä Israelin etsimät henkilöt Israelin poliisille sekä tuhoamaan takavarikoimansa laittomat aseet Israelin tai USA:n valvonnassa, mikä ei ole tapahtunut. PA sanoo, ettei se voi luovuttaa asukkaitaan vieraan vallan käsiin.

PA:n arabit ovat siinä määrin oppineet tuntemaan Israelin pääministerien ja hallitusten lepsun suhtautumisen tehtyjen sopimusten noudattamiseen, että he käyttävät sitä hyödykseen rikkoen niitä tai jättäen noudattamatta niiden vaatimukset tietäen, että Israel tulee laimeista vastaväitteistä huolimatta lopulta jättämään asiat sikseen. Tässä arabit saavat taustatukea sekä EU:n että USA:n taholta, jotka poikkeuksetta asettuvat arabien taakse selittäen, ettei Israel voi käyttää massa-rangaistusta arabikansaa vastaan.
PA:n talous on romahduksen partaalla, mikä johtuu heidän sekavasta varojen käyttämisestään ja siitä, ettei PA ole pystynyt järjestämään verojen ja muiden kansalaisten normaalimaksujen suorittamista ajallaan. Tämä rampauttaa kaupunkien ja kuntien budjetit, joilla normaalisti hoidetaan yhteiset asiat: Infrastruktuurin toimiminen, katujen puhtaanapito, roskahuolto ja monet muut kysymykset.

Netanyahun ja Likudin vaalikamppailun mainos, jossa yhdistettiin Israelissa työskentelevät arabityöläiset Hamasin, mutta jonka tarkoituksena oli esitellä hallituksen saavutuksia, jouduttiin poistamaan vastalauseiden vuoksi. Mainoksen katsottiin halventavan arabeja, joista monet tukevat hallitusta, ja se vedettiin pois julkisuudesta. http://www.timesofisrael.com/likud-ad-slammed-for-linking-israeli-workers-to-hamas/

5.       ZAKA raportoi, että PA:n arabit tekevät hyökkäyksiä rajapoliisin tukiaseman läheisyydessä perjantaiaamuna Shimon HaTzadik lähiössä Jerusalemin itäosassa. Kahden poliisin raportoidaan haavoittuneen hyökkäyksissä.
Tilanne on vielä epäselvä eikä ole tiedossa, jatkuvatko valmistellut hyökkäykset edelleen. Ei myöskään tiedetä, liittyvätkö ne PA:n arabien ja heidän hengellisten johtajiensa viime päivinä esittämiin kiivaisiin sanallisiin Israelin vastaisiin hyökkäyksiin.
Alustavien raporttien mukaan arabi ajoi autonsa jalkakäytävälle haavoittaen kolmea nais-poliisia, hypäten ulos autostaan ja puukottaen heitä, mutta raportti on siltä osin vielä epämääräinen.
Hyökkääjä pidätettiin paikalla. Naispoliisit ovat kohtalaisessa kunnossa eikä kellään liene hengenvaaraa. United Hatzalah Jerusalemin haaran apulaisjohtaja Nahum Bernstein kertoi INN:lle kahdesta samanaikaisesta tapauksesta, joista edellisen ohella toisessa moottoripyörä kolaroi kuorma-auton kanssa, joka jatkoi matkaansa pysähtymättä. Hän kertoo, että 4 ihmistä haavoittui näissä kahdessa tapauksessa. Hatzalah raportoi myöhemmin, että haavoittuneita oli 5. Poliiseja haavoittanut mies pysäytettiin ampumalla häntä kohti, mutta ei kuolettavasti. Paikalle kokoontui runsaasti poliiseja, jotka selvittävät tilannetta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/192232#.VPlkWurPQzE, http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Car-rams-into-5-pedestrians-in-suspected-terror-attack-in-Jerusalem-393138

6.       UUTISOTSIKOITA
·         Israel kaksinkertaisti veden toimitukset Gazaan, vaikka muutamia påäivie sitten esiteltiin mediassa Gazan katuja, joilla ihmiset liikkuivat veneillä. Siitä syytettiin Israelia, että se oli avannut Gazan kautta mereen johtavan puron padon sulkuportit, joita ei ollut olemassakaan. Hallituksen toimien koordinaattori territorioissa kenraali Yoav Mordechei sanoi, että Gazaan viedään vettä 5 miljoonaa kuutiota, mutta että tarve on 10 miljoonaa vuodessa. Israel yhdisti Samariassa valmistumisvaiheessa olevan uuden
40 000 asukkaan Rawabin kaupungin Israelin vesiverkostaan. Ensimmäiset asukkaat muuttanevat asuntoihinsa alkukesästä. Sekä veden että sähkön jakamista arabialueille vaikeuttaa se, etteivät arabit maksa laskujaan, ja siinä PA on kärjessä. Sillä on 1.9 miljoonan NIS sähkötoimitukset maksamatta. Jos ei ole sähköä, veden ja viemäröinnin pumput eivät toimi, mikä aiheuttaa toistuvia katastrofeja. Ongelmia maksuista on myös Hamasin ja Fatahin välillä, mikä äskettäin pysäytti Gazan ainoan sähköaseman.    http://www.jpost.com/Middle-East/Israels-decision-to-double-water-supplies-to-Gaza-is-an-improvement-but-still-inadequate-393128
·         Julkisuuteen vuotanut dokumentti kertoo Netanyahun salaisista neuvotteluista PA:n kanssa ennen 2013, joissa käsitellään Israelin rajoja 1967 aselepolinjoilla, Jerusalemin selvittämien kysymysten ratkaisusta, yksityiskohtia Israelin vetäytymisestä Juudeasta ja Samariasta ja muista kysymyksistä, joista pääministeri sanoo nyt, ettei niitä ole vahvistettu. Yedioth Aharonit julkisti dokuimentin sisällön, joka osoittaa Netanyahun suostuneen neuvottelemaan kaikista PA:n esittämistä vaatimuksista salaa julkisuudelta. Siinä ei hyväksytä Jerusalemin itäosien luovuttamista PA:lle, mutta luvataan neuvotella niistä rakentavasti. Israelin puolelta neuvotteluja kävi Yitzhak Molcho, PA:n puolelta Hussein Aqha, jota pidetään Abbasin uskottuna, Dokumentin mukaan neuvoteltava sopimus tulisi ratkaisemaan kaikki osapuolten selvittämättömät kysymykset, myös Israelin vetäytyminen Juudeasta ja Samariasta, joka toteutettaisiin vaiheittain. Netanyahu on kieltänyt sopineensa mistään, mutta jo se, että salaisia neuvotteluja on käyty pohjalta, jotka ovat vastoin Likudin ja oikeiston periaatteita, voi aiheuttaa pahoja uskottavuusongelmia Netanyahulle. Dokumentin julkistaminen vähän ennen vaaleja on selvä hyökkäys Likudia ja pääministeriä vastaan.  Juutalainen Koti puolueen puheenjohtaja Naftali Bennett on vihjaillut meneillään oleviin neuvotteluihin todeten, ettei hän ole hallituksessa, joka suostuu dokumentin mukaisiin sopimuksiin. http://www.timesofisrael.com/new-document-said-to-reveal-pms-concessions-to-palestinians/
·         Israelin lähettiläs Berliinissä Yacov Hadash-Handelsman sanoo, että hän saa parikymmentä antisemiittistä vihakirjettä joka päivä. http://www.timesofisrael.com/israeli-envoy-to-germany-reads-out-hate-mail-embassy-receives-daily/,http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/192234#.VPlyXerPQzE,


Wednesday, March 04, 2015

KESKIVIIKKO 04.03.15

KESKIVIIKKO 04.03.15
1.       KESKIVIIKKOPÄIVÄ alkoi sumuisena ripotellen tihkusadetta, joka käsissä ja valkoisilla porrasaskelmilla tuntuu oudon liukkaalta. Ennusteen mukaan sadetta saadaan tänään koko maassa, jopa Suolamerelläkin, jossa normaalikäytännön mukaan sataa vain kerran vuodessa. Sitä käytäntöä on tänä vuonna rikottu jo monta kertaa, mutta onhan nyt shmita-vuosi. Lisäksi täydellinen auringonpimennys on 20.03. jolloin alkaa juutalaisten Toran mukainen nisan kuukausi ja uusi vuosi. Täydellisiä kuun pimennyksiä on tänä vuonna kaksi, 04.04. ja 28.04. sekä osittainen kuun pimennys 13.09. Neljäs huhtikuuta on pääsiäispäivä ja virallinen hallituksen tunnustama uuden vuoden päivä; 28.09. on succot eli lehtimajanjuhla. Juutalaisen Talmudin mukaan auringon pimennys tarkoittaa pahaa maailmalle; kuun pimennys Israelille. (Katso Bloodmoons, israelupdate) Jotkut ennustavat, että tänä vuonna käydään Psalmin 83 mukainen lyhyt sota Israelin ja naapurimaiden välillä.

SÄÄTILAT tänään: Jerusalem 08 -14; Tiberias 11 -19; Suolameri 16 -22; Eilat 13 -24 +C-astetta. Perjantaina lämpötila tekee quantum-hyppäyksen nousten Jerusalemissa perjantaina lukemiin 12 -22 ja lauantaina 14 -24 +C-astetta.

2.       ISRAELIN pääministeri Benyamin Netanyahu kävi pitämässä puheet sekä AIPAC konferenssissa että USA:n kongressille Washingtonissa, eikä taivas pudonnut, vaikka ennustaja-eukot sekä USA:ssa että Israelissa varoittelivat kehottaen pääministeriä peruuttamaan puheensa välttyäkseen pahemmilta seurauksilta. Netanyahu joutui tekemään päätöksensä kahden vaihtoehdon välillä: Peruuttako puhe pahottaen USA:n kongressin puheenjohtajan John Boehnerin mielen, vai pitääkö puhe joka tapauksessa aiheuttaen ehkä 2 vuoden loppukaudeksi korjaamattoman särön Obaman hallituksen ja Israelin välille.
Netanyahu katsoi sanomansa esittämisen kongressille siksi tärkeäksi, että hän siirsi syrjään kaikki muut vaihtoehdot keskittyen puheensa sanamuodon hiomiseen. Kongressin republikaani-edustajat tukivat yksimielisesti pääministerin päätöstä hyväksyä Boehnerin kutsu; demokraateista suuri osa jättäytyi pois kuten myös presidentti Obama ja hänen varamiehensä Biden, sekä ulkoministeri John Kerry, joka mieluummin neuvotteli Iranin ulkoministeri Zarifin kanssa sopimuksesta, josta Netanyahu pyrki varoittamaan puheessaan.

PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahun puheen keskeinen teema on:
P5+1 maiden ja Iranin välisistä neuvotteluista vuotaneiden tietojen mukaan viimeistelyvaiheessa oleva sopimusteksti on katastrofaalinen, ei vain Israelille, vaan myös USA:lle ja koko maailmalle, sillä se laillistaisi Iranin uraanin rikastamisen USA:n valvonnan alaisena 10 vuoden ajaksi, jonka jälkeen kaikki rajoitteet poistettaisiin kuten myös Iranin vastaiset pakotteet. Sopimusteksti ei vaadi Irania poistamaan asentamiaan sentrifugeja – tänään 6 500 - eikä tuhoamaan rakentamiaan ydinlaitoksia. Iranin tavoitteena on nostaa sentrifugien lukumäärää 19 000:en sopimuskauden loppuun mennessä.
Netanyahu esitti, että on parempi olla ilman sopimusta kuin allekirjoittaa huono, joka vaarantaisi Israelin turvallisuuden ja alistaisi sen Iranin vallan alaiseksi. Iran tulisi käyttämään ydinasepelotetta laajentaakseen valtaansa koko Lähi-Idän alueelle. Se saisi myös Saudi Arabia ja Egyptin kiirehtimään oman ydinaseen valmistamiseksi, vaikka Pakistanin kanssa solmimansa sopimuksen mukaan Saudi Arabia saa ydinaseita sieltä tilanteen muuttuessa kriittiseksi.
Kongressin jäsenet osoittivat hyväksymistään Netanyahun puheen aikana taputtaen ja seisaalleen nousten kymmeniä kertoja osoittaen hänen charminsa säilyneen.

OBAMAN hallituksen taholta annettiin nyrpeitä lausuntoja todeten, ettei Netanyahu esittänyt mitään toista suunnitelmaa. Ilmeisesti sopimuksen hylkääminen Iranin kanssa ei sovi Obaman suunnitelmaan.
Demokraattinen edustaja Nancy Pelosi sanoi joutuneensa lähes itkun partaalle kuunnellessaan, miten Netanyahu vähätteli USA:n tiedustelua vihjatessaan, että ehkä Israelilla on tietoja, joita USA:lla ei ole. Pelosi katsoi Netanyahun vaatimusten edellyttävän Iranin täydellistä antautumista, mitä se ei voi koskaan hyväksyä.

NETANYAHU pyrki säilyttämään puheensa mahdollisimman neutraalina politisoimatta sitä, josta häntä kuitenkin syytetään. Hän osoitti runsaasti arvonantoaan USA:n presidentti Obamalle esitelleen kaikkea, missä hän oli tullut Israelin avuksi sekä taloudellisesti että diplomaattisesti. Puhe sattui kaksi viikkoa ennen Israelin vaaleja, mikä antoi aiheen vastustajille syyttää, että puhe oli tarkoitettu Netanyahun ja Likudin aseman nostamiseksi. Pääministeri olisi voinut nostaa esiin Obaman hallituksen antaman tuen Likudin pääkilpailijalle, mutta hän pidätttyi ehdottomasta tästä, koska se olisi vain kiihottanut liekkejä.

Netanyahu vihlaisi puheessaan uudesta kehitysvaiheesta Lähi-Idässä, joka tarkoittaa uudenlaisen yhteistoiminnan hahmottumista Israelin ja arabimaiden välille Iranin muodostaman saartoliikkeen vastapainoksi. Viitteitä siitä on kerrottu uutis-artikkeleissa viime aikoina, mutta ne ovat vasta alkuvaiheissaan.
Netanyahu viittaisi puheessaan myös ääri-islamin muodostamaan vaaraan, joka koskee sekä Lähi-Idän valtioita että koko maailmaa Eurooppa ja USA mukaan lukien.

3.       USA:n senaatti alkaa ensi viikolla käsittelemään lakiesitystä, jolla Obaman hallituksen solmima Iranin ydinteollisuutta koskeva sopimus vaatii kongressin hyväksymisen. lakiesityksen käsittely aloitetaan siitä huolimatta, että Obama on ilmoittanut estävänsä sen voimaantulon veto-oikeudellaan. Hänen alkuperäinen tarkoituksensa oli vahvistaa P5+1 maiden ja Iranin välille solmittava sopimus omalla alle-kirjoituksellaan ilman kongressein hyväksymistä, minkä kongressi pyrkii estämään uudella lailla.

Senaatin enemmistöjohtaja Mitch McConnel selitti journalisteille, että laki avustaa hallitusta hyväksymästä huonoa sopimusta, ja antaa kongressille mahdollisuuden arvioida sitä ennen sen toimeenpanoa. Hän selitti, että lakiesityksen käsittelyn ja hyväksyminen kannalta ajoitus on tärkeä. Se estäisi Obamaa poistamasta kongressin hyväksymiä pakotteita 60 päivän aikana, jolloin kongressi tutkii sopimusluonnosta hyväksyen sen tai vaatien siihen muutoksia. Demokraattien kongressijohtaja Harry Reid haluaisi siirtää lakiesityksen käsittelyä siihen kun sopimusluonnos on valmis. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/192106#.VPa3aerPQzE

4.       OIKEISTOA edustavien puolueiden johtajat ja tunnustetut vaikuttajat esittävät mielipiteitään ajankohtaisista poliittisista kysymyksistä Women in Green (WiG) julkaisemassa lehdessä Sovereignty Journal (Itsenäisyys lehti), jota jaetaan 120 000 kotiin heprealaisena ja englanninkielisenä versiona. Kirjoittajien joukossa ovat Knessetin puheenjohtaja Yuli Edelstein (Likud), ministeri Naftali Bennett (Jewish Home) ja apulaisministeri Ofir Akunis (Likud). Lehdessä haastatellaan PMW:n johtajaa Itamar Matcusta; professori Moshe Arensia ja Eliav Shochetmania ja muita sekä lisäksi Dafna Netanyahun ja Caroline Glickin artikkelit.

WiG:n julkaisusta vastaavat Yehudit Katzover ja Nadja Matar tähdentävät, että julkaisun tarkoituksena on selventää vasemmistopuolueiden keskittymisen taustoja taloudellisiin ja sosiaalisiin kysymyksiin ennen vaaleja jättäen tarkoituksellisesti elintärkeitten kysymysten käsittelyn Juudean ja Samarian kohtalosta ja Palestiinan valtion perustamisesta sivummalle, koska ne hyvin tietävät liikkuvansa niissä miinoitetuilla alueilla. He viittaavat epäsuorasti USA:n Valkoisen Talon lähettämiin agentteihin Israeliin avustamaan ja vaalistrategian luomiseksi oikeiston johtaman hallituksen kaatamiseksi ja vasemmistopuolueiden nostamiseksi valtaan.

Katsover ja Matar sanovat, että ”lehden tarkoituksen on vahvistaa niitä, jotka vastustavat ydinasein varustettua Irania ja niitä, jotka haluavat säilyttää koko Israelin maan jakamattomana, estääkseen uuden terrorivaltion muodostamisen Israelin sydänalueille, sekä vahvistaa niitä, jotka johtavat kamppailua juutalaisten arvojen säilyttämiseksi, uusien juutalaisyhteisöjen perustamista sekä turvallisuuden vahvistamista Israelin maassa”.
Edelstein sanoi tapaamiensa diplomaattien tunnustavan, että Oslon sopimusehtoja on voitava muuttaa, vaikka eivät voi sitä julkisesti ilmoittaa. Hän sanoi, että monia vaihtoehtoja on kokeiltu ja havaittu virheellisiksi, minkä vuoksi on löydettävä uusi lähtökohta epäonnistuneitten Oslon sopimusten sijaan.
Naftali Bennett varoitti vaaroista, jotka tulevat tukahduttamaan Israelin maan, romahduttamaan sen talouden, keskeyttämään ulkomaan lentoliikenteen Ben Gurionin kentälle, mikä estäisi turistien saapumisen maahan, mitkä kaikki aiheuttaisivat taloudellisen romahduksen, jos vaatimus palaamisesta 1949 aselepolinjoille toteutuu. Israel joutuisi siinä tapauksessa täysin vihamielisen arabimaan valvontaan. Professori Shochetman totesi, ettei ole mitään perustaa vaatimuksille, että mikään muu yhteisö maailmassa kuin Israel ulottaisi hallitusvaltansa Israelin itäisiin alueisiin. Hän tähdensi, että tämä on myös kansainvälisen lain mukainen tulkinta.

Asianajaja Dafna Netanyahu sanoo, että Juudea ja Samaria ovat valtioksi syntymisen alkuvaiheissa. Hamasin ja PA:n keskeinen päämäärä on Israelin valtion tuhoaminen, murhata siellä asuvat juutalaiset ja muodostamalla Iranin tukeman muslimisirpin jatkumisen Iranista Välimereen, joka muodostuisi sillanpääasemaksi hyökkäyksille länsimaihin. ”Ei tarvitse olla profeetta nähdäkseen, millainen hirviö syntyisi syntyvaiheessaan olevasta palestiinalaisvaltiosta Juudeaan ja Samariaan”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/192083#.VPa8OOrPQzE
5.       UUTISOTSIKOITA
·         Republikaanien potentiaalinen presidenttiehdokas, entinen Floridan kuvernööri Jeb Bush totesi, että Netanyahun puhe esitti hyvin voimakkaan viestin. Hän kiitteli Bibin varoitusta Iranin kanssa käytävien neuvottelujen johtamisesta huonoon sopimukseen, jolla laillistettaisiin Iranin ydinpommin rakentaminen ja Iranin tunnustaminen Lähi-Idän keskeiseksi voimatekijäksi. Obaman tarkoituksena on heittää Israel ja sen hankala pääministeri bussin alle ja aloittaa yhteistyö shia-muslimien johtaman Iranin kanssa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/192105#.VPbOlurPQzE
·         New York Timesin (NYT) editorial raati julkaisi hyvin negatiivisen arvion Netanyahun puheesta Kongressille kutsuen sitä poliittiseksi teatteriksi, joka ei pystynyt esittämään mitään uutta. Lehteä pidetään julkisesti USA:n presidentin kannattajana, jolla on suora yhteys Obaman kansliaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/192109#.VPbQgOrPQzE
·         NYT:n tunnetuin journalisti Thomas Friedman totesi Netanyahun puheesta, että ”se oli voitto hänen ajamalleen asialle ja hänelle itselleen, mutta hän ei pystynyt rikkomaan Obaman asemaa eikä esittämään realistista vaihto-ehtoa, mutta hän joutuu maksamaan voitoistaan korkean hinnan”. Häntä jurnuttaa erityisesti se, että Netanyahu tuli esittämään teesinsä USA:n kongressille puheenjohtajan kutsulla kaksi viikkoa ennen Israelin parlamenttivaaleja ja ilman presidentti Obaman hyväksymistä. Hän varoitti, että Israelin kysymys on muotoutumassa republikaanien omaisuudeksi, mitä hän pitää pahana ja minkä täytyy muuttua.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/192111#.VPbR7urPQzE
·         Rajapoliisin valppaus esti sotilaan tai rajapoliisin puukotuksen Jeninin lähellä keskiviikkoaamuna. 17-vuotias arabi lähestyi rajapoliisia vetäen esiin puukkonsa, mutta sotilaat ja poliisit taltuttivat hänet ilman vaurioita. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/192113#.VPbUn-rPQzE
·         Labour-johtaja Isaac Herzog kritisoi Netanyahun puhetta sanoen, että hänen olisi ollut parempi pysyä maassa keskittyen maan tuvallisuus-ongelmiin. Hän puhui Nir Moshe moshavissa maan eteläosassa todeten, että on parempi puhua siellä lähempänä maan turvallisuusongelmia kuin Washingtonissa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/192101#.VPbVherPQzE
·         Shasin puheenjohtaja Arie Deri ilmoitti, että hän suosittelee Netanyahua seuraavaksi pääministeriksi ennen Isaac Herzogia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/192100#.VPbWwOrPQzE
·         Israel odottaa, että USA rahoittaisi Arrow II ja Davidin lingon jatko-suunnittelun 317 miljoonalla USD. Arrow II epäonnistui äskeisessä testi-laukauksessaan, mutta suunnittelijoiden mukaan se ei epäonnistunut. USA:n budjettivaikeuksien vuoksi varojen saanti voi olla vaikeaa. http://www.jpost.com/Israel-News/US-budget-caps-could-complicate-Israels-missile-funding-request-392860
·         Tänään auringon laskettua alkavat purim-juhlat Israelissa, jolloin lapset pukeutuvat hassunkurisiin vaatteisiin ja riemuitsevat. Miehet juovat usein itsensä humalaan, mitä kaikki eivät pidä sopivana. Temppelivuoren uskolliset aikovat testata Jerusalemin poliisin lainkuuliaisuutta ja käyttää Jerusalemin alueoikeuden päätöksen mukaista oikeuttaan myös rukoilla Vuorella. http://www.jpost.com/Israel-News/Purim-2015-reflects-political-struggles-in-Israel-392844, http://www.jpost.com/Israel-News/Did-court-ruling-change-status-of-Jewish-prayer-atop-Temple-Mount-392842
·         USA:n ulkoministeri John Kerry ja Iranin ulkoministeri Mohammad Javad Zarif tapaavat tänään kolmannen kerran viikon sisällä - heidän mielestään ”pahan ilman linnun Netanyahun” -  poistuttua näyttämöltä. Iran ei hyväksy USA:n tarjoamaa 10 vuoden tarkkailuaikaa ja haluaa pakotteet poistettaviksi aiemmin. Kerry aikoo lentää myöhemmin keskiviikkona Riadiin Saudi Arabiaan, jossa hän tapaa saudikuninkaan Salmanin. http://www.timesofisrael.com/netanyahu-out-of-picture-kerry-and-zarif-meet-for-new-nuke-talks/
·         USA:n aselajien komentajien puheenjohtaja kenraali Martin Dempsey sanoo, että Iranin osallistuminen IS-joukkojen vastaisiin taisteluihin voisi olla hyvä idea. Ideaa voitaisiin ensiksi kokeilla Tikritin kaupungin vapauttamisen yhteydessä Irakin pohjoisosassa, kuten Dempsey arvioi tiistaina. http://www.timesofisrael.com/dempsey-says-iranian-hand-in-iraq-could-turn-out-well/


Sunday, March 01, 2015

SUNNUNTAI 01.03.15

SUNNUNTAI 01.03.15
1.       LÄMPÖMITTARI osoitti aamulla kymmenen lämpöastetta ennusteen luvatessa kahdeksaa nousten päivän mittaan neljääntoista, mikä kiitollisuudella huomioidaan etenkin todettaessa, että lämmitysöljy loppui viikonvaihteen aikana eikä ole mahdollisuuksia hankkia sitä lisää. Täytyy todeta, että odotamme talven kylmien viimojen loppumista ”hartaammin kuin vartija aamua”, kuten Sanassa todetaan. Viileän kauden ennustetaan kestävän ainakin keskiviikkoon, jolloin kevään lämpöisten tuulien uskotaan todella alkavan, eikä kysymys ole mistään katastrofista. Puoli kahdeksan maissa aamulla aurinko paistaa kirkkaasti lähes pilvettömältä taivaalta, joskin Tel Avivin suunnalla ilmassa on jotain häkkärää, mikä tekee läntisen näkymän utuiseksi. Näillä eväillä aloitetaan rohkeasti uutta viikkoa.
Säätilat tänään: Jerusalem 08 -15; Tiberias 12 -21; Suolameri 16 -26; Eilat 15 -26 +C-astetta. JP:n mukaan Kinneretin pinta nousee 2 sm vuorokaudessa, ja sateita luvataan lisää keskiviikkona ja ehkä sen jälkeenkin, mutta paikallisina.

2.       KAIRON oikeusistuin Egyptissä laajensi edellistä päätöstään julistaen, että Hamasin sekä poliittinen että sotilaallinen osa ovat kokonaisuudessaan terrorijärjestöä. Egyptin presidentti Abdel Fattah al-Sisi osoittaa tarkoittavansa täyttä totta eikä vain tyhjiä lupauksia luvatessaan aloittavansa tehostetun taistelun islamin terrori-järjestöjä vastaan. Ensimmäinen näyttävä toiminta Siinain taistelujen ohella oli ilmaiskut Libyassa toimivia ISIS-joukkoja vastaan, jotka teloittivat Tripolin rannikolla 21 Libyaan paennutta Egyptin koptikristittyä. Merkitseekö suhteitten katkaiseminen Hamasin kanssa myös Kairon omia tiiedusteluosastoja, joilla on ollut yhteyksiä Hamasin kanssa, on vielä arvailujen varassa.
Times of Israel artikkelin laatija Avi Issacharoff hehkuttaa, että al-Sisi on osoittautunut Lähi-Idän johtavaksi valtiomieheksi Churchillin tapaan, joihin mittoihin Israelin lähihistorian pääministerit eivät ole yltäneet. Artikkelin mukaan al-Sisi kuuluttaa islamin sisäistä vallankumousta ihmisystävällisemmän islamin muodostumiseksi maailmaa kuohuttavan hirmutekojen asemesta, joihin ISIS j[G1] [G2] [G3] [G4] a muuta ääriainekset Muslimiveljeskuntaa myöten ovat syyllistyneet. Al-Sisi varoittaa, että kuten Siinailla aloitettu kampanja sinne pureutuneitten terrorijärjestöjen kitkemiseksi pois osoittaa, että taistelu voi kestää vuosikausia. Hän toteaa samalla, että Egypti joutuu maksamaan tästä, mutta muuta keinoa ei ole.

TOI:n artikkelissa todetaan myös, että al-Sisin ja hänen kabinettinsa on vaikea ymmärtää Israelin jättäessä hyvin alkaneen operaation Protective Edge Hamasia vastaan kesken, mitä samaa päättämättömyyttä Israel on osoittanut suhteessa PA:n ja PLO:n kanssa, vaikka Issacharoff näkeekin Israelin käyttävän PA/PLO:ta iskupussina. Al-Sisin ja Egyptin oikeusistuimen päätökset ovat saattaneet Hamasin johtajat Gazassa lähes paniikkiin, mikä on ymmärrettävissä, kun huomioidaan, että yhteys Egyptiin ja sen kautta ulkomaailmaan on ollut Gazan tärkein henkireikä.
Hamas on järjestänyt mielenosoituksia Siinain rajan läheisyydessä ja sen johtajat kuten Mushir al-Masri julkistavat katkeria lausuntoja väittäen Egyptin siirtyneen vihollisen puolelle sen sijaan, että keskittäisi voimansa Israelin harjoittaman Gazan saarron poistamiseksi ja Juudean ja Samarian miehittämisen lopettamiseksi. Kuten TOI:n artikkelissa todetaan, Egyptin todellinen vihollinen istuu nyt Gazassa eikä Israelissa, jota Egyptin kansa on pitänyt pahimpana vihollisenaan rauhan-sopimuksesta huolimatta.
Viha Israelia kohtaa on juurtunut syvälle Egyptin kansaan, eikä sitä helposti sieltä juurruteta pois, eivätkä Egyptin hallitukset ole edes aloittaneet sen poistamista.
Egyptin ja Israelin hallitusten välinen yhteistoiminta on perustunut tosiasioiden huomioimiseen, mitä Egyptin muslimioppineet eivät ole hyväksyneet.

HAMAS on odottanut Rafahin terminaalin avaamista, jonka kautta tavara-toimitukset Siinailta Gazaan ja henkilöliikenne Egyptiin ja ulkomaille on pääosin tapahtunut, mutta kauttakulun helpottamisen asemesta Al-Sisi on koventanut asennettaan yhteyksien valvomiseksi tuhoten lähes kaikki salakuljetustunnelit. Hän syyttää Hamasin sekaantuneen Egyptin hallituksen vastaisiin toimiin ja toimivan yhteistyössä Siinailla operoivan terrori-järjestön IS:n solujen kanssa, joita aiemmin kutsuttiin nimellä Ansar Beit al.Maqdis. Hamasin johtajiin kuuluva Mahmoiud al-Zahar varoittaa, että Egypti voi aloittaa sotatoimet Hamasia vastaan Gazassa, mikä ei ole mahdoton ajatus.  http://www.timesofisrael.com/el-sissi-leading-a-churchillian-fight-against-hamas-terror/, http://www.timesofisrael.com/egyptian-court-rules-hamas-a-terror-group/, http://www.timesofisrael.com/muslim-brotherhood-leaders-sentenced-to-life-in-prison/,

3.       Debkafile kertoo artikkelissaan, että Egypti kokoaa joukkoaan Libyan vastaiselle rajalleen IS:n tukikohdan lähelle Darnahissa. Onko liike tarkoitettu varoitukseksi vai onko al-Sisin tarkoituksena todella iskeä maajoukoillaan Libyan alueelle, on vielä arvailujen varassa. ISIS muodostaa vakavan uhan myös Egyptille, jolla ei ole varaa myönnytyksiin eikä halua neuvotteluihin, joilla vahvistettaisiin ja tunnustettaisiin ääri-islamin vakituinen läsnäolo Siinailla ja muualla Egyptissä.

EGYPTIN määrätietoiset päätökset ja toimet poikkeavat USA:n johtaman koaliittion toimista Irakissa ja Syyriassa, joissa tehdyt sadat ilmaiskut eivät ole pystyneet muuttamaan IS:n etenemistä ja asemiensa vahvistamista miehittämillään alueilla. Vain kurdien taistelu asuinalueittensa säilyttämiseksi ja jo menettämiensä kylien ja kaupunkien vapauttamiseksi ovat osoittaneet IS:n joukkojen haavoittuvuuden, joiden tehokkain ase on ollut pelon aiheuttaminen suorittamiensa epäinhimillisten teloitusten ja kidutusten avulla kaappaamiaan siviilejä vastaan.

USA:n tarkoituksen oli aloittaa ns. ”kevätoperaatío” IS:n joukkoja vastaan Mosulin kaupungin vapauttamiseksi, mutta se näyttää nyt siirtyvän. Operaation komentaja eläkeläiskenraali John Allen vastaili kongressin kyselytilaisuudessa 25.02., ettei hänellä ole sovittua päivämäärää, koska se voisi alkaa. Operaation suorittaisivati irakilaiset joukot ilman länsimaisia maajoukkoja länsimaisen ilmatuen suojassa.
Jihadi-Johnin henkilöllisyys on myös selviämässä. Hän lienee Kuwaitissa syntynyt Mohammed Emwazi, joka esiintyi IS:n levittämissä videoissa länsimaista tulleiden kaapattujen teloittajaksi ja pään katkaisijaksi. Englannin tiedustelu oli tietoinen miehestä, mutta ei mitenkään puuttunut asiaan.

Toisissa videoissa esitetään IS:n joukkojen tuhoavan muinaisia kuvapatsaita ja kulttirakennuksia sekä tunnettujen profeettojen hautakammioita, mitä he ovat systemaattisesti harjoittaneet sekä Irakissa että Syyriassa aiheuttaen korvaamatonta vahinkoa arkeologialle ja historian tutkimukselle, koska useimmat niistä muinaisine kirjoituksineen olivat vielä tutkimatta. Tätä voitaneen kutsua kulttuuribarbarismiksi.
Libyassa ISIS-joukkojen läheisin liittolainen on järjestö nimeltä Ansar al-Sharia Militia, joka syyskuussa 2012 poltti USA:n Benghazin konsulaatin surmaten USA:n lähettilään ja kolme muuta USA:n kansalaista. USA:n presidenttiehdokas ja silloinen ulkoministeri Hillary Clinton on joutunut kriitikkojen ristituleen siksi, ettei hän antanut lupaa avustusjoukoille mennä väliin. Hillaryn tunnetuin vastaväite oli: ”Mitä sillä enää on väliä, ne neljä amerikkalaista ovat kuolleet”.

LIBYAN militaristit ovat jakaneet Darnahin 50 000 asukkaan kaupungin keskenään, kertoo DF. Egypti käy jatkuvaa sotaa Siinain militaristeja vastaan Israelin salliessa al-Sisin lisätä joukkojensa määrää yli sen, mitä rauhansopimus sallii kuten myös ilmavoimiensa käyttöä ilmaiskuihin militaristien asemia vastaan. DF kertoo, että Egyptin suunnitelman mukaan sen armeijan hyökkäys Darnahiin tapahtuu laskuvarjo-jääkärien hyökkäyksellä rannikolle Libyan armeijan hyökätessä kaupungin miehittäjiä vastaan etelästä entisen Gaddafin kenraalin Khalifa Hifterin johdolla, joka etsii yhteyksiä myös Israelin armeijan edustajiin tavaten heitä Ammanissa. Tämä on osa arabimaiden - Saudi Arabia, Egypti, Jordania ja joittenkin Persianlahden arabimaitten ja Israelin - yhteisestä rintamasta IS:n joukkojen etenemisen pysäyttämiseksi. Asiasta on kertonut Saudi Arabian Al-Quds Al-Arabi uutistoimisto, jolla on tavallisesti luotettavat ja ajankohtaiset tiedot Lähi-Idästä. http://www.debka.com/article/24431/Egypt-goes-to-war-on-ISIS-masses-troops-against-Islamist-Libyan-stronghold-at-Darnah, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/191952#.VPLQnurPQzE

4.       USA:n presidentti Baruck Obama vakuuttaa, että hän estää veto-oikeudellaan senaatin laatiman lakiesityksen, joka antaisi kongressille oikeuden tutkia ja päättää minkä tahansa Iranin kanssa tehdyn Iranin ydinteollisuutta koskevan sopimuksen hyväksymisestä. Kongressilla on mahdollisuus tarvittavan edustajamäärän avulla ohittaa Obaman yritykset estää lain voimaan tuleminen.
Valkoisen Talon kansallisen turvallisuusneuvoston tiedottaja Bernadette Meehan toteaa Obaman päättäneen, ettei nyt ole aika kongressin hyväksyä uusia lakeja P5+1 maiden ja Iranin välisten ydinneuvottelujen ollessa kriittisessä vaiheessa. Alustava sopimus tulee saada kasaan maaliskuun 31. päivään mennessä, mutta lopullinen sopimus allekirjoitetaan joskus loppukesällä, kuten on suunniteltu.

Senaatin lakiesitys nimeltä Iranin ydinsopimuksen tarkastuslaki vaatii minkä tahansa Iranin ydinsuunnitelmaa koskevan sopimuksen esittämistä kongressille viisi päivää ennen sen lopullista hyväksymistä, lisäksi se vaatii, ettei vaatii, ettei Obamalla ole oikeuttaa estää tai siirtää Iranille asetettuja sanktioita 60 vuorokauden aikana sopimuksen hyväksymisestä.
Meehan toteaa lausunnossaan, että USA:n kongressin tulisi antaa neuvottelijoille kaikki heidän tarvitsemansa tuki eikä estää heidän toimintaansa.
Republikaanien kongressin jäsen senaattori Bob Corker toteaa kuivakiskoisesti, presidentti Obama näyttää kuvittelevan olevansa ainoa oikea henkilö edustamaan USA:n kansaa. Hän on yksi lakiesityksen laatijoista. http://www.reuters.com/article/2015/03/01/us-iran-nuclear-usa-obama-idUSKBN0LX11320150301
5.       UUTISOTSIKOITA
·         BILL C LINTONIN hallituksen entinen työministeri Robert Reich sanoi kriittisessä puheessaan lauantaina, että pääministeri Netanyahun päätös hyväksyä kongressin puheenjohtaja John Boehnerin kutsu puhua kongressin molemmille kamareille maaliskuun kolmantena päivänä aiheuttaa vakavan särön Israelin ja galutissa USA:ssa asuvien juutalaisten välille. Erityisen pahana hän näkee sen, että USA:n presidentti vastustaa puhetta, mikä on aiheuttanut USA:n korkeimman johdon joukkopaon Washingtonista. Varapresidentti John Biden sairastui – ehkä diplomaattisesti, ehkä siksi, ettei kestänyt Bibin aiotun puheen aiheuttamaa painetta. Toisten tietojen mukaan Obamaa informoitiin puheesta, vaikka Obaman edustaja väittää toista.  http://www.timesofisrael.com/former-us-secretary-netanyahu-speech-poisoning-ties/
·         Pääministeri Netanyahu kävi ennen astumistaan Washingtoniin lentävään koneensa Temppelivuoren Itkumuurilla hakemassa Korkeimman ohjausta ja suojelua matkalleen, mikä ei ole ilman vaaroja. Hänen Sara-vaimonsa lentää hänen tukenaan. Sara kertoi perjantain JP makasiinissa, että psykologin koulutus antaa hänelle tarvittavat eväät toimia miehensä uskottuna ja tukijana näillä matkoilla, kuten muutenkin vaikeitten koko kansaa koskevien päätösten vuoksi. Hän vakuuttaa, ettei hän pyri hallitsemaan miestään, vaan tarjoten hänelle olkapään ja sylin kestääkseen hänelle kohdistetun valtavan paineen. Hänen miehensä tarvitsee uskotun, jolle voi huoletta kertoa ongelmistaan pelkäämättä, että ne ovat huomenna koko kansan luettavissa. Netanyahu sanoi journalisteille ennen lähtöään edustavansa koko juutalaista kanssa eikä vain Israelia, vaikka monet etenkin USA:n juutalaiset kieltävät sen todeten, ettei ainakaan häntä. Bibin puhe USA:n kongressille tapahtuu sopivasti juuri ennen purimia ja keskellä useita merkkejä taivaalla, joilla uskotaan Israelin Pyhän ilmoittavan erään aikakautensa päättymisestä. Bibi palaa Israeliin ennen purim-juhlia. http://www.jpost.com/Israel-News/Netanyahu-boards-plane-for-Washington-I-go-as-an-emissary-of-the-entire-Jewish-people-392539
·         Zionistisen Unionin siionin nimen kaapannut johtajapari Herzog-Livni haluavat osoittaa Israelin arabeille arabimyönteisyytensä. He matkustivat Wadi Araan arabien asumaan Araran kaupunkiin. Lauantaina kymmenet Israelin arabit osoittivat mieltään heidän vierailuaan vastaan todeten, että ”heillä on verta käsissään eivätkä siksi ole tervetulleita heidän alueilleen”. Tämäkin osoittaa Israelin valtion outouden, ettei maan pääministeriehdokas – ja tuskin pääministerikään tai presidentti – uskalla vierailla maansa missä kaupungissa ja kylässä tahansa. Herzog-Livni johtaman puolueen arabiehdokkaat ovat kritisoineet sionismin ottamista nimeen, koska he eivät halua edustaa síonismia missään muodossa. Poliisi pidätti kuusi Israelin arabia väkivaltaisen mielenosoituksen johdosta Wadi Arassa. Mielenosoittajilla oli PA:n liput käsissään kutsuen Herzog-Livni unionia radikaalileiriksi todeten, ettei heillä ole mitään eroa Netanyahun edustamaan oikeistolaisuuteen. Ulkoministeri Avigdor Liberman kutsui heitä - ei vain unionin - vaan koko Israelin sionistiliikkeen vihollisiksi, joilla ei saa olla mitään oikeutta nauttia maan hyvinvoinnista. Hän haluaa karkottaa PA:n alueille tai ulkomaille kaikki sellaiset arabit maasta. http://www.jpost.com/Israel-Elections/Israeli-Arabs-in-Wadi-Ara-protest-Herzog-Livni-You-have-blood-on-your-hands-392487, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/191935#.VPLrqurPQzE,
·         Erään analogin mukaan Livni on kuin termiittikuningatar, jota työläiset syöttävät ja juottavat, mutta jota huolellisesti pidetään poissa julkisuudelta ja suojellaan ja varjellaan hyökkäyksiltä, mutta jonka ainoa velvollisuus on maata piilossa munien jatkuvasti uusia kannattajia edustamalleen ideologialle. Herzog toiminee siinä kamaripalvelijana.
·         Star Trek tähtinäyttelijä mr. Spok alias Leonark Nimoy kertoo pitkän ikänsä salaisuuden johtuneen omaksumastaan juutalaisten siunauksesta, jota kutsutaan vulcan-tervehdykseksi. Hän suosittelee sitä muillekin. Hän kuoli perjantaina 83-vuoden ikäisenä.  http://mashable.com/2015/02/28/nimoy-origin-of-vulcan-greeting/?utm_campaign=Feed%3A+Mashable+%28Mashable%29&utm_cid=Mash-Prod-RSS-Feedburner-All-Partial&utm_medium=feed&utm_source=feedburner&utm_source=taboola&utm_medium=referral, http://mashable.com/2015/02/27/leonard-nimoy-quotes/ [G1]
 [G2]
 [G3]
 [G4]