Friday, March 27, 2015

PERJANTAI 27.03.15

PERJANTAI 27.03.15
1.       AAMULLA noustessani vuoteesta oli vielä aivan pimeä, mikä tarkoittaa sitä, että talviaika loppui aamuyöstä ja siirryttiin kesäaikaan. Onneksi plussan puolelle voidaan laskea se, että lämmintä oli ulkona 17 -18 astetta, joskin tuuli oli turhan voimakas, mutta lämpöinen. Tänään on hellepäivä lämpötilan noustessa keskipäivän jälkeen 27 asteen tienoille, mutta ilma alkaa jäähtyä uudelleen huomisesta alkaen. Lehdenjakaja oli myöhässä normaaliaikataulustaan, mutta lehtiäkin on tavallista runsaammin näin sapatin aattona, mikä on syytä ottaa huomioon.
Säätilat tänään: Jerusalem 17 -28; Tiberias 18 -34; Suolameri 23 -34; Eilat 21 -35 +C-astetta. Taivas oli aamulla vain osittain pilvetön, vaikka ennustetaan pilvetöntä. Huomenna taivas on puolipilvinen ja ilma heisteinen. Lämpötila alkaa pudota siten, että maanantaiksi ennustetaan enää 11 -16 lämpöastetta.

2.       IRANIN ydinsuunnitelmaa koskevat neuvottelut alkavat lähestyä kriittistä vaihetta, sillä niille varattu aika loppuu kuukauden viimeisenä päivänä.
Iranin presidentti Hassan Rouhani soitteli maailman johtavien valtioiden päämiehille maanitellen heitä kiirehtimään neuvottelijoita vielä avointen kysymysten ratkaisemiseksi
. P5+1 maat ovat joutuneet antamaan periksi aiemmista vaatimuksistaan, koska kaikki ovat jo kyllästyneet hedelmättömistä neuvotteluista, jotka ovat junnanneet paikallan vuosikaudet, mikä lienee Iranin neuvottelutaktiikka.

Etenkin USA:n hallitukselle on tärkeää saada edes yksi näyttävä tulos ulkopolitiikassa Obaman maineen pelastamiseksi. Länsimaat sallivat Iranin jatkaa uraanin rikastamista Fordon maanalaisessa laitoksessa, jonka Iran oli rakentanut salaa, mutta paljastui vahingossa. Vaatimuksena kuitenkin on, että Iran sallii vuosittaiset tarkastukset. Iran ei suostu ennalta sopimattomiin pistotarkastuksiin. Lisäksi Iran vaatii, että sanktiot Irania vastaan tulee lopettaa heti sopimuksen allekirjoituksen jälkeen, eikä 5 -10 vuoden kuluessa.

Israelin strategisten asiain ministeri Yuval Steinitz lensi Sveitsiin voidakseen vaikuttaa neuvotteluihin. Israel on huolissaan Iranin tukemien Houti-kapinallisten etenemisestä Jemenissä ja haluaisi, että Iranin vaikutusta rajoitettaisiin Jemenissä, mutta neuvottelijat ovat huolellisesti varoneet aihepiirin laajentamasta peläten sen häiritsevän sopimuksen runnomista kasaan sovitussa aikataulussa.
Neuvotteluja käydään Lausannen kaupungissa Geneven järven rannalla. USA ja Iran ovat pyrkineet löytämään yhteisen tekstimuodon, jonka jälkeen muut suurvallat, Ranska, Englanti, Saksa. Venäjä ja Kiina liittyvät neuvotteluihin. Israelin toivomusta neuvottelujen siirtämiseksi ei huomioitane.
Ranska suhtautuu kriittisimmin sopimuksen syntymiseen ajoissa, mikä aiheuttaa epävarmuutta Englannin ja Saksan asenteissa. Ranskan presidentti Francoise Hollande vaatii, että sopimuksella tulee estää Irania rakentamasta ydinasetta, ja että sopimuksessa täytyy selvästi ilmaista Iranin ydinteollisuuden laajuus, ja että IAEA:n tarkastajilla tulee olla oikeus ja mahdollisuus sen verifioimiseen. Myös sentrifugien määrästä ovat keskustelut vielä auki. USA tarjoaa 6 500 sentrifugia; Iran haluaa lopulta ainakin 19 000 sopimuksen loppuun mennessä. http://www.timesofisrael.com/nuke-talks-enter-critical-round-ahead-of-deadline/,http://www.jpost.com/International/Iran-is-seeking-hegemony-via-a-nuclear-deal-395305,
3.       Yksi Obaman hallituksen päämääristä Lähi-Idässä on ollut Bashar Assadin hallituksen kaataminen Syyriassa, Se saavuttamiseksi se on tukenut Assadin armeijaa vastaan taistelevia kapinallisia kuten Jubhat Al-Nusra ja muita ”maltillisina” pitämiään ryhmittymiä. USA on myös antanut niille aseita ja kouluttanut niiden joukkoja salaisissa leireissä Jordaniassa. Ainakin yksi USA:n kouluttama ja aseistama joukko-osasto liittyi kuitenkin Al-Qaidan joukkoihin siirryttyään takaisin Syyriaan. USA;n johtaman ISIS-joukkoja vastaan käymän kampanjan mukaisesti USA;n hävittäjät ovat tehneet ilmaiskua Irakin ja Syyrian alueilla. Niiden tehokkuus on osoittautunut kuitenkin riittämättömäksi, minkä johdosta USA pyrkii saamaan maa-armeijan joukkoja hyökkäyksiin ISIS-joukkoja vastaan. Taistelukelpoisten joukkojen saaminen on kuitenkin vaikeaa, eikä USA halua lähettää omia sotilaitaan uuteen maasotaan päästessään eroon kahdesta edellisestä. Tämän johdosta on herännyt kysymys yhteistoiminnasta Syyrian armeijan kanssa.

Syyrian armeijaa syytetään yli 200 000 syyrialaisen surmaamisesta, missä ei oteta huomioon, että karkeasti puolet siitä kuulunee kapinallisten surmaamiin. Sotaa kutsutaan sisällissodaksi, mutta kapinallisten joukoissa palvelee runsaasti Syyrian ulkopuolisia yksiköitä, joita virtaa maahan Irakin, Jordanian ja Turkin kautta.
Assadin armeija saa aseita ja neuvonantajia Iranista, ja Hizbullajin joukot ovat yhä runsaammin joukoin osallistuneet taisteluihin armeijan rinnalla.
USA on pyrkinyt saamaan Iranin tukea taistelussa ISIS-joukkoja vastaan. Iran teki joitakin ilmaiskuja Irakin alueella, ja lähetti vallankumousarmeijan joukkoja ja opastajia taistelemaan Irakilaisten sotilaiden rinnalla Tikritin kaupungin valtaamiseksi, mutta joukot joutuivat perääntymään, mikä aiheutti hämmennystä USA:n kokoamalle koaliittiolle. USA lupasi tukea taisteluja ilmaiskuilla.

OBAMAN hallitus on aiemmin kieltäytynyt neuvotteluista presidentti Assadin kanssa, mutta John Kerry on vihjaillut siitäkin mahdollisuudesta.
Presidentti Bashar Assad kertoo CBS:n haastattelussa torstaina, että hän on valmis keskusteluihin USA:n kanssa. Hän asetti ehdoksi sen, että keskustelut käydään keskinäisen arvostuksen ilmapiirissä. USA ei ole kuitenkaan vielä ottanut yhteyttä.
”Periaatteessa Syyriassa olemme valmiit neuvotteluihin”, Assad kertoi CBS:n Charlie Rose haastattelussa, josta osia julkaistiin CBS:n 60-minuuttia ohjelmassa. Hän sanoi, ettei USA:n ja Syyrian välillä ole keskusteluyhteyttä.
USA:n ulkoministeriön edustaja sanoi aiemmin, ettei USA koskaan ole mukana neuvotteluissa Syyrian konfliktissa, mutta ulkoministeri John Kerry kertoi maaliskuun 15. päivänä, että USA joutunee lopulta keskustelemaan Assadin hallituksen kanssa. http://www.timesofisrael.com/assad-syria-open-to-dialog-with-us/

4.       KESÄKUUSSA Obama vakuutteli, että Jemenin tilanne on malliesimerkki siitä, miten USA käy sotaa Al-Qaidaa vastaan tukemalla ja aseistamalla paikallisia joukkoja hoitamaan maataistelut itse tukien USA:n niitä ilmaiskuilla, lähinnä miehittämättömillä pienkoneilla (drones).
Siitä lähtien tilanne Jemenissä on huonontunut edeten kriisin partaalle.
USA veti Jemenissä toimineet 100 erikoisjoukkojen sotilastaan kotiin tässä kuussa ja aiemmin viime kuussa USA evakuoi lähetystönsä Jemenissä. USA>n tukema Jemenin presidentti Abdel Rabbo Mansour Hadi pakeni presidentin linnastaan Adeniin ja myöhemmin Riadiin. Hän joutui turvautumaan laivaan houti-kapinallisten kaapattua Adenin lentokentän. Tilanne muistuttaa Vietnamia vuosikymmeniä sitten, joskin pienoiskoossa. Houti-kapinallisten tärkein tukija on Iran.

SAUDI ARABIA on pysytellyt Lähi-Idän konflikteista sivussa tarjoten poliittisen ohjelmansa mukaisesti vain talous- ja diplomaattista tukea luottaen USA>n antamaan turvatakuuseen, mutta USA:n vetäytyessä sivuun Lähi-Idästä Saudi Arabia on pakotettu turvautumaan omaan apuunsa. Saudi Arabialla ja Jemenillä on pitkä yhteinen raja, jota valvotaan heikosti, ja jonka takana on harvaan asuttu erämaa.

SAUDI ARABIA ja 19 muuta sunni-arabimaata katsoivat tilanteen niin vaaralliseksi – peläten houti-kapinallisten uhkaavan Mekkaa – että ne ovat aloittamassa täyttä sotaa suurta osaa Jemenistä miehittäneitä houri-kapinallisten armeijoita vastaan.
Saudit kokosivat Jemenin rajansa tuntumaan 150 000 sotilasta ja asettivat 100 hävittäjäkonetta valmiuteen estääkseen Jemenin joutumisen kokonaan kapinallisten käsiin. Saudit vakuuttavat, että joukot ovat vain puolustusasemissa eivätkä ylitä rajaa. Hävittäjäkoneet tekivät useita ilmaiskuja kapinallisten joukkojen keskityksiä ja puolustusaseita vastaan pyrkien eliminoimaan heidän ilmapuolustuksensa ja ilma-voimansa tuhoamalla heidät taistelukoneensa. Lisäksi Saudi Arabia julisti lähes koko Jemenin alueen lentokieltoon. Tällä estetään Iranin avustuslennot kapinallisille.

IRAN on varoittanut Saudi Arabiaa ja 19 muuta muslimivaltiota vakavista seurauksista, elleivät ne lopeta ”operation decisive storm” nimellä aloittamaansa tunkeutumista Jemenin alueelle. Hävittäjäkoneita tarjoavat ainakin Egypti, Jordania, Marokko, Sudan, Kuwait, UAE, Qatar ja Bahrain. Egypti, Pakistan, Jordania ja Sudan ovat tarjonneet maajoukkojaan taisteluihin. Hävittäjäkoneiden lukumäärä on ainakin 185. Houti-kapinalliset eivät ole salanneet, että heidän tavoitteensa on Mekka, mutta että he jatkavat sieltä saudien pääkaupunkiin Riadiin.
Venäläislähteet paljastavat, että iranilainen alus tyhjensi 185 tonnin aselastinsa Port Saleefin satamaan houtien tukemiseksi. Port Saleefista on suora yhteys pääkaupunkiin Sanaan, joka on 800 km:n päässä Mekkasta.

TURKIN presidentti Tayyip Erdogan lupaa kuljetusapua ”opearaatio ratkaisevaan myrskyyn” kutsuen houti-kapinallisia terroristeiksi todeten, ettei Saudi Arabia tule polttamaan näppejään Jemenissä.
Iranin ulkoministeri Javad Zarif varoittaa, että saudien pommitukset Jemenissä aiheuttavat suuren rauhattomuuden ja väkivaltaisen konfliktin Lähi-Idässä. Venäjän presidentti Vladimir Putin kehotti Iranin presidentti Hassan Rouhania lopettamaan sotatoimet Jemenissä välittömästi.

5.       Debkafile kertoo artikkelissaan, että Egyptin ilma- ja merivoimat ottivat haltuunsa elintärkeän Baba Al-Mandabin vesiväylän torstaiaamuna ennen kuin Iranin joukot valtaavat sen varmistaen sillä öljy- ja huoltokuljetukset Punaisenmeren valtioille. Jos Jemenin tilanne on esimerkki Obaman ulkomaan politiikasta, viimeiset tapahtumat Jemenissä eivät ainakaan paranna, ja enne, miten asiat tulevat kehittymän laajemminkin. Maailma on hyvää vauhtia suistumassa maailmansotaan. Iranin vallankumous-armeija IRGC ei ole vielä pystynyt näyttämään sotilaallista kuntoaan, mutta joutunee lähiaikoina osoittamaan sen todellisissa taisteluissa.

6.       PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahun aloittamat neuvottelut uuden hallituksen muodostamiseksi 28 päivän aikana mahdollisella presidentin 14 päivän jatkoajalla alkoivat eilen Kulanun ja Jewísh Home puolueiden ja Likudin edustajien kesken. Kulanu päätti peruuttaa ensimmäisen istunnon torstaiaamuna, mutta lienee palannut ruotuun myöhemmin.
Jewish Home syyttää, että Likud nostaa vaatimuksiaan kaiken aikaa voidakseen aloittaa neuvottelut vasemmiston kanssa yhteishallituksesta, mikä oli presidentin toivomuslistalla ensimmäisenä. Bennett pahoitti mielensä Netanyahun varastettua häneltä 4 kansanedustajaa, kuten hän syyttää, ja vaatii kolmea ministeriä.
Kulanin puheenjohtaja Moshe Kahlon sanoo, ettei hänelle edes soitettu vaalien jälkeen hallituspaikasta ja ministerilistasta.
Bennett sanoo valmistautuvansa jäämisestä oppositioon. Jerusalemin peruttua suunnitelmat 1500 asuntoyksikön rakentamisesta ilmoituksella, ettei hallitus ollut käsitellyt asiaa, voi olla yksi enne yhteishallituksesta Labourin kanssa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/193266#.VRUVIVPPQzE,
7.       UUTISOTSIKOITA
·         Arabiliitto päätti perustaa yhtyneen arabiarmeijan samana päivänä, kuin Saudi Arabia aloitti liittolaisineen sodan houti-kapinallisia vastaan Jemenissä. Arabiliitto - tai sen jäsenet - on aiemmin vaatínut sellaisen armeijan perustamista ”Israelin harjoittaman palestiinalaisalueiden miehittämisen lopettamiseksi”, kuten ne väittävät. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/193263#.VRUXilPPQzE
·         Abbasin hakemus ICC:n jäseneksi voi vaarantua, jos se väittää, ettei YK:n yleiskokouksen päätös palestiinalaisvaltiosta koske Gazaa. Abbasin syytökset Israelin sotarikoksista koskevat Gazan kesäsodan aikana ehkä suoritettuja rikoksia, mutta jos Abbas sulkee Gazan pois, hänellä ei ole oikeutta syyttää sen puolesta. Toiseksi YK:n päätöslauselmalla ei voida perustaa uusia valtioita, sen päätökset ovat vain ohjeellisia. Abbas voi itse joutua syytettyjen penkille aina Arafatin ajoista osallisuudestaan terroriin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/193240#.VRUZLFPPQzE
·         Arviolta 40 Israelin Umm al-Fahmin arabiopiskeiljaa muodostivat yhteisen jengin hyökäten Jerusalemin alueen yeshiva-opiskelijoitten vuosittaista maaseuturetkeä johtaneen oppaan kimppuun keskiviikkona piesten häntä pahoin. Hyökkäys tapahtui Banyas-luonnonsuojelualueella Israelin pohjoisosassa. Aluksi 3 arabinuorta alkoi kirota opasta, joka kehotti heitä lopettamaan häirintänsä jatkaen kulkuaan ryhmänsä edessä. Lopulta paikalle saapui nelisenkymmentä arabinuorta erottaen hänet ryhmästään ja alkaen töniä ja pahoinpidellä häntä. Alueen kaksi vartijaa avustivat häntä menemään ensiapuun, josta hänet vietiin sairaalaan jatkotutkimuksiin. Opas kertoi kuitenkin, että alueen valvoja pyrki estämään poliisin kutsumista paikalle, sekä huutaen häntä avustamaan tulleille pysymään poissa. Valvoja ilmeisesti pelkäsi alueen maineen puolesta pyrkiessään painamaan kaiken villaisella. Opas aikoo nostaa syytteen häntä vastaan.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/193231#.VRUaz1PPQzE


Post a Comment