Wednesday, March 25, 2015

KESKIVIIKKO 25.03.15

KESKIVIIKKO 25.03.15
1.       LÄMPÖMITTARI osoitti ulkona aamulla 14 lämpöastetta, joka noussee auringonvalon voimistuessa 23 asteen tienoille. Taivas on vielä tänään puolipilvinen, mutta selkenee perjantaista lähtien lämpötilan noustessa ennusteajan lopulla perjantaina selvästi eli 14 -28 asteeseen. Sisälämpötila oli aamulla 15.5 astetta ja alkanee vähitellen pysyä siedettävissä lukemissa rakenteiden kiviainesten lämmetessä. Kinneretin pinta nousee myös tasaisesti 1 sm:n päivävauhtia ollen nyt 211,83 metriä Välimeren pintaa alempana.
Säätilat tänään: Jerusalem 14 -23; Tiberias 14 -28; Suolameri 19 -33; Eilat 17 -31 +C-astetta. Lämpötila alkaa vähitellen nousta hellelukemiin muuallakin kuin Suolamerellä ja Eílatissa. Pian valitetaan hellettä viileiden tuulten asemesta.

2.       USA:n presidentti Barack Hussein Obama lisää löytyä USA:n ja Israelin välisiin suhteisiin syyttäen edellisten lisäksi, että Israel vakoilee USA:n ja Iranin välisiä kahdenkeskisiä neuvotteluja P5+1 maiden seuratessa sivusta. Valkoinen Talo syyttää lisäksi, että Israel välittää saamiaan salaisia tietoja kongressin jäsenille voidakseen vaíkuttaa sen asenteisiin uusista pakotteista, joita kongressi suunnittelee asettavansa, jos neuvottelut Iranin kanssa päättyvät tuloksettomina.
Obama vakuuttaa viimeisissä lehdistökatsauksissa, ettei syntynyt epäluulo hänen ja Netanyahun välillä ole henkilökohtainen, vaan se koskee pääministerin valitsemaa politiikkaa ja hänen antamiaan epäselviä tai huolestuttavia lausuntoja vaalitaistelunsa aikana. Obamalla näyttää olevan vakoojia Israelissa, jotka tiedottavat välittömästi jokaisen Netanyahun varomattomasti lausutun sanan USA:n ulkoministeriölle. Obaman hallitus on asettanut Netanyahun jatkuvan tarkkailun alaiseksi, kuten oikeuden kotiarestiin määräämän epäillyn rikollisen.  

USA:n ulkoministeriö ei hyväksynyt Netanyahun esittämää anteeksipyyntöä Israelin arabiväestölle riittävänä sanoen odottavansa tekoja sanojen asemesta, vaikka Obama ilmaisi hyväksyvänsä sen. Netanyahu totesi vaalitaistelun loppukahinoissa, ettei hän pidä suotavana ulkomaiden ja vasemmiston kustantamia busseja, jotka kuljettavat Israelin arabeja ilmaiseksi äänestyspaikoille. Operaation tarkoituksena oli kaíkin tavoin lisätä oikeiston kanssa oppositiossa olevien äänestäjien määrää pienentäen samalla Likudin äänimäärää ja Netanyahun mahdollisuutta tulla valituksi hallituksen muodostajaksi.
Kuten uutislähteet kertoivat, Obama joutui shokkitilaan saatuaan tietää Israelin vaalien lopputulokset, jotka kertoivat Likudin saamasta rökäle-voitosta. Olihan kysymys hänen omasta arvovallastaan ja sadoista tuhansista USD, joita USA oli jakanut eri peitejärjestöille varmistaakseen Likudin vaalitappion ja estääkseen Netanyahun uudelleen valinnan Israelin pääministeriksi.

PRESIDENTTI Obama ja pääministeri Netanyahun välinen epäluulo ja vastenmielisyys eivät ole äsken eikä varsinkaan keskosina syntyneet, vaan oireet siitä ilmenivät heti ensimmäisen tapaamisen aikana, vaikka Obama uskottelee muuta. USA:n presidentti katsoi, että Netanyahun suostuminen puhumaan kongressille vastoin hänen tahtoaan oli selvä hyökkäys hänen arvovaltaansa vastaan, mitä hänen on vaikea niellä rankaisematta tottelematonta alaistaan jollain tavoin.
Obama sanoo arvioivansa uudelleen suhteensa Israeliin ja Lähi-Idän ongelmiin.
Enteellisesti hän toteaa, ettei hän voi perustaa USA:n politiikkaa epämääräiseen toivoon rauhasta Netanyahun hallinnon alla. Hän sanoo olevansa pessimistinen rauhan mahdollisuuksiin, mutta sanoo Washingtonin odottavan Israelin uuden hallituksen muodostamista. Vasta sen jälkeen hän julkistaa uuden politiikkansa USA:n Israelille antamasta suojasta YK:n Israelia vahingoittavista päätöksistä.

NETANYAHU on pyrkinyt selittämään näennäisesti ristiriitaisia lausuntojaan, joissa hän ensin totesi selväsanaisesti, ettei uutta arabivaltiota perusteta hänen ollessaan pääministerinä, mutta peruutti parin päivän jälkeen tarkoittaneensa, että ennen sellaisen valtion perustamista Israelin turvallisuusvaatimukset on huomioitava täydellisesti, kuten hän selitti NBC:n ohjelmassa.

Obama vastasi suoraan kysymykseen, voiko USA käyttää veto-oikeuttaan YK:n turvallisuusneuvostossa PA:n esittäessä uudelleen valtioesityksensä, että USA tulee arvioimaan tilanteen uuden hallituksen muodostamisen ja sen hallitusohjelman julkistamisen jälkeen. Hän selvensi, että suhteet Netanyahun kanssa ovat liike-miesmäiset, kuten suhteet Venäjän presidentti Putinin kanssa. Hän selitti pitävänsä yhteyttä Netanyahuun enemmän kuin kehenkään muuhun kansan johtajaan.
Obama vakuutti, että huolimatta epäystävällisistä sanoista USA kannattaa Israelin johtavaa sotilaallista asemaa Lähi-Idässä ja jatkaa Israelin turvaamista.
Hän selitti, että rauhanprosessi kestää vuosia, mikä on hyväksyttävä, vaikka odotukset vaatisivatkin pikaisia päätöksiä. Netanyahun ristiriitaiset lausunnot eivät ole ainakaan parantaneet tilannetta eivätkä lisänneet hänen uskottavuuttaan. http://www.timesofisrael.com/obama-us-cant-base-its-diplomacy-on-two-state-solution/,

3.       Vakoilusyytteistä huolimatta USA sanoo jatkavansa Israelin informoimista Iranin kanssa käytävistä neuvotteluista. Obaman hallitus ilmentää epäluuloa Israelin vakuutuksiin, ettei se ole vakoillut Iranin kanssa käytäviä neuvotteluja eikä antanut niistä saamiaan tietoja USA:n kongressille, jonka puheenjohtaja Boehner ilmoitti olevansa hämmentynyt saatuaan tietoja syytöksistä.

4.       Korkea IDF:n upseeri toteaa, että yhteistyö Israelin armeijan ja USA:n armeijoitten välillä on erinomainen, eikä epäluuloinen ja pessimistinen sananvaihto hallitusten välillä ole millään tavoin vaikuttanut sotilaalliseen yhteistyöhön. Wall Street Journalistissa ensiksi julkistettu vakoilusyytös on osoittautumassa yhä enemmän joko vääräksi tai rahalliseksi yritykseksi sotkea USA:n ja Israelin väliset diplomaattiset suhteet. Ne voivat kuitenkin vaikuttaa USA:n antamiin asetoimituksiin ja torjunta-ohjuspatteristojen Iron Dome ja Arrow II ja III jatkokehittelyn määrärahoihin, joista suuri osa tulee USA:ta. IDF:n uusi komentaja kenraaliluutnantti Gadi Eisenkot vakuuttaa, että armeijan harjoituksia jatketaan joka tapauksessa, ja että hän pitää niitä ensiarvoisen tärkeinä, joita ei saa vähentää.
Eisemkot totesi, ettei pohjoisrajan takana ole ketään, jonka ensi sijaisena tarkoituksena olisi sota Israelia vastaan, mutta siitä ja varojen niukkuudesta huolimatta armeijan tulee valmistautua kaikkiin mahdollisuuksiin. http://www.timesofisrael.com/idf-hails-excellent-intelligence-cooperation-with-us-amid-diplomatic-spat/,

5.       IRANIN ydinaseen valmistumismahdollisuus lähikuukausien tai vuoden aikana on joka tapauksessa kiihdyttänyt Lähi-Idän arabivaltioiden pyrkimyksiä oman ydinteollisuuden ja – pommin rakentamiseksi.
Egypti solmi Venäjän kanssa sopimuksen maan ensimmäisen ydinvoimalan rakentamiseksi, ja äskettäin Jordania solmi 10 miljardin USD arvoisen sopimuksen Venäjän kanssa ydinvoimalan rakentamiseksi. Turkki seurannee perässä.
Saudi Arabia sen sijaan harkitsee ydinpommin ostamista Pakistanista, jolla on arvion mukaan parisataa ydinpommia. Muutama vuosi sitten kerrottiin julkisuudessa, että saudit olisivat sopineet Pakistanin kanssa ydinpommin ostamisesta, joka säilytettäisiin Pakistanissa kuten myös sen kuljettamiseen tarvittavat ohjukset. Ne olisivat valmiit siirrettäviksi Saudi Arabiaan tarvittaessa. Saudit voisivat näin saada oman pomminsa ennen Irania.

Saudi Arabia ei ole julkisesti kritisoinut USA:n hallituksen pyrkimyksiä sopia Iranin ydinteollisuudesta, mutta se on ilmaissut kannattavansa Israelin hallituksen epäilyksiä sopimuksen sisällöstä ja siitä, miten se voi vaarantaa Lähi-Idän valtioita. Iran ei ole millään tavoin pystynyt rauhoittelemaan näitä epäilyksiä ja vakuuttamaan, ettei sen ydinteollisuus pyri ydinpommin rakentamiseen, eikä sillä uhkaamaan ketään muita valtioita. Iranin ylimmän johdos toistuvat sanalliset hyökkäykset Israelia ja Yhdysvaltoja vastaan täydellisestä tuhosta eivät ole omiaan hälventämään epäilyksiä. Iran rakentaa ballistisia ohjuksia, jolla se yltää Lähi-Idän ja Euroopan maihin, ja pian myös Yhdysvaltoihin.
Iranin pyrkimys johtavaan asemaan Lähi-Idässä ilmene tavassa. millä se tukee Houti-kapinallisia Jemenissä ja osallistumisesta Irakin sotaan. Vihollisuudet Iranin kanssa voivat alkaa esim. Iranin miehittäessä UAE:lle kuuluvia saaria Hormuzan salmessa, millä se voisi kuristaa raakaöljyn kuljetuksia Aasiaan ja Eurooppaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/193139#.VRJtSVPPQzE,

6.       UUTISOTSIKOITA
·         Poliittisen ratkaisun osoittautuessa yhä vaikeammaksi ja PA/PLO:n turvautuessa yhä enemmän valtionsa perustamiseen YK:n kautta, ikkuna näyttäisi olevan ainakin raollaan uusien mallien tutkimiseksi. Vuoden 2009 vaalien edellä Netanyahu väläytti taloudellisen sopimuksen mahdollisuutta, jolla ei tarvitsisi puuttua rajoihin, etkä muuttaa nykyistä hallintomallia. Uusissa malleissa Jordania on yhä merkittävämpi tekijä, joka pitäisi jotenkin sitoa osaksi ratkaisuja. Jordanian kuningas Abdullah II pelkää kuitenkin kruununsa menettämistä, jos yhteyksiä hänen maansa ja PA:n arabien kanssa Juudeassa ja Samariassa lisätään ja rajoituksia poistetaan. Jordanian väestöstä arviolta 65 % on kotoisin Juudeasta ja Samariasta ja heillä on paljon sukulaisuus- ja muita yhteyksiä sinne. Kriitikot sanovat, että Bibin tulee aloittaa suunnitelmansa toteuttaminen Israelin arabialueilla. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/193140#.VRJ0d1PPQzE
·         USA:n senaatin enemmistöjohtaja Mitch McConnell sanoi tiistaina, että senaatti tulee äänestämään Iranin vastaisten sanktioitten koventamisesta, ellei sopimusta sen kanssa saada syntymään. Obama on vastustanut kaikin voimin edes uhkaamalla sanktioiden koventamisella, koska hän katsoo sen voivan vaikuttaa negatiivisesti neuvotteluihin.  Obama pyrkii saamaan sopimuksen runnottua kasaan ennen maaliskuun loppua. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/193145#.VRJ3k1PPQzE
·         Pääministeri Benyamin Netayahu saanee tänään mandaattinsa hallituksen muodostamiseksi. Hänellä on 28 vrk aikaa tehtävänsä suorittamiseksi, eli aika loppuu itsenäisyyspäivän iltana. Presidentti Reuven Rivlin kutsui Netanyahun kansliaansa keskiviikkoiltana. Siellä korkeimman oikeuden tuomari Salim Joubran esittelee maaliskuun 17. vaalien viralliset tulokset, mikä oikeuttaa presidentin ojentamaan Netanyahulle hallituksen muodostamistehtävän. Joubran on kristitty Israelin arabi. Kiistat ministeri-paikkojen jaosta ovat kuitenkin jo alkaneet. Liberman haluaa saada puolustusministerin paikan, mitä Bibi ei lupaa hänelle; Bibi tarjoaa opetusministerin paikkaa Bennettille, mutta hän haluaa puolustus-tai ulkoministerin paikan. Shas haluaa sisäministerin paikan ja myös uskonnollisten asiain käsittelyn, joista vastaisi Arie Deri. UTJ haluaa Knessetin talousvaliokunnan puheenjohtajuuden sekä terveydenhuollon apulaisministerin paikan ilman valvovaa ministeriä. Tämän kaiken taustalla kummittelee edelleen mahdollisuus yhteishallituksesta Sionistisen Unionin kanssa, mikä saattaisi ministerilistan uuteen asuun, sanoo Gideon Saar. http://www.jpost.com/Israel-News/Politics-And-Diplomacy/Netanyahu-to-receive-mandate-on-Wednesday-to-form-government-395019
·         Qatar yrittää välittää Israelin ja Hamasin välisen pitkäaikaisen tulitauko-sopimuksen saamiseksi. Viitteitä tästä on liikkunut jo aiemmin, mutta Hamas kielsi ne perättöminä. Qaearin korkea virkailija on keskustellut Gazan ja Ramallahin virkailijoiden kanssa sopimuksesta. Qatarin Gazan lähettiläs Muhammad al-Ahmadi on tavannut sekä korkeiden Israelin että Hamasin johtajien kanssa viisivuotisesta tulitaukosopimuksesta. Ahamdi valvoo useita sekä rakennus- että infrastruktuuri-projekteja Gasassa, joita Qatar rahoittaa. Ahmedi matkusti Ramallahiin Erez-terminaalin kautta, vaikka maitten välillä ei ole diplomaattisuhteita.  Ramallahissa hän tapasi PA:n korkeita virkailijoita, kuten Mohammad al-Shatieh, Mohammad Mustafa ja Rami Hamdallah. Tulitauon ohella keskusteltiin PA:n budjetista, joka toimii hätä ohjelman varassa.  http://www.timesofisrael.com/qatar-mediating-long-term-ceasefire-between-israel-hamas/
·         Satoja Yachad puolueen kannattajia ja jäseniä kokoontui entisen kansan-edustajan Eli Yishain kodin ulkopuolelle osoittaakseen tukeaan hänelle ja puolueella. Mielenosoitus tapahtui Yishain kodin ulkopuolella Har Nof lähiössä Jerusalemin itäosassa. Poliisi pidätti neljä aikuista ja kaksi alaikäistä arabia heidän heitettyään palopommeja mielenosoittajia kohti. Kukaan ei loukkaantunut pommeista ja kivistä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/193153#.VRKFklPPQzEPost a Comment