Wednesday, March 04, 2015

KESKIVIIKKO 04.03.15

KESKIVIIKKO 04.03.15
1.       KESKIVIIKKOPÄIVÄ alkoi sumuisena ripotellen tihkusadetta, joka käsissä ja valkoisilla porrasaskelmilla tuntuu oudon liukkaalta. Ennusteen mukaan sadetta saadaan tänään koko maassa, jopa Suolamerelläkin, jossa normaalikäytännön mukaan sataa vain kerran vuodessa. Sitä käytäntöä on tänä vuonna rikottu jo monta kertaa, mutta onhan nyt shmita-vuosi. Lisäksi täydellinen auringonpimennys on 20.03. jolloin alkaa juutalaisten Toran mukainen nisan kuukausi ja uusi vuosi. Täydellisiä kuun pimennyksiä on tänä vuonna kaksi, 04.04. ja 28.04. sekä osittainen kuun pimennys 13.09. Neljäs huhtikuuta on pääsiäispäivä ja virallinen hallituksen tunnustama uuden vuoden päivä; 28.09. on succot eli lehtimajanjuhla. Juutalaisen Talmudin mukaan auringon pimennys tarkoittaa pahaa maailmalle; kuun pimennys Israelille. (Katso Bloodmoons, israelupdate) Jotkut ennustavat, että tänä vuonna käydään Psalmin 83 mukainen lyhyt sota Israelin ja naapurimaiden välillä.

SÄÄTILAT tänään: Jerusalem 08 -14; Tiberias 11 -19; Suolameri 16 -22; Eilat 13 -24 +C-astetta. Perjantaina lämpötila tekee quantum-hyppäyksen nousten Jerusalemissa perjantaina lukemiin 12 -22 ja lauantaina 14 -24 +C-astetta.

2.       ISRAELIN pääministeri Benyamin Netanyahu kävi pitämässä puheet sekä AIPAC konferenssissa että USA:n kongressille Washingtonissa, eikä taivas pudonnut, vaikka ennustaja-eukot sekä USA:ssa että Israelissa varoittelivat kehottaen pääministeriä peruuttamaan puheensa välttyäkseen pahemmilta seurauksilta. Netanyahu joutui tekemään päätöksensä kahden vaihtoehdon välillä: Peruuttako puhe pahottaen USA:n kongressin puheenjohtajan John Boehnerin mielen, vai pitääkö puhe joka tapauksessa aiheuttaen ehkä 2 vuoden loppukaudeksi korjaamattoman särön Obaman hallituksen ja Israelin välille.
Netanyahu katsoi sanomansa esittämisen kongressille siksi tärkeäksi, että hän siirsi syrjään kaikki muut vaihtoehdot keskittyen puheensa sanamuodon hiomiseen. Kongressin republikaani-edustajat tukivat yksimielisesti pääministerin päätöstä hyväksyä Boehnerin kutsu; demokraateista suuri osa jättäytyi pois kuten myös presidentti Obama ja hänen varamiehensä Biden, sekä ulkoministeri John Kerry, joka mieluummin neuvotteli Iranin ulkoministeri Zarifin kanssa sopimuksesta, josta Netanyahu pyrki varoittamaan puheessaan.

PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahun puheen keskeinen teema on:
P5+1 maiden ja Iranin välisistä neuvotteluista vuotaneiden tietojen mukaan viimeistelyvaiheessa oleva sopimusteksti on katastrofaalinen, ei vain Israelille, vaan myös USA:lle ja koko maailmalle, sillä se laillistaisi Iranin uraanin rikastamisen USA:n valvonnan alaisena 10 vuoden ajaksi, jonka jälkeen kaikki rajoitteet poistettaisiin kuten myös Iranin vastaiset pakotteet. Sopimusteksti ei vaadi Irania poistamaan asentamiaan sentrifugeja – tänään 6 500 - eikä tuhoamaan rakentamiaan ydinlaitoksia. Iranin tavoitteena on nostaa sentrifugien lukumäärää 19 000:en sopimuskauden loppuun mennessä.
Netanyahu esitti, että on parempi olla ilman sopimusta kuin allekirjoittaa huono, joka vaarantaisi Israelin turvallisuuden ja alistaisi sen Iranin vallan alaiseksi. Iran tulisi käyttämään ydinasepelotetta laajentaakseen valtaansa koko Lähi-Idän alueelle. Se saisi myös Saudi Arabia ja Egyptin kiirehtimään oman ydinaseen valmistamiseksi, vaikka Pakistanin kanssa solmimansa sopimuksen mukaan Saudi Arabia saa ydinaseita sieltä tilanteen muuttuessa kriittiseksi.
Kongressin jäsenet osoittivat hyväksymistään Netanyahun puheen aikana taputtaen ja seisaalleen nousten kymmeniä kertoja osoittaen hänen charminsa säilyneen.

OBAMAN hallituksen taholta annettiin nyrpeitä lausuntoja todeten, ettei Netanyahu esittänyt mitään toista suunnitelmaa. Ilmeisesti sopimuksen hylkääminen Iranin kanssa ei sovi Obaman suunnitelmaan.
Demokraattinen edustaja Nancy Pelosi sanoi joutuneensa lähes itkun partaalle kuunnellessaan, miten Netanyahu vähätteli USA:n tiedustelua vihjatessaan, että ehkä Israelilla on tietoja, joita USA:lla ei ole. Pelosi katsoi Netanyahun vaatimusten edellyttävän Iranin täydellistä antautumista, mitä se ei voi koskaan hyväksyä.

NETANYAHU pyrki säilyttämään puheensa mahdollisimman neutraalina politisoimatta sitä, josta häntä kuitenkin syytetään. Hän osoitti runsaasti arvonantoaan USA:n presidentti Obamalle esitelleen kaikkea, missä hän oli tullut Israelin avuksi sekä taloudellisesti että diplomaattisesti. Puhe sattui kaksi viikkoa ennen Israelin vaaleja, mikä antoi aiheen vastustajille syyttää, että puhe oli tarkoitettu Netanyahun ja Likudin aseman nostamiseksi. Pääministeri olisi voinut nostaa esiin Obaman hallituksen antaman tuen Likudin pääkilpailijalle, mutta hän pidätttyi ehdottomasta tästä, koska se olisi vain kiihottanut liekkejä.

Netanyahu vihlaisi puheessaan uudesta kehitysvaiheesta Lähi-Idässä, joka tarkoittaa uudenlaisen yhteistoiminnan hahmottumista Israelin ja arabimaiden välille Iranin muodostaman saartoliikkeen vastapainoksi. Viitteitä siitä on kerrottu uutis-artikkeleissa viime aikoina, mutta ne ovat vasta alkuvaiheissaan.
Netanyahu viittaisi puheessaan myös ääri-islamin muodostamaan vaaraan, joka koskee sekä Lähi-Idän valtioita että koko maailmaa Eurooppa ja USA mukaan lukien.

3.       USA:n senaatti alkaa ensi viikolla käsittelemään lakiesitystä, jolla Obaman hallituksen solmima Iranin ydinteollisuutta koskeva sopimus vaatii kongressin hyväksymisen. lakiesityksen käsittely aloitetaan siitä huolimatta, että Obama on ilmoittanut estävänsä sen voimaantulon veto-oikeudellaan. Hänen alkuperäinen tarkoituksensa oli vahvistaa P5+1 maiden ja Iranin välille solmittava sopimus omalla alle-kirjoituksellaan ilman kongressein hyväksymistä, minkä kongressi pyrkii estämään uudella lailla.

Senaatin enemmistöjohtaja Mitch McConnel selitti journalisteille, että laki avustaa hallitusta hyväksymästä huonoa sopimusta, ja antaa kongressille mahdollisuuden arvioida sitä ennen sen toimeenpanoa. Hän selitti, että lakiesityksen käsittelyn ja hyväksyminen kannalta ajoitus on tärkeä. Se estäisi Obamaa poistamasta kongressin hyväksymiä pakotteita 60 päivän aikana, jolloin kongressi tutkii sopimusluonnosta hyväksyen sen tai vaatien siihen muutoksia. Demokraattien kongressijohtaja Harry Reid haluaisi siirtää lakiesityksen käsittelyä siihen kun sopimusluonnos on valmis. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/192106#.VPa3aerPQzE

4.       OIKEISTOA edustavien puolueiden johtajat ja tunnustetut vaikuttajat esittävät mielipiteitään ajankohtaisista poliittisista kysymyksistä Women in Green (WiG) julkaisemassa lehdessä Sovereignty Journal (Itsenäisyys lehti), jota jaetaan 120 000 kotiin heprealaisena ja englanninkielisenä versiona. Kirjoittajien joukossa ovat Knessetin puheenjohtaja Yuli Edelstein (Likud), ministeri Naftali Bennett (Jewish Home) ja apulaisministeri Ofir Akunis (Likud). Lehdessä haastatellaan PMW:n johtajaa Itamar Matcusta; professori Moshe Arensia ja Eliav Shochetmania ja muita sekä lisäksi Dafna Netanyahun ja Caroline Glickin artikkelit.

WiG:n julkaisusta vastaavat Yehudit Katzover ja Nadja Matar tähdentävät, että julkaisun tarkoituksena on selventää vasemmistopuolueiden keskittymisen taustoja taloudellisiin ja sosiaalisiin kysymyksiin ennen vaaleja jättäen tarkoituksellisesti elintärkeitten kysymysten käsittelyn Juudean ja Samarian kohtalosta ja Palestiinan valtion perustamisesta sivummalle, koska ne hyvin tietävät liikkuvansa niissä miinoitetuilla alueilla. He viittaavat epäsuorasti USA:n Valkoisen Talon lähettämiin agentteihin Israeliin avustamaan ja vaalistrategian luomiseksi oikeiston johtaman hallituksen kaatamiseksi ja vasemmistopuolueiden nostamiseksi valtaan.

Katsover ja Matar sanovat, että ”lehden tarkoituksen on vahvistaa niitä, jotka vastustavat ydinasein varustettua Irania ja niitä, jotka haluavat säilyttää koko Israelin maan jakamattomana, estääkseen uuden terrorivaltion muodostamisen Israelin sydänalueille, sekä vahvistaa niitä, jotka johtavat kamppailua juutalaisten arvojen säilyttämiseksi, uusien juutalaisyhteisöjen perustamista sekä turvallisuuden vahvistamista Israelin maassa”.
Edelstein sanoi tapaamiensa diplomaattien tunnustavan, että Oslon sopimusehtoja on voitava muuttaa, vaikka eivät voi sitä julkisesti ilmoittaa. Hän sanoi, että monia vaihtoehtoja on kokeiltu ja havaittu virheellisiksi, minkä vuoksi on löydettävä uusi lähtökohta epäonnistuneitten Oslon sopimusten sijaan.
Naftali Bennett varoitti vaaroista, jotka tulevat tukahduttamaan Israelin maan, romahduttamaan sen talouden, keskeyttämään ulkomaan lentoliikenteen Ben Gurionin kentälle, mikä estäisi turistien saapumisen maahan, mitkä kaikki aiheuttaisivat taloudellisen romahduksen, jos vaatimus palaamisesta 1949 aselepolinjoille toteutuu. Israel joutuisi siinä tapauksessa täysin vihamielisen arabimaan valvontaan. Professori Shochetman totesi, ettei ole mitään perustaa vaatimuksille, että mikään muu yhteisö maailmassa kuin Israel ulottaisi hallitusvaltansa Israelin itäisiin alueisiin. Hän tähdensi, että tämä on myös kansainvälisen lain mukainen tulkinta.

Asianajaja Dafna Netanyahu sanoo, että Juudea ja Samaria ovat valtioksi syntymisen alkuvaiheissa. Hamasin ja PA:n keskeinen päämäärä on Israelin valtion tuhoaminen, murhata siellä asuvat juutalaiset ja muodostamalla Iranin tukeman muslimisirpin jatkumisen Iranista Välimereen, joka muodostuisi sillanpääasemaksi hyökkäyksille länsimaihin. ”Ei tarvitse olla profeetta nähdäkseen, millainen hirviö syntyisi syntyvaiheessaan olevasta palestiinalaisvaltiosta Juudeaan ja Samariaan”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/192083#.VPa8OOrPQzE
5.       UUTISOTSIKOITA
·         Republikaanien potentiaalinen presidenttiehdokas, entinen Floridan kuvernööri Jeb Bush totesi, että Netanyahun puhe esitti hyvin voimakkaan viestin. Hän kiitteli Bibin varoitusta Iranin kanssa käytävien neuvottelujen johtamisesta huonoon sopimukseen, jolla laillistettaisiin Iranin ydinpommin rakentaminen ja Iranin tunnustaminen Lähi-Idän keskeiseksi voimatekijäksi. Obaman tarkoituksena on heittää Israel ja sen hankala pääministeri bussin alle ja aloittaa yhteistyö shia-muslimien johtaman Iranin kanssa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/192105#.VPbOlurPQzE
·         New York Timesin (NYT) editorial raati julkaisi hyvin negatiivisen arvion Netanyahun puheesta Kongressille kutsuen sitä poliittiseksi teatteriksi, joka ei pystynyt esittämään mitään uutta. Lehteä pidetään julkisesti USA:n presidentin kannattajana, jolla on suora yhteys Obaman kansliaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/192109#.VPbQgOrPQzE
·         NYT:n tunnetuin journalisti Thomas Friedman totesi Netanyahun puheesta, että ”se oli voitto hänen ajamalleen asialle ja hänelle itselleen, mutta hän ei pystynyt rikkomaan Obaman asemaa eikä esittämään realistista vaihto-ehtoa, mutta hän joutuu maksamaan voitoistaan korkean hinnan”. Häntä jurnuttaa erityisesti se, että Netanyahu tuli esittämään teesinsä USA:n kongressille puheenjohtajan kutsulla kaksi viikkoa ennen Israelin parlamenttivaaleja ja ilman presidentti Obaman hyväksymistä. Hän varoitti, että Israelin kysymys on muotoutumassa republikaanien omaisuudeksi, mitä hän pitää pahana ja minkä täytyy muuttua.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/192111#.VPbR7urPQzE
·         Rajapoliisin valppaus esti sotilaan tai rajapoliisin puukotuksen Jeninin lähellä keskiviikkoaamuna. 17-vuotias arabi lähestyi rajapoliisia vetäen esiin puukkonsa, mutta sotilaat ja poliisit taltuttivat hänet ilman vaurioita. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/192113#.VPbUn-rPQzE
·         Labour-johtaja Isaac Herzog kritisoi Netanyahun puhetta sanoen, että hänen olisi ollut parempi pysyä maassa keskittyen maan tuvallisuus-ongelmiin. Hän puhui Nir Moshe moshavissa maan eteläosassa todeten, että on parempi puhua siellä lähempänä maan turvallisuusongelmia kuin Washingtonissa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/192101#.VPbVherPQzE
·         Shasin puheenjohtaja Arie Deri ilmoitti, että hän suosittelee Netanyahua seuraavaksi pääministeriksi ennen Isaac Herzogia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/192100#.VPbWwOrPQzE
·         Israel odottaa, että USA rahoittaisi Arrow II ja Davidin lingon jatko-suunnittelun 317 miljoonalla USD. Arrow II epäonnistui äskeisessä testi-laukauksessaan, mutta suunnittelijoiden mukaan se ei epäonnistunut. USA:n budjettivaikeuksien vuoksi varojen saanti voi olla vaikeaa. http://www.jpost.com/Israel-News/US-budget-caps-could-complicate-Israels-missile-funding-request-392860
·         Tänään auringon laskettua alkavat purim-juhlat Israelissa, jolloin lapset pukeutuvat hassunkurisiin vaatteisiin ja riemuitsevat. Miehet juovat usein itsensä humalaan, mitä kaikki eivät pidä sopivana. Temppelivuoren uskolliset aikovat testata Jerusalemin poliisin lainkuuliaisuutta ja käyttää Jerusalemin alueoikeuden päätöksen mukaista oikeuttaan myös rukoilla Vuorella. http://www.jpost.com/Israel-News/Purim-2015-reflects-political-struggles-in-Israel-392844, http://www.jpost.com/Israel-News/Did-court-ruling-change-status-of-Jewish-prayer-atop-Temple-Mount-392842
·         USA:n ulkoministeri John Kerry ja Iranin ulkoministeri Mohammad Javad Zarif tapaavat tänään kolmannen kerran viikon sisällä - heidän mielestään ”pahan ilman linnun Netanyahun” -  poistuttua näyttämöltä. Iran ei hyväksy USA:n tarjoamaa 10 vuoden tarkkailuaikaa ja haluaa pakotteet poistettaviksi aiemmin. Kerry aikoo lentää myöhemmin keskiviikkona Riadiin Saudi Arabiaan, jossa hän tapaa saudikuninkaan Salmanin. http://www.timesofisrael.com/netanyahu-out-of-picture-kerry-and-zarif-meet-for-new-nuke-talks/
·         USA:n aselajien komentajien puheenjohtaja kenraali Martin Dempsey sanoo, että Iranin osallistuminen IS-joukkojen vastaisiin taisteluihin voisi olla hyvä idea. Ideaa voitaisiin ensiksi kokeilla Tikritin kaupungin vapauttamisen yhteydessä Irakin pohjoisosassa, kuten Dempsey arvioi tiistaina. http://www.timesofisrael.com/dempsey-says-iranian-hand-in-iraq-could-turn-out-well/


Post a Comment