Wednesday, February 18, 2015

KESKIVIIKKO 18.02.15

KESKIVIIKKO 18.02.15
1.       LÄMPÖMITTARI osoitti ulkona aivan sääennusteen mukaisesti 3 astetta. Yön aikana oli satanut, mutta nyt taivas oli harhailevien pilvimuodostelmien osittain peittämä, tuulen heikennyttyä. Tämä on kuitenkin tyyntä myrskyn edellä, jolloin laululinnutkin lopettavat viserryksensä pyrkien etsimään suojaa lähestyvää myrskyä vastaan.
Sään ennustetaan pysyvän epävakaisena myrskyn saavuttaessa maan keski- ja eteläosatkin torstain vastaisena yönä tuoden mukanaan runsaat vesisateet, jotka ylemmillä seuduilla kuten Jerusalemissa tulevat lumena. Ennusteissa ei osata selvittää, miten runsasta lumentulo on, mutta ihmiset valmistautuvat joka tapauksessa pahimman varalle suorittaen tarvittavat ruoka- ja tarvikeostokset tänään. Lumisateitten uskotaan ulottuvan Negevin autiomaahan saakka.
Säätilat tänään: Jerusalem 03 -10; Tiberias 10 -12; Suolameri 12 -21; Eilat 10 -22 +C-astetta. Kinneretin vedenpinta nousi 1 sm ollen nyt 212.38 m Välimeren vedenpinnan alapuolella.  http://www.timesofisrael.com/israel-braces-for-major-winter-storm/,

2.       ISRAELIN vaalit 17. maaliskuuta kärjistävät tilannetta puolueitten pyrkiessä varmistamaan menestyksensä, ja kuten Israelissa on tapana, mitä lähemmäksi vaalipäivä tulee, sitä rumemmaksi puolueiden välinen taistelu kiihtyy.
Israelin valtiontarkastaja Yosef Shapiro kiirehti myös oman vuosiraporttinsa julkistamista voidakseen sillä esittää oman mielipiteensä pääministerin, presidentin ja Knessetin varojen käytöstä säädetyn budjetin puitteissa. Tämä antaa oppositiolle kultaisen tilaisuuden mustata Netanyahun ja hänen johtamansa puolueen mainetta juuri ennen vaaleja. Shapiro yksin tietää, oliko tämä sattuma vai tarkoitus.

Tärkein huomio kiinnitetään tietenkin pääministerille budjetoitujen varojen käyttöön, tämä siksikin, että pääministerin taloudenhoito ja sisäiset ristiriidat hänen vaimonsa Saran ja palvelushenkilöitten välillä ovat olleet median riepoteltavina jo muutaman viikon ajan, mitä on ikävä seurata.
Valtiontarkastajan raportin mukaan Netanyahu on ylittänyt budjetoidut varat osin runsaastikin, minkä ohella todetaan hänen tilausruokiensa määrän nousevan vuonna 2011 aikana 92 781 NIS osoittaen selvää nousua edellisvuodesta, vaikka hänellä on yksityiskokki henkilökunnassaan. Aiemmin jo julkisuudessa puitu palautuspulloista saatu 4000 USD oli jäänyt tilittämättä valtiolle.

Pääministeri Netanyahun kolmen asunnon siivoaminen maksoi valtiolle 2009 – 2013 aikana 74 400 NIS kuukaudessa, vuositasolla yli 900 000 NIS. Hänen Kesarean asuntonsa puhdistaminen aiheutti valtiolle 8 200 NIS menot kuukaudessa, vaikka pääministeri asuu pääasiassa virka-asunnossaan Jerusalemissa. Shapiro mainitsi, että puhdistuskulujen pienentyminen 4000 NIS kuukaudessa osoittavat edellisten vuosien kulujen suhteettomuuden.  
Vedenkulutus pääministerin asunnoissa aiheutti ovat muistutuksensa-pääministerillä on yksityinen uima-allas –  eikä menoissa ole eritelty suurempaa maksua määrätyn vedenkulutuksen ylittävältä osalta henkilöä kohti.

VALTiON TARKASTAJAN Yosef Shapiron raportti lienee asiallinen ja oikein laadittu, mutta sen julkistamisen ajoittaminen runsaat 3 viikkoa ennen vaaleja voi herättää epäilyksiä, että sillä pyritään vaikuttamaan Netanyahun ja Likudin uskottavuuteen ja sitä kautta vaalimenestykseen. Haluamatta käydä yksityiskohtaisemmin raportissa esitettyihin lukuihin vaatetukseen, henkilökohtaiseen hygieniaan tukan viimeistelyä myöten, voinemme todeta, ettei pääministerinä tai hänen vaimonaan toimiminen ole välttämättä pelkästään ruusuilla tanssimista, piikkejä siinä saa jalkapohjiinsa.  Ikävintä tässä on viittaus mahdollisiin poliisikuulusteluihin ja potentiaalisiin rikos-syytteisiin, mikä kaikki vaikuttaa kielteisesti kansalaisten mielipiteisiin johtajistaan. http://www.jpost.com/Israel-News/Special-report-Netanyahus-spending-violated-ethics-could-raise-criminal-charges-391286
Netanyhau sanoo omassa lausunnossaan, että valtiontarkastajan raportin julkaiseminen tässä vaiheessa on osa kampanjaa hänen hallituksensa kaatamiseksi. Toinen julkisuudessa esitetty V15 ja One Voice toiminnan laillisuuden jättäminen tutkimatta ja sen siirtäminen vaalien jälkeen, kuten oikeuskansleri Yehuda  Weinstein ilmoitti, herättää myös epäilyjä, että hänen päätöksellään on poliittinen motiivi. Netanyahu sanoo tutkivansa vaimonsa Saran ja Likudin kansanedustajien kanssa strategiaa Shapiron raportin aiheuttamien kielteisen vaikutuksen eliminoimiseksi tai ainakin minimoimiseksi. Steiniz toteaa, että presidentti Peresin henkilökunta- ja hoitokulut olivat 20 kertaa suuremmat 2012 kuin Netanyahun. http://www.jpost.com/Israel-News/Netanyahu-ready-to-downplay-comptrollers-report-on-public-funds-391241

3.       PÄÄMINISTERI Netanyahun puhe USA:n kongressissa kolmas maaliskuuta – vain kaksi viikkoa ennen Israelin vaaleja 17.03., herättää edelleen vastakkaisia mieli-piteitä sekä Israelissa että USA:ssa. USA:ssa jopa kysyttiin kansalaisten mielipidettä asiasta, ja siinä enemmistö vastanneista haluaa puheen siirtämistä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/191483#.VOQ7XTAp6PY,
Netanyhau vakuuttaa pitävänsä puheen sopimuksen mukaan, ellei USA:n kongressi halua siirtää sitä. Monet Israelissa vierailleet tai vierailulla olevat kongressin jäsenet ovat vakuuttaneet, että on hyvä kuulla, miten Netanyahu asiansa esittää, mikä ei tarkoita sitä, että kaikki olisivat samaa mieltä hänen kanssaan.
Israelin presidentti Reuven Rivlin suosittelee puheen siirtämistä, vaikka se ei kuulu hänen mandaattiinsa. Tällä voi kuitenkin olla vaikutusta hänen päätökseensä siitä, kenelle hän antaa hallituksen muodostamistehtävän. Hän on jo vihjaillut voivansa toimia vastoin aiempaa käytäntöä antaa tehtävä eniten ääniä saaneen puolueen puheenjohtajalle. Zionist Union (Labour) ja Likud ovat vuorotelleet gallupeissa johtavasta asemasta. Viimeinen tiedustelu suosii Zionist Unionia, mutta siinä ei ole huomioitu Shapiron raportin vaikutusta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/191457#.VOQ-pDAp6PY,

4.       1967 voittoisan puolustussodan jälkeen lyötyään viiden arabimaan armeijat Israelilla olisi ollut kaikki mahdollisuudet järjestää juutalaisten pyhimmän alueen, Temppeli-vuoren, kysymyksen haluamallaan tavalla, mutta sodan sankariksi noussut kenraali Moshe Dayan jänisti ja antoi Vuoren päivärutiinin hoidon palestiinalaisille, käytännössä Jordaniassa toimivalle muslimisäätiölle wafg. Vuoren päämufti nimitettiin Jordaniassa, mutta Jasser Arafat nimitti sinne omat miehensä. Virallisesti Jordania on edelleen muslimien pyhien paikkojen vartija Israelissa, mutta PA pitää omia miehiään Vuorella, joiden tehtävänä on paitsi huolehtia sen siisteydestä myös valvoa järjestyksen säilymistä. Viime aikoina Hamas on palkannut Vuorelle nuoria miehiä verukkeella, että he ovat opiskelijoita.  
Käytännössä vartijoiden tehtävänä on seurata Vuorelle nousseitten ei-muslimien toimia, etteivät he rukoile siellä eivätkä anna edes suunliikkeiden liikkeiden ilmentää äänetöntä rukoilemista. Hamasin palkkaamien nuorten miesten tehtävänä on järjestää mielenosoituksia sekä vieraitten ja poliisien kivityksiä.
Jerusalemin poliisi ei puutu muslimien toimiin, mutta jos ei-muslimit osoittavat poikkeavaa käyttäytymistä, poliisi vie heidät pitkällisiin ja epämiellyttäviin kuulusteluihin lätkäisten heille lopuksi määräaikaisen kiellon nousta Vuorelle. Poliisi ei myöskään näe mitään väärää siinä, että muslimit pelaavat jalkapalloa ja viettävät siestaa Vuorella polttaen siellä leirinuotioitaan.

TUOREET raportit kertovat, että PA:n ilman mandaattia toimiva puheenjohtaja Mahmoud Abbas on kiihdyttänyt arabeja uskonnolliseen sotaan Israelia vastaan.  Lyhyen rauhallisen kauden jälkeen PA:n kolme johtavaa muslimioppinutta ovat PMW:n (Palestinian Media Watch) kääntämien lausuntojen mukaan aloittaneet uuden kiihotuskampanjan uusiin Israelin vastaisiin hyökkäyksiin.

PA:n mufti sheikki Mohammed Hussein, Abbasin neuvonantaja muslimeja ja uskontoja koskevissa kysymyksissä Mahmoud al-Habbash sekä PA:n uskontoasiain ministeri sheikki Yusuf Idais ovat uudistaneet vaatimuksia viime vuoden lopulla yleisesti harjoitettuja mutta nyt näyttävämpiä hyökkäyksiä Israelia vastaan.
Sheikki Hussein esitti viime torstaina syytöksen, että Israel tuhoaa Al-Aksa moskeijan Vuorella ja rakentaa kolmannen Temppelinsä sen raunioille. PA:n muslimien pyrkii poistamaan kaikki juutalaisten vaatimukset yli 3000 vuotta vanhaan tietoon Temppelivuoresta juutalaisten pyhimpänä paikkana alkaen siitä, kun Abraham aikoi uhrata poikansa Isakin vuorella, ja kuningas David osti vuoren puimatantereen korkeimman kallion rukous- ja juutalaisen Temppelin rakennuspaikaksi.

Al-Habbash sanoi keskiviikkona, että UNESCO:n tulee estää Israelin hävitystoimet perinnekohteeksi hyväksytyn moskeijan suojelemiseksi.  
Idais sanoi pari viikkoa sitten, että tammikuusta lähtien Israel on tehnyt toista sataa  Al-Aksaa ja Ibrahamin moskeijaa (Machpelan hautakammio Hebronissa)  vahingoittavia hyökkäyksiä. Hän varoitti, että Al-Aksa on suuressa vaarassa ja että vaara kasvaa päivittäin.
Nämä kiihotuspuheet ovat jatkoa marraskuussa al-Abbasin johtamalle kampanjalle aloittaa uskonnollinen Israelin vastainen sota, kuten Habbash silloin tunnusti. Al-Habbash vakuutti PA:n virallisen TV:n lähetyksessä PA:n tukevan jokaista pyhää sotaa (käyttäen termiä ribat) käyvää henkilöä Al-Aksa moskeijan suojelemiseksi. Hän tunnusti avoimesti käyvänsä pyhää sotaa pyhän maapohjan suojelemiseksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/191472#.VORGkjAp6PY
5.       UUTISOTSIKOITA
·         Israelin poliisilla alkaa olla korkeimman johdon vajausta, sillä 18:sta komentajasta 7 on syytettyinä erilaisista rikoksista, useimmat epäkorrektista kontaktista naispoliiseja kohtaan. Viimeiset kaksi syytöstä esitettiin äskettäin, ja viimeksi poliisi apulaiskomentaja erotettiin virastaan.
·         Zionist Union vaatii poliisitutkimusten aloittamista Netanyahun valtion varojen väärinkäyttämisestä, kuten valtiontarkastajan Yosef Shapiran raportissa osoitetaan.
·         Israel sallii Gazassa viljeltyjen tuotteiden sekä valmistettujen tavaroitten määrän nostamisen vientiin Israeliin tai sen kautta Gazaan.
·         Gazan hakkerit ovat aloittaneet Israelin vastaisen kampanjan syöttämällä laatimiaan porno- ja muita videoita israelilaisiin internetosoitteisiin. Hyökkäysten kohteita ovat erityisesti hallituksen, armeijan, liikennejärjestöjen ja akateemisten instituutioiden sekä yksityishenkilöitten ja muiden internet osoitteet.
·         Dennis Ross sanoo, että USA:n tulee säätää laki, joka oikeuttaa armeijan hyökkäämään iranilaisiin kohteisiin, jos Iran ei noudata loppusuoralla olevaa Iranin ydinsunnitelmaa koskevaa sopimusta, joka on tarkoitus allekirjoittaa kesä-heinäkuussa.
·         Jerusalemin valtuuston jäsen Arieh King syyttää Jerusalemin pormestaria Nir Barkatia, että tämä muuttaa pääkaupungin ja E-1 alueen välisen Nahal Oz laakson täyttöalueeksi sen sijaan, että hän kehittäisi suunnitelman sen käyttämiseksi. Alue on tärkeä pääkaupungin ja E-1 alueen yhdistämiseksi, joka puolestaan yhdistää Maale Adumimin Jerusalemiin.
·         Netanyahu lupaa haredim-juutalaisille, että hän mitätöi heitä koskevaan lakiin sisältyvän syytöksen rikoksesta aseistakieltäytyjille.
·         Hallituksen vastaisen opposition jäsenet lähettivät muuttoauton täynnä tyhjiä pahvilaatikoita Netanyahun Jerusalemin rakennukselle auttaakseen häntä pakkaamaan tavaransa hävittyään maaliskuun vaalit. Tämä on ilkeämielistä halventamista, mikä voi kiihottaa väkivaltaan.

Post a Comment