Friday, January 02, 2015

PERJANTAI 02.01.15


PERJANTAI 02.01.15
1.       SATEITA on luvassa koko maahan tänään ja lähipäivien aikana, ja niiden uhataan voivan muuttua lumeksi viikon puolivälin tienoilla ainakin Jerusalemissa. Lämpötilat ovat romahtaneet ja tullevat laskemaan edelleen, Tänään ollaan vielä siedettävissä lukemissa, mutta päivälämpötilan pudottua alle 10 asteen alkaa jo tuntua lisääntyvän kosteuden myötä. Olen koko viikon taistellut jonkin flunssaviruksen kanssa, joka ei tahdo millään luovuttaa. Sitkeä kaveri, mutta tappio on jo ovella.
Säätilat tänään: Jerusalem 6 -11: Tiberias 10 -17; Suolameri 11 -19; Eilat 8-19 +C-astetta. Times of Israel sääkartan mukaan lämpötila on alimmillaan Jerusalemin alueella sunnuntaina 4 -9 astetta, mutta sateet loppuvat maanantaina ja lämpötiloissa voi tapahtua pientä nousua. Nyt paistaa aurinko, ei sateita.
Ramat Ganin eläintarhan kolme sarvikuonoa pääsivät livahtamaan auki jääneen portin kautta vapauteen hölkäten toisten joggaavien kanssa, kunnes havaitsívat elämän sittenkin olevan turvallisempaa omalla puolella aitaa, ja suostuivat lemmessä vartijoiden - heidän herättyä päivätorkultaan - suostutteluihin palata kotiin.
2.       PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu on innoissaan nähtyään Likudin sisäisten vaalien tulokset, joissa valittiin pääministeri- ja muut ehdokkaat 17.03.2015 vaaleihin.  Netanyahu sai äänestyksessä 75 % kannatuksen puheenjohtajaksi, seuraavat eniten ääniä saaneet olivat Gilad Erdan ja Yili Edelstein, ja edelleen Israel Katz, Miri Regev, Silvan Shalom, Moshe Yaalon, Zeev Elkin, Tzachi HaNegby ja Danny Danon.
Entinen Kadimaministeri Avi Dichter yllätti saaden 20. sijan. Moshe Feiglin ja Tzipi Hotoveli, joka sai epävarman 26. sijan, eivät onnistuneet toiveissaan.

Netanyahu totesi innostuneena, miten hänen poliittiset vastustajansa eivät menestyneet vaaleissa. ”Tämä on johtavan puolueen vaalilista, puolueen, joka tulee jatkamaan Israelin johtamista”, Bibi iloitsi. ”Tämä on minkä tahansa puolueen paras vaalilista, ja se tulee avustamaan meitä Labourin  Tzipin (Livnin) ja Bujien (Herzogin) lyömisessä”. Ainoa pettymys Bibille oli Miri Regevin menestys suosituimpana nais-ehdokkaana. Pääministerin kanslia vihjaa, ettei se silti anna hänelle automaattista asemaa uudessa hallituksessa, jota jo kaavaillaan.

Moshe Feiglinin putoaminen oli yllätys. Hänen kannattajansa syyttivät pääministeriä laittomista toimista varmistaakseen, ettei Feiglinin asettamia valvojia päästetty paikalle, jossa äänestyslippuja laskettiin. ”Uskomme, että tapahtui karkea vaalirikos, mutta emme aio vetää heitä oikeuteen, koska sillä ei saavutettaisi mitään”, totesi Feiglinin uskottu Shmuel Sacket. Hän sanoi, että Feiglin ilmoittaa maanantai-iltana Jerusalemissa, miten hän selviää tästä tilapäisestä takaiskusta. Hän harkitsee liittymistä Eli Yishain johtamaan Yahad HaAm Itanu-puolueeseen.
Netanyahu lupaa paljastaa maanantai-illan tilaisuudessa Likudin vaalistrategian antamatta vihjeitä yksityiskohdista. Vaalissa puolueen puheenjohtajaksi Netanyahu sai 75 % äänistä, ainoa vastaehdokas Danny Danon sai 16 %; 6 % pidättyi äänestämästä. Likudin toinen naisehdokas Gila Gamliel sai 14. sijan ehdokaslistassa.

LABOUR-puolueen johtaja Isaac Herzog totesi, että Likudin vaalilistassa esiintyvät samat henkilöt, jotka saivat kansan nykyiseen toivottomaan tilanteeseen. Yesh Atid puolueen johtaja Yair Lapid totesi, ettei vaatimattomuudestaan, rehellisyydestään ja lain kunnioittamisestaan tunnettu Menachem Begin olisi saanut järkevää sijaa Likudin vaaleissa, sillä vaaliurakoitsijat olisivat asettaneet hänet eliminoitavien sijalle Likudin vaalilistalla. Beit Yehudista eronnut ja Yahad HaAm Itanu puolueeseen loikannut Yoni Chetboun kutsui Likudin ehdokasasettelua maltilliseksi, joka tulee jatkamaan jo kuoliaaksi todettua Oslon rauhanprosessia. http://www.timesofisrael.com/the-day-netanyahu-regained-control-of-likud/, http://www.jpost.com/Israel-Elections/Netanyahu-crushes-Danon-to-retain-Likud-chairmanship-Erdan-in-lead-for-No-2-slot-386332
3.       PA:n valitsematon ja ilman mandaattia toimiva puheenjohtaja Mahmoud Abbas allekirjoitti viikon aikana tukun jäsenanomuksia erilaisiin järjestöihin, niiden mukana Kansainvälinen Rikosoikeus ICC Haagissa. Asiantuntijat ennakoivat, ettei pelkkä allekirjoitus riitä PA/PLO:n saamaan jäsenyyttä Rooman statutessa, koska se vaatii ratifioimisen, joka kuitenkin voinee tapahtua Comoros saarien esimerkkiin viitaten. Siinä ICC:n syyttäjä Fatou Bensouda päätti olla avaamatta täysiä rikostutkimuksia IDF:n sotilaita vastaan Mavi Marmaran tapauksessa tuntemattomista syistä johtuen, mutta vahvasti vihjaili jo silloin valmiutensa tunnustaa Palestiinan valtio, jos se allekirjoittaa ja ratifioi Rooman sopimukset (Statute).

Ratifioituaan Rooman sopimukset PA/PLO voi hakea valiolle kuuluvaa oikeutta nostaa syytteitä ICC:n Haagin rikosoikeudessa yksityisiä kansalaisia, mutta ei valtioita vastaan. Asiantuntijat varoittavat, ettei asia ole aivan yksinkertainen, koska se paljastaa samalla PA:n ja Gazan arabien suorittamat paljon suuremmat sotarikokset Israelin kansalaisia vastaan - mainiten rauhanaikana tulitauon ollessa voimassa Gazasta ammutut sadat ja tuhannet raketit ja hyökkäykset Israelin siviilikohteisiin ja muut väkivaltaisuudet israelilaisia yksityishenkilöitä vastaan.
Jos maa suorittaa itse tutkimuksia, ICC ei tavallisesti suorita omia tutkimuksiaan, vaan viittaa vastaaviin esimerkkeihin muiden kansojen tapauksissa, mutta Israel voi olla poikkeus, kuten on todettu YK:n alaisissa instituutioissa. Israelin taistelu tai sota laillisista oikeuksistaan on vasta alkamassa. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Does-Abbas-signing-Rome-Statute-doom-IDF-to-ICC-war-crimes-trials-386470
4.       PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu totesi järjestämässään eri ministeriöitten edustajien konferenssissa Tel Avivissa, jossa käsiteltiin Abbasin allekirjoittamien jäsenhakemusten vaikutuksia Israeliin, että nämä hakemukset tulisi suoralta kädeltä heittää roskiksiin. Hän selitti, ettei PA/PLO (PA) ole valtio, vaan ryhmittymä, joka on liittoutunut terrorijärjestön Hamasin kanssa syyllistyen toistuviin sotarikoksiin.
Hän totesi, että Israel sen sijaan on lainkuuliainen oikeusvaltio, jonka armeijan moraali kestää minkä tahansa kansainvälisen vertailun. Hän lupasi, että Israelin valtio puolustaa sotilaitaan, jotka puolustavat sen itsenäisyyttä.
Konferenssissa keskusteltiin tavoista, joilla Israelin tulee puolustautua PA:n aloittamaa laillisuussotaa Israelia vastaan.

Ehdotusten joukossa oli aloittaa terrorin uhrien tekemät syytteet siviilioikeuksissa PA:ta ja sen virkailijoita vastaan vaatien taloudellisia korvauksia, Tämä tulisi tehdä kaikkialla maailmassa syyttäen PA:ta terrorismista tai sen tukemisesta. Tällaisia syytteitä on onnistuneesti tehty Irakissa ja Syyriassa.
PA:n johto ei välittänyt Israelin varoituksista, vaan puheenjohtaja Abbas allekirjoitti torstaina 20 jäsenhakemusta eri järjestöihin, niiden mukana ICC, kuten YK:n edustaja James Rawley raportoi. Saeb Erekat ojensi allekirjoitetut hakemukset YK:n erikois-koordinoijalle James Rawleille Ramallahissa torstaina. Erekat totesi median edustajille, että ensimmäinen syytös ICC:lle tulee käsittelemään Israelin rakentamia yhdyskuntia Juudeassa ja Samariassa, mitä PA pitää sotarikoksena. ”Jos Israel pelkää ICC:n reaktiota, miksi se jatkaa sotarikosten tekemistä Juudeassa ja Samariassa rakentamalla uusia ja laajentamalla entisiä”, Erekat analysoi.

Laillisuuden kannalta mielenkiintoinen on kysymys, mikä on Abbasin laillinen oikeus allekirjoittaa mitään sopimuksia tai hakemuksia PA:n nimissä, koska hänen virkakautensa päättyi tammikuussa 2009. Hän hallitsee itsevaltaisesti ja laittomasti.
Erekat syytti Yhdysvaltoja Israelin tukemisesta sen laittomasti miehittäessä PA:n alueita ja teloittaen sen asukkaita kutsuen sitä Israelin harjoittamaksi terrorismiksi.

USA:n senaattori Chuck Schumer (D-New York) varoitti PA:ta, että USA:n kongressin hyväksymä appropriation bill, joka äskettäin allekirjoitettiin laiksi, estää Yhdysvaltoja rahoittamasta PA:ta, jos se yrittää vaikuttaa Israelin vastaisten tutkimusten aloittamiseksi ICC:ssa. USA:n vuotuinen avustus PA:lle on yli 400 miljoonaa USD.  Mielenkiintoista on nähdä, miten pitkään Obaman hallituksen kärsivällisyys sietää Abbasin & co tekemien toistuvien USA:n vastaisten syytösten tulvaa.

PÄÄMINISYTERU Netanyahu ei ollut kutsunut ulkoministeri Avigdor Libermania edellä mainittuun Tel Avivin konferenssiin poliittisten erimielisyyksien vuoksi aikana, jolloin käsitellään Israelin kohtalonkysymyksiä. Ulkoministeriön virkailija sanoi sitä häpeälliseksi, jossa poliittisten intressien annetaan johtaa diplomatiaa. Ulkoministeriön pääsihteeri Nissim Ben Sheetrit sen sijaan oli kutsuttu. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Netanyahu-Palestinian-Authority-is-an-entity-allied-with-terror-group-not-a-state-386433
5.       UUTISOTSIKOITA
·         Israelin poliisi kävi perjantaina pidättämässä PA:n arabin, jota syytetään kahden poliisin puukottamisesta Jerusalemin vanhassa kaupungissa. Arabi oli päässyt pakenemaan Ramallahin lähellä olevaan taloon, jossa hän piileskeli viikon verran. Shin Bet oli seurannut arabin pakomatkaa ja antoi Israelin poliisille tarvittavat tiedot ohjaten pidätystä. Joulukuun 26. päivänä Al-Aksa moskeijan perjantaiaamun rukouksista palaava arabi hyökkäsi kahta partioretkellä olevaa poliisia vastaan iskien toista puukolla niskaan ja toista käsiin tämän yrittäessä pidättää hänet, mutta hän pääsi pakoon. Poliisi ei jostain syystä käyttänyt asettaan, ehkä välttääkseen tutkimukset. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Palestinian-suspected-of-stabbing-2-policemen-in-Jerusalem-arrested-in-pre-dawn-raid-386479
·         Tunnettu kansainvälinen kustannusyhtiö HaperCollins joutui noloon asemaan julkaistuaan uuden karttakirjan Lähi-Idän kouluille, jätettyään Israelin pois kartoista. Yhtiö esitti nöyrän anteeksipyynnön pyytäen palauttamaan kaikki levitetyt atlakset, jotka tuhotaan ja korvataan uusilla laitoksilla, jossa virhe on korjattu. HarperCollinsin sisaryhtiön Collins Bartholomew, joka julkaisee karttakirjoja, selitti ennen anteeksipyyntöä, että karttakirjoja, joissa Israel on mukana, ei olisi hyväksytty Persianlahden maissa. Karttakirjat on tarkoitettu Lähi-Idän englanninkielisille kouluille.  Outoa selityksessä on se, että ns. Länsiranta on kuitenkin esitetty kartoissa. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Major-publisher-HarperCollins-apologizes-for-leaving-Israel-off-maps-386472
·         TNS Wallahille tekemän gallupin mukaan Likud saisi nyt 26 kansanedustajaa; Labour saisi 23 ja Jewish Home 16 edustajaa; arabit 11; Yesh Atid 9 ja Kuklanu 8 edustajaa; Israel Beitenu 7, kuten myös UTJ ja Meretz. Shasin ja HaAm Itanu asema on epävarma, ylittäväkö kumpikaan 3.25 %:n vaali-kynnystä. Toisen gallupin mukaan, jos haredipuoleet UTJ, Shas ja HaAma Itanu menisivät vaaleihin yhteisellä listalla, ne saisivat 20 edustajaa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/189432, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/189416,
·         Shasin puheenjohtaja Arie Deri kertoi eilen, että hän on kuullut kansan huudot ja itkut hänelle ja harkitsee vielä kerran eroaan, jota Shasin rabbit eivät hyväksyneet alkuunkaan. He selittivät, että Derin poistuminen johtajan paikalta aiheuttaisi puolueelle haavan, jonka parantuminen kestäisi vuosia. Deri sanoi luvanneensa Ovadia Yosefin kuolinvuoteella kaksi asiaa: Pitää huolta hänen pojistaan, arvokkaista köyhistä, ja että taivasta ja juutalaisuutta rakastetaan entistä enemmän. Deri vakuutti seisovansa kansan vierellä ja tukevansa heitä. http://www.timesofisrael.com/shas-head-deri-tells-supporters-your-cries-have-reached-me/
·         Obaman uudenvuoden lahja Israelille: Varojen lupaaminen Irakin uudelle armeijalle, jota johtavat Iranin vallankumouskaarin upseerit ja jonka harjoituksia he ohjaavat, kertoo Debkafile. Peittona suunnitelmalleen Obama sanoo, että joukkoja tarvitaan IS:n etenemisen pysäyttämiseksi. USA:lla on 3 150 sotilasta Irakissa, mutta Obama välttää huolellisesti viittaamasta niihin todeten, että ne ovat avustus- ja koulutustehtävissä. Obama sanoi äskettäin, että Iranilla on edellytykset nousta Lähi-Idän johtavaksi valtioksi, ja että lähettiläiden vaihtaminen USA:n ja Iranin välillä on mahdollista lähiaikana, kuten myös Kuuban kanssa. http://www.debka.com/article/24321/Obama’s-2015-gift-for-Israel-and-Mid-East-Funding-for-a-new-Iraqi-army-–-dominated-by-Iran’s-Rev-Guards-Post a Comment