Friday, January 02, 2015

PERJANTAI 02.01.15


PERJANTAI 02.01.15
1.       SATEITA on luvassa koko maahan tänään ja lähipäivien aikana, ja niiden uhataan voivan muuttua lumeksi viikon puolivälin tienoilla ainakin Jerusalemissa. Lämpötilat ovat romahtaneet ja tullevat laskemaan edelleen, Tänään ollaan vielä siedettävissä lukemissa, mutta päivälämpötilan pudottua alle 10 asteen alkaa jo tuntua lisääntyvän kosteuden myötä. Olen koko viikon taistellut jonkin flunssaviruksen kanssa, joka ei tahdo millään luovuttaa. Sitkeä kaveri, mutta tappio on jo ovella.
Säätilat tänään: Jerusalem 6 -11: Tiberias 10 -17; Suolameri 11 -19; Eilat 8-19 +C-astetta. Times of Israel sääkartan mukaan lämpötila on alimmillaan Jerusalemin alueella sunnuntaina 4 -9 astetta, mutta sateet loppuvat maanantaina ja lämpötiloissa voi tapahtua pientä nousua. Nyt paistaa aurinko, ei sateita.
Ramat Ganin eläintarhan kolme sarvikuonoa pääsivät livahtamaan auki jääneen portin kautta vapauteen hölkäten toisten joggaavien kanssa, kunnes havaitsívat elämän sittenkin olevan turvallisempaa omalla puolella aitaa, ja suostuivat lemmessä vartijoiden - heidän herättyä päivätorkultaan - suostutteluihin palata kotiin.
2.       PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu on innoissaan nähtyään Likudin sisäisten vaalien tulokset, joissa valittiin pääministeri- ja muut ehdokkaat 17.03.2015 vaaleihin.  Netanyahu sai äänestyksessä 75 % kannatuksen puheenjohtajaksi, seuraavat eniten ääniä saaneet olivat Gilad Erdan ja Yili Edelstein, ja edelleen Israel Katz, Miri Regev, Silvan Shalom, Moshe Yaalon, Zeev Elkin, Tzachi HaNegby ja Danny Danon.
Entinen Kadimaministeri Avi Dichter yllätti saaden 20. sijan. Moshe Feiglin ja Tzipi Hotoveli, joka sai epävarman 26. sijan, eivät onnistuneet toiveissaan.

Netanyahu totesi innostuneena, miten hänen poliittiset vastustajansa eivät menestyneet vaaleissa. ”Tämä on johtavan puolueen vaalilista, puolueen, joka tulee jatkamaan Israelin johtamista”, Bibi iloitsi. ”Tämä on minkä tahansa puolueen paras vaalilista, ja se tulee avustamaan meitä Labourin  Tzipin (Livnin) ja Bujien (Herzogin) lyömisessä”. Ainoa pettymys Bibille oli Miri Regevin menestys suosituimpana nais-ehdokkaana. Pääministerin kanslia vihjaa, ettei se silti anna hänelle automaattista asemaa uudessa hallituksessa, jota jo kaavaillaan.

Moshe Feiglinin putoaminen oli yllätys. Hänen kannattajansa syyttivät pääministeriä laittomista toimista varmistaakseen, ettei Feiglinin asettamia valvojia päästetty paikalle, jossa äänestyslippuja laskettiin. ”Uskomme, että tapahtui karkea vaalirikos, mutta emme aio vetää heitä oikeuteen, koska sillä ei saavutettaisi mitään”, totesi Feiglinin uskottu Shmuel Sacket. Hän sanoi, että Feiglin ilmoittaa maanantai-iltana Jerusalemissa, miten hän selviää tästä tilapäisestä takaiskusta. Hän harkitsee liittymistä Eli Yishain johtamaan Yahad HaAm Itanu-puolueeseen.
Netanyahu lupaa paljastaa maanantai-illan tilaisuudessa Likudin vaalistrategian antamatta vihjeitä yksityiskohdista. Vaalissa puolueen puheenjohtajaksi Netanyahu sai 75 % äänistä, ainoa vastaehdokas Danny Danon sai 16 %; 6 % pidättyi äänestämästä. Likudin toinen naisehdokas Gila Gamliel sai 14. sijan ehdokaslistassa.

LABOUR-puolueen johtaja Isaac Herzog totesi, että Likudin vaalilistassa esiintyvät samat henkilöt, jotka saivat kansan nykyiseen toivottomaan tilanteeseen. Yesh Atid puolueen johtaja Yair Lapid totesi, ettei vaatimattomuudestaan, rehellisyydestään ja lain kunnioittamisestaan tunnettu Menachem Begin olisi saanut järkevää sijaa Likudin vaaleissa, sillä vaaliurakoitsijat olisivat asettaneet hänet eliminoitavien sijalle Likudin vaalilistalla. Beit Yehudista eronnut ja Yahad HaAm Itanu puolueeseen loikannut Yoni Chetboun kutsui Likudin ehdokasasettelua maltilliseksi, joka tulee jatkamaan jo kuoliaaksi todettua Oslon rauhanprosessia. http://www.timesofisrael.com/the-day-netanyahu-regained-control-of-likud/, http://www.jpost.com/Israel-Elections/Netanyahu-crushes-Danon-to-retain-Likud-chairmanship-Erdan-in-lead-for-No-2-slot-386332
3.       PA:n valitsematon ja ilman mandaattia toimiva puheenjohtaja Mahmoud Abbas allekirjoitti viikon aikana tukun jäsenanomuksia erilaisiin järjestöihin, niiden mukana Kansainvälinen Rikosoikeus ICC Haagissa. Asiantuntijat ennakoivat, ettei pelkkä allekirjoitus riitä PA/PLO:n saamaan jäsenyyttä Rooman statutessa, koska se vaatii ratifioimisen, joka kuitenkin voinee tapahtua Comoros saarien esimerkkiin viitaten. Siinä ICC:n syyttäjä Fatou Bensouda päätti olla avaamatta täysiä rikostutkimuksia IDF:n sotilaita vastaan Mavi Marmaran tapauksessa tuntemattomista syistä johtuen, mutta vahvasti vihjaili jo silloin valmiutensa tunnustaa Palestiinan valtio, jos se allekirjoittaa ja ratifioi Rooman sopimukset (Statute).

Ratifioituaan Rooman sopimukset PA/PLO voi hakea valiolle kuuluvaa oikeutta nostaa syytteitä ICC:n Haagin rikosoikeudessa yksityisiä kansalaisia, mutta ei valtioita vastaan. Asiantuntijat varoittavat, ettei asia ole aivan yksinkertainen, koska se paljastaa samalla PA:n ja Gazan arabien suorittamat paljon suuremmat sotarikokset Israelin kansalaisia vastaan - mainiten rauhanaikana tulitauon ollessa voimassa Gazasta ammutut sadat ja tuhannet raketit ja hyökkäykset Israelin siviilikohteisiin ja muut väkivaltaisuudet israelilaisia yksityishenkilöitä vastaan.
Jos maa suorittaa itse tutkimuksia, ICC ei tavallisesti suorita omia tutkimuksiaan, vaan viittaa vastaaviin esimerkkeihin muiden kansojen tapauksissa, mutta Israel voi olla poikkeus, kuten on todettu YK:n alaisissa instituutioissa. Israelin taistelu tai sota laillisista oikeuksistaan on vasta alkamassa. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Does-Abbas-signing-Rome-Statute-doom-IDF-to-ICC-war-crimes-trials-386470
4.       PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu totesi järjestämässään eri ministeriöitten edustajien konferenssissa Tel Avivissa, jossa käsiteltiin Abbasin allekirjoittamien jäsenhakemusten vaikutuksia Israeliin, että nämä hakemukset tulisi suoralta kädeltä heittää roskiksiin. Hän selitti, ettei PA/PLO (PA) ole valtio, vaan ryhmittymä, joka on liittoutunut terrorijärjestön Hamasin kanssa syyllistyen toistuviin sotarikoksiin.
Hän totesi, että Israel sen sijaan on lainkuuliainen oikeusvaltio, jonka armeijan moraali kestää minkä tahansa kansainvälisen vertailun. Hän lupasi, että Israelin valtio puolustaa sotilaitaan, jotka puolustavat sen itsenäisyyttä.
Konferenssissa keskusteltiin tavoista, joilla Israelin tulee puolustautua PA:n aloittamaa laillisuussotaa Israelia vastaan.

Ehdotusten joukossa oli aloittaa terrorin uhrien tekemät syytteet siviilioikeuksissa PA:ta ja sen virkailijoita vastaan vaatien taloudellisia korvauksia, Tämä tulisi tehdä kaikkialla maailmassa syyttäen PA:ta terrorismista tai sen tukemisesta. Tällaisia syytteitä on onnistuneesti tehty Irakissa ja Syyriassa.
PA:n johto ei välittänyt Israelin varoituksista, vaan puheenjohtaja Abbas allekirjoitti torstaina 20 jäsenhakemusta eri järjestöihin, niiden mukana ICC, kuten YK:n edustaja James Rawley raportoi. Saeb Erekat ojensi allekirjoitetut hakemukset YK:n erikois-koordinoijalle James Rawleille Ramallahissa torstaina. Erekat totesi median edustajille, että ensimmäinen syytös ICC:lle tulee käsittelemään Israelin rakentamia yhdyskuntia Juudeassa ja Samariassa, mitä PA pitää sotarikoksena. ”Jos Israel pelkää ICC:n reaktiota, miksi se jatkaa sotarikosten tekemistä Juudeassa ja Samariassa rakentamalla uusia ja laajentamalla entisiä”, Erekat analysoi.

Laillisuuden kannalta mielenkiintoinen on kysymys, mikä on Abbasin laillinen oikeus allekirjoittaa mitään sopimuksia tai hakemuksia PA:n nimissä, koska hänen virkakautensa päättyi tammikuussa 2009. Hän hallitsee itsevaltaisesti ja laittomasti.
Erekat syytti Yhdysvaltoja Israelin tukemisesta sen laittomasti miehittäessä PA:n alueita ja teloittaen sen asukkaita kutsuen sitä Israelin harjoittamaksi terrorismiksi.

USA:n senaattori Chuck Schumer (D-New York) varoitti PA:ta, että USA:n kongressin hyväksymä appropriation bill, joka äskettäin allekirjoitettiin laiksi, estää Yhdysvaltoja rahoittamasta PA:ta, jos se yrittää vaikuttaa Israelin vastaisten tutkimusten aloittamiseksi ICC:ssa. USA:n vuotuinen avustus PA:lle on yli 400 miljoonaa USD.  Mielenkiintoista on nähdä, miten pitkään Obaman hallituksen kärsivällisyys sietää Abbasin & co tekemien toistuvien USA:n vastaisten syytösten tulvaa.

PÄÄMINISYTERU Netanyahu ei ollut kutsunut ulkoministeri Avigdor Libermania edellä mainittuun Tel Avivin konferenssiin poliittisten erimielisyyksien vuoksi aikana, jolloin käsitellään Israelin kohtalonkysymyksiä. Ulkoministeriön virkailija sanoi sitä häpeälliseksi, jossa poliittisten intressien annetaan johtaa diplomatiaa. Ulkoministeriön pääsihteeri Nissim Ben Sheetrit sen sijaan oli kutsuttu. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Netanyahu-Palestinian-Authority-is-an-entity-allied-with-terror-group-not-a-state-386433
5.       UUTISOTSIKOITA
·         Israelin poliisi kävi perjantaina pidättämässä PA:n arabin, jota syytetään kahden poliisin puukottamisesta Jerusalemin vanhassa kaupungissa. Arabi oli päässyt pakenemaan Ramallahin lähellä olevaan taloon, jossa hän piileskeli viikon verran. Shin Bet oli seurannut arabin pakomatkaa ja antoi Israelin poliisille tarvittavat tiedot ohjaten pidätystä. Joulukuun 26. päivänä Al-Aksa moskeijan perjantaiaamun rukouksista palaava arabi hyökkäsi kahta partioretkellä olevaa poliisia vastaan iskien toista puukolla niskaan ja toista käsiin tämän yrittäessä pidättää hänet, mutta hän pääsi pakoon. Poliisi ei jostain syystä käyttänyt asettaan, ehkä välttääkseen tutkimukset. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Palestinian-suspected-of-stabbing-2-policemen-in-Jerusalem-arrested-in-pre-dawn-raid-386479
·         Tunnettu kansainvälinen kustannusyhtiö HaperCollins joutui noloon asemaan julkaistuaan uuden karttakirjan Lähi-Idän kouluille, jätettyään Israelin pois kartoista. Yhtiö esitti nöyrän anteeksipyynnön pyytäen palauttamaan kaikki levitetyt atlakset, jotka tuhotaan ja korvataan uusilla laitoksilla, jossa virhe on korjattu. HarperCollinsin sisaryhtiön Collins Bartholomew, joka julkaisee karttakirjoja, selitti ennen anteeksipyyntöä, että karttakirjoja, joissa Israel on mukana, ei olisi hyväksytty Persianlahden maissa. Karttakirjat on tarkoitettu Lähi-Idän englanninkielisille kouluille.  Outoa selityksessä on se, että ns. Länsiranta on kuitenkin esitetty kartoissa. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Major-publisher-HarperCollins-apologizes-for-leaving-Israel-off-maps-386472
·         TNS Wallahille tekemän gallupin mukaan Likud saisi nyt 26 kansanedustajaa; Labour saisi 23 ja Jewish Home 16 edustajaa; arabit 11; Yesh Atid 9 ja Kuklanu 8 edustajaa; Israel Beitenu 7, kuten myös UTJ ja Meretz. Shasin ja HaAm Itanu asema on epävarma, ylittäväkö kumpikaan 3.25 %:n vaali-kynnystä. Toisen gallupin mukaan, jos haredipuoleet UTJ, Shas ja HaAma Itanu menisivät vaaleihin yhteisellä listalla, ne saisivat 20 edustajaa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/189432, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/189416,
·         Shasin puheenjohtaja Arie Deri kertoi eilen, että hän on kuullut kansan huudot ja itkut hänelle ja harkitsee vielä kerran eroaan, jota Shasin rabbit eivät hyväksyneet alkuunkaan. He selittivät, että Derin poistuminen johtajan paikalta aiheuttaisi puolueelle haavan, jonka parantuminen kestäisi vuosia. Deri sanoi luvanneensa Ovadia Yosefin kuolinvuoteella kaksi asiaa: Pitää huolta hänen pojistaan, arvokkaista köyhistä, ja että taivasta ja juutalaisuutta rakastetaan entistä enemmän. Deri vakuutti seisovansa kansan vierellä ja tukevansa heitä. http://www.timesofisrael.com/shas-head-deri-tells-supporters-your-cries-have-reached-me/
·         Obaman uudenvuoden lahja Israelille: Varojen lupaaminen Irakin uudelle armeijalle, jota johtavat Iranin vallankumouskaarin upseerit ja jonka harjoituksia he ohjaavat, kertoo Debkafile. Peittona suunnitelmalleen Obama sanoo, että joukkoja tarvitaan IS:n etenemisen pysäyttämiseksi. USA:lla on 3 150 sotilasta Irakissa, mutta Obama välttää huolellisesti viittaamasta niihin todeten, että ne ovat avustus- ja koulutustehtävissä. Obama sanoi äskettäin, että Iranilla on edellytykset nousta Lähi-Idän johtavaksi valtioksi, ja että lähettiläiden vaihtaminen USA:n ja Iranin välillä on mahdollista lähiaikana, kuten myös Kuuban kanssa. http://www.debka.com/article/24321/Obama’s-2015-gift-for-Israel-and-Mid-East-Funding-for-a-new-Iraqi-army-–-dominated-by-Iran’s-Rev-Guards-Wednesday, December 31, 2014

KESKIVIIKKO 31.12.-14


KESKIVIIKKO 31.12.14
1.       Se on sitten vuoden 2014 viimeinen päivä, olkoon sitten hyväksi tai pahaksi. Mitä laiminlyöntejä ja virheitä – etten sanoisi syntejä – lieneekin tehty kuluneen vuoden aikana, ne kaikki ovat menneisyyttä, eikä niitä koskaan saada takaisin tai tekemättömiksi. ”Annetaan menneiden olla, mutta nukkukoot ne Jeesuksen rintaa vasten”, kuten Oswald Chambers toteaa kirjassaan ”Parhaani Hänelle”. Kuten valistuneet lukijat hyvin tietävät, juutalaisilla on nyt meneillään vuosi 5775, joka alkoi jo aiemmin, mutta he huomioivat myös ”pakanain ajanlaskun” ja vuoden vaihteen – yhteisessä maailmassa kun eletään.
Taivas oli aamulla puoli seitsemän aikaan pilvetön eikä aurinko ollut vielä noussut, vaikka tekikin voimisteluliikkeitä merkiksi siitä, että on valmis aloittamaan uuden päivän. Ilma tuntui yllättävän kylmältä jopa kalsealta, mikä osittain johtunee siitä, että parantelen flunssan jälkitautia, minkä johdosta on jatkuva pienoinen vilun tunne, vaikka vaatetta on päällä ylimääräiset kerrokset, ja nenä vuotaa.
Säätilat tänään: Jerusalem 11 -18; Tiberias 11 -20; Suolameri 16 -22; Eilat 12 -24 +C-astetta. Kuten totesin, taivas on tänään pilvetön, mutta huomisesta lähtien puolipilvinen lämpötilan alkaessa pudota siten, että sapattina on vain 4 -11 lämpö-astetta Jerusalemin alueella.
2.       ISRAELIN poliittinen taivas synkkenee myös kaiken aikaa. Pienoista liikehdintää ja kuhinaa tapahtuu kulissien taustalla kaiken aikaa vain raflaavimpien päästessä median välityksellä suuren kansan tietoisuuteen. Poliisi on myös lisännyt toimeliaisuuttaan pyrkien korjaamaan epäilemänsä isommat ja pienemmät ”rikolliset” pois puolueitten vaalilistoilta ennen kuin he voivat saada kansan-edustajalle kuuluvan immuniteetin, mikä monimutkaistaisi tutkimuksia. Epäilyt asemansa väärinkäyttämisestä tai lahjusten vastaanottamisesta ovat varsin oiva keino häiritä ei-suosimansa puolueen vaalivalmisteluja ja ehdokaslistojen laatimista. Israel Beitenu (Israel Kotimme) kuuluu poliisin vakio asiakkaisiin, joiden jäseniä on asetettu epäiltyjen listoilla aina ennen vaaleja viimeisen 17 vuoden aikana.

Korruptioksi nimitetty maksujen ottaminen suoritetusta palvelusta on niin yleistä Lähi-Idässä ja entisen NL:n alueilla, ettei asioita voinut saada hoidetuksi ilman sitä. Näistä maista tulleet siirtolaiset eivät näe mitään outoa tässä, ja siksi heillä on vaikeuksia sopeutua Israelin yhteiskuntajärjestelmään, joka on perusteiltaan länsimainen ja joka pyrkii kitkemään pois kaiken epäkorrektin toiminnan. Olkoot syytökset poliisin toiminnan ja epäilysten aitoudesta mitä tahansa, asiaa sivusta seuratessa ei voi välttyä havainnolta niiden tarkoituksenmukaisuudesta. Israelin poliisia on syytetty vasemmistolaisen politiikan soveltamisesta toimintaansa PA:n arabien väkivaltaisuuksien ja hyökkäysten taltuttamiseksi ja tutkimiseksi, Tämä on varsin silmiinpistävästi ollut havaittavissa etenkin Temppelivuoren alueella. Poliisi puolustelee toimintaansa sillä, että se pyrkii välttämään tilanteen kärjistämistä.
3.       PA/PLO:n laatima ja Jordanian esittelemä päätöslauselmaesitys, jolla Israel olisi pakotettu runnomaan rauhansopimuksen PA:n arabien kanssa vuoden sisällä ja vetämään joukkonsa pois Juudeasta ja Samariasta ja Jerusalemin itäosista 3 vuoden kuluessa, kärsi pahanlaisen haaksirikon YK:n turvallisuusneuvoston eilisessä istunnossa. Times of Israel toimittaja Raphael Ahren kutsuu sitä tuskalliseksi tappioksi Abbasille, mutta ei suureksi voitoksi Israelille.
Esityksen läpimeno oli jo etukäteen arvioiden toivoton USA:n ilmoittaessa, ettei se voi hyväksyä sitä esitetyssä muodossaan, koska siinä ei millään tavoin huomioida Israelin esittämiä turvallisuus- ym. vaatimuksia. Myöhemmin myös Englanti USA:n uskollisena liittolaisena ilmoitti, että se vastustaa esitystä lähes samoin sanoin. USA painosti PA:n puheenjohtajaa siirtämään äänestyksen ainakin Israelin maaliskuun 17. päivän 2015 vaalien jälkeen uhkaillen jopa sanktioilla, minkä Abbas vanhan miehen itsepäisyydellä torjui haluten viedä esitys joka tapauksessa äänestykseen.  
ÄÄNESTYKSESSÄ YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmaesitys S/2014/916 hylättiin äänin 8 – 2, viiden maan pidättyessä äänestämästä. Vielä vähää ennen äänestystä PA:n edustaja sanoi, että tarvittavat 9 maata kannattavat esitystä, mikä olisi asettanut USA:n epämukavaan asemaan veto-oikeuden käyttämiseksi. Nigeria muutti kuitenkin kantaansa ennen äänestystä – Israelin onnistuneen diplomaattisen kädenväännön ansiosta, kuten tarkkailijat sanovat. USA ja Australia äänestivät PA/PLO:n esitystä vastaan Englannin jäädessä aidalle.
Nigerian lisäksi äänestyksestä pidättyivät Ruanda, Englanti, Etelä Korea ja Liettua. Esitystä kannattivat Jordania, Chad, Chily, Kiina, Venäjä, Argentiina, Luxenbourg ja Ranska. Ranskan käyttäytyminen herätti kummastusta, sillä vielä vähää ennen äänestystä se vastusti esitystä jo siksikin, että se oli laatinut oman esityksensä, jonka se katsoi paremmin sopivan myös Israelille. Ranska ja Kiina olivat pettymys Israelille. Kiinalla voi olla ongelmia ymmärtää Lähi-Idän mentaliteettia torjuen Israelille aiemmin antamansa vakuutukset tuesta ja kauppasuhteitten lisäämisestä.
KYSYMYS KUULUU: Miksi Abbas halusi väen väkisin viedä esityksensä äänestykseen, kun se olisi varmistanut sen hyväksymisen YK/TN:ssa odottamalla parin päivän ajan, jolloin turvallisuusneuvosto saa kaksi PA:lle myönteistä maata Venezuela ja Malysia? Näyttääkin siltä, että Abbasin poliittiset laskelmat halusivat esityksen hylkäämisen. JOS PA halusi tällä niistää USA:n nenää, se on varsin vaarallista peliä suurvallan ollessa kysymyksessä, jolle arvovaltakysymykset ovat tärkeitä. ToI:n artikkelin kirjoittaja Ahren arvioi, että kysymyksessä oli kuitenkin PA:n virhearviointi saamansa sympatian pysyvyydestä. PA:n neuvottelija Saeb Erekat vihjaa, että esitys otetaan uudelleen käsittelyyn suosiollisemmalla ajalla ehkä ensi vuonna. http://www.timesofisrael.com/a-stinging-defeat-for-abbas-but-no-great-victory-for-israel/
4.       JP:n julkistamassa artikkelissa, joka perustuu Reutersn antamiin tietoihin, todetaan että Abbas halusi laatimansa esityksen YK:n turvallisuusneuvostoon sisäpoliittisista syistä tiedostaen kaiken aikaa, että sen läpimeno olisi vähintäänkin epävarma. Abbasin ja Fatahin suosio vähenee kaiken aikaa. Gazassa kannettiin äskettäin tauluja, joissa vaadittiin Abbasin hirttämistä petturina. Jon PA:n vaalit pidettäisiin nyt, Hamas olisi niiden voittaja ja Abbasin kohtalo niissä olosuhteissa todella vaarallinen, sillä arabimaissa epäsuosioon joutunutta diktaattoria ei kohdella hellä-varoen, kuten viime vuosien aikana on todettu.
Mielenkiintoista on seurata, miten USA:n hallitus suhtautuu Abbasin kapinaan suurvaltaa vastaan ilman hävyntunnetta suurinta tukijaansa kohtaan. Ulkoministeri John Kerry uhkaili asettaa taloudellisia pakotteita PA:ta vastaan, ellei se luovu esityksensä asettamisesta YK:n ratkaistavaksi. USA:n kongressin molemmat kamarat ovat Republikaanien valvonnassa ensi vuoden alusta lähtien, mikä asettaa presidentti Obaman toimille entistä tiukemmat länget omintakeiseen ulkopolitiikkaan. USA:n kongressi on perinteisesti ollut aina myönteinen Israelille, mikä tullee nyt korostumaan entisestään, kuten Israelissa vierailevat kongressin jäsenet vakuuttavat.
PA/PLO lisäsivät alkuperäiseen esitykseensä useita uusia kohtia, joilla pyrittiin tyynnyttämään Hamasin esittämää hylkäävää kritiikkiä. Lisäyksiä olivat Israelin vankiloissa tuomioitaan kärsivien terroristien vapauttaminen asteittain; pakolaisten paluuoikeus YK:n päätöslauselman 194 mukaisesti; Jerusalem todetaan Palestiinan pääkaupungiksi, ei yhteiseksi; Israelin rakentaman turva-aidan purkaminen jne. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Doomed-Palestinian-UN-gambit-a-domestic-propaganda-ploy-Israeli-official-says-386189
5.       UUTISOTSIKOITA
·         Netanyahun uskotaan voittavan helposti ainoan vastaehdokkaansa Danny Danonin tänään pidettävissä Likudin puheenjohtajan ja ehdokasvaaleissa. Kaikkiaan 70 ehdokasta kamppailee pääsystä 20 -25 ehdokkaan sijoille, joiden Likudin uskotaan voittavan maaliskuun 17. päivän Knessetin vaaleissa ensi vuonna. Puolue asetti 600 äänestysasemaa 115 kohteeseen. Äänivaltaisia Likudin jäseniä on 96 651, jotka valitsevat sekä puheenjohtajan ja potentiaalisen pääministerin sekä vaaliehdokkaat.
Israelin ”demokratia” sallii puoluejohtajien valita haluamiaan ehdokkaita ns. varmoille sijoille, jossa ei ole putoamisvaaraa. Netanyahun suosimia ehdokkaita ovat Gilad Erdan, Israel Katz, Silvan Shalom ja Yuli Edelstein. Naisehdokkaista Tzipi Hotoveli ja Gila Gamliel ovat saaneet Bibin suosion. http://www.jpost.com/Israel-Elections/Netanyahu-expected-to-easily-win-Likud-primary-race-today-386209
·         Saksan parlamentin vaikutusvaltainen jäsen Volker Beck kritisoi Merkelin johtamaa hallitusta, ettei se esittänyt vastalausetta Hamas-johtajan Khaled Mashaalin osallistumiseen Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoganin järjestämään konferenssiin Turkissa. Beck, vihreän puolueensa johtajia ja ihmisoikeuksien puolustaja, twiittasi kritiikkinsä, johon Mereklin edustaja vastasi, että hallituksen kanta Hamasiin on tunnettu. Beck pitää Merkelin hallituksen vastausta riittämättömänä ja jopa häpeällisenä. EU:n poliittinen taho pitää Hamasia terrorijärjestönä, vaikka EU poistikin sen listalta teknisestä epäselvyydestä johtuen. Beck kirjoitti, että Hamas tulittaa Israelin siviilikohteita sekä painostaa ja massamurhaa vastustajiaan Gazassa. http://www.jpost.com/International/Top-German-MP-Merkel-should-condemn-Turkey-for-hosting-Hamas-official-386205
·         Gazan jälleenrakentamisen tulisi olla täydessä vauhdissa, mutta käytännössä vähän tapahtuu ja sekin hitaasti. Tietojen mukaan vain 2 % luvatuista yli 5 miljardista USD varoista on toimitettu, ja rakennus-materiaaleista on puutetta, eikä kukaan tiedä, mistä se johtuu. Israel on vienyt sinne rekkalasteittain sementtiä ja muita tarvikkeita, mutta osa niistä joutuu Hamasin käsiin, joka kiireellä rakentaa uusia tunneleita ja korjaa entisiä. Gazan kesäsota tuhosi 7 000 ja osittain vaurioitti 89 000 asuntoa Gazassa. Rakentamisesta vastaa PA, ja Fatahin ja Hamasin yhteishallituksen edustajat vierailevat Gazassa tutkien, miksi rakentaminen ei suju.  http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Special-Report-Concrete-facts-about-Gaza-386212
·         Israelin väkiluku ylitti uudenvuoden kynnyksellä 8.3 miljoonan kansalaisen rajan. Karkeasti kolme neljäsosaa heistä on juutalaisia, eli 6.218 miljoonaa; arabeja 1.719 miljoonaa eli 20.7 % kansalaisista. Tilastojen mukaan Israelin väkiluku oli vuoden lopussa 8 296 000 kansalaista, nousten 2 % viime vuodesta. 176 600 oli 2014 syntyneitä, siirtolaisia 23 000, jotka nostavat asukaslukua 11 %. 4.3 % eli 359 000 ovat ”muita”, edellisiin valtaryhmiin kuulumattomia, kristittyjä ja muita. Maassa asuu 160 000 laittomasti maahan tulleita, osa heistä pakolaisia, osa työtä etsien. http://www.jpost.com/Israel-News/Culture/On-eve-of-2015-Israels-population-hits-83-million-386178
·         SHAS on todellisissa vaikeuksissa sen puheenjohtajan Arie Derin ilmoittaessa luopuvansa johtajuudesta. Eilen hän kävi allekirjoittamassa eropaperinsa Knessetistä. Tämän aiheutti julkisuuteen päästetty video, jossa Shasin hengellinen johtaja Ovadia Yosef kutsuu Deria pahaksí ja varkaaksi. Shasista eronnut ja oman puolueen perustanut Eli Yishai ilmoitti heti, ettei hän ollut videon julkistamisen takana. Samasta lähteestä tullut tieto kertoo, että Deri oli vastuussa Oslon sopimuksista, ei Ovadia Yosef. http://www.jpost.com/Israel-Elections/Shas-chairman-Deri-set-to-resign-from-Knesset-386167, http://www.jpost.com/Israel-News/Politics-And-Diplomacy/Video-emerges-of-Rabbi-Ovadia-Yosef-calling-Deri-a-thief-bad-man-386001
·         seuraavassa linkissä esitetään konkreettisia faktoja Gazasta. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Special-Report-Concrete-facts-about-Gaza-386212
·         Turkin pääministeri Ahmet Davutoglu seuraa lähes haltioituneena Hamas-johtajan Khaled Mashaalin puhetta Davutoglun kotikaupungissa Konyassa. Mashaal suoltaa puheessaan ylistystä Turkille ja sen johtajille Erdoganille ja Davutoglulle, joita hän pitää muslimimaailman johtajina. Shoebat.com julkaisemassa artikkelissa kerrotaan, miten Davutoglu ja Mashaal keskustelevat, miten Turkin ja Hamasin joukot yhdessä valtaavat Jerusalemin kolmannessa (maailman)sodassa. Mashaal toteaa, että Turkki on ollut Jerusalemin ja Al-Aksa moskeijan tärkein suojelija.  http://shoebat.com/2014/12/29/prime-minister-turkey-now-talks-invading-jerusalem-major-world-war/Sunday, December 28, 2014

SUNNUNTAI 28.12.14

SUNNUNTAI 28.12.14
1. ISRAELISSA on havaittu, että jos jonkun aparaatin on tarkoitus mennä rikki viikon aikana, se yleensä tapahtuu juuri ennen sapatin alkua, ettei sitä voi korjata tai korjauttaa. Tämä oli meillä totisinta totta perjantaina. Ensin rikkoutui 20 vuotta vanha automme, sitten pysähtyi sähköinen partahöylä, ja joku oli tunkeutunut googletiliini tukkien koko järjestelmän, jonka havaitsimme vasta lauantai-iltana, kun yritin avata konetta. Onneksi Markku on kätevä myös tietokoneen hallinnassa saaden sen toimimaan.
Puolipilvistä säätä ennustetaan täksi päiväksi, mutta huomisesta lähtien taivas on pilvetön lämpötilan hieman noustessa. Säätilat tänään: Jerusalem 8 -14; Tiberias 13 -20; Suolameri 15 -25; Eilat 14 -23 +C-astetta. Kinneretin pinta on pysytellyt tasaisena ilman nousua tai laskua. Meillä on sairasteltu flunssaa tai vain kylmettymistä, ja eilen se alkoi vaikuttaa minuunkin, olo on heikko ja keskittymiskyky sen mukainen. Välitän silti tärkeimmät uutiset.
2. ISRAELISSA vieraileva USA:n senaattori Lindsay Graham vakuuttaa, ettei kongressi tule antamaan rauhanprosessia YK:n käsiin. Graham (R-etelä Carolina), joka mainitaan myös mahdollisena presidenttiehdokkaana 2016 vaaleissa, sanoo, että Kongressi tulee reagoimaan väkivaltaisesti, mukaan lukien rahoituksen lopettaminen, jos YK pyrkii omimaan rauhan-prosessin. Graham tunnetaan vakaana Israelin tukijana, ja hän ennustaa republikaanien hallitseman kongressin tekevän kaikkensa estääkseen YK:n turvallisuusneuvostoa sanelemaan rauhanneuvottelujen sisällön välttääkseen suorat neuvottelut. Hän viittaa presidentti Obaman lausuntoon v. 2011, ettei YK ole oikea paikka kahden valtion periaatteen sopimiseksi, ja sanoo olevansa Obaman kanssa samaa mieltä.
GRAHAM tullee johtamaan arviointi alakomiteaa, joka suorittelee rahoituksista ulkoministeriössä. Hän jatkanee jäsenenä vaikutusvaltaisessa armeijan palvelujen komiteassa. Hän toteaa, että Ranska tai Jordania tai kuka tahansa, joka pyrkii siirtämään rauhanprosessin YK:n turvallisuusneuvostolle, tulee kokemaan kongressin voimakkaat vastatoimet mukaan lukien YK:n myönnettyjen avustusten siirtäminen.
PA:n pääneuvottelija Saeb Erekat sanoo, että PA/PLO:n esityksestä äänestetään sunnuntaina tai maanantaina. Erekat vertasi haastattelussa Israelia Islamilaiseen valtioon ja Netanyahua IS:n johtajaan Abu Bakr Bagdadiin. Hän lisäsi, että jos taistelu Islamin valtiota vastaan on oikeutettu, silloin PA:n arabien taistelu Israelia vastaan on oikeutettu. Hän ei sanonut näkevänsä mitään eroa islamistien teloittamien amerikkalaisten journalistien ja rikollisen suorittaman teon välillä, joka iski Muhammad Abu Khdeirin maahan polttaen hänet elävänä. Khdeirin surmaaminen tuomittiin Israelin poliitikkojen toimesta laidasta laitaan.
Netanyahu totesi Grahamille, että Israelilla on kaksi tärkeää haastetta. Ensimmäinen niistä PA:n arabien suhtautuminen Israeliin lisäten, että nämä ovat samoja arabeja, jotka liittoutuivat Hamasin kanssa. Hän otti esimerkkejä viimeisistä väkivaltaisuuksista Israelin siviilejä vastaan, joissa ihmisiä on kuollut tai haavoittunut vakavasti. Toinen on Iran. http://www.jpost.com/Israel-News/Ranking-Senator-US-Congress-may-suspend-funds-to-UN-if-it-takes-over-peace-process-385900
3. PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas väittää, että Euroopan valtiot tukevat PA/PLO:n valtioesitystä. Puhuessaan puolueen aktivisteille Nablusissa lauantaina hän totesi, että v. 2012 vain 9 Euroopan valtiota vastusti Palestiinan valtion perustamista YK:n yleis-kokouksessa.
Viitaten tähän Abbas sanoo tulleensa vakuuttuneeksi, että aika on kypsä esittämään valtionsa perustamista YK:n turvallisuusneuvoston kautta. Huolimatta haasteista, painostuksesta ja salaliitoista, hän katsoo PA/PLO:n aseman olevan vahva. Hän vakuuttaa, että PA tekee päätöksensä kansallisista periaatteista harkitsemallaan ajalla, ja siksi PA/PLO on päättänyt liittyä lukuisiin kansainvälisiin järjestöihin. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/The-world-is-on-our-side-says-Abbas-385903
4. IRANIN apulaisulkoministeri Amir Abdollahian sanoo, että Hamasin Qatarissa asuva ja toimiva johtaja Khaled Mashaal vierailee Iranissa lähiaikoina antamatta päivämäärää, kuten Iranin puolivirallinen uutistoimisto FARS raportoi lauantaina.
Iranin ja Hamasin välit kärsivät haaksirikon Hamasin taistelijoitten osallistuessa Syyrian kapinallisten joukoissa presidentti Bashar Assadin joukkoja vastaan, joita Iran tukee. Hamasin taloudellinen asema alkaa on epätoivoinen, sillä sen tärkein tukija Qatar ilmoitti äskettäin harkitsevansa tuen lopettamista.
Toinen tärkeä tulolähde salakuljetus Siinailta Gazaan on sekin tyrehtynyt Egyptin armeijan tuhotessa valtaosan salakuljetustunneleista, ja varmistaakseen, ettei niitä rakenneta uusia, raivaa kilometrin syvyistä puskurivyöhykettä koko rajan pituudelta.
IRANIN apulaisulkoministeri kuitenkin vakuuttaa, etteivät Iranin ja Hamasin välit ole koskaan katkenneet ja vakuuttaa, ettei Iran jätä palestiinalaisia taistelemaan yksin. Hizbullahin pääsihteeri Hassan Nasrallah on toiminut välittäjänä Iranin ja Hamasian välillä. http://www.jpost.com/Middle-East/Iran-Hamas-leader-Masaal-set-to-visit-Tehran-385920
5. AIRASIA lentoyhtiön kone 162 ihmistä sisällään katosi heti lähtönsä jälkeen matkallaan Indonesiasta Singaporeen.
Lento no QZ 8501 menetti yhteyden Jakartan ilmavalvontaa 07.24 tuntia ennen laskeutumistaan Singaporeen. Yhteys koneeseen menetettiin 42 minuuttia sen jälkeen, kun se oli startannut Indonesian Surabayan lentokentältä.
AIRASIA ilmoituksen mukaan koneessa oli 155 matkustajaa ja 7 henkilökunnan jäsentä, lapsia oli 16, yksi vauvaikäinen. Kone oli mallia Airbus 320 -200. Kuusi matkustajista oli ulkomaalaisia, ilma oli sumuinen ja sateinen. Koneen etsinnät aloitettiin heti. http://www.timesofisrael.com/airasia-plane-with-162-aboard-missing-in-indonesia/
6. UUTISOTSIKOITA
·         Torstai-iltana palopommin israelilaiseen autoon heittäneet kaksi terroristia pidätettiin turvallisuusjoukkojen Dudaven osaston toimesta lähellä Nablusia sijaitsevasta Azunin arabikylästä. Toinen heistä on 16-vuotias. He heittivät palopommeja useaan autoon, joista yksi syttyi tuleen. Autoa ajanut israelilainen mies pääsi 11-vuotiaan Ayala tyttärensä kanssa ulos autosta, mutta tyttö kärsi 3-asteen palohaavoja 30 -40 %:n ihostaan. Pahin vaara on ohitettu, mutta lääkärien mukaan paraneminen on hidasta. http://www.timesofisrael.com/airasia-plane-with-162-aboard-missing-in-indonesia/
·         Moskovan yliopisto aloittaa vaativan operaation kaikkien elävien ja loppuneiden eläinlajien DNA:n kokoamisen uudenaikaiseen Noakin arkkiin. Näytteille varattu tila on suuruudeltaan 430 neliömetriä. Se sijoitetaan yhteen yliopiston kampukseen. Kustannusarvio on 18.9 miljoonaa USD. http://www.timesofisrael.com/in-russia-a-noahs-ark-of-genetic-proportions/
·         Syyria ilmoittaa osallistuvansa Moskovan rauhankonferenssiin, mutta länsimaiden tukema tärkein kapinallisryhmä ei ole vielä päättänyt. Yli 4 vuotta kestäneet taistelut Syyriassa, jotka alkoivat rauhallisesta mielenosoituksesta, mutta ovat sen jälkeen kehittyneet Syyrian ulkopuolelta johdettujen ryhmittymien välisiksi taisteluiksi sen ohella, että yhteinen vihollinen on Bashar Assadin armeija. Kapinalliset saavat aseita Turkin ja Jordanian kautta, osa niistä saavat USA:n ja Israelin sotilaallista koulutusta sekä aseistusta. USA on halunnut Assadin hallituksen kaatamista, mutta on viime aikoina tunnustellut mahdollisuutta, ett Syyrian armeija toimisi maa-armeijana ISIS ja IS joukkoja vastaan käytävissä taisteluissa. Venäjän suunnittelema konferenssi kokoontuisi Moskovaan 20. tammikuuta 2015. http://www.timesofisrael.com/syria-ready-to-participate-in-moscow-peace-talks/
·         Yesh Atid-puolueen johtaja Yair Lapid sanoo tärkeimmäksi tehtäväkseen Netayahun pääministerikauden lopettamisen, mutta ei ole samalla tavoin haalimassa puolueelleen ministerin paikkoja, kuten hän sanoi. http://www.timesofisrael.com/lapid-plays-down-prime-ministerial-ambitions/
·         ARABIT heittivät palopommeja israelilaisen omistamaan asuntoon Armon HaNatziv lähiössä Jerusalemissa. Poliisi tunnustaa, että se oli terrori-isku. Kukaan ei haavoittuvat. http://www.timesofisrael.com/lapid-plays-down-prime-ministerial-ambitions/
·         Viimeisen gallupin mukaan Likud ja Labour saavat molemmat 23 edustajaa, Israel Beitenun suosio laskee 17 %, eli 9 paikkaa. Jewish Home saisi 17 edustajaa, Kulanu 9 ja Yeh Atid 8. Shas saisi 8 edustajaa, Yishain puolue neljä edustajaa kumpikin. UTJ saisi 7 paikkaan; Meretz ja arabipuolueet erilisinä 11 edustajaa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/189179