Friday, September 12, 2014

PERJANTAI 12.09.14


PERJANTAI 12.09.14
1. TÄNÄÄN syyskuun 12. päivänä taivas on kauttaaltaan pilvikerroksen peittämä – joskin ennusteen mukaan peite repeilee päivän aikana antaen tilaa auringonpaisteellekin. Näkymä lännen suuntaan on edelleen puoli kahdeksan maissa sumuinen ja ilma kostea. Säätilat tänään: Jerusalem 18 -29; Tiberias 22 -36; Suolameri 25 -38; Eilat 27 -39 +C-astetta. Ennusteet lupaavat lämpötilan pysyttelevän melko tasaisen ennusteajan taivaan ollessa puolipilvinen paitsi Eilatissa, jossa on aurinkoisempaa.
2. QATARISSA päämajansa pitävä TV-yhtiö Al-Jazeera raportoi, että PA:n ulkoministeri Riyad Malki on estänyt Haagin kansainvälistä oikeutta ICC aloittamaan tutkimukset Israelin väitetyistä sotarikoksista Gazassa operaation Protective Edge aikana. Al-Jazeera viittaa henkilökohtaiseen kirjeeseen, jonka allekirjoittaja on ICC:n pääsyyttäjä Fatou Bensouda. Siinä todetaan, ettei PA:n ulkoministeri Riyad Malki ole antanut positiivista vahvistusta pyynnölle, jonka esittivät PA:n oikeusministeri Saleem al-Saqqa ja yleinen syyttäjä Ismael Jabr. Pyynnön varmistaminen edellyttää valtion päämiehen, pääministerin ja ulkoministerin hyväksymisen, eikä ICC ole saanut niitä.
PA:n ulkoministeri tapasi ICC:n virkailijoita Haagissa viime kuussa keskustellen Gazan sodan aikana mahdollisesti tehdyistä sotarikoksista. ICC:n pääsyyttäjä Bensouda totesi tapaamisen jälkeen, että on selviä todisteita siitä, että Israel oli tehnyt sotarikoksia Gazan sodan aikana. Viimeinen este PA/PLO:lle esittää tutkimuspyyntöjä ICC:lle poistui, kun YK:n yleiskokous antoi PA/PLO:lle tarkkailijavaltion aseman vuonna 2012, mikä puolestaan antaa PA/PLO:lla oikeuden hakea jäsenyyttä YK:n alaisissa komiteoissa ja järjestöissä.
ICC:n kirjeessä todettiin lisäksi, ettei PA/PLO ollut allekirjoittanut ICC:n Rooman asetusta (statue). PA:n innon laimenemiseen Israelin syyttämiseksi kansainvälisissä oikeuslaitoksissa on voinut vaikuttaa havainto, että myös Israelilla on oikeus syyttää PA/PLO:ta ja Hamasia ICC:ssä. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Report-Palestinian-Authority-preventing-ICC-from-investigating-Israel-Hamas-for-war-crimes-375166
3. JERUSALEM POST kertoo artikkelissaan luotettaviin lähteisiin perustuen, että Hamasin pyssymiehet pakottivat UNRWA:n henkilökuntaa Gazan sodan aikana aseella uhaten taipumaan sen vaatimuksiin sijoittaa aseitaan ja rakettejaan UNRWA:n omistamiin laitoksiin, sekä vaatineen henkilökunnalta lupauksia olla paljastamatta laitosten käyttämisestä sotilaalliseen tarkoitukseen.
JP:n lähteen mukaan Hamasin pyssymiehet varastivat UNRWA:n varastoista avustustarvikkeita, jotka oli annettu jaettaviksi apua tarvitseville, sekä varastaneen myös lääkintätarvikkeita. Joissakin tapauksissa Hamasin pyssymiehet takavarikoivat avustus- ja lääkintätarvikkeita kuljettavia rekkoja. JP:n artikkelin mukaan useissa tapauksissa pyssymiehet uhkasivat UNRWA:n henkilökuntaa surmaavansa heidät, elleivät he alistu pyssymiesten vaatimuksiin.
KAIRON isännöimässä tukijamaiden konferenssissa todettiin tämä ongelma, minkä myös YK on tunnustanut, vaarasta, että tukijamaiden avustukset joutuvat Hamasin käsiin.
UNRWA:n paikallisjohtaja Gazassa Christopher Gunness kiistää artikkelissa esitetyt väitteet todeten: ”Olen tutkinut useaan kertaan väitteitä, että UNRWA:n henkilökunnan henkeä olisi uhattu aseella, enkä ole löytänyt todisteita siitä”. Hän myös vakuuttaa, ettei UNRWA:n tarvike-eriä ole varastettu. Hän vakuuttaa, että ”kuljetukset ovat turvallisia, kuten on yhä uudelleen todettu IDF:n ja tärkeimpien tukijamaiden kuten USA:n tyydytykseksi, ja tarkastukset lähtöpaikasta kohteeseen ovat tarkkoja”. Gunness viittaa vuosien 2008 -2009 taistelujen jälkeen tapahtuneisiin avustusrekkojen varastamiseen, mutta vakuuttaa varkaiden palauttaneen tavarat yleisen painostuksen vuoksi. Hän sanoo, että riippumattomuus on heille tärkeä, jota he puolustavat viimeiseen saakka.  http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Exclusive-Hamas-threatened-UNRWA-personnel-at-gun-point-during-Gaza-war-375051
4. NEW YORKISSA toimiva ihmisoikeusjärjestö HRW esitti torstaina syytöksiä Israelille, että se syyllistyi
sotarikoksiin hyökättyään kolmea koulurakennusta vastaan operaatio Protective Edge aikana Gazassa. Kirjelmässään kansainväliselle oikeudelle HRW kuitenkin esitti pyynnön syyttää molempia osapuolia – Israelia ja Hamasia - vakavista kansainvälisistä rikoksista.
HRW:n kirjelmässä esitetään hyökkäys kolmea koulurakennusta vastaan Gazassa, jotka tehtiin heinäkuun 24. ja 30. päivinä sekä elokuun 3. päivänä. Näissä hyökkäyksissä sai HRW:n mukaan surmansa 45 ihmistä, heistä 17 lapsia. Järjestön erikoisasiantuntija Fred Abrams sanoo lausunnossaan, että IDF teki hyökkäyksiä kouluihin tai hyvin merkittyjen koulujen läheisyyteen hyvin tiedostaen, että satoja ihmisiä oli hakenut suojaa koulutiloista, surmaten ja haavoittaen lukuisia siviilejä.
Abrams toteaa, ettei Israel ole antanut pätevää ja hyväksyttävää selitystä hyökkäyksistä koulutiloihin. IDF sanoo aloittaneensa sisäiset tutkimuksensa sodasta, ja edellä mainittu tilanne 24. heinäkuuta on osa tutkimusta. Abramsin käsityksen mukaan aikaisempiin tutkimuksiin perustuen sisäiset tutkimukset eivät anna puolueetonta kuvaa tapahtumista. Kenttätutkimuksiinsa perustuen HRW sanoo, että ”24.07. Beit Hanoun ja 30.07. Jabaliyaan tehdyt hyökkäykset eivät näytä olleen sotilaalliseen kohteeseen tehtyjä eivätkä mielivaltaisia. Kolmas isku Rahin kouluun oli laittomasti kohtuuton tai muuten mielivaltainen. Umpimähkäinen – tarkoituksellinen tai vastuuton - laiton hyökkäys on sotarikos”, HRW:n syytöksessä todetaan. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Human-Rights-Watch-Israeli-attacks-on-Gaza-UN-schools-are-war-crime-375047
5. SYYRIA:n Venäjän ja Iranin muodostama liittoutuma varoittaa, että se vastustaa Obaman kaavailemia ilma- ja maahyökkäyksiä Syyrian alueelle, vaikka Debkafilen artikkelin mukaan asiasta olisi sovittu Syyrian ja USA:n edustajien välillä Muscatissa pidetyssä neuvottelussa. Syyrian hallituksen mielipiteen mukaan sen alueelle tehdyt Islamin Valtion joukkoja vastaan tehdyt iskut tulee ennen niiden suorittamista koordinoida Syyrian armeijan kanssa.  
Syyrian, Venäjän ja Iranin muodostaman liittoutuman lausunto julkaistiin muutamia tunteja sen jälkeen, kun Obama oli pitänyt odotetun linjapuheensa, jossa hän määritteli kaavailemansa kansainvälisten joukkojen muodostaman liittoutuman toimia Islamin Valtion etenemisen pysäyttämiseksi, häpäisemiseksi lopullisena päämääränä sen tuhoaminen. Obaman suunnitelmaa kutsutaan hyökkääväksi ja laittomaksi puuttumiseksi itsenäisen valtion asioihin.
Valkoisen Talon käsityksen mukaan Obama antoi puheessaan ymmärtää, että hänellä on tarvittava auktoriteetti ja lupa tehdäkseen mahdolliset iskut myös Syyrian alueella tarpeen mukaan presidentin valitsemana aikana ja paikassa. Virkailija selitti, että presidentti antoi ohjeet operaation laajentamiseksi ja sen mukaan tullaan toimimaan myös Syyrian alueella. Obama ei halua lähettää sotilaitaan Lähi-Itään sinne jo lähetettyjen 475 neuvonantajan lisäksi, vaan olettaa Saudi Arabiassa koulutettavien irakilaisten joukkojen suorittavan tarvittavat maaoperaatiot. Irakin sotilaat ovat hajaantuneet IS:n joukkojen edessä kuin ruumenkasa tuulessa ilman taistelua jättäen USA:n toimittamat uudenaikaiset aseet IS:n joukkojen käsiin, mikä ei lupaa hyvää.  
VENÄJÄ on systemaattisesti vastustanut hyökkäystä Assadin hallituksen joukkoja vastaan Syyriassa todeten, että ilman YK:n suostumusta sellainen hyökkäys Syyrian alueelle on laiton. Venäjä voisi YK:n turvallisuusneuvoston pysyvänä jäsenenä estää sellaisen lausunnon. USA:n ja Venäjän diplomaattiset suhteet ovat saavuttaneet lähes sotilaallisen konfliktin tason Ukrainan sekavan tilanteen vuoksi.
Syyrian kansallisen sovitteluasiain ministeri Ali Haidar sanoi journalisteille Damaskoksessa torstaina, että kaikki toimet Syyrian maaperällä tulee hyväksyttää maan hallituksessa. Syyrian apulaisulko-ministeri vakuuttaa, että Syyria on valmis neuvottelemaan USA:n kanssa, koska ne ovat luonnollisia liittolaisia taistelussa yhteistä vihollista vastaan. USA:n hallitus katsoo, että Assadin hallitus on menettänyt laillisuutensa, eikä halua virallisia neuvotteluja sen kanssa. Ulkoministeriön apulais-tiedottaja Marie Harf totesi journalisteille, että taistelu yhteistä vihollista vastaan on erilinen asia.
IRANIN hallitus kyselee myös USA:n toimien laillisuutta, vaikka periaatteessa onkin suostunut tukemaan liittoutumaa. Iran epäilee, että ISIS on CIA:n ja Israelin muodostama yhteisö.
Obama halusi Iranin mukaan liittoutumaan, mutta ei osallistumaan taisteluihin USA:n rinnalla. Islamin Valtio, joka on sunni-järjestö, kehottaa shia-muslimeja kääntymään kuoleman uhalla, ja vastustaa kiihkeästi Teheranin hallitusta. CIA:n ilmoituksen mukaan IS:n joukkojen vahvuus on 31 500 miestä, mutta joittenkin uutisten mukaan sen miesvahvuus voi lähennellä 100 000. Sillä on vahva taloudellinen perusta sieppaamiensa pankkien varojen sekä öljyn tuotannosta saamiensa voittojen ansiosta. Turkki on ilmoittanut pysyvänsä sivussa USA:n johtamasta liittoutumasta. http://www.jpost.com/Middle-East/Obamas-ISIS-war-plan-sparks-warning-from-Syrian-axis-375153
6. UUTISOTSIKOITA
·        Radikaalia ultraortodoksista Lev Tahor lahkoa syytetään ihmiskaupasta sekä seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja väkivallasta psycotrooppisten huumeiden ja järjestettyjen naima-kauppojen avulla. Järjestön tiloissa Quebecissä tehtyjen ratsioitten raporteissa kerrotaan, että Interpol ja Israel avustivat lahkoa vastaan tehdyissä rikostutkimuksissa, ennen kuin sen 250 hengen suuruinen joukko pakeni Guatemalaan maaliskuussa rabbinsa Shlomo Helbransin johdolla. Helbrans perusti Lev Tahor järjestön Quebeciin Kanadassa 1980 johtaen sen toimintaa sieltä ja Brooklinista, jossa hänet tuomittiin sieppauksesta. Montrealissa Kanadassa hän johti perustamaansa Lev Tahor järjestöä vuosikymmenen ajan ennen pakoaan Guatemalaan.  http://www.timesofisrael.com/lev-tahor-sect-said-to-have-trafficked-in-human-cargo/
·        Islamin Valtion hämmästyttävä eteneminen Irakissa ja Syyriassa tuntuu yhä selvemmin monella taholla maailmassa. Vaikka USA vielä vähättelee sen aiheuttamaa uhkaa omassa maassaan, turvallisuusvirkailijat seuraavat suurella huolella Meksikon vastaisen rajan kautta tapahtuvaa ihmisvirtaa ja laitonta siirtolaistulvaa, mitä ei pystytä valvomaan. Australiasta tullut raportti kertoo, että Australia tiukentaa terroriuhkaa nostaen varoituksen toiseksi korkeimmalle tasolle. Pääministeri Tony Abbott nosti turvallisuusvirkailijoitten suosituksesta varoituksen keskinkertaisesta korkeaksi neljän asteen taulukossa. Virkailijat vakuuttavat, ettei uhka ole välitön, mutta terrorin uhka on kasvanut selvästi Australian liityttyä tukemaan ISIS, ISIL, IS joukkojen vastaista kampanjaan Irakissa ja Syyriassa. http://www.timesofisrael.com/australia-elevates-terrorism-threat-level/
·        Antisemiittiset hyökkäykset kasvoivat 400 % Englannissa ja kaksinkertaistuivat Ranskassa 7 ensimmäisen kuukauden aikana 2014. Ranskassa rekisteröitiin 529 antisemiittistä hyökkäystä 7 kuukauden aikana – viime vuonna 276 - ja englannissa 302 hyökkäystä heinäkuussa. Hyökkäysten muoto on myös muuttunut entistä väkivaltaisemmaksi ja suunnitellummaksi erilaisten jengien osallistuessa niihin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/185031#.VBKqBUNsO-o
·        Arabitaksikuski yritti ajaa tiesululla olleiden sotilaitten yli Arielissa torstaina iltapäivällä. Autossa olleet matkustajat pakenivat, mutta taksikuski saatiin pidätettyä ja hänet vietiin kuulusteluihin. Viime viikolla IDF:n sotilas ampui kuoliaaksi arabiautoilijan, joka yritti samoin ajaa sotilaitten päälle. Hänen autossaan oli laittomasti Israelin puolelle pyrkiviä. Tunteja aiemmin IDF:n sotilaat haravoivat Tel Avivin ja rannikon alueita etsiessään kahta maahan tunkeutunutta terroristia, Heidät saatiin kiinni. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/185015#.VBKr1UNsO-oThursday, September 11, 2014

TORSTAI 11.09.14


TORSTAI 11.09.14
1. USA:n presidentti Barack Hussein Obama piti eilen odotetun Lähi-Idän tilannetta käsittelevän linjapuheensa, jossa hän pyrki määrittelemään maansa lähiajan politiikan alueella. Se oli luonteeltaan sotapuhe, jollaisia presidentti Obama on pyrkinyt välttämään, onhan hän sentään rauhan-nobelilla palkittu jo ennen kuin hän ehti tekemään mitään enemmän rauhan kuin sodankaan hyväksi.
OBAMAN kiireisin kysymys koskee Islamin Valtion etenemistä Irakissa ja Syyriassa, ja sitä hänen keskiviikkoillan puheensa pääosin koskettelikin. Ongelman muodosti Syyrian asema, jonka kanssa USA:lla ei ole ollut virallisia yhteyksiä yli 3 vuoden aikana. Koska asian oli kiireinen, USA:n ja Syyrian viranomaiset tapasivat toisensa Omanissa, luultavasti Muscatissa, ennen Obaman puhetta. Tapaamisessa sovittiin USA:n johtaman koaliittion toimet Syyrian maaperällä IS:n etenemisen estämiseksi, kuten Debkafile raportoi artikkelissaan. Myös Iran lienee ollut salaisten keskustelujen ohjelmassa Muscatissa, mistä ei kuitenkaan ole kerrottu mitään julkisuudessa. Aiemmissa raporteissa kerrottiin USA:n ja Iranin sopineen IS:n vastaisista yhteisistä toimista.
DEBKAFILE kertoo myös artikkelissaan, että ulkoministeri John Kerry lensi Yeddaan Saudi Arabiassa voidakseen taivuttaa sinne kokoontuneita arabimaiden ulkoministereitä USA:n johtamaan IS:n vastaiseen liittoutumaan. Arabit haluavat kuitenkin toimia itsenäisesti ilman USA:n johtoa. Obama otti puhelimella yhteyttä Saudi Arabian kuningas Abdullahiin varmistaakseen hänen kantansa koaliittioon.  http://www.debka.com/article/24260/Secret-US-Syrian-dialogue-for-coordinating-counter-ISIS-operations-in-Syria-led-up-to-Obama-speech
2. PUHEESSAAN Amerikan kansalle keskiviikon iltapäivällä USA:n aikaa presidentti Obama vakuutti, että ”USA tulee laajan ystävien ja liittolaisten muodostaman liittoutuman kanssa tunkemaan takaisin, häväisemään ja lopulta tuhoamaan ISIS joukot neljän kohdan ohjelmallaan”. Hän vakuutti, että maa-operaatiot tulevat suorittamaan paikalliset joukot, mutta yhtään amerikkalaista saapasta ei tule astumaan alueen maaperälle. USA on aiemmin lähettänyt 475 neuvonantajaa Irakin hallituksen tueksi koordinoimaan avustustoimia ja opastamaan erityisoperaatioissa koaliittion ulkopuolella.
OBAMA kuvaili koaliittion yhteisoperaatiota kaiken kattavaksi, kestäväksi terrorinvastaiseksi tehtäväksi. ”Me emme epäröi ulottaa iskumme myös Syyrian alueelle kuten Irakissakin. Ei ole olemassa mitään turvapaikkaa niille, jotka uhkaavat Amerikkaa”, hän julisti esittäen vetoomuksen kongressille lisävarojen asettamiseksi Syyrian vastarintajoukkojen kouluttamiseksi ja aseistamiseksi. Hän selitti, että Irakiin lähetettyjen 475 miehen erikoisjoukkojen tehtävänä on järjestää koulutusta, tiedustelua ja varusteita sekä opastaa Irakin armeijan aseistamisessa. ”USA saa aikaan muutoksen, mutta irakilaisten tulee itsensä hoitaa taistelutoimet ISIS-joukkoja vastaan” hän painotti.
OBAMA on DF:n mukaan asettanut pienen 25 miljoonan USD summan Irakin ja kurdijoukkojen kouluttamiseksi. USA on laiminlyönyt lupauksensa tukea Syyrian oppositioryhmittymiä kolmen vuoden aikana, mitä se nyt harmittelee, koska niiden joukot eivät ole sotilaallisesti samalla tasolla IS:n joukkojen kanssa, joilla on selkeä motiivi ja uudenaikaiset aseet sekä voittojensa antama asenne.
DF arvioi, että IS:n komentaja Abu Bakr al-Baghdadi on osoittautunut päteväksi komentajaksi, joka varmaan varustautuu USA:n johtaman koaliittion ilmahyökkäyksiin suojaamalla heitä maaston antaman luonnollisen suojan avulla. John Kerry vakuutti keskiviikkona Bagdadissa, että koaliittioon kuuluu nyt 40 eri tavoin sitoutunutta maata, joista 10 -15 ovat allekirjoittaneet sopimuksen. http://www.debka.com/article/24262/Obama-I-will-not-hesitate-to-act-against-IS-in-Syria-No-safe-haven-for-anyone-threatening-US
3. PRESIDDENTTI Obama julisti 15 minuutin puheessaan avoimen sodan IS:n joukkoja vastaan, raportoi JP artikkelissaan. Valkoisen Talon virkailija täsmensi Obaman puhetta todeten, että sen mukaan mikä tahansa maa-alue, jossa IS toimii, on alttiina USA:n johtaman koaliittion iskuille. Hän lisäsi, että ISIS-joukkojen tapaisen syöpäkasvaimen poistamiseen liittyy aina rikejä. Hän antoi ymmärtää, ettei kysymys ole vain Irakista ja Syyriasta eikä Lähi-Idästäkään, vaan myös USA:n ja Euroopan maiden kuten koko maailman turvallisuus on uhattuna.
OBAMA sanoi uskovansa, että kongressin aiemmin antama lupa hyökätä Al-Qaidan joukkoja vastaan Irakissa (AQI) kattaa hänen sotaretkensä ISIS-joukkoja vastaan eikä vaadi uutta käsittelyä. Hän sanoi, että Obama antaa luvan iskuille sen mukaan kuin tarvetta ilmenee, mutta koaliittion muiden maiden asema ja rooli on vielä keskustelujen alaisena. USA:n puolustusministeri John Hagel sanoi USA:n armeijan olevan valmis suorittamaan tehtävät, mitä presidentti valtuuttaa sen tekemään. Saudi Arabia vakuuttaa, että se on valmis antamaan koulutus-ja varustusapua tarpeen mukaan. http://www.jpost.com/International/Watch-Live-President-Obama-addresses-nation-on-Islamic-State-375009
4. ynetnews.com käsittelee Obaman puhetta ja sen aiheuttamista reaktioita Reutersin antamien tietojen perusteella täydentäen edellisiä artikkeleita. Obama lupaa 500 miljoonaa USD Irakin armeijan kouluttamiseksi ja aseistamiseksi. Koulutus suoritetaan Saudi Arabiassa. Artikkelissa esitetään huoli, miten USA:n koulutus ja uudet aseet pystyvät muuttamaan tilannetta taistelukentillä, sillä sotilaiden koulutus ja uusien aseiden hallinta vie oman aikansa. USA:n tukemat ”maltilliset” ryhmittymät ovat pahasti alakynnessä verrattaessa ISIS- ja muiden ryhmittymien tasoon. Yksi hankaluus sotilaallisten toimien laajentamiseksi on varojen saaminen kongressilta, joka ei ole omaksunut Obaman positiivisuutta. Operaatiot on tarkoitus laajentaa ISIS-joukkojen johtoa, logistiikkaa ja toimintoja vastaan, mihin tulevat kuulumaan täsmäiskuin suoritetut ISIS-joukkojen komentajien teloitukset.
OBAMA varoittelee koaliittion haluttomia johtajia, että Irakin ja Syyrian taisteluissa kokeneet ja karaistuneet taistelijat pystyvät aiheuttamaan sekasortoa ja hävitystä palattuaan kotimaihinsa. Tämä on erityisen merkittävä pelko USA:n suhteen, jonka Meksikon vastainen raja vuotaa, ja jonka kautta aseita ja räjähteitä voidaan kuljettaa USA:n maaperälle lähes esteettä. USA:n kongressin reaktiot ovat varovaisen torjuvia presidentin puheeseen. Edustajainhuoneen enemmistöjohtaja John Boehner totesi, ettei presidentin puhe ole sama kuin strategia sanoen, ja että puhe jätti monia kysymyksiä avoimeksi, joihin vaaditaan selvennyksiä, eikä aikataulu ole niistä vähäisin.
Presidentti Obama määritteli, ettei Islamin valtio (IS, ISIS) ole islamin opin mukainen eikä valtio. Hän vakuutti perustavansa laajan Islamin Valtion vastaisen liittoutuman, johon alueen sunni hallitukset ja länsimaat voivat liittyä. Joku toinen voi väittää, että IS toimii tarkoin islamin sharialain mukaan.
ISRAEIIN kannalta tässä Obaman sotahankkeessa on mielenkiintoista se, että se nostaa Syyrian USA:n liittolaisten rinnalle, ja tulee muotoilemaan uudelleen Israelin suhteet siihen. Aiempien uutisten mukaan USA on sopinut Iranin kanssa yhteistoiminnasta Islamin Valtiota vastaan. Obama ei maininnut puheessaan tästä yhteistoiminnasta Iranin kanssa tai sen suhteesta USA:n johtamaan koaliittioon, mutta artikkeleista voidaan päätellä, ettei Iran vastusta sen tavoitteita. Miten tämä tulee vaikuttamaan Iranin ja 5+1 maiden välisiin Iranin ydinsuunnitelmaa koskeviin neuvotteluihin, on vielä epävarmaa, mutta vähentääkö Iranin vastaisia pakotteita ja lisää niiden halua sovintoon Iranin kanssa, nähtäneen aikanaan. Iranin ydinpommin valmistuminen on kiinni vain ajankohdasta. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4569804,00.html
5. Pääministeri Benyamin Netanyahu kutsui kabinettinsa ja turvallisuuspalvelun edustajia tutkimaan Islamin Valtion aiheuttamasta uhasta maata kohtaan. Toinen asia oli USA:n suunnittelema liittoutuma, jolla pyritään estämään ja viime kädessä poistamaan lopullisesti ISIS-joukkojen aiheuttama uhka ensi vaiheessa Irakia, Syyria ja Libanonia vastaan, viime kädessä koko Lähi-Idän alueen ja laajemmin Yhdysvaltojen ja Euroopan turvallisuutta vastaan.
Kiireisin kysymys oli kuitenkin ISIS-joukkojen ideologian leviäminen Israelin arabien keskuuteen, josta on nähtävissä selviä merkkejä. Mustia ISIS lippuja on nähty Nasaretissa ja myös Temppelivuorella, mutta ennen kaikkea PA:n valvomissa kaupungeissa, mikä vihjaa mahdollisuuteen, että ISIS on jo pystynyt perustamaan salaisia soluja Israeliin ja PA:n alueille. http://www.timesofisrael.com/netanyahu-convenes-meeting-on-the-islamic-state-threat/
6. UUTISOTSIKOITA
·        Juutalainen Koti (Beit Yehudi) puolue hyväksyi uuden peruskirjan, joka huomattavasti
laajentaa puheenjohtajan valtuuksia valvoa vaalien ehdokasasettelua, ja sallii ei-uskonnollisille oikeuden asettua puolueen ehdokkaaksi vaaleissa. Uusien sääntöjen mukaan puheenjohtaja saa valita yhden viidestä ehdokkaasta ja valita ministeriehdokkaat. Yksi viidestä ehdokaslistan paikoista on varattu naisille. Nykyinen puheenjohtaja Naftali Bennett lupasi asettaa erityiskomitean tutkimaan uusien sääntöjen soveltamista, mikä osaltaan vähensi opposition vaatimuksia pysyä entisellä pohjalla. Bennett voi täten laajentaa puolueen taustaa muihin ryhmittymiin kuten druuseihin ja arabeihin. Puolueella on nyt 12 kansanedustajaa, mutta gallupit lupaavat sille 19, jos vaalit pidettäisiin nyt.  http://www.timesofisrael.com/jewish-home-approves-major-party-changes/
·        Viimeisten gallupien ennusteet, joiden mukaan Beit Yehudi-puolue saisi 19 kansanedustajaa nousten Likudin jälkeen toiseksi suurimmaksi puolueeksi, aiheuttaa paniikkia Livnissä, jonka Hatnua saisi vain 3 edustajaa (nyt 6) ja askarruttaa Yair Lapidia, jonka Yesh Atid saisi 10 edustaja (nyt 19), jos vaalit pidettäisiin pian. Likud pysyisi tukevasti johtoasemassa; Labour saisi 15 kansanedustajaa. Gallupissa 39 % pitää Naftali Bennettiä oikeiston johtajana, Netanyahu sai 28 %:n kannatuksen, 20 % kannatti Libermania. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/184991#.VBFVmkNsO-o
·        Oppositiojohtaja Yitzhak Herzog syyttää Netanyahua siitä, ettei Obama kutsunut Israelia Islamin valtion vastaiseen sotilasliittoutumaan, kuten ei 1991, jolloin Bushin johtama koaliittio vapautti Kuwaitin Saddam Husseinin miehityksestä. Herzog ei tunne lähihistoriaa, sillä Israelin läsnäolo koaliittiossa silloin – kuten nytkin – olisi karkottanut muslimimaat, jotka eivät halua sotia juutalaismaan rinnalla toisia muslimeja vastaan. USA:n Israelin lähettiläs Dan Shapiro sanoi, että USA keskustelee Israelin kanssa yhteistoiminnasta, mikä tulisi olemaan toimitusten, kuljetusten ja tiedustelun alueilla. Israelin satelliittikuvia käytetään jo USA:n omien rinnalla, usein tarkempina ja antaen eri kuvauskulman kohteista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/184994#.VBFXwENsO-o
·        Al-Nusra Front julkaisi videon, jossa näytetään sen kaappaaman 45 FIFI-sotilaan voivan hyvin eikä heillä ole mitään hätää. Heidät luvataan vapauttaa pian, mutta Al-Nusra vaatii ruokatoimituksia, korvauksia kolmesta kaatuneesta taistelijastaan sekä sen poistamista terrorijärjestön listalta. Nusran aiemmat toimet ovat samaa luokkaa kuin ISIS-joukkojen. Heidän kerrottiin poistaneen jäseniä eläviltä kristittynaisilta; raiskaukset ja pahoinpitelyt pidättämilleen naisille ovat tavallisia. ISIS vaatii kaikkia täysi-ikäisiä naimattomia naisia 60 ikävuoteen saakka alistumaan naisten ympärileikkaukseen. – Tuoreen uutisen mukaan FIJI-rauhanturvaajat on vapautettu Golanilla. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/184990#.VBFaBENsO-o
·        Saudi-lehti vakuuttaa, ettei Gazan jälleen rakentamiseen kannata antaa rahaa niin kauan, kuin Hamas on siellä vallassa. Hamas on Muslimiveljeskunnan tapaan Saudi Arabian vihollinen, joiden se pelkää voivan aiheuttaa vallankumouksen maassa. Saudit tukevat PA:n korruptoitunutta roolia Gazan jälleenrakentamisessa, vaikka ei sekään ole ongelmaton. http://www.jpost.com/Middle-East/Saudi-backed-paper-sees-no-funds-for-Gaza-as-long-as-Hamas-in-power-375023
SÄÄTILAT tänään: Jerusalem 19 -29; Tiberias 24 -36: Suolameri 29 -36; Eilat 27 -38 +C-astetta. Taivas on pilvetön ja sää helteinen lähipäivien aikana koko maassa.


Wednesday, September 10, 2014

KESKIVIIKKO 10.09.14


KESKIVIIKKO 10.09.14
1. USA:n presidentti Barack Obama on todennut julkisesti, ettei hänellä ole suunnitelmaa, miten estää Irakissa ja Syyriassa edelleen voimakkaasti kasvavan Islamin Valtion (IS, ISIS, ISIL) etenemistä miehittäen yhä uusia alueita ja jatkaen brutaalia kohteluaan toisinajattelevia ja – uskovia kohtaan. Islamin Valtion toimet eri tavoin ajattelevia kohtaan eivät kohdistu pelkästään yksityisiin ihmisiin tai ihmisryhmiin, vaan se uhkaa tuhota kokonaisia klaaneja, heimoja ja uskontoryhmiä. Tätä voitaneen hyvällä syyllä kutsua uskonnon varjolla suoritetuksi etniseksi puhdistukseksi.
OBAMA taisi tiistai-iltapäivänä kongressin johtajia pyrkien löytämään heidän kanssaan sopivaa mallia, minkä perusteelle hän voisi laatia kattavamman suunnitelman USA:n toimista lähikuukausien aikana. Obama selvitti, että hän katsoo omaavansa tarvittavan auktoriteetin jatkaa ilmaiskuja valittuihin kohteisiin Irakin alueella, mihin hänellä on Irakin hallituksen suostumus. Ilmaiskut Syyrian alueille ovat ongelmallisemmat, sillä USA:lla ei ole luottamuksellisia suhteita Syyriassa valtaa pitävän presidentti Assadin hallituksen kanssa sellaisen kutsun ja suostumuksen saamiseksi. Koska IS on jo levittäytynyt laajalle Syyrian pohjois- ja itäalueille poistaen Irakin ja Syyrian välisen rajan, voidakseen taistella tehokkaasti IS:n joukkoja vastaan ilmaiskut on ulotettava myös Syyrian alueille.
YKSI mahdollisuus on solmia Assadin hallituksen kanssa samantapainen salainen sopimus kuin Pakistanin kanssa, jota ei ole julkistettu, mutta jota toteutetaan käytännössä, vaikka julkisuudessa Pakistanin hallitus tuomitsee USA:n ilmaiskut sen ilmatilassa lähinnä UAV-koneita käyttäen. USA on lähettänyt Irakin hallituksen tueksi asiantuntijoita ja neuvonantajia, mutta ei armeijan osastoja. Obama haluaisi turvata selustansa saamalla kongressin tuen sotilaallisille toimilleen Levantissa. Kysymys on myöskin operaation kestoajasta. Yksi mahdollisuus on iskeä mahdollisimman tehokkaasti rajoitetun ajan puitteissa; toinen mahdollisuus on jatkaa toimia ilman määräaikaa.
OBAMA haluaa suoranaisten sotilaallisten toimien ohella lisätä aseapua Syyriassa Assadin hallitusta vastaan taistelevien maltillisten kapinallisten joukoille, mutta pelkona on se, että aseet voivat joutua vääriin käsiin. Aseiden myynti sopivaa korvausta vastaan on yleistä Syyriassa, ja toiseksi muutamat maltillisina pidetyt ryhmät ovat katsoessaan asemansa toivottomaksi liittyneet IS:n joukkoihin.
USA:n erikoisjoukkojen ryhmiä toimii monessa maassa, ja niitä on myös Levantin alueilla. He myös opastavat hallituksen joukkoja kapinallisten johtajien eliminoimiseksi salaisilla operaatioilla. Israelin hallitus on perinteisesti tukenut Assadin hallituksen poistamista, mutta on viimeisen kehityksen valossa alkanut tutkia mahdollisuutta muuttaa politiikkansa suuntaa. Jos Assadin hallitus kaatuu, sen tilalle voi tulla ääri-islamilainen hallitus, joka suhtautuu aktiivisen vihamielisesti Israelia kohtaan. http://www.timesofisrael.com/obama-to-seek-arms-training-for-syrian-opposition/
2. PELKO kehittyneiden aseitten joutumiseksi IS:n joukkojen käsiin on aiheellinen, sillä Irakin armeijan joukkojen luhistuessa IS:n joukkojen edessä voittoisat IS:n sotilaat saivat runsaasti USA:n ja Saudi Arabien toimittamia aseita ja kuljetusvälineitä. Aseitten joukossa on raskaita ilmatorjunta-aseita, ohjuksia, tykistöä, panssareita ja jopa lentokoneita, joita he opettelevat käyttämään pidättämiensä upseerien opastuksella, kuten tapahtui IS:n miehitettyä Raqqan kaupungin Syyriassa.
Miljoonien IDF arvosta nykyaikaista aseistusta on joutunut IS:n joukkojen käsiin Mosulin valtauksen yhteydessä, ja IS sai lisäksi haltuunsa Irakin armeijan toiseksi suurimman asevarikon.
SYYRIAN alueelle ongelman näyttää muodostavan määritelmä mikä ryhmä katsotaan maltilliseksi ja mikä ei. Lisäksi maltilliset ryhmät ovat pyrkineet suojatumaan liittoutumalla voimakkaamman ryhmän kanssa, kuten Quneitran alueella toimiva ryhmä teki liittoutumalla Al-Nusran kansa. Viime viikolla julkistettu israelilais-amerikkalaisen journalistin Steven Sotloffin julkinen teurastus 02.09. on esimerkki kaupankäynnistä ryhmien kesken. Sorlofin vanhemmat syyttävät, että journalistin siepanneet kapinalliset myivät hänet ISIS-joukoille 25 000 -50 000 USD hinnalla. IRAKIN pohjoisosassa asuvat kurdit, joilla on itsenäisyystoiveita, on ryhmittymä, jonka Peshmerga armeijan aseistus ja koulutus tuskin riittää IS:n hyvin aseistettujen ja fanaattisten joukkojen keskitettyjen hyökkäysten edessä. Euroopan maat ovat luvanneet toimittaa kurdeille kiireellistä aseapua.
USA:n kaavaileman liittoutuman tarkoituksena on estää kurdien tapaisten erillisalueitten joutuminen IS:n valtaan, ja viime kädessä sen valtaamien alueitten vapauttaminen. USA ei halua omia sotilaitaan Irakiin ja Syyriaan, vaan maajoukot muodostuisivat lähialueen, Syyrian ja Irakin, sotilaista.  Länsimaat, kuten Englanti ja Ranska, ovat valmiit toimittamaan aseistusta ja kuljetusvälineitä, mutta vastustavat sotilaittensa lähettämistä Lähi-Itään. Arabiliitto tuomitsi Kairon kokouksessaan IS:n toimet, mutta haluaa muodostaa arabiarmeijoiden muodostaman liittoutuman vastustamaan IS:n etenemistä.
PRESIDENTTI Obama esittelee suunnitelman päälinjoja keskiviikkoiltana pitämässään puheessa, joka on samalla syyskuun 11. päivän 2001 WTC:n ja Pentagonin iskujen muistopäivä. USA:n viranomaiset rauhoittavat kansaa, ettei ole mitään merkkejä terroristien puuttumisesta 9/11 muistotilaisuuksiin. http://www.jpost.com/Middle-East/US-fears-its-arms-might-reach-Islamic-State-374902
3. DEBKAFILE käsittelee myös artikkelissaan tilannetta Israelin pohjoisrajan takana, tullen siihen lopputulokseen, että Israelin on korkea aika määritellä uudelleen suhteensa presidentti Assadin hallitukseen, kuten se on jo alkanutkin. Islamisteilla on Quneitran alueella yhteensä 4000 -5000 taistelijaa, joista arviolta vajaa 3000 kuuluu maltillisiin, joita USA ja Saudit kouluttivat salaa Jordaniassa ja Turkissa, ja myös aseistivat heidät.
AL-NUSRA Front on näistä Israelin pohjoisrajan takaisista ryhmittymistä voimakkain, ja se kehitti ovelan tavan soluttaa taistelijoitaan maltillisiin joukkoihin, jotka toimivat Al-Nusran agentteina. Tämä taktiikka alkoi tuottaa tuloksia viime kuussa, kun suuri joukko maltillisia halusi liittyä Al-Nusran joukkoihin. Al-Nusra sai täydennystä miehistöönsä Syyrian pohjoisosasta, josta sen joukot joutuivat väistymään paremmin aseistettujen ja fanaattisten IS:n joukkojen edessä.
Debkafile päätyy toteamukseen, että Israelin hallitus joutuu tunnustamaan tosiasiat ja muuttamaan käsitystään Assadin hallitukseen, jonka poistamista se on tähän saakka halunnut. Sama tosiasia lienee myös Obaman pakko tunnustaa, vaikka sekin on halunnut Assadin hallituksen kaatamista. Miten saudit tämän pystynevät nielemään, on arvailujen varassa. Saudien on vaikea unohtaa, että Assadit syyllistyivät saudien liittolaisen ja luotetun Libanonin pääministerin murhaan. http://www.debka.com/article/24258/Israel-pulls-back-from-anti-Assad-policy-as-IDF-redeploys-against-Islamist-seizure-of-Golan-
4. IDF:n sotilaat halusivat suorittaa etsityn arabiterroristin pidätyksen Ramallahin pohjoispuolella Al-Amarin kylässä. Paikalliset asukkaat – arviolta 50 tai yli – järjesti sotilaitten vastaisen mielen-osoituksen kivittäen heitä kivin ja polttopulloin, joista on tullut arabien suosima ase kivien ohella. Sotilaat avasivat tulen polttopulloja heitteleviä arabeja kohti, jolloin yksi heistä sai kuolettavan osuman. Hänet kiidätettiin sairaalaan, mutta hän kuoli haavoihinsa matkalla.
Surmansa saanut mielensoittaja oli 22-vuotias Taysir Qatari, mistä arabit syyttävät sotilaita tarpeettomasta tuliaseiden käyttämisestä. IDF:n raportin mukaan arabi valmistautui heittämään valmistamansa palopommin heitä kohti, minkä johdosta he avasivat tulen suojautuakseen. Sotilaat pidättivät etsimänsä arabin Allah Jalitan, jolta löydettiin M1puoliautomaattinen kivääri, runsaasti ammuksia siihen sekä käyttövalmiita polttopulloja.
TOISESSA yön aikana tehdyssä operaatiossa sotilaat tekivät etsityn arabin pidätyksen Betlehemissä. Näiden kahden pidätyksen lisäksi sotilaat pidättivät neljä muuta arabia, joita syytetään rauhan häiritsemisestä ja kivityksistä siviilejä ja sotilaita vastaan. Väkivaltaiset mielenosoitukset ovat lisääntyneet huolestuttavasti viime viikkoina, ja niitä lisäsi 16-vuotiaan Mohammed Abu Sankaran kuolema epäselvissä olosuhteissa poliisin pyrkiessä taltuttamaan raivokasta mielenosoitusta Jerusalemin Wadi Joz lähiössä. Poliisi vakuuttaa ampuneensa häntä jalkoihin, mutta hän sai pyrkiessään pakoon ja kaatuessaan kuolettavan iskun päähänsä. Ranskalaisella Kukkulalla arabit yrittivät sytyttää tuleen bensiiniaseman kuitenkaan onnistumatta, mutta tehden vahinkoa aseman myymälässä kaataen hyllyjä ja myytäviä tarvikkeita pitkin lattioita. Heinä-elokuun aikana arabit tekivät 152 terrori-iskua tai sen yritystä Jerusalemissa, kun maaliskuussa niitä tehtiin vain kolme. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/184952#.VA_5xUNsO-o
5. EGYPTIN presidentti Abdel Fattah el-Sisin ehdottamaksi väitetty tarjous Siinain alueen luovuttamiseksi Palestiinan valtiolle, jonne palestiinalaispakolaiset voisivat sijoittautua asumaan, on tyhjä ele eikä ole todellinen, sanoo Israelin entinen Egyptin lähettiläs Tzwi Mazel. Hän sanoo, että Egyptille jokainen neliösentti maata on pyhä eikä sitä anneta vieraalle, mistä esimerkkinä on Taban hotellialue Punaisenmeren rannalla, jota Israel yritti saada epäonnistuen siinä.
AIEMMASSA artikkelissa Sisin väitettiin tarjonneen viisi kertaa Gazan kokoisen maa-alan liitettäväksi Gazan kaistaan. Israelissa uutinen herätti paljon myönteisiä ja jopa innostuneita mielipiteitä, koska se voisi avata täysin umpilukossa olevat neuvottelut palestiinalaisvaltiosta Israelin sydänalueille. Historiallisten ja uskonnollisten siteiden vuoksi sellaisen arabivaltion perustaminen Israelin sisälle tarkoittaisi itsemurhaa juutalaiselle valtiolle, vaikka toiset väittävätkin, että arabien runsaan lisääntymisen johdosta he tulisivat olemaan pian enemmistönä Jordanjoen ja Välimeren välisellä alueella – huomioimatta arabien väittämän 5 miljoonan pakolaisen paluuoikeutta.
ABBAS ilmoittaa yksikantaan, että Egypti teki sellaisen esityksen hänelle, mutta että hän hylkäsi sen suoralta kädeltä, koska se ei huomioi palestiinalaiskansan taistelua itsenäisyytensä voittamiseksi. Abbas haluaa kansansa jatkavan kärsimyksiä hyläten kaikki yritykset sen poistamiseksi, kuten JP:n kolumnisti Caroline Glick totesi artikkelissaan. – Toisaalta kuvitellen, että Israelin etelärajan taa perustettaisiin ääri-islamilainen valtio, jonka väkiluku olisi viitisen miljoonaa asukasta, se voisi viisinkertaisen maa-alansa lisäksi muodostaa viisinkertaisen vaaran Israelille. Sillä olisi omat lentokenttänsä, omat satamansa satojen kilometrien pituisine rantoineen, rajoittamaton oikeus solmia liittosuhteita haluamiinsa maihin ja perustaa niille tukikohtia alueelleen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/184950#.VBAAuENsO-o, http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4569148,00.html
6. UUTISOTSIKOITA
·        PA:n apulaispääministeri Mohammed Mustafa sanoi tiistaina, että ulkomaat ovat innokkaita mahdollisuudesta, että PA ja sen puheenjohtaja Abbas johtavat ja valvovat Gazan jälleen-rakentamista. Hän lisäsi kuitenkin, että niiden innostus laimenee välittömästi, kun puhutaan niiden osallistumisesta rakentamiskustannuksiin. Niiden pelkona on, että varat sittenkin jotain kautta luisuvat Hamasille ja sen aseteollisuuteen ja tunnelien rakentamiseen. Abbasin hallinto tunnetaan sukulaisten ja ystävien suosimisesta sekä suorasta korruptiosta, mistä Abbasin suku ei ole jäänyt osattomaksi. Israelin merivartiosto on seurannut tarkoin Gazan arabien kalastusalusten liikkeitä rannikon edustalla. Israel lupasi laajentaa kalastusoikeutta kuuteen ja myöhemmin 12 merimailiin, mutta alueen ylittäjiä esiintyy toistuvasti, joita joudutaan pysäyttämään ja miehistöä kuulustelemaan, viimeksi Beit Lahiyan edustalla. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4569323,00.html,
·        Turkki kehottaa panemaan jäitä hattuun suunnitellun kaasuputken rakentamiseksi Israelin kaasulautoilta Turkkiin ja sieltä valmiin putken kautta Eurooppaan. Turkki ei ole unohtanut Mavi Marmaran traagista yhteenottoa Välimerellä vuosia sitten, ja viimeinen mielipaha tuli operaatio Protective Edge johdosta, jossa surmansa saaneiden israelilaisten osuus – 56 sotilasta ja kuusi siviiliä - jäi epäsuhtaiseksi Gazan arabien tappioiden ollessa pari tuhatta. On kuitenkin muistettava, että jos tästä jotain syytetään, se on Iron Dome torjuntapatteristojen ansiota, jotka pysäyttivät jotain viitisensataa +- rakettia ja ohjusta, jotka oli suunnattu kaupunkien ja kylien keskuksiin. Osuessaan kohteisiinsa epäsuhde olisi toisin päin.  http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4569287,00.html
·        Israelin testi Arrow II ohjustentorjuntajärjestelmästä’ epäonnistui, torjuntaohjus ei löytänyt maaliohjusta. Järjestelmän suunnittelijat kuitenkin sanovat, ettei testi ollut täydellinen epä-onni, sillä siitä saatiin arvokkaita tietoja ohjuksen käyttäytymisestä, joita käytetään hyväksi. Israelin ohjustorjuntajärjestelmä käsittää kaikkiaan viisi tasoa. Alimpana on Iron Dome, joka 90 %:n onnistumistasolla on huippua maailmassa; toinen on Iron Beam, joka kilpailee Iron Domen kanssa; seuraavana on David Sling, jota seuraa Arrow II keskimatkan ohjusten torjuntaa varten, sekä ylimpänä Arrow III ballististen ohjusten torjuntaa varten. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4569164,00.html
SÄÄTILAT tänään: Jerusalem 19 -29; Tiberias 23 -36; Suolameri 28 -38; Eilat 26 -39 +C-astetta. Taivas on puolipilvinen lähipäivinä, lämpötila jatkunee melko tasaisesti tämän päiväisissä lukemissa.


Tuesday, September 09, 2014

TISTAI 09.09.14


TIISTAI 09.09.14
1. PA:n johto kieltää, että Egyptin presidentti Abdel Fattah el-Sisi olisi tarjonnut 1600 neliökilometriä Siinain aluetta palestiinalaisvaltiolle, jonne palestiinalaispakolaiset voisivat muuttaa. Asiasta on kuitenkin keskusteltu virallisesti PA:n elimissä, mutta hylätty PA:n tavoitteiden vastaisena.
Abbasin kansliapäällikkö Tayeb Abdel Rahim WAFA:n uutistoimiston virkailijalle, että Israelin radion raportti maanantaina, jonka mukaan presidentti El-Sisi olisi tarjonnut 1600 neliökilometriä maata Siinailta, jonne palestiinalaispakolaiset voisivat muuttaa asumaan, on tekaistu ja perätön. Rahim kertoi, että suunnitelman esitti Giora Eiland presidentti Mursin ollessa Egyptin presidenttinä, joka suhtautui siihen myönteisesti. Hän sanoi, että esityksen tarkoituksena oli tuhota palestiinalaisten tavoite, ja että PA:n johto hylkäsi esityksen. Hän lisäsi, että ”yksi syy loistokkaan kesäkuun 30. päivän vallankaappaukseen ja Muslimiveljeskunnan vallan murskaamiseen oli sen antama tuki Siinain esitykselle”. Egypti kielsi myös maanantaina Israelin radion raportin tiedot.
ABBAS kertoi elokuun 31. päivänä Fatahin keskuskomitean kokouksessa, että ”v. 1956 tehty esitys palestiinalaispakolaisten sijoittamiseksi Siinaille tuli uudelleen esille, ja se esitettiin minulle henkilö-kohtaisesti” jatkaen: ”On epäloogista ajatella, että ongelma ratkaistaisiin Egyptin kustannuksella. Me emme suostu siihen”. Abbas sanoi Egyptin Balad-TV:n haastattelussa 23. elokuuta, että ”epäonneksi Israelin suunnitelma hyväksyttiin joittenkin egyptiläisten taholta. Älkää kyselkö enempää asiasta. Me hylkäsimme sen, koska se ei sovi meille”. Abbasin tiedottaja esitti sen jälkeen Wafan virkailijalle PA:n tavoitteena olevan itsenäisen valtion 1949 linjoilla pääkaupunkinaan Jerusalem todeten, että Abbas oli esittänyt presidentti Sisille yksityiskohtaisesti taktiikkansa etenemisen sen saavuttamiseksi.
Abbasin kansliapäällikkö Abdel Rahem kehotti Palestiinan mediaa torjumaan Israelin varallisen raportin, jonka tavoitteena on tahria palestiinalaisten ja rakastetun Egyptin maine. http://www.timesofisrael.com/abbas-aide-denies-egypt-offered-sinai-tract-to-settle-palestinians/
2. ”KAIKENLAINEN toiminta normalisoinnista urheilussa Israelin kanssa on rikos inhimillisyyttä vastaan”, julistaa Fatahin keskuskomitean jäsen ja Palestiinan urheilun ja nuorten asiain johtaja Jibril Rajoub. Hän lisäsi todeten, että ”Peresin rauhankeskuksen järjestämät ottelut Israelin ja PA:n arabi-nuorten välillä ovat verukkeina peittää Israelin rikokset palestiinalaisia urheilijoita vastaan”.
RAJOUB sai tukea toisilta Fatahin jäseniltä, jotka vastustavat suhteitten normalisointia Israelin kanssa pian 50 päivää kestäneen Gazan sodan jälkeen. ”Tämän ottelun palestiinalaiset järjestäjät pettivät Gazan lasten ja marttyyrien veren, joka ei vielä ole ehtinyt kuivua Israelin barbaarisen hyökkäyksen jälkeen”, sanoi Palestiinan olympiakomitean jäsen Abd al-Salam Haniyeh artikkelissaan, jonka julkaisi palestiinalainen uutistoimisto Sama viime torstaina Palestiinan Mediatarkkailun PMW mukaan. Hän kehotti Rajoubia rankaisemaan matsin järjestäjiä Yattan kaupungissa, kuulustelemaan heitä ja syyttämään heitä vakavasta petoksesta marttyyrien verta vastaan ja rikoksesta palestiinalaisten urheilujohtajien antamia ohjeita vastaan. Rajoub sanoi aiemmin poistavansa Palestiinan Jalkapallo-liiton tehtävistään jokaisen, joka haluaa palestiinalaisten osallistuvan urheilutapahtumiin Israelin kanssa. Rajoub syyttää, että Israel estää palestiinalaisia urheilijoita osallistumasta kansainvälisiin kilpailuihin ulkomailla.
PERESIN rauhankeskuksen järjestämä jalkapallo-ottelu israelilaisten ja palestiinalaisten nuorten välillä käytiin syyskuun 1. päivänä. Kaikkiaan 600 nuorta Israelista ja Länsirannalta osallistuu keskuksen järjestämiin ”ystävyys-rauhanmatseihin ja tilaisuuksiin” vuoden aikana. Peresin rauhanohjelmaan kuuluu twin-kaupunkien (ystävyyskaupunkien) perustaminen, mistä ensimmäiset esimerkit ovat Sderot ja Shaar Hanegev kaupungit Israelissa ja Yattan kaupunki PA:n alueella Juudeassa Hebronista etelään. Matseihin osallistuneet nuoret ovat innostuneita, heille politiikka ei vielä merkitse kaikkea. http://www.timesofisrael.com/pa-official-calls-soccer-match-with-israel-crime-against-humanity/
SHIMON PERES lupasi ennen jätettyään presidentin viran hoidon muutamia viikkoja sitten, että hän tulee jatkamaan aktiivisuuttaan myös politiikan alueella, mikä oli häneltä kielletty presidenttinä.
Hänen ensimmäinen näkyvä toimensa ”vapaana miehenä” oli jokin aika sitten järjestetty tapaaminen Rooman paavin Francis I:n kanssa, josta hän näyttää löytäneen henkisen kumppanin. Medialle näytetyt seremonialliset riitit ystävyyden osoituksineen ja lujine rutistuksineen peittivät heidän keskustelujensa todellisen sisällön ja luonteen, joista maailmalle esitettiin vain kuorrutukset. Peres esitti paaville suunnitelmansa perustaa uskonnollisten valtioitten muodostama YK, joka toimisi moraalisena ja eettisenä vartijana maailmallisten kansojen keskuudessa. Paavi kuunteli esitystä mielenkiinnolla, mutta ei esittänyt omaa kantaansa siihen. Vatikaanin suunnitelmissa on muodostaa Rooman kirkosta maailmankirkko, johon muut kirkot ja uskontokunnat – myös islam - voivat liittyä. USA:ssa levinnyt Chrislam lienee esioire tästä. Berliiniin valmistuu sen ensimmäinen kulttirakennus.
3. ISRAELIN puolustusministeri Moshe Yaalon esitti voimakasta kritiikkiä Turkin hallitusta vastaan puhuessaan Herzliassa terrorismin vastaisen instituutin tilaisuudessa maanantaina. Hän veti esiin kaksi muslimimaata, Turkki ja Qatar, jotka avoimesti kannattavat terrorismia todeten, että on järkyttävää, että kansainvälinen yhteisö ummistaa silmänsä niiden antamasta tuesta terrori-järjestöille, ja kuitenkin ne ovat jäseninä kunnioitetuissa järjestöissä kuten YK ja Turkki lisäksi NATO:ssa. Israel on aiemmin käsitellyt entistä liittolaistaan Turkkia hyvin pehmein käsinein.
”Hamasin kansainvälisten asiain komentokeskus sijaitsee Istanbulissa. Sen virkailijana toimii Saleh al-Arouri, joka asuu Turkin pääkaupungissa nauttien Turkin paikallisten virkailijoitten tukea”, Yaalon mainitsi puheessaan kysellen: ”Missä on maailma tässä kysymyksessä? Kun puhumme terrorin vastaisesta taistelusta, on syytä aloittaa kysymyksellä: Oletko valmis hyväksymään sen – sellaiset maat, jotka tukevat terrorismia ja terroritoimia avoimesti edes peittelemättä sitä”.
YAALON totesi puheessaan, että länsimaat ovat täysin valmistautumattomat terrorin varalle, joka kolkuttelee sen rajoilla ja porteilla. Hän sanoi voivansa vain toivoa, että ääri-islamilaisten järjestöjen kovat otteet viattomia kansalaisia vastaan Irakissa ja Syyriassa ja viime kädessä Islamin valtion muodostama uhka suoraan Euroopan ja USA:n sydämeen herättäisi länsimaiden johtajat syvästä flegmaattisesta asenteestaan, ennen kuin heidät tainnutetaan ikuiseen uneen ilman päätä.
YAALON arvioi, että terrorismi on mahdollista poistaa maailmasta, mutta sen saavuttamiseksi maailman valtioitten on yhdistettävä voimansa voidakseen puhdistaa terrorismin salaiset pesäkkeet kaikkialta. USA on ponnistellut tällaisen liittoutuman perustamiseksi saaden siihen jo 40 maan suostumuksen. Kuten uutiset kertoivat, arabiliiton 22 jäsenmaata päättivät Kairossa pidetyssä kokouksessaan tuomita terrorismin Irakissa ja Syyriassa ja sen räikeimmän edustajan Islamin Valtion, sekä tukea USA:n suunnitelmaa, mutta toimien omana liittoutumanaan.
MOSHE Yaalon sanoi, että USA:n ilmavoimat ovat tehneet 148 ilmaiskua radikaaleja islamisteja vastaan, joilla on arvioiden mukaan 10 000 taistelijaa, mutta jotka ovat miehittäneet alueita Irakin pohjoisosasta Syyrian eteläosaan saakka. IS:n tavoitteena on vakiinnuttaa Ottomaanihallituksen tapainen kalifaatti, joka ulottuu Syyrian Alepposta Diyala provinssiin Irakin itäosassa.
USA:n ulkoministeriön mukaan 40 maata ovat ilmaisseet tukevansa USA:n johtamaa koaliittiota kuin maa omin varaustensa mukaan. Eriasteista tukea lupaavat ainakin Australia, Kanada ja Englanti, sekä Ranska ja UAE. Toiset maat Viro, Tanska ja Suomi lupaavat taloudellista ja humanitääristä apua siviileille, jotka ovat jääneet taistelujen jalkoihin tai joutuneet pakenemaan kodeistaan. Arabiliiton päätöksessä luvataan, että se ”tekee tarvittavia toimia terroristien vastustamiseksi”. http://www.timesofisrael.com/yaalon-turkey-is-openly-supporting-terrorism/
4. UUTISOTSIKOT
·        Israel luovuttaa USA:lle ottamiaan satelliittikuvia, jotka ovat laadultaan ja tarkkuudeltaan parempia kuin USA:n omien satelliittien ottamat. USA on luovuttanut niitä edelleen liittolaisilleen ensin raaputtaen niistä pois kaikki Israeliin viittaavat merkinnät, tämä siksi, etteivät USA:n muslimiliittolaiset katso taistelevansa Israelin rinnalla muslimeja vastaan. http://www.timesofisrael.com/israel-giving-us-satellite-images-of-islamic-state-report/
·        Israelin poliisin ylitarkastaja (commissioner) Yohanan Danino vakuutti poliisin tekevän
kaikkensa ääri-islamilaisten ryhmien juurtumisen estämiseksi Israeliin samalla vakuuttaen, ettei yksikään noista ryhmittymistä ole saanut jalansijaa maassa. Hän piti erittäin tärkeänä valvoa, ettei nuorison pariin pääse pesiytymään islamin äärilaidan ideologiaa. Hän mainitsi, että IS:n edustama brutaali maailmankatsomus voi vaikuttaa vielä vakiintumattomaan nuorisoon internetin kautta, jota on vaikea valvoa. Hän totesi, että Israelin lain mukaan IS on laiton järjestö, johon kuuluminen tai sen tukeminen on rikollista. Toinen vastaava järjestö on Al-Qaidan Abdullah Azzam Prikaati, jolla on sama motiivi ja päämäärä. http://www.timesofisrael.com/police-head-promises-crackdown-on-islamic-state-supporters/
·        Jerusalemin kaupungin päätös, jota pormestari Barkat tukee, rakentaa 2 500 asuntoyksikköä Jerusalemin itäosan arabiasukkaille on saanut tunnustusta, mutta kriitikot sanovat, että se on vain viikunanlehti paljon suuremman ongelman peittelemiseksi, mikä on siinä, miten pääkaupunki on syrjinyt arabiasukkaitaan. Asukkaat saavat itse määritellä talonsa mallin ja muodon maan lakien ja kaupungin säännösten puitteissa. Viime viikolla tehty päätös lähes 2500 asunnon rakentamisesta Al-Sawahra arabilähiöön kouluineen, uusine katuineen puistoineen, vähentää arabien luvatonta rakentamista, mikä johtuu pääosin siitä, ettei sopivia tontteja ole saatavilla. Toinen syy voi olla se, että puistoon tai muuten vapaalle maalle rakennettaessa ei tarvitse maksa maasta mitään. Huono puoli on se, että kaupunki voi tuhota koko rakennuksen havaittuaan tapahtuneen rikoksen. http://www.timesofisrael.com/skepticism-greets-east-jerusalem-arab-housing-plan/
·        Syyrian eteläosassa Quneitran kaupungin ympäristössä taistelevat osapuolten, Assadin ja Al-Noúsran, joukot ampuvat joskus huolimattomasti luotien ja kranaattien lentäessä rajan yli Israelin puolelle. Eilen yksi harhaluoti osui iDF:n sotilaaseen haavoittaen häntä lievästi. IDF vastaa yleensä tällaisiin harhaluoteihin tykistöllä tai ohjuksilla, tavallisesti Syyrian armeijan asemiin. Olisi kuitenkin luonnollisempaa tulittaa kapinallisia, joiden hallinto on monta vertaa turmiollisempi myös israelilaisille rajan tuntumassa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/184892#.VA63ZENsO-o
SÄÄTILAT tänään: Jerusalem 18 -28; Tiberias 23 -35; Suolameri 28 -38; Eilat 26 -39 +C-astetta. Lämpötilat pysynevät melko tasaisina lähipäivien aikana koko maassa, puolipilvisyys jatkuu.


Monday, September 08, 2014

MAANANTAI 08.09.14


MAANANTAI 08.09.14
1. TAIVAS on kauttaaltaan ohuehkon pilvipeitteen verhoama, ilma on kostea ja sumuinen. Kosteus tuntuu erityisesti metallipinnoilla, jotka tippuvat kosteutta ilman alkaessa seljetä ja lämpötilan noustessa. Pilvisyys kuitenkin jatkunee puolittaisena tänään ja ainakin parina päivänä sen jälkeen. Lämpötilat pysynevät samoin tasaisina ilman suuria heittoja eikä sateista ole tietoakaan. Säätilat tänään: Jerusalem 18 -28; Tiberias 24 -36; Suolameri 29 -37; Eilat 27 -38 +C-astetta. Lämpötila pysyttelee helteisenä huolimatta puolipilvisyydestä, ja kosteusprosentti on korkea.
2. EUROOPPA on saanut pätevän todisteen siitä, mihin Syyriassa ja Irakissa palvelleet Euroopan kansalaiset pystyvät ja ovat halukkaista tekemään palattuaan kotimaihinsa.
Belgiassa toukokuun 24. päivänä museossa 4 ihmistä ampunut Mehdi Nemmouche, Algeriasta Ranskaan muuttanut Ranskan kansalainen, palveli Syyriassa vankien sieppaajana ja kiduttajana. Hänet tunnisti entinen Le Point makasiinin ranskalainen journalisti Nicolas Henin, joka oli ääri-islamistien vankina. Hän kertoi vaienneensa kokemuksistaan säästääkseen islamistien vankeina vielä olevia eurooppalaisia, mutta päätti luopua varovaisuudesta Le Monde lehdessä olleen artikkelin vuoksi.
Henin kuului neljän journalistin joukkoon, jotka olivat panttivankeina Syyriassa v. 2013 heinäkuusta joulukuuhun. Hän kertoo 29-vuotiaasta vanginvartijasta, joka kidutti viereisessä huoneessa olleita yli 50 syyrialaista aloittaen kidutuksen illalla ja jatkaen sitä koko yön aamurukouksiin saakka. Syyrialaisia kidutettiin huoneessa, jossa myös Heniniä kuulusteltiin. Mehdi Nemmouche oli vartijoista pelätyin, sillä ”hän kidutti vankeja aina, ellei laulanut”, kuten hän sanoi.
”Belgiassa tapahtunut neljän ihmisen murha oli ensimmäinen Euroopassa tapahtunut onnistunut terroriteko, jolla on juurensa Syyrian verkostossa”, sanoo terrorismin asiantuntija Jean-Charles Brisard. Satoja toisia Nemmouchen kaltaisia veteraaneja on palannut Eurooppaan, joilla on taistelujen karaisema kyky kylvää terroria ja aiheuttaa sekasortoa. ”Se on massailmiö, joka kasvaa potentiaalisesti”, sanoo Louis Caprioli, joka johti kotimaan tiedustelujärjestön terrorinvastaista siipeä vuodesta 1998 vuoteen 2004. Englannin pääministeri David Cameron sanoo, että Englannista on mennyt n. 500 miestä taistelemaan Syyriaan, ja heistä n. 250 on palannut kotimaahansa. Ranskasta on arvioiden mukaan matkustanut 950 ihmistä liittyäkseen hallitusta vastaan taistelevien kapinallisten joukkoihin. Osa heistä on palannut tai suunnittelee paluuta.
JEAN-CHARLES Prisard asettaa Euroopasta Syyrian kapinallisiin liittyneiden määräksi 3 200 todeten, että Eurooppa on kypsä heidän aiheuttamiinsa uusiin terrori-iskuihin. ”Salaisen palvelun jäsenet ovat tietoisia, että kysymys on vain ajasta”, sanoo USA:n terrorismin asiantuntija Mathew Olsen, joka ennustaa, että Euroopassa vaara on suhteellisen akuutti.
Ranskan sisäministeri Bernard Cazeneuve vahvisti, että Ranskan tiedustelupalvelu on antanut oikeus-laitokselle tietoja, jotka esittävät mahdollisuuden, että Nemmouche on voinut toimia pantti-vankiemme vanginvartijana. Hänen asiaansa käsitellään 12.09. Brysselin tuomioistuimessa, jossa päätetään, jatketaanko hän estävää pidätystään. Hänet vangittiin Ranskassa Marseillen kaupungissa murhaiskunsa jälkeen. Hänet tuomittiin useita kertoja Ranskassa varkauksista, ja vankilassa hänen todettiin käännyttäneen vankeja muhamettilaisiksi. Hän suunnitteli valtavaa terrori-iskua Ranskassa, joka olisi suoritettu Pariisissa Champs Elyseellä. Asiantuntijat toteavat, etteivät Euroopan hallitukset ole ollenkaan varautuneet tällaisten terrori-iskujen asiantuntemuksen ja miehistöpulan vuoksi. http://www.timesofisrael.com/brussels-shooters-syrian-past-raises-alarms-in-europe/, http://www.jpost.com/Middle-East/Report-Suspect-in-Brussels-Jewish-Museum-shooting-was-IS-member-who-tortured-journalists-in-Syria-374593, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/184857#.VA1G7kNsO-o
3. PALESTIINAN valtio perustetaan Siinaille, ja arabit luopuvat vaatimuksistaan Israelille palaamisesta 1949 aselepolinjoille? Kenraalimajuri Giora Eiland esitti tällaista ratkaisua vuosia sitten, mutta Egyptin silloinen johto tyrmäsi ajatuksen. Nyt asia otettiin esille kokonaan uudelta pohjalta.
EGYPTIN presidentti Abdel Fatah el-Sisi ehdotti tällaista vaihtoehtoa PA:n puheenjohtajalle Mahmoud Abbasille arabiliiton Kairon kokouksessa. Hän lupaa, että hän antaa Palestiinan valtiolle 1600 neliökilometriä maata Siinailta, mikä olisi suuruudeltaan viisi kertaa Gazan kaista. Ehdotuksen mukaan Gaza liittyisi saumattomasti Siinain alueeseen, ja Juudeassa ja Samariassa olevat arabikaupungit voisivat jatkaa itsevaltaisesti PA:n hallinnon alla. Palestiinalaispakolaiset voisivat palata tulevan palestiinalaisvaltion alueelle Siinailla. Asian julkisti IDF:n radio uutiskatsauksessaan. 
PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu on tietoinen suunnitelmasta, ja USA:n johto suhtautuu esitykseen myönteisesti, kuten IDF:n radio raportoi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/184861#.VA1HSUNsO-o
4. KAIRON arabiliiton kokouksesta on tullut samalla Fatahin ja Hamasin välien selvittelypaikka. Hamasilla ei ole edustajaa kokouksessa, mutta Fatahin puheenjohtaja Mahmoud Abbas esitteli eilen puheessaan näkemyksiään kokousväelle pitämässään puheessa, joka kestettyään 30 sekuntia keskeytettiin, ja journalistit ja muut ulkopuoliset komennettiin ulos salista, ennen sen jatkamista. Puhetta ei myöskään päästetty suorana tiedotusvälineisiin, kuten on ollut tapana.
USEAT tiedostuslähteet Egyptissä kertoivat Abbasin aikovan kertoa kokousväelle päätöksestään lopettaa Fatahin ja Hamasin väliset sovittelusopimukset, mutta on epätietoista, kokeeko päätös myös hallitusyhteistyön lopettamista Fatahin ja Hamasin kesken. Abbas on aiemmin kritisoinut raskaasti Hamasin hallitustoimia Gazassa valittaen, etteivät Fatahin 70 000 virkailijaa ole päässeet hoitamaan tehtäviään, joista Hamasin asettamat virkailijat nyt vastaavat. PA ei ole myöskään maksanut Hamasin 40 000 virkailijan palkkoja, kuten sopimuksessa ilmeisesti luvataan.
ABBAS pilkkasi Hamasin rehvastelua, miten se voitti Lähi-Idän voimakkaimman armeijan 50 päivää kestäneen sodan aikana. Hän sanoi ironisesti: ”Hamas ampui 4000 rakettia ja surmasi 3 israelilaista. Mistä voitosta Hamas oikein puhuu?” Hän totesi, että Hamas lopulta joutui hyväksymään saman tulitaukosopimuksen, joka oli voimassa ennen operaation Protective Edge alkua, ja toiseksi Hamas hylkäsi tulitaukoesityksen hetkellä, jolloin arabien tappiot olivat 180 ihmistä.
PA:n puheenjohtaja sanoi journalisteille erillisessä tilaisuudessa, että Fatahin keskuskomitea on päättänyt lopettaa kaiken yhteistoiminnan Hamasin kanssa, kunnes se hyväksyy yhden hallituksen ja yhden auktoriteetin, joka edustaa koko Palestiinan kansaa. Hän myös esitti vaatimuksen, että PA yksin voi päättää sodasta ja rauhasta Israelin kanssa. Abbasin tarkoituksena oli saada arabiliiton tuki laatimalleen suunnitelmalle julistaa Palestiinan valtio 1967 sotaa edeltäneitten linjojen mukaan pääkaupunkinaan Jerusalemin itäosa. Hän esitti suunnitelmansa Israelille uhkavaatimuksen tapaan saavuttaa päämääränsä 3 vuoden kuluessa YK:n avustuksella neuvottelematta siitä Israelin kanssa, tai jos se ei onnistu, alistamalla asia Haagin kansainvälisen oikeuden ICC ratkaistavaksi. USA ja Israel esittivät vastalauseensa suunnitelmasta, joka on vastoin aiempia sopimuksia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/184861#.VA1HSUNsO-o
5. PA:n arabit ovat kiihottaneet nuoria useisiin mellakointeihin ja mielenosoituksiin, joihin he saivat uuden verukkeen 16-vuotiaan arabipojan saadessa surmansa epäselvissä olosuhteissa.
Poliisin raportin mukaan Mohammad Abu Sankara osallistui poliiseja vastaan tehtyyn kivitykseen Wadi Joz alueella Jerusalemin itäosassa viime sunnuntaina. Raportin mukaan poliisit käyttivät kumiluoteja mielenosoittajia vastaan, mutta Sankara kompastui paetessaan ja iski päänsä. Hänet vietiin tajuissaan sairaalaan, jossa hänelle suoritettiin leikkaus, mutta oltuaan viikon koomassa hän kuoli tulematta tajuihinsa. Arabit väittävät, että hän kuoli päähän ammutusta luodista, mutta poliisi sanoo ampuneensa vain jalkoihin. Ruumiinavauksen suorittaa palestiinalainen lääkäri asianajajan seuratessa operaatiota.
Kymmeniä arabeja osallistui Wadi Joz lähiössä järjestettyyn mielenosoituksen eilen sunnuntaina. Pääkaupungin arabit ovat kiihdyttäneet mielenosoituksiaan kivittäen kaikkia Israelin rekisterikilvillä varustettuja autoja arabilähiöissä ja niiden läheisillä kaduilla saattaen autoilijat usein hengenvaaraan.
Jerusalemin poliisi on voimaton näitä lähes päivittäisiä kivityksiä ja muuta ilkivaltaa juutalaisasukkaita vastaan myös arabilähiöihin liittyvillä juutalaislähiöillä, joista Ranskalainen Kukkula on joutunut toistuvan uhkailun ja väkivallan kohteeksi. He ovat myös vahingoittaneet kevyen rautatien pysäkkejä ja vaunuja, minkä johdosta sen liikennöinti on jouduttu sulkemaan arabilähiöissä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/184844#.VA1bxENsO-o
6. ARABILIITON pääsihteeri Nabil Elaraby kehotti kaikkia arabimaita Egyptistä Qatariin taistelemaan syöpäkasvainta vastaan, minkä terrorismi aiheuttaa Lähi-Idässä. Hän kehotti taistelemaan Islamin Valtiota IS vastaan sotilaallisesti ja poliittiseesti.
Arabiliiton 22 jäsenmaan antama tuki on edellytys USA:n presidentti Obaman kaavailemalle ”ristiretkelle” (mistä muslimit eivät pidä) yhtenäisen rintaman muodostamiseksi IS:n kasvavaa valtaa ja se saaman kansansuosion nousemista vastaan. Obama määritteli NATO:n kokouksessa Walesissa, ettei hän halua eurooppalaista saapasta arabimaalle, vaan sen täytyy olla jostain arabimaasta – Irakista, Syyriasta tai jostain muusta arabimaasta. Obama lupaa kuitenkin tarvittavan sotilaallisen tuen aseiden, hyökkäyshävittäjien ja ilmakuljetusten muodossa edellyttäen, että joku maksaa kulut. NATO on jo antanut oman suostumuksensa.
OBAMA edellyttää myös, että USA:n kongressi suostuu operaatioon, jossa USA:n panos on välttämätön tarvittavan painoarvon saavuttamiseksi. NATO:n ja USA:n toimia voi kuitenkin häiritä Ukrainan tilanteen sekavuus, jossa NATO ja Venäjä ovat lähes ilmisodassa keskenään. Arabiliitto käsitellee kysymystä tänään Kairon kokouksessaan, mutta journalistit, jotka ovat saaneet päätös-esityksen käsiinsä, sanovat, että siinä esitetään vain yleinen tuomio IS:n toimille. USA on jo tehnyt kymmeniä ilmaiskuja kriittisiin alueisiin, joissa siviilit ovat välittömässä vaarassa, mutta kuten on todettu, ilmaiskut eivät riitä. USA on myös muutamien länsimaiden tavoin lisännyt aseapuaan kurdeille, jotka taistelevat itsenäisyydestään hyvin aseistettuja IS-taistelijoita vastaan. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4568624,00.html
7. UUTISOTSIKOITA
·        Haredi-kansa ilmoittautuu asepalveluksen suuremmin joukoin kuin koskaan ennen. 1972 nuorta haredimiestä on ilmoittautunut palvelukseen v. 2014, edellisvuonna 1416. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/184847#.VA1n30NsO-o
·        Israelin virkailijan mukaan Hamas on aloittanut tunnelien kaivamisen uudelleen, kuten se itsekin on ilmoittanut vakuuttaen, ettei se koskaan suostu luopumaan aseistaan, vaan valmistautuu uuteen kamppailuun Israelin kanssa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/184841#.VA1on0NsO-o
·        PA:n arabit yrittivät sytyttää tuleen bensiiniaseman Jerusalemin Ranskalaisella Kukkulalla. He heittivät useita polttopulloja sitä kohti ja repivät jakeluletkutelineitä irti. He kuitenkin epäonnistuivat yrityksessään, mutta tuhosivat viereistä myymälätilaa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/184866#.VA1pS0NsO-o
·        Israelin viranomaiset ilmaisevat suuren epäluulonsa Brooking Instituutin tasapuolisuuteen ja sen suhteista Israelin ja PA:n välisiin rauhanneuvotteluihin. Martin Indyk, joka oli USA:n nimittämä edustaja neuvotteluissa, on Brooking instituutin palkkalistalla. Instituutti saa suuren osan tuloistaan Qatarilta, joka on myös Hamasin tärkein taloustukija. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Jlem-doubts-Indyks-institute-after-Qatar-funding-reports-374717
·        Gush Etzionin pormestari kertoo artikkelissaan lopultakin totuuden ns. Länsirannan, eli Juudean ja Samarian todellisesta asemasta todeten, että voidakseen ymmärtää asiaa, on erotettava toisistaan termit kansallinen ja henkilökohtainen. Hän toteaa, että muutama prosentti Juudean ja Samarian maasta on PA:n arabien omistamaa, johon ei ole lupa koskea ilman pakottavaa erityissyytä, mutta kaikki loppuosa kuuluu Israelin valtiolle, joka peri maan Ottomaanihallituksen ja Englannin mandaatin kautta. Juudea ja Samaria eivät ole miehitettyä aluetta sen jälkeen, kun Israel vapautti ne Jordanian miehityksestä 1967 sodassa.  http://www.jpost.com/Opinion/Its-time-to-learn-the-facts-about-Judea-and-Samaria-374704Sunday, September 07, 2014

SUNNUNTAI 07.09.14


SUNNUNTAI 07.09.14
1. HAMASIN ja Fatahin välit ovat taas kerran lähellä katkeamispistettään. PA pidättää Hamasin jäseniä Juudean ja Samarian alueilla, ja PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbasi syyttää Arabiliiton kokouksessa Kairossa Hamasia varjohallituksesta Gazan kaistalla todeten, että Hamas on nimittänyt 27 ministeriön pääjohtajaa maansa hallitsemiseksi, eikä kansallinen yhteishallitus voi tehdä asialle mitään.
EGYPTIN Al-Dostor websivun uutisten mukaan Abbas aikoo antaa lausunnon sunnuntaina koskien Fatahin ja Hamasin välistä yhteishallitussopimusta. ”Emme voi hyväksyä tilannetta Gazassa emmekä Hamasia siinä kunnossa kuin se on nyt. Massa täytyy olla yksi hallitus ja auktoriteetti”, Abbasin kerrotaan todenneen.
ABBAS on kovassa puristuksessa. Hänen kansansuosionsa laskee edelleen ja Hamasin entisen pääministerin Ismail Haniyehin suosio on noussut ennätyslukemiin. Jos vaalit pidettäisiin nyt, Haniyeh voittaisi Abbasin kirkkaasti ja Hamas voittaisi Fatahin sekä Gazassa että Länsirannalla. Abbas esitti Kairossa syytöksiä Hamasia vastaan todeten, että Gazan sodan aikana Hamas surmasi 120 nuorta, jotka eivät noudattaneet Hamasin antamaa ulkonaliikkumiskieltoa, ja sen lisäksi teloitti 30 -40 ihmistä Gazassa ilman oikeudenkäyntiä epäiltyinä yhteistoiminnasta Israelin kanssa. ”Hamas ilmoitti menettäneensä 50 miestä sodan aikana, kun Fatahin jäseniä kuoli 861”, kertomatta kenen toimesta. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Abbas-hints-PA-close-to-ending-unity-deal-with-Hamas-374626
2. TOISEN artikkelin mukaan PA:n turvallisuusjoukot ovat lisänneet Hamasin jäsenten kuulusteluja ja pidätyksiä Juudean ja Samarian alueilla. Tämä voi olla seurauksena tiedoista, joiden mukaan Hamasilla oli pitkälle kehitetty ja valmisteltu suunnitelma vallansieppauksesta Juudean ja Samarian alueilla. PA:n turvallisuusjohtajat ovat olleet yhteydessä Shin Betin kanssa, joka paljasti salaliiton. Se olisi luultavasti toteutettu juutalaisten uuden vuoden alkaessa, ja sitä olisivat edeltäneet lukuista hyökkäykset juutalaisia ihmisiä ja kohteita vastaan kaaoksen aikaansaamiseksi, jossa olisi käytetty Gazasta löydettyä 32 hyökkäystunnelia, jotka IDF tuhosi Gazan sodan aikana.
HAMAS syyttää, että PA on pidättänyt 40 sen jäsentä ja kutsunut 3o jäsentä kuulusteluihin. Hamas on antanut jäsenilleen ohjeet olla noudattamatta turvallisuusmiesten vaatimuksia, kuten Hamasin jäsen Länsirannalla Hussam Badram sanoi. Hän kutsui PA:n pidätyksiä laittomiksi ja iskuksi Palestiinan marttyyrien verelle ja Hamasin ja Fatahin väliselle yhteydelle. PA ei halunnut kommentoida asiaa.
FATAHIN taholta väitetään, että Hamas oli asettanut 300 Fatahin jäsentä kotiarestiin Gazan sodan aikana ampuen kiellon rikkojia jalkoihin. Useimmat niistä, joita PA pidätti tai kutsui kuulusteluihin, olivat Israelin vankiloista vapautettuja terroristeja. PA:n turvallisuusjoukot estivät myös Hamasin saarnaajia johtamaan perjantain rukouskokouksia, joita käytetään kuulijoiden kiihottamiseen. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Palestinian-Authority-steps-up-crackdown-against-Hamas-activists-in-the-West-Bank-374600
3. HAMASIN poliittisen toimiston jäsen Khalil al-Haya kehotti kansallista yhteistoimintahallitusta aloittamaan merisataman ja lentokentän rakentamisen Gazaan lisäten, että jos Israel esittää vastalauseita, se joutuu vastaamaan niistä kansainväliselle yhteisölle.
AL-HAYA sanoi Hamasin tukevan yhteishallitusta ja poistavansa kaikki esteet sen toimiessa Gazan kaistan jälleenrakentamisen valvojana todeten, että yhteishallitus hoitaa kaikkien palestiinalaisten intressejä. Hän kiisti Abbasin syytökset varjohallituksesta kehottaen PA:n asettamaan omia virkailijoitaan valvomaan asioita Gazassa. Hän vahvisti, että Hamas antaa 2000 USD jokaiselle taisteluissa kotinsa menettäneelle.
Al-Haya vahvisti Haniyehin aiemmin antaman lausunnon, jonka mukaan Hamas kieltäytyy luopumasta aseistaan. Ismail Haniyeh totesi perjantain saarnassaan: ”Vastarinnan aseet ovat pyhiä kuten asiamme ja maamme. Luovumme aseistamme vain, jos Israel riisutaan aseista ja lähtee maaltamme”. Hän kehotti PA:ta allekirjoittamaan Rooman sopimuksen ja liittymään ICC:en Israelin syyttämiseksi rikoksista, joita se on tehnyt palestiinalaisia vastaan.  Hamasin johto sysää Mahmoud al-Zaharin mukaan Gazan ongelmia PA:n vastuulle. Hän sanoi uskovansa, ettei Gazan kansa syytä Hamasia sodasta ja sen lopputuloksesta. Egyptin johto on vaikeassa välikädessä vakuutettuaan aiemmin, ettei se avaa Rahain terminaalia niin kauan kuin Hamas on vallassa. Painostus liikenteen avaamiseksi kasvaa kuitenkin kansainvälisesti, mikä voi pakottaa porttien avaamiseen. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Hamas-to-unity-govt-Build-Gaza-airport-seaport-374614, http://www.timesofisrael.com/abbas-says-he-wont-let-hamas-make-foreign-policy-decisions/
4. USA:n ulkoministeri John Kerry keskusteli lauantaina arabiliiton pääsihteerin Nabil El-Arabin kanssa IS:n aiheuttamasta ongelmasta Irakissa ja Syyriassa sekä IS:n vaikutuksen ja toiminnan levittämisestä Euroopan maihin ja Yhdysvaltoihin.
Presidentti Obaman tavoitteena on muodostaa kansainvälinen koaliittio, joka ottaisi vastuun Islamin Valtion etenemisen estämiseksi. USA ei halua johtaa sitä eikä tuoda maajoukkojaan alueelle, mutta on valmis antamaan tukea ilmapommitusten sekä varusteiden ja aseiden muodossa. Suunnitelman ongelmana on se, ettei Lähi-Idän alueella ole valtiota, jolla olisi tarvittava pelotevoima.
USA keskusteli aiemmin myös Iranin kanssa yhteistoiminnasta Islamin valtion pysäyttämiseksi, ja Iranin yli kaitsija Ali Khamenei katsoi tilaisuuden sopivaksi maansa kansainvälisen arvostuksen nostamiseksi antaen alustavan suostumuksen yhteistyöstä USA:n kanssa. Myös Turkkia on kosiskeltu, mutta suunnitelma on vasta alkutekijöissään ja IS:n joukot jatkavat etenemistään, joskin ovat USA:n ilmaiskujen vuoksi vähentäneet painostustaan Mosulin sekä kurdipääkaupungin Irkukin alueilla. Tätä voitaneen kutsua enemmän taktiseksi vetäytymiseksi rintaman uudelleen ryhmittämiseksi.
ARABILIITTO käsitellee tilanteen kehitystä Lähi-Idässä sunnuntain kokouksessaan. Kerry välitti arabiliiton pääsihteerille Nabil el-Arabille tarpeen muodostaa vahva Islamin Valtion vastainen liittoutuma, jossa arabiliitto ja sen jäsenmaat muodostavat tärkeän osan, kuten USA:n ulkoministeriön korkea virkailija kertoi journalisteille. Hän myös esitti tarpeen asettaa tarvittavia esteitä IS:n miehistön ja varojen kokoamiseksi sekä kiihottamisesta ulkomailla. Kerry ja El-Arabi totesivat yhdessä Irakin aseman IS:n vastaisen taistelun keskuksena, sekä sen merkityksestä USA:n ja muodostettavan koaliittion kokoonpanossa.
USA:n presidentti Barack Obama esitteli NATO:n kokouksessa Walesissa Yhdysvaltain suunnitelmaa Islamin valtion vastaisesta liittoutumasta voimakkaan viestin antamiseksi jihadisteille. Aiemmin hän on toistamiseen kehottanut tuen lisäämistä militaristeille. USA:n suunnitelma kansainvälisestä koaliittiosta tulee kovin myöhäisessä vaiheessa Islamin Valtion vakiinnuttaessa asemiaan Irakin viidessä provinssissa sekä kolmannessa osassa Syyriaa. http://www.timesofisrael.com/kerry-discusses-is-with-arab-league-chief/
Siinailla toimiva jihad-järjestö Ansar Bayt Al-Migdal (Jerusalemin alueen avustajat), jonka omalla- tunnolla on satojen Egyptin sotilaitten henki, sanoo, että Islamin Valtion lähettämät asiantuntijat opastavat heitä Siinailla. Järjestön edustaja sanoo, että yhteys hoidetaan internetin kautta. Hän toteaa, ettei IS anna heille aseita eikä taistelijoita, vaan he opastavat heitä muodostamaan viiden hengen salaisia soluja, jonka jäsenistä vain yksi on yhteydessä muihin soluihin. ”He opettavat meitä taistelemaan turvallisuusjoukkoja vastaan, yllätyksen etuja. He opettavat meitä asentamaan pommeja, jotka laukeavat vasta 12 tunnin kuluttua antaakseen asentajalle aikaa poistua alueelta”. Viime kuussa järjestö leikkasi pään poikki neljältä järjestön jäseneltä, ja viikkoa ennen neljältä, joiden epäiltiin toimittaneen salaisia tietoja Israelille tai Egyptin armeijalle.
Viime viikolla Al-Migdalin räjäyttämä pommi surmasi 11 Egyptin armeijan sotilasta. Se on kiihdyttänyt iskujaan armeijaa vastaan presidentti Mursin syrjäyttämisen jälkeen yrittäen syyskuussa 2013 teloittaa Egyptin sisäministeri Mohamed Ibrahimin, joka selvisi itsemurhapommituksesta hengissä. Järjestön päämääränä on muodostaa islamilainen kalifaatti, jossa oikeutta jaetaan ja hallitus toimii sharialain mukaan. http://www.timesofisrael.com/islamic-state-reportedly-coaching-sinai-militants/
5. UUTISOTSIKOITA
·        Silmälasit aina kateissa? Juutalaiset ovat keksineet keinon siihenkin ongelmaan. Dafna Ariety, Look-yhtin perustaja ja johtaja, kertoi Daily Mail lehdelle, että tuskastuttuaan ainaiseen lasien etsimiseen hän etsi apua ongelmaansa, ja koska ei sitä löytänyt, päätti tehdä jotain itse sen hyväksi. Näin sai alkunsa laitteisto, jonka yksi osa kiinnitetään silmälaseihin ja toinen osa joko mobiililaitteeseen – kännykkään – tai jopa avainperään. Laseihin kiinnitettävä osa on niin pieni ja kevyt, että sitä tuskin huomaa. Laite pystyy toimimaan 15 metrin säteellä. http://www.timesofisrael.com/israeli-develops-device-for-lost-glasses/
·        IDF:n päästyä hetkeksi eroon yhdestä pahasta toinen monta vertaa vaaralisempi odottaa vuoroaan, kuten eversti Dan Goldfus IDF:n 769 Hiram jalkaväkiprikaatin komentaja toteaa. Hän sanoo, että Hizbullahilla on arviolta 100 000 ohjusta ja rakettia, niistä 5 000 pitkän matkan ohjuksia jopa tonnin tai yli pommilastilla, jotka on sijoitettu Beirutiin ja muualle syvälle Libanonia. Hän viittaa Gazan sotaan, jossa lähes 2000 gazalaista (luvut vaihtelevat) ja 72 israelilaista sai surmansa todeten, että sota Hizbullahia vastaan on kokonaan poikkeava tarina. ”Meidän tulee käyttää huomattavan suurta voimaa saadaksemme nopeasti yliotteen Iranin tukemasta Hizbullahista.  Meidän tulee toimia päättäväisesti ja murskaavasti. Hän tunnustaa Iron Dome kyvyt, mutta sellaisen ohjusmäärän estäminen on mahdotonta. Siksi IDF:n täytyy toimia nopeasti ja voimallisesti, mutta siviiliasutukset rajan tuntumassa täytynee evakuoida. Hän vakuuttaa, ettei Hizbullah tule miehittämään Golanin pohjoisosaa. Hän katsoo, että taisteltuaan kolme vuotta Syyriassa se on saanut runsaasti sotakokemusta, mutta lisännyt asearsenaaliaan, joten sen vaarallisuus on lisääntynyt entisestään. Lisäksi Hizbullah on kaivanut tunneleita rajan ali Israelin puolelle. Yossi Adoni Maale Yosefin yhteisöstä sanoo, että asukkaat ovat kuulleet ääniä tunneleiden kaivamisesta vuodesta 2006 lähtien. He pitävät Israelin tiedustelun päinvastaisia väitteitä naurettavina todeten, että jos Gazasta kaivettiin tunneleita Israelin puolelle, kaiken järjen mukaan niitä on kaivettu myös Libanonista. http://www.timesofisrael.com/israel-preparing-for-very-violent-war-against-hezbollah-tv-report-says/
·        Kurdien Peshmerga-joukot ovat pystyneet saavuttamaan osittaisia voittoja taistellessaan IS:n joukkoja vastaan Mosulissa Zardaq-vuoristossa ja pääkaupunkinsa Irkukin alueilla USA:n pommitusten jälkeen. IS:n joukkojen etenemistä seuraavat siviilien ja heidän pidättämiensä sotilaitten joukkomurhat, joita haudataan joukkohautoihin. Suleiman Bak, kaupunki, jonka IS miehitti kesäkuussa, kurdit ja shiat valloittivat takaisin maanantaina viime viikolla. He löysivät joukkohaudan, johon oli haudattu 35 ihmisen ruumiit, kuten upseeri ja heidän lääkärinsä todistivat. Hautauksen aikaa ei pystytty varmistamaan, koska kaupungin omistus on vaihtunut useasti. http://www.timesofisrael.com/kurds-make-gains-near-mosul-dozens-of-is-fighters-killed/
·        Hamas-johtaja Mahmoud Zahar kehottaa Juudean ja Samarian arabeja nousemaan kapinaan Israelia vastaan. ”Jos heillä olisi neljännes asemäärästä, mitä Hamasilla oli, Israel kaatuisi päivässä”, Hamasin perustajiin kuuluva entinen Egyptissä koulutettu lääkäri Zahar retosti uhmakkaana. Hän oli kateissa koko 50 päivää kestäneen sodan aikana, mutta on nyt alkanut esiintyä Ismail Haniyehin rinnalla. Hän totesi, että monet maat ovat alkaneet luopua aiemmasta luokituksestaan Hamasin suhteen sodan jälkeen. Hän lupasi että tunneleita kaivetaan lisää ja aseistautumista jatketaan entiseen tapaan. Hän pitää Gazan sotaa voittona Hamasille huolimatta valtavasta tuhosta Gazan kaistalla. http://www.timesofisrael.com/hamas-gaza-conflict-has-changed-minds-in-the-world/
SÄÄTILAT tänään: Jerusalem 18 -28; Tiberias 24 -35; Suolameri 28 -35; Eilat 28 -37 +C-astetta. Ennusteiden mukaan lämpötila pysytellee lähellä tämän päiväisiä lukemia.