Friday, August 22, 2014

PERJANTAI 22.08.14


PERJANTAI 22.08.14
1. ISRAELIN turvallisuusjoukoilla oli onnistunut metsästyssesonki viikon aikana. Se onnistui eliminoimaan kolme tärkeää Hamas-johtajaa sekä ainakin haavoittamaan neljättä pahoin, ellei isku ollut kuolettava, mitä Hamas propagandasyistä ei halua julkistaa. Hamas pidätti välittömästi joukon yhteistyöstä Israelin kanssa epäiltyä teloittaen heidät Hamasin periaatteiden mukaan välittömästi.
ISRAELIN suorittamat täsmäiskut ovat saattaneet Hamasin johdon paniikin valtaan, sillä he päättelevät teloitussarjaa tutkiessaan, että IDF:n tiedustelu on päässyt tunkeutumaan heidän keskeisimpiin ja salaisimpiin tietoihinsa. Tieto Mohammad Deifin saapumisesta kotitaloonsa jäljitettiin puhelinsoiton perusteella, jonka Khaled Mashaal teki hänelle Dohasta. Päätös iskusta oli tehtävä viivyttelemättä, sillä Deif muutti asuinpaikkaansa jatkuvasti, jättäen huomiotta, että hänen vaimonsa ja tyttärensä olivat myös talossa. Deif oli Hamasin sotilaallisen siiven izza din al-Qassam komentaja, joka oli keskeinen henkilö sieppausten ja tunnelisodankäynnin suunnittelussa.
PIAN onnistuneen Deifiä vastaan tehdyn operaation jälkeen Shin Betin erityisoperaatioiden valvonta- ja komentokeskus Tel Avivissa sai tiedon, että Hamasin Rafah-alueen komentaja Raed al-Attah ja eteläisen alueen divisioonan komentaja Mohammed Abu Shmallah pitivät kokousta määrätyssä 4-kerroksisen kerrostalon asunnossa. Koska kohde oli asuntoalueella, isku päätettiin suorittaa tarkkojen koordinaattien perusteella suoraan asuntoon. Puoli kolmen maissa torstaina joukko operaatioon osallistuneita asiantuntijoita, kenttämiehiä ja operaattoreita odottivat jännittyneinä iskun tuloksia Shin Betin salaisissa tiloissa, eivätkä he pettyneet odotuksessaan.
Saatuaan luvan Shin Betin yleisen turvallisuuspalvelun johtajalta Yoram Cohenilta, IAF:n F-16 kone lähetti muutamia tonnin painoisia täsmäpommeja, jotka ohjattiin asunnon ikkunasta sisään. Hamasin yleisesikunnan korkein sotilaallinen johto harvoin liikkuu bunkkeriensa ulkopuolella, eikä ainakaan taistelujen ollessa käynnissä. Nyt he olivat tavanomaisten varotoimien vastaisesti uskaltautuneet kokoontua turvallisena pitämäänsä asuntoon uskoen jälkien peittämistoimiensa harhauttaneen Shin Betin jälkienetsijät. Iskussa saivat surmansa molemmat Hamasin yleisesikunnan korkeat komentajat sekä lisäksi Rafahin divisioonan komentaja Muhammad Barhoum.
RAED al-Attar, jota pidettiin Deifin manttelinperijänä izza din al-Qassam Prikaatien komentajaksi, oli sieppausten suunnittelija osallistuen hyökkäykseen Kerem Shalomin tukikohtaan, jonka aikana Gilad Shalit otettiin panttivangiksi. Hän suunnitteli ns. heinäkuun sodan turvallisuusaidan ali kaivettuja kymmeniä tunneleita käyttäen saadakseen Israelin kaaokseen iskemällä samaan aikaan useisiin juutalaisyhteisöihin rajan pinnassa, murhaten asukkaita ja ottaen kymmenittäin panttivankeja. Tämä oli luultavasti osa Hamasin suunnitelmaa vallan kaappaamiseksi Ramallahissa, mikä aloitettaisiin juutalaisen uudenvuoden päivänä.
Muhammad Abu Shmallah oli neljäntenä Hamasin hierarkiassa ja eteläisen divisioonan komentaja. Hän osallistui Attarin kanssa sieppaustaktiikan ja tunneliverkostojen kehittämiseen osallistuen useisiin hyökkäyksiin Israelin siviilikohteita vastaan. Alla olevassa linkissä on artikkeli, jossa käydään läpi al-Attarin pitkä historia hänen osallistumisestaan Israelin vastaisten suunnitelmien laadintaan sekä usein niiden toteuttamiseen johtaen operaatioita henkilökohtaisesti. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4561967,00.html, http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4561828,00.html,
2. RON BEN-YISHAI arvioi ynetnews.com artikkelissaan, ettei ole mitään syytä jäädä lepäämään laakereilleen onnistuneiden iskujen jälkeen, sillä vaikka ne pahoin järkyttävät Hamasin operatiivisia kykyä, ne eivät hajoa itse järjestöä, joka perinteisesti on nopeasti pystynyt korvaamaan johtajatason henkilöstönsä menetykset. Hän arvioi, että rakettituli voi hetkellisesti muuttua ajoittaiseksi ilman selkeää suunnitelmallisuutta, mutta raketteja ammutaan joka tapauksessa.
Toiseksi Yishai arvioi, että IDF:n sotilastiedustelun ja Shin Betin yhteistoiminta huippunykyaikaisia elektronisia välineitä ja menetelmiä käyttäen ovat - paitsi nostaneet yleistä uskoa niiden kykyyn selvittää monimutkaisia tiedusteluongelmia – aiheuttaneet Hamasin johdossa tuntemuksen, etteivät he ole turvassa missään ja että he voivat olla niiden seuraava kohde. Heillä voi olla tuntu, että Shin Bet on tietoinen heidän jokaisesta liikkeestään, mikä rajoittaa heidän elämäänsä.
Yishai varoittaa, ettei Hamasin johtajien eliminoiminen ole riittävä, vaan se rinnalla on kehitettävä monia muita realiteetteja. Yksi vaikeimmin saavutettavista on Hamasin erottaminen Gazan kansasta, joka vuosien tehokkaan aivopesun tuloksena suhtautuu vihamielisesti Israeliin samaistuen Hamasiin sen vaikeuksienkin aikana. Tämä on puettu hokemaan: ”Rauha heidän kanssaan on mahdollinen vasta, kun he rakastavat lapsiaan enemmän kuin vihaavat meitä”. Arabit vastaavat tähän omalla hokemallaan: ”Juutalaiset kunnioittavat elämää, mutta me etsimme kuolemaa, koska se on portti Allahin puutarhaan”, kuten he uskovat. Tätä he opettavat lapsilleen – eivätkä vain opeta, vaan toteuttavat käytännössä asettaessaan lapsia ihmiskilviksi vaarallisiin pakkoihin uskoessaan, että se voi estää juutalaisten tulituksen. Yishai toteaa, että teknologisen tiedustelun ansiosta IDF on pystynyt eliminoimaan 14 rakettisolua, jotka vastasivat rakettien ja kranaattien ampumisesta, viimeisen 48 tunnin aikana. Tämä on saavutus, mikä ei vielä ole päässyt uutisotsikoihin.
Ron Ben-Yishai ei voi tai ei ole valtuutettu kertomaan yksityiskohtia tästä teknologisesta tiedustelusta, jonka tuloksia hän kutsuu käänteentekeviksi, mutta jonka hän ennustaa mullistavan perinteisen sodankäynnin. IDF on aloittanut armeijan yksiköiden sisällä samantapaisen elektronisen sodankäynnin toteuttamisen, jossa perinteinen kompakti, kömpelösti liikuteltava armeija jaetaan pienemmiksi yksiköiksi, joilla on omat panssari- tykistö-, ilma- ja tiedusteluosastonsa, jotka ovat jatkuvassa yhteydessä toisiinsa internetin kautta, ja jossa maayksiköillä on jatkuva ilmakuva taistelurintamasta. Yksiköillä on yhteys myös naapuriyksiköihin, mikä nopeuttaa tietojen vaihtoa iskukohteista myös merivoimia myöten. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4561966,00.html
3. IAF:n lentäjät valittavat, että lentäessään Gazan yläpuolella heillä on usein mukanaan vain kamerat, jotka välittävät jatkuvaa kuvaa lennon aikana heidän päämajaansa; ja vaikka heillä olisi ohjuksetkin valmiina, useimmiten he eivät ole valtuutettuja laukaisemaan niitä, koska kohde on täynnä siviili-ihmisiä. Hän sanoo, että nähdessään, miten raketteja ja kranaatteja ammutaan moskeijoista, kouluista, sairaaloista, hotellien pihoilta ja puistoista, he eivät voi tehdä mitään tiukkojen määräysten vuoksi, jotka kieltävät ohjusten ampumista sellaisissa olosuhteissa. Tämä on turhauttavaa, koska tilanne menee nopeasti ohi, eikä ole varmuutta, että se toistuu.
IDF on inhimillisessä sodankäynnissään mennyt joittenkin mielestä äärimmäisyyksiin pyrkiessään välttämään siviiliuhreja, kun vihollinen suorastaan tyrkyttää niitä kehottaen ihmisiä, usein naisia ja lapsia, menemään IAF:n ilmoittamaan iskukohteeseen, joskus jopa pakottaen heitä sinne. Tätä toistuu yhä useammin. Lentäjät kertoivat sadoista peruutetuista iskuista siviiliuhrien välttämiseksi. Lentäjät pitävät tätä Hamasin kyynisenä siviilien käyttämisenä suojatakseen pyssymiehensä ilmaiskuilta.
IDF:n sotilaat kertoivat tunneleita hävittäessään nähneensä, miten Hamas oli varastoinut rakettejaan, kranaattejaan ja muita aseitaan tunneleihin. He näkivät myös tunneleissa rakettien ja kranaattien laukaisualustoja, jotka oli suojattu ilmatähystykseltä avattavilla luukuilla, jotka suljettiin pian laukaisun jälkeen. Tämä tekee niiden havaitsemisen ilmasta käsin mahdottomaksi, ja ne voidaan tuhota vain maavoimien toimesta, usein menemällä tunneliverkostoon tietämättä, mitä siellä on. Qatar on tiettävästi toimittanut Hamasille elektronisia laitteita, joiden avulla sen aktivistit pystyvät havaitsemaan sotilaiden liikkeet tunneleissa ja järjestämään pommiansoja heidän tuhoamisekseen.
Kansanedustaja Moshe Feiglin moittii IDF:n omaksumaa säälitaktiikkaa (pity tactic) pidättyessään vihollisen haavoittamisesta samalla aiheuttaen menetyksiä omille sotilaille. Eräs tällainen kohde oli UNRWA:n klinikaksi naamioitu 2-kerroksinen rakennus, jossa oli tunnelin suuaukko. IAF ei saanut lupaa tuhota rakennusta, koska ei tiedetty, onko siellä siviilejä. Sotilaspartion mennessä tutkimaan rakennusta aktivistit kauko-sytyttivät rakennuksen seiniin asennetut 80 kg:n pommit, jotka romahduttivat koko rakennuksen surmaten 3 sotilasta ja haavoittaen 7 muuta.
IDF:n tapa ilmoittaa hyökkäyskohteesta etukäteen siviilien poistumiseksi pommituksen alta, on samoin osoittautunut soveltumattomaksi Gazan sotaan, sillä tämä antaa aktivisteille mahdollisuuden asentaa miina-ansoja ja väijytyksiä sotilaita varten, kuten tapahtui Shejaiyan arabilähiössä, mikä aiheutti useiden sotilaitten kuoleman ja haavoittumisen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/184307#.U_brJkNsO-o, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/184305#.U_b0BUNsO-o
3. TÄNÄÄN perjantaina on operaatio Protective Edge 46. päivä, Kairon neuvottelut ovat ajautuneet umpikujaan Hamas-johtajan Khaled Mashaalin vaatiessa, että Israelin tulee suostua kaikkiin sen vaatimuksiin, jossa se saa taustatukea Qatarilta, mutta Hamas laukoo rakettejaan ja kranaattejaan tosin harventuneelle tahdilla yön aikana, mutta kiihdyttäen uudelleen auringon noustua. IAF teki parikymmentä ilmaiskua Gazan kaistalle yön aikana, mutta IDF pelkää Hamasin suunnittelevan jotain näyttävää menetettyään 4 korkeinta sotilasjohtajaansa päivän aikana. Se toteutettaisiin ehkä kommando-hyökkäyksenä rajan yli, tai pommi-iskuna siviilikohteeseen, mutta arabikunnia ei hevin suostu nielemään ilmiselvää kunnianloukkausta kasvojensa pelastamiseksi.
IDF sanoo iskeneensä vuorokauden aikana 50 kohteeseen Gazassa, niiden mukana rakettivarastoja ja – verstaita, ja sekä maan päällisiä että maanalaisia laukaisualustoja.
Hamas ampui torstain aikana 109 rakettia ja kranaattia Israeliin, yhden niistä Iron Dome tuhosi Modiinin lähellä. Myös Tel Aviv ja Ben Gurionin lentokenttä on ollut niiden kohteena, mutta Iron Dome tuhoaa vaaralliset antaen toisten pudota aukeille pelloille.
Palestiinalaislähteet sanovat, että Kairon neuvottelut alkavat ensi viikolla todeten, että vaikka Israelin delegaatio marssi ulos neuvottelupöydän äärestä, keskusteluja jatketaan koko ajan. Hamasin Qatarissa majaileva johto vaatii, että Israelin tulee hyväksyä sen kaikki vaatimukset. He ovat vihaisia Egyptille, ettei se ole syyttänyt Israelia neuvottelujen keskeyttämisestä. http://www.timesofisrael.com/day-46-hamas-vows-revenge-fires-rockets-kills-collaborators-after-strikes-on-its-terror-chiefs/
4. UUTISOTSIKOITA
·        Euroopan maiden, Saksan, Ranskan ja Englannin, laatimassa päätöslauselma-luonnoksessa YK:lle esitetään Israelin ja arabien välisiä neuvotteluja perustuen 1949 aselepolinjoihin. Korkea EU-diplomaatti kertoo Wallah! uutistoimiston mukaan, että suunnitelmaan kuuluu Gazan saarron poistaminen ja Gazan aseistamisen estäminen kansainvälisin toimenpitein. Hamasilla on edelleen 500 toimivaa tunnelia Egyptin puolelle. Hamasin hallinto Gazassa lopetetaan ja siirretään PA:n valvontaan, kertoo diplomaatti. USA vastustaa 1949 aselepolinjoja neuvottelujen pohjaksi, mutta se tuli esille jo alkuvuodesta. Kahden valtion periaate on Israelissa periaatteessa kuollut Gazan rakettihyökkäysten ja sitä seuraavien paljastusten vuoksi, joista karmivin oli Shin Betin paljastama salaliitto PA:n hallinnon kaatamiseksi ja vallan siirtämiseksi Hamasille Gazan tapaan. Euroopan maiden suunnitelmassa Gazaa pidetään erottamattomana osana palestiinalaisten maata, ja sen vuoksi molempien käsitteleminen rauhanneuvotteluissa on välttämätön. Ääri-islamin nopea eteneminen Irakissa ja Syyriassa epäinhimillisen raakoine toimineen on saanut Israelin johtajat entistä varovaisemmiksi. USA kannattaa Euroopan maiden suunnitelmaa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/184303#.U_b6ZkNsO-o, http://www.timesofisrael.com/smuggling-between-sinai-and-gaza-still-thriving/
·        Hamas ilmoittaa teloittaneensa 11 Gazan arabia epäiltyinä yhteistoiminnasta Israelin kanssa. Voi hyvin kuvitella, millä tavoin tunnustukset saatiin, eikä ihmisoikeusaktivisteja ollut mailla eikä halmeilla. Islamin maissa ei turhaan kainostella ihmisen tahdon murtamiseksi, sillä teloitukset palvelevat sekä pelotteluna muille että vahvistaa omaa tahdonlujuutta. http://www.timesofisrael.com/day-46-hamas-vows-revenge-fires-rockets-kills-collaborators-after-strikes-on-its-terror-chiefs/
·        Hamasin entinen pääministeri Ismail Haniyeh ilmoitti torstai-ilktana, että huolimatta tuskallisista menetyksistään Israelin teloitettua sen 4 sotilasjohtajaa Hamasin on edelleen vahva ja tulee toteuttamaan päämääränsä Gazan saarron poistamiseksi sekä Jerusalemin ja koko Palestiinan maan vapauttamisen natsi-vihollisen miehityksestä. Abbas kävi Qatarissa taivuttelemassa Khaled Mashaalia tulemaan Kairon neuvotteluihin. Keskustelut terrori-johtajien kesken olivat tarkkailijoitten mukaan vaikeita, olihan juuri paljastunut Hamasin salaliitto Abbasin hallinnon kaatamiseksi. Abbasin hengellä ei siinä tapauksessa olisi rukkasenkaan verran arvoa, sillä Hamas pitää PA:n hallintoa laittomana. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/184293#.U_cAQkNsO-o
SÄÄTILAT tänään: Jerusalem 19 -31; Tiberias 26 -38; Suolameri 30 -40; Eilat 29 -41 +C-astetta, Taivas on pilvetön ja hellesää jatkuu edelleen. Kinneretin pinta laski yhden sm:n.Thursday, August 21, 2014

TORSTAI 21.08.14


TORSTAI 21.08.14
1. ISRAELIN ja Hamasin välisessä konfliktissa, jolle on vaikea keksiä oikeaa nimeä, koska IDF kutsuu sitä operaatioksi, toiset sodaksi, panokset kovenevat pikku hiljaa. Pääministeri Netanyahu ei kuitenkaan jostain syystä, jonka todellisia perusteita hän ei ole paljastanut, ole halunnut aloittaa todellista sotaa Gazan kaistalla lopettaakseen rakettien ampumisen lopullisesti. Ehkä hän tietää jotain, josta kansalle ei ole kerrottu mitään, kuten kolmannen osapuolen liittyminen sotaan? Tämän johdosta konflikti on ajautumassa asema- tai näännytyssodaksi, jossa iskuja vaihdetaan puolin ja toisin, eli kuten hallituksen edustaja toteaa: He ampuvat, me ammumme, joten Hamas määrää tahdin kuten häntä heiluttaa koiraa.
IAF:n tekemä ilmaisku Hamasin sotilassiiven johtajahahmoa Mohammd Deifiä vastaan oli yksi tilannetta kiihottava tekijä. IAF ampui viisi Bunker Buster pommia Deifin 3-kerroksiseen kotitaloon tuhoten sen täysin. Iskussa saivat surmansa Deifin vaimo ja 2-vuotias poika, toisen tiedon mukaan tytär, ja joku kolmas henkilö, mutta Hamasin johto väittää, että Deif itse pelastui. Hamas kuitenkin julkisti tulikivenkatkuisia uhkauksia kostaa tämä häpeällinen isku Israelille verisesti.
FOX-news julkisti korkealta palestiinalaisjohtajalta saamaansa vakuutukseen perustuen uutisen, jonka mukaan Deif sai surmansa ilmaiskussa, joka surmasi myös hänen vaimonsa ja poikansa. Hamasin tiedottaja Sami Abu Zuhri vakuuttaa, että Deif on elossa ja voi hyvin vältettyään teloitusyrityksen. ”Miehittäjä tulee maksamaan rikoksistaan Palestiinan kansaa vastaan”, hän uhkasi. ”Gazan äärilaidan asukkaat palavat koteihinsa vain komentaja Mohammed Deifin päätöksellä ja Israelin vakuutuksella lopettaa hyökkäys ja poistaa saarto”. Toinen Hamasin edustaja vakuutti samoin, että 49-vuotias Abu Khaled (Deif) vältti teloituksen jo neljännen kerran. Deif on osallistunut useisiin hyökkäyksiin israelilaisia vastaan ja useisiin sieppauksiin, mm. Nachshon Wachsmanin. Viime aikoina hän oli keskeinen henkilö tunnelisodankäynnin suunnittelemisessa ja toteuttamisessa.
Israel pitää kiinni alkuperäisestä väitteestään, että Deif sai surmansa ilmaiskussa. ”Ilmaiskua ei olisi suoritettu, ellei olisi ollut varmuutta, että hän oli kotonaan iskun tapahtuessa”.
Netanyahu sanoo, että Hamasin johtajat ovat armeijan laillisia iskukohteita. ”Operaatio Protective Edge ei ole loppunut - ei hetkeksikään, sillä tämä on jatkuva kampanja. Hamas on osa laajempaa terroriryhmittymää, jota vastaan Israel on taistellut useita vuosia, kuten Hizbullah, Al-Qaida ja Islamic Jihad. Äskettäin tuohon verkostoon liittyi Islamin Valtio”. Hän vakuutti, ettei Israel ole luopunut tavoitteestaan kaataa Hamasin hallinto ja sen johtajisto. ”Israelin kansalaiset nukkuvat rauhassa öisin vasta sitten, kun heidän ja heidän lastensa ei tarvitse juosta suojatilaan (päivällä ja yöllä)”.
HAMASIN johto julkaisi eilen illalla uhkauksen kansainvälisille lentoyhtiöille, ettei Ben Gurionin lentokenttä ole turvallinen matkustajaliikenteelle torstaiaamusta klo 6.00 lähtien. Toiseksi se yritti eilen osua raketeillaan Israelin kaasulauttaan Välimerellä, mutta yritys epäonnistui. Nämä ovat selviä sotilaallisia hyökkäyksiä Israelin taloutta vastaan, jotka onnistuessaan voivat pahoin järkyttää maan sisäpolitiikkaa, turismia sekä vienti-ja tuontiteollisuutta. Siksi on aiheellista kysyä taas kerran, miksi Israel vie sähköä ja öljyä Gazaan, vaikka maat ovat keskenään sotatilassa, eikä Hamas ole maksanut niistä mitään moneen vuoteen velan noustessa miljardeihin NIS? http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/184248#.U_V3ZENsO-o, http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4560609,00.html, http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4561087,00.html
2. KESKIVIIKKOPÄIVÄ oli ennätysvilkas rakettitulituksen suhteen, sillä IDF:n laskujen mukaan Gazasta ammuttiin 168 rakettia Israelin siviilikohteita vastaan, mihin IAF vastasin iskemällä sataan kohteeseen Gazan kaistalla. Tuhansia Gazan arabeja osallistui Mohammed Deifin ja hänen lapsensa hautajaisiin Jabaliyan pakolaisleirissä huudelleen iskulauseitaan: ”Kassam, pommita Tel Avivia”. Surmatun naisen äiti toivoi, että hänellä olisi sata tytärtä tarjota Deifin vaimoksi. Maskeerattu Hamasin tiedottaja Abu Obeida ilmoitti puheessaan Hamasin Al-Aksa TV-lähetyksessä, että epäsuorat neuvottelut Israelin kanssa Kairossa ovat päättyneet, ja Hamasin delegaatio on komennettu palaamaan kotiin eikä palaa takaisin Kairoon. Hän totesi, etteivät keskustelut tältä pohjalta koskaan tuo tuloksia todeten, että vihollinen menetti kultaisen tilaisuuden rajoitettuun tulitaukoon, mistä se maksaa kalliisti. Obeida esitti Hamasin uhkauksen, ettei Ben Gurionin lentokenttä ole turvallinen 06.00 lähtien torstaina.
IRON DOME ohjustentorjuntajärjestelmä on ollut ahkerassa käytössä, sillä 140:stä keskiviikon aikana ammutusta raketista se torjui 22. Tässä yhteydessä on syytä mainita tosiasia uhrilukuja kertoessa, ettei niissä huomioida potentiaalista uhrilukua, ellei torjuntajärjestelmä toimisi. Erään laskelman mukaan, jos oletetaan, että onnistunut raketti-isku kaupungin keskustaan surmaisi 10 ihmistä ja haavoittaisi 50, nuo 22 rakettia olivat surmanneet 220 ja haavoittaneet 1 100 ihmistä. Iron Dome on eliminoinut yli 500 rakettia, jotka olivat matkalla kaupunkien keskustaan. Niiden aiheuttama uhriluku olisi 5000 surmansa saanutta ja 250 000 haavoittunutta. Laskelma on karkea ja hypoteettinen, mutta antanee viitteitä siitä, mikä tilanne voisi olla ilman Iron Dome järjestelmää, ja tasapainottaa maailmalle levitettyjä vääristeltyjä lukuja surmansa saaneista Gazan arabeista.  
ISRAELIN viranomaiset vakuuttavat, että huolimatta Hamasin uhkauksista toiminta Ben Gurionin lentokentällä toimii normaalisti. Israel Airport hallinto (IAA) julkisti lausunnon, jossa se vakuuttaa, että ”toiminta jatkuu normaalisti, kunnes toisin päätetään”. Ainoa muutos rutiiniin oli se, että lähdöt terminaalista 1 siirrettiin terminaaliin 3. Muutokset eivät koske maansisäistä lentoliikennettä. Torstain vastainen yö sujui suhteellisen rauhallisesti. IAF iski 20 kohteeseen yön aikana ja 120 kohteeseen edellisen 24 tunnin aikana. Arabilähteen mukaan 4 arabia kuoli ja useita haavoittui Rafahin lähelle tehdyssä ilmaiskussa nostaen keskiviikon uhrien määrän kuuteen. PA:n median mukaan tiistaista lähtien 27 Gazan arabia on saanut surmansa. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Amid-unrest-its-business-as-usual-for-Israels-airport-371747
3. Tänään on operaation Protective Edge 45. päivä. Kairon neuvottelut pitkäaikaisesta tulitauosta päättyivät ilmeisesti Qatarin vaatimuksista tuloksettomina, eikä jatkosta ole varmuutta. YK:n pääsihteeri Ban ki-Moon vaatii neuvottelijoita jatkamaan, mutta kuka häntä kuuntelee.
USA:n ulkoministeri John Kerry on uudelleen aktivoitumassa, hän keskustelee Qatarin ja Egyptin kanssa neuvottelujen jatkamisesta ehkä uudelta pohjalta. Hän suunnittelee matkaa Israeliin ensiviikon aikana. USA:n johtoa kauhistuttaa IS-joukkojen videoima tilanne, jossa USA:n journalistilta James Foleylta viilletään pää poikki tiistaina Syyriassa. Heillä on toinen amerikkalainen journalisti, jota uhkaa sama kohtalo, jos USA jatkaa IS-joukkojen asemien pommituksia, kuten he uhkaavat. Heidän pelastus-yrityksensä epäonnistui pelastusretkueen mentyä väärään paikkaan. 
SHIN BET vahvistaa IAF:n iskeneen Deifin lisäksi kahta muuta korkeaa Hamas-johtajaa vastaan. Heidän nimensä ovat Raed al-Attar, joka oli Gilad Shalitin sieppauksen taustahenkilöitä, sekä Mohammed Abu Shamaleh. Iskut tehtiin tarkkojen tiedustelujen ja havaintojen perusteella. Myös neljäs korkea Hamas-johtaja on saanut surmansa torstaiaamuna Rafahiin tehdyssä ilmaiskuissa, hän on Mohammed Barhoum. Hamasin poliisin mukaan kuusi muuta arabia sai surmansa Rafahin ilmaiskussa, mutta useita on vielä raunioiden alla. Tiedot kertovat, että Hamasin aktiiviset johtajat alkavat hälyttävästi harventua, eikä tiukassa komentojärjestelmässä toimivalla järjestöllä ole henkilöitä heidän tilalleen.
JORDANIAN kuninkaallinen lentoyhtiö peruutti torstaiaamun lentonsa Israeliin Hamasin antaman uhkauksen vuoksi. Yhtiön ilmoituksen mukaan se päätti jatkaa lentojaan tällä viikolla, mutta joutui heti peruuttamaan lennot Israeliin kuukauden ajaksi. Hamas ei ole ampunut raketteja Ben Gurionille, vaikka se on tähtäillyt Tel Avivia jo pitkään. Iron Dome on eliminoinut yritykset.
ENGLANTI sanoo seuraavansa tarkoin tilannetta Gazan kaistalla, mutta ei katsonut vielä aiheelliseksi peruuttaa asetoimituksiaan Israeliin. Jos taistelut kiihtyvät, Englanti voi keskeyttää toimitukset.
Kanadan suurimman oppositiopuolueen jäsen Sana Hassainia (ilmeisesti muslimi) päätti erota New Democratic puolueesta, koska hän ei voinut sietää puolueen puheenjohtajan Thomas Mulcairin Israelille myönteistä politiikkaa. Hän vääntää puheenjohtajan tuen muotoon: ”Israelilla on oikeus puolustaa itseään kansaa vastaan, joka on täysin voimaton”. Hän jää parlamenttiin itsenäisenä. http://www.timesofisrael.com/day-45-heavy-rocket-fire-on-south-as-israel-hits-gaza-pm-slams-rival-ministers/
4. UUTISOTSIKOITA
·        Yksi Assyrian karkottaman 10 heimon Bnei Menasse jäsenet ovat muuttamassa Israeliin muutamia kymmeniä tai satoja kerrallaan, vaikka rabbinaatti vaatii, että heidän tulee kääntyä, ennen kuin heidät voidaan halachan mukaan hyväksyä juutalaisiksi. Heidät karkotettiin maastaan yli 3000 vuotta sitten, ja vaellettuaan pitkän ja vaarallisen matkan tuntemattomissa olosuhteissa he lopulta päätyivät Intiaan. Paljon on pitkän ajan kuluessa ilman yhteyksiä muihin juutalaisiin karissut pois heidän Jumalan palveluselämästään ja muodoistaan, mutta joitakin selviä reliikkejä on edelleen havaittavissa. Vaikka monet Bnei Menashen jäsenet ovat haaveilleet muutosta Israeliin, byrokratia muiden vaikeuksien ohella ovat siirtäneet haaveen toteutumista. Eivät Israelin olosuhteet ole monellekaan merkinneet siirtymistä onnelaan jo pelkästään kielivaikeuksien, tapojen ja perinteiden erilaisuuden vuoksi, mutta vahva usko ja luottamus muuttopäätöksensä oikeutuksesta ovat kantaneet heitä vaikeuksien yli. Tänä vuonna heitä on saapunut 400, ja monta sataa odottaa vuoroaan. Järjestelyistä vastaa Shavei Israel ja sen johtaja Michael Freund. Israeliin saapuneiden kasvoilla nähdään syvä ilo ja odotuksen täyttyminen, ja lasten hilpeän iloiset huudot ja äänet kertovat uudesta sukupolvesta, joka on valmistumassa vastuuseen maan tulevaisuudesta. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4561352,00.html
·        IDF:n komentaja Benny Gantz sanoi muutaman päivän operaatio Protecrive Edge alkamisen jälkeen, että Gazan kansa teki virheen aloittaessaan sodan Israelia vastaan, ja että armeija on valmistunut maahyökkäykseen Gazan kaistalle. Armeija oli valmis, mutta hallitus ei. Tilanne on edelleen lähes sama sillä erotuksella, että joukot kävivät tuhoamassa 32 tunnelia, mutta palautettiin sitten takaisin omalle puolelle turva-aitaa. Puhuessaan laskuvarjojääkärien koulutuskeskuksessa hän totesi, että Gazan arabit tekivät suuren virheen aloittaessaan sodan meitä vastaan, ja nyt – ainakin jotkut – alkavat tunnustaa tämän. Hän kehui armeijan tiedustelua, ilmavoimia sekä armeijan mahtia ja kykyä tehdä paljon enemmän, kuin mitä on tehty, heillä on useita kohteita, jotka tulisi hoitaa. Hän lupasi, että armeija tulee kiihdyttämään operaatioitaan, mikä tulee ajamaan Gazan kaistan tuhoon. Hän esitti vaihto-ehdot Hamasille: Joko suostuminen tilanteen rauhoittamiseen tai luisuminen kohti turvallisuus-katastrofia IDF:n voimistamien toimien vuoksi. Hän kiisti syytökset puutteellisesta tiedustelusta todeten: Ilmaiskut ovat erinomaisia ja tiedustelumme on hyvä. Puolustusjärjestelmämme on aktivoitu koko maassa ja toimii odotusten mukaan. Me käymme läpi integroituja hyökkäysponnisteluja, ja paljon on vielä hyökkäyskohteita jäljellä. http://www.jerusalemonline.com/news/politics-and-military/military/gantz-gaza-is-sinking-toward-disaster-we-are-waiting-for-a-government-decision-6409?utm_source=outbrain&utm_medium=cpc&utm_campaign=videocampaign2014
·        Hamas on ensimmäistä kertaa julkisesti tunnustanut kolmen juutalaisnuoren, Baftali Fraenkel, Gil-Ad Shaer ja Eyal Yiftah, sieppauksen ja murhan. Hamasin virkailija Salah al-Aruri ylistää izza din al-Qassam prikaatin jäsenten sankarillista toimintaa nuorten sieppaamiseksi kesäkuussa lähellä Hebronia. Hän puhui islamsaarnaajille tarkoitetussa tilaisuudessa Turkissa. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/In-first-Hamas-official-takes-credit-for-kidnap-and-murder-of-Israeli-teens-371703
SÄÄTILAT tänään: Jerusalem 22 -33; Tiberias 28 -40; Suolameri 32 -42; Eilat 30 -43 +C-astetta. Aurinkoinen hellesää jatkunee lähipäivien aikana; Kinneretin pinta laski 2 sm päivässä.Wednesday, August 20, 2014

KESKIVIIKKO 20.08.14


KESKIVIIKKO 20.08.14
1. PAHAN ilman linnut, jotka ennustivat Kairon tulitaukoneuvottelujen epäonnistumista, olivat tällä kertaa oikeassa. Terroristit aloittivat rakettien ampumisen tiistaina iltapäivällä neljän jälkeen, ensin kolme kuin hakuammuntana tähtäyksen tarkentamiseksi, avaten sitten tulituksen koko raketti-varastonsa voimalla ampuen 50 rakettia ja kranaattia tiistai-illan ja keskiviikkoaamun aikana. Hälytyssireenit soivat valikoivasti eri paikkakunnilla, mistä on annettu moitteita niitä ohjaavalle henkilölle. Iron Dome joutui myös jatkamaan 90 %:n onnistumistorjuntaansa. Pari rakettia putosi Tel Avivin alueelle ilman vahinkoja, yhden Iron Dome eliminoi Jerusalemin yllä ennen puoliyötä, kuten uutissähkeet kertovat, vaikka enpähän tiennyt koko iskusta mitään. Luvut vaihtuvat jatkuvasti.
IAF vastasi rakettituleen ja tulitauon räikeään loukkaukseen iskemällä 36 kohteeseen Gazassa. Yksi kohteista oli Hamasin sotilasjohtajan Muhammad Deifin kotitalo Sheikh Radwan lähiössä Gazassa. Taloon ammuttiin varmuuden vuoksi 5 Bunker Buster ohjusta. Iskussa sai surmansa yksi nainen ja 2-vuotias tyttö sekä toistaiseksi tunnistamaton henkilö, joka voi olla Deif itse, jonka IDF on yrittänyt teloittaa useita kertoja onnistuen haavoittamaan hänet pyörätuoliin. Hän on kuitenkin pystynyt jatkamaan Hamasin sotilassiiven johdossa. Hänen uskotaan suunnitelleen tunnelien käytön Israelin vastaisessa taistelussa, ja hän oli yksi IDF:n sotilaan Gilad Shalitin sieppauksen suunnittelijoista. Deif on asunut pääosin maanalaisessa bunkkerissa vaihtaen paikkaa päivittäen teloituksen palossa.
PÄÄMINISTERI Netanyahu kutsui neuvottelijat pois Kairosta tiistaina pian sen jälkeen, kun Gazasta oli aloitettu rakettituli Israelin puolelle. Myös PA:n delegaatio poistui Kairosta, kuten sen johtaja Azzam Ahmad ilmoitti todeten, etteivät neuvottelut ole katkenneet, vaan niitä jatketaan tilanteen rauhoituttua. Hän syytti Israelia neuvottelujen keskeytymisestä, mutta väitti, että delegaatio keskustelee edelleen Israelin kanssa Egyptin välityksellä. USA:n ulkoministeriön mediatilaisuudessa Marie Harf syytti Hamasia tulitauon rikkomisesta sanoen, että USA on hyvin huolestunut tilanteen kehityksestä. Hän sanoi, että Hamas vastaa Gazan turvallisuudesta ja siten myös rakettitulesta.
Times of Israel jatkuva seuranta kertoo yhden jälkeen keskiviikkoaamuna, että Gazasta oli ammuttu tiistai-illan jälkeen siihen mennessä 56 rakettia Israeliin, joista Iron Dome eliminoi 10. Israelin kotirintama antoi uudet ohjeet pommisuojien avaamisesta kaikissa kaupungeissa ja kylissä 80 km:n levyisellä vyöhykkeellä Gazan turva-aidasta. Tämä koskee myös sekä Tel Avivia että Jerusalemia. Yli tuhat osanottajaa käsittävien kokousten pitäminen on kielletty.  
HAMAS ilmoitti tiistai-iltana olevansa vastuussa rakettitulesta, josta ainakin 8 rakettia ammuttiin kohti Tel Avivia. Hamasin lausunnossa syytettiin Israelia vihollisuuksien aloittamisesta uhaten, ettei Israel ole turvassa, elleivät myös Gazan arabit nauti turvallisuudesta. Yksi Hamasin ampumista raketeista osui kauppakeskukseen Ashkelonin rannikkoalueella vahingoittaen rakennuksia, mutta ei haavoittanut ketään, kuten TV-2 raportoi. Vähän ennen seitsemää Hamasin terveysviranomainen kertoo, että IAF:n keskiviikkoaamun ilmaiskuissa on saanut 7 Gazan arabia.
QATAR on raportin mukaan uhannut karkottaa Khaled Mashaalin, jos hän suostuu hyväksymään Egyptin tekemän välitysehdotuksen tulitaukosopimukseksi. Qatarin viranomainen kertoo myös, että Hamas on vaatinut Qatarin hyväksymistä Kairon neuvotteluihin avustamaan pysyvän aselepo-sopimuksen solmimiseksi Israelin kanssa. Egyptin torjunee esityksen, ellei Qatar esitä virallista anteeksipyyntöä Egyptille Egyptin vastaisesta politiikastaan presidentti Morsin hallituksen kaatamisen jälkeen. Qatar tukee Muslimiveljeskuntaa ja tuki presidentti Morsia.
Rakettituli jatkuu Gazasta Israeliin ja IAF vastaa siihen omilla iskuillaan. Jätän asian toistaiseksi sivuun käydäkseni läpi muita ajankohtaisia uutisraportteja. http://www.timesofisrael.com/day-44-rockets-target-jerusalem-tel-aviv-us-blames-hamas-for-ending-truce/
2. PA:n korkea virkailija väittää Al-Hayat-lehden uutisen mukaan, jota Yedioth Aharonoth lainaa artikkelissaan, että Qatar painosti Hamasin aloittamaan rakettitulen Israeliin. Raportissa vahvistetaan tieto, että Hamas esittää Qatarin ottamista mukaan Kairon neuvotteluihin, mutta Egyptillä on omia varauksia siihen. Raportti vahvistaa Qatarin uhkauksen karkottaa Mashaal Qatarista, jos hän hyväksyy
Egyptin laatiman tulitaukosopimuksen nykyisessä muodossaan. Qatar on Muslimiveljeskunnan tärkein tukija, ja Hamasia pidetään sen haaraosastona.
Wallah! uutistoimisto raportoi tuntemattomaan lähteeseen viitaten, että Beershebaan ammutut 3 ensimmäistä rakettia ampui Mashaalille uskollinen joukko-osasto Gazassa. Raportin mukaan sen tarkoituksena oli sabotoida Kairon neuvottelut pitkäaikaisen tulitauon solmimiseksi, mikä ei mennyt Mashaalin suunnitelmien mukaan. Hamasin neuvottelijat moittivat Egyptiä neuvottelujen jarruttamisesta vaatien samalla USA:n esityksen mukaan Egyptin korvaamista Turkin ja Qatarin edustajilla. Hamas peittelee esitystään puhuen kolmannen osapuolen tarpeellisuudesta.
Kolmen Israelin arabikansanedustajan matka viime viikolla Qatariin, jossa he tapasivat Hizbullahin hyväksi vakoilleen Amiz Bisharan ja Qatarin edustajia, on voinut vaikuttaa uuteen käänteeseen Kairon neuvotteluissa. Amiz Bisharan perustama tutkimuskeskus maksoi heidän matkansa Qatariin. Tässä on nähtävissä jonkinasteinen Israelin vastainen salaliitto huomioiden äskettäin julkistettu salaliitto PA:n hallinnon kaatamiseksi Juudeassa ja Samariassa sen korvaamiseksi Hamasin hallinnolla. Qatar lisäsi Hamasille lupaamaansa tukea 13 miljardilla nostaen kokonaistuen 23 miljardiin USD. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/184225#.U_Q31kNsO-o
3. IDF kutsui kymmeniä tuhansia reserviläisiä asepalvelukseen operaatio Protective Edge alkupuolella ennen maajoukkojen tunkeutumista Gazan kaistalle tuhoamaan tunneleita, mutta heitä päästettiin koteihinsa joukkojen vetäydyttyä Gazasta ja uuden tulitauon alkaessa.
OPERAATIO Protective Edge aloittaessa 44. päivänsä ja Gazan rakettitulen lopetettua eilen hauraan tulitauon, IDF päätti kutsua 2000 reserviläistä takaisin tukikohtiinsa. Israelin hallitus näyttää olevan epätietoinen, mihin suuntaan sen tulisi ohjautua nyt tulituksen uusiutuessa, mutta valmistautuu pahimman varalle ryhmittäen joukkojaan hyökkäysasemiin ja täydentäen niitä. Turvallisuuskabinetin tulee päätöksiä tehdessään huomioida ennen kaikkea USA:n ja EU:n reaktiot, jotka ovat viestittäneet varoituksia asetoimitusten rajoituksista ja Israelissa valmistettujen tuotteiden boikotoinnista, mikäli operaatio jatkuu ja mahdollisesti kiihtyy täysimittaiseksi sodaksi koko Gazan alueelle.
Jotkut tavaratalot Englannissa ja Euroopassa ovat joutuneet poistamaan hyllyiltään Israelissa valmistettuja kosher-tuotteitaan arabimyönteisten huligaanien hyökkäysten pelossa, mitä on jo tapahtunut joillakin paikkakunnilla. Israel lopetti oma-aloitteisesti useiden tuotteiden toimittamisen USA:n ja Euroopan maihin, joissa anti-semitismi on voimakkainta.
HAMASIN sotilassiiven izza din al-Qassam tiedottaja kertoi, että rajan lähellä sijaitseviin kohteisiin ammuttujen lyhyen kantaman rakettien lisäksi se oli ampunut omatekoisia M-75 sekä iranilais-valmisteisia Fajr raketteja Israelin keskiosan kaupunkeihin. Ben Gurionin lentokenttää kohti Hamas oli ampunut järeän J-160 raketin tai raketteja, mutta tietoa ei ole voitu vahvistaa. Beit Shemesh ja Jerusalem olivat myös Hamasin rakettien iskukohteina. Hälytyssireenin ääntä ei kuitenkaan ole kuulunut Kastellin alueella keskiviikkoaamun aikana.
HAMASIN johtajiin kuuluva Mousa Abu Marzouk väittää, että Muhammad Deifin vaimo ja 2-vuotias tytär saivat surmansa IDF:n ilmaiskussa hänen kotitaloonsa, mutta Deif itse pelastui hengissä. Israel on tehnyt 4 teloitusyritystä Deifiä vastaan. Eräässä iskussa hän menetti jalkansa ja toisessa toisen silmänsä, mutta hänellä näyttää olevan kissan kuusi henkeä pysyäkseen hengissä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/184228#.U_RHzUNsO-o
4. VARMAAN yksi jos toinenkin ihmettele mielessään, mistä Gazan ongelmassa on lopulta kysymys, miksi Hamas ei voi suostua Egyptin laatimaan tulitaukoesitykseen, jolla rauhantila varmistettaisiin pitkäksi ajaksi sallien asukkaitten, sekä Gazassa että Israelin eteläosassa, jatkaa normaalia elämäänsä, tehden työtä, rakentaen kotejaan ja yrityksiään sekä hoivaten perhettään turvatuissa olosuhteissa.
Times of Israel päätoimittaja David Horovitz tarkastelee kysymystä omista lähtökohdistaan omaten maailman tietovälineitten viimeisimpien uutissähkeitten, raporttien ja analyysien antamat tiedot, joten hänellä voisi uskoa olevan lähinnä oikea kuva ongelmien taustoista ja kehityssuunnista.
HOROVITZ tarkastelee ensin artikkelissaan nykyhetken tilannetta osapuolten välisissä voimasuhteissa todeten, että Netanyahu ei voi antaa pahasti haavoitetulle, mutta silti täysissä voimissaan olevalle viholliselle mahdollisuutta kerskua diplomaattisesta voitosta. Horovitz esittelee, miten IDF tuhosi kolmanneksen Hamasin rakettiarsenaalista ja surmasi arviolta 1000 asetta kantavaa Hamasin jäsentä.
Mutta Netanyahu ei voi päästää tilannetta asettumaan Hamasin toivomaan näännytyssotaan, jossa rauhantila olisi kaukainen haave, ja joka toteuttaisi Hamasin peruskirjassaan esittämää Israelin tuhoamista. Hänen onnettomuudekseen Hamas on silti liian vahva. Sillä lienee edelleen lähes 20 000 koulutettua miestä riveissään ja sen rakettivarastosta kolmannes eli 3 500 on käyttökunnossa, monet niistä piilotettuina salaisiin tunnelivarastoihin, kuten myös niiden laukaisualustat. Sen rakettien valmistusverstaat käyvät täydellä teholla, ne, jotka ovat selvinneet IAF:n ohjusiskuista. Aseita salakuljetetaan Gazaan Qatarin maksaessa laskut. Egyptin tuhottua satoja salakuljetustunneleita niitä on vielä jäljellä, mutta satama ja lentokenttä auttaisivat kuljetusongelmissa, niitä Hamas haluaa.
HOROVITZ toteaa, että Hamas suostuu pitkäaikaiseen tulitaukoon vain, jos se katsoo turvallisuutensa olevan vaarassa. Ei siksi, että se parantaisi kansan elämää ja avaisi rajaterminaalit Israeliin ja Egyptiin sekä meri-ja ilmaliikenteen maailmaan, vaan siksi, että se antaisi sille tilaisuuden aseistautua ja rakentaa entistä paremmin koulutetun ja varustetun armeijan. Netanyahun kannalta katsoen pitkäaikainen tulitauko tai aselepo edellyttää Hamasin alistamista asemaan, jossa sillä ei olisi mahdollisuutta nousta uudelleen uhkaamaan Israelia. Sen saavuttaminen edellyttäisi paljon perusteellisempaa operaatiota Gazassa, kuin mitä viimeinen oli. Sen onnistuminen edellyttäisi kuitenkin maailman myötätunnon ja tuen varmistamista, mikä näillä näkymin näyttää pienenevän entisestään. Se vaatisi täysimittaista sotaa, jota Netanyahu kammoaa.
ARTIKKELISSA todetaan, että Hamasin ja Fatahin (PA:n) sovintosopimus ja yhteishallitus olivat vain yksi siirto Hamasin suunnitelmissa vallan sieppaamiseksi Ramallahissa, mitä olisi edeltänyt kolmannen intifadan aloittaminen Israelissa koko maan saattamiseksi sekasortoiseen tilaan. Horovitz toteaa loppukaneetissaan, ettei Hamas halua valtaa edistääkseen kansan hyvinvointia, vaan edistääkseen terrorismin asiaa, joka on sen todellinen tehtäväkuva, eikä terroriryhmiä helpolla pelotella. Netanyahun kuvaus tehtävänsä vaikeudesta ja kestosta voi osoittautua paljon suuremmiksi, kuin mitä hän pystyi ennakoimaan, kuten päätoimittaja Horovitz toteaa. http://www.timesofisrael.com/cynical-israel-loathing-hamas-cannot-be-easily-deterred/
LÄMPÖTILAT tänään: Jerusalem 22 -33; Tiberias 29 -42; Suolameri 34 -43; Eilat 31 -44 +C-astetta. Sää jatkunee aurinkoisena ja helteisenä toistaiseksi. Kinneretin pinta laskee sm:n päivävauhtia.
5. UUTISOTSIKOITA
·        Tulitauon rikkomisesta lähtien Hamas on ampunut lähes 100 rakettia Israeliin tuhoten autoja ja runnellen rakennuksia sekä aiheuttaen shokki-ja pelkotiloja asukkaille. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/184235#.U_RjhENsO-o
·        Kansanedustaja Erel Margalit (Labor) kyselee ilmeisen aidosti huolestuneena, missä on pääministeri. Hamas pitää koko maan eteläosaa rakettinsa maalitauluna määräten tahdin ja ajankohdan, eikä Israel mahda sille mitään. ”Israelilaiset eivät pääse koteihinsa etelässä ennen kuin Hamasin sen sallii, eikä Netanyahu”, hän hämmästelee. Kansan sietokyky alkaa olla sietorajoillaan, mikä on yhdistänyt kansan oikealla ja vasemmalla vaatien rajumpia otteita Hamasia vastaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/184231#.U_RhCUNsO-o
·        Karmielin poliisi löysi arabikodista Deir al-Assad kylästä 1000 vyötä 5.56 mm patruunoita, joita käytetään M-16 rynnäkkökivääreissä, sekä luotiliivit ja asepuvun, jotka on luultavasti varastettu IDF:n varikolta. Talon 36-vuotias omistaja pidätettiin kuulusteluja varten. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/184230#.U_Rjz0NsO-o
·        Sunnuntaina kadonnut USA:n kansalainen, joka palveli vapaaehtoisena IDF:n joukoissa, löydettiin kuolleena läheltä hänen varuskuntaansa. Hänen aseensa oli hänen vieressään. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4560299,00.html

Tuesday, August 19, 2014

TIISTAI 19.08.14


TIISTAI 19.08.14
1. AAMULLA oli sumua paksusti joka puolella ja taivas oli kauttaaltaan pilven peittämä, vaikka ennusteet lupaavat uskollisesti auringonpaistetta ja hellettä, mikä jälkiosaltaan pitänee paikkansa, sillä mittari osoitti 22 astetta, joka noussee päivän aikana yli 31 lämpöasteen Jerusalemissa. Lämpötilat tänään: Jerusalem 21 -31; Tiberias 26 -38; Suolameri 31 -41; Eilat 29 -41 +C-astetta. Times of Israel (ToI) lupaa asteen verran enemmän lämpöä kuin JP, ja lupailee, että sää jatkuu aurinkoisena ja helteisenä ainakin viikon loppuun saakka.
Tänä vuodenpäivänä v. 1622 aloitettiin Englannissa Lancashiren kylässä oikeudenkäynti kolmea noituudesta syytettyä naista vastaan 14-vuotiaan ilmiannon perusteelle. Tätä ”Samlesbury witshes” nimellä tunnettua oikeusistuntoa seurasi useita muita. Naiset vapautettiin syyttöminä. – Afganistan sai itsenäisyytensä Englannista v. 1919. Afganistanin asutushistoria on maailman vanhimpia tunnettuja ulottuen ainakin aikaan 50 000 vuotta eKr. – Taistelu Pariisin valloittamiseksi Saksan joukoilta alkoi v. 1944 jatkuen saksalaisten antautumiseen 25. elokuuta samana vuonna.(ToI)
2. SUMUA taisi olla Kairossakin paksusti, ainakin päätellen Israelin ja PA:n välisten neuvottelujen edistymisestä ja uutisista niiden kehittymisestä. Viimeisten uutisten mukaan oaspuolet päättivät pidättää tulitustaan vielä 24 tunnin ajan antaakseen tilaa viime hetken läpimurrolle. Tänään alkoi 43. päivä operaatiossa Protective Edge, joka Israelin sodanjohdon mukaan jatkuu edelleen joukkojen ollessa valmiina Gazan turva-aidan lähettyvillä nopeita toimintoja varten, jos niin päätetään.
PÄÄMINISTERIN salaileva tapa johtaa Kairon neuvottelujen delegaatiota ei ole kaikkien turvallisuus-kabinetin ministerien mieleen. Viikonvaihteen istunnossa pääministeri väitti, ettei ole mitään 11 kohdan sopimusluonnosta, mutta Libermanin vedettyä taskustaan kopion siitä, hän joutui tunnustamaan sen olemassaolon, mutta selitti, ettei hän hyväksynyt sen kaikkia kohtia, eikä siksi esitellyt sitä ministereille. Istunnossa ei äänestetty asioista, vain informoitiin.
ynetnews.com kertoo omiin lähteisiinsä viitaten, että Israel ja USA ovat salaa sopineet Gazan kaistan saartotoimien asteittaisesta helpottamisesta. Salaisten neuvottelujen tuloksena Israel suostuu terminaalien avaamiseen Gazan rajalla, mitä seuraa myöhemmin meriliikenteen avaaminen, mutta lentoliikenteestä sovitaan erikseen myöhemmin. Artikkelin mukaan Israel suostuu varojen siirtoon Hamasin virkailijoiden palkkojen maksamiseksi sekä valmistelee rakennustarvikkeiden viemistä Gazaan jälleenrakentamisen aloittamiseksi PA:n valvonnassa ulkomaisella taloustuella. On myös suunniteltu, että rakennustarvikkeiden tarkastus annettaisiin YK:n ja EU:n valvontaan.
USA:n ja Israelin yhteistyönä laadittu sopimusmalli on vielä salainen eikä yksityiskohtia siitä ole saatavilla. USA:n ulkoministeri John Kerry suunnittelee raportin mukaan Israelin matkaa ensi viikolla. USA tukee Israelin vaatimusta Hamasin ja muiden terroriryhmien aseriisuntaa Gazassa kansain-välisessä valvonnassa ja tukee Israelin esityksiä siitä kansainvälisissä järjestöissä, kuten raportissa todetaan. Kerryn ja Netanyahun tapaamisella on tarkoitus vakuuttaa Israelin ja USA:n välien lujuutta ja kestävyyttä huolimatta viime viikon aikana kantautuneista tiedoista, että Valkoinen Talo olisi estänyt Israelin tilauksen laajasta Hellfire-ohjusten toimittamisesta ja vaatii, että tulevaisuudessa kaikki asetilaukset täytyy esittää ulkoministeriön harkintaan. Tämä herätti melkoista kuohuntaa USA:n kongressin jäsenten parissa, jotka katsovat Obaman kääntyneen ystävämaata vastaan sen ollessa sotatilanteessa. Netanyahun ja Obaman väliset katkeransävyiset puhelinkeskustelut ovat herättäneet huolta maiden välien viilenemisestä. Kerryn uskotaan pyrkivän tyynnyttelemään kuohupäisiä laineita. http://www.timesofisrael.com/day-43-israel-confirms-truce-extended-by-24-hours-at-egypts-request/, http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4560083,00.html
ISRAELIN PA:n delegaation johtaja Azzam al-Ahmad kertoi lehtimiehille aamulla, ettei sopimusta Israelin ja PA:n välillä ole voitu saavuttaa Israelin vaatiessa kaikkien vaatimustensa hyväksymistä. Hän kuitenkin halusi osoittaa toiveikkuuttaan, että tänään lisävuorokauden aikana ongelmat pystytään oikomaan. Hamas enempää kuin Israelkaan eivät halua taistelujen alkamista uudelleen.
Israel on kuitenkin varustautunut sodan uusiutumisen mahdollisuuteen ja rakettitulen uusiutumiseen
harkiten koululaisten bussimatkojen reitin muuttamiseksi turvallisemmiksi. Junaliikenne Asdodista Sderotiin on toistaiseksi suljettu, kunnes vaunuja on vahvistettu Kassamin-kestäviksi. Suurimman uhkan muodostavat olalta ammuttavat pst-ohjukset, jotka ovat tappavia aseita.
Myös Israel on vahvistanut, ettei sopimusta ole pystytty laatimaan. Pääministeri Netanyahu kutsui turvallisuuskabinettinsa kokoon informoidakseen sen ministereitä Kairon neuvotteluista.
Oaklandissa USA:ssa mielenosoittajat estivät Zim-aluksen telakoitumisen satamaan, ja sen onnistuessa tekemään sen, estivät satamatyöntekijöitä purkamasta laivan lastia. Tämän pelätään toistuvan muissakin USA:n satamissa kuten Seattle, Tacoma ja Vancouver.
IDF pidätti yön aikana tehdyissä ratsioissa Juudeassa ja Samariassa 12 epäiltyä PA:n arabia. Turvallisuusviranomaiset ovat selvästi huolestuneita tilanteen pahenemisesta operaatio Protective Edge jatkuessa ja Kairon neuvottelujen pitkittyessä. http://www.timesofisrael.com/day-43-israel-confirms-truce-extended-by-24-hours-at-egypts-request/
3. ISRAELIN turvallisuusjärjestö Shin Bet julkisti maanantaina pidättäneensä viimeisten kuukausien aikana 93 Hamasin jäsentä, jotka olivat valmistautumassa kolmanteen intifadaan voidakseen sen aikana toteuttaa Gazan tapaisen ”palatsivallankumouksen” Juudeassa ja Samariassa syrjäyttämällä PA:n hallinnon ja asettamalla Hamasin johtaman hallinnon sen sijaan.
Kuukausia kestäneissä kuulusteluissa Shin Bet pystyi paljastamaan Hamasin suunnitelman, johon kuului sarja massaiskuja israelilaisiin kohteisiin, joista Temppelivuoren kiihottaminen toistuviin hyökkäyksiin poliisia ja siviilejä vastaan oli yksi tärkeimpiä. Suunnitelman mukaan Hamasin kiihottaman kolmannen intifadan tarkoituksena oli toimia verhona vallan anastamiseksi Ramallahissa.
SHIN BET paljasti suunnitelman jo toukokuussa, mutta on edennyt varovaisesti piilossa julkisuudelta kuulustelujen jatkuessa, joissa suunnitelman runko paljastui kuten operaation suunnittelijan nimi ja henkilöllisyys. Hän on nimeltään Saleh al-Arouri, jonka IDF pidätti, mutta laskettiin vapaaksi. Hän toimii nykyisin Turkissa, joka on aktivoinut Israelin vastaista toimintaansa, mistä Mavi Marmaran valmistaminen uutta Gazan saarron murtamisyritystä varten loppuvuodesta on kuvaava esimerkki Turkin presidentiksi valitun Recep Tayyip Erdoganin Israelia solvaavien ja halventavien lausuntojen ohella. Arouri oli mukana Gilad Shalitin sieppausoperaatiossa. Viime vuosien aikana hänen uskotaan suunnitelleen ja johtaneen Israelin vastaisia hyökkäyksiä Juudeassa ja Samariassa.
HAMASIN sotilaallisia kenttäoperaatioita johti Riyad Nasser, joka pidätettiin kuukausia sitten, mutta jonka kuulustelut voitiin aloittaa vasta kesän aikana hänen nälkälakkonsa loputtua. Insinööri- ja kemian arabiopiskelijoita rekrytoitiin operaatioon. Yksi merkittävimmistä pidätetyistä on tohtorin-arvon ATK-tieteessä Malesiassa saanut henkilö, joka koulutettiin asiantuntijaksi salakielissä ja cyber-iskuissa. Artikkelin mukaan Turkin hallitus oli tietoinen suunnitelmasta, kuten myös Hamasin ulkoasiain johtaja Khaled Mashaal, mikä osaltaan selittänee hänen voitonvarman esiintymisensä Kairon neuvotteluissa. SHIN BET informoi paljastuksistaan PA:n johtoa. Tuntuu kaiken tämän valossa oudolta, että USA:n ulkoministeri John Kerry halusi Turkin ja Qatarin välittäjiksi Kairon neuvotteluissa. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4560000,00.html
4. PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin reaktio SHIN BETIN paljastuksiin oli maanantai-iltana kovin välttelevä ja mitään sanomaton; ikään kuin hän olisi ollut tietoinen siitä. Hänelle näytettiin kuvia pidätetyistä Hamasin jäsenistä sekä suuresta aselöydöstä, joiden luulisi järkyttäneen häntä.
Abbas totesi, että elämää sodan ja Hamasin ja Fatahin välisen yhteishallituksen varjon alla synkentävät nämä uudet paljastukset vaarantaen Palestiinan kansan yhtenäisyyden, kuten TV-2 raportoi. Shin Betin paljastusten mukaan operaatiota ohjattiin Hamasin päämajasta Turkissa, ja sen tarkoituksena oli suorittaa mahdollisimman raakoja ja verisiä iskuja juutalaiskohteisiin aiheuttaakseen turvallisuuspoliittisen kaaoksen vallankaappauksen suorittamiseksi. Hamasin suunnitelma laajan kommando-hyökkäyksen suorittamiseksi Gazasta tunnelien kautta rajan pinnassa oleviin juutalaisyhteisöihin juutalaisen uudenvuoden päivänä oli osa tätä suunnitelmaa.
SHIN BETIN ilmoituksen mukaan 93 epäiltyä pidätettiin; rahavaroja takavarikoitiin 170 000 USD; 54 kivääriä; 6 käsiasetta sekä 7 rpg-kranaattia sekä laukaisualusta. Hamasin verkosto avusti lisäksi varojen salakuljettamista Jordaniasta Juudeaan ja Samariaan aseiden ostamiseksi sekä turvallisten asuntojen hankkimiseksi 2 miljoonan USD arvosta.
ISRAELIN lainlaatijat ovat hämmästelleet paljastuneitten kaappaussuunnitelmien laajuutta ja valmiutta toteuttaa välittömästi. He vaativat kaikkien rauhankeskustelujen lopettamista PA:n kanssa. Samalla he painottavat, että ainoa mikä on estänyt Hamasin vallankaappausta Juudeassa ja Samariassa on juutalaisyhteisöjen kirjo, joiden johdosta IDF on siellä myös. Missä ei ole juutalais-asutusta, siellä ei ole IDF; ja missä IDF ei ole, siellä hallitsee Hamas ja muut terrorijärjestöt. Paljastukset murenravat myös YK:n ja EU:n vakuuttelut, että PA:n yhteishallitus on immuuni Hamasin valtausyrityksille paljastaen samalla Abbasin johtaman hallituksen heikkouden ilmentäen myös Abbasin henkilökohtaisen aseman voimattomuutta, joka pysyy pystyssä vain IDF:n turvassa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/184176#.U_L9u0NsO-o
5. Tanskassa satoja juutalaisia ja ei-juutalaisia marssi mielenosoituskulkueessa vastustaakseen anti-semitismin kasvua maassa. Heidän marssinsa suuntautui Kööpenhaminan lähiöille, joita muslimit pääosin hallitsevat ja asuttavat.
Rasmus Yarlov, Kööpenhaminan kaupunginvaltuutettu, totesi tilanteen kehittyneen niin huonoksi, että juutalaisten tulee liikkuessaan julkisuudessa peittää kaikki juutalaisuutta ilmentävät vaate-kappaleet ja symbolit. He valitsivat marssinsa kohteen osoittaakseen muslimeille ja muille asukkaille, ettei Tanskassa enää siedetä pahenevaa väkivaltaa, joka kohdistuu nimenomaan juutalaisia kohtaan. Muslimit eivät tee eroa Israelin harjoittaman politiikan (sionismin) ja anti-semitismin välillä, mikä ilmenee muslimien järjestämästä vastaprotestikulkueesta, jossa muslimien pitämät vaatekappaleet keffiet ja muut sekä Palestiinan ja PLO:n lippujen heiluttaminen esitetään julkisesti, mutta sama kielletään juutalaisilta ja muilta vähemmistöiltä.
Tanskan esimerkki ei ole millään tavoin poikkeava, sillä muslimit esiintyvät provokatiivisesti lähes kaikissa Euroopan maissa vaatien, että heidän asutusalueittensa asukkaitten tulee omaksua heidän sharia-lakinsa ja muut vaatimuksensa, eikä päinvastoin. Muslimit turvautuvat vaatimuksissaan äärimmäiseen väkivaltaan, missä ihmisarvolla ja – hengellä ei ole mitään merkitystä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/184183#.U_MHuENsO-o
6. Israelin Englannin lähettiläs Daniel Taub halusi testata britti kansanedustajan Geroge Gallowayn vakuutuksen, että Bradfordin kaupunki, jota hän edustaa parlamentissa, on ”juutalaisvapaa”, ettei hänen vaalikunnassaan asu yhtään valitun kansan jäsentä.
Taub kertoi Telegraph & Argus toimittajalle, että hän tuli Bradfordiin paikallisten asukkaitten pyynnöstä, ja että hänellä on tarkoitus pitää useita puheita ja osallistua useisiin keskusteluihin kaupunginvaltuutettujen, eri uskontoa harjoittavien ja muiden ryhmien kanssa. Taub haluaa lyhyellä visiitillään painottaa, että Bradfordin kaupunki on paljon muutakin kuin Gallowayn juutalaisvastainen rasismi, ja että vierailu voi palvella symbolisena esimerkkinä muitakin ryhmittymiä. – Rohkea poika!  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/184179#.U_MMA0NsO-o


Monday, August 18, 2014

MAANANTAI 18.08.14


MAANANTAI 18.08.14
1. ISRAELIN ja Hamasin välille sovittu 5-päiväinen tulitauko päättyy tänä iltana puolenyön aikaan, eikä ole edes toiveita, että osapuolet löytäisivät toisensa tämän päivän aikana. Hamas on tiettävästi virallisesti hylännyt Egyptin tekemän sopimusluonnoksen, jolla olisi saatettu voimaan pitkäaikainen tulitauko tai aselepo v. 2012 sopimuksen mukaisesti. Hamasin linjan kovenemisen takana Qatarissa asuvajärjestön ulkopoliittinen johtaja Khaled Mashaal, joka on varmaan neuvotellut asioista isäntämaansa johdon kanssa. Neuvotteluja ovat haitanneet PA:n neuvottelutiimin sisäiset erimielisyydet Qatar-mielisten ja Gaza-mielisten välillä. PA:n edustajat, joilla ei ole virallista osuutta neuvotteluissa, toteavat, että jos Hamas ei suostui kompromissiratkaisuun, PA on valmis ottamaan rajaterminaalien valvonnan kuten myös valvomaan Gazan jälleenrakentamista ilman sopimustakin. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4559679,00.html
2. KOLME Israelin arabikansanedustajaa, Jamal Zahalke, Hanen Zoabi ja Basel Ghattas, kaikki Balad-puolueesta, vierailivat viime viikolla Qatarissa väittäen, ettei Qatar maksanut heidän matkojaan, vaikka he olivat Al-Jazeeran vieraina, joka haastatteli heitä ohjelmaansa varten. TV-2:n mukaan he tapasivat Qatarissa Israelin entisen kansanedustajan Amiz Bisharan, jota syytettiin tietojen luovuttamisesta Hizbullahille satojen tuhansien USD lahjuksia vastaan. Bishara pakeni maasta ja luopui v. 2007 kansanedustajan paikastaan, minkä hän järjesti Qatarista käsin, jossa hän asuu. Liittyykö heidän Qatarin vierailunsa mitenkään Kairon neuvotteluihin, on eri kysymys, mutta Israelin kansanedustajat syyttävät heitä vehkeilystä maan turvallisuutta vastaan tavatessaan Bisharan. Balad-puolueen tiedottaja sanoo, ettei hän ollut tietoinen matkasta eikä heidän matkaohjelmastaan. Qatar on Hamasin tärkein rahoittajamaa antaen turvapaikan useille Israelin vihollisille, joten asia tuoksuu pahalle joka tapauksessa. Qatar lupaa 1000 USD jokaiselle kotinsa menettäneelle Gazassa. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Israeli-Arab-lawmakers-visit-Hamas-sponsor-Qatar-371349
3. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu kertoi kabinettiministereilleen, että jos Hamas rikkoo rauhantilan joko ennen tulitauon loppumista tai sen jälkeen ilman sopimusta, Israel tulee vastaamaan siihen voimallisesti. Hän totesi, ettei hän suostu Hamasin uhkaamaan näännytyssotaan, vaan toimii yksipuolisesti kansalaistensa suojelemiseksi. Hän ei myöskään hyväksy Hamasin haaveilemaa diplomaattista voittoa Israelista tulitauon loputtua.
KORKEA diplomaatti selvitteli tilannetta todeten, ettei vielä ole varmuutta, valmistuuko sopimus ajoissa ennen tulitauon loppumista. ”Jos sopimusta ei saada, meillä on kaksi mahdollisuutta: Osapuolet pidättäytyvät taisteluista neuvottelujen edelleen jatkuessa. Toinen vaihtoehto on, että Hamas aloittaa raketti-tulensa Israeliin, joka vastaa siihen voimallisesti”. Hän vertasi viimeistä edellisen viikonlopun aikana alkanutta laukaustenvaihtoa, jonka aikana IAF vastasi rakettituleen iskemällä 170 kohteeseen Gazassa. Pääministeri edusti päättäväistä ja lujaa kantaa todetessaan, ettei hän aio leikkiä enempää kissaa ja hiirtä Hamasin kanssa Hamasin uhkaaman näännytyssodan aikana, vaan tulee tekemään omat johtopäätöksensä ja toimimaan niiden mukaan.
NETANYAHU varoitti Hamasia, että Israel on voimakas ja päättäväinen kansa todeten, että ”se ja sen sotilaat osoittivat hämmästyttävää kestävyyttä ja mielenlujuutta Gazan operaation aikana, jonka takana me pysymme kunnes rauhantila ja turvallisuus on palautettu”. Hän esitteli IDF:n aiheuttamia suuria menetyksiä Hamasille ja sen sotilassiivelle izza din al-Qassam tuhoamalla sen suurin kustannuksin rakentamaa tunneliverkostoa ja raketteja sekä surmaamalla sadoittain Hamasin pyssymiehiä. ”Hamas erehtyy, jos se kuvittelee voivansa pakottaa Israelin myönnytyksiin jatkamalla rakettitultaan, vaikka pieninä annoksinakin. Jos Israelin turvallisuus ja rauhantila raja-alueella eivät palaudu, Hamas tulee kärsimään suuria menetyksiä”, hän varoitti.
DIPLOMAATTI sanoi, että Netanyahun tärkein sanoma kabinetille oli, että ”nyt tarvitaan kärsivällisyyttä Hamasin koetellessa henkistä kestävyyttämme”. Hän painotti sitä, ettei operaatio Protective Edge ole vielä loppunut, ja siksi tarvitaan itsehillintää ja lujuutta selviteltäessä diplomatian mahdollisuutta.
Turvallisuuskabinetin ministerit esittivät omia näkemyksiään mahdollisesta aselevosta Hamasin kanssa. Yair Lapid vaatii, että Gazan jälleenrakentaminen täytyy sitoa Gazan aseettomuuteen ja siihen, että Israelin kylien ja kaupunkien turvallisuus on taattu Gazan rajan tuntumassa. Naftali Bennett vaatii Kairon epäsuorien neuvottelujen lopettamista lisäten, ettei nykyinen epävarmuustila tule jatkumaan. Hän sallisi humanitäärisen avun lisäämistä, mutta vaatii rajoittamattomia toimia Gazan aseteollisuutta ja varustautumista vastaan. Yuval Steinitz vastustaa lento- ja meriliikenteen sallimista Gazaan, sillä niistä tulisi Iranin aseiden kuljetustie Gazaan. ”Iran on aina halunnut satamaa Välimeren rannikolla”. Israel sallii kalastuksen 3 merimailin levyisellä alueella Gazan rannikolla.
PA:n delegaation johtaja Azzam al-Ahmad sanoi olevansa optimistinen sopimuksen syntymisestä lähi-tuntien aikana. Hän sanoi, että sopimuksen tulee olla vahva, joka lopettaa hyökkäykset, poistaa saartotoimet sekä mahdollistaa jälleenrakennustöiden aloittamisen Gazassa. Hamasin jäsen Izzat al-Rishaq PA:n delegaatiossa sanoi, ettei Hamas luovu kansan vaatimuksista, jotka se on saavuttanut suurin menetyksin. Hän ei tunnusta, että Hamas aloitti tämänkin operaation, vaan vaatii, että Israelin tulee palkita Hamasin aiheuttamat Gazan kansan kärsimykset. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Israel-threatens-Hamas-with-massive-retaliation-as-cease-fire-enters-final-day-371359
4. YAACOV LAPPIN tarkastelee JP:n artikkelissaan IDF:n potentiaalisia toimia siinä tapauksessa, että Hamas rikkoo rauhantilan ja aloittaa rakettitulen.
Lappin katsoo, että IDF:llä on kaksi vaihtoehtoista toimintamallia. Ensimmäinen on se, että IDF tekee nopean kokonaisvaltaisen hyökkäyksen Gazan alueelle, tuhoten Hamasin pesäkkeitä, asevarikkoja ja niiden valmistusverstaita, ja vetäytyy sitten omalle puolelle rajaa. Operaatio kestäisi Lappinin mukaan muutamia viikkoja, mutta jättäisi Hamasin hallituksen valtaan.
Toinen suunnitelmavaihtoehto käsittää Gazan kaistan miehittämisen kokonaan, jonka jälkeen aloitettaisiin Hamasin rakentamien ja koko kaistan alueelle hajautetun terrorijärjestön rakenteiden, yksityisten laitosten, alajärjestöjen ja solujen purkaminen samaan tapaan kuin Egypti tuhoaa Muslimiveljeskunnan rakentamaa verkostoa maassaan. Tämä operaatio kestäisi ainakin vuoden ajan. Sen toteuttaminen käytännössä tulisi olemaan hidasta ja vaatisi tunkeutumista kaupunkien sisään, jonne Hamas on rakentanut toimintapisteitään ja bunkkereitaan, joista käsin se suunnitteli iskevänsä maahan tunkeutunutta vihollista vastaan.
IDF:n suorittamia puhdistustoimia eivät ainakaan helpottaisi Gazan kansan myötämielisyys Hamasille, joka on järjestelmällisesti kouluttanut ja aivopessyt kansaansa keskittyen erityisesti lasten ja nuorison kasvattamiseen Israelille ja juutalaisiin vihamieliseksi halventamalla juutalaiset sikojen ja apinoiden jälkeläisiksi, jotka ovat varastaneet arabien maat ja heidän luonnonrikkautensa.
Kuten Lappin toteaa, tehtävä ei tulisi olemaan helppo ja se vaatisi runsaasti uhrauksia sekä menetettyinä kaatuneina että varojen ja sotilaallisen materiaalin ja välineitten muodossa. Se ei kuitenkaan ratkaisisi PA:n ja Gazan arabien välisiä suhteita. Hallituksen ministerit ovat yhä enemmän alkaneet esitellä PA:n puheenjohtajaa Mahmoud Abbasia miehenä, jonka käsiin annettaisiin myös Gazan alueen hallinto ja sen uudelleen rakentaminen. He unohtavat kokonaan Abbasin Israelille vihamieliset lausunnot ja toiminnan ulkomailla liaten sen mainetta häpeilemättä. He unohtavat myös, että Abbasin hallinto on läpeensä korruptoitunut, ja että varsinainen valta PA:ssa on PLO:n käsissä, jonka jäsenet antavat Israelin tuhoamista vaativia lausuntoja.
KAHDEN valtion periaatteesta on Israelissa tullut lähes kirosana, jonka lausumista pyritään välttämään, niin mahdottomalta tuntuu ajatuskin, että Juudean ja Samarian sydänmaille perustettaisiin Israelille vihamielinen valtio, joka yhdistettäisiin Gazan kaistaan Israelin katkaisevalla maakannaksella. Ehkä tämä yhtälö saa lopullisen ratkaisunsa vasta Messiaan tullessa, tai sitten ennen sitä tuhoisa sota alueella poistaa valtioitten väliset rajat ja siirtää kansoja yhdeltä alueelta toiselle, mikä tarkoittaisi valtioitten välistä kansainvaellusta. http://www.jpost.com/Operation-Protective-Edge/Gaza-A-broader-offensive-371372
5. UUTISOTSIKOITA
·        Israelin turvallisuusvirkailijat toteavat, että Gazan kesäsodan aikana Israeliin kohdistettiin ennen näkemätön laaja-alainen cyber-hyökkäys. Se kohdistettiin Israelin siviili-tiedonvälitys-järjestelmiin. Se oli sekä suuruudeltaan että iskukohteiltaan ennen näkemätön. Turvallisuus-virkailijan mukaan sen päämäärä suuren kaaoksen aiheuttaminen siviililiikenteen tiedon-välityksessä ei onnistunut. Toiseksi siinä nähdään selvästi Iranin elementti ja vaikutus. Hyökkäys tehtiin IDF:n websivuja vastaan, mutta online-puolustus esti yritykset.
Virkailija, jolla on hyvä tuntemus IDF:n tiedonvälityksestä, sanoo, että IDF käytti Gazan sodan aikana kehittämäänsä integroitua tiedonvälitystä, joka sallii joukko-osastojen yhteyden eri joukko-osastojen ja siihen liitettyjen eri aselajien välillä, kuten myös ilmatiedustelun kanssa. Täten armeijan joukoilla on jatkuva yhteys toisiin sekä kokonaiskuva tilanteesta taistelu-alueella. Tämän johdosta tuli pystyttiin ohjaamaan nopeasti sinne, missä sen tarve oli kiireisin kohteen tuhoamiseksi. Visuaalinen tiedustelu, joka on tärkeä maaoperaatioissa, oli käytössä Gazan sodassa. Hyökkäysjoukot saivat alueellisia ilmakuvia hyökkäyskohteesta ennen hyökkäystä. Virkailija sanoo, että 75 % visuaalisesta tiedustelusta oli online ja yksiköiden käytettävissä. Integroitu yhteys käsitti myös merivoimat, jonka alukset saivat pyyntöjä tulen avaamiseksi määrättyjä kohteita vastaan. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Iran-attempted-large-scale-cyber-attack-on-Israel-senior-security-source-says-371339
·        PA ja Fatah käyttävät toistuvasti lausunnoissaan ja kirjallisissa ja suullisissa esityksissään Israelin ja IDF:n toimien vertaamista siihen, miten natsi Saksa toimi aikoinaan. Tämä tendenssi kiihtyi operaatio Protecrive Edge aikana, kuten PMW (Palestiinan Mediatarkkailu) kertoo analyysissään kiteyttäen havaintonsa näin: ”Juutalainen valtio teki ilkeämpiä ja kauhistuttavampia tekoja kuin Auschwitz”. PMW sanoo julkaisemassaan raportissa nimeltä ”PA:n ja Fatahin suorittama holokaustin häpäiseminen ja halventaminen v. 2014 operaation aikana”, että Palestiinan Auktoriteetti ja Fatah käyttivät analogeissaan toistuvasti natsi ja holokaustin vertauksia demonisoidakseen Israelia Gazan operaation aikana.
JP sai ennakkokopion raportista ja julkaisi joitain kohtia siitä. Muutamia esimerkkejä:
-         IDF:n operaatio oli ennen näkemätön holokausti, mitä koskaan on rekisteröity maailman historiassa.
-         Hyökkäys Gazaan oli holokaustin esittäminen uudelleen.
-         Netanyahu on natsien jälkeläinen.
-         Israel on ”uusi natsisaksa”.
-         Natsien Israel-mentaliteetti.
-         Israel, roistovaltio, joka edelleen mustamaalaa Saksaa ja Eurooppaa inhimillisyyttä syytöksillään holokaustista, kuten Fatahin PLC:n jäsen ja entinen vankeinasiain ministeri Issa Karake lausui 25. heinäkuuta Maan uutistoimiston mukaan. ”Israel teki pahempia ja kauhistuttavampia tekoja kuin mitä tapahtui natsien polttouuneissa”. Monia muita esimerkkejä kerrotaan raportissa. Yksi niistä on Jibril Rajoubin, Fatahin keskuskomitean apulaissihteerin ja PA:n olympiakomitean puheenjohtajan, lausunto Awdah yksityis-TV:n lähetyksessä heinäkuun 14. päivänä: ”Israel suoritti etnistä tuhoamista samoin kuin natsit tekivät Euroopassa 1940-luvulla”. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/PA-Fatah-frequently-compare-Israel-to-Nazis-371364
6. PA:n delegaation Fatah- jäsenet vaativat, että Egyptin laatimaan 11 kohdan suunnitelmaan tulee sisällyttää terroristien vapauttamista. Tämä on uusi vaatimus, vaikka Fatah ei ole osapuolena neuvotteluissa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/184150#.U_G_ekNsO-o
SÄÄTILAT tänään: Jerusalem 21 -31; Tiberias 27 -38; Suolameri 32 -41; Eilat 30 -42 +C-astetta. Aurinkoinen ja helteinen sää jatkuu Israelissa.  
Sunday, August 17, 2014

SUNNUNTAI 17.08.14


SUNNUNTAI 17.08.14
1. TÄNÄÄN on viikon ensimmäinen päivä juutalaisen kalenterin mukaan. Mittarissa oli lämpöä tasaluvut 20 astetta ennusteen mukaisesti, ja ennusteet lupaavat aurinkoista ja helteistä säätä lähipäivien ajaksi. Kinneretin vedenkorkeus laskee sm:n päivävauhtia, enkä ole edes uskaltanut katsoa, kuinka paljon Suolameren pinta laskee päivittäin. Se näyttää kuolevan kokonaan. Säätilat tänään: Jerusalem 20 -30; Tiberias 26 -38; Suolameri 32 -41; Eila t29 -41 +C-astetta. Kuten taisin jo mainita, kesähelteet jatkuvat edelleen, eikä sateista ole tietoakaan. Viranomaiset eivät ole antaneet vielä tavanomaisia varoituksiaan veden käytöstä etenkin puutarhan kasteluun, mutta kansalaiset näyttävät oppineen läksyn ilman muistuttamista. Useiden meriveden puhdistuslaitosten vuoksi juomavedestä tuskin tulee puutetta, mikäli sähköntuotanto pelaa.
2. KAIRON neuvottelut pitkäaikaisen aselevon solmimiseksi jatkunevat tänään neuvottelutiimien palattua hotelleihinsa Egyptin pääkaupunkiin. Neuvotteluja käydään Egyptin viranomaisten välityksellä. Tämä tarkoittaa sitä, etteivät PA:n ja Israelin delegaatiot keskustele kasvokkain. Israelin delegaatio antaa vastauksensa keskustelun kohteena olevaan kysymykseen egyptiläisille, jotka vievät sen PA:n delegaatiolle, joka vastaa aikanaan samalla tavoin. Menetelmä on hidas ja kankea antaen mahdollisuuden ”käännösvirheisiin”. Tämä käytäntö perustuu 1920-luvulle, jolloin Englannin mandaatin aikana painostuksen ja pelottelun kautta Jerusalemin päämuftiksi noussut Haj Amin al-Husseini sääti, etteivät oikeaoppiset muslimit voi istua saman pöydän ääressä vääräuskoisten, epäpuhtaiden juutalaisten kanssa, koska heillä on saastuttava vaikutus (kuten myös kritityillä).
Viiden päivän ajaksi solmittu tulitauko alkoi 0.00 torstaiaamuna, joten kaksi päivää on neuvottelijoilla aikaa saada jotain aikaan, tai sitten turvaudutaan yksipuolisiin toimiin. Hamas uhkaa aloittaa jatkuvan asemasodan (attrition, näännytyssota) Israelia vastaan. Israelin taholla harkitaan operaation Protecrive Edge julistamista päättyneeksi ilman sopimusta, millä tulisi olemaan määrättyjä kansain-välisiä, sekä oikeudellisia että käytännöllisiä, vaikutuksia Israelin ja PA:n välisiin suhteisiin. On syytä huomioida, että Fatahin ja Hamasin välisen sopimuksen mukaan ne ovat mukana PA:n yhteis-hallituksessa, jonka pääministerinä toimii Rami Hamdallah, mutta jonka toimia valvoo PA:n puheen-johtaja Mahmoud Abbas, joka vakuutti hallitusta muodostettaessa, että se toteuttaa hänen poliittista näkyään, ja että hän vastaa sen päätöksistä. Käytännössä PA:n poliittisista päätöksistä vastaa PLO (Palestiinan Vapautusjärjestö), jonka puheenjohtajana on Abbas.
EGYPTI julkisti perjantaina 11 kohtaa käsittävän sopimusluonnoksen, jota käsiteltäneen tänään jatkuvissa neuvotteluissa.
·        Israel lopettaa kaikki sotilaalliset toimensa Gazassa, eikä tee toista maahyökkäystä sinne.
·        Kaikki ryhmittymät Gazassa lopettavat sotilaalliset toimensa Israelia vastaan, ja tunnelien kaivamisen Gazan ja Israelin välisen turvallisuusaidan ali.
·        Rajaterminaalit avataan ihmis- ja tavaraliikenteelle, myös Gazan ja Länsirannan välillä.
·        Israel sopii kaikesta rahaliikenteestä Gazaan PA:n viranomaisten kanssa jälleenrakennus-töiden suorittamista varten Gazassa.
·        IDF:n muodostama 500 m:n levyistä puskurivyöhykettä kavennetaan asteittain 300 ja 100 metriin. PA:n joukkoja sijoitetaan rajavyöhykkeelle v. 2015 alussa.
·        Kalastusoikeus levennetään heti kuuteen ja myöhemmin 12 merimailiin PA:n valvonnassa.
·        Israel avustaa Gazan infrastruktuurin uusimisessa, ja perustarvikkeiden viemisessä Gazaan etenkin niille, jotka joutuivat pakenemaan kodeistaan. Israel vie lääkintätarpeita haavoittuneiden hoitamiseksi sekä humanitääristä apua ja ruokaa Gazan kaistalle.
·        PA ja Israel koordinoivat niiden avustusjärjestöjen valitsemiseksi, joille annetaan Gazan jälleenrakentaminen sovitun ja nopeutetun aikataulun puitteissa tuhottujen asuntojen korvaamiseksi mahdollisimman nopeasti.
·        Egypti pyrkii saamaan kansainväliseltä yhteisöltä nopeaa humanitääristä ja talousapua Gazan nopeaksi jälleenrakentamiseksi.
·        Tulitauon vakiinnuttua ja tilanteen rauhoituttua Gazassa osapuolet jatkavat epäsuoria neuvottelujaan Kairossa kuukauden kuluttua tulitaukosopimuksen allekirjoittamisesta. Silloin keskustellaan mm. vankien ja kaatuneitten ruumiiden vaihtamisesta.
·        Lentoterminaalin ja merisataman rakentamisesta tullaan harkitsemaan Oslon ja muitten sopimusasiakirjojen mukaisesti.
ISRAEL painottaa turvallisuusvaatimuksensa huomioimista kaikissa sopimusasiakirjoissa. TV-2:n mukaan Israel ei ole vielä määritellyt kantaansa Egyptin luonnosesitykseen. Hallitus kokoontuu tänään 10.00 viikkoistuntoonsa, mutta ei tiedetä, käsitteleekö hallitus kysymystä. Saman lähteen mukaan Israel tutkii Egyptin viranomaisten kanssa mahdollisuutta, että neuvottelut katkeavat. http://www.timesofisrael.com/day-40-egypts-ceasefire-terms-published-as-truce-holds/
ISRAELIN vaatimus Gazan kaistan julistamiseksi aseettomaksi vyöhykkeeksi ja siellä toimivien ryhmittymien riisumiseksi aseista ei näytä päässeen Egyptin sopimusluonnokseen. EU:n piirissä esitys otettiin sen sijaan vakavasti. Sen kanta tulee esiin sen julkaisemassa lausunnossa, jossa EU ilmoittaa halunsa osallistua Gazan rajaterminaalien kautta kulkevan liikenteen valvontaan kestävän rauhantilan saavuttamiseksi. Israelin ulkoministeriön lausunnossa todetaan: ”Israel arvostaa suuresti EU:n ulko-ministereitten tänään julkaisemaa lausuntoa, jossa se painottaa Egyptin tekemän aloitteen merkitystä pitkäaikaisen rauhantilan saavuttamiseksi”. Ulkoministeriö tähdentää EU:n ulkoministerien toistuvia vaatimuksia terrorijärjestöjen riisumiseksi aseista: ”Sitoutuminen aseistariisumisen periaatteeseen, jota valvomaan tulee perustaa tehokas seurantamekanismi, tulee varmistamaan, että tilanne muuttuu perusteelisesti. Kuten aina, ulkoministeriö tulee jatkamaan jatkuvaa keskustelua EU:n kanssa näistä tärkeistä kysymyksistä”.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/184088#.U_BJUkNsO-o
ynetnews.com julkaisi Ron Ben-Yishain laatiman analyysin Kairon neuvotteluista päätyen johtopäätökseen, että Gazan terroriryhmien kanta on kiristynyt suhteessa Egyptin tarjoamaan välitysehdotukseen. Tämä tulee ilmi Hamasin delegaation jäsenten keskustelujen jälkeen Khaled Mashaalin kanssa, joka Qatarin emiirin tarjoamissa ylellisissä olosuhteissa katselee asioita Gazassa kokonaan eri näkökulmasta kuin sen asukkaat.
Yishai katsoo, että Mashaal on pystynyt vaikuttamaan myös PA:n delegaatioon, jotka jopa uhkaavat sodalla, ellei Israel pehmennä kantaansa Hamasin vaatimuksiin. Mashaal katsoo, että Hamasin täytyy näyttää kansalle saavuttaneensa enemmän, kuin mitä se olisi saavuttanut ennen sotaa. Egyptin luonnoksessa sellaisia saavutuksia ei esiinny. Siksi hän vaatii, että PA:n täytyy pystyä kiristämään Israelilta jotain oleellista, mikä esittäisi Hamasin sodan voittajana.
Toiseksi Mashaal on alusta lähtien vaatinut, että neuvotteluja olisi pitänyt käydä taistelujen ollessa vielä käynnissä. Hän vastusti tulitaukoja, ja vaatii nyt, että osoittaakseen luotettavuutensa PA:n delegaation täytyy kiristää vaatimuksiaan aina neuvottelujen romahtamisen rajalle saakka. Hänen mielestään PA:n tulee pitää kiinni lento- ja meriliikenteen aloittamisen tärkeydestä eikä luopua niistä. Khaled Mashaal näyttää olevan pahin jarru Israelin ja PA:n välisissä neuvotteluissa Kairossa.
ISRAEL haluaa diplomaattisin keinoin varmistaa, ettei Hamas pysty aseistautumaan uudelleen vaikka Rafahin terminaali avattaisiinkin, joka nyt on kiinni. Siksi Israel vastustaa lento- ja meriliikenteen sallimista Gazaan niiden valvontavaikeuksien vuoksi, vaikka niiden rakentaminen onkin kaukana. Niiden vastapainoksi Israel vaatii Hamasin aseistariisuntaa ja karttaa sen tunneliverkostosta.
ISRAEL käyttää operaatiossa saavuttamaansa asemaa odottaessaan neuvottelujen tuloksia. Se voi turvautua jopa Gazan osittaiseen miehittämiseen asemansa säilyttämiseksi, eikä suostu Gazan jälleen-rakentamiseen, ennen kuin sen asema on turvattu. Toiseksi Egyptin toimet salakuljetustunnelien tuhoamiseksi estävät osaltaan Hamasin vahvistumisen Israelin valvoessa liikennettä Gazaan omien terminaaliensa kautta. Israel haluaa varmistaa, ettei ennen operaatiota Protective Edge vallinnut tilanne tule palaaman ja jäämään pysyväksi. Israelin päämääränä on turvata Gazan alueen lähellä asuvien juutalaisten turvallisuus ja rauhantila, joko sodan tai diplomatian keinoin. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4559275,00.html, http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4559156,00.html
3. UUTISOTSIKOITA
·        Israelin ja Hamasin väliset suhteet muistuttavat tarinaa koirasta, jota sen häntä heiluttaa. Israel selvisi kesken jääneestä operaatiosta - jota se ei halua kutsua sodaksi - selvänä voittajana, mutta se seuraa Hamasin päätöksiä kysymyksissä, eikä – kuten voisi olettaa – voittajan oikeudella sanellen minimivaatimuksensa. Hallituksen vaikutusvaltaiset ministerit kertoivat ynetnews.com mukaan, että he odottavat nyt Hamasin vastausta Egyptin laatimaan välitysluonnokseen, mutta mahdollisuudet sovun löytämiseksi ovat hyvin heikot, 50/50 %. Pääministerin lausunnot ”rauhaan vastataan rauhalla” ovat toisten mielestä liian epämääräisiä, ja juuri sitä, miten häntä heiluttaa koiraa. PA:n tiimin johtaja Azzam Ahmad sanoo olevansa optimistinen, mutta Mashaal ei ole tyytyväinen Egyptin tarjoukseen. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4559322,00.html
·        Kansainvälinen yhteisö vaatii Yhdysvaltoja painostamaan Israelia, että se suostuisi Hamasin esittämiin vaatimuksiin rauhantilan palauttamiseksi käynnissä olevien neuvottelujen aikana, kertoo arabiankielinen päivälehti Al-Hayat. INN:n artikkelissa painotetaan, että Israelin Kairon delegaation kaikki kolme jäsentä ovat entisiä tai aktiivisia turvallisuusasiantuntijoita, joten heidän uskotaan tekevän selväksi, ettei Israelia tyydytä muu kuin sen turvallisuus-vaatimusten toteutuminen kaikilta osin. Jos Hayatin uutinen on totta, se merkitsee uutta alamäkeä Israelin ja USA:n välisissä suhteissa, jotka ovat luisuneet holtittomasti kuin ohjaajaton kelkka myötämäessä. Viimeisin merkki oli Valkoisen Talon päätös estää suuren Hellfire täsmäohjus-tilauksen toteuttaminen odottamaan ulkoministeriön lupaa asiassa. Hamasin leirissä uutista pidettiin kuin Allahin lahjana ilman omia ponnisteluja.

Lähi-Idän arabimaat seuraavat suurella mielenkiinnolla USA:n vetäytymistä alueelta, mikä pakottaa ne etsimään uusia suhteita, jopa Israelin kanssa. Saudit odottivat, että Israel olisi rökittänyt Hizbullahin Libanonin kakkossodassa, mutta pettyivät sen tuloksiin. Nyt Saudit, Egypti, Jordania ja UAE odottivat taas, että Israel olisi murskannut Hamasin lopullisesti, koska noilla mailla on selvittämättömiä asioita Hamasin kanssa, joka on Muslimiveljeskunnan alajärjestö. Arabiyhteisö ei kunnioita heikkoutta ihmisessä eikä valtion johtamisessa, ja Israelin epäröinti on sen mielestä osoittanut heikkoutensa jättäessään operaation kesken.
Ne kuitenkin odottavat vielä puuttumatta virallisesti asioiden kulkuun. Pitkään kestävä asemasota Gazassa sen sijaan on vähiten toivottu tulos. Saudit haluavat keskittyä Iranin ongelman ratkaisemiseen, jota palestiinalaisongelma häiritsee pahoin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/184109#.U_BiYENsO-o
·        IDF:n olisi kauan sitten pitänyt hoitaa tunneliongelma Gazassa, sanoo IDF:n eteläisen lohkon entinen komentaja Jom Tov Samia, mutta uskoo, että IDF aiheutti pahan kolauksen Hamasin sotilaalliselle valmiudelle. IDF:n komentajien ja muiden vakuuttelut IDF:n suorittamista iskuista, niin totta kuin ovatkin, tuntuvat ontoilta operaation päämäärien saavuttamisen rinnalla, joista yksi ensimmäisiä oli Hamasin rakettivarastojen ja valmistuskyvyn tuhoaminen. Hamas näyttää julkistamillaan videonauhoilla, miten M-75 rakettien valmistus jatkuu edelleen, ja Israelin puolelle ammutut raketti-iskut osoittavat, ettei päämäärää saavutettu. Hamasilla lasketaan olevan edelleen 3000 rakettia, joilla se voi aiheuttaa paljon pahaa, eivätkä hyökkäystunnelitkaan ole kaikki tuhottu, kuten journalistin vierailusta tunnelissa otettu videonauha osoitti. Mikä IDF:n operaation pysäyttikin, se jäi pahasti kesken. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/184103#.U_BonkNsO-o
·        Israelin äärivasemmiston mielenosoitustilaisuus Tel Avisissa torstaina keräsi 10 000 osan-ottajaa. He syyttivät hallitusta Gazan operaation jättämisestä kesken ja vaativat rauhan ja turvallisuuden palauttamista maan eteläosaan. He vaativat pääministeri Netanyahun eroa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/184097#.U_Br4UNsO-o, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/184082#.U_Bs5ENsO-o
·        Sekä USA:n että Englannin virkailijat varoittavat, että radikaalit islamjärjestöt voivat kääntää aseensa seuraavaksi länsimaiden kaupunkeihin, kuten Englannin pääministeri David Cameron totesi äskettäin. Myös Norjassa islamilainen järjestö esittää vaatimuksia kaupunkialueiden luovuttamiseksi heidän yksinomaiseen valvontaansa. Cameron kirjoitti asiasta Daily Telegraph-lehdessä varoittaen ääri-islamin vaarallisuudesta ja siitä, miten ne voimistuvat uhaten länsimaiden turvallisuutta enemmän kuin koskaan ennen. http://www.timesofisrael.com/is-jihadis-could-wind-up-on-uk-streets-cameron-warns/, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/184107#.U_ByV0NsO-o
·        Israelilainen autoilija joutui lauantaina usean nuoren arabin järjestämään ansaan. He kivittivät hänen autoaan ja heittivät palopommin, joka räjähti auton sisällä aiheuttaen autoilijalle I ja II asteen palohaavoja sekä kivien aiheuttamia haavoja päässä ja muualla ruumista. Tapaus sattui Gush Etzionissa Hussan risteyksessä lähellä Betlehemiä. Beitar Illitistä kotoisin oleva autoilija vietiin heikossa kunnossa sairaalaan. IDF etsii tekoon syyllistyneitä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/184099#.U_Byl0NsO-o