Friday, July 25, 2014

PERJANTAI 25.07.14


PERJANTAI 25.07.14
1. HEINÄKUUN 25. päivä alkoi sumuisena ja ilmankosteuden vuoksi viileän tuntuisena, vaikka lämpömittari näytti 20 lämpöastetta. Tämä päivä on myös 18. päivä operaatio Protective Edge aikataulussa. IDF on menettänyt tähän mennessä 32 kaatunutta, jota pidetään korkeana muistaen, että edellisen Gazan operaation aikana menetettiin kymmenkunta, osa heistä oman tulen kautta.
Erään arvion mukaan IDF:n menetyksiin on vaikuttanut sen omaksuma pyrkimys välttää siviiliuhreja missä suinkin mahdollista, mikä puolestaan vaarantaa sen omia sotilaita. Sadoissa tapauksissa täsmäohjusten laukaisu on peruutettu, koska ilmakuvassa näkyy siviilejä kohteen läheisyydessä. Toiseksi IDF:n tapa ilmoittaa etukäteen aikomustaan iskeä määrättyyn rakennukseen, jotta siviilit voivat poistua siitä, antaa viholliselle tilaisuuden asettaa väijytyksiä ja miina-ansoja, jotka laukaistaan sotilaitten mennessä suorittamaan tarkastusta sisällä. Eräässä rakennuksessa IDF menetti 18 miestä haavoittuneina, koska piilossa väijynyt pyssymies laukaisi rakennuksen pommiansat kaukosäätimellä sotilaitten mentyä sisälle.
IDF:n keskittyminen tunneleiden etsimiseen ja tuhoamiseen on myös vaikuttanut kaatuneitten ja haavoittuneiden määrän kasvamiseen. Tunnelit on suunniteltu ja toteutettu suunnitelmien mukaan, minkä johdosta Hamasin pyssymiehet tietävät tunnelien sijainnin ja niiden sisäänkäyntien sijainnin. Tämän vuoksi he pystyvät seuraamaan sotilaitten liikkumista niissä ja ehtivät asentaa miina-ansoja ja väijytyksiä heidän varalleen. Eräs keksijä esitteli jokin aika sitten sähköiseen maan tärähtelyn ja ääniaaltojen seismiseen seuraamiseen perustuvaa menetelmäänsä tunnelien löytämiseksi, jota hän kertoi esitelleensä armeijalle, mutta se ei johtanut tulokseen. Hän on käyttänyt menetelmäänsä kaivosten ja luolien, mm. Kuolleenmeren alueella, löytämiseen ja tutkimiseen.
IDF:n sotilaat ovat löytäneet yli 30 tunnelia. Yhden yli km:n pituisen tunnelin kaivaminen kestää yli vuoden ja sen kustannukset ovat miljoona USD, usein varoja, jotka on lahjoitettu lastentarhojen, koulujen ja sairaaloiden rakentamiseen. Debkafile arvioi jokin aika sitten, että Hamas oli määrännyt 30 000 miestä tunnelien rakentamiseen, mikä muistuttaa kertomusta Salomon Temppelin rakentamisesta. Jos kaikki tuo kapasiteetti ja asiantuntemus olisi käytetty Gazan kaistan rakentamiseen sekä infrastruktuurin ja kansan elinolojen parantamiseen sen sijaan, että se käytettiin terrorijärjestöjen harhakuvien hyväksi Israelin tuhoamiseksi sekä aseiden ja rakettiteollisuuden kehittämiseksi, Gazan kaista olisi nyt kukoistava esimerkki edistyksestä Lähi-Idässä. Ei tarvitsisi puhua Gazan kauppasaarrosta eikä henkilö- ja tavaraliikenteen rajoituksista tai boikotista.
GAZAN sodankäyntiä käydään myös propagandarintamalla sekä Israelin että Hamasin toimesta. Yleisesti tiedetään PA:n medialle antamien lukujen valheellisuus. Surmansa saaneiden luetteloon merkityt henkilöt toistetaan listassa uudelleen, kuten julkaistuissa luetteloissa ilmenee, mutta mitä kiireelliset journalistit eivät ehdi tarkistaa. Erityisesti surmattujen naisten ja lasten määrää suurennellaan tai lisätään olemattomia uhreja. Äskettäin julistetun IRC:n saaman tulitauon aikana Hamasin pyssymiehet surmasivat 25 yhteistyöstä Israelin kanssa syytettyä gazalaista. He kuljettivat heidän ruumiitaan pitkin Shejajiyn kaupungin katuja kutsuen heitä IDF:n surmaamiksi marttyyreiksi. http://www.wnd.com/2014/07/hamas-used-cease-fire-to-execute-suspected-collaborators/
JEREMIA puhuu kirjassaan pahoista (evil, vile, surkea, alhainen, iljettävä) naapureista, jotka koskevat Israelin kansalle tarkoitettuun perintöosaan, miten Herra karkottaa heidät maastaan ja tempaa Juudan kansan heidän keskeltään. (Jer.12:14 engl. käännös). Seuraavissa jakeissa kerrotaan, miten Herra tuo heidätkin takaisin maahansa ja heidät istuttaa Israelin kansan keskuuteen, jos he lopettavat kansan opettamisen Baalin (Allahin) palvelemiseen ja palvelevat Israelin Jumalaa; mutta jos he eivät tottele, Herra karkottaa ja tuhoaa sen kansan kokonaan. (Jer.12:15 -17)
IDF:n eläkeläiskenraali Elihu Ben-Onn arvioi WND:n artikkelissa, että Gazan terroristeilla oli ennen operaation alkamista yli 9000 rakettia, joista IDF sanoo tuhonneensa puolet. Täten heillä on edelleen yli 4000 rakettia, mikä puolestaan tarkoittaa sitä, että IDF:n tehtävä on pahasti kesken. Ben-Onn pitää tyrmistyttävänä tapaa, millä Hamas kasvattaa maisten ja lasten uhrilukuja. ”He suojautuvat naisten helmoihin ja lasten suojaan sekä sairaaloihin ja moskeijoihin uskoen, että IDF etsi heitä sieltä. He haluavat naisten ja lasten saavan ensimmäiset luodit. He eivät taistele sotilaiden vaan pelkureiden tavoin”. Ben-Onn arvioi, että IDF:n tulee jatkaa operaatiotaan, kunnes kaikki raketit on tuhottu, minkä ohella myös tunneliverkostojen labyrintti on pystyttävä kartoittamaan ja poistamaan. Tämä tarkoittaa, että lukuisat siviilirakennusten alle rakennetut kellarit, suojatilat, maanalaiset kaupungit on löydettävä ja tutkittava ennen niiden tuhoamista. Tätä ei voida suorittaa muutamassa päivässä, vaan tehtävä vaatii viikkojen tai kuukausien työn. Hän myöntää, että IDF:n on tunkeuduttava ihmisten koteihin, heidän olo-ja makuuhuoneisiinsa ja kylpyhuoneisiinsa tunneliaukkojen löytämiseksi.
Tämän kaiken IDF joutuu tekemään kansainvälisen yhteisön huutaessa syytöksiä rikoksista inhimillistä oikeutta ja sodankäynnin kansainvälisiä normeja vastaan. Armeija ei ole syytöksistä tietoinen, mutta poliittinen päättäjäporras joutuu valtavan painostuksen alaiseksi sekä kotimaisen opposition että kansainvälisten järjestöjen ja yksityisten valtioitten taholta uhkauksineen kauppasaarroista ja boikotista. Mutta jokaisen kansan ensisijainen tehtävä on varmistaa kansalaistensa turvallisuus. Israelin hallitus ja sen päättävät elimet joutuvat uimaan kuin krokotiilejä täynnä olevassa virrassa.  Ben-Onn viittaa myös USA:n asettamaan lentokieltoon Ben Gurionille, joka oli ansaitsematon lahja Hamasille. Israelin onneksi myös nuo krokotiilit ovat itse joutuneet hyökkäysten kohteiksi ja alkaneet havaita, että ovat elättäneet sylissään krokotiilin poikasia, jotka alkavat vaatia oikeuksiaan.
Ben-Onn muistuttaa lopuksi, että Israelia vastaan on hyökätty, ja että sen velvollisuus on puolustautua iljettävää (vile) vihollista vastaan, joka toimii laatimiensa normien puitteissa. Israelin tapauksessa on kysymys enemmästä kuin velvollisuudesta, sillä juutalaista kansaa uhataan kansanmurhalla ja hävittämisellä viimeistä juutalaista myöten, ennen kuin islamin eskatologinen huipputapahtuma voi toteutua, kuten heidän pyhä kirjansa Koraani opettaa ja vaatii. http://www.wnd.com/2014/07/bloody-terrorists-had-more-than-9000-rockets/
2. IRANIN parlamentin puhemies Ali Larijani myöntää julkisesti, että Iran toimitti Hamasille teknologian, jonka avulla se on pystynyt rakentamaan kukoistavan rakettiteollisuuden. Iran on aina myöntänyt antamastaan materiaali- ja sotilaallisesta avustuksesta, mutta ensimmäistä kertaa se myöntää antaneensa teknistä know-how avustusta. Erään uutisen mukaan Hamasin pyssymiehiä on askarruttanut IDF:n Merkava panssarien varustaminen ohjustentorjunta järjestelmällä, jota kutsutaan nimellä Trophy. Se on nyt ensimmäistä kertaa saamassa tulikasteensa todellisissa taisteluissa. Ensimmäinen huti tapahtui muutamia päiviä sitten, kun panssaria vastaan ammuttu pst-ohjus ehti osua panssariin ennen suojauksen aktivoitumista surmaten panssarijääkärin. Hamasin lähteistä kerrotaan, että se pyytää tulitaukoja saadakseen Teheranista ohjeet, miten menetellä Trophy-suojauksen ohittamiseksi.
ALI Larijani totesi TV-haastattelussa, että Hamas ja Islamic Jihad pyysivät teknistä neuvoa, ja Iran antoi sitä. ”Nyt Gazan hyvillä taistelijoilla on kyky vastata omiin tarpeisiinsa aseiden rakentamiseksi”. Israel on aiemmin syyttänyt Irania, että se toimittaa Gazan terroristeille Fajr-5 raketteja, joiden kantomatka on 75 km (45 mailia). Hamas on sittemmin kehittänyt omia versioitaan siitä, joita se tuottaa teollisesti, ja joiden kantomatka on sama kuin Fajr-5:n. Iranin vallankumouskaartin komentaja kenraali Ali Javari väitti silloin, ettei Iran toimittanut raketteja vaan teknologian niiden valmistamiseksi. Iranin ylin kaitsija Ali Khameney kehotti Gazan terroristeja jatkamaan taistelujaan sekä laajentamaan operaatioitaan Juudean ja Samarian alueille valmistelemaan Israelin lopullista tuhoa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/183332#.U9ID8ENsO-o
3. Seuravaksi poimintoja viimeistä tapahtumista Gazan rintamalla Times of Israel mukaan:
-         Taisteluissa surmansa saaneiden Gazan arabien lukumäärä ylittää 700. IDF:n mukaan useita satoja Hamasin pyssymiehiä on surmattu ja 150 pyssymiestä antautui äskettäin.
-         IDF:n miestappio on nyt 32. Kansainväliset lentoyhtiöt ovat lähes kaikki palanneet lennoissaan Ben Gurionin kentälle rutiiniaikatauluun. Tuhansia matkustajia jäi eri puolilla maailmaa odottamaan lentojen palautumista normaaliksi. Tämä oli havaintoesimerkki, mitä tulisi tapahtumaan, jos Israel luopuisi Juudeasta ja Samariasta, tai antaisi niiden valvonnan jollekin kansainväliselle järjestölle. Kahden valtion periaatteesta luovutaan yhä enemmän.
-         Israelin ja PA:n arabit järjestivät suuria mielenosoituksia Jerusalemissa, mutta myös monilla muilla paikkakunnilla ja kaupungeissa. Jerusalemin pohjoisosassa Qalandiassa kokoontui 10000 mielenosoittajaa, jotka kivittivät sotilata kivin ja polttopulloin, myös kiväärin-laukauksia heitä vastaan kuultiin. Kaksi mielenosoittajaa sai surmansa.
-         Aamuyön aikana arabit mellakoivat Jerusalemin Temppelivuorella ja vanhassa kaupungissa. Jerusalemin poliisi pidätti 39 arabia, kaksi poliisia haavoittui nujakoissa heidän kanssaan.
-         Hamas-johtajat Gazassa ja Qatarissa vaativat arabeja aloittamaan kolmannen intifadan. Hamasin tiedottaja Qatarissa Husham Badran sanoi kuulemiinsa mielenosoituksiin viitaten, että aika on suotuisa kolmannen intifadan aloittamiseksi. Hamasin virkailija Isat al-Rishk twiittasi, että gazalaisten veri vaatii vallankumousta ja sytyttää Länsirannan tuleen. Palestiinalaislähteen mukaan surmattujen gazalaisten luku ylittää 800, haavoittuneita 5000.
-         Neljä IDF:n sotilasta haavoittui yöllisissä taisteluissa Gazassa ja heidät tuotiin sairaalahoitoon Israeliin Sorokan sairaalaan.
-         IDF operoi torstaina Gazassa 130:ssa kohteessa, maahyökkäyksen alusta lähtien 3540:en kohteeseen on isketty.
-         Mahane Yehuda torilla avattiin Gazassa taisteleville sotilaille tarkoitettujen hyödykkeiden vastaanottopiste.
-         Eshkolin alueella räjähti kaksi rakettia, Ashkelonissa sireenit varoittivat raketin lähestymisestä.
-         IDF sanoo surmanneensa Islamic Jihadin korkean virkailijan ja hänen poikansa Rafahiin tehdyllä ilmaiskulla perjantaiaamuna, 14 sivullista haavoittui. Hamasin terveysministerin tiedotteen mukaan Jihadin tiedottaja Salah Ahmed Hassanein ja hänen poikansa saivat surmansa IAF:n iskussa. Hamasin tiedottaja sanoo, että Hamasin johto on periaatteessa valmis Kerryn ehdottamaan tulitaukoon viiden päivän ajaksi humanitäärisistä syistä.
-         Israel harkitsee suostumista 5 päivän tulitaukoon, jos Hamas suostuu myös.
-         Qatar kieltää ehdottomasti entisen presidentti Peresin syytökset terrorin rahoittamisesta. Peres piti eilen viimeisen puheensa presidenttinä Knessetissä, jossa järjestetyssä tilaisuudessa uusi presidentti Reuven Rivlin vannoi 7 vuoden virkavalansa.
-         Israelin turvallisuuskabinetti käsittelee 5 päivän tulitaukoesitystä. Toisena aiheensa on operaation kolmannen vaiheen käynnistäminen, jolla on tarkoitus keskittyä enemmän aseitten ja rakettien etsimiseen ja tuhoamiseen. Israelin päämääränä on saada Gazan kaista kansainvälisesti valvotuksi aseettomaksi vyöhykkeeksi. Esitys on saanut kannatusta Israelissa, mutta myös useat muut maat kannattavat sitä. PA:n mukaan 115 Gazan arabia sai surmansa torstaina nostaen kokonaismääräksi 808. 34 israelilaista, mukaan lukien 2 siviiliä, on saanut surmansa operaation aikana.
-         Jerusalemin ja Israelin poliisi ovat hälytysvalmiudessa torstaina järjestettyjen mielen-osoitusten jälkeen. Perjantai on arabien perinteinen mellakkapäivä aamurukousten jälkeen Temppeli-vuorella. Länsirannan arabiryhmät julistivat perjantain ”raivon päiväksi”. Poliisi kieltää alle 50-vuotiailta arabimiehiltä pääsyn Temppelivuorelle ja Al-Aksa moskeijaan. Muslimien perinteinen paastokuukausi ramadan päättyy sunnuntaina. Palestiinalaislähteen mukaan torstain mellakoissa kaksi miestä sai surmansa ja 150 haavoittui. Mellakoita oli eilen myös Nablusissa, Hebronissa, Betlehemissä ja Tulkarmissa. Muslimit valvovat ja rukoilevat viimeisen perjantaiyön ”lailat al-Qadr” (kohtalon yö) ennen paaston päättymistä. Poliisi pidätti 39 PA:n ja Israelin arabia, 27 poliisia haavoittui torstain mellakoissa.
-         Useita raketteja ammuttiin Gazasta Israeliin perjantaiaamupäivän aikana. Iron Dome eliminoi 4 rakettia Ashkelonin yllä, sirpaleet aiheuttivat vähäisiä vahinkoja. Maan keskiosassa Iron Dome eliminoi ainakin yhden usean raketin salvosta.
Säätilat tänään: Jerusalem 20 -29; Tiberias 26 -37; Suolameri 30 -41; Eilat 28 -41 +C-astetta. Tänään puolipilvistä, huomenna alkaa aurinkoista ainakin toistaiseksi. Kinneretin pinta laski 1 sm:n.

Muistakaahan käydä vilkaisemassa myös mainoksia sivun oikeassa laidassa.  
Thursday, July 24, 2014

TORSTAI 24.07.14


TORSTAI 24.07.14
1. TÄNÄÄN on operaation Protective Edge 17. päivä. Surmansa saaneiden lukumäärät nousevat tasaiseen tahtiin molemmin puolin taistelurintamaa, eikä taistelujen loppumisesta edes hetkeksi ole vielä mitään takeita. Hamasin johtaja Khaled Mashaal ilmoitti ylellisessä hotellihuoneessaan Dohassa Qatarissa Hamasin hylänneen viimeisen tulitaukoesityksen, jossa Egypti lupasi avata tieyhteyden Gazasta Siinaille, mutta jonka muista ehdoista neuvoteltaisiin lyhyen ajan kuluessa aseiden hiljentymisen jälkeen. Hamasin vaatimuksena on kaikkien ehtojen hyväksyminen samaan aikaan tulitauon kanssa, jonka jälkeen aloitettaisiin neuvottelut pitkäaikaisesta aseleposopimuksesta. Israelin reaktiosta tähän media vaikenee, mutta se ilmoitti hyväksyvänsä Egyptin esityksen tulitauosta.
Positiivisena kehityksenä on pidettävä sitä, että Amerikan lentoturvallisuudesta vastaava järjestö FAA ilmoitti poistavansa lentokiellon Ben Gurionin lentokentälle, mitä Euroopan vastaava järjestö seurannee. New Yorkin entinen pormestari Bloomberg sanoi ostettuaan EL-AL:in lipun, että Ben Gurionin kenttä on parhaiten turvattu maailmassa, eikä ole mitään syytä boikotoida sitä. Hamas ehti onnitella itseään Iron Dome patteriston epäonnistuttua estämään raketin putoamisen Yehudan lähiöön tuhoten yhden omakotitalon, mikä aiheutti lentokiellon Ben Gurionille ja melkoisen kaaoksen eri puolilla maailmaa ja erityisesti Turkissa matkustajien odottaessa epätoivoisesti matkansa jatkamista Tel Aviviin. EL AL lisäsi lentovuorojaan, mikä osaltaan helpotti asiaa.
Taistelut Gazan kaistalla jatkuvat kiivaina. Media on keskittynyt seuraamaan Shajaiyan taisteluita, mutta IDF sanoo, että myös Gazan eteläosassa käydään ankaria taisteluja. Israel ei sallinut kansain-välisten uutistoimistojen toimittajien seurata armeijan mukana, minkä johdosta ne joutuvat laatimaan raporttinsa PA:n uutistoimistojen antamilla tiedoilla. Gazassa Hamasin alueilla toimivat journalistit ovat viranomaisten tiukassa valvonnassa, mikä estää tietojen verifioimisen. IDF:n julkistamat tiedotteet tulevat pari päivää myöhässä, jolloin propagandistiset tiedot ovat jo maailmalla.
KESKIVIIKON aikana Gazasta ammuttiin Israelin siviilikohteisiin 98 rakettia, joista 70 iskeytyi Israelin maaperään ja Iron Dome tuhosi ilmassa 25. Operaation alusta lähtien Israeliin ammuttiin 2 270 rakettia, joista Iron Dome tuhosi ilmassa 448. Eräs Gazan terroristi totesi ihmettelijälle, miksi he eivät suuntaa rakettejaan tarkemmin, kun ne aiheuttavat niin vähän tuhoa, näin: ”Kyllä me suuntaamme ne hyvin, mutta heidän Jumalansa muuttaa niiden suunnan ilmassa”. Jewish Telegraph julkaisi Barbara Ordmanin laatiman raportin asiasta, joka sitten levisi maailman median tietoisuuteen. Ordman viittaa Israelin ensimmäisen pääministerin David Ben Gurionin lausuntoon v.1956, jossa tämä ei-uskonnollisena pidetty sosialistisen kasvatuksen saanut realisti totesi: ”Voidakseen olla realisti Israelissa, on pakko uskoa ihmeisiin”. Ordman viittaa artikkelissaan useisiin Raamatun kohtiin. http://www.wnd.com/2014/07/their-god-changes-path-of-rockets-in-mid-air/
2. ARABIT juhlivat voittojaan kuten myös perhetapahtumia tanssien ja laulaen ja usein aseitaan ilmaan laukoen sekä jaellen makeita leivonnaisia kaduilla, mutta myös sepitellen runoja ja lauluja, joissa ylistetään henkilöä tai tapahtumaa ja jopa eläimiä kuten hevosia tai lintuja.
Heinäkuun 17. päivänä Gazan esikaupungissa israelilainen 7-sotilaan partio ajoi APV-autollaan Gazan arabien järjestämään väijytykseen. Arabit ampuivat pst-ohjuksen heidän autonsa kylkeen surmaten heistä 6, mutta seitsemännen kohtaloa ei tiedetty ja hänet julistettiin kadonneeksi. Gazan arabit juhlivat hänen sieppaustaan perinteiseen tapaan kaduilla tanssien ja iloiten ja makeisia jaellen, sekä sepittivät pilkkalaulun siepatusta IDF:n sotilaasta Shaul Oron, jonka Hamas julkaisi youtube sivuilla. Laulussa pilkataan sekä Oronia että pääministeri Netanyahua: ”Sinä kehitysvammainen, sinä tulet hyväksymään ehtomme ja juomaan häpeän kupista”. Laulun taustalla Hamasin jäsenet huutavat hurraata. Sieppausta kutsutaan ”ramadanin voitoksi, kauneimmaksi lomalahjaksi”. Siinä Netanyahua kehotetaan käymään vessassa, asettamaan kumialustan huopansa alle ja potan lähettyville. Häntä nimitellään ”mustekalaksi ja älykääpiöksi, joka tulee alistumaan ja juomaan häpeän katkeran kalkin”. Laulussa ylistetään Hamasin mahtia: ”Me tuhoamme Merkava tankkeja, jeeppejä, me lennätämme lennokkeja, meidän itsensä uhraavat taistelijamme tekivät sen! Sinä kirottu Netanyahu, kuuntele viestiämme, joka aiheuttaa shokin maailmalla: Meillä on neljännesmiljoona käsikranaattia!”.
PMW, Palestiinan Mediatarkkailu, joka tekstin käänsi ja julkaisi englanniksi, sanoo Hamasin TV:n kutsuvan sieppausta ”tuskalliseksi yllätykseksi sionistiselle miehittäjälle”. TV:n juontaja sanoo, että ”sieppaus oli erityisen hyvä ja iloinen lahja palestiinalaisten vastarinnalle”. Hän toteaa: ”Vaikka miehittäjä pyrki salaamaan sen julkisuudelta, vaikka Qassam prikaatin ilmoitus oli sille piinallinen uutinen pyrkien löytämään kaikenlaisia verukkeita liittämällä hänen nimensä kaatuneitten listalle, ja sitten poistaen hänen nimensä ja kuvansa - nyt se joutuu tunnustamaan, että kadonnut sotilas on vastarinnan käsissä”. http://www.wnd.com/2014/07/terrorists-song-celebrates-soldiers-kidnapping/
3. IDF menetti eilen kolme sotilastaan, minkä jälkeen kaatuneitten sotilaitten luku on 32. USA:n ulkoministeri John Kerry käväisi myös Israelissa, ”vaikka kukaan ei ollut kutsunut häntä”, kuten Israelissa todettiin eilen. Hänellä oli keskustelutilaisuus Netanyahun kanssa ennen lentoaan takaisin Washingtoniin. Keskustelu oli luonteeltaan enemmän tietojen jakamista, mitään uutta ei ilmennyt. Hamas yrittää edelleen saada aikaan näyttävän operaation Israelin puolella. IDF:n sotilaat löysivät keskiviikkona taas yhden tunnelin, jonka Israelin päähän oli koottu Israelin sotilaan asepukuja, karttoja ja aseita. Viimeisimpiä poimintoja Times of Israel kokoamasta listasta.
-  Englannin ulkoministeri Philip Hammond tapasi Israelin ulkoministeri Avigdor Libermanin Jerusalemissa. Liberman pyrki opettamaan vierastaan viittaamalla brittien pääministeri Winston Churchillin päättäväisyyteen pommittaa Hitlerin Saksaa toisen maailmansodan aikana; samalla tavoin Israel pommittaa nyt Hamasia odottaen briteiltä erityistä ymmärrystä Israelin taistelussa. ”Me opimme Churchilliltä, että vaikka hinta on verta, hikeä ja kyyneleitä, kansan tulee taistella päättäväisesti vapautensa säilyttämiseksi. Emme voi sallia, että Jerusalem, Tel Aviv ja etelän kaupungit ovat rakettitulen uhkaamia. Velvollisuutemme on taistella päättäväisesti varmistaaksemme vapauden ja normaalin elämän Israelin kansalaisille”. http://www.timesofisrael.com/day-17-cabinet-mulls-expanded-gaza-op-hamas-again-rules-out-ceasefire-faa-extends-flight-ban/
-  IDF:n sotilaat ottivat 150 Gazan arabia, useimmat heistä Hamasin pyssymiehiä, vangiksi yön aikana Rafahissa kestäneiden taistelujen jälkeen. Arabit lähestyivät sotilaita ilman aseita kädet pään päällä eivätkä millään tavoin vastustaneet vangitsemista. Heidät toimitettiin kokoamisleiriin kuulusteltaviksi.
- Hamas näyttää saaneen ainakin osittaisen voiton Gazan tuntumassa sijaitsevien kaupunkien ja kibbutsien asukkaitten muuttaessa turvallisempiin paikkoihin. Nir Am on yksi niistä, jossa Hamasin oli tarkoitus suorittaa massamurha, mutta minkä IDF:n sotilaat havaitsivat tuhoten iskujoukkueen.
- Israelin tiedeministeri Yaacov Peri sanoo, ettei Israel suostu aselepoon, ennen kuin kaikki Hamasin kaivamat tunnelit on tuhottu, mutta tilapäinen tulitauko on mahdollinen. Hän ei pidä mahdollisena, että IDF vetäisi joukkonsa Gazasta ennen kuin se on täyttänyt tehtävänsä Gazassa, ei ainakaan seuraavien 2 -3 päivien aikana. Hän selitti, ettei tunnelien löytäminen ja tuhoaminen ole helppoa, eikä sittenkään ole varmuutta sadan prosentin tuloksesta. Hän sanoi, että tiedustelu oli tietoinen kaivettujen tunnelien tasosta ja lukumäärästä, joten se ei ollut yllätys. Israelin pitkän tähtäyksen päämäärä on Gazan muodostaminen aseettomaksi vyöhykkeeksi.
- Israelin hammaslääkäreitä kehotetaan välttämään ilokaasun käyttöä, koska se häiritsee potilaiden juoksua suojatiloihin äkillisen hälytyksen sattuessa.
- Thaimaa kehottaa Israelissa työskentelevien thaimaalaisten työntekijöitten siirtämistä 10 -20 km:n päähän Gazan turva-aidasta, joka on käytännössä muodostunut rajaksi. Yksi thaimaalainen työntekijä sai surmansa raketin iskiessä tilaan, jossa hän työskenteli.
- Kanada ja USA kritisoivat kovin sanoin UNHRC:n käsittelyä ja päätöstä Israelin ja Hamasin välisestä sodasta, jossa se kehottaa muodostamaan tutkimuskomitean selvittämään ”Israelin suorittamia ihmisoikeuksien rikoksia sekä sotarikoksia” mainiten nämä nimeltä ilman tutkimuksia, sekä mainitsematta mitenkään Gazan terrorijärjestöjen suorittamia rikoksia, kuten rakettien ampumista Israelin siviilikohteisiin rauhan aikana aseleposopimuksen ollessa voimassa, sekä siviilien käyttämistä ihmiskilpinä taisteluissa IDF:n sotilaitten kanssa.
- Saksan Israelille myönteiset kansanedustajat kritisoivat lentokieltoa Ben Gurionin kentälle. Delta Airlines voi jatkaa lentokieltoaan Israeliin. http://www.timesofisrael.com/day-17-cabinet-mulls-expanded-gaza-op-hamas-again-rules-out-ceasefire-faa-extends-flight-ban/
4. Gazan arabit ovat kiihdyttäneet rakettien ampumista suuriin asutuskeskuksiin. Hälytyssireenit ovat soineet Tel Avivin alueella, Ramat Gan, Givatayim, Bnei Brak, Givat Shmuel, Herzslia ja Yehud. Kanava 10 mukaan Iron Dome tuhosi ainakin viisi rakettia Rishon Lezionin yllä Tel Avivin lähiössä. http://www.jpost.com/Operation-Protective-Edge/Palestinian-rockets-launched-at-greater-Tel-Aviv-Iron-Dome-interceptions-heard-overheard-368719
5. PRESIDENTTI Reuven Rivlin asetetaan virkaansa tänään Knessetissä varsin typistetyin juhlallisuuksin. Kunniakaarti on sentään paikallaan ja puheita pidetään, mutta perinteinen coctail-tilaisuus juhlamaljoineen katsottiin tilaisuuteen sopimattomaksi maata puolustavien nuorten miesten ja naisten – joita myös kutsuttiin ennätysmäärä asepalveluksen – taistellessa henkeen ja vereen ilkeää vihollista vastaan, joka käyttää kaikkia likaisia ja vähemmän likaisia temppuja välittämättä ihmisoikeus- tai sotarikossyytteistä luottaen siihen, että muslimiveljet ja heidän tukijansa YK:ssa ja muissa kansainvälisissä elimissä puhdistavat heidän maineensa joka tapauksessa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/183290#.U9DGnUNsO-o
Yli 30 000 ihmistä osallistui yksinäisen sotilaan Max Steinbergin hautajaisiin eilen Herzelin vuorella Jerusalemissa. 5000 ihmistä osallistui yksinäisen ranskalaissotilaan Jordan Ben Simonin hautajaisiin. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4548586,00.html
UNRWA:n laitoksiin Gazassa on sijoitettu 102 000 gazalaista, jotka pakenivat taistelujen tieltä. UNRWA sanoo löytäneensä myös toisesta koulustaan raketteja ilmoittamatta määrää. Tämä on ollut varsin ikävä yllätys ja häpeä YK:n pääsihteerille, joka joutui tunnustamaan, ettei hän ole tietoinen, minne raketit on siirretty kouluista. Hamasin tappiot Gazassa ovat nyt 643 Gazan arabia, monet heistä lapsia. IDF sanoo surmanneensa 30 yön aikana ja 210 pyssymiestä maahyökkäyksen alusta. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4547993,00.html
SÄÄTILAT tänään: Jerusalem 20 -30; Tiberias 24 -37; Suolameri 31 -40; Eilat 28 -41 +C-astetta. Taivas on pilvetön tänään, huomenna puolipilvinen lämpötilan hieman laskiessa.


Wednesday, July 23, 2014

KESKIVIIKKO 23.07.14


KESKIVIIKKO 23.07.14
1. TÄNÄÄN alkoi operaatio Protective Edge 16. päivä, edellisten päivien tapaan sumuisena aamuisin mutta kirkastuen päivän mittaan. Tulitaukoa ja rauhansopimuksen mahdollisuuksia jauhetaan Kairossa kansainvälisellä tasolla. Sekä YK:n pääsihteeri Ban ki-Moon että USA:n ulkoministeri John Kerry monien paikallisten edustajien ohella ovat irrottautuneet muista kiireellisistä ja tärkeistä kysymyksistä voidakseen antaa oman panoksensa verenvuodatuksen lopettamiseksi Gazassa ja Israelissa. Terrorijärjestöksi luonnehdittu Hamas on hylännyt kolme tulitaukoehdotusta, jotka perustuvat Egyptin laatimaan alkuperäiseen luonnokseen.
KESKUSTELUJEN välinäytös esitettiin Dohassa, Qatarissa, jossa maan emiiri al-Thanin suojeluksessa pidetyssä konferenssissa keskusteltiin tulitauosta Gazaan YK:n pääsihteerin toimiessa todistajana. Siellä Hamas julkisti omat ehtonsa tulitauosta, jonka viimeistä versiota ei ole annettu julkisuuteen. Julkisuuteen vuotaneiden tietojen mukaan Hamasin ehdot ovat sisällöltään sellaisia, ettei Israel olisi voinut niitä ottaa edes keskustelujen pohjaksi. Qatariin paennut Hamasin korkein johto näyttää irtaantuneen todellisuudesta asuen ylellisissä huviloissa ja hotelleissa, mistä heitä syytetään. He luottavat kansainvälisen yhteisön tukeen ja sen mahdollisuuteen painostaa Israel taipumaan heidän asettamiinsa ehtoihin esiintyen kansana, jonka kimppuun mahtava Israelin armeija on hyökännyt huomioimatta ollenkaan niitä useita satoja raketteja, joita se aselevon aikana on ampunut Israelin kaupunkeihin ja kyliin. Ihmisten muisti on lyhyt, eikä enää kukaan muistuta niistä.
YK:n pääsihteeri Ban ki-Moon lensi Kairosta Israeliin esitelläkseen pääministeri Netanyahulle Kairon neuvottelujen tämän hetkisen tilanteen ja Jordanian levittämää aselepoluonnosta. Hamasin esittämiin ehtoihin sisältyy edelleen vaatimus terroristien vapauttamisesta, mikä jarruttaa keskustelujen etenemistä. PLO esitti oman kannatuksensa Hamasin vaatimuksille. Pääsihteeri matkusti myöhemmin Ramallahiin osoittaakseen YK:n tuen PA:n johdolle.
Pääsihteeri ki-Moon tapasi pääministeri Netanyahun IDF:n Kiryat toimitiloissa Tel Avivissa eilen 16.30 aikaan. Netanyahu selitti Israelin näkökannan tilanteesta viitaten satoihin raketteihin, joita Gazasta ammutaan Israelin siviilikohteisiin, ja tunneleihin, joiden kautta Hamas soluttaa terroriryhmiä Israelin alueelle ja yrityksiin hyökätä niistä kibbutseihin ja kyliin. Hän mainitsi, että Israel hyväksyi Egyptin tulitaukoesityksen, kuten myös YK:n esittämän humanitäärisen tulitauon, mutta jotka molemmat Hamas hylkäsi. Hän vaati, että kansainvälisen yhteisön tulee erottaa Hamasin iskut Israelin siviili-kohteisiin IDF:n tekemistä iskuista kohteisiin, joista heitä tulitetaan, myös kouluista ja moskeijoista, ja tuomitsevan Hamasin tavan varastoida niihin rakettejaan, kuten paljastuneessa kahden UNRWA:n koulun tapauksessa ilmeni. Pääministeri selitti IDF:n varoittavan Gazan kansaa ennen hyökkäystään kohteisiin vaarantaen täten omien sotilaittensa turvallisuuden. Hän mainitsi Israelin pystyttämän kenttäsairaalan Gazan rajan tuntumaan gazalaisten hoitamiseksi, mutta Hamas pyrkii estämään kansaansa käyttämästä sen palveluja. Netanyahu pyrki tekemään selväksi, ettei Israel sodi Gazan arabeja, vaan terrorijärjestöjä vastaan, jotka hallitsevat Gazan kaistaa.
YK:n pääsihteeri totesi vastineessaan omaavansa videoita ja muita todisteita, että Hamas ja Islamic Jihad ampuvat rakettejaan Israeliin hänen puheensa aikanakin. Hän sanoi tuomitsevansa raketti-iskut, kuten myös sairaaloiden, koulujen ja muiden julkisten laitosten käyttämisen (niiden ampumiseen ja varastoimiseen). Hän viittasi kolmen israelilaisnuoren kuten myös arabipojan murhaan todeten, että aivan liian moni arabi- ja juutalaisäiti suree hautaamiaan rakkaitaan. Hän sanoi, että kolmen päivän aikana hän on tavannut viranomaisia Qatarissa ja Egyptissä sekä PA:n puheenjohtajan ja ulkoministeri Kerryn, ilmeisesti painottaakseen Kairon neuvottelujen tärkeyttä. Hänen viestinsä oli: Lopettakaa taistelut ja aloittakaa keskustelut, ja puolessa vuodessa tilanne on muuttunut. Hän lupasi voimakkaan tukensa ja vakuutti tekevänsä kaikkensa rauhan palauttamiseksi.
PA:n ilman mandaattia toimiva puheenjohtaja Mahmoud Abbas tuomitsi puheessaan Ramallahissa eilen Israelin toimet Gazassa todeten, että niiden päämääränä on tuhota palestiinalaisten tavoitteet ja estää sovintosopimuksen toteuttaminen Hamasin kanssa. Hän peruutti suunnitellun matkansa Saudi Arabiaan ja palasi Kairosta Ramallahiin, jossa hän pitää hätäkokouksen PA/PLO:n johdon kanssa.
2. USA:n ja Euroopan lentoyhtiöt peruuttivat lentonsa Israeliin 24 tunnin ajaksi sen jälkeen, kun Hamasin ampuma raketti osui omakotitaloon Yehudissa, joka sijaitsee lähellä Ben Gurionin lentokenttää. USA:n FAA, joka valvoo USA:n lentoliikennettä, sanoi lausunnossaan välittömästi antaneensa varoituksen tilanteesta lentoyhtiöille. Delta ja United Airlines peruuttivat lentonsa Israeliin ilman määräaikaa, US Airways vain yhden yön ajaksi.
USA:n lentoyhtiöitten julkistamien peruutusten jälkeen Lufthansa ilmoitti 36 tunnin peruutuksista, mitkä tulevat koskemaan sen kanssa sopimussuhteissa oleviin lentoyhtiöihin Germanwings, Austrian Airlines ja Swiss ja Air France lentoja ilman määräaikaa. Euroopan lentoliikenteen turvallisuusjärjestö esittänee oman voimakkaan varoituksensa välttää lentämistä Israeliin. Myös Kauko-Idän lentoyhtiöt seurannevat Amerikan esimerkkiä peruuttaa lennot Israeliin määräajaksi.
Israelin liikenneministeri Israel Katz kehottaa amerikkalaisia lentoyhtiöitä palaamaan normaaliin lento-rutiiniin vakuuttaen, ettei ole mitään turvallisuusriskiä jatkaa lentojaan Ben Gurionin lentokentälle. New Yorkin entinen pormestari Michael Bloomberg näytti esimerkkiä lentämällä yksityiskoneellaan Israeliin. Tiistaina hän julkaisi lausunnon, jossa hän ilmoitti päätöksestään lentää tiistai-iltana Israeliin FAA:n kiellosta huolimatta. http://www.jpost.com/Operation-Protective-Edge/FAA-bans-flights-to-Israel-on-US-airlines-for-24-hours-368542
3. PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas esittää viiden päivän tulitaukoa neuvottelujen jatkuessa Kairossa. Hän lupaa työstää sen aikana uudet sopimusehdot Hamasin kanssa. PA sanoo tukevansa Hamasin vaatimusta Shalit-sopimuksen yhteydessä v. 2011 vapautetun mutta Israelin uudelleen pidättämän 58 terroristin vapauttamiseksi. Heidät pidätettiin kesäkuun 12. päivänä Hamasin sieppaaman – ja kuten myöhemmin osoittautui – murhaaman kolmen juutalaisnuoren etsintöjen yhteydessä. PA myös tukee Hamasin vaatimusta Gazaan johtavien teiden avaamista liikenteelle. Lisäksi Hamas vaatii kansainvälistä konferenssia sodan Gazalle aiheuttamien tuhojen korjaamiseksi. PA tukee Egyptin kantaa, että tulitauko tulee aloittaa ennen Hamasin esittämien vaatimusten käsittelyä. Egypti suhtautuu torjuvasti sen esittämän tulitaukosopimuksen muuttamiseen.
HAMAS suunnittelee ambulanssisaattueen lähettämistä Shajaiyan arabikylään haavoittuneiden viemiseksi sairaalahoitoon taistelujen ollessa käynnissä, raportoi Al-Jazeera. Khan Yunisissa IDF:n panssarin ammukset surmasivat viisi ihmistä, heidän joukossaan kaksi lasta, kuten hätäpalvelujen tiedottaja Asharf al-Qudra kertoo AFP:n raportin mukaan.
US Airways ilmoittaa aloittavansa lennot Philadelphiasta Tel Aviviin Israelissa torstaina julkistamansa tilapäisten peruutusten jälkeen. EL AL ja Arkia ovat vuorostaan lisänneet ylimääräisiä lentovuoroja täyttääkseen useiden lentoyhtiöitten peruutukset ja avaa uuden lentokentän. Turkkiin on jäänyt Israeliin matkaavia Turkish Airlines ja Pegasus lentoyhtiöitten peruuttaessa lennot Israeliin.
IDF:n antaman tiedotteen mukaan sen joukot etenevät varovaisesti mutta varmasti Gazan kaupungin esikaupungissa Shajaiyassa tuhoten löytämiään tunneleita ja etsien aseita. Hän vakuuttaa, että IDF valvoo nyt suurinta osaa lähiöstä ja tulee ottamaan sen valvontaansa kokonaan. Lähiö on ollut yksi Israeliin ammuttujen rakettien tärkeimmistä tukikohdista ja tunneliverkostosta. Eilen IDF menetti kaksi miestään kaatuneina nostaen kokonaismääräksi 29.
IDF:n upseerin julkistaman tiedotteen mukaan on tuhonnut alueella tähän mennessä 120 kohdetta maahyökkäyksen alkamisesta lähtien viime torstaina, surmannut 30 terroristia viimeisen 24 tunnin aikana ja kaikkiaan 210 maaoperaation alusta, vankeja otettiin 28. IDF löysi Gazan alueelta 28 tunnelia, tuhosi niistä kokonaan kuusi ja 57 tunnelin sisäänkäyntiä.
YK:n ihmisoikeusneuvosto UNHCR kokoontuu tänään erikoisistuntoon Geneveen käsittelemään operaatiota Protective Edge. Tarvittavat 16 jäsenmaata ja tarkkailijaa näyttää tukevan neuvoston kokouksen pitämiseksi.
Yli sata IDF:n sotilasta on joutunut sairaalahoitoon eri puolille maata operaation Protective Edge aikana saamiensa haavojen vuoksi operaation alkamisesta lähtien.
32-vuotias palestiinalainen mies sai surmansa mielenosoituksissa Beitar Illitissä Husan arabikylän lähellä. IDF:n tiedottajan mukaan n. 50 arabia kivittivät sotilaita kivillä ja palopommeilla. Sotilaat vastasivat siihen kumiluodeilla. Yksi arabeista ilmeisesti haavoittui pahoin ja myöhemmin menehtyi vammoihinsa. Jerusalemissa arabi kuorma-autonkuljettaja kolhaisi tahallaan moottoripyöräilijää pyrkien pakoon paikalle hälytettyä poliisia. Kaksi epäiltyä pidätettiin.  http://www.timesofisrael.com/day-16-of-hamas-israel-conflict-finds-ceasefire-bids-stalled-foreign-airlines-leaving-israel-and-death-toll-rising/
Rakettien ampuminen Gazasta Israeliin jatkuu tulitaukoneuvotteluista ja YK:n pääsihteerin vierailusta huolimatta. Voisi melkein sanoa, että Hamasilla ja Jihadilla sekä Al-Aksalla on kiire ampua niin monta rakettia kuin suinkin ennen kuin tulitauko astuu voimaan tai IDF tuhoaa ne. Iron Dome tuhoaa ilmassa ne raketit, jotka uhkaavat kaupunkeja ja kylien keskustoja ja antaa muiden pudota asustusten ulkopuolelle. Gazan arabit ovat alkaneet epäillä, että se on Israelin Jumala, joka kääntää heidän rakettiensa suunnan pois kohteistaan. http://www.timesofisrael.com/day-16-of-hamas-israel-conflict-finds-ceasefire-bids-stalled-foreign-airlines-leaving-israel-and-death-toll-rising/
USA:n ulkoministeri seurueineen joutui alistumaan turvatarkastukseen mennessään tapaaman Egyptin presidentti Abdel Fattah al-Sisiä Kairossa. Tämä on varsin epätavallinen proseduuri USA:n korkeimman ulkopoliittisen virkailijan kohtelussa. Hänen avustajansa joutuivat myös kulkemaan metallinpaljastajan läpi ja heitä tutkittiin lisäksi käsikäyttöisellä välineellä, yksi heistä jopa joutui tyhjentämään taskunsa tarkastuksen aikana. Eipä ole Kerryllä luottoa Egyptissä. Hän on tänään Israelissa, mikäli pääsi jollain pelillä perille rakettisateessa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/183229#.U89y7UNsO-o
Pohjois-Irlannissa Belfastissa mielenosoittajat särkivät paikallisen synagogan ikkunoita perjantain ja lauantain välisenä yönä. Yksi särjetty lasiruutu särjettiin uudelleen vuorokauden kuluessa. Poliisi katsoo näiden edustavan uskonnollista vihakulttuuria eikä rasismia. Israelin vastaisia ja palestiinalaisia tukevia mielenosoituksia on pidetty eri puolilla Eurooppaa. Useissa tapauksissa ne ovat kehittyneet mellakoiksi, joissa liikkeitä ja kauppakojuja tuhotaan ja ihmisiä vahingoitetaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/183198#.U891IUNsO-o
Muslimisaarnaaja Tareq al-Suwaidan Kuwaitissa sanoi, ettei mitään tulitaukoa, ennen kuin Israel kumartuu heidän edessään. Hän julkaisi mielipiteensä 14. heinäkuuta, MEMRI käänsi sen. Hän sanoi, että muslimit ovat nyt keskellä kysymystä Sionin kansan olemassaoloa. Hän suosittelee heidän tuhoamistaan täydellisesti. Hän hämmästelee, että joku vielä vaatii tulitaukoa, joka ei ole tarpeen. Hänen mielestään rakettitulta on jatkettava, että juutalaiset ovat jo peloissaan ja ryömivät piiloon koloihinsa. He kärsivät siinä missä muutkin, hän arvioi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/183233#.U89250NsO-o
Säätilat tänään. Jerusalem 20 -29; Tiberias 27 -37; Suolameri 31 -40; Eilat 28 -40 +C-astetta. Taivas on pilvetön koko ennusteajan, ja Kinneretin pinta laski 2 sm/vrk.
Tuesday, July 22, 2014

TIISTAI 22.07.14


TIISTAI 22.07.14
1. TÄNÄÄN ALKOI 15 päivä Israelin ja Hamasin välisessä operaatiossa, jota IDF kutsuu mieluummin sodaksi. Eilen IDF menetti yhdeksän sotilastaan taisteluissa terroristien kanssa. Aikaisin aamulla alkanut taistelu tunnelin kautta Israelin puolelle tulleita Hamasin terroristia vastaan alkaa selkiytyä. Terroristit olivat pukeutuneet IDF.n sotilasasuihin, kypärää ja sitä suojaavaa päähinettä myöten, ja heillä oli jaloissaan armeijan saappaat ja yllään IDF:n luotiliivit. He ampuivat pst-ohjuksen läheisellä tiellä ajavaa sotilasjeeppiä vastaan surmaten kaikki neljä siinä ollutta. Lähellä vartioiva IDF:n osasto luuli terroristeja apujoukkoon kuuluviksi IDF:n sotilaiksi pidättäen tultaan. Vasta nähdessään heidän käyttävän Kalashnikov-kiväärejä he avasivat tulen heitä kohti. Havaittuaan, että heidät oli paljastettu, terroristit pyrkivät kiireesti painumaan takaisin tunneliin, mutta siinä vaiheessa helikopterista ammuttu ohjus tuhosi kaikki 9 terroristia. – Gazan alueella eilen sai 2 IDF:n sotilasta surmansa osallistuessaan tunnelien etsimiseen ja tutkimiseen, lisäksi 7 sotilasta haavoittui maanantaina iltapäivällä. Tämä nostaa IDF:n menetykset 27:ään kaatuneeseen. http://www.timesofisrael.com/nine-idf-soldiers-killed-in-battles-with-hamas-monday/
Muutamia poimintoja Times of Israel kokoamista viimeisistä tapahtumista:
-         IDF sanoo iskeneensä edellisen yön aikana sataan kohteeseen surmaten 20 terroristia Shejaiyan arabikylän lähellä. Sotilaat ovat löytäneet 23 tunnelia Gazan maahyökkäyksen alkamisesta. USA:n tiedustelu sanoo, että tunneleita on paljon enemmän kuin IDF arvioi.
-         Sireenit soivat varoittaen raketin lähestymisestä Shaar HaNegevin ja Kissufimin alueella puoli seitsemän maissa tiistaiaamuna.
-         Israel hautaa kaatuneita sotilaitaan samaan aikaan, kuin veriset taistelut jatkuvat Gazan kaistalla, ja USA ja YK vaativat välitöntä tulitaukoa. Eilen kerrottiin, että kahden tunnin humanitäärinen tulitauko kesti vajaan tunnin terroristien avattua tulen, mihin IDF vastasi. ynetnews.com mukaan viiden tunnin tulitauko olisi sovittu tänään, mutta Israel ei ole vahvistanut tietoa. Puoli viiden maissa tiistaiaamuna ynetin tieto kumottiin. Hamas haluaa, että Egyptin laatimaan tulitaukosopimuksen lisätään sen vaatimukset, mitä Egypti ei voi hyväksyä, mutta voi joustaa joissain vähemmän tärkeissä kohdissa.
-         USA:n ulkoministeri John Kerry tulee liittymään tulitaukoa suunnittelevaan joukkoon, jossa jo ovat Israelin ja Hamasia delegaatiot, YK:n pääsihteeri Ban ki-Moon avustajineen sekä toden-näköisesti Qatarin viranomaisia. USA:n delegaatioon kuuluva virkailija kertoo, että USA:n päämääränä on lopettaa vihollisuudet Gazassa niin pian kuin suinkin. ”Emme usko sen olevan helppoa, sillä tämä on hyvin monimutkainen dynamiikka”, hän sanoi Reutersin mukaan. ”Tulitauon saaminen on nyt paljon monimutkaisempi kuin v. 2012 Pillar of Defence aikana, sillä kenttä on nyt paljon hajanaisempi”, hän toteaa.
-         Kolmen maissa aamulla Iron Dome tuhoa raketin Beersheban yllä kolmen muun pudotessa kaupungin ulkopuolelle ilman vaaraa.
-         Gazan rajan tuntumassa kulkeva tie no 232 oli suljettu, koska terroristien epäiltiin livahtaneen raja-aluetta vartioivien sotilaitten ohi, mutta tie avattiin liikenteelle ennen kolmea tiistaiaamuna.
-         IDF:n sotilaitten taistellessa Gazassa terroristien kanssa Israel hoitaa Gazassa haavoittuneita arabeja sairaaloissaan. Neljä haavoittunutta, arabipariskunta, 14-vuotias poika ja 6-vuotias tyttö tuotiin kohtalaisesti haavoittuneina Tel Hashomer sairaalaan Tel Avivissa. Israel perusti hyvin varustetun kenttäsairaalan Gazan rajan tuntumaan, mutta gazalaisia arveluttaa käyttää sen palveluja hyväkseen. Hamas on voinut varoittaa heitä jälkiseurauksista.
-         Israelissa Rehelim tienristeyksessä Tapuahissa Samariassa israelilaista miestä ammuttiin ohiajavasta autosta noin puoli kahden maissa tiistaiaamuna. Mies kiidätettiin kriittisessä kunnossa Beilinsonin sairaalaan. Poliisi etsii ampujia.
-         USA varoittaa kansalaisiaan matkustamasta Israeliin ja Gazaan. Varoituksista ja sodasta huolimatta eilen lensi 228 siirtolaista USA:sta Israeliin. USA:n tarkoituksena ei ole evakuoida kansalaisiaan Israelista kiivaasta rakettitulesta huolimatta. IDF on keskittynyt tunnelien etsimiseen ja tuhoamiseen, koska niiden potentiaalinen vaara on kiireisin Iron Dome torjuntapatteristojen hoitaessa kaupunkeja ja kyliä uhkaavat raketit. USA antoi varoituksen Gazaan matkustaville jo aiemmin ja vähensi Tel Avivin lähetystönsä henkilökuntaa.
-         Arabiliiton pääsihteeri Nabil al-Arabi kehottaa Hamasin johtoa hyväksymään Egyptin laatiman tulitaukosopimuksen. Hänen kehotustaan tukevat YK:n pääsihteeri ja USA:n ulkoministeri, jotka toistavat tulitauon kiireellisyyttä.
-         Ulkoministeri John Kerry lupaa 47 miljoonaa USD humanitääristä apua Hamasille Gazan arabien avustamiseksi.
-         Ennen puoltayötä maanantai-iltana poliisi hajotti naamioituneiden arabien mielenosoitukset Jerusalemin arabilähiöissä Abu Torissa, Silwanissa ja Issawiyassa. Israelin turvallisuusmiehiä syytetään arabinuoren ampumisesta kuoliaaksi. AFP kertoo tapauksesta arabien turvallisuus-lähteeseen viitaten, että israelilaisautoilija joutui arabien kivitykseen Ar-Ram ja Hizma tarkastuspisteiden välillä lähellä Ramallahia. Siviiliautoilija turvautui silloin aseeseensa ampuen arabinuoren kuoliaaksi. Poliisi tutkii mielenosoituksen aikana syntynyttä tilannetta. http://www.timesofisrael.com/ceasefire-efforts-gather-pace-as-idf-death-toll-reaches-25/
-         IDF:n julkaiseman tilaston mukaan Gazasta on ammuttu operaatio Protective Edge alusta lähtien 2040 rakettia ja kranaattia, kuten Tazpit uutistoimisto raportoi. Niistä 1570 putosi Israelin alueelle ja Iron Dome torjuntajärjestelmä eliminoi 396. IDF on iskenyt operaation aikana 2 924 kohteeseen Gazan alueella. Puoli kymmenen maissa Iron Dome eliminoi 7 rakettia Ashdodin yllä, yksi raketti putosi koulun vireiselle harjoituskentälle.
2. ISRAELIN pääministeri Benyamin Netanyahu on lämmennyt Shaul Mofazin tekemään esitykseen Gazan alueen julistamiseksi kansainvälisessä valvonnassa aseettomaksi vyöhykkeeksi. Mofaz arvioi, että kansainvälinen yhteisö voisi tarjota 40 miljardia USD Gazaan alueen kehittämistä ja uudelleen rakentamista varten. Esitys ei ole kuitenkaan saanut maailman johtavia valtioita taakseen. Hamas vaatii, että kaikki sen esittämät lisäykset Egyptin sopimukseen tulee toteuttaa samalla kertaa eikä vaiheittain. Khaled Mashaalin laatima vaatimuslista on pitempi kuin se, mikä julkistettiin mediassa.
Hamas kokee nyt olevansa vahvassa asemassa, kun sekä USA että YK ovat vaatimassa, että Israelin tulee lopettaa etenemisensä Gazan alueella, sekä tunnelien tuhoaminen ja IAF:n suorittamat pommitukset täsmäohjuksillaan Hamasin strategisia kohteita vastaan. IAF:n tulisi kokeilla USA:sta saamiaan Bunker Buster pommejaan, jotka tunkeutuvat useita metrejä maan sisään, ulottuen syviinkin tunneleihin. Israelin ulkoministeri Avigdor Liberman esitti, että Mossadin tulee yrittää uudelleen aiemmin Ammanissa pieleen mennyttä Khaled Mashaalin eliminoimista. Diplomaattisella tasolla tämä on huonoa suhteitten hoitoa eikä nosta Israelin imagoa ulkomailla. Hamasilla on tunkua ehdokkaista nousta johtavaan asemaan, eikä Mashaal liene pahin heistä. Erään tiedon mukaan Mashaal on ehdolla Hamasin ja Fatahin muodostaman liittoutuman johtoon Abbasin lopulta lyödessä hanskat naulaan ja luovuttaessa ikäänsä ja terveyteensä viitaten.
Israelin arabien korkea neuvosto julisti yleislakon maanantaiksi, mikä sulki arabien omistamat liikkeet ja yritykset. Ulkoministeri Liberman vaati israelilaisia boikotoimaan arabien tuotteita ja palveluksia, koska lakko oli tarkoitettu Gazan operaation vastustamiseksi. Meretzin johto valitti Libermanista oikeuskanslerille vaatien Libermanin teesien tutkimisen aloittamista. Israelin vasemmisto on liittoutunut sekä Israelin arabien että PA:n kanssa hallituksen politiikkaa vastaan. Tätä voidaan pitää lähes maan petturuuteen verrattavana rikoksena maan käydessä sotaa ulkopuolista hyökkäystä vastaan. Pääministeri Netanyahu ei ole pystynyt yhdistämään maata politiikkansa taakse. http://www.jpost.com/Operation-Protective-Edge/FM-Liberman-calls-for-boycott-of-Israeli-Arab-businesses-who-strike-for-Gaza-368360
GAZAN terroristit ovat jatkaneet Israelin siviilikohteiden pommittamista raketeillaan ja kranaateillaan. Iron Dome tuhosi ainakin kaksi rakettia Tel Avivin keskustan yllä, ja se eliminoi raketteja myös Bat Jam, Holon ja Rishon Lezion yläpuolella. Sireenit soivat Shfelan, Rehovotin, Ness Zionan, Lodin Modiinin, Ashdodin, Gan Yavnen ja Ashkelonin alueilla. Hamas ja PRC ilmoittivat ampuneensa Tel Aviviin. Ammunta kiihtyi entisestään maanantai-iltaan ja tiistaiaamuun mennessä.
Muutamia rakennuksia on tuhoutunut tai vaurioitunut rakettitulessa, mutta fyysiset henkilövahingot ovat vähäisiä, mihin on suuresti vaikuttanut Iron Dome torjuntojen 90 %:n tehokkuus. http://www.jpost.com/Operation-Protective-Edge/Iron-Dome-intercepts-rockets-over-Tel-Aviv-region-sirens-sound-in-Jerusalem-area-364666
Operaatio Protective Edge aikana surmansa saaneiden Gazan arabien lukumäärä on nyt 518 . Maanantain aikana Israelin hävittäjät, tankit ja tykistö moukaroivat tiheästi asuttuja alueita Gazan kaistalla. Yhdessä tilanteessa kerrotaan 28-jäsenisen perheen menehtyneen tulituksessa. IDF raportoi yhä useampia tapauksia, joissa sotilaita on tulitettu sairaaloista ja kouluista tai muista valtion laitoksista. Lisäksi raketteja ammutaan siviiliasutusten keskeltä usein siten, että lapsia ja nuoria on raketin laukaisualustan välittömässä läheisyydessä. IDF vastaa tulituksen sinne, mistä se tulee, eikä siviilien haavoittumista tai kuolemaa voida välttää. – UNRWA:n edustaja sanoo, että se luovutti koulutalostaan löydetyt 20 rakettia PA:n yhteishallituksen edustajalle. Jos ne joutuivat Hamasin käsiin, tapausta pidetään sotarikoksena. – Hamasin ilmoitus IDF:n sotilaan sieppauksesta sai innostuneen vastaanoton sekä Gazan että Israelin ja Länsirannan arabien keskuudessa, koska he pitävät sitä suurena moraalin nostajana, mihin heillä ei ole ollut paljon aihetta. IDF tutkii edelleen asiaa. http://www.jpost.com/Operation-Protective-Edge/Palestinian-death-toll-at-over-500-as-heavy-fighting-continues-368335
Tuoreiden tietojen mukaan Gazassa panssariajoneuvon APC iskussa kuolleet kuusi IDF:n sotilasta on tunnistettu, mutta seitsemäs sotilas ilmoitettiin kadonneeksi. Hänen ruumiinsa lienee joutunut Hamasin käsiin, jota he pyrkivät käyttämään vaihtokaupassa vankien vapauttamiseksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/183195#.U84Ye0NsO-o
Maanantai-iltana arviolta 200 israelilaista kokoontui Tel Aviviin osoittaakseen myötätuntonsa ja tukensa IDF:n käymälle Protective Edge operaatiolle, jota IDF mieluummin kutsuu puolustussodaksi.  Nasaretissa pidettiin aiemmin maanantaina vastakkainen mielenosoitus, joissa 3000 Israelin arabia ja vasemmistolaista aktivistia marssivat kaupungista läheiselle valtatielle PA:n ja Hamasin lippuja heilutellen sekä huudellen Israelin vastaisia iskulauseita. Poliisi yritti hillitä heidän raivostuneet yrityksensä katkaista liikenne valtatiellä onnistuen vain osittain. Mielenosoittajat kivittävät poliiseja kallionlohkarein ja kivin sekä pulloin, mihin poliisi vastasi kyynelkaasulla. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/183186#.U84Y5ENsO-o
LÄMPÖTILAT tänään: Jerusalem 22 -28; Tiberias 24 -38; Suolameri 29 -39; Eilat 28 -37 +C-astetta. Helteinen ja pilvetön sää jatkuu, lämpötila nousee pariksi päiväksi pari astetta palautuen sitten.  


Monday, July 21, 2014

MAANANTAI 21.07.14


MAANANTAI 21.07.14
1. EILEN oli sunnuntai, 20. heinäkuuta, jota eräs kolumnisti kutsui nimellä ”bloody Sunday”, verinen sunnuntai, olihan operaation se 13. päivä. Sunnuntain aikana Israelin armeija menetti 13 nuorta miestä, sotilasta, heidän taistellessaan Gazan rintamalla sen maaperään kaivettujen tunneli-verkostojen suuaukkojen löytämiseksi ja niiden muodostamien labyrintti kaupunkien tuhoamiseksi. Jos IDF:n sotilaat ovat antautuneet tähän vaaralliseen tehtävään urhoollisesti, yhtä sinnikkäästi Hamasin kouluttamat pyssymiehet, joista kolumnistit yleisesti käyttävät nimitystä ”terroristit”, pyrkivät kaikin keinoin estämään sotilaiden aikeet.
Toinen kolumnisti toteaa, että Iron Dome antoi Israelille suunnattoman edun eliminoidessaan valtaosan Hamasin, Islamic Jihadin ja Al-Aksan Israelin siviilikohteisiin, kaupunkeihin ja kyliin, ampumistaan raketeista. Rakettitulen tarkoituksena oli terrorisoida siviilejä ja saada heissä aikaan pelkoreaktiot, jotka pakottaisivat heitä muuttamaan pois kodeistaan. Näin ei tapahtunut, vaikka juutalaisväestön henkinen kestokyky oli ja on kovalla koetuksella. Täten yksi Gazan terroristien tärkeimmistä pelottelukeinoista menetti merkityksensä. Tulos oli päinvastainen, sillä se herätti Israelin luonnollisen puolustustahdon ja päättäväisyyden tuhota tuo uhkakuva lopullisesti. Kansan yleisen mielipiteen muuttuminen myönteiseksi hyökkäykseen Gazaan antoi poliittiselle johdolle tarvittavan selkänojan tehdä raskas päätös sotilaallisten toimien aloittamiseksi.
TERRORISTIEN toinen pelottelukeino, johon heidän luottamuksensa suurelta osin perustui ja jota he käyttivät propagandassaan IDF:n taistelutahdon ja moraalin hajottamiseksi, oli heidän vuosien kuluessa jopa kymmeniä metrejä maan alle kaivamansa valtavien tunneliverkostojen labyrintti. He laskivat, ettei IAF tuhoamaan pysty tunneleita tavanomaisin pommein ja ohjuksin, kuten on osoittautunutkin, ja siksi heidän taistelutaktiikkansa perustui suurelta osin Pohjois-Vietnamin kehittämään tunnelisotaan. He varastoivat tunneleihin ruokatarpeita ja vettä, lääkintätarpeita, aseita ja ammuksia sekä pommeja ja räjähteitä, ja he varustivat niitä sähkövaloilla ja tietoliikennekaapeleilla. Heillä oli perustettu sinne maanalaisia komento- ja valvontakeskuksia, joista operaatioita ohjataan ja valvotaan. Suurimmat tunnelit olivat toista kilometriä pitkät ja varustettuina useilla uloskäynneillä. Jotkut näistä tunneleista päättyivät Israelin puolelle lähelle kibbutsia tai kylää, yksi suoraan Kissufim kibbutsin ruokasalin lattian alle, vaikka suuaukko siihen oli vielä avaamatta. IDF tuhosi tunnelin.
Gazan terrorijärjestöt olivat varustautuneet täysimittaista sotaa varten, ja aloittamansa ja kiihdyttämänsä rakettitulen avulla he suorastaan kerjäsivät Israelia aloittamaan sotatoimet heitä vastaan. Koska heillä ei ole koulutettua armeijaa hyökkäyssotaan eikä siihen tarvittavaa kalustoa, he laskivat voivansa gerillatyyppisellä sodankäynnillä kuluttaa IDF:n taistelutahdon ja moraalin. He panostivat kansainväliseen tukeen ja yleiseen mielipiteeseen, joka Gazan arabien siviili-ja etenkin lapsiuhrien kasvaessa tulisi vaatimaan Israelia lopettamaan taistelutoimensa ja vetämään joukkonsa pois Gazasta. Hamas on kehottanut siviilejä kokoontumaan IAF:n aikomien pommituskohteiden lähelle ja talojen katoille joko estämään ohjusiskut tai suurten uhrilukujen kasvattamiseksi, mitä voitaisiin käyttää hyväksi YK:ssa ja muissa kansainvälisissä järjestöissä Israelin vastaisen mielialan lietsomiseksi. Hamasin Qatarissa ylellisissä huviloissa asuva johtajisto käyttää kyynisesti hyväkseen Gazan kansaa välittämättä sille aiheuttamistaan kärsimyksistä; ”taistellen Israelia vastaan viimeiseen gazalaiseen saakka”.
GAZAN rintaman taistelutilanne on nyt edellä kuvatussa vaiheessa. YK:n ja muiden kansainvälisten järjestöjen virkailijat panevat huolellisesti muistiin jokaisen kuolleen gazalaisen, oli hän sitten kuollut IDF:n tai omien terroristien käden kautta ja luottaen Hamasin virkailijoitten antamiin lukuihin, vaikka niiden tiedetään poikkeavan todellisista. Lukujen vertaaminen on mahdotonta, koska puolueettomia lehtimiehiä ja tarkkailijoita valvotaan ja pelotellaan tarkoin Hamasin toimesta. Tiedetään myös edellisistä yhteenotoista, että sairaaloissa kuolleiden siviilien lukumäärään merkitään myös luonnollisista syistä kuolleet, eivätkä terroristit käytä asepukua, mikä erottaisi heidät siviileistä.
YK:n pääsihteeri Ban ki-Moon lensi Qatariin tavaten siellä Hamasin johtoa. Heiltä saamansa infor-maation perusteella hän saattoi kutsua tilannetta Gazassa ”kammottavaksi” (atrocious). Vaikka eihän sotarintamaa voitane kutsua kävelyksi ruusutarhassa, mutta lausunnon tasapuolisuutta voidaan hyvällä syyllä kritisoida, etenkin, kun sen lausui YK:n johtaja, jolta voidaan odottaa puolueettomuutta.
USA:n ulkoministeri John Kerry, joka poltti siipensä pahoin pakottaessaan Netanyahun suostumaan rauhankeskusteluihin, minkä ehtona Israel joutui vapauttamaan 104 pahinta terroristia vankiloistaan saadakseen Abbasin suosiolliseksi vastoin tahtoaan, on joutunut taas julkisuuden hampaisiin keskustellessaan puhelimessa tärkeimmän neuvonantajansa kanssa eikä huomannut, että mikki oli auki ja puhelu tallentui videonauhalle. Kerry keskusteli avustajansa kanssa IDF:n Gazan operaatiosta todeten CNN:n julkistamaan Netanyahun haastatteluun viitaten: ”Its hell of a pinpoint operation, its a hell of a pinpoint operation” (se on yksi helvetin täsmäoperaatio). Hän joutui pian sen jälkeen selittelemään repliikkiään Foxnews Chris Wallacen haastattelussa TV-kameran edessä. Wallace kysyi, oliko Israelin hallitus mennyt liian pitkälle operaatiossaan. Kerry vastasi todeten Israelin oikeuden puolustautua, mutta sanoi replikoineensa jokaisen ihmisen tavoin sota-uutisia kuunnellessaan. Toisin sanoin hän antoi sisäisten Israelin vastaisten tunteittensa tunkea esiin. Hän totesi myöhemmin puhelinsoitossaan henkilölle nimeltä John, että heidän tulee tehdä jotain, eikä istua sivussa. http://www.timesofisrael.com/kerry-caught-critiquing-israel-on-open-mic/, http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4546952,00.html
Kiivaat taistelut ovat jatkuneet IDF:n sotilaitten ja Gazan terroristien välillä viime yön aikana jatkuen aamun kuluessa Shejaiyan arabikylän alueella. Sotilaiden menetykset olivat kolme sotilasta haavoittuneina. He kertovat, että 10 terroristia sai surmansa ja 20 pidätettiin, joita kuulustellaan. Hamas ilmoitti vanginneensa yhden sotilaan jopa ilmoittaen hänen nimensä kuvan ja ID-numeron kanssa, mutta IDF kiistää tiedot sotilaansa vangitsemisesta. Asiaa tutkitaan. IDF sanoo löytäneensä lisää tunneleita, joita tutkitaan ennen niiden tuhoamista. http://www.jpost.com/Operation-Protective-Edge/Clashes-with-Hamas-leave-three-soldiers-injured-ten-terrorists-dead-363642
2. ISRAEL pelastui täpärästi kahden terroristiryhmän tunkeuduttua kahden tunnelin kautta 06.40 aikaan maanantaiaamuna Israelin puolelle Erez kibbutsin ja Nir Am kibbutsin välillä. He jakaantuivat kahdeksi joukoksi noustuaan ulkoilmaan, yhden suunnatessa kohti Nir Am kibbutsia, toisen odotellessa heinikkoon piiloutuneena. Paikalle kutsuttu IAF:n koneet tuhosivat toisen joukon, toisen eliminoivat IDF:n sotilaat surmaten heistä 10. Israelin kärsimistä vahingoista ei vielä ole tietoa.
Shaar HaNebev, Sdot Negev ja Eshkolin alueen asukkaita pyydettiin pysyttelemään sisätiloissa, sulkemaan ikkunat ja lukitsemaan ovet, kunnes annetaan uudet ohjeet. Alueen läpi kulkeva tie suljettiin liikenteeltä IDF:n haravoidessa ympäristöä mahdollisten terroristien vuoksi. Yhdeksän jälkeen annetuissa ohjeissa asukkaille kerrottiin, että tilanne on selvitetty ja palataan normaalirytmiin. Nir Am kibbutsin asukkaat olivat edelleen hälytystilassa 10.45 aikaan.  https://www.facebook.com/idfonline?ref=stream&fref=nf
-         TV-2 uutisen mukaan 92 sotilasta on joutunut sairaalahoitoon haavoituttuaan Gazan taisteluissa 14 vrk kestäneen operaation aikana.
-         Sderotissa raketti räjähti talon ulkopuolella aiheuttaen tulipalon. Poliisi ja palokunta selvittävät tilannetta, mutta haavoittuneista tai surmansa saaneista ei ole tietoa.
-         Uutiset kertovat, että IAF iski Sudanissa varastorakennukseen, jossa säilytettiin Hamasin raketteja. Uutista ei ole vahvistettu, eikä IAF kerro toistaiseksi mitään.
-         Ranskan sisäministeri kritisoi kovin sanoin mielenosoittajia, jotka tunkeutuivat Sefardi-juutalaisten pääasiassa asumalle alueelle Pariisissa melakoiden, tuhoten kauppoja, synagogan ja varastotiloja, jossa säilytettiin kosher-ruokatarpeita. Poliisi pidätti 18 ihmistä, jotka osallistuivat tuhoamiseen ja ryöstelemiseen. http://www.timesofisrael.com/kerry-heads-to-cairo-for-ceasefire-bid-as-israel-names-soldiers-killed-in-gaza/
-         YK:n turvallisuusneuvosto esitti huolensa Gazan operaation Protective Edge laajenemisesta ja vaati taistelujen välitöntä lopettamista islamilaisen järjestön uhrilukujen noustua yli neljänsadan, kuten Ruandan edustaja selitti sunnuntaina pidetyn kiireellisen YK:n turvallisuusneuvoston päätöstä lehtimiehille. Neuvosto kokoontui Jordanian pyynnöstä, joka edustaa arabimaita. Se perusteli kutsua sillä, että 60 Gazan arabia ja 13 IDF:n sotilasta olivat saaneet surmansa Shejaiyan arabikylän taisteluissa. YK:n pääsihteeri on vielä Lähi-Idässä lentäen seuraavaksi Dohasta Qatarissa Kairoon pyrkiessään selvittelemään rauhan-neuvottelujen etenemistä, josta on kaksi esitysluonnosta, Egyptin ja Qatarin. Hän voinee vieraille myös Ramallahissa ja Jerusalemissa. http://www.jpost.com/Operation-Protective-Edge/UN-Security-Council-concerned-by-growing-Gaza-conflict-casualties-363660
-         Deblafilen raportin mukaan IDF haluaa muuttaa operaationsa nimen sodaksi. IDF lähettää joukkojaan yhä syvemmälle Gazan kaistalle uhrilukujen myös kasvaessa. IDF on menettänyt 18 sotilasta, terroriryhmien luvut ovat 170 kaatunutta ja satoja haavoittuneita. Lukujen epäsuhteisuus saa ulkomaat vaatimaan tasapuolisuutta ja suhteellisuutta, joka ei sovi sodan luonteeseen. IDF:n joukoissa on nyt 175 000 sotilasta, mikä vihjaa siihen, että hallitus on antanut luvan jatkaa taisteluja loppuun saakka, joko terroriryhmien luovuttamiseen tai YK:n pakottamaan aselepoon. IDF sanoo tuhonneensa n. 3000 rakettia, terroristit ovat ampuneet n. 2000, joten jos heillä oli 10 000 rakettia, puolet on vielä tuhoamatta. Pääministeri Netanyahu vaatii, että Gazan kaista on riisuttava aseista ja vastuullisen sotilaallisen yksikön tehtäväksi annetaan valvoa, ettei se aseistaudu uudelleen, mutta ei Hamasin kaatamista. http://www.debka.com/article/24116/Five-IDF-task-forces-begin-driving-into-Gaza-City-Israel-draws-up-over-plan-for-control-of-the-Gaza-Strip
SÄÄTILAT tänään: Jerusalem 18 -27; Tiberias 25 -35: Suolameri 29 -38, Eilat 27 -39 +C-astetta. Sää on puolipilvinen tänään, huomisesta alkaen pilvetön koko maassa toistaiseksi.
Sunday, July 20, 2014

SUNNUNTAI 20.07.14


SUNNUNTAI 20.07.14
1. GAZAN Operaatio Protective Edge aloitti 13. päivän. IDF:n sotilaat toimivat nyt Gazan alueilla, sen etelä ja pohjoisosissa, keskittyen salaisten tunnelien etsimiseen ja tuhoamiseen. IDF:n ilmoituksen mukaan se on tuhonnut sunnuntaiaamuun mennessä 34 terroritunnelia ja viisi hyökkäystunnelia, jotka oli kaivettu turvallisuusaidan ali Israelin puolelle. Sotilaat ovat surmanneet Gazan alueella 70 aseistettua pyssymiestä, heistä 20 lauantain aikana, ja pidättäneet 13 pyssymiestä kuulusteluja varten. Gazan viranomaisten mukaan 335 palestiinalaista on saanut surmansa, mukaan lukien 70 lasta, operaatio Protective Edge alusta lähtien, heitä 100 viimeisten 48 tunnin kuluessa.
IAF iski viikonvaihteen aikana 450 terrorikohteeseen Gazassa. Perjantaina koneet iskivät kranaatin-heitin miehistöön, joka tulitti maajoukkojen sotilaita. - Perjantai-iltapäivän aikana viidellä käsi-kranaatilla aseistautunut terroristi lähestyi sotilaita väittäen olevansa sairas, mutta päästyään lähelle valmistautui heittämään kranaatin. Valppaana ollut sotilas ehti ensin ja surmasi hänet. – Panssarivaunu aktivoi Trophy-suojajärjestelmänsä sitä kohti ammuttua pst.-ohjusta vastaan, mutta jotain meni pieleen, ja pst.ohjus surmasi panssarissa istuneen sotilaan. – IDF:n mukaan Hamas ja Jihad ovat asettaneet pyssymiehiään taloihin, joista siviilit olivat siirtyneet pois IDF:n ohjeitten mukaan. -  IDF on kaivautunut asemiin Gazan keski- ja eteläosiin käyden tulitaisteluja pyssymiesten kanssa.
IDF:n ilmoituksen mukaan se on surmannut 14 pyssymiestä ensimmäisen yön aikana maahyökkäyksen alkamisesta lähtien. Hamasin ja Jihadin pyssymiehet käyttävät vanhan tapansa mukaan YK:n ambulansseja siirtyessään paikasta toiseen välttääkseen ilmaiskut heitä vastaan. IDF:n tiedottaja sanoo IDF:n keskittyvän kolmeen kohteeseen: Ilmaiskujen jatkaminen; Tunnelien ja tunneli-verkostojen tuhoaminen maajoukkojen toimesta; Kolmanneksi valmistautuminen operaation kolmanteen vaiheeseen, joka tarkoittanee etenemistä syvemmälle Gazan kaistalle. IDF on saanut luvan kutsua aseisiin 50 000 reservin sotilasta entisten 30 000 + 18 000 lisäksi.
IAF iski perjantain ja lauantainvälisen yön aikana 103 kohteeseen, niiden mukana 20 maanalaista raketin laukaisualustaa ja 6 terroristien päämajaa. Operaation alkamisesta lähtien IAF on iskenyt 2150 kohteeseen, niiden mukana 1160 maan sisään asennettua raketin laukaisualustaa, 200 komento- ja valvonta keskusta, 9 harjoituskenttää ja 43 Hamasin hallituksen rakennusta. IAF iskee ohjuksillaan tiedon saatuaan välittömästi paikkoihin, joista pyssymiehet ampuvat rakettejaan ja kranaattejaan.
HAMASIN ja Islamic Jihadin rakettimiehet ovat jatkaneet rakettien ampumista Israelin siviilikohteisiin. Perjantain keskiyöstä lauantain 21.00 mennessä Gazasta ammuttiin ainakin 93 rakettia ja kranaattia Israeliin, niistä Iron Dome eliminoi 30. Raketteja ammuttiin Tel Aviviin, Shfela alueelle, Ashdodiin ja Beershebaan. Yksi asuntorakennus vaurioitui raketin iskusta Gan Yavnessa ja toinen Ashdodissa.
LAUANTAINA Gazasta ammuttu raketti räjähti beduiinien asuttamalle alueelle lähellä Dimonaa Negevissä. 32-vuotias beduiini-turvallisuusmies Uda Alwaj sai raketinsirpaleen rintaansa. Hänet vietiin kriittisessä kunnossa paikalliseen klinikkaan, mutta hän menehtyi haavoihinsa. Raketti haavoitti lisäksi kolmea muuta, heidän joukossaan 3-vuotias lapsi, joka vietiin samaan klinikkaan päähän saamansa pahan iskun vuoksi, sekä sirpaleista pahoin haavoittunut 30-vuotias nainen ja 4-vuotias poika, joka oli saanut raketinsirpaleita jalkoihinsa. Alwaj oli ensimmäinen raketiniskusta surmansa saanut israelilainen. Viikko sitten sunnuntaina kaksi beduiinisisarusta, 10 -13 vuotiaat, haavoittuivat vaikeasti raketin sirpaleista, mutta ovat tervehtymässä sairaalassa. Dimonan, Beersheban ja Aradin alueille usein laittomasti valtion maalle muuttaneet beduiinit valittavat, ettei heille ole varustettu raketti-iskujen varalta minkäänlaisia suojatiloja, joihin voisivat paeta vaaratilanteissa. Tiistaina 37-vuotias vapaaehtoinen sotilaitten muonittaja Gror Ghanim Beit Aryesta sai surmansa kranaatiniskusta ollessaan viemässä ruokaa ja juomaa Eretzin lähellä toimiville sotilaille.  http://www.jpost.com/Operation-Protective-Edge/Rockets-continue-to-rain-on-southern-central-Israel-363473,
Sunnuntaiaamun kuluessa hälytyssireenit ovat soineet useissa kaupungeissa, Beershebassa kahdesti, mutta myös Eskolin ja Ashkelonin alueilla. Ainakin 16 IDF:n sotilasta haavoittui yön aikana käydyissä taisteluissa Gazassa. Heidät toimitettiin sairaalaan Israeliin. Sotilaat ovat löytäneet useita tunneliin johtavia aukkoja, mutta tunnelien tutkiminen on vaarallista ja aika vievää toimintaa, sillä tunnelit muodostavat verkostoja, joissa on useita ulosmenoaukkoja. Sotilaat ovat löytäneet niistä RPG-kranaatteja, pommiansoja ja pommeja, sedatiiveja sekä tietoliikennevälineitä. 36 tunnelien suuaukkoa on löydetty, niistä 14 on aamuun mennessä tutkittu. Jotkut tunnelit on rakennettu Israeliin tehtäviä hyökkäyksiä varten ja varustettu aseilla ja muilla välineillä. Yhdeksän aikaan sireenit soivat Herzliassa, Ramat Hasharonissa ja Raananassa, rakettien aiheuttamista tuhoista ei vielä tiedetä. http://www.jpost.com/Defense/LIVE-BLOG-Israels-Operation-Protective-Edge-in-Gaza-361892
UNRWA:n virkailijat sanovat, että sen koulusta viime viikolla löydetyt 20 rakettia on luovutettu Gazan viranomaisille. Tämä on siisti tapa kertoa, että ne luovutettiin Hamasille, joka hallitsee Gazan kaistaa. Puoli kymmenen maissa tänä aamuna raketti osui suoraan omakotitaloon Ashkelonissa. Kaksi IDF:n sotilasta, res.majuri Amotz Greenberg, 45, ja kersantti Adar Barsano, 20, saivat surmansa terroristien noustua ylös tunnelistaan Israelin alueella ja avattuaan tulen lähellä ajavaa sotilasjeeppiä kohti sunnuntaiaamuna. Kaksi muuta sotilasta, yliluutnantti Bara Rahav ja kersantti Bana Rudel, saivat surmansa kahdessa erillisessä tilanteessa sunnuntaiaamuna Gazassa.  http://www.timesofisrael.com/as-israel-hunts-for-terror-tunnels-after-soldiers-killed-abbas-to-meet-hamas-chief-for-ceasefire-talks/
2. NEUVOTTELUT tulitauosta Israelin ja Hamasin välillä jatkuvat Kairossa. Egypti ilmoittaa, ettei se aio muuttaa alkuperäistä esitystään tulitauosta. Koska Kairon neuvottelut eivät ole edenneet odotetulla tavalla Ranskan ja Egyptin esityksen pohjalta, neuvotteluja pyritään elvyttämään Qatarin toimiessa isäntänä Dohassa. Sinne ovat kokoontuneet YK:n pääsihteeri Ban ki-Moon, Hamasin johtajiin kuuluva Khaled Mashaal ja Qatarin emiiri. Myös PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas on tiettävästi lentänyt Dohaan, joka tavannee YK:n pääsihteerin tänään löytääkseen ratkaisun tilanteeseen.
DOHAN neuvottelut on tarkoitus avata maanantaina Qatarin emiirin sheikki Tamim bin Hamad al-Thani johdolla, joka on toiminut välittäjänä Hamasin esittämien vaatimusten esittelemiseksi kansain-väliselle yhteisölle, kuten myös Ranskalle ja YK:lle Kairon neuvottelujen aikana. Ranskan ulkoministeri Laurent Fabius ilmoitti Netanyahulle Kairon neuvottelujen epäonnistumisesta. Hamasin keskeiset vaatimukset koskevat Gazan osittaisen saarron lopettamista, 58 Israelin uudelleen pidättämän terroristin vapauttamista sekä vakuuksia pitävästä tulitauosta. Hamasin kylmä Kairon esityksen hylkääminen on nostanut jännitystä Egyptin ja Hamasin välillä, joita Kairoon jäänyt Mousa Abu Marzouk on yrittänyt lieventää.
Läntisten diplomaattien mukaan Qatar toimii strategisena pelaajana konfliktissa. Se on antanut suojan useille Hamasin karkotetuille johtajille, mukaan lukien Mashaal. Abbasin uskotaan tapaavan Khaled Mashaalin YK:n pääsihteerin tapaamisen jälkeen. Mashaal vakuuttaa, ettei Qatar ole painostanut häntä, vaan toimii pelkästään tietojen välittäjänä osapuolten välillä. Hän sanoo, että Hamasin Kairossa esittämät vaatimukset ovat voimassa, eikä näe tarvetta niiden muuttamiseksi.  Egypti puolestaan esitti Mashaalille tapaamista Kairossa, jossa Egypti esittelee tarkennetun tarjouksensa. Siihen kuuluu Israelin turvallisuuden vakuuttaminen yhteistyössä kansainvälisten osapuolten kanssa sekä Gazan osittaisen saarron helpottaminen, kuten egyptiläinen lehti Al-Shuruk raportoi. Lisäksi Egypti lupaa vapauttaa satoja pidättämiään Hamasin jäseniä. Egypti esitti syvän paheksumisensa Hamasin johdon hylättyä sen tekemän tulitaukoesityksen todeten, että se olisi säästänyt lukuisten ihmisten hengen.
Hamasin vaatimusten pääkohdat ovat: 1. välitön tulitauko Gazassa. 2. sotilaallisten ja turvallisuus-operaatioitten lopettaminen välittömästi. 3.  Israel lupaa lopettaa maa- ja merisaartonsa ja avaa rajaterminaalinsa ja Gazan sataman välittömästi liikenteelle, Gazan merialuetta laajennetaan 12 meripeninkulmaan, ja puskurivyöhyke Gazan raja-alueella poistetaan. 4. Gazan uudelleen rakentaminen aloitetaan. 5. Operaation Brothers Keeper aikana suoritetut toimet peruutetaan. Sen aikana Shalit-sopimuksen yhteydessä vapautettua ja uudelleen pidätettyä 58 terroristia vapautetaan. Israel lopettaa etsinnät Länsirannalla, jota Hamas pitää arabien kollektiivisena rangaistuksena, ja vapauttaa kaikki sen aikana pidätetyt arabit, heidän mukanaan PLC:n puhemies Aziz Duwaik. Israel avaa kaikki sulkemansa Hamasin instituutit sekä palauttaa takavarikoimansa julkisen omaisuuden.
6. Israel lopettaa ns. hallinnolliset pidätykset ja vankien rankaisemisen vankiloissa.
TULITAUKO toteutetaan seuraavasti. 1. Päätetään alkamispäivä. 2. USA toimii valvojana varmistaen, että sopimusehtoja ja sovittua aikataulua noudatetaan. Epäselvissä tapauksissa USA toimii välittäjänä. 3. Molemmat osapuolet lopettavat tulensa kuuden tunnin kuluessa sopimuksen hyväksymisestä. Kairosta tulleen uutisen mukaan USA:n ulkoministeri John Kerry saapuu Kairoon lauantain aikana. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4546589,00.html
3. DEBKAFILE kertoo Gazan taistelujen nykyvaiheesta, että ne ovat tähän mennessä vaatineet neljän IDF:n sotilaan hengen, ja että vasta nyt Hamasin hyvin koulutetut pyssymiehet alkavat toipua IAF:n suorittamista hellittämättömistä pommituksista ja hyökkäillä IDF:n sotilaita vastaan hyödyntäen kaivamaansa valtavaa tunneliverkostojen labyrinttiä Gazassa. DF:n mukaan Hamasin pyssymiehet ampuivat 10 PST-ohjusta sotilaita vastaan. IDF:n panssareihin asennetun Trophy torjuntajärjestelmän ansiosta sen menetykset ovat minimaaliset. DF muistuttaa, että Hamas taistelee pyrkien säilyttämään kaivamansa tunneliverkostot käyttökunnossa. Ne muodostavat Hamasin tärkeimmän puolustus-järjestelmän, jota DF vertaa Israelin rakentamaan monivaiheiseen puolustusjärjestelmään Syyrian - kuten myös Libanonin - rajalla.
DF arvioi, että 16 000 miestä, eli 15 % Hamasin miesvahvuudesta, oli komennettu tämän linnoituksen rakentamiseen valtavin kustannuksin, eikä helpolla luovu sen puolustamisesta. IDF:n suunnittelijat ovat vasta alkaneet tajuta sen strategisen merkityksen Hamasin puolustukselle. Hamas ei ole osoittanut merkkiäkään moraalin tai taistelutahdon romahtamisesta IAF:n ylivoimasta huolimatta. Tässä toistunee osin se, mikä oli ominaista Libanonin kakkossodan aikana, jolloin entinen ilmavoimien komentaja, IDF:n yleisesikunnan päällikkö, Dan Halutz uskoi ilmavoimien pystyvän katkaisemaan Hizbullahin puolustuksen selkärangan. Se ei toiminut siellä eikä toimi Gazan kaistalla.
Hamasin sotilasjohto on täysin vakuuttunut, että se pystyy jatkamaan puolustautumistaan viikkokaudet maanalaisen verkostonsa ansiosta, vaikka IDF pystyykin tuhoamaan sen maanpäälliset osat lähes pelkiksi raunioiksi. Tämä antaa Hamasin poliittiselle johdolle tarvittavan rohkeuden esittää Israelille pitkälle meneviä vaatimuksia, joiden toteuttaminen merkitsee lähes ehdotonta antautumista. IDF:n sotilaita odottaa pitkä ja verinen operaatio, ennen kuin se on saavuttanut asettamansa päämäärät rakettitulen lopettamiseksi ja Hamasin riisumiseksi aseista. http://www.debka.com/article/24114/Israel-faces-perilous-protracted-war-as-IDF-expands-its-operation-into-Hamas’-urban-strongholds
4. UUTISOTSIKOT
·        Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdogan sanoo, että Israelin toimet Gazassa ovat julmemmat kuin Hitlerin suorittamat toisen maailmansodan aikana. Israel päätti kutsua osan Ankaran ja Istanbulin lähetystöjensä henkilökunnasta kotiin rajuista Israelin vastaisista mielenosoituksista johtuen. Erdogan puhui Ordun kaupungissa Mustameren rannalla presidenttikampanjansa yhteydessä. http://www.timesofisrael.com/erdogan-calls-israel-more-barbaric-than-hitler/
·        Pariisissa jatkuvat Israelin vastaiset mielenosoitukset presidentti Hollanden kiellosta huolimatta. Tuhansia mielenosoittajia kokoontui lauantaina kaduille tilanteissa, jotka muuttuivat mellakoiksi ja ihmisten haavoittamiseksi ja omaisuuden tuhoamiseksi. Mielen-osoitukset levisivät pian useihin toisiin kaupunkeihin Ranskassa. Ranskan hallitus varoittaa, että sen asettaman kiellon rikkojia odottavat tuhansien eurojen sakkorangaistukset. http://www.timesofisrael.com/anti-israel-protesters-in-paris-defy-ban-clash-with-police/
·        USA:n Israelin lähettiläs Dan Shapiro sanoo, että Israelin operaatio Protective Edge jälkeen PA:n puheenjohtajana Abbas voisi ottaa vallankahvan Gazassa. Ehkä USA:n kannalta katsoen se toimisi, mutta Israelin kannalta se olisi kymmenien mahdollisesti satojen ihmisten kuoleminen ja haavoittuminen turhaan. Abbas on läpimätä, korruptoitunut teeskentelijä. http://www.timesofisrael.com/envoy-says-us-will-work-to-get-abbas-back-ruling-gaza-after-conflict-over/
·        Israel hylkäsi Hamasin esityksen toisesta tilapäisestä humanitäärisestä tulitauosta haavoittuneiden ja kuolleiden korjaamiseksi, sekä antaakseen aikaa ihmisille täydentää varastojaan. IDF:n operaatiossa Sheiyayan alueella 30 sotilasta haavoittui IAF:n suorittaessa samalla rajuja pommituksia Gazan kaupungista itään. Hamas jatkoi rakettiensa ampumista edellisen humanitäärisen tulitauon aikana. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/183098#.U8uL3ENsO-o
LÄMPÖTILAT tänään: Jerusalem 17 -25; Tiberias 23 -34; Suolameri 28 -36, Eilat 27 -37 +C-astetta. Ennusteet lupaavat puolipilvistä ja lämmintä säätä pariksi päiväksi, sitten taivas selkenee. Kinneretin pinta jatkaa tasaista pudotustaan, sentin verran päivässä.