Tuesday, December 02, 2014

TIISTAI 02.12.14


TIISTAI 02.12.14
1.      Israelin vaalit näyttävät tämän hetken tunnelmien valossa olevan väistämättömät. Pääministeri Netanyahu piti eilen illalla viime hetken neuvotteluja Yesh Atid puolueen puheenjohtaja Yair Lapidin, Hatnua puolueen puheenjohtajan Tzipi Livnin sekä Juutalainen Koti puolueen puheenjohtajan Bennettin kanssa voidakseen estää vaalit, jotka pahoin häiritsevät asioiden hoitoa ja maksavat paljon.
Keskusteluista Livnin kanssa ei ole tietoja julkisuudessa, mutta hän ei löytänyt sopua Lapidin
kanssa. Netanyahu esitti hänelle viiden kohdan vaatimukset, joita Lapid piti kohtuuttomina.
Lapid ei voi luopua esityksestään 0-prosentin arvonlisäverosta, vaikka asiantuntijat pitävät sitä kohtuuttoman kalliina ja että se hyödyttää vain urakoitsijoita. Lapid vastustaa varojen tilittämistä armeijan kasvavia tarpeita varten, minkä johdosta Moshe Yaalon peruutti suunnitelmat IDF:n päämajan ja toimitilojen siirtämiseksi Negeviin.

Pääministeri on useaan kertaan valittanut, ettei hän pysty hallitsemaan nykyisen ilmapiirin vallitessa, jossa hallituksen ministerit antavat julkisuudessa hallituksen toimia kritisoivia lausuntoja esittäen omia toimintamallejaan.
Tämän hetken tietojen mukaan uudet vaalit voitaisiin pitää maaliskuussa 2015, mutta pääministeri tulee ilmoittamaan valitsemansa päivämäärän lähipäivinä.

Ristiriitoja on esiintynyt myös puolueiden sisällä. Juutalainen Koti puolueen kanssa liitossa olevan Tekuma puolueen puheenjohtaja Uri Ariel uhkaa vielä puolueensa vaaleihin itsenäisenä, ellei sen vaatimuksiin suostuta. Juutalainen Koti puolueella on nyt 12 kansanedustajaa, joista 4 kuuluu Tekumalle. Sen puheenjohtaja Naftali Bennett haluaa, että puolueen ehdokkaat on valittava tammikuun 5. päivän tilaisuudessa, mutta Ariel vaatii, että sen ehdokkaat tulee pitää erillään puolueliittoutuman edustajista. Asian käsittely eilen illan kokouksessa jäi kesken Tekuman edustajien myöhästyessä sovitusta ajasta, minkä johdosta Bennett poistui vihastuneena paikalta.
Juutalainen Koti ja Tekuma edustavat ortodoksista sionismia. Tuntuisi järjettömältä juuri ennen vaaleja erottaa puolueet, joille ennusteet lupaavat 19 edustajapaikkaa. Tämä voi vaarantua sisäisten erimielisyyksien vuoksi sisäisten erimielisyyksien vuoksi.
Likud-puolueen vaalilistaa käsitellään tammikuun 6. päivänä 2015 pidettävässä kokouksessa.

Haredi-puolueiden Shas ja UTJ johtajat odottavat hallituspuolueiden tarjouksia mahdollisesta yhteistoiminnasta, joskaan ei vaaliliitosta vaalien ajaksi.
Pahinta tässä puolueiden välisessä mittelössä on se, ettei tärkeitä lakialoitteita pystytä käsittelemään eikä hyväksymään vuoden 2015 budjettia Knessetissä.
Ennusteen mukaan Yesh Atidin puolueen kannatus romahtaa, sen 19 kansanedustajaa putoaa kahteentoista tai alle sen. Moshe Kahlonin puolueen kannatus on ennusteissa 8 -12 paikkaa, Livnin Hatnua-puolue uhkaa pudota Knessetistä. Vaalikynnystä nostettiin 2.5 %:tista 3.25, mikä tulee pudottamaan yhden asian ja myös arabi-puolueita. http://www.timesofisrael.com/opposition-parties-welcome-early-elections/

2.      PA:n YK:n edustaja Riyad Mansour kertoi journalisteille maanantaina, että PA/PLO:n esitysluonnos YK:n turvallisuusneuvostolle tullaan esittelemään Jordanian toimesta joulukuun puolivälissä. Esityksen keskeinen kohta on vaatimus, että Israelin tulee vetäytyä Juudean ja Samarian alueilta vuoden 2016 loppuun mennessä vuoden 1949 aselepolinjojen taakse, jotka tulisivat muodostamaan Israelin ja uuden arabivaltion rajoiksi. USA on ilmoittanut vastustavansa kaikkia yksipuolisia toimia ja esittänyt uhkauksia lopettaa vuosittain myöntämänsä taloudellisen tuen PA:lle, mikäli se toteuttaa suunnitelmansa.

Tarkkailijoitten mukaan ei kuitenkaan ole varmuutta siitä, että USA tulisi käyttämään veto-oikeuttaan YK:n turvallisuusneuvostossa estääkseen päätöksen syntymisen. Jos YK:n t-neuvosto tekisi myönteisen päätöksen, se tulisi aiheuttamaan Israelin ja PAS/PLO:n välisten suhteitten uudelleen arvioimisen. PA:n puheenjohtaja Abbas uhkaa joka tapauksessa lopettaa ainakin turvallisuusyhteistyön ja mahdollisesti kaiken yhteistoiminnan Israelin kanssa. Hänen uhkauksensa asian alistamiseksi Haagin kansainväliseen oikeuteen ei sen sijaan ole ongelmaton – se tehtäisiin arabiliiton nimissä – sillä se asettaisi sekä Turkin että Qatarin vaaralliseen asemaan, sillä niitä voitaisiin syyttää terrorismin tukemisesta.
Qatar on Hamasin suuren taloudellinen tukija. Turkki antaa Qatarin tavoin Hamasin virkailijoille turvallisen asemapaikan ja sallii sen pitää päämajaansa siellä.
Hamas on USA:n ja Englannin terrorijärjestöjen listalla, mutta se on kuitenkin Fatahin kanssa muodostamassaan yhtenäishallituksessa. Hamasin taholta ilmoitettiin äskettäin, että Hamasin ja Fatahin välinen sopimus raukesi, mutta Fatah kiistää sen. Miten YK tulisi selittämään, että se tunnustaisi arabivaltion terrorijärjestöille, jotka ovat useaan kertaan julkisesti ilmoittaneet pyrkivänsä YK:n jäsenmaan Israelin tuhoamiseen?

RANSKA, Saksa ja Englanti laativat omaa päätöslauselma-ehdotustaan YK:n turvallisuus-neuvostolle, ja sitä tultaisiin käsittelemään PA/PLO:n esityksen kilpailijana. Sen sisällöstä ei ole annettu tietoja julkisuuteen. Egyptin presidentti Sisi ilmoitti äskettäin, että se olisi halukas lähettämään joukkojaan potentiaalisen palestiinalaisvaltion turvaamiseksi, mikäli kaikki osapuolet suostuvat siihen.
Jerusalemissa ja muualla Israelin alueella lisääntyneet arabien väkivaltaisuudet ovat saaneet kahden valtion puolesta toimivia pelkäämään, että aika sen toteutumiseksi on kiihtyvällä vauhdilla kulumassa umpeen. Lisäksi Israelin poliittinen kenttä on muotoutumassa entistä selvemmin oikeistolaiseksi ja suhtautuu torjuvasti maan luovuttamiseen vihamieliselle yhteisölle maan keskellä, mikä vaarantaisi Israelin turvallisuuden.  Israel vastustaa uutta arabivaltiota perustaen vastustuksensa naapurimaissa käytäviin taisteluihin ja ennusteisiin, joiden mukaan ne voivat päättyä terrorijärjestöjen ISIS, Al-Nusra ja Al-Qaidan voittoon. http://www.timesofisrael.com/un-security-council-to-consider-palestine-resolution/
3.      EILEN maanantaina koettiin useita väkivaltaisuuksia PA:n arabien taholta juutalaisia vastaan.
Gush Etzionin tienliittymän lähellä nuori arabinainen iski bussipysäkin lähellä IDF:n sotilasta puukollaan selkään pyrkien sitten pakenemaan läheiseen arabikylään. Lähellä olleet sotilaat havaitsivat tilanteen ja avasivat tulen häntä kohti haavoittaen häntä vaarallisesti.
Tällä tieosuudella on tapahtunut useita myös kuolemaan johtaneita hyökkäyksiä sekä sotilaitten sieppaamisia ja -yrityksiä.
Illalla PA:n arabit kivittivät israelilaista bussia Shiloan ja Ohran välillä, kukaan ei haavoittunut fyysisesti, mutta tilanne oli matkustajille pelottava kokemus.
Tapuah-risteyksessä 18-vuotias mies yritti puukottaa sotilasta eilen aamupäivällä.
Sunnuntai-iltana arabit heittivät palopommeja asuintalon pihalle Beit Elin juutalaisyhteisössä.
Maanantai-iltana löydettiin päähän pahoin haavoittunut mies makaamassa tiellä. Hänen autonsa löydettiin vähän matkan päästä. Poliisi tutkii tapahtumaa epäillen, että mies oli joutunut autovarkaan uhriksi.
Poliisi ja Shin Bet paljastivat yli 30 hengen terrorisolun, mukana ulkomaalaisia, jotka suunnittelivat näyttäviä iskuja, mm Teddy-stadionia vastaan Jerusalemissa.
Pääministeri Netanyahu syyttää väkivallan kasvusta Abbasin pitämiä kiihotuspuheita.
Israelissa opiskelijat vaativat, että Abbasin rooli 1972 Mynchenin olympialaisten yhteydessä Israelin olympiajoukkueen teloitukseen on tutkittava. Myös arabimaiden velvollisuus korvausten maksamiseksi karkottamilleen juutalaispakolaisille - n. 850 000 ihmistä – on otettava mukaan neuvotteluihin arabien kanssa. http://www.jpost.com/Israel-News/Stabbing-bus-attack-wounded-man-on-road-in-violent-West-Bank-day-383375


Post a Comment