Tuesday, October 28, 2014

TIISTAI 28.10.14


TIISTAI 28.10.14
1. YHDEN välipäivän jälkeen on aika jatkaa asioitten etenemisen tutkimista Israelin näkö-kulmasta katsoen. Pyrin säästämään lukijoitani tarpeettoman tarkoilta kuvauksilta Jerusalemin itäosien, pääosin arabien asuttamilla, alueilla väkivallasta, joka vahvistetuin poliisivoimin pyritään taltuttamaan ja lopettamaan. Israelissa kysellään vain, onko kysymys kolmannesta intifadasta vai spontaaneista mielenosoituksista. Vahvistuva tunne on, että tämä selvästi suunniteltu ja johdettu väkivalta muistuttaa ensimmäistä intifadaa siinä, että sitä käydään kivin ja petrolipommein ilman itsemurhapommituksia kaduilla, kahviloissa ja ravintoloissa. Tämä johtunee siitä - näin arvellaan - ettei Hamas ole tässä mukana, joka oli erikoistunut itsemurhapommituksiin siviilikohteita vastaan toisen intifadan aikana.
2. Väkivaltaisia hyökkäyksiä ja mielenosoituksia kirjattiin eilisen päivän aikana Issawiyan, Silwanin ja Ras Al-Amudin lähiöissä. Mielenosoitukset noudattelevat samaa tunnettua formulaa: Poliisi pyrkii partioimaan pääkaupungin itäosissa joko tarkkaillakseen järjestyksen säilymistä tai etsiessään väkivaltaan syyllistyneitä. Arabinuoret aloittavat kivitykset poliiseja ja juutalaisasukkaita vastaan vieritellen roska-astioita suojakseen poliisin kumiluodeilta ja kyynelkaasu-ammuksilta. Aikansa kahinoituaan arabit väsyvät ja hajaantuvat kyynelkaasun jälkiseurauksia yskien poliisin pyrkiessä pidättämään etsimiään johtajia ja kiihottajia.
Moni tuskin edes muistaa, miksi arabit jatkavat väkivaltaansa; onko kysymys eräänlaisesta isojen poikien leikistä, jossa he tietävät voivat haavoittua, vai ylhäältä käsin johdetusta poliittisesta pelistä, jota PA/PLO käyvät arabinuorten kustannuksella? Yhtenä argumenttina PLO:n saarnaajat esittävät täysin tekaistua ”Al-Aksan vaarantumista juutalaisten toimesta”, mutta eiliset väkivaltaisuudet olivat PA:n johdon kiihottamat, joilla se pyrkii tuomitsemaan Netanyahun päätöksen sallia 400 uuden asuntoyksilön rakentamisen Jerusalemin Har Homan lähiöön ja 600 asuntoyksikköä Ramat Shlomon lähiöön. Tämän ei pitäisi häiritä ketään, sillä ne sijaitsevat pääkaupungin kuntarajojen sisäpuolella ja jäävät joka tapauksessa Israeliin, tehtiinpä millainen rauhansopimus tahansa. Mutta moni kokee tulleensa häirityksi.
PA:n ilman valtuutusta toimiva puheenjohtaja Mahmoud Abbas esitti maanantaina vaatimuksen YK:n turvallisuusneuvoston kutsumisesta koolle kiireellisesti ”lopettaakseen Israelin väkivaltaisuudet Jerusalemissa” ja väittämänsä ”setlerien” hyökkäykset Al-Aksaa vastaan”. PA:n tiedottajan mukaan Abbas pyytää YK:ta estämään Israelin rakentamisen vihreän linjan itäpuolella Jerusalemissa ja Länsirannalla. Abbas sanoi Ramallahissa eilen: ”Nämä kehitykset kiirehtivät meitä päättämään ja kääntymään YK:n turvallisuusneuvoston puoleen niin pian kuin mahdollista”. USA oli pyytänyt PA:ta viivyttämään asiansa alistamista YK:n turvallisuusneuvostolle. PA/PLO:n rakkikoirana tunnettu Saeb Erekat esitti kantansa näin: ”Tämä Israelin ilmoitus vahvistaa todisteita tarkoituksellisesta rikollisesta toiminnasta, josta kansainvälisen lain mukaan seuraa rangaistus”.
Ilmoittaessaan päätöksestään sallia 1000 asuntoyksikön rakentamisesta Jerusalemiin Netanyahu samalla ilmoitti valtion jatkavan infrastruktuurin rakentamista Juudeaan ja Samariaan, mihin kuuluu 12 uuden tien rakentaminen, jotka palvelevat myös PA:n arabeja.
Toinen PA:n johtajistoon kuuluva rääväsuinen arabi Jibril Rajoub varoitti Israelin viimeisten päätösten aiheuttavan väkivaltaisen räjähdyksen. ”Sellaiset yksipuoliset toimet johtavat räjähdykseen”, Rajoud ilmoitti lausunnossaan lehdistölle Ramallahissa. Hän selitti, että olisi ilmeinen virhe PA:lle jättää tuollaiset ”rikokset” huomiotta. ”Herra Netanyahun ei tulisi odottaa valkoista lippua arabien taholta”. Abbas kertoi lähettäneensä kiireisen pyynnön USA:n hallitukselle estää Israelin kiihotuksen Jerusalemin itäosissa. Hän kertoi WAFA:n uutistoimiston mukaan, että ”setlerien ääriainesten” tunkeutuminen Al-Aksaan ja muihin PA/PLO:n pyhinä pitämiin laitoksiin aiheuttavat varallisen ja valvomattoman räjähdyksen.
Maanantaina PA:n yhteishallituksen pääministeri Rami Hamdallah vieraili seurueineen, johon kuuluivat PA:n Jerusalemin asiain ministeri ja PA:n turvallisuusjärjestöjen johtajia, Netanyahun antamalla luvalla ”rukoillakseen” Temppelivuorella. Hamdallah käytti tilaisuutta hyväkseen antaakseen vahvasti väritetyn poliittisen lausunnon vakuuttaen: ”Ei tule olemaan Palestiinan valtiota ilman Jerusalemia pääkaupunkinaan”, jota hän kutsui ”Palestiinan ikuiseksi pääkaupungiksi”. http://www.timesofisrael.com/abbas-calls-for-emergency-un-security-council-meeting-on-jerusalem/, http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Jerusalem-eternal-capital-of-Palestinian-state-says-PAs-Hamdallah-at-Temple-Mount-379965
3. PA:n pääministeri Rami Hamdallah vieraili seurueineen Temppelivuoren ”rukous-tilaisuuden” yhteydessä myös St. Annen kirkossa Jerusalemin muslimikorttelissa, joka tradition mukaan oli Jeesuksen muinaisten esivanhempien asuinpaikka.
Hamdallah syytti Israelin Jerusalemin ja Al-Aksa moskeijan juutalaistamisesta. ”Miehitys on laiton ja lainvastainen. Kaikki Israelin toimet ovat laittomia”, hän julisti. ”Me tulimme tänne kertoaksemme, että Jerusalem on Palestiinan valtion (ikuinen) pääkaupunki ja tärkeä osa maamme kansallista historiaa”. Hamdallah vakuutti, että hänen hallituksensa tulee avustamaan Jerusalemin arabiasukkaita ”taloudellisesti ja moraalisesti”.
Poliisin tiedottaja Michi Rosenfeld sanoi, että Ramdallahin Temppelivuoren vierailun aikana sattui useita pienehköjä mielenosoituksia, mutta Temppelivuoren alueilla oli rauhallista.
PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu syytti maanantaina Abbasia liittymisestä arabien ääriaineksiin kiihottaen arabeja väkivaltaan keksimällä tarinoita Israelia vastaan, että se suunnittelee tasapainotilan muuttamista Temppelivuorella. Hän uudisti Abbasin vastaiset syytöksensä turvallisuusmiesten kanssa pitämänsä kokouksen jälkeen todeten mainitsematta Abbasia nimeltä, että PA:n johdon esittämät syytökset Israelin harjoittamasta kansanmurhasta ja vaatimukset estää juutalaisten saastuttavan pääsyn Temppelivuorelle rohkaisevat väkivallan kiihdyttämiseen, kuten viime aikoina on tapahtunut. Hän vakuutti, että Israel tulee toimimaan oikeaksi katsomallaan tavalla väkivallan lopettamiseksi.
Netanyahu vakuutti, ettei hänellä ole mitään aikomuksia muuttaa vallitsevaa käytäntöä Temppelivuoren alueella, kuten hän aiemminkin sanoi vastauksena Jordanian tekemiin syytöksiin. Hän sanoi samalla, että Israel tulee huomattavasti kiristämään väkivaltaisesta käyttäytymisestä kuten kivittämisestä annettuja tuomioita, ja kiirehtimään niitä koskevien lakien käsittelyä Knessetissä. Sisäministeri Yitzhak Aharonovich vakuutti poliisin tekevän kaikkensa ”järjestyksen säilymiseksi Jerusalemin alueella, joka on aina ollut ja tulee olemaan myrskyn silmässä”
, kuten hän totesi. Jerusalemin pormestari Nir Barkat toisti syytöksensä, ettei sisäministeriö ole tehnyt voitavaansa järjestyksen palauttamiseksi ja esitti, että poliisin tulee käyttää kaikkia teknisiä apuneuvoja työssään. Jerusalem on hankkinut ilmapalloja ja miehittämättömiä pienkoneita arabilähiöiden valvomiseksi. Barkat painotti, että Jerusalem tulee jatkamaan normaalirutiiniaan häiriöistä huolimatta. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Jerusalem-eternal-capital-of-Palestinian-state-says-PAs-Hamdallah-at-Temple-Mount-379965
4. UUTISOTSIKOITA
·        Israel on aloittamassa kampanjaansa YK:ssa vastatakseen Gazan ja PA/PLO:n arabien tekemiin Israelin vastaisiin syytöksiin kaikesta mahdollisesta, mikä Lähi-Idässä on mennyt ja menee pieleen. Ensimmäisenä askeleena Israel pyrkii saamaan Hamasin terrorijärjestöjen listalle, jossa YK:lla ei ole yhtään järjestöä. Israel ei ole ainoa maa Lähi-Idässä ja muuallakin, jotka ovat joutuneet Hamasin hyökkäysten kohteiksi. Viimeiseksi Egyptin syytti Gazan arabeja hyökkäyksestä armeijan tukikohtaan Siinailla surmaten 33 sotilasta ja haavoittaen useita. Artikkelin mukaan Gazassa on edelleen Muslimiveljeskunnan jäännöksiä Egyptin hajottaessa sen Sisin hallituksen toimesta. Israel lähettää kansainvälisen lain korkeita asiantuntijoita New Yorkiin johtamaan lain-opillista kampanjaa YK:ssa Israelin vastaisten syytösten eliminoimiseksi. Israelin aktiivisuuden lisääntymisen taustalla on tietenkin myös valmistautuminen odotettavissa oleviin syytöksiin operaation Protective Edge aikana tehdyistä virheistä ja syytöksistä sotarikoksista ja kansanmurhasta sen aikana. Jordania vaatii YK:n turvallisuusneuvoston pikaista kokousta käsittelemään PA/PLO:n tekemiä syytöksiä. (Jes.54:15 -17) http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/186690#.VE9JpkNsO-o
·        Laki, joka velvoittaa kaupat velottamaan 30 agoraa jokaisesta muovipussista, hyväksyttiin ensimmäisessä lukemisessa Knessetissä. Sen vastineeksi jokaiselle taloudelle annetaan 7 uusintakäyttöön tarkoitettua kangaspussia, joihin asiakkaat voivat sulloa ostoksensa. Muovipussit saastuttavat ympäristöä. Etenkin Negevin beduiinialueiden kautta ajettaessa tulee tunne, että he kasvattavat muovipusseja, sillä pellot ovat täynnä niitä tuulen kuljetellessa niitä edelleen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/186692#.VE9PlUNsO-o
·        Knesset hyväksyi ensimmäisessä äänestyksessä niin sanotun ”surrogacy” lakiesityksen 45 ääntä vastan 15. Toteutuessaan laki sallii samaa sukupuolta olevia sekä yksinäisiä miehiä ja naisia hankkimaan lapsia keinoemon kautta. Juutalainen Koti vastusti lain voimaan tuloa viimeiseen saakka varoittaen, että se tulee aiheuttamaan vaikeita juutaslaisen lain halakhan tulkintoja määriteltäessä, kuka on juutalainen. Uri Ariel yritti saada lain ensin käsiteltäväksi kabinetissa, mutta se asetettiin äänestykseen sen asemesta. Juutalainen Koti sai erioikeuden äänestää sitä vastaan, vaikka hallitus kokonaisuudessaan kannattaa sitä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/186681#.VE9RjUNsO-o
·        Obaman hallitus esitti vakavia varoituksia Israelille sen päätettyä rakentaa asuntoja pääkaupunkinsa asukkaille. Ulkoministeriön tiedottaja Jen Psaki kertoi journalisteille, että se on ristiriidassa rauhanponnistelujen kanssa, kuten AP raportoi. Hän sanoi Obaman hallituksen olevan hyvin huolestunut päätöksestä ja sanoi Jerusalemin konsulaatin kyselevän tarkennuksia päätöksen johdosta. ”Haluamme edelleen tehdä asenteemme täysin selväksi: Käsityksemme mukaan ”setlementtitoiminta” on lain vastainen ja me vastustamme yksipuolisia toimia, joilla Jerusalemin tuulevaisuutta ennakoidaan”. Psaki syytti Israelia, että se sanoo kannattavansa kahden valtion periaatetta, mutta käytännössä toimii sitä vastaan. USA on juuttunut omaksumaansa vanhentuneeseen käsitykseen, että Juudean ja Samarian sekä Jerusalemin vihreän linjan itäpuoliset alueet ovat miehitettyjä alueita eikä niiden asemaa saa muuttaa yksipuolisin toimin. Tämä koskee vain Israelin toimia, PA:n arabit saavat USA:n käsityksen mukaan rakentaa minne vain niin paljon kuin sielu sietää vihreän linjan itäpuolella ilman mitään rajoitteita. Siksi se aktivoituu heti esittääkseen syytöksiä, kun Israel poistaa arabien rakentamia laittomia rakennuksia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/186676#.VE9UPUNsO-o
SÄÄTILAT tänään: Jerusalem 15 -24; Tiberias 19 -29; Suolameri 22 -29; Eilat 20 -31 +C-astetta. Sää kylmenee vähitellen siten, että perjantaina se on Jerusalemin alueella 12 -19 astetta. Taivas lienee puolipilvinen koko ennusteajan ilman sateita, mutta tilanne voi muuttua hetkessä maan kapean ja Välimereen viettävän muotonsa johdosta.  
Seuraava raportti julkaistaan torstaina, ellei syty sota tai joku pommita Al-Aksa moskeijan.Post a Comment