Monday, October 20, 2014

SUNNUNTAI 19.10.14


SUNNUNTAI 19.10.14
1. VIIKON ensimmäinen päivä alkoi sumuisena ja pilvisenä, sateitten kuuluessa päivän ohjelmaan, mutta ilman lämpötila tuntui miellyttävän lämpöiseltä hakiessa lehteä puoli seitsemän aikaan kadun varrelta, jonne postimies sen heittää. Ennusteet lupaavat sateita Eilatia lukuun ottamatta tänään ja huomenna selkiytyen sen jälkeen puolipilviseksi. Tänään on myös internetyhteyteni poikki ainakin aamupäivän, mutta naputtelen tätä raporttia perustuen Jerusalem Postin antamiin tietoihin ilman linkkiyhteyksiä. Julkaisen raportin sitten, kun yhteydet taas pelaavat. Lupasivat vasta huomiseksi.
Säätilat tänään: Jerusalem 15 -21; Tiberias 15 -26; Suolameri 20 -28; Eilat 18 -29 +C-astetta. Lämpötilat näyttävät putoavan huomenna, yöllä jopa 3 asteen verran, päivällä vähemmän, mutta sateet lienevät yleisiä lähes koko maassa, joten kannattaa varautua siihen.
2. ISRAELIN ja USA:n välille syntynyt epäilyksen ja luottamuksen puutteen synnyttämä ilmapiiri syvenee lähes joka kerran USA:n ulkoministeri John Kerryn pyrkiessä analysoimaan Lähi-Idän tilannetta. Tämä vaarallinen kehitys on Israelilla paljon syvempi kuin vain diplomaattisen näkemyksen erilaisuus, sillä Israelin turvallisuus lepää valtaosaltaan USA:n antaman diplomaattisen, poliittisen ja taloudellisen tuen varassa.
USA:n kauppa on Israelille tärkeä; sen sotilaallinen tuki torjuntavälineistön kehittelyssä ja huippunykyaikaisten asejärjestelmien toimituksissa on merkittävä; ja USA:n antama diplomaattinen suoja entistä vihamielisemmäksi muuttuvassa maailmassa on inhimillisesti katsoen elintärkeä Israelin hengissä selviytymisen vuoksi. Tämä nähtäneen lähikuukausien aikana PA/PLO:n esittäessä laatimaansa suunnitelmaa valtionsa perustamiseksi YK:n turvallisuusneuvoston päätöksellä, jolla se voisi välttää epämiellyttävät ja Abbasin imagolle vaaralliset kompromissit Israelin kanssa. Heillä on varmaan hyvin tiedossa Egyptin presidentti Anwar Sadatin murha suostuessaan rauhansopimukseen Israelin kanssa, vaikka se sai Siinain takaisin sen kautta ilman verta ja kyyneleitä.
KERRYN antama lausunto osallistuessaan muslimien Eid al-Adha seremoniaan Washingtonissa torstaina oli aiheena Israelin ministerien vastalauseisiin. Kerry sanoi lausunnossaan, että ”taistelu Israelin ja PA/PLO:n puolesta on välttämättömämpi kuin koskaan”. Hän perusteli näkemystään sillä, että kierrellessään Lähi-Idän maita ja keskustellessaan ISIS-ilmiön vastaisesta liittoutumasta, lähes jokainen johtaja nosti spontaanisti esiin tarpeen pyrkiä saamaan rauha Israelin ja palestiinalaisten välille. ”Se oli syynä rekrytointiin, arabikadun vihaan ja kiihotukseen, jota he tunsivat ja johon heidän tulee reagoida”. Hän sanoi useiden päitten nyökäyttäneen myöntymisen merkiksi. Hän jatkoi todeten, että ihmisten tulee ymmärtää näiden välinen suhde. ”Sillä on jotain tekemistä nöyryytyksen, kieltämisen ja arvokkuuden puutteen kanssa, ja Eid juhlii kaiken tämän vastakohtaa”. Muslimit viettävät Eid al-Adha juhlaa sen tapahtuman muistoksi, jossa kanta-isä Abraham oli vähällä uhrata Ismaelin – ei Isakia – enkelin estäessä sen viime hetkellä.
KERRYN lausunnon herättämän kritiikin kärjessä oli talouden ministerin Naftali Bennett, joka vastineessaan kielsi sen, miten Kerry yhdisti toisiinsa ISIS-ilmiön saaman suosion ja Israelin ja PA/PLO:n väliset rauhankeskustelut. Viitaten ISIS-joukkojen harjoittamaan pidättämiensä sotilaitten, tavallisten ihmisten ja journalistien pään katkomiseen, Bennett totesi, että ”jopa englantilaisen muslimin katkaistessa kaulan englantilaiselta kristityltä, aina on niitä, jotka syyttävät siitä Israelia”.
KERRYN tueksi nousivat ulkoministeri Avigdor Liberman ja puolustusministeri Moshe Yaalon.
Liberman esitteli puolustuspuheessaan, miten ammusten ollessa loppumaisillaan operaation Protective Edge aikana, USA lähetti lisää (mutta pidätti Hellfire ohjusten toimitukset). USA antoi meille varat Iron Dome torjuntamenetelmän kehittämiseksi, ja se oli USA, joka äänesti UNHRC:n kokouksessa Israelin puolesta, ja on pelastanut Israelin monilta ongelmilta estäessään veto-oikeudellaan Israelin vastaisten päätöslauselmien synnyn YK:n turvallisuus-neuvostossa. Liberman totesi, että ystävätkin voivat olla eri meiltä asioista, mutta sen ei pitäisi antaa oikeutta hyökätä Kerryä vastaan.
BENNETTIN tavoin muitakin ministereitä kritisoi Kerryn analyysia. Yksi heistä oli tiedon-välitysministeri Gilad Erdan, jota pidetään vahvimpana ehdokkaana sisäministerin virkaan Gideon Saarin erotessa yllättäen ”henkilökohtaisista syistä” todellisen syyn ollessa se, ettei hän enää kestänyt Netanyahun yksinvaltaista johtamistapaa ja hänen harjoittamaansa syrjintää. Erdan totesi FB-sivullaan tähän tapaan: ”Vaikka arvostankin Kerryä hänen ponnistelujensa vuoksi, jokaisessa lausunnossaan hän avaa uusia näkymiä, jotka osoittavat hänen alueen ja välttämättömän Lähi-Idän konfliktin ymmärtämisen puutetta. Tämän johdosta minulla on vaikeuksia hyväksyä hänen lausuntojaan”.
PUOLUSTUSMINISTERI Moshe Yaalon esitti kärkevää kiritiikkiä Kerryä vastaan tammikuussa todeten, että ”Kerryllä on Israelin PA/PLO:n välisen ongelman päähän pinttymä, jota motivoi messiaaninen kompleksi, ja tekisi hyvin, jos hän vain ottaisi havittelemansa Nobelin ja jättäisi meidät rauhaan”. Yaalon matkustaa 5-päiväiselle vierailulle Yhdysvaltoihin lauantaina. Hän totesi ennen matkaansa, että ”Israelin ja USA:n suhteet perustuvat yhteisille arvoille ja intresseille eikä meidän tulisi antaa hetkellisten erimielisyyksien hämmentää niitä”. Hän antoi tunnustusta ja kiitosta USA:lle monilla alueilla, joilla se avustaa Israelia, ja niistä turvallisuusyhteistyö maiden välillä etsii vertaistaan maailmassa sekä laajuudessaan että tärkeydessään.
USA:n ulkoministeriön tiedottaja Marie Harf kritisoi myös Bennettin kritiikkiä vihjaillen, ettei Bennett ollut lukenut tarkoin Kerryn puheesta annettua tekstiversiota, tai oli tahallisesti poliittisista syistä antanut siitä väärän todistuksen. Bennettin kanslia ei perunut ministerin lausuntoa todeten, että vaikka on totta USA:n monin tavoin avustavan Israelia ja meidän tulee vahvistaa sitä, Kerryn tapa rinnastaa rauhanprosessi ja ISIS-ilmiö toisiinsa on siksi merkittävä, että sitä vastaan oli noustava tuoreeltaan. Pääministerin kanslia ei halunnut puuttua tähän korkean tason sanailuun, mikä on varmaan viisasta tässä vaiheessa.
LIBERMAN kritisoi nuorta labour-brittijohtajaa Ed Milibandia poliittisten pisteiden keruusta hyökätessään Israelia vastaan muslimiäänestäjien kalastamiseksi. Hän kritisoi myös PA:n puheenjohtajaa Mahmoud Abbasia tulenaran tilanteen kiihottamisesta. Abbas kehotti muslimeja asumaan Temppelivuorella estääkseen juutalaisia nousemasta vuorelle.
3. PA:n puheenjohtaja Abbas kehotti perjantaina Ramallahin ja Jerusalemin itäosan muslimi-aktivisteja ”asumaan Temppelivuorelle kellon ympäri voidakseen estää juutalaisten ”setlerien” nousemisen vuorelle ja vastustaakseen heidän kiivaita hyökkäyksiään Al-Aksa moskeijaa, Jerusalemia ja Pyhän Haudan kirkkoa vastaan”. PA:n johtajien puolustelu kristittyjen kirkkoja ja laitoksia kohtaan muka niiden suojelijana on järkyttävän traagista, kun tiedostaa, miten he toimivat kristittyjen omaisuuden riistämiseksi ja heidän toimeentulonsa minimoiseksi valvomillaan alueilla pakottaen heidät muuttamaan pois. Betlehemin tapaus on huutava esimerkki tästä. Tämä ennen Arafatin jengien tuloa kaupunkiin 1993 oli yli 60 % kristitty kaupunki asuen rauhassa muslimien kanssa. Tänään raivoisten sortotoimien vuoksi heidän lukumääränsä lienee 15 % luokkaa väheten siten, että muutamassa vuosi-
kymmenessä ei löydy yhtään kristittyä Jeesuksen Syntymäkirkon hoitajaa.
ABU MAZEN, kuten Abbasia kutsuttiin aktiivisena terroriaikanaan – hän rahoitti Carlosin tekemän hyökkäyksen Israelin olympiajoukkuetta vastaan eliminoiden sen lähes täysin Mynchenin olympialaisten aikaa 1972 - totesi perjantaina näin: ”Meidän tulee estää heitä nousemasta Ylväälle Pyhäkölle (Haram Al-Sharif, kuten he Temppelivuorta kutsuvat) millään tavoin. Tämä on meidän Al-Aksamme ja kirkkomme. Heillä ei ole mitään oikeutta mennä niihin sisälle saastuttaakseen ne. Meidän tulee vastustaa heitä ja puolustaa pyhiä paikkojamme”. Abbas kehotti muslimeja yhdistymään puolustaakseen Jerusalemia.
”Jerusalemilla on oma leimansa ja erikoinen makunsa ei vain meidän sydämissämme, vaan kaikkien arabian, muslimien ja kristittyjen. Jerusalem on Palestiinan valtion ikuinen pääkaupunki, eikä ilman sitä ole Palestiinan valtiota”. Abbas vakuutti esittelevänsä YK:n turvallisuusneuvostolle valtion perustamisanomuksensa pakottaen Israelin 1949 aselepolinjoille. Palestiinan valtiota ei ole koskaan ollut olemassakaan, joten miten sillä on voinut olla ”ikuinen pääkaupunki”? Israelin kuningas David valloitti Jerusalemin n. 3000 vuotta sitten julistaen sen kuningaskuntansa pääkaupungiksi.
4. UUTISOTSIKOITA
·        PA:n tiedottaja Abu Rudeinah kielsi perättöminä tiedot, että jotkut arabimaat ovat vaatineet Abbasia peruuttamaan anomuksensa YK:n turvallisuusneuvostolle. Hän kielsi, että mikään arabimaa olisi esittänyt sellaista ja kertoi, miten muslimit ja etenkin Jordania, joka on ainoa turvallisuusneuvoston arabijäsen, ovat esittäneet tukevansa Abbasia. Fatahin keskuskomitea antoi tukensa Abbasin esitykselle YK:n turvallisuusneuvostolle lauantaina.
·        Israelin oikeusministeriö lähettää ensimmäistä kertaa maan muutamia johtavia asiantuntijoita, ministeriön pääsihteeri Amy Palmor, yleisen syyttäjän apulainen kansainvälisissä asioissa Roy Schondorf ja eversti Noman Neuman IDF:n kansainvälisen oikeuden osastolta, esittämään Israelin maan ihmisoikeus-ponnisteluja UNHRC:n edessä Genevessä äskeisen Gazan sodan aikana.
·        Liberman vaatii toimenpiteitä Bnei Sakhnin jalkapallojoukkuetta vastaan siksi, että se kiitteli lauantaina pelatun ottelunsa yhteydessä Israelin oikeuslaitoksen etsimää, mutta ulkomaille paennutta entistä kansanedustajaa Azmi Bisharaa, joka oleskelee Qatarissa, joka lahjoitti Bnei Sakhnin joukkueelle 2 miljoonaa USD. Bishara perusti edustamansa Balad-puolueen edustaen sitä Knessetissä 14. -17. kokoonpanoissa. Hän pakeni 2007 Qatariin epäiltynä vakoilusta Hizbullahin hyväksi, jossa hän asuu Dohassa ollen johtaen älyhautomoa ja on läheinen uskottu Qatarin emiirille. Qatar on Hamasin tärkein taloustukija. Lauantain ottelun yhteydessä muslimiaktivistit kantoivat julisteita, joissa vakuutettiin ”Jerusalem on meidän” ja Temppelivuorta esittäviä kuvia keffiyen ympäröimänä, sekä ”poliisit ovat ¨huoria”. Musliminuorten ja Jerusalemin poliisin väliset yhteen-otot ovat lisääntyneet hälyttävästi viime viikkojen aikana. Muslimit käyttävät aseinaan kivien ohella puu- ja metallikarttuja, palo
pommeja ja ilotulitusraketteja, jotka osuessaan voivat sytyttää vaatteet tuleen.
·        Liittyminen Islamin Valtion IS joukkoihin ei merkitse uskonnollista vakaumusta, eikä sitä voida arvioida uskonnollisin perustein, vaan psykologialla, sanoo Arie Kruglanski JP:n artikkelissaan otsikolla: ”Joining Islamic State is about sex and aggression, not religion (liittyminen Islamin Valtioon tarkoittaa seksiä ja väkivaltaa, ei uskontoa). Hän sanoo IS:n ovelasti hyödyntävän nuorten miesten ja joittenkin naistenkin hakemaa psykologien nimittämää ”henkilökohtaista tärkeyttä”. Se tarkoittaa tarvetta olla huomioitu, arvostettu sekä omissa silmissä että toistenkin. Hän arvelee, että huomion saavuttamisen taustalla voi olla henkilökohtainen menetys ja epäonnistuminen tai merkityksi joutumisen häpeä, jotka hän on saanut ylitettyään yhteisönsä asettamat normit. Ymmärtääkseni artikkelin kirjoittaja pyrkii esittämään, miten yhteiskunnan normien polkeminen ja inhimillisten kärsimysten jättäminen huomiotta osoittavat sekä kapinamieltä että kostoa ja omalaatuista oman voiman tuntua ylitse kaikkien kuolevaisten. Jotkut islamistit voivat jopa kuvitella toimivansa Allahin asialla taistelussa paholaista vastaan islamin puhdistamiseksi. Heitä vastaan ei voida taistella vetoamalla inhimillisyyteen tai ihmisarvoihin, vaan kehittämällä vastakkaisen argumentoinnin, miten hillitön väkivalta saastuttaa heidän oman uskontonsa ja on siten paholaisen eikä Allahin asialla, Kruglanski toteaa.
·        IS:n joukot tulittivat raketein ja kranaatein piiritetyn kurdikaupungin Kobanin keskustaa ja sen Turkin puolelle avautuvaa porttia Mursitpinar eristääkseen kaupungin kokonaan Turkista. Osa ammuksista räjähti joko Turkin puolella rajaa tai siten, että sirpaleita lensi rajan yli. Turkki ei päästä rajan yli aseita eikä taistelijoita mutta sallii avustusten viemisen Kobaniin. Liittoutuneet tekivät ainakin 6 pommitus-lentoa IS:n joukkoja vastaan surmaten myös siviilejä. Pommitusten suorittaminen on mahdotonta ilman, että myös siviilejä menehtyy, koska hyökkääjät ovat sekoittuneet siviilien joukkoon asuen heidän taloissaan. Turkki on hyvin haluton sekaantumaan taisteluihin todeten, että sen päähuoli on kaataa Bashir Assadin hallinto Syyriassa.
·        Jerusalem Post kirjoittaa pääkirjoituksessaan kristittyjen vainoamisesta muslimimaissa, mitä tapahtuu Afrikassa ja Lähi-Idässä mutta lehtiotsikoiden ulkopuolella myös lähes kaikissa muslimimaissa. Syyriassa ja Irakissa rajuimmat hyökkäykset pääsevät lehtien palstoille, mutta missä on YK:n ja maailman mahtavimpien valtioitten aktiiviset toimet muoti-ilmiöksi tulleen mutta käytännössä etniseksi puhdistukseksi kehittyneiden hyökkäysten estämiseksi? Tässä eivät riitä enää julkilausumat – niin tarpeellisia kuin lienevätkin – sillä kysymys on kulttuurien välisestä sodasta. JP kertoo, miten 80 maan kristityt johtajat laativat yhteisen julkilausuman ISIS-ilmiön tiimoilta 4 500 kristityn matkustaessa Israelin viettämään Lehtimajan juhlia. Yhteisen julkilausuman allekirjoitti 120 läsnäolijaa. He saivat tukea juutalaisilta johtajilta, jotka painottivat, että Israel on ainoa Lähi-Idän maa, jossa kristittyjä ei vainota, ja jossa heidän lukumääränsä kasvaa. Vertauksena pääkirjoituksessa mainitaan Mosulin kaupunki, jonka ISIS-joukot valtasivat. 95 % kaupungin kristityistä pakeni kurdialueille, mutta ovatko he turvassa sielläkään? Silminnäkijät kertovat, että IS-joukot surmaavat kyselemättä jokaisen tapaamansa kristityn. Samaa tapahtuu Libyassa, jossa islamistit kulkevat ovelta ovelle surmaten jokaisen tapaamansa Egyptistä paenneen Kopti-kristityn.Post a Comment