Friday, October 24, 2014

PERJANTAI 24.10.14


PERJANTAI 24.10.14
1. JERUSALEMISSA keskiviikkona tapahtunut terrori-isku on kuumentanut tunteita juutalaisten ja arabien välillä. Jerusalemin poliisi päätti rajoittaa tänään Temppelivuorelle nousevien muslimien määrää kieltäen alle 40-vuotiailta miehiltä pääsyn sinne, ikärajoitus ei koske naisia. Rajoituksen sai aikaan poliisin tietoon tullut varoitus, että muslimit suunnittelivat rajuja mielenosoituksia aamurukousten jälkeen. Ongelman muodostavat Hamasin palkkaamat nuoret miehet, jotka viettävät yönsä Vuorella. Virallisesti heidän sanotaan opiskelevan siellä, mutta heidän ainoa tehtävänsä on järjestää rauhattomuutta Vuorella ja hyökätä Vuorelle nousseita juutalaisia ja heitä suojaavia poliiseja vastaan. He ovat koonneet Al-Aksa moskeijaan kivikasoja, Molotovin koktaileja ja ilotulitusraketteja, joita he käyttävät aseinaan hyökkäyksissään poliiseja vastaan. 
Turvallisuusjoukot ovat hälytysvalmiudessa koko Jerusalemin alueella viikon kestäneiden mielenosoitusten ja väkivaltaisuuksien vuoksi. He ovat levittäneet joukkojaan Itä Jerusalemin alueille ja etenkin Temppelivuoren ympäristöön. Poliisi sanoo omaksuneensa uuden toimintamuodon, jolla järjestyksen häirintä tukahdutetaan välittömästi ja tarvittaessa kovin ottein tilanteen mukaan. Heillä on vaikea tehtävä muuttaa väkivallan suuntaa päästettyään sen kehittymään nykyiselle asteelle, jossa nuoret koululaiset katsovat asiaan kuuluvaksi kivittää juutalaisia ja juutalaisautoilijoita koulutyönsä päätyttyä.
Normaalien poliisijoukkojen tueksi heihin ovat liittyneet rajapoliisit ja useita erityisjoukkojen yksiköitä, sekä lääkintäjoukkoja koko pääkaupungin alueella. He odottavat verisiä yhteen-ottoja mellakoivien arabiryhmien kanssa. Jännitys pääkaupungin alueella nousi tuntuvasti Ammunition kukkulan läheisyydessä keskiviikkona tapahtuneen terrori-iskun jälkeen, jossa sai surmansa terroristin lisäksi 3-kuukauden ikäinen vauva, joka oli USA:n kansalainen. Hänen vanhempansa olivat vuosikaudet pyrkineet saamaan lapsen, ja saatuaan lopulta yhden, hänet riistettiin heiltä tunnottoman terroristin kautta. Kaksi sivullista sai vakavan vamman päähänsä, toinen heistä 18-vuotias ecuadorilainen opiskelija, jonka vanhemmat lennätettiin Israeliin tukemaan lapsensa taistelua elämästä leikkauksen jälkeen.
Poliisi hajotti torstaina mielenosoituksen Wadi Joz lähiössä. Kukaan ei haavoittunut, mutta ynetnews.com artikkelin mukaan ajoneuvot kärsivät vaurioita. Poliisin siviiliasuiset agentit pidättivät torstai-iltana kaksi arabinuorta Shuafatin lähiössä heidän kivitettyään kevyen rautatien vaunuja.
JERUSALEMIN juutalaisasukkaat ovat myös alkaneet koventaa suhtautumistaan kaupungin arabiväestöön aiemman suvaitsevan käyttäytymisen asemesta. Arabinaista kivitettiin vanhan kaupungin juutalaiskorttelissa. Hän ei saanut vakavia vammoja, mutta poliisi etsii kivittäjiä.
Oikeistolainen ryhmä osoitti mieltään lähellä keskiviikon terrori-iskun paikkaa kantaen suurikokoisia plakaatteja, joissa vaadittiin ”kostoa” ja ”kuolemaa terroristeille”. Jerusalemin Ramat Shlomo ortodoksilähiössä tuntemattomat vandaalit olivat töherrelleet julkisessa puistossa graffiteja, joissa vaadittiin kuolemaa arabeille: ”tapa arabit”.
TORSTAINA aamupäivällä arabit kivittivät juutalaisten Beit HaZeitin lastentarhaa öljyvuorella lähellä Rash el-Amud aluetta. Kukaan ei haavoittunut. Poliisi etsii kivittäjiä, jotka pakenivat paikalta. Alueelle on asennettu valvontakameroita, joiden kuvien perusteella syylliset voidaan tunnistaa heidän aiempien rikostensa vuoksi.  Jerusalemin itäosan Jebel Mukaber lähiössä naamioituneet arabit kivittivät juutalaisia jalankulkijoita Talpiotin alueella. Kukaan ei haavoittunut; poliisi etsii kivittäjiä. Kahta kaupungin bussia kivitettiin torstaina Getsemanen puutarhan lähellä pääkaupungin itäosassa. Yksi mies haavoittui lievästi, mutta pelkoreaktio aiheutti toisille sydämen toimintahäiriöitä.
Poliisi pidätti arabimiehen pääkaupungin eteläisen portin lähellä Juudeassa hänen uhattuaan vartiomiehiä puukollaan. Miestä syytetään vartijan pahoinpitelystä, raportoi Israelin Radio. Poliisin ja rajapoliisin partiot joutuivat arabien jatkuvan kivityksen kohteiksi keskiviikkona ja torstaina lähellä Heprealaista Yliopistoa Scopus-vuorella. Vammoista ei ole raportoitu.
USA:n ulkoministeriö kielsi hallituksen virkailijoita käyttämästä kevyen rautatien pysäkkejä osissa Jerusalemin vanhaa kaupunkia terroriuhkan vuoksi. Samassa tiedotteessa USA:n kansalaisia kielletään vierailemasta pääkaupungin lähiöissä, joissa väkivaltaisuudet ovat kehittyneet yleisiksi, ja joissa poliisin läsnäolo voi olla vähäinen. http://www.timesofisrael.com/security-forces-on-high-alert-in-jerusalem-ahead-of-friday-prayers/
2. JERUSALEMIN itäosassa palveleva rajapoliisin upseeri päätti tuntemattomana keventää sydäntään INN:n journalisteille Uzi Baruch ja Ari Yashar koskien työolosuhteita, joissa he joutuvat työskentelemään pyrkiessään ylläpitämään järjestystä yhä rauhattomammaksi käyvissä Jerusalemin arabilähiöissä ja Temppelivuoren alueilla.
”Meidän kätemme ovat sidotut. Me joudumme seisomaan kuin nuket”, hän valittaa. Hän paljastaa avuttomuutensa, mitä he tuntevat pyrkiessään vastustamaan ”Jerusalemin äänetöntä intifadaa”, osoittaen syyttävän sormensa sisäisen turvallisuuden ministeriä Yitzhak Aharonovichiä kohti. Puhuessaan TV-kanava-kakkosen ohjelmassa ”shesh lm” torstaina, viimeisen terrori-iskun jälkeisenä päivänä, hän tunnusti, että rajapoliisin partioon osallistuvat upseerit joutuvat seisomaan kädet sivuilla arabiterroria vastassa. ”Me tunnemme, että kätemme ovat sidotut”, hän selittää todeten, että turvallisuuden romahtaminen johtuu siitä, etteivät turvallisuudesta vastaavat siviilit anna heille tarvittavia välineitä ja valtuuksia heidän pyrkiessään varmistamaan kansalaisten turvallisuutta.
Hän toistaa sen, mitä uutisraportit ovat kertoneet viikkojen ajan, että sekä Jerusalemin pormestari että turvallisuusjohtajat kehottavat poliisia ja rajapoliisia pidättäytymään kertomasta journalisteille useimmista väkivaltaisuuksista. Tätä kutsutaan äänettömäksi intifadaksi, jota virallisesti ei tunnusteta olevankaan, mutta jota arabit harjoittavat käytännössä kiihdyttäen väkivaltaisia mielenosoituksiaan ja hyökkäyksiään.
”Miten voi olla mahdollista, että heillä on ammuksia Jerusalemin sisällä, ja me seisomme kuin nuket rukoillen heitä”? upseeri kyselee viitaten toistuviin tulitusvälikohtauksiin Ranskalaisella Kukkulalla, Kalandiassa ja väkivaltaisiin mielenosoituksiin Temppelivuorella tuntikausia taukoamatta.
JERUSALEMIN pormestari Nir Barkat katsoi mittansa täyttyneen seuratessaan sivusta kaupunkinsa turvallisuustilanteen romahtamista. Hän kirjoitti pääministerille kirjeen, jossa hän selvin sanoin selvitti tilanteen vakavuuden osoittaen hänkin, että syynä on turvallisuus-ministeri Aharonovichin vaatimus pidättyä kertomasta julkisuudessa todellista tilannetta. Barkat kertoo, että puhuessaan pääministerin kanssa, tämä kädellään pöytää paukuttaen vakuutti, että turvallisuus palautetaan pääkaupunkiin välittömästi. Hallituksen vaikutus-valtainen virkailija totesi myös, että Aharonovichin toiminta on katastrofaalinen. Netanyahu vaati poliisivoimien tuntuvaa lisäämistä Jerusalemin alueella välittömästi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/186525#.VEntEUNsO-o
3. UUTISOTSIKOITA
·        Intian Unionin sisäministeri Rajnath Singh matkustaa Israeliin viralliselle vierailulle ensi kuun aikana. Vierailu on ensimmäinen sisäministerin vierailu Israelissa vuoden 2000 matkan jälkeen, jolloin Israelin ja Intian välinen sotilaallinen yhteistoiminta alkoi. Intia vahvisti viime kuussa 144 miljoonan USD ohjustilauksen Israelista. Sisäministeri Singh, jonka vastuualue vastaa sisäisen turvallisuuden ministeriä, tapaa pääminiosteri Netanyahun 06. marraskuuta osana 4-päiväistä Israelin vierailua, kertovat Intian diplomaattilähteet Time of Israel toimittajalle torstaina.
Intia on Israelin aseteollisuuden suurin ostajamaa. Israelin lähetystö Intiassa on toiseksi suurin USA:n jälkeen. Pääministeri Netanyahu tapasi Intian pääministerin Narendra Modin kertoen tilaisuuden jälkeen lähes haltioissaan yhteistyön laajentamisen mahdollisuuksista Intian kanssa: ”Vain taivas on rajana”. Israel on huolestunut USA:n suhteiden häiriöiden vuoksi, mikä voi aiheuttaa asetoimitusten katkoja kriittisellä hetkellä, kuten kävi Gazan viimeisen sodan aikana. Diplomaattisten ja muiden syiden johdosta Israel on vaarassa menettää ainoan ja viimeisen tukijansa kansainvälisillä areenoilla PA:n arabien aktiivisuutta vastaan, jos se toimii varomattomasti asekaupoissaan. Siksi Kiina on vaarallinen kumppani, vaikka se maailman suurimpana talousmaana houkuttaakin. Tässä yhteydessä suhteet nousevan talousmahdin Intian kanssa tuntuvat paljon turvallisemmilta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/186542#.VEn950NsO-o
·        Entinen USA:n johtava diplomaatti ja lähettiläs Daniel Kurzer sanoo, että Netanyahun ja Obaman välit ovat niin huonot, että ne voivat pahoin vahingoittaa kahdenkeskisiä suhteita, jotka muutoin ovat vahvat. ”Näiden kahden väliset suhteet ovat huonoimmat, mitä olen koskaan nähnyt presidentin ja pääministerin välillä”, Kurzer toteaa, joka oli USA:n Israelin lähettiläs 2001 -2005 välisenä aikana.  ”Heidän välillään vallitsee epäluottamus, syvenevä kunnioituksen puute ja – sanoisin jopa - petollisuutta”. Hän selittää, että tämä ”paha veri” heidän välillään vaikuttaa koko byrokraattiseen ja poliittiseen järjestelmään, koska ne saavat innoitteensa johtajistosta. ”Jos nuo kaksi johtajaa eivät sovi yhteen, meillä on tosi ongelma”. Kurzer toimi lähettiläänä sekä Israelissa että Egyptissä, ja on nyt professorina Princetonin yliopiston Lähi-Idän tutkimusten osastolla. Hän sanoo, että Israelin ja USA:n väliset suhteet voidaan jakaa kolmeen tasoon: presidentin ja pääministerin; ministerien ja johtavien virkamiesten välillä sekä päiväkohtaisiin kontakteihin virkamiestasolla. Kurzer toteaa, että viimeinen taso toimii ongelmitta, mutta kaksi ensimmäistä tasoa eivät. Hän toteaa, että 1980-luvulla oli myös häiriöitä, mutta niiden vastapainoksi kehitettiin instituutioiden välisiä kontakteja, mikä tasoitti välejä. Hän ei usko ongelman katkovan suhteita, mutta Israelin suhteet Venäjän ja Kiinan kanssa voivat pahentaa niitä, mikä voi olla kohtalokasta Israelille.  http://www.timesofisrael.com/former-us-envoy-sense-of-betrayal-in-obama-netanyahu-relationship/
·        Paha liikenneonnettomuus Nepalissa surmasi ainakin 10 ihmistä bussin liu´uttua jyrkänteen reunan yli. Israelissa jännitetään, oliko neljä israelilaista bussissa ja jos oli, mikä on heidän kohtalonsa. Bussi oli matkalla Kathmandusta Langtangiin, siinä oli 60 matkustajaa. Se putosi 160 metriä korkeaa rinnettä alas laaksoon. Haavoittuneita on raportin mukaan 25, mutta tiedot ovat alustavia ja voivat muuttua. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/186547#.VEoKrUNsO-o
·        Ramat Shlomoon neljä vuotta sitten hyväksytyt 1 600 asuntoyksikköä ovat vuorossa saada vihdoinkin luvan rakentamisen aloittamiseksi, mutta vasemmisto on aloittanut kampanjan projektin toteuttamista vastaan. Tämä on sitäkin järkyttävämpää, että se saa USA:n ja muiden maiden Israel-vihaajat valpastumaan hyökkäyksissään Israelia vastaan. Ramat Shlomo on vihreän linjan itäpuolella, mutta kukaan ei edes kysele, etteikö se tulisi kuulumaan Israeliin. Se on Jerusalemin kuntarajojen sisäpuolella. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/186545#.VEoLwkNsO-o
·        PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas ja hänen neuvonantajansa Nabil Abu Rudeinah ylistävät torstain terrori-iskun tekijää ”sankarilliseksi marttyyriksi”. Hänen kunniakseen nimitetään puistoaja ja nuorisotapahtumia ja lasten ohjelmissa esitetään lauluja ja runoja hänen kunniakseen hänen perheensä saadessa runsaat korvaukset ja eläkkeet, kuten PA:n arabien kunnian- ja velvollisuudentunto vaatii, tämä kaikki länsimaiden lahjoitusvaroilla. Nämä kaksi huuhkajaa esittävät lisäksi, että Netanyahun harjoittama toiminta Juudeassa ja Samariassa on syynä nousevaan väkivaltaan. ”Arabien maiden jatkuva miehitys on todellinen syy väkivaltaan, olkoon se Palestiinassa tai koko Lähi-Idän alueella”, Rudeinah selitti. Rudeineh ei henkilö-kohtaisesti esittänyt syytöksiään, vaan pani toimistonsa tiedottajan asialle. Hän sanoi tiedotteessaan, että koko maailma on tuominnut Israelin toimet Juudeassa ja Samariassa, ja että Israelin tulee tunnustaa tämä tosiasia. http://www.timesofisrael.com/pa-official-israel-responsible-for-jerusalem-violence/
·        Aaron Klein kertoo WND:n artikkelissaan, että kulissien tautalla USA:n antama tuki PA/PLO:n vaatimuksille Jerusalemia ja koko Israelia koskevissa kysymyksissä vahvistaa PA:n vaatimuksia ja rohkaisee heitä entistä rajumpiin hyökkäyksiin Israelia vastaan. Netanyahu on äimistynyt siitä, ettei yksikään länsimaan johtaja tuomitse PA/PLO:n johdon esittämää ylistystä torstain terroristille. Abu Mazen (Abbas) julkisesti ylistää terroristia sankarilliseksi marttyyriksi maailman nyökytellessä päätään hyväksyvästi. Klein kertoo artikkelissaan, että Obaman hallitus vakuuttaa Abbasille, ettei se hyväksy Israelin uusia rakennussuunnitelmia Jerusalemin itäpuolelle, mikä kannustaa arabeja entistä rohkeampaan väkivaltaan. PA:n korkea virkailija vahvistaa anonyymisti, että Obaman hallitus noudattaa rauhanprosessia kohtaan ns. Clintonin periaatteita, minkä mukaan Jerusalemin arabienemmistöiset alueet liitetään kuviteltuun arabivaltioon, jonka rajat noudattelevat 1949 aselepolinjoja. Tämä kaikki tapahtuu julkisuuden ulkopuolella, petollisesti. http://www.wnd.com/2014/10/jews-under-siege-in-jerusalem-amid-obama-promise/
SÄÄTILAT tänään: Jerusalem 14 -24; Tiberias 19 -29; Suolameri 23 -32; Eilat 20 -32 +C-astetta. Taivas on puolipilvinen tänään, huomenna kirkastuen, ja pilvistyen uudelleen.

Post a Comment