Friday, October 10, 2014

PERJANTAI 10.10.14


PERJANTAI 10.10.14
1. SÄÄENNUSTEET ovat aina olleet ihmisten hampaissa, ei niinkään siksi, mitä ne lupaavat, vaan siksi, missä ne epäonnistuivat. Tämä vanha totuus toteutui Israelissa Lehtimajanjuhlan aattona ihmisten valmistaessa kevyesti rakennettuja majojaan 7-päivää kestävän loma-ajan vuoksi, josta osa on tarkoitus viettää majoissa, joittenkin jopa nukkuessa niissä, mutta ainakin syöden yhteisiä aterioitaan majoissa. Sääennusteet lupasivat aattona aurinkoista tai ainakin puolipilvistä säätä, mutta säätä säätelevät voimat katsoivat, ettei pieni virkistävä sade olisi pahitteeksi, ja päästivät luonnonvoimat hetkeksi valloilleen. Uutisten mukaan runsaat sateet tulivat kovien tuulten ja ukkosten voimalla useilla paikkakunnilla Israelissa aina Eilatista Safediin saakka. Jerusalemin alueella sateet olivat lähinnä pisarointia, mutta sen verran kuitenkin, että ne sotkivat juhla-ajaksi puhdistettujen autojen peltejä. Kovat tuulet riepottelivat lehtimajoja ja telttoja sekä sytyttivät pieniä tulipaloja. Eilen kuitenkin tilanne rauhoittui ja ilma lämpeni auringon päästyä esiin pilviverhojen takaa.
Tämän perjantaipäivän ennusteet lupaavat sateita koko maahan paitsi aivan etelässä ja pohjoisrajan tuntumassa, mutta lämpötilat pysynevät vielä suhteellisen korkeina. Sateet voivat jatkua vielä huomennakin taivaan muuttuessa sitten puolipilviseksi. Säätilat tänään: Jerusalem 17 -27; Tiberias 20 -32; Suolameri 25 -35; Eilat 22 -35 +C-astetta. Kuten totesin, sateita voi tulla monin paikoin maata ja tuuli voi olla ajoittain puuskaista. Klo 11.00 aikaan sateista ei Jerusalemissa ole tietoakaan.
2. PA:n arabien jatkama käsittämätön vihamielisyys Israelia ja juutalaisia kohtaan purkautuu toistuvasti esiin, eikä sen tarkoituksena ole useinkaan vain häiritä juutalaisten elämää, vaan aiheuttaa heille fyysisiä vammoja aina hengenvaaraan saakka. Heidän vihansa on niin syvä, että se kohdistuu myös oman kansan jäseniin, jotka yrittävät ”elää ihmisiksi” juutalaisten kanssa. Etenkin maan tai kiinteistön myyminen on valtiopetokseen verrattava rikos, josta Jordanian miehityksen ajalta periytyvän lainsäädännön mukaan seuraa automaattinen kuolemanrangaistus. Tällaisia tapauksia kerrotaan toistuvasti Israelin lehdistössä, ja pääkaupungin ohella etenkin Hebronin alueella, jossa juutalaiset pyrkivät asuttamaan kuningas Davidin entistä hallinto-kaupunkia. Jotkut maata tai rakennuksia myyneet ymmärtävät paeta ajoissa välttääkseen ”puskaoikeuden” suorittaman teloituksen.
Tämän sai kokea Jerusalemin Silwanin pääosin arabien asuttamassa lähiössä asuva arabi, joka arabilähteen mukaan oli myynyt asuntoja Amerikassa pääosin toimivalle yhtiölle Kendall Financies, joka ostelee kiinteistöjä ja asuntoja myös Jerusalemin itäosissa vuokraten niitä juutalaisille. Uutinen ei kerro millaisin järjestelyin asuntoja annetaan vuokralle vai onko kysymyksessä edelleen myynti. Hänen myymiinsä asuntoihin juutalaiset muuttivat asumaan pääministeri Netanyahun ollessa Washingtonissa valmistautuen keskusteluihin Obaman kanssa. Rakennukset, joissa asunnot ovat, rajoittuvat vanhaan kaupunkiin ja ne ostettiin useiden vuosien kuluessa.
Asukkaitten muutto uusiin asuntoihinsa suoritettiin yön pimeydessä, mutta arabit olivat saaneet vihiä siitä ja järjestivät vihamielisen ”vastaanottokomitean”, joka koostui suuresta arabimassasta, joka kivitti muuttajia kivin, polttopulloin ja ilotulitusraketein, kunnes paikalle kutsuttu rajapoliisin osasto hajotti sen. Asunnot myynyt arabi puukotettiin perheen jäsenten toimesta, jotka vastustivat myyntiä. Hän kuoli vammoihinsa sairaalassa.
PA:n haukkumiset suorittava pääneuvottelija Saeb Erekat tuomitsi juutalaisten muuton Silwaniin väittäen, että sen johdosta 7 arabiperhettä joutui kodittomaksi. Hän herjasi Netanyahun hallitusta sanoen, että ”setlerit” johtavat sitä omaksi edukseen. Hän esitti syytöksen, että Silwanin tapaus on yksi osa Israelin suunnitelmia Jerusalemin juutalaistamista ja sen imagon muuttamiseksi arabien vahingoksi, jättäen huomiotta, että Jerusalem on luonteeltaan juutalainen eikä tarvitse erityistoimia siihen. Silwanin asukkaat olivat pyrkineet esittämään, että määrätyt arabit omistivat myydyn kiinteistön, mutta Kendallin asianajaja totesi oston tapahtuneen täysin laillisesti. Projektin yksi järjestelijöistä oli Elad, NGO-järjestö, joka valvoo Davidin kaupungin arkeologisia kaivauksia ja puistoa. Davidin kaupungissa (Ir David) asuu viitisen kymmentä juutalaisperhettä. Samantapaisia pienehköjä juutalaisyhteisöjä on syntynyt eri puolille Jerusalemin itäosaa herättäen arabiasukkaitten hyökkäykset heitä vastaan saarnaajiensa kiihottamina. Silwanissa juutalaiset ovat hankkineet kaikkiaan 25 asuntoa täysin laillisesti, ja syytökset ostoja vastaan ovat perättömiä.  
JERUSALEMIN muslimi-mufti sheikki Muhammad Hussein sanoi, että vaikka hän ei täysin tunne Silwanin tapausta, hänen mielestään juutalaisten muuttaminen Jerusalemin itäosiin on rikollista kehottaen Israelin hallitusta pidättämään ja karkottamaan heidät. Hänenkin mielestään kyse on Jerusalemin imagon muuttamiseksi juutalaiseksi. Kansanedustaja Motti Uogev (Juutalainen Koti) sanoi, että juutalaisten muutto Jerusalemin itäosaan palvelee pyrkimyksiä pitää Jerusalem yhtenäisenä Israelin pääkaupunkina. http://www.timesofisrael.com/palestinian-said-killed-for-selling-silwan-homes-to-jews/
3. ARABIEN väkivaltaiset hyökkäykset poliiseja ja ei-muslimeja vastaan Jerusalemin Temppelivuorella aiheuttivat sen, että poliisi rajoittaa muslimien pääsyn vuorelle succot juhlien aikana vain yli 50-vuotiaisiin miehiin, mutta naiset ovat vapaat rajoituksesta. Perjantai on perinteisesti arabi-muslimien väkivaltapäivä saatuaan rukousten aikana saarnaajiltaan uuden annoksen kiihotusta vihaan. Tosiasiassa kiivaimmat hyökkäilijät ovet Hamasin jäseniä, joilla terrori-järjestö maksaa 4000 -5000 NIS kuukaudessa muka opiskelua varten Vuorella, mutta joitten varsinainen tehtävä on ylläpitää jatkuvaa jännitystä arabien ja poliisin välillä. Temppelivuoren päivärutiinista vastaa muslimisäätiö wakf, joka pitää päämajaansa Jordaniassa. Jordania suhtautuu hyvin vihamieleisesti Israeliin, mikä on outoa, sillä ilman Israelin armeijan tukea Abdullah II:n hallitus kaatuisi välittömästi.
IKÄRAJOITUSTEN ohella Temppelivuorelle haluaville arabimuslimeille poliisi varautuu mellakointiin laajemmallakin alueella hajottaen poliisipartioitaan eri puolille Jerusalemin itäosaan. Israelin hallitus antoi luvan 500 Gazan arabimuslimille vierailla Temppelivuorella muslimien Eid al-Adha juhlallisuuksien aikana, jota muslimit juhlivat muistoksi siitä, miten myös arabien esi-isä Abraham oli vähällä uhrata Ishmailin – kuten heidän versionsa kertoo – mutta enkelin estettyä sen hän uhrasi lampaan. Eid al-Adna juhliin kuuluu lampaiden uhraaminen, mitä juutalaiset ortodoksi pitävät epäoikeudenmukaisena, koska se on kielletty heiltä. Joka vuosi he pyrkivät uhraamaan, mutta poliisi estää sen.
JERUSALEMIN itäosissa päivittäin tapahtuvaa arabiväkivaltaa sanotaan ” äänettömäksi intifadaksi” ilman, että PA olisi virallisesti antanut luvan siihen, vaikka PA:n johtajien puheissa omilleen arabiaksi se hyväksytään asiaan kuuluvana. Poliisin antaman tiedon mukaan väkivalta on lisääntynyt Jerusalemin itäosissa 509-kertaiseksi. Pyydän kuitenkin vakuuttamaan matkasuunnitelmia laativille, etteivät hyökkäykset kohdistu turisteihin ja harvoin juutalaissiviileihinkään; poliisit ja sotilaat ovat heidän hyökkäystensä kohteina, eikä juuri PA:n valvomien alueiden ulkopuolella paitsi Juudean ja Samarian C-alueet, joissa Israel vastaa niiden sekä hallinnosta että turvallisuudesta. Olette turvallisesti tervetulleita. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/186005#.VDeBlUNsO-o
HAMAS julkisti torstaina verta tihkuvan uhkauksen, että se tulee taistelemaan viimeiseen veri-pisaraan saakka puolustaessaan Al-Aksa moskeijaa, jonka he väittävät olevan vaarassa.
Tämä asettaa hallituksen antaman myönnytyksen 500 Gazan muslimille luvan vierailla Temppelivuorella Eid a-Adhan juhlan aikana varsin outoon valoon. Hamas kehottaa julistuksessaan muslimeja kokoontumaan perjantaina Al-Aksa moskeijaan ja sen ympärille muka suojelemaan sitä, vaikka ovat aivan hyvin tietoisia, että vain muslimiväkivalta uhkaa sitä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/185998#.VDeISkNsO-o
PA:n yhteistoimintahallitus piti eilen ensimmäisen istuntonsa Gazassa muutamaa päivää ennen kansainvälistä jälleenrakentamiskonferenssia, jossa päätetään, mikä tai kuka tulee valvomaan rakentamista ja ennen kaikkea varoja siten, etteivät ne pääse Hamasin käsiin.  Kairossa pidettävässä konferenssissa PA tullee esittämään 4 miljardia USD avustukset Gazan sodan asukkaitten avustamiseksi, ja toiset 4.5 miljardia USD rakentamiseen. UNRWA puolestaan sanoo tarvitsevansa 1.6 miljardia toimintansa ja välineistönsä uusimiseksi. USA;n kongressi vaatii, että Obaman tulee aloittaa tutkimukset UNRWA:n toimista Gazassa. PA:n pääministeri Rami Hamdallah matkusti 11 ministerinsä kanssa Gazaan liittyäkseen siellä asuvan viiden hallituksen jäsenen kanssa hallituksen istuntoon. Ministerit tutustuvat vierailun aikana Beit Hanoun ja Shijaiyaan alueitten tuhoihin. Istunto pidettiin Jasser Arafatin aikoinaan omistamassa palatsissa Gazan kaupungissa. Gazan arabien toiveissa on saada liikenne Gazasta Egyptiin ja Israeliin häiriöttömäksi, myös Gazan ja Länsirannan välillä, sekä tärkeimpinä toiveina oman sataman ja lentokentän rakentaminen. Hamas on haluton edes keskustelemaan mahdollisuudesta, että se luopuisi aseistaan ja aseitten valmistamisesta. http://www.timesofisrael.com/meeting-in-gaza-palestinian-unity-govt-seeks-to-signal-that-aid-wont-go-to-hamas/
4. UUTISOTSIKOITA
·        Englannin Labour-puolue esittää, että parlamentin tulee tunnustaa Palestiinan valtio, jota ei ole perustettu muuten kuin YK:n yleiskokouksen myöntämällä oikeudella PA/PLO:lla osallistua YK:n toimintaan ei-valtion tarkkailijajäsenenä. Englanti seuraa siten Ruotsin pääministeri Löflevin esimerkkiä, vaikka on kyseen-alaista, että britit toimivat yhtä hätiköiden kuin Ruotsin kokematon pääministeri. http://www.timesofisrael.com/british-mps-to-vote-on-recognizing-palestinian-state/
·        Islamin Valtion edustajat ylistävät 10-vuotiasta marttyyria, joka isänsä rinnalla osallistui taisteluihin saaden surmansa. Abu Ubaidah sai surmansa USA:n johtaman liittoutuman ilmaiskussa. Bagdad-klubin julkistamassa videossa youtubissa hänet esitetään isänsä vierellä pitäen käsissään asetta, jota hän tuskin pystyi käyttämään. Arabi ja hänen 10-vuotias poikansa ovat kotoisin joko Saudi Arabiasta tai jostain Persian-lahden maasta. http://www.timesofisrael.com/islamic-state-praises-death-of-youngest-martyr/
·        USA vaatii, että Israelin tulee osallistua Gazan jälleen rakentamiseen, mutta myös, että Israelin ja Hamasin välinen jo rauennut tulitauko pitää sopia pysyväksi. Neuvottelut tulitauosta jatkuvat Kairossa välillä keskeytyen, sillä vaatimukset osapuolten välillä ovat edelleen liian suuret. Israel vaatii Gazan julistamista aseettomaksi vyöhykkeeksi, mitä Hamas vastustaa ehdottomasti. http://www.timesofisrael.com/us-israel-must-play-role-in-rebuilding-gaza/
·        Hamas vihjaa, että neuvottelut kahden IDF:n sotilaan ruumiiden vaihtaminen palestiinalaisvankeihin Israelissa ovat lähellä sopimusta. http://www.timesofisrael.com/hamas-indicates-deal-for-soldiers-bodies-in-the-works/


Post a Comment