Monday, October 20, 2014

MAANANTAI 20.10.14


MAANANTAI 20.10.14
1. AURINKO pilkisteli lupaavasti pilviverhon takaa aamulla, mutta lehti on kolme varttia myöhässä, eikä internet toimi vieläkään. Mutta eipä hätää, turvaudutaan korvaaviin konsteihin kuten se entinen emäntä: Ei meiltä konstit lopu, kun kissalla pöytää pyyhki. Bezekin teknikko lupautui tutkimaan tänään, miksi internet ei toimi, joten toivoa on. Terävä kuunsirppi taivaalla osoitti uuden kuun alkaneen, mikä sekin todettaneen.
Säätiedot lupaavat edelleen sateita täksi päiväksi, ja huomisesta lähtien selkenee osaksi. Siispä lienee parasta mukautua tilanteeseen lähtien siitä, mitä on eikä haikailla sitä, mitä ei ole. Säätilat tänään: Jerusalem 12 -20; Tiberias 17 -26; Suolameri 22 -30; Ailat 19 -30 +C-astetta. Sadetta luvataan koko maahan Eilatia lukuun ottamatta, lämpötila sen sijaan osoittaa pientä nousua päivän kuumimpana hetkenä.
2. JERUSALEM POST tarttui vielä kerran pääkirjoituksessaan USA:n ulkoministeri John Kerryn puheeseen muslimeille heidän juhliessaan perinteistä Eid Al-Adha tapahtumaa. Siinä tartutaan ensiksi Naftali Bennettin ja Gilad Erdanin vastineisiin Kerryn puheesta todeten, että he tarpeettomasti vastuualueensa ylittäen kuumensivat välirikon hiillosta.
Pääkirjoituksessa todetaan varovaisesti, että John Kerry on voinut olla väärässä hyväksyessään vastaväitteittä syytökset, että Islamin Valtion tekemät hirmuteot – kaulan katkomiset, seksuaalinen orjuutus, vähemmistöjen ja muslimiveljien massateloitukset – ovat kaikin tavoin seurausta turhaantumisesta Israelin jatkamaan Länsirannan ”miehitykseen”. Mutta kuten pääkirjoituksessa painotetaan, hänen refleksinsä ovat voineet olla aitoja kuunnellessaan arabi- ja muslimijohtajien reaktioita työskennellessään viime viikkojen ajan Islamin Valtion vastaisen koaliittion muodostamiseksi julkistamatta kuitenkaan omaa mielipidettään yhteydestä – tai sen puutteesta – Israelin ja PA/PLO:n väliseen konfliktiin ja Islamin valtioon. Artikkelissa todetaan Kerryn todennäköisesti, kuten Israelin enemmistön, tunnustavan rauhan välttämättömyyden palestiinalaisten kanssa ainakin pitkällä aikavälillä. Siitä huolimatta Kerryn olisi pitänyt harkita puheessaan toistamiensa väitteiden aiheuttamia seurauksia, mikä ei näytä olevan hänen vahvin puolensa, buldog kun on luonteeltaan.
PÄÄKIRJOITUKSESSA kuvitellaan tilannetta, että Kerrylle puhuneet paikallisjohtajat olivat oikeassa, käyden sitten läpi sen mahdollisia taustoja. Monet etenkin nuoremman polven muslimit ovat vihaisia Israelille, ettei se suostu evakuoimaan territorioita, jotka se vapautti Kuuden Päivän sodassa. He ovat vihaisia, koska Israel ei suostu antamaan palestiinalais-pakolaisille ja heidän jälkeläisilleen paluuoikeutta entisiin koteihinsa, ja he ovat vihaisia siitä, että juutalaiset katsovat olevansa oikeutettuja pääsyyn kaikkiin osiin Jerusalemissa, mukaan lukien Länsimuuri ja Temppelivuori.
MUTTA, jatkaa pääkirjoitus, islamistit ovat vihaisia monista asioista. Länsimaalaisten - joihin Kerry lukeutuu -  tulisi ottaa useita vakavia askeleita välttääkseen tämän aikakauden pyhien sotilaitten esittämän hylkäystuomion. Esimerkiksi USA:n ja toisten IS:n vastaisen koaliittion jäsenten kuten Saksa, Italia ja Englanti, tulisi lopettaa kurdien, kristittyjen yazidien ja turkmenien suojeleminen, joita IS:n terroristit vainoavat. On selvästi nähtävissä, että islamin ääriainekset ovat raivoissaan länsimaiden väliintulosta heidän pyrkiessään muodostamaan Irakista, Syyriasta ja muista osista aluetta kalifaattia, joka perustuu muslimien äärimmäiseen keskiaikaiseen hallintomalliin.
MUHLIMIRADIKAALIT ovat raivoissaan USA:n ”imperialismista”; he ovat vihaisia lännen mieli-piteen vapaudesta, mikä sallii kirjailijoiden kuten Salman Rushdie kuvailla islamia kriittisesti, tai sallii tanskalaisen sanomalehden julkaista pilapiirroksia Muhammedista. Hindujen tapa myydä alkoholijuomia vähäpukeisten naisten seurassa Balissa ärsyttää heitä. Hyväksyvää ja sallivaa muotoa – ei puhdasta, erämaaoloja edustavaa salafismia ja wahhabismia – tunnustavat muslimit ärsyttävät heitä; samoin Ranskan huntukielto, ja monet muut heidän omaksumastaan islamin muodoista poikkeavat tavat raivostuttavat heitä.
JP:n pääkirjoituksessa todetaan lopuksi, että paikallisjohtajat kertoivat Kerrylle, miten Israelin ja PA/PLO:n välinen konflikti nostaa eniten muslimien raivoa, ja siksi se tulee ratkaista, mutta huolimatta siitä, että tämä kuvaus raivosta on aito, sen ei silti tarvitse olla oikeutettu. Yhdenkään kansan tai yksityisen ei tulisi olla pakotettu tekemään mitään vain saadakseen toisen raivon tyynnytettyä, palkitakseen huonoa käytöstä, jota se edustaa. Pääkirjoitus yhtyy Kerryn usein toistamaan tosiasiaan, että rauhanneuvottelujen alkamisen motiiveina tulisi olla keskinäinen kunnioitus ja toisen tunnustaminen, ei pyrkimys tyynnyttää radikaalien arabimaiden tai vihaisten muslimien raivoa.
3. JP:n kolumnisti Yossi Melman tarkastele artikkelissaan Israelin arabien ja Islamin Valtion suhteita toisiinsa ja siinä erityisesti Israelin arabien soluttautumista sen joukkoihin Syyriassa. Viranomaisten mukaan kolme maan arabikansalaista on rekrytoitunut Islamin valtion riveihin, joista tri Othman Abdel Kian sai surmansa taisteluissa sen puolesta. Arabilehdistö vahvistaa hänen kuolemansa. Lieneekö uutisarvoisten tapahtumien puute syynä siihen, että tämä katsottiin etusivun uutisen arvoiseksi, jopa kahdessa artikkelissa?
Tohtori Kian valmistui lääkäriksi Jordaniassa ja sai kiinnityksen Barzilain sairaalaan Ashkelonissa helmikuussa läpäistyään vaaditut testit harjoittaa tilapäisesti lääkärintointa Israelissa. Hän valitsi valintakuukauden ajaksi Sorfokan sairaalan Beershebassa, minkä oli tarkoitus alkaa toukokuussa, mutta hän ei koskaan saapunut työpaikkaansa ja yhteys häneen menetettiin. Turvallisuusvirkailijat kyselivät Barzilain sairaalasta hänen toimiajastaan informoiden, että Kian oli luopunut lääkärinurastaan ja liittynyt IS:n joukkoihin. Toinen Israelin arabi, Ahmed Habashi Iksalin arabikylästä lähellä Nasaretia, jonka tiedetään liittyneen IS:n joukkoihin, sai surmansa taistelussa Anbar provinssissa Irakissa aiemmin tässä kuussa. Kolmen muun Israelin arabin oletetaan matkustaneen Turkkiin, jonka kautta Euroopasta ja muualta tulleet vapaaehtoiset useimmiten pääsevät Syyriaan.
MELMAN kertoo artikkelissaan, että Shin Bet on kiinnostunut Israelin arabien suhteista IS:n kanssa. Sen arvion mukaan 30 Israelin arabia on liittynyt Islamin valtioon. Melamed kertoo, että IS:n joukkoihin liittyneillä on erilainen tausta, mutta useimmille on yhteistä se, että he opiskelivat joko Jordaniassa tai Euroopassa. Siellä he tapasivat karismaattisia saarnamiehiä, jotka pystyivät synnyttämään heissä halun hylätä uratoiveensa liittyäkseen IS:n joukkoihin. Löydettyään tämän heille oudon mutta kiehtovan maailman he aloittivat uskonnollisen radikalisoitumisen, joka lopulta johti heidät IS:n riveihin. He katkaisevat suhteensa perheisiinsä ja ystäviinsä ja matkustavat täysin laillisesti Turkkiin, jonka kautta useimmat Euroopasta ja arabimaista tulleet rekryytit pääsevät turvallisten rajanylityspaikkojen kautta Syyriaan. Turkissa he tapaavat IS:n agentin, joka opastaa heitä kenttäturvalisuudessa ja varoittaen heitä varovaisuuteen. Agentti hoitaa heidän tarpeistaan ohjaten heidät rajalle siirtyäkseen Syyrian puolelle.
Syyriassa uusille IS:n jäsenille annetaan lisäopastusta ja aivopesua, minkä jälkeen heidät viedään salaiseen paikkaan, jossa heille annetaan pikakurssi sotilaallisista perusasioista. Heidän omaksumiskyvystään riippuen viikon tai parin päästä heidät liitetään IS:n joukko-osastoihin Syyriassa tai Irakissa.
Israelin lain mukaan matkustaminen vihollismaahan, sotilaskoulutukseen osallistuminen siellä ja liittyminen terrorijärjestöön on rangaistava rikos, mutta se voidaan aktivoida vasta sitten, kun henkilö palaa kotimaahan. Israelin hallitus päätti muutama viikko sitten julistaa IS:n laittomaksi järjestöksi. Viranomaiset arvioivat, että n. 30 Israelilaista on liittynyt IS:n joukkoihin, mikä suhteellisesti katsoen on vähäinen määrä 1.7 miljoonan arabimäärästä. Sekä viranomaiset että arabikansanedustajatkin ovat huolestuneet heistä, ja jopa kaikkein r4adikaalisin puolue Islamilainen liike, vastustaa heidän liittymistään radikaaliin järjestöön, sillä palatessaan uudelleen opastettuina ja aivopestyinä polkien kaikkia eettisiä ja inhimillisiä arvoja he ovat vaaraksi ympäristölleen.
4. HAMASIN johtaman hallituksen entisen pääministerin Ismail Haniyehin tytär on ollut Israelissa sairaalahoidossa. Israel ottaa jatkuvasti pieniä eriä Gazan arabeja hoitoon useimmiten salaisten välikäsien kautta. Heidän lisäkseen monista arabimaista tulee samoin henkilöitä saamaan lääkintähoitoa Israelista. Heidän määränsä pidetään salaisena eikä heidän nimiään ja hoitopaikkaansa anneta julkisuuteen. Tämä on inhimillistä toimintaa parhaimmillaan, sillä monilla näistä arabimaista ei ole suhteita Israelin kanssa.
Ismail Haniyeh vietti suurimman osan viimeisen Gazan sodasta salaisessa bunkkerissa, mutta IAF pommitti hänen kotitalonsa. Haniyehin tyttären asioita tunteva viranomainen kieltäytyi kertomasta hänen hoidostaan tai mistään häneen liittyvistä asioista. Gazasta tuotiin lääkintähoitoon potilaita myös viimeisen sodan aikana. Useimmiten viranomaisille riittää Gazassa häntä hoitaneen lääkärin todistus tarvittavasta lisähoidosta Israelissa. Ismail Haniyehillä on 13 lasta. Yksi hänen lapsenlapsensa oli hoidettavana Schneider lasten lääkintäkeskuksessa Petah Tikvassa viime marraskuussa. Hänen anoppinsa oli hoidettavana Jerusalemin Augusta Victoria sairaalassa.(Reuters)
5. UUTISOTSIKOITA
·        Pääministeri Benyamin Netanyahu esitti syvän huolensa, että P5+1 maiden ja Iranin kanssa käytävissä neuvotteluissa Iranille jätetään oikeus viiteen tuhanteen (5000) sentrifugaan, mikä tarkoittaa sitä, että Iran on ydinvallan kynnyksellä ja voi ylittää kynnyksen koska vain päätettyään atomipommin rakentamisesta. Pääministeri sanoi, että Iranin ydinpommi on paljon vaarallisempi kuin Islamin valtio ei vain Israelille vaan koko maailmalle. Hän osallistui tien no 9 Jerusalemin portin ja tien nimeämisjuhliin eilen. Tien nimeksi tuli Yitzhak Shamir Road. Netanyahu totesi Jerusalemista, että sen pysymisestä jakamattomana on taisteltava viimeiseen asti kuin vastauksena Abbasin vaatimuksiin taistella Jerusalemin juutalaistamista vastaan sekä Temppelivuoren, Al-Aksa moskeijan ja Pyhänhaudan kirkon pyhänä säilymisen puolesta estäen saastuttavien juutalaisten pääsyn niihin.
·        IS:n joukot kiihdyttävät iskujaan Kobanin kurdikaupunkia vastaan, He piirittävät kaupunkia kolmelta taholta tulittaen eilen sen keskustaa, toria ja kaupungin hallinto-rakennuksia ampuen ainakin 44 kranaattia, joista osa lensi Turkin puolelle. Liittoutuneiden hävittäjät tekevät ilmaiskuja IS:n asemia vastaan, mutta niiden tehokkuus on heikko. USA on yrittänyt saada Turkin avustamaan Kobanin kaupungin puolustajia, mutta Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan ei ole kiinnostunut. Hän haluaa kaataa Bashar Assadin hallituksen Syyriassa, mikä tarkoittaisi, että vallan ottaisivat siellä ääri-islamilaiset järjestöt, Al-Nusra, IS ja Al-Qaida. Kukaan ei tiedä, mitä Turkki ja IS sopivat keskenään IS:n vapautettua sieppaamansa 44 turkkilaista lähetystö-virkailijaa Mosulissa vallattuaan kaupungin.
·        Hamasin kanssa suhteissa olevan websivun mukaan Hamasin sotilassiiven izza al-Din Al-Qassamin sotilaat ovat aloittaneet uudelleen tunnelien kaivamisen. Al-Resalah sivun mukaan sen reportteri Mahmoud Foda sai luvan vierailla kaivuupaikalla todeten, että joka aamu kaivajat kokoontuvat tunnelin suulle valmistautuen päivän töihin. He tunnustavat, että työ on raskasta, mutta Allah palkitsee heidät.


Post a Comment