Friday, September 12, 2014

PERJANTAI 12.09.14


PERJANTAI 12.09.14
1. TÄNÄÄN syyskuun 12. päivänä taivas on kauttaaltaan pilvikerroksen peittämä – joskin ennusteen mukaan peite repeilee päivän aikana antaen tilaa auringonpaisteellekin. Näkymä lännen suuntaan on edelleen puoli kahdeksan maissa sumuinen ja ilma kostea. Säätilat tänään: Jerusalem 18 -29; Tiberias 22 -36; Suolameri 25 -38; Eilat 27 -39 +C-astetta. Ennusteet lupaavat lämpötilan pysyttelevän melko tasaisen ennusteajan taivaan ollessa puolipilvinen paitsi Eilatissa, jossa on aurinkoisempaa.
2. QATARISSA päämajansa pitävä TV-yhtiö Al-Jazeera raportoi, että PA:n ulkoministeri Riyad Malki on estänyt Haagin kansainvälistä oikeutta ICC aloittamaan tutkimukset Israelin väitetyistä sotarikoksista Gazassa operaation Protective Edge aikana. Al-Jazeera viittaa henkilökohtaiseen kirjeeseen, jonka allekirjoittaja on ICC:n pääsyyttäjä Fatou Bensouda. Siinä todetaan, ettei PA:n ulkoministeri Riyad Malki ole antanut positiivista vahvistusta pyynnölle, jonka esittivät PA:n oikeusministeri Saleem al-Saqqa ja yleinen syyttäjä Ismael Jabr. Pyynnön varmistaminen edellyttää valtion päämiehen, pääministerin ja ulkoministerin hyväksymisen, eikä ICC ole saanut niitä.
PA:n ulkoministeri tapasi ICC:n virkailijoita Haagissa viime kuussa keskustellen Gazan sodan aikana mahdollisesti tehdyistä sotarikoksista. ICC:n pääsyyttäjä Bensouda totesi tapaamisen jälkeen, että on selviä todisteita siitä, että Israel oli tehnyt sotarikoksia Gazan sodan aikana. Viimeinen este PA/PLO:lle esittää tutkimuspyyntöjä ICC:lle poistui, kun YK:n yleiskokous antoi PA/PLO:lle tarkkailijavaltion aseman vuonna 2012, mikä puolestaan antaa PA/PLO:lla oikeuden hakea jäsenyyttä YK:n alaisissa komiteoissa ja järjestöissä.
ICC:n kirjeessä todettiin lisäksi, ettei PA/PLO ollut allekirjoittanut ICC:n Rooman asetusta (statue). PA:n innon laimenemiseen Israelin syyttämiseksi kansainvälisissä oikeuslaitoksissa on voinut vaikuttaa havainto, että myös Israelilla on oikeus syyttää PA/PLO:ta ja Hamasia ICC:ssä. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Report-Palestinian-Authority-preventing-ICC-from-investigating-Israel-Hamas-for-war-crimes-375166
3. JERUSALEM POST kertoo artikkelissaan luotettaviin lähteisiin perustuen, että Hamasin pyssymiehet pakottivat UNRWA:n henkilökuntaa Gazan sodan aikana aseella uhaten taipumaan sen vaatimuksiin sijoittaa aseitaan ja rakettejaan UNRWA:n omistamiin laitoksiin, sekä vaatineen henkilökunnalta lupauksia olla paljastamatta laitosten käyttämisestä sotilaalliseen tarkoitukseen.
JP:n lähteen mukaan Hamasin pyssymiehet varastivat UNRWA:n varastoista avustustarvikkeita, jotka oli annettu jaettaviksi apua tarvitseville, sekä varastaneen myös lääkintätarvikkeita. Joissakin tapauksissa Hamasin pyssymiehet takavarikoivat avustus- ja lääkintätarvikkeita kuljettavia rekkoja. JP:n artikkelin mukaan useissa tapauksissa pyssymiehet uhkasivat UNRWA:n henkilökuntaa surmaavansa heidät, elleivät he alistu pyssymiesten vaatimuksiin.
KAIRON isännöimässä tukijamaiden konferenssissa todettiin tämä ongelma, minkä myös YK on tunnustanut, vaarasta, että tukijamaiden avustukset joutuvat Hamasin käsiin.
UNRWA:n paikallisjohtaja Gazassa Christopher Gunness kiistää artikkelissa esitetyt väitteet todeten: ”Olen tutkinut useaan kertaan väitteitä, että UNRWA:n henkilökunnan henkeä olisi uhattu aseella, enkä ole löytänyt todisteita siitä”. Hän myös vakuuttaa, ettei UNRWA:n tarvike-eriä ole varastettu. Hän vakuuttaa, että ”kuljetukset ovat turvallisia, kuten on yhä uudelleen todettu IDF:n ja tärkeimpien tukijamaiden kuten USA:n tyydytykseksi, ja tarkastukset lähtöpaikasta kohteeseen ovat tarkkoja”. Gunness viittaa vuosien 2008 -2009 taistelujen jälkeen tapahtuneisiin avustusrekkojen varastamiseen, mutta vakuuttaa varkaiden palauttaneen tavarat yleisen painostuksen vuoksi. Hän sanoo, että riippumattomuus on heille tärkeä, jota he puolustavat viimeiseen saakka.  http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Exclusive-Hamas-threatened-UNRWA-personnel-at-gun-point-during-Gaza-war-375051
4. NEW YORKISSA toimiva ihmisoikeusjärjestö HRW esitti torstaina syytöksiä Israelille, että se syyllistyi
sotarikoksiin hyökättyään kolmea koulurakennusta vastaan operaatio Protective Edge aikana Gazassa. Kirjelmässään kansainväliselle oikeudelle HRW kuitenkin esitti pyynnön syyttää molempia osapuolia – Israelia ja Hamasia - vakavista kansainvälisistä rikoksista.
HRW:n kirjelmässä esitetään hyökkäys kolmea koulurakennusta vastaan Gazassa, jotka tehtiin heinäkuun 24. ja 30. päivinä sekä elokuun 3. päivänä. Näissä hyökkäyksissä sai HRW:n mukaan surmansa 45 ihmistä, heistä 17 lapsia. Järjestön erikoisasiantuntija Fred Abrams sanoo lausunnossaan, että IDF teki hyökkäyksiä kouluihin tai hyvin merkittyjen koulujen läheisyyteen hyvin tiedostaen, että satoja ihmisiä oli hakenut suojaa koulutiloista, surmaten ja haavoittaen lukuisia siviilejä.
Abrams toteaa, ettei Israel ole antanut pätevää ja hyväksyttävää selitystä hyökkäyksistä koulutiloihin. IDF sanoo aloittaneensa sisäiset tutkimuksensa sodasta, ja edellä mainittu tilanne 24. heinäkuuta on osa tutkimusta. Abramsin käsityksen mukaan aikaisempiin tutkimuksiin perustuen sisäiset tutkimukset eivät anna puolueetonta kuvaa tapahtumista. Kenttätutkimuksiinsa perustuen HRW sanoo, että ”24.07. Beit Hanoun ja 30.07. Jabaliyaan tehdyt hyökkäykset eivät näytä olleen sotilaalliseen kohteeseen tehtyjä eivätkä mielivaltaisia. Kolmas isku Rahin kouluun oli laittomasti kohtuuton tai muuten mielivaltainen. Umpimähkäinen – tarkoituksellinen tai vastuuton - laiton hyökkäys on sotarikos”, HRW:n syytöksessä todetaan. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Human-Rights-Watch-Israeli-attacks-on-Gaza-UN-schools-are-war-crime-375047
5. SYYRIA:n Venäjän ja Iranin muodostama liittoutuma varoittaa, että se vastustaa Obaman kaavailemia ilma- ja maahyökkäyksiä Syyrian alueelle, vaikka Debkafilen artikkelin mukaan asiasta olisi sovittu Syyrian ja USA:n edustajien välillä Muscatissa pidetyssä neuvottelussa. Syyrian hallituksen mielipiteen mukaan sen alueelle tehdyt Islamin Valtion joukkoja vastaan tehdyt iskut tulee ennen niiden suorittamista koordinoida Syyrian armeijan kanssa.  
Syyrian, Venäjän ja Iranin muodostaman liittoutuman lausunto julkaistiin muutamia tunteja sen jälkeen, kun Obama oli pitänyt odotetun linjapuheensa, jossa hän määritteli kaavailemansa kansainvälisten joukkojen muodostaman liittoutuman toimia Islamin Valtion etenemisen pysäyttämiseksi, häpäisemiseksi lopullisena päämääränä sen tuhoaminen. Obaman suunnitelmaa kutsutaan hyökkääväksi ja laittomaksi puuttumiseksi itsenäisen valtion asioihin.
Valkoisen Talon käsityksen mukaan Obama antoi puheessaan ymmärtää, että hänellä on tarvittava auktoriteetti ja lupa tehdäkseen mahdolliset iskut myös Syyrian alueella tarpeen mukaan presidentin valitsemana aikana ja paikassa. Virkailija selitti, että presidentti antoi ohjeet operaation laajentamiseksi ja sen mukaan tullaan toimimaan myös Syyrian alueella. Obama ei halua lähettää sotilaitaan Lähi-Itään sinne jo lähetettyjen 475 neuvonantajan lisäksi, vaan olettaa Saudi Arabiassa koulutettavien irakilaisten joukkojen suorittavan tarvittavat maaoperaatiot. Irakin sotilaat ovat hajaantuneet IS:n joukkojen edessä kuin ruumenkasa tuulessa ilman taistelua jättäen USA:n toimittamat uudenaikaiset aseet IS:n joukkojen käsiin, mikä ei lupaa hyvää.  
VENÄJÄ on systemaattisesti vastustanut hyökkäystä Assadin hallituksen joukkoja vastaan Syyriassa todeten, että ilman YK:n suostumusta sellainen hyökkäys Syyrian alueelle on laiton. Venäjä voisi YK:n turvallisuusneuvoston pysyvänä jäsenenä estää sellaisen lausunnon. USA:n ja Venäjän diplomaattiset suhteet ovat saavuttaneet lähes sotilaallisen konfliktin tason Ukrainan sekavan tilanteen vuoksi.
Syyrian kansallisen sovitteluasiain ministeri Ali Haidar sanoi journalisteille Damaskoksessa torstaina, että kaikki toimet Syyrian maaperällä tulee hyväksyttää maan hallituksessa. Syyrian apulaisulko-ministeri vakuuttaa, että Syyria on valmis neuvottelemaan USA:n kanssa, koska ne ovat luonnollisia liittolaisia taistelussa yhteistä vihollista vastaan. USA:n hallitus katsoo, että Assadin hallitus on menettänyt laillisuutensa, eikä halua virallisia neuvotteluja sen kanssa. Ulkoministeriön apulais-tiedottaja Marie Harf totesi journalisteille, että taistelu yhteistä vihollista vastaan on erilinen asia.
IRANIN hallitus kyselee myös USA:n toimien laillisuutta, vaikka periaatteessa onkin suostunut tukemaan liittoutumaa. Iran epäilee, että ISIS on CIA:n ja Israelin muodostama yhteisö.
Obama halusi Iranin mukaan liittoutumaan, mutta ei osallistumaan taisteluihin USA:n rinnalla. Islamin Valtio, joka on sunni-järjestö, kehottaa shia-muslimeja kääntymään kuoleman uhalla, ja vastustaa kiihkeästi Teheranin hallitusta. CIA:n ilmoituksen mukaan IS:n joukkojen vahvuus on 31 500 miestä, mutta joittenkin uutisten mukaan sen miesvahvuus voi lähennellä 100 000. Sillä on vahva taloudellinen perusta sieppaamiensa pankkien varojen sekä öljyn tuotannosta saamiensa voittojen ansiosta. Turkki on ilmoittanut pysyvänsä sivussa USA:n johtamasta liittoutumasta. http://www.jpost.com/Middle-East/Obamas-ISIS-war-plan-sparks-warning-from-Syrian-axis-375153
6. UUTISOTSIKOITA
·        Radikaalia ultraortodoksista Lev Tahor lahkoa syytetään ihmiskaupasta sekä seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja väkivallasta psycotrooppisten huumeiden ja järjestettyjen naima-kauppojen avulla. Järjestön tiloissa Quebecissä tehtyjen ratsioitten raporteissa kerrotaan, että Interpol ja Israel avustivat lahkoa vastaan tehdyissä rikostutkimuksissa, ennen kuin sen 250 hengen suuruinen joukko pakeni Guatemalaan maaliskuussa rabbinsa Shlomo Helbransin johdolla. Helbrans perusti Lev Tahor järjestön Quebeciin Kanadassa 1980 johtaen sen toimintaa sieltä ja Brooklinista, jossa hänet tuomittiin sieppauksesta. Montrealissa Kanadassa hän johti perustamaansa Lev Tahor järjestöä vuosikymmenen ajan ennen pakoaan Guatemalaan.  http://www.timesofisrael.com/lev-tahor-sect-said-to-have-trafficked-in-human-cargo/
·        Islamin Valtion hämmästyttävä eteneminen Irakissa ja Syyriassa tuntuu yhä selvemmin monella taholla maailmassa. Vaikka USA vielä vähättelee sen aiheuttamaa uhkaa omassa maassaan, turvallisuusvirkailijat seuraavat suurella huolella Meksikon vastaisen rajan kautta tapahtuvaa ihmisvirtaa ja laitonta siirtolaistulvaa, mitä ei pystytä valvomaan. Australiasta tullut raportti kertoo, että Australia tiukentaa terroriuhkaa nostaen varoituksen toiseksi korkeimmalle tasolle. Pääministeri Tony Abbott nosti turvallisuusvirkailijoitten suosituksesta varoituksen keskinkertaisesta korkeaksi neljän asteen taulukossa. Virkailijat vakuuttavat, ettei uhka ole välitön, mutta terrorin uhka on kasvanut selvästi Australian liityttyä tukemaan ISIS, ISIL, IS joukkojen vastaista kampanjaan Irakissa ja Syyriassa. http://www.timesofisrael.com/australia-elevates-terrorism-threat-level/
·        Antisemiittiset hyökkäykset kasvoivat 400 % Englannissa ja kaksinkertaistuivat Ranskassa 7 ensimmäisen kuukauden aikana 2014. Ranskassa rekisteröitiin 529 antisemiittistä hyökkäystä 7 kuukauden aikana – viime vuonna 276 - ja englannissa 302 hyökkäystä heinäkuussa. Hyökkäysten muoto on myös muuttunut entistä väkivaltaisemmaksi ja suunnitellummaksi erilaisten jengien osallistuessa niihin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/185031#.VBKqBUNsO-o
·        Arabitaksikuski yritti ajaa tiesululla olleiden sotilaitten yli Arielissa torstaina iltapäivällä. Autossa olleet matkustajat pakenivat, mutta taksikuski saatiin pidätettyä ja hänet vietiin kuulusteluihin. Viime viikolla IDF:n sotilas ampui kuoliaaksi arabiautoilijan, joka yritti samoin ajaa sotilaitten päälle. Hänen autossaan oli laittomasti Israelin puolelle pyrkiviä. Tunteja aiemmin IDF:n sotilaat haravoivat Tel Avivin ja rannikon alueita etsiessään kahta maahan tunkeutunutta terroristia, Heidät saatiin kiinni. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/185015#.VBKr1UNsO-oPost a Comment