Tuesday, August 19, 2014

TIISTAI 19.08.14


TIISTAI 19.08.14
1. AAMULLA oli sumua paksusti joka puolella ja taivas oli kauttaaltaan pilven peittämä, vaikka ennusteet lupaavat uskollisesti auringonpaistetta ja hellettä, mikä jälkiosaltaan pitänee paikkansa, sillä mittari osoitti 22 astetta, joka noussee päivän aikana yli 31 lämpöasteen Jerusalemissa. Lämpötilat tänään: Jerusalem 21 -31; Tiberias 26 -38; Suolameri 31 -41; Eilat 29 -41 +C-astetta. Times of Israel (ToI) lupaa asteen verran enemmän lämpöä kuin JP, ja lupailee, että sää jatkuu aurinkoisena ja helteisenä ainakin viikon loppuun saakka.
Tänä vuodenpäivänä v. 1622 aloitettiin Englannissa Lancashiren kylässä oikeudenkäynti kolmea noituudesta syytettyä naista vastaan 14-vuotiaan ilmiannon perusteelle. Tätä ”Samlesbury witshes” nimellä tunnettua oikeusistuntoa seurasi useita muita. Naiset vapautettiin syyttöminä. – Afganistan sai itsenäisyytensä Englannista v. 1919. Afganistanin asutushistoria on maailman vanhimpia tunnettuja ulottuen ainakin aikaan 50 000 vuotta eKr. – Taistelu Pariisin valloittamiseksi Saksan joukoilta alkoi v. 1944 jatkuen saksalaisten antautumiseen 25. elokuuta samana vuonna.(ToI)
2. SUMUA taisi olla Kairossakin paksusti, ainakin päätellen Israelin ja PA:n välisten neuvottelujen edistymisestä ja uutisista niiden kehittymisestä. Viimeisten uutisten mukaan oaspuolet päättivät pidättää tulitustaan vielä 24 tunnin ajan antaakseen tilaa viime hetken läpimurrolle. Tänään alkoi 43. päivä operaatiossa Protective Edge, joka Israelin sodanjohdon mukaan jatkuu edelleen joukkojen ollessa valmiina Gazan turva-aidan lähettyvillä nopeita toimintoja varten, jos niin päätetään.
PÄÄMINISTERIN salaileva tapa johtaa Kairon neuvottelujen delegaatiota ei ole kaikkien turvallisuus-kabinetin ministerien mieleen. Viikonvaihteen istunnossa pääministeri väitti, ettei ole mitään 11 kohdan sopimusluonnosta, mutta Libermanin vedettyä taskustaan kopion siitä, hän joutui tunnustamaan sen olemassaolon, mutta selitti, ettei hän hyväksynyt sen kaikkia kohtia, eikä siksi esitellyt sitä ministereille. Istunnossa ei äänestetty asioista, vain informoitiin.
ynetnews.com kertoo omiin lähteisiinsä viitaten, että Israel ja USA ovat salaa sopineet Gazan kaistan saartotoimien asteittaisesta helpottamisesta. Salaisten neuvottelujen tuloksena Israel suostuu terminaalien avaamiseen Gazan rajalla, mitä seuraa myöhemmin meriliikenteen avaaminen, mutta lentoliikenteestä sovitaan erikseen myöhemmin. Artikkelin mukaan Israel suostuu varojen siirtoon Hamasin virkailijoiden palkkojen maksamiseksi sekä valmistelee rakennustarvikkeiden viemistä Gazaan jälleenrakentamisen aloittamiseksi PA:n valvonnassa ulkomaisella taloustuella. On myös suunniteltu, että rakennustarvikkeiden tarkastus annettaisiin YK:n ja EU:n valvontaan.
USA:n ja Israelin yhteistyönä laadittu sopimusmalli on vielä salainen eikä yksityiskohtia siitä ole saatavilla. USA:n ulkoministeri John Kerry suunnittelee raportin mukaan Israelin matkaa ensi viikolla. USA tukee Israelin vaatimusta Hamasin ja muiden terroriryhmien aseriisuntaa Gazassa kansain-välisessä valvonnassa ja tukee Israelin esityksiä siitä kansainvälisissä järjestöissä, kuten raportissa todetaan. Kerryn ja Netanyahun tapaamisella on tarkoitus vakuuttaa Israelin ja USA:n välien lujuutta ja kestävyyttä huolimatta viime viikon aikana kantautuneista tiedoista, että Valkoinen Talo olisi estänyt Israelin tilauksen laajasta Hellfire-ohjusten toimittamisesta ja vaatii, että tulevaisuudessa kaikki asetilaukset täytyy esittää ulkoministeriön harkintaan. Tämä herätti melkoista kuohuntaa USA:n kongressin jäsenten parissa, jotka katsovat Obaman kääntyneen ystävämaata vastaan sen ollessa sotatilanteessa. Netanyahun ja Obaman väliset katkeransävyiset puhelinkeskustelut ovat herättäneet huolta maiden välien viilenemisestä. Kerryn uskotaan pyrkivän tyynnyttelemään kuohupäisiä laineita. http://www.timesofisrael.com/day-43-israel-confirms-truce-extended-by-24-hours-at-egypts-request/, http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4560083,00.html
ISRAELIN PA:n delegaation johtaja Azzam al-Ahmad kertoi lehtimiehille aamulla, ettei sopimusta Israelin ja PA:n välillä ole voitu saavuttaa Israelin vaatiessa kaikkien vaatimustensa hyväksymistä. Hän kuitenkin halusi osoittaa toiveikkuuttaan, että tänään lisävuorokauden aikana ongelmat pystytään oikomaan. Hamas enempää kuin Israelkaan eivät halua taistelujen alkamista uudelleen.
Israel on kuitenkin varustautunut sodan uusiutumisen mahdollisuuteen ja rakettitulen uusiutumiseen
harkiten koululaisten bussimatkojen reitin muuttamiseksi turvallisemmiksi. Junaliikenne Asdodista Sderotiin on toistaiseksi suljettu, kunnes vaunuja on vahvistettu Kassamin-kestäviksi. Suurimman uhkan muodostavat olalta ammuttavat pst-ohjukset, jotka ovat tappavia aseita.
Myös Israel on vahvistanut, ettei sopimusta ole pystytty laatimaan. Pääministeri Netanyahu kutsui turvallisuuskabinettinsa kokoon informoidakseen sen ministereitä Kairon neuvotteluista.
Oaklandissa USA:ssa mielenosoittajat estivät Zim-aluksen telakoitumisen satamaan, ja sen onnistuessa tekemään sen, estivät satamatyöntekijöitä purkamasta laivan lastia. Tämän pelätään toistuvan muissakin USA:n satamissa kuten Seattle, Tacoma ja Vancouver.
IDF pidätti yön aikana tehdyissä ratsioissa Juudeassa ja Samariassa 12 epäiltyä PA:n arabia. Turvallisuusviranomaiset ovat selvästi huolestuneita tilanteen pahenemisesta operaatio Protective Edge jatkuessa ja Kairon neuvottelujen pitkittyessä. http://www.timesofisrael.com/day-43-israel-confirms-truce-extended-by-24-hours-at-egypts-request/
3. ISRAELIN turvallisuusjärjestö Shin Bet julkisti maanantaina pidättäneensä viimeisten kuukausien aikana 93 Hamasin jäsentä, jotka olivat valmistautumassa kolmanteen intifadaan voidakseen sen aikana toteuttaa Gazan tapaisen ”palatsivallankumouksen” Juudeassa ja Samariassa syrjäyttämällä PA:n hallinnon ja asettamalla Hamasin johtaman hallinnon sen sijaan.
Kuukausia kestäneissä kuulusteluissa Shin Bet pystyi paljastamaan Hamasin suunnitelman, johon kuului sarja massaiskuja israelilaisiin kohteisiin, joista Temppelivuoren kiihottaminen toistuviin hyökkäyksiin poliisia ja siviilejä vastaan oli yksi tärkeimpiä. Suunnitelman mukaan Hamasin kiihottaman kolmannen intifadan tarkoituksena oli toimia verhona vallan anastamiseksi Ramallahissa.
SHIN BET paljasti suunnitelman jo toukokuussa, mutta on edennyt varovaisesti piilossa julkisuudelta kuulustelujen jatkuessa, joissa suunnitelman runko paljastui kuten operaation suunnittelijan nimi ja henkilöllisyys. Hän on nimeltään Saleh al-Arouri, jonka IDF pidätti, mutta laskettiin vapaaksi. Hän toimii nykyisin Turkissa, joka on aktivoinut Israelin vastaista toimintaansa, mistä Mavi Marmaran valmistaminen uutta Gazan saarron murtamisyritystä varten loppuvuodesta on kuvaava esimerkki Turkin presidentiksi valitun Recep Tayyip Erdoganin Israelia solvaavien ja halventavien lausuntojen ohella. Arouri oli mukana Gilad Shalitin sieppausoperaatiossa. Viime vuosien aikana hänen uskotaan suunnitelleen ja johtaneen Israelin vastaisia hyökkäyksiä Juudeassa ja Samariassa.
HAMASIN sotilaallisia kenttäoperaatioita johti Riyad Nasser, joka pidätettiin kuukausia sitten, mutta jonka kuulustelut voitiin aloittaa vasta kesän aikana hänen nälkälakkonsa loputtua. Insinööri- ja kemian arabiopiskelijoita rekrytoitiin operaatioon. Yksi merkittävimmistä pidätetyistä on tohtorin-arvon ATK-tieteessä Malesiassa saanut henkilö, joka koulutettiin asiantuntijaksi salakielissä ja cyber-iskuissa. Artikkelin mukaan Turkin hallitus oli tietoinen suunnitelmasta, kuten myös Hamasin ulkoasiain johtaja Khaled Mashaal, mikä osaltaan selittänee hänen voitonvarman esiintymisensä Kairon neuvotteluissa. SHIN BET informoi paljastuksistaan PA:n johtoa. Tuntuu kaiken tämän valossa oudolta, että USA:n ulkoministeri John Kerry halusi Turkin ja Qatarin välittäjiksi Kairon neuvotteluissa. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4560000,00.html
4. PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin reaktio SHIN BETIN paljastuksiin oli maanantai-iltana kovin välttelevä ja mitään sanomaton; ikään kuin hän olisi ollut tietoinen siitä. Hänelle näytettiin kuvia pidätetyistä Hamasin jäsenistä sekä suuresta aselöydöstä, joiden luulisi järkyttäneen häntä.
Abbas totesi, että elämää sodan ja Hamasin ja Fatahin välisen yhteishallituksen varjon alla synkentävät nämä uudet paljastukset vaarantaen Palestiinan kansan yhtenäisyyden, kuten TV-2 raportoi. Shin Betin paljastusten mukaan operaatiota ohjattiin Hamasin päämajasta Turkissa, ja sen tarkoituksena oli suorittaa mahdollisimman raakoja ja verisiä iskuja juutalaiskohteisiin aiheuttaakseen turvallisuuspoliittisen kaaoksen vallankaappauksen suorittamiseksi. Hamasin suunnitelma laajan kommando-hyökkäyksen suorittamiseksi Gazasta tunnelien kautta rajan pinnassa oleviin juutalaisyhteisöihin juutalaisen uudenvuoden päivänä oli osa tätä suunnitelmaa.
SHIN BETIN ilmoituksen mukaan 93 epäiltyä pidätettiin; rahavaroja takavarikoitiin 170 000 USD; 54 kivääriä; 6 käsiasetta sekä 7 rpg-kranaattia sekä laukaisualusta. Hamasin verkosto avusti lisäksi varojen salakuljettamista Jordaniasta Juudeaan ja Samariaan aseiden ostamiseksi sekä turvallisten asuntojen hankkimiseksi 2 miljoonan USD arvosta.
ISRAELIN lainlaatijat ovat hämmästelleet paljastuneitten kaappaussuunnitelmien laajuutta ja valmiutta toteuttaa välittömästi. He vaativat kaikkien rauhankeskustelujen lopettamista PA:n kanssa. Samalla he painottavat, että ainoa mikä on estänyt Hamasin vallankaappausta Juudeassa ja Samariassa on juutalaisyhteisöjen kirjo, joiden johdosta IDF on siellä myös. Missä ei ole juutalais-asutusta, siellä ei ole IDF; ja missä IDF ei ole, siellä hallitsee Hamas ja muut terrorijärjestöt. Paljastukset murenravat myös YK:n ja EU:n vakuuttelut, että PA:n yhteishallitus on immuuni Hamasin valtausyrityksille paljastaen samalla Abbasin johtaman hallituksen heikkouden ilmentäen myös Abbasin henkilökohtaisen aseman voimattomuutta, joka pysyy pystyssä vain IDF:n turvassa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/184176#.U_L9u0NsO-o
5. Tanskassa satoja juutalaisia ja ei-juutalaisia marssi mielenosoituskulkueessa vastustaakseen anti-semitismin kasvua maassa. Heidän marssinsa suuntautui Kööpenhaminan lähiöille, joita muslimit pääosin hallitsevat ja asuttavat.
Rasmus Yarlov, Kööpenhaminan kaupunginvaltuutettu, totesi tilanteen kehittyneen niin huonoksi, että juutalaisten tulee liikkuessaan julkisuudessa peittää kaikki juutalaisuutta ilmentävät vaate-kappaleet ja symbolit. He valitsivat marssinsa kohteen osoittaakseen muslimeille ja muille asukkaille, ettei Tanskassa enää siedetä pahenevaa väkivaltaa, joka kohdistuu nimenomaan juutalaisia kohtaan. Muslimit eivät tee eroa Israelin harjoittaman politiikan (sionismin) ja anti-semitismin välillä, mikä ilmenee muslimien järjestämästä vastaprotestikulkueesta, jossa muslimien pitämät vaatekappaleet keffiet ja muut sekä Palestiinan ja PLO:n lippujen heiluttaminen esitetään julkisesti, mutta sama kielletään juutalaisilta ja muilta vähemmistöiltä.
Tanskan esimerkki ei ole millään tavoin poikkeava, sillä muslimit esiintyvät provokatiivisesti lähes kaikissa Euroopan maissa vaatien, että heidän asutusalueittensa asukkaitten tulee omaksua heidän sharia-lakinsa ja muut vaatimuksensa, eikä päinvastoin. Muslimit turvautuvat vaatimuksissaan äärimmäiseen väkivaltaan, missä ihmisarvolla ja – hengellä ei ole mitään merkitystä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/184183#.U_MHuENsO-o
6. Israelin Englannin lähettiläs Daniel Taub halusi testata britti kansanedustajan Geroge Gallowayn vakuutuksen, että Bradfordin kaupunki, jota hän edustaa parlamentissa, on ”juutalaisvapaa”, ettei hänen vaalikunnassaan asu yhtään valitun kansan jäsentä.
Taub kertoi Telegraph & Argus toimittajalle, että hän tuli Bradfordiin paikallisten asukkaitten pyynnöstä, ja että hänellä on tarkoitus pitää useita puheita ja osallistua useisiin keskusteluihin kaupunginvaltuutettujen, eri uskontoa harjoittavien ja muiden ryhmien kanssa. Taub haluaa lyhyellä visiitillään painottaa, että Bradfordin kaupunki on paljon muutakin kuin Gallowayn juutalaisvastainen rasismi, ja että vierailu voi palvella symbolisena esimerkkinä muitakin ryhmittymiä. – Rohkea poika!  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/184179#.U_MMA0NsO-o


Post a Comment