Friday, August 08, 2014

PERJANTAI 08.08.14


PERJANTAI 08.08.14
1. TÄNÄÄN perjantaina kahdeksas elokuuta on Israelin ja Hamasin välille solmitun kolmepäiväsen tulitauon viimeiset 25 minuuttia kulumassa, ja Hamasin taholta uhotaan, ettei se tule jatkamaan sitä ellei sen vaatimuksiin suostuta, joista päällimmäisin on rajaterminaalien avaaminen. Vaatimus vankien vapauttamisesta Israelin vankiloista on siirtynyt syrjään uutisartikkeleista, mutta tuskin neuvotteluista, niin tärkeinä arabijohtajat pitävät sitä PR:n kannalta oman väkensä keskellä. Kuin muistutukseksi kuolevaisuudesta Gazasta ammuttiin yön aikana 2 rakettia Eshkolin alueelle selvänä tulitaukosopimuksen rikkomuksena. Israel ei viitsinyt edes vastata niihin.
Lämpömittari osoitti kuitenkin ennen puoli seitsemää varsin lupaavat 21 astetta, ja noussee ennusteiden mukaan 31 asteen tienoille Jerusalemissa, Suolamerellä ja Eilatissa yli 41 astetta. Taivas on pilvetön ja Kinneretin vedenpinta laskee sentin päivässä. Lämpötilat tänään: Jerusalem 19 -29; Tiberias 25 -38; Suolameri 29 -39; Eilat 26 -41 +C-astetta Times of Israelin mukaan; JP:n ennuste lupaa pari astetta enemmän. Helteistä ja aurinkoista säätä lupaavat kummatkin lähipäivien ajaksi.
TÄNÄ vuodenpäivänä v. 1918 alkoivat ”sadan päivän hyökkäyksen” nimellä tunnetut taistelut Amien lähellä, jotka johtivat ensimmäisen maailmansodan loppumiseen ja liittoutuneitten voittoon. Tänä vuodenpäivänä v. 1942 sai alkunsa liike, jonka mottona oli iskulause ”lähde Intiasta”, perustuen Mohatma Ganthin vaatimukseen välittömästä itsenäisyydestä Intialle. (Times of Israel, ToI)
2. ISRAELIN ja Hamasin välille solmittu 3-päivän tulitauko päättyi kolme minuuttia sitten, eikä sen jatkosopimusta saatu aikaan. Klo 08.01 aikaan hälytyssireenit soivat Ashkelonissa merkiksi rakettien lähestymisestä. Merkitseekö tämä taistelujen alkamista uudelleen vaiko vain liipaisimen ympärille jäykistyneen sormen tahdotonta liikettä, selvinnee lähiminuuttien ja tuntien aikana. Sekä Israelin sodanjohto että Hamas ja sen kanssa liitossa olevat ryhmät Gazassa sanovat olevansa valmiit. Sireenien äänet kuultiin myös Hof Ashkelonissa ja muualla ns. Gazavyön (Gaza belt) alueilla.
HAMAS käytti kolmen päivän tulitaukoa etsien yhteistyöstä Israelin kanssa epäilemiään gazalaisia teloittaen heitä korvakuulolta ilman syytteitä ja tuomioita. Saman kohtalon koki myös Hamasin entinen tiedottaja Ayman Taha, jota syytettiin – tai epäiltiin – vakoilemisesta Egyptin hyväksi ja taloudellisesta korruptiosta. Raporttien mukaan hänet teloitettiin viime maanantaina. Muutamat gazalaiset uskalsivat mennä kaduille kyselemään, mikä oli Hamasin lietsoman sodan tarkoitus, koska se toi vain raunioita, haavoittuneita ja kuolleita, sekä lisäten kansalaisten ahdinkoa ja taloudellisia vaikeuksia. Hamasin poliisit korjasivat nämä kiireesti pois kaduilta vieden heidät jonnekin, josta ei ole paluuta hengissä. Omaisille voidaan ilmoittaa ruumiin löytymisestä roskaläjästä. Hamasin julkinen arvosteleminen on karkea rikos, toisen korvaan voi supista jotain, mutta silläkin voi olla kuulijoita. Gazan kaista on ankaran sotalain alainen, onhan nyt sota, eikä yksityisyritteliäisyyttä suvaita.
Muutamat Gazassa toimivat ulkomaiset journalistit ja valokuvaajat uskaltavat kertoa näkemyksistään ja tuntemuksistaan vasta päästyään pois Gazasta. Valokuvaaminen oli ankarasti kielletty, sen rikkojat voitiin surmata ilman eri käskyä, tai antaa fyysinen muistutus, kuka Gazassa määrää. Ihmisoikeuksista ei Gazassa voida edes puhua, ei julkisesti eikä salaa. Siviilien, jopa lasten, käyttäminen ihmiskilpinä on luonnollista, sillä ”arabit ihannoivat kuolemaa, ei elämää”. Jotkut journalistit rikkoivat sääntöjä, kuten se intialainen journalisti-valokuvaaja, joka videoi kuolemaa uhmaten Hamasin teknikoiden suorittamaa raketin laukaisualustan asentamista hänen hotellinsa ikkunaan eteen – tosin teltan suojassa IAF:n koneitten pelossa – siirtäen sitten teltan syrjään ennen raketin laukaisua. Video esitettiin myöhemmin Intian TV-kanavalla. Samantapaisia sota-rikoksena pidettäviä kertomuksia on tullut julkisuuteen useita, mutta vähemmän videonäytteitä. http://www.jpost.com/Middle-East/Hamas-says-executed-Palestinians-suspected-as-spying-for-Israel-370429
3. JOKAINEN journalisti, joka väittää toimivansa ilman ennakkoasennetta, tunnetta tai pelkoa, on valehtelija, toteaa Christian Stehpen, joka omin silmin sai tutustua tilanteeseen Gazassa taitelujen aikana. Lahav Harkovin JP:lle laatimassa artikkelissa pyritään tutkimaan, voiko kentällä toimivien journalistien ja kuvaajien raportteihin luottaa: Stephenin avautuminen antaa tärkeää taustatietoa.
Harkov kertoo, että JP otti torstaina kontaktia kymmeneen Gazassa toimineeseen journalistiin – heitä saapui ulkomailta Israeliin yli 200 seuraamaan Gazan taisteluja - mutta harvat heistä halusivat keskustella kokemuksistaan ja ne muutamatkin, jotka siihen suostuivat, halusivat esiintyä anonyymisti, sillä he palaavat Gazan työkentälleen.
Christian Stephen perusti ”Freelance Society” järjestön, joka on erikoistunut raportoimaan vihamielisessä ympäristössä ja konfliktialueilla, toimien alihankkijana mediaverkostoille kuten The Economist, Vice, Vokative ja muille, suostui puhumaan JP:lle, koska hän on Israelissa ja aikoo jatkaa matkaansa täältä raportoidakseen Irakista. ”Hamas ei löydä minua sieltä”, hän toteaa.
STEPHEN liikkuu jatkuvasti kotikaupunkinsa Lontoon, Jerusalemin, Los Angelesin ja New Yorkin välillä. Viimeisen neljän viikon aikana hän asui kaupungeissa Gaza, Erez, Jerusalem, Sderot, Netivot ja Ashdod, joissa hän seurasi rakettien räjähtelyä molemmin puolin, viettäen aikaansa sekä IDF:n sotilaitten että Hamasin pyssymiesten kanssa. Hän on nyt Israelin pohjoisrajalla Libanonin lähellä raportoiden Hizbullahin kaivamista tunneleista vastaten kysymyksiin e-mailin kautta. Alla olevassa linkissä on hänen haastattelunsa, josta otan muutamia kohtia tähän.
STEPHEN valittaa, ettei hänellä ole valokuvia kohteista, mutta sanoo nähneensä useita rakennuksia, joista raketteja ammuttiin, myös asuntoja, joista ampuvat pyssymiehet näyttivät haamuilta olohuoneissa. Hamasin rakennuksesta hän löysi vain pölyä, murskaa ja ruumiita. Journalistien olosuhteet ovat Gazassa samaa missä tahansa taistelutantereella, mutta asukkailla on polttava tarve näyttää tilannetta ulkopuolisille, niin järkyttävä kuin syy siihen onkin. Journalistina hän joutuu toteamaan, että Gaza on yksi suuri ”hellhole”, helvetti. Hän sanoo pyssymiehen osoittaneen häntä aseellaan päähän varoittaen kuvaamasta rekkojen peitettyjä kuormalavoja. Toisessa vaiheessa nuori pyssymies huusi käsikranaattia kädessään heilutellen vaatien häntä ottamaan kuvan kuolleesta pojasta: ”Tämä on meidän helvettimme”, toistellen sitä yhä uudelleen, myös arabiaksi.
Israelin puolella Netivotissa Dtephen meni katsomaan IDF:n sotilaitten ja tunnelin kautta Israelin puolelle tulleiden terroristien välistä tulitaistelua. Hän kertoo jutelleensa mukavia sotilaitten kanssa, mutta otettuaan kuvia taisteluista sotilaat vaativat häntä luovuttamaan ottamansa kuvat. Lopulta hän joutui luovuttamaan ID-korttinsa, joka tuhottiin hänen mieliharmikseen. Sotilaat syyttivät, että hän oli paikalla laittomasti, ja veivät hänet läheiselle bensiiniasemalle. Hän tunnustaa, että jokainen journalisti katselee tilanteita omien silmälasiensa kautta värittäen raporttejaan sen mukaan, ja jos joku väittää muuta, hän on valehtelija. Hän tunnusta, että Hamas painosti häntä kuten muitakin journalisteja raportoimaan vain heidän näkemyksensä mukaan, mutta Israel tekee samoin. Hän vakuuttaa raportoivansa sen mukaan, mitä hän näkee jättäen poliittiset spekuloinnit ja päätelmät siihen vihkiytyneille, se ei kuulu hänen mandaattiinsa. http://www.jpost.com/Operation-Protective-Edge/Reporter-Gazans-only-want-us-to-show-damage-not-shooting-370456
4. GAZAN rintamalla on nyt epämiellyttävän rauhallinen odotustila. Hamas ei malttanut odottaa tulitauon loppumista, vaan laukoi hyvissä ajoin ennen sitä pari rakettia Eshkolin alueelle sekä Ashkelonin seuduille. Niiden aiheuttamista vahingoista ei ole raportoitu.
Pääministeri Netanyahu ja puolustusministeri Moshe Yaalon ovat kehottaneet armeijaa valmistautumaan kaiken varalta mihin tahansa yllättävään toimintaan. IDF päästi takaisin siviiliin 24 000 reserviläistä, jotka oli rekrytoitu operaation Protective Edge alussa. Armeijan johdon käsityksen mukaan Hamasilla on kaiken järjen mukaan syy irrottautua konfliktin jatkamisesta, mutta ääri-islamistien toimet eivät aina jos koskaan ole rationaalisia. Gazassa kaikkensa menettäneet vaativat raketti-iskujen jatkamista, heillä ei ole mitään muuta kuin henkensä menetettävänä, ja heidän saarnaajansa vakuuttavat heille, että marttyyrin kuolema voittaa aina maallisen elämän, ja tuo perheelle loputtoman määrän kunniaa, joka on tärkeä arabille.
TULITAUON loppumisesta huolimatta Kairossa pyritään kuumeisesti löytämään formula, jolla taistelujen leimahtaminen täyteen liekkiinsä voitaisiin estää. Israelin neuvottelutiimi kulkee Kairon ja Jerusalemin väliä hakien uusia ohjeita päättäjäportaalta Jerusalemissa. Arabien vaatimukset ovat edelleen kovat, niiden mukana oma lentokenttä ja ulkosatama. Gazan yhteydet Israelin ja Egyptin kautta tulee samoin avata. Mikä järjestö tai maa terminaaleja valvoisi, on yksi kiperä kysymys, sillä YK on osoittanut tehottomuutensa eivätkä Hamas ja Fatah luota toisiinsa. Israelissa arvioidaan, että jotkut EU-maat voisivat järjestää henkilökunnan niihin Egyptin ohella. EU:n valvontaryhmä EU BAM on yksi mahdollisuus. Tämä toimi valvojana aiemmin, mutta silläkin on epäilijänsä.
USA haluaisi yhdistää Gazan neuvottelut ja Israelin ja PA:n väliset rauhanneuvottelut. Ne päättyivät umpikujaan, eikä uusia yrityksiä niiden jatkumiseksi ole tehty. PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin poliittinen valta on alimmillaan, vaikka Israelin vasemmisto työntää häntä edelleen ”Israelin pelastajaksi”, kuten he sanovat. Jotkut jopa esittävät, että Hamas-johtaja Khaled Mashaal nostettaisiin, ellei Abbasin tilalle, ainakin Fatahin ja Hamasin yhteishallituksen pääministeriksi.
Israelin armeija IDF valmistelee odotellessaan politiikkojen päätöksiä uusia joukko-osastoja äskeisen operaation opetusten pohjalta. IDF on kaiken aikaa pyrkinyt rakentamaan joustavampaa, nopeasti liikkuvaa, mutta aseistukseltaan viimeistä teknistä tasoa edustavaa armeijaa, pyrkien yhdistämään maajoukkojen, panssarivoimien, tykistön ja ilmavoimien yhteistoiminnan erillisiksi omatoimisiksi yksiköiksi, joilla olisi oma tiedustelu ja ilmavalvonta miehittämättömiä pienkoneita käyttäen. Armeijan toiminta teknistyy perustuen yhä enemmän tietokoneohjattuun toimintaan taisteluolosuhteissa. http://www.jpost.com/Operation-Protective-Edge/Source-Israel-to-respond-harshly-if-Hamas-resumes-rocket-fire-370417
5. UUTISOTSIKOITA
·        Hamas ja Islamic Jihad ampuivat aamupäivän kuluessa 18 rakettia Israeliin. Netanyahu päätti yhdessä Yaalonin kanssa antaa IDF:lle luvan vastata niihin. Vastaiskuissa käytetään ilmavoimia, koska maavoimat on vedetty pois Gazasta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/183852#.U-SGskNsO-o
·        72 % Gazan arabeista haluaa tulitaukoa Israelin kanssa; 68 % haluaa uudelleen rakentamista ja aseistamista. 92 % arabeista Gazassa haluaa pitkäaikaista aselepoa Israelin ja Hamasin välille. 72 % haluaa, että poliitikot pystyvät solmimaan pysyvän rauhan osapuolten välille. Tiedustelun mukaan 46 % katsoo, ettei kumpikaan osapuoli selviytynyt voittajana. http://www.timesofisrael.com/poll-huge-majority-in-gaza-want-lasting-ceasefire/
·        Talousministeri Lapidin ja pääministeri Netanyahun välit ovat uudelleen kiristymässä. Lapid syyttää Bibiä USA:n suhteitten tuhoamisesta, joka uhkaa lopettaa maitten välille kehittyneet lukuisat yhteistoimintamuodot sekä vaikuttaa kauppasuhteitten jatkumiseen. USA on yksinpuolustanut Israelin asemaa YK:ssa ja turvallisuusneuvostossa estäen lukuisten Israelia tuomitsevien päätöslauselmien tulemista sitoviksi. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4556379,00.html
·        YK:n pääsihteeri julkisti viikon aikana lausuntonsa, jonka asiantuntijat katsovat aloittaneen diplomaattisen sodan Israelia vastaan. Israelin edustajat, joiden mielipidettä monet muut maat tukevat, katsovat YK:n pääsihteerin paljastaneen järjestön kaksinaamaisuuden ja farisealaisen kantansa suhteessa juutalaisvaltioon. Israelin diplomaattiset asiantuntijat sanovat, että YK:n pääsihteeri Ban ki-Moon on pyrkimyksissään miellyttää jokaista ja kaikkia, samalla vetänyt itsensä allikkoon, jossa hänellä ei ole enempää arvovaltaa ja voimaa kuin mahdollisuuttakaan nousta rapakkonsa reunaa ylemmäs. Pääsihteeri on julkinen karikatyyri johtamansa maailmanjärjestön toiminnasta etenkin sen alaisissa komiteoissa ja neuvostoissa. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4556139,00.html

Post a Comment