Wednesday, August 06, 2014

KESKIVIIKKO 06.08.14


KESKIVIIKKO 06.08.14
1. KOLMEPÄIVÄISEN tulitauon ensimmäinen päivä sujui ilman välikohtauksia, mikä on laskettava plussan puolelle, sillä odotukset sen kestosta olivat kauttaaltaan negatiivisia. Mutta Israelissa tämä on tuonut oudon äänettömyyden ja epätietoisuuden: Mitä nyt? Se on kuin elokuvan seuraaminen, joka äkillisesti keskeytetään saamatta selville, miten kertomuksen juoni lopulta päättyi.
ERÄS Gazasta ehjänä palannut reserviläinen totesi pettyneenä vaikka toisaalta kiitollisena, että on vielä kunnossa ja pääsee tapaamaan kotiväkeään: ”Olisimme voineet tehdä paljon enemmän”. Hänen ilmaisema pettymyksensä kertoo samalla armeijan yleisen mielipiteen: ”Mitä me lopulta saavutimme? Me menetimme 64 sotilasta kaatuneina ja pitkästi toista sataa haavoittuneina sekä kolme surmansa saanutta siviiliä, mutta oliko se kaikki turhan takia?”
PÄÄMINISTERI selvitti ennen taistelujen alkamista, että niiden tarkoituksena on saada rauha palaamaan Gazan raja-alueen juutalaisyhteisöihin sekä Hamasin kapasiteetin vähentäminen siten, ettei se voisi jatkaa murhaavia raketti-iskujaan Israelin siviilikohteita vastaan, mikä olisi edellyttänyt rakettien ja niiden valmistusverstaiden tuhoamista. Ilmavoimien lupausten mukaan sillä oli kapasiteettia hoitaa asia ilman maajoukkoja, mikä osoittautui virhearvioksi.
Maajoukkojen lopulta hyökättyä Gazaan vasta saatiin selvyys Hamasin ja muiden terrorijärjestöjen valmistautumisen laajuudesta tulevaa sotaa varten, jota se näytti suorastaan kerjäävän. Silloin paljastuivat maan sisään kaivetut rakettien laukaisualusta ja – varastot, mikä teki niiden havaitsemisen ilmasta käsin mahdottomaksi. Silloin paljastuivat myös Hamasin kaivamat tunneli-verkostot ja niiden todellinen tarkoitus. Nämä havainnot saivat sotaa johtavan turvallisuuskabinetin muuttamaan sodan tavoitteet. Turvallisuuden ja rauhan palauttamisen rinnalle nousi tunnelien etsiminen ja tuhoaminen, mikä niiden käyttötarkoituksen selvittyä katsottiin ensisijaiseksi tehtäväksi.
TÄMÄ tarkoitti myös sitä, että armeija, joka oli varustautunut nopeaan hyökkäykseen syvälle Gazan kaistan länsiosiin, joista raketteja pääosin ammuttiin, juuttui 1 -3 km:n levyiselle alueelle Gazan puolella turvallisuusaitaa joutuen samalla houkuttimeksi asetetun ankan asemaan, alttiina jatkuvalle näykkimiselle sekä kranaattitulen ja tunneleista nousevien terroristien pst-ohjusten maalitauluksi. Armeijan sisällä alkoi esiintyä kapinamieltä, mikä puettiin sanoiksi: Antakaa meille hyökkäyskäsky alkuperäisen tehtävän toteuttamiseksi, tai kutsukaa meidät pois.
TURVALLISUUSKABINETTI päätti yhdessä armeijan johdon kanssa tuhota nopeasti Gazasta Israelin alueelle kaivetut ja muut kaikkiaan löydetyt 32 tunnelia, sekä vetää sen jälkeen joukot pois Gazan kaistalta. Olemme nyt tässä tilanteessa. Useiden humanitääristen tulitaukoyritysten jälkeen USA:n ja YK:n yhteistoimin saatiin aikaan 72 tunnin tulitauko, joka alkoi tiistaiaamuna klo 08.00. Hamas ja Al-Aksa ampuivat lukuisia raketteja siten, että ne putosivat minuutteja ennen tulitauon alkamista, mihin IDF vastasi tykistötulella.
OPERAATION Protective Edge 29 vuorokauden aikana USA. YK ja EU painostivat Israelia lopettamaan taistelunsa Gazan kaistalla esittäen samalla syytöksiä iskuista siviilikohteita vastaan ja kauhistellen uhrilukujen kasvamista perustaen lausuntonsa Hamasin julkistamiin virheellisiin tietoihin. YK:n alainen UNRWA joutui epämukavaan ja hämmentävään asemaan, kun sen kolmesta koulusta löydettiin raketteja, jotka se kuuliaisesti palautti Hamasille. UNRWA:n kouluista, moskeijoista, sairaaloista ja muista laitoksista tulitettiin sotilaita, jotka vastasivat tuleen. Raketteja lauottiin hotellien ja koulujen pihoilta sekä puistoista välittämättä siitä, että siviilejä liikkui niiden lähettyvillä. Intialainen TV-yhtiö videoi ja julkaisi uutisissaan tilanteen, jossa Hamasin teknikot teltan suojassa asensivat raketin laukaisualustan hotellin ikkunan eteen myös laukaisten raketin sieltä kohti Israelia.
ALLA olevassa linkissä kerrotaan tarkemmin 29 päivää kestäneen operaation tilastosta, mutta poimin sieltä tärkeimpiä kohtia.
Hamasin antaman tiedon mukaan 1867 Gazan arabia sai surmansa. Israelin menetykset olivat 64 sotilasta ja 3 siviiliä kuolleina. YK:n ja NGO-järjestön mukaan 75 % Gazassa surmansa saaneista oli siviilejä. Israelin armeijan arvion mukaan 700 – 1000 terroristia surmattiin.
GAZAN asukkaista n. 400 000 joutui muuttamaan pois taistelujen jaloista. Heitä majoitettiin kouluihin ja muihin julkisiin rakennuksiin, osa meni sukulaistensa luokse. Lukuisia asunto-ja muita rakennuksia tuhoutui IAF:n ja tykistön iskuissa, mutta myös miina-ansojen vuoksi, joita Hamas oli asentanut niihin sotilaita varten. Pommit laukaistiin usein kauko-ohjauksella, kuten tapahtui terveysklinikan nimellä kulkevassa kaksikerroksisessa rakennuksessa, jonka terroristit räjäyttivät 80 kg:n pommeilla surmaten pahaa-aavistamattomat sotilaat. Myös tunnelit olivat valtaosin miinoitettuja. PA:n apulaistalous-ministeri Taysir Amro arvioi lonkalta, että Gazan tuhot nousevat 6 miljardiin USD.
IDF arvioi tuhonneensa 32 tunnelia, joista kaksi alkoi 300 -500 m Gazan turvallisuusaidasta. Yksi tunneli alkoi Rafahista ja ulottui lähes 2 km  Israelin puolelle turva-aitaa. 11 IDF:n sotilasta saivat surmansa tunneleista nousevien terroristien tulituksesta. IDF iski 29 vuorokauden aikana 4 762 kohteeseen, suurin osa niistä rakettien laukaisualustoja; lähes tuhat niistä komento- ja valvontakeskuksia; 240 Hamasin sotilassiiven izza din al-Qassam rakennusta; lähes 200 teollisuus- ja varastorakennusta; lähes 150 harjoitus- ja koulutuskenttää sekä 1535 muuta terrorikohdetta. Tuhottujen laitosten ja kohteitten arvoksi arvioidaan 100 miljoonaa USD, joiden aiheuttama uhka on poistettu.
TERRORISTIT ampuivat IDF:n arvion mukaan 3 356 rakettia Gazasta Israeliin, joista 2 303 iski Israelin maaperään, 116 niistä asutuskeskuksiin. 356 rakettia ammuttiin Gazassa operoivia sotilaita vastaan. Iron Dome eliminoi 578 rakettia; 475 rakettia putosi Gazan alueelle. 70 % raketeista ammuttiin Gazan pohjoisosasta, 12.9 % keski- ja 17.3 % eteläosasta. 597 rakettia laukaistiin siviilikohteesta, 260 niistä kouluista, 127 hautausmailta, 160 moskeijoista ja vastaavista sekä 50 sairaaloista. IDF:n arvion mukaan terrorijärjestöillä oli yhteensä n. 10 000 rakettia, niistä IDF tuhosi kolmanneksen ja Hamas ampui toisen kolmanneksen, joten kolmasosa lienee edelleen käytettävissä.
IDF kutsui aseisiin 82 201 reserviläistä, jotka ovat vielä palveluksessa. Operaatio Protective Edge alkoi 08.07., mutta sitä edelsi useita ilmaiskuja Gazaan vastauksena rakettituleen; maajoukot panssarien ja tykistön tukemina siirtyivät Gazan kaistalle 17.07. Gazan asukkaat ovat alkaneet siirtyä entisille asuin-sijoilleen tutkien mahdollisuuksia elämänsä jatkamiseksi. IDF varoitti, että useimmat talot ovat Hamasin miinoittamia, ja miina-ansoja voi olla myös ulkona katujen varsilla ja puistoissa.
2. TULITAUON pitäessä edelleen toisena päivänä Kairossa valmistellaan kuumeisesti neuvotteluja pitempiaikaisen aselevon solmimiseksi. PA:n lipun alla toimivan Gazan valtuuskunnan jäsenet ovat paikalla, ja myös Israelin nimittämä kolmen parkkiintuneen miehen muodostama tiimi on jo Kairossa. Israelin valtuuskuntaan kuuluvat Yitzhak Molcho, Yoram Cohen ja Amos Gilad avustajineen, kaikki kolme Netanyahun luotettuja miehiä ja monia visaisia neuvotteluja käyneet.  Toivotaan heille jämäkkyyttä ja onnea, sillä neuvottelut tulevat kestämään pitkään ja ongelmat ovat monilukuisat.  
HAMASIN valtuuskusta tuli Dohasta tulitaukoneuvotteluihin täynnä itseluottamusta ja rohkeutta. Ehkä heille ei kerrottu menetyksistä Gazassa, tai ehkä he eivät välittäneet kansan kärsimyksistä, sillä sota vaatii uhrautumista ja oman elämänsä rajoittamista. Hamasin sota Israelia vastaan kestää niin kauan, kuin Israel on vielä tolpillaan; siksi tämä hävitty taistelu ei tarkoita, että sota olisi menetetty. Hamasilla oli mukanaan pitkä lista vaatimuksista aselevon solmimiseksi, jonka he luovuttivat egyptiläisille. Ensimmäisen esteen Hamas kohtasi Egyptin asenteessa heidän vaatimuksiaan kohtaan.
HAMAS vaati ensimmäiseksi, että Rafahin terminaali tulee aukaista välittömästi, minkä Egypti tyrmäsi. Siitä keskustellaan vain sillä pohjalla, että PA valvoo sen liikennettä. Toiseksi Hamasin vaatimus lentokentästä ja merisatamasta täytyi pudottaa listasta heti kättelyssä. Monia muitakin yksityiskohtia lienee pudotettu vaatimuksista, joista ei vielä kerrota.  
ISRAELIN vaatimusten kärjessä ovat Hamasin asearsenaalin poistaminen, eli Gazan kaistan julistaminen aseettomaksi vyöhykkeeksi esim. YK:n ja USA:n valvonnassa, sekä rauhan ja turvallisuuden palauttaminen Israelin ja Gazan väliselle raja-alueelle. Voidaanko nämä saavuttaa kansainvälisi sopimuksin, on vielä mahdotonta arvioida. Israel on menettänyt uskonsa YK:n kykyyn ja haluun toimia poliisin asemassa. On vaikea uskoa, että Gazan terrorijärjestöt luopuisivat vapaehtoisesti oikeudestaan omaan armeijaan ja sen aseistamiseen.
PÄÄMINISTERI Netanyahu selvitteli turvallisuuskabinettinsa istunnossa, mitä Gazan miehittäminen ja sen riisuminen aseista merkitsisi. Armeijan arvion mukaan Gazan miehittäminen kestäisi kuukausia –vaikka eräs upseeri totesikin, että 10 päivässä homma olisi hoidettu – ja kaistan puhdistaminen aseista ja niiden valmistamisesta kestäisi viisi vuotta. Se vaatisi satojen sotilaitten menetystä ja maksaisi 10 miljardia USD, pääministeri esitti armeijan laatimiin arvioihin perustuen.
HAMASIN pääministerinä tunnettu Ismail Haniyeh esitti voitontanssia tiistai-iltana todeten, että ”Kansamme aseellisen taistelun ja legendaarinen voimamme saavuttama sotilaallinen voitto tulevat johtamaan meidät Gazan saarron murtamiseen”, hän sanaili lausunnossaan. ”Mitä vihollisemme ei saavuttanut sotilaallisesti, sitä se ei tule saavuttamaan myöskään diplomaattisesti”. Hän sanoi olevansa varma, että egyptiläiset ja arabiveljet tukevat heitä näissä vaatimuksissa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/183769#.U-HbcUNsO-o
3. UUTISOTSIKOITA
·        Gazan rajan läheisyydessä asuvat juutalaisasukkaat ovat alkaneet todella miettiä, onko heillä elämisen mahdollisuutta alueella, jossa vaara uhkaa heitä sekä ilmasta että jalkojen alta. Tämä on vaarallinen ilmiö, joka voi helposti kasvaa laajemmaksi liikkeeksi, joskaan mistään hysteriasta ei voida puhua. Hänen suurin huolensa on lasten mielenterveys, sillä monet asukkaista kuulivat terroristien kaivausten ääniä maan alta ennen kuin tunnelien aiheuttama todellinen vaara selvisi. Nyt lapset alkavat kysellä: Äiti, jos se terroristi tulee minun sänkyni alta ja vie minut mukanaan tunneliin? Tämä on sekä aivan pienten lasten että teini-ikäisten kauhukuva, joka siirtyy heidän uniinsa aiheuttaen ahdistusta ja vuoteen kastelua. Tämä on myös sitä, mihin Hamas pyrki rakettitulellaan, saada juutalaiset pelokkaiksi ja ahdistuneiksi ja muuttamaan pois Gazaan liittyviltä alueilta. He rakensivat talonsa betoniharkoista ja kattonsa teräsbetonista taivaalta tulevaa uhkaa vastaan, mutta millä estetään maan alta tuleva uhka? http://www.timesofisrael.com/they-thought-it-was-rockets-they-had-to-be-scared-of/, http://www.jpost.com/National-News/Displaced-kibbutzniks-wary-of-returning-home-370185
·        Fatahin keskuskomitean jäsen Jamal Muheisen sanoi maanantai-iltana Fatahin järjestämässä Gazan tukitilaisuudessa Nablusissa vaatien, että PA:n arabikauppiaitten tule kahden viikon sisällä siivota hyllyiltään kaikki israelilaiset tuotteet. Toiseksi hän varoitti Juudeassa ja Samariassa asuvia ja liikkuvia juutalaisia, että he ovat helppo saalis terroristeille, jota haluavat siepata juutalaisia panttivankeja. Maanantain aikana sattui kolme vaarallista hyökkäystä juutalaisia vastaan. Jerusalemissa kauhakuormaajaa ajanut arabi surmasi yhden ja haavoitti viittä. Kolme tuntia myöhemmin heprealaisen yliopiston lähellä Scopus-vuorella moottoripyörällä ajanut mies ampui bussia odottavaa sotilasta vatsaan. Illalla arabi puukotti Maale Adumimin sisäänkäynnillä vartioivaa vartijaa saaden hänet sairaalakuntoon paeten itse paikalta, eivätkä vartijain luodit osuneet häneen. Jotkut haluavat, että PA:n entinen pääministeri Salaam Fayad nostetaan uudelleen valtaan kutsuen häntä maltilliseksi. Hän toimi kuitenkin järjestelmälliseksi Israelin asettamien rajoitusten poistamiseksi aloittaen useita projekteja C-alueille, jotka ovat Israelin täydessä valvonnassa. Hän oli mukana polttamassa Israelissa valmistettuja tuotteita Israelin boikotoimiseksi. http://www.timesofisrael.com/fatah-official-threatens-settlers-with-death/
·        Israelin turvallisuusjoukot pidättivät äskettäin miehen nimeltä Hussam Kawashme, jonka he uskovat johtaneen solua, joka sieppasi 3 israelilaista koulupoikaa 12.06. murhaten heidät.  Hän on kotoisin Hebronista, mutta hänet pidätettiin Shuafatista Jerusalemissa.  http://www.timesofisrael.com/israel-arrests-suspected-ringleader-of-cell-that-nabbed-teens/
·        USA:n ulkoministeri John Kerry aktivoituu uudelleen, mitä on pidettävä huonona merkkinä. Hänellä oli puhelu eilen Netanyahun kanssa, mutta puhelu katkesi kesken kaiken, tai se katkaistiin jommankumman toimesta eikä sitä uusittu. USA:n ulkoministeriön tiedottaja vakuutti medialle, että se johtui mekaanisesta häiriöstä, ei siitä, että joku menetti mielenmalttinsa. Kerry haluaa, että Kairon neuvottelut johtavat rauhanneuvotteluihin Israelin ja PA:n välillä. Israelissa katsotaan Gazan tapahtumien vahvistaneen uskoa, ettei Israelin tule luovuttaa maata arabeille, koska kukaan ei pysty vakuuttamaan, etteikö Juudeasta ja Samariasta kehittyisi kolme kertaa vaarallisempi vyöhyke kuin Gazasta. http://www.timesofisrael.com/kerry-israel-palestinians-must-solve-broader-issues/
Post a Comment