Monday, July 21, 2014

MAANANTAI 21.07.14


MAANANTAI 21.07.14
1. EILEN oli sunnuntai, 20. heinäkuuta, jota eräs kolumnisti kutsui nimellä ”bloody Sunday”, verinen sunnuntai, olihan operaation se 13. päivä. Sunnuntain aikana Israelin armeija menetti 13 nuorta miestä, sotilasta, heidän taistellessaan Gazan rintamalla sen maaperään kaivettujen tunneli-verkostojen suuaukkojen löytämiseksi ja niiden muodostamien labyrintti kaupunkien tuhoamiseksi. Jos IDF:n sotilaat ovat antautuneet tähän vaaralliseen tehtävään urhoollisesti, yhtä sinnikkäästi Hamasin kouluttamat pyssymiehet, joista kolumnistit yleisesti käyttävät nimitystä ”terroristit”, pyrkivät kaikin keinoin estämään sotilaiden aikeet.
Toinen kolumnisti toteaa, että Iron Dome antoi Israelille suunnattoman edun eliminoidessaan valtaosan Hamasin, Islamic Jihadin ja Al-Aksan Israelin siviilikohteisiin, kaupunkeihin ja kyliin, ampumistaan raketeista. Rakettitulen tarkoituksena oli terrorisoida siviilejä ja saada heissä aikaan pelkoreaktiot, jotka pakottaisivat heitä muuttamaan pois kodeistaan. Näin ei tapahtunut, vaikka juutalaisväestön henkinen kestokyky oli ja on kovalla koetuksella. Täten yksi Gazan terroristien tärkeimmistä pelottelukeinoista menetti merkityksensä. Tulos oli päinvastainen, sillä se herätti Israelin luonnollisen puolustustahdon ja päättäväisyyden tuhota tuo uhkakuva lopullisesti. Kansan yleisen mielipiteen muuttuminen myönteiseksi hyökkäykseen Gazaan antoi poliittiselle johdolle tarvittavan selkänojan tehdä raskas päätös sotilaallisten toimien aloittamiseksi.
TERRORISTIEN toinen pelottelukeino, johon heidän luottamuksensa suurelta osin perustui ja jota he käyttivät propagandassaan IDF:n taistelutahdon ja moraalin hajottamiseksi, oli heidän vuosien kuluessa jopa kymmeniä metrejä maan alle kaivamansa valtavien tunneliverkostojen labyrintti. He laskivat, ettei IAF tuhoamaan pysty tunneleita tavanomaisin pommein ja ohjuksin, kuten on osoittautunutkin, ja siksi heidän taistelutaktiikkansa perustui suurelta osin Pohjois-Vietnamin kehittämään tunnelisotaan. He varastoivat tunneleihin ruokatarpeita ja vettä, lääkintätarpeita, aseita ja ammuksia sekä pommeja ja räjähteitä, ja he varustivat niitä sähkövaloilla ja tietoliikennekaapeleilla. Heillä oli perustettu sinne maanalaisia komento- ja valvontakeskuksia, joista operaatioita ohjataan ja valvotaan. Suurimmat tunnelit olivat toista kilometriä pitkät ja varustettuina useilla uloskäynneillä. Jotkut näistä tunneleista päättyivät Israelin puolelle lähelle kibbutsia tai kylää, yksi suoraan Kissufim kibbutsin ruokasalin lattian alle, vaikka suuaukko siihen oli vielä avaamatta. IDF tuhosi tunnelin.
Gazan terrorijärjestöt olivat varustautuneet täysimittaista sotaa varten, ja aloittamansa ja kiihdyttämänsä rakettitulen avulla he suorastaan kerjäsivät Israelia aloittamaan sotatoimet heitä vastaan. Koska heillä ei ole koulutettua armeijaa hyökkäyssotaan eikä siihen tarvittavaa kalustoa, he laskivat voivansa gerillatyyppisellä sodankäynnillä kuluttaa IDF:n taistelutahdon ja moraalin. He panostivat kansainväliseen tukeen ja yleiseen mielipiteeseen, joka Gazan arabien siviili-ja etenkin lapsiuhrien kasvaessa tulisi vaatimaan Israelia lopettamaan taistelutoimensa ja vetämään joukkonsa pois Gazasta. Hamas on kehottanut siviilejä kokoontumaan IAF:n aikomien pommituskohteiden lähelle ja talojen katoille joko estämään ohjusiskut tai suurten uhrilukujen kasvattamiseksi, mitä voitaisiin käyttää hyväksi YK:ssa ja muissa kansainvälisissä järjestöissä Israelin vastaisen mielialan lietsomiseksi. Hamasin Qatarissa ylellisissä huviloissa asuva johtajisto käyttää kyynisesti hyväkseen Gazan kansaa välittämättä sille aiheuttamistaan kärsimyksistä; ”taistellen Israelia vastaan viimeiseen gazalaiseen saakka”.
GAZAN rintaman taistelutilanne on nyt edellä kuvatussa vaiheessa. YK:n ja muiden kansainvälisten järjestöjen virkailijat panevat huolellisesti muistiin jokaisen kuolleen gazalaisen, oli hän sitten kuollut IDF:n tai omien terroristien käden kautta ja luottaen Hamasin virkailijoitten antamiin lukuihin, vaikka niiden tiedetään poikkeavan todellisista. Lukujen vertaaminen on mahdotonta, koska puolueettomia lehtimiehiä ja tarkkailijoita valvotaan ja pelotellaan tarkoin Hamasin toimesta. Tiedetään myös edellisistä yhteenotoista, että sairaaloissa kuolleiden siviilien lukumäärään merkitään myös luonnollisista syistä kuolleet, eivätkä terroristit käytä asepukua, mikä erottaisi heidät siviileistä.
YK:n pääsihteeri Ban ki-Moon lensi Qatariin tavaten siellä Hamasin johtoa. Heiltä saamansa infor-maation perusteella hän saattoi kutsua tilannetta Gazassa ”kammottavaksi” (atrocious). Vaikka eihän sotarintamaa voitane kutsua kävelyksi ruusutarhassa, mutta lausunnon tasapuolisuutta voidaan hyvällä syyllä kritisoida, etenkin, kun sen lausui YK:n johtaja, jolta voidaan odottaa puolueettomuutta.
USA:n ulkoministeri John Kerry, joka poltti siipensä pahoin pakottaessaan Netanyahun suostumaan rauhankeskusteluihin, minkä ehtona Israel joutui vapauttamaan 104 pahinta terroristia vankiloistaan saadakseen Abbasin suosiolliseksi vastoin tahtoaan, on joutunut taas julkisuuden hampaisiin keskustellessaan puhelimessa tärkeimmän neuvonantajansa kanssa eikä huomannut, että mikki oli auki ja puhelu tallentui videonauhalle. Kerry keskusteli avustajansa kanssa IDF:n Gazan operaatiosta todeten CNN:n julkistamaan Netanyahun haastatteluun viitaten: ”Its hell of a pinpoint operation, its a hell of a pinpoint operation” (se on yksi helvetin täsmäoperaatio). Hän joutui pian sen jälkeen selittelemään repliikkiään Foxnews Chris Wallacen haastattelussa TV-kameran edessä. Wallace kysyi, oliko Israelin hallitus mennyt liian pitkälle operaatiossaan. Kerry vastasi todeten Israelin oikeuden puolustautua, mutta sanoi replikoineensa jokaisen ihmisen tavoin sota-uutisia kuunnellessaan. Toisin sanoin hän antoi sisäisten Israelin vastaisten tunteittensa tunkea esiin. Hän totesi myöhemmin puhelinsoitossaan henkilölle nimeltä John, että heidän tulee tehdä jotain, eikä istua sivussa. http://www.timesofisrael.com/kerry-caught-critiquing-israel-on-open-mic/, http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4546952,00.html
Kiivaat taistelut ovat jatkuneet IDF:n sotilaitten ja Gazan terroristien välillä viime yön aikana jatkuen aamun kuluessa Shejaiyan arabikylän alueella. Sotilaiden menetykset olivat kolme sotilasta haavoittuneina. He kertovat, että 10 terroristia sai surmansa ja 20 pidätettiin, joita kuulustellaan. Hamas ilmoitti vanginneensa yhden sotilaan jopa ilmoittaen hänen nimensä kuvan ja ID-numeron kanssa, mutta IDF kiistää tiedot sotilaansa vangitsemisesta. Asiaa tutkitaan. IDF sanoo löytäneensä lisää tunneleita, joita tutkitaan ennen niiden tuhoamista. http://www.jpost.com/Operation-Protective-Edge/Clashes-with-Hamas-leave-three-soldiers-injured-ten-terrorists-dead-363642
2. ISRAEL pelastui täpärästi kahden terroristiryhmän tunkeuduttua kahden tunnelin kautta 06.40 aikaan maanantaiaamuna Israelin puolelle Erez kibbutsin ja Nir Am kibbutsin välillä. He jakaantuivat kahdeksi joukoksi noustuaan ulkoilmaan, yhden suunnatessa kohti Nir Am kibbutsia, toisen odotellessa heinikkoon piiloutuneena. Paikalle kutsuttu IAF:n koneet tuhosivat toisen joukon, toisen eliminoivat IDF:n sotilaat surmaten heistä 10. Israelin kärsimistä vahingoista ei vielä ole tietoa.
Shaar HaNebev, Sdot Negev ja Eshkolin alueen asukkaita pyydettiin pysyttelemään sisätiloissa, sulkemaan ikkunat ja lukitsemaan ovet, kunnes annetaan uudet ohjeet. Alueen läpi kulkeva tie suljettiin liikenteeltä IDF:n haravoidessa ympäristöä mahdollisten terroristien vuoksi. Yhdeksän jälkeen annetuissa ohjeissa asukkaille kerrottiin, että tilanne on selvitetty ja palataan normaalirytmiin. Nir Am kibbutsin asukkaat olivat edelleen hälytystilassa 10.45 aikaan.  https://www.facebook.com/idfonline?ref=stream&fref=nf
-         TV-2 uutisen mukaan 92 sotilasta on joutunut sairaalahoitoon haavoituttuaan Gazan taisteluissa 14 vrk kestäneen operaation aikana.
-         Sderotissa raketti räjähti talon ulkopuolella aiheuttaen tulipalon. Poliisi ja palokunta selvittävät tilannetta, mutta haavoittuneista tai surmansa saaneista ei ole tietoa.
-         Uutiset kertovat, että IAF iski Sudanissa varastorakennukseen, jossa säilytettiin Hamasin raketteja. Uutista ei ole vahvistettu, eikä IAF kerro toistaiseksi mitään.
-         Ranskan sisäministeri kritisoi kovin sanoin mielenosoittajia, jotka tunkeutuivat Sefardi-juutalaisten pääasiassa asumalle alueelle Pariisissa melakoiden, tuhoten kauppoja, synagogan ja varastotiloja, jossa säilytettiin kosher-ruokatarpeita. Poliisi pidätti 18 ihmistä, jotka osallistuivat tuhoamiseen ja ryöstelemiseen. http://www.timesofisrael.com/kerry-heads-to-cairo-for-ceasefire-bid-as-israel-names-soldiers-killed-in-gaza/
-         YK:n turvallisuusneuvosto esitti huolensa Gazan operaation Protective Edge laajenemisesta ja vaati taistelujen välitöntä lopettamista islamilaisen järjestön uhrilukujen noustua yli neljänsadan, kuten Ruandan edustaja selitti sunnuntaina pidetyn kiireellisen YK:n turvallisuusneuvoston päätöstä lehtimiehille. Neuvosto kokoontui Jordanian pyynnöstä, joka edustaa arabimaita. Se perusteli kutsua sillä, että 60 Gazan arabia ja 13 IDF:n sotilasta olivat saaneet surmansa Shejaiyan arabikylän taisteluissa. YK:n pääsihteeri on vielä Lähi-Idässä lentäen seuraavaksi Dohasta Qatarissa Kairoon pyrkiessään selvittelemään rauhan-neuvottelujen etenemistä, josta on kaksi esitysluonnosta, Egyptin ja Qatarin. Hän voinee vieraille myös Ramallahissa ja Jerusalemissa. http://www.jpost.com/Operation-Protective-Edge/UN-Security-Council-concerned-by-growing-Gaza-conflict-casualties-363660
-         Deblafilen raportin mukaan IDF haluaa muuttaa operaationsa nimen sodaksi. IDF lähettää joukkojaan yhä syvemmälle Gazan kaistalle uhrilukujen myös kasvaessa. IDF on menettänyt 18 sotilasta, terroriryhmien luvut ovat 170 kaatunutta ja satoja haavoittuneita. Lukujen epäsuhteisuus saa ulkomaat vaatimaan tasapuolisuutta ja suhteellisuutta, joka ei sovi sodan luonteeseen. IDF:n joukoissa on nyt 175 000 sotilasta, mikä vihjaa siihen, että hallitus on antanut luvan jatkaa taisteluja loppuun saakka, joko terroriryhmien luovuttamiseen tai YK:n pakottamaan aselepoon. IDF sanoo tuhonneensa n. 3000 rakettia, terroristit ovat ampuneet n. 2000, joten jos heillä oli 10 000 rakettia, puolet on vielä tuhoamatta. Pääministeri Netanyahu vaatii, että Gazan kaista on riisuttava aseista ja vastuullisen sotilaallisen yksikön tehtäväksi annetaan valvoa, ettei se aseistaudu uudelleen, mutta ei Hamasin kaatamista. http://www.debka.com/article/24116/Five-IDF-task-forces-begin-driving-into-Gaza-City-Israel-draws-up-over-plan-for-control-of-the-Gaza-Strip
SÄÄTILAT tänään: Jerusalem 18 -27; Tiberias 25 -35: Suolameri 29 -38, Eilat 27 -39 +C-astetta. Sää on puolipilvinen tänään, huomisesta alkaen pilvetön koko maassa toistaiseksi.
Post a Comment