Friday, November 08, 2013

PERJANTAI 08.11.13


PERJANTAI 08.11.13

1.      USA:n ulkoministeri John Kerry alkaa osoittaa toivottomuutta valvomiensa Israelin ja PA/PLO:n välisten rauhankeskustelujen suhteen. Hän taisi pelästyä siitä, miten 17 istunto Livnin ja Erdoganin välillä kehittyi avoimeksi riitelyksi ja huudoksi osapuolten syyttäessä toisiaan. Kerry pidensi vierailuaan Israelissa vuorokaudella käyden eilen tapaamassa Jordanian kuningasta Abdullah II ja neuvotteli pitkään Jordanian ulkoministerin Nasser Udehin kanssa. Sieltä Kerry palasi Israeliin ja hänellä on aamiaispalaveri Netanyahun kanssa ennen matkaansa Geneveen, jossa hän osallistuu Iranin kanssa solmittavan sopimuksen viimeistelyyn koskien Iranin ydinsuunnitelmaa, josta saatiin kokoon esityskuntoinen luonnos eilen.

KERRY suostui torstaina harvinaiseen yhteishaastatteluun Israelin TV-2:n Uri Segalin ja Palestiinan TV:n toimittajan Maher Salabin kanssa. Kerry esiintyi haastattelussa kireänä ja pettyneenä havittuaan, etteivät rauhantoiveet ole edenneet hänen haluamallaan tavalla. Hän ei tyytynyt vain toteamaan tilanteen vakavuutta, vaan esitti suoran uhkauksen Israelille: "Vaihtoehto palaamiselle takaisin neuvotteluihin on kaaoksen mahdollisuus. Haluaako Israel kolmannen intifadan?" Huokio kiintyy siihen, että Kerry syyttää tässä suoraan Israelia huomioimatta PA/PLO:n julkistamaa 17 vaatimusta, joista se ei sano luopuvansa yhdestäkään. Hän esitti  uhkauksensa pari päivää sen jälkeen, kun Arabimaailman Tutkimus- ja Kehittämis-järjestö julkisti tutkimuksensa, jonka mukaan 29 % Länsirannan ja Gazan arabeista kannattaa intifadaa, joskin 60 prosenttia pitää sitä mahdollisena.

KERRY selvitteli havaintojaan todeten tähän tapaan: "Ellei sopimusta saada aikaan, Israel tullaan eristämään ja sen laillisuus kyseenalaistamaan, mikä on jo meneillään kansainvälisesti.
Ellemme selvitä kysymystä setlementeistä, kuka asuu missä ja millä oikeuksilla, ellemme lopeta IDF:n sotilaitten läsnäoloa Länsirannalla, sen seurauksena nousee tunne, että ellei pystytä solmimaan rauhaa maltillisen hallituksen kanssa, sitä seuraa hallitus, joka turvautuu väkivaltaan". Hän selvitteli samoja tuntojaan Ammanissa todeten: "Mikä on rauhan vaihtoehto? Jatkuva konflikti. Rauhan puuttuminen tarkoittaa alhaisen tason konfliktia, sotaa".
Kerry totesi, että niin kauan kuin kansan toiveita syrjitään tavalla tai toisella, niin kauan kuin konflikti jatkuu ilman ratkaisua, väkivallan mahdollisuus on aina olemassa. Hän kuitenkin totesi sekä Abbasin että Netantyahun osoittaneen tukeutuvansa neuvotteluihin huolimatta siitä, että hetkittäin on havaittavissa selvää jännitystä. http://www.jpost.com/Middle-East/Kerry-extends-his-stay-in-Mideast-says-significant-progress-made-in-some-areas-of-peace-talks-330912

2.      KERRYN ohjelmassa oli vierailu Emiirikunnissa, Algeriassa ja Marokossa, mutta hän joutui muuttamaan matkaohjelmaan saatuaan viestin EU:n ulkomaanasioitten johtajalta Catherine Ashtonilta tulla kiireesti Geneveen viimeistelemään P5+1 maiden ja Iranin sopimusluonnosta, jonka neuvottelijat olivat saaneet runnottua kasaan. Kerry matkustaa Geneveen tänään.
Diplomaatit sanoivat Genevessä olevansa varovaisen optimistisia sopimuksen valmistumisesta, joka lopettaisi vuosikymmenien ajan lännen ja Iranin välisiä suhteita häirinneen konfliktin.

Obama kertoi torstaina, että Iranin vastaisia sanktoita voidaan asteittain helpottaa aloittaen pienin askelin Iranin lupaamia ydinohjelmansa supistustoimia vastaan, kuitenkin pitäen sanktioitten kokonaisjärjestelmän voimassa, ja niitä voitaisiin koventaa kielteisessä tapauksessa.
Neuvottelijat varoittavat, että paljon on vielä yksityiskohtia hiottava monimutkaisten kysymysten ratkaisemiseksi Iranin lupausten täsmentämiseksi ja sanktioitten vähäiseksi helpottamiseksi Iranin vaikeuksissa olevan talouden avustamiseksi.
IRANIN apulaisulkoministeri Abbas Araqchi oli toiveikas, mutta kehotti vielä panemaan jäitä hattuun: "On liian aikaista sanoa. Olen hieman toiveikas. Me työskentelemme edelleen, olemme hyvin arkaluonteisessa vaiheessa. Käymme nyt todellisia neuvotteluja".
Iranilla on yhdet maailman suurimmista öljy- ja kaasuesiintymistä, mutta niiden viennistä saadut tulota ovat kovan painostuksen vuoksi alentuneet 60 % kansainvälisen pankkiliikenteen jäädyttämisen vuoksi.

USA:n senaatti suunnittelee sanktioitten koventamista, vaikka presidentti Obama kehottaa sitä pidättymään niistä toistaiseksi ja pyytää Israelia tukevia järjestöjä hillitsemään toimiaan kongressin jäsenten painostamiseksi.
Iranissa kovan linjan kannattajat osoittavat mieltään neuvotteluja vastaan ja suhteiden elvyttämiseksi USA:n "suuren saatanan" kanssa, jotka katkesivat Khomeinin kaapattua vallan Iranissa 1979 ja opiskelijoiden miehitettyä USA:n Teheranin lähetystön pitäen sen 60 virkailijaa panttivankeina lähetystössä 444 päivän ajan huolimatta presidentti Jimmy Carterin lähentymis-yrityksistä vetoamalla siihen, että molemmat ovat uskonnolisia. Carter teetti Raamatusta Khomeinille nahkakantisen eikoispainoksen olettaen sillä osoittavansa hyvää tahtoaan.
Pääministeri Benyamin Netanyahu sanoi hylkäävänsä sopimusluonnoksen ehdottomasti, koska se sallii Iranin jatkavan ydinteollisuuttaan. Hän pitää sopimusta "historiallisena virheenä". http://www.jpost.com/Iranian-Threat/News/US-Kerry-will-head-to-Geneva-in-unexpected-visit-to-push-Iran-deal-330967

3.      PUOLUSTUSMINISTERI Moshe Yaalon esitti varovaista kritiikkiä Kerryn uhkauksille kansain-välisestä eristämisestä ja kolmannesta intifadasta todeten, että Israelin ja palestiinalaisten välisen konfliktin ratkaiseminen vaatii ilmeisesti pitkän ajan tuumaamista ilman välitöntä ratkaisua. "Luultavasti me tulemme ratkaisemaan konfliktin toisilla perusteilla, kuin mitä olimme kuvitelleet. Meidän tulee käsitellä asioita viisaasti välittämättä uhkauksista tai siitä, onko kolmas intifada mahdollinen tai ei". Yaalon puhui Accountants Association järjestön vuosikokouksessa.

YAALON sanoi kannattavansa palestiinalaisten poliittista itsenäisyyttä, mutta epäilevänsä heidän päämääriään. Hän totesi, että joittenkin mielestä konflikti koskee territorioita, että konflikti alkoi 1949 aselepolinjoista ja päättyy niiden pohjalta sovittaviin 1967 rajoihin, mutta yksikään PA:n hallitus ei nykyistä Abbasin johtamaa myöten ole tunnustanut Israelia juutalaisena valtiona.
Hän totesi, että "arabit vaativat kaikkia osia Israelista – Sheikh Munis- Tel Aviv ja Majdal, Ashkelon. He hyökkäävät Gazasta, vaikka lähdimme sieltä. Nuorelle sukupolvelle opetetaan, että Haifa oa Acre ovat palestiinalaisia satamia. Siellä ei ole merkiäkään kompromissista".
Yaalon sanoi Iranin tilanteesta, että Iranin ja palestiinalaisten konfliktien kytkeminen toisiinsa on väärin, eikä Israelin ja PA/PLO:n välinen sopimus ratkaise arabimaailmassa jatkuvaa sekasortoa. Hän ei hyväksy Obaman lausuntoa, että hänen olisi helpompi käsitellä muita ongelma-alueita Lähi Idässä, jos Israelin ja arabien välinen konflikti saataisiin selvitettyä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/173754#.UnyGuUC2Elk

Kansanedustaja Joni Chetboun (Beit Yehudi) kritisoi Kerryn uhkauksia Israelille todeten, että hänen ennustuksensa väkivallasta näyttää sattuneen otolliseen maaperään. Hän tarkoitti Tapuah risteyksessä tapahtunutta terroriyritystä, jossa valopistoolilla aseistaitunut PA:n arabi yritti osua peukalokyytiläisten suosiman katoksen lähellä seisoviin juutalaisiin. Lähellä olevat sotilaat avasivat tulen surmaten hänet. Kukaan muu ei haavoittunut tilanteessa. Chetboun sanoi, ettei hyödytä puhua terroristeille, heitä täytyy vastustaa ja tuhota. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/173766#.UnyTjkC2Elk
JUUTALAINEN pariskunta haavoittui kohtalaisesti PA:n arabien heitettyä palopommeja heidän autoaan kohti Tekoan lähellä Gush Etzionissa. He menettivät autonsa hallinnan, joka syöksyi tieltä syttyen tuleen palaen kokonaan. Paikalla annetun hätäavun jälkeen havoittuneet vietiin Hadassan Ein Keremin sairaalaan. Artikkelissa ei kerrota saatiinko terroristit kiinni.
Torstaina sotilaat olivat tutkimassa epäiltyä autoa Abu Dishissä, kun yksi autossa istuneista yritti puukottaa sotilaita. Kuljettaja yritti ajaa karkuun, mutta sotilaat avasivat tulen, ja tarkastuksen jälkeen kuljettaja todettiin kuolleeksi. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4451050,00.html

Eljakim Haetzni varoittaa pääministeriä, että hän leikkii tulella antautuduttuaan rauhan-keskusteluihin PA:n arabien kanssa ensin Bar Ilan puheessaan tunnustaen kannattavansa kahden valtion periaatetta. Artikkelissa todetaan, että tulee muistaa PA/PLO:n esittämät 17 vaatimusta, joista se ei halua tinkiä yhdestäkään. Tämä tarkoittaa sitä, että jos Obama/Kerry pystyy pakottamaan rauhansopimuksen Israelin kurkusta alas, jolla Palestiinan valtio perustetaan, arabit tulevat vaatimaan kaikkien vaatimustensa toteuttamista, koska muuten sitä ei voida kutsua itsenäiseklsi valtioksi. Kirjoittaja heittää retorisen kysymyksen:
Mikä tässä hämmästyttää? Kai valtio vartioi rajanylityspaikkojaan; tekee sopimuksia - myös sotilaallisia - ulkomaiden kanssa; valvoo ilmatilaansa ja vesivarojaan; hallitsee vesialueitaan Gazan ja Suolemaren rannoilla; katsoo oikeudekseen tuoda aseita ja ohjuksia ja jopa terroristeja,  pystyy olalta ammuttavilla ohjuksillaan terrorisoimaan Ben Gurionin kenttää ja juutalaisyhteisöjä kaikkialla rajojensa lähellä; pystyy pumppaamaan pohjavesiä tahtonsa mukaan kuivattaen ne ennen pitkää, mutta sillä on oikeus siihen; valvoo alueillaan olevia pyhiä kohteita, myös juutalaisia Temppelivuorta myöten täysin oikeutetusti. Se tulee lisäksi esittämään loputtomia vaatimuksia sekä paikallisesti että kansainvälisesti, joista yksi on se, että kaikki juutalaisyhteisöt Palestinan valtion alueella on purettava ja juutalaiset karkotettava, täysin oikeutetusti, koska USA:n ulkoministerikin toteaa, että ne ovat äpäriä (illegitimate). Haetzni toteaa vahingoniloisesti Netanyahulle, että miksikäs menit puhumaan pehmoisia harkitsematta loppuun asti? Hän kehottaa Israelia kaatamaan neuvottelupöydän eikä suostumaan lisämyönnytyksiin PA/PLO:n pysyttämiseksi neuvotteluissa, mikä on jo sinänsä skandaali. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4450149,00.html

4.      EU:n Israelin lähettiläs sanoo haluavansa, että EU toimii yhteistyössä Israelin kanssa, koska hän näkee sen hyödyttävän molempia osapuolia. Tämän siitä huolimatta, että EU uhkaa Israelia taloudellisilla rajoitteilla, pogromeilla, jotka tulevat voimaan ensi vuoden alusta. Israel harkitsee peruuttaa osanottonsa Horizon-2020 tulevaisuuden suunnitelmaan, ellei EU:n asettamia pakotteita poisteta tai lievennetä. Lähettiläs Lars Faaborg-Andersen esitti huomionsa tavatessaan Israelin tiede- ja teknologiaministerin Yaacon Perryn (Yesh Atid). Lähettiläs selvitti, että EU:n monen miljardin projekti koskee myös Israelia, sillä yksi sen tavoitteista on suorittaa Välimeren likaantumisen ja saastumisen estäminen ja puhdistaminen. Israelin tiedemiesten ja insinöörien jääminen pois Horizon-2020 projektista olisi suuren luokan tappio. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/173760#.Unyig0C2Elk

Thursday, November 07, 2013

TORSTAI 07.11.13


TORSTAI 07.11.13

1.      ISRAEL on saanut tänään Genevessä alkavista P5+1 maiden ja Iranin välisissä neuvotteluissa käsiteltävästä Iranin ydinsuunnitelmaa koskevasta päätösesityksestä ennakkokopion, ja esittää vastalauseensa sen johdosta. "Israel sai viimeisinä tunteina ennen neuvottelujen alkua P5+1 maille Genevessä tehdystä esityksestä kopion, jonka mukaan Iran keskeyttää kaikki uraanin rikastus-toimensa 20 %.n tasoon ja hidastaa Arakin raskasvesilaitoksen rakentamista, minkä vastalahjaksi Iranin vastaisia sanktioita helpotetaan", israelilainen virkailija kertoi anonyymisti, koska hänellä ei ole virallista lupaa puhua asiasta. "Israel katsoo, että tämä on huono sopimus ja vastustaa sitä ehdottomasti", hän sanoi.

USA:n korkea viranomainen, joka myöskin esiintyi anonyyminä, kertoi keskiviikkona molempien osapuolten tulevan Geneven neuvotteluihin ymmärryksellä, että tämä on ensimmäinen  askel voidakseen tietää toistensa vaatimukset ja mitä ne voivat antaa omasta puolestaan.
Hän sanoi, että P5+1 maat, USA, Venäjä, Kiina, Englanti, Ranska ja Saksa, ovat valmiit tarjoamaan rajoitettuja, kohdistettuja ja peruutettavia helpotuksia sanktioihin vastapainoksi sille, että Iran lupaa aloittaa toimiensa rajoittamisen, joita voidaan käyttää pommin rakentamiseen.
Hän vakuutti – ehkä rauhoitellakseen epäluuloista kongressia – että sopimus on mahdollista peruuttaa, jos havaitaan, ettei Iran toimi sen mukaisesti, ja että sopimuksen mukaan kuusi valtiota odottavat kuusi kuukautta nähdäkseen tuloksia ennen sanktioitten helpottamista.

TOINEN neuvotteluihin osallistuva nimettömänä pysyttelevä virkailija totesi, ettei keskeisiä Iranin vastaisia sanktioita – Iranin öljynvientiä ja taloushelpotteita – poisteta ellei Iran suostua merkittäviin myönnytyksiin, joihin sen ei uskota suostuvan tässä vaiheessa.
ISRAELIN viranomainen totesi AFP:lle, että P5+1 maat toimivat voimansa tunnossa, sillä Iranin vastaiset sanktiot ovat alkaneet purra ja Iran tuntee niiden kuristusotteen. Siksi niillä on mahdollisuus painostaa Irania keskeyttämään uraanin rikastamisen ja Arakin raskasvesilaitoksen rakentamisen.

RAUHOITELLAKSEEN Iranin vallankumouskaartin levottomia johtajia ylin kaitsija Ali Khamenei sanoi, että hänen presidentti Hassan Rouhanille antamansa valtuutus neuvotella sanktioitten poistamisesta on määräaikainen.
TEHERANISSA kovaa linjaa edustavat kansalaiset osoittivat mieltään maanantaina USA:n lähetystön valtauksen vuosipäivänä esitellen USA:n vastaisia plakaatteja, huudellen USA:n vastaisia isku-lauseita "Kuolema USA:lle" ja polttaen Yhdysvaltain lippuja. http://www.timesofisrael.com/israel-preemptively-rejects-new-iranian-proposal/

2.      USA:N puolustusministeri Chuck Hagel totesi puheessaan tiistaina vaikutusvaltaisen Strategisten ja Kansainvälisten Asiain Tutkimuskeskuksen tilaisuudessa, että USA tulee säilyttämään voimakkaat sotilasosastonsa Persianlahdella tarkkaillakseen Iranin toimia kuitenkin vakuuttaen, että diplomaattisilla neuvotteluilla on ensi sija, ja vasta viimeisenä keinona turvaudutaan sotilaallisiin keinoihin estääkseen Irania rakentamasta ydinpommia.
"USA tarkastelee avoimin silmin haasteita ja epävarmuustekijöitä, joita tämä tie tuo eteen, ja Iranin tulee osoittaa uskottavuutensa toimiensa kautta", Hagel selitti. "Me tulemme pitämään vahvoja joukko-osastoja Persianlahdella ja laajemmin Lähi idässä vastapainoksi Iranin häirintä-yrityksille, ja voidaksemme työskennellä liittolaistemme kanssa sekä turvata heidän ja USA:n intressit alueella".
ISRAEL, USA:n kongressi ja Israelille myönteiset ryhmät ovat vaatineet, ettei Iranin vastaisia sanktioita tule heikentää eikä vähentää painostusta ennen kuin Iran on osoittanut vilpittömyytensä toimillaan salaamisepäilysten hälventämiseksi.

HAGEL totesi, että sekä Iranissa ja Syyriassa sotilaallisten toimien tulee olla viimeinen keino, ja ettei armeijan tule määritellä USA:n ulkopolitiikkaa, vaan toimia sen tukena.
USA:n ulkoministeri John Kerry on Lähi Idässä vakuuttaen epäluuloisia arabimaita ja Israelia siitä, mikä USA:n politiikka on koskien Iranin ydinsuunnitelmia todeten, että USA perustaa päätöksensä vain konkreettisiin askeleihin, joita Iran ottaa lopettaakseen epäilyttävät toimensa ydinaseen rakentamiseksi, vaikka Iran vakuuttaa ydinohjelmansa rauhanomaisuutta.
"Vain määrätyt toimet saavat meidät vakuuttuneiksi Iranin vilpittömyydestä", hän totesi Riadissa tavattuaan maanantaina Saudi Arabian ulkoministerin Saud al-Faisalin. "Lopputuloksen täytyy olla sellainen, että aamulla herätessämme voimme olla varmoja siitä, että se mikä Iranissa tapahtuu kuuluu rauhanomaiseen ohjelmaan eikä sellaiseen, joka salaisesti tähtää ydinaseen rakentamiseen, jolla se voisi uhata alueen tasapainoa". Hän totesi neuvottelujen Iranin kanssa voivan kestää kuukausien ajan.

ISRAEL ja Saudi Arabia ovat esittäneet suuria varauksia P5+1 maiden käymille pitkittyneille neuvotteluille Iranin kanssa, jonka aikana Iran jatkaa uraanin rikastamista keskeytyksettä.
Ne olisivat halunneet suoria sotilaallisia toimia, ja etenkin USA:n epäröinti ja perääntyminen sotilaallisen voimansa käytöstä Syyriassa lisäsi niiden pelkoja Obaman todellisesta päämäärästä. http://www.timesofisrael.com/hagel-us-to-maintain-robust-presence-in-the-gulf/

3.      BBC:n NEWSNIGHT kertoi 06.11. ohjelmassaan, että Saudi Arabian pelko YK:n ja USA:n kuten myös P5+1 maiden kyvyttömyys estää Irania rakentamasta ydinasetta on saanut saudit etsimään muita keinoja turvallisuutensa varmistamiseksi. Artikkelin mukaan saudien kieltäytyminen YK:n turvallisuusneuvoston jäsenyydestä ja puhumasta YK:n yleiskokouksessa osoittaa heidän syvän pettymyksensä Yk:n tehottomuudesta, mutta myös epäluottamusviestinä USA:lle.

Saudi Arabia katsoo, ettei se enää voi luottaa USA:n vakuutuksiin puolustaa kuningaskunnan kansallisia intressejä eikä öljynkuljetusten turvallisuutta, ja on siksi aloittanut uusien mahdollisuuksien tutkimisen ja toimet niiden toteuttamiseksi. Aikaa on kuitenkin vähän käytettävissä, koska Iranin ydinase voi olla valmis koska tahansa ja sen estäminen epävarmaa.
Saudit ilmoittivat aiemmin tutkivansa kolmea mahdollisuutta: Rakentaa oma ydinpommi, ostaa sellainen toiselta maalta tai saada Lähi Idästä muodostettua massatuhoaseista vapaa alue.
Koska kolmannen vaihtoehdon toteutuminen kaatuu Israelin ja muiden maiden vastustukseen ja ensimmäisen toteuttaminen veisi liian kauan, saudit katsovat kakkosvaihtoehdon ainoaksi toteutuskelpoiseksi.
1990-luvulla jo maailmalla kierteli huhuja, että Saudi Arabia tukee runsaskätisesti Pakistanin ydinaseohjelmaa sekä sen ohjusteollisuutta. Vastalahjaksi silloin kerrottiin, että Pakistan on luvannut pitää ydinaseita valmiina toimitettaviksi saudeille niin halutessaan. Koska niiden toimittaminen Saudi Arabiaan olisi aiheuttanut maailmalla kansainvälisiä ongelmia, niitä pidetään Pakistanissa. Jo vuonna 2009 kuningas Abdullah ilmoitti Yhdysvaltain Lähi Idän erityislähettiläälle Dennis Rossille, että jos Iran ylittää varoituslinjan, saudit tulevat hankkimaan oman ydinaseensa tavalla tai toisella.
Gary Samore, Obaman neuvonantaja maaliskuuhun 2013 saakka, kertoo asian taustoja todeten, että saudit ostivat Kiinalta CSS-2 ohjuksia, joiden katsotaan olevan epätarkkoja tavanomaisia kärkiä varten, mutta sopivat ydinkärkien kuljettamiseen. JANE ilmoitti saudien uudistanee CSS-2 tukikohtia osoittaen ohjusten suunnan Irania ja Israelia kohti. Tämä vahvistaa olettamuksia, että saudit ovat sopineet Pakistanin kanssa ydinaseista.
BBC:n pitkän ja huolellisesti laaditun artikkelin keskeisin sanoma Israelille on se, etteivät länsimaat näytä ymmärtävän saudien todellista huolta turvallisuudestaan ja todellista pelkoa Iranin ydinaseesta, minkä johdosta se saanee oman pomminsa niin halutessaan. Tämä aiheuttaa Israelille, kuten Amos Yadlin toteaa, todellisen ja välittömän uhkatekijän aivan oven kynnyksellä.
Saudi Arabian ulkoministeri asettelee sanansa näin: Länsimaiden kyvyttömyys toimia on saattanut Lähi Idän aikapommin uhan alle, jota ei ole helppoa purkaa sen ulkopuolelta. http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-24823846

4.      UUTISOTSIKOITA
-        Iranin ulkoministeri Javad Zarif sanoo, ettei Iran uhkaa Israelia eikä ketään muutakaan maata, ja siksi länsimaiden tulee lopettaa sodalla uhkaaminen Irania. Zarif kertoi näkemyksistään Pariisissa osallistuessaan UNESCO:n 37. kokoukseen keskiviikkona ennen matkustamistaan Geneveen osallistuakseen P5+1 maiden ja Iranin välisiin neuvotteluihin. Hän vakuutti neuvottelujen olevan ainoa keino selvittää kiistakysymyksiä maitten välillä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/173710#.UntIFkC2Elk
-        Vastavierailuna israelilaisen delegaation vierailuun Europarlamentissa syyskuussa ryhmä Europarlamentin jäseniä matkusti Israeliin. Matkojen järjestelyistä vastaa ulkoministeriö yhdessä Samarian Alueneuvoston kanssa. Monet merkittävät europarlamentaarikot ovat muuttaneet käsityksiään vieraillessaan Juudeassa ja Samariassa ja saatuaan asiallista informaatiota juutalaisyhteisöistä territorioissa sekä Israelin historialliaista ja uskonnollisista siteistä Juudean ja Samarian alueisiin ja Jerusalemiin. Europarlamentaarikot tapasivat israelilaisia vaikuttajia henkilökohtaisesti, ja keskusteluissa israelilaiset valittivat, miten EU ja euroopan maat tukevat rahallisesti Israelissa toimivia NGO-järjestöjä, jotka useimmiten ovat Israelin vastaisia ja antavat siitä kielteisiä ja useimmiten vääristeltyjä tai yksipuolisia raportteja, joita levitetään ulkomaiseen mediaan, kansainvälisille järjestöille ja päättäjille. Europarlamentaarikot totesivat, ettei niin saa jatkua, ja eräs heistä totesi, että EU oli äskettäin keskeyttänyt tuen antamisen PA:lle epäillen varoilla tuettavan terrorismia. Samarian Alueneuvosto työskentelee yhdessä Europarlamentin kanssa, se on toiminut isäntänä 70:lle europarlamentaarikolle ja sadalle journalistille 18 kuukauden aikana. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/173713#.UntJ60C2Elk
-        IDF:n sotilaat havaitsivat epäilyttävän auton lähtevän Naalin arabikylästä kohti Modiin juutalaiskaupunkia Samariassa. Sotilaitten pyrkiessä pysäyttämään auton sen ikkunasta avattiin tulitus kohti sotilaita, jotka ajoivat autoa takaa saaden sen pysähtymään, mutta IDF-ryhmän komentajan lähestyessä autoa sen kuljettaja yritti ajaa hänen ylitseen ajaen sitten pois, eikä sitä saatu pysähtymään. Auto löydettiin pian lähettyviltä, mutta siellä olleet olivat paenneet, heidän etsimistään jatketaan. – Sotilaat pidättivät yön aikana 7 PA:n arabia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/173713#.UntJ60C2Elk
-        Islamilaisen Liikkeen pohjoisen haaran johtaja Sheikki Raed Salaah oli taas kerran Jerusalemin maistraatin oikeudessa vastaamassa häntä vastaan esitettyihin syytöksiin. Tällä kertaa häntä syytettiin kiihotuksesta ja rasismista sekä muista rikoksista. Vuonna 2007 puhuessaan Wadi Joz lähiössä kansalle hän viittasi keskiaikaisiin syytöksiin juutalaisista, jotka leipovat pääsiäsileipänsä matzan surmaamiensa pikkulasten vereen sanoen, että juutalaiset tekevät niin, mutta muslimit eivät ramadanin juhlissaan. Tuomari Hannah Miriam pudotti syytöksen rasistimista – vaikka näyttöä olikin – mutta tuomitsi hänet kiihotuksesta kuitenkin todeten, ettei ollut selvää näyttöä hänen 2007 puheensa jälkeen puhjenneiden mielenosoitusten syntyneen sen seurauksena. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/173720#.UntQ30C2Elk
-        Abbasin neuvonantaja Nimer Hammad sanoo, että Abbas esittää uutta ratkaisua Jerusalemin ongelmaan. Hammad sanoo, että Israel voi vetäytyä pois Jerusalemin itäosista, jonne PA perustaa oman pääkaupunkinsa valtuustoineen ja virkailijoineen. Israel samoin pitää olemassa olevat instituutionsa ja virkailijansa Jerusalemin länsiosassa, joka toimii Israelin pääkaupunkina. Näiden kaupunkien yläpuoelle perustetaan korkea neuvosto, joka vastaa molempien kaupunkien yhteisistä asioista. Hammad sanoo, että näin Jerusalem säilytettäisiin yhtenäisenä, ja että molempiin pääkaupunkeihin olisi vapaa pääsy. Hammad selittää, että Israelin kieltäytyminen antaa Jerusalemin itäosaa tulevan Palestiinan valtion pääkaupungiksi romuttaa kaikki toiveet rauhansopimuksesta. Jerusalem on jo juutalaisten profeettojen mukaan ratkaisematon ongelma, jota nostaessaan haavoittaa itseään.
"Katso Minä teen Jerusalemin juovuttavaksi maljaksi kaikille kansoille yltympäri ja myös Juudan kohdalle se on tuleva Jerusalemia piiritettäessä. Ja sinä päivänä Minä teen Jerusalemin väkikiveksi kaikille kansoille; kaikki, jotka sitä nostavat, repivät pahoin itsensä."(Sak.12:2-3) http://www.timesofisrael.com/abbas-proposed-jerusalem-united-under-supreme-council-adviser-says/

Wednesday, November 06, 2013

KESKIVIIKKO 06.11.13


KESKIVIIKKO 06.11.13
1.      USA:N ulkoministeri John Kerry saapui viralliselle vierailulle Israeliin eilen tiistaina 05.11.13. Hän kävi ensi töikseen laskemassa seppeleen Israelin entisen pääministeri Yitzhak Rabinin haudalle hänen teloituksensa 18-vuotismuistoksi Tel Avivissa, jossa hän Rabinin sanoja muistellen vakuutti, että Rabinin unelma on mahdollista toteuttaa: "Meidät on tarkoitettu asumaan yhdessä", lisäten siihen oman määritteensä: "rauhassa, joka on mahdollinen, hyvä kaikille ja joka on mahdollista saavuttaa" luvaten että USA seisoo Israelin rinnalla askel askeleelta.
Kerry tapaa pääministeri Netanyahun tänään Jerusalemissa, menee sitten Betlehemiin kuuntelemaan, mikä  PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbasin mieltä painaa sekä saamaan oppitunnin siitä, "miten Israel jatkaa palestiinalaisten painostamista ja sortamista rakentamalla ja laajentamalla juutalaisyhteisöjään Juudeassa ja Samariassa sekä Jerusalemin miehitetyissä itäosissa, varastaen PA:n luonnonvaroja, juutalaistaen Jerusalemia ja Temppelivuorta, sekä jatkaen muslimien ja kristittyjen pyhien kohteiden tuhoamista". Näin kai se menee, mikäli entiset merkit pitävät paikkansa. Järkyttävää tuo Abbasin viittaus kristittyjen pyhien kohteiden suojelemiseen, kun tietää, miten he kohtelevat kristittyjä hallitsemillaan alueilla, sortaen ja vainoten, tehden heidän elämänsä mahdottomaksi, kuten on tapahtunut Betlehemissä, joka ennen Yasser Arafatin jengien tuloa Jeesuksen syntymäkaupunkiin oli kristittyenemmistöinen, mutta jossa heitä on nyt alle 20 % ja pienenee kristittyjen muuttaessa pois.
Betlehemistä palattuaan Kerry tapaa Netanyahun uudelleen ja ehkä muitakin merkittäviä johtajatason henkilöitä.

Juuri ennen Kerryn saapumista maahan rauhanneuvottelutiimit Livnin ja Erekatin johdolla pitivät 16. istuntonsa, ilman näkyvää edistystä. Julkisuuteen on päästetty vakavia erimielisyyksiä Livnin ja Netanyahun edustajan Yithak Molchon välillä Livnin pyrkiessä toteuttamaan omaa itsetuhoista politiikkaansa vastoin pääministerin antamia ohjeita. Tämä koskee tulevia rajalinjoja ja etenkin Jerusalemia, jonne suunnitellaan avointa vyöhykettä, jonne sekä arabeilla että juutalaisilla on vapaa pääsy. Julkisuudessa ei ole kerrottu, mikä instanssi vyöhykettä valvoisi ja kenen hallintaan se kuuluisi. Tiettävästi Israelin ulkoministeriön ja Vatikaanin neuvottelut ovat pitkällä, joiden mukaan Vatikaani saa valvontaansa ns. Yläsalin rakennuksen Jerusalemin itäosassa perustaen sinne pyhiinvaeltajien keskuksen ja jatkuvan miehityksen.
Livni haluaisi laajentaa avointa vyöhykettä, Molcho vastustaa sitä. Livnin kanslia kieltää kriisin olemassa oloa väittäen toimivansa hallituksen ohjauksessa.

JULKISUUTEEN valuneet tiedot erimielisyyksistä ovat antaneet hallituksen ministereille ja Knessetin vaikuttajajäsenille tilaisuuden omien näkemystensä esittämiseen. Talousministeri Yair Lapid vakuutti, ettei Jerusalemia tulla koskaan jakamaan, vaan se pysyy yhtenäisenä Israelin pääkaupunkina todeten, että "Jerusalem merkitsee juutalaiselle enemmän kuin kaupunkia, se on idea, peruseetos, jonka ympärille juutalaiset ovat palanneet Israeliin" lisäten: "Jos palestiinalaiset haluavat oman valtion, heidän tulee maksaa siitä, eivätkä he tule saamaan kaikkea vaatimaansa". Hän vakuutti kuitenkin tukevansa kahden valtion periaatetta.
Sisäministeri Gideon Saar vahvisti Lapidin ajatuksia lisäten, etteivät palestiinalaiset neuvottele hyvässä uskossa eivätkä jousta omaksumistaan vaatimuksista.
Abbas puhui Betlehemissä lehdistölle vakuuttaen pyrkivänsä rauhanomaiseen ratkaisuun, turvallisuuteen ja vakavuuteen alueella, vaikka hän vähän aiemmin oli varoittanut, että neuvottelut Israelin kanssa ovat vaarassa romahtaa. Abbas tapasi Betlehemissä Puolan presidentin Bronislav Komorowskin valittaen samalla Israelin jatkuvaa ja voimistuvaa rakentamista Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä ja Jerusalemin itäosissa. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Kerry-arrives-in-Israel-amid-pessimism-on-prospects-for-peace-330720

2.      P5+1 maiden ja Iranin väliset neuvottelut alkavat osoittaa yhä selvemmin, että Iran saa jatkaa ydinsuunnitelmansa toteuttamista joskin ehkä tarkemmassa länsimaiden valvonnassa. "Kansainvälinen yhteisö ja Iran ovat saavuttamassa maltillisen (middle ground) sopimuksen Teheranin ydinohjelmasta, mikä antaa kummallekin osapuolelle mahdollisuuden väittää voittaneensa", totesi Tel Aviviv Yliopiston Lähi Idän ja Afrikan tutkimusten Moshe Dayankeskuksen  professori Uzi Rabi, jonka kirjoittama kirja "The Shiate Crescent: an Iranian Vision and Arab Fear" ilmestynee lähiaikoina. Hän toteaa näin: "Sotilaallisen iskun mahdollisuus oli toteutettavissa muutamia vuosia sitten, mutta nyt Teharanin juna on jo mennyt". Hän totesi, että Iranin hallitus toimii järkevästi, ja siksi "Israelin on syytä alkaa tutkia mahdollisuutta elää arabimaiden tavoin ydinvaltio Iranin kanssa, joka edustaa niille yhtä suurta uhkaa".
Professori Uzi Rabi katsoo neuvottelijoiden löytäneen yhteisen pohjan, jonka pohjalta neuvoteltu sopimus tulee sallimaan, että Iran jatkaa uraanin rajoitettua rikastamista, ja että siinä sovitaan Iranin ydinlaitosten tarkastusten aikataulu, joskaan se ei takaa täyttä valvontaa.  "Joitakin laitoksia tarkastetaan, kaikki tulee olemaan osittaista, sillä tämä sopii sekä Iranin että USA:n presidentille".  Hän toteaa, että "sellainen järjestely sopinee myös Venäjälle, ja Eurooppa tullee esitettyään joitain varauksia antamaan sille siunauksensa".
RABI arvioi, että sopimuksen syntyminen Iranin kanssa auttaa Syyrian ongelman ratkaisemiseksi, koska Teheran on siinä keskeinen vaikuttaja.
USA tulee vakuuttamaan Israelille, Egyptille, Saudi Arabialle ja Persianlahden arabimaille sekä Israelille jatkuvaa tukeaan ulkoista uhkaa vastaan.
Iarnin itsenäisesti toimiva Vallankumouskaarti voi aiheuttaa ongelmia, Rabi arvioi.
Iranin vastaisia sanktioita purettaneen vähitellen, joista pankkiyhteyksien vapauttaminen lienee tärkeimpiä Iranin taantuneen talouden kohentamiseksi.
Rabi varoittaa, että "osittainen sopimus on varmin tae sille, että Iranista tulee tunnustettu ydinvaltio" kehottaen sen naapurivaltoita totuttautumaan siihen.
"Tämä koskee myös Israelia, jonka potentiaaliset ilmaiskut siirtäisivät Iranin ydinsuunnitelmia parilla vuodella, mutta entä sen jälkeen: Iskeäkö taas kerran?" Hän ei usko Iranin toimivan järjettömästi aiheuttaakseen alueellisen katastrofin samalla menettäen kaiken saavuttamansa, ja kehottaa sotahaukkoja hautaamaan sotakirveensä, koska otollinen aika sotimiseen on mennyt.
Rabi toteaa, että presidentti Rouhanin hymykampanja länsimaiden hurmaamiseksi on tehokkaasti eristänyt Israelin, jonka tulee nyt etsiä uusia keinoja asemansa kohentamiseksi uudelta pohjalta. Hän sanoo, että Hassan Rouhani edustaa Iranin islamilaisen vallankumouksen uutta sukupolvea, joka on pystynyt vakuuttamaan ylimmän kaitsijan Ali Khamenein, että hänen johtamallaan poliittisella taktiikalla on mahdollista toteuttaa vallankumouksen alkuperäiset päämäärät. Tässä hän käyttää hyväkseen Amerikan ja Euroopan haluttomuutta sekaantua Lähi Idän uuteen sekasortoiseen konfliktiin. http://www.jpost.com/Iranian-Threat/News/Compromise-will-likely-lead-to-nuclear-Iran-says-expert-330744

3.      SYYRIAN armeija ilmoittaa siirtävänsä vahvoja joukko-osastojaan Libanonin rajalle Akkarin kylän liepeille estääkseen vieraiden joukkojen sekaantumisen Syyrian taisteluihin. Joukkojen siirrot aloitetiin maanantaina, ja Syyrian republikaanikaartin panssaseiden nähtiin ottavan asemiaan raja-alueella Libanonin MTV:n mukaan, mikä perustui New Libanon web-sivun tietoihin. Tämä liike ei kuitenkaan estä vieraiden taistelijoiden pääsyä Syyriaan Turkin, Irakin ja Jordanian kautta.
Damaskoksen keskustassa sijaitseva Vatikaanin lähetystö joutui tiistaiaamuna kranaattitulen kohteeksi, mikä vaurioitti rakennuksia ilman henkilövahinkoja. Vatikaanin lähetystöä on pommitettu aiemminkin, eikä ole selvää, onko kysymys toistuvasta taktiikasta vai sattumasta.
Syyrian rauhankonferenssin toteutuminen Genevessä näyttää kohtaavan jatkuvia ongelmia. Sen ei uskota toteutuvan marraskuussa. Pahin este sen suunnittelussa on ollut kapinallisryhmien hajanaisuus, jotka eivät ole pystyneet sopimaan yhteisestä strategiasta. Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov alkaa osoittaa kärsimättömyyttä Assadin hidastelulle ja kehottaa presidentti Assadia imaisemaan selkeästi, koska hän on valmis siirtymään syrjään. Lavrov haluaa mahdollisimman laajaa osanottaja-määrää konferenssiin, myös Iranin ja Hizbullahin. Saudi Arabian kieltäytyminen YK:n turvallisuusneuvoston jäsenyydestä sekoittaa kuvioita entisestään.
YK:n ja arabiliiton lähettiläs Lakhdar Brahimi on neuvotellut sekä Venäjän että USA:n viranomaisten kanssa Geneven konferenssista.
Saudit eivät ole innostuneet Geneven konferenssista, mutta Qatar puuhaa kapinallisryhmien kanssa yhteisestä osallistumisesta. http://www.jpost.com/Middle-East/Syrian-forces-deploying-on-Lebanese-border-as-talks-over-peace-conference-stall-330694
4.      UUTISOTSIKOITA
·        Israelin entinen uolkoministeri Avigdor Lieberman, Israel Beitenun puheenjohtaja, jota syyettiin oikeudessa petoksesta ja asemansa väärinkäyttämisestä, vapautettiin keskiviikkoaamuna kolmen hengen tuomarin yhteisellä päätöksellä kaikista syytteistään. Jos valtio ei valita päätöksestä, hän voi palata uloministeriksi Netanyahun kanssa tekemänsä sopimuksen mukaan. Virka on ollut auki hallituksen muodostamisesta lähtien ja Netanyahu on muodollisesti toiminut tilapäisenä ulkoministerinä. Liberman totesi lausunnossaan, että 17 vuoden piina on lopulta ohi kiittäen perhettään ja tukijoitaan uskollisuudesta seivoessaan hänen tukenaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/173669#.Unn2mEC2Elk
·        PA sanoo saaneensa Yasser Arafatin kuolemansyytä tutkineiden asiantuntijoiden raportin, mutta eivät julkista sitä toistaiseksi. Arafat julistettiin kuolleeksi 11.11.2004 ranskalaisessa sairaalassa, jonne hänet lennätettiin Ramallahista. IDF oli eristänyt hänet Mukatan hallintokeskukseen ystäviensä jasinne paenneitten terroristien sekä ulkomaalaisten vapaaehtoisten kanssa. PA syyttää, että Israel myrkytti hänet. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/173665#.Unn4WkC2Elk
·        Presidentti Obaman ja pääministeri Netanyahun välit ovat julkisesti olleet alusta lähtien olleet kaikkea muuta kuin hyvät. Äskettäin julkaistu kirja "Double Down", jonka laativat MSNBC:n kirjeenvaihtajat Mark Halperin ja John Heilemann, paljastaa poliittisia tarinoita 2012 presidentin vaalien taustalla. Netanyahu mainitaan kirjassa vain kerran ennen vaaleja Obaman ja hänen avustajiensa tilaisuudessa. Obama oli julkisesti pahoittanut mielensä siitä, että Netanyahun kerrottiin tukevan Mitt Romneyn valintaa. Jeffrey Goldberg kirjoitti the Atlantics lehdessä Obaman todenneen, ettei Netaanyahu tiedä, mikä on parhaaksi Israelille todeten pääministerin johtavan maataan täydelliseen eristämiseen. Kirjassa kerrotaan Obaman todenneen: "Netanyahu on kipu takapäässä", tarkoittaen tällä Israelin ja välisiä suhteita ja Netayahun osuutta siinä. Tunnettu on myös Obaman ja presidentti Sarcozyn välinen ykityinen sananvaihto Pariisissa havaitsematta, että mikrofoni oli jäänyt auki. Sarcozy totesi silloin Netanyahusta:  "En kestä häntä, hän on valehtelija", johon Obama vastasi: "Sinä olet kyllästynyt häneen, mutta me joudumme tekemisiin hänen kanssaan joka päivä".  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/173659#.Unn5zkC2Elk
·        Fatah järjesti Israelin vapauttamalle 26:lle terroristille vastaanottotilaisuuden, jossa useat Fatahin korkeat virkailijat puhuivat kehottaen Israelia tukehtumaan vihaansa. Abbas Zaki sanoi vapauttamisen osoittavan Israelin heikkouden: "Miten suurta onkaan Abbasin ennaltatietämys, miten voittaa vihollisensa. Ei kukaan olisi uskonut, että Israel, joka antaa elinkautisia rangaistuksia pääättäen, että he menevät vankilasta suoraan hautaan, tulisi vapauttamaan heidät". Hän kutsui näitä "murhaajia ja terroristeja kunniamerkeiksi kansan rintamuksessa". Hän kehotti israelilaisia menemään hautausmailleen ja laskemaan siellä omia kuolleitaan riimittäen mitä sitten rituaalit vaativatkin heidän muistokseen. Tilaisuuden puheet käänsi PMW. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/173646#.UnoADEC2Elk
·        Pääministeri Benyamin Netanyahu tekee virallisen vierailun Venäjälle kahden viikon sisällä, kertoo Debkafile. Artikkelissa todetaan, että pääministeri tulee tavatessaan Venäjän presidentti Vladimir Putinin tutkimaan Saudi Arabian ja persianlahden sekä Egytpin tavoin mahdollisuuksia löytää uusia polkuja USA:n vaikutuksen ja kiinnostuksen hälvetessä Lähi Idästä. Keskustelut lioenevät vielä tässä vaiheessa enemmän tunnustelua, mutta osoittavat suunnan muutoksen tapahtuvan ennakoitua nopeammin. USA:n ja Israelin väliset suhteet säilynevät edelleen vahvoina, sillä koko Israelin puolustusjärjestelmä perustuu pääosin USA:n toimituksiin, ja niin täytynee olla edelleenkin varaosien ja toimittamattomien tilausten vuoksi. http://www.debka.com/article/23416/Moscow-announces-Netanyahu-to-meet-Putin-in-two-weeks-–-as-Kerry-lands-in-Jerusalem
Tuesday, November 05, 2013

TIISTAI 05.11.13


TIISTAI 05.11.13

1.      USA:n ulkoministeri John Kerry kiirehti nopeasti Lähi Itään selvittääkseen hälyttäviä kehitys-suuntia alueella. Ensimmäinen huoli koski Egyptiä, jonka neuvottelut Venäjän kanssa ovat pitkällä laivastosatamien kehittämiseksi Venäjän Välimeren laivaston alusten huolto- ja korjaus-tukikohdiksi. Venäjä on koonnut valtavan 16 aluksen laivaston Välimerelle tuoden sinne kaikkien tulivoimaisimmat aluksensa. Lisäksi Egyptin hallitus neuvottelee Venäjän sotilaallisesta avusta ja toimituksista sekä yhteisharjoituksista armeijoitten kesken. Kerryn ja Egyptin ulkoministerin välisistä neuvotteluista medialle annettu lausunto oli varsin lyhyt. Kerry totesi siinä Egyptin tärkeyden USA:lle.

Egyptistä Kerry matkusti toiseen kriisikohteeseen, Saudi Arabiaan, joka julkisesti arvostelee USA:n Lähi Idän politiikkaa ja uhkaa etsiä muita yhteistyökumppaneita. Kerry puuttui puhuessaan lehdistölle Riadissa Israelissa levinneisiin uutisiin, että USA laatii oman rauhansuunnitelmansa Israelin ja PA/PLO:n välille, mikäli nykyiset neuvottelut joutuvat vaikeuksiin eivätkä osoita selvää edistystä. Sen mukaan Obaman hallituksen laatima suunnitelma puuttuu kaikkiin osapuolten välisiin kysymyksiin ja esittää omat ratkaisunsa niihin. Perustana on arabiliiton suunnitelma, jonka mukaan rajat noudattavat 1949 aselepolinjoja vähäisin aluevaihdoin. Suunnitelma esitellään Israelin ja PA/PLO:n edustajile tammikuussa 2014, ja se on luonteeltaan ota tai jätä periaatteella. Julkisuuteen levinneiden tietojen mukaan kieltäytyminen tulisi aiheuttamaan vakavia häiriöitä USA:n ja Israelin välisiin suhteisiin ja Israelin ja EU:n välisiin kauppasuhteisiin, eli Israelin eristäminen taloudellisesti ja diplomaattisesti.
Kerry kuitenkin painotti Riadissa, että hän pitää parhaimpana neuvotteluratkaisua. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/173615#.UniAhkC2Elk

Pääministeri Benyamin Netanyahu sanoi USA:n puuttumisesta neuvotteluihin, ettei hän periaatteessa vastusta USA:n aktiivista osallistumista, mutta hän sanoi i24 haastattelussa, että PA/PLO:n johto kehittelee kriisejä voidakseen kiristää etuisuuksia. Hän viittasi Abbasin kritiikkiin uusien rakennuskohteiden aloittamisesta Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä, että "me vapautamme vankeja ja me rakennamme". Hän sanoi Abbasin olevan hyvin tietoinen ennen neuvottelujen aloittamista tehdyistä sopimuksesta, joiden mukaan Israel vapauttaa 104 vankia asteittain neuvottelujen edistymisen mukaan ja rakentaa asuntoja Juudeaan ja Samariaan sekä Jerusalemiin. Hän sanoi pitävänsä tämän sopimuksen noudattamista testinä, voidaanko heihin luottaa suuremmissa kysymyksissä.

PLO:n pääsihteeri Yasser Abed Rabbo sanoi, ettei hän odota Kerryn tuovan mukanaan uusia ideoita, vain esittelevän entisiä lupauksiaan. PA:n ja PLO:n johdon parissa on syvä tyytymättömyys siihen, ettei Kerry ole pystynyt painostamaan Israelia niiden vaatimuksiin, joista ne eivät halua tinkiä. Kaikki 14 neuvottelukierrosta ovat siten vain Israelin taivuttamista luopumaan omista vaatimuksistaan sekä lopettamaan juutalaisyhteisöjen rakentamisen vihreän linjan itäpuolella. Voi hyvin kuvitella Livnin turhautumisen, koska hän olisi valmis  hyväksymään PA/PLO:n vaatimukset, mutta hän on sidottu Netanyahun määrittelemiin ehtoihin. http://www.jpost.com/Middle-East/Ahead-of-Kerry-visit-Jerusalem-and-PA-trade-barbs-on-peace-progress-330644

PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas syyttää Netanyahua valehtelemisesta vaatiessaan Jordanin-laaksoa turvallisuussyistä todeten, että Israel hyötyy vuosittain 620 miljoonaa USD laaksosta, eli hänen vaatimuksensa turvallisuudesta on valhe. Hän selitti Erekatin käyneen 90 ulkomaisen diplomaatin kanssa tutustumassa laaksoon löytäen sieltä vain taateliviljelmiä, kala- ja alligaattorilammikoita sekä kana- ja kalkkunafarmeja, minkä hän sanoi todistavan, ettei Netanyahu puhu totta vaatiessaan laaksoa turvallisuuden vuoksi. Hän kiistää rasistiset syytökset todeten, että israelilaiset ja juutalaiset voivat vierailla Palestiinassa turisteina, ei muuten. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Abbas-Israels-claim-it-wants-Jordan-Valley-for-security-is-a-lie-330600

2.      JP:n vakiokolumnisti Caroline Glick toteaa artikkelissaan "Its time to reassess Israels strategic assumtions" (Israelin on aika arvioida uudelleen strategiset olettamuksensa), että kaikki, mikä hyödyttää Obamaa, vahingoittaa Israelia. Glick selittää ensiksi, että Netanyahun usko, että Iran on Israelin suurin vaara, on virheellinen ja perustuu vanhentuneisiin periaatteisiin. Israelin suurin vaara on siinä, ettei sen korkein johto pysty omaksumaan muuttuneiden olosuhteiden vaatimia uudistuksia strategisessa ajattelussaan. Hän selittää Israelin johdon olettavan, että kaikki mikä on hyödyksi Obamalla hyödyttää Israelia ja mikä heikentää häntä, heikentää Israelia.  

Glick pitää tätä vanhentuneena otaksumana. Hän sanoo, että Obamalla on kolme päämäärää: Saada sopimus Iranin kanssa sen ydinsuunnitelmasta ilman sotilaallisia toimia. Toiseksi saada Syyrian tilanne selvitettyä neuvottelujen kautta. Kolmanneksi hän haluaa selvittää Israelin ja palestiinalaisten välisen ongelman mahdollisimman pian. Obaman kolmen kohdan ohjelmaa esitetltiin viime viikolla New York Timessa.

Glick katsoo, että Obaman Irania koskevan suunnitelman mukaan se saa jatkaa ydinohjelmansa toteuttamista IAEA:n valvonnassa vakuutuksilla, ettei se rakenna ydinasetta. Tämä ei poista Iranin taholta Israeliin kodistettua uhkaa hyökätä sitä vastaan ballistisin ohjuksin.
Syyrian kemialliset aseet tuhotaan USA:n ja Venäjän välisen sopimuksen mukaan, ja ne yhdessä puuhaavat kansainvälistä rauhankonferenssia, lähtien periaatteesta, että presidentti Bashar Assad saa  jäädä paikoilleen ja ehkä asettua ehdokkaaksi seuraavissa vaaleissa. Arabiliitto kehottaa Syyrian kapinallisryhmittymiä osallistumaan konferenssiin, kuten myös Saudi Arabia ja Iran. Assad on näyttänyt vihreää valoa ehdolla, että hän saa jatkaa presidenttinä.
USA:n edustaja David Hale on neuvotellut Hizbullahin kanssa sen osallistumiseksi konferenssiin nostaen sen kansainvälistä asemaa, kuten kuwaitilaisen Anbaa lehti raportoi.
Glick sanoo, että Obaman hallitus käyttää EU:n mahdollisia taloudellisia ja diplomaattisia sanktioita painostaakseen Israelin sen turvallisuutta vaarantaviin myönnytyksiin, mikäli se ei rauhankeskusteluissa suostu PA/PLO:n esittämiin vaatimuksiin ja luovu omistaan.

GLICK toteaa pitkähkön artikkelinsa lopuksi, että tarkasteltaessa näitä Obaman kolmea päämäärää, toteutuessaan jokainen niistä vahingoittaa Israelia. Israelin johto on vuodesta 1968 lähtien perustanut strategisen ajattelunsa siihen, että voimakas Israel on USA:n Lähi Idän etujen tärkein suoja. Mutta tämä ei pidä enää paikkaansa, Glick toteaa, ja meidän on syytä hyväksyä tämä tosiasia. Tämä samalla sokeuttaa Israelin johdon näkemään uusia mahdollisuuksia, mitä alueella jatkuva kaaos tarjoaa. Hän toteaa lopuksi, ettei USA:n ja EU:n menetettyjä suhteita helpolla pysty korvaamaan uusilla, mutta ne auttavat Israelia selviytymään myrskyn ohi. http://www.jpost.com/Opinion/Columnists/Its-time-to-reassess-Israels-strategic-assumptions-330602
3.      TheTimes of London raportoi länsimaitten harkitsevan käteisen rahan maksamista Iranille maksuksi siitä, että se keskeyttää ydintoimintansa keskustelujen ajaksi. Tällä pyrittäisiin korvaamaan Iranin kovennettujen sanktioitten vuoksi menettämiä öljytuloja. Nämä varat saataisiin Iranin sanktioitten jäädyttämistä öljytuloista Japaniin, Kiinaan ja Intiaan myydystä öljystä. Tämä olisi kertakaikkinen helpotus Iranin talouden kohentamiseksi, mutta sanktiot pysyisivät voimassa, kunnes sopimus on allekirjoitettu.
Obaman hallitus on kehottanut kongressia esittämästä sanktioitten koventamista tässä neuvotteluvaihessa, ja kehotti juutalaisia painostusryhmiä pidättyvyyteen.
Israelin pääministeri Netanyahu varoittaa Iranin painostuksen helpottamista, mutta totesi tavatessaan Italian Enrico Lettan Roomassa viime kuussa, että tarkoitus on varmistaa, ettei Iran saa ydinasetta, ja jos mahdollista, se voidaan saavuttaa rauhanomaisesti.
Iran jatkaa uraanin rikastamista lähelle ydinaseen vaatimaa tasoa, ja vakuuttaa jatkavansa, kunnes on saatu sopimus aikaan P5+1 maiden ja Iranin kesken. http://www.jpost.com/Iranian-Threat/News/Report-West-considering-cash-offer-for-halt-of-Iranian-nuclear-activities-330640

4.      IRANIN parlamentin jäsen Javad Ghoddousi Karimi kehui lehdistön edustajille, että Iran on lähettänyt satoja sotilaita taistelemaan Bashar Assadin riveissä. Hän sanoi syyrialaisten upseerien kertovan jatkuvista voitoista, mitä he ovat saaneet israelilaisten tukemina. Tämä julkistettiin pian sen jälkeen, kun raportit kertovat, että Iranin vallankumouskaartin korkea komentaja Muhammad G´mazlida oli saanut surmansa Syyrian taisteluissa. Valtion johtoisen MEHR uutistoimiston mukaan hän sai surmansa taisteluissa Wahhabi-terroristien kanssa.
Iranin vallankumouskaarti sanoi vastauksena Karimin lausuntoon, ettei sen joukkoja ole Syyriassa, vain joitakin neuvonantajia ohjaamassa iranilaisten sotatarvikkeiden kuljettamista Syyrian armeijalle, kuten ISNA uutistoimisto raportoi.
Vallankumouskaartin tiedotusosaston komentaja kenraali Ramazan Sharif varoitti, että iranilaisten tulee olla varovaisia kertoessaan asioista, joita vastustajat voivat käyttää Iranin vastaisessa propagandassaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/173619#.UnimqkC2Elk

5.      LIVNIN kumppani Yitxhak Molcho rauhankeskusteluissa PA/PLO:n edustajien kanssa valittaa, että Livni tarjoaa palestiinalaisille enemmän kuin mihin Netanyahu oli valtuuttanut. Tämä aiheuttaa kiistelyä jopa kesken neuvottelujen, mutta etenkin niiden ulkopuolella, jossa Livni valittaa Netanyahun asettaneen riman liian korkealle jo ennen kuin on päästy lähtökuopista. Molcho sanoo, että tämä tulee selvemmin näkyviin, kun käsitellään rajakysymyksiä, kuten Voive of Israel raportoi tiistaina. Netanyahu haluaa pitää Beit Elin ja Psagotin, mitä Livni vastustaa. Molcho hyväksyy Jerusalemin vanhankaupungin ja Temppelivuoren avoimeksi kaupungiksi, mutta Livni haluaa joustaa enemmän. Neuvottelutiimit ovat pitäneet 15 istuntoa vuorotellen Jerusalemissa ja Jerikossa. Istunnot kestää 3-4 tuntia, minkä jälkeen USA:n edustaja Martin Indyck tulee mukaan saaden kummankin osapuolen selostuksen keskusteluista. Livni puhuu suurimman osan ajasta, Molcho puuttu asiaan, jos katsoo Livnin ylittäneen valtuutensa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/173627#.UniqlUC2Elk
6.      KNESSETIN sisäisten asioitten valiokunnan istunto meni keskinäiseksi huuteluksi ja solvauksiksi arabiedustajien ja juutalaisedustajien välillä. Valiokunnan puheenjohta Miri Regev menetti tilanteen hallinnan eikä saanut järjestystä aikaan, mikä johti arabiedustajien poistumiseen huoneesta huutaen solvauksia Beit Yehudan edustajille ja puheenjohtajalle. Tarkoitus oli keskustella ja päättää Temppelivuoren käyttöoikeuksista. Israel vapautti vuoren Jordanian miehityksestä – kuten koko Juudean ja Samarian – 1967 kuuden päivän sodassa. Israelilla olisi ollut kultainen tilaisuus järjestellä vuoren asiat haluamallaan tavalla arabimaiden nuoleskellessa haavojaan hävinneen sodan jälkeen, mutta lähinnä Moshe Dayanin painostuksesta Temppelivuoden päivärutiinin valvonta annettiin Jordanian johtamalle islamin säätiölle (wakf), jonka asettamat nuoret miehet valvovat, että vuosikymmenien aikana vakiintunutta käytäntöä noudatetaan. Jerusalemin poliisi on omaksunut muslimien tuntoja ja toiveita rauhoittelevan käytännön rajoittaen juutalaisten nousua vuorelle ja kiletäen rukoilemisen siellä. Nyt tätä käytäntöä halutaan muuttaa ja sallia juutalaisten rukoukset siellä aluksi rajoitetusti. Arabit vastustavat käytännön muuttamista ja siksi hyökkäsivät rajusti esitystä vastaan. Arabikansanedustaja Jamal Zahalke huusi poistuessaan salista, ettei ole Temppelivuorta, vain Al-Aksa moskeija. Arabikansanedustaja Barakeh esitti uhkauksen: "Kuka hyvänsä tulee häpäisemään Al-Aksa moskeijaa, löytää meidät sieltä, eikä täältä", johon Regev vastasi: Mikä se oli? Uhkausko?" minkä Barakeh kiireesti perui. Ahmed Tibi uhkaili kolmannella intifadalla. http://www.timesofisrael.com/enraged-arab-mks-storm-out-of-debate-on-temple-mount/Monday, November 04, 2013

MAANANTAI 04.11.13


MAANANTAI 04.11.13

Internetissä on jotain häikkää, useimmille uutissivuille ei pääse ollenkaan, ja ne, joihin pääsee, näyttävät päivän vanhoja uutisia. Onneksi JP:n aamulehti tuli ajoissa.

1.     ISRAELIN  talonrakennusministeriö ilmoitti ilmoitti sunnuntaina 1 728 asuntoyksikön markkinoinnin aloittamisesta. Koska se tapahtuu taas sopimattomasti vain pari päivää ennen USA:n ulkoministeri John Kerryn Israelin vierailua, ongelmia on odotettavissa. USA vastustaa henkeen ja vereen asuntojen rakentamista Juudean ja Samarian juutalaisasukkaille, koska USA:n virheellisen käsityksen mukaan se on laitonta. Kerry tarttui asuntojen rakennussuunnitelmiin lehdistötilaisuudessa yhdessä Egyptin ulkoministeri Nabil Fahmyn kanssa todeten: "Setlementit ovat häirinneet ihmisten arviointikykyä, ovatko ihmiset tosissaan ja olemmeko menossa oikeaan suuntaan". Hän ei yksilöinyt, keitä hän tarkoitti ihmisillä. Kerry myös sanoi olevansa tietoinen jännityksestä Temppelivuorella (Haram Al-Sharif, kuten arabit sitä nimittävät) lisäten tietävänsä, ettei se, mitä siellä tapahtuu, ole muslimiyhteisön mieleen.

Kerry saapunee Israeliin tiistaina matkustettuaan Egyptistä ensin maanantaina Riadiin tavaten siellä kunindas Abdullah II:n, ja sieltä Israeliin tiistaina. PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin hän tavannee Betlehemissä keskiviikkona.
Kerry sanoo olevansa toiveikas huolimatta PLO:n vaatimuksista keskeyttää neuvottelut Tzipi Livnin tiimin kanssa, ja PA/PLO:n neuvottelijoiden eroamisvaatimusten levitessä julkisuuteen, mitkä Abbas myöhemmin kiisti.
"Toivomukseni mukaan voimme edetä seuraavien kuukausien aikana, ja pyydän kaikkia ihmisiä kaikkialla pitämään mielensä avoinna, puhuen rauhan kieltä, ei vihan eikä sodan, ei jatkuvaa erimielisyyttä vaan mahdollisuuksista, mitä rauha voi tuoda kaikille", hän selitti. "Uskon etenemisen olevan mahdollista, mutta meidän tulee pysytellä rauhallisina keskittyen ja uskoen maltilliseen prosessiin, jossa vaikeita asioita voidaan käsitellä".  

USA:n ulkoministeriön virkailija sanoi, että huolimatta kaikista huhuista ja eroaikeista neuvottelutiimit tapasivat kahdesti viime viikolla ja tapaavat kerran ennen Kerryn vierailua. USA:n edustaja Martin Indyck oli mukana neuvotteluissa. Virkailija totesi neuvottelutahdin kiihtyneen ja että neuvotteluissa keskitytään lopullisen tilanteen kysymyksiin Israelin ja PA:n välillä todeten, että Indyck on osallistunut useisiin niistä.

PA:n johto julkisti lauantaina lausunnon, jossa se kutsuu 1917 julkaistua Balfourin julistusta rikokseksi, mistä Englannin tulee esittää anteeksipyyntö palestiinalaisille.
PA:n lausunto annettiin 02.11.2013, Balfourin julistuksen 96-vuotispäivänä. Silloinen Englannin ulkoministeri Arthur James Balfour antoi julistuksen juutalaisen kodin perustamiseksi silloiseen Syyria Palestiinaan kunnianosoituksena Baron Rothschildin tekemistä palveluksista Englannin sotaponnisteluille.

"Balfourin julistus tunnusti juutalaisen kansan oikeuden omaan kotimaahansa Israelissa", totesi pääministeri Benyamin Netanyahu sunnuntaina hallituksen kokouksen avauspuheessaan. "Ilman epäilyksiä kansainvälinen tunnustus juutalaisen kansan oikeuteen omaan valtioon omassa kotimaassaan Israelissa on tärkeä; sen kieltäminen on konfliktin juuri". Netanyahu totesi, että voidakseen saavuttaa kestävä rauha Israelin kanssa PA:n tulee tunnustaa Israelin oikeus valtioon kotimaassaan. Se tarkoittaa myös sitä, että palestiinalaisten tulee luopua paluuoikeudesta ja muista vaatimuksista Israelille lopullisen tilanteen sopimuksessa.

PA:n informaatioministeriön sunnuntaina julkistamassa lausunnossa Balfourin julistuksen 96-vuotispäivänä todetaan Saudi Gazetten mukaan, että "Palestiinan kansa maksaa hinnan suurimmasta koskaan tehdystä poliittisesta rikoksesta aikamme historiassa, ja että julkilausuma on häpeätahra inhimillisyydelle". Ministerlön mukaan "julistus aloitti sionistien etnisen puhdistuksen kotimaansa palestiinalaisista, mikä jatkuu tänä päivänä". Siinä todetaan, että "Britannian ja koko maailman tulee huomioida  palestiinalaisten oikeuksien anastaminen, mikä on kohdannut Palestiinaa – sen jakaminen, hyökkäykset, alistaminen, setlementit, pidättämiset, eristysmuuri, Gazan piiritys, miljoonien palestiinalaisten asuminen ulkomailla – kaiken sen teki mahdolliseksi Balfourin julistus".

PA:n infoministeriö kirjoitti torstaina englanninkielisellä web-sivullaan, että "Balfourin juilistus toimii edelleen perustana rasistiselle diskrimisointijärjestelmälle, johon Palestiina ja palestiinalaiset on pakotettu saattaen Etelä Afrikan apartheid-politiikan häpeään". Siinä todetaan edelleen, että "lisäten vamman vääryyteen monet suurvallat edelleen tukevat Israelin harjoittamaa kristinuskon ja islamin pyhien pyhäkköjen miehitystä häpeällisesti ja karkeana loukkauksena inhimillisille oikeuksille ja demokratialle".
Sanallakaan ei mainittu juutalaisten historiallisista ja uskonnollisista siteistä ja oikeuksista kotimaahansa. http://www.jpost.com/Middle-East/Housing-Ministry-to-build-1730-new-homes-over-Green-Line-330489

2.     IRANIN maltillisena pidetyn presidentti Hassan Rouhanin hurmauskampanja sai jonkinasteisen lommon ylimmän kaitsijan ajatollah Ali Khamenein ladattua täyslaidallisen Israelia vastaan twiitissään sunnuntaina kutsuen Israelia laittomaksi ja isättömäksi (bastard) hallitukseksi.
Hänen  lausuntonsa tuli sopimattomasti vain viisi päivää ennen seuraavia P5+1 maiden neuvotteluja Iranin kanssa koskien sen ydinsuunnitelmaa. P5+1 maat ovat USA, Venäjä, Kiina, Ranska, Englati ja Saksa.

PÄÄMINISTERI Netanyahu sanoi sunnuntaina avatessaan hallituksen istunnon, että Iran vaatii edelleenkin Israelin tuhoamista avoimesti ja suorasukaisesti. "Iran pyrkii edelleen aseistautumaan ydinasein, eikä se ole muuttanut päämääräänsä eikä ideologiaansa". Hän viittasi siihen, että maanantaina on USA:n teheranin miehityksen 34-vuotispäivä, jota Iranissa vietetään "kuolema Amerikalle" päivänä. Netanyahu esitti vaatimuksen, ettei Iranin vastaisia pakotteita tule suinkaan heikentää vaan päinvastoin koventaa, sillä kovennettuijen sanktioitten ansiosta Iranm suostui neuvotteluihin. Hän sanoi uskovansa, että lopulta – jos sanktioita pidetään nykyisellä tasolla tai kovennetaan, lopulta Iran tulee purkamaan sotilaalliseen tarkoitukseen rakentamansa ydinsuunnitelmansa.

KANSALLISEN turvallisuuskomitean eroava johtaja Yaakov Amidror totesi viimeisenä työpäivänään, että Iran on yksi Israelia uhkaavista kansallisista tuhoista, ja että Israelin tulee tehdä kaikkensa tuon uhkan poistamiseksi todeten, että se on velvollisuutemme. Hänen paikkansa turvallisuuskomitean johdossa ottaa Mossadin jäsen Yossi Cohen.
AJATOLLAH Khamenei twiittasi, että hän ottaa vastaan opiskelijoita, jotka miehittivät USA:n Teheranin lähetystöä 444 päivän ajan kutsuen lähetystöä vakoilijoiden pesäksi. Hän sai sopivaa tukea syytökselleen USA:n harjoittaman vakoiluskandaalin täyttäessä maailman median otsikoita. Khamenei totesi USA:n harjoittaman sekä liittolaistensa että muiden maiden vakoilun osoittavan opiskelijoiden olleen oikeassa, jo ennen aikaansa.
Khamenei totesi, ettei kenenkään tule kutsua Iranin neuvottelijoita kompromissien tekijöiksi, sillä he ovat omia lapsiamme, vallankumouksen lapsia. Hän totesi heidän nevottelevan vaikeista kysymyksistä, eikä tule heikentää heidän asemaansa.
Israelin viranomaiset suhtautuvat hyvin pessimistisesti P5+1 ja Iranin välisten neuvottelujen onnistumiseen positiivisesti Israelin kannalta. http://www.jpost.com/Iranian-Threat/News/Irans-charm-offensive-wanes-Khamenei-calls-Israel-illegitimate-bastard-regime-330513

3.     PUOLUSTUSMINISTERI Moshe Yaalon totesi puheessaan Sorokan ylippistollisessa lääketieteellisessä keskuksessa Beershebassa käytyään katsomassa Gazan tunnelin räjäyttämisen yhteydessä viikonvaihteessa haavoittuneita IDF:n sotilaita, että terrorijärjestö Hamas, joka hallitsee Gazan kaistaa, kaivaa tunneleita valmistellessaan sotaa Israelia vastaan. Hän sanoi, että Israel pitää Hamasia Gazan kaistan hallitsijana, ja vastuunkantajana ja että rauhan tilaan vastataan rauhalla.
Yaalon arvioi, että on olemassa yhteys Gazan tilanteen ja rauhanneuvottelujen välillä ja että Hamas tuntee vahvistuneensa niiden ansiosta, mutta se valmistautuu siihen hetkeen, jolloin se päättää aloittaa uuden väkivaltakampanjan. Hän sanoi paikallisten ryhmien valmistavan aseita salakuljetustunnelien kautta tapahtuneen tuonnin tyrehtyessä Egyptin tuhottua suurimman osan niistä, ja lisäksi muutkin järjestöt Hamasin ohella valmistavat omia aseitaan. Hän totesi, että Hamas kaivautuu maan sisään IDF:n vahvojen osastojen valvoessa Gazan rajoja estäen sen avoimen toiminnan. (JP 03.11.)

4.     EGYPTIN armeijan syrjäyttämä presidentti Mohammed Mursi joutuu 14 muun Muslimiveljeskunnan johtajan kanssa vastaamaan oikeudessa syytöksiin kiihotuksista ja muista rikoksista. Hallitus kielsi julkiset mielenosoitukset, mutta Muslimiveljeskunta vakuuttaa osoittavansa mieltään joka tapauksessa. Sen mielestä Mursi on edelleen Egyptin presidentti, joka vapaissa vaaleissa valittiin virkaansa, ja vaatii hänen palauttamistaan jatkamaan Egyptin kansan johtamista. Jos syytetyt todetaan syyllisiksi, heidät voidaan tuomita kuolemaan. Maailmalla seurataan tarkoin oikeudenkäyntiä Amnesty International järjestön kutsuessa oikeudenistuntoa testiksi hallitukselle, pystyykö se takaamaan oikeudenmukaisen kohtelun syytetyille. http://www.jpost.com/Middle-East/Egypt-on-alert-for-Muslim-Brotherhood-protests-as-Morsi-trial-to-begin-330542
5.     ARAKIN raskasvesilaitoksessa tapahtui mystinen räjähdys, jota Iranin hallitus on pyrkinyt peittelemään medialta. Debkafilen mukaan räjähdys tapahtui reaktori-rakennuksen sisällä valmistelujen ollessa käynnissä koekäyttöä varten. DF arvioi, että räjähdyksen on voinut aiheuttaa tahaton onnettomuus, vialliset materiaalit, tietokonevirus ja puhdas sabotaashi, mutta se voi viivyttää reaktorin käynnistämistä pitkäänkin. http://www.debka.com/article/23412/Mystery-explosion-at-Iran’s-Arak-heavy-water-reactor
6.     Japanilainen lähde kertoo, että Pohjois Korean lähetystö vieraili Iranissa elokuussa ja siinä tapaamisessa osapuolet vakuuttivat jatkavansa yhteistoimintaansa ydin- ja ohjusteknologian alueilla. Pohjoiskorealainen valtuuskunta matkusti Iraniin seuraamaan presidentti Rouhanin virkaanasettamista käyttäen tilaisuutta hyväkseen neuvotella Iranin vallankumouskaartin komentaja Mohammed Ali Jaafarin johtaman tiimin kanssa. Jafarin kerrotaan todenneen pohjoiskorealaisten huoleen Iranin asennemuutoksesta Rouhanin hymykampanjan vuoksi, ettei vallankumouskaarti vastaa toimistaan presidentille. USA:n puolustusministeri Leon Panetta totesi äskettäin, että USA voi lopulta joutua käyttämään sotilaallista ratkaisua, jos neuvottelut epäonnistuvat, mikä on myös Isrtaelin kanta.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/173576#.UndcJ0C2Elk


    


Sunday, November 03, 2013

SUNNUNTAI 03.11.13


SUNNUNTAI 03.11.13
1.      PALESTIINALAISTEN neuvottelijat Saeb Erekat ja Mohamed Shtayyeh kiistävät viime viikolla mediassa levinneet tiedot, että he olisivat eronneet neuvotteluista. Toiset uutiset kertoivat, että he olivat jättäneet erovaatimuksensa Abbasille, mutta tämä hylkäsi sen. Neuvottelujen keskeyttäminen olisi ollut Abbasille hyvin kiusallista USA:n ulkoministeri John Kerryn tullessa maahan. PLO:n neuvotteluosasto sanoi Maan uutistoimiston välittämän uutisen olleen Israelin keksimä juoni kiistäen ehdottomasti sen todellisuuden. PA:n lähettiläs Jordaniaan Atallah Khairi kiisti myös tiedon vakuuttaen, että Erekat tulee jatkamaan tehtäviään PA:n intressien mukaisesti viitaten Abbasin lausuntoon, ettei kumpikaan neuvottelija ollut eronnut. PLO:n hallitus ei ollut käsitellyt eroaitetta viime viikon kokouksessaan, totesi komitean jäsen Wasl Abu Yusef.

FATAHIN aktivisti Nablusin alueelta Hussam Khader kehotti Abbasia hyväksymään Erekatin eroanomuksen ja nimittämään välittömästi uuden neuvottelutiimin.
Palestiinalaiset katsovat, että "eroanomus oli viesti USA:lle palestiinalaisten syvästä kärsimättömyydestä ja nousevasta vihasta Israelin jatkuvan ja voimistuvan rakentamisen johdosta Juudean ja Samarian alueilla sekä Jerusalemin itäosissa".
Israelin taholta todetaan, että  tällainen soutaminen ja huopaaminen on ollut PA/PLO:n harjoittama taktiikka alusta lähtien uhaten: "Ellemme saa kaikkea haluamaamme, me hyppäämme alas kielekkeeltä, puramme PA:n ja peruutamme Oslon sopimukset. Tämä on ollut heidän tapansa käydä neuvotteluja".

USA:n ulkoministeriön tiedottaja Jan Psaki totesi, että ministeriö on ollut yhteydessä PA:n johdon kanssa, ja että palestiinalaiset jatkavat neuvotteluja sopimusten mukaan. Hän vakuutti, että USA pitää kiinni kahden valtion periaatteesta ja uskoo, että yli kolme kuukautta jatkuneet neuvottelut johtavat toivottuun tulokseen.
Ulkoministeri John Kerry saapunee Israeliin tiistaina käytyään ensin Egyptissä, jossa on kehittymässä voimakas USA:n vastaisuus. Kerry tavannee Benyamin Netanyahun Jerusalemissa ja Mahmoud Abbasin Betlehemissä tiistaina. http://www.jpost.com/Middle-East/PA-denies-Palestinian-peace-envoys-quit-over-Israeli-settlement-building-330428
2.      ISRAELIN neuvottelutiimin johtaja Tzipi Livni kirjoitti FB-sivullaan vahvistaen Nesher-tilaisuudessa pitämässään puheessa esittämänsä kehotuksen Labour-puolueen puheenjohtajalle Shelly Yachimovichille "siirtää syrjään poliittiset näkökohdat ja tulemaan hallitukseen maan edun vuoks". Hän selitti, että Beit Yehudi-puolue, joka vastustaa Livnin ideologiaa ja hänen näkemystään neuvottelujen päämääristä, tuli hallitukseen siksi, että avainpuolue Yesh Atid oli sopinut yhteisestä taktiikasta tulla yhdessä hallitukseen tai jäädä molemmat sen ulkopuolelle. Livni vetosi Labour puolueeseen, ettei se jättäisi käyttämättä tilaisuutta saada sopimus aikaan PA:n kanssa, mikä ei aiemmin ollut mahdollista, eikä ole nytkään nykyisen hallituskoostumuksen vuoksi.
Yachimovich kritisoi Naftali Bennettiä siitä, että vaikka hän oli ollut mukana hallituksen päätöksessä vankien vapauttamiseksi ja uusien asuntojen rakentamisessa Juudeaan ja Samariaan, hänen puolueensa kuitenkin osoitti mieltään hallituksen päätösten johdosta.
Hän sanoi, että Labour suostuu mukaan hallitukseen, jos osoittautuu, että sen johtamat neuvottelut PA:n kanssa johtavat tulokseen, mutta totesi puolueensa tukevan hallitusta siinä tapauksessa, vaikka pysyykin oppositiossa. Livni katsoo, ettei Yachimovichin tarjous ole riittävä ja sanoo odottavansa Labourin puheenjohtajavaaleja, jossa Herzog haastaa Yachimovichin puheenjohtajuuden. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Livni-calls-on-Labor-to-work-up-courage-to-join-coalition-for-sake-of-peace-process-330456
3.      EGYPTIN ulkoministeri Nabil Fahmy selvitteli harvinaisessa haastattelussa Egyptin hallituksen periaatteita ja sen ulkopoliittista suuntautumista. Hän kehotti Yhdysvaltoja tarkkailemaan Lähi Idän maiden kansojen mielipiteitä muuttuneessa Lähi Idässä. Hän totesi, että Egypti tulee ennen muuta varmistamaan turvallisuutensa ja tulee sen vuoksi tarkastelemaan myös USA:n ulkopuolisia optioita etsiessään tietä eteenpäin, myös sotilaallisesti. Hän vakuutti, ettei ole tarkoitus kutsua Venäjää Egyptin varsinaiseksi liittolaiseksi – mikä olisi kylmän sodan palauttamista – vaan viestittämiseksi, että jos USA haluaa jatkaa liittoutumistaan Lähi Idän ja sen keskeisen valtion kanssa, sen tulee pitää yllä hyviä suhteita sen kanssa, tai ainakin joustavaa yhteistoimintaa.

FAHMY vakuutti Reutersille, että neuvottelut John Kerryn kanssa sunnuntaina tulevat olemaan suorasukaiset ja vilpittömät kahden ystävämaan välillä. Hän sanoi Egyptin työskentelevän rakentavasti, mutta varoitti, että turvallisuutensa varmistamiseksi se etsii muitakin optioita todeten, ettei tarkoitus ole kääntyä USA:n vastaiseksi.
Kerry matkustaa Egyptiin päivää ennen presidentti Morsia ja Muslimiveljeskunnan  muita johtajia vastaan käytävän oikeudenkäynnin alkaa. Fahmy vakuutti, että demokratia on Egyptissä peruuttamaton, mutta sen omaksuminen yksinvaltaan tottuneen 85 miljoonaisen kansan parissa tulee vaatimaan aikaa, ja totutteluaikana tullaan ottamaan harha-askeleita, joita ei voi välttää. "Voimakkain ääni Egyptissä on nyt kansan tahto, ja varoitan uudelleen sen jättämistä huomiotta". http://www.jpost.com/Middle-East/Ahead-of-Kerry-visit-Egyptian-FM-says-Cairo-to-look-beyond-US-for-arms-330457
4.      TURKIN ulkoministeri Ahmet Davutoglu vakuutti, ettei Turkki tule koskaan liittymään Israelin tueksi toista muslimimaata vastaan. Hän kielsi huhut, että Turkki olisi antanut IAF:n käyttää turkkilaista lentokenttää ilmaiskuissaan Latakian ja Damaskoksen lähelle keskiviikkona. Iskujen kerrotiin kohdistuneen Venäjän toimittamia ilmatorjuntaohjuksia vastaan, joiden pelättiin olevan matkalla Hizbullahille Libanoniin. "Julkisuudessa on annettu ymmärtää, että Turkki olisi avustavut Israelia. Meillä on kysymyksiä Syyrian kanssa, periaatteelisia kysymyksiä. Mutta haluan tehdä tämän selväksi: Turkki ei ole koskaan avustanut Israelia muslimimaata vastaan, eikä koskaan tule", hän vakuutti.

Davutoglu puhui yhteisessä lehdistötilaisuudessa Iranin ulkoministeri Mohammed Zarifin kanssa Istanbulissa lauantaina. Hän sanoi huhuja mustaksi propagandaksi, jonka tarkoituksena on vahingoittaa Syyrian kansan oikeutettua taistelua ja Turkin periaatteita vastaan. Libanonin MTV raportoi torstaina Turkin osallisuudesta iskuihin, mutta muutti raporttiaan myöhemmin, että Turkki antoi vain tiedusteluapua kostoksi siitä, että Syyrian ampui alas turkkilaisen koneen kesäkuussa 2012 surmaten molemmat lentäjät.  
Obaman hallitus kertoi torstaina CNN:lle, että IAF:n koneet olivat tehneet iskut Syyriaan. Israelin viranomaiset pitävät tätä hyvin vaarallisena vuotona, mikä osoittaa Obaman hallituksen Israelin vastaisuuden. USA:n viranomainen paljasti AP:lle, että kysymys oli SA-125 ohjuksista, jotka oli tarkoitettu Hizbullahille. Raportit kertovat, että Syyrian armeija asentaa S-300 ilmatorjuntajärjestelmiä. http://www.timesofisrael.com/davutoglu-turkey-will-never-cooperate-with-israel-against-a-muslim-country/, http://www.timesofisrael.com/israel-furious-with-white-house-for-leak-on-syria-strike/
5.      The Times of Israel kertoo, että seuraavat sodat Hizbullahia ja Hamasia vastaan tulevat olemaan lyhyet, mutta hyvin intensiiviset. Tätä ovat painottaneet sekä IDF:n korkeat useerit että myös Hizbullahin tiedottaja Ibrahim al-Amin. "Aloitteen ottamiseksi käsiinsä ja vihollisen lamaannuttamiseksi ensimmäisinä minuutteina ammutaan suuri määrä raketteja ja ohjuksia vastapuolen strategisiin kohteisiin. Voimme kuvitella kymmenien ellei satojen strategisten kohteiden joutuvan tuhoavien iskujen kohteiksi useiden minuuttien ajan", al-Amin luonnehti Hizbullahin taktiikkaa.

ARTIKKELIN mukaan Hizbullahin arsenaaliin kuuluu 100 000 lyhyen matkan rakettia, 5000-6000 keskimatkan ja satoja pitkän matkan raketteja ja ohjuksia. Hizbullahin pääsihteeri Nasrallah ilmoitti alkuvuodesta, että järjestö on hankkinut runsaasti tarkasti maaleihinsa osuvia ohjuksia, joilla se pystyy surmaamaan kymmeniä tuhansia ihmisiä ja aiheuttamaan suurta tuhoa. Libanonin kakkossota 2006 kesti 34 päivää eikä IDF pystynyt tuhoamaan Hizbullahin rakettiarsenaalia tai lopettamaan sen toimintaa kansainvälisen painostuiksen vuoksi. Cast Lead operaatio Gazassa kesti kolme viikkoa, ja sekin päättyi ratkaisemattomana. Näiden sotien johdosta Israelin imago voittamattomana romahti arabimaiden silmissä, jotka arvostavat päättäväisiä toimia vihollisen lannistamiseksi, kunnes se pyytää armoa.

6.      RIKOLLISJOUKKOJEN väliset taistelut ovat voimistuneet Ashkelonissa ja Gan Javnessa. Viime viikolla autopommi räjäytettiin Ashkelonissa ja lauantaina autossa istunutta nuorta miestä ammuttiin hengenvaarallisesti. Poliisi sanoo, että poliisin ponnistelut taistelujen lopettamiseksi eivät ole onnistuneet. Haavoitettu mieshenkilö ei halua paljastaa tietojaan poliisille. Alustavien tutkimusten mukaan ampuja liikkui moottoripyörällä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/173527#.UnYGI0C2Elk
7.      15 henkilöä haavoittui koulubussin ja henkilöauton välisessä kolarissa sunnuntaiaamuna Beit HaShitan risteyksen lähellä. Beit Hshita on Yisreelin laaksossa sijaitseva kibbutsi Afulan ja Beit Sheanin välillä. Magen David Adom hoiti paikan päällä 15 haavoittunutta, 19-vuotias mies sain haavoja rintaansa; bussinkuljettaja, kaksi yksityisautossa istunutta ja 11 lasta iältään 13 – 15-vuotiaita, saivat lieviä eriasteisia vammoja. – Pian edellisen onnettomuuden jälkeen kaksi henkilöautoa törmäsivät toisiinsa samalla tiellä, siinä 50-vuotias mies haavoittui kohtalaisesti, toinen henkilö lievemmin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/173533#.UnYIvUC2Elk
8.      Naftali Bennet sanoo, että Israelin maanviljelijöiden tilanne on muuttumassa helvetiksi, heidän vainioitaan poltetaan, suoja-aitoja säretään,  satoa varastetaan ja traktoreita varastetaan ja tuhotaan, eikä poliisi anna suojaa. Monet etsivät yksyisiä vartiopalveluja. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/173528#.UnYLSUC2Elk

Welcome to Word

5 tips for a simpler way to work


1.  Use live layout and alignment guides

Click the image below and drag it around the page. With images that have text wrapping, the text moves around the picture so you get a live preview of the new layout. Try to line the image up with the top of this paragraph to see how the alignment guides can help you position it on the page.  Click the Layout Options button next to the image to change how it interacts with the text. Learn more at office.com
2.  Collaborate in Simple Markup View

The new Simple Markup revision view presents a clean, uncomplicated view of your document, but you still see markers where changes and comments have been made. Click on the vertical bar on the left side of the text to see changeslike this one. Or click the comment icon on the right to check out comments about this text[A1] .

3.  Insert Online Pictures and Video

Add and play online videos inside your Word documents. Add your pictures from online photo services without having to save them first to your computer. Click Insert > Online Video to add a video to this document.

4.  Enjoy the Read

Use the new Read Mode for a beautiful, distraction-free reading experience. Click View > Read Mode to check it out. While you’re there, try double clicking on a picture to get a closer view. Click outside the image to return to reading.

5.  Edit PDF content in Word

Open PDFs and edit the content in Word. Edit paragraphs, lists, and tables just like familiar Word documents. Take the content and make it look great.
Download this helpful PDF from the Office site to try in Word or pick a PDF file on your computer. In Word, click File > Open and navigate to the PDF. Click Open to edit the content or read it more comfortably using the new Read Mode.

Ready to get started?

We hope you enjoy working in Word 2013!
Sincerely,
The Word Team

Learn More

Keep going. There are lots more new features and ways to work in Office. Check out our Getting started with Word 2013 page online to dive right in.

 [A1]Now you can reply to a comment to keep comments about the same topic together. Try it by clicking this comment and then clicking its Reply button.