Friday, September 06, 2013

PERJANTAI 06.09.13
Perjantai 06.09.13
Julkaistu perjantai, 6.9.2013 , kirjoittanut Gavriel Eskel

Hyvät ystäväni, käyn seuraavassa kursiivisesti läpi aamunb tärkeimpiä otsikoita.

1. USA:n YK:n lähettiläs Samantha Power sanoi eilen New Yorkissa, ettei Venäjä tue USA:n suunnitelmia iskeä Syyriaan, vaikka todistetaan, että Assadin armeija on käyttänyt kemiallisia aseita Damaskokossa 21.08.Hän syytti edelleen, attä Venäjä pitää YK:n turvallisuusneuvostoa panttivankinaan, eikä usko presidentti Putinin vakuutuksiin. Obama pyrki saamaan kannatusta suunnitelmalleen G-20 konferenssissa, mutta sekä YK:n pääsihteeri Ban ki-Moon että EU-maat ja paavi Francis I vastustavat hyökkäystä Syyriaan ja vaativat neuvotteluja. (Times of Israe)

2. USA:n senaattori Mike Lee, joka näki Obaman todisteet Syyriasta, sanoo, että ne voivat todistaa Assadin käyttäneen kemiallisia aseita – vaikka ei ole vakuuttunut siitä – muttavastustaa suunnitelmaa iskeä Syyriaan, sillä hän ei haluaisi sotkea Yhdysvaltoja uuteen sotaan Lähi Idässä. Hän sanoi, etteivät ilmaiskut pysty tuhoamaan Syyrian kemiallisia aseita ja voivat kiihottaa Assadia käyttämään niitä uudelleen. Venäjä varoitti, että USA voi pommituksillaan osua Syyrian ydintutkimusreaktoreihin Damaskoksen lähellä ja muualla ja aiheuttaa laajan katastrofin.WND

3. USA sanoo siepanneensa Iranin vallankumouskaartin Al-Quds joukkojern johtajan lähettämän viestin shia-liittolaisilleen iskeä USA:n kohteisiin Irakissa, jos USA hyökkää Syyriaan.Wall Street Journalk kertoi asiasta torstaina. Viestin oli lähettänyt Al-Qdus joukkojen komentaja Qasem Suleimani. USA antoi varoituksen välttää matkustamasta Irakiin mahdollisuuksien mukaan.Times of Israel

4. USA:n ulkoministeri John Kerry tapaa PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin lontoossa maanantaina, tavattuaan sitä ennen arabiliiton delegaation 08.09.keskustellen rauhanprosessista.PA:n johto sanoo olevansa pettynyt Israelin tapaan pyrkiä ohjailemaan keskusteluohjelmaa kuten myös siihen, ettei USA:n edustaja Martin Indyk osallistu tarpeeksi neuvotteluihin. PA haluaa hänen painostavan Israelia. Maan-uutistoimiston mukaan Obama painostaa Abbasia tapaamaan Netanyahun syyskuun aikana. Times of Isreal.

5. Iranin presidentti Hassan Rouhanin kerrotaan lähettäneen uuden vuoden toivotuksen juutalaisille, mutta Iran kieltää sen.Iranin ulkoministeri sanoo, ettei iran ole koskaan kieltänyt holokaustia, ja että mies, joka niin väitti, on siirtynyt toisiin tehtäviin. (JP)

6. Iran sanoo tukevansa Assadin hallitusta looppuun saakka, mutta kieltäälähettävänsä aseita ja miehiä hänen tuekseen. Iran syyttää Yhdysvaltoja, että se tuhoaa Israelin vastaisen rintaman, jossa Syyria on oleellinen osa, eikä suojele siviilejä, kuten väittää. Iranin mukaan 95 % kapinallisista Syyriassa on ulkomaisia joukkoja.

7. Hizbullah valmistaustuu puolustamaan Damaskoa ja iskemään Israeliin, josSyyrian konflikti pahenee.
Hizbullah mobilisoi joukkonsa ja harjoittaa niitä Israelia vastaan käytävään sotaan.

8. Turkin viranomaiset sanovat, että Turkin ja Israelin välisiä suhteita pyritään korjaamaanja että sitä koskevat neuvottelut ovat pitkällä. Turkin viranomaiset sanovat, ettei ole näkyviä esteita, jotka voisivat siirtää suhteiden normalisoimisen. Asiaa kiirehtii Syyrian tilanne, mikä voi levitä Turkin puolelle.JP

9. PA:n viranomainen sanoo, että Livni tarjosi heille sopimusta, jolla kaikki juutalaisyhteisöjen rakennukset ja laitteet, nifrastruktuuri jne. säilytetään koskemattomina, mutta juutalaisasukkaatkarkotetaan kymmenistä yhteisöistä. Israel säilyttäisi toistaiseksi 40 % Juudeasta ja Samariasta, valvonta-asemia Samarian vuorilla ja Jordanin-laaksossa. PA:n viranomainen sanoo, ettei PA suostu tilapäiseen ratkaisuun, vaan vaatii 1949 aselepolinjat rajoiksi ja Jerusalemin itäosat. INN
Kirjoittaja: Gavriel Eskel. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.


Wednesday, September 04, 2013

KESKIVIIKKO 04.09.13


KESKIVIIKKO 04.09.13

1. TÄNÄÄN keskiviikkona, syyskuun neljäntenä päivänä, juutalaisen uuden vuoden no 5774 aattona, juutalainen kansa valmistautuu uuden 12 kuukautta kestävän aikakauden alkamiseen mieli täynnä epävarmuutta ja –tietoisuutta ellei peräti pelkoakin siitä, mitä tämä ajanjakso tuo tullessaan. Mutta juutalainen kansa on vuosisatoja kestäneen vaeltamisensa aikana kansojen erämaassa oppinut katsomaan tulevaisuuteen uskoen ja luottaen siihen, että Hän, joka ohjailee kansojen kohtaloa, on luvannut myös näin: ”Älä pelkää Minun kansani, joka Siionissa asut, Assyriaa, kun hän sinua vitsalla lyö ja kohottaa sauvansa sinua vastaan Egyptin tavalla”. (Jes.10:24)

Inhimillisesti asioita tarkastellen israelilaisilla on täysi syykin tuntea olonsa ellei turvattomaksi ainakin epävarmaksi. Kun katsoo Lähi Idän karttaa, Israeliksi kutsuttu vähäinen maarepale Välimereen viettävällä rinteellä Jordanjoen ja Välimeren välissä on vaikeasti erotettavissa islamin meren kyljessä, jossa sitä vieroksutaan ja parhaassakin tapauksessa vain siedetään, jonka oudot ja vieraat tavat herättävät naapureissa levottomuutta. Rauhansopimus Jordanian ja Egyptin kanssa on paperirauha, kansojen opettamista hyväksymään ja mahdollisesti elämään rauhassa juutalaisen kanssa ei ole edes aloitettu.

Israelin uusi vuosi alkaa USA:n kongressin päätöksellä ensi viikon alussa sotaretkestä Syyriaan, mikä - myöntäessään luvan presidentti Obamalle aloittaa vihollisuudet - voi laukaista laajemmat vastahyökkäykset Syyrian alueelta Israelin siviilikohteisiin. Hizbullah on aloittanut joukkojensa mobilisoinnin ja asettanut ne hälytysvalmiuteen USA:n iskujen varalta. Venäjä varoittaa Yhdysvaltoja leikkimästä tulella vihjaillen, ettei se tule katsomaan sivusta, kun sen läheistä liittolaista moukaroidaan, ilmaisematta tarkemmin, miten se toimisi. Se on kuitenkin tuonut Syyrian rannikon tuntumaan useita sota-aluksia painottaakseen varoituksensa vakavuutta. Iranin aikeista siinä tilanteessa ei myöskään olla varmoja, mutta se on vihjaillut kostoiskuista omilla ballistisilla ohjuksillaan.

Samaan aikaan Iranin ydinteollisuuden ainakin 18 000 parannettua sentrifugia jauhavat täydellä teholla rikastettua uraania ydinvoimalansa ja lääketeollisuuden tarpeisiin, mutta myös ydinaseen valmistamiseksi. Obama on luvannut estää Iranin ydinaseen valmistumisen, mutta Israelin poliittinen ja sotilaallinen johto ei ole hänen taitamattoman Syyrian kysymyksen hoitamisensa vuoksi ollenkaan vakuuttunut, että näin tapahtuu. Tämä asettaa Israelin johdon elämän ja kuoleman kysymyksen eteen, lähteäkö yksin ojentamaan häirikköä, mikä kuuluisi koko maailman tehtäviin? Asia lienee pakko ratkaista alkavan vuoden alkupuolella.

MONISTA uhkakuvista huolimatta Israel on menestynyt maailmaa runtelevien taloudellisten ongelmien aikana hämmästyttävän hyvin. Toivoa tulevaisuudesta lisäävät Välimeren rannikon lähistöltä löydetyt valtavat kaasuesiintymät, jotka turvaavat energian saannin vuosi-kymmeniksi ja jopa vientiinkin. Välimerellä sijaitsevat porauslautat ovat otollisia kohteita terrorijärjestöille kuten myös vihollismaille. Lauttojen turvallisuuden varmistamiseksi Israel on etsinyt erilaisia teknisiä ratkaisuja miehittämättömistä pienoisveneistä jatkuvaan ilmavalvontaan. Isku lauttoja vastaan aiheuttaisi katastrofin Välimerellä.
Rauhaa hierotaan palestiinalaisten kanssa valittujen neuvottelutiimien välillä, mutta PLO:n johdon antamien tietojen mukaan ne eivät etene ollenkaan.

2. USA:N Senaatissa laadittu esitys, joka oikeuttaisi presidentti Obaman aloittamaan rangaistusiskut Syyriaa vastaan, hyväksyttäneen tänään ulkoasiainvaliokunnassa republikaanien puheenjohtaja Boenerin sovittua asiasta demokraattien johtajan kanssa. Senaattori Bob Mewnendez (Dem) valiokunnan puheenjohtaja ja senaattori Bob Corker (Rep) sopivat tiistai-iltana asian käsittelystä valiokunnassa keskiviikkona.

Ulkoministeri John Kerry, puolustusministeri Chuck Hagel ja armeijoiden komentajien puheenjohtaja Jack Dempsey informoivat valiokunnan jäseniä Obaman hallituksen suunnitelmista ja päämääristä iskuista Syyriaa vastaan. Kerry antoi ymmärtää, ettei kongressin vaatimus USA:n maajoukkojen osallistumisen kiellosta ole ongelma. Hän sanoi, ettei USA ole menossa sotaan, eikä aika ole nojatuoli-eristäytymiseen tai joutumisesta pilkan kohteeksi. Kongressin huoleen Israelin joutumisesta hyökkäyksen kohteeksi Kerry totesi, että Israelin pääministeri Netanyahu lupasi maansa pystyvän vastaamaan siihen. Hän totesi myös, että Venäjä vihjailee lisäävänsä sotilaallista apuaan Syyrialle, jos USA hyökkää, ja toiseksi antaneen vihjeitä, että se avustaa tuhojen korjaamisessa.
KERRY painotti USA:n toiminen merkitystä Lähi Idälle, jonka kansa seuraavat USA:n toimia ja sen luotettavuutta lupaustensa toteuttamiseksi. ”Kysymys ei ole vain Syyriasta, vaan tuesta - jota me voimme tai emme ennakoida - Lähi Idän rauhanprosessille, Egyptin tulevaisuudelle, Lähi Idän muutokselle, alueen vakavuudelle ja muille intresseillemme”. Senaatin laatimassa resoluutiossa Obama saa 60 päivää hoitaa asia, ja 30 päivää lisää kongressin luvalla.

YK:n pääsihteeri Ban ki-Moon kehotti Yhdysvaltoja panemaan jäitä hattuun eikä kiirehtimään sotaleikkeihin, jotka voivat sytyttää tuleen koko Lähi Idän. Hän sanoi, että YK:n peruskirjan mukaan sellainen hyökkäys on sallittua vain itsepuolustukseksi tai YK:n turvallisuusneuvoston antamalla valtakirjalla. Turvallisuusneuvoston käsittely Syyriasta on juuttunut Venäjän ja Kiinan vastustukseen, joilla on veto-oikeus neuvoston päätöksiin.
Obama itse uskoo Nancy Pelosin (Dem) tavoin, että hänellä on oikeus aloittaa iskut Syyriaan ilman kongressin hyväksymistäkin, mutta että hän tuntee olonsa turvatuksi kongressin tuella. http://www.timesofisrael.com/syria-resolution-sets-deadline-bars-ground-forces/

3. EGYPTIN armeija on aloittanut oman sotansa Siinaille pesiytyneitä salafistien, Al-Qaidan ja Hamasin joukkoja vastaan. Tiistaiaamuna armeija helikopterit tekivät yllätyshyökkäyksen Siinain niemimaan koillisosassa sijaitsevaan Sheikh Zuweyid kaupunkiin sanoen surmanneensa tai haavoittaneensa kymmeniä kansainvälisen jihadin jäseniä. Times of Israel artikkelin mukaan, koska Egyptissä ei ole NGO-järjestöjä Israelin tapaan nuuskimassa kaikkia armeijan ja hallituksen toimia ja maailman huomion keskittyessä Syyrian sotaretken valmisteluihin ja Israelin ja PA:n välisiin rauhanneuvotteluihin, Egyptin vahva mies kenraali Abdel-Fattah el-Sissi katsoi ajan sopivaksi selvitellä Siinain niemimaan sekavaa vyyhteä, jossa terroriryhmien vahvimmaksi on osoittautunut Al-Qaidaan sitoutunut järjestö.

EGYPTIN turvallisuusjärjestön taholta vakuutetaan, että he ovat hyvin tietoisia, miten herkästi maailma reagoi ihmisuhreihin, mutta että järjestössä on tehty päätös hoitaa kysymys, joka on yhteinen sekä Egyptin että Israelin turvallisuudelle. Samoista lähteistä myös vakuutetaan, että Egypti rakentaa puskurivyöhykettä Siinain ja Gazan välille, ja on siksi aloittanut määrätyillä alueilla olevien rakennusten purkamisen, joutuen karkottamaan asukkaita kodeistaan.
Toinen päämäärä on salakuljetustunneleiden sulkeminen Siinain ja Gazan väliltä. Armeija haluaa poistaa kaikki rakennuksen 500 km:n pituiselta puskurivyöhykkeeltä, mikä vaikeuttaa tunneleiden kaivamista rajan ali.

Armeija on poistanut 10 rakennusta Sarsouriyan alueelta Egyptin puoleisen Rafahin kaupungissa, ja aikoo jatkaa Gazan Brasilia-pakolaisleirin alueella, mikä on ongelmallinen, sillä useimmat tunnelit päättyvät sinne, joista 80 % on jo Egyptin mukaan suljettu. Siinain terroristit saavat ase- ja miestäydennystä suurelta osin Gazasta. Yksi terrorijärjestöistä on Jaish al-Islam, jota johtaa Mumtaz Durmash, jolla on hyvät suhteet Hamasin johdon kanssa.
Armeija sanoo pidättäneen Al-Qaidan kanssa suhteissa olevan järjestön johtajan Abel Mohammed Ibrahimin, jonka uskotaan olevan vastuussa armeijan 25 sotilaan ja siviilin murhasta viime kuussa. Kaksi muuta epäiltyä, Abdel Hussein ja Muhamed Fuazi pidätettiin.
Armeija onnistui eliminoimaan lähes koko Muslimijärjestön johdon, vain Mahmoud Izzat on edelleen vapaalla jalalla. http://www.timesofisrael.com/el-sissis-army-goes-to-war-in-the-sinai/

4. UUTISOTSIKOITA
-          Israel testasi USA:n kanssa ohjusten torjuntaa Välimerellä eilen. Israel ampui testissä maaliohjuksen Sparrow, minkä Venäjän laivaston tutka havaitsi ja hälytti kansainvälisen yhteisön saaden aikaan hetkittäisen epävarmuuden, kuka ampui ja miksi. Asian tultua julki Israel joutui tunnustamaan oman osuutensa. Sparrow on Israelin kehittämä uusi maaliohjus, ja sen laukaisulla haluttiin seurata Israelin ohjusten seurantajärjestelmää. Sparrow on Rafael-yhtiön kehittämä maaliohjusjärjestelmä, jonka avulla koulutetaan torjuntamiehistöä erilaisten ohjustyyppien, kuten Scud B ja Scud D,  ampumiseen Israeliin. Sparrow, hepreaksi Ankor, suomeksi varpunen, perheeseen kuuluu kolme maaliohjusta, joista viimeistä Silver Sparrow, käytetään Arrow-3 torjuntaohjuksen testaamisessa. Venäjän tutka oli havainnut kaksi ballistista ohjusta 14.18 aikaan eilen todeten myöhemmin niiden pudonnen mereen. http://www.timesofisrael.com/russia-says-ballistic-objects-fired-near-syria/
-          USA:n presidentti Obama ei Valkoisen Talon tiedotteen mukaan tavanne Venäjän presidentti Vladimir Putinia G-20 konferenssin aikana Pietarissa 6.-7. 2013. Putin itse ehdotti, että G-20 forumi voi olla ihan hyvä keskustella Syyrian sotaretkestä, vaikka sen ohjelmaan ei ole sisällytetty sellaista tapaamista, sillä se keskittynee pelkästään taloudellisiin kysymyksiin. Moscow Times kertoi Putinin ehdotuksesta, mutta sopiiko se Obaman pirtaan, on toinen kysymys. Putin pahoitti mielensä Obaman lausuttua Putinista, joka istui neuvottelujen aikana hiljaa seuraten tapahtumia: ”Hän muistuttaa hylättyä poikaa”, mikä lienee tarkoitettu leikiksi, mutta ei saanut Putinia hymyilemään. Venäjä kieltää ehdottomasti, että Assadin joukot olisivat käyttäneet kemiallisia aseita 21.elokuuta Damaskoksen lähiössä, mitä USA puolestaan pitää syynä rangaistus-operaatioonsa Syyriaa vastaan. Miesten välit eivät ole hyvät. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/171617#.UibwUWJHT-k
-          90 % amerikkalaisista ei halua, että Obaman johtama suunnitelma hyökätä Syyriaan toteutuu. Heidän haluttomuuteensa vaikuttaa se, etteivät he luota Obamaan, jonka suosio on alempi kuin minkään USA:n istuvan presidentin. Myös armeijan johto kritisoi suunnitelmaa, se maksaisi miljardi USD kuukaudessa. Martin Dempsey kehottaa ensin tutkimaan, mihin sotaretki Syyriaan voisi johtaa. http://thecommonsenseshow.com/2013/09/02/the-us-military-fears-war-with-syria/
-          USA:n konservatiivinen radiojuontaja Rush Limbaugh totesi juontamansa ohjelman yhteydessä, että jos kasvavien todisteiden mukaan Damaskoksessa tapahtunut kemiallisin asein tehty hyökkäys oli, kuten näyttää, mitä ilmeisemmin lavastettu, se on kaikkien aikojen suutin lavastus. Limbaugh oli skeptinen saatuaan ensimmäisen viestin asiasta, mutta luettuaan journalisti Yossef Bodanskin artikkelin, jossa hän muistuttaa Sarajevon tapauksesta 1995, jossa muslimit lavastivat ”massamurhan” saadakseen ilmahyökkäykset serbejä vastaan, hän alkoi ymmärtää, että jossain on koira haudattuna, eli lemuaa pahalle. Toisen artikkelin mukaan suunnitelman olisi laatinut saudiprinssi Bandar Sultan, joka olisi toimittanut kaasua sisältävät ammukset Syyriaan Al-Qaidan jäsenille, jotka luovuttivat ne edelleen toiselle ryhmälle, jonka jäsenet eivät tienneet, miten käsitellä niitä, ja olisivat vahingossa laukaisseet niitä kohtalokkain seurauksin, kuten paikalliset asukkaat kertoivat. Al-Qaidan jäsen oli uhannut Assadia, että näitä ammuksia käytetään alaviitteja vastaan Syyrian länsirannikolla, koska ”he eivät tiedä, kuinka monta kertaa Allahia tulee rukoilla päivässä”. Bandar Sultan toimi USA:n tieten, mikä tekee siitä osasyyllisen.
      Limbaughin tavoin epäilyksiä todellisista syyllisistä ovat esittäneet ainakin Pat   
-          USA:n tukema Al-Qaidan kanssa liitossa oleva ryhmä ”Islamilaisesta Levantin Irakin Valtiosta” pysäytti bussin matkalla Tartusista Ras Al-Ainiin Syyrian koillisosassa. He teloittivat kaikki bussissa olleet 24 matkustajaa, niiden mukana 40-päivän ikäinen vauva, minkä jälkeen he sytyttivät bussin tuleen. Mediaraportin mukaan matkustajat teloitettiin siksi, että he olivat kotoisin Ras Al-Ainin kolmesta kylästä, joissa tuetaan kurdialueella toimivaa terrorismin vastaista järjestöä. http://www.infowars.com/us-backed-terrorists-behead-40-syrians-including-baby/
-          PLO:n pääsihteeri ja hallituksen jäsen Yasser Abed Rabbo sanoo, etteivät Israelin ja PA:n asettamien neuvotteluryhmien väliset neuvottelut johda yhtään mihinkään, eikä sano uskovansa niiden tuottavan tulosta ilman USA:n mahtavaa painostusta, mikä tulisi tietenkin kohdistaa Israeliin. ”En odota mitään edistystä ilman, että Amerikka käyttää mahtavaa painostusta, samantapaista kuin mitä se käytti Syyrian kysymyksen yhteydessä”. Livnin toimisto kieltäytyi kommentoimasta Rabbon lausuntoa todeten, että he noudattavat sovittua taktiikkaa, että vain USA antaa lausuntoja neuvotteluista. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Senior-PA-official-Peace-talks-with-Israel-are-going-nowhere-325267
-          Palestiinalaiset arabit alkoivat kivittää Temppelivuorelle nousseita juutalaisia keskiviikkoaamuna, minkä jälkeen Jerusalemin poliisi tuli paikalle pidättäen pahimmat häiriköt. Poliisi pidätti Islamilaisen järjestön pohjoisen haaran puheenjohtajan Raed Salahin syyttäen häntä kiihotuksesta. Hän kehotti muslimeja kaikkialta Israelissa ja territorioissa tulemaan Jerusalemin Temppelivuorelle ja ruumiillaan estämään juutalaisia nousemasta vuorelle, koska he saastuttavat sen, kuten he sanovat. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/171620#.UicAoWJHT-k
Lämpötilat Jm: Ke 17-28; To 18-28; Pe 18-30; La 17-29 C-astetta, puolipilvistä tai aurinkoista.
Kinneretin vedenpinnan korkeus –210.84 m merenpinnan alapuolella, 126 sm ylempänä viime vuodesta samaan aikaan. Lehdet ilmestyvät Israelissa seuraavan kerran ensi sunnuntaina. Mikäli raflaavia aiheita tapahtuu maailmalla, kerron niistä erikseen.
Onnellista Uutta Vuotta 5774.Tuesday, September 03, 2013

TIISTAI 03.09.13


TIISTAI 03.09.13

1. PRESIDENTTI Barack Obaman yllättävä päätös siirtää Syyriaa vastaan suunniteltua iskua antaakseen kongressille mahdollisuuden keskustella kysymyksestä ja tehdäkseen päätöksen sen tukemisesta tai hylkäämisestä, on aiheuttanut lukuisia kysymyksiä: Mikä oli päätöksen todellinen aiheuttaja, pelkuruus vai diplomaattiset taustatekijät, joita ei ole paljastettu medialle. Obama sanoo tulleensa päätökseen 45 minuutin kävelyretken aikana todeten, että armeijan komentajan Martin Dempseyn vakuutukset, ettei ajankohdan siirtäminen muutamalla päivällä tai viikolla ole merkittävä sotilaalliselta kannalta, vaikuttaneen päätökseen. Israelissa asiantuntijat kuitenkin katsovat sen antavan Assadin armeijalle aikaa siirtää arkoja laitteistoja ja aseita pois potentiaalisista hyökkäyskohteista, ja toisaalta herättävän negatiivisia päätelmiä Obaman kyvystä tehdä ratkaisevia päätöksiä ja toimia niiden mukaan.

YHTENÄ syynä mainitaan operaation mahdollinen eskaloituminen paikalliseksi sodaksi, minkä vuoksi Obama haluaa etukäteen saada kongressin tuekseen, ettei se myöhemmin voi asettaa kaikkea vastuuta hänen harteilleen, mikäli operaatio epäonnistuu tai kohtaa yllättäviä ongelmia. Jos kaikki menee hyvin, jokainen haluaa saada osan kunnaista unohtaen menneet. Englannin parlamentti teki kielteisen päätöksen operaation tukemisesta, ja Ranskan parlamentti haluaa myös käsitellä asiaa, mikä yllätti presidentti Hollanden.
Englannissa on nostettu kummastelevia kysymyksiä, miksi hallitus antoi joillekin yhtiöille vientiluvan kemiallisten aineiden viemiseksi Syyriaan viimeisen 10 kuukauden aikana.

USA:n aselajien komentajien entinen puheenjohtaja kenraali James Cartwright kertoi ABC uutisten sunnuntain ohjelmassa, että useimmat iskukohteet on valittu; ne ovat rakennuksia, laitoksia ja alueita, menemättä yksityiskohtiin.
IDF:n entinen maavoimien komentaja kenraali Emanuel Sakal totesi: ”Nuo kohteet on tyhjennetty kauan sitten. Koko operaatio on Abu-Ali (arabilasten lastenlorun hahmo, joka on yksinkertainen mutta näyttää pelottavalta), lihasten pullistelua. Sotilaalliselta kannalta sillä ei ole mitään merkitystä”, hän analysoi USA:n suunnittelemaa rangaistusoperaatiota Syyriaan. http://www.timesofisrael.com/would-a-us-strike-really-be-effective-tomorrow-or-next-week-or-one-month-from-now/

SYYRIAN presidentti Bashar Assad esitti maanantaina vaatimuksen USA:lle ja Ranskalle, että niiden tulee näyttää maailmalle todisteet, että armeija on käyttänyt kemiallisia aseita. Hän sanoi alueen muistuttavan ruutitynnyriä varoittaen, että hyökkäys Syyriaa vastaan voi sytyttää alueellisen sodan. ”Kukaan ei tiedä, mitä tulee tapahtumaan”, hän sanoi haastattelussa ranskalaiselle lehdelle Le Figaro. ”Jokainen menettää tilanteen hallinnan, kun ruutitynnyri räjähtää. Kaaos ja ääriliikkeet leviävät -. On olemassa alueellisen sodan vaara”. http://www.timesofisrael.com/assad-warns-attacking-syria-could-ignite-regional-war/

”USA:n johtama isku Syyriaan tulee vaikuttamaan koko alueen, ja erityisesti USA:n ja Israelin intresseihin alueella”, sanoo Iranin parlamentin turvallisuus- ja ulkopoliittisen valiokunnan puheenjohtaja Alaeddin Boroujerdi maanantaina Beirutin vierailunsa aikana Daily Star lehden mukaan. Hän sanoi samaa tavattuaan aiemmin Syyrian presidentti Assadin Damaskoksessa.
”Ymmärryksemme mukaan itsehillintä palvelee sekä USA:n että sionistisen hallituksen intressejä, sillä poliittinen virhearviointi vaikuttaa negatiivisesti koko alueen tilanteeseen”, hän totesi tavattuaan Libanonin parlamentin puhemiehen. Hän arvioi USA:n oppineen jotain epäonnistuneiden Irakin ja Afganistanin seikkailuista. Boroujerdi selitti journalisteille Syyrian keskustelujen keskittyneen kolmeen pääkohtaan: Puolustukseen ja Syyrian merkitykseen sen keskeisenä pelaajana vastarinta-akselilla; Irani ehdottomaan vastustukseen sotilas-operaatiosta Syyriaa vastaan; kemiallisten aseiden käytön ehdoton vastustaminen. Hän tapasi myös Libanonin pääministeriehdokkaan Tammam Salamin informoiden häntä tärkeistä keskusteluistaan Syyrian presidentti Bashar Assadin kanssa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/171568#.UiWB_mJHT-k

2. ISRAEL suunnittelee välittömiä iskuja Irania vastaan, kertoo libanonilainen lehti Al-Jumhuriya, jonka julkistamaa artikkelia Maariv/NRG referoi. Artikkelin mukaan iranilainen sotilasvirkailija vieraili Beirutissa tavaten Hizbullahin pääsihteerin Hassan Nasrallahin, mutta ei Hizbullahin valvomassa Dahaniyan lähiössä vaan sen ulkopuolella. Nasrallah ei uskalla liikkua juuri ollenkaan Dahaniyassa sijaitsevan bunkkerinsa ulkopuolella peläten joutuvansa Mossadin agenttien maalitauluksi. Korkea sotilaallinen tietolähde vahvistaa tapaamisen toteutuneen ja että siinä keskusteltiin Hizbullahin sotilaallisesta ja logistisesta valmiudesta joutuessaan taisteluun Israelin kanssa, joka lähteen mukaan on vain kivenheiton päässä Libanonista.

Tietolähde kertoo edelleen, että vähemmän kuin 48 tuntia vierailun jälkeen Hizbullahin gerilla- ja määrittelemättömät erikoisjoukot aloittivat 10 000 miestä käsittävät tiiviit sotilasharjoitukset Bekaan laaksossa ja Libanonin eteläosassa. Raportissa kerrotaan edelleen, että aseiden ja tarvikkeiden ja erityisesti pitkälle kehitettyjen aseiden siirtämistä Syyriasta Hibullahin joukoille tehostetaan entisestään.

Raportti voi olla osa harhainformaatiota tarkoituksella häiritä Israelia sekä antaa vihjeitä, että Hizbullah voi aloittaa ohjusiskut Israeliin, jos se hyökkää Iranin ydinlaitoksia vastaan.
Nasrallah on antanut lupauksen Libanonin presidentti Michel Ayounille, ettei se hyökkää Israelia vastaan Libanonista, vaan Syyrian alueelta.
Iran on kiihdyttänyt ydinsuunnitelmansa toteuttamista, jonka se vakuuttaa tähtäävän vain sähköntuotannon lisäämiseksi maan voimistuvan teollisuuden tarpeisiin, mikä ei ole vakuuttanut IAEA:n tutkijoita, jotka uskovat Iranin rakentavan ydinasetta.
USA:n presidentti Obama on vakuuttanut toistamiseen, ettei USA salli Iranin rakentaa ydinasetta, ja on valmis estämään sen viimeisenä keinonaan asevoimin.
Israelin hallitus pääministeri Netanyahun johdolla epäilee Obaman todellista halua käyttää asevoimia, ja pelkää Iranin pian ylitettyään ydinasekynnyksen saavuttavan immuniteetin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/171570#.UiWHKWJHT-k

Sveitsin presidentti Ueli Maurer, joka toimii myös puolustusministerinä, sanoo, että Syyria yritti useaan kertaan saada lupaa tuoda sveitsiläistä teknologiaa – tyhjiöpumppuja, venttiileitä ja bioreaktorin – joita voidaan käyttää siviilitarpeisiin, mutta myös massatuhoaseiden valmistamiseen. Hän sanoo Syyrian käyttäneen välimiehinään instituutioita ja yhtiöitä, jotka eivät herätä epäilyksiä väärinkäytöksistä, kuten Scientific Studies and Research Centre (SSRC). Maurer kertoi, että tiedustelu on pystynyt löytämään yhteydet SSRC:n henkilökunnan ja Syyrian kemiallisia aseita valmistavan henkilöstön välillä, jopa juuri ennen väitettyä kemiallista iskua Damaskoksen esikaupunkiin. Vaikka Sveitsi ei ole EU:n jäsen, se on jäädyttänyt 28 Bashar Assadin kanssa toimivalta henkilöltä kieltäen heiltä viisumin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/171572#.UiWT42JHT-k

3. ISRAELIN ja PA:n rauhanneuvottelutiimit tavannevat tänään ehkä kuudennen kerran vahvojen salaisuuskriteerien alla alueella, joka on ”Israelin täyden hallinnan alla”, mitä tämä sitten tarkoittaneekin, mutta sanavalinta viittaa C-alueeseen. Jopa löyhäsuuksi tunnettu Saeb Erekat, joka johtaa PA:n tiimiä, on malttanut pitää suunsa supussa. USA:n edustaja Martin Indyck lienee mukana, vaikka joittenkin raporttien mukaan Israelin tiimi ei haluaisi häntä neuvotteluihin, ehkä hänen aiemmin antamista ristiriitaisista lausunnoistaan johtuen.

Fatahin vallankumousneuvoston äskettäin pitämän kokouksen yhteydessä Abbas valitti, ettei edistystä ole tapahtunut juuri ollenkaan, mitä tuki Nabil Shaathin samantapainen lausunto. Abbas kuitenkin muistuttaa toistamiseen, että John Kerryn lupauksen mukaan neuvotteluja käydään PA:n ennen niiden alkua esittämien vaatimusten ja arabisuunnitelman pohjalta, mikä tarkoittaa 1949 aselepolinjoja vähäisin aluevaihdoin, pakolaisten paluuoikeutta, setlementtien purkamista sekä Jerusalemin jakamista. Israelissa kansa alkaa kysellä kärsimättömänä, mitkä ovat Tzipi Livnin neuvotteluperusteet, epäillen pahinta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/171571#.UiWXhWJHT-k

Israelin Maan vahvat kannattajat Likudissa kyselevät, onko Netanyahun tarkoituksena saada PA:n kanssa sopimus Palestiinan valtiosta tilapäisin rajoin. TV-2 kertoi maanantaina pidetystä Likudin jäsenten salaisesta kokouksesta, jossa oli mukana myös Knessetin puhemies Yuli Edelstein. Apulaispuolustusministeri Danny Danon esitti TV-2:n mukaan voimakasta kritiikkiä tilapäisen Palestiinan valtion perustamista vastaan varoittaen pääministeriä, ettei hän koskaan toisi sellaista hallituksen hyväksyttäväksi. Hän sanoi, että jos sellainen esitetään hallituksessa, sen esittelijöille tulee sanoa, etteivät he kuulu Likudiin. ”Näinä päivinä. Oslon sopimusten 20. vuosipäivän lähestyessä, Oslon jengi– sen sijaan, että katuisi tekojaan – on johtamassa maan tilapäiseen sopimukseen, jossa Israelin valtio luopuu pääosasta etujaan saamatta niitä vastaan yhtään mitään. Sellainen järjestelmä on vastoin Likudin DNA:ta ja
kansallisen leirin ja jokaisen sitä kannattavan etuja, eikä sellainen kuulu Likudiin”.
Danon sanoo olevansa hyvin huolissaan neuvotteluista. ”Kuka siellä edustaa Israelin valtion etuja? Kuka kansallista leiriä, kuka edustaa (Juudean ja Samarian) juutalaisasukkaita ja heidän tukijoitaan? Olen hyvin huolestunut, että Martin Indykin, Tzipi Livnin ja Saeb Erekatin tiimi on johtamassa meitä Ehud Olmertin aikaan, jolloin jaettiin Jerusalemia ja suunniteltiin vetää juutalais-asukkaat pois valtaosasta Juudeaa ja Samariaa”.
Dannon vaatii Likudin jäseniä ja kansanedustajia nousemaan Tzipi Livniä ja tässä tapauksessa Netanyahua, vastaan estääkseen tällaisen koskaan tapahtuvan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/171571#.UiWXhWJHT-k

4. UUTISOTSIKOITA
-          Asuntojen rakentaminen Israelissa on jäänyt pahasti jälkeen suunnitellusta, viime vuonna rakennettiin 40 000 asuntoa, kun tavoite oli 50 000, minkä johdosta asuntojen hinnat ovat nousseet suhteettomasti, mihin vaikuttaa myös maan korkea hinta. Rekisterikeskuksen tiedotteen mukaan vuoden 2013 vuosipuoliskolla aloitettiin 20 630 asunnon rakentaminen. Rakentaminen on vähentynyt vuodesta 2011, jolloin aloitettiin 12 000 asunnon rakentaminen vuosineljänneksellä, mikä vastaa tavoitetta 50 000 vuodessa. Suurin pudotus asuntojen aloittamisessa tapahtui maan keskiosissa, joista Tel Aviv on kärjessä. Jerusalemissa ja Haifassa rakentaminen nousi, pääkaupungissa 25.9 % lisäys ja Haifassa 19.7 % lisäys. Suurin asuntojen rakentamisen lisäys oli kuitenkin Juudean ja Samarian alueilla, jossa aloitettiin 1461 uuden asunnon rakentaminen vuoden 2013 alusta, kun 2012 alkuvuodessa aloitettiin vain 605 asunnon rakentaminen. Tämä johtunee Netanyahun julkistamattomasta rakennuskiellosta. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4424797,00.html
-          Israelin väkiluku on nyt 8 061 000 asukasta, nousua edellisvuodesta 142 000 asukasta eli 1.8 %:n kasvua. Näistä 75.1 % on juutalaisia, arabeja 20.7 % eli 1 670 000 asukasta. Loput asukkaista 345 000 eli 4.2 % ovat Israelin kristittyjä arabeja sekä muita, jotka eivät kuuluu edellisiin. 163 000 lasta syntyi vuoden aikana, uusia siirtolaisia muutti maahan 22 988. 17 484 heistä juhlii Israelin uutta vuonna keskiviikkoiltana muiden mukana ensimmäistä kertaa Israelin kansalaisina. http://www.jpost.com/National-News/Israel-hits-8-million-mark-on-Jewish-New-Year-325034
-          Kaksi PA:n arabia ajoi varastamallaan kuorma-autolla Ben Gurionin lentokentällä johtavalla tiellä olevan esteen yli pyrkien jatkamaan ajoaan. Turvallisuusmiehet avasivat tulen autoa kohti saaden pysähtymään. Miehillä ei ollut aseita eikä heti ollut selvää, miksi he ajoivat lentokentän tarkasti vartioidun pääsytien sulkevan tarkastusaseman ja liikenne-esteen läpi. Miehistä toinen oli Jeninistä ja toinen Kalkiliyasta, auton he olivat varastaneet Beit Daganin läheltä ja ehkä vahingossa ajoivat lentokentälle johtavalle tielle. Lentoliikenne pysäytettiin puolentoista tunnin ajaksi, mutta sitä jatkettiin pian uudelleen. Kukaan ei vammautunut tilanteessa. http://www.jpost.com/Defense/2-Palestinians-arrested-after-their-truck-breaks-through-barrier-at-Ben-Gurion-Airport-325133
-          Jordania esitti vastustuksensa Israelin Länsimuurin edessä olevan tasanteen jatkoksi rakentamaa uutta tasannetta vastaan. Tasanteella pyrittiin vähentämään Länsimuurin edessä olevalla aukiolla esiintyviä ristiriitaisuuksia haredi-kansan vastustaessa Naiset Muurilla (WOW) kuukauden alussa tapahtuvaa juhlintaa laulaen ja ylistäen omaa Torah-rullaa kantaen. Israelin ja Jordanian kesken solmiman sopimuksen mukaan Jordania valvoo Temppelivuoren aluetta, käytännön järjestelyistä vastaa wafg, islamin säätiö, Israel piti itsellään alueen omistusoikeuden, mutta järjestely aiheuttaa toistuvia ristiriitatilanteita Jerusalemin poliisin pyrkiessä säilyttämään suhteellisen vaikkakin jännittyneen rauhantilan useimmiten alistuen arabien vaatimuksiin juutalaisten ja turistien kustannuksella. Vain muslimeilla on oikeus rukoilla vuorella, vaikka se ei perustu mihinkään sopimukseen, vain omaksuttuun käytäntöön. Israelilaiset ovat alkaneet yhä äänekkäämmin vaatimaan oikeutta rukoilla vuorella ja oikeutta nousta sinne niin halutessaan, eikä noudattamaan poliisin toistuvia juutalaisia ja turisteja koskevia kieltoja. http://www.jpost.com/Middle-East/Jordan-slams-Israel-for-Western-Wall-prayer-platform-325138

Monday, September 02, 2013


MAANANTAI 02.09.13

1. USA:N presidentti Barack Obaman epäröinti ja aiemmin antamansa vakuutus toimimia päättäväisesti Syyrian kemiallisten aseitten käyttämistä vastaan on saanut hämminkiin ei vain hänen hallituksensa jäsenet vaan arabimaailman ja ennen kaikkea Israelin, jossa odotettiin ja toivottiin hänen päättävän nopeista iskuista Assadin hallituksen komento- ja valvonta-keskuksia sekä strategisia kohteita vastaan. Operaation siirto kysymyksen ratkaisemisesta kongressissa on sekin aiheuttanut hämminkiä, sillä hän antaa ymmärtää, että USA iskee Syyriaan vaikka kongressi olisikin sitä vastaan. Jos hän on päättänyt näin, miksi sitten alistaa kysymys kongressiin? Vain ajan voittamiseksi? Odottaako hän, että jokin yllättävä käänne maailman tilanteessa voisi poistaa asian ohjelmasta? Ehkä G-20 kokous?

USA lähettää ydinkäyttöisen emälaivan USS Nimitzin ja muita aluksia Punaisellemerelle tukemaan mahdollista Syyrian rankaisuretkeä. USA:n viranomaiset vakuuttavat, että Nimitz ja sen saattoryhmä, johon kuuluu 4 hävittäjää ja risteilijä, purjehtii Arabiamereltä länteen ilman tarkempia ohjeita jatkaa Suezin kanavan kautta Välimeren itäosiin, mutta on valmis, mikäli tilanne niin vaatii jatkamaan purjehdustaan länteen. Ei ole selvää, millaisen aikataulun puitteissa alukset siirtyvät Punaisellemerelle. USA on lisännyt merivoimiaan Välimeren itäosissa; sillä on viisi risteilijää ja 2-4 sukellusalusta lähellä Syyrian aluevesiä. Niillä uskotaan olevan yhteensä pari sataa Tomahawk-risteilyohjusta, joita käytettäisiin ainakin aluksi. USA:lla on lentovoimia Jordaniassa ja Turkissa sekä Persianlahden maissa, mutta niitä  käytettäisiin vain siinä tapauksessa, että Syyriaan julistetaan lentokieltoalueita.
USA ei halua lähettää maavoimiaan Syyriaan, ”no boots on the ground”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/171523#.UiQf_mJHT-k

NEWSMAX kertoo artikkelissaan, että kongressissa on epäilyksiä Obaman laatiman resoluution hyväksymisestä kongressin molemmissa kamareissa. Republikaanien edustaja Peter King New Yorkista sanoo, että jos äänestys sotilasoperaatiosta Syyriaan suoritettaisiin nyt, se kaatuisi. Edustaja Rand Paul Kentuckista sanoi NBC:n ”Meet the Press” ohjelmassa, että on 50-50 prosentin mahdollisuus, että edustajainhuone puoltaisi operaatiota. ”On virhe puuttua Syyrian sisällissotaan. Kysyisin John Kerrylta, uskooko hän pakolaisten määrän laskevan vai nousevan Jordaniassa iskujen johdosta ja joutuisiko Israel hyökkäyksen kohteeksi?” hän sanoi Kerryn pyrkivän välttämään suoraa vastausta kysymykseen, tulisivatko he noudattamaan kongressin päätöstä pystymättä antamaan selvää vastausta. Hän sanoi, että senaatti luultavasti toimii kumileimasimen tapaan ja hyväksyy Obaman esityksen.

Republikaanien edustaja Jim Imhofe Oklahomasta epäili myös, että kongressi hyväksyy resoluution. ”Käsittääkseni, jos sanot jotain, sinun tulee pysyä siinä. Tämä presidentti on selvästi perääntynyt kannastaan, jonka hän otti ei vain viime päivinä vaan myös viikko sitten puhuessaan asettamastaan punaisesta linjasta”, Imhofe sanoi ”Fox News Sunday” ohjelmassa. Hän sanoi vastustaneensa Syyrian operaatiota viikko sitten: ”Voi tuntua, että kysymys on helppo, kun ulkoministeri John Kerry sanoo kaiken tapahtuvan nopeasti: Me vai menemme sisään, ammumme muutaman ohjuksen, pesemme kätemme ja menemme kotiin. Ei se toimi sillä tavoin, tämä voi olla sota Lähi Idässä. Kysymys on vakava”. http://www.newsmax.com/Newsfront/peter-king-rand-paul/2013/09/01/id/523305?s=al&promo_code=14B93-1

2. KNESSETIN ulko- ja puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Avigdor Lieberman arvosteli kärkevästi Obaman päätöstä alistaa Syyrian operaatio kongressin päätettäväksi todeten, että yli sata tuhatta ihmistä on saanut surmansa naapurimaassa ja lehdistö vain keskustelee.
Hän puhui johtamansa Israel Beitenu-puolueen uuden vuoden tilaisuudessa sunnuntaina.
Lieberman puuttui myös Bashar Assadin kannattajien toimintaan kaikkialla maailmassa todeten, että heidän päämääränsä on vain lisätä terroria ja verenvuodatusta.
Iran puolestaan hyödyntää tilannetta – päättäväisesti ja voimallisesti – jatkaen ydinohjelmansa toteuttamista.

SYYRIAN ihmisoikeusjärjestön lausunnon mukaan sunnuntaina yli 110 000 ihmistä on saanut surmansa maaliskuusta 2011 lähtien Syyriassa. Lausunnossa todetaan, että 28 kuukautta kestäneen konfliktin aikana 110 371 ihmistä on tähän mennessä menehtynyt, heistä ainakin 40 146 on siviilejä, mukaan lukien 4 000 naista ja  5 800 lasta.
Lieberman totesi, että määrätyt elementit pyrkivät vetämään Israelin mukaan konfliktiin, mutta varoitti ketään testaamatta Israelia ja vetämästä sitä mukaan. ”Sota Syyriassa ei alkanut meidän aloitteesta eikä erimielisyyksistä palestiinalaisten kanssa. Mutta me olemme joka tapauksessa valmiit, ja tiedämme, miten vastata. Se tiedetään myös Damaskoksessa, Brysselissä ja Moskovassa yhtä hyvin kuin Dahiyan lähiössä Beirutissa (joka on Hizbullahin valta-aluetta).

LIEBERMAN totesi palestiinalaiskysymyksestä, että kansainvälinen yhteisö kiinnittää aivan liian suurta huomiota siihen vaikka se ei ole pystynyt ratkaisemaan yhtään ongelmaa. Siksi se haluaa kompensoida epäonnistumisensa puuttumalla tähän kysymykseen.
”EU:n, YK:n, kvartetin ja lukuisten lähettiläiden sekaantuminen asiaan vain viivyttää ratkaisun löytämistä. Jos haluatte ratkaisun syntymistä, jättäkää meidät käsittelemään kysymystä palestiinalaisten kanssa”.
IDF päätti kotiuttaa asepalvelukseen kutsumiaan reserviläisiä jäädessään odottamaan, miten USA:n suunnittelema rangaistusoperaatio Syyriassa toteutuu. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4425092,00.html
Eräät asioita läheltä seuraavat sanovat, että Israelin päättäjien tulee lopettaa neuvottelut palestiinalaisten poliittisten johtajien kanssa, ja sen sijaan solmia suorat yhteydet palestiinalaisten todellisten johtajien, kyläpäälliköiden ja heimojohtajien kanssa, joihin asukkaat luottavat ja joiden päätöksiä he kunnioittavat. PA:n johtajiin he sen sijaan eivät luota, koska he tietävät heidät korruptoituneiksi, joiden korkeimpana päämääränä on varmistaa sukulaistensa asema ja tarkkailla oman ulkomaisten tiliensä saldon nousua.

3. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu sanoo, että hän kannattaa lainmuutosta, jolla turvataan naisten oikeudet Juudean ja Samarian alueilla. Hän totesi, että jos lainmuutosta ei saada aikaan, kysymys tulee hoitaa IDF:n keskuskomennuskunnan kautta, jonka komentajalla on oikeus valvoa määrättyjen lakien ja oikeuksien toteutumista territorioissa.
Nykyisen lain puitteissa raskaana olevat naiset voidaan erottaa työpaikaltaan Juudean ja Samarian alueilla, mikä koskee myös palestiinalaisnaisia, mikä on ristiriidassa Israelin lain kanssa. Netanyahu lupasi, että lainmuutos otetaan käytäntöön lokakuussa.

LAINMUUTOKSEN esitti knessetissä kansanedustaja Orit Strock (Bait Hayehudi) kuusi kuukautta sitten. Oikeusministeriö haluaa joitain muutoksia hänen esitykseensä.
Pahin vastustus tulee kuitenkin oikeuskansleri Yehuda Weinsteinin taholta, joka arvostelee esitystä varoittaen, että laillisuuden kannalta Israelin lain ulottamisella territorioihin voi olla kansainvälisiä oikeusvaikutuksia, mikä aiheuttaa laajempia seurauksia. Weinsteinin kanta näyttää olevan, että lain edustama sisältö voidaan toteuttaa Juudeassa ja Samariassa ilman lainmuutosta, joka hänen arvionsa mukaan edustaa territorioiden vähittäistä liittämistä Israeliin, mitä hän kammoaa. Tämä naisten työoloja koskeva lainmuutos on vain yksi monista, jotka myös tulisi muotoilla uudestaan ja varustaa tarvittavin lainmuutoksin.
Orit Strock arvostelee Weinsteinin kantaa kutsuen sitä teeskentelyksi uskaltamatta ottaa suoraa kantaa kysymykseen, joka tulee hoitaa.

4. PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas sanoi Fatahin vallankumousneuvoston kokouksessa eilen, että mikä tahansa sopimus Israelin kanssa alistetaan kansanäänestykseen, referendum, johon palestiinalaiset osallistuvat kaikkialla maailmassa. Tämä on suhteessa siihen, mitä Netanyahu on kuuluttanut Israelissa kansanäänestyksen järjestämisestä.

Abbas sanoi suostuneensa neuvotteluihin saatuaan amerikkalaisilta vakuutuksen, että neuvottelut perustuvat 1949 aselepolinjoihin arabisuunnitelman mukaan pienin aluevaihdoin.
Toiseksi Abbas vakuutti, ettei PA:n kanta neuvotteluihin ole muuttunut, vaan että Jerusalem tulee olemaan Palestiinan valtion pääkaupunki, mitä hän kutsuu punaiseksi linjaksi.
Tzipi Livni ja Saeb Erekat tapasivat lauantaina ja tavannevat salaisesti uudelleen tiistaina. USA:n edustaja Martin Indyck on myös osallistunut neuvotteluihin vastoin median tietoja. Fatahin keskuskomitean jäsen Nabil Shaath sanoo, ettei kolmen viimeisen neuvottelun aikana ole edistytty ollenkaan. Hän syytti Israelia, ettei sillä ollut uusia ideoita, ja toiseksi Jerusalemin juutalaistamisesta. ”PA vie asian YK:hon jos neuvottelut kariutuvat”, hän varoitti.  http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Abbas-says-peace-with-Israel-will-be-brought-to-a-referendum-for-Palestinians-everywhere-325023

5. UUTISOTSIKOITA
-          Arabimaat Saudi Arabian johdolla esittävät harmistumista ja turhautumista presidentti Obaman epäröinnin johdosta, sillä he olivat halunneet USA:n johtaman suuren operaation kaatavan Bashar Assadin hallinnon Syyriassa, mikä nyt näyttää siirtyvän viikkojen päähän, vaikka Obama julmistelee, että hän voi komentaa joukot iskemään koska tahansa, vaikka ennen kuin kongressi käsittelee asiaa. Saudi Arabia haluaa kostoa sille, että Syyrian presidentti Hafez Assad junaili Libanonin pääministeri Rafik Haririn voimakkaalla auto-pommilla Beirutissa 14.02.2005. Hariri oli saudien kuningasperheen hyvä ystävä ja tuttava. Murhassa kuoli 23 muuta sivullista. Hizbullahin johtajia on syytetty murhasta, mutta oikeus-käsittelyä asiasta ei ole voitu järjestää Hizbullahin vastustuksen vuoksi. Syyrian kapinallisia tukevat maat Saudi Arabia, Qatar ja Turkki ovat ilmaisseet tyytymättömyytensä Obaman venkoilun vuoksi ja vaativat, että kansainvälinen yhteisö puuttuu asiaan, mikä tarkoittaisi lähinnä YK:ta tai NATO:a. YK:n pääsihteeri Ban ki-Moon puoltaa neuvotteluja, eikä NATO halua sitoa käsiään. Saudi Arabian ulkoministeri Saud al-Feisal esitti voimakkaan vetoomuksen kansainvälisele yhteisölle lopettaa ihmisten murhaaminen Syyriassa. ”Me vaadimme kansainvälistä yhteisöä kaikin voimin lopettamaan tämä hyökkäys Syyrian kansaa vastaan”, hän sanoi todeten seisovansa Syyrian kansan rinnalla, koska se tietää parhaiten, mikä sille on parasta. Hän vetoaa Kosovan tapaukseen 1990-luvulla esimerkkinä. Tariq Alhomayed kirjoitti Lontoossa ilmestyvässä Asharq Al-Awsat lehdessä, että Iranin johtajat seuraavat tarkoin Syyrian tapahtumia ja huomioivat, ettei kansainvälinen yhteisö ole tosissaan Syyrian tapauksesta eikä kansan kärsimyksistä siellä. Hän syytti Obama kalliiden ulkopoliittisten virheiden tekemisestä ja lausunnoista, jotka aiheuttavat katastrofin tänään ja vetävät koko alueen mukaansa huomenna. http://www.jpost.com/Middle-East/USs-Arab-allies-exasperated-by-Wests-stance-on-Syria-325017
-          Egyptin entinen presidentti Mohammed Mursi joutuu 14 muun Muslimiveljeskunnan  johtajan kanssa vastaamaan oikeudessa rikoksistaan, päätti Egyptin yleinen syyttäjä Hesham Barakat sunnuntaina. Heitä syytetään kiihotuksesta ja murhista. Syytökset koskevat ennen kaikkea presidentin palatsin ulkopuolella joulukuussa järjestettyjä mielenosoituksia, jotka syntyivät tutkijoiden mukaan presidentti Mursin kiihotuksesta valtansa nostamiseksi. Mursia syytetään myös osallisuudesta 2011 vankilapaon järjestämiseen, jossa hän pääsi pois vankilasta. Barakat syytti Hamasia pako-suunnitelman toimeenpanosta, vaikka virallisia syytöksiä ei ole annettu. Armeija kaatoi presidentti Mursin hallituksen 03.08.2012 pidättäen Mursin ja hänen lähimmät neuvonantajansa ja aloittaen siitä lähtien voimakkaan kampanjan Muslimi-veljeskunnan rakenteen murskaamiseksi pidättäen sen johtajia ja jäseniä, mutta ei sentään julistanut sitä laittomaksi. Mursin vallan kaatamista seurasivat veriset mellakat, joissa armeija ja turvallisuusjoukot surmasivat sadoittain ihmisiä, joukossa satakunta turvallisuusjoukkojen jäsentä. http://www.jpost.com/Middle-East/Egypts-Morsi-to-stand-trial-on-charges-of-inciting-killing-and-thuggery-324984
-          PA:n pääministeri Rami Hamdallah sanoo, että toinen erä Israelin vankiloissa tuomioitaan kärsivistä terroristeista – joita PA ja arabit pitävät sankareina – voidaan vapauttaa syyskuun lopussa. Ensimmäinen erä, 26 vankia, vapautettiin ennen rauhan-keskustelujen alkamista, eli 13.elokuuta. Loput 104:stä luvatusta vangista vapautetaan keskustelujen edistymisen mukaan. Netanyahu sanoo, että terroristien vapauttaminen toteutuu hyvän tahdon eleenä PA:lle ja Abbasin houkuttelemiseksi neuvotteluihin, mutta PA:n mukaan vapauttaminen olisi pitänyt suorittaa heti Oslon sopimusten allekirjoittamisen yhteydessä, koska se on Israelin velvollisuus. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/PAs-Hamdallah-2nd-group-of-Palestinian-prisoners-could-be-released-by-end-of-September-324967
-          Raportti Kuwaitista väittää, että Obama siirsi Syyrian operaatiota saadakseen Venäjän suosiolliseksi Bashar Assadin vallan kaatamiseen. Venäjä uhkaa toimia USA:ta ja länttä vastaan, jos ne hyökkäävät sen liittolaismaahan Syyriaan. Asiasta keskustelleen G-20 maiden kokouksessa Pietarissa 06.-07.2013. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/171531#.UiRUlWJHT-k
Sunday, September 01, 2013

SUNNUNTAI 01.09.13


SUNNUNTAI 01.09.13

1. USA:N presidentti Barack Obama ilmoitti eilen tehneensä päätöksen, että USA. tulee iskemään Syyriaan rangaistakseen presidentti Bashar Assadia kemiallisten aseitten käyttämisestä milloin vain, päivien. viikkojen, tai kuukausien aikana, mutta samalla hän ilmoitti, että hän tarvitsee kongressin päätöksen asiassa. Hän antoi ymmärtää, että päätös hyökkäyksestä toteutuu, oli kongressin päätös kielteinen tai myönteinen. Tämä on varsin outo tapa ilmoittaa sodan aloittamisesta, mitä amerikkalaiset kolumnistit ja analyytikot ovat kritisoineet. He sanovat, että Obama ottaa tällä itselleen tutkijan, käsittelijän ja tuomarin sekä tuomion täytäntöönpanon suorittajan aseman. Toiseksi he kritisoivat sitä, että Obaman ilmoitus vain kosmeettisesta näpäytyksestä Assadin sormille antaa vastustajille väärän kuvan USA:n aikomuksista ja rohkeudesta taistella oikeuden puolesta ja seistä päätöksensä takana.

USA:n kongressin edustajat toteavat, että Obaman tapa toimia on amatöörimäinen eikä osoita todellisia johtajantaitoja. He sanovat, että kongressi on nyt 8 päivän istuntotauolla, ja asian käsittely siellä voi kestää viikkoja, mikä voi siirtää Obaman päätöksen toimeenpanon kuukaudella tai useammalla.
Debkafile (DF) käsittelee Obaman päätöstä artikkelissaan. DF toteaa, että kongressin puheenjohtaja päätti aloittaa keskustelun Syyriasta yhdeksäs syyskuuta, mikä tarkoittaa sitä, että tällä vedolla USA:n armeijan asevoimien keskittäminen Syyrian rajojen tuntumaan viikoiksi tai jopa kuukausiksi näyttää ulkopuoliselta naurettavalta ja romuttaa armeijan tekemät suunnitelmat hyökkäysten suorittamisesta. Laivaston tuskin kannattaa pitää viittä sota-alustaan ankkurissa epämääräisen ajan, eli koko operaatio tulee aloittaa uudelta pohjalta. Tämä tuskin lisää armeijan arvostusta ylipäälliköstään.

OBAMAN päätös vahvistaa DF:n mukaan Iran-Syyria-Hizbullah akselia, ja rohkaisee Teherania jatkamaan valitsemallaan tiellä ydinpommin rakentamiseksi, sekä antaa Hizbullahille aiheen onnitella itseään sodan voittajan valitsemista. Samalla se raunioitti Netanyahun politiikan, jonka tarkoituksena oli kehittää yhteisymmärrys Barack Obaman kanssa. Israelin puolustusministerit tukivat sitä selittäen, että se oli Israelin kansallisen turvallisuuden vuoksi tärkeä  Obaman päätöksen mukaan iskut Syyriaan ovat kapea-alaisia, rajoitettuja ja määräaikaisia.

DEBKAFILE toteaa edelleen, että Obaman päätös sulkee pois maavoimien käytön, minkä johdosta iskut suorittaneen sota-aluksilta Tomahawk risteilyohjuksilla – 15 laukaisua – mikä sulkee pois USA:n asevoimien maanalaisiin tiloihin tunkeutuvien pommien käytön.
Tomahawk-ohjuksen kantomatka on 2 500 km ja se painaa 450 kg, mutta sillä ei ole kykyä kaivautua maan sisään, eli maan alle varastoidut kemialliset aseet jäävät koskemattomiksi. Toisaalta hyökkäys niitä vastaan lienee uhkarohkeaa myrkkykaasujen leviämisvaaran vuoksi. Toiseksi vain pintarakenteita tuhoavat ohjukset pystyvät aiheuttamaan vähäisiä vaurioita Syyrian sotilaskentille, eli niiden korjaaminen on vain tuntien asia. Syyrian 30:stä sotilas-kentästä vain kuusi on käytettävissä. DF:n mukaan sen hävittäjistä 100 on käyttökunnossa. Lentoaseen käyttäminen on ollut Assadin armeijan tehokkain ase kapinallisia vastaan. Syyria itse ilmoittaa, että sillä on 365 hävittäjäkonetta. 

Syyrian armeijan ohjussiilot ja komentokeskukset jäänevät myös koskemattomiksi. Syyrian armeijan Scud-C ja Scud-D voidaan varustaa kemiallisin kärjin. Scud-D kattaa koko Israelin.
Syyrian armeijan 4. divisioonan komentokeskus kuulunee iskukohteisiin, sillä sieltä uskotaan ammutun myrkkykaasua sisältävät ohjuksen Damaskoksen esikaupunkiin 21.08.. Sitä johtaa Bashar Assadin veli Maher Assad.  http://www.debka.com/article/23243/Obama-delays-Syria-strike-indefinitely-by-turning-decision-over-to-Congress-
Toisten uutiskanavien mukaan USA voi yrittää surmata Bashar Assadin ja hänen lähimmät neuvonantajansa sekä armeijan johdon, mikä nopeuttaisi poliittisen ratkaisun syntyä.
YK:n pääsihteeri Ban ki-Moon pitää poliittista ratkaisua ainoana hyväksyttävänä. Hän vaatii myös nimittämälleen tutkimusryhmälle aikaa analyysien ja suositusten tekemiseen.

2. SAMARIAN alueneuvosto kokoontui viime viikolla käsittelemään – taas kerran – ehdotusta, että potentiaalisen sodan aikana, jolloin Tel Avivin alueet joutuisivat keskistettyjen ohjusiskujen kohteiksi, asukkaat voitaisiin siirtää sieltä Samariaan. Ajatus lähtee siitä, että Samarian alue on harvaan asuttua ja vihollinen välttäisi ampumasta sinne siellä asuvien
palestiinalaiskaupunkien vuoksi. Samarian alue tulisi olemaan edullinen, sillä se on vain 30 minuutin matkan päässä Tel Avivista, ja vaikka kemiallisia aseita käytettäisiin myös Samarian kohteita vastaan, kemialliset agentit häviävät nopeammin vuoristomaassa, kuten arvioidaan. Sarin ja VX ilmaa raskaampana valuvat alaville maille.

PAKOLAISET voitaisiin sijoittaa Samariaan rakennettuihin hotelleihin ja hostelleihin, sekä julkisiin rakennuksiin, kouluihin ja vastaaviin tiloihin, sekä telttamajoitukseen kauempana yhteisöistä sijaitsevilla alueilla.
Tel Avivin asukkaat pakenivat Samariaan 1990-luvulla Persianlahden sodan aikana, ja maan pohjoisosan asukkaat pakenivat samoin osittain Samariaan Libanonin kakkossodan aikana 2006, jolloin Hizbullah tulitti pohjoisen kaupunkeja ja kyliä. Operaatio cast lead aikana Negevin asukkaita pakeni turvaan Samariaan, joten suunnittelijoilla on käytettävissään kokemuksia aikaisemmasta käytännöstä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/171473#.UiLiDGJHT-k

SEKÄ Iran että Syyria ja Hizbullah ovat varoittaneet, että jos Syyrian vastaan hyökätään ulkomaitten toimesta, ne tulevat iskemään kostoksi Israeliin, mutta myös Turkkiin ja Jordaniaan. Hizbullahilla oletetaan olevan 65 000 ohjusta ja rakettia, sekä Syyrialla 700 –1000 Scud-ohjusta, joista osa voidaan varustaa kemiallisin kärjin. Iranilla on tyypeiltään ja laadultaan Lähi Idän suurin ohjusvalikoima, mutta niiden lukumääristä on epämääräisiä tietoja. Sen tehokkain ohjus Shahak-3-5 yltää Israeliin, mutta se kehittelee Shahab-6 ohjusta, jolla se uskoo yltävänsä Amerikkaan asti. Iran aloitti ohjustensa kehittämisen ydinpommia varten ennen kuin sillä on omaa pommia.

3. VENÄJÄN presidentti Vladimir Putin sanoo, että ulkoministeri John Kerryn esittämät väitteet, että Syyrian presidentti Assad olisi antanut käskyn kemiallisten aseitten käyttämisestä Damaskoksen itäosan lähiössä 21..08. on pelkkää potaskaa ja vaatii, Obamalta selkeitä näyttöjä väitteittensä tueksi. Puhuessaan Vladivostokissa hän sanoi, että USA:n tulee esittää todisteita YK :n turvallisuusneuvostolle. Hän selitti lehtimiehille, että ”todisteita sanotaan olevan, mutta että ne ovat salaisia eikä niitä voida julkistaa”, hän sanoi. ”Tämä on selvää liittolaisten väheksyntää”.
”Kun Syyrian armeija on voittamassa sodan ja hyökkää, väitteet kemiallisten aseitten  käyttämisestä on täysin pelkkää potaskaa”.

Putin kiitteli Englannin parlamentin selväjärkisyyttä hylätessään pääministeri Cameronin esityksen hyökkäyksestä Syyriaan. Hän kehotti Nobelin rauhanpalkinnolla palkittua USA:n presidenttiä harkitsemaan kahdesti ennen päätöksen tekemistä, selittäen, että YK:n tutkijat ovat juuri äsken palanneet Syyriasta tuoden mukaan näytteitä ja todisteita, joiden analysoiminen  ja erittely vie oman aikansa. Hän sanoi, että G-20 maiden kokouksessa 6.-7. syyskuuta Pietarissa on sopiva tilaisuus keskustella asiasta.
Esitellessään väitettyä Syyrian armeijan kemiallista hyökkäystä ulkoministeri John Kerry totesi selvästi vihaisena, että siinä kuoli 1429 ihmistä, heistä 426 lasta. Hän piti täysin toteen näytettynä, että syyllinen on Assadin armeija, mutta ei eritellyt todisteita, joiden hän sanoi todistavan ilman epäilystä, että niitä on käytetty armeijan taholta.

VENÄJÄN kerrotaan viivyttäneen lupaamiensa hävittäjien ja S-300 ohjustorjuntajärjestelmän toimittamista Syyrialle. Venäjälle on kuitenkin S-300 järjestelmä Tartusin laivastoaseman suojana, ja varmaan sota-aluksillaan viimeistä huutoa olevat puolustusjärjestelmät tehokkaine tutkalaitteineen, joten Venäjä pystyy seuraamaan tarkoin tilanteen kehitystä. Jos Syyrian armeijalla on S-300 patteristoja ja tehokkaita hävittäjiä, ne uhkaavat pahoin suunnitelmia lentokieltoalueiden julistamiseksi Syyriaan. Venäjä on toimittanut Syyrialle myös P-800 Yakhont yliääni risteily-ohjuksia, jotka on suunniteltu sotalaivojen tuhoamiseen. Israel uhkaili tuhoavansa ne, jos niitä toimitetaan Syyrialle, mutta on viime aikoina ollut viisaasti hiljaa. http://www.timesofisrael.com/putin-syria-chemical-weapons-use-allegations-utter-nonsense/

4. UUTISOTSIKOTA
        -      Terrorijärjestön tekemä yritys vahingoittaa Panaman lipun alla purjehtivaa konttialusta Suezilla epäonnistui surkeasti. Kanava läpi purjehtivan aluksen Cosco Asia liikkeitä häiritsevät yritykset epäonnistuivat, hän sanoi lausunnossaan. Hän ei puuttunut yksityiskohtiin hyökkäys-yrityksestä, mutta totesi liikenteen sujuvan normaalisti. Hän sanoi, ettei laiva eikä sen lasti kärsinyt vaurioita, ja että armeija vastasi täysin hyökkäyksen eliminoimisesta.
-          YK:n tiedottaja Martin Nesirky sanoo, että Obaman suunnitelma hyökätä Syyriaan YK:n tutkimusryhmän poistuttua maasta on irvokas. Hän selitti, että Syyriassa on 1000 kansainvälistä ja YK:n toimihenkilöä, ja että YK on aivan yhtä huolestunut heidän hyvinvoinnistaan kuin tutkimusryhmän, ja lisäksi Syyrian asukkaat tulevat olemaan alttiina vaaralle hyökkäyksen alettua. Nesirky puhui lehdistötilaisuudessa sen jälkeen, kun YK:n aseriisuntajohtaja Angela Kane informoi pääsihteeriä Syyrian tilanteesta lauantaina. Hän sanoi, että pääsihteeri saa toisen informaation YK:n tutkimustiimin toimesta sunnuntaina. Tutkimustiimin ottamia näytteitä tutkitaan Euroopassa, etenkin Ruotsissa ja myös Suomessa eri laboratorioissa. Kemiallisin asein tehdyn hyökkäyksen ympärillä käy kova huhumylly ja lukuisia teorioita on esitetty, kuka sen teki ja miksi juuri samaan aikaan, kun YK:n nimittämä tiimi oli vain parin kilometrin päässä olevassa loistohotellissa. USA:n ulkoministeri John Kerryn saamien laskelmien mukaan iskussa kuoli 1429 ihmistä heistä 426 lasta, mutta olettavat, että luvut tulevat muuttumaan tutkimusten edistyessä. Kerry ei paljastanut, kenen toimesta luvut oli koottu. Lännen tukema Syyrian Kansallinen Neuvosto (SNC) ilmoitti, että ainakin 1480 ihmistä kuoli iskussa. http://www.timesofisrael.com/un-possible-timing-of-syria-attack-grotesque/
-          Libanonin armeija sanoo pidättäneensä kaksi epäiltyä, joita syytetään 22.08. Israeliin ampumien rakettien ampujiksi. Raketit ammuttiin Tyyron läheltä, kaksi niistä osui asuntoalueille aiheuttaen jonkin verran tuhoa, yksi putosi Libanonin puolelle ja yhden Iron Dome eliminoi. IAF vastasi iskuun välittömästi ampuen ohjuksia PFLP-GC tukikohtaan Beirutissa. Sen aiheuttamista uhreista ei ole tietoa. Pidätetyt miehet ovat tunnustaneet toimittaneensa raketit Bekaanlaakson länsiosasta miehelle Tyyrossa, joka toimitti ne eteenpäin. Armeija etsii muita syyllisiä. http://www.dailystar.com.lb/News/Lebanon-News/2013/Aug-31/229482-lebanon-arrests-two-over-rocket-attack-into-israel.ashx#axzz2daLbUE4m
-          Syyrian apulaispääministeri Kadri Jamil pilkkasi USA:n presidenttiä hänen siirrettyä hyökkäyskomentonsa Syyriaa vastaan kongressin käsittelyn jälkeen. Hän sanoo, että ”USA hävisi sodan ennen kuin se oli alkanutkaan”. Puhuessaan Libanonin al-Majayadeem haastattelussa hän viittasi tunnettuun sananlaskuun: ”Hän vei heidät vesilähteen reunalle, mutta sitten hylkäsi heidät”. Syyrian pääministeri Wael al-Halqi puolestaan toisti aiempia varoituksiaan todeten: ”Syyrian armeija on täysin valmis. Sormi on liipaisimella vastaamaan mihin tahansa haasteeseen tai tilanteeseen, joita he haluavat aiheuttaa”, hän sanoi AFP:n mukaan. Syyrian lauantaina julkistaman listaan mukaan sen iskukohteita on myös Turkissa ja Kyproksella tavanomaisen uhkauksen lisäksi Yhdysvaltoja ja Israelia vastaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/171475#.UiMBH2JHT-k
-          Syyrian media julkisti potentiaaliset hyökkäyskohteet Israelissa, joihin Syyrian armeija tulisi iskemään, jos Syyria joutuu ulkomaisen hyökkäyksen kohteeksi. Hyökkäyskohteita on Israelin lisäksi myös Turkissa ja Kyproksella. Israelin kohteista mainitaan Dimonan tutkimusreaktori, petrokemiallinen teollisuus Haifassa, Hazorin ilmavoimien lentokenttä, Palmachim, Zalaim ja Tzrifin tukikohdat, Kalandia lentokenttä, sekä sotilaallisia ja tiedusteluinstituutioita Turkissa ja Kyproksella. Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdoganilla on läheiset suhteet Muslimiveljes-kunnan kanssa, joka on yksi vaikutusvaltaisimmista ryhmittymistä Syyrian kapinallisten joukossa ja potentiaalinen valtapuolue, jos Assad kaatuu, ja  FSA:n sotilaallisten joukkojen parissa. Kyproksella on useita länsimaiden käyttämiä sotilaallisia tukikohtia ja lentoasemia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/171466#.UiMD3GJHT-k, http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4424649,00.html