Friday, July 26, 2013

PERINATIA 26.07.13


PERJANTAI 26.07.13

1. RAUHANNEUVOTTELUT Israelin ja PA:n välillä alkavat ministeri Silvan Shalomin mukaan ensi viikon tiistaina, mutta sille ei ole saatu vahvistusta. Ulkoministeri John Kerry itse näyttää tarvitsevan hermolepoa turhan touhukkaan toiminnan jälkeen saadakseen osapuolet suostumaan neuvottelupöytään. Hän on siinä määrin ajatuksissaan ja mielikuvissaan juuttunut kiinni ajatukseen kahdesta valtiosta, että hän epähuomiossa kutsuu PA:ta valtioksi ikään kuin se olisi jo tapahtunut tosiasia. Neuvottelujen alkamisesta näyttää kuitenkin olevan epäselvyyttä ja pahoja ristiriitaisuuksia.

PA:n puheenjohtaja ja hänen molemmat uskottunsa Yasser Abed Rabbo ja Nabil Abu Rudeinah totesivat, ettei neuvotteluja aloiteta, ennen kuin niiden raamit on hyväksytty. He tarkoittanevat tällä erityisesti vankien vapauttamista. Israelin arabikansanedustaja Ibrahin Sarsur (Raam Taal) totesi torstaina, että PA:n poliitikkojen ja Israelin arabikansaedustajien kovan painostuksen alaisena John Kerry lupasi, että Israel vapauttaa kaikki ennen Oslon sopimusta tuomitut arabit ja palestiinalaiset. Heistä 212 on joko Israelin kansalaista tai Jerusalemin asukkaita, joiden vapauttamista Israel vastustaa viimeiseen saakka.

SARSUR puhui medialle osallistuttuaan Vankien ja Vapautettujen Vankien Arabiunionin kokoukseen todeten, että tuntia aiemmin Kerry oli pyytänyt PA:lta listaa vapautettavista vangeista tarkastettuaan sen ensin. Hän sanoi Kerryn luvanneen, ettei hän kutsu osapuolia neuvotteluihin, ennen kuin Israel on luvannut vapauttaa kaikki listassa olevat, ei vain osaa heistä. Times of Israel ei ollut saanut USA:n ulkoministeriön vahvistusta näille tiedoille.
Toiseksi Rabbo ja Rudeinah vakuuttavat, että Kerry lupasi neuvottelujen perustuvan 1949 aselepolinjoille, mitä Israel ei ole hyväksynyt. Tavattuaan YK:n pääsihteerin Ban ki-Moonin torstaina Kerry oli lausunnoissaan huomattavasti varovaisempi todeten vain toivovansa, että tehtyään rohkean päätöksen palata neuvottelupöytään sekä pääministeri Netanyahu että puheenjohtaja Abbas pystyvät järjestämään menetelmät sen toteuttamiseksi.

ISRAELIN tiedustelu ja kansainvälisten asiain ministeri Yuvat Steinitz kertoi Israelin radiolle 20. kesäkuuta, että Israel tullee vapauttamaan vankeja neuvottelujen yhteydessä, mutta ei maininnut määrää. Mediassa esiintyy luku 82, johon ei sisälly 14 Israelin kansalaista ja 7 Jerusalemin asukasta. Israelin vankiloissa on n. 5000 palestiinalaista vankia, joista 140:llä on Israelin kansalaisuus, heistä 14 tuomittu ennen 1993 Oslon sopimusta Israelin ja PLO:n välillä. Israelin arabien parissa on tunto, ettei Abbas ole tuonut mitään palestiinalaisille, enempää poliittisesti kuin taloudellisestikaan, joten vankien vapauttaminen on hänen elämänl-ankansa, he toteavat. Jos sekään ei toteudu, hän on merkityksetön, mies ilman nimeä. http://www.timesofisrael.com/kerry-promised-all-pre-oslo-prisoners-will-go-free-claims-arab-mk/
Presidentti Barack Hussein Obama kutsui torstaina USA:n muslimijohtajia Valkoiseen Taloon paaston keskeyttämisaterialle (iftar) todeten, että ”muslimit ovat suuressa määrin edistäneet Yhdysvaltojen kehitystä liikeyrittäjinä, teknologian kehittäjinä ja lääketieteen uranuurtajina”. Hän selvitti, että ramadan on aika itsetutkisteluun ja tilaisuus ilmaista kunnioituksensa Allahille rukousten ja paaston kautta, mutta myös aika ystäville ja perheille kokoontua yhteisiin tilaisuuksiin. Hän viittasi Pohjois-Afrikan ja Lähi idän  arabikevääseen sanoen, että se kuvastaa ihmisen kaipuuta taloudelliseen itsenäisyyteen ja mahdollisuuteen yhtä paljon kuin poliittiseen vapauteen.
Valkoinen Talo järjestää vastaavantapaisia kokoontumisia eri poliittisille ja uskontojärjestöille osoittaakseen myötätuntoaan kaikille ryhmittymille. Obaman ohella hänen perheensä, hallituksensa ja virkamiehistönsä edustajia osallistui tilaisuuteen. http://www.timesofisrael.com/obama-hosts-ramadan-dinner-at-white-house/

2. ISRAELIN puolustusministeri Moshe Yaalon antoi ohjeet Juudeassa ja Samariassa työskenteleville virkailijoille minimoida kaikki yhteistoimintansa EU:n rahoittamia tai valvomia projekteja ns. C-alueilla, jossa Israelilla on täysi hallinto- ja järjestysvastuu, sekä estää EU-virkailijoiden matkat Israelin kautta Gazan alueelle. Tämän katsotaan olevan Israelin viranomaisten vastaus EU:n äskettäin antamaan uuteen direktiiviin koskien israelilaisten yksityisten tai liikeyritysten rahoitusta ja yhteistoimintaa  Juudean ja Samarian alueilla.

Yaalonin ohje koskee Israelin armeijaa ja hallituksen toimien koordinoijaa Juudean ja Samarian C-alueilla, joiden tulee vetäytyä kaikesta yhteistoiminnasta EU:n viranomaisten ja paikallisten työntekijöitten kanssa, sekä EU:n humanitääristä toimintaa. 

EU:n harkitsematon ja typerä direktiivi, josta voidaan käyttää nimitystä pogromi NL:n asettamien juutalaisvastaisten rajoitusten ja vaatimusten tapaan, tulee täysipainoisesti voimaan 2014 alusta, mutta sitä aletaan toteuttamaan välittömästi. EU:n ulkomaanasioista vastaava instanssi yrittää vakuuttaa, että sillä edistetään rauhanprojektia Israelin ja PA:n välillä, mutta sen vaikutus on juuri päinvastainen, ja asettaa jyrkän vastalauseen EU:n osallistumiseen orastaviin rauhanneuvotteluihin.
Saksa ilmoitti vetäytyvänsä pois EU:n direktiivistä.

3. Juutalainen järjestö tuhon uhriksi joutuneiden auttamiseksi (Jewish Coalition for Disaster Relief) lähetti 100 000 USD arvosta avustustarvikkeita Syyrian taisteluja Jordaniaan paenneiden avustamiseksi.
Ryhmittymään kuuluu 14 järjestöä, joiden toimien koordinoijana toimii American Joint Distribution Committee (JDC). Järjestöjen edustajat kokoontuivat torstaina New Yorkiin järjestelläkseen varojen luovuttamisen avustustoimia suorittaville järjestöille Syyrian pakolaisille Jordanian pakolaisleireissä, kuten JDC:n edustaja kertoi.

Varoja luovutetaan Jordanian Punaiselle Kuunsirpille (Punaisen Ristin järjestö Jordaniassa), Israelin Lentoavustukselle (Israel Flying Aid), joka vie ruokatarpeita; World Jewish Relief, joka työskentelee Save the Children (Pelasta Lapset) kanssa pakolaisleirissä, sekä heprealainen Siirtolaisapujärjestö (HIAS) uudelleenasuttamis-tarpeita varten.
Jordaniassa Syyrian pakolaisia lienee puolisen miljoonaa, lisäksi heitä pakeni Turkkiin ja Libanoniin suunnilleen saman verran.

4. EGYPTIN armeija antoi maan Muslimijärjestölle aikaa lauantaihin saakka allekirjoittaa poliittinen sovintosopimus, kertoo armeijan kanssa yhteydessä oleva web-sivu.
”Tarkoituksemme ei ole panna alulle mitään liikettä, mutta tulemme vastaamaan rajusti kaikkiin Muslimijärjestön johtajien tai sen kannattajien väkivaltaan tai mustaan terrorismiin. Me vakuutamme suojelevamme kaikkia rauhanomaisia mielenosoittajia taustavoimista riippumatta”, lausunnossa todetaan Al-Arabiya uutistoimiston mukaan.

LAUSUNNOSSA kerrottiin lisäksi, että armeijan  komentaja ja puolustusministeri Abdel Fattah el-Sisi antoi julkilausumansa puheessaan torstaina, jossa hän kehotti kaikkia egyptiläisiä palaamaan yhteiseen ruotuun maan tulevaisuuden rakentamiseksi. El-Sisin julkilausuma annettiin samaan aikaan, kun hän kehotti egyptiläisiä tulemaan massoittain kaduille perjantaina antaakseen hänelle valtakirjan turvallisuuden ja järjestyksen palauttamiseksi.

SYRJÄYTETYN presidentti Mursin kannattajat ovat samoin kutsuneet kansaa kokoontumaan 34:än marssiin eri puolilla Kairoa perjantaina oman äänensä ilmaisemiseksi.
Armeijan komentajan nimissä annettu julkilausuma julkaistiin epämääräisellä web-sivulla, jolla on yhteyksiä johtaviin kenraaleihin, mutta armeijan upseerit sanovat, että 48 tunnin uhka-vaatimus on kutsu poliittiseen toimintaan, eikä tarkoita armeijan murskaavia otteita.
Armeija on jatkanut Muslimiveljeskunnan johtajien pidätyksiä. Keskiviikkona se pidätti 9 johtajatason virkailijaa, heidän mukanaan Muslimiveljeskunnan johtaja Mohammed Badie. Pidättämismääräyksen antoi yleinen syyttäjä Hisham Barakat syyttäen heitä käskyistä aseellisille ryhmille valtateiden sulkemiseksi, väkivaltaan kiihottamisesta Qalyubin pyhässä kaupungissa, väkivallan levittämisestä sekä julkisen omaisuuden tuhoamisesta.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/170291#.UfIe9WJHT-k

5. UUTISOTSIKOITA
-          PA:n arabit hyökkäsivät Damaskoksen portin lähellä Jerusalemin vanhakaupungin muurin ulkopuolella kahta bussia vastaan, joissa oli israelilaiset rekisterilaatat. He käyttivät suuria kivenjärkäleitä saaden niillä rikottua bussin ikkunat ja heitettyä kivet sisälle bussiin. Torstaina iltapäivällä sattuneet terrorihyökkäykset haavoittivat 15 matkustajaa, kertoo poliisipäällikkö Miki Rosenfeld Jerusalemin poliisista twitter-sivullaan. Neljää haavoittunutta hoidettiin paikan päällä, yksi heistä sylivauva. Poliisi eristi alueen ja aloitti syyllisten jahtaamisen sekä näihin että aiemmin tapahtuneisiin väkivaltaisuuksiin ja terroritekoihin syyllistyneiden löytämiseksi. Israelissa kysellään yhä huolestuneemmin, ovatko nämä oireita kolmannen intifadan, väkivalta-aallon alkamisesta vai siitä, että se on jo meneillään. Väkivalta on noussut Jerusalemissa ja Hebronissa, mutta toistaiseksi laantunut Juudean ja Samarian maanteillä IDF:n alettua entistä aktiivisemmat vastatoimet ja vastaten väkivaltaan tarvittaessa tuliasein, mikä oli aiemmin ehdottomasti kielletty. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/170274#.UfIqbmJHT-k
-          Hebronissa asuvat juutalaiset ovat kuukaudesta toiseen valittaneet, miten länsimaista tulleet anarkistit tunkeutuvat juutalaisten vasemmistolaisten ja arabien kanssa heidän asuinalueilleen, pelloilleen ja hedelmätarhoilleen nimenomaan sapattina olettaen vastarinnan ja valvonnan silloin olevan heikompaa. Tällaiset aluksi rauhalliset mutta pian kirouksiksi ja syyttelyksi muuttuvat mielenosoitukset kehittyvät helposti väkivaltaisiksi, joskin tuliaseita käytetään vähemmän. Nämä ulkopuolisten kiihottamat ryhmät tuhoavat myös juutalaisasukkaitten omaisuutta, katkovat hedelmäpuita ja sytyttävät tulipaloja sekä turmelevat viljelyksiä. Arabit varastavat etenkin yöaikaan lampaita ja lehmiä vieden ne omaan kyläänsä, vaikka eläimet varustetaan tunnisteilla. Etenkin ramadan-aika on varkaiden ja rosvojen aikaa, koska he tarvitsevat lihaa iftar-aterioita varten paaston keskeyttämiseksi ylensyönnillä ja yhteiskokoontumisella. Asukkaat valittavat, että tämä tunkeutuminen juutalaisyhteisöihin on saanut entistä vakavammat muodot arabien pyrkiessä valtaamaan heidän maitaan ja kieltäytyen poistumasta väittäen maata omakseen. Lisäksi heidän asuinalueittensa määrittäminen konfliktialueiksi häiritsee liiketoimia ja turismia. Asukkaat perustivat järjestön puolustamaan etujaan, joka toimii yhdessä Regavim järjestön ja Women in Green kanssa levittäen tietoisuutta heidän ongelmistaan sekä kansalle että armeijalle. He aikovat vaatia, että armeija estää anarkistien ja vasemmistolaisten pääsyn Juudean ja Samarian alueille. Uuden ryhmän tarkoituksena on lisäksi jakaa asukkaille videokameroita voidakseen tallentaa heidän alueilleen tunkeutuneiden kiihottamia yhteenottoja ja omaisuudelleen aiheutettua tuhoa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/170270#.UfItQWJHT-k
-          Samaria prikaatin komentaja eversti Yoam Yaron kertoo, että he lopulta saivat asettamansa väijytyksen avulla pidätettyä terroristin, joka oli kahdesti tulittanut matkustajabussia Hawaran lähellä. Sotilaat asettivat väijytyksen, yksi niistä bussiin, joka toimi syöttinä. Torstaina aikaisin iltapäivällä terroristi osoitti pistoolillaan bussia, josta annettiin varoitus sotilaille maastossa, jotka saivat terroristin kiinni. Terroristi on n. 20-vuotias, kotoisin Awartasta. Hänellä oli italiasta tekoa oleva käsiase, mutta myös ns.Carlo, muunneltu Carl Gustav puoliautomaattiase. Lisäksi hänellä oli ammuksia ja kännykkä mukanaan. Hänen uskotaan olevan terroristi, joka tulitti busseja Hawaran risteyksen lähellä 21. ja 25. heinäkuuta lähellä Sikemiä Samariassa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/170282#.UfIyFmJHT-k
-          Hamas sulki kaksi uutistoimistoa Gazassa, Al-Arabiya ja Palestiinan uutistoimiston, väittäen niiden levittävän huhuja ja vahingoittavan Palestiinan kansallisia intressejä sekä vastarintaliikettä. Al-Arabiya on saudien omistama TV-yhtiö, toinen suljettu toimisto kuuluu Betlehemissä toimivalla Maan-uutistoimistolle. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/170282#.UfIyFmJHT-k
-          Obaman varoituksista huolimatta Egyptin armeijan komentaja Abdel Fattah el-Sisi vakuuttaa murskaavansa kaikki yritykset suistaa maa uudelleen väkivaltaan ja sekasortoon. Obama ei halua päättää, oliko 03.07. tehty vallansiirto Egyptissä vallankumous vai vain kansan hylkimän presidentin siirtäminen syrjään. Tämä on yksi Obaman Lähi Idän politiikan epäonnistumisen todiste, mikä on tuonut alueelle vain sekasortoa ja asukkaitten elinolosuhteitten huononemisen ja jatkuvia kärsimyksiä. http://www.debka.com/article/23143/Defying-US-warnings-of-civil-war-Egyptian-military-to-crack-down-on-armed-protest-and-mounting-terrorism-
Thursday, July 25, 2013

TORSTAI 25.07.13


TORSTAI 25.07.13

1. JOEL C Rosenberg kertoo blogissaan Iranin ja Syyrian välisistä suhteita todeten, että Iran on päättänyt pitää kiinni Syyriasta hinnalla millä hyvänsä, koska se katsoo Syyrian olevan strategisesti elintärkeän Islamilaisen Vallankumouksen päämäärälle Lähi Idässä, eikä anna sen joutua vihollisten käsiin. Siksi Iran työskentelee päättäväisesti voidakseen ottaa vallan Syyriassa ja itse asiassa liittääkseen sen osaksi itsenäistä Iranin maata.

Kirjoitus perustuu israelilaisen ajatushautomon raporttiin, jonka laati IDF:n reservin prikaatin-kenraali tri Shimon Shapira ja jonka äskettäin julkaisi Jerusalemin Julkisten Asiain Keskus. Raportissa nimeltään ”Iran suunnittelee Syyrian kaappaamista” kerrotaan, että suunnitelmaan kuuluu 150 000 suuruisen armeijan perustaminen, joka perustuu  Iranista, Irakista, Hizbullahista, joistain Persianlahden maista kootuista sotilaista.

Shapiran raportin mukaan Hizbullahin pääsihteeri Hassan Nasrallah teki huhtikuun puolivälissä salaisen vierailun Teheraniin, jossa hän tapasi Iranin ylimmän kaitsijan Ali Khamenein ja Iranin Vallankumouskaartin Al-Quds joukkojen komentajan kenraali Qasem Suleimanin.
Suleiman sanoi valmistelevansa 150 000 miehen suuruisen hänen nimellään kulkevan armeijan perustamista Syyriaa varten, jonka miesten pääosa tulee Iranista ja Irakista ja pienempi osa Hizbullahilta ja Persianlahden maista.

Suleimanin johtoasemaa armeijaa muodostettaessa sanotaan raportissa merkittäväksi,
sillä hän on johtanut Iranin sotilastoimia Lähi Idässä, ja tammikuussa 2012 hän ilmoitti Iranin Islamilaisen tasavallan valvovan tavalla tai toisella Irakia ja Libanonin eteläosaa.
Iranin pyrkimyksestä saavuttaa valta-asema Lähi Idässä on raportoitu jo vuosien ajan, joten tämä suunnitelma ei sinänsä ole uutta.

Syyrian merkityksestä keskeisenä tekijänä Iranin suunnitelmissa kertoi Khamenein ajatus-hautomon johtaja Mehdi Taaib, joka sanoi Syyrian muodostavan Iranin 35:n maakunnan. jonka merkitys on suurempi kuin Iranin sisällä sijaitsevan Khuzestanin, joka on pääosin sunni-enemmistöinen arabien asuttama maakunta. Iran on todella investoinut merkittäviä summia Syyrian armeijan tukemiseen shialaisena valtiona. Assadin hallitus puolestaan on antanut Iranin lähettämille ”käännyttäjille” vapaat kädet vahvistaakseen shia-muslimeja Damaskoksen lähiöissä, alaviittien asumilla rannikkoalueilla sekä maaseudulla. Shia-uskoon ”kääntyneille” on annettu erilaisia taloudellisia ja sosiaalisia etuja iranilaisilla varoilla.
Hizbullah on organisoinut Iranin varojen turvin shia-joukkoja Irakissa nimellä League of the Righteous People eli Kateeb Hizbullah, joiden velvollisuutena on osallistua Damaskoksen puolustamiseen. Artikkelin mukaan Iran haluaa laajentaa tätä toimintaa. https://mail.google.com/mail/?shva=1#inbox/14012421a5da1fb6, http://www.jpost.com/Defense/IDF-intel-chief-Syria-turning-into-jihadi-center-on-our-border-320843?rz=n_24July13

USA:n armeijan aselajien komentajien puheenjohtaja Martin Dempsey listasi kirjeessään senaatin sotilaspalvelujen komitealle viisi potentiaalista vaihtoehtoa Syyrian ongelman ratkaisemiseksi arvioiden samalla niiden hinta- ja muut vaikutukset yhteiskunnalle. Hän näyttää suosivan toista kahdesta pääkohdasta: Suora hyökkäys Syyriaan tai epäsuora lisäämällä avustuksia Syyriassa Assadin joukkoja vastaan taisteleville joukoille. Hänen mukaansa suora hyökkäys vaatisi tuhansien amerikkalaisten sotilaiden osallistumista operaatioon ja maksaisi miljardeja, sekä lisäksi sitoisi USA:n epämääräiseksi ajaksi Syyriaan.

Myös lentokielto-alueiden perustaminen maksaisi miljardi USD kuukaudessa ja vaatisi satojen USA:n sotilaiden osallisuutta. Siksi hän suosittelee avustusten lisäämistä Assadin joukkoja vastaan taisteleville ryhmille, silläkin uhalla, että osa aseista voi joutua ryhmille, jotka taistelevat myös USA:n joukkoja vastaan. Asetoimitusten ohella kapinallisia tulisi kouluttaa nykyaikaiseen sodankäyntiin. Dempsey varoitti raportissaan, että USA:n asevoimien osallistuminen Syyrian taisteluihin tarkoittaa itse asiassa sodanjulistusta Syyrialle. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4409336,00.html

YK:n kemiallisten aseitten käyttöä Syyriassa tutkiva tiimi saapui keskiviikkona Damaskokseen Assadin hallituksen kutsusta. Tiimiä johtaa YK:n aseriisuntakomitean johtaja Angela Kane. Heidän toimintansa Syyriassa on rajoitettu vain maaliskuun 19. päivänä Khan Al-Assalin
kylässä tapahtuneen kemiallisen hyökkäyksen tutkimiseen. Kylä oli silloin Assadin armeijan  käsissä, mutta kapinalliset miehittivät sen myöhemmin. Sekä kapinalliset että hallituksen joukot syyttävät toisiaan kemiallisten aseitten käyttämisestä Kylässä. YK olisi halunnut tutkia muitakin epäilyttäviä kohteita Damaskoksen lähistöllä sekä Homsissa, mutta Assadin hallitus ei antanut lupaa siihen, koska heidän turvallisuutteen ei voida taata.

Angela Kanen johtamaan tiimiin kuuluu ruotsalainen kemiallisten aseitten asiantuntija Åke Sellström. He viipyvät Syyriassa kaksi päivää tavaten Syyrian hallituksen korkeita edustajia.
Syyrialla epäillään olevan Lähi Idän suurimmat kemiallisten aseitten varastot, ja Assadin pelätään turvautuvan niihin laajassa mitassa, jos hän katsoo tilanteen toivottomaksi. Hän on vakuuttanut, ettei niitä käytetä omia kansalaisia vastaan, mutta sota on jo monikansallinen.
Venäjä on järjestelmällisesti kiistänyt, että Assad olisi käyttänyt kemiallisia aseita perustuen omiin havaintoihinsa, mutta syyttää kapinallisten käyttäneen niitä Al-Assalin kylässä, jossa 31 ihmistä sai surmansa.
Syyrian sisällissota on jo vaatinut yli 100 000 uhria ja luvut kasvavat päivittäin.

2. MOHAMMED DAHLAN, entinen Fatahin korkea virkailija ja Gazan turvallisuusjoukkojen komentaja, kääntyi israelilaisen lakifirman puoleen syyttääkseen Abu Mazenia alias Mahmoud Abbasia Haagin kansainvälisessä rikosoikeudessa rikoksista häntä itseään ja Palestiinan kansaa vastaan. Lakifirman omistaa Zaki Kamal, Israelin bar-järjestön apulaispresidentti, yhdessä poikansa Kamal Kamalin kanssa.
Dahlan syyttää Abbasia, että se jahtaa häntä ajaen hänet ulkomaille. Hän syyttää PA:n puheenjohtajaa Abu Mazenia itsevaltaisesta toiminnasta ja äärimmäisestä korruptiosta, joka yhdessä hänen perheensä korruption kanssa vahingoittaa Palestiinan kansaa ja PA:n alaisia instituutioita. Hän syyttää, että Abbas haluaa eliminoida hänet peläten hänen kilpailevan kanssaan PA:n johtopakasta.

DAHLAN lähetti kopion syytekirjelmästä Abbasille, YK:n pääsihteerille, ulkoministeri John Kerrylle, YK:n ihmisoikeuskomissiolle, EU:n sihteerille ja kvartetin lähettiläälle Lähi Itään Tony Blairille.
”Minä ja perheeni on pitkän ajan kuluessa alistettu terrorille ja häirinnälle, vainolle, pidätykselle, häväistykselle, tappouhkauksille ja omaisuuden riistolle”, Dahlan kirjoittaa. ”Minua vastaan aloitettu kampanja ei tunne moraalisia ja laillisia rajoja, eikä edes kansainvälisiä rajoja”, Dahlan tilittää jatkaen: 
”Minua vastaan aloitettu kampanja on lopullinen todiste - ei vain hälyttävän korkeasta korruptiosta ja tyranniasta, mitä Abu Mazen harjoittaa, vaan myös siitä, ettei käytännössä ole olemassa lain kuria ja toteuttamista, oikeudenkäyntiä tai lakiasäätäviä instituutioita PA:ssa.
Käytännössä PA:n hallitus on yhden miehen, Mahmoud Abbasin, itsevaltainen hallinto – ja kaikki PA:n instituutiot, sen budjetit ja kansainväliset yhteydet eivät ole mitään muuta kuin välineitä Abbasin ja hänen perheensä käytössä palvellen hänen taloudellisia, poliittisia ja henkilökohtaisia intressejään”.

PA:n taholta myönnetään syytekirjelmän saapuminen, mutta lausuntoa ei anneta.
Dahlan oli korkea PA:n viranomainen Gazassa vuoteen 2007, jolloin Hamas kaappasi vallan siellä. Dahlan muutti Samariaan, mutta Abbas karkotti hänet sieltä kaksi vuotta sitten syyttäen häntä vallankaappaussuunnitelmista. Hän asuu nyt UAE:ssa ja Euroopassa menestyvänä liikemiehenä, mutta toivoo turvallista paluuta Länsirannalle. 

3. UUTISOTSIKOITA
-          IDF:n erikoisjoukot koulutettiin ja valmistettiin Hamasin sotilassiiven komentajan Ahmed al-Jabarin sieppaamiseksi Gazassa voidakseen neuvotella hänestä Gilad Shalitin vapauttamista vastaan Hamasin maanalaisesta luolasta vuonna 2008. Päätöksen jälkeen aloitettiin intensiivinen Jabarin liikkeiden seuraaminen. Hänen tiedettiin ajavan autollaan kahden henkivartijansa kanssa ilman saattuetta kahden vaimonsa välillä yön aikaan. Hänet suunniteltiin siepattavaksi tämän matkan aikana, ja sitä varten perustettiin komentokeskus lähelle sieppauspaikkaa ja toinen kentälle. Ensimmäinen yritys peruutettiin jostain syystä viime hetkellä. Toinen yritys kaatui siihen, että Jabarin auto kääntyi odottamatta totutusta reitistä eri suuntaan, ja operaatio peruuntui. Tämä samalla sinetöi Jabasin kohtalon, sillä hänet teloitettiin ilmasta ammutun ohjuksen täsmäiskulla marraskuussa 2012, mikä johti Hamasin aloittamiin raketti-iskuihin Israelin puolelle ja operaatioon Pilvenpatsas. http://www.timesofisrael.com/the-idfs-21st-century-entebbe-that-never-was/
-          Syyriassa Assadin joukkojen rinnalla taistelevat joukot ovat alkaneet haudata kaatuneensa Syyriassa eikä kuljettaa heitä enää Libanoniin sen herättämän vasta-lauseiden myrskyn vuoksi. Hizbullahin uhrilukujen väitetään nousevan satoihin, kuten kapinallisten taholta väitetään. Syyrian Kansallisneuvoston (SNC) sihteeristö antoi CNN:n toimittajalle tietoja koskien Hizbullahin kaatuneita. SNC:n tiedottaja Mohammed Sarmini kertoi, että hautausmaa on Qusairin kaupungin lähellä Rablen kylässä, jonne Hizbullah hautaa surmansa saaneet taistelijansa. http://www.timesofisrael.com/the-idfs-21st-century-entebbe-that-never-was/
-          Ranska pyrkii saamaan Venäjän mukaan hankkeelle muodostaa turvallisia käytäviä Syyrian alueelle, joita pitkin avustuksia voidaan kuljettaa niitä tarvitseville. http://www.timesofisrael.com/france-working-on-humanitarian-access-in-syria/
-          Egyptin armeija on koventanut Siinain ja Gazan välisen rajan valvontaa ja sulkenut 80 % salakuljetustunneleista sekä rajoittanut matkustusoikeutta rajan yli. Gazassa pelätään, että Egypti voi suunnitella ottaa koko Gazan alue valvontaansa. Egyptin armeijan komentaja ja toistaiseksi todellinen johtaja el-Sisi kehotti kansaa tulemaan kaduille osoittamaan kannatustaan armeijalle, jotta se saisi tarvitsemansa selkänojan nykyistä hallitusta vastustavien hajottamiseksi ja vastarinnan poistamiseksi. Armeijan operaatio Siinailla on edelleen pahasti kesken yrityksistä huolimatta tuhota Siinaille muodostetut kansainvälisen jihadin pesäkkeet. http://www.timesofisrael.com/egyptian-border-restrictions-on-gaza-toughest-yet/
-          Turkin apulaispääministeri Bulent Arinc sanoo, ettei Netanyahun anteeksipyyntö eivätkä uhrien omaisille maksetut korvaukset ole riittäviä, vaan sen lisäksi Israelin tulee tunnustaa rikoksensa aloittaessaan tulituksen kovilla Mavi Marmaran rettelöitsijöitä vastaan havaittuaan joutuneensa verenhimoisen jengin keskelle, joka hakkasi lukuisia sotilaita sairaalakuntoon vuonna 2010.

Wednesday, July 24, 2013

KESKIVIIKKO 24.07.13


KESKIVIIKKO 24.07.13

1. SYYRIASTA on hyvää vauhtia kehittymässä kansainvälisen jihadin keskus aivan Israelin pohjoisrajan takana, sanoo IDF:n tiedustelun komentaja kenraalimajuri Aviv Kochavi. Syyrian avoimet rajat ja maan sisäinen hajanaisuus ja keskusjohdon puute tarjoavat erinomaisen tilaisuuden soluttautua sinne verukkeella liittyä Assadin armeijaa vastaan taisteleviin kapinallisiin, mutta perustaen oman yksikkönsä ja johtoportaansa maahan. Kenraalimajuri Kochavi puhui upseereille tarkoitetun tiedustelukurssin päättäjäistilaisuudessa.

”Seuratessamme alueella tapahtuvia muutoksia ne voisivat pitkällä tähtäyksellä tuoda uusia tilaisuuksia ja muutoksia”, Kochavi selitti todeten, että Syyrian sekava tilanne aiheuttaa toistaiseksi huolestuttavimman esimerkin niihin sisältyvistä riskeistä.
”Syyria houkuttelee tuhansittain paikallisia ja kansainvälisiä radikaaleja jihadin aktivisteja, jotka asettuvat sinne ei vain taistellakseen presidentti Bashar Assadin armeijaa vastaan, vaan toteuttaakseen näkyään uskonnollisesta islamilaisesta valtiosta”, hän selitti jatkaen:
”Aivan silmiemme edessä kansainvälinen jihadikeskus on muotoutumassa aivan ulko-ovemme eteen, laajassa mitassa, joka voisi uhata ei vain Israelia vaan myös Libanonia, Jordaniaa ja Siinain niemimaata ja voisi aiheuttaa seurauksia koko alueelle”. http://www.jpost.com/Defense/IDF-intel-chief-Syria-turning-into-jihadi-center-on-our-border-320843

2. ”ONKO Al-Qaida nousussa”, kyselee Ari Soffer INN:n artikkelissaan. ”Julistettuaan osallisuutensa suurimpaan irakilaiseen vankilapakoon, onko Al-Qaida selviytynyt 12 vuotta kestäneestä sodastaan länsimaita vastaan vahvempana kuin koskaan?”
Al-Qaida ilmoitti virallisesti tiistaina vastuunsa kahdesta vankilapaosta Irakissa, joissa vapautui yhteensä 500 kovan luokan kokeneita terroristeja, joista osa oli listassa odottamassa teloitusta osallistumisestaan verisiin hyökkäyksiin siviilejä ja turvallisuusjoukkoja vastaan.

INTERNETISSÄ julkaistussa artikkelissa järjestön edustaja totesi, että sunnuntain hyökkäykset olivat viimeinen aste kampanjassa vapauttaa kaikki Al-Qaidan vangit ja hyökätä oikeuslaitoksen virkailijoita vastaan. Siinä selitettiin edelleen, että hyökkäyksiä edelsi kuukausia kestänyt hienovarainen suunnittluvaihe.
Irakin viranomaiset aluksi kielsivät vankilapaon, mutta olivat pakotetut myöntämään sen, kun paenneiden vankien määrä vuosi julkisuuteen.
Hyökkäyksissä kahteen vankilaan ainakin 20 turvallisuusvartijaa sai surmansa. Viranomaiset pelkäävät, että vapauteen päässeet terroristit voivat aloittaa kostohyökkäykset turvallisuus-virkailijoita vastaan, siten edelleen lisäten sekavuutta ja verenvuodatusta Irakissa.

ARTIKKELISSA todetaan, että noin suuren määrän kokeneita terroristeja vapauttaneella hyvin suunnitelluilla ja toteutetuilla hyökkäyksillä tulee olemaan seurauksia laajemmalla rintamalla, ja siinä etenkin Syyriassa, jossa Al-Qaida äskettäin liittoutui Syyriassa taistelevien ryhmittymien, kuten Jabhat Al-Nusra, kanssa muodostaakseen laajan islamilaisen Irakin  valtion ja Al-Sham Levant tai ISIS. Irakissa tapahtuneet onnistuneet hyökkäykset vankiloita vastaan tukevat arvioita, joita Christian Science Monitor esitti artikkelissaan viitaten RAND järjestön suorittamaan tutkimukseen, jonka mukaan 13 vuotta USA:n presidentti George W Bushin aloittamasta sodasta terroria vastaan Al-Qaida on itse asiassa vahvistumassa. Artikkelissa todetaan, että hyökkäykset länsimaita vastaan ovat todella vähentyneet, 98 % hyökkäyksistä 1998-2011 ovat kohdistuneet muualle kuin länsimaihin, mikä osoittanee niiden käymän terrorin vastaisen sodan onnistuneen. Sen sijaan niiden huomio on kohdistunut ”paikallisiin” maihin, joihin ne pyrkivät perustamaan sharia-lailla hallittuja emiraatteja tai kalifikuntia. Kurdit ovat puolestaan perustamassa omaa sekulaaria valtiotaan Syyriaan.

ARTIKKELIA lukiessa voidaan havaita Al-Qaidan taktiikan muuttuminen. Se ei taistele näkyvästi länsimaissa, vaan hyökkää niiden intressejä vastaan muualla, etenkin Pohjois-Afrikassa, jossa Al-Qaida Africa, Maghreb, taistelee sekä paikallisia hallituksia että niitä tukevia länsijoukkoja vastaan kuten ranskalaisia sotilaita vastaan Malissa. Benghazin hyökkäys USA;n lähetystöä vastaan kuten hyökkäys Algerian öljynjalostuslaitosta vastaan olivat sen suunnittelemia tai ehkä toteuttamia. Länsimaissa se on pystynyt kouluttamaan ja käyttämään länsimaisia kansalaisia yksittäisiin hyökkäyksiin.
Ennen pitkää Israel joutunee pakosta Al-Qaidan keskittyneiden hyökkäysten kohteeksi.
IDF:n sotilaat ovat jo joutuneet ajoittaisiin laukausten vaihtoihin Syyriassa Israelin rajan tuntumassa operoivien terroriryhmien kanssa.
Syyriassa taistelee tuntematon määrä eurooppalaisia Assadin armeijaa vastaan. Virkailijat pelkäävät tilannetta, jossa nämä kokeneet ja karaistuneet taistelijat palaavat kotimaihinsa. Al-Qaidan hylätystä tukikohdasta löydettiin USA:n passi, eli siellä oli USA:sta tulleita taistelijoita. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/170197#.Ue9o1WJHT-k

3. RÄJÄHDYS Niilin Delta-alueella turvallisuuspalvelun päämajan ulkopuolella haavoitti 13 virkailijaa ja 3 siviiliä aikaisin keskiviikkona, mikä lisää epäilyksiä turvallisuusjoukkojen kykyyn huolehtia turvallisuustilanteesta maassa presidentti Mursin pidätyksen jälkeen.
Pääasiassa yöaikaan käydyissä katutaisteluissa Mursin kannattajien ja heitä vastustavien välillä 11 ihmistä on saanut surmansa maanantaista lähtien. Useimmat uhreja vaatineet yhteenotot tapahtuivat Muslimiveljeskunnan protestileirin lähettyvillä Kairossa. 
Mursin kannattajat väittivät keskiviikkona, että kaksi marssijaa sai surmansa talojen katoilta ammutuista laukauksista.

Uhrilukujen kasvaminen ja toistuvat veriset yhteenotot Mursin kannattajien ja häntä vastustavien välillä tekevät rauhanomaisen sovittelun entistäkin vaikeammaksi.
Aiemmin pelättyä ja raaoista otteistaan tunnettua poliisia ja turvallisuusvirkailijoita vastaan on hyökkäilty etenkin Siinain niemimaalla. Enemmän kuin tusina poliiseja on saanut surmansa Siinain pohjoisosissa presidentti Mursin syrjäyttämisen jälkeen. Räjähdys vaurioitti äskettäin Kairon ja Siinain pohjoisosan välillä sijaitsevaa poliisiasemaa. Delta-alueen Dakahliyan provinssin pääkaupungissa Mansourissa turvallisuusjoukkojen päämajan ulkopuolella räjähtänyt pommi haavoitti 19 ihmistä puoliyön jälkeen. Ramadanin paastokuukautta elävät kansalaiset paastoavat päivällä ja syövät ja nauttivat öisin liikkuen suurin joukoin ulkona. Poliisit vastasivat rakennuksen sisältä avattuun tulitukseen. Presidentin tiedottaja kutsui pommi-iskua terrorismiksi pystymättä kertomaan ketkä sen tekivät. http://www.timesofisrael.com/explosion-at-egypt-security-building-injures-16/

4. UUTISOTSIKOITA
-          Debkafile käsittelee artikkelissaan Syyrian tilannetta ja sitä, miten siitä on tulossa kansainvälisen jihadin keskus, kuten myös YK:n Lähi Idän lähettiläs Roberty Serry totesi raportissaan YK:ssa. DF sanoo, että Netanyahu otti väärän suunnan, eli pani panoksensa väärälle hevoselle hyökätessään neljästi Syyrian armeijan laitteita vastaan. Hizbullah taistelee Assadin joukkojen rinnalla ja saa sieltä uudenaikaisia aseita suoraan edes kuljettamatta niitä ensin Libanoniin. Artikkelissa käsitellään myös IDF:n tiedustelujohtajan Kochavin raporttia todeten, että Al-Qaida ja viimeksi Pakistanin ja Afganistanin Taliban on menossa Syyriaan ja mahdollisesti myös Siinaille. Nämä karaistuneet taistelijat, joilla on tukijansa Afganistanissa ja Persianlahden maissa, antavat oman panoksensa islamilaisen sunni-kalifaatin perustamiseksi Irakin ja Syyrian raunioille. Tilanne Syyriassa on vähintäänkin sekava, sillä Assad ja Hizbullah sotivat shia-muslimien hyväksi Iranin avustamana. Niin sanotut kapinalliset edustajat sunni-muslimeja, mutta niiden riveissä on taistelijoita lukuisista maista. DF vihjaa, että IDF kävi suuren taistelun Assadin armeijan kanssa 17.kesäkuuta, mitä ei ole julkistettu. Kochavi lensi silloin Yhdysvaltoihin vertaamaan tiedustelutietoja Obaman hallituksen kanssa. Keskusteluista ei luonnollisesti ole annettu lausuntoja julkisuuteen. http://www.debka.com/article/23141/IDF-faces-oncoming-Al-Qaeda-tide-on-three-Israeli-borders-Golan-Lebanon-Sinai
-          Debkafile kertoo toisessa artikkelissaan, miten kuusi Egyptin armeijan upseeria muilutti itsensä Mursin kaaduttua 03.07. Gazan kaistalle, ja perustivat sinne vasta-rinnan päämajan rantahotelliin, josta käsin he aikovat jatkaa taistelua nykyistä hallitusta vastaan Egyptissä. Ryhmän huomattavin jäsen on lääkärinkoulutuksen saanut Mahmoud Izzat Ibrahim, Muslimiveljeskunnan (MV) arvoasteikossa neljäs Badien jälkeen, ja tunnetaan nimellä ”iron man”, teräsmies. MV valitsi hänet johtamaan hallituksen vastaista kampanjaansa. Hänet muilutettiin Egyptistä Hamasin ja Siinain beduiinien avustuksella ja niiden käyttämiä reittejä pitkin. JP:n artikkelin mukaan Gazassa pelätään, että Egypti voi yrittää saada Gazan kokonaan valvontaansa. http://www.debka.com/article/23139/Six-Egyptian-Muslim-Brotherhood-highups-flee-to-Gaza-set-up-command-post-for-uprising
-          Keskiviikkopäivänä puolen päivän jälkeen 150 rabbia ja maallikkoa kokoontuu valitsemaan maalle askenazi- ja shefardi-päärabbin. Heidän on valittava parhaaksi katsomansa edustajat seitsemästä ehdokkaasta. Kahdeksas ehdokas rabbi Eliyahu Aberjil heitti pyyhkeen kehään. Rabbit Stav, Shapira ja Eliyaho kuuluvat uskonnollis-sionistiseen ryhmittymään, rabbit Lau, Yosef, Boaron ja Arusi kuuluvat hareidi-ryhmittymään. Ehdokas Arusi valitti valintamenettelyn nöyryyttävän ehdokkaita ja esittää muutoksia valintamenetelmiin. Jotkut vaativat koko päärabbi järjestelmän poistamista, sillä se periytyy ottomaani-hallinnon ajoilta helpottamaan hallitsijan tehtäviä, toiset kuten Bennett sanovat, että yksi päärabbi riittää maalle. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/170217#.Ue-LamJHT-k
-          Har Hakodesh (Holy Mountain) web-sivu, jolla esitettään juutalaista Temppeliä vuorella ja siihen liittyvää historiallista tietoutta, on saanut muslimien vihat päälleen. Sivua on yritetty hakkeroida moneen kertaan, ja islamilaisen järjestön pohjoisen haaran johtaja sheikki Raed Salaah uhkaa vastatoimilla. Sivulla esitellään myös kuvia alueista, joihin juutalaisilla ei ole lupaa mennä. Boaz Yakovi ”Lev Hauma” NGO-järjestöstä, joka laati esitykset, sanoo, ettei tarkoitus ollut pahoittaa kenenkään mieltä, vaan esitellä historiaa sellaisena kuin sen tiedetään tapahtuneen. Kolmannen Temppelin rakentaminen on nousemassa juutalaisten tietoisuuteen, vaikka kukaan ei ymmärrä, miten ja minne se voitaisiin pystyttää. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/170220#.Ue-OOmJHT-k
-          Egypti sanoo tuhonneensa 80 % Siinailta Gazaan johtavista salakuljetustunneleista. Tämä vähentää Egyptistä tuotettavien tuotteiden määrää ja voi aiheuttaa mielenosoituksia monien menettäessä ansiotulonsa.
-          Knessetin eettinen valiokunta poisti arabikansanedustajan Ahmed Tibin oikeuden johtaa mitään keskustelua yhden viikon ajan.   
-          Ilmiriita talousministeri Yiar Lapidin ja tiedusteluministeri Yival Steinitzin välillä aiheutti   sen, että pääministerin täytyi poistaa Steinitz istunnosta, jotta keskusteluja voitiin jatkaa. Steinitz toimi talousministerinä ennen Lapidia. Heillä on erimielisyyksiä rauhan-keskusteluista ja talousasioista, joissa Lapid syyttää Steinitzia ymmärtämättömyydestä. Lapid tietää niistä luultavasti vielä vähemmän.  http://www.timesofisrael.com/pm-banishes-steinitz-from-cabinet-meeting/

Tuesday, July 23, 2013

TIISTAI 23.07.13


TIISTAI 23.07.13

1. USA:N ulkoministeriön tiedottaja Jen Psaki selvitteli Israelin ja PA:n välisiä rauhan-neuvotteluja USA:n näkökannalta katsoen oikoen samalla joitain mediassa levitettyjä tietoja, joiden hän sanoi olevan virheellisiä. Ensimmäinen niistä on Israelin mediassa olleet Abbasin lähimpien kahden neuvonantajan ja auktorisoidun tiedottajan Abdel Rabbon ja Nabil Rudeinehin vakuuttelut, ettei PA ole vielä tehnyt lopullista päätöstä osallistumisestaan.
Psaki vakuutti, että molemmat osapuolet, Israel ja PA, ovat ilmoittaneet ilman epäilystä suostuneensa neuvotteluihin, jotka alkavat parin viikon sisällä Washingtonissa. Hän selitti samalla, ettei Jordania osallistu niihin ainakaan tässä vaiheessa. Hän vakuutti, että USA:n kannalta tämän hetken huoli koskee järjestelyjä ja valmisteluja.

PSAKI totesi, että ulkoministeri John Kerry viimeistelee USA:n neuvottelutiimin kokoonpanoa ja samalla kielsi tiedot, että Martin Indyk olisi nimitetty tiimin vetäjäksi. Indyk on entinen USA:n lähettiläs Israelissa, ja hän osallistui Gazan ja Samarian neljän juutalaisyhteisöjen karkotuksiin, eikä siten ja muista syistä johtuen ole erityisen suosittu Israelissa.
Psaki ei puuttunut Israelin mediassa esitettyihin vaatimuksiin, että palestiinalaisterroristien vapauttaminen tulee kytkeä USA:ssa yli 28 vuotta vankeudessa viruneen Jonathan Pollardin vapauttamiseen, jota myös USA:ssa pidetään kohtuuttomana rangaistuksena.

PSAKI sanoi USA:n perustavan neuvottelut Obaman v. 2011 pitämään puheeseen, jossa hän määritteli kantaansa näin: ”Neuvotteluissa tulee muodostaa kaksi valtiota, Palestiinan valtio pysyvillä rajoilla Israelin, Jordanian ja Egyptin kanssa, ja pysyvillä rajoilla Israelin ja Palestiinan välillä – perustuen 1967 linjoihin yhteisesti sovittuine vähäisine aluevaihtoineen siten, että molemmilla valtioilla on turvalliset ja tunnustetut rajat”. (Israel perustettiin 1948.)
Obama selitti edelleen, että Palestiinan valtion tulee olla ”itsenäinen ja jatkuva”, ja Israelin tulee pystyä puolustautumaan tarvittavan voimallisin välinein voidakseen estää terrorismin nousemisen, estää aseitten salakuljetus ja turvatakseen rajansa.
Obama esitti silloin vaatimuksen ”IDF:n vetäytymisestä Palestiinan alueilta koordinoidusti Palestiinan turvallisuusjärjestöjen omaksuessa vastuun itsenäisessä ei-sotilaallisessa valtiossa sovitun aikataulun puitteissa välivaiheen ja turvallisuusjärjestelyjen aikana”.
Psaki sanoi läpimurron tulleen perjantaina 11:llä hetkellä ja sanoi olevan luonnollista, että neuvotteluissa kosketellaan kaikkia kysymyksiä, myös jo sovittuja. http://www.timesofisrael.com/us-palestinians-agreed-to-talks-indyk-reports-premature/

2. ISRAELIN terrorin uhriksi joutuneiden omaisten taholta esitetään voimakasta vastustusta heidän läheistensä murhaajien päästämiseksi vapaaksi myönnytykseksi Abbasille.
Yksi uhreista on Rachel Weiss ja hänen kolme pientä poikaansa, Netanel (3), Rephael (2) ja Ephraem (9 kuukautta) sekä IDF:n sotilas David Delaroza, joka yritti pelastaa heidät.
He istuivat bussissa lähellä Jerikoa 30. lokakuuta 1988 ollessaan matkalla Tiberiaseen perhejuhlaan terroristin iskiessä väijytyksessä bussiin sytyttäen sen tuleen.
Hyökkäyksestä bussia vastaan tuomittiin Jomaa Adam vankeuteen ennen Oslon sopimuksia v. 1993, joten hän kuulunee niiden 82 vapautettaviksi aiotun terroristin joukkoon.

ISRAELIN hallitus käsitellee vankien vapauttamista muiden asioiden lomassa ensi sunnuntain viikkoistuntonsa aikana. Vapautetaanko heidät ennen parin viikon sisällä alkavia neuvotteluja Washingtonissa, on vielä epäselvää. Netanyahu vakuutti aiemmin, ettei terroristeja vapauteta ennen neuvotteluja, sillä Abbas voi muuten syödä sanansa ja kävellä ulos pöydästä.
Israel ei vapauta  ennen Oslon sopimusta tuomittua  21 muuta  terroristia eri syistä johtuen.
Israelin viranomaiset ovat vihjanneet, että ensimmäinen erä vapautetaan 4-6 viikkoa neuvottelujen alkamisesta ja sen jälkeen vaiheittain 6-8 viikon välein edistymisen mukaan. Israelin lain mukaan vapautettujen nimet tulee julkistaa 48 tuntia ennen vapauttamista, jotta uhrien omaiset voivat esittää mahdolliset vastustuksensa korkeimmalle oikeudelle.

Adam ei suinkaan ole yksin murhaajista, tuskin edes pahin heistä. Khaled al-Azrak asetti pommin Mahane Yehuda torille toukokuussa 1990 surmaten yhden ja haavoittaen 9 pyrkien toistamaan iskunsa Tel Avivin Carmel torilla. Mahmoud Muammar ja Ibrahim Salad puukottivat kuoliaaksi Heprealaisen Yliopiston professorin Menahem Sternin tämän kävellessä kansalliseen kirjastoon kesäkuussa 1989.
”Se on salahanke, heidän kanssaan ei koskaan tule olemaan rauhaa”, yeshiva-opiston opiskelijan Erez Shmuelin veli, jonka kolme palestiinalaista puukottivat kuoliaiksi toukokuussa 1993, kertoi Times of Israel toimittajalle. ”Antaa heidän mädäntyä vankilassa aivan kuin veljeni makaa murhattuna Herzlvuoren sotilashautausmaalla”. Hän sanoi, etteivät he juuri huutele sisäisistä tuntemuksistaan, mutta että kysymys kalvaa heitä kaiken aikaa.

TERRORIN uhrien omaisia edustaa järjestö nimeltä Almagor, joka kerää ja taltioi terroristien uhreja ja heidän murhaajiaan koskevaa aineistoa, johon sisältyy hyökkäyksiä vaelluksella olevia pariskuntia ja juutalaisia työnantajia vastaan, epäiltyjä palestiinalaisia ilmiantajia, sieppausyrityksiin osallistuneita vankienvaihtoa varten sekä hyökkäyksiä uhrin ruumiin vahingoittamiseksi tai silpomiseksi.
Almagorin tiedottaja Avi Bromberg sanoo armeijan radion haastattelussa 14, kesäkuuta, että joka kerran kun hallitus vapauttaa terroristeja ja murhaajia, uhrien ja heidän omaistensa sydän revitään auki yhä uudelleen. ”Vapauttaessaan heitä pääministeri ja hänen hallituksensa vahingoittavat maan oikeusjärjestelmää, Israelin yhteisöä, sekä uusien asevelvollisten motivaatiota palvella IDF:n riveissä”.

Palestiinalaisille arabeille kysymys on kunniasta. Terroritekoihin syyllistyneitä ylistetään ja sumansa saaneita palvotaan esimerkkeinä lapsille ja nuorille. Heidän nimiinsä avataan puistoja, katuja ja suunnitellaan lasten ja nuorten tapahtumia ja leirejä. Heitä ylistetään PA:n virallisilla TV- ja radiokanavilla, heistä laaditaan runoja, lauluja ja näytelmiä, joita esitetään vahvasti vääristeltyinä ja liioiteltuina ja poliittisesti väritettyinä kansansankareina. Israelin vankiloissa lienee n. 5000 tuomittua arabia. Fatahin virkailija ja vankiklubin johtaja Kadoura Fares toteaa, ettei Abbas voisi mennä neuvotteluihin Israelin kanssa ilman vankien vapauttamista, ja etteivät arabit tee eroa siviili ja sotilasuhrien välillä, juutalaisuus ratkaisee. http://www.timesofisrael.com/let-the-prisoners-die-in-jail-just-as-my-brother-lies-dead-on-mt-herzl/

3. KNESSET hyväksyi äänin 64 –21 ns. Peri-lain, jolla haredi-yhteisö tulee osallistumaan yleiseen asepalveluun. Tiistaiaamuna lakiesitys hyväksyttiin ensimmäisessä lukemisessa ja tullakseen voimaan se täytyy hyväksyä kahdessa lisäistunnossa. Esityksestä keskusteltiin koko yön ajan osittain kiihtyneissä tunnelmissa ja äänestettiin 05.00 aamulla. Haredi ja UTJ kansanedustajat odottivat äänestyksen tulosta saksit käsissään ”repäistäkseen” vaatteensa surun merkiksi, joka tehdään tavallisesti läheisen kuoleman johdosta.

Yesh Atidin puheenjohtaja Yair Lapid jatkoi kansaa jakavia kärjekkäitä puheitaan selittäen esityksen vastustajille, että Tora kehottaa tekemään työtä kuusi vuorokautta, ja sitten levähtämään, mutta ei istumaan joutilaana kuusi päivää Toraa ja Talmudia lukien.
UTJ:n kansanedustaja Meir Porush kahlitsi itsensä puhujapönttöön tuomillaan käsiraudoilla todeten, että näin Israelin valtio sitoo yeshiva-opiskelijat. Kesti jonkin aikaa ennen kuin hänet saatiin irrotettua ja poistettua puhujan paikalta.
Shasin ja UTJ:n edustajat käyskentelivät Knessetin aulassa lukien psalmeja ja rukouksia.
Meir Porush puhalsi tuomallaan sofar-torvella kuin sotahuudon tai surun merkiksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/170182#.Ue41OGJHT-k

4. UUTISOTSIKOITA
-          Pohjois-Amerikan aliyah-järjestön Nefesh-Be´Nefesh sponsoroima lasten aliyah saapuu tänään Ben Gurionin lentokentälle. Vastaanottoseremonia pidetään kentällä 12. 00 Israelin aikaa. NBN:n kone tuo silloin Israeliin 106 lasta 41:stä perheestä. Lennolla tulee kaikkiaan 231 uutta olim-kansalaista Israeliin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/170181#.Ue4502JHT-k
-          Syyriassa presidentti Assadin armeijaa vastaan taistelevan Al-Qaidan kanssa liitossa olevan Jabhat Al-Nusra kertoo videoesityksessä, jota on levitetty viimeisten päivien aikana, että järjestö kannattaa kalifatin perustamista Syyriaan. Järjestön johtaja Abu Mohammad al-Julani sanoo järjestön vastustavan mitä hyvänsä poliittista ratkaisua tai parlamenttivaaleja, joka saavutettaisiin ulkoisen painostuksen alaisena. ”Muslimeina emme usko poliittisiin puolueisiin emmekä parlamenttivaaleihin, vaan neuvoa antavan kansankokouksen shuran hyväksymään hallintoon, joka jakaa oikeutta pyrkiessämme islamin sharia-lain omaksumiseen, joka on Allahin tarkoittama jihad”. Jabhat Al-Nusra vannoi uskollisuutta Al-Qaidan johtajalle Ayman Zawahirille kuukausia sitten. Järjestö on USA:n ja YK:n terrorijärjestöjen listalla. Järjestö tuomitsee Hizbullahin, joka sen mielestä tyhmästi paljasti sunni-muslimien vastaisen asenteensa. Järjestö suunnittelee itsenäisen sharia-lain ohjaaman islamilaisen valtion perustamista Syyrian pohjoisosiin, joissa hallitus on menettänyt otteensa jo kauan sitten. Se on joutunut taistelemaan muiden Assadin hallintoa vastustavien järjestöjen kuten kurdien kanssa, joilla on myös itsenäisyyshaaveita asuinalueillaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/170180#.Ue47bWJHT-k
-          USA:n asevoimien eri aselajien komentajien puheenjohtaja kenraali Martin Dempsey kertoo USA:n senaatin asepalvelujen komitealle lähettämässään kirjeessä, että lentokieltoalueiden perustaminen Syyriaan maksaisi miljardi USD kuukaudessa, eikä voi suositella niiden perustamista. Hän sanoi vastustaessaan sotilaallista puuttumista tilanteeseen Syyriassa, että sellaiset toimet vahvistaisivat ääriaineksia ja saattaisivat kemialliset aseet heidän käsiinsä, mitä USA nimenomaan vastustaa. Kapinalliset ovat vaatineet aseita taistellakseen Assadin armeijaa vastaan, ja Jordaniaan paenneet syyrialaiset syyttivät ärtyneinä USA:n vetäytymisestä syrjään John Kerryn vierailun aikana pakolaisleirissä. Dempsey arvioi, että kapinallisten aseistaminen ja kouluttaminen maksaisi ehkä puoli miljardia, kun lentokieltoalueiden julistaminen ja lentopommitusten aloittaminen maksaisi useita miljardeja. Toiseksi lentopommitukset tuskin vähentäisivät siviiliuhreja, joita tulee tykistön ja muiden aseiden toimesta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/170179#.Ue5BWGJHT-k
-          Israelilaiset ryhmittymät vastustavat Martin Indykin nimittämistä Israelin ja PA:n välisiin neuvotteluihin puolueettomana tarkkailijana. Ne sanovat, että Indyk on toinen puheenjohtaja ääri-vasemmistoa edustavan New Israel Fund järjestössä, eikä siten voi toimia puolueettomana erotuomarina. New Israel Fund on rahoittanut useita Israelille vihamielisiä järjestöjä, kuten esim. Goldstonen raportin syytökset perustuivat 92 %:n osuudelta tällaisten järjestöjen kokoamiin Israelia syyttäviin raportteihin, joista Goldstone itse myöhemmin sanoutui irti valittaen, että hänet oli johdettu harhaan. Indyk toimi USA:n lähettiläänä Israelissa samoihin aikoihin, kun Israel luovutti Hebronin PA:lle ja vetäytyi Gazasta ja Samarian pohjoisosasta. Hänen uskotaan painostaneen Israelin hallitusta USA:n hallituksen ohjeiden mukaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/170184#.Ue5EaGJHT-k
Monday, July 22, 2013

MAANANTAI 22.07.13


MAANANTAI 22.07.13

1. ULKOMINISTERI John Kerryn suuri saavutus, lupaus sekä Israelilta että PA:lta tulla yhteiseen neuvottelupöytään, on edelleen skeptikkojen vahvasti epäilemä, eikä julkisuudessa kerrota, mitkä ovat lopulta ne formulat, joiden pohjalta neuvottelut aloitetaan. Presidentti Shimon Peres on ilman mandaattia sekaantunut eri yhteyksissä neuvottelujen kulkuun. Viimeksi eilen kerrotaan, että hän on keskustellut Labour-puolueen puheenjohtajan kanssa mahdollisuudesta korvata Bait Hayehuda-puolue, jos se joutuu eroamaan periaatteensa vuoksi. Labour-puolueen puheenjohtaja Shelly Yachimovich kertoi siirtäneensä puolueen sisäisiä vaaleja viikolla nähdäkseen tilanteen kehityksen. PA:n taholta kerrotaan, ettei se ole vielä lopullisesti lupautunut neuvotteluihin, vaan odottaa Netanyahun kantaa avoimiin kysymyksiin. Arabiliitto sanoo kuitenkin tukevansa Abbasia.
John Kerryn pitäessä faktat tiukasti povitaskussaan neuvottelujen alkamisen yllä leijuu epävarmuus ja kaikenlaisia huhuja ja epäilyksiä salaisista sopimuksista.

WND kertoo Aaron Kleinin kirjoittamassa artikkelissa, että Obaman hallitus on kaikessa hiljaisuudessa antanut sekä PA:lle että Jordanialle laatimansa salaisen suunnitelman Temppelivuoren kohtalosta. PA:n korkea neuvottelija kertoi WND:n toimittajalle, että Jordania ja PA saavat salaisen suunnitelman mukaan Temppelivuoren hallinnan, ja Israel saa maa-alueen Länsimuurin ulkopuolella. PA:n neuvottelija sanoo, että suunnitelma tulee olemaan osa neuvotteluperusteita, mutta Israel ei ole vielä hyväksynyt sitä. Hän kertoi edelleen Kerryn suullisesti esittämistä yksityiskohdista. Hän kertoi, että Jordania tulee pelaamaan keskeistä osaa neuvoteltaessa Temppelivuoresta, mutta että PA tulee Jordanian avustamana saamaan haltuunsa Jerusalemin itäosien alueet, jotka ovat pääosin arabien asuttamia.
WND kertoo jo 2007 paljastaneensa, että Jordania ostaa maa-alueita ja kiinteistöjä lähellä Temppelivuorta saadakseen valvontaansa alueita vuoren läheisyydessä.
Artikkelissa kerrotaan lisäksi, että Kerry elvyttää presidentti Bill Clintonin v. 2000 asettaman parametrin, jonka mukaan arabien asuttamat lähiöt annetaan PA:lle, juutalaisten valtaosin asuttamat alueet Israelille. Arabit ovat rakentaneet laittomasti juutalaisten asuttamille alueille saadakseen käännettyä tasapainon arabien eduksi.

strategisesti tärkeä Jordaninlaakso tulisi Obaman suunnitelman mukaan olemaan kansainvälisten joukkojen valvonnassa PA:n poliisin ollessa alistettuna heille. Israelin armeija tulisi saamaan joitain tukikohtia tärkeissä kohdissa laaksoa.
Salaisen suunnitelman mukaan Israel joutuisi evakuoimaan 90 % Juudean ja Samarian juutalaisista, mutta IDF tulisi valvomaan suurten asutustaajamien kuten Maale Adumimin, Arielin kaupunkien ja Etzion Blokin alueen turvallisuutta. Israelille jäävän maa-alueen korvaukseksi PA tulisi saamaan alueita Negevin alueelta lähellä Gazan kaistaa.
PA:n virkailija sanoi, ettei Netanyahu ole vielä hyväksynyt suunnitelmaa, joka hänellä lienee, vaikka artikkelissa sitä ei mainita. Netanyahu kertoi eilen, että rauhansuunnitelma etenkin maa-alueiden luovutusten yhteydessä alistetaan kansanäänestykseen, mitä PA vastustaa.
Hän kertoi edelleen, että Netanyahu on suostunut julistamaan rakennuskiellon Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä suurten asutustaajamien ulkopuolella. Edellisten lisäksi vesi tulee olemaan yksi vaikeista ongelmista mainiten, että Kerry tiedustelee Turkilta veden saamiseksi sieltä ”asevelihintaan”. Toinen kuuma kysymys on jätevesiongelma, jota PA ei ole pystynyt/halunnut selvittämään Euroopan maiden runsaasta rahoituksesta huolimatta. http://www.wnd.com/2013/07/secret-obama-plan-forfeits-temple-mount-to-palestinians/

2. PÄÄMINISTERI Netanyahu sanoi sunnuntaina pyrkivänsä runnomaan Knessetissä lakiesityksen, jolla vaadittaisiin kansanäänestystä Juudean ja Samarian maanluovutusten yhteydessä, mitä koskeva laki on jo olemassa, mutta koskien vain Jerusalemia ja Golania. Pääministeri kertoi asiasta Israel Hayom toimittajalle. Jerusalemin itäosia ja Golanin ylänköä koskeva laki hyväksyttiin Knessetissä 2010, mitä nyt laajettaisiin. Bait Hayehudi-puolueen puheenjohtaja Naftali Bennett lähetti asiaa koskevan muistutuksen pääministerille todeten, että yhteistoimintasopimuksen mukaan esitys kansanäänestyksestä on tehtävä 90 kuluessa siitä, kun Kerry on virallisesti ilmoittanut neuvottelujen alkamisesta. Israelissa neuvottelujen oletetaan kestävän 9-12 kuukautta päästyään lopulta alkuun. Obaman hallituksen neuvottelu-tiimiä tullee johtamaan entinen Israelin lähettiläs Martin Indyk. PA:n johto ei ole virallisesti ilmoittanut keskustelujen alkamisesta. Medialle saavat puhua PA:n nimissä vain Yassaer Abed Rabbo ja Nabil Abu Rudeineh, joka kuiskutteli Jasser Arafatin korvaan tämän muistin katkoessa. http://www.timesofisrael.com/netanyahu-seeks-national-referendum-on-peace-deal/
3. Apulaispuolustusministeri Danny Danon sanoo, ettei hän voi ymmärtää, miksi Abbasin pelastamiseksi olisi vapautettava tuomittuja rikollisia, joilla on verta käsissään, sillä Lähi Idässä sellainen katsotaan heikkouden osoitukseksi. Toiseksi hän vastustaa rakennuskiellon julistamista juutalaisyhteisöihin kieltäen huhut, että se olisi jo voimassa. Hän toteaa, että yksityisten rakentaminen etenee hyvin, mutta julkinen rakentaminen heikosti, mitä pitäisi lisätä. Hän muistuttaa Likudin periaatteista varoittaen Netanyahua asettumasta Tzipi Livnin edustaman äärivasemmiston toiveitten toteuttajaksi. Hän epäilee, että Netanyahulla olisi enemmistö Likudin keskuskomiteassa, jos hän vie suunnitelman sinne perustuen 1949 aselepolinjoihin, joita Abba Eban kutsui ”Auschwitzin itsemurha-rajoiksi”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/170139#.UezMXmJHT-k

4. ”JUUDEA JA SAMARIA eivät ole miehitettyä aluetta”, sanotaan satojen lainoppineiden laatimassa kirjelmässä, jonka he lähettävät lähi päivinä EU:n ulkoasioiden johtajalle Catherine Ashtonille. Asiantuntijat, jotka ovat Israelista ja lukuisista maista maailmalla ja joiden joukossa on Alan Baker, joka osallistui Edmond Levyn raportin laadintaan, entinen oikeusministeri Yacov Neeman ja johtavat kansainvälisen lain asiantuntijat professori Elial Shochetman ja professori Talia Einhorn, vaativat kirjelmässään, että EU peruuttaa Israelin vastaisen direktiivinsä, koska se perustuu vääristeltyihin ja oikeudellisesti virheellisiin olettamuksiin Israelin rakentamien setlementtien asemasta ja 1967 linjojen pitävyydestä Israelin rajoina.

”EU:n määritelmä Juudeasta ja Samariasta ”palestiinalaisina alueina” tai ”miehitettyinä alueina” on ilman laillista tai tosiasiallista meriittiä. Alueita ei koskaan ole määritelty siten kansainvälisen lain puitteissa, ja siksi EU:n tapa käyttää jatkuvasti noita virheellisiä termejä
vaikeuttaa neuvotteluja lopullisen ratkaisun savuttamiseksi. EU:n määritelmä Israelin ”setlementtien” laittomuudesta on saanut alkunsa kansainvälisen lain erilaisista tulkinnoista johtuen”, kirjelmässä todetaan. He selittävät, että YK:n päätöslauselmat 242 ja 338, joka ratifioi 1973 Jom Kippursodan aselevon, molemmat kehottavat neuvottelemaan Lähi Itään rauhan, joka muodostaisi turvalliset ja turvatut rajat kaikille valtioille, sekä turvaamaan oikeudenmukaisen ratkaisun juutalaisten ja arabipakolaisten ongelmaan.
Alan Baker ei tiedä, saako kirjelmä mitään muutosta EU:n direktiiviin, mutta hän olettaa, ettei komissaari Ashton voi jättää huomiotta satojen kansainvälisen lain eksperttien mielipidettä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/170140#.UezPhGJHT-k

5. UUTISOTSIKOITA
-          Yori Yanover kirjoittaa Jewish Press artikkelissaan, miten presidentti Shimon Peres  ei taida pysyä housuissaan, niin innostuneena hän seuraa ”rauhanprosessin uudelleen syntymistä”, kuten hän kirjoitti huhtikuussa Peresin vierailtua Vatikaanissa paavi Francis I:n vieraana, miten molemmat vakuuttivat taistelevansa rauhan hyväksi Peresin saadessa Vatikaanin myöntämän mitalin. Eikä Peres malta seurata sivusta, vaan hän osallistuu innolla keskustellen vastoin mandaattiaan Abbasin kanssa vakuutellen tälle, että jos tämä suostuu siihen, että juutalaiset ”setlerit” saavat jäädä paikoilleen Palestiinan valtion kansalaisina Juudeassa ja Samariassa ja Jerusalemin itäosissa, hän pystyy taivuttamaan Netanyahun hyväksymään hänen ehtonsa rauhanneuvotteluille. Nyt Peres kutsui Labour-puolueen puheenjohtajan Shelly Yachimovichin presidentinlinnaan keskustellen hänen kanssaan tilanteesta, jossa Bait Yehuda eroaa lupauksensa mukaan hallituksesta. Yachimovich lupasi siinä tapauksessa tukea hallitusta vaikka oppositiosta käsin rauhan suunnitelman etenemiseksi, ja ehkä liittymään hallitukseen, jos neuvottelut todella alkavat. Pääministeri Yitzhak Rabin kutsui Peresiä nimellä ”chatran bilti nil´eh”, väsymättömäksi toisen aseman heikentäjäksi, epäluotettavaksi kilpailijaksi, kehottaen Netanyahua valvomaan selustaansa. http://www.jewishpress.com/news/breaking-news/tireless-schemer-peres-conspiring-with-labor-leader-on-talks/2013/07/21/
-          Parikymppinen arabimies poistui autosta ja pidätti 70-vuotiasta naista paikoillaan pitäen puukkoa hänen kurkullaan Kfar Tavorissa maanantaiaamuna. Afulan poliisin vaimo soitti poliisille, joka tuli ulos asunnostaan ja aseellaan uhaten sai miehen heittämään puukon pois ja pidätti hänet. Mies on kotoisin Tulkarmista ja käy töissä Kfar Tavorissa. Poliisi pyrkii selvittämään miehen motiivin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/170145#.Uezn5GJHT-k
-          Hälytyssireeni alkoi soida Eshkolin alueella sunnuntai-iltana merkiksi raketin lähestymisestä. Raketti putosi asumattomalle alueelle aiheuttamatta vahinkoa, mutta asukkaat joutuivat etsimään suojaa tietämättä, minne raketti osuu. Raketteja ammutaan Gazasta harvakseltaan kuin tähtäyksen hakemiseksi. Eilatin kaupungin lähelle asennettiin Iron Dome torjuntapatteristo kaiken varalta, että Siinain salafistit ja Al-Qaidan kannattajat ampuvat uusia ohjuksiaan kaupunkia kohti. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/170134#.UezpjmJHT-k
-          Pääministeri Netanyahu aikoo viedä rauhanprosessin nykyvaiheen käsittelyn sekä siihen liittyvien terroristien vapauttamisen hallituksen ratkaistavaksi. Israelilla on 82 terroristia, jotka tuomittiin ennen Oslon sopimusta 1993. Heidät vapautetaan neljässä erässä siten, että ensimmäinen erä vapautuu toisen kuukauden aikana neuvottelujen alkamisesta, ja loput neuvottelujen edistymisen mukaan. Nyt myös paljastuu, että rakennuskielto on ollut voimassa salaisesti suurten juutalaisyhteisöjen kuntarajojen ulkopuolella, mutta ei sisäpuolella. Tällaisia ovat Ariel, Gush Etzion ja Maale Adumim, joiden sisällä rakentaminen tulisi jatkumaan, mutta jäädytetään niiden ulkopuolella. Tällä haluttaneen totuttaa ihmisiä siihen, että heidät voidaan karkottaa. Minne sadat tuhannet ihmiset sijoitettaisiin, on täysi mysteeri, mistä heille asunnot, työpaikat, lapsille koulut ja kaikki muut yhteistilat? Gush Katifista 2005 karkotetusta 8500:ta asukkaasta lähes puolet on edelleen sijoittamatta lopullisesti. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4407931,00.html
-          Abbasin tiedottajat Rabbo ja Rudeineh vakuuttavat, ettei PA ole vielä tehnyt päätöstä neuvottelujen alkamisesta. Taitaa miestä pelottaa, sillä lähes kaikki islamilaiset järjestöt PA:n alueilla ja Hamas vastustavat neuvotteluja ja Abbasin toimia. http://www.timesofisrael.com/top-palestinian-officials-say-peace-talk-chatter-premature/
-          Norjalainen 24-vuotias nainen Marte Deboraj Dalelv joutui raiskauksen uhriksi UAE:ssa ja pohjoismaisen käytännön mukaan teki ilmoituksen poliisille Dubaissa. Poliisi pidätti hänet epäiltynä avioliiton ulkopuolisesta suhteesta. Hän työskenteli sisustus arkkitehtina paikallisessa yhtiössä ja työtoveri raiskasi hänet hotelli-huoneessa erään neuvottelun yhteydessä. Hän juoksi ulos huoneesta ja ilmoitti asiasta hotellin henkilökunnalle, jotka kysyivät, haluaako hän todella tehdä ilmoituksen poliisille. Hän sanoi ilmoituksen raiskauksesta olevan luonnollista Norjassa, mutta Dubaissa hänet tuomittiin keskiviikkona 18 kuukaudeksi vankilaan. Hänelle suoritettiin lääkärintutkimus ja verikoe, oliko hän nauttinut alkoholia, mikä on rutiinitoimi tällaisissa tapauksissa. Hän pystyi soittamaan isälleen pyytäen Norjan lähetystön apua, joka sai hänet lopulta vapautettua. Hänen raiskaajansa tuomittiin 13 kuukauden vankeuteen avioliiton ulkopuolisesta suhteesta ja pahoinpitelystä. Kannattaa harkita tarkoin, meneekö noille rannoille, ja jos menee, miten käyttäytyy. http://www.timesofisrael.com/woman-lands-in-dubai-jail-after-reporting-rape/

Sunday, July 21, 2013

SUNNUNTAI 21.07.13


SUNNUNTAI 21.07.13

1. USA:n ulkoministeri John Kerry ei antanut toivottomalta näyttävän tilanteen masentaa itseään, vaan hän lensi helikopterilla Ammanista Ramallahiin tapaamaan PA:n puheen-johtajaa Mahmoud Abbasia viimeistä rutistusta varten. Sen jälkeen hän saattoi ilmoittaa perjantai-iltana Ammanissa, että neuvottelut on tarkoitus aloittaa parin viikon sisällä Washingtonissa USA:n tiimin toimiessa kolmantena osapuolena. Viisaasti Netanyahun ja Abbasin tapaamista hän ei näyttänyt edes suunnittelevan, niin suurta vastenmielisyyttä Abbas tuntee Israelin pääministeriä kohtaan.

KERRYN lausunnossa ei lähemmin kerrottu, mihin neuvottelut perustuvat, mutta palestiinalaislähteen mukaan perusteena on 1949 aselepolinjat. Lausunto on ehkä tarkoituksellisen epämääräinen, tärkeintä oli saada sopimus neuvottelujen aloittamisesta, mutta sivulliselle tulee helposti tunto, että kansaa on vedetty nenästä. Toinen palestiinalais-lähde arvioi, että Netanyahu on suostunut Abbasin asettamaan kolmeen ehtoon: 1949 aselepolinjat, vankien vapauttaminen asteittain, mukana useita israelilaisia murhanneitta kovan tason terroristeja, sekä rakentamisen keskeyttäminen Juudean ja Samarian juutalais-yhteisöissä kuntarajojen ulkopuolella, mutta sallien luonnollisen kasvun,. Näistä toistaiseksi vaietaan julkisuudessa. Palestiinalaiset sanovat lisäksi, että Obama on antanut kirjallisen takuun 1949 aselepolinjoista perustana neuvotteluille, kuten AP raportoi.

PÄÄMINISTERI Netanyahu kiitteli Kerryn aikaansaannosta todeten, että neuvottelut ovat elin-tärkeitä Israelille tilanteessa, jossa sitä uhkaavat monet vaarat, pääasiassa sekä Syyriasta että Iranista. Hän ei puuttunut yksityiskohtiin vaan totesi, että tällä pystytään torjumaan mahdollisuus yhden valtion periaatteesta Välimeren ja Jordanjoen välillä, mikä on myös vasemmiston ja Bait Hayehudin kanta, vaikka Bennett onkin asiassa kahden vaiheilla, eikä välttämättä tue Netanyahun kantaa. Bennett laskee, että hänen asettamansa varaukset toteutetaan neuvotteluissa, mikä on vähemmän luultavaa, koska niitä johtaa Israelin puolesta myönnytyspolitiikkaa kannattava Tzipi Livni Yitzhak Molchon ohella.
Times of Israel kertoo salaisista keskusteluista Peresin ja Abbasin välillä, joissa Peres olisi saanut Abbasin hyväksymään satojen tuhansien juutalaisten asumisen Juudeassa ja Samariassa vaatimatta heidän välitöntä karkottamistaan, myöhemmin kyllä.
Hamasin tiedottaja sanoo, ettei Abbasille ole mitään oikeutta neuvotella Israelin kanssa. http://www.timesofisrael.com/1967-lines-not-the-basis-for-new-talks-report-says/

Bait Hayehudin puheenjohtaja Naftali Bennett totesi lausunnossaan eilen illalla, että puolueen vaatimus neuvotella ilman ennakkoehtoja toi tuloksia, eikä 1949 aselepolinjat ole vaadittu neuvottelujen perustaksi. Toiseksi hän kiitteli sitä, ettei rakentamista tarvitse lopettaa, vaan että se voi jatkua normaaliin tapaan - kuten muukin elämä - Juudeassa ja Samariassa sekä Jerusalemin itäosassa. Hän totesi historian opettaneen, että evakuointi tuo terrorin.
Toiseksi Bennett sanoi, ettei EU Tisha Be´av päivänä julkistamansa pogromin vuoksi voi osallistua neuvotteluihin puolueettomana ikään kuin mitään ei olisi tapahtunut. Hän suhtautui kielteisesti – kuten myös ministeri Uri Ariel – tietoihin terroristien vapauttamiseen. He pitävät sitä vakavana virheenä, joka vaarantaa Israelin turvallisuuden. Ariel sanoo käyttävänsä ministeriönsä suomaa arvovaltaa rakentamisen jatkumiseksi juutalaisyhteisöissä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/170094#.Uet4P2JHT-k

2. EU:n parissa on viime päivien aikana keskusteltu, miten suhtautua vaatimuksiin Hizbullahin julistamiseksi terrorijärjestöksi. Catherine Ashton tarjosi mahdollisuutta, että julistetaan vain Hizbullahin sotilaallinen siipi terrorijärjestöksi, mutta hänellä ei ole mitään suunnitelmaa siitä, miten sellainen käytännössä toteutettaisiin. Hizbullah on salaileva järjestö, jossa komento-suhteet etenevät systemaattisesti suoraan ylimpään portaaseen Nasrallahiin saakka, joka yksin päättää asioista, myös järjestön kansanedustaja- ja ministerijäsenten ratkaisuista. Tämä nähdään Hizbullahin osallistumisesta Syyrian taisteluihin, mistä Nasrallah yksin päättää.

Libanonin hallitus kritisoi EU:lle lähettämässään kirjeessä suunnitelmia asettaa Hizbullah terrorijärjestöjen listalle todeten, että järjestö on oleellinen osa Libanonin yhteiskuntaa lisäten, että jos EU kaikesta huolimatta tekee niin, se tekee sen ilman todisteita. Lausunto annettiin melkein vuosi Bulgariassa Burgan lentokentän edustalla israelilaisia nuoria vastaan tehdystä terrori-iskusta, josta Israel syyttää Hizbullahia. Viime keskiviikkona Bulgarian ulkoministeri sanoi todisteiden osoittavan entistä selvemmin Hizbullahin osallisuuden. Iskussa kuoli viisi israelilaista nuorta sekä bulgarialainen bussinkuljettaja. Englanti esitti Hizbullahin
asettamiseksi terrorijärjestöjen listalle Ranskan tukemana. Keskustelu asiasta jatkuu. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/170078#.Uet8U2JHT-k

Asiantuntijat ennustavat, että EU:n asettama direktiivi koskien taloudellisia toimia Juudeassa ja Samariassa tulee aiheuttamaan loputtomia laillisia selvittelyjä ja monimutkaistaa asioiden hoitoa ja käsittelyä Israelin ja PA:n välillä. EU:n taholta vakuutetaan, ettei pogromi millään tavoin muuta tilannetta eikä EU:n asennetta, koska EU ei ole koskaan tunnustanut Israelin oikeuksia vihreän linjan takana, eikä siten vaikeuta rauhankeskusteluja. Israel uhkaa kuitenkin, että pogromi tulee aiheuttamaan teräviä vastatoimia EU-maita vastaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/170076#.UeuAymJHT-k

Yair Lapid sanoo, ettei EU:n uusi Israelin vastainen direktiivi ainakaan edistä rauhan-keskusteluja, mutta voi sen sijaan rohkaista terrorijärjestöjä. Hän sanoo tarkoittavansa ”Hamasia, Hizbullahia, Al-Qaidaa ja muita Iranin tukemia aseistettuja järjestöjä, joille on eduksi Israelin ja PA:n välien säilyminen ennallaan, koska se huonontaa Israelin laillista asemaa maailman kansojen silmissä. Tämä poistuu neuvottelujen päästessä alkamaan”. Siksi ne ovat vastustaneet neuvotteluja ja voivat yrittää estää ne sopivalla terrori-iskulla. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/170082#.UeuDDWJHT-k
Saksa vastustaa EU:n Israelin vastaista direktiiviä ja sanoutuu siitä irti. Kristillisdemokraattien mukaan koko direktiivi on symbolinen ja edustaa ideologista politiikkaa. http://www.jpost.com/International/Germany-backs-away-from-EU-settlement-directives-320469

3. UUTISOTSIKOITA
-          Presidentti Obaman nimittämä USA:n YK:n lähettiläs Samantha Power , jonka sanotaan aiemmin antaneen ristiriitaisia eikä kovin mairittelevia lausuntoja Israelista, sanoo pyrkivänsä saamaan Israelin YK:n turvallisuusneuvoston jäseneksi, kuten AFP raportoi. Hän vakuutti, että USA:n ja Israelin välit ovat erikoislaatuiset, eikä Israelin laillisuudesta pitäisi olla mitään epäilyksiä, ja sen turvallisuus ensisijainen vaatimus. Hän katsoo YK:n syrjivän Israelia, mutta moittii YK:ta myös siitä, ettei se ole saanut verenvuodatusta loppumaan Syyriassa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/170024#.UeuOJGJHT-k
-          Puolassa kiellettiin äskettäin rituaaliteurastus, jossa eläin tainnutetaan ennen surmaamista, koska sitä pidetään eläinten rääkkäyksenä. Kielto koskee paitsi juutalaisia myös muslimeja, joilla on myös rituaaliteurastus. Israelin nostattaman vastustuksen vuoksi Puolan pääministeri Donald Task sanoo asettavansa komitean tutkimaan asiaa. Juutalaiset jatkavat teurastusta vastoin lakia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/170065#.UeuPpGJHT-k
-          Englannin vasemmistolaisen liberaali demokraattisen puolueen ristiriitainen kansanedustaja David Ward asetettiin puolueen toimesta kuivumaan toistaiseksi miettimään, mitä tuli sanottua. Hän kuitenkin toteaa ensi sanoikseen, ettei kadu ollenkaan sanojaan. Hän kirjoitti twiitissään torstaina, että apartheidia harjoittava Israel on häviämässä taistelunsa ja kyselee, miten kauan sionismi vielä jaksaa vastustella ennen häviämistään lopullisesti. Juutalaisjärjestöt aloittivat kiivaan kampanjan häntä vastaan vaatien, että puolueen tulee rangaista häntä. Hän oli aiemmin kirjoittanut holokaust-päivän aattona web-sivullaan olevansa surullinen, että juutalaiset, jotka kärsivät uskomatonta vainoa holokaustin aikana, voisivat pian vapauduttuaan kuoleman-leireiltä, jatkaa palestiinalaisten vainoamista uudessa Israelin valtiossaan ja jatkavat sitä päivittäin Länsirannalla. Tämä lausunto ei vielä aiheuttanut muuta kuin kulmakarvojen kohottamista, mutta viimeinen kirjoitus oli liikaa puolueelle. Ääriliikkeiden vastustamisjärjestö Englannissa sanoo kuitenkin, ettei puolueen kurin-pitomenetelmä mene tarpeeksi pitkälle, kuten MP:n uhitteleva vastaus syytöksiin osoittaa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/170051#.UeuREmJHT-k
-          Shas-puolueen johtaja rabbi Ovadia Yosef sanoo, että uskonnollisen sionistipuoleen kansanedustajat ja poliitikot ovat amalekilaisia, mutta eivät kaikki sen jäsenet, kuten eräs toinen Shas-rabbi epätarkasti luonnehti. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/170100