Friday, February 15, 2013

PERJANTAI 15.02.13


PERJANTAI 15.02.13

1. YAIR LAPID, Yesh Atidin  perustaja ja puheenjohtaja, vakuuttaa yksityisissä keskusteluissaan, ettei hän suostu istumaan samassa hallituksessa Shasin edustajien kanssa. ”Jos minä istuisin presidentin tiloissa perinteistä ryhmäkuvaa varten  Netanyahun hallituksen jäsenenä Shas-puolueen edustajan kanssa, se olisi minun poliittisen urani loppu”, hänen kerrotaan vakuuttaneen. Asiaa puidaan useissa mediavälineissä, viimeksi TV-10 iltaohjelmassa. ”En ole edes harkinnut liittyä hallitukseen Shasin kanssa” , hän toteaa.

YESH ATIDIN taholta ei haluta vahvistaa eikä kumota, etteikö hän olisi lausunut jotain tuollaista, mutta toinen puolueen jäsen täydentää, että Lapid olisi voinut sanoa näin vain siinä tapauksessa, ettei Shas halua joustaa hänen keskeisissä vaatimuksissaan.
SHAS:n johtajakolmikon jäsen Arie Deri analysoi Lapidin lausuntoa näin: ”Lapid ei näytä olevan tietoinen, että niiden, jotka sanovat huolehtivansa kansan hyvinvoinnista ja pyrkivät estämään kansallisia ristiriitoja, ei tule antautua toisten puolueiden syrjimiseen.” 
Deri vakuutti, että Shas jatkaa vastuullista ja järjellistä toimintaansa kaikissa kysymyksissä laajan yhteisymmärryksen saavuttamiseksi.

LAPIDIA lähellä oleva Atidin jäsen sanoi, että Lapidin tarkoituksena on auttaa Shasia, ei taistella sitä vastaan. Hän sanoi puolueen havainneen, että Shasin jäsenten mielipiteiden käännyttäminen onnistuu paremmin hallituksen sisällä kuin sen ulkopuolelta. Hän arvioi puolueelle kuuluvan kolme ministeriötä ja yhden kolmesta tärkeimmistä. Lapid tunnustaa, ettei hän ole sopiva henkilö ulko- tai talousministeriksi, mutta haluaisi puolueensa johtavan ulkoministeriötä. Atidin liikkumatila laajeni Bennettin hylättyä Netanyahun tarjouksen.
Netanyahu on pyrkinyt saamaan Bait Hayehudin koaliittioon, johon kuuluisivat Shas, UTJ, Kadima ja Hatnua mutta ilman Yesh Atidia, minkä Naftali Bennett torjui. Likudin taholta elätellään toiveita, että Bait Yehudi taipuu sittenkin, mutta UTJ:n kansanedustaja Moshe Gafni sanoo puolueen alistuvan kohtaloonsa jäädäkseen oppositioon. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=303343

2. ISRAELIN Demokratia Instituutin (IDI) mielipidetiedustelun mukaan 73 % kansasta puoltaa yleistä asevelvollisuutta, mutta 44 % katsoo vieläkin tärkeämmäksi, että haredi-kansa  osallistuu työelämään. Mielipidetiedustelu julkistettiin keskiviikkona.
Vuoden 2013 Peace-index tiedustelun mukaan, jonka kysymykset liittyvät yleiseen asevelvollisuuteen ja yhteisen kuorman jakamiseen, 41 % Israelin juutalaisista kansalaisista katsoi, että seuraavan hallituksen tulee laatia ohjeet yleisestä asevelvollisuudesta ultra-ortodokseja ja  arabiväestöä varten, mutta 32 % katsoo sen tarpeelliseksi haredi-kansaa, mutta ei maan arabiväestöä varten; 23 % katsoo, ettei sen tulisi koskea kumpaakaan kansanosaa, ja 2 %:n mukaan vain arabiväestöä.
Atidin mukaan, jota Bait Hayehudi tukee, hallitusneuvotteluissa ei ole keskusteltu juuri ollenkaan muista kysymyksistä kuin yhteisen taakan jakamisesta.

IDI:n mielipidetiedustelussa kyseltiin myös haredi-kansan osallistumisesta työelämään. Israelin juutalaisista 44 % katsoi, että sen osallistuminen työelämään on tärkeämpi kuin yleinen asevelvollisuus; 31 % mukaan asevelvollisuus on tärkein; 19 % piti molempia yhtä tärkeinä ja 5 % katsoi, että kummallakaan ole erikoista merkitystä.
51 % vastanneista sanoi kotoisten kysymysten ohjanneen äänestyskäyttäytymistä; 23 % piti ulkomaan ja diplomaattisten asioitten hoitoa tärkeimpinä ja 23 % piti niitä yhtä tärkeinä.
Likutenua 54 % ja Hatnua-puolueita 43% äänestäneistä katsoi diplomaattisten ja turvallisuus-kysymysten olleen tärkeimmät; Yesh Atidia äänestäneistä 80 % ja Bait Yehudia äänestäneistä 65 % katsoi maan sisäisten asioitten ohjanneen äänestystä.
54 % äänesti puolueen ideologian, 24 % puoluejohtajan mukaan ja 17 % huomioi molemmat. Meretziä äänesti 91 % ideologian, Likutenua vain 30 % sen mukaan.
57 % kansasta oli tyytyväinen vaalien tuloksiin, Atidia äänestäneistä 74 %, Bait Yehudia äänestäneistä 72 %; 61 % Likutenua ja Hathuaa äänestäneistä, 36 % Shahia ja 0 % Kadimaa äänestäneistä tyytyi tuloksiin, mutta arabipuolueista 37 % tulokset tyydyttivät. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=303365

3. USA:n ulkoministeri John Kerry, joka alkaa vähitellen totuttautua uuteen rooliinsa, totesi journalisteille eilen, että hänellä oli tilaisuus keskustella Saudi Arabian ulkoministerin prinssi
Saud Al-Faisalin kanssa, joka sanoi Syyrian yli 22 kuukautta kestäneiden taistelujen vaatineen jo 90 000:n kuoleman. YK:n tilastojen mukaan luku on 70 000, kuten AFP toteaa.

JOHN KERRY totesi, että Syyrian tilanteen arviointi ja siitä tehtävien johtopäätösten tekeminen ovat USA:n ulkoministerin ja YK:n pääsihteerin tapaamisen tärkeimmät kysymykset. Kerry sanoi keskiviikkona keskustelleensa Jordanian ulkoministerin Nasser Judehin kanssa, minkä johdosta hän sanoi USA:n ja Jordanian tehostavan kehotuksiaan Syyrian liittolaiselle Venäjälle, jotta se lisäisi painostustaan presidentti Bashar Assadille saadakseen tämän ymmärtämään, että hänen asemansa on kestämätön.

”Haluan kuulla YK:n pääsihteeriltä (Ban ki-Moonilta), mitä hän uskoo meidän voivan tehdä –
voidaksemme yrittää muuttaa presidentti Assadin laskelmia, lopettaa verenvuodatus ja aloittaa rauhanomainen poliittinen vallansiirto kohti demokraattista tulevaisuutta”, Kerry sanoi AFP:n mukaan. ” 23 kuukautta kestäneen konfliktin jaloista paenneiden suuri määrä muodostaa ylivoimaisen taakan Syyrian naapureille”, hän totesi. Jordanian terveyspalvelujen voimavarojen nähdään alkavan ratketa 340 000 pakolaisen hoitamiseksi.
USA:n ja YK:n laskelmien mukaan 750 000 syyrialaista on paennut naapurimaihin ja lisäksi 2.5 miljoonaa ihmistä on joutunut maan sisäiseen pakolaisuuteen.
KERRY sanoi, että presidentti Assadille täytyy olla mahdollisuus päättää diplomaattisesta prosessista, jolla ongelma ratkaistaan ja verenvuodatus lopetetaan.
USA:n ulkoministeriön tiedottaja Victoria Nuland ei vahvistanut tietoja, että Kerry vierailisi Damaskoksessa pian alkavan ulkomaankiertueensa aikana, jolloin hän käy myös Israelissa. Nuland vakuutti, ettei Kerryllä ole mitään intressiä puhua Assadin kanssa eikä vierailla Syyriassa, ennen kuin maahan on saatu kansan valitsema demokraattinen hallitus.

YK:N pääsihteeri Ban ki-Moon sanoi tukevansa Syyrian Kansallisen koaliittion presidentin Ahmed Moaz al-Khatibin ehdotusta dialogista Assadin kanssa konfliktin lopettamiseksi. Pääsihteeri viittasi AFP:n mukaan YK:n piirissä liikkuvaan uuteen suunnitelmaan, jonka mukaan Syyriaan perustettaisiin senaatti valvomaan vallansiirtoa maassa.
Saudien päivälehti Asharq al- Awsat sanoo saaneensa kopion luonnoksesta. Lehden  mukaan suunnitellaan 140 jäsenen senaatin perustamista, jonka tehtävänä on valvoa joustava vallansiirto Syyrian hallituksen ja oppositioryhmien välillä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165272#.UR3XomJHT-k

4. ISRAELIN  turvallisuuspalvelun neljä virkamiestä teki torstaina pikaisen neuvottelu- ja informaatiomatkan Egyptiin. Egyptiläisen Al-Masry Al-Youm lehden mukaan vierailu kesti vain muutaman tunnin ajan, ja heidän käyttämänsä sotilaskone odotti kiitoradalla keskustelujen ajan. Miksi tällainen varotoimi, sitä ei uutinen kerro, mutta joku syy siihen lienee ollut.

Keskusteluissa käsiteltiin alueen turvallisuuskysymyksiä, mukaan lukien Siinain tilanne sekä rahanprosessin nykyvaihe.
Egyptin delegaatiota johti kenraalimajuri Rafet Shahata. Muutamia tunteja kestäneen keskustelun aikana Israel informoi virkaveljiään IAF:n väitetystä ilmaiskusta Syyriasta aseita Libanoniin kuljettavaa autosaattuetta vastaan, sekä keskusteltiin Siinain turvallisuus tilanteesta, maiden välisen rajan valvonnasta, Fatahin ja Hamasin sovintoneuvotteluista sekä rauhankeskustelujen jatkamisesta Israelin ja PA:n välillä.

Egypti on selvästi kohentanut toimiaan salakuljetusta vastaan Siinailta Gazan kaistalle. Se on takavarikoinut useita erilaisia kiellettyjä artikkeleita kuljettavia rekka-autoja ja pumpannut vettä salakuljetustunneleihin saadakseen ne luhistumaan. Hamas esitti voimakkaan vastalauseen varoittaen, että tunneleissa työskentelevien ihmisten henki on vaarassa luhistumisten vuoksi. Salakuljetus Siinailta Gazan kaistalle on ollut tuottoisa tulolähde Hamasille, koska se verottaa salakuljetetuista tavaroista, mutta myös tilaa salakuljettajilta haluamiaan tavaroita.
Egypti on asettanut tarkastuspisteitä Siinailta Gazaan johtaville teille ja takavarioinut tonneittain aseita ja ohjuksia sekä räjähteitä matkalla Gazaan.
Iran on osoittanut kiinnostustaan suhteitten lämmittämisestä Egyptin kanssa muodostaakseen yhtenäisen Israelin vastaisen voima-akselin Iranista Irakin, Syyrian ja Libanonin sekä Hizbullahin ja Hamasin kautta Egyptiin, mistä on osoituksena presidentti Ahmadinejadin vierailu Egyptissä viime viikolla, minkä aikana hän tapasi presidentti Mursin. http://www.timesofisrael.com/israeli-delegation-visits-cairo-for-security-talks/
5. UUTISOTSIKOITA
-          Israelissa Ramlen vankilan erikoissellissä itsemurhan tehneen Israelin ja Australian passin omanneen Ben Zygierin tapaus kuohuttaa uutislähteitä ja Knessetiä, josta tehtiin välikysymys turvallisuusvastuussa oleville. Hänen väitetään osallistuneen useisiin Mossadin salahankkeisiin, mm. Dubaissa hotellissa tehtyyn iskuun, ja käyttäneen useita peitejärjestöjä toiminnoissaan, ja jopa tarjonneen Dubaille Mossadin agenttien nimiä maksua vastaan. Tapaus on edelleen hämärä eikä Mossad ymmärrettävästi ole halukas kertomaan, mitä se tietää asiasta. Turvallisuusvirkailijat vihjaavat, että tapaus voi aiheuttaa syytetoimia kertomatta, keitä vastaan niitä tehtäisiin. Kansanedustajia, jotka sen ensiksi julkistivat, uhataan valtion salaisuuksien paljastamisesta. Erään uutisen mukaan Israel voi joutua maksamaan miljoonia korvauksina Zygierin omaisille. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165279#.UR3tl2JHT-k,
      Ben-Zygier-worked
-      Israelista vankien vaihdon yhteydessä vapautettu terroristi Samir Kuntar, joka toimii nykyisin avoimesti Libanonissa, sanoi lausunnossaan 26. tammikuuta MEMRI:n kääntämänä, että jokainen yhteistyöstä Israelin kanssa tavattu libanonilainen on surmattava, kuten Hizbullahin TV-yhtiö Al-Manar raportoi. ”Puhuttaessa (Israelin hyväksi toimivista yhteistoimintamiehistä) siinä ei ole kyse arvoista tai muusta. Olen islamin vastarinnan poika ja sanon lujaa ja avoimesti ja sen nimissä, että islamilainen taistelu on tehnyt suuria virheitä suhtautuessaan helläkätisesti yhteistoimintamiehiin. Me maksamme kovaa hintaa siitä ja tulemme maksamaan. Tuomarin vapauttama yhteistoimintamies on surmattava. Nuoren sukupolven edustajien, jotka hoitavat taistelun jatkamista, tulee tehdä tässä aloite.” Kuntar sanoi, että ”jos Israel maksaa 60 000 USD ja mies istuu pari vuotta jäätyään kiinni, se on lian lievä rangaistus”. Kuntar vapautettiin 2008 vaihdossa, jossa Hizbullah suostui palauttamaan pidättämänsä IDF:n sotilaat Eldad Regev ja Ehud Goldwasser. Israel neuvotteli uskoen, että he olivat elossa, mutta vasta Hizbullahin tuotua kahden mustan arkun vaihtopaikalle selvisi, että heidät oli joko surmattu tai he olivat kuolleet pommi-iskussa. Kuntar johti terroriryhmää 1979 Nahariyaan, jossa hän julmasti surmasi neljä israelilaista, mukaan lukien 4-vuoden ikäinen Einat Haran, jonka pään hän murskasi kalliota vasten. Hänen
2-vuotias sisarensa Yael Haran tukehtui äitinsä pyrkiessä estämään hänen itkunsa piileskellessään murhaajia. Vuonna 2010 Libanonissa pidätettiin 30 yhteistyöstä Israelin kanssa syytettyjä, heille annettiin 15 vuoden vankeusrangaistus. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165275#.UR3vnWJHT-k
Thursday, February 14, 2013

TORSTAI 14.02.13


TORSTAI 14.02.13

1. BAIT HAYEHUDI (Juutalainen Koti) puheenjohtaja Naftali Bennett sanoo aamun uutisten mukaan hylänneensä Likutenun (Likud&Beitenu) tarjouksen hallituspaikasta siihen liitettyine vihjauksineen mahdollisista ministeriöistä, joita se voisi hallita. Bennett antoi kieltävän vastauksensa lehdistön välityksellä, koska sille tehty tarjous oli myös annettu median kautta. Likutenu tarjosi Bait Yehudille opetusministeriötä, tärkeää sosiaalitaloudellista asemaa sekä apulaispuolustusministerin virkaa vastuualueenaan juutalaisyhteisöt territorioissa, ”setlementit” kuten tarjouksessa mainittiin.
Minkähän vuoksi hallituksen virkailijat ja poliitikot eivät millään suostu luopumaan sanan ”setlementti” käyttämisestä, koska se jo pelkällä muodollaan osoittaa kohteen tilapäistä, ei-pysyvää, luonnetta? Tällainen ”nimitteleminen” antaa lukijalle kuvan, ettei kirjoittaja ole ollenkaan vakuuttunut asiansa oikeutuksesta, millä hän iskee  omaan nilkkaansa.
Tähän syyllistyvät koko hallitus pääministeriä myöten, kansanedustajat ja puoluejohtajat, mutta varsinkin media, mikä aina tuntuu pahalta.

BENNETT kertoi lisäksi, että hänelle annettuun tarjoukseen oli liitetty uhkavaatimus, että siihen tulee vastata 48 tunnin sisällä ”ota tai jätä” periaatteella. Bait Yehudin virkailijat sanovat, että ministerinpaikoista keskustellaan vasta sitten, kun on saatu tyhjentävät vastaukset ideologisiin kysymyksiin. Likutenun virkailijat kohtelevat Bait Yehudia kuin alempiarvoista, merkityksetöntä avustajaa, joka palkataan toteuttamaan sen omia päämääriä. 

”Vaaleista lähtien Likud on toiminut Bait Hayehudia vastaan”, Bennettiä lähellä oleva toteaa. ”He hyökkäsivät meitä vastaan taukoamatta vaalien aikana. He ottivat yhteyden kaikkiin puolueisiin paitsi meihin, tapasivat jopa Meretzin ennen meitä. Sen jälkeen he ilmoittivat median välityksellä, että Netanyahu haluaa tavata meitä, mutta eivät ottaneet meihin suoraan yhteyttä kolmeen päivään. Nyt he taas tekivät tarjouksen median kautta ja ottivat yhteyttä vasta seuraavana päivänä. Tämä on vakavaa ja haisee pahalle, kuin kysymyksessä olisikin vain juoni toisten puolueitten vaatimusten alentamiseksi”.
Bait Yehudin virkailija totesi, että tarjous opetusministerin paikasta oli tarkoitettu Yesh Atidin painostamiseksi, ja uskontoministerin paikka Shahin painostamiseksi. Hän viittasi aiempaan tapaukseen neljä vuotta sitten, jossa Bai Yehudin neuvottelutiimin johtaja Udi Ariel silloin NU:n nimissä solmi sopimuksen Likudin kanssa, joka kuitenkin luopui siitä sopiakseen asian Labourin kanssa, eikä suostunut vastaamaan Arielin soittopyyntöihin.

BAIT HAYEHUDIN virkailijat toteavat, ettei puolueen jäsenten eikä sen rabbien, hengellisten auktoriteettien, taholta vastustettu Bennettiin päätöstä hylätä Likutenun tarjous. 
KIRYAT Shmonan yhteisörabbi Tzafaniya Drori, joka on tunnettu auktoriteetti kansallis-uskonnollisessa liikkeessä, totesi keskiviikkona, että mikä tahansa suunnitelma haredi-kansan pakottaminenkaikenkattavalla tai pakollisella menetelmällä tulee aiheuttamaan häiriöitä kansassa eikä tule onnistumaan. ”Jopa Yesh Atidin johtaja Yait Lapid on selvillä tästä. Ehkä hänen nykyinen asenteensa kuuluu neuvottelutaktiikkaan, koska kuka tahansa lähtee pakottamisen polulle, ei ymmärrä israelilaista yhteiskuntaa”, Drori selvittelee ajatuksiaan.

Rabbi Drori sanoi, että apulaispääministeri Moshe Yaalon näkee asiat realistisemmin, sillä hän esittää haredi-kansan asteittaista kytkemistä erilaisiin siviilitoimiin. Hän lisäsi, että kansallis-uskonnollinen hengellinen johto ja rabbit yksimielisesti vastustavat määrä-järjestelmän soveltamista niihin, joille annetaan oikeus täysiaikaiseen opiskeluun. Rabbi Drori painottaa maan fyysistä ja taloudellista turvallisuutta yhdessä maan hengellisen hyvinvoinnin kanssa todeten, että Bennett on jopa terävämmin kuin hän puolustamassa Toran opiskelun tärkeyttä Israelissa. Hän sanoi rabbien pitävän jatkuvaa yhteyttä Bait Hayehudin poliittisen johdon kanssa.

RABBI Shlomo Aviner, toinen kansallis-uskonnollisen kansan auktoriteetti, Beit Elin yhteisö-rabbi ja Jerusalemin vanhankaupungin Ateret Yerushalaim yeshivan dekaani, hylkää samoin yleisen asevelvollisuuden haredi-kansalle, mutta toteaa, että ”palveleminen asejoukoissa on mizwa, juutalaisen Lain saneleman velvollisuus juutalaisten elämän suojelemiseksi, Israelin maan suojelemiseksi ja Jumalan Nimen pyhittämiseksi”. Hän puolestaan suosittelee toimia haredi-kansan ja yeshiva-johtajien luottamuksen saavuttamiseksi ja sitä kautta saada heidät osallistumaan asepalvelukseen, sillä ”pakottaminen ei tule onnistumaan”.
Rabbi Aviner kieltäytyy antamasta lausuntoaan nykyisestä kiistelystä kysymyksen ympärillä, koska hän katsoo paremmaksi olla puuttumatta poliittisiin ratkaisuihin hallitusneuvottelujen ollessa vielä herkässä vaiheessa. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=303201

2.OVATKO palestiinalaiset ansainnet itsenäisen valtion? kyselee Dan Calic, kirjailija, historioitsija ja puhuja, ynetnews.com artikkelissaan. Kysymys poikkeaa tavanomaisesta lähestymisestä ”palestiinalaisongelmaan”, koska useimmat lähtevät olettamuksesta, että heillä on etuoikeutettu asema omaan valtioonsa, koska he edustavat maan alkuperäisiä asukkaita ja katsovat, että juutalaiset ovat myöhemmin alueelle muuttaneita ja heidän oikeutensa perustuu pelkästään ulkopuolisten tekemiin sanelupäätöksiin kyselemättä maassa jo asuvien mielipidettä. Palestiinan nimikin on kiistanalainen Syyria-Palestiina ja sen nimellä kulkeva kansa kuvitteellinen (fictious), kuten USA:n presidenttiehdokas Gingrich määritteli.
CALIC selvittelee kysymystä pureutumalla historiallisiin tosiasioihin, jotka palestiinalaisten johto mielellään haluaa unohtaa ja toimii, kuten niitä ei olisikaan. Kysymys alkuperäisistä asukkaista on sekin kiistanalainen, sillä tutkijat ovat palestiinalaisiksi itseään kutsuvien sukunimiä tutkimalla tulleet johtopäätökseen, että huomattava ellei valtaosa heistä on muuttanut alueelle muista arabi- ja muslimimaista etsiessään työpaikkoja, joita maahan muuttavat juutalaiset ja mandaattiaikana maata hallitsevat englantilaiset heille tarjosivat.
CALIC lähtee artikkelissaan tutkimaan, ovatko Israelin ns. rauhankumppaneina tunnetut palestiinalaisjärjestöt todella rauhan asialla. Hän tutkii PLO:n ja Fatahin perustusasiakirjoja, koska nämä järjestöt ovat keskeisiä keskustelukumppaneita tullen seuraaviin havaintoihin.

PLO:n peruskirjassa todetaan: ”Israelin valtion perustaminen on täysin laiton”. (artikla 19)
”Juutalaiset eivät muodosta yhtään ainoaa kansaa omalla identiteetillään.” (artikla 20)

FATAHIN peruskirjassa todetaan: ”Palestiinan täydellinen vapauttaminen, sionistien taloudellisen, poliittisen, sotilaallisen ja kulttuuriperinteen tuhoaminen. (artikla 12 )
Kansan aseellinen taistelu on oleellinen osa Palestiinan vapauttamiseksi.(artikla 17)
Taistelu ei lopu, ennen kuin sionistinen valtio on tuhottu ja Palestiina täysin vapautettu.
(artikla 19)

CALIC esittää retorisen kysymyksen, ilmentävätkö nämä rauhanomaista päämäärää ja yhteistyöhaluista naapuria? Hän toteaa edelleen, että kun noissa peruskirjoissa puhutaan Palestiinasta, sillä tarkoitetaan koko aluetta Jordanjoesta Välimereen, myös Israelia. Hän viittaa siihen muslimien omaksumaan kantaan, että maa, jonka Islam on joskus miehittänyt, tulee aina kuulumaan sen valtaan, ja sen hylkäämistä kutsutaan islamin häpäisemiseksi.
Hän selittää, että tämän tosiasian väärinymmärtäminen tai sen jättäminen huomiotta  - kuten Israelin hallitukset ja pääministerit ovat tehneet vuosikymmenien ajan – herättää kansassa perättömiä toiveita rauhasta, ja sotkee kaikkia pyrkimyksiä lähestyä kysymystä rauhan prosessista asiallisessa ja todellisessa merkityksessä. Se on myös antanut Israelin vihollisille ja siihen vihamielisesti tai nurjasti suhtautuville ulkomaille oivallisen tilaisuuden hyökätä maan oikeuksia vastaan kansainvälisillä areenoilla, etenkin YK:ssa ja sen komiteoissa.

CALIC viittaa vielä YK:n yleiskokouksen 1947 hyväksymään Palestiinan jakosuunnitelmaan, jonka arabimaat ja PLO yksimielisesti hylkäsivät Israelin antaessa sille vastahakoisen suostumuksensa. Kuitenkin PA:n johtajat toistuvasti viittaavat tähän päätökseen, muka todisteena heidän oikeudestaan maahan. PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas toistelee vakuutustaan, ettei hän koskaan hyväksy juutalaista valtiota, joten mikä on muuttunut 1947 jälkeen? Kuitenkin kansainvälinen yhteisö antoi PA:lle ei-valtion tarkkailija-aseman YK:ssa, jonka ansiosta se voidaan valita YK:n toimikuntiin ja valiokuntiin, josta käsin sillä on paljon suuremmat edellytykset Israelin tuhoamiseen tähtäävää politiikkaansa. YK :n peruskirjan mukaan jäsenvaltio ei saa toimia toista jäsenmaata vastaan eikä uhata sitä sodalla. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4343807,00.html

3. UUTISOTSIKOITA
-          Washington Post kertoo artikkelissaan, ett Iran yritti hankkia Kiinasta magnetismiin perustuvia sentrifugeja uraanin rakastamiseksi huomattavasti nopeammin. Lehden mukaan hanke joutui vaikeuksiin syytä ilmoittamatta. Tiedot perustuvat Tieteen ja Kansainvälisen Turvallisuusinstituutin (ISIS) tutkimuksiin. Vuosi sitten kaatunut hanke magneettien hankkimiseksi olisi antanut 50 000 sentrifugan eli 500 %:n lisäyksen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165236#.URyg42JHT-k
-          YK:n asettama koordinaattori ihmisoikeuskysymyksissä James W Rawley tapasi Rmallahissa keskiviikkona PA:n vankeinasiain ministerin Issa Qarashen, joka selvitti hänelle Israelin vankiloissa eripituisia vankeustuomioitaan kärsivien vankien tilannetta monien alettua syömälakon, useimmat siksi, että heille aiemmin myönnettyjä erilaisia etuisuuksia on rajoitettu Hamasin ja Fatahin jäsenten suorittamien terrori-iskujen lisääntymisen vuoksi ja siksi, että he rikkovat vankilan sisäisiä sääntöjä salakuljettaen kännyköitä vangeille tai vieden heidän spermaansa naistensa hedelmöittämiseksi. Keskustelujen aikana Ramallahissa Rawley ilmaisi huolensa syömälakossa olevien vankien hyvinvoinnista, ja erityisesti yhden, Samer Issawi, joka on ollut syömälakossa pari sataa päivää, kuten AFP raportoi. Israelissa vankiloissa vangeilla on ilmainen sairaanhoito leikkauksia myöten, jonka mukaan heidän terveyttään seurataan tarkemmin kuin monen vapaan israelilaisen tai varsinkaan palestiinalaisen heidän omalla alueellaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165229#.URyim2JHT-k
-          Iran syyttää Israelia korkean Iranin vallankumouskaartin upseerin teloittamisesta. Hän johti iranilaisten yritysten rakennushankkeita Libanonissa. Raportin mukaan sionistit murhasivat komentaja Haj Hassan Shaterin, joka johti iranilaisten tukemia rakennus-hankkeita Libanonin eteläosassa Libanonin kakkossodan raunioittamissa kylissä ja kaupungeissa. Raportin mukaan hän oli jo suorittanut komennuksensa loppuun Libanonissa ja palannut Iraniin, mutta oli vierailulla Libanonissa. Al Jazeeran mukaan Shateri lensi tällä viikolla Damaskokseen, josta hänen tarkoituksensa oli matkustaa autolla Beirutiin, kun hänen autonsa joutui väijytykseen ja tuhottiin. Väijytys tehtiin Syyrian puolella rajaa, jossa Iranin mukaan sionistit surmasivat hänet. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165230#.URylu2JHT-k
-          Israelin kouluissa simuloidaan tänään ohjushyökkäyksiä maata vastaan. Hälytyssireenit soivat aamupäivän kymmenen aikaan merkiksi harjoituksen alkamisesta. Maoz Zionissa sireeni soi 10.10. Harjoitus jatkuu kahteentoista tänään torstaina. Tämä on osa kotirintaman harjoituksia, joita jatketaan eri muotoisina maassa antaen kansalle muistutuksen, että näennäisestä rauhantilasta huolimatta Israel elää jatkuvan hyökkäysuhkan alaisena. Tositilanteessa sireenien alkaessa soida ihmisten tulisi 15 minuutin sisällä hakeutua mahdollisimman turvalliseen paikkaan, sillä väestönsuojia on tarjolla hyvin rajoitetusti. Jos yllätyshyökkäys tehdään kemiallisin tai biologisin asein, kansalaisten tulisi siinä ajassa ehtiä löytämään jonnekin komeron nurkkaan piilottamansa kaasunaamarit ja pukea sellainen yllensä edes ymmärtämättä, miten sen asettaminen kasvoille tapahtuu. Meilläkin naamarit ovat alkuperäisissä pakkauksissaan, joiden kanteen on kirjoitettu hepreaksi käyttäjän nimi, tämä siksi, että niitä on erilaisia käyttäjän iän ja erikoistarpeiden mukaan, kuten parrakkaille, ettei parta jää väliin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165235#.URyoG2JHT-k
-          Iran ja IAEA:n tarkastajat jatkavat keskustelujaan Teheranissa pyrkien löytämään yhteisiä etenemismuotoja loppukuusta suunniteltuja P5+1 maiden ja Irani välisiin virallisiin neuvotteluihin. Tarkastajat ilmoittavat, että joissakin kysymyksissä on pystytty edistymään. IAEA haluaa päästä tarkastamaan epäilemiään uraani-laitoksia, joista Parchin tukikohta on ollut sen toivelistalla jo kauan. Seuraava tapaaminen P5+1 ja Iranin välillä on Kazakhstanissa Almatyn kaupungissa 26.helmikuuta. Länsimaat voivat vain toivoa, että Iran joustaisi tällä kertaa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165221
-          Etelä-Korean puolustusministeriön edustaja Kim Min-seok sanoi, että se on asentanut uudentyyppisen ohjuksen lähtötelineilleen. Ohjus on täsmäohjattu ja sitä voidaan ohjata tarkoin jopa Pohjois-Korean johdon työhuoneen ikkunasta sisään. Tiedonantoon liittyvässä videossa näytetään ohjuksen laukaisu sukellusveneestä ja hävittäjiltä, mutta viranomaiset eivät paljastaneet sen teknisiä tietoja. Jännitys Koreoiden välillä sekä Kiinan ja Japanin välillä jatkuu edelleen, eikä virhearviointiin ole varaa, sillä jokaisella on sormi liipaisimella. Japani ehdottaa punaisen varoitus-puhelinjärjestelmän asentamista Kiinan kanssa erehdysten välttämiseksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165237#.URytTWJHT-k

 

Wednesday, February 13, 2013

KESKIVIIKKO 13.02.13


KESKIVIIKKO 13.02.13

1. HALLITUSNEUVOTTELUT ovat kehittyneet suurella egolla varustettujen puoluejohtajien keskinäiseksi sanailuksi kunkin etsiessä omaa paikkaansa Israelin sekavassa puolue-kartassa. Päänäyttelijöitä tässä hupinäytelmässä, jota esitetään vakavien asioitten kustannuksella, ovat pääministeri Benyamin Netanyahu, joka johtaa Likudin ja Israel Beitenun löysää liittoa Avigdor Liebermanin avustuksella, Yair Lapid, joka johtaa perustamaansa Yesh Atid puoluetta, Naftali Bennett, joka johtaa Bait Hayehudi puoluetta, sekä Eli Yishai, joka johtaa Shas haredi-puoluetta. Näistä Netanyahu ja Yishai ovat jo kokeneita konkareita, mutta Lapid ja Bennett ovat uusia tulokkaita politiikassa. Likud ja Atid ovat ei-uskonnollisia puolueita; Bait Hayehudi ja Shas ovat uskonnollisia puolueita, joista varsinkin Shas edustaa sisäänpäin lämpiävää, hyvin kurinalaista uskonnollista haredi-linjaa, Bait Hayehudi yhdistää perinteisen juutalaisen uskon ja käytännön sanelemat tosiasiat, ollen valmis kompromisseihin silloin, kun niiden ei katsota sotivan vuosituhantisia uskonnollisia perinteitä tai Toraa ja sitä selittävää Talmudia vastaan, jonne on koottu vuosisatojen aikana eri uskonnollisten auktoriteettien ja tutkijoiden selityksiä ja ohjeita.

PUOLUEJOHTAJIEN välistä nokkimisjärjestystä käydään pääosin suljetuissa neuvotteluissa, joista jotain pääsee vuotamaan innokkaiden journalistien kautta, jotka käyttävät henkilö-kohtaisia suhteitaan saadakseen jotain tiedonjyvää ja vetäviä otsikoita juttuihinsa.
Israelissa pidetty Amerikan juutalaisjärjestöjen presidenttien vuosikokous tarjosi puolue-johtajille otollisia tilaisuuksia selvitellä näkemyksiään ja neuvotteluissa eniten hiertäviä kysymyksiä omalta näkökulmaltaan.

NAFTALI Bennett totesi eilen puheessaan, että Israelilla on nyt harvinainen tilaisuus saada aikaan muutoksia. Hän totesi, että hänen ja Lapidin edustamalla ideologioilla on huomattava yhteinen tekijä. Hän totesi vastaillessaan hänelle esitettyihin kysymyksiin, ettei keskusteluissa ole puututtu juuri ollenkaan ministerikysymyksiin. ”Hallitusyhteistyön rakenne on vielä epäselvä”, hän sanoi jatkaen: ”Ensimmäinen kysymys on, kuka on hallituksessa, seuraavaksi tulee vastaan kysymys, kuka tekee mitäkin. Ilman epäilystä, se on elintärkeä tehtävä, mutta toistaiseksi ei ole havaittavissa edistystä.”

Hän selvensi, että hänen ja Lapidin välillä on yhteinen näkemys talouskysymyksistä ja haredi-kansan kytkemisestä kantamaan yhteistä vastuuta kansan hyvinvoinnista. ”Ei ole kysymys politiikasta, vaan suunnasta, johon mennään. Meillä on erilaisia näkemyksiä, mutta myös paljon, joissa olemme samaa mieltä.” Bennett vakuutti, että Tora-maailma on tärkeä Israelille, eikä siitä voi luopua, koska siksi olemme täällä (Luvatussa Maassa).
”On aika lopettaa vihanpito. Lopettaa vihaamasta arabeja, haredi-kansaa, ei-uskonnollisia, setlereitä. Uusi sukupolvi on kyllästynyt vihaamaan. Jotkut puolueet yrittivät käyttää vihaa ja epäonnistuivat. Yhteistoiminta onnistui. Olemme sukupolvea, joka kasvoi kahviloiden räjäytysten aikana, joten olemme selväjärkisempiä kuin aiemmat. Vaikka emme välttämättä näe rauhankumppania, emme todellakaan tarvitse lisää sotia. Kukaan ei vihaa sotaa enemmän kuin minä. Mutta konflikti ei häviä pelkästään toivomalla. Tehtyämme samoja karkeita virheitä yhä uudelleen, on aika muutokseen, yrittää toista tietä.”  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165176#.URsipmJHT-k

2. YAIR LAPID, Yesh Atid (On Tulevaisuus) sanoi Amerikan juutalaisjärjestöjen presidenttien konferenssissa eilen, että on aika palata vakaviin neuvotteluihin palestiinalaistaen kanssa, vaikka edelliset neuvottelutarjoukset, joista varsinkin Olmertin tekemä tarjous juuri ennen eroamistaan pääministerin paikalta on luku sinänsä, olivat tarpeettoman anteliaita palestiinalaisille. ”Molemmat osapuolet ymmärtävät, että on aika palata (presidentti Bushin esittämään) tiekarttaan”, Lapid sanoi puheessaan. ”Ihmisten tulee ymmärtää, että me puhumme kahden valtion periaatteesta”.
Hän selvensi kantaansa todeten tähän tapaan: ”Kuitenkin, ennen kuin Palestiinan valtio perustetaan, sitä täytyy edeltää väliaikainen vaihe, jonka aikana PA:lle tarjotaan puoli-autonomisen valtion asema tilapäisin rajoin”. Hän sanoi asettavansa suuria toiveita presidentti Obaman Israelin vierailuun.
YAIR LAPID totesi omasta kannastaan, että vaikka hän ymmärtää kompromissien välttämättömyyden maan luovuttamiseksi, ”se haavoittaa” häntä. ”Tarkoitan, että nähdessäni nämä territoriot osaksi koko Israelia, ymmärrän, että tämä toive voi siirtyä toiset tuhat vuotta, sillä toinen vaihtoehto tarkoittaa, ettei valtiomme ole juutalainen, mitä minä haluan. Voidakseni asua juutalaisessa maassa, minun on jotenkin --- en halua sanoa, päästä eroon heistä, - vaan erottaa itsemme 3.3 miljoonasta palestiinalaisesta Jordanjoen ja Välimeren välillä.”
Lapid päätyi edellisiin näkemyksiin käsitellessään aiempia ratkaisumalleja rauhanprosessissa.
Hän lopetti puheensa vakuutukseen: ”Vastustan mitä tahansa vetäytymistä Jerusalemista, Jerusalem ei ole vain paikka, se on idea, tämän maan perustajien eetos (erikoisluonne, sävy), eivätkä kansat luovu omasta eetoksestaan”, mikä nostatti kuulijat spontaanisti hyväksyviin kättentaputuksiin.

Netanyhaun toistaessa kahden valtion periaatteen hyväksymistä neuvotelleessaan Bennettin kanssa, tämä vakuutti, ettei Jordanjoen ja Välimeren väliin mahdu kahta valtiota.
Bennett sanoi puhuessaan Knessetissä: ”Ei ole tilaa tässä ihmeellisessä Jumalan antamassa maapalassa toiselle valtiolle. Se ei tule tapahtumaan. Ystävät, aina ennen neuvotteluja territorioista meidän tulee vakuuttaa, että tämä maa kuuluu Israelin kansalle. Vasta sen jälkeen voimme aloittaa keskustelut (palestiinalaisten asemasta).

LAPID kosketteli eilisessä puheessaan toista kipeää asiaa, joka koskee päärabbinaatin yksin-valtaa israelilaisten jokapäiväistä elämää säätelevissä kysymyksissä. Hän lupasi käyttää puolueensa valtaa tasapuolisen kohtelun saavuttamiseksi suhteessa kaikkiin juutalaisiin uskonnollisiin virtauksiin Israelissa – ortodoksit, reformoidut, konservatiivit – keskusteluissa, budjeteissa, tasa-arvoon lain edessä. ” Ei kukaan voi omia juutalaisten Jumalaa. Pieni, jäykkä politikointi ei voi päättää niin ikuisesta kysymyksestä kuin juutalaisesta identiteetistä”, hän selitti: ”Ortodoksirabbien täysi hallinta ihmisten avioitumisesta ja eroamisesta on häväistys jokaiselle vapaalle miehelle. Se on väärin ja se tulee lopettaa.”

3. USA:n presidentin Barack Obaman pitämä unionin tilaa koskeva 6 500 sanaa käsittävä raportti, jonka presidentin tulee perustuslain mukaan esittää kongressille voidakseen siinä selittää päämääriään ja kiireellisiä kysymyksiä, jotka vaativat erikoishuomiota, käsitteli pääasiassa maan sisäisiä asioita, talouden tilaa, työttömyyttä, asevoimien vetämistä pois Afganistanista. Israel mainittiin kerran sivulauseessa, palestiinalaisia ei kertaamaan.

Times of Israel artikkelissa todetaan, että tämä voi aiheuttaa helpotuksen huokauksen pääministeri Netanyahun rinnassa, koska ennakkotietojen mukaan Obama olisi tulossa uusine vaatimuksineen uusista myönnytyksistä palestiinalaisille, jotta rauhan-keskustelut saataisiin lopultakin jatkumaan olkoot odotukset ja tulokset mitä tahansa, sillä Obama tarvitsee kipeästi edes jotain edistystä diplomatian rintamalla, kuten arvioitiin.

SIKÄLI kuin Obaman puhe Washingtonissa on enteellinen, Obaman ja Netanyahun väliset keskustelut maaliskuun 20. -22. päivinä tapahtuvan Israelin vierailun aikana tullevat keskittymään Iranin ydinaseen rakentamisen estämiseksi tarvittaviin toimiin sekä Syyrian tilanteen haarukointiin ja Israelin johdon pelkoihin Assadin hallinnon kaatumisesta, mikä antaisi Syyrian massatuhoaseet terrorijärjestöjen käsiin, kuten myös sen kehittyneet ohjukset ja panssarivoimat. USA ei halua sekaantua uuteen sotaan, mutta voi tukea sitä sivusta.
TIMES of Israel artikkelissa todetaan, että Obaman puheen kohdistaminen sisäisiin asioihin on samalla osoitus USA:n hallituksen kärsimättömyydestä toteamuksella, ettei Lähi Idän sekavan ja yhä sekoittuvan tilanteen selvittäminen onnistu ulkopuolisten hyvää tarkoittavilla puheilla on toivomuksilla, ja siksi on parempi pysyä loitolla siitä. http://www.timesofisrael.com/israeli-palestinian-peace-low-on-obamas-agenda/

4. ISRAELIN USA:sta tilaamat F-35 hävittäjät eivät tule liittymään IAF:n laivueisiin ennen vuotta 2016, mutta näiden huippunykyaikaisten stealth-koneitten ohjaajien koulutus on jo aloitettu kuten myös niiden vaatiman erityisen infrastruktuurin rakentaminen. Lockheed Martin yhdessä Northrop Grumman corp. ja Britannian BAE-järjestelmän kanssa kehittämien ja rakentamien F-35 Joint Strike Fighters uuden sukupolven ohjaajia koulutetaan 30:n italialaisen M-346 kehittyneen harjoitusmenetelmän mukaan. Nämä tutkaa hylkivät koneet tulevat aikanaan muodostamaan Israelin strategisen keihäänkärjen. Niiden vaatimaan infrastruktuuriin kuuluu vahvistettuja suojia, maanalaisia tiloja ja huoltorakennukset. Israel allekirjoitti 2010 sopimuksen 2.75 miljardista USD 19 koneen toimittamisesta, mutta on jo innokkaana tähyilemässä jatkotoimituksiin. IAF haluaa näitä koneita ainakin 75, joilla se pystyy säilyttämään teknisen etumatkansa naapurimaihin alueen vihamielisessä ympäristössä. Niiden kokonaishinta tulisi olemaan 15.2 miljardia USD, mutta hinta voi nousta. Israelin nykyinen lentokalusto F-15 ja F-16 koneilla alkavat olla vanhentuneita. IAF:llä on nyt 27 kpl F-15 I Raam Strike Eagles ja 102 F-16I Sufa ensi tasonhävittäjiä. Niitä tukevat 72 F-15 A-D Eagle ja 224 F-16 A-D Fighting Falcon konetta. Israelin teollisuus tulee kuitenkin saamaan vastapainoksi edullisia osatilauksia, joista mainitaan erilaiset elektroniset varusteet kuten elektroninen vastajärjestelmä, komennusjärjestelmä, radiot ja linkkiyhteydet, joiden asentaminen koneisiin vaatii yhteyden USA:n ATK-koodiin, jota se ei ole halukas antamaan. Jos kaikki oletetut Israelin toimittamat varusteet ja laitteet hyväksytään koneen järjestelmään, niiden arvo tulee nousemaan miljardiin USD: F-35 koneitten kehittäminen on viivästynyt toistuvien teknisten ongelmien vuoksi, mikä on samalla nostanut koneen hinnan lähes kolmin-kertaiseksi ja siirtänyt koneen valmistusta. http://www.upi.com/Business_News/Security-Industry/2013/02/12/Israel-gets-ready-for-F-35s-new-trainers/UPI-70191360701881/

5. UUTISOTSIKOITA
-          Israelin poliisi ja turvallisuusjoukot asetettiin eilen illalla hälytysvalmiuteen Shin Betin saatua vihjeen odotettavissa olevasta terrori-iskusta Jerusalemissa. Tieto oli niin uskottava, että palokunta ja ambulanssihenkilökunta asetettiin myös hälytys-valmiuteen. Hälytys varoitus jatkui yön yli, mutta poistettiin keskiviikkoaamuna. Helikopterit tarkkailivat tilannetta taivaalta ja tiesulkuja asetettiin varsinkin arabialueilta johtaville teille. Shin Betin vuosiraportin mukaan terrorihyökkäykset ovat selvästi nousseet. Vuonna 2011 raportoitiin 320 hyökkäystä; vuonna 2012 luku oli 578. Jerusalemissa 2011 raportoitiin 191 hyökkäystä, viime vuonna 282. Israelilaisia sai surmansa 22 vuonna 2011, viime vuonna 10. http://www.timesofisrael.com/terror-alert-in-jerusalem/
-          USA:n puolustusministeriksi esitetty John Hagel sai 14 vastaan 11 kannatuksen  senaatin armeijan palvelujen valiokunnassa. Hänen valitsemisensa jää kuitenkin senaatin täysistuntoon. Enemmistöjohtaja Harry Reid vakuuttaa, että hän junailee Hagelin valinnan torstaina. http://www.timesofisrael.com/over-republican-objections-hagel-nomination-passes-senate-panel/
-          Israelin vankilassa vuonna 2010 itsemurhan tehneen Australian kansalaisen, jota kutsuttiin nimellä vanki X, tapaus on noussut uudelleen uutisaiheisiin aiemmin valtion toimesta asetetun uutissulun jälkeen. Vankilan henkilökunta ei ollut tietoinen, miksi hän oli vankilassa ja mikä hänen rikoksensa oli. Kansanedustaja Ahmed Tibi teki asiasta kyselyn Knessetissä, johon ulkoministeri Liberman ei halunnut antaa vastausta, vaan siirsi sen oikeusministeriölle. Liittyykö Ben Zygierin tapaukseen skandaali tai ei, sitä tutkiaan, koska Australian ulkoministeri Bob Carr vaatii selitystä tapauksesta. Tiedon mukaan Mossad palkkasi hänet, mutta oliko hän sitten kaksoisagentti tai ei, on epäselvää, tai miksi hänet vangittiin. Sydny Morning Herald kertoi artikkelissaan, että ulkoministeri Carr oli tietoinen hänen pidättämisestään. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165190#.URtZQmJHT-k
-          Hamasin hallitus antoi 75 arabitalon purkamismääräyksen Gazan kaupungin lähiössä väittäen niiden rakentamista laittomaksi. Talot kuuluivat Fatahin jäsenille, mikä voi liittyä Hamasin ja Fatahin välisiin kiistoihin PA:n poliisien suorittamien Hamasin jäsenten pidättämisen vastapainoksi. Purkumääräyksen saanut Abu Amrah perhe järjesti mielenosoituksen PLC:n, PA:n lakiasäätävän neuvoston, rakennuksen ulkopuolella Gazassa. Maan-uutistoimiston mukaan asuinrakennukset oli rakennettu lainvastaisesti valtion omistamalle maalle. YK ei ole puuttunut asiaan.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165189#.URtccGJHT-k
-          Israelin poliisi sen sijaan meni – tapansa mukaan – aikaisin keskiviikkoaamuna pieneen Rehavam juutalaisyhteisöön tuhoten sinne asennetut siirrettävät parakit. Yhteisö perustettiin 2001 Rehama (Gandhi) Zeevin muistoksi PFLP:n terroristien murhattua hänet Hotellissa Itä Jerusalemin alueella. Yhteisö sijaitsee Gush Etzionin alueella lähellä tietä no 60, sen ohi johtavan tien 3698 varrella.

Tuesday, February 12, 2013

TIISTAI 12.02.13


TIISTAI 12.02.13

1. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahun pyrkimys nopeaan ratkaisuun hallituksensa muodostamiseksi ovat juuttuneet kiistoihin ohjelmakysymyksistä ohittaen tässä vaiheessa lehdistön spekuloimat ministerikysymykset. Toisaalta neuvottelut pääministerin ja puolueiden edustajien välillä ovat luottamuksellisia, eikä niiden todellisesta sujumisesta voi olla varmoja tietoja. Netanyahu perusti neuvottelunsa puolueiden edustajien kanssa siihen, että hän voisi suhteellisen vapaasti sopia asioista heidän kanssaan ja laatia sitten yhtenäisen rungon niiden pohjalta yhdistellen esitettyjä toiveita ja vaatimuksia. Tätä sinänsä hyvää taktiikkaa, jossa hän olisi pystynyt pelaamaan puolueilla toisiaan vastaan, häiritsee pahoin Yair Lapidin ja Naftali Bennettin välinen kirjoittamaton sopimus, että ne toimivat yhdessä siten, että molemmat ovat joko hallituksessa tai jäävät oppositioon. Ilman näitä puolueita tai jompaakumpaa hänen mahdollisuutensa toimintakykyisen hallituksen muodostamiseksi ovat vähäiset.

YESH ATIDIN puheenjohtaja Yair Lapid piti eilen Knessetissä ensimmäisen puheensa, jossa hän määritteli puolueensa tavoitteet. Tarkkailijat huomioivat, että ne muistuttavat suuresti hänen isänsä Tommy Lapidin tavoitteita perustamassaan Shinui-puolueessa, joka saatuaan 15 kansanedustajaa menetti seuraavissa vaaleissa kansan tuen ja lopetti toimintansa.
Yair Lapid vakuutti puheessaan, että hänelle on tärkeää, millainen määrä haredi-kansasta saa erivapauden välttää asepalvelun, ei niinkään joko siviili- tai asepalvelukseen otettujen määrä. Tätä hän pitää kynnyskysymyksenä, eikä halua joustaa Netanyahun esityksen suuntaan. Netanyahun neuvottelut Atidin ja Bait Hayehudin kanssa eivät ilmeisesti menneet odotetulla tavalla, mistä on todisteena lausunnoista puuttuva maininta ystävällisestä tai rakentavasta ilmapiiristä.
Netanyahun suunnitelman mukaan haredi-kansan asevelvollisten määrää lisättäisiin aste asteelta, ja mikäli se ei toteudu suunnitelman mukaan, sitä rangaistaan siitä. Tämä ei sopinut Lapidin pirtaan. Netanyahun tiimi tapaa Bennettin tiimin tänään, myöhemmin Lapidin tiimin.  http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=302969

2. ETELÄ-KOREAN seismologit raportoivat epätavallisen seismologisen ilmiön tiistaiaamuna arvioiden, että sen aiheutti pienehkö maanjäristys tai ydinkoe, josta Pohjois-Korea oli antanut runsaasti vinkkejä edellisten viikkojen aikana.
Pohjois-Korean valtion media ilmoitti myöhemmin, että maa oli suorittanut turvallisen, täydellisen ydinkokeen sen jälkeen, kun USA:n seismologinen tarkkailuasema (Geological Survay) oli havainnut seismistä toimintaa, jonka keskuksen todettiin sijaitsevan lähellä Pohjois-Korean tunnettua ydinaseen testauspaikkaa.
ETELÄ-KOREAN puolustusministeriö tiedotti virallisesti tiistaina, että Pohjois-Korea oli suorittanut ydinkokeen perustaen tietonsa edellä mainittuun USA:n havaintoon 4.9 asteen suuruisesta maanjäristyksestä. Seismisen toiminnan todettiin tapahtuneen kilometrin syvyydessä maan pinnasta. YK:n turvallisuusneuvoston nimeämätön diplomaatti kertoi REUTERSIN toimittajalle, että Etelä-Koreaa on informoitu ydinräjäytyksestä.

KANSAINVÄLINEN ydinkokeita seuraava järjestö ilmoitti kokeen suorituspaikan olevan karkeasti saman, missä Pohjois-Korea suoritti edelliset kokeet vuosina 2006 ja 2008 todeten samalla, että tiistaina havaitut seismiset ilmiöt olivat luoteenomaisia ydinkokeelle.
Pohjois-Korea oli ilmoittanut suunnitellusta kokeesta Pekingille ja Washingtonille maanantaina. YK:n turvallisuusneuvosten päätöslauselman mukaan Pohjois-Korea ei saa suorittaa ydinkokeita eikä rakentaa ballistisia ohjuksia. Tämä kommunistinen maa on jättänyt nämä kiellot huomioimatta. Se suoritti ballistisen ohjuskokeen joulukuussa viime vuonna.

ETELÄ-KOREAN puolustusministeriö lausunnossa todetaan, että seismisten ilmiöiden mukaan Pohjois-Korea suoritti tiistaina 6-7 kilotonnin tai voimakkaamman ydinräjäytyksen.
Etelä-Korean presidentti Lee Myang Bak kutsui kokoon maan turvallisuusneuvoston.
Japanin pääministeri Shinzo Abe sanoi hallituksensa harkitsevan omia pakotteita Pohjois-Koreaa vastaan yhteistoiminnassa toisten maitten kanssa. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=302978

3. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu totesi Amerikan juutalaisjärjestöjen presidenttien konferenssissa Jerusalemissa eilen, että Iran lähestyy ydinsuunnitelmansa hälytysrajaa, mitä
Israel ei voi suvaita todeten: ”Kolme maatamme kohtaavaa ulkoista haastetta alkavat Iranilla.
Puhun Iranin suunnitelmista rakentaa ydinpommi, jonka eteneminen jatkuu varoituksista huolimatta. Se keskittyy uraanin rikastamiseen, sillä jos he saavat tarpeeksi pitkälle rikastettua uraania, he pystyvät rakentamaan ydinaseen”.
NETANYAHU kertoi presidenteille puhuneensa aiheesta YK:n yleiskokouksessa, jossa hän asetti Iranille varoituslinjan, jonka ylittäminen aiheuttaa erikoistoimia, eivätkä he ole vielä ylittäneet sitä linjaa. Mutta hän varoitti kuulijoita, että asentamalla nopeampia sentrifugeja he pystyvät lyhentämään ydinpommin rakentamiseen tarvittavaa aikaa. Sen hän haluaa pysäyttää, mutta kysymys kuuluu: Miten se tapahtuu? Hän selitti, että pakotteiden koventaminen on ensimmäinen keino, mutta viimeisenä on sotilaallinen väliintulo.

TOISEKSI pääministeri toi esille Syyrian tilanteen todeten, ettei Syyria ole kehittynyt maa, mutta että sillä on suuret määrät ei-tavanomaisia aseita ja ohjuksia, jotka joutuessaan terroristien käsiin järkyttävät alueen tasapainoa, eikä Israel tule sallimaan sitä.

KOLMANNEKSI pääministeri mainitsi rauhankeskustelut palestiinalaisten kanssa. Hän viittasi Bar Ilan yliopistossa v. 2009 pitämäänsä puheeseen, jossa hän esittäessään kahden valtion hyväksyntänsä esitti kutsun PA:n puheenjohtajalle tulla neuvottelemaan ilman ennakkoehtoja. Hän valitti sitä, että kuluneen neljän vuoden aikana, johon kuului Obamn toiveen mukainen 10 kuukauden rakennuskielto Juudeassa ja Samariassa, Abbas ei korvaansa lotkauttanut.
Näistä kolmesta aiheesta hän lupasi keskustella presidentti Obaman kanssa tämän maaliskuun 20. –21. päivinä suunnitellun Israelin vierailun aikana. Lopuksi Netanyahu kiitteli Israelin ja USA:n välistä ystävyyttä, yhteisistä arvoista ja intresseistä, jotka ovat pysyviä ja kestäviä huolimatta Lähi Idän alueilla puhaltelevista hiekkamyrskyistä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165136#.URnk1GJHT-k

USA:n tuore ulkoministeri John  Kerry haluaa aloittaa kautensa komeasti lahjoittamalla PA:n reikäiseen pussiin 700 miljoonaa USD. Suurin osa tästä, 495.7 miljoonaa oli merkitty vuoden 2012 tukiaisiin, mutta hän haluaa siihen lisää 200 miljoonaa USD, vaikka oma maa elää vararikon partaalla, mikäli uutisiin on luottamista. Hänen Israelin vierailunsa ajankohta on edelleen auki, mutta sen tarkoituksena on pohjustaa Obaman vierailua maaliskuussa. Kerry, joka lienee muunnos kohenista, vakuuttaa Obaman tavoin Israelin turvallisuuden merkitystä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165135#.URnsQmJHT-k

4. HIZBULLAH tulee mahdollisen uuden sodan aikana Israelia vastaan noudattamaan uutta strategiaa, kertoo Ron Ben-Yishai ynetnews.com julkaisemassa artikkelissa. Sen laadinnassa on pyritty huomioimaan Israelin huoli sotilaistaan ja siviiliuhreistaan ja muita havaintoja.
Hizbullah on pannut merkille, ettei juutalaiskansa ole niin kiinnostunut iskuista etäällä oleviin kohteisiin, ja siksi järjestön strategistit haluavat ohjusiskujen kohdistamisen suuriin asuin-keskuksiin kuten Tel Aviv, tai tärkeisiin infrastruktuuri- ja sotilaallisiin kohteisiin, joilla muserretaan kansan moraalista sietokykyä.
Toisena on havainto, että Israel on erittäin kiinnostunut sotilaittensa kohtalosta, minkä johdosta armeijan sotilaisiin pyritään kohdistamaan mahdollisimman tehokas tulitus pst-ohjusasein, kranaatein ja muilla aseilla mahdollisimman suuren määrän surmaamiseksi, mikä myös vaikuttaa kansan moraaliin.

Kolmanneksi Hizbullah pyrkii pudottamaan alas IAF:n koneita hankkimillaan uusilla tehokkailla ilmatorjunta-ohjuksilla, kuten Venäjän toimittamilla SA-17 ohjuksilla. Tämän varjon suojassa pelkäämättä IAF:n hävittäjien hyökkäyksiä he voivat keskittyä pommittamaan Israelin siviili- ja sotilaskohteita ohjuksillaan ja raketeillaan, joita heillä on - kuten M-600 ohjukset, joita se sai Syyrialta ja jotka voidaan varustaa GMS inertia ohjauksella. IAF:n vastaiskujen pelossa ohjukset ja raketit ammutaan mahdollisimman nopeasti ja suurina salvoina (yhteislaukauksina), jolloin niiden kaikkien eliminoiminen on lähes mahdotonta.
Israelilaisen sota-aluksen upottaminen kuuluu myös ohjelmaan, ja siihen se on saanut kiinalaisvalmisteisia C-802 tutkaohjattuja ohjuksia, jollaisella se rampautti Libanonin kakkos-sodan aikana Israelin ohjusaluksen, jonka suojaus oli jätetty kytkemättä. .
TÄMÄN lisäksi Hizbullah kouluttaa kommandoyksiköitä, joilla se pystyy tekemään ratsioita rajan pinnassa oleviin juutalaisyhteisöihin ja kaupunkeihin. Näitä yksikköjä toimii jo Syyriassa Assadin armeijan tukena. Niitä myös koulutetaan Iranin kanssa Assadin jälkeiseen Syyriaan.

ISRAELIN armeijan taholla todetaan, että se seuraa tarkoin Hizbullahin varustautumista. Sen
taktiikkana on iskeä mahdollisen sodan alussa kaikin mahdollisin voimin saadakseen eliminoitua vihollisen vastareaktion. Armeijan taholta varoitetaan, että nämä iskut tulevat kohdistumaan sinne, minne ohjuksia ja raketteja tiedetään varastoidun. Koska niitä on viety asuntoihin, erityisesti Hizbullahin runsaasti alennetuilla hinnoilla tarjottuihin, siviiliuhrien määrät voivat nousta entistä suuremmiksi, mitä ei voitane välttää.
IDF on harjoittanut tehostettua vakoilua Libanonin alueella saadakseen mahdollisimman tarkat tiedot strategisista kohteista täsmäiskujen suorittamiseksi. Armeijan apuna ovat pitkälle kehitetyt tiedusteluvälineet, kuten pienoislentokoneet, joita ohjataan maasta käsin, mutta ne vaativat pitkälle koulutettua henkilökuntaa. Lentokoneitten käyttö voi vaikeutua, jos vastustaja ehtii vahingoittamaan lentokenttiä ja pohjoiseen johtavia teitä.
Hizbullah on tiettävästi hankkinut 65 000 ohjusta ja rakettia – osa niistä yltää aina Dimonaan ja Beershebaan – joilla se pystyy tekemään pahaa tuhoa Israelissa. Uhkakuva muuttuu entistäkin mustemmaksi, jos tieto Syyrian toimittamista kemiallisista aseita pitää paikkansa. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4343662,00.html

5. UUTISOTSIKOITA
-          Israel Hayom-lehden tietojen mukaan Bait Hayehudi on periaatteessa sopinut Netanyahun kanssa hallitusyhteistyöstä huolimatta heidän välillään väitetystä jännityksestä, mikä on perua Naftali Bennettin toimiessa Netanyahun kanslia-päällikkönä 2006-2008. Tämä antaa Benettille mahdollisuuden valita useista ministeriöistä ja vaikuttaa hallitusohjelman taloudelliseen ja diplomaattiseen sisältöön. Tärkeimmät ministeriöt Netanyahu haluaa kuitenkin säilyttää neuvotteluihin muiden puolueiden ja ennen kaikkea Yesh Atidin kanssa. Likudin taholta esitetään varovaista optimismia Bait Hayehudin tulosta hallitukseen: ”Kysymys on luottamuksesta. Jos se pystytään palauttamaan Netanyahun ja Bennettin välille, yhteistyö voitaneen aloittaa. Bennett katsoo roolinsa olevan nimenomaan luottamuksen rakentamiseksi haredi-puolueen ja –kansan sekä ei-uskonnollisen kansan välille. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165147#.URoAzmJHT-k
-          Obaman Israelin vierailun aikataulun ja kohteen ollessa vielä auki, Juudean ja Samarian aktivistit ovat ehdottaneet, että hän tulisi Samarian keskukseen Har Kabir vuorelle, josta hän voisi saada yhdellä silmäyksellä kuvana alueesta. Tämä esitys lienee tehty vastavetona vasemmiston esitykselle, että Obama vierailisi Tel Avivin Rabin-aukiolla ja pitäisi siellä palvojilleen puheen. Har Kabir sijaitsee Har Brachan lähellä Sikemin alueella. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165127#.URoDymJHT-k
-          IDF:n asettama koordinaattori IDF:n ja PA:n välillä majuri Wael Tafesh sanoo, että Hamas saa ainakin miljoona USD päivässä veroina salakuljettajilta, jotka tuovat Egyptistä erilaisia tavaroita ja tarvikkeita, autonosia ja eläimiä myöten Gazan kaistalle. Hamas tarjoaa salakuljettajille, jotka ovat järjestään miljonäärejä ja usein kuuluvat alueella toimiviin heimoihin, suojelua ja diplomaattista tukea. Vastapalvelukseksi ne maksavat Hamasille veroa ja usein toimittavat sen tilaamia tuotteita Egyptistä. Tämä antanee pontta Hamasin kehuille, että se pystyy avustamaan PA:n horjuvaa taloutta, joka on useita satoja miljoonia tappiolla ja elää ulkomaisten tukien varassa. Egyptin väitetään pyrkivät sulkemaan tunneleita pumppaamalla niihin vettä, minkä johdosta Hamas varoitti niissä työskentelevien joutumisesta hengenvaaraan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165125#.URoFbGJHT-k
-          Samarian alueneuvoston suunnittelemassa uudessa tienviitassa varoitetaan autonkuljettajia kivienheittelystä. Kilpi on punaisella reunuksella ja keltaisella pohjavärillä varustettu, ja sen keskellä on punainen varoituskolmio, jonka sisään on mustalla värillä maalattu kiviä heittelevä ihmishahmo. Ensimmäinen tällainen tiekilpi on asennettu Alfe Menashen ja Maale Shomronin väliselle tielle no 55. Neuvoston taholta todetaan, että koska IDF ei pysty suojaamaan teillä ajavia, heillä ei ole muuta mahdollisuutta kuin varoittaa autonkuljettajia etukäteen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165122#.URoHsGJHT-k
-          Paavi Benedict XVI äkillinen ilmoitus erosta 28.helmikuuta 2013 klo 22.00 on saanut Katolisen Kirkon kaikkialla kuohuksiin, vaikka 85-vuotiaan paavin terveystilan oli jo pitkään huomioitu heikentyneen, mikä esti tehokkaan työskentelyn. Ilmoitus aloitti samalla kiihkeän uuden paavin etsimisen. Etelä Amerikan ja USA:n katoliset katsovat, että heillä on aika saada oma mies Vatikaaniin, vaikka vahvin ehdokas lienee Ghanassa syntynyt mutta Vatikaanissa työskentelevä kardinaali Peter Turkson, joka aiheutti melkoisen mylläkän esittäessään synodin kokouksessa, johon osallistui 262 piispaa, 7-minuutin videon, jossa kerrotaan havainnollisesti islamin vyöry Eurooppaan syrjäyttäen kristinuskon. Vatikaanin tiedottaja, isä Federico Lombardino sanoi, ettei 1.2 miljardin katolisen hengellinen johtaja, jota katoliset pitävät Kristuksen sijaisena (Vicar of Christ) maailmassa, ole mikä tahansa kuolevainen. Hän sanoi katolisen kirkon vaikutuksen vähenemisen vaikuttavan heikentävästi koko maailman tasapainon säilymiseen. Paavi Benedict XVI oli kovaotteinen, häntä kutsuttiin nimellä Vatikaanin Rotweiler, mutta hänellä oli erittäin vaikea aika monien skandaalien ja korruption repiessä kirkon yhtenäisyyttä ja sen menettäessä jäseniään kansansuosion vähenemisen vuoksi etenkin lännessä. http://www.huffingtonpost.com/2012/10/16/cardinal-peter-turkson-muslim-scare-vatican_n_1968544.html?utm_hp_ref=religion, http://www.smh.com.au/world/palestinian-catholics-wary-of-benedicts-exit-20130212-2e9n2.html


Monday, February 11, 2013

MAANANTAI 11.02.13


MAANANTAI 11.02.13

1. IRAN on yhdessä Hizbullahin kanssa rakentamassa sotilaallisia yksikköjä Syyriaan siltä varalta, että Bashar Assadin hallitus kaatuu. Näiden tarkoituksena on turvata Iranin ja Hizbullahin intressit maassa riippumatta siitä, kuka tai mikä järjestö ottaa vallan Syyriassa, jos Assad joutuu luovuttamaan tai poistumaan maasta, kertoo the Washington Post sunnuntaina. Lehden antamien tietojen mukaan nämä sotilasyksiköt taistelevat Assadin armeijan rinnalla maahan tunkeutuvia ulkomaisia palkkasotilaita ja kapinallisia maassa, jossa etnisten ja uskonnollisten ryhmien väliset vastakohtaisuudet voivat nostattaa niiden välisiä taisteluja keskushallituksen otteen heikentyessä tai herpaantuessa. Iran haluaa, että se on valmis valmistautunut kaikkiin mahdollisiin vaihtoehtoihin ja kehityssuuntiin.

ARTIKKELISSA viitataan Obaman hallituksen virkailijan antamiin tietoihin, että miesten luku näissä sotilaallisissa yksiköissä voi nousta yhteensä viiteenkymmeneen tuhanteen. Lehti mainitsee, että kysymyksessä on suuri operaatio, jolla lyhyellä tähtäyksellä tuetaan Assadin joukkoja, mutta pitkällä tähtäyksellä luomaan itsenäisiä taisteluyksikköjä.
Obaman hallituksen virkailija antoi tietonsa nimettömänä.

SYYRIAN kapinalliset ovat valtaosaltaan sunni-muslimeja, mutta heiltä puuttuu yhteinen johto ja strategia. Useimmat hallitusta vastaan taistelevat ryhmittymät ovat erillisiä yksikköjä, kuten Syyrian luoteisosassa taisteleva Al-Nustra järjestö, jolla on yhteyksiä Al-Qaidaan, ja jonka USA:n hallitus asetti terrorijärjestöjen listalle. Ideologiansa mukaisesti se pyrkii osallistumaan sunni-kalifaatin muodostamiseen Lähi Itään, josta se levittäytyy maailmanvalloitukseen. Al-Nustra on yksi 13:ta ryhmittymästä, jotka muodostavat radikaalin islamin neuvoston, joka irrottautui tärkeimmästä oppositiojärjestöstä.
USA:n suhtautuminen Syyrian sisällä yli 22 kuukautta kestäneisiin taisteluihin on ollut epäselvä. Se rahoittaa aseiden toimituksia kapinallisille Saudi Arabiasta ja Persianlahden
maista. USA:n Bengahizissa surmattu lähettiläs Richard Stevens oli neuvottelemassa ilmeisesti asetoimituksista Libyasta Turkin kautta Syyrian kapinallisille, mutta se epäonnistui.
Beirutissa toimivan Carnerie Kansainvälisen rauhan Instituutin johtaja Paul Salem toteaa lehdelle, että Syyria on hajoamassa etnisten ja ryhmäkohtaisten intressien mukaan lohkoihin kuten Libanon 70-luvulla ja Irak amerikkalaisten poistuttua sieltä.
Iranin presidentti Ahmadinejad on henkilökohtaisesti rohkaissut iranilaisten upseerien osallistumista taisteluihin Assadin armeijan neuvonantajina, kuten myös sen aseistamiseen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165092#.URh7nGJHT-k

2. PRESIDENTTI Obaman asettama ehdokkaan John  Hagelin valinta USA:n puolustus-ministeriksi on edelleen monien mutkien ja käännösten takana yhä uusien paljastusten noustessa julkisuuteen, jotka antavat epäselvän kuvaan hänen ideologisista taustoistaan ja yhteyksistään järjestöihin, jotka ovat rahoittaneet hänen toimintaansa. Senaatin armeijan avustusvaliokunta päätti torstaina valintaa käsitellessään siirtää sitä koskevan äänestyksen myöhempään ajankohtaan Hagelin kieltäydyttyä paljastamasta kaikkia talouskysymyksiään koskevia yhteyksiä, mukaan lukien puheistaan maksettuja palkkioita, joita hän on saanut erottuaan Capitol Hillin palveluksesta.
HAGEL selitti valiokunnan kyselyissä, ettei hän voi paljastaa kaikkia taloussiteitään, koska osa dokumenteista on näiden yhteisöjen omaisuutta.
Senaatin lähteet paljastivat Breitbart News uutistoimistolle, että yksi syy, miksi hän kieltäytyi paljastamasta dokumentteja ulkomaita saamastaan taloustuesta on se, että yksi listassa olevista nimistä osoittautui ryhmäksi, jonka nimi on Hamasin Ystävät.

HILJATTAIN julkisuuteen nostetussa videossa esitetään Hagelin puhe vuodelta 2008, jossa hän mainosti julkaisemaansa kirjaa, kuten Weekly Standard raportoi sunnuntaina. Puheen yhteydessä yksi kuulijoista esittää hänelle kysymyksen, jossa hän v.73 sotaan viitaten, jossa Israelin selviytyminen hengissä oli vaarassa, kysyi: ”Olisiko Hagel sellaisen tilanteen uusiutuessa valmis tukemaan USA:n ilmavoimien pommituksia, B2 pommittajien tai vastaavien käyttöä?” Hagelin vastaus on pyöreä ja epäselvä vain viitaten, että Iran tukee Hamasia, joka hyökkää Israeliin, ja Iran tukee Hizbullahia. Hän suositteli yhteyksien luomista Iranin ja Syyrian kanssa lisäten siihen, ettei Lähi Itä tule näkemään rauhaa, tasapainoa tai turvallisuutta tai edes häivääkään niistä, elleivät Iran ja Syyria ole siinä mukana. Hän selitti, ettei USA:n tulisi edes ajatella mahdollisuutta pommittaa Irania tai ketään muutakaan.
Hän selitti, että USA on kurkkuaan myöten kiinni muissa asioissa jouduttuaan sellaiseen sekasotkuun, jossa se nyt kieriskelee. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165098#.URiFrmJHT-k

3. IRANIN presidentti Mahmoud Ahmadinejad sanoi puhuessaan Iranin vallankumouksen 34-vuotispäivän juhlallisuuksissa Teheranin Azadi-aukiolla (Vapaus), että hän on valmis osallistumaan henkilökohtaisesti neuvotteluihin USA:n johdon kanssa, jos se muuttaa asenteensa Irania kohtaan, kuten AFP raportoi. Iranin islamilainen vallankumous lopetti USA:n tukeman Persian Shahin vallan 1979 ajaen hänet maanpakoon.
Muutamia päiviä aiemmin Iranin ylin kaitsija Ali Khamenei totesi puheessaan, ettei hän ole diplomaatti, vaan vallankumouksellinen, joka puhuu suoraan. Hän sanoi siinä, ettei Iran tule neuvottelemaan tilanteessa, jossa vastapuoli uhkaa aseella, ellei se suostu sen tahtoon.

AHMADINEJAD esitti sanansa suoraan USA:n presidentille todeten, että muuttakaa asennettanne Irania kohtaan, ja silloin olemme valmiit neuvottelemaan, jos ne perustuvat kunnioitukseen ja rehellisyyteen ilman painostusta. ”Te olette tehneet kaikkenne estääksenne Irania tulemasta ydinvallaksi ja olette epäonnistuneet. Paras ratkaisu on yhteistoiminta ja ymmärrys”, hän sanoi.
USA:n varapresidentti Biden esitti suoria kahdenkeskisiä keskusteluja Iranin johdon kanssa samaan aikaan, kuin P5+1 maat neuvottelevat Iranin edustajien kanssa 28. helmikuuta 2013.
Ali Khamenei torjui Bidenin tarjouksen suoralta kädeltä.
Iranin vastaiset pakotteet ovat pudottaneet Iranin öljynvientiä 45 %. Ulkomaiset pankit puolestaan alensivat Iranin lainausmahdollisuutta 9.1 miljardin USD arvosta, eli 53 %. Talousongelmat ovat pudottaneet Iranin rialin arvoa 21 % USA:n dollariin verraten. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165089#.URiPB2JHT-k
Iran on aloittanut uraanin rikastamisen Bushehr ydinreaktoriin sopivaksi. Rikastettu erä on pieni, kertoo AFP lisäten, että se samalla rajoittaa ydinaseeseen sopivan uraanin rikastamista.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165095#.URiVr2JHT-k
Iranin parlamentin puhemies Ali Larijani joutui keskeyttämään puheensa muutaman minuutin jälkeen erään heitettyä häntä kengällä, mikä aiheutti äänekkäät vastalauseet. http://www.haaretz.com/news/middle-east/report-pro-ahmadinejad-protesters-force-iran-s-parliament-speaker-to-cut-short-speech-1.502638

4. HABAIT HAYEHUDI, Juutalainen Kotimme, puolueen puheenjohtaja sai lopulta armon pääministerin silmissä – tai ehkä se oli hänen vaimonsa Saran – ja kutsun neuvottelemaan hallitusyhteistyöstä johonkin aikaan tänään. Netanyahu on käynyt läpi tätä ennen kaikki mahdolliset ja mahdottomatkin yhteistyökumppanit – kuten Meretzin GalOn ja arabipuolue Taalin Ahmed Tibi – ennen kuin  sai Sara-vaimonsa hyväksyvän nyökkäyksen. Tätä edelsi kuitenkin Naftali Bennettin anteeksipyyntö Sara Netanyahulta, jonka kanssa hän tunnustaa käyneensä kommandosotaa toimiessaan Netanyahun kansliapäällikkönä viisi vuotta sitten.
Näinhän se näyttää olevan, että mies on perheen pää, mutta vaimo sitä kääntää.
Tuntisi olonsa turvallisemmaksi, jos vaimo ei olisi pääministerin pään tärkein kääntäjä, ei ainakaan silloin, kun päätetään koko kansaa ja kansakuntaa koskevista asioista.

NAFTALI BENNET puhui asiasta armeijan radiossa puolustaen Sara Netanyahun asemaa
todeten, ettei ole mitään väärää siinä, että BIBI kysyy neuvoa vaimoltaan, niinhän hänkin kysyy omalta vaimoltaan. ”Hyökkäykset Sara Netanyahua vastaan ovat hylättäviä, Hän on hyvä ihminen ja rakastaa miestään”, Bennett sanoi sovittelevasti.
Hänen tukijansa toteavat, että Bennett tulee painottamaan sosiaalisia kysymyksiä, asuntojen hintojen alentamista, köyhien asuntoalueitten kohentamista, vapaata kilpailua myös EL-AL:n lento-oikeuksista sekä lakia, jolla rajoitetaan talouspohattojen oikeutta omistaa useita yhtiöitä.
Netanyhaun uskotaan tarkentavan Benettin riippuvuus Yair Lapidin kanssa mahdollisesti tekemästään yhteistoimintasopimuksesta, eli voiko hän liittyä hallitukseen siinä tapauksessa, että Yesh Atid jää sen ulkopuolelle. Likudin taholta vihjataan, että Bait Hayehudi voisi saada arvokkaampia ministerin paikkoja, jos se liittyy hallitukseen ensimmäisenä.
Netanyahu tapaa tänään myös Yair Lapidin, joka on kiinnostunut ulkoministeriöstä, mutta jos se ei onnistu, talousministeriön, ottaen itselleen vähemmän arvokkaan ministerin paikan ja antaen taloudenhoidon asiantuntijalle. Hän tunnustaa avuttomuutensa talous- ja puolustus-asioissa. Liberman varoittaa, että Lapid on tervetullut ministerinä, mutta ei pääministerin sijaisena. Hän on lähestynyt Shas-puoluetta, mutta rabbi Ovadia Yosefin hyökkäykset Lapidia vastaan arveluttavat muitakin kuin Bennettiä. Kamppailu hallituspaikoista on alkanut. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=302819

5. UUTISOTSIKOITA
-          PA:n pääneuvottelija Saeb Erekat sanoo, ettei USA ole kertonut hänelle mitään mahdollisesta pienoishuippukokouksesta Obaman vierailun aikana. Hän sanoo uskovansa, että koko kysymys huippukokouksesta on Israelin kehittelemä juoni todeten, etteivät PA:n vaatimukset ole muuttuneet miksikään, eivätkä muutu ehtona tapaamisesta. Hän syytti epäsuorasti Obaman vierailua, että sen johdosta sovitteluneuvottelut Fatahin ja Hamasin kesken Kairossa epäonnistuivat. ”USA ei ilmeisesti halua Fatahin ja Hamasin sovintoa, mutta presidentti Abbasin kanta on, että se on palestiinalaisten korkea intressi ja kiireellisyys.” http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=302799
-          Jerusalemin poliisi pidätti eilen 9 naista näiden ollessa rukoilemassa Länsimuurilla, heidän joukossaan ”Naiset Muurilla” perustaja Anat Hoffman. Pidätys tapahtui tunne-pitoisessa tilaisuudessa, jota vietetään kuukausittain 1967 sotaveteraanien muistoksi, jotka taistelivat Länsimuurilla kuuden päivän sodan aikana, jossa Jerusalemin itäosat sekä Juudea ja Samaria vapautettiin Jordanian miehityksestä vuodesta 1948 lähtien. Pidätyksen syynä lienee ollut se, että jotkut naiset pitivät hartioillaan juutalaista tallit-, eli rukousliinaa, mikä jostain kumman syystä on naisilta kielletty muurilla. Pidätettyjen joukossa oli amerikkalaisen komedia-näyttelijän Sarah Silvermanin sisar ja muita tunnettuja naisia. Joittenkin naisten tallit-liinat jo takavarikoitiin turvallisuus-tarkastuksessa, mutta miehet veivät niitä muurilla ojentaen ne naisille. Poliisi vei pidättämänsä naiset kuulusteluun, joka on epämiellyttävä kokemus, sanovat ne, jotka on siihen alistettu. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=302844
-          Eilen illalla pelattiin Jerusalemin Teddy Kollek stadionilla jalkapallo-ottelu Beitar Jerusalem ja Bnei Sakhnin arabijoukkueen välillä. Ottelun aikana pelättiin karkeita rasistien ja huligaanien aiheuttamia välikohtauksia, joita taltuttamaan paikalle oli komennettu 400 poliisia ja muita turvallisuusjoukkoja. Poliisi pidätti 75 pahinta kuuma-kallea. Edellisen viikon aikana poliisi pidätti parikymmentä fania rasistisista ja muista syistä. Erityistä huolta poliisille aiheutti kahden muslimipelaajan, Dzhabrail Kadiyev ja Zaur Kadayev, kiinnittäminen Beitarin kokoonpanoon. He ovat Chechnesiasta Terek Grosny seurasta. Kiihtyneitten huutojen ja uhkausten lisäksi pahinta odotettua väkivaltaa ei syntynyt poliisin tarkan valvonnan alla. Ottelu päättyi 2-2. http://www.jpost.com/Sports/Article.aspx?id=302791
-          Israelissa vaaditaan, että presidentti Obaman tulee osoittaa hyvä tahtonsa Israelia kohtaan ja vapauttaa USA:n vankilassa viruva israelilainen Jonathan Pollard. Hänelle langetettu elinkautinen tuomio ilman armonanomusta on ainutlaatuinen USA:n historiassa sekä ankaruudeltaan että siksi, että se perustui silloisen ulkoministerin henkilökohtaiseen kostoon ja vaikutukseen tuomarin päätökseen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165103
-          Presidentti Obaman odotetaan esittävän Netanyahulle vaatimuksen, että IAF:n yllätyshyökkäys Irania vastaan ei ole USA:n intressien mukainen ja siksi hylättävä.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165101#.URiv62JHT-k
Sunday, February 10, 2013

SUNNUNTAI 10.02.13


SUNNUNTAI 10.02.13

1. ISRAELIN hallituksen muodostaminen mutkistuu entisestään ja alkaa muuttua henkilökohtaisiksi hyökkäyksiksi, mudan heittelemiseksi vastapuolen silmille. Tämä vaihe on aina ikävintä seurattavaa. JP:n artikkeli viittaa Likudin taholta tulleeseen tietoon, jonka mukaan pääministeri tulee viime kädessä päättämään tärkeimpien ministerinpaikkojen haltijoista, joista keskeisimmät näyttävät olevan ulko- ja talousministeriöt. Ulkoministeriksi on tarjottu Yesh Atidin puheenjohtajaa Yair Lapidia ilman minkäänlaista ministerin kokemusta. Libermania syytettiin kokemuksen puutteesta, minkä johdosta ”hän toimi arkaluonteisessa virassa kuin härkä lasikaupassa saaden lasit helisemään jokaisella liikahduksellaan”.

Varsinkin entinen apulaisulkoministeri Danny Ayalon suosittelee Lapidia syyttäen samalla entistä ulkoministeriä Avigdor Liebermania useista karkeista virheistä, missä voidaan nähdä hänen henkilökohtainen  kaunansa entistä pomoaan vastaan siksi, että tämä jätti hänet pois puolueensa Israel Beitenun vaalilistan tärkeiltä paikoilta, mikä pudotti hänet  Knessetistä. Liberman sanoo tästä, että Ayalon teki täyden U-käännöksen lähdettyään ministeriöstä.
Liberman toteaa, että hän sopi pääministerin kanssa hänen paikkansa pitämisestä auki odottamaan, josko oikeus vapauttaisi hänet syytöksistä sallien hänen paluunsa ministeriön johtoon. Sitä ennen paikka täytettäisiin tilapäisesti vaikka Tzipi Livnillä, jolle kaavaillaan palestiinalaisasioitten hoitoa hallituksessa.
Likudin antaman tiedon mukaan Netanyahu päättää ulkoministerin henkilöllisyydestä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165042#.URcvj2JHT-k, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165049

SHAS-puolueen hengellinen ja todellinen johtaja, entinen päärabbi Ovadia Yosef hyökkäsi lauantai-illan Torah-opetuksessaan rajusti Yesh Atidin puheenjohtajaa Yair Lapidia vastaan. Yosef totesi Lapidista, että ”tämä vihaa yeshivoita ja että siksi hän on halveksittava”.
Atid vaatii haredi-miesten liittymistä yhteisen taakan kantamiseen osallistumalla yleiseen ase-velvollisuuteen joko IDF:n riveissä tai työpalveluksena. Toiseksi hän vaatii heidän osallistumistaan työelämään Torah.opiskelunsa ohessa. Lapid esittää näitä ehdoksi puolueensa osallistumiseksi Netanyahun hallitukseen. Hänen suunnitelmansa mukaan korkeintaan 400 lahjakkainta opiskelijaa voidaan vapauttaa näistä velvollisuuksista keskittyäkseen pelkästään Toran opiskeluun.
SHAS-johto kritisoi myös Bait Yehudi-puoluetta kutsuen sitä ”pakanoitten (goim) puolueeksi, ehkä siksi, että sen jäsen Ayelet Shaket suosittaa siviilivihkimistä Israeliin. Shasin johto  kyseenalaistaa myös puheenjohtaja Naftali Bennettin uskon aitouden todeten, että se on yhtä pieni kuin hänen pitämänsä kipa-päähine, puolen shekelin arvoinen. Shasin johtaja Eli Yishai pyysi anteeksi hyökkäyksiä Bait Yehudin kansanedustajalta Uzi Arielilta, joka sanoi Shasin Hamevaseret-lehden artilkkelissa, että ”Shasin johto on tarpeettomasti joutunut paniikkiin, sillä Lapid arvostaa yeshiva-opiskelijoita. Ristiriita koskee vain lukumääriä, tavoitteita ja alennusten mitätöimistä, eikä hän vaadi ketään vangittaviksi”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165050#.URc2SGJHT-k

Rabbi Yoel Schwartz, joko avusti armeijaa perustamaan haredim-pataljoonan (Netzah Yehudi), varoittaa armeijan johtoa toteuttamaan heille antamansa lupaukset, tai sotilaat lähtevät armeijan palveluksesta. ”Se on pahempaa kuin voit kuvitellakaan: He syövät sanansa”, hän valittaa. ”Haredi-miehet toimivat laivastossa, torpedomiehissä sukellus-veneissä. Mutta armeija ei pitänyt lupaustaan, vaan toi sinne naisia!” hän kauhisteli todeten, että se yksikkö suljettiin välittömästi. Haredi-perinteen mukaisesti nuoret naiset ja miehet eivät saa sekoittua keskenään, ja tämä koskee myös armeijassa sotilaina palvelevia nuoria naisia.
Uskonnollisen sionismin, jota Bait Hayehudi lähinnä edustaa, Hesder-asevelvolliset ovat kohdanneet saman ongelman, mitä heidän rabbinsa valittavat. Ongelma voimistuu yhteisissä maastoharjoituksissa, jossa fyysinen kontakti voi tapahtua tahattomasti. Toinen ongelmakohta tulee esille armeijan tilaisuuksissa, joissa esiintyy naislaulajia. Jotkut komentajat jopa pyrkivät pakottamaan sotilaansa osallistumaan niihin. Schwartz joutuneensa silmäkkäin sellaisten komentajien kanssa, sillä juutalainen Laki kieltää nuorta miestä kuuntelemasta naisen laulua, ”kol ishna”, kuten hän sitä tulkitsee.  Hän vaatii ei-uskonnollisia joustamaan heidän kanssaan. Hän selittää, että ”haredi-vanhemmat pelkäävät poikiensa menettävän uskonnollisen perintönsä armeijan tyhmyyden vuoksi, mikä johtuu naisten tunkeutumisesta joka paikkaan”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165030#.URc-gWJHT-k
2. LONTOOSSA ilmestyvä viikkolehti Sunday Times kertoo aamulla julkaistussa artikkelissaan, että presidentti Barack Obama harkitsee kovempia otteita Irania vastaan, jos Netanyahu joustaa suhteissaan PA;ta kohtaan, operaatiossa ”Teheran Ramallahin vuoksi”.
Obama matkustanee alueelle 20 maaliskuuta. Kolmeksi päiväksi suunnitellun matkansa aikana hän tapaa Netanyahun, Abbasin sekä Jordanian kuninkaan Abdullah II:n. Missä järjestyksessä vierailu etenee, on vielä auki. Eroava apulaisulkoministeri Ayalon ennakoi, että Odama voi yrittää pienois-huippukokousta, johon osallistuisivat - Obaman toimiessa isäntänä – Benyamin Netanyahu, Mahmoud Abbas ja ehkä kuningas Abdullah II. Missä sellainen tilaisuus järjestettäisiin, on myös auki, vaihtoehtoina ovat Jerusalem ja Amman.
On myös esitetty, että Obama vierailisi Ramallahissa, mutta se voisi aiheuttaa diplomaattisen ongelman, koska USA:n voidaan katsoa sillä tunnustavan Palestiinan valtion. Siksi Jeriko voisi olla sopiva kompromissi-vaihtoehto.

NETANYAHU lähetti neuvonantajansa Yaacov Amidrorin ja pääneuvottelijan Yitzhak Molchon Washingtoniin valmistelemaan Obaman vierailuohjelmaa. Heidän oletetaan laskevan perustuksen tiedoille uusista rauhanneuvotteluista, mikä edellyttää Netanyahun suostumista tuntuviin myönnytyksiin Abbasin jähmeän ja torjuvan vastustuksen murtamiseksi.
Obama järjesti Netanyahun ja Abbasin tapaamisen 2009 Washingtonissa, minkä johdosta Netanyahu suostui 10 kuukauden moratorioon, rakennuskieltoon, Obaman uskotellessa, että sen ansiosta Abbas suostuisi neuvottelemaan Israelin kanssa. Koko sinä aikana Abbas ei tehnyt elettäkään keskustelujen aloittamiseksi, mitä hän on jatkanut sen jälkeen. Obama teki ensimmäisen suuren virheensä vaatien Israelia neuvottelemaan 1949 aselepolinjoista rajoiksi ja Jerusalemin jakamista, minkä antoi Abbasille aiheen vaatia niitä ilman joustoa. http://www.timesofisrael.com/us-may-up-iran-pressure-in-return-for-progress-with-palestinians/

3. ISRAELIN armeijan tiedustelun entinen johtaja Amos Yadlin kertoi the Washington Post lehdelle antamansa haastattelun mukaan, joka julkaistiin lauantaina, että Israel seuraa silmä kovana aseitten liikuttelua Syyriassa, ja tulee toimimaan uudelleen, mikäli havaitaan, että niitä ollaan siirtämässä Hizbullahille Libanoniin. Israel ei ole myöntänyt eikä kieltänyt aiemmin kerrottua iskua ajoneuvokolonnaa vastaan Syyrian vuoristossa lähellä Libanonin rajaa, ja myös Assadin hallituslähteet kieltävät sellaisen ilmaiskun tapahtuneen.

YADLIN sanoi lehden kertoman mukaan, että ”joka kerran, kun Israel saa luotettavia tietoja tällaisesta aseitten liikuttelusta, IDF tulee toimimaan”. Hän lisäsi, että ilmaiskut tullaan päättämään ja toteuttamaan tapaus kerrallaan, mistään yleisestä pommituksesta ei ole kyse.
Libanonilaiset lähteet kertovat, että sapatin aikana IDF.n miehittämättömät UAV-pienkoneet olivat kierrelleet 17 tunnin ajan Libanonin ilmatilassa.
Yadlin yksilöi Israelin kiellettyjen aseitten luokkaan kuuluviksi neljä asetyyppiä: Ballistiset ohjukset, ilmatorjunta-aseet, maalta merelle ammuttavat ohjukset ja kemialliset aseet.

Entinen sotilastiedustelun johtaja Yadlin luonnehti Syyrian tilannetta lehdelle todeten, että sitä mukaa kun Assadin hallinnon ote herpaantuu, aseitten kuljettaminen Hizbullahille tulee entistä mielekkäämmäksi, sillä Hizbullah erakoituu entistä enemmän menettäessään entisen tukijansa Syyrian ja samalla asetoimitusten tullessa entistä rajoittuneemmaksi.
Aiempien raporttien mukaan Syyria yritti kuljettaa Libanoniin Iranin toimittamia SA-17 ilma-torjuntapattereita, jotka oli varastoitu Syyrian alueelle. Näiden ohjusten vuoksi Hizbullahin käsissä IAF:n lennot Libanonin ilmatilassa tai lähellä sitä olisivat oleellisesti vaarantuneet.
Yadlin johtaa nykyisin Kansallisen Turvallisuustutkimusten Instituuttia. http://www.timesofisrael.com/strikes-on-syria-arms-transfers-may-continue-analysts-say/

4. UUTISOTSIKOITA
-          Bulgarian tutkijoitten todettua, että Burgan lentokentällä 2010 tapahtunut terrori-isku, joka surmasi viisi israelilaista nuorta, oli Hizbullahin suorittama, Iran kutsui raporttien mukaan  lähettiläänsä kotiin Bulgariasta. Diplomaattikielessä tämä tarkoittaa esivaihetta suhteiden katkaisemiseksi, mikä voi tulla ajankohtaiseksi suhteiden huonontuessa. Bulgarian tiedotteessa ei mainittu Irania, mutta se ilmeisesti katsoi syytöksen kohdistuneen myös sille. Bulgaria ei myöskään suositellut Hizbullahin julistamista terrori-järjestöksi ”joittenkin lainopillisten ongelmien vuoksi”, kuten ulkoministeri Nicolay Menkov sanoi. Bulgaria pyysi Israelin, Libanonin, Kanadan ja Australian tutkijoitten apua iskun jatkotutkimuksissa. http://www.timesofisrael.com/iran-reportedly-to-recall-ambassador-to-bulgaria/
-          Kaksi libanonilaista poliitikkoa oli joutua käsirysyyn Hizbullahin valvoman TV-aseman Al-Manar suoran puheohjelman aikana myöhään perjantai-iltana. Ohjelman juontaja Imad Hermel oli kutsunut studioon keskustelemaan Assadia kannattavan Libanonin mediakeskuksen johtajan Salem Zahranin ja kapinallisia tukevan Asaad Bsharan. Keskustelu kehittyi keskinäiseksi syyttelyksi, mitä TV-kanavaa kukin seuraa ja ketkä niitä tukevat. Zahrani aloitti sanoen: ”Jotkut puhuvat Syyriasta hypoteettisesti kuten vieraasi (Bshara) tässä, joka kääntää päälle Al-Arabiyan tai Al-Jazeeran ja lukee websivua saadakseen tietoa Syyriasta, kun minä tunnen Syyrian henkilökohtaisesti ja siksi voin puhua siitä.” Bshara vastasi: ”Mitäs puhetta tämä on? Sinä seuraat Syyrialle myönteistä Al-Danya TV-asemaa ja tulet puhumaan minulle?” Keskustelu kiihtyi pisteeseen, jossa Bshara yritti tavoittaa Zahrinin juontajan estellessä, minkä aikana Zahrani heitti kaksi vesilasillista keskustelukumppaniaan kohti. Tämä ehti mennä katsojille ennen kuin TV-yhtiö katkaisi ohjelman. Al-Manar esitti anteeksipyynnön Bsharalle loukkauksen johdosta ja reportterien järjestö kritisoi Zahranin käytöstä. http://www.dailystar.com.lb/News/Local-News/2013/Feb-09/205758-guests-hurl-insults-during-tv-program-over-syria-crisis.ashx#axzz2KSlqUABi
-          Libanonissa kiertelee huhuja paikallisen sex-symbolin ja idolin Haifa Wehben ja Hizbullahin pääsihteerin sheikki Hassan Nasrallahin romanssista ja mahdollisesta avioliitosta sen seurauksena. Wehbe kieltää kiihkeästi huhut, että hänet olisi naitettu arabitavan mukaan lapsena Nasrallahille. 37-vuotias Wehbe sanoi Libanonilaiselle tiedotusjärjestölle, että ”seuraavaksi ne varmaan naittavat minut Obamalle”. Ei ollenkaan hullumpi ajatus, sillä jos USA:n presidentti Obama on muslimi,, kuten hän itse vihjailee ja uutislähteet vakuuttavat, hänellä on oikeus ottaa 4 vaimoa, kolme nykyisen lisäksi.
-          Egyptin sisäinen tilanne saa entistä kuohuttavampia piirteitä. Kairon Tahrir aukiolle kerääntyvän kansan piirissä tapahtuu toistuvia julkisia raiskauksia, joiden epäillään olevan hallitsevan Muslimiveljeskunnan järjestämiä, tai ainakin antaneen hiljaisen suostumuksensa niille, opposition hiljentämiseksi. Viimeiset uutiset kertovat, että toisen hallitusjärjestön Salafin muslimisaarnaaja olisi antanut fatwan, uskonnollisen tulkinnan, jonka mukaan oppositiojohtajien murhaaminen on sallittu ellei peräti velvollisuus. Presidentti Muhrin hallitus on ottanut tämän vakavasti ja lisännyt tuntuvasti oppositiojohtajien henkivartijoita. Osoituksena tilanteen vakavuudesta oli ElBaradain noustessa autoonsa vahvan turvallisuusjoukon ympäröimänä, eräs mies yritti tunkeutua turvallisuusketjun läpi huutaen hysteerisesti: ”Sinä tuhoat Egyptin, sinä tuhoat Egyptin”, ennen kuin hänet saatiin poistettua. Mursia kannattavat  ääri-islamin järjestöt ovat peruuttaneet mielenosoitustilaisuuksiaan estääkseen yhteen ottoja opposition kannattajien kanssa, mikä voisi vaarantaa Muslimi-veljeskunnan toiveet islamilaisen tasavallan rakentamiseksi. Mohammad Al-Zawahrini sanoi Veljeskunnan noudattavan äärimmäistä pidättyvyyttä, ettei tilanne pääsisi ryöstäytymään käsistä. Hän o Al-Qaidan johtajan Ayman al-Zawahrin veli. Surmansa saaneiden siviilien luku nousee kaiken aika; tammikuun lopussa raportoitiin 70 hengen menehtyneen mielenosoituksissa ja kahakoissa mielenosoittajien ja turvallisuusjoukkojen välillä. Poliisia syytetään Mubarakin ajan julmuuksista, vaikka vallankumouksen tarkoituksena oli aloittaa uusi aika Egyptissä.  http://www.timesofisrael.com/in-cairo-oppositionists-fears-assassination-campaign/
-          Presidentti Obaman USA:n puolustusministeriksi nimeämän John  Hagelin hyväksyminen kongressissa näyttää joutuneen vastatuuleen yhä uusien hälyttävimpien tietojen tullessa julkisuuteen hänen aiemmista lausunnoistaan ja yhteyksistään muslimijärjestöihin. Yksi viimeisimmistä on syytös, että hänen tukijoittensa joukossa on Hamas-järjestö. Iranin johto sanoi jo aiemmin olevansa ilahtunut Hagelin nimityksestä olettaen hänen suhtautuvan myönteisemmin Iraniin. Myös CIA:n johtajaksi Obaman nimeämä John  Brennan on osoittautunut piilottaneensa luurankoja vaatekaappiinsa. Tiedot kertovat, että toimiessaan CIA:n aluejohtajana Saudi Arabiassa Muslimiveljeskunta käännytti hänet muslimiksi. Kysymys kuuluu: Onko Obama ollut tietoinen tästä nimittäessään hänet? http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165058#.URdqy2JHT-k, http://www.barenakedislam.com/2013/02/08/did-you-know-that-john-brennan-nominee-for-cia-director-is-a-muslim-convert-who-was-turned-to-islam-by-the-muslim-brotherhood/