PERJANTAI 08.11.13


PERJANTAI 08.11.13

1.      USA:n ulkoministeri John Kerry alkaa osoittaa toivottomuutta valvomiensa Israelin ja PA/PLO:n välisten rauhankeskustelujen suhteen. Hän taisi pelästyä siitä, miten 17 istunto Livnin ja Erdoganin välillä kehittyi avoimeksi riitelyksi ja huudoksi osapuolten syyttäessä toisiaan. Kerry pidensi vierailuaan Israelissa vuorokaudella käyden eilen tapaamassa Jordanian kuningasta Abdullah II ja neuvotteli pitkään Jordanian ulkoministerin Nasser Udehin kanssa. Sieltä Kerry palasi Israeliin ja hänellä on aamiaispalaveri Netanyahun kanssa ennen matkaansa Geneveen, jossa hän osallistuu Iranin kanssa solmittavan sopimuksen viimeistelyyn koskien Iranin ydinsuunnitelmaa, josta saatiin kokoon esityskuntoinen luonnos eilen.

KERRY suostui torstaina harvinaiseen yhteishaastatteluun Israelin TV-2:n Uri Segalin ja Palestiinan TV:n toimittajan Maher Salabin kanssa. Kerry esiintyi haastattelussa kireänä ja pettyneenä havittuaan, etteivät rauhantoiveet ole edenneet hänen haluamallaan tavalla. Hän ei tyytynyt vain toteamaan tilanteen vakavuutta, vaan esitti suoran uhkauksen Israelille: "Vaihtoehto palaamiselle takaisin neuvotteluihin on kaaoksen mahdollisuus. Haluaako Israel kolmannen intifadan?" Huokio kiintyy siihen, että Kerry syyttää tässä suoraan Israelia huomioimatta PA/PLO:n julkistamaa 17 vaatimusta, joista se ei sano luopuvansa yhdestäkään. Hän esitti  uhkauksensa pari päivää sen jälkeen, kun Arabimaailman Tutkimus- ja Kehittämis-järjestö julkisti tutkimuksensa, jonka mukaan 29 % Länsirannan ja Gazan arabeista kannattaa intifadaa, joskin 60 prosenttia pitää sitä mahdollisena.

KERRY selvitteli havaintojaan todeten tähän tapaan: "Ellei sopimusta saada aikaan, Israel tullaan eristämään ja sen laillisuus kyseenalaistamaan, mikä on jo meneillään kansainvälisesti.
Ellemme selvitä kysymystä setlementeistä, kuka asuu missä ja millä oikeuksilla, ellemme lopeta IDF:n sotilaitten läsnäoloa Länsirannalla, sen seurauksena nousee tunne, että ellei pystytä solmimaan rauhaa maltillisen hallituksen kanssa, sitä seuraa hallitus, joka turvautuu väkivaltaan". Hän selvitteli samoja tuntojaan Ammanissa todeten: "Mikä on rauhan vaihtoehto? Jatkuva konflikti. Rauhan puuttuminen tarkoittaa alhaisen tason konfliktia, sotaa".
Kerry totesi, että niin kauan kuin kansan toiveita syrjitään tavalla tai toisella, niin kauan kuin konflikti jatkuu ilman ratkaisua, väkivallan mahdollisuus on aina olemassa. Hän kuitenkin totesi sekä Abbasin että Netantyahun osoittaneen tukeutuvansa neuvotteluihin huolimatta siitä, että hetkittäin on havaittavissa selvää jännitystä. http://www.jpost.com/Middle-East/Kerry-extends-his-stay-in-Mideast-says-significant-progress-made-in-some-areas-of-peace-talks-330912

2.      KERRYN ohjelmassa oli vierailu Emiirikunnissa, Algeriassa ja Marokossa, mutta hän joutui muuttamaan matkaohjelmaan saatuaan viestin EU:n ulkomaanasioitten johtajalta Catherine Ashtonilta tulla kiireesti Geneveen viimeistelemään P5+1 maiden ja Iranin sopimusluonnosta, jonka neuvottelijat olivat saaneet runnottua kasaan. Kerry matkustaa Geneveen tänään.
Diplomaatit sanoivat Genevessä olevansa varovaisen optimistisia sopimuksen valmistumisesta, joka lopettaisi vuosikymmenien ajan lännen ja Iranin välisiä suhteita häirinneen konfliktin.

Obama kertoi torstaina, että Iranin vastaisia sanktoita voidaan asteittain helpottaa aloittaen pienin askelin Iranin lupaamia ydinohjelmansa supistustoimia vastaan, kuitenkin pitäen sanktioitten kokonaisjärjestelmän voimassa, ja niitä voitaisiin koventaa kielteisessä tapauksessa.
Neuvottelijat varoittavat, että paljon on vielä yksityiskohtia hiottava monimutkaisten kysymysten ratkaisemiseksi Iranin lupausten täsmentämiseksi ja sanktioitten vähäiseksi helpottamiseksi Iranin vaikeuksissa olevan talouden avustamiseksi.
IRANIN apulaisulkoministeri Abbas Araqchi oli toiveikas, mutta kehotti vielä panemaan jäitä hattuun: "On liian aikaista sanoa. Olen hieman toiveikas. Me työskentelemme edelleen, olemme hyvin arkaluonteisessa vaiheessa. Käymme nyt todellisia neuvotteluja".
Iranilla on yhdet maailman suurimmista öljy- ja kaasuesiintymistä, mutta niiden viennistä saadut tulota ovat kovan painostuksen vuoksi alentuneet 60 % kansainvälisen pankkiliikenteen jäädyttämisen vuoksi.

USA:n senaatti suunnittelee sanktioitten koventamista, vaikka presidentti Obama kehottaa sitä pidättymään niistä toistaiseksi ja pyytää Israelia tukevia järjestöjä hillitsemään toimiaan kongressin jäsenten painostamiseksi.
Iranissa kovan linjan kannattajat osoittavat mieltään neuvotteluja vastaan ja suhteiden elvyttämiseksi USA:n "suuren saatanan" kanssa, jotka katkesivat Khomeinin kaapattua vallan Iranissa 1979 ja opiskelijoiden miehitettyä USA:n Teheranin lähetystön pitäen sen 60 virkailijaa panttivankeina lähetystössä 444 päivän ajan huolimatta presidentti Jimmy Carterin lähentymis-yrityksistä vetoamalla siihen, että molemmat ovat uskonnolisia. Carter teetti Raamatusta Khomeinille nahkakantisen eikoispainoksen olettaen sillä osoittavansa hyvää tahtoaan.
Pääministeri Benyamin Netanyahu sanoi hylkäävänsä sopimusluonnoksen ehdottomasti, koska se sallii Iranin jatkavan ydinteollisuuttaan. Hän pitää sopimusta "historiallisena virheenä". http://www.jpost.com/Iranian-Threat/News/US-Kerry-will-head-to-Geneva-in-unexpected-visit-to-push-Iran-deal-330967

3.      PUOLUSTUSMINISTERI Moshe Yaalon esitti varovaista kritiikkiä Kerryn uhkauksille kansain-välisestä eristämisestä ja kolmannesta intifadasta todeten, että Israelin ja palestiinalaisten välisen konfliktin ratkaiseminen vaatii ilmeisesti pitkän ajan tuumaamista ilman välitöntä ratkaisua. "Luultavasti me tulemme ratkaisemaan konfliktin toisilla perusteilla, kuin mitä olimme kuvitelleet. Meidän tulee käsitellä asioita viisaasti välittämättä uhkauksista tai siitä, onko kolmas intifada mahdollinen tai ei". Yaalon puhui Accountants Association järjestön vuosikokouksessa.

YAALON sanoi kannattavansa palestiinalaisten poliittista itsenäisyyttä, mutta epäilevänsä heidän päämääriään. Hän totesi, että joittenkin mielestä konflikti koskee territorioita, että konflikti alkoi 1949 aselepolinjoista ja päättyy niiden pohjalta sovittaviin 1967 rajoihin, mutta yksikään PA:n hallitus ei nykyistä Abbasin johtamaa myöten ole tunnustanut Israelia juutalaisena valtiona.
Hän totesi, että "arabit vaativat kaikkia osia Israelista – Sheikh Munis- Tel Aviv ja Majdal, Ashkelon. He hyökkäävät Gazasta, vaikka lähdimme sieltä. Nuorelle sukupolvelle opetetaan, että Haifa oa Acre ovat palestiinalaisia satamia. Siellä ei ole merkiäkään kompromissista".
Yaalon sanoi Iranin tilanteesta, että Iranin ja palestiinalaisten konfliktien kytkeminen toisiinsa on väärin, eikä Israelin ja PA/PLO:n välinen sopimus ratkaise arabimaailmassa jatkuvaa sekasortoa. Hän ei hyväksy Obaman lausuntoa, että hänen olisi helpompi käsitellä muita ongelma-alueita Lähi Idässä, jos Israelin ja arabien välinen konflikti saataisiin selvitettyä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/173754#.UnyGuUC2Elk

Kansanedustaja Joni Chetboun (Beit Yehudi) kritisoi Kerryn uhkauksia Israelille todeten, että hänen ennustuksensa väkivallasta näyttää sattuneen otolliseen maaperään. Hän tarkoitti Tapuah risteyksessä tapahtunutta terroriyritystä, jossa valopistoolilla aseistaitunut PA:n arabi yritti osua peukalokyytiläisten suosiman katoksen lähellä seisoviin juutalaisiin. Lähellä olevat sotilaat avasivat tulen surmaten hänet. Kukaan muu ei haavoittunut tilanteessa. Chetboun sanoi, ettei hyödytä puhua terroristeille, heitä täytyy vastustaa ja tuhota. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/173766#.UnyTjkC2Elk
JUUTALAINEN pariskunta haavoittui kohtalaisesti PA:n arabien heitettyä palopommeja heidän autoaan kohti Tekoan lähellä Gush Etzionissa. He menettivät autonsa hallinnan, joka syöksyi tieltä syttyen tuleen palaen kokonaan. Paikalla annetun hätäavun jälkeen havoittuneet vietiin Hadassan Ein Keremin sairaalaan. Artikkelissa ei kerrota saatiinko terroristit kiinni.
Torstaina sotilaat olivat tutkimassa epäiltyä autoa Abu Dishissä, kun yksi autossa istuneista yritti puukottaa sotilaita. Kuljettaja yritti ajaa karkuun, mutta sotilaat avasivat tulen, ja tarkastuksen jälkeen kuljettaja todettiin kuolleeksi. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4451050,00.html

Eljakim Haetzni varoittaa pääministeriä, että hän leikkii tulella antautuduttuaan rauhan-keskusteluihin PA:n arabien kanssa ensin Bar Ilan puheessaan tunnustaen kannattavansa kahden valtion periaatetta. Artikkelissa todetaan, että tulee muistaa PA/PLO:n esittämät 17 vaatimusta, joista se ei halua tinkiä yhdestäkään. Tämä tarkoittaa sitä, että jos Obama/Kerry pystyy pakottamaan rauhansopimuksen Israelin kurkusta alas, jolla Palestiinan valtio perustetaan, arabit tulevat vaatimaan kaikkien vaatimustensa toteuttamista, koska muuten sitä ei voida kutsua itsenäiseklsi valtioksi. Kirjoittaja heittää retorisen kysymyksen:
Mikä tässä hämmästyttää? Kai valtio vartioi rajanylityspaikkojaan; tekee sopimuksia - myös sotilaallisia - ulkomaiden kanssa; valvoo ilmatilaansa ja vesivarojaan; hallitsee vesialueitaan Gazan ja Suolemaren rannoilla; katsoo oikeudekseen tuoda aseita ja ohjuksia ja jopa terroristeja,  pystyy olalta ammuttavilla ohjuksillaan terrorisoimaan Ben Gurionin kenttää ja juutalaisyhteisöjä kaikkialla rajojensa lähellä; pystyy pumppaamaan pohjavesiä tahtonsa mukaan kuivattaen ne ennen pitkää, mutta sillä on oikeus siihen; valvoo alueillaan olevia pyhiä kohteita, myös juutalaisia Temppelivuorta myöten täysin oikeutetusti. Se tulee lisäksi esittämään loputtomia vaatimuksia sekä paikallisesti että kansainvälisesti, joista yksi on se, että kaikki juutalaisyhteisöt Palestinan valtion alueella on purettava ja juutalaiset karkotettava, täysin oikeutetusti, koska USA:n ulkoministerikin toteaa, että ne ovat äpäriä (illegitimate). Haetzni toteaa vahingoniloisesti Netanyahulle, että miksikäs menit puhumaan pehmoisia harkitsematta loppuun asti? Hän kehottaa Israelia kaatamaan neuvottelupöydän eikä suostumaan lisämyönnytyksiin PA/PLO:n pysyttämiseksi neuvotteluissa, mikä on jo sinänsä skandaali. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4450149,00.html

4.      EU:n Israelin lähettiläs sanoo haluavansa, että EU toimii yhteistyössä Israelin kanssa, koska hän näkee sen hyödyttävän molempia osapuolia. Tämän siitä huolimatta, että EU uhkaa Israelia taloudellisilla rajoitteilla, pogromeilla, jotka tulevat voimaan ensi vuoden alusta. Israel harkitsee peruuttaa osanottonsa Horizon-2020 tulevaisuuden suunnitelmaan, ellei EU:n asettamia pakotteita poisteta tai lievennetä. Lähettiläs Lars Faaborg-Andersen esitti huomionsa tavatessaan Israelin tiede- ja teknologiaministerin Yaacon Perryn (Yesh Atid). Lähettiläs selvitti, että EU:n monen miljardin projekti koskee myös Israelia, sillä yksi sen tavoitteista on suorittaa Välimeren likaantumisen ja saastumisen estäminen ja puhdistaminen. Israelin tiedemiesten ja insinöörien jääminen pois Horizon-2020 projektista olisi suuren luokan tappio. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/173760#.Unyig0C2Elk





Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019