TIISTAI 16.07.13


TIISTAI 16.07.13

1. EILEN maanantai-iltana, juutalaisten suurimman paastopäivän aattona Jom Kippurin ohella, tuhansia juutalaisia kokoontui Jerusalemin Temppelivuoren Itkumuurille suremaan ja muistelemaan juutalaista kansaa vuosituhansien aikana kohdanneita onnettomuuksia ja vastoinkäymisiä. Surun ja murheen taustalla on syvä tunto siitä, että ne kohtasivat kansaa siksi, että se oli poikennut pois liitosta, jonka se oli tehnyt Jumalan kanssa, jättänyt huomiotta profeettojensa ja opettajiensa varoitukset ja pitänyt halpana liittonsa ankarat ehdot. Surua lisää se, että vaikka Israel vapautti Temppelivuoren arabien vallasta 1967, se on edelleen muslimien valvoma, ja juutalaisia kielletään juutalaisen poliisin toimesta rukoilemasta vuorella. Yhä useampi on kuitenkin alkanut vaatia, että surun asemesta on syytä tiedostaa tosiasia, että Temppelivuori on Israelin omistuksessa, vaatia sen edellyttämiä oikeuksia kuten vapaata nousua vuorelle rukoillakseen siellä, ja että on aika alkaa rakentaa uutta Temppeliä.

Tämä vuoden päivänä 16. heinäkuuta, juutalaisen kalenterin mukaan 9. Av-kuuta, tuhottiin ensimmäinen Temppeli v. 586 eKr.; toinen Temppeli v. 70 jKr.; Betarin linnake tuhottiin ja Bar Kochba ja hänen sotilaansa surmattiin v. 135 jKr., jonka kunniaksi keisari Hadrian pystytti Juppiterin temppelin Temppelivuorelle. Hadrian tasoitteli Jerusalemin kaupungin rauniot ja rakensi niiden ylle hellenistisen kaupungin Aelia Capitolina, jonka pääkatu Cardo on kaivettu esiin vanhakaupungissa, mutta jonne juutalaisia kiellettiin astumasta jalallaan kuoleman uhalla. Kochban johtamassa kapinassa kuoli 580 000 juutalaista, lisäksi tuhansia menehtyi nälkään, kylmään ja tulipaloihin. Eloon jääneet karkotettiin, tuhansittain myytiin orjiksi. 
Juutalaisille annettiin karkotusmääräys Englannista kuningas Edward I:n toimesta v. 1290; Espanjasta heidät karkotettiin v. 1492, kuten heidät karkotettiin myös Italiasta. Surun osoittamiseksi juutalaiset kaikkialla paastoavat auringon-laskusta auringonlaskuun, istuvat matalalla tuolilla tai lattialla, pitävät jaloissaan tossuja nahkakenkien asemesta ja himmentävät valot asunnossa, synagogan pyhä arkki, jossa Tora-rullia säilytetään, verhotaan mustalla kankaalla, poistetaan kulkusilla ja koristeilla varustetut kruunut Tora-rullista, ja yhdessä luetaan Jeremian itkuvirsiä. 

Juutalainen kirjailija Bialik kuvaa Temppelin hävitystä näin: ”Temppelivuori savusi vielä. Tuhkakasoja, kuonaröykkiöitä, savuavia kekäleitä kasoittain kaikkialla, hehkuvat hiilet romahtivat kasaan hehkuen kuin punainen pahka ja hyasintti aamun hiljaisuudessa”.
”Enkelit tiesivät, mitä Jumala oli tehnyt heille, ja he olivat shokissa. He vapisivat yhdessä aamun tähtien kanssa peittäen kasvonsa siivillään, sillä he pelkäsivät katsoa surua Jumalan kasvoilla. Heidän laulunsa oli tänä aamuna hiljainen valitus, vaimealla, pienellä äänellä. Ääneti he kääntyivät pois ja itkivät, kukin enkeli yksinään, ja koko maailma itki heidän kanssaan äänettömästi”.

2. JUUTALAISEN kansan ikiomat olympialaiset, 19. Makkabiaadit, alkavat 18. heinäkuuta, jolloin kaikkiaan 78 delegaatiota 21:sta maasta ja 9 000 urheilijaa marssii Jerusalemin Teddy Kollek stadionille osoittaakseen kuuluvansa kansainväliseen juutalaisperheeseen ja aloittaakseen kamppailut urheilukentillä kukin omassa lajissaan.
Ensi kertaa on mukana urheilijoita maista kuten Kuuba, Mongolia ja Nigaragua.
Toiset maat, kuten Bosnia ja Uzbekistan, osallistuivat aiemmin kisoihin Jugoslavian ja Neuvostoliiton lippujen alla.
Maccabi World Unionin toimitusjohtaja Eyal Tiberger toteaa, ettei delegaatioiden lähettäminen juutalaisten olympialaisiin ole halpaa, sillä ensimmäistä kertaa kisoihin osallistuvien matka- ja asunto- ja muut kustannukset Israelissa maksavat 700 000 –850 000 USD.
Monien delegaatioiden mukaan pääsemisen varmisti henkilö nimeltä Jeffrey Sudikoff, joka paitsi uhraa aikaansa järjestelyihin, maksaa osan kuluista omasta kukkarostaan. Sudikoff on pääomakeinottelija (venture capitalist) Los Angelesista. Hän oli mukana Ramat Ganin 18. Makkabiadien avajaisissa ja ”joutui herätykseen” nähdessään monien valtioiden lippuja, joita hän tuskin tiesi olevan olemassakaan alkaen ihmetellä mielessään missä kaikkialla juutalaisia asuukaan pitkin maailman sivua. Siitä alkoi juutalaisten asuinpaikkojen etsiminen ja tutkiminen osoittaakseen senkin, että joissakin paikoissa oli uhkeita synagogarakennuksia tai
osia niistä, komeita portin pylväitä tai sisäänkäyntejä, joskus vain hautakiviä, mutta juutalaiset asukkaat olivat muuttaneet tai karkotettu pois, tai vain muutama yksilö jäljellä.
Makkabiaadeja voidaan kutsua hyvällä syyllä osaksi juutalaisten kansan kokoamiseksi muinaiseen ja ikuiseen kotimaahansa, tai ainakin polttavan ikävän herättämiseksi siihen. http://www.timesofisrael.com/how-a-man-named-macabi-helped-bring-21-new-countries-to-maccabiah-games/

3. ISRAELIN HALLITUS antoi täyden hyväksymisensä Marokossa syntyneen juutalaisen, Israelin kansalaisen ja Knessetin jäsenen Shimon Ohayon (Israel Beitenu) laatimalle lakiesitykselle, jolla asetetaan erityinen päivä niiden juutalaisten kunnioittamiseksi, jotka joutuivat pakenemaan arabimaista ”Marokosta Irakiin” Israelin valtion perustamisen seurauksena  tai sen jälkeen.
Vuosien 1947 – 1972 välisenä aikana n. 856 000 juutalaista joutui pakenemaan muinaisista yhteisöistään muuttaakseen Israeliin, kuten esityksen selitysosassa kerrotaan. He ja heidän jälkeläisensä edustavat suunnilleen puolta Israelin nykyisestä juutalaisväestöstä.

Esityksen laatija Ohayon lähetti virallisen kirjeen esityksestään myös arabiliiton pääsihteerille Nabil Elarabille kehottaen arabiliittoa tunnustamaan vastuunsa maailman arabimaitten osuudesta juutalaisyhteisöjen tuhoamiseen ja juutalaisten karkottamiseen.
”Tämä on hyvin tärkeä elementti rauhan ja sovinnon aikaansaamiseksi juutalaisten ja arabien välille Lähi Idässä”, Ohayon kirjoitti. ”Arabiliiton tulee hyväksyä historiallinen vastuunsa häväistyksiin ja kärsimyksiin,  ja viattomille juutalaisille uhreille aiheuttamiinsa menetyksiin arabi-maailman julistettua sodan Israelin valtiota vastaan. Lain ja tasapuolisuuden nimissä Arabiliiton tulee tunnustaa täysi vastuunsa varmistaakseen juutalaisten pakolaisten oikeudet ja korvausvaatimukset”.

Ohayon kirjoittaa, että arabimaailmassa on meneillään laaja kampanja yhä useampien ihmisryhmien vaatiessa oikeuksiaan. ”Nyt on otollinen aika arabiliiton ja sen jäsenmaiden tunnustaa juutalaiselle kansaosalleen aiheuttamansa historiallisen vääryyden”.
Lakiesityksen aiemmassa versiossa muistopäiväksi esitettiin 30. marraskuuta, jolloin YK:n yleiskokous hyväksyi v. 1947 silloisen Syyria Palestiinan jatkamiseksi juutalaiseksi ja arabimaaksi. ”Arabimaat aloittivat seuraavana päivänä hyökkäykset juutalaisyhteisöjä vastaan omissa maissaan osana pyrkimyksissä estää juutalaisvaltion perustaminen”, Ohayon sanoo.
Israel Beitenun tiedottajan mukaan alkuperäinen esitys muistopäiväksi muutetaan 17. helmikuuta, joka on päivä, jolloin arabiliitto kehotti jäsenmaitaan asettamaan tiukkoja ajoituksia juutalaisten elämään, omistusoikeuteen ja oikeudelliseen asemaan. 
Lakiesityksen mukaan Knessetin tulee pitää erityinen istunto muistopäivänä, sekä kouluissa ja Israelin lähetystöissä ulkomailla järjestää asiaa koskettelevia tietoiskuja. http://www.timesofisrael.com/govt-backs-bill-making-memorial-day-for-jews-of-arab-lands/

4. USA:n ulkoministeri John Kerry suunnittelee uutta ”ristiretkeä” Lähi Itään hänen vaimonsa osoittaessa lievää elpymistä äkillisestä sairauskohtauksestaan, mikä peruutti hänen edellisen suunnitelmansa viime viikonlopun aikana. Kerry matkustaa ensin Jordaniaan, jossa hän voinee tavata – tai sitten ei – PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin. Hänen mahdollisesta vierailustaan Jerusalemissa tai tapaamistaan Netanyahun kanssa sen sijaan ei ole vielä tietoa. Jordaniassa hänen sanotaan tapaavan arabiliiton edustajia saadakseen heiltä päivityksen arabimaailmaa vellovasta syysvihurista, ja siitä ennen kaikkea Egyptin tilanteesta.

USA:n apulaisulkoministeri William Burns vietti useampia päiviä Kairossa pyrkien selvittämään tilannetta Egyptin armeijan komentajan ja todellisen johtajan Abdel Fattah El-Sisin kanssa, jonka kerrotaan vastailleen varsin kärkevästi USA:n hallituksen vihjauksiin 1.3 miljardin sotilasavun poistamiseksi, jos armeijan suorittama vallansiirto todetaan vallan-kumoukseksi, mikä USA:n lain mukaan estää avustusten antamisen. El-Sisi uhkasi, että avustusten  poistaminen tulee vaikuttamaan epäedullisesti sotilaallisen yhteistyöhön maiden välillä. Artikkelin mukaan Kerry keskustelee heidän kanssaan myös Syyrian tilanteesta, jossa Bashar Assadin armeija on saamassa yliotteen kapinallisista vastoin Obaman suunnitelmia. Toinen ongelma on Syyrian kapinallisten SNC:n uuden johtajan valitseminen, mikä ei näytä helpolta. – Riippumatta Kerryn uskonnollisesta vakaumuksesta hänen on korkea aika tutustua Joelin kirjan kolmannen luvun alkuun, jossa kansoja varoitetaan jakamasta Jumalan omaa maata. (Joel 3:1.3) http://www.timesofisrael.com/kerry-set-to-return-to-region-this-week/
5. UUTISOTSIKOITA
-          USA:n entinen YK:n lähettiläs ja paljon muuta sanoo John Bolton  JP:n haastattelussa, että Israelin olisi jo eilen pitänyt iskeä Iranin ydinlaitoksia vastaan, sillä viimeiset hetket ovat käsissä, jonka jälkeen Iran on rakentanut ydinpomminsa ja savuttanut immuniteetin. Hän sanoo ilmeisen aidosti huolestuneesti, että jokainen kuluva päivä saa Israelin suurempaan vaaraan. Hän varoittaa, että Iranin uusi ”maltilliseksi ” määritelty presidentti Rohani on ansa Obaman hallitukselle. Hän sanoo ymmärtävänsä, että Israel näkisi USA:n mieluummin hoitavan Iranin likaisen pyykin, mutta että Israelille on vaarallista odottaa kauemmin, sillä jos se hyökkää sitten, kun Iranin ase on valmis, seurauksena on ydinhyökkäys. http://www.jpost.com/Iranian-Threat/News/John-Bolton-Israel-should-have-attacked-Iran-yesterday-319945
-          PLO:n USA:n lähettiläs Maen Areikat sanoo, etteivät keskustelut Kerryn kanssa saaneet aikaan mitään merkittävää, eikä Jerry esittänyt uusia suunnitelmia. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Palestinian-Ambassador-to-US-Nothing-has-emerged-from-Kerry-talks-yet-319892
-          Likudin sisällä on kalvava tunne siitä, että Netanyahu neuvottelee ja toistelee haluaan neuvotella vain ajan voittamiseksi odottaessaan jotain ihmettä, joka hetkessä muuttaisi tilanteen. Hänellä ei kuitenkaan ole rohkeutta selvittää tilannetta julkisesti eikä uskalla julkistaa teettämäänsä Edmond Levyn komitean laatimaa raporttia, jossa selvästi osoitetaan, että juutalaisilla on täysi oikeus maahan Jordanjoesta Välimereen, eikä siten mikään estä rakentamista sinne. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Likud-minister-Netanyahu-not-serious-about-making-peace-moves-with-the-Palestinians-319959
-          29 entistä viranomaista kehottaa allekirjoittamassaan kirjeessä Obama aloittamaan suorat neuvottelut Iranin uuden presidentin Hassan Rohanin kanssa heti, kun tämä saa presidentin oikeutensa elokuun alussa, kertoo AFP. Pääministeri Netanyahu sen sijaan varoittelee, että Iran tarvitsee vain 60 kg lisää uraanirikastetta ydinpommin rakentamiseksi. Israelin resurssit kuitenkin hupenevat budjetin leikkausten mukana. IDF:n komentaja Bennyt Gantz sanoo, että häneltä puuttuu 20 miljardia NIS, mikä pakottaa supistamaan menoja raskaalla kädellä, vaikka ulkopuolinen uhka kasvaa kaiken aikaa, mitä lisää tilanteen epävakaus Lähi Idässä. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Likud-minister-Netanyahu-not-serious-about-making-peace-moves-with-the-Palestinians-319959
-          Venäjä ja Kiina estivät YK:n turvallisuusneuvoston Iranin ohjuskoetta koskevan tuomitsevan lausunnon, mikä olisi koventanut sanktioita. Iranin viime vuonna suorittama ballistisen ohjuksen testilaukaus rikkoi YK:n asettamaa kieltoa. http://www.jpost.com/Iranian-Threat/News/China-Russia-block-UN-condemnation-of-Iran-missile-tests-319949
-          Hamasin teknikot ovat jatkaneet M-65 rakettinsa kehittämistä ja testaamista edelleen, kertovat uutislähteet. He pystyivät uhkaamaan sillä Tel Avivin esikaupunkeja operaatio Pilvenpatsas aikana ja ovat lisänneet sen kantomatkaa. http://www.jpost.com/Defense/Report-Hamas-has-recovered-since-Pillar-of-Defense-can-produce-rockets-capable-of-hitting-Tel-Aviv-319872
-          Netanyahun ja Israelin satamatyöntekijöitten välisten keskustelujen ajauduttua umpiseinään ammattiliitto Histadrut uhkaa lakolla, joka pysäyttäisi kaiken liikenteen satamissa ja voisi laajeta myös lentoliikenteeseen. Hallitus teki päätöksen kahden yksityisrahoitteisen sataman rakentamisesta ja odottaa tarjouksia niistä, mutta tämä ei sovi satamatyöntekijöille, jotka ovat yksi parhaiten palkatuista maassa, toinen on sähköä tuottava ja tarjoava Israelin Sähkökorporaatio IEC.
-          EU on ensimmäistä kertaa antanut selkeät ohjeet, joilla vihreän linjan takana olevia juutalaisyhteisöjä boikotoidaan ja joilla jäsenmaita kielletään yhteystyöstä siellä olevien juutalaisyhteisöjen, laitosten ja instituutioiden kanssa, mikä koskenee myös Arielin yliopistoa. Tämä osoittaa tyhmyyden huippua EU:n johdon parissa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169966#.UeUYOmJHT-k





Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019