SUNNUNTAI 13.01.13


SUNNUNTAI 13.01.13

1. PALESTIINALAISET pyrkivät ottamaan oppia juutalaisnuorista, jotka pystyttävät huonosti rakennettuja parakkikyliään autioille kukkuloille kuitenkin pysyen C-alueella, joka on Israelin täydessä siviili- ja turvallisuusvastuussa. Pari sataa palestiinalaista matkasi perjantain aikana telttoineen ja muine varusteineen ns. E-1,  (C-) alueelle Jerusalemin ja Maale Adumimin välissä pystyttäen sinne 20 –25 teräsrunkoista telttaa. He olivat tulleet paikalle läheisestä A-Tur arabikylästä ”protestoidakseen juutalaisyhteisöjen laajentamista ja rakentamista vastaan”, kuten he sanoivat. He kehuivat ottaneensa mukaansa tarpeeksi muonaa ja tarvikkeita pitkää oleskelua varten vannoen, sillä he olivat tulleet jäädäkseen.
E-1 alue on erittäin tulenarka ja ajankohtainen juuri tähän aikaan, kun Netanyahu antoi luvan aloittaa alueen rakentamisen suunnittelun 3 500 asuntoyksikköä sekä tarvittavia palvelutiloja ja hotellia varten. Israelin byrokratian monimutkaisuuden ja hitauden tietäen rakentamista ei käytännössä päästäne aloittamaan vielä useaan vuoteen, mutta selkeä päätös siitä on tärkeä virstanpylväs pääministeri Yitzhak Rabinin ajoista lähtien vuodesta toiseen siirretystä alueen rakentamisesta. Jerusalemin rakennuskelpoinen maa hupenee nopeasti kaupungin kasvaviin tarpeisiin, ja siksi E-1 alue on tärkeä pääkaupungin kehityssuunnitelmien sekä Maale Adumimin liittämisen vuoksi osaksi pääkaupunkia. 

PALESTIINALAISET olivat jättäneet korkeimmalle oikeudelle esityksen, että palestiinalaisilla on tarkoitus kehittää alueelle beduiinien perinnekylä, jossa esitetään turisteille beduiinien perinteisiä kädentaitoja ja valmistusmenetelmiä. Artikkeleista ei selviä, missä vaiheessa esitys oli jätetty oikeudelle ja koska oikeus käsitteli sitä, mutta päätös estää telttojen hajottaminen oli tehty hätiköiden – ehkä jopa sapattina - selvittämättä ollenkaan, kuka maapohjan omistaa, eikä korkein oikeus sitä tee. Alustavien tietojen mukaan valtio omistaa valtaosan alueesta, loppuosan omistusoikeus on kiistanalainen.

PÄÄMINISTERI Netanyahu esitti välittömästi korkeimmalle oikeudelle pyynnön peruuttaa päätöksensä estää telttojen purkamisen, ja toiseksi hän kehotti turvallisuusjoukkoja sulkemaan kaikki E-1 alueelle johtavat tiet estäen lisäjoukkojen pääsyn. Lisäksi hän antoi poliisille määräyksen tyhjentää E-1 alue kaikista sinne kokoontuneista arabeista.
Oikeuskansleri Yehuda Weinstein kehotti myös oikeutta määräämään telttojen poistamisen, koska ne muodostavat huomattavan turvallisuusriskin alueella.

POLIISI lähetti suuren joukon E-1 alueelle kolmen aikaan sunnuntaiaamuna, jotka puolessa tunnissa evakuoivat kaikki alueelle kokoontuneet arabit sulloen heidät tuomaansa busseihin, jotka veivät heidät omalle alueelleen. Väkivaltaa ei tarvinnut käyttää, vaikka jotkut olivat istuutuneet maahan passiivisen vastarinnan osoittamiseksi, ja arabit sytyttivät osan teltoistaan tuleen. Arabien joukossa oli 25 palestiinalais-journalistia ikuistamassa tilannetta. Poliisi sanoo, ettei ketään pidätetty, mutta toisen tiedon mukaan 2 aktivistia vietiin kuulusteluihin.
Arabit olivat antaneet etäyhteisölleen nimen Bab el-Shams, portti aurinkoon. He sanoivat aikoneensa rakentaa turistipyydyksen ja perinnekylän, jossa esiteltäisiin  beduiinikulttuuria, joka tunnetaan nimellä Albadia. Haaretz.com mukaan tarkoitus oli esittää havainnollisesti, miten viljaa jauhetaan käsikivillä ja miten pita-leipää valmistetaan. http://www.timesofisrael.com/police-begin-evacuation-of-palestinian-outpost/, http://www.timesofisrael.com/attorney-general-says-palestinian-outpost-will-lead-to-riots/
ynetnews.com mukaan poliisi poisti alueelta 150 arabia, pidättäen heistä kaksi kuulusteluja varten, yksi oli aktivistina ja journalistina tunnettu  Mustafa Barghouti. Arabit vietiin Qalandian tarkastuspisteeseen, jossa heidät päästettiin menemään.
Shai aluepoliisin taholta todettiin, että arabien evakuointi oli osa alueen tyhjentämistä, koska IDF oli julistanut sen kielletyksi sotilasalueeksi. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4331616,00.html

2. JERUSALEMIN arabiasukkaat ovat alkaneet käyttää haredim-asukkaita vastaan menetelmiä, jotka tunnettiin kuuluneiksi Berliinin tilanteeseen 1930-luvulla. Videonauhoissa, joita on levitetty Facebookin välistyksellä, nähdään miten 20 hengen arabinuorisojoukko on jengiytynyt kahden avuttoman uskonnollisen juutalaisen ympärille potkien heitä,  heitellen lumipalloja heidän kasvoilleen ja pyrkien kaikin tavoin nöyryyttämään heitä. Eräässä video-otoksessa nähdään, miten toinen heistä kaatui liukastuen portailla pyrkiessään pakenemaan kiusaajiaan.
Tilanne tapahtui Shikem-portin edustalla Jerusalemin vanhankaupungin ulkopuolella. Haredim-juutalaiset olivat luultavasti palaamassa Kotelilta rukoiltuaan siellä ja matkalla koteihinsa. Paikka on tavallisesti rajapoliisin valvonnassa, mutta sillä hetkellä heitä ei näkynyt mailla eikä halmeilla.
Toisessa tilanteessa arabit eivät olleet yhtä onnekkaita, sillä merkittömässä autossa olleet siviiliasuiset poliisit tulivat esiin autostaan ja pidättivät heidät ”rysän päältä”.
Arabien ja ”palestiinalaisten”, kuten jotkut mieluummin näitä ”kuvitteellisia palestiinalaisia” nimittävät, ovat viime viikkoina selvästi rohkaistuneet ja tulleet entistä väkivaltaisemmiksi, mikä osoittaa, että heitä on opetettu ja kiihotettu siihen. INN:n artikkelin mukaan Israelin poliisin ja armeijan sotilaitten käsiä sitovat arabien joukkoihin soluttautuneet NGO-aktivistit – useimmin eurooppalaiset – , kuten Yesh Din (on oikeus), jonka jäsenet taltioivat tilanteita raporttien ja valokuvien tai videoesitysten avulla tehden ilmoituksia oikeudelle havaitsemistaan tai väittämistään laittomista tai epäkorrekteista toimista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164113#.UPJUBWJHT-k

3. VARAPÄÄMINISTERI, entinen IDF:n komentaja, kenraaliluutnantti evp. Moshe Yaalon sanoi Etelä-Sharonin alueneuvoston järjestämässä kulttuuri-tilaisuudessa, ettei hän näe mahdollisuutta Palestiinan valtion perustamiseksi Israelin rinnalle. Hän valitti puheessaan, että PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas on järjestelmällisesti halunnut välttää neuvotteluja pääministeri Benyamin Netanyahun kanssa, ja kansainvälinen yhteisö on palkinnut hänen vastuuttomuutensa antamalla PLO:lle erikoistarkkailijan aseman YK:ssa ja sen elimissä.
Viime perjantaina Abbas antoi määräyksen, jolla PA:n nimi muutetaan virallisesti muotoon Palestiinan valtio, mikä tullaan liittämään kaikkiin virallisiin dokumentteihin ja kirjearkkeihin postimerkkejä ja ajan kuluessa myös passeja ja ajokortteja myöten.

YAALON sanoi puheessaan, että ”hänen mielestään Gaza voi kutsua itseään Yhdistyneeksi Islamilaiseksi tasavallaksi, ja PA kutsukoon itseään Palestiinan imperiumiksi”.
Yaalon sanoi, että jotkut pyrkivät kutsumaan Abbasia suhteellisen maltilliseksi, mutta että hänen päämääränsä on sama kuin Hamasin. ”Hän ei usko sopimukseen 1967 linjoilla ja kieltäytyy tulemasta neuvottelupöytään”.
Labourin edustaja Isaac Herzog kutsui Yaalonin puhetta epätoivon ilmaukseksi, mikä tulee johtamaan Israelin konfliktiin selkä seinää vasten.
Yaalon hyökkäsi puheessaan myös Livniä vastaan todeten, ettei hän edistynyt rauhan-keskusteluissaan Abbasin kanssa Olmertin yltiöpäisestä tarjouksesta huolimatta.
Livni sanoi puheessaan, että YK:n tekemä päätös PLO:n hyväksymiseksi YK :n tarkkailijajäseneksi on vasta alkusoittoa, sillä YK esittää oman rauhansuunnitelmansa maaliskuussa, joka tullaan työntämään Israelin kurkusta alas, tahtoi tai ei, kuin karvaan lääkkeen. Livni vaati, että Israelin tulee laatia oma rauhansuunnitelmansa ennen sitä.
Abbas vakuutti esitellessään päätöstään Palestiinan nimen liittämisestä kaikkiin dokumentteihin, ettei se  koske vain Länsirannalla, vaan myös ulkomailla ja Gazassa asuvia Palestiinan kansalaisia sekä pakolaisia kaikkialla maailmassa. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=299335

4. TIMES of Israel käsittelee artikkelissaan demografian pelkoa, eli sitä, että muutamassa vuosikymmenessä arabit ovat ylittäneet juutalaisten lukumäärän. Artikkelin mukaan varsinkin vasemmistopuolueet ja Livnin puolue turvautuvat tähän pelkoaseeseen vaalityössään, minkä johdosta Palestiinan valtion perustamisella on kiire. Times of Israel on sekin asenteiltaan vasemmistoon taipuva, sen päätoimittaja David Horovitz julkisesti tuki Gazan evakuointia. Artikkeleissa väitetään, että arabien määrä Juudeassa ja Samariassa lähentelee 2 miljoonaa; toisten laskelmien mukaan heitä on alle 1.3 miljoonaa. Monia teorioita on esitetty, miten tilanne tulisi ratkaista, mutta mikään ei ole saanut riittävää tukea. Israelin turvallisuuden kannalta Palestiinan valtio 1967 linjoilla on vaarallinen, eikä se ratkaisi n. 630 000 juutalaisen asemaa, jotka asuvat em. linjan itäpuolella. Ehkä monelta taholta arvioiden Sveitsin mallin mukainen kanttoni-idea semi-itsenäisine kaupunkivaltioineen on paras ratkaisu. Se vastaisi Amerikan yhdysvaltoja minikoossa. PA:n taloudenhoito valtakunnallisella tasolla on joka tapauksessa osoittautunut kelvottomaksi, ja toiseksi se vastaisi Raamatun ilmoituksia ”ulkopuolisista, jotka asuvat juutalaisten keskuudessa”. Ainoa vaatimus heiltä on, että heidän tulee luopua Allahin (Baalin) epäjumalan palvelemisestaan ja palvella Israelin Jumalaa. (Jer.12:14-17) http://www.timesofisrael.com/israels-left-draws-on-demographic-doomsday-in-effort-to-mobilize-voters/
5. UUTISOTSIKOITA
-          Edellinen pääministeri Ehud Olmert syytti Netanyahua ja Barakia tukkaa nostattavista seikkailuista valmistellessaan hyökkäystä Iraniin ja tuhlaten niihin 11 miljardia NIS ilman, että ne koskaan tulevat toteutumaan, sillä 2012 oli ratkaiseva vuosi. Hän tarkoittanee tällä sitä, että Iran on saanut valtakirjan jatkaa pomminsa rakentamista, eikä Obama anna lupaa estää sitä. Netanyahu sanoi Barakin ja Yaalonin tukemina, ettei varoja ole tuhlattu, vaan IDF:n tasoa on nostettu alennustilasta, johon se oli pudonnut Olmertin aikana. Yaalon, josta kaavaillaan Barakin seuraajaa puolustusministerinä, kutsui Olmertin kritiikkiä perusteettomaksi, sillä hän on ollut 4 vuotta poissa eturivistä eikä tunne asioita. Olmert kertoi Yuval Diskinin kritiikistä osallistuessaan tärkeään Irania koskevaan neuvotteluun, miten Barak ja Netanyahu esiintyivät virkailijoiden ja upseerien edessä palava sikari yhdessä ja viinilasi toisessa kädessä, mitä hän piti vastuuttomana käytöksenä. http://www.timesofisrael.com/netanyahu-barak-deny-money-was-wasted-on-defense/
-          Terrorismin ja tiedustelun informaatiokeskus julkisti raportin, jossa se selvittää, miten syvä yhteistyö vallitsee edelleen Iranin ja Hamasin välillä Hamasin aseistamiseksi. Iran toimittaa aseita Sudaniin, josta ne kuljetetaan Egyptin kautta Siinaille ja sieltä edelleen salakuljetustunnelien kautta Gazaan. Israel on pystynyt tuhoamaan useita ase-toimituksia Sudanin erämaassa, mutta asevirtaa se ei ole pystynyt tyrehdyttämään. Artikkelissa mainitaan maaliskuussa 2011 pysäytetty Victoria alus, jossa oli mm. alun perin kiinalaista tekoa olevia C-704 ohjuksia, joita voidaan käyttää pinta-aluksia mutta myös siviilikohteita kuten Ashdod ja Ashkelon vastaan. Raportin mukaan Iran tulee edelleen toimimaan Hamasin ja Islamic Jihadin pääasiallisena aseistajana. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164122#.UPJ1u2JHT-k
-          21-vuotias palestiinalainen mies yritti tunkeutua turvallisuusaidan läpi sunnuntaiaamuna Hebronista, mutta sotilaat havaitsivat hänen yrityksensä ja huudettuaan varoituksen ampuivat häntä alaruumiiseen. Hänet vietiin sairaalaan, mutta hän menehtyi haavoihinsa. Samantapainen tilanne syntyi Gazan turvallisuusaidalla, jossa palestiinalaiset lähestyivät turva-aitaa ja saivat surmansa sotilaitten käyttäessä aseitaan, kun mies ei totellut käskyä eikä varoituslaukauksia poistua kielletyltä alueelta.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164115#.UPJ4U2JHT-k
-          Joukko tuntemattomia hyökkääjiä tulitti Egyptin presidentin palatsin edustalla rauhallista mielenosoittajajoukkoa. He käyttivät sekä kivääreitä että petrolipommeja. Al-Ahram lehden mukaan hyökkääjät polttivat neljä telttaa. Väkivalta levisi sieltä läheiselle kadulle aiheuttaen liikenneruuhkia ennen tilanteen selkiintymistä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164120#.UPJ54mJHT-k
-          Shasin triumviraatin yksi johtajista Ariyeh Deri sanoo saaneensa vaikutelman, että Netanyahu suunnittelee kansallista yhtenäishallitusta vasemmiston kanssa. Hän puhui TV-2:n ”meet he press” ohjelmassa eilen illalla. Netanyhaun johtaman oikeisto-ryhmittymän kannatus on nyt n. 65 kansanedustajaa 120:stä. Jotkut tarkkailijat sanovat, että käytännössä Israelissa toimii kaksipuoluejärjestelmä USA:n tapaan sillä erotuksella, että kumpikin ryhmittymä koostuu useasta puolueesta, mikä monimutkaistaa tilannetta. Livnin ajama keskustan ja vasemmiston unioni ei toteutunut ”Livnin liian suuren egon vuoksi”, kuten sivusta katsoen näytti. Epävarmoja on vielä 25 – 30 % kansasta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164121#.UPJ7FmJHT-k
-          Ranskalaiset joukot saivat kapinalliset perääntymään Malissa surmaten satakunta, mutta Somaliassa yritys vapauttaa panttivanki terroristien käsistä epäonnistui, minkä johdosta he uhkaavat teloittaa vankinsa. Ranskassa on julistettu yleinen terrorivaroitus pelätessään kostotoimia. Ranskan motiivina sekaantua Malin taisteluihin on estää al-Qaidan pääseminen valtaan aivan Euroopan kynnyksellä. http://www.debka.com/article/22681/France-terror-alert-after-Mali-Somali-operations-Al-Qaeda-threatens-hostages
-           






Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019