Friday, September 28, 2012

PERJANTAI 28.09.12


PERJANTAI 28.09.12

1. PA:N puheenjohtaja Mahmoud Abbas puhui eilen YK:n täysistunnossa esittäen juuri niitä syytöksiä ja puolitotuuksia, joita häneltä on totuttu eri yhteyksissä kuulemaan. Eilen hän oli koonnut ne yhtenäiseksi syytöskimpuksi, joita voitaneen kursorisesti esittää tässäkin.
Abbasin puheen pääsisältö tuli esiin jo ensimmäisissä lauseissa: ”Israelin hallitus harjoittaa sodan, miehityksen  ja setlementtien kolonisaation politiikkaa hyläten kahden valtion periaatteen”. Seuraavaksi Abbas sanoi aloittaneensa intensiiviset neuvottelut eri paikallis-järjestöjen ja YK:n jäsenmaiden kanssa saadakseen enemmistön esitykselleen Palestiinan valtion hyväksymiseksi YK:n ei-valtio jäseneksi.

ABBAS aloitti puheensa viitaten ”katastrofaaliseen vaaraan, johon Israelin rasistinen setlementtipolitiikka johtaa hänen kansansa, Palestiinan”. Hän väitti, että viime kuukausien aikana ”Israelin setlementtien terrorimilitarismi on tullut päivittäiseksi todellisuudeksi”.
”Israel lupaa Palestiinan kansalle uutta katastrofia, nakbaa”, hän kuulutti naama vihaisena.
Sen jälkeen hän vähän lauhtuneena arvioi, että neuvotteluille voinee sittenkin olla mahdollisuus, viimeinen mahdollisuus – kahden valtion periaatteen pelastamiseksi. Sitä hän ei kuitenkaan maininnut, sillä koska viimeisen kolmen vuoden aikana hän on kieltäytynyt neuvottelemasta Netanyahun hallituksen kanssa, kenen kanssa niitä käytäisiin?
Abbas vakuutti, ettei hänen esityksensä Palestiinan valtion hyväksymisestä YK:n jäseneksi ilman valtion tunnuksia ole tarkoitettu Israelin laillisuuden kieltämiseksi, vaan vakuuttamaan, että Palestiinan valtio tulee perustaa.

ABBAS sylki myrkyllisiä syytöksiään ”Israelia vastaan, joka hyökkää aalto aallon jälkeen hänen kansaansa, moskeijoitaan, kirkkojaan ja luostareitaan vastaan, ja kotejaan, niittyjä, peltoja ja omaisuutta vastaan, kansaa, josta on tullut kiinteitä maalitauluja tappamisen ja alistamisen toimissa täydellisessä yhteistyössä miehitysvoimien ja Israelin hallituksen kanssa”.
Hän syytti Israelia ”etnisestä puhdistuksesta arabikansaa vastaan Jerusalemissa tuhoten heidän kotejaan ja kieltäen heiltä yhteiskunnan palvelut”. Edelleen ”Israel estää miljoonilta palestiinalaisilta vapaan pääsyn Jerusalemin moskeijoihin, kirkkoihin, kouluihin, sairaaloihin ja markkinatoreille”.

Hän vaati kansainvälistä tutkimusta Israelissa tuomitun 5000:n vangin vankilaolosuhteista.
”He ovat sotilaita kansansa taistelussa vapauden, itsenäisyyden ja rauhan puolesta”, hän sanoi. Todellisuudessa heidät tuomittiin eri pituisiin vankeusrangaistuksiin osallistuttuaan terroritekoihin Israelin siviiliasukkaita ja yksityisomaisuutta vastaan. Heidän tunnollaan on n.
1 300 siviilin murha ja normaalielämän tuhoaminen kymmeniltä tuhansilta haavoittuneilta loppuiäkseen mielettömissä hyökkäyksissä ravintoloita, kahviloita, busseja, koteja, viattomia kaduilla käveleviä ihmisiä, miehiä, naisia ja lapsia, vastaan. Nämä ovat ”Abbasin ylistämiä sotilaita”, joiden kunniaksi nimetään aukioita, puistoja ja lasten ja nuorten tapahtumia, ja joita pidetään esikuvina lapsille tarhaiästä yliopistoihin saakka.
Surkuhupaisaa on Abbasin viittaus kirkkoihin kun tietää, miten karkeaa etnistä puhdistusta PA harjoittaa kristittyjä vastaan alueillaan, varsinkin Betlehemissä, ja Hamas Gazassa.

ABBAS syytti, että rauhanprosessin jumiutunut tilanne osoittaa hallituksen hylänneen kahden valtion periaatteen. Hän sanoi ”suurten setlementtiblokkien eristävän palestiinalaisalueet pieniin erillisalueisiin, joita ympäröivät setlemettiblokit ja muurit, tarkastuspisteet, laajat turvallisuusvyöhykkeet ja tiet, joita vain setlerit saavat käyttää”.
”Vihasta ja pettymyksestä huolimatta Palestiinan kansa uskoo rauhaan eikä väkivaltaan”, Abbas sanoi vakuuttaen ”ehdottomasti vastustavansa terrorismia, varsinkin valtion harjoittamaa”.
Abbas tapasi USA:n ulkoministeri Clintonin puheensa jälkeen. Clinton sanoi USA:n ehdottomasti vastustavan PLO:n aloitetta Palestiinan valtiosta YK :n yleiskokouksessa. Abbas vihjaa, että virallinen esitys Palestiinan valtiosta tehdään YK:lle USA:n presidentin vaalien jälkeen marraskuussa. Clinton sanoi USA:n pyrkivän kaikin tavoin avustamaan PA:ta sen ylivoimaisissa taloudellisissa vaikeuksissa, joissa se räpistelee vararikon partaalla.
Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöjen neuvoston puheenjohtaja Dayan kiteytti havaintonsa Abbasin puheesta näin: ”Se oli kasakan huuto tultuaan ryöstetyksi.” (anteeksi kasakat) http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=286364
2. PÄÄMINISTERI  Benyamin Netanyahu oli teettänyt YK:n puheensa tueksi piirroksen, vahvalle kartongille kuvaillun pommin, jossa kylkiin oli merkitty 70 ja 90 %:n merkkiviivat, ja jonka sytytyslanka oli jo palamassa. Tällä hän pyrki havainnollistamaan, miten pitkällä Iran on ja missä vaiheessa on ehdoton punainen varoituslinja, jonka hän merkitsi piirrokseen taskustaan ottamallaan punaisella värituubilla.
Pääministerin puhetta analysoivat kirjoitukset näyttävät yleensä tekevän pilaa hänen taktiikastaan pyrkien selvittämään itselleen, kenelle piirros oli tarkoitettu. Amerikkalainen kolumnisti J Goldberg heittää herjaa näin: ”OK, se on virallistettu, Netanyahu ei näytä tietävän, mitä hän tekee. Hän juuri käänsi vakavan asian leikiksi.”

Todellisuudessa Netanyahu puhui kaikkea muuta kuin hupijutusta, hän on kuukaudesta toiseen varoittanut maailman johtajia Iranin pommin vaarallisuudesta koko maailmaa kohtaan, mutta kukaan ei näytä ottavan sitä todesta. Eräs kommentoija sanookin, että jos hän olisi puhunut vain yleensä Iranin ydinpommin varallisuudesta, delegaatiot olisivat syventyneet valmistelemaan omaa puhettaan tai sopimaan, minne mennään illalliselle. Nyt vetäessään esiin kartongille tehdyn piirroksena jokainen salissa istunut nosti päänsä: Mikäs tuo on.

Times of Israel artikkelin kirjoittaja näkee Netanyahun piirroksellaan pyrkineen vaikuttamaan USA:n äänestäjiin, joilla on kohtalon kysymys edessään marraskuussa: Kenen käsiin he uskovat syvissä taloudellisissa, uskonnollispoliittisissa ja identiteettikriisissä painiskelevan jättiläisvaltionsa peräsimen seuraavan neljän vuoden ajaksi. Nykyinen Valkoisen Talon hallitsija ei ole osoittanut niitä ominaisuuksia, joita maailman johtajalta edellytetään, ja mikä vaarallisempaa, yhä useampi näkee hänen pyrkivän USA:n arvoperusteiden täydelliseen hylkäämiseen ja korvaamiseen sosialistisella ideologialla, joka syötetään kansalle väkivaltaisesti diktatuurin pakkokeinoin.
OK, Netanyahu on vakuuttanut olla puuttumatta USA:n vaaleihin, mutta jos tämän tarkoituksena oli vaikuttaa niihin, tämä tapa on kovin hienovarainen ja huomaamaton.

PÄÄMINISTERI Netanyahu on pyrkinyt itsepäisesti saamaan USA:n presidentiltä selvän varoituslinjan, jonka ylittämien aiheuttaisi rajut vastatoimet, mutta presidentti Obama on yhtä itsepäisesti kieltäytynyt antamasta mitään lupauksia, vain yleisen vakuutuksen, ettei USA anna Iranin saada ydinasetta, ja uskottelee, että tähän Netanyahun on syytä tyytyä.
Obaman torjuva ja hyljeksivä asenne on saanut Netanyahun etsimään ymmärtämystä republikaanien presidenttiehdokkaalta Mitt Romneyltä, jolla onkin selvästi myönteisempi kanta, ainakin tässä vaiheessa, kun vielä kalastellaan äänestäjiä tasaväkisessä kisassa.
Israelin johtajien kantaa on pyritty tyynnyttelemään sillä, ettei Iranin tekninen osaaminen tuota vielä vuosiin todellista ydinpommia ja ohjusta sen kuljettamiseksi Israeliin. Todellisuudessa asiantuntijat varoittavat, että karkea likainen ydinpommi laukaistuna sopivalla korkeudella saa aikaan ns. EMP-ilmiön, joka pystyy rampauttamaan koko pienen Israelin maan. Tähän tarkoitukseen riittää Scud-D ohjus, joiden kärkeen ydinpommi voidaan asettaa, ja se voidaan laukaista vaikka Syyriasta ja Libanonista. Näitä ohjuksia Iranilla on riittämiin.

Netanyahu esitti vastaväitteen, ettei Iranilla ole aikomuksia tuhota Israelia, viitaten lukuisiin sen johtajien lausuntoihin ja ennen kaikkea lähihistoriaan, jonka aikana satoja amerikkalaisia sotilaita paikallisten asukkaitten ohella on surmattu joko suoraan Iranin lähettämien terroristien kautta tai sen tukemien järjestöjen suorittamina. ”Jos he tekevät tuollaista tavan-omaisin asein, mitä he tekisivät, jos heillä olisi käytössään ydinase?” Netanyahu kyseli. Hän luetteli useita kohteita, täynnä tuhoa, runneltuja ruumiita, verta ja kuolemaa. http://www.timesofisrael.com/analysis-netanyahus-cartoon-bomb-gimmick-wasnt-meant-for-world-leaders-and-not-even-for-obama/

3. NETANYAHU puhe YK:n kateederilla on herättänyt sekaisia reaktioita sekä maailmalla että myös Israelissa. Hänen kartonkiesitystään solvataan lapsille tarkoitettuna ja hänen puheeseensa sisällyttämät Raamatun lauseet ja viittaukset Israelin muinaiseen historiaan ei näytä miellyttäneen varsinkaan vasemman laidan kulkijoita. He kutsuvat sitä ”lapselliseksi, jollaista yksikään Israelin johtaja ei ole ennen antanut maailman johtajien edessä”.
Puhe ei ainakaan uponnut USA:n päättäjiin, päätellen kielteisestä reaktiosta, jonka se herätti ulkoministeri Clintonissa, joka suoraan moitti pääministeriä punaisesta varoituslinjasta jankuttamisesta, vaikka Obama on selkeästi ilmoittanut, ettei mitään sellaista tulla antamaan.
Netanyahu tapasi Clintonin puheensa jälkeen, eikä kumpikaan antanut lausuntoa.

”Me haluamme kolmen suuren uskonnon – juutalaisuuden, kristinuskon ja islamin - , jotka saivat alkunsa tällä alueella, elävän rauhassa ja keskinäisessä kunnioituksessa. Kuitenkin, radikaalin islamin keskiaikaiset voimat, joiden näimme äskettäin hyökkäävän Amerikan lähetystöihin kaikkialla Lähi Idässä, ne vastustavat tätä,” Netanyahu selitti jatkaen: ”He ovat päättäneet maailman valloittamisesta. He haluavat tuhota Israelin, Euroopan, Amerikan. He haluavat tuhota vapauden, modernin maailman, - he haluavat vetää ihmiskunnan takaisin dogmatismiin, jota ei voida kyseenalaistaa, loputtomaan konfliktiin. Yhdestä asiasta olen varma: Lopulta he epäonnistuvat. Lopulta valo loistaa pimeyteen.”

4. UUTISOTSIKOITA
-          Syyrian arabiarmeijan nimissä lähetettyjä puhelinviestejä on tullut lukuisten asukkaitten käsipuhelimiin. Viesteissä heitä kehotetaan luopumaan taisteluista, luovuttamaan aseensa ja hakemaan armahdusta. Samalla todetaan, että ulkopuolisten joukkojen karkottamisen laskenta on alkanut. Viestejä on lähetetty sen jälkeen, kun kapinaliset pystyivät iskemään Assadin tarkasti vartioituun lähipiiriin tuhoisin pommi-iskuin. Tuhoisin päivä koettiin torstaina, jolloin 305 ihmistä sai surmansa. Torstaina lähetetyssä viestissä todetaan, että kapina on ohi eikä ole mielekästä jatkaa taistelua. Kapinalliset uhosivat tällä viikolla, että ratkaiseva taistelu Alepposta on alkamassa. Heidän mukaansa yli 30 000 siviiliä on saanut surmansa. Syyriasta pakenee joka päivä rajan yli naapurimaihin 2000 – 3000 ihmistä. UNHCR ilmoittaa, että sen rekistereissä on 294 000 pakolaista Turkissa, Jordaniassa ja Libanonissa. Järjestö pyytää 487.9 miljoonaa USD apua pakolaisten tarpeita varten. Libanonin Al MANAR TV-asema lähetti videopätkiä armeijan tukikohtaan tehdyn hyökkäyksen tuloksista, jossa myös näytettiin armeijan sotilaitten karkottavan joihinkin rakennuksiin tunkeutuneet kapinalliset. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4286510,00.html
-          Poliisille tehtiin ilmoitus Malmön juutalaisseurakunnan rakennukseen tehdystä pommi-iskusta tai räjähdyksestä. Pommi aiheutti jonkin verran vahinkoa rakennukselle, mutta se ei aiheuttanut henkilövahinkoja. Ilmoitus tehtiin yhden aikaan aamuyöstä. Asukkaat sanoivat kuulleensa voimakkaan kumahduksen ennen räjähdystä, ilmeisesti joku oli aikonut murtautua sisään rakennukseen. Neljän aikaan aamusta poliisi ilmoitti jäljittäneensä yhden epäillyn auton ja pidättäneensä kaksi henkilöä. Juutalaiset valittavat, ettei poliisi anna heille tarvittavaa suojaa. Ruotsissa asuu n. 20 000 juutalaista. Viime vuonna Malmön juutalaiset saivat oman rabbin, mutta kaupungissa tapahtuu usein hyökkäyksiä juutalaisia vastaan. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4286663,00.html
-          Azerbaijanissa tuomittiin kolme maan kansalaista syytettyinä salaliitosta juutalaisen chabad-rabbin murhasuunnitelmasta ja hyökkäysaikeista Bakun juutalaista koulua vastaan. Salaliitto oli heidän mukaansa kostoksi Israelin väitetyistä iranilaisten ydinteknikoiden teloittamisesta. Heidät pidätettiin 2012 vuoden alkupuolella, ja heidät tuomittiin eri pituisiin vankeusrangaistuksiin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/160369#.UGVf8GJHT-k
-          Eri juutalais- ja muiden ryhmien sponsoroima massa mielenosoitus järjestettiin Israelin konsulaatin edessä Manhattanilla torstaina samaan aikaan, kun Netanyahu puhui YK:ssa. Mielenosoituksen tarkoituksena oli kiinnittää huomio Obaman tuhoisaan ulkopolitiikkaan Irania ja arabimaailmaa koskevilta osiltaan. Järjestäjät viittaavat tummiin pilviin Iranin yllä, sekä islamin terrorismin että Muslimiveljeskunnan voiman ja vaikutuksen kasvuun jopa Obaman hallitustasolla. Ulkoministeri Hillary Clintonin läheisin neuvonantaja ja henkilökuntapäällikkö Huma Abedin on isänsä ja äitinsä kautta suoraan yhteydessä Muslimiveljeskuntaan, eikä hänen siteittensä uskottavuutta ole koskaan julkisesti tutkittu kongressialoitteista huolimatta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/160327#.UGVhVmJHT-k
-          Ulkoministeri Avigdor Lieberman sanoo, ettei hän vastusta yksipuolista vetäytymistä Juudeassa ja Samariassa joiltain alueilta, jos maailma (YK) hyväksyy sen lailliseksi. Israelissa jatkuu keskustelu, miten palestiinalaisongelman ratkaisua voitaisiin edistää ilman, että se tuottaisi samankaltaisia sisäisiä ongelmia kuin Gazan 21 ja Samarian 3:n juutalaisyhteisön 9 000 asukkaan karkotukset. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/160372#.UGVj12JHT-kThursday, September 27, 2012

TORSTAI 27.09.12


TORSTAI 27.09.12

1. YK:N yleiskokouksen puhemylly on päässyt täyteen vauhtiin antaen maailman johtaville päättäjille tilaisuuden esitellä tai puolustella – tarpeistaan riippuen – omia ratkaisujaan ja maailmankatsomustaan koko maailman arvosteltavaksi. Jopa Wikileaksin johtajakin sai videon kautta oikeuden kertoa omista näkemyksistään. Nämä ovat kuitenkin haarukka-paloja varsinaisten uutisotsikoita muotoilevien puheitten rinnalla, joita - paitsi maailman johtavat maat johtajiensa kautta - eri kriisipesäkkeisiin liittyvien maitten edustajat esittävät.

ISRAELIN kannalta presidentti Barack Obaman puhetta odotettiin mielenkiinnolla sekä Irania ja Syyriaa ja Lähi  Itää yleensä koskevilta osiltaan että ennen kaikkea siksi, että hänen odotettiin selvittävän, miksi suhteet Israelin kanssa olivat päässeet pahasti rapautumaan.
Obaman puhetta ei voitane pitää minään suurena puheena. Hän kietoi siinä sanottavansa tarpeettomaan sanahelinään ja retoriikkaan, josta sen sisältö on vaivoin löydettävissä.
Obama käsitteli lyhyesti sekä Irania, jonka hän totesi sortavan omaa kansaansa ja tukevan Syyrian diktatuurista hallitusta ja terrorismia maailmalla että palestiinalaisten kysymystä, josta hän toivoi Israelin ja palestiinalaisten löytävän kestävän rauhan, joka sallii turvatun juutalaisen valtion ja itsenäisen Palestiinan valtion elävän rinnakkain. Hän kuitenkin vakuutti, ettei USA tule missään olosuhteissa sallimaan ydinasein varustettua Irania.

Obaman puheen pääosa käsitteli kuitenkin ns. ”arabikevättä” ja sen aiheuttamia kevätpuroja, jotka ovat hyytymässä ”arabitalven” hyisiin tunnelmiin.
Obama viittasi Muslimin viattomuus-filmiin tuomiten sen, mutta syyttäen enemmän niitä, jotka käyttivät sitä verukkeena kiihottaen väkivaltaan. Hän vaati vapaan puheoikeuden kieltämisen sijasta enemmän puhetta – ”sietokykymeteliä”, jotka puhuvat kiihottamista ja häväisemistä vastaan ja kuuluttavat ymmärtämisen ja keskinäisen kunnioituksen arvoperusteita.
Hän viittasi Benghazissa Libyassa kansanjoukon lynkkaamaan ”USA:n lähettilääseen Chris Setevensiin, joka edusti USA:n ulkoministeriön parhaimmistoa, etsien ja solmien suhteita ja siteitä yli merten ja kulttuurien, uskoen kansojen itsemääräämisoikeuteen ja asukkaitten oikeuteen vapaasti määritellä tulevaisuutensa, eläen vapaana, kunnioitettuna, oikeuden-mukaisuudessa ja valinnanvapaudessa”.

Obama pyrki kääntämään arabikevään Amerikan vastaisuuden hyökkäyksiksi niitä peri-aatteita vastaan, joita YK edustaa ja joille se perustettiin, ja joita Stevens toteutti käytännössä.
Hän selitti äskeisten tapahtumien osoittavan, ettei tie demokratiaan pääty siihen, miten kansa äänestää. Hän selitti, ettei aidossa demokratiassa voida ihmisiä heittää vankilaan heidän uskomustensa perusteella, eikä liiketoimien aloittamista aloiteta maksamalla lahjuksia. Se tarkoittaa vapautta puhua ajatuksensa ja kokoontua ilman pelkoa lain puitteissa ja prosessissa, joka vakuuttaa ihmisten perusoikeudet. Hän uskoi, ettei muslimien valtaosa hyväksynyt väkivaltaisuuksia, mutta siitä huolimatta hän edellyttää kaikkien kansojen johtajien puhuvan vakavasti väkivaltaa vastaan. ”On aika syrjäyttää ne, jotka käyttävät vihaa USA:ta, länsivaltoja tai Israelia vastaan – vaikka eivät aina kiihotakaan väkivaltaan – politiikkansa keskeisenä periaatteena.
Hän viittasi ”uudenlaiseen politiikkaan – Länsi vastaan itä, etelä vastaan pohjoinen, muslimit vastaan hindut, kristityt, juutalaiset – mikä ei tuo vapautta vaan antaa nuorille vääristeltyjä  lupauksia, eikä väkivalta ratkaise mitään niistä ongelmista, joiden vuoksi kansa lähtee kaduille”. http://www.timesofisrael.com/the-us-will-do-what-we-must-to-prevent-iran-from-obtaining-a-nuclear-weapon/

2. IRANIN presidentti Mahmoud Ahmadinejad, jota YK:n pääsihteeri varoitti ennen puhetta räikeästä retoriikasta jäsenmaita kohtaan, aloitti puheensa todeten, että hänen maataan uhkaavat sivistymättömien sionistien sotilaalliset iskut. ”Sivistymättömien sionistien jatkuva turvautuminen sotilaallisiin toimiin suurta maatamme vastaan on osoituksena katkerasta todellisuudesta”. Ahmadinejad puhui suurin piirtein ennen puheosuuttaan julkistamansa luonnoksen mukaan. Hän valitti, että ”maailman valtamaat ovat liittoutuneet paholaisen kanssa” ja esitti ”uutta maailmanjärjestystä, joka olisi vapaa hyökkääväisyyden ylivallasta, ja joka tukisi inhimillistä kunniantuntoa ja toisi yleismaailmallisen onnellisuuden”.
Hän sanoi uskovansa, ettei muslimeilla, kristityillä, juutalaisilla ja buddhalaisilla ole mitään toisiaan vastaan, mutta protestoi ”ylivaltaa harjoittavien maiden välisestä asekilpailusta ja ydin- ja massatuho-aseiden käyttämisestä toisten kiristämiseksi, mistä sionistien uhka hänen
maataan vastaan on kuvaava esimerkki”. Hän sanoi ”epäluottamuksen ilmapiirin varjostavan maailmaa, eikä siellä ole luotettavaa ja oikeudenmukaista auktoriteettia sen poistamiseksi”.
Israelin ja Kanadan edustajat olivat poissa hänen puheensa aikana, mutta USA:n valtuus-kunta Susan Ricen johdolla pysytteli paikoillaan ainakin yhden lähteen mukaan. Koska juutalaisten kaikkein pyhin juhla Jom Kibbur oli eilen keskiviikkona, Israelin valtuusto pysyi poissa kaikista sen päivän tilaisuuksista.
YK:n rakennuksen edessä mielenosoittajat huusivat Ahmadinenadin vastaisia iskulauseita.

3. EGYPTIN presidentti Mohammed Mursi puhui eilen keskiviikkona YK:ssa ensimmäistä kertaa, kuten hän sanoi ”maansa ensimmäisenä demokraattisesti valittuna johtajana, joka oli noussut valtaan suurten, rauhallisten mielenosoitusten kautta”.
Muslimiveljeskuntaa edustava Mursi sanoi puheessaan, että ”kansainvälisen järjestön ensimmäinen asia tulee olla oikeuksien turvaaminen palestiinalaisille. Arvostuksen ja vapauden hedelmien ei tule olla kaukana Palestiinan kansalta”, todeten häpeälliseksi sen, ettei YK:n päätöslauselmia ole toteutettu käytännössä. Hän syytti Israelia siitä, että ”se rakentaa jatkuvasti maille, joille Palestiinan valtio on tarkoitus perustaa”. Hän vakuutti maansa kunnioittavan kansainvälisiä velvoitteitaan, ennen muuta YK:n peruskirjan mukaisia.

MURSI sanoi Syyriasta, ettei hän lepää, ennen kuin Syyrian tilanne on ratkaistu. Hän kutsui taisteluja Syyriassa – joissa kapinallisten arvion mukaan yli 30 000 ihmistä on surmattu – ”aikamme tragediaksi, joka tulee saada loppumaan niin pian kuin suinkin”. Hän kutsui kaikkia jäsenmaita seuraamaan Kairon johtoa verenvuodatuksen lopettamiseksi ja 40 vuotta kestäneen Assadin dynastian yksinvallan poistamiseksi. Hän ei kuitenkaan halua kansain-välisiä sotilaallisia joukkoja Syyriaan.
MURSI tuomitsi ”The Innocence on Muslims” filmin, mutta myös sen johdosta kiihotetut väkivaltaisuudet. Hän sanoi, ettei sananvapaus saa tarkoittaa vapautta hyökätä uskontoja ja niiden harjoittajia vastaan, kuten tapahtui Libyassa, jossa lynkattiin USA:n lähettiläs ja kolme muuta USA:n kansalaista epäselvissä olosuhteissa.
Mursin olisi syytä tallentaa puheensa tämä kohta hyvin tarkkaan, sillä Egyptin kristityt kokevat joutuneensa kiihtyvän painostuksen ja sorron alaiseksi uuden hallinnon myötä.

4. JORDANIAN kuningas Abdullah II puhui myös YK:n yleiskokouksessa eilen. Hän vaati, että ”Israelin tulee omaksua arabien rauhansuunnitelma ja solmia oikeudenmukainen ja kestävä rauha palestiinalaisten kanssa”. Hän kehotti puheessaan YK:ta toimimaan ratkaistakseen Lähi Idän sydämessä jatkuvan kriisin, Palestiinan ja Israelin välisen konfliktin. Hän kehotti kääntymään ympäri nähdäkseen yhteiseen tulevaisuuteen, ja osoitti miten arabisuunnitelma tarjoaa diplomaattisia ja taloudellisia suhteita, kauppaa ja investointeja Israelin kanssa.
Arabien rauhansuunnitelman laati Saudi Arabia, jonka arabiliitto hyväksyi suunnitelmakseen v. 2002 ja on esittänyt sen hyväksymistä rahanprosessin pohjaksi. Sen mukaan Palestiinan valtion rajat ovat 1949 aselepolinjat, arabipakolaisille tarjotaan paluuoikeus sinne, mistä he lähtivät tai korvaus menetyksistä. Jerusalem jaetaan myös sen mukaan.
ABDULLAH luetteli, etteivät kansainvälisen oikeuden ja ihmisoikeuksien peitto ole vielä toteutunut, ei kunniallisuus elää vapaa ja turvattuna, kuten ei myöskään itsemääräämis-oikeus. Hän sanoi, ettei arabikevään hedelmät voi täysin kypsyä ennen kuin palestiinalaisten ongelma on ratkaistu. Hän katsoi avoimen ikkunan mahdollisuuden USA:n presidentin vaalien aikana, vaikka merkkejä sellaisesta ei Israelissa pystytä näkemään. Päinvastoin PA:n esitys YK:n yleiskokouksessa tänään voi mutkistaa rauhanprosessin etenemisen lopullisesti.
Abdullah syytti lopuksi Israelia Jerusalemin juutalaistamisesta unohtaen kokonaan, että Jerusalem on juutalaisten ikuinen pääkaupunki, joka ei kaipaa juutalaistamista. http://www.timesofisrael.com/jordans-king-urges-peace-between-israel-and-palestinians/

5. Jordanian Muslimiveljeskunta (MB)antoi Jordanian kuninkaalle Abdullaj II aikaa lokakuuhun saakka perustuslaillisen monarkian saattamiseksi voimaan maassa tai maassa aloitetaan arabikevään kaltaiset mielenosoitukset, kertoo Debkafile. DF:n mukaan Jordanialla on kolme mahdollisuutta: Myöntyä MB:n vaatimukseen; Asettua vastarintaan, mikä tarkoittaa aseellista taistelua; Turvautua välittäjiin sopimuksen neuvottelemiseksi. DF arvioi, että viimeinen vaihtoehto on ainoa järkevä. http://www.debka.com/article/22382/Jordan-on-the-brink-Muslim-Brothers-mobilize-for-King-Abdullah’s-overthrow
6. UUTISOTSIKOITA
-          Debkafile kertoo toisessa artikkelissaan, että Iranin vallankumouskaartin ulkomailla toimiva haara Al-Guds on kouluttanut ja aseistaa Syyrian alaviittien Shabbiha puolisotilaallista järjestöä samantapaiseksi järjestöksi kuin se itse on. Tämän toteuttamiseksi Iran on lennättänyt Syyriaan runsaasti aseistusta, ohjuksia ja sotilaita, sekä upseereita ja ohjaajia kouluttaakseen Shabbihan jäseniä ja valvoakseen heidän muodostamistaan tehokkaaksi sotilaalliseksi järjestöksi. DF:n mukaan Assad saa tämän kautta riveihinsä 50 000 – 60 000 hyvin koulutettua ja aseistettua, kurinalaista taistelijaa. DF:n mukaan Iranin sotilaiden määrä Syyriassa on kasvanut ja on nyt  2200 sotilasta ja upseeria. Heidän mukanaan tuli Al-Qudsin Syyrian operaation komentaja kenraali Ibrahim Hamadani, joka on yksi Iranin Al-Qudsin komentajan kenraali Qassem Suleimanin varakomentajista. DF arvioi Iranin todenneen, että USA ja Israel ovat toistaiseksi hyllyttäneet hyökkäyssuunnitelmansa Iraniin. Jos sellainen kuitenkin toteutetaan, Syyriassa olevat Al-Qudsin joukot ovat valmiit tukemaan Iranin puolustusta iskemällä rajan yli Israeliin. http://www.debka.com/article/22385/Iranian-officers-reshape-Assad’s-Shabbiha-militia-into-a-second-al-Qods
-          PA:n puheenjohtajan Madmoud Abbasin New Yorkin matkan aattona paljastettiin PA:n johdossa sattunut seksuaalinen skandaali, johon on syyllistynyt PA:n ministeri. Tämä voi pahoin häiritä Abbasin valtiohankkeita YK:ssa, jossa hän esittelee PLO:n laatiman suunnitelman Palestiinan valtion hyväksymiseksi YK:n jäseneksi ilman omaa valtiota. Tämä antaisi sille oikeuden päästä jäseneksi YK:n alaisiin järjestöihin, joiden kautta se voisi jatkaa Israelin vastaisia hyökkäyksiään. Abbas kehotti turvallisuus-järjestöjä sulkemaan tapauksen, kunnes hän palaa YK:sta. Abbas pelkää myös, että skandaali vaikeuttaa PA:n seuraavia PLC:n ja presidentin vaaleja, jossa Hamas hengittää raskaasti Fatahin niskaan. (JP. 28.09.12)
-          JP:n artikkelin mukaan PA:n sisäministeri Hussein Sheikh, joka on korkea Fatahin virkailija, oli kutsunut toimistossaan työskennelleen naisen toimistoonsa muka korjaamaan tietokonetta, ja oli yrittänyt raiskata hänet. Nainen, jolla on 2 lasta, sanoo sylkeneensä hänen kasvoilleen. Sheikh lähetti myöhemmin hänelle SMS-viestin jatkaen häirintäänsä. Naisen mies, joka myös työskentelee ministeriössä, raivostui kuultuaan asiasta ja meni pistoolin kanssa tapaamaan ministeriä, mutta ei löytänyt häntä. Hän teki rikosilmoituksen asiasta useille turvallisuusjärjestöille ilman tulosta. Sheikh lupasi silloin miehelle, Abu Alamille, 10 000 USD ja ylennyksiä molemmille, mistä Alam kertoi turvallisuusvirkailijoille. Abu Alam yritti tavata Abbasia, mutta hänen kerrottiin matkustaneen New Yorkiin. Abu Alamin kaksi veljeä joutui turvallisuus-miesten kuulusteluun, ja hänen häirintänsä jatkui entistä vaarallisempana, minkä johdosta hän pakeni sukulaistensa luo Jordaniaan. Abbas kehotti turvallisuusjoukkoja hautaamaan koko asian, sillä se voi pahoin häiritä Fatahin menestystä seuraavissa vaaleissa, eikä tämä ole suinkaan ensimmäinen ja ainoa skandaali Fatahin johdossa.
-          PLO:n nimissä tehtävä esitys Palestiinan valtion hyväksymiseksi YK:n yleis-kokouksen päätöksellä järjestön jäseneksi ilman valtion oikeutta, tulee Christian Balmerin analyysin mukaan aiheuttamaan palestiinalaisten nykyisen vaikean tilanteen muuttumisen entistäkin vaikeammaksi. Se tulee ärsyttämään sekä Israelia, joka kerää n. 100 miljoonaa USD kuukaudessa tuli- ja verosaatavia, että USA:ta, joka tukee PA:n taloutta runsaskätisesti. Jos Abbasin tänään tekemä esitys hyväksytään, USA voi pestä kätensä lopullisesti, ja Israel voi keskeyttää varojen suorittamisen PA:n tileille. Käytännössä se tarkoittaisi PA:n romuttamista ja Juudean ja Samarian alueiden siirtymisestä uudelleen Israelin valvontaan. Äärimäisenä ratkaisuna Israel voisi ulottaa lakinsa ja järjestyksen valvontansa koko Juudean ja Samarian alueelle, mikä tarkoittaisi niiden siirtämistä osaksi Israelia, kuten on esitettykin. Netanyahun hallitus on kuitenkin pyrkinyt tukemaan PA:n hallintoa; se siirsi äskettäin 250 miljoonaa USD etumakuna PA:n tileille ja antoi 5000:lle palestiinalaiselle luvan työskennellä Israelin puolella entisten lisäksi. Palestiinan kysymyksen ratkaiseminen on muuttunut entistäkin monimutkaisemmaksi, eikä kukaan tiedä, miten tämä yhtälö ratkaistaan. Abbas lupasi erota New Yorkin matkansa jälkeen, 16.lupaus. (JP)

Tuesday, September 25, 2012

TIISTAI 25.09.12


TIISTAI 25.09.12

1. IDF:N komentaja Benny Gantz julisti täydellisen saarron palestiinalaisalueille Juudeassa ja Samariassa sekä Gazan kaistan rajalla. Ambulanssi ja hätäapuliikenne sallitaan sekä IDF:n erikoisluvalla muukin liikenne. Saarto alkoi viime yönä 11.59 ja päättyy keskiviikkoyönä 11.59. Tämä on normaali käytäntö juutalaisten juhlapyhien aikana terrori-iskujen eliminoimiseksi, sillä terroristit mielellään sovittavat hyökkäyksensä niiden ajaksi terrorivaikutuksen lisäämiseksi. Gantz sanoi puhuessaan kaatuneitten soturien muistotilaisuudessa maanantaina, että Israelin viholliset ovat lisänneet yrityksiään iskeä juutalaisia vastaan.

Gantz viittasi puheessaan perjantaina Kfar Bilu laskuvarjojääkärien tukikohdassa Siinain turva-aidan lähellä käytyyn tulitaisteluun, jossa yksi IDF:n sotilas Netanel Yahalomi kuoli ja toinen haavoittui, mutta pystyivät eliminoimaan kaikki kolme rajan yli tulleet terroristit. Sotilaat olivat menneet antamaan juotavaa aidan taakse jääneille laittomasti Israeliin pyrkiville afrikkalaisille joutuessaan terroristien väijytykseen. IDF:n partion mukana oli kaksi naissotilasta, joista toinen kunnostautui eliminoiden yhden terroristeista, toisen jäädessä heidän jeeppinsä luo, ja havaittuaan olevansa ilman tulisuojaa piiloutui ensin jeeppinsä renkaiden suojaan ja lopulta pensaikkoon runsaan tunnin ajaksi aiheuttaen pelkoa, että hän oli joutunut panttivangiksi. Hän kertoi esimiehelleen pelänneensä, että hänet kaapataan eikä siksi halunnut paljastaa olinpaikkaansa aloittamalla tulituksen terroristeja kohti.
Terroristit tulivat Israelin puolelle paikasta, missä turva-aita on vielä rakentamatta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/160281#.UGE6zmJHT-k

2. ARABIEN omituisesta mielenlaadusta kertoo eilen Jerusalemin Shuafatin enimmäkseen arabien asuttamassa lähiössä eilen syntynyt tilanne. Arabit olivat kutsuneet palokunnan sammuttamaan lähiön vieressä sijaitsevassa pusikossa syttynyttä tulipaloa, joka uhkasi useita lähiön asuintaloja. Palosotilaat työskentelivät useita tunteja ennen kuin saivat palon hallintaansa ja varmistivat, ettei se uusiudu. Mutta heidän ollessaan lähtemästä heidän hikistä työtään seuraamaan tulleet arabit alkoivat kivittää heitä. Eikä siinä kaikki, palosotilaitten paikalle kutsumat poliisit joutuivat hekin arabien kivittämiksi.
Tämä herättää kysymyksen, olisivatko kivittäjät pitäneet parempana, että palo olisi saanut rauhassa levitä ja polttaa heidän talojaan? Vai onko juutalaisviha niin syvällä, että kiitollisuuden sijasta he kivittävät auttajiaan?

Shuafatin lähiö, joka sijaitsee lähellä Pisgar Zeevin juutalaisten asuttamaa lähiötä ja toista alemman luokan arabien asuttamaa lähiötä, pidetään hyvin toimeentulevien, pääasiassa arabien asuttamana kaupunginosana. 
Shuafatin lähiöön pyrkiviä ja sieltä poistuvia Israelin rekisterilaatoilla varustettuja autoja, myös kaupungin ja liikkeiden omistamia, häiritään ja kivitetään toistuvasti. Poliisi pyrkii hillitsemään pahimpia vihan purkauksia, mutta ei yleensä halua partioida siellä.
Maanantain vastaisena yönä poliisin partioautoa kivitettiin Shuafatissa.
Viime viikon keskiviikkona pari sataa arabia kerääntyi lähiöön johtavalla tiellä sijaitsevan IDF:n tarkastuspisteen ympärille aloittaen kivittää heitä kivin ja petrolipommein. Jerusalemin poliisi hajotti arabijoukon kyynelkaasua käyttäen, kertoi poliisin edustaja Luba Samri AFP:n toimittajalle. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/160277#.UGFAyGJHT-k

3. IDF JA Israelin poliisi jatkavat uudenvuoden päivänä alkanutta korkean tason valmiuttaan, jota jatketaan Lain antamisen riemujuhlaan (shimhat Torah) maanantaina 08.10. saakka. Vaikka palestiinalaisalueiden saartoa jatketaan pyhien aikana, poliisi ja IDF pyrkivät kaikin tavoin huomioimaan normaalin elämän vaatimukset. Magen David Adom on myös hälytysvalmiudessa erityisesti Jom Kippurin aikana, jolloin juutalaisten edellytetään paastoavan. Jokaisena edellisenä vuonna pari tuhatta ihmistä on jouduttu viemään hoitoon joko siksi, että täydellinen paasto on heille liikaa, tai eri loukkaantumisista johtuen. Varsinkin lapset ja nuoret ovat alttiita loukkaantumiselle pyöräillessään autottomilla kaduilla ja teillä.

Vaikka muslimien Viattomuutta tähdentävän filmin johdosta syntyneet mielenosoitukset ovatkin Israelissa ja Jerusalemissakin jääneet siedettäviksi, poliisi kehottaa kuitenkin asukkaita varovaisuuteen. Poliisi ja IDF tehostavat valvontaa Jerusalemin itä- ja länsiosien välisillä tarkastuspisteillä estääkseen tarpeettoman jännityksen purkautumista arabien ja juutalaisten välillä. Arabeille on tarjolla niitä ohittavia kiertoteitä liikenteen nopeuttamiseksi.
Varsinkin juutalaisten palvonta- ja rukouspaikkoihin pyrkiviä pyritään suojelemaan arabien kivittämiseltä, vaikka miesresurssit eivät riitä jokaiseen potentiaaliseen vaarapaikkaan. Sairaalat toimivat normaaliin tapaan Jom Kippurin aikana, mutta sisälle hoitoon otetaan vain hätätapauksia. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4285778,00.html
Jom Kippur-paaston varalle annetaan seuraavia ohjeita: Vettä tulee juoda ennen paastoa kaksi litraa, eli 10 kupillista; Syödä täysjyvätuotteita ennen paastoa; Välttää sokeria ja hedelmiä ennen paastoa; Syödä runsaasti vihanneksia; Runsaasti kahvia nauttivien tulee vähentää sitä asteittain ennen paastoa päänsäryn ja huimauksen välttämiseksi; Aterian ennen paaston alkua (seudah hamafseket) ei tulisi sisältää runsaasti maustettuja tai kuivattuja ruokia eikä kaalia, kukkakaalia tai parsakaalia; Paaston jälkeen suositellaan makeita juomia sekä kevyitä ruokia kuten keittoa asteittain lisäten ja palaten raskaampaan ruokavalioon. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/160280#.UGFPRmJHT-k

Gersher gallupin mukaan 64 % juutalaisista paastoaa 25 tunnin aikana Jom Kippurina välttäen ruokaa ja juomaa; 60 % sanoo osallistuvansa sen aikana synagogapalveluksiin. 80 % sanoo rukoilevansa tai muuten hiljentyvänsä päivän aikana.
Perinteisesti juutalaiset pitävät Jom Kippuria, suurta sovituspäivää, rukouksen ja vuoden aikana tekemiensä syntien ja rikosten katumisena saavuttaakseen armon Jumalan edessä.
Gesher-järjestön puheenjohtaja Daniel Goldman valittaa sitä, miten poliittiset ristiriidat repivät kansaa ja aiheuttavat tarpeetonta jännitystä uskonnollisten ja ei-uskonnollisten välillä. Hän pitää täysin tarpeettomana ja häiritsevänä Tel Avivin pormestarin Ron Huldain päätöstä sallia kaupungin polkupyörälainaamojen pitämistä auki Jom Kippurin aikana. On merkittävää, että monet ei-uskovaisiksi lukeutuvat paastoavat tai muuten huomioivat paastopäivän pyhyyden.  http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=286172

4. ULKOMAAN UUTISIA
-          Syyrian puolelta ammuttiin Israelin puolelle Golanilla useita kranaatteja tänään aamun kuluessa. Ne eivät aiheuttaneet enempää aineellisia kuin inhimillisiäkään vahinkoja, mutta niiden tarkoituksena lienee kuitenkin ollut osua siviilikohteisiin. Israel teki asiasta valituksen YK:lle tulitaukosopimuksen rikkomisesta. Israel ja Syyria ovat 1973 sodan jälkeen olleet muodollisessa sotatilassa ilman rauhansopimusta. IDF:n taholta oletetaan, että ammunta harhautui Israelin puolelle, mutta että se kuului Syyriassa käytävään sisällissotaan. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=286203
-          Egyptin presidentti Mohammed Mursi tapasi USA:n ulkoministeri Hillary Clintonin hotellissaan New Yorkissa. Clinton vakuutti, että USA jatkaa talousapuaan Egyptille huolimatta hyökkäyksistä USA:n Kairon lähetystöä vastaan. Mursi vakuutti, että lähetystön ja sen henkilökunnan turvallisuus on Egyptin velvollisuus. He keskustelivat myös Siinain tilanteesta, mutta ei tiedetä, oliko rauhansopimuksen muutokset aiheena. Hillary Clinton tiettävästi pyysi Mursia parantamaan suhteitaan Israelin kanssa, jotka ovat joutuneet toistuvien haasteiden eteen. USA:n kerrotaan siirtäneen keskusteluja miljardin USD lainan tukemisesta IMF:n rahastolta johtuen Mursin reaktion viipymisestä mielenosoittajien saarrettua USA:n lähetystön ja tunkeuduttuaan sen sisäpihalle polttaen lähetystön seinästä ottamansa USA:n lipun. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4285799,00.html
-          Israelin YK:n lähettiläs Ron Prosor poistui YK:n istuntosalista Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejadin aloittaessa puhettaan maanantaina aiheenaan lain noudattamisen. Ahmadinejadin puhe YK:n yleiskokoukselle on keskiviikkona, Jom Kippurina, mitä juutalaiset ovat tuloksetta vastustaneet. Israelin valtuuskunta on silloin poissa salista, ja Prosor kehottaa länsimaitten edustajia myös poistumaan. Prosor käytti kovaa kieltä sanoessaan, ettei Ahmadinejadin kaltaisilla ole mitään tekemistä YK:n istunnoissa. ”Hänelle annettu tilaisuus puhua lain noudattamisesta on kuin pyromaanin nimittäminen palokunnan johtajaksi”. Ahmadinejad puhui aiemmin saavuttuaan New Yorkiin median edustajille, ettei juutalaisilla ole minkäänlaisia juuria Lähi Idässä. Hän sanoi, että Iranilla on 4000 vuoden historia, kun Israelin historia kattaa tuskin 60 tai 70 vuotta. Hän sanoi, ettei Israelin uhkauksia oteta todesta. http://www.timesofisrael.com/prosor-walks-out-of-ahmadinejads-rule-of-law-speech-at-un/
-          Iranin vallankumouskaartin ilmapuolustusosaston komentaja kenraali Amir Ali Hajizadeh sanoi eilen, että Iranin uusi ohjaajaton kone lentää 2000 km:n matkan, joten se pystyy uhkaamaan useimpia lähi Idän kaupunkeja. Se perustunee USA:n koneeseen RQ-170 Sentinel, joka joutui selvittämättömästä syystä Iranin käsiin huhtikuussa tänä vuonna. Iranin aseteollisuus ilmoittaa toistamiseen uusista aseista ja laitteista, joita se sanoo kehittäneensä, mutta mitä ei voida varmentaa. http://www.timesofisrael.com/tehran-says-new-drone-can-reach-most-mideast-destinations/

PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak esitteli eilen oman suunnitelmansa palestiinalais-kysymyksen ratkaisemiseksi. Sen mukaan Israel pitää itsellään suuret juutalaisten keskitykset kuten Ariel, Gush Etzion ja Maale Adumin, mutta luovuttaa loput 80 – 90 % Juudeasta ja Samariasta PA:n hallintaan. Noilla alueilla asuvat juutalaiset voisivat jäädä PA:n hallinnon alle esim. 5 vuoden koeajalla, valtaosa heistä koottaisiin kolmeen suurimpaan juutalaisyhteisöön. Hän katsoo, että IDF:n tulee voida valvoa Jordaninlaaksoa. Barakin esitys katsotaan valmistautumiseksi vaaleja varten, joista Netanyahu vihjaa toistamiseen, ellei budjettia saada hyväksytettyä ajoissa. Esitys on hylätty suoralta kädeltä sekä oikealta että vasemmalta, eikä ole mitään takeita, että hallitus koskaan hyväksyisi sitä tässä muodossa. Puolustusministerin taholta tällaisen esityksen tekeminen vakavassa mielessä on vähintään vaarallinen, ja antaa vihollisille ansaitsemattoman etulyöntiaseman varsinkin YK :n elimissä. http://www.timesofisrael.com/ehud-barak-proposes-west-bank-pullout-excluding-major-settlement-blocs/

PA:n taholta tehtiin esitys Palestiinan valtion perustamiseksi 1967 sotaa edeltävin linjoin pääkaupunkinaan Jerusalemin itäosa. PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas esittää puheessaan YK:n yleisistunnossa torstaina asian viemiseksi äänestykseen.

ISRAELIN entinen pääministeri Ehud Olmert sai hämmästyttävän lievän tuomion rikoksista, joista olisi yleisen käsityksen mukaan pitänyt antaa linnatuomio. Hänelle annettiin vuoden kestävä ehdollinen tuomio ja hänelle määrättiin 75 000 NIS sakko. Hänen lähin apulaisensa Shula Ragen sain 6 kuukauden ehdollisen tuomion. Jerusalemin piirioikeuden päätös takaa sen, että Olmert voi palata Knessetiin mutta ei hallitukseen luottamuspulan vuoksi. Kadiman taholta on jo ehditty esittää, että hän palaisi johtamaan puoluetta, joka on ollut tuuliajolla hänen jouduttuaan eroamaan oikeustoimien vuoksi. http://www.timesofisrael.com/olmert-sentence-is-exoneration-or-mark-of-cain-depending-on-your-politics/
Valtio aikoo valittaa Olmerin tuomiosta.

Monday, September 24, 2012

MAANANTAI 24.09.12


MAANANTAI 24.09.12

1. PRESIDENTTI Barack Obaman suhtautuminen Israeliin ja sen pääministeriin on alkanut saada varsin outoja piirteitä. Tähän saakka hänen retoriikkansa on sentään pysytellyt kohtuullisissa ja sivistyneissä puitteissa, mutta nyt siihen on sekoittunut selvää halveksuntaa. Obaman ylenkatse voinee olla henkilökohtainen vastenmielisyys Netanyahua kohtaan, mutta se voi olla myös hänen omaksumaansa juutalaisvihaa, jota hän on tähän saakka piilotellut sydämensä salaisissa kammioissa, koska hän tarvitsee juutalaisia poliittisista syistä. Juutalaiset ovat hänelle vain vaalikarjaa, hyödyllisiä idiootteja, jotka pyörivät kuin perhoset tulen ympärillä ymmärtämättä, että sen kosketus polttaa heidän siipensä. Obama valittiin 2008 vaaleissa niukalla enemmistöllä, jossa juutalaisista n. 76 % äänesti häntä. Mielipide-tiedustelujen mukaan Amerikan juutalaisista 69 % kannattaa edelleen Obamaa.

OBAMA selvitteli kaksijakoisia ajatuksiaan sunnuntain ”60 minuutin” julkaisuun, joka julkistetaan CBS:n kanavalla. Hän sanoi siinä tähän tapaan: ”Ymmärrän ja olen samaa mieltä pääministeri Benyamin Netanyahun vaatimuksen kanssa, ettei Iranille voida antaa oikeutta saada ydinaseita, koska ne uhkaavat molempia maita, koko maailmaa, ja aiheuttaisivat ydinasekilpailun.” Tämä tuntuu ihan loogiselta ja selvältä kannanotolta. Mutta Obama jatkoi tästä välittömästi: ”Mitä tulee kysymykseen kansallista turvallisuutta koskevista päätöksistä – ainoa painostus mikä vaikuttaa niihin on yksinkertaisesti tehdä siten, mikä on oikein Amerikan kansalle. Tulen torjumaan - kaiken melun, mitä sieltä tulee.”

KUIN jälkiajatuksena Obama jatkoi sitten: ”Nyt tunnen velvollisuuden – ei painostuksen vaan velvollisuuden – varmistaa läheisen keskusteluyhteytemme Israelin kanssa – näissä kysymyksissä. Koska se koskee heitä syvästi. Koska he ovat yksi läheisimmistä liittolaisistamme alueella. Ja meillä on Iranin hallitus, joka on sanonut kauheita asioita, jotka suoraan uhkaavat Israelin olemassaoloa.”
On syytä huomioida Obaman sananvalinta, mikä ei ole sattumanvarainen: ”Tunnen velvollisuudekseni jatkaa neuvotteluyhteyttä Israelin kanssa, koska se on yksi läheisimmistä liittolaisista USA:n kanssa”, ei siksi, että hän tuntisi sympatiaa tai ystävyyttä juutalaiseen valtioon, vaan velvollisuudentunnosta, vastoin omaa tahtoaan.

OBAMAN haastattelulausunto on nähtävä Israelin ja USA:n välisen viime aikaisen kehityksen valossa. Netanyahu ”meluaa” kaiken aikaa saadakseen Obamalta selkeän lausunnon, mitä hän pitää USA:n ”punaisena varoituslinjana”, jonka ylittäminen laukaisee automaattiset vastatoimet, mutta niitä Obama ei ole halunnut määrittää. Netanyahun kärttäminen asiassa näyttää ärsyttäneen Obaman kärsivällisyyden katkeamispisteeseen, mitä hän purkaa koko maailman kuultavaksi CBS:n haastattelussa. Obaman ja puolustusministeri Leon Panettan kanta näyttää olevan, että ”punainen varoituslinja” olisi poliittinen lausunto, joka asettaisi ihmiset nurkkaan ilman vaihtoehtoja.

USA:n YK:n lähettiläs Susan Rice määritteli YK:n turvallisuusneuvoston kokouksessa torstaina maansa kantaa tähän tapaan: ”Emme halua osallistua loputtomiin neuvottelukuihin Iranin kanssa, koska ne eivät johda minnekään. Olemme vain haaskaamassa aikaamme.” Rice lisäsi siihen: ”Iranin metodi näyttää olevan kieltää, pettää ja harhauttaa”.

MITT ROMNEY, republikaanien presidenttiehdokas, kritisoi kovin sanoin Obamaa siksi, ettei hän halua tavata Netanyahua tämän Amerikan matkan aikana. Hän sanoi ”60 minuutin” lähetyksessä sen antavan maailmalle ja ennen kaikkea Lähi Itään täysin väärän viestin tehdä etäisyyttä liittolaisiimme, kun tarvitsemme juuri päinvastaisia viestejä maailmalle. Romneyn vaaliedustaja Andrea Saul sanoi, että Obaman määritelmä Israelista yhtenä tärkeimmistä liittolaisistamme alueella on täysin hylättävä. ”Tämä on vain yksi viimeisistä todisteita hänen täydellisestä läheisimmän liittolaisemme turvallisuuden kroonisesta piittaamattomuudesta.”

2. PA:n talousministeri Nabil Kassis varoitti sunnuntaina, että elleivät PA:n tukijamaat pysty raapimaan välittömästi satoja miljoonia USD PA:n pohjattomaan säkkiin, PA on vaarassa hajota, koska se ei pysty enää selviytymään velvollisuuksistaan. Paikalliset pankit eivät enää anna luottoja ja yksityiset rahoituslähteet vaativat palauttamaan aiemmin antamansa määräaikaiset luotot. Kassis ei halunnut antaa määräaikoja, miten kauan PA pystyy vielä rimpuilemaan vararikkotilassa, joka pahenee päivä päivältä.
Kassis käytti Salaam Fayadin käyttämää uhkausta, että kahden valtion periaate on vaarassa romahtaa lopullisesti, mikä pakottaa Israelin valvomaan yhteen valtioon.

PA:n velkojen suuruus lienee n. 400 miljoonaa USD. Tukijamaitten lupaamien suoritusten määrä on n. 300 miljoonaa, mutta niiden saanti näyttää yhä vaikeammalta maailman taloutta riepottelevan epävarman tilanteen ja laman vuoksi. PA:n mukaan osa luvatuista varoista on juuttunut USA:n asettamaan kieltoon. Arabimaat lupaavat, mutta antavat hyvin haluttomasti.
Kuten PA:n johtajat toistuvasti syyttävät, kaikki johtuu Israelin asettamista liikkumis-rajoituksista Juudeassa ja Samariassa, mikä on estänyt talouden kehittymistä. Osa Euroopan maista, kuten Norja, näyttävät tukevan PA:n johtajia Israelin asettamisesta temppelin harjalle, eli syyttävät PA:n korruptoituneesta ja huonosta taloushallinnosta Israelia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/160243#.UF_-iGJHT-k

3. LANDS OF ISRAEL (Israelin Maat) Knessetin jäsenet tekivät sunnuntaina kiertoajelun Binyamin alueella Samariassa, minkä päätteeksi he antoivat lausunnon, jossa he vaativat, että Netanyahun hallitus virallisesti hyväksyy Levyn toimikunnan laatiman raportin Juudean ja Samarian alueista. Raportin keskeisin havainto on, että koko Juudean ja Samarian alue Jordanjoesta Välimereen kuuluu Israelille luvattuun juutalaisten kansalliseen kotimaahan, mikä oikeuttaa rakentamaan sen alueelle rakennuslupien puitteissa ilman rajoituksia. Sen mukaisesti Juudea ja Samaria eivät ole Israelin miehittämiä alueita, kuten media toistuvasti reklamoi vastoin tosiasioita. Netanyahu ei ole uskaltanut tuoda raporttia hallitukseen.

PARLAMENTAARIKOT kuulivat kiertoajelun ja tutustumismatkan aikana asukkaitten mielipiteitä ja valituksia, joista osa voitaisiin hoitaa, mikäli Levyn raportti otettaisiin hallituksen päätösten perusteiksi. Knessetin jäsenten ohella tilaisuuteen osallistuivat alueiden juutalais-johtajat. Kansanedustaja Arye Eldad (Likud) totesi, että viimeiset juutalaisyhteisöjen Ulpanan ja Migronin tuhoaminen olisi voitu välttää, mikäli Levyn raportti olisi hyväksytty hallituksessa. Hän totesi edelleen, että seuraavina tuhoamislistalla ovat Givat Assaf ja Amona, mikä voitaisiin välttää hallituksen päätösperusteiden muutosten yhteydessä. Hän kuitenkin ennusti, ettei Netanyahu uskalla tuoda raporttia hallitukseen aivan lähiaikoina.
KE Yaacov Katz (NU) kiinnitti huomionsa siihen, miten nopeasti Juudean ja Samarian juutalais-yhteisöt kasvavat ja kehittyvät niiden ratkaisemattomasta tulevaisuudesta huolimatta. Tämäkin osoittanee niiden merkityksen maan kehitykseen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/160240#.UGACXmJHT-k

4. DEBKAFILE  kertoo artikkelissaan, että Hamasin johtajat Gazasta viettivät syyskuun toisen viikon Teheranissa valmistellen ja viimeistellen sopimusta, jolla Hamas sitoutuu Iranin, Syyrian  ja Hizbullahin johtamaan liittoutumaan avustustensa menettämisen uhalla.
Hamasin johtajat Mahmoud a-Zahar ja Hamasin aseellisen siiven Issa din al-Quds varakomentaja Marwan Issa allekirjoittivat Hamasin puolesta protokollan, jolla se sitoutuu osallistumaan Iranin rinnalla taistelemaan Israelia vastaan, jos Iraniin hyökätään tai jos se itse aloittaa sodan, kuten myös jos Hizbullah tai Syyria joutuvat aseelliseen konfliktiin Israelin kanssa. Zahar ja Issa pistäytyivät kotimatkalla Beirutissa, jossa prokollaan saatiin Hizbullahin pääsihteerin Hassan Nasrallahin puumerkki. Protokollan mukaan Hamas saa ohjeensa toiminnastaan iskeä Israeliin joko Teheranista, Beirutista tai Damaskoksesta – tämä tietenkin edellyttäen, että Syyria pysyy edelleen Iranin valvonnassa.

DF:n mukaan Iran vaati Hamasin johtajia raapustamaan nimikirjoituksensa sotilaallisen toimintasopimuskopion alle, jonka Iranin kansallisen turvallisuusneuvoston johtaja Saeed Jalili solmi presidentti Bashar Assadin kanssa elokuun 7. päivänä Damaskoksessa. Tämän sopimuksen mukaan Iran aloitti massiiviset sotilastarvikkeiden ja sotilaitten kuljetukset Syyriaan lentäen Irakin ilmatilan kautta, mistä USA esitti vastalauseen. DF arvioi, että Hamasin johtajien allekirjoitus avasi tien 22 000 erikoiskoulutetun sotilaan lennättämiseksi  Iranista Syyriaan ja Libanoniin, jossa ne koordinoivat toimintansa Hizbullahin kanssa Israelin rajan tuntumassa. DF arvioi, että tämä sai IDF:n aloittamaan ennalta ilmoittamattoman laajan sotilasharjoituksen Golanilla valmistautuakseen nopeaan vastaiskuun.
Iranin solmima toimintasopimus Hizbullahin, Syyrian ja Hamasin kanssa vaikuttaa paitsi Israelin tilannearviointiin, se samalla liittää nämä järjestöt ja Syyrian Iranin johtamaan akseliin estäen Egyptin presidentti Mursin suunnitelmat Egyptin ja Hamasin liittoutumasta. Tämä ei kuitenkaan sulje pois mahdollisuutta, että Egypti ja Iran pystyvät irrottautumaan vuosikymmenien epäluulosta ja kilpailuasemasta suhteiden uudelleen solmimiseksi. http://www.debka.com/article/22378/Hamas-signs-binding-military-commitment-to-Iran-led-war-on-Israel

5. UUTISOTSIKOITA
-          Egyptin parlamentin ulkomaanasioitten neuvoston jäsen Mohammed abd al-Haleem sanoi, ettei IDF voi toimia Siinailla missään olosuhteissa, sillä sen turvallisuus ja valvonta kuuluu Egyptin velvollisuuksiin. Hän vakuutti, että sotilaallinen operaatio Siinailla tapahtuu rauhan-sopimuksen määräysten puitteissa, ja että siitä on sovittu IDF:n kanssa. Hän vakuutti, ettei Egypti tule toimimaan Israelia vastaan. Presidentti Mursi on kallistunut siihen suuntaan, että rauhansopimuksen Siinain valvontaa koskeva artikkeli on muotoiltava uudelleen, sillä Egypti haluaa enemmän joukkoja Siinain laajalle alueelle. http://www.timesofisrael.com/egypt-refuses-to-allow-israel-to-operate-in-sinai/
-          Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejad sanoi USA:n lehdistön journalisteille, ettei hän ota Israelin hyökkäysuhkauksia turhan vakavasti, mutta että Iran tulee puolustautumaan kaikkiin sitä vastaan tehtäviin hyökkäyksiin. Hän matkusti New Yorkiin jo lauantaina valmistautuessaan Jom Kippurina YK:n yleiskokouksessa pitämäänsä puheeseen. YK:n pääsihteeri esitti varoituksen, että puheissa tulee välttää kiihotusta ja hyökkäyksiä toisia jäsenmaita vastaan. USA esti Iranin delegaatiosta 20 hengen pääsyn Yhdysvaltoihin. http://www.timesofisrael.com/ahmadinejad-dismisses-israeli-threat-in-speaking-to-us-media/
-          Yksi Iranin vallankumouskaartin johtavista komentajista prikaatinkenraali Amir Ali Hajizadeh totesi AFP:n raportin mukaan, ettei Iran aloita sotaa, mutta että jos se havaitsee vihollisen valmistautuvat iskemään Iraniin, se voi tehdä ennakko-hyökkäyksen puolustautuakseen. Hänen lausuntonsa esitettiin ensiksi iranilaisessa Al Alam uutislähetyksessä sunnuntaina. Hän johtaa Irani ohjusyksilöitä. Hän analysoi tilannetta edelleen, että Iran voi iskeä USA:n kohteisiin alueella, ja että tilanne voi laajeta ja johtaa kolmanteen maailmansotaan. Hänen lausuntoaan tukee vallankumouskaartin komentajan kenraali Mohammed Ali Jafarin lausunto, jossa hän totesi FARS ja ISNA uutistoimistojen mukaan, että jos Israel hyökkää Iraniin, se tulee olemaan sionistisen hallituksen loppu. Iran jopa toivoo, että Israel antaa aiheen aloittaa tuhoamissota sitä vastaan. Jafarin varamies prikaatinkenraali Hussein Salami arvioi, ettei Israel iske ilman USA:n suostumusta, mikä antaa Iranille oikeuden iskeä sen tukikohtiin Persianlahden alueella. Hän lupaa jatkuvia hyökkäyksiä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/160228#.UGAZVGJHT-k
-          Ranskan sisäministeri Manuel Valls sanoi sunnuntaina, että juutalaisten tulee pitää rohkeasti ja ylpeinä kipa-päähinettään. Tämä oli osittain vastauksena äärioikeistolaisen Marine le Penin vaatimukseen, että sekä arabihuntu että juutalaiskipa tulee kieltää Ranskassa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/160229#.UGAdVmJHT-k
-          Romanian entinen tiedustelujohtaja kenraaliluutnantti Michai Pacepa, joka loikkasi länteen joulukuussa 1989, kertoo WND:n julkistamassa artikkelissa, että NL:n KGB:n entinen puheenjohtaja Yuri Andropov kertoi hänelle lounaan yhteydessä
-          suunnitelmistaan islamin kytkemiseksi marxilaisten sotaan länsivaltoja vastaan. Ideana oli muuntaa muslimien antisemitismi maailmanlaajuiseksi Amerikan ja Israelin vastaisuudeksi käyttäen kaikkia propagandan keinoja ja KGB:n valtavaa salaisten agenttien armeijaa, jotka lähetettiin arabimaihin levittämään uutta ideologiaa. Pacepa toteaa, että hän lähetti 500 agenttia Romaniasta, ja NL:lla oli enemmän kuin 4000 agenttia lähetettäviksi muslimimaihin. Juutalaisvanhinten protokolla-kirja oli yksi tärkeä työskentelyväline, ja se on edelleen monessa muslimimaassa eniten myytyjen ja leviävien kirjojen joukossa. Pitkässä artikkelissa kerrotaan, ketkä ovat arabi-hyökkäysten takana ja ketkä johtavat tämän hetken väkivaltaisuuksia. Pacepa sanoo, että NWO on yksi tähän Amerikan vastaiseen sotaan kuuluva peiteoperaatio. http://www.wnd.com/2012/09/a-brand-new-cold-war/

Sunday, September 23, 2012

SUNNUNTAI 23.09.12


SUNNUNTAI 23.09.12

1. JOS KENELLEKÄÄN on jäänyt epäselväksi, mikä Egyptin uusi presidentti Mohammed Mursi on miehiään, hänen New York Timesille antamansa 90 minuutin haastattelun pitäisi antaa vastaukset avoimiin kysymyksiin. Mursi sanoi haastattelussa tähän tapaan: ”Jos USA vaatii Egyptiä kunnioittamaan rauhansopimusta Israelin kanssa, sen tulisi vaatia Israelia kunnioittamaan palestiinalaisten itsemääräämisoikeutta.” Mursi antoi haastattelunsa ennen matkaansa New Yorkiin osallistuakseen YK:n täyskokouksen avajaisiin, jossa hänellä on tarkoitus puhua. Hänen uskotaan tapaavan presidentti Obaman vierailunsa aikana, vaikka Obamalla ei ollut aikaa uskollisimmalle liittolaiselleen Lähi Idässä Israelin pääministeri Netanyahulle väittäen, ettei Israel ollut pyytänyt sitä.

MURSILLA oli selkeät ohjeet myös Obamalle, mitä tämän tulisi tehdä voidakseen korjata pahoin säröilleet suhteensa arabimaihin ja elävöittää uudelleen liittolaissuhteensa Egyptin kanssa. Suurimpana ja tärkeimpänä arabimaana Egyptiä on pidetty keskeisenä pylväänä tasapainon säilyttämiseksi Lähi Idässä. Kuten tunnettua, varsinkin Iran on viime aikoina heittänyt hanskansa Mursin kehään vaatien ottelua johtajuudesta. Saudi Arabia on ikääntyneen prinssien johtaman hallintonsa vuoksi liian hidasotteinen ja kaukana todellisuudesta voidakseen osallistua johtajakiistaan.

MURSI selitti haastattelussa, että USA:n tulee kunnioittaa arabikulttuuria ja –historiaa silloinkin, kun sen poikkeaa länsimaiden arvoista. Samoin hän selitti, että Camp Davidin rauhankokouksessa sovittu rauhansopimus Israelin kanssa riippuu siitä, miten Israel kunnioittaa palestiinalaisten oikeutta määrätä omista asioistaan.
Mursi torjui USA:n syytökset, että hän olisi toiminut liian myöhään tuomitakseen USA:n lähetystöä vastaan kiihotetut mielenosoitukset. Hän selitti, että hän odotti aikaansa vasta-vaikutusten vuoksi, mutta toimi sitten päättäväisesti eliminoidakseen pienen aktivistien ryhmän katsoessaan ajan sopivaksi.

PRESIDENTTI Mursi puolusti Egyptin tapaa ratkoa kysymyksiä, mitä ei voida tuomita Kiinan, Saksan tai Amerikan kulttuurin arvostuksen mukaan, kuten hän sanoi lisäten, että ”Egypti päättää asioista, jotka eivät ole USA:n mieleen, mutta niin tekee myös USA omista lähtökohdistaan, mikä ei ole aina Egyptin mieleen”. Hän sanoi, ettei Egypti ole nyt yhtä taipuvainen sopeutumaan USA:n tahtoon kuin Mubarakin aikana, mutta ettei se ole myöskään vihamielinen. Hän määritteli suhteet maitten välillä ”todella ystävällisiksi” Obaman epäröinnistä huolimatta, ”riippuen siitä, miten liittolaisuus määritellään”, kuten hän sanoi.
Hän selitti, että ”USA:lla on Camp Davidin rauhansopimuksen allekirjoittajamaana erikoinen velvollisuus valvoa, että palestiinalaisten oikeudet toteutetaan sen mukaisesti”.
MURSI selitti, että ”USA on veronmaksajain varoilla ostanut arabien vastenmielisyyden ellei peräti vihan tukemalla diktaattoreita arabikansan vapaustaistelua vastaan, ja Israelia Palestiinan Auktoriteetin arabeja vastaan”.

MURSI selitti, ettei hän peittele suhteitaan Muslimiveljeskuntaan, sillä ”hän kasvoi siinä, oppi sen arvoperusteet, rakastaa maataan Muslimiveljeskunnan lähtökohdista käsin, oppi politiikkaa sieltä käsin ja toimi sen johtajana”. Kuitenkin hän selitti päätöstensä perustuvan siihen, mikä on tärkeää kansalle, eikä siitä, mikä kansanryhmä sitä esitti. Samalla hän vakuutti takaavansa tasapuoliset kansalaisoikeudet kaikille kansankerroksille riippumatta uskonnosta, sukupuolesta tai yhteiskunnallisesta asemasta.
Ennen presidentiksi valitsemistaan Mursi totesi eräässä tilaisuudessa, ettei nainen tai kristitty ole sopiva Egyptin presidentiksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/160194#.UF6Us-xHT-k

2. EGYPTIN presidentti Mursin neuvonantaja Mohamed Esmat Seif al-Dawla sanoi, että Egyptin ja Israelin välisen rauhansopimuksen muutos artiklaan no 4, jossa määritellään Egyptin armeijan vahvuus ja aseiden laatu Siinain niemimaalla, on viimeistelyä vaille valmis. Hän sanoi, että hän esittelee lähi päivien aikana vuonna 1979 solmittuun rauhansopimukseen tehtävät muutokset. Sopimuksen 4:ssä artiklassa määritellään, ettei Egypti saa tuoda Siinaille enempää kuin divisioonan verran jalkaväki- tai panssaroituja joukkoja 30:n mailin päähän Suezin kanavasta.
Al-Dawla selitti lauantaina, että artiklan määräys tulee muuttaa, jotta Egypti voi suojella Siinaita. Hän selitti edelleen, että sopimus antaa mahdollisuuden muutoksiin, joista sovitaan yhteisesti. Israel on jo antanut Egyptille tuoda runsaasti joukkoja Siinaille sinne pureutuneiden terrorijärjestöjen eliminoimiseksi, sillä niiden päämääränä on ollut muodostaa Siinaille kansainvälisen Jihadin valvoma autonominen tukialue.

Al-Dawla on Mursin presidentiksi valitsemisesta lähtien kesäkuussa vaatinut muutosten välttämättömyyttä, ja esitti sitä koskevan pyyntönsä Shura-neuvoston arabiasiain komitealle aiemmin tässä kuussa. Hän selitti, ettei sopimus anna mahdollisuutta Siinain puolustamiseen, sillä se jättää kaksi kolmasosaa siitä ilman armeijan suojelua. Mursin lainopillinen neuvon-antaja Mohammed Gaddalah totesi presidentti Mursin olevan kiinnostunut rauhansopimuksen muuttamisesta. Ulkoministeri Lieberman totesi, ettei muutoksia voida hyväksyä.

Egypti aloitti tehostetun sotilaallisen kampanjan Siinailla terroristien surmattua 16 sotilasta armeijan tukikohtaan tehdyn hyökkäyksen yhteydessä ramadanin aikana. Yksi israelilainen sotilas kuoli ja toinen haavoittui perjantaina terroriryhmän soluttauduttua turva-aidan yli Israelin puolelle kohdasta, missä aidan rakentaminen on vielä kesken. Terroristit olivat asettaneet väijytyksen odottaen, että IDF:n sotilaat vievät vettä aidan taakse jääneille afrikkalaisille. Syntyneen tulitaistelun aikana sotilaat surmasivat kolme terroristia. http://www.timesofisrael.com/egyptian-presidential-calls-for-amendment-of-peace-treaty-with-israel/

3. PA:n laatimassa raportissa, joka on tarkoitus julkistaa kansainvälisten tukijamaiden kokouksessa YK:n yleiskokouksen kylkiäisenä, todetaan, että ”nykyinen paikoilleen juuttunut tilanne on kestämätön, ja että kahden valtion periaatteen joutuessa yhä enemmän vastatuuleen, tilanne on luisumassa yhden valtion ratkaisumalliin, jota Israel hallitsee apartheid-periaatteella”.
PA:n laatimassa 22-sivun raportissa todetaan, että ”PA:n rakentaessa instituutioitaan ja valmistellessa valtionsa perustamista, Israel estää toimillaan suotuisan poliittisen ilmapiirin muodostumista lopullisen sopimuksen solmimiseksi. Jatkuva konflikti ja miehitys muodostavat vieläkin suuremman esteen ja akuutteja haasteita tälle prosessille.”

RAPORTTI, jonka on laatinut PA:lle YK:n erikoiskoordinaattori Robert Serry, kiinnittää erityistä huomiota Juudean ja Samarian C-alueisiin, joissa Israel vastaa niiden siviili- ja turvallisuus-kysymyksistä, sekä Gazaan ja Jerusalemiin, joilla PA:n oikeudet ovat vähimmät. Raportissa todetaan, että ”C-alue on välttämätön PA:n alueen yhtenäisyyden kannalta, ja että PA:n tulee voida kehittää sitä omien tarpeittensa mukaan”. Raportissa ei huomioida sitä, että alueen käyttö on määritelty Oslon sopimuksissa ja sen jatko-osassa, ja että muutokset siihen tulee tehdä yhteisen sopimuksen puitteissa, mikä on mahdotonta PA:n kieltäytyessä neuvottelemasta. Serryn toiminta puolueettomana välittäjänä on vähintään kiistanalainen.
C-alue on pinta-alaltaan 60 % Juudean ja Samarian alueesta, siinä asuu n. 360 000 juutalaisen lisäksi n. 70 000 palestiinalaista.
Serryn laatimassa raportissa vaaditaan PA:n tukijamaita lisäämään velvoitteitaan PA:lle huomattavasti, kuten myös WB:n asettama Länsirannan ja Gazan aluejohtaja Mariam Sherman toteaa omassa raportissaan. Palestiinalaiset ovat saaneet 1949 lähtien enemmän kansainvälisten järjestöjen ja maitten varoja kuin mikään muu kansa maailmassa ilman, että se olisi pystynyt luomaan mitään edellytyksiä selviytyä itsenäisesti ilman ulkopuolista tukea. 

4. SUNDAY TIMES kertoi Lontoon artikkelissaan länsimaisiin tiedustelulähteisiin viitaten, että Fordown maanalaisen ydinlaitoksen lähellä sattunut räjähdys oli itse asiassa kiven muotoiseksi rakennettu tiedonkaappaus väline, joka oli välittänyt salaisia tietoja länsimaille laitoksen toiminnasta. Iranilaisen yrittivät siirtää kiven pois alueelta, joka silloin räjähti siihen asennetun itsestään laukeavan mekanismin avulla. Iranin virallisessa tiedotteessa todettiin, että räjähdys oli särkenyt laitokseen johtavat voimakaapelit, mutta että varavoimalan ansiosta toiminta jatkui laitoksessa keskeytyksettä. Iran syytti toisessa yhteydessä Siemensiä, joka oli toimittanut määrättyjä komponentteja laitokseen, että tehdas oli asentanut pieniä räjähdyspanoksia toimittamiinsa osiin, jotka räjähtivät.
Lehden raportissa ei mainittu epäiltyä maata, joka olisi asentanut laitteen Fordown lähelle, mutta Mossadin agentit ovat olleet epäiltyjen listoilla ydineksperttien teloituksista sekä tietokoneviruksien asettamisesta iranilaisiin tietokoneisiin.. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/160198#.UF65COxHT-k

5. UUTISOTSIKOITA
-          32-vuotias arabinainen Silwanin lähiön pysäköintialueella Länsimuurin lähellä yritti puukottaa poliisia. Hän kertoi motiivikseen ”The Innocence of Muslims” filmiä, jota muslimit pitävät Muhammedia ja islamia häpäisevänä. Poliisi oli varuillaan ja pystyi lannistamaan hyökkäävän naisen yrityksen sunnuntaiaamuna. - Väkivaltaisia mielenosoituksia järjestettiin Intiassa, Nigeriassa ja Bangladeshissä. New Delhissä sadat muslimit kokoontuivat USA:n lähetystön eteen vaatien suhteiden katkaisemista USA:n ja Israelin kanssa. Mielenosoittajat polttivat presidentti Obamaa esittävän nuken, kerrottiin Hindu-websivulla. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/160199#.UF69texHT-k
-          20-vuotias yeshiva-opiskelija Netanel Yahanomi joutui terroristien väijytykseen viedessään vettä Siinain turva-aidan taa jääneille afrikkalaisille, joilta evättiin pääsy maahan. Sotilas vastasi terroristien tulitukseen surmaten heistä yhden ja jatkaen tulitustaan, kunnes menehtyi häneen osuneesta luodista. Hänet haudattiin sunnuntai-aamuna. Hän oli tulossa kotiin succotin aikaan. Terrorihyökkäyksessä perjantaina toinen iDF:n sotilas haavoittui ja on hoidettavana sairaalassa. Sotilaat surmasivat kolme terroristia ja vakuuttivat, ettei Israelin puolelle jäänyt lisää terroristeja. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/160203#.UF7ADOxHT-k
-          Egyptiläinen lehti Masrawy kertoo artikkelissaan, että Egypti lähettää virkailija-delegaation Israeliin saadakseen lisäinformaatiota perjantaina Siinain turva-aidan vierellä tapahtuneesta terrori-iskusta. Egypti pyytää lisäksi, että Israel palauttaa surmattujen terroristien ruumiit voidakseen selvittää heidän henkilöllisyytensä sekä mihin ryhmittymään he kuuluivat. Egyptin viranomaiset pyytävät Siinain asukkaita tunnistamaan terroristit. Egyptin armeija lisää sotilaitaan lähelle hyökkäyskohdetta ja esittää pyynnön IDF:lle, että se pyrkisi välttämään tulitusta aidan läheisyydessä. - Keskiviikkona IDF iski Shin Betin antamien vinkkien perusteella palestiinalaisryhmään surmaten kaksi ja haavoittaen kolmatta. Terroristit kuuluivat ryhmään nimeltä Al-Aksan puolustajat, ja heillä oli valmiit suunnitelmat iskeä Israelin puolelle. PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas esitti valittelut Hamas-johtajan Ahmed Yousefin veljen kuoleman johdosta. Hän oli toinen surmatuista terroristeista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/160181#.UF7BzexHT-k
-          Kansanedustaja Danny Danon kehottaa turvallisuusjoukkoja eliminoimaan kaikki Gilad Shalitin sopimuksen yhteydessä vapautetut 1037 terroristia, sillä tiettävästi ainakin 50 % heistä menee takaisin terrorismiin välittömästi vapauduttuaan huolimatta allekirjoittamastaan vakuutuksesta pysyä poissa siitä. Dannon esittää kehotuksensa eliminoida heidät ”elävänä tai kuolleena” villin lännen tyyliin. Hän on mukana tukemassa lakia, jonka mukaan kiinni saadut terrorin uusijat joutuvat kärsimään sekä anteeksiannetun osan että uusien rikosten tuomiot. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/160169#.UF7FFexHT-k
-          Iranin vallankumouskaartin komentaja Mohammed Ali Jafari sanoo, että sota Iranin ja Israelin välillä on väistämätön, mutta ettei hän osaa sanoa aikaa. Hän vertaa Israelia häpeälliseen ja vaaralliseen syöpään, joka uhkaa Iranin ydinlaitoksia. Iranin sotilas-johtajien tapaan hän vähättelee Israelin kykyä haavoittaa vaarallisesti Irania verraten Israelin kokoa Iraniin ja todeten, että yksi ydinpommi riittää tuhoamaan koko Israelin maan, ja perinteisetkin ohjukset sopiviin kohteisiin suunnattuina pystyvät samaan. Iranin uhkausten vaarallisuutta lisää tiedot, joiden mukaan se kuljettaa suuria määriä aseita, pohjuksia ja sotilaita Irakin ilmatilan kautta Syyriaan, jossa ne yhä selvemmin osallistuvat kapinallisia vastaan käytyihin taisteluihin ohjaajina ja tiedottajina. Israel pelkää niiden muodostavan Hizbullahin kanssa yhteisen rintaman Israelin pohjoisrajan taakse, josta ne voivat koordinoida iskunsa rajan yli. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/160186#.UF7GvOxHT-k
-          Israelissa siirryttiin talviaikaan viime yönä 01.00. Meretz esitti vastalauseita, se olisi halunnut siirtää siirtymisen Jom Kippurin aikaan.  http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=285884