Friday, July 13, 2012

PERJANTAI 13.07.12


PERJANTAI 13.07.12

1. SYYRIAN presidentti Bashar Assadin joukot jatkavat murhaavaa toimintaansa maan kaupunkeja vastaan aiheuttaen sellaisia uhrilukuja, joita on vaikea uskoa järkevän johtajan suunnittelemiksi. Assadin mielentila alkaa aiheuttaa vakavaa huolestumista: Onko hän mennyt sekaisin vai onko hän schizophrenisen harhakuvan vallassa, jota hän ei voi hallita? Aamun uutisten mukaan hänen kohteinaan olivat Houlan kylä, jossa uhreja oli 100, ja viimeiseksi Haman provinssi, jossa uhriluvut liikkuvat 150:n ja 250:n uhrin välillä. Uutiset kertovat, että Haman aluetta tulitettiin sekä helikopterien että panssarien voimalla, jonka jälkeen maajoukot menivät sisään surmaten asukkaita teloitustyyliin. Tässä ei ole enää mitään järkeä. Hallituksen uutistoimisto SANA tunnustaa, että Hamassa oli taisteluja armeijan ja kapinallisten välillä, mutta ei maininnut uhreista.

ELAD BENARIN laatiman INN:n artikkelin mukaan Assadin armeijan vanavedessä liikkuvat epämääräiset hyvin aseistautuneet puolisotilaalliset joukot, joista käytetään nimitystä ”shahiba”. Assadin taholta väitetään, ettei hallitus valvo näitä joukkoja, eikä siten ole tietoinen tai vastuussa heidän teoistaan. Heidän väitetään suorittavan veriteot.
Ihmisoikeusjärjestön paikallistarkkailija Rami Abdel Rahman sanoi, että sekä helikopterit että panssarit tulittivat Haman provinssissa sijaitsevaa Treimsan kylää surmaten yli 100 lisäten siten jo aiemmin tunnistettujen 30 siviilin uhrilukuja ainakin 150:en, mutta toisen kapinallisryhmän mukaan uhreja oli 250. Raportit taistelualueilta ovat pätkittäisiä ja osin vastakohtaisiakin, joiden oikeellisuuden toteaminen on vaikeaa ulkomaisten journalistien liikkeiden ja toimintarajoitusten vuoksi maassa.
Brittilehdet the Guardian ja Observatory ovat kumpikin raportoineet kapinallisryhmien kertomista taisteluista, mutta erilaisin luvuin.
USA, Ranska, Saksa ja Englanti laativat yhteistä julkilausumaa, jossa he vaativat sanktioitten asettamista Bashar Assadille, ellei hän lopeta verenvuodatustaan. Ne valmistautuvat esittämään lausuntonsa YK:n turvallisuusneuvostolle, mutta Venäjä vastustaa sitä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157797#.T_-zGHVHT-k

Syyrian Irakin lähettiläs Nawaf Fares, joka luopui asemastaan sanoutuen irti yhteyksistään Assadin hallituksen kanssa, sanoo, että Bashar Assad voidaan syrjäyttää vain väkivallalla. ”Bashar Assadin kanssa ei ole olemassa mitään tiekarttaa”, hän sanoo jatkaen: ”Assad viivyttää ja jättää huomiotta minkä tahansa suunnitelman tai sopimuksen, joka on sovittu kansainvälisesti”, Fares kertoi Al Jazeeran haastattelussa. Hän vakuuttaa, että voimakeinoin hänet on mahdollista syrjäyttää, ja että Syyrian kansa tiedostaa tämän. Hän loikkasi Syyrian palveluksesta keskiviikkona jättäen eroanomuksensa lähettilään tehtävistä Irakin ulkoministeriölle. Syyrian ulkoministeri sanoi, että Fares on vapautettu tehtävistään, ja että häntä voidaan syyttää oikeudessa petturuudesta maataan kohtaan.
Faresin olinpaikasta ei ole tietoa, ja Irakin ulkoministeriön mukaan hän jätti eroanomuksensa lähettilään virastaan Irakin ulkopuolelta.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157801#.T_-6pHVHT-k

2. MOSSADIN entinen johtaja Danny Yatom sanoo SKY-NEWS uutistoimistolle antamassaan haastattelussa, että Israelin tulee varautua hyökkäykseen Syyrian alueelle sinä tapauksessa, että Syyrian todetaan siirtävän ei-konventionaalisia aseitaan Hizbullahille, tai että ne voivat joutua joko tarkoituksellisesti tai muille tavoin muille terrorijärjestöille. Al Gaidan toiminta on selvästi aktivoitunut viime aikoina – sitä syytetään viime viikkoina Syyriassa tehtyjen tuhoisien pommi-iskujen suorittajaksi – mutta myös Muslimiveljeskunta osoittaa aktivoitumista.
”Tavanomaisen viisauden mukaan me emme voi jättää huomiotta ei-tavanomaisin asein Israelia vastaan tehdyn hyökkäyksen mahdollisuutta”, Yatom selitti. ”Meidän tulee voida estää sellainen hyökkäys ennakolta. Meidän tulee varautua jopa sotilaallisiin iskuihin -  ja sotilaalliset iskut voivat johtaa alueelliseen sotaan.”

SKYNEWS raportoi, että Syyrialla on Lähi Idän laajimmat varastot VX ja Sarin hermokaasuja ja sinappikaasua. SKYNEWS uutistoimiston tutkimusten mukaan näitä valmistetaan Hamasissa, Latakiassa, Al Safirassa, lähellä Aleppoa, ja tieteellisten tutkimusten laboratoriossa Damaskoksessa. Niiden varastoja on löydetty ainakin Khan Abu Shamatissa, Furqlusissa, Hama, Masyafassa ja Palmyrassa SKYNEWS:n raportin mukaan.
SKYNEWS raportissa varoitetaan, että al-Qaida on antanut jäsenilleen kehotuksia hankkia hermokaasuja omistukseensa Syyriassa.
KORKEA israelilainen upseeri totesi äskettäin, että Israelin varautuu sodan mahdollisuuteen ja että potentiaalinen hyökkäyskohde on Syyria. Tämä asettaa Golanin 36. divisioonalle erityis-vastuun mahdollisen yllätyshyökkäyksen muodossa, kuten sen komentaja prikaatinkenraali Tamir Heiman toteaa. Hän sanoo, että ”suurin uhka on yhdistetty terrorihyökkäys, ja meidän tulee olla varautunut siihen.” Syyrian tilanteen kehitys antaa mahdollisuuden sellaiseen terrorihyökkäykseen rajan yli, joka on ollut rauhallinen viime vuosien aikana, Heiman selittää.
IDF:N POHJOISEN lohkon komentaja Yair Golan analysoi tilannetta todeten: ”Al Qaidan yhteyteen liittyneet tosiasiat, jotka nyt toimivat Assadin hallitusta vastaan, voivat ajan myötä siirtää toiminnan rajan yli Israelin puolelle”. Hän sanoo, ettei sen aika ole vielä, mutta sen mahdollisuus on huomioitava potentiaaliseksi muutaman kuukauden sisällä. ”Syyrialla on massatuhoaseita ja niiden ohella hyvin suuri asearsenaali, mukaan lukien maasta maahan ohjuksia ja kemiallisia aseita. Tosiasia, että Syyria on laaja asevarikko, joista se toimittaa aseita terrorijärjestöille, järkyttää pahoin alueen tasapainotilaa.” http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157799#.T_--nHVHT-k

3. ISRAELIN ja Turkin välit ovat laantuneet epämääräiseen epäluuloisuuteen lähelle vihollisuutta, mutta suhteet Kreikan kanssa, jonka johtajat tunnettiin aiemmin vannoutuneiksi Israelin vastustajiksi, ovat sen sijaan kehittyneet positiivisesti yhteistoimintatasolle.
Kreikan laivaston komentaja vara-amiraali Kosmas Christidis vieraili torstaina Israelin laivaston komentajan vara-amiraali Ram Rutbergin vieraana.
KORKEA vieras sai kunnian seilata Israelin laivaston Saar-5 ohjuskorvetilla Välimerellä, jonka ohessa hän tapasi Israelin laivaston virkailijoita, jotka informoivat häntä turvallisuus-kysymyksistä, ja keskusteli heidän kanssaan yhteistoiminnasta maitten merivoimien välillä. USA:n, Kreikan ja Israelin merivoimat suunnittelevat yhteisiä merisotaharjoituksia Kyproksen lähettyvillä ja osittain sen aluevesillä saatuaan siihen luvan, mistä Kyproksen turkkilainen osa kieltäytyy. Harjoitusten tarkoituksena lienee tutkia kaasunporauslauttojen turvallisuutta myös Kyproksen aluevesillä, joita uhkaavat sekä Turkin että mahdollisesti Hizbullahin vastatoimet. Tämä on jatkoa aiemmin ilmavoimien vastaaville harjoituksille Kyproksen yllä. 

VARA-AMIRAALI Christisi otettiin vastaan merivoimien tukikohdassa sotilaallisin kunnianosoituksin merivoimien kunniakaarteineen. Hän ehti käymään myös holokaust-museossa, jossa hän laski seppeleen natsivainoissa menehtyneitten muistoksi.
Kreikan juutalaiset ovat huolestuneina seuranneet natsipuolueen menestystä Kreikassa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157791#.T__IS3VHT-k

4. IRANIN vallankumouskaartin entinen, länteen paennut kenraali, joka tunnetaan vain etukirjaimillaan, sanoo oppositiojohtajalle Mohammad Nourizadille lähettämässään kirjeessä, että Iranin ylimmän kaitsijan Ali Khamenein vakuutukset Iranin ydinteollisuuden rauhan-omaisuudesta ovat silkkaa valhetta. The Guardianin käsiinsä saaman ja julkistaman kirjeen mukaan länteen loikannut kenraali sanoo, että joukko muitakin korkeita upseereita syytettiin epälojaalisuudesta ja myöhemmin erotettiin ”koska me kieltäydyimme osallistumasta komentajiemme petoksiin ja rikoksiin, joita he suorittivat.”
Entinen kenraali sanoo Guardianin raportin mukaan, että Iranissa on joukko samalla tavoin kuin hän ajattelevia upseereita vallankumouskaartin sisällä, jotka vastustavat johtajiensa rikollista toimintaa ja odottavat voidakseen liittyä kansan vastarintaliikkeeseen.

KIRJEEN luotettavuudesta on keskusteltu, mutta Nourizadin keskusteli puhelimessa Teheranista Guardianin edustajan kanssa selittäen, että hän saa monenlaisia kirjeitä, joiden lähettäjä sanoo loikanneensa Iranista tai muuten vastustavansa sen hallitusta, mutta sanoi vakuuttuneensa kirjeen oikeellisuudesta, koska kenraali itse luovutti sen hänelle.
Kenraali kertoo, että vuoden 2009 parlamenttivaalien jälkeisten mielenosoitusten aikana useita vallankumouskaartin upseereita erotettiin, koska he kieltäytyivät ampumasta väki-joukkoon. Hän sanoi, että käsky ampua heitä kovilla tuli korkeimmalta taholta. Kenraalin mukaan Khamenei on itse antanut käskyn pitää oppositiojohtaja Mir Hossein Mousavi edelleen kotiarestissa hyvin rajoitetuilla yhteyksillä ulkomaailmaan. Hän sanoo, että Iran maksaa miljardeja Venäjälle ja Kiinalle poliittisesta tuesta, ja vallankumouskaartin johtajat osallistuvat korruptioon ja salakuljetukseen Qeshm, Hormus ja Abu Musa saarilla samaan aikaan, kuin hallitus asetti erityisjoukon estämään salakuljetuksia maahan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157794#.T__QQHVHT-k

5. UUTISOTSIKOITA
-          IDF on lopulta tajunnut informaatiosodan, jota käydään varsinkin NGO-järjestöjen taholta IDF:n operaatioiden saattamiseksi huonoon valoon tai laittomiksi ja jopa sotarikoksiksi, ja aloittanut valokuvaajien kouluttamisen, jotka seuraavat sotilas-operaatioita kentällä kuvaten tilanteita. Näin pyritään saamaan ajan tasalla olevaa ja manipuloimatonta kuvamateriaalia journalistien käyttöön heidän raportoidessaan tilanteista. Useat ulkomaiset journalistit pyysivät lupaa kulkea joukkojen mukana taistelutilanteissa cast lead operaation aikana, mutta heidän vahingoittumisestaan aiheutuva riski esti sen. Näitä IDF:n kouluttamia kameramiehiä on tarkoitus asettaa sotilaitten mukaan myös Juudean ja Samarian kuumilla alueilla, joilla yhteenotot palestiinalaisten ja heidän tukenaan olevien anarkistien ja Israelin ääri-vasemmistolaisten kanssa ovat lähes päivittäisiä. Jotkut NGO-järjestöt ovat luovuttaneet palestiinalaisille videokameroita, joiden otoksia järjestön edustajat manipuloivat näyttääkseen tapahtumia heidän Israelin vastaisen propagandansa valossa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157708#.T__WFnVHT-k
-          Israelin hallitus sanoo Gush Katifist 2005 karkotetuille 150 perheelle lähettämässään kirjeessä, että se aloittaa vuokran perimisen heiltä huonokuntoisista parakeista, joissa he ovat asuneet karkotuksestaan lähtien. Heille annettiin maata oman talon rakentamista varten, mutta useimmiten heikon taloudellisen tilanteen vuoksi eivät ole voineet aloittaa rakentamista. Heille luvataan 250 000 NIS lainaa, jolla ei kovin kummoista taloa rakenna; tai parakit voidaan siirtää heidän maalleen. Kolmannes karkotetuista on saanut pysyvän kodin; kolmannes rakentaa taloaan, 10 % ei ole saanut maata rakentamista varten. Tämä on todellinen häpeä Israelin hallituksille, jotka suurin lupauksin karkottivat heidät hyvin toimeentulevista taloistaan ja liike-yrityksistään Gazasta vain jättääkseen asiat retuperälle. Heitä oli vain 9 000, kun otetaan mukaan kolme Samarian pohjoisosan juutalaisyhteisöä. Miten hallitus  pystyisi selvittämään Juudean ja Samarian 265 000 tai 560 000, jos Jerusalemin itäosa otetaan mukaan, asukkaan karkottamisen jälkihoidon ilman kapinaa huomioiden, miten vaikeaa noiden 9 000:n sopeuttaminen on ollut?  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157806#.T__ZVnVHT-k
-          Netanyahu ja Mofaz jatkavat keskustelujaan ja jatkanevat niitä viikonvaihteen jälkeenkin, mikäli Kadima on vielä hallituksessa, mutta yhteisymmärrystä ei ole saatu. Kadima haluaa rangaista ja rikollistaa haredi-kansan asevelvollisuudesta kieltäytyvät, ja haluaa, että periaatteessa jokaisella on velvollisuus puolustaa maataan. Shasin taholta sanotaan, että he osallistuvat asepalvelukseen, mutta ei 80 % haredi-kansasta. Mofazin taktiikkana lienee nostaa puolueensa arvoa kansa silmissä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157796#.T__dbHVHT-k
-          Egyptin uunituore presidentti Mohammed Mursi teki ensimmäisen ulkomaanmatkansa Saudi Arabiaan. Hänen matkansa valinnalla oli todellinen huutava hätä: Egyptin talous on romahduspisteessä, ja varoja on jostain saatava, paljon ja nopeasti. Saudien ikääntynyt ja heikko kuningas Abdullah otti vieraansa vastaan kuninkaalle sopivaan tapaan. Saudi Arabia lupasi Egyptille 4 miljardia lainoina ja avustuksina Mubarakin hallituksen kaaduttua, ja lisäsi pottiin myöhemmin yhden miljardin USD Egyptin keskuspankin pönkittämiseksi, mutta Egypti tarvitsee enemmän. IMF lupasi 3.2 miljardin lainan, mutta se jäädytettiin odottamaan tilanteen selkiytymistä. USA:n presidentti Obama lupaa tukea IMF:n hakemusta ja muutenkin pyrkiä avustamaan omien talousvaikeuksiensa keskellä. Egyptin nopeasti kasvava väkimäärä syö kaiken kehityksen tuoman kasvun. Arviolta 1.5 miljoonaa egyptiläistä työskentelee Saudi Arabiassa, kaikkiaan 6 miljoonaa työskentelee ulkomailla. Mursi pyytää heitä sijoittamaan tulonsa Egyptin talouteen. http://www.reuters.com/article/2012/07/13/us-egypt-crisis-economy-idUSBRE86C08320120713
-          Israelin kansa hämmästelee, miten entinen pääministeri Olmert voi ottaa virassa ollessaan 650 000 USD amerikkalaiselta liikemieheltä, ja saada 93 000 kaksin-kertaisesta ulkomaanmatkojensa veloituksesta amerikkalaisilta lahjoittajilta ilman, että Jerusalemin alueoikeus näkee siinä mitään väärää? Onko tässä vihje kaikille kansalaisille, etteivät säännöt koske kaikkia, tai että muutamat ovat tasa-arvoisempia kuin muu kansa? Sitä hämmästelee entinen syyttäjänviraston asianajaja kysyen: ”Kuka on se henkilö, että saa tililleen 450 000 USD eikä ole tietoinen asiasta?” http://www.timesofisrael.com/senior-prosecution-lawyer-on-olmert-acquittal-who-receives-450000-and-doesnt-know-about-it/


Thursday, July 12, 2012

TORSTAI 12.07.12


TORSTAI 12.07.12

1. PÄÄMINISTERI Netanyahun ja varapääministeri Mofazin erimielisyydet Tal-lain korvaavan lain sopimiseksi eivät vielä eilen tuottaneet tulosta, mutta Mofaz varoo huolellisesti antamasta uutta ultimaatumia hallitusyhteistyöstä, koska se voisi päättyä Kadiman eroon hallituksesta ja joutumiseen politiikan sivuraiteelle, ja sitä Mofaz ei halua. Siispä keskusteluja jatketaan vähän eri äänilajissa, sillä kummallakin on omat intressinä yhteistoiminnan jatkamiseksi.

TÄRKEIMMÄKSI erimielisyyden aiheeksi on noussut kysymys, miten kohdella niitä haredi- ja arabikansan jäseniä, jotka kieltäytyvät asepalvelusta ilman pätevää syytä.
Kadiman alkuperäinen vaatimus, jota Keshev-komitean puheenjohtaja Plesner vaati, oli rangaista kieltäytyjiä tuntuvalla sakolla sekä merkinnällä rikosrekisteriin kuudeksi vuodeksi. Tämä olisi koskenut pääasiassa haredi-kansan jäseniä, arabikansan asevelvollisiin laadittaisiin omat sääntönsä myöhemmin. Plesner ja apulaispääministeri Moshe Yaalon keskustelivat eilen kaksistaan erimielisyyksien hiomiseksi, mutta ilman tulosta.
Pääministerin kanslia ilmoittaa, ettei se tule hyväksymään haredi- tai minkä hyvänsä kansan saattamista rikollisen asemaan, koska se aiheuttaisi syviä ristiriitoja maan sisällä.
Toiseksi on huomioitava, että jos uutta lakia ei saada hyväksytettyä Knessetissä ennen kuluvan kuun loppua, IDF voi aloittaa haredi-kansan rekrytoinnin tahtonsa mukaan. Mitään ryntäystä armeijan leipiin ei ole odotettavissa, koska se lisäisi IDF:n menoja kohtuuttomasti.
IDF:n uskotaan julkistavan lausunnon, jossa se vapauttaa kieltäytyjät pidätykseltä.

MOFAZ kutsui Kadima-puolueen edustajat pikaiseen kokoukseen, jossa päätettiin antaa Mofazille valtuudet sopia Netanyahun kanssa tai päättää erosta hallituksesta viikonvaihteen aikana joittenkin vaatiessa välitöntä eroa. Kadima vaatii, että haredi-kansan asevelvollisille on asetettava määrä, mutta Likud haluaa, että IDF määrittelee, kuinka paljon se haluaa ottaa haredi-kansan asevelvollisia  palvelukseensa vuosittain. Myös palvelusiän määrittelyssä on eroavuutta Kadiman ja Likudin vaatimuksissa. Yaalon sanoi eilen, etteivät keskustelut Plesnerin kanssa päättyneet umpikujaan ja sanoi jatkavansa niitä tarvittaessa.
Mofaz puhuu asian historiallisuudesta ja varoitti puhuessaan haredi-nuorille, että tämä tilaisuus voidaan menettää 15:n seuraavan vuoden ajaksi. Hän vakuutti, ettei Kadima ole haredi-kansan vihollinen, vaan haluaa saada sen osaksi yhteiskuntaa ja parantaa sen elinolosuhteita. On muistettava, että kieltäytyessään lukuisista eduista ja hyödyistä, joita pidetään itsestään selvinä yhteiskunnassa, haredi-nuorukaiset uhraavat paljon elämästään Toran opiskelun hyväksi eläen hyvin rajoitettua ja säännösteltyä elämää. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=277143

2. ENGLANNIN juutalaisjärjestöjen ja Englannin kirkon välit ovat painuneet alimmalle tasolle, missä ne pitkään aikaan ovat olleet. Englannin juutalaisjohtajien hallituksen kokous päätti katkaista kaikki suhteensa Englannin Kirkkoon sen jälkeen, kun kirkon yleiskokous (general synod), kirkon korkein päättävä elin, oli Yorkissa suurella enemmistöllä hyväksynyt esityksen vahvistaa suhteita Ekumeenisessa yhteistoimintaohjelmassa Palestiinassa ja Israelissa  (EAPPI). Tämä ryhmä tukee boikotti-, syrjintä- ja sanktiokampanjoita Israelia vastaan ja sitä syytetään Israelin vastaisesta asenteesta ja yksipuolisten kirjoitusten kannattamisesta.

EAPPIN web-sivun mukaan se sponsoroi ja kuljettaa ihmisryhmiä ”Länsirannalle” kokeakseen ”elämää miehityksen alla”. Järjestö vie 20 ekumeenista yhteistoimintahenkilöä tuolle alueelle vuosittain, jossa he asuvat ”vapaaehtoisina” Nablusissa, Jayyousissa tai Yanunissa ja kulkevat palestiinalaisten kanssa tarkastuspisteiden kautta kirjaten kaikki havaitsemansa väärinkäytökset. Heillä ei ole mitään yhteyksiä Israelin juutalaisväestön kanssa, ja he suostuvat osallistumaan vähintään kymmeneen tilaisuuteen kotimaassaan kertoen kokemuksistaan. Monet heistä osallistuvat paljon useampaan tilaisuuteen.

Juutalaisjärjestöjen hallitus sanoo julkilausumassaan, että ”EAPPI osallistuu kiihottavaan ja yksipuoliseen ohjelmaan uskontojen välisen yhteistoiminnan nimissä”. Hallitus valittaa, että Anglikaanikirkko on lähtenyt tukemaan avoimesti marginaalityhmää välittämättä ollenkaan siitä, mitä vaikeuksia se tulee aiheuttamaan Anglikaanikirkon ja juutalaisjärjestöjen välille. Jerusalemissa toimiva NGO-Monitor järjestö sanoo tutkimusraportissaan, että EAPPI on päätekijä Israelin laittomaksi saattamis-kampanjassa ja että se asettaa Israelin yksin täysin vastuulliseksi Pyhän Maan kristittyjen kokemiin vaikeuksiin.
”EAPPI on yksipuolinen painostusryhmä edistäen Durbanin boikotti- syrjintä ja sanktio-menetelmää Israelia vastaan; kannattaen palestiinalaisten paluuoikeutta, koodisanonta Israelin itsenäisyyden mitätöimiseksi, ja systemaattisesti jättäen huomiotta palestiinalaisten jatkuvat terrorihyökkäykset Israelin siviilejä vastaan – joista jokainen on sotarikos”, sanoo Yitzhak Santis, NGO-monitorin ohjelmapäällikkö.

Juutalaisjärjestöjen johtajia loukkasi syvästi synodin jäsenten käyttämä retoriikka ja terminologia. He sanoivat, ettei Israel tarvitse Anglikaani-kirkon opetuksia oikeudesta ja rauhasta. Lisäksi moitteita annettiin hävyttömistä viittauksista juutalaisten rahankäyttöön, painostusryhmiin, juutalaispainotteisiin nimiin sekä yhteisön toimintaan häväisten holokaust-uhrien muistoa.
Israelin Lontoon lähetystö sanoo olevansa syvästi huolestunut raportista, jonka mukaan Englannin kirkko antaa tukensa EAPPI:n timinnalle.
”Kristityt kokevat nousevaa vainoa alueella, ja kuitenkin antamalla tukensa tuolle ryhmälle, Englannin kirkko on valinnut mainostaa yksipuolisia ääniä ja valita Israelin – ainoan maan Lähi Idässä ja Pohjois-Afrikassa - jossa kristittyjen oikeudet on vahvistettu ja jossa heidän lukumääränsä kasvaa”, sanotaan lähetystön edustajan lausunnossa.
Juutalaisjärjestöjen hallitus valittaa, että nuo EAPPI:n sponsoroimat ja tukemat vapaaehtoiset kulkevat pitkin Euroopan maita kertoen hyvin yksipuolisia ja vääristyneitä näkemyksiään tilanteesta Israelissa sekä Juudean ja Samarian alueilla omaamatta mitään käsitystä kokonaistilanteesta alueella. ”Tällä toiminnalla EAPPI lisää antisemitismiä Euroopassa”.

ANGLIKAANIKIRKON arkkipiispa Rowan Williams pidättyi äänestyksestä, mutta kannatti toista vähemmän kärjistettyä Israelin vastaista esitystä.

3. PIKUACH NEFESH, Israelin rabbiinien muodostama järjestö, lähetti 350 rabbin allekirjoittaman vihaisen ja loukkaantumista osoittavan kirjeen presidentti Shimon Peresille hänen äskettäin pitämänsä puheen johdosta, jossa hän syytti Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöjen vaarantavan Israelin säilymisen juutalais-enemmistöisenä valtiona. ”Juutalaisvaltio ilman juutalaista enemmistöä ei luultavasti säily juutalaisena. Kansallinen itsenäisyys demokraattisessa valtiossa vaatii juutalaisen enemmistön säilyttämistä, ja kansallinen identiteetti monikulttuurisessa maailmassa edellyttää juutalaisen kansan hengellisyyden yhtenäisyyden säilyttämistä”, Peres sanoi puheessaan.

Rabbien Peresille osoittamassa kirjeessä sanotaan mm.: ”Eikö tuho, jonka Sinä aiheutit Israelille surkeilla Oslon sopimuksilla, ole tarpeeksi, vaan Sinä jatkat vaarallisten lausuntojen antamista sanoen etukäteen ja ilman neuvotteluja, että Sinä haluat päästä eroon osasta maata? Sinun olisi jo kauan sitten pitänyt painaa pääsi alas ja pyytää anteeksiantoa tuhansilta ”rauhanprosessien” uhreilta, kaikilta etelän asukkailta, Juudean ja Samarian  ja Jerusalemin ympäristön, tuhansilta murhien uhreilta solmimiesi sopimusten seurauksena, ja Gazasta vetäytymisen vuoksi, jota Sinä kannustit ja innostit, saaden sadat tuhannet juutalaiset  elämään jatkuvassa pelossa” , sanotaan rabbien kirjeessä ja lisätään:
”Mutta sen sijaan Sinä tuot julkisuuteen kuvitteellisia ideoita taas kerran ja toistat vanhentuneita ja vääristeltyjä teorioita. Sinä vaadit uutta Lähi Itää ja miehityksen lopettamista, ja edellisenä päivänä saimme tietää, että Israelin valvonta Juudeassa ja Samariassa on täysin laillista.” He kirjoittavat edelleen, että ”Israelin suurin vaara ei ole demografia, vaan maan antaminen Israelin vihollisille tuoden heidät siten lähemmäs juutalaisyhteisöjen rajoja, joita Peres itse oli omin käsin rakentamassa”.

Rabbien kirjeessä painotetaan edelleen:
”VAIN päättäväinen ja ylpeä juutalainen hallinto, joka rohkaisee syntyvyyttä ja vakaasti säilyttävät rajamme samalla vahvistaen juutalaisyhteisöjä Pyhässä Maassa, voi vahvistaa Israelin eheyttä ja turvallisuutta omassa maassaan ja tuoda todellisen rauhan.”

ISRAELISSA presidentin asema on symbolinen, eikä hänellä ole oikeutta puuttua maan politiikkaan. Kuitenkin Peres on salaa neuvotellut Mahmoud Abbasin kanssa  - ehkä Netanyahun tieten mutta tuskin hallituksen antamin valtuuksin – vain edistääkseen omia jo täysin kelvottomiksi todettuja ideoitaan, kuten INN:n artikkeli toteaa.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157757#.T_57V3VHT-k

4. UUTISOTSIKOITA
-          IAF:n hävittäjäkoneet iskivät torstaiaamuna ryhmään Gazan arabeja, jotka valmistautuivat ampumaan panssarikranaatteja IDF:n sotilaita vastaan, jotka kunnostivat Gazan ja Israelin välistä turva-aitaa. Terroristit, joiden artikkeli sanoo kuuluneen PA:n palestiinalaisiin, olivat iskuhetkellä paikassa, josta he olisivat pystyneet iskemään sotilaisiin. IDF:n mukaan ohjukset osuivat tarkasti kohteisiinsa. IAF:n koneet iskivät myös terroristien tukikohtaan ja toiseen kohteeseen Gazan eteläosassa maanantai-iltana. Iskut osuivat tarkasti kohteisiinsa. Gazan terroristien iskut ovat lisääntyneet, ja kohteina ovat siviilit maanteillä tai työntekijät pelloilla. He käyttävät panssariohjuksia sekä tarkkuus- ja konekiväärejä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157770#.T_6F7HVHT-k
-          Hebronissa arabit jatkavat juutalaisasukkaitten kivityksiä, ja viimeisten tietojen mukaan kohteina ovat erityisesti lapset leikkikentillä tai kävelijät teillä, kuten 10-vuotias Nachala Pass, jota kivitettiin hänen kävellessään Abraham Avinu lähiön kadulla. Hän vammautui kivityksessä. Maaliskuun 26. 2001 arabi-sala-ampuja surmasi 10 kuukauden ikäisen vauvan Shalhevet Pass hänen vanhempiensa työntäessä häntä lastenvaunuissa samalla kadulla. Sisarusten isä Yitzhak Pass vakuuttaa, etteivät arabien murhayritykset karkota heitä Hebronista, vaan he ovat päättäneet pysyä kaupungissa, jossa kuningas David piti hoviaan ennen siirtymistään Jerusalemiin yli 3000 vuotta sitten. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157769#.T_6JCHVHT-k
-          Libanon toteaa, ettei sillä ole enää mahdollisuuksia hoitaa Syyriasta maahan tulleita pakolaisia varojen ja lääkeaineiden loputtua. Libanonissa on ainakin 26 900 rekisteröityä pakolaista, mutta heidän lukumääränsä on paljon suurempi. Monet pakolaisista, joita tulee varsinkin Homsin alueelta, tarvitsevat myös lääkintähoitoa. Hallituksen sairaalat ovat kieltäytyneet ottamasta haavoittuneita pakolaisia hoitoon, minkä johdosta heidät joudutaan viemään yksityissairaaloihin, jos joku maksaa kulut. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157758#.T_6LSXVHT-k
-          IDF siirsi Iron Dome patteriston Eilatin kaupungin suojaksi peläten vihollisuuksien ja rajan yli Siinailta ammuttujen raketti-iskujen voimistuvan terrorijärjestöjen vahvistaessa asemiaan harvaan asutussa Siinain erämaassa, jota Egypti ei pysty valvomaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157755
-          Israelin Elbit Systems solmi sopimuksen Boeing jättiyhtiön kanssa, jonka perusteella se tulee markkinoimaan Elbit järjestelmän UAV-koneita. Asiaa koskeva periaatesopimus allekirjoitettiin Lontoon ilmailunäyttelyn yhteydessä. Yhtiön valmistamat Hermes 450 ja 900 miehittämättömät tiedustelukoneet ovat saaneet maailmanmainetta, ja Elbit uskoo sopimuksen parantavan mahdollisuuksia päästä USA:n markkinoille.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157732#.T_6NRnVHT-k
-          USA:n asiantuntijat sanovat, että ydinpommista huolimatta Iranin asetekniikka on parantunut huomattavasti sekä ohjusten rakentamisen että niiden osumatarkkuuden ja pommikuorman suhteen. Lisäksi raportissa todetaan, että Iran toimittaa yhä tehokkaampia asejärjestelmiä Hizbullahille, minkä luulisi herättävän Israelin johtajat ja sotilaalliset suunnittelijat tehokkaampiin vastatoimiin. http://www.timesofisrael.com/never-mind-the-nukes-irans-armed-forces-gaining-strength-too-us-report-says/


Wednesday, July 11, 2012

KESKIVIIKKO 11.07.12


KESKIVIIKKO 11.07.12

1. EGYTPTIN parlamentti kokoontui tiistaina ensimmäiseen istuntoonsa presidentti Mursin maanantaina tekemän päätöksen mukaan, vaikka korkein perustuslakioikeus oli katsonut tulkinnassaan, että parlamentin alahuoneen jäsenten vaaleissa tehtyjen virheiden vuoksi alahuone tulee hajottaa ja pitää uudet vaalit. Armeijan korkea neuvosto SCAF vahvisti oikeuden päätöksen ja julisti vaalien tulokset niiltä osin mitättömiksi.
Armeija ei kuitenkaan pyrkinyt millään tavoin estämään alahuoneen kokoontumista eilen, mutta taustalla kytee voimakas epävarmuus ja pelko, mihin tämä tulee johtamaan.
Presidentti Mursin päätös yllätti myös USA:n hallituksen, joka oli tuudittautunut uskomukseen, että demokratia toimii nyt Egyptissä ja palaaminen normaalielämään palautuu.

USA:n ulkoministeri Hillary Clinton pyrki tasoittelemaan tunteita ja kehotti lausunnossaan Egyptin osapuolia työskentelemään yhdessä ongelmien selvittämiseksi voidakseen estää syntyneitten vaikeuksien hankaloittaa sujuvaa vallansiirtoa armeijalta siviilihallitukselle.
Korkein oikeus ilmoitti harkitsevansa Mursin päätöstä kutsua parlamentin alahuone istuntoihin aiheuttamasta tilanteesta tiistaina.
Korkein oikeus jäädytti presidentti Mursin tekemän päätöksen, jolla parlamentin alahuone aloitti ensimmäisen istuntonsa eilen, ja kehotti aiemman päätöksen toteuttamista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157723#.T_0ev3UlgW4

2. YK:N nimittämä rauhansovittelija Kofi Annan sanoi tavattuaan Syyrian presidentti Bashar Assadin Damaskoksessa eilen, että Assad tarjoaa askel askeleelta etenevää kehitystä voidakseen rakentaa perustaa taistelujen lopettamiseksi alueilla, joilla taistelut ovat olleet kiivaimmat. Hän sanoi, että esityksestä on keskusteltava opposition kanssa antamatta tarkempia yksityiskohtia.
ANNAN lensi eilen Teheraniin keskustelemaan tilanteesta Iranin ulkoministeri Ali Akhbar Salehin kanssa. Sieltä hän lensi Bagdadiin keskustelemaan Irakin johtajien kanssa. Hänen tarkoituksensa on esitellä sovittelujen nykyvaihetta YK:n turvallisuusneuvostolle keskiviikkona. YK:n pääsihteeri ilmoitti äskettäin, että Annanin välitys on epäonnistunut.

USA:n Valkoisen Talon edustaja Jay Carney kritisoi Annanin halua kytkeä Iran YK:lta saamaansa mandaattiin sovitella Syyrian hallituksen ja kapinallisten välillä. ”Ei kukaan rehellisin mielin voi sanoa, että Iranilla voisi olla jokin positiivinen vaikutus kehityskulkuun Syyriassa”, hän totesi lehdistötilaisuudessa tiistaina.
Carney ei kuitenkaan sanonut, että vaikka Annan näyttää jättäneen USA:n mielipiteen huomiotta, USA katsoisi Annanin epäonnistuneen tehtävässään. ”Kokonaisuuden kannalta katson, kansainvälisen yhteisön on välttämättä tuettava suunnitelmaa ja katsottava, että se myös toteutetaan”, hän analysoi jatkaen: ”Olemme erittäin epäuskoisia Assadin koskaan täyttävän hänelle asetettuja velvoitteita, minkä johdosta Bashar Assadin osallistuminen Syyrian tulevaisuuteen ei voi olla mahdollista, koska hän on menettänyt kaiken uskottavuutensa (USA:n silmissä).” Tämä on suoraa puuttumista Syyrian sisäisiin asioihin.
Carney kehotti samalla kaikkia Syyrian hallitusta tukevia maita muuttamaan asenteensa.

VENÄJÄ, joka on toiminut sekä Assadin tärkeimpänä tukijana Kiinan ohella ja on toimittanut aseita ja ohjuksia Syyrian armeijalle, on viime aikoina vähentänyt asetoimituksiaan, mutta sen johtajat katsovat, ettei mikään sovitteluesitys voi lähteä oletuksesta, että Assadin dynastia, joka on hallinnut Syyriaa 42 vuotta, tulisi luopumaan vallasta.
Venäjä lähetti hävittäjäaluksen Smetlivin Sevastopolin satamasta kohti Syyrian rannikkoa tiistaina. Venäjä on kunnostanut ja laajentanut Latakian  ja Tartusin syväsatamia, ja sen alukset toimittavat sinne ruokaa ja muita tarvikkeita siellä oleville virkailijoilleen. Smetlivissä on tiettävästi tarvikkeiden lisäksi myös sotilashenkilöitä. Lähteen mukaan neljä muuta Venäjän sota-alusta on matkalla Tartusin satama-alueelle.
Assadin hallitus halusi osoittaa taistelukuntoaan järjestämällä kaksipäiväiset merisota-harjoitukset, jotka päättyivät eilen. Harjoituksilla haluttiin nostaa sen asevoimien kykyä puolustaa maata länsimaitten potentiaalista hyökkäystä vastaan, kuten lausunnossa todettiin. Syyrian sotaharjoitukset sattuivat samaan aikaan, kuin Iran piti omia sotaharjoituksiaan.

SYYIAN ihmisoikeustarkkailijat sanovat, että ainakin 17 129 ihmistä on todistettavasti menettänyt henkensä 16 kuukautta kestäneiden taistelujen aikana. Niiden joukossa on aseistettuja tai aseistamattomia siviilejä 11 897, lisäksi 884 loikkaria on saanut surmansa. Syyrian turvallisuusjoukot ovat menettäneet 4 348 jäsentään. Raportin mukaan maanantaina ainakin sata ihmistä sai surmansa, useimmat heistä kapinallisia, Aleppon ja Idlibin provinsseissa lähellä Turkin rajaa.
Latakiassa Syyrian joukot tulittivat Jabal al-Akrad kylää karkottaakseen sinne linnoittautuneet Turkista tulleet kapinallisjoukot.
Syyrian Kansallinen Neuvosto, joka edustaa yhtä osaa kapinallisista, sanoi, että YK:n tulee asettaa Syyriaan kansallinen  hätätila, sillä maan 22 miljoonasta asukkaasta 1.5 miljoonaa kärsii taistelujen vaikutuksista. Libanonin puolella kolme ihmistä sai surmansa Syyrian armeijan kranaattitulesta, jota kesti usean tunnin ajan useita päiviä jatkuneen tulituksen aikana. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157730#.T_0feHUlgW4
Kypros sanoo valmistautuvansa vastaanottamaan 200 000 Syyrian pakolaista. Vaikka luku on hypoteettinen valmisteluja varten, sen lukumäärä, joka on neljännes saaren asukasluvusta, aiheuttaisi valtavan haasteen saaren sietokyvylle.

3. PRESIDENTTI Shimon Peres sanoi puhuessaan Theodor Herztlin kunniaksi järjestetyssä tilaisuudessa. ”Israelin setlementit arabien runsaasti asumissa territorioissa, joita rakennettiin heidän hyökkäystensä jälkeen, voivat johtaa demografisen muutoksen vaaraan. Se tulee vaarantamaan Israelin juutalaisen enemmistön”, Peres tulkitsi Oslon sopimusten jälkivaikutuksia, vaikka presidentillä ei ole oikeuttaa puuttua maan politiikkaan.
”Ilman juutalaista enemmistöä on epätodennäköistä, että Israel tulee säilymään juutalaisena”, hän selvensi lausuntoaan puheessaan Hertzl-vuoren sotilashautausmaalla järjestetyssä tilaisuudessa, jolla kunnioitettiin sionismin perustajaa Theodor Hertzliä.

PERES puhui näitä vain pari päivää sen jälkeen, kun entinen korkeimman oikeuden tuomarin Edmund Levyn johtama kolmen hengen toimikunta julkisti raporttinsa, jonka mukaan Juudea ja Samaria eivät ole miehitettyjä alueita, juutalaisten muutto niihin ei ole vastoin kansainvälistä lakia ja että juutalaisilla on oikeus rakentaa Juudeaan ja Samariaan ilman esteitä. Ei tiedetä, oliko Peresin puheen sisältö valittu tarkoituksellisesti raporttia vastaan.

Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöjen neuvoston puheenjohtaja Danny Dayan tarttui tuoreeltaan presidentin puheeseen todeten ärtyneenä: ”Ainoa vaara juutalaisvaltion pysymiseksi juutalaisena on epäusko historialliseen oikeuteemme maahamme.”
On totta, kuten JP:n artikkelin kirjoittaja Tovah Lazaroff toteaa, että ulkomaat ovat voittopuolisesti tuominneet juutalaisten halun asuttaa koko maansa, kuten USA:n ulkoministeriön äsken julkistama vastustus Levyn raportin havainnoista osoittaa, tämä kanta on suurelta osin juutalaisten itsensä aiheuttama. Juutalaiset ovat hajaannuksessa (galutissa) asuessaan vuosisatojen ajan pyrkineet pitämään mahdollisimman pientä profiilia valtaväestön reaktioita pelätessään, eivätkä he ole osanneet irrottautua tästä alemmuuskompleksista.

Vasta uusi sukupolvi, joka on vähitellen ottamassa vastuun maan kohtaloista, uskaltaa sanoa mielipiteensä ilman pelkoa ja vaatia oikeuksiansa.
Israelin media on tässä juutalaisten ja israelilaisten oikeuksien vähättelyssä näytelleet johtavaa osaa, mistä Lazaroffin artikkelin vasemmistoviritteinen sävy on todisteena.
Pääministeri Netanyahu aikoo selvitä raportin kotimaassa aiheuttamasta ongelmasta perustamalla komitean Levyn raporttia tutkimaan toivoen, että se hautautuu sinne. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=276980

4. Entisen pääministeri Ehud Olmertin vapauttaminen kahdesta raskaimmasta syytöksestä ja syyttäen häntä vain vähemmän raskauttavasta luottamuksen rikkomisesta, aiheutti vakavan itsetutkistelun valtionsyyttäjän virastossa, joka katsoo kärsineensä pahan kolauksen. Olmertin kannattajat vaativat yleisen syyttäjän Moshe Ladorin eroa, joku jopa väänsi: Tee itsemurha. Yleisen syyttäjän apulaissyyttäjä Raz Nasri sanoi keskiviikkona, että virastossa tutkitaan tilannetta häpeällisen tappion jälkeen korruptiosyytöksistä Olmertia vastaan hänen vielä yhdessä asiassa, joka koskee Holyland rakentamissuunnitelmien volyymin noustua moninkertaiseksi. Tarkkailijat varoittavat, ettei Olmertin asia ole vielä lähelläkään loppuaan. Olmertin kansliapäällikkö Shula Zaken sai kovemmat syytökset kuin Olmert. Häntä syytetään luottamuksen pettämisestä, rahan siirtämisestä Olmertin tilille tämän tietämättä, ja muutenkin kyseenalaisten laskutusten ja jälkien siivoamisen hoitamisesta, joista Olmertia syytettiin.
Ehud Olmert tuuletti oikeuden vapauttavan päätöksen jälkeen kuin paraskin peluri, hymyille koko kuivahkolla naamallaan, nyökytellen tervehdyksiä ja antaen poskipusuja sekä miehille että naisille, tutuille ja vähemmän tutuille.
Olmert itse vihjaili, että hän tulee olemaan julkisuudessa tästä lähtien paljon useammin, ja hänen kannattajansa sanoivat kansan kaivanneen Olmertin ohjaavaa kättä. Tämän uskotaan enteilevän, että Olmert haluaa uudelleen politiikkaan, ehkä pyrkien yhdistämään keski- ja vasemmistolaidan puolueet vastapainoksi Netanyahun keskusta-oikeistolaiselle ryhmälle. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=277045

5. UUTISOTSIKOITA
-          Presidentti Shimon Peres sai tukea lausunnolleen juutalaisyhteisöistä Juudeassa ja Samariassa maassa vierailevalta EU:n komission presidentiltä Jose Manuel Barrosolta, joka ottaessaan vastaan kunniatohtorin arvon Haifan yliopistossa jonkun tuntemattoman ansion perusteella, kehtasi sanoa puheessaan tähän tapaan: ”Täällä Haifassa, turvattuina Gazan raketeilta, te voitte rauhassa suorittaa tutkimuksianne, ja palestiinalaisilla on oikeus perustaa demokraattinen oikeusvaltio vuoden 1949 aselepolinjoille”. Eikö arvon EU-presidentti ole koskaan kuullutkaan Hizbullahin raketeista Haifan kaupunkiin Libanonin kakkossodan aikana, ja eikö kukaan ole kertonut hänelle, minkälaisen uhkan ei vain Haifalle, vaan koko rannikon asutukselle ja Jerusalemille muodostaisi islamilaisen tasavallan perustaminen juutalaisten kotimaan sydänalueille? Siinä on taas yksi fariseus (susi) lammasten vaatteissa. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=277031
-          Korkea PA:n virkailija paljasti JP :n toimittajalle, että Juudean ja Samarian palestiinalaisalueilla asuvat hyvin Israel-vastaiset ulkomaalaiset osallistuivat Abbasin vastaisiin mielenosoituksiin. Tämähän on majesteettirikos Abbasin hallitsemassa pienoiskalifaatissa, eikä sellainen ole ollenkaan sallittua. ”Läntisten kansallismielisten osallistuminen Abbasin vastaisiin mielenosoituksiin ei ole ollenkaan hyväksyttävissä. Me tulemme katkaisemaan kaikki suhteemme heihin,” virkailija uhosi. Läntiset aktivistit osallistuivat äskettäin useitten NGO-järjestöjen jäsenten kanssa mielenosoituksiin, jotka oli järjestetty Abbasin yksinvaltaa vastaan. Yhtenä syynä oli Abbasin suostumus keskustella Shaul Mofazin kanssa, mikä kiireesti peruttiin. Hyvää tarkoittavat läntiset naisaktivistit eivät ehkä ole tietoisia, että mennessään asumaan palestiinalaiskyliin he joutuvat lähes poikkeuksetta raiskatuiksi tai ainakin jatkuvan seksuaalisen lähentelyn uhreiksi, mutta ymmärrettävästä syystä vaikenevat siitä. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=277034
-          Republikaanien presidenttiehdokas Mitt Romney tullee suunnitelmien mukaan Jerusalemiin 28. heinäkuuta, ja järjestää Jerusalemin pormestarin kanssa suuren varojenkeräystilaisuuden 29.07. Häntä on pyydetty vierailemaan Israelissa oman kannatuksensa nostamiseksi juutalaisten keskuudessa. Israelin juutalaisista valtaosa kannattaa häntä ennen Obamaa, mutta USA:n juutalaisista n. 64 % sanoo edelleen äänestävänsä Obamaa hänen lukuisista kömmähdyksistään huolimatta. Romney vierailee ensin Englannissa ja osallistuu olympialaisten avajaisiin 27. heinäkuuta ja lentää sieltä Israeliin, jossa hän asuu Jerusalemissa kahden päivän ajan. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=277050
-          EU:n Iranin vastainen boikotti alkoi runsas viikko sitten, mutta Sveitsi katsoo boikotin aiheuttavan Euroopalle enemmän haittaa kuin hyötyä ja sanoutuu irti siitä. Sveitsin päätös jatkaa liiketoimia Iranin kanssa boikotista välittämättä herätti laajan tuomion molemmin puolin Atlantin valtamerta. Saksa on perinteisesti se maa, jonka suuret yhtiöt eivät voi noin vain katkaista tuottavia liikesuhteitaan Iranin kanssa, joten Sveitsin irrottautuminen ruodusta tulee yllätyksenä, vaikka ei pitäisi. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=277036
-          PA:n ilmoitus paikallisvaalien järjestämisestä Länsirannalla ja Gazassa 20. elokuuta 2012 on saanut vihaisen tuomion Hamasin johdon taholta. Vaalit koskevat paikallisten neuvostojen valitsemista, ei parlamentin (PLC) vaaleja. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=276964
-          PA aloitti uuden kampanjan länsimaissa asuvia arabinuoria varten houkutellen heitä vierailemaan kotimaassaan, johon kuuluu myös Haifa ja Jaffa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157733#.T_1DtnVHT-k
-          Kolme juutalaistyttöä haavoittui tiistaina leikkiessään Abrahan Avinu lähiössä Hebronissa arabien heittämistä kivistä. Yhden sisar Shalhevet Pass joutui 10 kuukautta sitten arabien vihan ja terrorin uhriksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157718#.T_1EaHVHT-k
-          Iran valmistaa tappavia Kornet-ohjuksia ilman lupaa satuaan ohjeet siihen Syyrialta tai Hizbullahilta. Kornet-ohjukset osoittautuivat tuhoisiksi sekä Israelin panssareita että maajoukkoja vastaan Libanonin kakkossodan aikana. Venäjä kieltää antaneensa Iranille valmistusoikeuden ohjuksiin, joten Iran valmistaa niitä luvatta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157706#.T_1FhnVHT-k

Tuesday, July 10, 2012

TIISTAI 10.07.12


TIISTAI 10.07.12

1. EGYPTIN korkein perustuslaillinen oikeus toisti päätöksensä parlamentin vaalien mitätöimisestä alahuoneen osalta ja varoitti maan instituutteja toimimasta vastoin oikeuden päätöksiä. ”Mursin päätös johtaa maan potentiaalisesti hyvin vaaralliseen poliittiseen ja perustuslailliseen kriisiin”, sanoo Century Foundation Egyptin asiantuntijan Michael W Hanna lausunnossaan New Yorkissa.

Presidentti Mursi on edustajansa Yasser Alin mukaan sanonut pitäytyvänsä päätöksessään kutsua parlamentin 508 jäsenen alahuone istuntoihin, ”koska kansa tahtoo niin”. Mursin tulkinnan mukaan uusi parlamentti voidaan valita sen jälkeen, kun valittu parlamentti on hyväksynyt perustuslain, jota laaditaan, mutta jonka valmistuminen voi kestää ainakin vuoden loppuun saakka.
Korkein oikeus katsoi viime kuussa, että kolmannes alahuoneen paikoista oli valittu puolueiden edustajista, vaikka ne oli tarkoitettu riippumattomille. Tämän johdosta ääri-muslimeja edustavat ehdokkaat saivat 70 %:n enemmistön parlamenttiin.

Armeijan korkein neuvosto (SCAF) antoi pian sen jälkeen useita lausuntoja, joiden mukaan se otti itselleen lainsäädäntövallan, uuden perustuslain laatimisen valvonnan sekä kansallisen budjetin. Samalla SCAF teki päätöksiä, joilla se merkittävästi rajoitti presidentin oikeuksia.
Korkein perustuslaillinen oikeus käsittelee Mursin päätöksen kolmea kohtaa tiistaina.
SCAF antoi peitellyn mutta selvän varoituksen presidentti Mursille, jolle se antoi vallan 30. kesäkuuta hallittuaan maata 16 kuukauden ajan, todeten, että ”SCAF tulee edelleen tukemaan maan laillisuutta, perustuslakia ja lakia”. Tämän uskotaan tarkoittavan sitä, ettei armeija tule seuraamaan toimettomana sivusta maan korkeimman oikeuden sivuuttamista.

PRESIDENTTI Mursin päätös parlamentin alahuoneen kokoontumisesta oikeuden päätöksen vastaisesti on hajottanut kansaa. Osa mielenosoituksiin osallistuneista aktivisteista kannattaa Mursin päätöstä, joka samalla pienentää armeijan valtaa; mutta osa katsoo, että laillisuuden nimissä korkeimman oikeuden päätöksiä tulee noudattaa.
Lähipäivät näyttänevät, miten kriisi voidaan selvittää, mutta presidentti Mursi on jo ilman lisäpäätöksiäkin kärsinyt arvovaltatappion taistelussaan SCAF:in kanssa. http://www.timesofisrael.com/new-crisis-looms-in-egypt-over-legislatures-fate/

2. IRANIN toimintasuunnitelmaa ydinvoiman lisäämiseksi ei ole virallisesti julkistettu, mutta julkisuuteen vuotaneen version mukaan Iran tulee lisäämään uraanin rikastamisen tukitoimia sekä rakentamaan 4 uutta tutkimusreaktoria.
THE Times of Israel toteaa käsiinsä saaman dokumentin mukaan, jonka Iranin uskotaan esittäneen P5+1 neuvotteluissa Istanbulissa, Iran osoitti taipumattoman kantansa jatkaa valitsemallaan tiellä ydinsuunnitelmansa edelleen toteuttamiseksi ja kehittämiseksi.
Tuntemattomana pysyttelevän informoijan mukaan Iran mainitsi keskusteltaessa Qomin lähelle rakennetusta maanalaisesta rikastuslaitoksesta, että Iranin tulee varmistaa uraanin rikastustoimensa tukilaitoksilla. Qomin laitos rikastaa 20 % maan uraanitarpeesta.

MYÖHEMMÄSSÄ kohdassa Teheranin lähellä sijaitseva tutkimusreaktori (TRR) kaipaa neljän uuden tutkimusyksilön rakentamista. Edelleen dokumentissa mainitaan Iranin suunnitelma myydä polttoaineyhdisteitä (rikastettua uraania) ulkomaille.
Israel Times artikkelin mukaan heinäkuun 4. päivätty toimintaperiaate esittelee yksityis-kohtaisesti Iranin vaatimuksen, että se hyväksytään kansainvälisesti ydinvaltioksi ja että Irania vastaan asetetut sanktiot tulee poistaa. Dokumentin mukaan Iran voi suostua lopettamaan uraanin rikastamisen 20 %:n tasoon, jos se saa tarvitsemansa määrän ulkomailta, mutta Iran haluaa rikastaa uraania 3.5 %:n tasoon ilman rajoituksia.
Artikkelissa todetaan, että epätyydyttävällä englannilla kirjoitettu dokumentti on paikoin yksityiskohtainen, pakoin tarkoituksellisen epämääräinen. Sen sanamuoto ilmaisee, että ”railo Iranin ja P5+1 maiden johtajien välillä on suuri”, ja että ”Iranin vastaiset sanktiot ovat kohtuuttomia Iranin kansan rankaisemiseksi”. Dokumentissa selvitetään myös muutamien englanninkielisten termien sanasisältöä ja näennäistä vastakohtaisuutta. http://www.timesofisrael.com/iran-plans-to-expand-not-suspend-its-nuclear-program-according-to-position-paper-obtained-by-times-of-israel/

EU-lähteen mukaan P5+1maiden ja Iranin korkean tason neuvottelijat tapaavat pian voidakseen haarukoida tilannetta, onko mahdollisuuksia uutta neuvottelua varten. Edustajat tapaavat toisensa 24. heinäkuuta. Raportin mukaan EU:n ulkopoliittisen toimiston johtaja Catherine Ashtonin apulaisulkoministeri Helga Schmid ja  Iranin pääneuvottelijan varamies Ali Bagheri pyrkivät tutkimaan, onko ja mitä mahdollisuuksia erimielisyyksien tasoittamiseksi. Jos heidän tapaamisensa tuottaa tuloksia, EU:n ulkoasiain johtaja Ashton ja Iranin pääneuvottelija ydinasioissa Saeed Jalili tapaavat toisensa.
Ashtonin edellinen yritys sovun löytämiseksi epäonnistui.

3. KANSANEDUSTAJA Tzipi Hotoveli (Likud) aikoo esittää Knessetin hyväksyttäväksi lakiluonnoksen, jolla äskettäin julkistetun virallisen tutkimusraportin periaatteet voidaan hyväksyä virallisesti hallituksen ohjeeksi. Raportin pääsisältö koskee Juudean ja Samarian laillisuusperiaatteita, joista maan hallitukset ja valtamedia ovat yksioikoisesti omaksuneet ulkomaillekin levinneen, mutta virheellisen kannan, että Israel miehittää Juudeaa ja Samariaa, ja että siitä johtuen niitä koskevat kansainväliset säännöt, joilla väestönsiirto miehitetyille alueille on laiton, ei koske Juudean ja Samarian alueita.

Raportin mukaan Israel ei miehittänyt Jordanian miehityksestä vapauttamiaan Juudean ja Samarian alueita, vaan lopetti Jordanien miehityksen alueilla, jotka kansainvälisissä päätöksissä ja dokumenteissa oli määritelty kuuluviksi juutalaisten kansalliseen kotimaahan. Siten juutalaiset voivat rakentaa kaikkialle Juudean ja Samarian alueilla hankittuaan suunnitelmilleen asianmukaisen rakennusluvan.
Entisen korkeimman oikeuden tuomarin Edmund Levyn johtama 3-jäsenen työryhmä suosittaa raportissaan ilman hallituksen vahvistusta olevien etäyhteisöjen laillistamista.

HOTOVELIN lakiluonnos edellyttää lainopillisen tribunaalin asettamista Juudeaan ja Samariaan, jonka tehtävänä olisi käsitellä maanomistussuhteita, perustaa maanomistus-rekisteri Juudeaan ja Samariaan sekä ulottaa maan rakennus- ja suunnitelmasäännöt ja lait niiden alueille. Hän selittää lakiluonnoksen esittelyssään, että Israel on ollut kansainvälisen virheellisen tulkinnan vankina vuosikymmenet, ja edelleen sen käsiä on sitonut Merertz asianajajan Dalia Sassonin pääministeri Ariel Sharonin toimeksiannosta laatima poliittisesti vinoutunut raportti maanomistussuhteista ja suosituksista etäyhteisöjen tuhoamiseksi.
Hotoveli sanoo keräävänsä kansanedustajien allekirjoituksia lakiesityksensä tueksi.
Kadiman kansanedustaja ministeri Shlomo Molla varoitti pääministeriä omaksumasta raporttia, koska se hautaa lopullisesti rauhanprosessin. Samaa varoittavat NGO-järjestöt. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157686#.T_vM23VHT-k

USA:n ulkoministeriön arabimyönteisten viranomaisten lausunnossa torjutaan Edmund Levyn komitean tutkimukset ja suositukset, joilla hallituksen tulisi laillistaa kymmeniä etäyhteisöjä. Ministeriön lausunto vahvistaa aiempia käsityksiä sen jähmettyneestä Israelin vastaisesta asenteesta ja kyvyttömyydestä muotoutua tilanteen vaatimalla tavalla. http://www.timesofisrael.com/us-state-department-we-do-not-accept-the-legitimacy-of-continued-israeli-settlement-activity/

4. UUTISOTSIKOITA
-          USA:n Valkoinen Talo vähättelee maailmalla syntyneitä spekulaatioita presidentti Obaman kutsuttua Egyptin presidentti Mursin Yhdysvaltoihin. Virkailijat sanovat Obaman tuntevan mielihyvää, jos Mursi voisi vierailla New Yorkissa syyskuussa YK:n syyskauden alkaessa. He vakuuttavat, ettei kahdenkeskisiä tapaamisia ole sovittu. Mursin edustaja Yasser Ali kuitenkin vakuuttaa, että Obama kutsui Mursin vierailulle Yhdysvaltoihin eikä YK:n istuntoon. USA:n kongressin jotkut edustajat ovat vaatineet USA:n 1.3 miljardin avustuksen poistamiseksi vasta-lauseeksi Mursin tavalle jättää oikeuden päätökset huomiotta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157690#.T_vfy3VHT-k
-          Hizbullah pidätti Libanonissa kolme henkilöä syyttäen heitä vakoilusta Israelin ja USA:n hyväksi. Tämä voi olla vastavetona Israelin syytöksiin, että Hizbullah vakoilee Israelin ja Libanonin välistä rajaa ilmeisiä sotatoimia varten. Libanonilainen lehti An-Nahar kertoo, että henkilöt ovat Hizbullahin jäseniä mutta hyvissä suhteissa Israelin ja USA:n edustajien kanssa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157693#.T_vhcHVHT-k
-          Israelilainen Elbit-Systems on kehittänyt keski- ja suurikokoisten lentokoneitten suojaksi järjestelmän, joka suojaa koneita lähestyviltä ohjuksilta. J-MUSIK nimellä kulkevaa järjestelmää esiteltiin Lontoon Farnborough lentonäyttelyssä. Järjestelmä sopii myös helikoptereihin, ja se on käytössä monien maiden koneissa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157654#.T_viY3VHT-k
-          Terroristi-sala-ampuja uskoi osuneensa lapseen Gazan turva-aidan lähellä tähdätessään auton takaistuimella olleeseen lastenistuimeen. Ihmeeksi lapsi oli silloin siirretty pois, mutta luoti  osui suoraan istuimeen lävistettyään takaikkunan. Autoa kohti ammuttiin ainakin 10 luotia. Auto oli Yad Mordechai kibbutsin risteyksessä maanantai-iltana joutuessaan sala-ampujan kohteeksi. Aiemmin maanantaina terroristit ampuivat pst-ohjuksen kohti pellolla työskentelevää ryhmää, mutta ohjus osui peltoon lähellä työntekijöitä aiheuttaen joillekin shokkitilan ilman muita vaurioita. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157678#.T_vjhHVHT-k
-          IAF iski ohjuksillaan kolmen aikaan maanantaiyönä kahteen kohteeseen Gazassa, jotka molemmat kuuluivat Hamasin sotilassiiven kohteisiin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157684#.T_vlC3VHT-k
-          Terrorin uhrien järjestön Almagor johtaja Meir Indor varoittaa pääministeriä edes harkitsemasta suunnitelmaa terrorivankien vapauttamisesta muka hyvä tahdon eleenä Abbasille keskustelujen aloittamiseksi. Indor sanoo: ” vapauta terroristeja, saat takaisin verisiä hyökkäyksiä”. PA:n puheenjohtaja Abbas ehti jo ilmoittaa, että hän hylkää Netanyahun tarjouksen liian vähäisenä. Koskahan Israelin hallitukset ja niiden pääministerit oppisivat, että arabit nauravat heidän innolleen etsiä keskustelu-yhteyttä heidän kanssaan, ja nuolevat maata heidän edessään sen hyväksi? http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157680#.T_vlrnVHT-k
-          Kaksi 17- ja 18-vuotiasta arabinuorikaista PA:n alueelta pidätettiin epäiltyinä Maale HaHamishan kibbutsin luona syttyneen tulipalon sytyttämisestä. Palo tuhosi ja raiskasi 15 eekkeriä metsää ja puistoaluetta. Viimeisin palo syttyi Gilon lähettyvillä, mutta arabit sytyttävät niitä kymmenittäin joka viikko salaisen suunnitelman mukaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157669#.T_vnOnVHT-k
-          Entinen pääministeri Ehud Olmert vapautettiin ulkomaan matkojen kaksoisvelotuksesta ja rahan vastanottamisesta, mutta syytettiin luottamuksen rikkomisesta. Kolmen tuomarin paneeli sanoi, että jäljet ovat pitkät ja monimuotoiset rikoksen selvittämiseksi. Pahin syytös koskee Holyland korruptiotapausta, jossa Olmertin syytetään maksua vastaan nostaneen rakennusoikeuden moninkertaiseksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157692#.T_voZnVHT-k
-          Israelin merivoimat haluaa lisätä ohjusveneitään öljynporauslauttojen suojaksi. Uusien veneitten lisäksi se haluaa uusia ohjuksensa tehokkaimpiin, joilla voidaan tulittaa mereltä maalle tai toisia aluksia vastaan. Öljynporauslautat Välimerellä ovat hyvin haavoittuvia ja voivat vahingoittuessaan aiheuttaa suuren katastrofin. Toinen uhka lienee maanjäristykset, jollainen puisteli rannikkoa maanantaina 5.6 Richterin asteikon voimalla rannikkoaluetta aiheuttamatta mitään vaurioita. http://www.timesofisrael.com/navy-chief-asks-for-more-cash-to-protect-gas-rigs/Monday, July 09, 2012

MAANANTAI 09.07.12


MAANANTAI 09.07.12

1. EGYPTIN vastaleivottu presidentti Mohammed Mursi (tai Morsy, kuten myös kirjoitetaan) on heti saatuaan valtakirjansa – jos hän sitä kaipaakaan – alkanut osoittaa todellisen muslimi-luonteensa. Tällä ei tarkoiteta sitä, että hänen käyttäytymisensä olisi tyypillinen muslimille, vaan että se näyttää olevan hänen tuntomerkkinsä. Kuten valistunut lukija hyvin tietää, Mursi kuuluu Muslimiveljeskuntaan, jonka ohjelma ei ole länsimaisen käsityksen mukaan niitä ihmisystävällisimpiä, mikäli olen oikein tulkinnut siitä levitettyjä tietoja julkisuudessa.
VALISTUNUT lukija muistanee myös, että aivan presidentinvaalin kynnyksellä Egyptin korkein perustuslakioikeus katsoi vaalilakia rikotun parlamentinvaalien yhteydessä siinä määrin, että se julisti parlamentin alahuoneen hajotettavaksi ja uudet vaalit.
Presidentti mursi ei anna tämän häiritä mielenrauhaansa, vaan päästäkseen työskentelemään valtansa edellyttämällä tavalla hän antoi määräyksen – ”presidentin käskykirjeen”, joita PA:n ”presidentit” ovat jakaneet ohittaessaan oikeuslaitoksen ja muiden tekemiä päätöksi, että Egyptin parlamentin alahuone voi aloittaa toimintansa oikeuden päätöksestä välittämättä.

Presidentti Mursi asettuu tässä suoraan oikeuden päätöksen yläpuolelle. Armeijan ylin neuvosto oli hajotettuaan parlamentin oikeuden päätöksen mukaan ottanut itselleen parlamentille kuuluvia lainsäädäntöoikeuksia. Mursi päätös mitätöidä oikeuden päätös poistaa samalla armeijan korkean neuvoston ottamat lainsäädäntöoikeudet ja aloittaa valtataistelun Egyptin sisällä. Mihin tämä voi johtaa, on täysin arvailujen varassa, mutta armeijan korkea neuvosto tuskin katselee asioita hyväksyvästi. Mursi pyrkinee noudattamaan tässä Turkin pääministeri Erdoganin esimerkkiä armeijan vaikutuksen vähentämiseksi, mutta hänen tapansa on kovin väkivaltainen ja karkea verrattaessa Erdoganin hienovaraiseen etenemiseen, jolla hän on pystynyt estämään armeijan avoimen vastarinnan.

PRESIDENTTI MURSI antoi määräyksen parlamentille aloittaa istunnot, kuten hänen kansliansa edustaja ja neuvonantaja Yasser Ali kirjoittamassaan lausunnossa. Sen mukaan uudet vaalit on pidettävä 60 päivän sisällä perustuslain saatua kansan hyväksymisen.
Perustuslakia laativan komitean työskentelyä ovat häirinneet erimielisyydet liberaalien, islamistien ja muiden perustuslain laatimiseen osallistuvien ryhmien välillä.
JP:n artikkelissa spekuloidaan, mikä mahtoi olla Mursin päätöksen taustalla juuri nyt, ja esitetään yhdeksi syyksi, että hän päätöksellään vahvistaa hallituksen asemaa. Toiseksi spekuloidaan, onko päätös tehty armeijan korkean neuvoston hyväksynnällä, mikä ei tunnu todennäköiseltä. Neuvosto antoi julistuksen parlamentin alahuoneen hajottamisesta kesäkuun 14. päivänä ja pari päivää sen jälkeen, 17.06., määritteli presidentin valtaoikeudet. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=276693

2. EGYPTIN presidentti Mohammed Mursi näyttää saavan vierailukutsuja enemmän kuin mihin rahkeet antavat myöten. Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejad kutsui hänet ensimmäisenä Iraniin, ja pian sen jälkeen kerrottiin Mursin aikeista vierailla Saudi Arabiassa.
USA:n presidentti ja uutta kautta havitteleva Barack Hussein Obama ei halunnut osoittaa olevansa ”mahmoudia pahempi”, ja esitti Mursille kutsun vierailla USA:ssa syyskuussa 2012.
Presidentti Mursi tulee siten olemaan ensimmäinen Egyptin hallintoa edustava korkea Muslimiveljeskunnan virkailija, joka vierailee USA:n hallituksen kutsumana maassa. Presidentti Obaman pyrkimykset suhteiden solmimiseksi Lähi Idän muslimeihin, myös sen äärilaidan edustajiin, ovat olleet tiedossa hänen Kairossa pitämänsä linjapuheen jälkeen virkakautensa alussa, ja Muslimiveljeskunnan edustajat ovat tavanneet Obaman hallituksen virkailijoita varsinkin USA:n asettuessa avoimesti presidentti Mubarakin hallituksen kaatamisen taakse viime vuoden aikana, mikä trendi on vain voimistunut sen jälkeen.

PRESIDENTTI Mursin kanslian edustaja Yasser Ali sanoi USA:n alivaltiosihteeri William Burnsin ja Mursin tapaamisen jälkeen, että Mursi osallistuu YK:n yleiskokouksen istuntoon syyskuussa New Yorkissa. Burns ei maininnut Obaman vierailukutsua Mursille, mutta hän lupasi USA:n avustavan Egyptiä rapistuneen taloustilanteen korjaamiseksi ja Egyptin pyyntöä 3.2 miljardi USD lainan saamiseksi IMS:n varoista. USA avustaa Egyptiä vuosittain 1.3 miljardin USD tuella. USA:n kuhertelu Muslimiveljeskunnan kanssa herättää kylmiä väreitä Israelin johtajien selkäpiissä, vaikka 84 vuotta toiminut Veljeskunta onkin sanoutunut irti väkivallan käyttämisestä poliittisen muutoksen aikaan saamiseksi Egyptissä.
Tarkkailijat arvioivat, että taloudellisten täkyjen kautta USA pystyy vaikuttamaan Egyptin politiikkaan. Presidentti Mursin toimintakaavio on kuitenkin vielä arvaamaton. Hänen muutamista lausunnoistaan päätellen Veljeskunnan ylimmällä kaitsijalla on ratkaiseva vaikutus hänen ratkaisuissaan. Muslimiveljeskunnan voittoisa eteneminen Egyptissä voimistaa siihen sidoksissa olevia ryhmittymiä varsinkin Afrikan pohjoisosissa. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=276688

3. ”EGYPTIN tulevaisuutta näyttävät ohjaavan toiset kuin vaaleilla valitut kansanedustajat, hallitus ja presidentti”, kuten Arutz Sheva raportoi Elad Benarin kirjoittamassa artikkelissa. Siinä käsitellään alun perin torstaina egyptiläisessä Al Wadf-lehdessä ollutta raporttia, jonka ”Jihad Watch” julkaisi websivullaan.
Raportissa todetaan tähän pahaan: ”Muslimiveljeskunnan ylin kaitsija Muhammad Badi vakuutti viikkosaarnansa yhteydessä jokaisen muslimin velvollisuutta pelastaa (Jerusalemin) Al Quds moskeija raiskaajien (Israelin) käsistä ja puhdistaa Palestiina miehittäjien kahleista. Tämän velvollisuuden katsotaan sitovan jokaisen muslimin kädet”.

RAPORTISSA todetaan yksityiskohtaisemmin, että ”Badi kutsuu kaikkia muslimeja pyhään sotaan (jihad) tukien sitä varoillaan ja ruumiillaan Al-Qudsin vapauttamiseksi, ja että sama kehotus pyhään sotaan esiintyy al-Qaidan lausunnoissa”.
Jihad Watch (Jihad Tarkkailu) raportoi joittenkin arvioivan, että todellinen valta Egyptissä on Veljeskunnan ylimmällä kaitsijalla Badilla, ja että Mursi on vain hänen sätkynukkensa.
Artikkelissa viitataan edelleen USA:n kutsuun Mursille vierailla USA:ssa syyskuussa, sekä Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejadin kutsuun Mursille vierailla Iranissa sitoutumattomien maitten kokouksessa Teheranissa elokuun 29. päivänä.
Egyptin ja Iran väliset diplomaattisuhteet katkesivat Egyptin solmiessa rauhan Israelin kanssa 1979. Niitä on pyritty solmimaan uudelleen, mutta nyt Iran haluaa suhteiden palauttamista suurlähettien vaihtamisen muodossa. Iranin hallituksen ja Muslimiveljeskunnan kanta Israelin suhteen näyttää virallisesta ulkokuoresta huolimatta noudattavan samoja periaatteita. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157636#.T_p1rnVHT-k

4. EU:n komission päällikkö Manuel Barroso sanoi sunnuntaina vieraillessaan Ramallahissa ja tavattuaan PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbasin ja pääministeri Salaam Fayadin, ettei rauhanprosessia voi erottaa arabikeväästä, eli ”ettei se ole orpo sen rinnalla”, kuten hän sanaili. Hän kehotti välttämään yksipuolisia toimia, joilla hän näyttää tarkoittaneen yksinomaan juutalaisyhteisöjen kasvua ja kehittymistä Juudeassa ja Samariassa mainitsematta ollenkaan PA:n kiihtyviä toimia YK:n elimissä ja muissa kansainvälisissä järjestöissä Israelin laillisuuden mitätöimiseksi.
Barroso sanoi tavattuaan Fayadin, että muutokset arabimaissa pitää nähdä kiihotuksena eikä pelotteluna keskustelujen aloittamiseksi. Hän sanoi olevansa erityisen huolestunut ”kahden valtion periaatteen näkymien asteittaisesta heikkenemisestä, mikä johtuu varsinkin juutalais-yhteisöjen jatkuvasta kasvamisesta Juudeassa ja Samariassa ja Jerusalemissa”, hän sanoi.

ABBAS toisteli omassa puheenvuorossaan vakiovaatimuksensa rajoista 1949 aselepolinjoilla, kaikkien arabiterroristien vapauttaminen Israelin vankiloista sekä täydellinen rakennuskielto Juudean ja Samarian sekä Jerusalemin itäosien juutalaisyhteisöissä. AFP kertoo kuulleensa Abbasin maininneen, että ”vankien vapauttaminen voi johtaa keskusteluihin, mutta ei rauhanneuvotteluihin, ja ettei ole ratkaisua ongelmiin ilman neuvotteluja”.
Fayad valitti Barrosolle PA:n taloudellisen tilan kestämättömyydestä, mikä on romahtamis-pisteessä, eikä virkailijoiden palkkoja voida maksaa. Hän ei kuitenkaan esittänyt suoraa pyyntöä EU:lle lisävarojen saamiseksi, mutta pyysi tukijamaita toteuttamaan lupauksensa. Erityisesti arabimaat ovat olleet yhä haluttomampia investoimaan PA:n vuotavaan yritykseen erotuksena länsimaista, jotka tekevät sen selvittämättä, mihin varoja käytetään.
Barroso tavannee tänään pääministeri Netanyahun ja presidentti Peresin. Heidän uskotaan keskittyvän rauhanprosessiin, mutta Iranin kysymys lienee myös esillä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157637#.T_qDv3VHT-k

5. UUTISOTSIKOITA
-          Hallitusyhteistyön puheenjohtaja Zeev Elkin (Likud) sanoi puheluonnoksessaan Israelin vaatimusta itsenäisyydestä Juudeassa ja Samariassa konferenssin toisessa vuosikokouksessa torstaina. Hän sanoi, että 20 vuotta on Israelissa keskusteltu, mitä pitää luovuttaa ja mitä täytyy pitää. Elkin sanoi, että koko kysymyksenasettelu on muotoiltava uuteen muotoon. ”On tullut aika aivan toisenlaiseen keskusteluun. Tämä on meidän oikeutemme ja maamme. On tullut aika vaatia itsenäisyys siihen.” Hän jatkaa tähän tapaan: ”On tullut aika toimia niin Juudeassa ja Samariassa. On tullut aika lopettaa salamijärjestelmä, jolla palestiinalaiset ottavat ja ottavat meidän leikatessa maata ja luovuttaessa sitä heille siivu siivulta.” Hän sanoi, ettei tule pelätä kansainvälistä arvostelua – joka tulee joka tapauksessa – koska olemme hallinneet Juudeaa ja Samariaa 30 vuotta arvosteluista huolimatta, ja vaikka maan valtamedia edelleen puhuu Juudean ja Samarian miehityksestä. Elkinin puheen vaatimus tulee pian sen jälkeen, kun korkeimman oikeuden entinen tuomari Edmund Levy kolmijäsenisen työryhmänsä tutkimusten tuloksena totesi, ettei Juudeaa ja Samariaa voida pitää miehitettynä alueena, ja että juutalaisilla on täysi oikeus rakentaa niissä hyväksyttyjen rakennuslupien perusteella ilman rajoituksia. Levyn työryhmän raportti sai ymmärrettävän tuomion äärivasemmiston taholta, joka edelleen haikailee kauan sitten kuolleen mutta vielä hautaamattoman Oslon sopimusten tunnelmissa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157643#.T_qNbnVHT-k
-          Jordanjoen alueneuvoston (Birkat Ha´Yarden) johtaja David Elhayani lähetti voimakassanaisen kirjeen Juudean ja Samarian siviilihallitukselle, syyttäen sitä arabikylän perustamisesta juutalaisten omistamalle maalle. Pahinta tässä hänen mielestään on se, ettei se ole edes informoinut puolustusministeriötä asiasta, joka kysyttäessä sanoo olevansa tietämätön siitä, ja sanoo sen kuuluvan siviilihallinnon piiriin. Elhayani sanoo, että ongelma alkoi kolme vuotta sitten, kun useita rikollisia henkilöitä muutti alueelle, ja heidän lukumääränsä on kasvanut siitä lähtien. Heille on annettu poistumis- ja rakentamisen lopettamiskäskyjä, mutta mitään ei ole tehty sen lopettamiseksi. Nyt siviilihallinto aikoo vahvistaa kylän virallisesti ja huomioida sen aluesuunnitelmissa. Elhayani sanoo siviilihallinnon työskentelevän Palestiinan valtion perustemaiseksi ja kysyy, kenen hyväksi se toimii näin? http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157642#.T_qS9HVHT-k
-          Iran valittiin YK:n kansainvälisen asekaupan sopimuksia käsittelevän konferenssin 15-jäsenen muodostamaan ryhmään, vaikka se itse on YK:n turvallisuusneuvoston mustalla listalla laittomien asekauppojen vuoksi vastoin sille asetettuja sanktioita. Konferenssi alkoi New Yorkissa viime viikolla ja jatkuu 27. heinäkuuta saakka. Sen päämääränä on laatia uudet kansainvälistä asekauppaa koskevat määräykset. Turvallisuuskokouksen äskeisessä istunnossa todettiin, että Iran siirtää suret määrät aseita ja ohjuksia Syyriaan, jossa niitä käytetään siviilien murhaamiseen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157641#.T_qV4XVHT-k
-          Libyan parlamenttivaalien ennakkotiedot toteavat, että liberaalit ovat samassa enemmistön ennen Muslimiveljeskuntaa ja muita ääri-islamisteja. http://www.timesofisrael.com/islamists-take-a-blow-in-libyan-elections/
-          PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas on hyväksynyt Iranin kutsun vierailla Iranissa sitoutumattomien maiden konferenssin yhteydessä. Tieto on aiheuttanut pahaa närästystä Israelin johtajissa. Jokohan alkaa olla aika ”haudata Abbas Ramallahiin Mukatan hallintokeskukseen Arafatin tapaan”? Abbas sanoo pyytäneensä, että sveitsiläinen yhtiö, joka sanoi löytäneensä poloniumia Arafatin jäämistöstä, suorittaisi tutkimukset Arafatin ruumiista hänen kuolemansyynsä selvittämiseksi. http://www.timesofisrael.com/abbas-to-attend-nam-conference-in-tehran/

Sunday, July 08, 2012

SUNNUNTAI 08.07.12


SUNNUNTAI 08.07.12

1. ARVIOLTA 50 000 ihmistä osallistui Tel Avisissa eilen illalla mielenosoitukseen, jossa vaadittiin yleistä asevelvollisuutta maahan, koskien sekä haredi- että arabikansaa. Puolustusministeri Ehud Barak totesi omasta puolestaan, että kiistan pääkysymys koskee haredi-kansaa, arabikansan asevelvollisuudesta voidaan päättää erikseen. Tässä tulee esiin Barakin arabeja kohtaan tuntema myönnytyspolitiikka, eikä se ymmärtääkseni tyydytä kansaa eikä niitä, jotka ajavat yleistä asevelvollisuutta. Minkä muodon arabien asevelvollisuus saisi, on toinen kysymys. Eräs arabi totesi omana arvionaan, etteivät arabit surmaa veljiään, mikä on vastoin todellisuutta, jos vaikka tarkkaillaan arabikevään kouriin joutuneita arabimaita tai Syyrian tilannetta, jossa ”veljen” verta vuodatetaan surutta.

PÄÄMINISTERI Netanyahu ei tainnut arvata, minkä hengen hän päästi pullosta tehdessään ilmeisen harkitsemattoman päätöksen hajottaa yleistä asevelvollisuuslain säätämistä tutkivan Keshev-komitean sen viimeistellessä raporttiaan. Nyt Netanyahu sanoo harkitsevansa komitean raporttia ”periaatteessa” voidakseen pelastaa hallituksensa, mikä sai hyväksymis-huutoja Kadiman johdon taholta: ”Netanyahu otti askeleen oikeaan suuntaan”.
”Plesnerin johtaman komitean raportin periaatteiden hyväksyminen on ehto (yhteistyölle Kadiman kanssa). Kun he ovat hyväksyneet tämän, voimme laatia lain,” sanotaan Mofazia lähellä olevasta Kadiman lähteestä.
PLESNER sanoi toivovansa komiteansa raportin saavan hyväksymisen Likudissa, jotta sitä koskeva laki saataisiin lain muotoon,” mutta lisäsi, ettei taistelu ole päättynyt, vaan sitä on jatkettava historiallisen muutoksen saamiseksi aikaan maassa.
NETANYAHU kutsuu Likudin keskuskomitean keskustelemaan Keshen-raportin periaatteista, mutta ei kaikista, kuten uutislähteessä todetaan.
Sosiaalista muutosta vaativat pitivät eilen samaan aikaan oman mielenosoituksensa, jossa osanottajamäärä on muutamia satoja. He ovat jääneet kiireisemmän asian jalkoihin.
Sekä Kadiman puheenjohtaja Shaul Mofaz että Yesh Atid-puolueen puheenjohtaja Yair Lapid olivat soluttautuneet Keshev-raportin hyväksymistä vaativien joukkoon.
Hyväksikäyttäjiä (suckers) vastustavien mielenosoittajien johtajat sanovat olevansa väsyneet Netanyahun päivittäiseen venkoiluun.  http://www.timesofisrael.com/netanyahu-to-convene-likud-mks-to-discuss-plesner-committee-recommendations/

2. SYYRIAN väkivalta on tosissaan leviämässä Libanoniin. Syyriasta paenneet siviilit, joiden joukossa on armeijasta loikanneita sotilaita ja upseereita, ovat järjestäytyneet Libanonissa vastarintajoukoiksi, jotka tekevät yllätyshyökkäyksiä armeija yksiköitä vastaan Syyriassa. Tämä johti Syyria armeijan  tulitukseen Libanonin puolelle, mikä surmasi kolme ihmistä ja haavoitti ainakin kymmentä.
Eräs nainen sai surmansa kranaatin osuessa hänen taloonsa Wadi Khalidissa Libanonin luoteisosassa haavoittaen viittä muuta talossa ollutta.
Vähän myöhemmin toinen kranaatti iski taloon al-Hisheh kylässä surmaten 8-vuotiaan pojan ja haavoittaen hänen isäänsä ja sisaruksiaan.

Libanonin poliisi on kieltänyt kertomasta tapahtumista maassa, minkä johdosta ihmiset puhuvat niitä ilmoittamatta henkilöään. Tietojen todenperäisyys lienee kuitenkin tarkistettavissa Libanonissa, jossa journalisteilla on kohtalainen vapaus liikkua.

3. SHAS-puolueen shefardi-haredim hengellinen johtaja rabbi Ovadia Yosef, tunnettu nimellä Rav Ovadia, kehotti saarnassaan lauantai-iltana yeshiva opiskelijoita lopettamaan kesälomansa ja keskittymään rukoukseen ja paastoon kolmen viikon aikana, joka alkaa sunnuntaina iltapäivällä. Tätä kolmen viikon suruaikaa vietetään kahden juutalaisen Temppelin häpäisemisen ja hävityksen muistoksi, ja tämä kolmen viikon suruaika kulminoituu Tisha Be´Av päivän täyspaastoon. Juuri sinä vuoden päivänä, yhdeksäntenä Av-kuuta, molemmat Temppelit tuhottiin.

RAV Ovadia kehotti asettamaan erityisrukouksen normaalien rukousten joukkoon, jolla hengellisesti tuetaan vastarintaa yrityksiin lopettaa melkein kokonaan Toran opiskelu, jos suunniteltu Keshev-laki tulee voimaan, vaikka Toran opiskelu ollut Israelissa voimassa melkein sen perustamisesta lähtien, Rav Yopsef sanoi.
”Me olemme syvissä vaikeuksissa. Se johtuu noista, jotka haluavat vähentää Toran kunniaa ja Toran opiskelua.”
Rabbi Yosefin kritiikki koskee varsinkin sekä Kadiman johtajaa Shaul Mofazia että perustamansa uuden Yesh Atid-puolueen (on tulevaisuus) johtaja Yair Lapidia, jorka molemmat olivat mukana lauantai-illan mielenosoituksissa.
Shin Betin entinen johtaja Yuval Diskin syytti Mofazia, että tämä pyrkii käyttämään hyväkseen mielenosoituksia omaksi henkilökohtaiseksi edukseen.

4. SYYRIAN kapinahanke on kestänyt runsaat 16 kuukautta, ja sen voima on USA:n ulkoministeri Hillary Clintonin mukaan kasvanut entisestään saatuaan uusia aseita ja erilaista tukea ulkomailta.
Syyrian armeija on näiden kuukausien aikana menettänyt heinäkuun alkuun mennessä 8 763 sotilasta kaatuneita ja 21 237 haavoittuneina. Jotkut yksiköt menettivät lähes kolmanneksen miesvahvuudestaan. Arviolta 600 tankkia ja panssaroitua miehistön kuljetusvaunua (APV) on tuhoutunut tai vahingoittunut;  6 % Syyrian panssaroiduista voimista. Kaksisataa vaunua voidaan korjata, mutta niiden kunnostaminen kestää kuukausia.
Loikkaukset Syyrian armeijasta, sotilaista alkaen johtaviin kenraaleihin saakka, on pahoin runnellut armeijan taistelumoraalia, ainakin tarkkailijoiden mukaan.

KAIKISTA menetyksistä ja toivottomista tulevaisuuden näkymistä huolimatta presidentti Bashar Assad uskoo lopulta lopettavansa kapinallisten vastarinnan. Hän lupasi Venäjän ulkoministeri Sergei Lavroville äskettäin, että kapina on ohi kahdessa kuukaudessa. Lavrov pitää hupijuttuna huhuja, että Venäjä olisi valmis myöntämään turvapaikan Bashar Assadille.
Presidentti Assad se sijaan uskoo lujasti, että hänen paikkansa on pysyä Syyrian johdossa, sillä kuten hän kertoi turkkilaisen Hurriyet haastattelijalle, ”hän olisi jo luovuttanut, mutta koska kansan enemmistö kannattaa häntä, hän ei voi pettää heidän luottamustaan”.
Kuten Debkafile kertoo toisessa artikkelissaan, Assad on kaikessa hiljaisuudessa siirtänyt vanhan kaartin korkeat komentajat ja upseerit eläkkeelle runsaasti varustettuina ja asettanut heidän tilalleen nuoria kunnianhimoisia upseereita, joilla on korkea tarve menestyä.

Yksi viimeisistä ja poliittisesti ehkä eniten Assadin asemaa heikentänyt loikkaaminen oli prikaatinkenraali Manaf Tlass, joka tunnettaan Bashar Assadin ikä- ja leikkitoveri lapsuus- ja nuoruusajoilta. Manfa Tlass komensi 105. tasavaltalaiskaartia. Hän ei liittynyt Turkissa FSA:n armeijaan, kuten aktivistit pyrkivät kertomaan, vaan lensi 6. heinäkuuta Pariisiin liittyäkseen isänsä, Syyrian entisen puolustusministerin,  Mustafa Tlassin ja tyttärensä Najeh Ojjehin  seuraan, joka oli naimisissa saudien johtavan asekauppiaan Akkrah Ojjefin kanssa tämän kuolemaan saakka, kuten DF kertoo artikkelissaan.
Kenraali Mustafa Tlass johtaa huomattavaa sunni-sukua, joka johti Assadin vastaista liikettä Rastan-kaupungissa lähellä Homsia. Voidakseen välttää ottamasta kantaa asiaan, Musrafa Tlass katsoi parhaaksi muuttaa ulkomaille seuratakseen sivusta tilanteen kehitystä. Hänen poikansa Manaf Tlass johti presidentin palatsia puolustavaa tasavaltalaiskaartia, mutta nähdessään ylenemismahdollisuutensa huvenneen hän myös siirtyi ulkomaille. http://www.debka.com/article/22159/After-8-763-soldiers-killed-and-a-stream-of-defectors-Assad-still-thinks-he-can-win

Hillary Clinton totesi lauantaina, että Syyrian hallitus on vaarassa romahtaa, ja että Assadin on korkea aika tunnustaa, että hänen hallintonsa päivät ovat luetut. Hän sanoi opposition siirtyneen nyt puolustamisesta hyökkäykseen ja että sen iskut ovat entistä tuhoisammat.
Hillary Clintonin mukaan on vielä mahdollista pelastaa Syyria täydelliseltä katastrofilta kertomatta, miten se voitaisiin estää. YK:n pääsihteeri Ban ki-Moon haluaa pienentää YK:n asettamien tarkkailijoitten määrää Syyriassa. http://www.timesofisrael.com/clinton-assads-regime-must-acknowledge-that-its-days-are-numbered/

5. UUTISOTSIKOITA
-          USA:n apulaisulkoministeri William Burns matkusti Egyptiin tapaamaan maan uutta presidenttiä Mohammed Mursia. Hänellä oli mukanaan presidentti Obaman laatima henkilökohtainen kirje. Hän keskusteli uusien johtajien kanssa useista kysymyksistä, mutta niistä ei haluta hiiskua mitään ulkopuolisille. Mursi on tiettävästi tarjonnut varapresidentti paikkaa arabiliiton entiselle pääsihteerille Amr Moussalle. Mursi suunnittelee matkaa Saudi Arabiaan, joka olisi hänen ensimmäinen ulkomaanmatkansa presidenttinä. Spekuloinnit hänen Iranin vierailustaan jatkuvat, eikä niistä ole saatu vahvistusta Egyptistä. http://www.timesofisrael.com/us-deputy-secretary-of-state-visits-post-election-egypt-with-letter-from-obama/
-          PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas on noussut USA:n entisen ulkoministeri Gondoreezza Ricen kirjassaan ”No Higher Honor” esittämiään muistikuvia tapaamisista ja niiden yhteydessä esittämiään omia lausuntojaan vastaan kieltäen TV-2 ohjelmassa, ettei hän koskaan sanonut sellaista, eikä mitään mainittuja tapaamisia ollut edes tapahtunut. Rice kertoo kirjassaan menneensä toukokuussa 2008 Ramallahiin tapaamaan Abbasia, jolle hän esitteli Ehud Olmertin laatimia rauhansuunnitelmia, jotka koskivat maan luovutusta, turvallisuuskysymyksiä, pakolaisten paluuoikeutta sekä Jerusalemia. Tilaisuudessa Abbas totesi Olmertin tarjoukseen sallia 5 000:n pakolaisen palaamista Israeliin. Abbas kertoo TV-2:n ohjelmassa, ettei hän koskaan sanonut: ”En voi kertoa viidelle miljoonalla, että vain viisituhatta saa palata entiselle kotiseudulleen”. Abbas kieltää koskaan sanoneensa sellaista, eikä sellaista tapaamista koskaan toteutettu. Hän myös kieltää koskaan sanoneensa, että Olmertin tarjousten ja hänen mielipiteittensä väli oli liian suuri.  Abbas ei halua sanoa, että Rice on valehtelija, vaan että Rice puhuu pehmosia. http://www.timesofisrael.com/abbas-accuses-rice-of-fabricating-key-conversation-about-olmerts-peace-offer/
-          Israelilainen opiskelija Tirosh Shapira on ensimmäinen  ihminen  maailmassa, joka pystyi ajatustensa voimalla komentamaan Ranskassa olevaa robottia toimimaan ajatuksissaan muotoilemiensa käskyjen mukaan. Shapira oli fMRI scannerin sisällä, joka pystyi magneettisesti lukemaan hänen ajatuksensa, jotka välitettiin internetin kautta robottiin. Tässä ei tapahtunut telepaattinen käskyjen  siirto, vaan se tapahtui teknisten välineitten, eli internetin kautta. fMRI, toiminnallinen magneettinen resonanssi imitoija (functional magnetic resolution imaging) lukee sen sisällä olevan ihmisen ajatukset, jotka tietokone muuntaa käskyjen muotoon. Järjestelmä perustuu siihen, että määrätty verenvirtaus voidaan määritellä tarkoittavan määrättyä komentoa. Tämä kaikki tapahtuu runsaan harjoittelun ja seurannan kautta. http://www.extremetech.com/extreme/132389-real-life-avatar-the-first-mind-controlled-robot-surrogate
-          Jordanialainen kansanedustaja sydämistyi siinä määrin TV-esityksen aikana poliittiseen vastustajaansa, että hän ensin heitti tätä kengällä – mikä arabille on suuri loukkaus – ja kun tämä tehonnut, veti käsiaseen taskustaan ja osoitti sillä henkilöä. Juontajalla oli täysi työ saada kiihtyneet mielet rauhoitettua, eikä ketään ammuttu. Tämä vain osoittaa, miten helposti arabimieli kuohahtaa seurauksista välittämättä, jos hänen  heikkoa itsetuntoaan loukataan. http://www.timesofisrael.com/jordanian-mp-pulls-a-gun-on-his-critic-during-live-tv-debate/
-          Indonesia, jota pidetään maailman suurimpana muslimivaltiona, aikoo nostaa Israelin diplomaattiset suhteensa nykyisestä olemattomasta ehkä jopa suurlähettilästasolle. Välittäjänä tässä toimii Indonesian Ramallahin lähettiläs. Israelilla ja Indonesialla on kaupallisia suhteita, joista on ymmärrettävästi vaiettu, mutta ei diplomaattisia yhteyksiä. Tämä aiotaan nyt korjata. http://www.timesofisrael.com/indonesia-to-informally-upgrade-its-relations-with-israel-via-ambassador-ranked-diplomat-in-ramallah/