Friday, June 22, 2012

PERJANTAI 22.06.12


PERJANTAI 22.06.12

1. JÄNNITYS Egyptin sisällä kasvaa ja samalla hillitty raivo siitä, että kansallinen vaalikomitea päätti viivyttää presidentinvaalien tulosten julkistamista. Syyksi ilmoitettiin runsaat valitukset, joita halutaan tutkia tarkoin ennen lopullisen ilmoituksen antamista. Mohammed Morsyn (Mursi) kannattajat tekivät 220 valitusta; Ahmed Shafiqin kannattajat 190. Toinen syy kansan aktivistien tyytymättömyyteen on korkean sotilasneuvoston päätös rajoittaa presidentin valtaoikeuksia ja siirtää niitä sotilasneuvostolle. Armeija haluaa tällä varmistaa oman paikkansa uuden presidentin ja parlamentin toimien valvojana kuten Egyptissä ennen pääministeri Erdoganin aloittamaa kampanjaa murskata armeijan oikeus toimia Turkin demokratian ylimpänä valvojana ja maan suuntaamiseksi islamilaiseksi tasavallaksi.

SATOJA mielenosoittajia kokoontui Kairon Tahrir-aukiolle eilen osoittamaan mieltään sotilas-neuvoston (SCAF) päätöksiä vastaan, joiden he sanovat musertavan vallankumouksen päämäärän. Korkea sotilasneuvosto lupasi siirtää vallan presidentille heinäkuun alusta lähtien, mutta epäselvä tilanne maan parlamentin suhteen, jonka alahuoneen oikeus määräsi hajotettavaksi vaaliperusteiden virheellisyyden vuoksi, sekä presidentin valinnan lopullisen päätöksen siirtymisen vuoksi voivat antaa aiheen siirtää vallasta luopuminen myöhemmäksi.
Jotkut tarkkailijat katsovat, että viivyttelyn tarkoituksena on painostaa Muslimiveljeskuntaa hyväksymään sotilasneuvoston äskettäiset päätökset.
Egyptin lehdistö raportoi, että maan ammattiliitot ovat varoittaneet, että presidentin valitsemisen viivyttäminen aiheuttaa lisää tasapainottomuutta maassa.
Kumpikin toiselle kierrokselle valitut ehdokkaat Morsy ja Shafiq väittävät voittaneensa. Morsyn vaalikampanjan taholta kerrottiin, että vaaleja valvonut lainopillinen tuomarineuvosto sanoi Morsyn saaneen 13 238 335 ääntä; Shafiq 12 351 310 ääntä. Pahin kiista koskenee runsasta hylättyjen vaalilippujen määrää.

KANSAINVÄLINEN ihmisoikeusjärjestö kritisoi korkean sotilasneuvoston (SCAF) päätöksiä siirtää itselleen oikeuksia, joista siviilien pidättäminen ja heidän tuomitsemisensa sotilas-oikeuksissa on pahiten ihmisoikeuksia loukkaava. Järjestön mukaan SCAF:n päätös siirtää ilmoitusta presidentin valitsemisesta voi aiheuttaa uusia levottomuuksia.
Tarkkailijat uskovat, että Morsyn valinta presidentiksi aiheuttaa jännityksen jatkumisen armeijan  ja Muslimiveljeskunnan välillä ja SCAF voi antaa uusia päätöksiä valtansa säilyttämiseksi. Armeija haluaa tällä turvata paitsi taloudelliset etunsa myös suojata upseereita mahdollisilta syytetoimilta myöhemmässä vaiheessa.

2. ISRAEL esitti virallinen vastalauseen YK:lle Hamasin ja Islamic Jihadin Gazasta ampumien rakettien johdosta. Israelin YK:n lähettiläs luonnehti tilannetta todeten, että julistamaton pienoissota Gazan ja Israelin välillä halvaannutti miljoonan ihmisen normaalirutiinin. Israelin virallinen valitus jätettiin YK:n pääsihteeri Ban ki-Moonille torstaina.
Israelin turvallisuusviranomaisten mukaan Gazasta ammuttiin maanantaista lähtien kolmen päivän aikana Israelin siviilikohteisiin kaikkiaan 130 rakettia. Niistä torstain aikana ammuttiin seitsemän Ashkelonin suuntaan. Iron Dome eliminoi yhden Grad-raketin, toinen putosi aukealle alueelle, ja kolmannen putoamispaikkaa etsitään.

LÄHETTILÄS Ron Prosor totesi YK:lle, että rauhantila Gazassa puuttuu niin kauan, kuin se puuttuu Israelin puolella raja-aitaa. Hän vakuutti Israelin toimivan läheisessä yhteistyössä YK:n kanssa sallien avustustarvikkeiden esteettömän virran Israelista Gazaan, mutta myös asevirta Siinailta Gazaan jatkuu esteettä kuten rakettien ampuminen Israeliin.

JÄNNITYS Egyptin vastaisella rajalla on noussut kaiken aikaa IDF:n valmistautuessa uuteen uhkarohkeaan yritykseen hyökkäyksestä rajan yli Israelin siviilikohteisiin. Torstaina iltapäivällä alueen asukkaita kehotettiin pysymään sisätiloissa ja pitämään ovet lukittuina mahdollisten salaa Israelin puolelle päässeiden terroristien varalta. Raja-aitaa seuraava tie no. 12 päätettiin pitää toistaiseksi suljettuna muulta paitsi armeijan liikenteeltä. Edellisen hyökkäyksen suunnittelija ja valvoja haavoittui pahoin keskiviikkona Gazassa IAF:n ohjusiskusta.
IDF:n ilmoituksen mukaan käsipuhelimien käyttö tienvarsipommien laukaisemiseksi on lisääntynyt sen hetkeksi laantuessa 2011 aikana. Tämä tarkoittanee sitä, että terroristit ovat saaneet palvelukseensa uusia uudenaikaisen tekniikan osaavia suunnittelijoita. Toinen ilmiö on pommien suojaaminen imitoimalla niiden suojaverholla kiviä tai puunkappaleita. Tätä tekniikkaa käytettiin sekä Irakissa että Libanonissa, ja on nyt leviämässä Israeliin. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=274786

3. ISRAELIN varapresidentti Shaul Mofaz keskusteli Lähi Idän rauhasta USA:n kansallisen turvallisuusneuvonantajan Tom Donilonin kanssa Washingtonissa, kun presidentti Obama pistäytyi aikaansa tappaakseen tilaisuuteen keskustellen puolen tunnin ajan Mofazin kanssa. Hän esitti pyynnön, että Israel tekisi kaikkensa rauhankeskustelujen jatkamiseksi PA:n kanssa. Mofaz julisti rohkeasti, että keskustelut aloitetaan lähi aikoina ilman ennakkoehtoja, mutta ei osannut antaa mitään päivämäärää. Toiseksi Obama informoi Iranin kanssa käytävistä keskusteluista, jotka jumittuivat täysin Moskovan neuvotteluissa viikon alussa.

Mofaz ei kertonut, mihin hän perustaa optimisminsa keskustelujen pikaisesta alkamisesta, sillä PA:n johto ei ole ilmaissut pienintäkään merkkiä joustavansa asettamistaan ennakko-ehdoista, joista se tietää, ettei Israel voi niitä hyväksyä. Hän kertoi kolmen päivän vierailunsa aikana journalisteille, että Obaman hallitus on havainnut tilaisuuden rauhanprosessin edistämiseksi Israelin hallituksen laajennuttua Kadiman suuntaan ja samalla muuttuneen enemmän vasemmistolaiseksi, minkä Mofaz kertoo saavuttaneensa myös pääministerin asenteissa, joissa hän havaitsee siirtymistä keskustasta vasemmalle. Tällä hän halunnee kertoa, että Netanyahun politiikka noudattelee nyt entistä enemmän Labour-puolueen politiikkaa, jonka päämääränä on Juudean ja Samaria juutalaisyhteisöjen aseman laillisuuden kieltäminen ja muutaman suurimman kaupungin säilyttämisen ohella muitten valmisteleminen odotettavissa olevaa tyhjentämistä varten. Ulpanan tapaus, joka hoidettaneen sopimusteitse, on ennakkotapaus, jota seuraa kolmen muun juutalaisyhteisön poistaminen kartalta.

MOFAZ kertoi myös Obaman hallituksen virkailijoiden vakuuttelevat, ettei USA salli Iranin saada ydinasetta. Hän ei itse luota P5+1 maitten kykyyn saavuttaa hyväksyttävää sopimusta Iranin kanssa, minkä johdosta sotilaallisen ratkaisun mahdollisuus pidetään pöydällä. Vain Iranin hallituksen virallinen ilmoitus atomipommin rakentamisesta voisi aktivoida haluttomat länsimaat, koska se tulisi olemaan suuri uhka myös niitä vastaan. Niiden mahdollisuudet toimia ilman Yhdysvaltoja ovat kuitenkin hyvin rajoitetut, ja NATO on lähes vararikossa. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=274767

4. UUTISOTSIKOITA
-          PA:n pääneuvottelija ilman neuvotteluja Saeb Erekat seurasi Mofazin vanavedessä ja tapasi Hillary Clintonin Washingtonissa, jolle hän lauloi samaa vanhaa biisiä rahisevalla äänellään kuin loppuun kulunut äänilevy toistellen opettelemiaan säkeitä, joiden tärkein sanoma on: Israelin tulee valita joko rauha  tai ”setlementit”, molempia ei voi saada. Hän vaati myös 123:n ennen Oslon sopimusten allekirjoittamista tuomittujen vankien vapauttamista. Erityisen vaarallisina rauhanprosessille hän piti Liebermanin hyökkäyksiä Abbasia vastaan. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=274758
-          Venäjän presidentti Vladimir Putin tulee viralliselle vierailulle Israeliin maanantai-aamuna 20.06.. Häntä odottaa kentällä ulkoministeri Lieberman, joka sujuvaa venäjää puhuvana toimii hänen oppaanaan Netanyan käynnillä, jossa hän vihkii Israelin rakentaman muistomerkin Venäjän armeijan II maailmansodan voitosta Saksan armeijasta. Hän tapaa Netanayhun Jerusalemissa lounastaen hänen kanssaan. Seuraavana on käynti Betlehemissä. Illalla presidentti Peres tarjoaa vieraille valtion illallisen. Seuraavana päivänä Putin matkustaa Jerikoon, jossa hän tavannee Abbasin, ja sieltä Jordaniaan. Hän lentää kotiinsa saman päivän aikana. Putinilla on mukanaan 60 journalistia ja muita henkilöitä, kuten tapana on tällaisissa vierailuissa. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=274814
-          Syyrian ilmavoimien eversti Hasan Merhi al-Hamadeh lensi varastamallaan Mig-21 hävittäjäpommittajalla Jordaniaan. Koska hän toimi koneitten testaajana, hänen katoamistaan ei aluksi huomioitu. Hän pyysi lupaa saada laskeutua Khalkhalan lentokentälle, koska hänen tulostaan ei ollut ilmoitusta. Hän laskeutui rukoilemaan ja kiittämään Allahiaan heti astuttuaan kentälle koneestaan. Debkafilen mukaan hän kuuluu Syyrian ilmavoimien 20:en prikaatiin, kone kuuluu 73:lle prikaatille. Hän pyysi ja sai turvapaikan Jordaniassa. Syyria vaatii koneen palauttamista. Syyriasta ilmoitettiin, että tämä lentäjä on maanpetturi. http://www.debka.com/article/22108/Syria-grounds-fighter-bomber-fleet-for-fear-of-more-defections
-          Sota Juudean ja Samarian juutalaisten ja palestiinalaisten välillä on muodostunut grafiittien raapustamiseksi. Pian sen jälkeen, kun joku oli käynyt kirjoittamassa omat argumenttinsa Jaba-moskeijan seiniin, arabit olivat torstaina käyneet tekemässä saman Moshav Maor shulin synagogassa Heferlaaksossa. Grafiitissa ylistetään Muhammedia. Alueen puutarhaa hoitava mies luuli ensin, että kysymys oli lasten piirtelystä, ja vasta illalla asukkaat tunnistivat arabikirjoituksen. Poliisi on yhdessä Shin Betin kanssa aloittanut tutkimukset, kuka, miten ja miksi grafiitit tehtiin. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4245879,00.html
Thursday, June 21, 2012

TORSTAI 21.06.12


TORSTAI 21.06.12

1. HAMAS ilmoittaa diplomaattilähteittensä kautta ”olevansa valmis Egyptin suosittamaan tulitaukoon, jos Israel lopettaa rikoksensa Gazan kansaa vastaan”. Lausunnossa todetaan että Hamas käytti vain ”minimaalisesti” taistelupotentiaaliaan. Gazasta ammuttiin Israelin puolelle kolmen päivän aikana yli 100 rakettia, keskiviikkona yksin 55. IAF iski ohjuksillaan valittuihin kohteisiin vielä senkin jälkeen, kun Egypti oli vaatinut välitöntä tulitaukoa. IAF iski ohjuksellaan havaitsemaansa moottoripyörään Gazassa. Iskussa kuoli Aleb Armilad, joka oli avustanut toisena moottoripyörällä ajanutta Mohammed Rashdania Siinailta Israeliin tehdyn hyökkäyksen suunnittelussa ja toteutuksessa. Rashdan haavoittui IAF:n iskussa vaikeasti.
Iltapäivällä IAF iski kahteen muuhun kohteeseen, joiden IDF sanoi olevan Hamasin joukkojen harjoituskenttiä. Kaksi nuorukaista haavoittui iskuissa.
Gazan kaistan pohjoisosassa IAF iski rakettien laukaisuryhmään surmaten 14-vuotiaan palestiinalais-nuorukaisen.

IDF:n ilmoituksen mukaan Mohammed Rashdan ja hänen avustajansa Aleb Armilad kuuluivat kansainvälisen Jihadin joukkoihin, ja olivat suunnittelemassa uutta iskua Siinailta Israeliin.
IDF:n suunnittelijat sanovat tulitauon valvonnan vaikeaksi, koska kansainvälinen Jihad toimii voimallisesti Siinailla ja sen joukkoihin kuuluu miehiä useista arabimaista, kuten Saudi Arabia ja Egypti. Se ei ota käskyjä enempää Egyptiltä kuin Hamasiltakaan. Suurin osa yli sadasta raketista oli kuitenkin Hamasin joukkojen ampumia uskottavuutensa varmistamiseksi.

KOLME päivää jatkunut katkeamaton rakettituli, jossa ammuttiin toistasataa rakettia Gazasta Israeliin, niistä 55 keskiviikon aikana, väheni Hamasin tulitaukoilmoituksen jälkeen, mutta kotirintaman johto peruutti koulutunnit kouluissa, joita ei ole vahvistettu raketteja vastaan, ja kielsi ulkoilmatilaisuudet, joihin osallistuu yli 500 ihmistä. Kielto on voimassa torstai-iltaan.
Gazasta ammutuista raketeista osa oli pitkän matkan Grad-raketteja, joita ammuttiin Netivotin ja Beersheban kaupunkia kohti, mutta vahingot olivat minimaaliset. Iron Dome torjunta-patteristo eliminoi yhden raketin turvallisesti ilmassa. Sedotin alueneuvoston alueelle ammuttiin useita raketteja, joista yksi putosi asuintalon pihamaalle aiheuttaen vahinkoa rakennukselle, mutta onneksi asukkaat olivat talonsa suojahuoneessa.
Aiemmin keskiviikkona kuusi rakettia ammuttiin Eshkolin aluekeskuksen alueelle. Ne vahingoittivat muutamia rakennuksia ja sytyttivät useita autoja tuleen.
Yön aikana ammuttiin 8 rakettia Lachish-alueelle vahingoittaen rakennuksia. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=274618

2. DEBKAFILE tutkii myös artikkelissaan Gazan pienoissotaa ja sitä edeltänyttä hyökkäystä Siinailta raja-aitaa rakentavaa työntekijäryhmää vastaan surmaten yhden Haifasta kotoisin olleen työntekijän. IDF:n viimeisten tietojen mukaan tuo hyökkäys oli hyvin suunniteltu ja toteutettu luultavasti Palestiinan Jihad Islamin toimesta, joka myös ampui aiemmin kaksi Katjusha-rakettia Eilatin lähelle Ovdatiin ja Mitzpe Ramotiin.

DEBKAFILEN mukaan IDF:n Siinaille sijoitetut joukot olivat nukuksissa eivätkä olleet valmistautuneet hyökkäykseen rajan yli suojaamalla aidan rakentajia. Toiseksi DF katsoo, että IDF:n johto kentältä keskusjohtoon saakka toimi anteeksi antamattoman hitaasti vastatessaan terroristien hyökkäykseen ja antaen siten heille tilaisuuden paeta paikalta.
Edelleen DF katsoo, että IDF:n johto uskoi aluksi hyökkäyksen Siinailta olleen Hamasin suunnittelema ja aloitti ohjusiskunsa sen kohteita vastaan. Tämä virhepäätelmä aloitti kolme päivää kestäneen rakettitulen Gazasta Israeliin, kuten DF arvioi.

IDF:n syytös Muslimiveljeskuntaa vastaan aiheutti sen, että Egyptin rajavalvojat kieltäytyivät tulemasta Israelin puolelle tutkimaan hyökkäystä selittäen, etteivät he halua egyptiläisten upseerien esiintyvän IDF:n upseerien kanssa samoissa kuvissa aikana, jolloin Egyptin sisäiset jännitteet ovat korkealla parlamentin hajottamisen ja presidentin vaalien tulosten ollessa edelleen kiistanalainen ja siirretty torstaista myöhempään ajankohtaan.

3. IDF:n komentaja Benny Gantz sanoi eilen journalisteille, että IDF jatkaa Israelin siviilien turvallisuuden takaamista ja vastaa kaikkiin yrityksiin sen järkyttämiseksi. Hän mainitsi
tilanteen alkaneen kahden raketin ampumisella Siinailta Israeliin, jatkuneen hyökkäyksellä turva-aitaa rakentavia työntekijöitä vastaan ja jatkuneen kolme päivää kestäneenä rakettitulena Gazasta Israelin puolelle.
”Kaikissa näissä tilanteissa vihollinen pyrki vahingoittamaan itsenäisyyttämme ja turvallisuuttamme”, Gantz analysoi lisäten” Niitä vastassa oli voimakas armeija, joka on valmis vastaamaan mihin uhkaan tahansa ja milloin tahansa.”
Aikaisin keskiviikkoaamuna alkanut rakettituli keskeytti 640 000 yläkoulun opiskelijan viimeisen koulupäivän ennen kesälomaa. Tilanne jatkuu kuitenkin näennäisestä rauhan tilasta huolimatta jännittyneenä, eikä kukaan osaa pitävästi ennustaa, koska se rikkoutuu.
IDF voinee lopulta turvautumaan ratkaisuun, jota se ei haluaisi, eli hyökkäykseen Gazan kaistalle kaikin voimin.

4. VALTIONTARKASTAJAN Micha Lindenstraussin raportti Karmelin suurpalosta asettaa sekä pääministeri Netanyahun että sisäministeri Eli Yishain että talousministeri Yuval Steinitzin hyvin vaikeaa asemaan. Varsinkin Yishain ja Steinitzin tulee raportin mukaan ottaa opikseen raportista pyrkiäkseen korjaamaan sen, mikä vielä on mahdollista. Hän ei suoraan suosittele heidän erottamistaan tehtävistään, mutta vihjaa heidän siirtämisestään toisiin tehtäviin tehtyjen virheiden raskauden vuoksi. Opposition kansanedustajat ovat tarttuneet tähän ja vaativat, että pääministerin tulee erottaa Yishai ja Steinitz.

Karmelin suurpalo alkoi joulukuussa 2010, surmasi 44 ihmistä ja tuhosi 5 000 hehtaaria metsää ja luonnonsuojelualueita; kaikkiaan on laskettu palon polttaneen 1.5 miljoonaa puuta.
Raportin mukaan Israelin valmius suurpalon kaltaisten katastrofien hoitamiseksi on riittämätön eikä vastaa infrastruktuuriltaan yleistä länsimaista tasoa. Raportti kuvaa tilannetta todeten, että vastaavat ministerit Yishai ja Steinitz eivät ymmärtäneet kiireellistä tarvetta palon-sammutuspalvelun uusimiseksi sekä välineistön että henkilökunnan osalta. Lokakuussa 2009 palo- ja pelastuspalvelun komissaari ilmoitti, että häneltä puuttuu 200 palomiestä ja 130 palonsammutusmoottoria. Asia toistettiin joulukuussa 2009. Palonsammutustoimikunnan puheenjohtaja kertoi pääministerille, että palonsammutuspalvelu on vaarassa romahtaa varojen puutteen vuoksi. Lindenstrauss pitää outona Yishain väitettä, ettei hän ollut tietoinen palonsammutuspalvelun tarpeista, sillä asiaa käsiteltiin useissa tilaisuuksissa.

YHTEENVETONA raportista voidaan kiittää Israelin Pyhää siitä, ettei Israel joutunut täyssotaan tänä aikana, sillä tuhannet Israeliin ammutut raketit ja ohjukset olisivat sytyttäneet tuleen lähes koko maan metsäiset ja puistoalueet kaupunkien rakennusten lisäksi, eikä maalla olisi ollut mitään mahdollisuutta taistella sitä vastaan riittämättömin välinein ja puutteellisella henkilökunnalla. Vaara ei suinkaan ole vielä ohi, sillä vuosikymmenen aikana tehtyjen virheiden ja puutteiden korjaaminen ei tapahdu hetkessä.
Hallituksen lepsua suhtautumista siviiliväestön turvallisuuteen kuvaa se, että potentiaalisen kemiallisin ja bioasein tehtävän hyökkäyksen uhatessa maata se ei löydä varoja, 1.2 miljardia USD, hankkiakseen kaasunaamarit sille 40 % kansasta, jolta ne vielä puuttuvat. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=274557, http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=274580,

5. UUTISOTSIKOITA
-          Israelin varapääministeri, Kadiman puheenjohtaja, Shaul Mofaz lensi Washingtoniin, jossa hän pyrkii löytämään avaimen, jolla ”kliinisesti kuollut” rauhanprosessi voitaisiin kaikesta pessimismistä huolimatta elvyttää hankiin. Se on ollut kytkettynä hengitys-koneeseen jo monen kuukauden – tai vuoden - ajan, sitkeähenkinen kun on Egyptin presidentti Mubarakin tapaan. Mofaz moittii Israelin ja USA:n hallituksia siitä, että ne ovat antaneet PA:n esittää kasvavia ennakkovaatimuksia ehtona palaamiselle neuvottelupöytään. Mofaz vaatii, että kummankin osapuolen tulee tulla sinne ilman ennakkoehtoja. PA:n pääneuvottelija Eregan on myös Washingtonissa samoissa asioissa kuin Mofaz, mutta eri ohjelmalla. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=274657
-          Israel vapautti 1027 palestiinalaista terroristia Gilad Shalitin vapauttamista vastaan Hamasin maanalaisesta vankilasta lokakuussa 2011. Jokainen antoi lupauksen, kirjallisesti, olla palaamatta terrorismiin. IDF ja Shin Bet ovat joutuneet pidättämään 15 heistä heidän rikottuaan lupauksensa ja palattuaan entiseen mielipuuhaansa, juutalaisten vahingoittamiseen ja murhaamiseen. IDF:n maan keskiosan joukkojen komentaja sanoi, että on vielä liian aikaista arvioida, minkä vaikutuksen heidän vapauttamisensa saa aikaan Juudeassa ja Samariassa, sillä heidän on löydettävä paikkansa terrorijärjestöissä nuoren polven täytettyä heidän paikkansa. Yksi heistä on Ayman Salama, jonka kärsi 38-vuotista tuomiotaan ja jonka oli määrä vapautua 2040. Hänet pidätettiin osallisuudesta pommi-iskuun Beershebassa 2002, jossa haavoittui 18 ihmistä, sekä osallisuudesta lukuisiin tulituksiin toisen intifadan aikana. Toinen esimerkki on Khalid Makhamira, joka  kärsi elinkautistaan osallisuudestaan useisiin tulitusvälikohtauksiin toisen intifadan aikana. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=274631
-          Hamasin pyytämä tulitauko Gazan rintamalla rikkoutui välittömästi. Rakettien laukominen jatkui viime yön aikana ja torstaiaamuna, jonka aikana ammuttiin ainakin viisi muuta rakettia Eshkolin alueelle. Ne eivät aiheuttaneet vahinkoja. Tämä tarkoittaa sitä, että kokoontumiset ja koulutunnit on peruutettu Gazan rajan läheisyydessä, myös Ashkelonissa, ja ihmisten tulee pysytellä lähellä suojahuoneita voidakseen 15 sekunnin kuluessa siirtyä niihin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157086#.T-LZeXVHT-k
-          Keskiviikkoyön aikana Josefin hautakammiolla Sikemissä (Nablusissa) vieraili yli
      1 500 juutalaista. Heidän säännöllisesti määrättyinä juutalaisten juhlapyhinä tekemät
      vierailut ovat nostattaneet arabien vihan, jotka kivittivät äskettäin hautakammiolla 
      rukoilevia pyhiinvaeltajia ja myös heitä suojaavia IDF.n sotilaita ja poliiseja.   
-          Englannista vierailulla Israelissa oleva 20-vuotias juutalainen joutui kolme kertaa Temppelivuorella wagfin virkailijan hampaisiin, jotka vaativat häntä poistamaan kipansa, koska se loukkaa heitä. Nuori mies sanoi kohdanneensa anti-semitismiä Lontoossa ja muualla Englannissa, mutta tämä oli ensimmäinen kerta, että hän joutui kohtaamaan sitä juutalaisten pyhimmällä paikalla Temppelivuorella. Hän sanoi läpäisseensä sekä Israelin poliisin että wagfin tarkastuksen ennen tapausta. Hän sanoi mieluummin poistuneensa paikalta kuin riisuneensa kipansa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157075#.T-Lbd3VHT-k
-          Satelliittikuvien perusteella arvioiden Iran jatkaa Parchin sotilastukikohdan siivoamista, jota IAEA epäile käytetyn atomipommin vaikutusten tutkimiseen. P5+1 neuvottelut Iranin kanssa Moskovassa päättyivät tuloksettomina. Niitä aiotaan jatkaa kuukauden päästä Istanbulissa. Israelin johto arvioi, että Iranin ensimmäinen pommi alkanee olla jo valmis, aikaa siihen on ainakin annettu runsaasti. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157083#.T-LdAnVHT-k
-          Pukukoodi, josta on totuttu moittimaan muslimeja, näyttää toteutuvan myös juutalaisten keskuudessa. Autolla ajava nainen lapsensa kanssa joutui haredi-joukon ympäröimäksi, joka runnoi hänen autoaan mutta ei päässyt autoon naisen lukittua ovet. Tämä tapahtui keskiviikkona Beit Shemeksessä, jossa haredi-kansan osuus väestöstä nousee nopeasti ja keskittyy määrätyille alueille. Miehet rikkoivat hänen autonsa tuulilasin, mutta hän itse lapsensa kanssa pääsi fyysisesti ehjänä pakoon. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4245127,00.html


Wednesday, June 20, 2012

KESKIVIIKKO 20.06.12


KESKIVIIKKO 20.06.12

1. TILANNE Gazan lohkolla alkaa muistuttaa julistamatonta sotaa, vaikka joukot pysyttelevätkin toistaiseksi kasarmeissaan. Eilen Gazasta ammuttiin yli viisikymmentä rakettia Gazan kaistaa sivuaviin juutalaisyhteisöihin, joita niillä ainakin haluttiin vahingoittaa, mutta onneksi tähtäys ja ohjausmekanismi eivät ole ajan tasalla. Alueen noin miljoonaa asukasta kehotettiin pysyttelemään väestönsuojien lähettyvillä, voidakseen nopeasti siirtyä sirpalesuojaan hälytyssireenin antaessa varoituksen. Aikaa raketin räjähtämiseen on tavallisesti alle 15 sekuntia, eikä siinä ajassa pitkälle juosta, jos on pieniä lapsia helmoissa tai kattila kiehuu hellalla. Hälytyssireeni ei kerro, minne raketti putoaa, vain sen, että se on tulossa ja putoaa mihin sattuu.

IDF:n ylpeys Iron Dome torjuntapatteristot oli aktivoitu kaiken aikaa, mutta yhtään vastaohjusta ei ammuttu, koska niiden tutka pystyy selvittämään lähestyvän raketin lento-reitin ja putoamispaikan, eikä turhaan ammu 50 000 USD  vastaohjusta 1500 NIS rakettiin, joka tutkan selvityksen mukaan ei putoa asutuskeskuksiin vaan aukealle pellolle.
Yksi Kassam-raketti pääsi Iron Dome tutkaverhon ohi ja osui tiistai-iltana Ashkelonin ranta-alueella rakennukseen haavoittaen neljää rajapoliisia, yhtä heistä vakavasti jalkoihin. Hänet kiidätettiin Barsilain sairaalaan Ashkelonissa saamaan hoitoa haavoilleen.

IAF vastasi terroristien raketteihin iskemällä ohjuksillaan seitsemään kohteeseen, mutta iskut tehdään yöllä tarkoituksena välttää siviilien vahingoittamista. Yleensä kohteina ovat olleet salakuljetustunnelit, tyhjät varastot tai aseverstaat yöaikaan, jolloin työntekijöitten oletetaan nukkuvan kodeissaan. Viime yön aikana tehtyjen iskujen aiheuttamista ihmisvahingoista ei ole vielä tietoa.
Rakettituli Gazasta jatkui keskiviikkoaamuna, jonka aikana on jo ammuttu yli 10 rakettia Ashkelonin ja Eshkolin alueneuvoston alueille. Rakennuksia vahingoittui, mutta ihmis-vahinkoja ei ole raportoitu.
Tiistaina terroristit ampuivat 7 rakettia Lachish-alueille ja 22 Negevin alueille. Ashkelonin ja Sderotin asukkaita kehotettiin pysyttelemään lähellä sirpalesuojia koko päivän ajan.
Poliisiryhmät haravoivat maaseutua löytääkseen ammuttujen rakettien jäännökset, jotka pyritään keräämään pois eikä jättämään maastoon lojumaan. Tämän takana lienee myös tarve selvittää, minkä tyyppisestä raketista on kyse ja missä se on valmistettu. Yhtenä pelkona voi olla epäilys, että raketissa on voinut olla myrkyllisiä aineita, tai se voi olla suutari.

IDF:n taholta seurataan tarkoin, mitkä järjestöt raketteja ampuvat. Hamas on viime aikoina välttänyt osallistumasta ampumiseen antaen Islamic Jihadin tai PRC:n (Palestiinan Vasta-rintakomiteat) ainesten hoitaa likaisen työn, mutta tällä kertaa se on liannut omat kätensä.
Tiistaina iltapäivällä IAF iski ohjuksellaan moottoripyörällä ajavaa ihmistä, joka haavoittui. IDF:n mukaan mies oli osallistunut rakettien ampumiseen.
Hamas sanoi raketti-iskujen olleen kostoksi neljän Gazan palestiinalaisen surmaamisesta.
IDF sanoo surmanneensa ainakin kuusi palestiinalaista terroristia maanantain aikana.

REUTERS kertoo saaneensa videonauhan, jossa naamioituneet miehet sanovat tehneensä maanantaina iskun Siinailta raja-aitaa rakentavien miehiä vastaan surmaten heistä yhden.
He kertoivat kuuluvansa uuteen järjestöön nimeltä ”Mujahideen Sura-neuvosto Pyhällä maalla”. Heillä oli käsissään islamin iskulauseita, joissa ”he vannovat taistelevansa Egyptin ja sionistien miehittämän Palestiinan rajalla vapauttaakseen Pyhän Maan Israelin miehityksestä”. Miehet kertoivat olevansa Egyptistä ja Saudi Arabiasta.

ISRAELIN puolustusministeri Ehud Barak kokosi turvallisuusjohtajia neuvotteluihin, joissa pyrittiin selvittämään, mikä olisi paras tapa vastata massiiviseen rakettituleen. Vaikka ne eivät aiheuttaneetkaan suuria aineellisia tai henkilövahinkoja, satojen tuhansien siviilien elämä on pahoin rikkoutunut, eikä normaalirytmistä ole tietoakaan näissä oloissa. Varapääministeri Silvan Shalom sanoi, että ”Israelin on lopulta tehtävä raskas päätös, jota se ei haluaisi tehdä, eikä maaoperaation tulisi pelottaa meitä”. Hän sanoi ”päätöksen tulevan välttämättömäksi, jos rakettituli jatkuu, ja johtajat sekä Gazassa että ulkomailla tietävät sen”. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=274471

2. VALTIONTARKASTAJAN Micha Lindenstraussin raportti Karmelin suurpalosta julkistetaan
keskiviikkona neljän aikaan. Tämä suurpalo riehui viikkokaupalla Karmelin alueelta rannikon ja Haifan suuntaan tuhoten suuria metsä- ja luonnonsuojelu-alueita, 1.5 miljoonaa puuta sekä surmaten 44 ihmistä, joista 37 oli Vankienhoitopalvelun kadettia, kolme palomiestä ja kolme poliisia, yksi oli siviilivapaaehtoinen.

LINDENSTRAUS osoittaa raportissaan vastuun joulukuun 2010 Karmelin suurpalon estämisestä ja sen sammuttamisesta sekä sisä- että talousministeriön harteille. Hän oli useissa aiemmissa raporteissaan varoittanut uudelleen ja uudelleen, että palonestokyky on Israelissa heikko ja vaati välittömiä toimia sen hoitamiseksi. Hän paljasti maaliskuussa 2010 julkistamassaan raportissa, että vastuussa olleet ministeriöt eivät olleet uudistaneet maan jälkeenjääneitä sammutusvälineitä eikä sammutusmiehistön koulutusta.

Tammikuussa tänä vuonna hepreankielinen ennakointi vihjaisi, että tarkastaja suosittelee sisäministeri Eli Yishain ja talousministeri Yuval Steinitzin erottamista. Hänen tänään julkistamassa raportissa ei vaadittane heidän eroaan, vaan siirtämistä toisiin tehtäviin.
Lindenstrauss kertoi aiemmin tänä vuonna raportin keskittyvän kuuteen kohtaan:
Palon alkaminen aamusta bussitragediaan saakka; valmius turvallisuuspalveluihin hätä-tilanteissa; metsäpalojen estäminen; palontorjuntapalvelut; paikallishallitusten ja sisäministeriön valmius palontorjuntaan; sekä vastuullisten ministeriöitten epäonnistuminen, mukaan lukien edelliset hallitukset.
Lindenstrauss kehotti tammikuussa palossa menehtyneitten omaisia osoittamaan vaatimuksensa vastuuvelvollisiin ministeriöihin.
Menetyksiä Karmelin suurpalossa ei saada korvattua mitenkään, mutta raportin pääasiallinen tarkoitus on nostaa maan valmius katastrofitilanteissa – kuten sodan tai suurten maanjäristysten aiheuttamat – tasolle, jolla kansa turvataan mahdollisuuksien mukaan. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=274522

3. SYYRIAN kapinallisarmeija FSA (Vapaan Syyrian Armeija) on hallituksenkin joukkojen mukaan hämmästyttävän yhtenäinen ja määrätään suurempi ja aseistukseltaan paremmin varustettu, kuin mitä he uskoivat. Taistelut ovat uudelleen kiihtyneet YK:n lähettämän 300 vahvuisen tarkkailija-joukon keskeytettyä toimintansa havaittuaan tilanteen liian vaaralliseksi.
Tarkkailijoiden mukaan FSA on saanut valvontaansa uusia alueita ja kaupunkeja Homsin pohjoispuolella karkottaen hallituksen joukot, jotka näyttävät keskittyvän muodostamaan vahvoja alueita Damaskoksen ympärille sekä alaviittien asumille alueille maan luoteisosassa. Tämä viittaa Assadin joukkojen valmistautuvan pitkälliseen viivytystaisteluun, varmistaen yhteydet Damaskoksesta rannikolle Tartusin seudulle, jossa sijaitsee Venäjän Välimeren laivastonsa käyttöön kunnostama syväsatama.

Erään kehityskuvan mukaan Syyria voi jakaantua kolmeen osaan: Assad hallitsee Iranin tuella Damaskoksen ja luoteisosan alueita; Venäjä valvoo maan rannikkoa Tartusista Latakiaan. Syyrian keski-, pohjois- ja koillisosat näyttäisivät joutuvan kapinallisten valvontaan Persianlahden arabimaitten ja USA:n tuella. Taisteluja Assadin armeijan ja FSA:n joukkojen välillä käydään nyt Rassan ja Talpisehin kaupungeissa Homsin pohjoispuolella, mutta myös Qusayrin kaupungin lähellä Homsin eteläpuolella, josta FSA.n tehokkain Faroug-prikaati pyrkii karkottamaan Assadin joukot. Tällä operaatiolla FSA pyrkinee katkaisemaan Assadin yhteydet rannikolle.

JP:n artikkelin mukaan, jota tukee A-Sharg  Al-Avsat arabiankielinen uutislehti, Assadin armeijan sotilaitten moraali ja taistelutahto alkaa osoittaa rakoilemisen merkkejä. Tämä tuntuu uutisen mukaan varsinkin alemman ja keskitason upseerien asenteissa, jotka alkavat pelätä kohtaloaan siinä tapauksessa, että Assadin armeija romahtaa ja valta joutuu kapinallisille. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=274512

4. G-20 maat kokoontuivat Los Cabosissa Meksikossa eilen, jossa Syyrian tilanne näyttää hallinneen keskusteluja suurelta osin EU-maitten talousongelmien ohella.
Obama ja Putin keskustelivat Syyriasta yhdessä Saksan, Ranskan, Englannin ja Turkin johtajien kanssa. Obama joutui tunnustamaan, ettei yhteisymmärrystä löydetty Venäjän ja johtajien kesken, mutta sanoi havainneensa kaikkien tiedostavan täydellisen sisällissodan mahdollisuuden Syyriassa. Putin sanoi lehdistötilaisuudessa, ettei kukaan ulkopuolinen voi sanella Syyria johtajaa, sen tulee kansan itsensä valita. Venäjän kanta on muuttumaton.
Venäläinen kauppa-alus, joka ilmeisesti oli kuljettamassa helikoptereita Syyriaan Assadin armeijalle, joutui kääntämään kurssinsa takaisin kotimaahan Englannin rannikolta, koska sen vakuutusyhtiö kieltäytyi jatkamasta vakuutusta asetoimituksille Syyriaan.
Cuaracaon lipun alla purjehtiva Alaed kauppa-alus nähtiin viimeksi Skotlannin rannikon edustalla. Pentagonin ilmoituksen mukaan Venäjä lähettää kolme alusta Tartun satamaan. Venäjän ilmoituksen mukaan ne vievät tarvikkeita Tartusissa toimiville venäläisille.  http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=274509

5. UUTISOTSIKOITA
-          Venäjän, Iranin, Kiinan ja Syyrian armeijoitten yhteisharjoitukset Syyriassa mahdollisesti toukokuun loppupuolella ovat joutuneet salaisuuden verhoon. Venäjä ja Syyria ilmoittavat, ettei harjoituksia järjestetä, vaikka sekä Venäjä että Kiina tuovat sotalaivojaan Välimerelle ja Tartusin satamaan, mikäli raportit pitävät paikkansa. Debkafile arvioi artikkelissaan, että USA liittolaisineen ja Venäjä omine liittolaisineen muodostavat selkeän kohteen iskuihin niiden joukkoja ja varustuksia vastaan Syyriassa. http://www.debka.com/article/22096/-US-Russia-Deploy-in-Syria-–-Double-Prey-for-Al-Qaeda
-          Rakettituli Gazasta jatkuu edelleen. Yksi raketti iskeytyi avoimelle alueelle lähellä Beershevaa lasten ollessa aloittelemassa kouluaan. Eshkolin alueella jotkut koulut ovat aloittaneet koulutyönsä, mutta niissä kouluissa, joissa ei ole rakettivahvistusta,  käyvien lasten vanhemmat ovat pitäneet lapset kotonaan, koska heillä on asuin-talossaan kuitenkin edes jonkinlainen suojatila, joskaan se tuskin kestää suoraa  raketin iskua. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4244853,00.html
-          Egyptin 84-vuotia entinen diktaattori presidentti Hosni Mubarak vietiin koomassa sairaalaan. Hänen tilastaan on ristiriitaisia tietoja, joittenkin mukaan hän on kliinisesti kuollut, mutta toisten mukaan hän on edelleen elossa. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4244760,00.html
-          Hollannin ylähuone, senaatti, hylkäsi lakiesityksen, jolla eläinten rituaaliteurastus olisi kielletty. EU sallii sen, jos eläin tainnutetaan ennen teurastusta, mikä ei sovi uskonnollisin perustein tapahtuvaan teurastusrituaaliin. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4244734,00.html
-          The Washington Post kertoo artikkelissaan, että USA ja Israel yhdessä kehittivät Iranin tietokoneita saastuttaneen Flame-viruksen. Virus toimi päästyään koneeseen aktiivisena vakoilijana aktivoiden koneen mikrofonin ja kamerat, sulki näppäimistön, otti otteita näytön kuvista ja lähetti tietojaan ja sai käskyjään Bluetooth tiedonvälitys-ohjelman kautta valvojiltaan. Sen kerrotaan toimineen yhteistyössä Stuxnet-viruksen kanssa. Viimeisten tietojen mukaan Flame-virus poistettiin tai vaiennettiin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157045#.T-GOhHVHT-k
-          PA:n informaatioministeriö julkaisi kirjan, jossa se antaa ohjeita USA:n ja Israelin ”myrkyttämien” sanojen korvaamiseksi poliittisesti ja kansallisesti hyväksyttävillä termeillä. Täten sana ”terrorismi” on myrkyllinen eikä sitä saa käyttää, vaan se tulee korvata termillä ”vastarinta”. Palestiinan Mediatarkkailu (PMW) on vuosikaudet seurannut PA:n websivuja sekä TV- ja radiolähetyksiä ja muita media-välineitä ja kääntänyt niitä englanniksi julkaisten ne omalla web-sivullaan. Israelin olemassa-olosta ei saa käyttää sanaa ”luonnollinen”, sen sijaan hyväksyttäviä ilmaisuja ovat ”rasistinen” ja ”kolonialistinen” yhteisö. Täten myös israelilaisten murhaaminen on vain miehityksen vastustamista ja operaatiossa surmansa saanut murhaaja ”kansan sankari”, joka on esikuvana lapsille ja nuorille. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157046#.T-GQIHVHT-k
-          Ulpanan etäyhteisö ja hallitus ovat sopineet, että 30 karkotetuiksi määrättyä perhettä muuttavat pois kodeistaan ilman vastarintaa. Sen vastapainoksi hallitus rakentaa 300 uutta asuntoa Beit Elin juutalaisyhteisöön. Hallituksen asettama ministerikomitean tehtävänä on tulevaisuudessa tutkia jokaisen tuhottavaksi määrätyn juutalaisyhteisön tilanne, eikä hallitus, oikeuskansleri tai puolustusministeriö voi yksin päättää siitä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157043#.T-GSwXVHT-k
-          Egyptiläinen aktivisti sanoo journalistille, että hänet opetettiin lapsesta lähtien vihaamaan Israelia ja juutalaisia. Tämä jatkui hallituksen toimesta aikuisikään saakka. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157033#.T-GUUXVHT-k
Tuesday, June 19, 2012

TIISTAI 19.06.12


TIISTAI 19.06.12

1. EILEN kerrotusta hyökkäyksestä Siinailta Israeliin kerrottiin uutisissa tarkistamattomana ja epätarkkana. Tapahtumaa tarkennetaan tämän aamun uutisissa.
Tilanne alkoi siten, että neljä terroristia tunkeutui Israelin puolelle rajaa ja asensi tienvarsi-pommin, jonka he laukaisivat raja-aitaa rakentavaa miesryhmää kuljettavan jeepin tullessa sen kohdalle. Samalla he aloittivat kivääritulituksen heitä kohti ampuen myös rakettikranaatin. Tulituksessa sai surmansa Haifasta kotoisin oleva 41-vuotias Said Phashpashe, neljän lapsen isä. IDF:n sotilasyksikkö saapui paikalle välittömästi antautuen tulitaisteluun terroristien kanssa. Yhden terroristin kuljettama pommi räjähti ja kaksi muuta terroristia sai surmansa sotilaitten luodeista. Sotilaitten menetyksistä tai haavoittumisesta ei uutisissa kerrota. Uutinen ei myöskään selvitä, mitä tapahtui pommia kuljettaneelle terroristille.

IDF:n paikallisosaston komentaja epäili, että terroristeja on voinut päästä enemmänkin Israelin puolelle ja että tarkoituksena oli tehdä laajempi hyökkäys israelilaiseen yhteisöön, ja toi paikalle useita Merkava-tankkeja ja kehotti alueen asukkaita pysyttelemään sisätiloissa. Pian kuitenkin todettiin, ettei terroristeja ollut jäänyt Israelin puolelle eikä ollut vaaraa uudesta hyökkäyksestä, Merkavat vedettiin pois alueelta, kuten 1979 rauhansopimus edellyttääkin, mutta armeija jätti alueelle sotilasyksiköitä varmistamaan rauhan säilymistä.
Terroristien arvioidaan kuuluneen Islamic Jihadiin, ja heidän epäillään tulleen paikalle Siinain kautta Gazasta. Heidän tarkoituksensa oli kaapata panttivankeja ja mahdollisesti iskeä johonkin juutalaisyhteisöön voidakseen aiheuttaa mahdollisimman suurta tuhoa.

PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak vaati Egyptin uutta presidenttiä - tai kuka maata hallinneekin - ottamaan Siinain valvontaansa rauhansopimuksen mukaan ja estämään tämän kaltaisten hyökkäysten uusiminen. Egyptin toimia laajan ja harvaan asutun, maastosuhteiltaan vaikean, Siinain alueen valvomiseksi vaikeuttavat rauhansopimuksen rajoitukset armeijan yksiköiden määrästä ja aseistuksen laadusta.
Pääministeri Netanyahu vakuutti, että raja-aidan rakentamista jatketaan nopeutetulla aikataululla häiritsemisyrityksistä huolimatta. Sen pitäisi valmistua vuoden lopussa.
Egyptin rajavartijat sanovat etsivänsä eloon jääneitä terroristeja Siinain puolella.  http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=274252

2. IAF:n koneet iskivät kolmannen kerran vuorokauden sisällä terrorikohteisiin Gazan kaistalla. Viimeisin isku tehtiin tiistaiaamuna miesryhmää vastaan, joka oli asentamassa pommia turvallisuusaidan varteen, jota pitkin IDF:n partioautot ajavat. IDF:n lausunnossa sanotaan iskun osuneen kohteeseensa, mutta ei vielä tiedä uhreista. Isku oli vastauksena vain muutamia tunteja aiemmin Gazasta ammuttuun kahteen rakettiin, yksi niistä kohti Sderotia ja toinen Ashkelonin alueneuvoston alueelle. Ne eivät aiheuttaneet aineellista  tai henkilövahinkoa.

Maanantaina IAF:n koneet iskivät Islamic Jihadin miesryhmään, joka valmistautui ampumaan rakettinsa Israelin puolelle, sekä muihin kohteisiin Gazassa.
Ensimmäinen IAF:n iskuista tehtiin moottoripyörällä ajavaa kahta terroristia vastaan, joiden sanottiin osallistuneen rakettien ampumiseen Israeliin. MAAN-uutistoimiston mukaan terroristit, Muhammad Shabat ja Ismail Abu Ouda, kuuluivat Islamic Jihadin soluun ja olivat matkalla valmistautuakseen ampumaan raketteja Israeliin.

TERRORISTIEN iskut Gazasta Israelin puolelle ovat lisääntyneet viimeisten viikkojen aikana. Syytä tähän ei tiedetä, mutta Egyptin parlamentti- ja presidentinvaalit ovat voineet innostaa terrorijärjestöjä osoittamaan urhoollisuutensa ja siten tukensa islamistien vaalimenestykselle.
IDF on lisännyt valppauttaan Gazan rajalla, sillä terroristien tavoitteena voi olla panttivankien sieppaaminen onnistuneen hyökkäyksen ja pommi-iskun varjolla. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=274367

3. SYYRIAN sisällissodan – kuten Assadin armeijan ja kapinallisten välisiä taisteluja kutsutaan – riehuessa vaatien  yhä kasvavia siviiliuhreja ja myös armeijan kaatuneina ja länsivaltojen jahkaillessa, iskeäkö Assadin armeijaa vastaan Libyan tapaisilla ilmaiskuilla ”velvollisuus suojella” tunnuksen alla sinilipun varjossa vai ilman sitä, Syyrian hallitusta tukevat maat ovat aloittaneet valmistelut välittömistä vastatoimista Assadin tukemiseksi.
Nämä maat, Venäjä, Kiina ja Iran, ovat iranilaisen uutistoimiston FARS:in  julkistaman uutisen mukaan  muodostaneet liittoutuman, jonka ensimmäisiä julkisia näyttöjä on suuren sotaharjoituksen järjestäminen yhdessä Syyrian armeijan kanssa sen maaperällä.
Kuten uutiset kertoivat jokin aika sitten, USA piti 19 maan asevoimien erikoisjoukkojen harjoituksia Jordaniassa, jotka kuitenkin keskeytettiin Syyrian vastalauseiden vuoksi.

VENÄJÄN, Kiina, Iranin ja Syyrian Lähi Idän suurimmista sotaharjoituksista kertovat sekä Debkafile että Extinction Protokoll maanantain web-sivullaan.
DF:n mukaan yhteisharjoituksiin osallistuu 90 000 sotilasta, 400 lentokonetta ja 900 panssarivaunua. Kiina on pyytänyt Egyptiltä lupaa 12 sota-aluksen purjehtimisesta Suezin kanavan kautta Välimerelle toukokuun loppupuolella. Niiden määränpää on Tartusin syväsatama Syyrian rannikolla, joka on Venäjän Välimeren laivaston tukisatama.
Iranilainen FARS-uutistoimisto ei yksilöinyt, millä tavoin Kiina osallistuu harjoituksiin. Venäjä on lähettämässä kaksi sota-alustaan täynnä sotilaita Mustalta Mereltä Tartusin satamaan.
Uutiset eivät kerro harjoitusten aikataulusta, mutta DF arvioi, että ne aloitetaan kesäkuun lopussa, ja että ne pidetään maa-, meri- ia ilmavoimien yhteisharjoituksina.

DF spekuloi, että tämä on Kiinan ja Venäjän ensimmäinen näyttävä tuki Syyrian jo pakosuunnitelmia laativalle Bashar Assadin hallitukselle vastauksena USA:n valmistautumiselle Libyan tapaiseen operaatioon Syyriassa, johon kuuluisivat lentokielto-alueet, syyrialaisten kohteitten massapommitukset, sekä amerikkalaisten erikoisjoukkojen lähettäminen estämään Syyrian ei-tavanomaisten asevarastojen joutumista terroristeille.

Ilmoitus harjoituksista julkistettiin samaan aikaan, kun P5+1 maat neuvottelevat Moskovassa Iranin ydinteollisuudesta hyytävän viileän ilmapiirin vallitessa, ja Venäjän presidentti Vladimir Putin valmistautuu tapaamaan USA:n presidentti Barack Hussein Obaman Meksikossa G-20 maitten konferenssissa, joka on G-8 maitten laajennettu versio. http://www.debka.com/article/22094/Russia-China-Iran-plan-to-stage-in-Syria-“biggest-Mid-East-maneuver”-

4. Vertauksen vuoksi kerrottakoon, miten Israelin armeija ja poliisi valmistautuvat Lähi Idän kiristyvään ilmapiiriin. Uutiset kertovat, että poliisin ja rajapoliisin yksiköt harjoittelivat Negevin yksikössään maanantaina tapaa, millä Ulpanan etäyhteisön 30 perhettä saadaan nopeasti ulos kodeistaan, ja jos mahdollista ilman järkyttäviä TV-videoita nuorista äideistä pieniä lapsia käsivarsillaan, joita erikoisvalmennetut ja psykologisesti opetetut tunteettomat poliisit raahaavat pitkin maata. Poliisin yksiköt muodostavat hyökkäyksen sisärenkaan, armeijan piirittäessä alueen siten, etteivät asukkaitten apujoukot pääse alueelle.

Tämä on sitä sotaleikkiä, jota puolustus-ministeri parhaiten osaa, ja jossa uhrit ovat minimaaliset. Lisäksi kaikki tapahtuu yön hiljaisina hetkinä, jolloin normaali-ihminen lepää ja jolloin vastustus on vähäisin. Ulpanan lisäksi kolme muuta etäyhteisöä on tuhottavien listalla, Migron, Givat Assaf ja Amona, kaikki neljä Samariassa Binyamin alueella. Näiden yhteydessä käytetään termiä ”laiton” huomioimatta, että Jordanjoen ja Välimeren välinen alue kokonaisuudessaan kuuluu Kansainliiton päätöksen ja San Renon sopimusten mukaan juutalaisten kansalliseen kotimaahan. Palestiinalaisia ei mainittu niissä ollenkaan, paitsi ehkä sivulauseessa, jossa kehotetaan huomioimaan maassa asuvien kohtuullisia oikeuksia. 

Mainittakoon tässä yhteydessä, että palestiinalaisten laittomasti rakentamia taloja on Juudeassa ja Samariassa tuhansittain, ja Negevissä beduiinien laittomasti valtion maalle rakentamia kokonaisia kaupunkeja ilman tarvittavaa infrastruktuuria. Erona juutalaisten rakentamiin on se, että arabien ja beduiinien rakennuksia tuhottaessa voi vammautua, mitä ei yleensä tapahdu juutalaiskohteissa. Tosin uutiset kertovat, että tällä kertaa katkerien kokemusten opettamina Juudean ja Samarian asukkaat aikovat panna kovan kovaa vastaan. Valmisteluja on tehty Ulpanassa, autonrenkaita koottu ja erilaista väkivaltaa määrättyjä, vihamielisiksi luokiteltuja henkilöitä kohtaan, on jo aloitettu lähinnä vandalismina heidän ajoneuvojaan vastaan. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=274336

5. Ehkä edelliseen liittyen, vaikka JP:n artikkelissa puhutaankin ”hintalappu” väkivallasta, toistaiseksi tuntemattomat henkilöt tunkeutuivat Jabaan kylän moskeijaan Ramallahin lähellä. Koska kylä on PA:n alueella, poliisi pyytää lupaa käydä tarkastamassa tehdyt ilkityöt.
Moskeijan seiniin oli töherretty grafiitteja kuten ”hintalappu Ulpanasta”. Moskeija sytytettiin tuleen keskellä yötä, mutta asukkaat saivat sen pian sammumaan. Pääministeri oli yksi ensimmäisten joukossa tuomitsemassa ilkityön ja vaatimassa tekijöitten rankaisemista. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=274377

6. UUTISOTSIKOITA
-          Kansanedustaja Uri Ariel (NU) vaati Toran säkeisiin vedoten, ettei IDF saisi ottaa riveihinsä homoja, koska se häiritsee armeijan yhtenäisyyttä. Tapaus liittyy äskeiseen artikkeliin, jonka yhteydessä esitettiin tehty kuva kahdesta sotilaasta toisiaan käsistä pitäen. Myöhemmin ilmeni, että kuva oli näytelty, eikä ainakaan toinen sotilaista ole homo. Aiheesta keskustellaan vilkkaasti varsinkin vasemmiston vaatiessa homojen hyväksymistä yhteiskuntaan täysin ilman mitään syrjimistä, onhan Tel Aviv homojen maailmankaupunki ja keskus. Yhtä vilkkaasti keskustellaan haredim-kansan osallistumisesta asepalveluun, koska pian pelätään armeijan enemmistön koostuvan heistä. Kolmas kuuma aihe on naisten osallistuminen miesten rinnalla armeijan harjoituksiin, joissa kontakti miehen ja naisen välillä voi olla liian intiimi uskonnolliselle sotilaalle. Naisen laulua haredi-kansa pitää kiihottavana, ja siksi sitä pyritään estämään julkisesti oman hurskauden säilyttämiseksi. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=274311
-          Hamas järjesti Gazassa suuret voitonjuhlat saatuaan tietää Muslimiveljeskunnan ehdokkaan Muhammed Mursin vaalivoitosta presidentin virkaan. Mursi itse ilmoitti asiasta, mutta hänen kilpakumppaninsa Ahmed Shafiq kiistää Mursin ilmoituksen ja  vakuuttaa, että hänellä on todisteita voitostaan. Hamas on Muslimiveljeskunnan haaraosasto. Sen johtajat Musa Abu Marzouk ja pääministeri Ismail Haniyeh onnittelivat Mursia esittäen toiveen, että Rafakin rajaterminaali Gazan ja Siinain välillä avattaisiin pysyvästi. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=274298
-          UEFA päätti vastoin PA:n vaatimusta antaa Israelille tehtäväksi järjestää v. 2013 alle 21-vuotiaitten maailmanmestaruuskisat suunnitelmien mukaan, kuten sen presidentti Michel Platini ilmoitti. Palestiinalainen jalkapalloilija Sarsak, joka on ollut syömä-lakossa ja johon vaatimuksen tehnyt Jibril Rajoub viittasi kirjeessään Platinille, päätti lopettaa syömälakkonsa Israelin luvattua vapauttaa hänet 10. heinäkuuta. http://www.jpost.com/Sports/Article.aspx?id=274344
-          Israelin ja Egyptin välisen turva-aidan valmistuminen, mikä vaikeuttaa pääsyä Siinailta Israelin puolelle, voi aiheuttaa sen, että Israelin vastainen terrorismi siirtyy etelästä maan itärajalle. Näin tilannetta arvioi reservin kenraali Tzvika Fogel Arutz Shevan haastattelussa. Hän sanoo vuosia sitten vaatineensa aidan rakentamista Siinain rajalle ja saaneensa kummastelevia katseita, mutta aika on osoittanut hänen olleen oikeassa. Nyt hän varoittaa Jordanian rajasta ja vaatii, että aidan rakentaminen Jordanian vastaiselle rajalle on yhtä tärkeä kuin etelärajalle rakennettu. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157015#.T-A7_DJHTFw
-          Norsunluurannikon presidentti Alassane Quattara on maansa ulkoministerin Daniel Kablan Duncanin kanssa vierailulla Israelissa tavaten eilen pääministerin ja muita ministereitä. Quattara kiitteli maitten välisiä hyviä suhteita ja halusi yhteistoimintaa monilla aloilla. Hän esitti pyynnön, ettei Israel karkota laittomasti Norsunluurannikolta maahan tulleita pakolaisia. Netanyahu tunnusti hyvät suhteet, mutta ei luvannut mitään konkreettista pakolaisten suhteen.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/156990#.T-A9fzJHTFw
-          Hamasin terrorisiipi izza-din al-Qassam ampui tiistaiaamun aikana neljä rakettia Ashkelonin alueelle; ne eivät tiettävästi aiheuttaneet vahinkoa. Hamasin ilmoituksen mukaan raketit oli tarkoitettu Zikimin tukikohtaan, mutta tähtäys oli huono. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4244260,00.html
Monday, June 18, 2012

MAANANTAI 18.06.12


MAANANTAI 18.06.12

1. EGYPTIN presidentin vaaleissa Muslimiveljeskunnan ehdokas Mohammed Mursi ilmoittaa voittaneensa 52.5 % äänistä; hänen vastaehdokkaansa Mubarakin hallituksen entistä pääministeriä Ahmed Shafiqia kannatti 47.5 % äänestäjistä. Mursi rauhoitteli niitä, jotka pelkäsivät hänen aloittavan kostotoimet vastustajilleen, ettei se ole hänen tarkoituksensa.
Ahmed Shafiq toimi Egyptin ilmavoimien komentajana ennen siirtymistään politiikkaan.
Mursi kiitteli Allahia Egyptin kansan ohjaamisesta vapauden ja demokratian tiellä. Samalla hän sanoi olevansa koko kansan presidentti, sekä häntä äänestäneitten että häntä vastustaneitten. Hän myös vakuutti etsivänsä oikeutta niiden omaisille, jotka saivat surmansa taistellessaan vapauden puolesta. Arviolta 650 siviiliä sai surmansa mellakoissa viime vuonna ja kymmeniä sen jälkeen uudelleen alkaneissa mielenosoituksissa. Puolueen taholta täsmennettiin, että vaalien tulos on ennakoiva, koska sitä vastaan voidaan esittää valituksia.

EGYPTIN presidentiksi valittu Mohammed Mursi lupasi ”oikeutta henkensä menettäneille marttyyreille ja heidän omaisilleen lain kautta lakia kunnioittavassa maassa” puhuessaan voitonjuhlassa Vapaus ja Oikeuspuolueensa päämajassa Kairossa.
Mursin vaalikampanjan johtaja Yasser Ali vetosi Shafiqin kannattajiin vaalitaistelun lopettamiseksi ja aloittamaan työskentelyn ystävinä.
EGYPTIN sotilasneuvosto oli aiemmin antanut lausunnon, jossa se esitti uudet perustus-lailliset säännöt presidentin valtaoikeuksista, jotka pysyttävät sotilasneuvoston vallan.
Yasser Ali ilmoitti, että muslimiveljeskunta aloittaa keskustelut korkean sotilasneuvoston kanssa presidentin valtaoikeuksista todeten, että neuvoston tulkintaa on mahdoton hyväksyä ja että puolue järjestää tiistaina Tahrir-aukiolla suuren mielenosoituksen päätöstä vastaan.

2. KREIKAN äänestystulokset oikeuttavat syvän helpotuksen huokauksen niille, jotka pelkäsivät äänestäjien hylkäävän EU:n asettamat raskaat säästötoimet maan talouden pelastamiseksi ja Euroalueen hajaantumisen estämiseksi.
Ennakkotulosten mukaan vaalien voittaja on keskusta-vasemmisto Uusi Demokratiapuolue, joka sai 28.6 – 30 % äänistä. Toisena tuloksissa on äärivasemmistolainen Syriza-puolue, jota äänesti 27 – 29 % äänestäjistä.
Vaalien voittaja Uusi Demokratia-puolue aloittanee työskentelyn yhdessä vasemmistolais-oikeistolaisen PASOK-puolueen kanssa, joka sai 11 – 12 % äänistä, EU:n vaatimien raskaiden säätötoimien toteuttamiseksi maassa.
Äärioikeistolainen Golden Dawn-puolue sai 8 % äänistä. Sen johtaja kiistää holokaustin.

KREIKAN vaalijärjestelmän mukaan vaalit voittanut puolue saa 50 parlamenttipaikan bonuksen, mikä antaa potentiaalisille Uusi Demokratia- ja Pasok-puoleen liitolle 159 parlamenttipaikkaa Kreikan 300:n jäsenen parlamentissa. Äänestystulos vahvistaa samalla EU:n Kreikalle myöntämän 130 miljardin Euron (164 miljardin USD) lainan, joka pelastaa maan julistamisen vararikkotilaan.
SYRIZA-puolueen lausunnossa vakuutetaan sen taistelevan suhteitten katkaisemiseksi Israelin kanssa. Ilmoitus on varsin outo tilanteessa, jossa Kreikka tarvitsee maan talouden kohentamiseksi luotettavia liittolaisia ja kumppaneita, jollaiseksi Israel on osoittautunut. Puolueen entinen kommunisti-johtaja vakuuttaa myös repivänsä EU:n tarjoaman lainan  ja sen vaatimat säästötoimet murskaten Euroalueen perusteet ja vetäen Kreikan ulos EU:sta.

SYRIZA julkisti lausunnon, jossa saotaan mm.: ”Selkeän ja kiistattoman opposition ohella sotilaallisesta yhteistoiminnasta Israelin kanssa meidän tulee toimia tehokkaasti tämän sopimuksen peruuttamiseksi ja joko suoraan tai epäsuorasti estää sota Iranin ja arabimaailman kanssa,” kuten paikallinen media raportoi. Lausunnon loppuosassa Israelia vaaditaan vetäytymään miehitetyiltä Palestiinan alueilta, Syyriasta ja Libanonista sekä sallimaan Palestiinan valtion perustaminen pääkaupunkinaan Jerusalem.
Syriza-puolue koostuu löyhästä yhteisöstä erilaisia individualisteja, joilla on yhteyksiä Euroopan vasemmistolaisiin, ja joilla on voimakas Israelin vastaisuus. He kannattavat usein palestiinalaisia, ja sen jäseniä osallistui Gazan saarron murtamisyrityksiin 2010.

KREIKAN 5000:n hengen juutalaisyhteisölle vaalit muodostivat myös varsin kohtalontuntuisen todellisuuden, sillä maan talousongelmat tuntuvat myös sen budjetissa. Ulkomaiset juutalais-
järjestöt ja yksityishenkilöt ovat avustaneet runsaskätisesti Kreikan juutalaisjärjestöjä niiden taloudellisen ahdingon helpottamiseksi. Juutalaisten huolena Kreikassa on myös heidän tulevaisuutensa maassa, jossa juutalaisvastaisuus on nousussa Euroopan esikuvan mukaan, ja jossa äärioikeistolainen natsi-vaikutteisen Golden Dawn puolueen kannatus on vahva. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=274210

3. RANSKAN kansa antoi presidentti Hollanden vasemmistopuolueille ehdottoman enemmistön eilen pidetyissä vaaleissa. Sosiaaliblokki sai yhteensä 296 parlamenttipaikkaa maan 320 jäsenen parlamentissa. Eri laskentatavoin Hollanden voi luottavaisesti hallita 289 jäsenen enemmistön turvin 577 jäsenen lakiasäätävässä järjestössä, eikä hänen tarvitse turvautua enempää vihreiden (20 paikkaa) kuin kommunistienkaan (10 paikkaa) tukeen lakeja hyväksyttäessään.
Äärioikeistolainen National Front (Kansallinen Rintama), jonka vaaliohjelma keskittyi maahan tulvivan siirtolaisuuden rajoittamiseen, sai ensimmäisen edustajansa parlamenttiin, kun puolueen johtajan Marine Le Pen lapsenlapsi Marechal Le Pen, 22, valittiin eteläisessä Carpentras kaupungissa.
Äänestysvilkkaus oli vain 46.2 %, mikä tietenkin himmentää voittoa, mutta tarpeeksi, jotta vaalit ovat lailliset. Hollandella tulee olemaan kädet täynnä työtä pyrkiessään rakentamaan EU:n yhtenäisyyttä ja Euroalueen taloutta, mikä on pahoin tuuliajolla. Lisäksi hänen tulee ensin pystyä selvittelemään erimielisyytensä Saksan liittokansleri Angelika Merkelin kanssa. Päällimmäisenä on kuitenkin oman puolueensa ja liittolaisryhmänsä yhtenäisyyden säilyttäminen toteuttaessaan talousohjelmaa, jota kaikki eivät hyväksy.  http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=274183

4. SIINAILTA Israelin puolelle pyrkivät terroristit tulittivat Israelin rakentamalla turvallisuus-aidalla työskenteleviä työntekijöitä haavoittaen heistä yhtä, joka menehtyi haavoihinsa. Paikalle kutsuttu IDF:n osasto joutui tulitaisteluun terroristien kanssa, joista ainakin kolme sai surmansa. Tämä tapahtui Nitzanin lähistöllä maanantaiaamuna.
Armeija kehotti työntekijöitä varovaisuuteen ja asetti sotilaita asemiin uskoessaan, että terroristeja oli enemmänkin Siinain puolella ja voivat yrittää uutta hyökkäystä. IDF kutsui paikalle vahvistuksia mahdollista uutta rajanylitystä varten.
Armeija kehotti läheisten kylien ja kaupunkien asukkaita pysyttelemään sisällä kodeissaan.

IAF iski sunnuntaina asetehdasta vastaan Gazan eteläosassa ja terroristien keskusta Gazan kaistan keskiosassa. IDF:n ilmoituksen mukaan ohjukset osuivat tarkoin kohteisiinsa ja koneet palasivat vaurioitta kentilleen. Ohjusisku on vastauksena uudenaikaisen raketin ampumiselle Gazasta Israelin puolelle. Sapattina löydettiin kahden Grad-raketin jäänteet lähellä Eilatia. Sunnuntaina iltapäivällä Gazasta ammuttiin kolme kranaattia IDF:n sotilaita vastaan turva-aidan varrella.

SUNNUNTAINA israelilainen kuorma-autoilija ajoi tilauksen mukaiseen paikkaan, jossa kolme arabia yritti varastaa hänen hienon VOLVO kuorma-autonsa. Kuskia lyötiin jollain tylpällä aseella päähän ja rintaan sekä haavoittaen myös hänen käsiään. Kuljettajalla oli käsiase mukanaan, jolla hän avasi tulen surmaten heistä kaksi ja haavoittaen kolmatta. Hän pystyi ajamaan paikalta IDF:n asemalle, jossa hänelle annettiin ensiapua ja vietiin sairaalaan.
On epäselvää, oliko arabien tarkoitus vain varastaa auto vai viedä myös kuljettaja vangiksi. Autojen varkaudet ovat suuresti lisääntyneet ja käyneet yhä julkeammiksi.
Entinen Shin Betin johtaja Avi Dichter pitää tapausta terroritekona.
PA:n virallisen uutistoimisto WAFA:n sunnuntaina julkistaman uutisen mukaan surmansa saaneet terroristit ovat marttyyreita. Tuhansittain Yattan arabikaupungin asukkaita Hebronin eteläpuolella osallistui miesten hautajaisiin. Puhujat tuomitsivat ”setlerien” IDF suojelun alla tekemät rikokset arabikansaa, heidän maataan ja omaisuuttaan vastaan. He vaativat ”kansan vastarinnan aloittamista miehitystä ja ”setlereitä” vastaan miehittäjien ajamiseksi heidän maaltaan voidakseen perustaa Palestiinan valtion pääkaupunkinaan Jerusalem”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/156971#.T97c2jJHTFw

5. UUTISOTSIKOITA
-          Lapsia kuljettavassa bussissa istunut henkilö havaitsi outoa hajua ja pyysi kuljettajaa pysäyttämään bussin. Lapset ja mukana olleet kaksi aikuista toimitettiin kiireesti ulos bussista, mitä vaikeutti yhden oven kieltäydyttyä avautumasta. Vain muutama sekunti kaikkien päästyä pois bussista se leimahti tuleen palaen lyhyessä ajassa kokonaan. Siinä oli varmaan enkelit varjelemassa. Bussi ajoi Tsafedin ja Shlomin välisellä tiellä.
-          PA:n arabinuoret aiheuttivat ilmeisesti eilen IDF:n aseman ulkopuolella Skopus-vuorella syttyneen tulipalon. Nuoret heittelivät ilotulitusrakkeja Ofrit tukikohdan aitaa vasten sytyttäen sen vierellä olleen rutikuivan pensaikon tuleen, joka roihahti iloisesti 38 C- asteen kuumuudessa. Kotirintaman ja tukikohdan 12 sotilasta kärsivät savumyrkytyksistä sammuttaessaan vapaasti roihuavaa paloa. Jerusalemin ympäristössä on syttynyt lukuisia tulipaloja, joiden määrä ja ajoitus antaa aiheen epäillä, että ne on sytytetty tarkoituksellisesti ja määrätyn suunnitelman mukaan. Kuukauden alun jälkeen alueella on sammutettu 284 tulipaloa. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/palestinian-teens-suspected-as-12-idf-soldiers-injured-in-brush-fire-1.436996
-          P5+1 maat kokoontuvat tänään Moskovaan aloittaakseen keskustelut Iranin edustajien kanssa jatkaen tiistai-iltaan saakka. Länsimaat vakuuttavat pitäytyvänsä kovissa vaatimuksissaan, ja Iranin edustajat epäilevät, että yhteisymmärrystä löydetään osapuolten kesken. EU-maitten kovennetut sanktiot Irania vastaa alkavat heinäkuun alusta, ja Iran uhkaa vastata niihin sulkemalla Hormuzan salmen. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/six-major-powers-to-maintain-tough-stance-on-iran-israeli-source-says-1.436987
-          Neonatsit avustivat vuoden 1972 Munchenin olympialaisten aikana koko Israelin joukkueen murhanneita terroristeja, todetaan uusissa tutkimuksissa. Iskun suorittajana pidetään Black September nimistä järjestöä, mutta neonatsi Willi Pohl tapasi iskua johtaneen Abu Daudin Saksan poliisin tieten. Poliisin pidätettyä Pohlin häneltä löydettiin samanlaisia aseita kuin mitä Munchenin iskussa käytettiin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/156968#.T97oKDJHTFw
-          Yesha-neuvoston puheenjohtaja Danny Dayan sanoo IDF:n keskirintaman joukkojen komentajalle kenraalimajuri Alon Nitzanille lähettämässään kirjeessä näytetyn toteen, että Hebronin patriarkkain mausoleumin lähelle rakennettava arabilähiö tulee olemaan terroristien pesäpaikka, josta hyökätään mausoleumille pyrkivien juutalaisten ja pyhiinvaeltajien kimppuun. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/156968#.T97oKDJHTFw
-          IDF taholta ilmoitetaan, että Iron Dome lyhyen ja keskimatkan rakettien ja ohjusten torjuntaan suunniteltu versio tehtiin kovan aikapaineen alaisena, ja että useita hienouksia oli pakko jättää myöhempään vaiheeseen. Suunnittelua on kuitenkin jatkettu ja nyt ilmoitetaan, että uusittu versio Iron Dome 2 on pian valmis, ja sitä tullaan edelleen kehittämään Iron Dome 3 kehittämiseksi. Eversti Shabtai Ben–Bcher suunnitteluosastolta sanoi, että uuden version kykyä eliminoida lähestyvä raketti on parannettu, mutta hän kieltäytyi kertomasta yksityiskohtia tässä vaiheessa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/156954#.T97qrDJHTFw
-          Syyrian oppositio pyytää kiireellistä apua Homsin kaupunkiin, jota Syyrian armeija pommittaa. Asukkaita on jäänyt sinne ilman ruokaa ja juotavaa. Sunnuntaina ainakin 37 ihmisen sanotaan kuolleen yhteenotoissa armeijan ja kapinallisten välillä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/156974#.T97sNzJHTFw
-          Israel aloitti laittomasti maahan tulleitten afrikkalaisten kuljetukset kotimaahansa. Ensimmäinen 123 pakolaisen erä lennätettiin Etelä Sudaniin. Kukin sai 1300 USD, lapset 500 USD kukin, tavaroita sai viedä 30 kg henkeä kohti. Pääministeri kehotti osoittamaan kaikkea inhimillisyyttä karkotettavia kohtaan. Tämä vapaaehtoisesti lähtevien erä on kuitenkin kuin pisara sangon uurteessa, sillä Afrikasta lasketaan kaikkiaan yli 60 000 siviilin tulleen laittomasti maahan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/156969#.T97s8zJHTFw
Sunday, June 17, 2012

SUNNUNTAI 17.06.12


SUNNUNTAI 17.06.12

1. EGYPTIN presidentinvaalien ensimmäinen päivä sujui rauhallisesti, jopa Tahrir-aukiokin oli lähes tyhjillään ihmisistä. Merkitseekö tämä sitä, että vallankumoushuuma on alkanut hälvetä vai vetääkö sen vain henkeään ennen seuraavaa koetusta, nähtäneen piakkoin. Muslimiveljeskunnan ehdokas Mohammed Mursi oli toiveikas voitostaan sanoen saaneensa 69 % äänistä ensimmäisenä päivänä. Ääniä on tuskin ehditty laskea, joten hänen arvionsa perustunee enemmän silmämääräisiin havaintoihin tai vain hurskaisiin toiveisiin.

KORKEAN perustuslakioikeuden päätöksen mukaisesti korkeaa sotilasneuvostoa johtava amiraali Hussein Tantawi määräsi parlamentin alahuoneen hajotettavaksi  ja määräsi, ettei yhtään sen jäsentä saa päästää sisälle parlamenttirakennukseen.
Hänen päätöksensä sai aikaan välittömiä vastalauseita, joissa hänen sanottiin murskanneen vallankumouksen saavutukset. Se asettaa myös valitun presidentin outoon asemaan, sillä hänen valtaoikeuksiaan ei ole määritelty eikä voida määritellä ennen kuin uudet vaalit on pidetty ja uusi parlamentti valittu ja omaksunut sille kuuluvat valtaoikeudet. Tämä prosessi voi kestää kuukausikaupalla, ellei sitä voida jotenkin nopeuttaa.

MUSLIMIVELJESKUNNAN edustaja sanoi kuultuaan Tantawin päätöksestä hajottaa  parlamentin alahuone, että Egyptiä odottavat nyt vaaralliset päivät, ja että helmikuun 11. päivän 2011 vallankumouksen poliittiset saavutukset voivat huuhtoutua katuojaan. Muslimiveljeskunnalla oli enemmistö parlamentissa ja se olisi yhdessä Salafistien Noar-puolueen kanssa pystynyt hallitsemaan Egyptin lainsäädäntöä ja hallitusta tahtonsa mukaan, mitä veljeskunnan edustama presidentti olisi vahvistanut yksinvaltaiseen tapaan. Tämä tuskin oli sitä, mitä mielenosoittajat kaduilla halusivat, mutta osoittaa ”demokratian” ongelmat.
Sotilashallinto vakuutti luovuttavansa valtansa uudelle presidentille ja hallitukselle heinäkuun alusta, mutta on epätietoista, miten se tässä tilanteessa toimii.
Egyptissä lienee nyt 82 miljoonaa asukasta, joista n. 50 miljoonalla on äänioikeus. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=274072

2. USA:n presidentti Bushin kansallinen apulaisneuvonantaja Abrams Elliott sanoi puhuessaan USA:n ja Israelin välisten asiain konferenssissa Begin-Sadat strategisten asiain opintokeskuksessa Ramat Ganissa, että Obaman hallituksen tulee joko avoimesti tai salaa lisätä Syyrian kapinallisten aseistamista. Hän sanoi, että ”presidentti Bashar Assadin hallitus täytyy kaataa humanitäärisistä syistä, koska hän murhaa kansalaisiaan ilman erotusta”. Toiseksi hän sanoi ”Assadin hallituksen kaatamisen olevan strategisesti tärkeä ja oleellinen”.
Hän sanoi, että sekä Venäjä, että Iran ja Hizbullah tulisivat kärsimään tappion sen johdosta. Hän katsoi, että niiden itsevarma toiminta Syyrian suhteen tarvitsee tällaisen kopautuksen.

ABRAMS toimi demokratian levittämisen puolesta Bushin hallituksessa, ja haluaa toimia nyt tehdäkseen jotain sen hyväksi Syyriassa. Hän selittää, että Assadin pysyminen vallassa antaisi alueen yksinvaltiaille väärän viestin, että jos Egyptin yksinvaltias Mubarak olisi toiminut Assadin tapaan tarvittavan tarmokkaasti mielenosoitusten hillitsemiseksi, hän olisi säilyttänyt asemansa, eikä olisi nyt häkissä oikeuden tuomittavana.

ABRAMS torjui yleisen epäluulon, että Assadin hallituksen jälkeen Syyrian johtoon nousisi ääri-islamilainen shia-hallitus. Hän perustaa näkemyksensä siihen, että Syyriassa shiat ovat vähemmistönä ja enemmistö on sunni-muslimeja, jotka tulisivat irrottautumaan Iranin johdosta ja liittymään Saudi Arabian johtamaan sunni-valtaiseen blokkiin.
Toiseksi hän totesi, että länsimaissa yleisesti uskottiin kuvitelma, että Turkki nousisi Lähi idän johtavaksi vallaksi ja muodostaisi johtavan valtioliittoutuman. Tämä kuvitelma on osoittautunut vääräksi, hän toteaa sanoen, ettei Turkilla ole sellaista johtajayksilöä, joka olisi saanut tarvittavan kannatuksen tällaisen liittoutuman muodostamiseksi – eli ottomaanhallinnon uudelleen elpymisen uudessa muodossa. Turkki ei ole arabimaa, mikä on suurin este.
Kolmanneksi Abrams torjui ajatukset, että Hizbullah tai al-Qaida voisi Egyptin Muslimi-veljeskunnan tavoin voittaa enemmistön Syyriassa, koska niiden hyväksi toimivat eivät ole syyrialaisia. Muslimiveljeskunnan suosio Syyriassa ei ole Egyptin luokkaa.

ABRAMS sanoi puheessaan, että Obama aristelee tehdä tarvittavia päätöksiä USA:n presidentin vaalien vuoksi, mutta että lopulta hallituksen on joka tapauksessa toimittava.
Hän pitää vääränä menetelmänä saada joka päivä CNN:n viesti tekemättä mitään. Väkivalta nousee Syyriassa päivittäin vauhtia, mikä pakottaa toimimaan Libyan operaation tapaan. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=274095

3. DEBKAFILE kehuu julkaisevansa uutisia tänään, joita muut uutistoimistot julkaisevat vasta huomenna tai sen jälkeen, eikä tämä artikkeli ole poikkeus säännöstä.
DF kertoo 16.06.2012 päivätyssä artikkelissaan, ettei kysymys USA:n avoimesta puuttumisesta Syyrian sisäisiin taisteluihin ole ”jos” vaan ”koska”. Artikkelin mukaan FSA:n (Vapaa Syyrian Armeija) edustajat ovat nyt Washingtonissa tapaamassa USA:n korkeita viranomaisia keskusteluissa, joihin ottavat osaa USA:n Syyrian lähettiläs Robert Ford ja ulkoministeriön neuvonantaja Syyrian asioissa Fred Hof. FSA:n edustajat ojensivat amerikkalaisille kaksi listaa, joissa he yksilöivät, millaisia raskaita aseita he tarvitsevat taisteluissaan Assadin armeijaa vastaan. Artikkelin mukaan USA pystyy toimittamaan aseet nopeasti asevarikoiltaan Syyriassa ja Qatarissa sekä Emiirikunnissa. USA:n hallitus on lähellä ratkaisua, minkä tyyppisiä aseita se on valmis toimittamaan kapinallisille.

USA:n hallitus on lähinnä Ranskan ja Englannin tukemina valmis julistamaan Syyriaan lentokieltoalueet Libyan tapaan, mikä antaisi sen koneille vapaat kädet toimia Syyrian ilmatilassa. USA on myös suunnitellut nopean toiminnan joukkojen lähettämiseksi Syyriaan turvaamaan sen ei-tavanomaisten aseitten varastot, joiden pelätään voivan joutua Hizbullahin ja al-Qaidan elimien haltuun. Libyassa toimittiin YK:n lipun suojassa, eikä ole varmaa, voidaanko samaa ”Velvollisuus suojella” iskulausetta käyttää Syyrian tapauksessa, sillä sekä Venäjä että Kiina ovat alusta lähtien vastustaneet YK:n toimia tässä kohteessa.

DF:n artikkelissa todetaan, että Venäjä on tarkkaan seurannut tilanteen kehitystä Syyriassa, jossa sillä on suuria investointeja ja asetoimituksia, joita Syyria ei ole maksanut. Voidakseen toimia nopeasti tilanteen kehittymisen mukaan Venäjä lähetti kommandojoukkojaan Tartusin satamaan, jota se on uusinut ja laajentanut Välimeren laivastonsa tukisatamaksi. Venäjä on myös toimittanut Syyriaan uusinta ohjustentorjuntakalustoaan, ainakin satamien suojaksi, ja niitä hoitavat venäläiset sotilaat, sekä muita aseita. Tämä voi aiheuttaa välikohtauksia USA:n johtaman liittoutuman ja Venäjän johtaman Iranin ja Hizbullah-liittoutuman välillä. http://www.debka.com/article/22088/US-military-intervention-in-Syria-–-“Not-if-but-when

4. IDF:N edustajana toimiva prikaatinkenraali Yoav Mordechai totesi eilen, että sekä Iranin että Hizbullahin toiminta osoittaa merkkejä niiden alkavan ymmärtää, että Bashar Assadin hallitus tulee kaatumaan lähi aikoina. Hän arvioi, että ne luultavasti ovat jo laatimassa suunnitelmia Assadin kaatumisen jälkeistä päivää varten.
Mordechai vakuutti, että IDF on varustautunut joka kehityssuuntaa varten. Hän lainasi IDF:n apulaiskomentajan kenraalimajuri Yair Navehin lausuntoa, jossa hän sanoi tähän tapaan: ”Assadin armeijan toiminta omaa kansaansa vastaan osoittaa, mitä se tulisi tekemään israelilaisia kohtaan, jos se saisi siihen tilaisuuden”. Hän halusi varoittaa tällä Syyrian ei-tavanomaisten aseitten arsenaalista, jota pidetään suurimpana maailmassa.

Syyria on rakentanut määrätietoisesti ohjuskalustoaan 1970-luvulta lähtien kärsittyään murskaavan tappion vuoden 1973 sodassa, jossa sen ilmavoimat tuhottiin lähes tyystin. Sen tiedetään kehittäneen ohjustensa räjähdekärkiä siten, että määräetäisyydellä maasta ne hajoavat useiksi osiksi, joista kukin on varustettu räjähtein tai joko kemiallisin tai biologisin kärjin. Syyrialla on runsaasti sarin- ja sinappikaasukärkiä ohjuksiinsa. Syyrian yritykset rakentaa pientä ydinlaitosta Pohjois-Korean opastuksella saivat pahan takaiskun 2007 IAF:n pommitettua sen puolivalmiin laitoksen, eikä tiedetä, onko se jatkanut toimintaa muualla.
Irani presidentti Mahmoud Ahmadinejad vihjaili eroavansa politiikasta ensi vuonna. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/156934

5. NELJÄ arabia kuoli lauantaina liikenneonnettomuudessa Hebronissa. Heidän hautajaisistaan lauantai-iltana muodostui mielenosoitus, jonka aikana Hebronin arabit kivittivät kaikkia Israelin rekisterilaatoin varustettuja autoja sekä IDF:n sotilaita. Tatzpit Agencyn edustaja kertoi erään israelilaisen autoilijan ajaneen väijytykseen, jossa hänen autoaan runneltiin mutta hän pääsi haavoittuneena pois alueelta hoidattamaan haavojaan.
Hebronin juutalaisasukkaitten edustaja Tzipi Shlissel kommentoi asiaa lauantai-iltana:
”Tämä on seurauksena siitä, että hallitus antaa terroristien rakentaa Patriarkkain mausoleumin lähelle juutalaisyhteisön ympärille ja sinne johtavan pyhiinvaeltajien tien varteen”. Hän vaati hallitusta lopettamaan arabien rakentamisen juutalaisyhteisöjen ympärille ja sallimaan juutalaisten asumisen ja rakentamisen Hebronissa, jossa kuningas David piti hoviaan ennen siirtymistään Jerusalemiin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/156931#.T92NrzJHTFw

6. UUTISOTSIKOITA
-          Ehud Barakin tuhoamisryhmä kävi harjoittelemassa Migronissa - ennen tositoimia Ulpanan juutalaisyhteisön 30 perheen kotien hajottamista – tuhoten rakennuksen, jossa asui 10 juutalaista nuorta. Taztpit organisaatio, joka perustettiin seuraamaan poliisin laittomia toimia Juudeassa ja Samariassa, raportoi, että rajapoliisi murtautui Ramat Migronin etäyhteisön peltirakenteiseen taloon särkien ulko-oven keskellä yötä esittämättä lupaa toimiinsa ja ajoi rakennukseen majoittuneet kahden viikon ikäisen pariskunnan ja 6 muuta juutalaista ulos. Sotilaat olivat sulkeneet läheisen tien no 60 estäen apujoukkojen saapumisen etäyhteisöön. Poliisi on hajottanut samaan paikkaan rakennetut rakennukset ainakin 10 kertaa ennen tätä, vain todetakseen, että uusi rakennus pystytetään välittömästi. NU:n kansanedustaja Michael Ben-Ari esitti myrkyllisen vastalauseen sisäisen turvallisuuden ministeri Aharonovoichille sekä pääministeri Netanyahulle todeten, että ”Juudean ja Samarian juutalaisasukkaista on tullut heille kuin mikäkin heittopussi, joita voidaan kohdella miten vain”. Ramat Migronin tuhoamista kuvataan erittäin väkivaltaiseksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/156935#.T92Q1TJHTFw
-          Hallituksen edustaja sanoo, että se haluaa toimia kaikessa hiljaisuudessa Ulpanan etäyhteisön 5 asuinrakennuksen tuhoamisesta käytävien keskustelujen ajan, mutta toinen valistaa, ettei mitään keskusteluja käydä asian johdosta. Korkeimman oikeuden päätöksen mukaan rakennukset on tuhottava ennen kesäkuun loppua Peace Now NGO-järjestön tekemän kanteen johdosta, jossa rakennusten väitetään olevan arabin omistamalla maalla, vaikka päteviä todisteita siitä ei ole. Asia olisi pitänyt ensin käsitellä alueoikeudessa, koska korkein oikeus ei tutki omistussuhteita. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/156937#.T92UWjJHTFw
-          Viikonvaihteen aikana Israelin eteläosaan oli ammuttu kaksi Grad-tyyppistä Katjusha-rakettia. Seudun asukkaat kuulivat rakettien räjähdykset ja niiden jäännökset löydettiin maastosta. Ne eivät aiheuttaneet vahinkoa. Ne oli ehkä ammuttu Jordaniasta, mutta Siinai on myös ehdolla. Yksi löydettiin Eilatin pohjoisosasta, toinen Mitzpe Ramonin läheltä. Poliisi arvioi, että ne ammuttiin Egyptin vaalien vuoksi, vaikka onkin epäselvää, miten ne vaaleihin liittyisivät. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/156929#.T92VvDJHTFw
-          Turkissa tutkitaan, onko Mavi Marmaran alussaattueen järjestänyt IHH-järjestö tukenut varoillaan al-Qaidaa. IHH kiistää syytökset, mutta joka tapauksessa jo epäilysten nouseminen päivänvaloon antaa kuvan IHH-järjestön ideologiasta. Kaksi Turkin erityissyyttäjää tutkii asiaa. IHH-järjestön presidentti Bulent Yildirim oli poliisin kuulusteltavana selvittääkseen järjestönsä salaisia yhteyksiä al-Qaidan kanssa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/156924#.T92XHzJHTFw
-          USA:n presidentti ehdokas Mitt Romney kosiskelee kristittyjä äänestäjiä. Lauantaina puhuessaan Pennsylvaniassa hän korosti lämpimiä suhteitaan Israelin kanssa. Hän vakuutti toimivansa presidenttinä Israel suhteissaan päinvastoin kuin Obama, jota yhä laajemmin pidetään Israelin vastaisimpana presidenttinä, jopa pahempana kuin Jimmy Carteria, joka luovutti Israelin salaisia tietoja Egyptille ja Saudi Arabialle ja toimitti niille kehittyneitä asejärjestelmiä Israelin vastalauseista välittämättä, samaan aikaan, kuin hän painosti Beginiä luopumaan Siinaista saamatta mitään Egyptiltä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/156936#.T92YtjJHTFw
-          Kuuluisa kansanmusiikkilaulaja Johnny Cash, ”Mies Mustissa”, oli professori Shalom Goldmanin tutkimusten mukaan kristillisen sionismin perustaja- ja tukihenkilöitä. Hän toimi laulajana kuuden vuosikymmenen ajan. Hän sepitti useita lauluja Israelista ja vieraili viisi kertaa maassa vaimonsa June Carter Cashin ja lastensa kanssa. Hän tunsi todellista sydämen yhteyttä Israelin kanssa sepittäen lauluja ja tehden filmejä maasta. Hän kuoli 71-vuotiaana 2003. Cashin elämään kuului pimeä puoli ja aika vankilassa, mikä kuvastuu hänen lauluissaankin, mutta hymnit Israelista olivat tärkeimmät. ”Crossing Jordan”, ”Coming to Promised Land”, ”The Man Comes aroud” Ilmestys-kirjasta sekä hymnit hänen äitinsä laulukirjasta edustavat sionistista puolta, kuin suuret menestysteokset ”Ring of Fire”, ”I Walk on the Line”, ”Big River” ja ”Boy named Sue” edustavat rock-tyyppistä musiikkia. Hän teki filmin nimeltä ”The Gospel Road” Israelissa 1971, jossa hän toteutti vaimonsa näkyä Johnnysta saarnaamassa suurelle kansanjoukolle Kinneretin järven rannalla, sekä vierailulla Länsimuurilla. Hän kävi myös kasteella Jordanjoessa lukuisten muiden kristittyjen tapaan. Israelin hallitus Ben Gurionin johdolla ymmärsi evankelisten kristittyjen tuen Israelille kutsuen Cashin valtion kustantamalle vierailulle Israeliin 1971, mikä unohtui tulevien vuosikymmenien aikana. Johnny Cash lauloi surullisen mollivoittoisalla, miehekkäällä äänellään puhuen lauluillaan suoraan kuulijansa sydämeen. Niistä kuvastuu voimakas mies, joka muistaa surulla pahoja tekojaan, mutta myös mies, joka oli saanut syntinsä anteeksi löytäen elämälleen perustuksen, jota mikään mahti ei voi murtaa. http://www.jpost.com/ArtsAndCulture/Music/Article.aspx?id=274073