Friday, May 04, 2012

PERJANTAI 04.05.12


PERJANTAI 04.05.12

1. JUUDEAN JA SAMARIAN siviilihallinto poisti useita tiesulkuja teiltä, jotka yhdistävät palestiinalaiskaupunkeja ja kyliä. Hallinnon lausunnon mukaan poistamisella pyritään helpottamaan palestiinalaisten elämää. JP:n artikkelissa kerrotaan ”Shomronin Barrierin” nimellä tunnetusta tiesulusta, joka poistettiin jo useita viikkoja sitten. Se sijaitsee Nablusin lähellä sijaitsevan Samaritanin lähiön ja Nablusin välillä. Myös Zwatan kylän lähellä sijainnut tiesulku poistettiin sen ja Nablusin väliltä.
Siviilihallinto päätti poistaa kaikkiaan kuudella tiellä sijainnutta tiesulkua lähellä Tulkarmia, Nablusia, Balataa ja Arielia. Tiesulkujen poistamisen sanotaan ”noudattavan hallituksen omaksumaa politiikkaa tarkoituksella helpottaa palestiinalaisten liikkumavapautta ja sen kautta elvyttävän kauppaa ja muita liiketoimia palestiinalaisalueilla”.
Siviilihallinnon virkailija totesi terroritoiminnan vähentyneen Juudean ja Samarian alueella, minkä antoi virikkeen helpottaa IDF:n valvontaa teillä.

Vuoden 2008 jälkeen siviilihallinto on poistanut 30 tiesulkua jättäen kuitenkin 11 lähellä turvallisuusaitaa. Tiesulkujen poistaminen nopeuttaa liikennettä Tulkarmin ja Nablusin välillä. Matka kesti aiemmin joskus tuntikausia, koska kaupunkien välisellä tiellä oli useita tiesulkuja.
Israel on myös sallinut USA:n johtaman ja rahoittaman PA:n poliisien koulutuksen jatkumisen Jordaniassa ja jatkokoulutuksena Jerikossa. Arviolta 4000 poliisia on saanut koulutuksensa USA:n valvonnassa, joka myös aseistaa heitä. USA:n armeijan kenraaliluutnantti Michael Möller on johtanut koulutusohjelmaa vuodesta 2010, jolloin edellinen johtaja kenraali Keith Dayton siirtyi muihin tehtäviin. Möller on entinen B-52 pommittajan pilotti. Hänen tehtäviinsä kuuluu myös PA:n turvallisuusjärjestelyjen kehittäminen. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=268663

2. ENGLANNIN konservatiiviministeri Alan Duncan julkisti hallituksen web-sivulla videon, jossa hän väitti ”Israelin harjoittavan palestiinalaisten omistaman maan kähmintää Juudeassa ja Samariassa rakentaessaan ns. turva-aitaa, jota videossa ja ulkomailla usein virheellisesti kutsutaan ”muuriksi”, sekä varastavan palestiinalaisille kuuluvaa vettä”.
”Muuri on maankähmintää. Se ei ole kulkenut tarkoin Israelille kuuluvaa rajalinjaa pitkin, vaan se kulkee avoimilla kentillä, jotka itse asiassa kuuluvat palestiinalaisille. Siten se ei ole turvallisuusmuuri, se on ympärysmuuri pyrkien omimaan maata, joka ei kuulu Israeliin,” kansainvälisen kehityksen ministeri Alan Duncan totesi videossa, joka perustuu hänen äskettäin alueelle tekemäänsä tutustumismatkaan. ”Sallikaa minun selittää, mistä ”setlementtipolitiikassa” on kysymys. ”Setlerit” voivat rakentaa minne haluavat, ja sen jälkeen Israelin hallitus antaa heille tarvittavan infrastruktuurin, joten se varastaa tietoisesti vettä palestiinalaisilta”, konservatiiviministeri Duncan selitti perustuen tietoihin, jotka sisältönsä perusteella arvioiden on saatu suoraan PA:n propagandatehtaasta.

ENGLANNIN hallitus poisti videon sen jälkeen, kun Israelin lähetystö ja juutalaisyhteisöjen johtajat olivat esittäneet kritiikkiä videosta sanoen sen perustuvan virheellisiin tietoihin.
Hallituksen puolesta DfiD:n edustajan lausunnossa selitettiin, että ”videon tarkoituksena oli esitellä DfiD tekemää toimintaa köyhyyden helpottamiseksi miehitetyillä Palestiinan alueilla. Ikävä kyllä joitain videon elementtejä oli ymmärretty väärin, ja Mr. Duncan päätti poistaa videon.” Lausunnon terminologia jo paljastaa, missä DfiD:n sympatiat ja antipatiat liikkuvat.

ISRAELIN lähetystön lausunnossa todetaan, ettei Duncanin huomioissa välitetä israelilaisten hengestä. ”Todellisuus Israelin kaduilla oli se, että palestiinalaiset itsemurhapommittajat hajottivat murhaamiensa satojen viattomien israelilaisten ruumiinosat tuhoamiinsa busseihin ja ravintoloihin. Väittäessään turvallisuusaitaa, joka on säästänyt tuhansien israelilaisten hengen, rakennetun muista kuin turvallisuussyistä, osoittaa, ettei Mr. Duncania kiinnosta israelilaisten henki.” Lähetystön lausuntoa täydentää Suur-Britannian ja Irlannin juutalaisfederaation pääjohtajan Alan Azizin lausunto: ”Duncanin videossa esitetyt tiedot eivät olleet vain virheellisiä vaan tietoisesti Israelin vastaisia. Video ei millään tavoin kuulu Englannin hallituksen viralliselle web-sivulle.”
Israelin vierailunsa aikana Duncan allekirjoitti yhteistoimintasopimuksen PA:n kanssa köyhyyden poistamiseksi. Englanti lupasi 349 miljoonaa puntaa kehitystoimintaan PA:n alueille seuraavien neljän vuoden aikana.  http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=235654
3. DEBKAFILE (DF) kertoo artikkelissaan, että PA:n turvallisuusjohto on lopettanut kaiken yhteistoiminnan IDF:n kanssa, jota ne ovat menestyksellisesti hoitaneet vuodesta 2006 lähtien. Artikkelin mukaan tämä on ensimmäinen kerta, kun PA:n turvallisuuspalvelut ovat lopettaneet yhteistoiminnan ja tiedustelutietojen vaihtamisen IDF:n elimien ja Shin Betin kanssa terrorin vastaisessa taistelussaan. PA:n poliisi lopettaa epäiltyjen pidättämisen ja kuulustelun, mikä on osoittautunut tehokkaaksi tavaksi tietojen hankkimiseksi.
Artikkelin mukaan PA:n poliisi kutsuu epäillyt ”keskusteluihin” ja lähettää heidät kotiinsa vastoin kaikkia PA:n ja sen puheenjohtajan Abu Mazenin vakuutuksia, joihin perustuen ja USA on rakentanut, kouluttanut ja aseistanut  PA:n turvallisuusjoukkoja Israelin suostumuksella uskoen, että uuden koulutuksen ansiosta myös heidän asenteensa kehittyy.

DEBKAFILE kertoo korkean tiedustelu-upseerin torstaina 03.05. antamiin tietoihin perustuen, että saatuaan tiedon turvallisuustilanteen kehityksestä IDF on nostanut terrorivaroitustensa tasoa Juudeassa ja Samariassa, kuten myös niiden ja Israelin valtion alueitten välisillä linjoilla. Artikkelissa todetaan, että on vain ajan kysymys, milloin palestiinalaiset ääriryhmät menevät takaisin suoraan terroriin, vaikka vain muutamia viikkoja sitten IDF ja PA vaihtoivat tiedustelutietojaan, joiden perusteella myös PA:n poliisi suoritti pidätyksiä ja kuulusteluja. Tämä tehokkaaksi havaittu toimintamuoto on nyt keskeytetty PA:n toimesta. DF arvioi varmaan aivan aiheellisesti, että tämä on tapahtunut PA:n puheenjohtajan tieten ja luvalla.
Tähän perustuen USA:n viranomaiset pyysivät selitystä Abbasilta, joka lupasi, että turvallisuusjoukkojen komentaja kenraali Abu Dohan tutkii asiaa ja ilmoittaa siitä. Mitään selvitystä USA:n viranomaiset eivät ole saaneet.

Tämä antaa aiheen DF:n arviolle, että Mahmoud Abbasin ja Hamas-johtajan Khaled Mashaalin tapaamisesta Kairossa 02.05. on annettu virheellisiä tietoja niiden epä-onnistumisesta Israelin ja länsimaiden harhauttamiseksi. DF arvioi, että Abbas ja Mashaal ovat kehittäneet samantapaisen yhteistoimintamuodon, joka vallitsi Jasser Arafatin ja Hamas-johtajan sheikki Ahmed Yassinin välillä, jonka mukaan ne yhdistivät salaisen terrori-toimintansa vaikka olivat eri mieltä toimintatavoista.
Sen mukaisesti Arafat pidätytti joitain epäiltynä IDF:n antamien vihjeiden perusteella, mutta pyöröovi-taktiikkaa käyttäen vapautti heidät ilman syytöksiä.
Oslon sopimusten mukaan epäillyt terroristit olisi pitänyt toimittaa Israeliin, mutta käytännössä PA ei siirtänyt yhtään terroristia Israeliin vastaamaan rikoksistaan oikeudessa. http://www.debka.com/article/21968/

4. TURVALLISUUSJOUKOT estivät kaksi terrorihyökkäystä Samarian alueilla torstaiyönä.
Ensimmäisessä tapauksessa rajapoliisit pidättivät kaksi n. 20-vuotiasta palestiinalaista Tapuach-risteyksessä Samariassa. Heillä oli aseinaan veitsiä ja räjähteitä. Pommit räjäytettiin turvallisesti ilman vaurioita. Miehet luovutettiin turvallisuusjoukoille kuulusteltaviksi.

MYÖHÄÄN torstai-iltana terroristi pääsi tunkeutumaan Elon Moreh juutalaisyhteisön panssari-aidan läpi yhteisön alueelle Samariassa, mutta sotilaat havaitsivat hänen päässeen sisälle ja ollessaan siirtymässä iskukohteeseensa.
Shomronin alueneuvoston puheenjohtaja Gershon Mesika, joka asuu Elon Moreh-yhteisössä, kiitti sotilaita ja turvallisuusjoukkoja niiden estäessä terrori-iskut juutalaisia vastaan.

HUHTIKUUN 4. päivänä sotilaat pidättivät kaksi palestiinalaista heidän yrittäessään salakuljettaa neljä putkipommia tiesulun läpi Samariassa. Miehet pidätettiin ja pioneerit laukaisivat pommit turvallisesti.
Huhtikuun 11. päivänä sotilaat pidättivät palestiinalaisen miehen Sikemin (Nablusin) tiesululla. Miehellä oli hallussaan kotitekoisia pommeja, veitsiä ja 50 patruunaa. Rajapoliisin pommi-asiantuntijat kutsuttiin räjäyttämään pommit. Sotilaat suorittivat miehelle tavallista tarkemman tutkimuksen epäillen hänen piilottavan jotain. Hänet luovutettiin kuulusteltavaksi.

Samarian pohjoisosa on muodostunut Hamasin ja Islamic Jihadin terrori-solujen pesäpaikoiksi, alueilla, joista Ariel Sharon karkotti juutalaisasukkaat kolmesta yhteisöstä.
Syyskuusta lähtien viime vuonna turvallisuusjoukot ovat pidättäneet useita terrorisoluja, joko Hamasin, Islamic Jihadin tai al-Qaidan tukemina.
Nämä tiedot sopivat huonosti siviilihallinnon vakuutuksiin terroritoiminnan vähenemisestä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/155441#.T6OEgDJHTFw

5. UUTISOTSIKOITA
       -      Pääministeri Yitzhak Rabinin murhaan osallistuneena 17 vuoden vankeustuomionsa kärsinyt Haggai Amir, nyt 44-vuotias, vapautetaan tänään. Hänet tuomittiin aseen ja ammusten toimittamisesta veljelleen Yigal Amirille, joka tuomittiin elinkautiseen kuolettavien laukausten ampumisesta, vaikka julkisuudessa edelleen liikkuu huhuja salaliitosta, jonka mukaan Rabin ei kuollut Yigal Amirin ampumista kahdesta laukauksesta, vaan kolmannesta luodista, joka ammuttiin hänen rintaansa matkalla sairaalaan. Rabinin tytär vaati aikoinaan tutkimuksia, joita ei ole suoritettu, mutta nyt hän sanoo, että Haggain paikka on vankilassa loppuelämänsä ajan. Haggai Amir tuomittiin 16.5 vuoden vankeuteen osallisuudesta salamurhaan, laittoman aseen hallussapidosta sekä kuolemalla uhkaamisesta. Vuonna 2006 lisättiin tuomioon puoli vuotta uhkauksista murhata Ariel Sharon. Hänet pidettiin eristyssellissä, eikä vierailuja tai lomia sallittu normaalikäytännön mukaan, koska häntä pidettiin edelleen vaarallisena. Haggai Amirin koti on Shavei Shomronissa, jonka asukkaat eivät lausu häntä tervetulleeksi eivätkä järjestä tavanomaista tervetuliaisjuhlaa. Amir-veljesten suurin synti oli ehkä siinä, että he uskalsivat nousta vasemmiston idolia Yitzhak Rabinia vastaan, jota kunnioitetaan ja muistetaan lähes epäjumalan tavoin. Haggai ei sano katuvansa tekoaan. 
-          Shasin puheenjohtaja Eli Yishai vertasi Yair Lapidia pieneen punaiseen ratsastavaan Hoodiin, joka pyrkii peittelemään teräviä hampaitaan ja vihaansa, kuten Army Radio raportoi. Lapidin perustama Yesh Atid-puolue (On tulevaisuus) on menestynyt hämmästyttävän hyvin gallupeissa luvaten 12 kansanedustajaa, mutta vaalitaisto on vasta alkamassa. Yishai puhui Ashkelonin alueneuvoston kokouksessa, jossa hänelle suotiin kaupungin kunniakansalaisuus. Yishai viittasi Yair Ladin isän Tommy Lapidin ”siunattuun muistoon”. Hänet tunnettiin leppymättömänä haredim-kansan vastustajana, ja Yishai arvioi pojan saaneen oppinsa isältään jatkaen sitä omassa puolueessaan. Hänen isänsä perustama Shinui-puolue sai 15 kansanedustajaa. Yair Lapidin ensimmäinen moka tapahtui siinä, että hän esitti väärennetyn dokumentin  akateemisesta tutkinnostaan, mutta kansa tuskin muistaa sitä. Hän joutuu taistelemaan paikasta auringosta uuden Labourin ja mahdollisen Aryeh Derin vielä perustamattoman puolueen kanssa. Hän vakuuttaa pyrkivänsä hallitukseen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/155443#.T6ON0TJHTFw
-          Palestiinan Auktoriteetti (PA) jatkaa aktiivista C-alueen kaappaamista vastoin Oslon sopimuksia, ja usein Siviilihallinnon tieten ja avustuksella. Hallituksen toimien koordinoijan (COGAT) mukaan PA:lla on 182 aloitetta Israelin täyden valvonnan C-alueella. Käytännössä PA tekee esityksensä siviilihallinnolle EU-maitten kautta, mikä tekee Israelille vaikeaksi kieltäytyä nousematta EU-maita vastaan. Useimmat esitykset hyväksyy siviilihallinnossa puolustusministeriö ja puolustusministeri Ehud Barak, joka toimii kuin ”PA:n viidentenä kolonnana Israelin hallituksessa”. Useimmat projektit ovat infrastruktuuri-kohteita, vesi- ja viemäritoimintaan liittyviä mutta myös sähkölaitoksia ja vastaavia. C-alueen kautta kulkevaa uutta tietä 40 000 asukkaan Rawabin kaupunkiin rakennetaan Barakin painostuksella ilman hallituksen lupaa. PA pyrkii kähmimään avoimia alueita juutalaisyhteisöjen välillä vaikeuttaakseen niiden yhteyksiä ja laajentumista kiinni toisiinsa. Käytännössä PA rakentaa itsenäistä valtiotaan vastoin tehtyjä sopimuksia rikkoen niitä surutta ja uhmaten avoimesti Israelin hallituksen arvovaltaa, missä pääministeri Salaam Fayad on osoittautunut innokkaimmaksi esim. osallistuen luvatta rakennettujen teiden avajaisiin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/155439#.T6ORbTJHTFwThursday, May 03, 2012

TORSTAI 03.05.12


TORSTAI 03.05.12

1. IRANIN apulaisulkoministeri Mohammad Mahdi Akhondzadeh sanoi keskiviikkona AP:n toimittajalle, että Israelin salaiset ydinaseet ovat suurin uhka Lähi Idän rauhalle. Hän syytti Yhdysvaltoja ja muita länsimaita teeskentelystä jättäessään huomiotta omat velvollisuutensa aseistariisunnan suhteen. Hän esitti syytöksensä 189 maan ydinaseitten leviämistä käsittelevän konferenssin aikana. Hän ei kuitenkaan korrektisuussyistä maininnut Yhdysvaltoja nimeltä, vaan viittasi ”määrättyihin ydinasemaihin”, minkä jokainen käsitti tarkoittavan Yhdysvaltoja, Ranskaa ha Englantia.

AKHONDZADEH sanoi puheessaan, että määrätyt ydinaseita omistavat valtiot, jotka ovat allekirjoittaneet ydinaseitten leviämistä estävän sopimuksen, kokoavat ydinaseita modernisoiden niitä, mitkä muodostavat vakavimman uhkan ihmiskunnan eloonjäämiselle. ”Niiltä kuitenkin puuttuu tehokas ja systemaattinen järjestelmä ydinaseitten leviämisen estämiseksi allekirjoittamansa sopimuksen mukaisesti”, hän totesi. 
Tämän jälkeen hän syytti, että Israelin valvomattomat ydinaseet muodostavat suurimman uhkan Lähi Idän rauhalle. 

IRAN käy seuraavat ydinsuunnitelmaansa käsittelevät keskustelut Bagdadissa Irakissa 23. toukokuuta. Iranin ulkoministeri Ali Akhbar Salehi ilmaisi toivonsa, että näissä keskusteluissa pystyttäisiin ratkaisemaan vuodesta toiseen jatkuneet erimielisyydet ja Irania vastaan asetetut sanktiot voitaisiin purkaa. Edelliset keskustelut Istanbulissa Turkissa olivat useimpien tarkkailijoitten mukaan epäonnistuneet, mutta EU:n kannan mukaan ”rakentavat”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/155401

2. HAMASIN virkailija Osama Hamdan paljasti AP:n toimittajalle eilen, että Hamas on käynyt salaisia keskusteluja viiden EU-maan kanssa. Beirutissa toimistoaan pitävä Hamasin virkailija totesi, että nämä viisi EU-maata edustavat järjestön johtavia maita, haluamatta kuitenkaan nimetä niitä. ”Voin vain sanoa, että he edustavat tärkeää virkailijatasoa, paljastamatta heidän virka-asemansa korkeutta tai keskinkertaisuutta.” Hamdan, joka hoitaa Hamasin ulkomaan asioita käytännön tasolla, sanoi tämän kanavan toimivan, ”eikä kysymys ole vain keskusteluista”. 

HAMAS voitti vuoden 2006 palestiinalaisten parlamenttivaalit, ja muodostetun hallituksen pääministeriksi hyväksyttiin Ismail Haniyeh. Hamas kaappasi vallan Gazan kaistalla vuotta myöhemmin alkaneissa sisäisissä taisteluissa, minkä johdosta PA:n länsirannalla toimiva Fatah muodosti PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin johdolla uuden hallituksen, jonka nykyisenä pääministerinä toimii Salaam Fayad. Länsimaissa suurta luottamusta nauttinut Maailmanpankin entinen virkailija Fayad ei ole suosittu enempää Fatahin kuin Hamasinkaan keskuudessa, jonka vuoksi Abbas ja Fayad sopivat uuden hallituksen muodostamisesta. Fayad säilyttää pääministerin tehtävät, mutta talousasiat otetaan häneltä pois ja annetaan Fatahin jäsenelle. Hallitukseen tulee 20 ministeriä, heistä 6 uusia.

GAZASSA Hamasin viranomaiset kertovat anonyymisti, että Englanti, Ranska ja Hollanti, sekä mahdollisesti Ruotsi ja Itävalta kuuluvat maihin, joiden kanssa keskusteluja käydään.
Hamasin päämääränä on saada länsimaat hyväksymään Palestiinan demokratian mukaan pidetyt parlamenttivaalit, jotka muodoltaan poikkeavat länsimaitten käytännöstä. Palestiinalaisten parlamenttivaalit oli tarkoitus pitää kevään aikana, mutta niiden pitäminen on kiinni Hamasin ja Fatahin välisistä eheytysneuvotteluista, joissa ei ole löydetty sopua. Fatahin ja Hamasin välillä on syvä epäluulo, jossa Hamas pelkää Fatahin haluavan ottaa poliittisen vallan Gazassa, ja Fatah samoin, että Hamas voi kaapata vallan Länsirannalla.

HAMDAN selitti, että voidakseen edetä keskusteluissa arabimaitten ja varsinkin arabikevään kuohuttamien arabimaitten kanssa, palestiinalaiskysymys on ratkaistava ennen sitä.
Hän paljasti, että länsimaat vaativat Hamasia hyväksymään Israelin valtion, mutta perustus-sääntönsä mukaan se ei voi luopua periaatteestaan, jonka mukaan Israel on tuhottava.
USA:n ulkoministeriön edustaja Mark Toner kiemurteli tapansa mukaan pystymätä antamaan selvää vastausta kysymykseen, onko Hamas keskustellut salaa myös USA:n kanssa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/155398
TV-10 kertoi uutisissaan, että entinen pääministeri Ehud Olmert kävi salaisia keskusteluja Hamasin ulkoasioitten johtajan Khaled Mashaalin kanssa 2006. Uutisen mukaan Khaled lupasi vapauttaa Hamasin sieppaaman IDF:n sotilaan Gilad Shalitin muutamia kymmeniä Israelin vankiloissa tuomioitaan kärsiviä vankeja vastaan, mutta raportin mukaan Olmert ei voinut hyväksyä tarjousta. Netanyahun hallitus suostui vapauttamaan yli tuhat terroristia, joukossa useita israelilaisia surmanneita rikollisia Gilad Shaltin vapauttamiseksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/155396

3. PALESTIINALAISET kivittivät keskiviikkona israelilaisia autoilijoita kolmessa kohteessa Juudeassa ja Samariassa sekä Jerusalemissa.
Yksi kivittäminen tapahtui Gush Etzionin alueella Binyaminissa Juudeassa eilen. Israelilainen bussi ajoi El Arub arabikylän lähellä lounaaseen Betlehemistä Betlehemin ja Hebronin välisellä maantiellä joutuessaan arabien kivityksen kohteeksi. Kukaan ei loukkaantunut, mutta bussi kärsi vaurioita. Juudean ja Samarian alueilla liikennöivien bussien lasit ovat yleensä särkymättömiä, mutta ne säröilevät suurten kivenmurikoitten iskuista.

Taztpitissa raportoitiin toinen bussin kivittäminen vain muutamaa minuuttia edellisen jälkeen. Kukaan ei haavoittunut tässäkään tapauksessa, mutta bussi kärsi vaurioita.
Deir Abu Mashalin arabikylän lähellä Binyamin alueella arabit kivittivät useita israelilaisia autoilijoita. He aiheuttivat vahinkoja autoille ja yksi nainen sai hoitoa saamansa shokin vuoksi.
IDF aloitti hyökkäysten tutkimukset välittömästi, mutta kivittäjät pakenevat arabikyliin, joissa tutkijoilla on vaikea saada tutkimusapua.

NELJÄS eilen tapahtunut kivittäminen tapahtui Jerusalemin Abu Tor lähiössä. Arabit olivat järjestäneet väijytyksen kylän kautta ajavalle lapsia kouluun kuljettavalle bussille aloittaen kivityksen kahdelta suunnalta. Kivet aiheuttivat säröilyä bussin ikkunoihin, ja arabikuljettaja painoi kaasu pohjaan päästäkseen pois lähiöstä. Lapset, iältään 3 – 13 vuotta, huusivat kauhusta, mutta kukaan ei haavoittunut, eivätkä kivet murskanneet särkymättömiä laseja.
Jerusalemin poliisi aloitti tutkimukset välittömästi.

Syyskuun 23. päivänä 2011 Asher Palmer, 25, ajoi pienen poikansa Yonatanin kanssa Hebronin lähellä, kun ilmeisesti ohiajavasta heitetty kivi murskasi hänen autonsa tuulilasin osuen hänen päähänsä. Hän menetti autonsa hallinnan, joka syöksyi pois tieltä kääntyen ympäri. He kuolivat molemmat. Asukkaat sanovat vastaavien kivitysten tapahtuvan samoilla alueilla lähes päivittäin, mikä viranomaisten tulisi huomioida ja lisätä valvontaa.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/155389
Juutalainen naisautoilija säilytti kylmän harkintansa jouduttuaan arabien sieppausyrityksen kohteeksi ajaessaan myöhään tiistai-iltana Nerian lähellä Smariassa. Arabit olivat tukkineet tien kahdella autolla, mutta arabien alkaessa lähestyä naisen autoa tämä puski autollaan heitä kohti kaasuttaen pikavauhtia paikalta. IDF aloitti tapauksen tutkimukset. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/155386
Väkivallan nousu Juudeassa ja Samariassa voi olla poliittista painostusta Gazan tapaan, jolla pyritään vaikuttamaan Israelin yleiseen mielipiteeseen. Ennen Israelin vetäytymistä Gazasta vasemmisto syytti jatkuvasti, miten kallista ja vaarallista on pitää israelilaisia siviilejä ja sotilaita Gazassa vaatien heidän poistamistaan jo kustannussyistä. Nyt tämä toistuu Juudeassa ja Samariassa, joista juutalaisyhteisöjen tuhoamista vaativat vasemmisto ja kansainväliset anarkistit, jotka usein toimivat yhteistyössä palestiinalaisten kanssa.

4. UUTISOTSIKOITA
 Olympiakomitea  IOC kieltäytyi antamasta lupaa pitää minuutin hiljaisuuden Munchenin olympialaisten aikana 1972 terroristien surmaaman 11 israelilaisurheilijan muistoksi. Olympiakomitea näyttää sekoilevan muutenkin, sillä virallisessa ohjelmalehtisessä Israelin pääkaupungiksi oli merkitty Palestiinan pääkaupunki Jerusalem, ikään kuin Israelilla ei omaa olisikaan. Korjauksessa pääkaupunki jätettiin pois kokonaan, mutta palautettiin uudelleen. IOC:n lehdistösihteeri Emmanuelle Moreau vakuutti, että heidän muistoaan on kunnioitettu useissa tilaisuuksissa, mutta ei Lontoon olympialaisissa. Israelilaisen ohjaajan leski Ankie Spitzer julkisti youtubissa sydäntä särkevän vetoomuksen, että hänen terroristien murhaaman puolisonsa Andrei Spitzerin ja muitten urheilijoitten muistoa kunnioitettaisiin, edes 50 vuoden odotuksen jälkeen. Se ei ole sopivaa nykyisen muslimeja nuolevan politiikan aikana. http://www.jpost.com/Sports/Article.aspx?id=268493
-          Taksinkuljettajat kieltäytyvät ajamasta määrättynä kellonaikana Öljyvuorelle selittäen, että siellä toimiva arabien alakoulun pojat tulevat joukolla kivittämään ohiajavia israelilaisautoja ihan vain sen antaman jännityksen vuoksi. Tämä tapahtuu aina välituntien aikana. Alueelle avattiin äskettäin uusi poliisiasema, mutta se ei ole vaikuttanut asiaan. Poliisi taitaa pelätä yhtä paljon kuin taksikuskitkin arabinuoria, joita heidän tulisi pystyä valvomaan. Poliisiasema on auki 24 tuntia/vrk, ja se sai uusia maastoautoja, joilla pystyy ajamaan kapeilla kujilla. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=268424
-          Anti-Defamation League antoi risuja Norjan pääministeri Jens Stoltenbergille siksi, ettei hän ole tuominnut vapunpyhän aikana Norjassa kulkueissa kannettuja Israelin ja juutalaisten vastaisia plakaatteja. Stoltenberg on Norjan työväenpuolueen johtaja. Tauluissa oli 11 erilaista antisemiittistä ja Israelin vastaista iskulausetta, kuten ”Israel = apartheid” ja ”Boikot Israel”. Stoltenberg ai nähnyt iskulauseissa mitään moitittavaa puhuessaan avainhenkilönä ammattiliittojen konfederaation kokouksessa. Tämänkö herran kanssa Suomen presidentti sanoi työskentelevänsä läheisesti? http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/155406
-          Vaalikuume alkaa lämmetä Israelissa ja samalla alkavat lennellä myös mutamöykyt. Apulaispuolustusministeri Shalom Simhon sanoi eilen, että kansan tulee äänestää Barakia ja hänen Atzmaut-puoluettaan, jotta Ehud Barak säilyttäisi puolustus-ministerin paikkansa, koska muuten sen ottaa Lieberman. Hallituksessa istuu yhtä ansioituneita kuin Ehud Barak, mutta ilman juutalaisyhteisöjen tuhoajan nimilappua. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/155383
Wednesday, May 02, 2012

KESKIVIIKKO 02.05.12


KESKIVIIKKO 02.05.12

1. ISRAELISSA jatkuu lähes lapselliseksi kehittynyt juupas eipäs kisailu, mitä Iran tekee tai on tekemättä; ja mitä se tekee tai on tekemättä, jos sitä vastaan hyökätään. Viimeisenä tässä leikissä kuoleman vakavista asioista heitti oman panoksensa IDF:n entinen tiedustelujohtaja Shlomo Gazit, joka nykyisin toimii Tel Avivin Yliopiston kansallisen turvallisuustutkimusten instituutissa. Hän sanoo kannattavansa Meir Daganin ja Yuval Diskinin arvioita, etteivät Israelin suorittamat iskut Iranin ydinlaitoksia vastaan lopeta niiden toimintaa, vain hidastavat ja kiihdyttävät vallankumoushallitusta entistä suoraviivaisempiin ponnisteluihin ydinaseen hankkimiseksi diplomaattisella oikeutuksella maansa puolustamiseksi. Sen sijaan hän arvioi, että joko USA:n yksin tai yhteistoimin toisten valtioitten kanssa suorittamat iskut voivat aiheuttaa Iranin ydinsuunnitelmille kuolettavia iskuja.
Gazit vastaili JP:n toimittajan hänelle asettamiin kysymyksiin, joita Yuval Diskinin kommentit Iranin aikeista olivat aiheuttaneet.

Gazit ei pitänyt pahana Diskinin syytöksiä Netanyahun ja Barakin jopa ”messiaanisista päämääristä” Iranin kysymyksessä todeten, että he ovat kuitenkin kansan valitsemia johtajia ja siksi, jos syytöksiä heitä vastaan esitetään, ne tulisi kohdistaa kansaan, joka heidät valitsi. Tämä puoli asiassahan tullee hoidetuksi, jos kentällä vielä lempeinä puhaltelevat vaalipuhurit toteutuvat mahdollisesti syyskesän aikana.
Hän piti asiattomina esittää syytöksiä Diskinille, että miksei hän eronnut vielä virassa ollessaan, jos hänellä oli epäilyksiä esimiestensä kyvyistä hoitaa tehtäviään. Hän arvioi, että alainen pystyy hoitamaan omat tehtävänsä, vaikka ei kaikessa olekaan täysin samaa mieltä esimiestensä kanssa, mikä ei liene harvinaista yhteiskunnassa.

2. DEBKAFILE tarkastelee artikkelissaan Israelin puolustusministeri Ehud Barakin esittämiä arvioita, etteivät P5+1 ja Iranin väliset keskustelut 23.05.12 Bagdadissa johda mihinkään, eli niissä ei pystytä ratkaisemaan monimutkaista formulaa Iranin ydinsuunnitelmista. Artikkelin mukaan hänen pessimistinen lausuntonsa, jota hän itse kutsuu kokemusten tuomaksi positiiviseksi viisaudeksi, heitti kylmää vettä toivorikkaille odotuksille, että tämä maailman huomion suhteettomasti sitonut häiriötila saataisiin lopultakin selvitettyä.

DF:n artikkelissa todetaan, että USA:n lehdistön toivorikkaitten odotusten ylle levisi pahaenteisiä pilviä uutisten kertoessa, miten Israel lopetti vähän aiemmin suuret sotaharjoitukset pohjoisessa, joilla pyrittiin selvittämään, mitä Syyriasta ja Libanonista aloitettu sota Israelia vastaan tulisi aiheuttamaan pohjoisrajan tuntumassa ja miten vastata siihen.
Kuten DF:n artikkeli toteaa, välittömästi Israelin sotaharjoitusten jälkeen Iran ilmoitti aloittavansa suuret sotaharjoitukset maansa eteläisellä rannikolla ja merialueella. Harjoitusten lähtökohtana on olettamus, että USA:n ja Israelin kommandoyksiköt voivat yrittää maihinnousua valtion alueelle mereltä käsin toteuttaen siten liittolaisjärjestöilleen antamiaan lupauksia, että kaikkiin länsimaitten tekemiin sotilaallisiin toimiin vastataan samanlaisilla.

DF:n artikkeli toteaa viime päivinä Syyrian taisteluissa ilmenneen tosiasian, että Assadin vastainen kapinaliike on joutunut entistä selvemmin Al-Qaidan terroriyksiköiden käsiin. Tätä osoittavat armeijan erikoisyksiköitä vastaan tehdyt pommi-iskut, joiden suuruus ja tehokkuus ylittävät hajanaisten kapinajärjestöjen kapasiteetin.
Ensimmäisen käytännön toimena Israel alkoi rakentaa uutta 10 metrin korkuista turva-aitaa tai -muuria Libanonin rajalle 2 km:n matkalle Metullan juutalaisyhteisön suojaksi Libanonista Hizbullahin hallitsemasta Kfar Kilan kylästä tulevien potentiaalisten iskujen varalta.
Artikkelissa arvioidaan, että Hizbullah voi yrittää rajoitettuja iskuja Israelin puolelle joko sala-ampujien tai granaatti- tai raketti-iskujen muodossa oikeuttaakseen suurimittaiset vastaiskut muka Libanonin puolustamiseksi, mitä argumenttia Hizbullah käyttää toistamiseen. Hizbullah kärsi määrättyä arvonsa menetystä antautuessaan tukemaan Syyrian presidentti Bashar Assadin armeijan säälimättömiä toimia kapinallisyksiköitten tuhoamiseksi.

DF:n artikkelin mukaan Iran kiihdyttää sotilaallisia hyökkäyksiään verbaalisella tasolla Pohjois-Korean tapaan uskoen, etteivät potentiaaliset viholliset ota niitä aivan todesta.
Iranin vallankumouskaartin komentaja kenraali Hossein Zolfaqari totesi, että merisota-harjoituksilla FAJR pyritään vahvistamaan maan öljyntuotannon ja Bushehrin ydinvoimalan
turvallisuutta. Bushehr kytkettiin äskettäin ensimmäistä kertaa maan sähköverkostoon.
Iranin vallankumouskaartin yksiköt harjoittelevat yhdessä rajavartio-yksiköiden kanssa Bushehrin maakunnan ja Persianlahdella sijaitsevien Kish-raaren, sen päämajan Bandar Abbas lähellä sijaitsevalla Hormozgan tukikohtien sekä Iranin öljyä tuottavien maakuntien Khuzestanin, Sistanin ja Balochestanin suojelemiseksi hyökkäyksiä vastaan.

Iranin tiedemiehet vakuuttavat pystyvänsä murtamaan länsimaitten ohjusten koodisanomat ja suuntaamaan ne haluamaansa kohteeseen uudenlaisessa cyber-sodassa.
Iran uhkasi myös, että sen alukset pystyvät purjehtimaan 3 km:n päähän New Yorkista, josta ne pystyvät antamaan tuhoisia iskuja – tavanomaisin tai ydinasein – USA:n kaupunkeihin.
USA:n Emiirikuntien Liiton alueelle toimittamien F-22 Raptor hävittäjäkoneitten tarkoitus ja määrä on arvoitus, mutta niillä pyrittäneen lisäämään psykologista sodan käyntiä Iranin asenteiden pehmittämiseksi ennen toukokuun 23. päivän P5+1 neuvotteluja Iranin kanssa. http://www.debka.com/article/21964/

3. TURKIN pääministeri Recep Tyyip Erdogan esittää taipumatonta ja anteeksiantamatonta kantaansa Israelia vastaan vaatien siltä virallista anteeksipyyntöä Mavi Marmara-aluksella sattuneen tragedian johdosta, jossa 9 Turkin kansalaista sai surmansa. Hän vastustaa Israelin osallistumista NATO:n tilaisuuksiin ja harjoituksiin ja on käytännössä katkaissut maan väliset diplomaattisuhteet lähes kokonaan. Turkki on NATO:n jäsen.

Tämän virallisen kuoren suojassa epävirallisia yhteyksiä kuitenkin jatketaan, mistä on osoituksena Israelin turvallisuusmiesten antamat vihjeet Turkissa toimivista terroriryhmistä, joiden perusteella Turkin armeija suoritti ratsioita ja pidätyksiä. Nämä turvallisuusjärjestelyt ovat puolestaan antaneet Israelin Vastaterrorismin Toimistolle (CTB) aiheen laskea israelilaisten Turkin alueelle matkustavien turistien matkarajoituksia ja terrorivaroituksia.
Vaikka Turkin turvallisuusviranomaisten ratsioitten ei katsota poistaneen uhkaa kokonaan eikä tuhonneen niitä suunnittelevia ryhmiä, uhka on kuitenkin oleellisesti alentunut.
Iranin on todettu toimineen aktiivisesti useissa viime viikkoina Intiassa ja Thaimaassa, Georgiassa ja muualla - viimeksi Kairossa Saudi Arabian lähettilään murhasuunnitelma - pääasiassa israelilaisia kohteita vastaan suunniteltujen terrori-iskujen sponsorina. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/155350,

4. Valtiontarkastaja Micha Lindenstrauss julkisti eilen 7-vuotta kestäneen virka-kautensa viimeisen raportin, jossa annetaan risuja vähän joka taholle. JP:n artikkeli käsittelee siinä esitettyjä moitteita terveydenhuollon suhteen, jota lähes kolmannes raportista käsittelee, eli raportin hepreankielisestä 800-sivusta 280 sivua käsittelee terveydenhuoltoa.
Moitteet kohdistuvat tietenkin korkeimmalta tasolta, apulaisterveysministeristä ja terveysministerin asioitavasta pääministeristä alkaen terveysbyrokratian viranomaisiin, sairaaloiden hallintovirkailijoihin ja yksityisiin lääkäreihin ja hoitajiin saakka. Apulaisterveysministerin virkaa on 3 vuoden ajan hoitanut Yaacov Litzman (UTJ), jonka kanslia-päällikkö on vaihtunut kolmesti sen aikana, sekä terveysministerin virkaa pääministeri sivutoimenaan, mitä ei varmaan voida pitää asiallisena järjestelynä.

Raportissa todetaan terveydenhuollon toimineen lähes amatööritasolla:
Ihmiselämää on vaarannettu tai lyhennetty, elämänlaatu on huonontunut byrokratiasta johtuen; valtavia summia on tuhlattu ja hallinnollisia ohjeita rikottu, kuten raportissa todetaan.
Yksi virhe raportissa todetaan aiheutuvan siitä, että valtio sekä omistaa ja hallinnoi sairaaloita että pyrkii valvomaan niiden toimintaa. Ongelmia on esiintynyt julkisen ja yksityisen terveyden-hoidon sovittamisessa yhteen varsinkin korvausten maksujen suhteen. Oma lukunsa omistetaan sairaalalääkäreiden yksityispraktiikkaan, jota he hoitavat varsinaisen päivätyönsä ohella ja ilmeisesti usein sen kustannuksella.

Artikkeli on turhan pitkä tässä esiteltäväksi. Terveyshuollon ohella Israelin armeijan ja sen alaisten instituutioiden hallinto- ja toimintajärjestelyt saavat yhtä kovaa kritiikkiä, asioitten hoidon tehottomuudesta, päällekkäisyydestä, ja valtavasta tuhlauksesta.
Myös maan virallinen uutistoimisto IBA kuten myös ympäristönhoito saavat kovia nuhteita.

5. UUTISOTSIKOITA
-          USA:n presidentti teki yllätysvierailun Afganistaniin allekirjoittaakseen maitten välille laaditun uuden yhteistoimintasopimuksen. Hän totesi, ettei sota al-Qaidaa vastaan ole ohi, vaikka virallisten tietojen mukaan sen perustaja ja johtaja Osama bin Laden saikin surmansa Seal-erikoisjoukkojen salaisessa operaatiossa Pakistanissa. Obaman vaalikoneisto on pyrkinyt käyttämään Ladenin teloitusta hyväkseen – Bidenin sanoin: Bin Laden on kuollut ja General Motors jatkaa toimintaansa – mutta erikoisjoukkojen komentaja sanoo, ettei Obamalla ollut mitään osaa operaation toteuttamisessa. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=268333
-          IDF sulki tutkimukset, joissa selvitettiin IDF:n mahdollisia virheitä operaatio cast lead aikana 21 Samounin arabiperheen jäsentä  surmanneessa IAF:n ilmaiskussa 2009. Armeijan syyttäjät totesivat, ettei IDF ja varsinkaan Givati Prikaatin komentaja prikaatinkenraali Ilan Malka olleet syyllistyneet huolimattomuuteen, kiireessä tehtyihin komentoihin, jotka vaaransivat siviilejä. BTzelemin edustaja, joka teki valituksen tapauksesta, ilmoittaa tyytymättömyytensä, mutta ei näytä tajuavan, että Hamas tarkoituksellisesti käytti siviilejä kilpenään ja että kyse oli sotatilanteesta, jossa siviilien suojaaminen sataprosenttisesti on mahdotonta. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=268301
-          PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas ja pääministeri Salaam Fayad pääsivät sopimukseen hallituksen muokkaamisesta. Fayad pysyy pääministerinä, mutta talousasioita hoitaa Nabil Qassim, Bir Zeit yliopiston entinen johtaja. Hallitukseen tulee 20 ministeriä, uusia 6-7 ministeriä. Ulkoministeri Riyad al-Malikista on edelleen kiistaa, Fayad haluaa hänet poistettavaksi, Abbas ei. Paljon epäilyksiä herättänyt Palestiinan kehitys- ja rakennusrahaston valvonta otettiin jo aiemmin pois Fayadilta. Abbas on tiettävästi hallinnut sitä, mutta sitä hoitaa toinen henkilö. PA:n sisäinen korruptio leimaa kaikkia toimia, eikä kenenkään rehellisyyteen voida luottaa.   http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=268274
-          Terroristit juhlivat Obaman Afganistanin vierailua ja ilmoitusta ”uuden päivän” alkamisesta räjäyttämällä kaksi pommia maan pääkaupungissa Kabulissa. Räjähdykset tapahtuivat keskiviikkoaamuna ns. vierastalossa lähellä USA:n lähetystöä, jonka henkilökuntaa kehotettiin pysyttelemään poissa ikkunoiden lähettyviltä. Lähetystö suljettiin toistaiseksi. Pommi-iskussa sai surmansa kuusi ihmistä, yksi heistä vartija. Haavoittuneiden määrää ei kerrota. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/155361
-          Gazan terroristit ampuivat tiistai-iltana raketin, joka putosi Ashkelonin rannikon alueelle aiheuttamatta ihmisuhreja tai taloudellista vahinkoa. IAF pommitti eilen tunneleita Gazassa vastauksena edellisenä päivänä ammuttuun rakettiin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/155352
-          PA:n viralliset uutislähteet ylistivät palestiinalaisen arkkiterroristin Abu Jihadin teloituksen muistotilaisuudella eilen. Hän sai surmansa 16. huhtikuuta 1988 Tunisiassa. Hänen suunnittelemissaan operaatioissa 125 israelilaista sai surmansa, ja hän suunnitteli Ariel Sharonin murhaa. Abu Jihadia ylistettiin PA:n virallisen uutis-toimiston WAFA:n lähetyksissä ja mediassa, ja hänen mukaansa nimetään erilaisia julkisia tilaisuuksia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/155356
-          IMF kieltäytyy katkaisemasta liiketoimiaan Iranin kanssa kansainvälisestä boikotista huolimatta. Ilmeisesti IMF pitää sisällyttää Iranin vastaisiin sanktioihin. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4223567,00.html
-          Manfred Gerstenfeld kirjoittaa artikkelissaan, että Israelia syytetään sotarikoksista, mutta ne kalpenevat kaikin tavoin siitä, mitä YK :n alaiset rauhanturvaamis- tai muissa tehtävissä ulkomailla toimivat joukot ovat suorittaneet. Kirjoittaja kertoo lukuisista esimerkeistä, joissa olisi ollut enemmän kuin aihetta tutkimuksiin ja syytöksiin sotarikoksista ja loukkauksista ihmisoikeuksia vastaan. Oma lukunsa on YK:n omaksuma ”velvollisuus suojella” oppi, jonka varjolla murskattiin Muammar Gaddafin vastarinta ja tuhottiin maata rajoituksetta. Tätä on ehdotettu myös Syyrian tapaukseen, mutta Venäjän vastustuksen vuoksi ei ole voitu toteuttaa.  http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4223342,00.html


Tuesday, May 01, 2012

TIISTAI 01.05.12


TIISTAI 01.05.12

1. IRANIN ydinsuunnitelmien toteutuminen on edelleen maailman ykkösuutinen, ja sitä jauhetaan monissa konferensseissa ja maailman mahtivaltioitten toimesta ilman, että lopullista ja toteutuskelpoista ratkaisuehdotusta olisi edes näköpiirissä. Sitä käsiteltiin JP:n maailmankonferenssissa New Yorkissa useissa puheissa, ja siitä puhuvat Israelin entiset ja nykyiset turvallisuusjohtajat sekä kotona että ulkomailla. Useimmissa puheissa ja lausunnoissa vaaditaan joko suoraan tai oletetaan USA:n ottavan johtavan roolin kysymyksen ratkaisemiseksi, jotta maailma voisi alkaa taas katsoa eteenpäin. USA:n nykyhallitus Obaman johdolla ei kuitenkaan ole halukas siihen, vaan joko tekosyiden tai todellisten intressiensä vuoksi etsii kaikenlaisia verukkeita, joiden varjolla asiaa siirretään myöhempään tai kansainvälisen P5+1 koostuman ratkaistavaksi.

ISRAELIN entinen pääministeri Ehud Olmert esitti voimakasta epäuskoa pääministeri Netanyahun kykyyn hoitaa Iranin kysymystä puhuessaan JP:n konferenssissa, mutta sen sijaan hän suositteli vahvasti luottamaan presidentti Obaman kykyyn suoriutua tehtävästä. Hänen esityksensä Israelin hallituksen uusista myönnytyksistä palestiinalaisille rauhan-prosessin jatkumisen hyväksi nostatti yleisön vastalauseiden myrskyn, mutta hänen suosituksensa jatkaa rakentamista Jerusalemin sisällä kuten Har Homa ja Pisgat Zeev sai runsaasti suosionosoituksia. Rauhanprosessin pysähtyminen on Olmertin käsityksen mukaan Netanyahun syytä. JP:n päätoimittajan Linden tapa puolustella ja esitellä laajasti Olmertia ja hänen mielipiteitään antanee joillekin epäedullisen kuvan hänen journalistin etiikastaan.
Olmert suositteli Mossadin entisen johtajan Meir Daganin ja IDF:n edellisen komentajan Gabi Ashkenazin tapaan jäädä odottamaan sanktioitten vaikutuksia eikä rynnätä suinpäin asevoimin pysäyttämään Iranin ydinsuunnitelmia. Dagan varoitti kuitenkin ydinasekilpailun mahdollisuudesta, jos Iran saa rakentaa ydinpomminsa. Ashkenazi painotti, että Israelin armeijan tukee säilyttää uskottava sotilaallisten iskujen mahdollisuus neuvottelujen ajan.

KONFERENSISSA Meir Dagan ja ympäristöministeri Gilad Erdan sanailivat keskenään ns. Dagan-law lakiesityksestä, jolla turvallisuusjohtajia kielletään antamasta poliittisia lausuntoja määräajan kuluessa erottuaan arkaluonteisesta virastaan. Erdan kritisoi myös Shin Betin aiemman johtajan Yuval Diskinin tapaa antaa risuja Netanyahulle ja Barakille viitatessaan heidän toimiensa messiaanisuuteen, joko ansaittuina tai kuviteltuina. Entisten turvallisuus-johtajien Israelin hallituksen toimia kritisoivia lausuntoja pidetään maalle vahingollisina. Paneelikeskustelu kiihtyi osittain tasolle, jossa sivulliset kehottivat maltillisuuteen.
JP:n vakiokolumnisti Caroline B Glick sai runsaasti suosionosoituksia puheestaan. Hän selitti, että Israelin turvallisuuden kannalta on tärkeämpi pitää palestiinalaiset Israelin rajojen sisällä kuin antaa heille oma valtio, joka voi kehittyä vihamieleiseksi ääri-islamin johtamaksi maaksi. Hän myös viittasi äskeiseen gallupiin, jonka mukaan vain alle kolmannes Amerikan juutalaista pitää presidentti Obamaa Israelin ystävänä.

ALAN DERSCHOWITZ sai suosionhuutoja kehottaessaan Israelia pesemään likaisen pyykkinsä kotoaan eikä ulkomailla sekä tunnustamaan Obaman Israelin ystäväksi. Sen sijaan hän suuntasi vihansa määrättyjen älymystöpiirien lähes eroottiseen tapaan julistaa Israel laittomaksi, sekä israelilaisten että juutalaisten. Hän kutsui tätä eräänlaiseksi antisemitismin lajiksi, joka on yhtä hengenvaarallinen kuin keskustelu natsien toimista ennen holokaustia. Hän kehotti Israelia taistelemaan tehokkaasti tätä ilmiötä vastaan.
Alon Pinkas toivoi Israelin voivan vielä joskus voivan elää ilman jatkuvaa selittämistarvetta toimistaan maailmalle ja nauttia vapaudestaan kuten Kanada tai vastaavat maat.
Journalisti David Suissa toivoi Israelin puolustavan enemmän vähemmistöjen ja erityis-ryhmien oikeuksia varsinkin arabimaailmassa, naisten ja homojen painostamista, mutta hän ei huomioinut kristittyjen vainottua asemaa kaikissa muslimimaissa, minkä johdosta heidän lukumääränsä vähenevät jouduttuaan toteamaan maastamuuton ainoaksi selviytymisen mahdollisuudeksi asuinalueittensa ja kirkkojensa tuhoamisen ja polttamisen keskellä.

2. PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak oli ensimmäinen johtava poliitikko ja virkailija, joka kritisoi avoimesti turvallisuusjärjestöjen entisten johtajien antamia lausuntoja hallituksen ja erityisesti hänen ja Netanyahun toimista ja Iranin vastaisten sanktioitten toimivuudesta. Barak vihjaili, että nämä johtajat ovat niitä, jotka vaaran uhatessa painavat päänsä hiekkaan.
Barakin lausunto Foreign Press Assosiation (FPA) järjestämässä tilaisuudessa oli kovin raflaava, sillä sekä Shin Bet että Mossad ovat toimineet varsin näyttävästi viime aikoina, vaikka niiden toimet tapahtuvatkin pääasiassa julkisuuden ulkopuolella.
Barak selitti, että vaikka Iranin vastaisen sanktiot ovatkin aiheuttaneet määrättyjä vaikeuksia sen talouselämälle, hän sanoi epäilevänsä niiden sittenkään saavan Irania taipumaan. Ainoa merkki sanktioitten positiivisesta puolesta on se, että Iran suostui keskusteluihin, hän arvioi.
P5+1 maitten ja Iranin välisten keskustelujen ensimmäinen osa käytiin Istanbulissa 14.03. ja niitä on tarkoitus jatkaa 23. toukokuuta Bagdadissa, Irakissa. Iran on ilmoittanut, että se katsoo näissä keskusteluissa löydettävän hyväksyttävän ratkaisun kiistakysymyksissä, ja Iranin vastaisen sanktiot voidaan purkaa.

Barak selitti journalisteille maanantaina, ettei Israelilla ole varaa antaa Iranin tyynnyttelyjen ja vakuutusten sovinnosta pettää itseään. Hän selitti arvostelijoille, että hänen pessimisminsä perustuu kokemukseen, jonka kautta se muotoutuu optimismiksi ja viisaudeksi. http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=268171

3. USA:n diplomaatit ovat vahvistuneet käsityksessään, että sotakiihko on selvästi laantunut, ja nyt keskitetään kaikki toivo diplomatialle ja seuraaville keskusteluille P5+1 ja Iranin välillä Bagdadissa toukokuun puolivälissä, raportoi New York Times maanantaina. Lehti haastatteli Obamn neuvonantajaa Dennis Rossia, joka totesi, että Israelin ja USA:n näkemysten välillä on eroavaisuuksia siitä, koska Iran ylittää kriittisen kynnyksen, aikaa on kuitenkin runsaasti diplomatialle. Hän painotti kuitenkin, ettei sotilaallinen vaihtoehto ole poistunut kuvioista.
USA on kuitenkin kaikessa hiljaisuudessa lisännyt sotilaallista kapasiteettiaan Persianlahden alueella, mistä viimeisin osoitus on F-22 stealth hävittäjien toimittaminen Emiirikuntien Liiton alueelle, vaikka koneitten lukumäärää ei ole julkistettu. USA on myös pitänyt toistuvia sotaharjoituksia liittolaismaitten armeijoitten kanssa alueella ja vienyt suuria sota-aluksiaan ahtaalle Persianlahdelle. Ehkä näiden toimien tarkoituksena on vain painostaa Irania esittelemällä sotilaallista voimaansa maailman silmien edessä.

REUTERSIN julkistaman artikkelin mukaan Iranin Viinissä asuva IAEA-lähettiläs Ali Asghar Soltanieh sanoi olevansa toiveikas, että erimielisyydet pystytään hiomaan kokonaan pois. ”Neuvottelujen tärkein päämäärä on neuvotella muodoista ja kehyksistä esiin tulevien ongelmien ratkaisemiseksi ja poistaa epäselvyyksiä.”
Artikkelissa todetaan, että hänen käyttämänsä terminologia muistuttaa niitä, joita esitettiin ennen edellisiä epäonnistuneita keskusteluja. Soltanieh painotti, että vasta kun on sovittu raameista ja selvitetty epäselvyydet, Iran voi sopia IAEA:n kanssa tarkastajien mahdollisuudesta vierailla Iranin sotilastukikohdissa, joita IAEA pitää epäilyttävinä. http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=268103

4. JP:n omat nimeämättömät lähteet kertovat, että Pohjois-Korea suorittaa pian atomikokeen, jota seuraamaan on kutsuttu tusinoittain Iranin tiedemiehiä. Iranilaiset tiedemiehet olivat luultavasti seuraamassa myös Pohjois-Korean ballistisen ohjuksen laukaisua 13. huhtikuuta, joka epäonnistui ohjuksen räjähdettyä kesken lentonsa, kertoo Etelä-Korean Yonhap uutistoimisto. Pohjois-Korea esitti suuresti loukkaantunutta osapuolta Etelä-Korean arvosteltua ohjuskokeen epäonnistumista, ja syytti eteläistä naapuriaan solvauksesta.
POHJOIS-KOREA ei ole virallisesti vahvistanut eikä kieltänyt iranilaisten tiedemiesten osallistumista seuraamaan enempää ohjuksen laukaisua kuin ydinkoettakaan. Etelä-Korean asiantuntijat sanovat merkkien osoittavan, että ydinkoe tapahtuu lähipäivien tai parin viikon aikana. Pohjois-Korea suoritti aiempia ydinkokeita 2006 ja 2009, joita molempia edelsivät epäonnistuneet ohjuskokeet.

Pohjois-Korea perustaa ydinpomminsa plutoniumiin, kun Iran turvautuu uraaniin. Kuitenkin arvioidaan, että Iranilla voi olla rinnakkainen plutonium-ohjelma. Pohjois-Korea rikastaa uraania omissa sentrifugeissaan. Pohjois-Korea esitteli huhtikuun 15. päivän paraatissa 3-vaiheisen ballistisen ohjuksen, jota jotkut kutsuivat kulissiksi, mutta USA:n asiantuntijat arvioivat, että se voi olla osoituksena Pohjois-Korean todellisesta ohjus-kapasiteetista, joiden kantomatka ulottuu Hawai´iin ja Alaskaan. Iranin ohjukset perustuvat Pohjois-Korean kehittämiin moottoreihin. Etelä-Korean ja Pohjois-Korean välinen sananvaihto on edennyt tasolle, josta eteläisen virkailijan mukaan puuttuvat enää vain aktiiviset sotatoimet. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=268117
5. UUTISOTSIKOITA
-          Hamasin johtajiin kuuluva Mahmoud Zahar sanoi käyttäneensä Egyptin lakia, jota Mubarakin aikana ei paljon käytetty, hankkiessaan itselleen Egyptin kansalaisuuden, koska hänen äitinsä oli egyptiläinen. Hän sai passinsa syyskuussa 2011. Muslimimaat eivät ole olleet halukkaita myöntämään kansalaisuutta palestiinalaisille, mutta Egyptin uudet hallitsivat ovat antaneet kansalaisuuden sadoille sitä hakeneille palestiinalaisille. Zahar sanoi äänestävänsä Egyptin vaaleissa islamilaista presidenttiehdokasta. Hän sanoi, että Hamasin ja Fatahin eheytys-neuvottelut keskeytyivät, koska Abbas kehottaa poliisejaan pidättämään Hamasin kannattajia. Hän sanoi tilanteen muuttuvan vasta, kun varmistuu, ettei Hamasin vaaliehdokkaita pidätetä. Hän sanoi epäilevänsä Netanyahun vilpittömyyttä sanoessaan etsivänsä rauhaa, sillä muuten hän olisi lopettanut setlementtitoiminnan Juudeassa ja Samariassa. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=268104
-          Egyptin presidenttivaalien kampanjoinnin katsotaan nyt alkaneen toden teolla. Egyptin entinen ulkoministeri ja arabiliiton pääsihteeri Amr Moussa kertoi maanantaina journalisteille, että 1978 Camp Davidin neuvottelutulokset on kuolleet ja haudattu, vaikka käytännön tasolla sopimukset toimivat edelleen. Ehdokkaita tukevat puolueet ovat hakeneet yhteiskumppaneita äänestäjien kalastamiseksi. Aluksi selvänä voittajaehdokkaana pidetty Muslimiveljeskunta kärsi vaarallisen tappion sen ehdokkaan Khairat al-Shaterin joutuessa vaalilautakunnan hylkäämäksi. Hänen tilalleen valittiin tri Mohammed Mursi. Veljeskunta sekoili ensin kieltäessään asettavansa ehdokasta ja erotti Abdel Moneim Aboul Foutoun, joka sai Googlen johtajan sekä lännessä terrorijärjestönä pidetyn Gamaa al-Islamiya kannatuksen. Mossa aloitti taistelunsa vierailemalla kristillisessä luostarissa Qenassa nimeltä Archangel, saadakseen maan kristittyjen kannatuksen. Egyptin koptikristittyjä on 10 % maan 80 miljoonan väkiluvusta. Maanantaina julkistetun Al-Ahram Keskuksen gallupin mukaan Amr Moussan kannatus on 41 %, Abol Foutou sai 27 %:n äänet, edellinen pääministeri Ahmed Shafig 12 % ja Mohamed Mursi 4 %. Gallupissa haastateltiin 1200 kansalaista huhtikuun 21.- 24. päivinä, virhe 4.8 %. Vaalit pidetään toukokuun 23. ja 24. päivinä, mahdolliset uusintavaalit kesäkuussa.  http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=268110
-          Gazan terroristit ampuivat Kassam-raketin Israelin puolelle eilen illalla. Raketti putosi aukealle alueelle Sderotin ulkopuolella eikä aiheuttanut vahinkoa.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/155303
-          Egyptin naisjärjestöt ovat nousseet joukolla vastustamaan lakia, joka antaisi aviomiehelle oikeuden olla sukupuoliyhteydessä kuolleen vaimonsa kanssa kuusi tuntia kuoleman jälkeen. Naiset katsovat, että maassa on paljon tärkeämpiä naisia koskevia asioita kuin tällaisten maailmaa kuohuttavien lakien värkkääminen.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/155294
-          PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas sanoi Tunisian vierailunsa aikana, että hän katsoo Netanyahun kuitenkin sopivaksi hieromaan rauhaa, mutta että Netanyahun täytyy ensin kieltää kaikki toiminta Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä. PA aikoo viedä kaikki riita-asiansa Israelin kanssa YK:n turvallisuusneuvostoon, jolla tulee olemaan kädet täynnä työtä niitä käsitellessään. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/155312
Monday, April 30, 2012

MAANANTAI 30.04.12


Maanantai 30.04.12

1. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu sanoi eilen, että hän tulee esittämään vaalipäivää lähiviikkojen aikana. Hänen valmiutensa osoittanee, että vaaliasia oli jo muhimassa hänenkin mielessään, mutta hän odotti jonkun toisen vaativan sitä. Ynetnews arvioi, että mahdollisia vaalipäiviä ovat joko elokuun 14. tai syyskuun 4. päivä. Hänen kerrotaan todenneen, että jos kerran pitää mennä vaaleihin, tehdään se mahdollisimman pian ja joutuisasti.
Hallitusyhteistyön nimettömänä pysytellyt edustaja arvioi, että arpa on heitetty, eikä siitä ole enää paluuta takaisin, vaalit ovat muutaman kuukauden sisällä. Hän selitti, että ns. Tal-lakiesitys on siinä määrin ristiriitainen, ettei siitä mitenkään päästä sopimukseen.
Likudin edustajat tuntuvat suosivan elokuun vaaleja, toiset pitävät syyskuuta parempana. Tämän katsotaan tarkoittavan sitä, että Likudin edustaehdokkaat valitaan kesäkuussa.

Kadiman uusi puheenjohtaja Shaul Mofaz ei pidä hyvänä ajatuksena pitää vaalit ennen suuria juhlapyhiä, hän suosittelee lokakuuta. Hän uhoaa edelleen – välittämättä gallupien osoittavan hänen puolueelleen rökäletappiota – että vaalit ovat valtataistelu Likudin ja Kadiman välillä, ja pääministerin paikasta kisaavat Netanyahu ja Mofaz.
Likudin edustajana talousministeri Yuval Steinitz sanoi pitävänsä kaikkia päiviä yhtä hyvinä, Likudin vaalivoitto on ennusteiden mukaan kiistaton. Hän kehui hallitusta, että se pystyi suojelemaan Israelin kansan sosiaaliselta ja taloudelliselta katastrofilta Euroopasta poiketen.
Knessetin puhemies Reuven Rivlin sanoi, että elokuu ja syyskuu tuntuvat mahdollisilta, mutta viimeistään marraskuussa, eli 90:n päivän ja viiden kuukauden sisällä.

Netanyahu keskusteli eilen Likud-ministereitten Moshe Kahlonin ja Yitzhak Katzin sekä Likudin pääsihteerin Gadi Arielin kanssa. Hän arvioii hallituksen politiikan onnistuneen eikä vähiten taloudellisesti ja katsoi, että olisi vahingoksi maalle murskata sen saavutuksia.
Labor-puolueen puheenjohtaja Shelly Yachimovich varoitti hallituksen ministereitä ja Netanyahua, että heidän olisi syytä oppia menneestä, miten hyökkäävyys kostautuu. Erityisesti Netanyahun vallankäyttöä moititaan varsinkin Kadiman taholla. Sen puheenjohtaja Dalia Itzik kritisoi hallitusta kovin sanoin kuvaten sitä ”yhdestä pahiten tuhlailevista hallituksista Israelin historiassa, joka vain kulutti aikaansa saavuttamatta merkittäviä tuloksia”.
Shas-puolueen näkemyksen mukaan vaalit ovat tarpeettomat, mutta he katsovat, että Likud haluaa ne saadakseen Mofazin aisoihin. Puheenjohtaja Eli Yishai arvioi, että vaalipäivä pystytään sopimaan ilman hankaluuksia yhteistyökumppanien kesken.

PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barakin perustama  Hatzmaut (Itsenäisyys) puolue ei gallupien mukaan ylitä vaalikynnystä. Barakin Knessetin paikka varmistuisi vain pääsemällä Likudin varmojen paikkojen listalle esim. sopivan vaaliliiton avulla.
Barak esittää uutta lakia, jolla kaikki maan kansalaiset ovat asevelvollisia, myös haredim- ja arabikansa, mutta ne, jotka eivät halua asepalvelua, hoitavat velvollisuutensa maata kohtaan siviilipalveluna. Lakiesitys korvaisi Tal-lain ja asettaisi IDF:n yksin vastuuseen ja valtaan asepalveluksesta päätettäessä. IDF voi esittää puolustusministerille poikkeuksia, mutta siviilipalvelusten määrän tulee olla alle  10 % asevelvollisten määrästä, eli 400 asevelvollista vuodessa. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4222240,00.html

2. YiSrael Hayom (Israel Tänään) lehden suorittaman gallupin mukaan puolueitten menestys poikkeaa hieman eilen julkistetuista tuloksista. Seuraavassa uusi gallup:
Likud 31 paikkaa (nyt 27); Labour 17 (nyt 13), Israel Beitenu 14 (15), Kadima 13 (28), Yair Lapidin Atid-puolue 12 paikkaa.
Kysyttäessä parhainta pääministeriehdokasta tulokset suosivat Netanyahua, joka sai 29.1 % äänistä, Avigdor Lieberman ja Shelly Yachimovich kumpikin 9.2 %, Yair Lapid sai 7 %.
Shaul Mofaz, joka sanoo haastavansa Netanyahun, sai vain 4.6 %:n kannatuksen. 

Puhuessaan Petah Tikvan konferenssissa Shaul Mofaz uhkui edelleen voitonvarmuutta. Hän sanoi vain Kadiman pystyvän asettamaan pääministeriehdokkaan, jota toisilla puolueilla ei ole. Hän sanoo valjastavansa kaikki Kadiman resurssit, jotta Likudin ja Netanyahun ylivalta maassa saadaan loppumaan ja valitsemaan uusi kansaa suosiva hallitus. ”Me taistelemme Kadimassa kaikin resurssein. Kansan tulee valita johtamani vaihtoehtoisen hallituksen ja option välillä, että Netanyahun johtama hallitus jatkaa seuraavan neljän vuoden ajan löytämättä mitään vastausta Israelin kiireisiin ongelmiin.” http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/155267

3. 9-vuoden ikäinen israelilaistyttö aiottiin siepata Disney-World Themepark pessah loman aikana Orlandossa. Perhe odotti kahden lapsensa kanssa pitkässä jonossa pääsyä valtavaan puistoon, kun he äkkiä havaitsivat tyttärensä kadonneen. He ottivat välittömästi yhteyttä puiston turvallisuusvirkailijoihin, jotka veivät heidät valvontahuoneeseen, jossa valvonta- kamerat seurasivat tilanteita eri puolilla puistoa.
Vartijat sulkivat välittömästi puiston kaikki sisääntulo- ja ulosmenotiet.

Vanhemmat havaitsivat tyttärensä eräästä lepohuoneesta näkyvästä kuvasta. Tytön tukka oli osittain ajeltu, hänet oli puettu repaleiseen ihopaitaan ja hänet oli huumattu.
Tyttö saatiin onnellisesti vapautettua ja hänet vietiin välittömästi sairaalaan, josta hänen vointinsa sanottiin olevan hyvän lääkintähoidon jälkeen.
Tytön sieppaajista ei ole mitään tietoa. Puiston turvallisuusvartijat kertovat, että yritykset lasten sieppaamiseksi puistosta ja sen läheisyydestä ovat nousseet viime päivinä.
Tyttö ei itse muista sieppaamisesta mitään. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/155261

4. Edellinen IDF:n komentaja Gabi Ashkenazi sanoi puhuessaan JP:n järjestämässä vuosi-konferenssissa New Yorkissa, ettei IDF:n tarvitse hyökätä vielä huomenna, sillä aikaa on käytettävissä neuvotteluihin ja sanktioitten onnistumiseen Iranin taivuttamiseksi. Mutta hän lisäsi, että Israelin ennen kaikkea tulee ”pitää ruuti kuivana”, eli varustautua pahimman varalle, millä sellaisenaan on rauhoittava vaikutus Iranin johtoon.
Ashkenazi sanoi, että Israelin tulee odottaa länsimaiden määrittelevän lopullisen kantansa Iranin suhteen, sillä ydinasein varustettuna se on koko maailman ongelma.

Ashkenazi kertoi, että Egyptin tiedustelujohtaja Omar Suleiman vieraili Israelissa kaksi kuukautta ennen Mubarakin kaatumista. Hän oli silloin todennut, että joko hän tai Mubarakin Jamal-poika ovat todennäköisimmät seuraajaehdokkaat. Hän vastasi kysymykseen, miten vaaleissa käy: ”Ei ole tärkeä, kuka äänestää, vaan kuka äänet laskee”.
Ashkenazi arvioi, että Assadin jälkeinen Syyria voi olla myötämielinen Israelille, ellei se edelleen tukeudu Iranin ja Hizbullahin apuun. Hän sanoi, että Hizbullah saa aseensa Syyrian asevarikoista, ja Iran maksaa ne. Tässä hän odottaa muutosta. 
Ashkenazi sanoi, että aiemmissa sodissa armeijan liikekannalle asettaminen oli selviö vihollisen jo hyökättyä maahan, mutta nykyisin komentaja nostaa kiikarinsa voidakseen havaita vihollisen, mutta nykyisissä konflikteissa vihollista on vaikea nähdä.

Israelin entinen pääministeri Ehud Olmert puhui myös konferenssissa, vaikka monet vastustivat useitten syytteiden alla olevan miehen kutsumista puhujakorokkeelle. Olmert syytti Netanyahun hallitusta, että se tekee virheen syyttäessään presidentti Obamaa rauhan-prosessin keskeytymisestä. Hän asetti kyseenalaiseksi Jerusalemin itäosien arabilähiöitten liittämisen pääkaupungin länsiosiin. Toiseksi hän esitti, että Israelin tulee tehdä lisämyönnytyksiä palestiinalaisille voidakseen vaikuttaa maailman asenteisiin ja toimiensa laillistamiseksi. Yleisö buuasi voimallisesti Olmertin puhetta. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=267950

5. UUTIOTSIKOITA
-          Iranin öljyministeriön edustaja kertoi FARS-uutistoimistolle, että se on pystynyt määrittelemään, mistä sen tietokoneita vahingoittanut ja tietokantoja varastanut virus on lähtöisin. Ministeriön edustaja vakuuttaa, ettei virus tehnyt vakavia vaurioita, mutta että se ehti vahingoittaa ja varastaa öljyteollisuuden tietokantoja. Viruksen johdosta Iran joutui pysäyttämään toiminnan Kharg-saarella, jonka kautta pääosa maan öljyteollisuuden tuotteista kulkevat. Edustajan mukaan ministeriön nopeat toimet estivät vahinkojen leviämisen laajemmalle alueelle, mutta muittenkin laitosten toimintaa  jouduttiin keskeyttämään, ettei virus tekisi enempää vahinkoa. Ei vielä ole selvitetty, onko uusin virus sukua aiemmin löydetylle Stuxnet-virukselle. http://www.haaretz.com/news/middle-east/iran-says-it-has-identified-source-of-reported-cyber-attack-on-oil-industry-1.426999
-          Pääministeri Benyamin Netanyahun isä revisionistisen sionismi aktivisti Benzion Netanyahu kuoli 102 vuoden ikäisenä maanantaiaamuna. Hän toimi aikoinaan Zeev Jabotiskyn sihteerinä, jolta hän oppi ”puhtaan sionismin”, kuten Knessetin puhemies Reuven Rivlin totesi lisäten, että hänelle sionismi oli sionismia, vaikka Benyamin pääministerinä on käytännössä joutunut kehittämään sionismin ideaa. Benzion Netanyahu syntyi 1910 Varsovassa Puolassa. Hän oli Cornell yliopiston kunniaprofessori emeritus. Hän meni naimisiin 1944 Tzila Zegalin kanssa. Avioliitto kesti Tzilan kuolemaan asti 2000. He asuivat Jerusalemissa. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=268023
-          Naftali Bennett kertoo ynetnews.com artikkelissaan, että Israelin tulee ulottaa Israelin lait ja oikeudet Juudean ja Samarian alueille välittämättä sen aiheuttamista vasta-lauseista kotimaassa ja ulkomailla. Hän viittaa Ulpanan juutalaisen etäyhteisön tapaukseen, jossa asuu onnellisia juutalaisperheitä omissa rakennuksissaan. Yhteisössä on kaikkiaan 14 asuintaloa nykyaikaisin mukavuuksin varustettuina yhteisöissä, joissa on modernin yhteiskunnan vaatimat palvelut. Se rakennettiin 1990 –luvulla, eikä se ulkoasultaan ja palveluiltaan poikkea Gederan tai Haifan lähiöistä. Vuonna 2008 Yesh Din NGO-järjestö esitti väitteen korkeimmalle oikeudelle, että ”pieni osa sen maasta kuuluu arabille; hänen serkkunsa möi maan väärennetyillä papereilla”. Arabi ei itse tehnyt valitusta oikeudelle, vaan se teki Yesh Din. Bennett kertoo, että vasemmiston menetettyä kansan suosionsa, se muutti taktiikkaa ja toimii nyt yleisen mielipiteen suuntaamiseksi kehittämiinsä aiheisiin, kuten loputtomiin kiistoihin maanomistusoikeuksista Juudean ja Samarian alueilla. Hän selittää, että jos tällaista tapahtuu Raananassa tai Jerusalemissa, kanteen esittäjä joutuu todistamaan syytöksensä, ja jos hän voittaa, hän saa korvaukset ja asia ratkeaa. Juudeassa ja Samariassa sen sijaan vallitsevat ottomaanihallituksen ja Jordanian miehityksen alaiset lait ja käytäntö sekavine osin ristiriitaisine muotoineen, mikä antaa NGO-järjestöille vapaat kädet toimia kuin villissä lännessä. Siksi Bennett esittää, että Israelin tulee ulottaa Israelin lait ja oikeudet Juudeaan ja Samariaan. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4222163,00.html
-          Teheranin poliisi on aloittanut maan pääkaupungin kaduilla naisten jahtaamisen, jotka eivät ole pukeutuneet uuden pukeutumissäännön mukaan. Naisilla voi olla ”huono päähuivi tai muodin mukainen vaatetus”, mikä särkee oikeauskoisen muslimin silmiä ja sydäntä. Poliisipäällikkö Hossein Sajedinia vakuuttaa, että uusi pukusääntö on annettu kansan vaatimuksesta, kuten FARS uutisoi. Tällaisilla ”vulgaarisillä asuilla” varustetut naiset pidätetään, ja heidät vapautetaan maksettuaan sakon ja omaisten tuotua heille sääntöjen mukaiset asusteet. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4222263,00.html
-          40 ulkomaista journalistia vieraili Ulpanan etäyhteisössä lähellä Bei Eliä, joka korkeimman oikeuden päätöksillä on tuhottava 60 vrk:n kuluessa, ellei hallitus pysty muuttamaan ilman hallituksen hyväksymistä rakennettujen juutalaisyhteisöjen asemaa koskevaa käytäntöä. Hallitus anoi oikeudelta 90 vrk:n aikaa, mutta oikeus lyhensi sen 60:en päivään. Journalistien vierailua johti Aryeh Green Media-keskuksesta ja Honest Reporting järjestöstä. Hän painotti, ettei kysymyksessä ole poliittinen manipulointi, koska asia kuuluu oikeuslaitokselle ja poliittiselle järjestelmälle, mutta että journalistien on hyvä saada tuntuma yhteisön asukkaisiin ja omin silmin todeta kysymyksen monimutkaisuus. Monet osallistujat tunnustivat aiemman käsityksensä ja mielipiteensä muuttuneen vierailu johdosta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/155266
-          Talousministeri Yuval Steinitz ilmoitti, että hybridi- ja sähköautojen verotusta lasketaan siten, että uusi vero % on 8, aiemman 10:n %:n sijaan. Alennus astuu voimaan kesäkuun alusta, ja kestää vuoteen 2014. Tämä tullee laskemaan autojen myyntihintaa 6000- 10 000 NIS. http://www.jpost.com/Business/BusinessNews/Article.aspx?id=267977Sunday, April 29, 2012

SUNNUNTAI 29.04.12


SUNNUNTAI 29.04.12

1. VAALIKUUME alkaa tuntua Israelin ilmastossa yhä selvemmin. Pääministeri Netanyahu vakuuttaa, ettei ole mitään syytä aikaistaa syksyn 2013 vaaleja, mutta kentällä alkavat vaatimukset muutoksista hallitukseen ja ennen kaikkea sen ohjelmaan esiintyä entistä vaativampina. Tähän vaikuttavat varmaan joittenkin oppositiopuolueitten johtajavaihdokset ja uusien puolueitten perustaminen. Labor-puoluetta johtaa nyt entinen TV-kasvo Shelly Yachimovich ja Kadimaa Shaul Mofaz. Meretz-puolueen puheenjohtajaksi valittiin Zehava Gal-On. TV-uutisankkuri Yair Lapidin uusi Atid-puolue on astumassa kisaan mukaan.

Vaalikansan mielipidettä vaaditaan myös hallituksen sisällä. Ulkoministeri Avigdor Liebermanin johtama Israel Beitenu on sekin esittämässä entistä tiukemmin, että sen velvollisuudet hallitukselle ovat nyt loppuun kaluttu. Lieberman selitti, että koska puolueen vastuu kohdistuu ennen kaikkea valitsijoihin, sen tulee tehdä ratkaisevia päätöksiä. Hän vakuuttaa puolueensa tehneen kaikkensa hallitusyhteistyön säilyttämiseksi, mutta ”vaikka syksyn 2013 vaalit olisivat suoriteltuja, hänen puolueensa ei ole sidottu siihen”. Kuitenkin hän katsoo kaiken vaalikeskustelun olevan ennen aikaista ennen toukokuun 9. päivää, jolloin Israel Beitenun laatima lakiesitys Tal-laille tule äänestykseen Knessetissä. Esityksessä kehotetaan haredim- ja arabiväestön osallistuvan kansalliseen siviilipalvelus-järjestelmään. ”Tämän äänestyksen jälkeen tiedämme, minne olemme menossa ja milloin.”

Labor-johtaja Yachimovich ja Meretz-johtaja Gal-on sekä Kadiman johtaja Shaul Mofaz ovat vaatineet uusia vaaleja. Shaul Mofaz asetteli sanansa näin: ”Hallituksen päivät ovat luetut. Benyamin Netanyahu on epäonnistunut tehtävässään, ja on tullut aika palauttaa toivoa kansan keskuuteen.” Hän kehotti pääministeriä aloittamaan avoimet keskustelut oppositio- ja muitten puolueitten kanssa vaalipäivästä. ”Jos hän ei sitä tee, Kadima tulee esittämään lakia, jolla Knesset hajotetaan mahdollisimman pian”.

PÄÄMINISTERI Naetanyahun kansliasta kerrotaan sunnuntaiaamuna, ettei hän pelkää mennä vaaleihin, jota neljä puoluetta ovat esittäneet. Hänen sanotaan vakuuttaneen, ettei hän anna periksi poliittiselle mustamaalaamiselle.
Kadiman taholta kerrotaan, että aikaisin mahdollinen vaalipäivä on 16. lokakuuta suurten juhlapyhien ja lehtimajanjuhlien jälkeen. Mofaz kehotti pääministeriä avaamaan keskustelut vaalipäivästä välittömästi, tai Kadima pyrkii hajottamaan Knessetin, jota myös Labor- ja Meretz-puolueet ovat esittäneet. Labor-puolueen puheenjohtaja Yachimovich sanoi hallituksen systemaattisesti särkevän solidaarisuutta ja välttävän vastuun ottamista kansalaisten elämän säilyttämiseksi. Hän vakuutti puolueensa olevan valmis ottamaan hallitusvastuun ja johtamaan kansaa. Hänen laatimansa epäluottamuslause esitetään Knessetille ensiviikolla, Gal-Onin esitys jo keskiviikkona, mutta Knesset voi äänestänee niistä ensi viikolla ennen lähtemistään kesätauolle maanantaina. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=267885

2. PUOLUEIDEN kannatusta Israelissa tutki JP:n sponsoroima Smith Instituutti haastatellen maan juutalais- ja arabiväestöä sunnuntaina ja maanantaina viime viikolla. Haastateltavia oli 500 eri kansalaisryhmiä edustavaa Israelin kansalaista, virhemarginaali on 4.5 %. Säännön mukaiset vaalit olisivat 22.lokakuuta 2013. Knessetissä on 120 kansanedustajaa.
Gallupin mukaan tämän hetken vaalit antaisivat seuraavia tuloksia.
Likud kasvattaisi edustajamääräänsä, se saisi 31 kansanedustajaa.
Labor-puolue saisi 15 edustajaa.
Israel Beitenu samoin 15 kansanedustajaa.
Kadiman edustajamäärä putoaisi radikaalisti, se saisi 13 kansanedustajaa.
Yair Lapidin Atid-puolue saisi 11 edustajaa.
Shas-puoleen edustaja määrä putoaisi, se saisi 8 kansanedustajaa,
United Tora Judaism 6 edustajapaikkaa,
National Union 4, sekä
Habaiyt Yehudit ja Meretz saisivat kumpikin 3 edustajapaikkaa.
Kolme arabipuoluetta saisivat yhteensä 11 kansanedustajaa. 

OIKEISTON ja keskustan muodostaa ryhmittymä saisi 67 edustajaa, vasemmisto-keskusta 53. Tämän hetkinen voimasuhde on 65-55. 18 % sanoo olevansa epävarma, joista 30 % äänesti Kadimaa viime vaaleissa. Vain neljännes Kadimaa äänestäneistä arvioi äänestävänsä Kadimaa seuraavalla kerralla, heistä 25 % äänestää uutta Atidi-puoluetta, 14 % Laboria, 25 % ei osaa sanoa. (JP. 27.04.2012)

3. SHIN BETIN, Israelin turvallisuuspalvelun, entinen johtaja Yuval Diskin esitti voimakasta kritiikkiä pääministeri Netanyahun sekä puolustusministeri Ehud Barakin politiikkaa vastaan.
Hän syyti heitä siitä, että he harhauttavat kansaa antamalla julkisuuteen vääriä tietoja tai pidättävät asiallisia tietoja pääsemästä julkisuuteen. Hän sano, että he heidän seuraavat ”messiaanisia impulsseja” ja valehtelevat kansalle Iranin vastaisten iskujen tehokkuudesta.
”Kansalle annetaan väärä kuva, ja se minua askarruttaa”, Diskin sanoi puhuessaan pienessä Majdi foorumissa Kfar Sabassa. ”He sanovat, että jos Israel ei iske, Iran tulee saamaan ydinpommin.” Hän selitti, että tämä osa lauseesta on ilmeisesti oikea, mutta sen jälkiosa ei.
”Seuraavassa osassa he selittävät – anteeksi tämä ilmaisu – tyhmälle kansalle, ettei Israelin iskujen seurauksena Iran tule saamaan ydinasetta. Tämä osa lauseesta on virheellinen.”

DISKIN viittaa useitten asiantuntijoitten lausuntoihin, joitten mukaan Iran tulee kiihdyttämään ydinpomminsa rakentamista, jos sitä vastaan hyökätään. ”He rakentavat pommiaan nyt rauhallisesti ja harkiten, mutta he tulevat tekemään sen nopeasti, paljon lyhyemmässä ajassa, (jos Irania vastaan hyökätään).

Hän käänsi huomionsa seuraavaksi Sakarian kirjassa esitettyyn Messias-kuvaan, jonka juutalainen teologia ymmärtää tarkoittavan kahta messiasta, toinen rauhanmies Yosefin poika, toinen sotapäällikkö Davidin poika. Hän sanoo katsoneensa läheltä kumpaakin miestä, Netanyahua ja Barakia, ja vakuuttaa, etteivät he ole Messias-hahmoja, esittäen haasteen audienssilleen: ”Näinkö te näette Messias-hahmot? Yksi Akirovista (jossa Barakilla on loistoasunto Tel Avivissa, toinen Kesareasta (jossa Netanyahulla on suuri yksityisasunto), ovatko nämä todella Messias-hahmoja? Olen nähnyt heidät, ja voin vakuuttaa, etteivät he ole Messiaita. En luota heidän johtoonsa näin vaativassa tilanteessa, ja heidän kykyynsä vetää Israel turvaan sen keskeltä.”
DISKIN selitti, ettei hän katso Iranin vastaisten sotilaallisten päätösten olevan laittomia, hän vain ei luota siihen, että nykyiset johtajat pystyvät luotsaamaan Israelin turvallisesti pois tällaisesta tilanteesta.

DISKIN selitti hallituksen rauhanpolitiikasta, ettei hän hyväksy pääministerin vakuutuksia, että ”hän haluaa rauhaa, mutta Abu Mazen (Mahmoud Abbas) ei”. Hän selitti, että Netanyhau ei halua siirtyä tuumaakaan rauhan suuntaan, koska hauras hallitusyhteistyö vaarantuisi:
”Tämä on hallituksen PA:n vastaisen politiikan ydin”. Hän vakuutti olleensa siellä vuosi sitten, ja läheltä nähneensä, miten asiat olivat. ”Kansana meille rauha on tärkeä, hallitukselle se ei sitä ole.”
Hän vakuutti, ettei hän halua suosia palestiinalaisia - Abbas on tehnyt virheitä -, mutta ettei se ole tärkeää tässä vaiheessa. Hän suosittaa kahden valtion toteuttamista näissä olosuhteissa. 
Diskin oli Shi Betin johtaja vuosina 2005-2009, jolloin Sharon pyysi häntä jatkamaan. Diskin erosi Shin Betin johdosta 2011, hänen tilalleen tuli Yoram Cohen.

PUOLUEJOHTAJAT ovat tuominneet Diskinin hyökkäykset sanoen, että ne ovat poliittisesti värittyneitä, tai jopa kostoksi johtajilleen, jotka eivät antaneet hänelle vuoden jatkoaikaa.
Jotkut syyttävät Diskiniä Israelin ulkomaisen maineen tahraamisesta ja rauhankeskustelujen vaikeuttamisesta, kuten myös Shin Betin nauttiman arvostuksen murentamisesta.

4. UUTISOTSIKOITA
-          Fatah menestyi hyvin neljän yliopiston ja kolmen opiston sisäisissä vaaleissa murskaten Hamasin aiheuttaman uhan. Ehkä tästä rohkaistuneina Fatahin virkailijat ovat vaatineet, että PA:n puheenjohtajan Abu Mazenin (Mahmoud Abbasin) tulee erottaa pääministeri Salaam Fayad. Muutaman viimeisen viikon aikana Fatah sai voiton neljässä Länsirannan yliopistossa: Bir Zait Ramallahista pohjoiseen, Betlehemin yliopisto, Al-Guds Abu Disissa sekä Hebronin yliopistossa. PA:n viranomaiset katsovat vaalien tuloksen vahvistavan Abbasin ja hänen edustamansa ryhmän asemaa. Vaatimukset Fayadin erottamiseksi ovat lisääntyneet viime päivinä. Fayadin Third Way-puolue (Kolmas Tie) sai 2006 vaaleissa kaksi kansanedustajaa. Fatahin edustaja Ahmed Assaf sanoo vaalien lujittavan Abbasin otetta vallasta, vaikka Hamas väittää, että vaalituloksia on peukaloitu. Abbasin vastustajien pidättäminen jatkuu, ja varsinkin journalistit ovat joutuneet rajun sensuurin alaisiksi. Heidän ja muittenkin web-sivuja on suljettu, jos niissä arvostellaan Abbasia. ”Miten joku uskaltaisi äänestää muita kuin Fatahian jäseniä, koska jos he niin tekevät, heidät pidätetään?” kyseli eräs journalisti. Hamasin kansanedustaja Fathi Qarawi pitää positiivisena Hamasin osallistumista vaaleihin, ja sanoo, että Fatahin väitteet suuresta vaalivoitosta ovat perättömiä. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=267853
-          Hallitus esitti pyynnön korkeimmalle oikeudelle, että se jatkaisi Ulpanan etäyhteisön tuhoamisvaatimusta kolmella kuukaudella, koska hallitus on määrittelemässä uudelleen ilman hallituksen hyväksymistä rakennetut juutalaiset etäyhteisöt. Meretz ehti jo esittää vaatimuksen oikeudelle, ettei se suostuisi päätöksen muuttamiseen. Hallituksen puuttuminen kysymykseen tulee pahasti myöhään, sillä NGO-järjestöjen vaatimusten mukaan ja niiden esittämiin ”todisteisiin” perustuvat korkeimman oikeuden päätökset on useissa tilanteissa tehty virheellisesti ja hätiköiden. Maan omistussuhteet Juudean ja Samarian sekä Jerusalemin itäisien alueilla ovat hyvin epäselviä ja ristiriitaisia, usein perustuen ottomaanihallituksen aikaisiin dokumentteihin, tai käytäntöön, joka vallitsi Jordanian miehityksen aikana. Nämä pitäisi tutkia ja päättää piirioikeuksissa, ja vain vaikeimmat tapaukset tulisi saattaa korkeimman oikeuden ratkaistaviksi. Koska etäyhteisöjen tuhoamisen toteuttamisesta huolehtii Juudean ja Samarian siviilihallinto Puolustusministeriön valvonnassa, joka sanoo viimeisen sanan puolustusministerin allekirjoittaessa tuhoamiskäskyn, tämä järjestely on aiheuttanut loputtomia ilkeitä ja joskus verisiä yhteenottoja sotilaitten ja poliisien sekä poissiirrettävien asukkaitten välillä. Tämä musertaa kansan ja turvallisuusjoukkojen välistä luottamusta, mikä maassa on ensiarvoisen tärkeä. Tämä myös rohkaisee ulkomaisen tuen turvin toimivia NGO-järjestöjä entistä rohkeampaan vastustukseen ja mielenosoitusten järjestämiseen palestiinalaisten rinnalla. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=267865
-          Hebronin arabit kivittivät Beit Hadashan leikkialueen 20 lasta suurilla kivi- ja betoni-kappaleilla lauantai-iltana. Heidän tarkoituksensa oli murhata, mutta onneksi he eivät osuneet. Tämä ei ollut suinkaan ensimmäinen kerta vastaavanlaisesta kivityksestä arabien asuttaman viereisen talon katolta. Sotilaitten tullessa paikalle arabit olivat paenneet, mutta kivi- ja betoniharkot todistivat tilanteen raakuudesta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/155231#.T5z9OtkqWgo
-          USA:n presidenttiehdokas ja –virkaa hallitseva Barack Hussein Obama käytti presidentille kuuluvaa oikeuttaan, ja päätti vapauttaa kongressin jäädyttämät 192 miljoonan USD avustukset PA:lle. Varat jäädytettiin viime syyskuussa PA:n jättäessä valtiohakemuksensa YK:n turvallisuusneuvostolle vastoin Israelin ja USA:n toiveita. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/155218#.T5z-k9kqWgo
-          Englannissa toimiva yhteistoiminta järjestö CO-OP  on tehnyt päätöksen boikotoida Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä valmistettuja tuotteita, kertoo AFP. Järjestö aikoo sen sijaan lisätä yhteistoimintaansa palestiinalaisten kanssa. CO-Op on Englannin viidenneksi suurin elintarpeitten välitysyhtiö. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/155228#.T5z_c9kqWgo
-          USA:n meri-, ilma, maa- ja tiedustelu-joukot USA:ssa, Euroopassa ja Lähi Idässä simuloivat tilannetta ”päivä Iraniin tehdyn iskun jälkeen”. USA siirsi myös maan edistyneimpiä F-22 Raptor hävittäjiä Arabiemiirikuntien Liiton alueella sijaitsevaan Al-Dhafra ilmavoimien tukikohtaansa. Nämä koneet ovat erikoistuneet lähitaisteluihin viholliskoneitten kanssa, taistelukokemusta niillä ei ole. Niiden tehtävänä olisi raivata tie Iranin ydinlaitoksiin, jotta hävittäjäpommittajat voisivat päästä kohteisiinsa. http://www.debka.com/article/21955/